Aroma is gistig Een beetje muffig Moutig Tikje fruit
De eerste slok is moutig. Zoet Suiker Fruitig – tikje banaan. Zwoel plakkerig Alcohol neemt te veel de bovenhand. Zoete afdronk. Veel mensen zullen dit bier wel lusten.
Moutig Licht hoppig tikje citrus Zoete toetsen Verfrissend bier maar iets te weinig weinig karakter. Leuk voor de toeristen
Men spreekt van Poperings Nunnebier maar het wordt gebrouwen in Vichte!
Schieve Funonbulo (10%Alc.Vol.) De Zenne brouwerij– Brussel Gemeenschappelijk brouwsel met Toccalmatto4
Blond bier met witte schuimkraag
Hoppig aroma. Pompelmoes.
Floraal begin.
Erg hoppig Ook pompelmoes in de smaak. Bittere achtergrond Kruidig Aardse smaken. De bitterheid blijft aanhouden. Mooi in balans. 10% en geen alcohol waarneembaar! Bittere afdronk. Lekker!
De aanzet is moutig Geroosterde smaak Een bittertje in de achtergrond Donkere chocolade toetsen Warme alcohol Zoethout Aardse prikken Bittere afdronk
Heerlijk degustatiebier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
In 2009 noemde ze ik al in een reportage 'Drie jonge leeuwen' Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto “De toekomst van het Belgisch bier”!
Precies 5 jaar geleden (15 april 2009) dag op dag stelden ze op hun lanceringsfeest Rebel Local voor aan de pers. Hun eerste eigen gebrouwen bier.
Alex, Joran en Koen studeerden in 2008 af als bio-ingenieurs aan de brouwerijschool van Gent. Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen w.o. Van Honsebrouck, Omer Vander Ghinsteen De Proefbrouwerij.
Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze na hun uren te experimenteren. In het weekend moesten ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen. Het was hen een aangenaam verzetje. Zo is ook de naam van hun bierfirma ontstaan in ’t Brouwers Verzet.
33cl flessen met de nog oude etiketten. Maar al in de vernieuwde verpakking.
Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren. Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven. Dat die hun bieren al goed vonden was meer dan normaal. Een groter en professioneler proeverspubliek vonden ze in St. Niklaas. Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van-toen nog- brouwerij Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen. Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom. Beginnersfout maar er was toen al een evolutie te bespeuren. Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire. Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat. En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.
De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. Ze vonden het tijd om met het echte werk te beginnen. Een eigen bedrijfje oprichten. In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld
De voorlopige bierfirma het ‘t Brouwers Verzet was geboren. Omdat ze een bierfirma waren wilden ze het woord ‘brouwerij’ bewust niet in hun naam. De bieren die ze op de markt brachten, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ze werden ook door henzelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwerij was in die tijd nog ietsje te hoog gegrepen. Ze huurden voorlopig nog de brouwinstallaties van brouwerijen Het Gulden Spoor in Gullegem, De Ranke in Dottenijs en Toye in Kortrijk.
De Brouwers lieten hen alles bedienen om hun bieren te brouwen. Ze lieten hen volledig vrij in hun experimenten, zolang de installaties dat toelieten welteverstaan. De brouwcapaciteit liep op tot 4000 liter
Het doel van ‘t Brouwers Verzet was en nu nog altijd eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebbers die houden van persoonlijkheid en karakter. De brouwerij zal openstaan voor andere brouwers en er zal ook gebrouwen worden op aanvraag.
Een pareltje! De nieuwe brouwinstallatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec. Brouwerij het IJ in Amsterdam beschikt over dezelfde installatie.
VIJF JAAR LATER
We zijn vijf jaar later en kijk In het pand van zakenpartner Johan Delrue en met een kapitale injectie van Hein Vandecasteele (nv VDC-Retail) hebben ze na vijf jaar hun droom kunnen verwezenlijken. In het pand in Anzegem staat naast enkele Duitse opslagtanks een nieuwe brouwinstallatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec te blinken. De afvullijn hadden ze al een jaar geleden aangekocht. Koen Van Lancker word fulltime brouwer en zal 2 x daags (2000 l) brouwen. Alex Lippens blijft verder werken bij Omer Vander Ghinste en Joran Van Ginderachter blijft voorlopig brouwen bij de New Belgium Brewing Company in Fort Collins (Colorado USA).
Naast de vaste bieren zullen er regelmatig Bootleg’s gebrouwen worden. Zeg maar éénmalige experimentele bieren die enkel op vat verkrijgbaar zullen zijn. De bedoeling is om de mensen weer naar ’t café te lokken om het bier ter plaatse te beleven. Ook experimenten op houten vaten met infusions van eikenbladeren, zure krieken en zoete witte druiven zullen eenmaal per jaar gepresenteerd worden.
Proeflokaal
De attributen van het vroegere Brewpub Café local zijn nu ondergebracht in het degustatielokaal van de brouwerij zelf. Het eigenzinnige interieur werd ontworpen door de mensen van Studio Henk Kortrijk. De prachtige tekening op de muur boven de brouwinstallatie (waar enkele grote brouwerijen het karikaturistisch te verduren krijgen en de etiketten werden ontworpen door kunstenaar Tom Heye.
De nieuwe look !
Vast Gamma
Rebel Local, Moose Blues, Super Noah, oud bruin, Golden tricky en Oaky Moaky.
De Feestelijke voorstelling aan familie en vrienden
Zalmtartaar in Golden Tricky met mierikswortelmayonaise
Runderscarpaccio met rucola, parmezaan en dressing met Moose Blues
Het feest werd muzikaal omkaderd door The Kissingers!
Gelegen aan de Herengracht 90 juist naast het gekende Belgisch restaurant'Lieve' bevind zich 't Arendsnest van Peter van der Arend.
Na een bezoek aan het Rijksmuseum en de prachtige grachtengordel -waar het bruist van creativiteit- doorwandeld te hebben was het tijd voor een beetje rust. Wat kan Amsterdam leuk vermoeiend zijn.
Waar kun je als bierliefhebber dat beter doen dan in het meest unieke café van Nederland. ’t Arendsnest aan de Herengracht. Het is ‘the place to be’ voor wie van Nederlandse bieren houdt.
Gezellig keuvelen en genieten van een Nederlands bier aan de lange bar.
Het pand van bierambassadeur Peter van der Arend is enig in zijn soort. Hier worden enkel Nederlandse bieren geschonken of getapt. Geen enkel Belgisch of ander buitenlands bier staan hier op de uitgebreide menukaart. Let wel : Er staan wel Nederlandse bieren op die gebrouwen worden in België! Ik hoor al enkele lezers denken ‘oei dat zal maar een magere bierlijst zijn’. Niets is minder waar! Als u weet dat er momenteel meer dan 300 brouwerijen in Nederland creatief bezig zijn waarvan 6 in Amsterdam dan is het best te begrijpen dat ’t Arendsnest maar liefst 30 bieren op tap en meer dan 100 op de fles aan te bieden heeft. De stijging van de brouwerijen heeft vooral te maken dat bier hoe langer hoe meer een hippe drank aan het worden is. Ook de opkomst van de Nederlandse craft brouwers doen bij onze Noorderburen de biermarkt herleven.
De bieren van 't vat staan mooi aangeduid op houten panelen aan de muur.
’t Arendsnest straalt alles uit wat een knusse kroeg moet hebben. Je kunt er gezellig bijpraten met vrienden onder het genot van een biertje van de tap of uit de fles, of aan de bar op een kruk. Dit alles in een houten interieur voorzien van bierpubliciteit. Opvallend zijn de oude schiplampen en kroonluchters boven de bar. Muziek is niet aanwezig.
Opvallend zijn de oude schiplampen en kroonluchters boven de bar.
Biertijdschriften ter inzage. Zelfs Rosa Merckx is aanwezig
Het personeel is piekfijn uitgedost in strakke mooie schorten. Bovendien zijn ze perfect op de hoogte van elk bier wat ze bestellen. Naast de bieren heeft het Proeflokaal ‘t Arendsnest diverse andere Nederlandse dranken: zoals ciders, likeuren, whisky's en meer dan 40 jenevers. Alles van Nederlandse bodem. Als het zonnetje schijnt kun je genieten op hun buitenterras die uitzicht bied op de Herengracht.
Kortom een ideale plaats om de Nederlandse biercultuur te ontdekken.
Het personeel heeft kennis van zaken en zitten strak in het pak.
Wij proefden
Kiem (6,5% Alc.Vol.) Duits & Lauret – Vleuten Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi
Een amberkleurig bier met een witte schuimkraag.
Zoetmout aroma Licht kruidig Met een tikje fruit (Perzik)
Zoet begin Beetje moutig Nu en dan een broodsmaakje Lichte hopbitterheid Heel diep een tikje gebrand De smaak heeft iets apart Licht bittere afdronk Het bier kon mij echt bekoren
Donkerbruin tot zwart bier. Volle bruine romige schuimkraag
De neus wordt vertroeteld met een aroma van chocolade Tikje geroosterd. Koffieprik Licht kruidige toets van tijm.
De aanzet is licht bitter en licht zoet Moutig Chocolade Rozijntjes Kruidige aardse smaken Tikje vanille. zoet romig en zacht. Een dijk van een bier!
Publiciteit voor deBeer Templehet andere café van Peter. Een bierbar met enkel Amerikaanse bieren.
Klaar voor de avondshift
Peter van der Arend zit niet stil. Hij gaat zijn Arendsnest flink uitbreiden. Een tweede koelcel, dertig kranen bovenop de al twintig bestaande, twee houtpompen met cask-conditioned-beer en Gulpener als nieuw uithangbord. Meer moet dat niet zijn
Contacten
'T Arendsnest, Nederlands Beer Cafe in Amsterdam Herengracht 90 1015 BS Amsterdam Nederland
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (22) - Babeleir de Bretagne - Groenendael Egotripel - Ikarus - Malheur Zestig - N’Ice Chouffe
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (22)
Babeleir de Bretagne (8,0%.Alc.Vol.) ReceptBrussels Bier Project– Brussel Gebrouwen bij brouwerijAnders– Halen
Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag
De neus is een beetje muffig Chocoladeprikken.
De aanzet is zoet Lichte ziltigheid Licht gebrande toets komt opzetten. Chocolade. Over het algemeen zoet.
Met hier en daar een lichte bitterheid. mooi in balans Zoet bittere afdronk. Een zachte oesterstout. Iets meer van verwacht!
Groenendael Egotripel (6,5%.Alc.Vol.) Gebrouwen door brouwerijAnders(Halen) voor BierfirmaGroenendael(Blanden)
Helder blondgeel bier met witte schuimkraag.
moutige neus Iets muffig. Nogal kruidig
De aanzet is kruidig Een lichte bitterheid De kruidigheid laat zich gelden Koriander Ook Kardemon speelt een hoofdrol. Licht bittere kruidige afdronk. Gewoontjes.
Ikarus (11%.Alc.Vol) Gebrouwen door brouwerijDe Landing(Gullegem) bij BrouwerijEutropius - Heule
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Het aroma is zoetmoutig. Met een vleugje fruit.
De eerste slok heeft een aangename zoetigheid. Beetje gistig Fruitigheid komt piepen. Een tikje amandel. Donker fruit Goed in balans Warme alcohol bied een meerwaarde. Kortom een lekker degustatiebier!
Zoet aroma. Fruitige prikken van o.a. ananas. Ook een zuurtje van citroen. Vleugje honing.
De eerste slokken zijn kruidig. Gevolgd een lekkere fruitigheid van ananas. Soms komt er een toetsje van hop. Citrus. Warme alcohol. Het zoete overheerst Volmondig en complex bier. Zetelbier.
Donkerbruin bier met rode schijn. Gebroken witte fijne schuimkraag.
De neus is zoet Met een lichte kruidigheid (Tijm).
Het begin is zoet. Suiker Karamel. Tikje kruidigheid. Geringe bitterheid in de achtergrond. Toffee - rozijntjes Lichte alcoholwarmte. evenwichtig met afwisselende fijne smaken. Bitter zoete afdronk Lekker winterbier.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
HOPmuseum Poperinge - Degustatie Quadrupels - Guldenspoor Quadrupel - Ferre - Fort lapin 10 - La Trappe Quadrupel - Gulden Draak 9000 Quadrupel - Straffe Hendrik Brugs Quadrupel bier
Beste bezoekers. Vanaf nu zal ik op mijn bierblog regelmatig een verslag neerpennen over de sfeervolle en interessante bieravonden welke driemaandelijks plaats vinden in het centrum van hop en bier, het hopmuseum in Poperinge.
Degustatie Quadrupels
De zes bieren.
De meeste bierliefhebbers weten als men een “Quadrupel” (ook Quad genoemd) besteld dat er in hun glas een zwaar alcoholisch bier zal uitgeschonken worden.
Eigenlijk zijn er vier benamingen die eigenlijk al een beetje het alcohol% weergeven.
Enkel, dubbel, Tripel en Quadrupel. Aan de volgorde kun je al zien waar het op neerkomt. ‘Enkel’ komt bijna niet voor in het bierwereldje. ‘Enkel’ wordt vooral gebruikt bij de Trappisten als ze het hebben over bier voor eigen gebruik. Noem het tafelbier of refterbier. Soms kan het een aangelengde versie van een tripelbier zijn.
Men spreekt over ‘Dubbel’ als er meer grondstoffen gebruikt worden (niet noodzakelijk dubbel zoveel). Naar het schijnt zijn het de Trappisten van Westmalle die als eersten het woord ‘Dubbel’ gebruikten. Er zou dubbel zoveel mout gestort geweest zijn als bij hun refterbier. Een dubbel is meestal donker en is hoogegist!.
Bij een ‘Tripel’ worden nog meer grondstoffen gebruikt. Het is over het algemeen een blond bier met de dag van vandaag diverse verschillende smaken. Westmalle Tripel wordt als de moeder van alle tripels beschouwd.
Bij een Quadrupel tenslotte worden de grondstoffen nog verder opgedreven (vervierdubbeld?) en de fantasie van de brouwer speelt een belangrijke rol bij dit type. Eigenlijk is een quadrupel een bijzondere stijl van een sterke donker bier.
Kenmerken van een Quad.
Het hoge alcohol percentage 10% of meer. Een harmonieuze smaak. De bitterheid als gevolg van het hoge alcoholgehalte ligt goed in balans met de fruitige aroma’s Complex smaakprofiel van een moutige karamelzoetheid. Uitschenken tussen 11 en 15° Celsius. Eerder een degustatie bier voor op koude winterdagen of om te genieten na een drukke werkdag!
We proefden er die avond zes stuks. In proefglaasjes uiteraard!
Donker amber bier met een witte romige schuimkraag.
Het aroma heeft een licht geroosterd karamelparfum. suiker Tikje banaan.
De aanzet is zoet Karameltoetsen Een tikje brandy Zoet over de gehele lijn. Alcoholwarmte komt even naar boven maar is in het algemeen goed verborgen. Aangenaam om te degusteren Mooi in evenwicht. Zoete afdronk Lekker!
De smaak is over het algemeen moutig zoet. Gedroogde vruchten. Mild van smaak Karamel Kandijsuiker Licht geroosterde prikken Als het bier opwarmt wordt het een beetje plakkerig. Maar over het algemeen goed gebrouwen. Aangenaam bier!
Fort Lapin 10 - Quadrupel (10% Alc.Vol.) Fort Lapin– Brugge
Donkerbruin bier met een witte schuimkraag
De neus ruikt karamel Tikje toffee
Moutige karamelsmaak Gistig Zoethout komt soms boven Zoet Bruine suiker Geroosterde bitterheid Alcoholsmaakje in de afdronk. Niet slecht maar een beetje te dun voor een quadrupelstijl
La Trappe Quadrupel Trappist(10% Alc.Vol.) La Trappe– Koningshoeven - Berkel-Enschot (NL)
Koperkleurig bier met een witte schuimkraag
Moutige neus Gedroogd fruit (rozijntjes) Banaan Tikje vanille.
Lekkere moutige smaak. Alcoholwarmte laat niet lang op zich wachten. Karamel en kandij Donker rijp fruit. Rozijnen. Romig Kruidnagelprik Lichte bitterheid Alles mooi in balans. Zacht Een kwaliteitsbier!
De smaak is zoet Gekarameliseerde bruine suiker Moutige en overrijpe fruitige toetsen (pruimpjes) Prettige alcoholwarmte die toch redelijk gemaskeerd is. Flitsen van Mandarin Napoleon Warme fruitige afdronk. Volle body. Een lekker degustatie bier die gerust een jaartje langer in de kelder mag staan.
Straffe Hendrik Brugs Quadrupel bier (11% Alc.Vol.) De Halve Maan- Brugge
Donker bier met een gebroken witte schuimkraag
Aroma van karamel Pruimpjes Chocolade
De smaak is zoetmoutig Donker vruchten Overrijp fruit (bananen) Warme alcohol Zoete espresso Stevige body met af en toe een lichte bitterheid die de smaak kortstondig wijzigt Romige afdronk. Aangenaam degustatiebier
Volgende degustatie is op 13 mei 2016
Degustatie "bier en strips"
Bier Gestript is de titel van de expo waarvan je dit jaar in het Hopmuseum kan genieten. Eén van de jaarlijkse bierdegustaties besteedt dan ook meer aandacht aan het verband tussen bier en strip. Tijdens deze bierdegustatie proef je 6 bieren die als het ware uit een stripverhaal zijn weggelopen. We bestuderen de klare lijn van fles en glas, genieten van een kleurenpallet van goudblond over amber en karmozijnrood tot donkerbruin en verbinden elk bier met een gekende strip(figuur). De negende kunst en de brouwkunst klinken alvast samen op deze avond.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21) - Je Brûle de Désir - Qantelaer Oak Aged - Slurfke Bruin - Tjeeses Reserva Port - Vals paterke Goud
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21)
Je Brûle de Désir (6,5%Alc.Vol.) Bierfirma : Beryllium Erbium Brewery – La Louviere. Gebrouwen bijBrasserie de Bastogne - Sibret.
Amberkleurig helder bier met beige schuimkraag. De neus is redelijk zoet. Enige kruidigheid. Karamel. Licht rokerige toetsen.
Ook de smaak is licht gerookt. Vlezige toetsen. Kruidig (peperprikje). Rokerig. Gebrande mout. Bessen. Maar allemaal zeer matig en dun. Ietsje te weinig body om de smaak te laten doorwegen. Licht bittere afdronk
Qantelaer Oak Aged (9,0%Alc.Vol.) Limited Edition 393/760 BierhuurderD’Oude Maalderij– Izegem Gebrouwen bijGulden Spoor– Gullegem 6 maanden gerijpt op maker’s mark bourbon
Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.
Licht vineus aroma Een beetje vanille en cacaopoeder zijn een lekker parfum voor de neus Warme alcohol
Zoet begin Moutig Chocoladetoetsen Vanille Ook lichte whisky toetsen Geroosterd Alles mooi in balans. Zwoele warme alcohol De afdronk sleep zich lekker lang uit.
Zoet moutaroma. De eerste slokjes zijn zoet. Moutig. Met een minieme bitterheid op de achtergrond. Zoete karameltoetsen zijn bestendig aanwezig. Na een tijdje komt er een alcoholwarmte sterk opzetten. Vanilleprikken zorgen voor enige afwisseling. Suiker. Zoete afdronk. Weinig hop. Een bier die veel mensen zal bevallen. Voor mij is het iets te zoet en de smaak te alcoholisch Toch een goed gebrouwen commercieel bier.
De neus bied een fruitig karamel aroma. Rozijntjes.
De eerste slok is hemels! Wat kan zoet ook lekker zijn! Karamel. Rozijntjes, pruimen en een beetje banaan. Een vleugje warmte in de afdronk. Ondanks de 10% is de alcohol beperkt tot enkel lichte warmte. En zo moet het zijn. Een hemels bier die u in alle rust moet degusteren met zwoele muziek in de achtergrond en liefst in gezelschap.
Helder met mooie koolzuurpareling. Lekker moutaroma. Een beetje gist in de neus.
Het bier heeft een frisse aanzet. Moutig. Met een lichte bitterheid. Diep een klein zuurtje. Fruitige toetsen. Lekker maar ietsje te mager. Mist een beetje karakter. Het bier is goed maar niet zo vernieuwend.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Annemie en ik bezochten tijdens ons driedaags verblijf in Amsterdam ‘Het Papeneiland’. Dit zou volgens de stad één van de vier oudste cafés van Amsterdam zijn. Het werd opgetrokken in 1641. Dit pittoresk kroegje is gelegen op de hoek van de Prinsengracht nr 1 en de Brouwersgracht in het hartje van de Jordaan.
In de 17e eeuw was “Paap” een algemeen scheldwoord voor Katholieken. ‘Papeneiland’ was een katholiek café op een eilandje net buiten de stadsmuur. In de 17e eeuw werd een geheime tunnel gegraven van de verborgen Posthoornkerk, onder de gracht naar de kelder van het café. Door die tunnel konden de Katholieken de stad ontvluchten als er problemen waren. De ingang van die tunnel is er nog steeds.
Papeneiland heeft twee voorgevels, een trapgevel aan de Prinsengracht en een aan de Brouwersgracht. Daar betaalde de eigenaar dubbel belasting voor. De belasting werd geheven voor de breedte van de voorgevel met een hijsbalk. De eigenaar was dus een welvarend man. In mei 2011 was Papeneiland in het nieuws omdat ex-president Clinton er enige uren doorbracht tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij was er speciaal naar toe gekomen voor de beroemde huisgemaakte appeltaart.
De beroemde appeltaart, altijd klaar om geserveert te worden.
Toen we aankwamen vond er een huwelijk plaats. En toch was er nergens enige muziek te horen. De sfeer moet volgens de eigenaar komen van de gasten zelf. De benaming van praathuis is dus hier op zijn plaats.
Het jonge koppel was onmiddellijk te vinden om te poseren voor mijn smartphoontje.
De drukke toog met zijn prachtige tapkraan.
Het kan soms lastig zijn!
Publiciteit voor brouwerij 't IJ is er nadrukkelijk aanwezig!
Het aangeboden assortiment is een typisch café assortiment van het huismerk Amstel tot typische Amsterdamse drankjes van distilleerderij Van Wees. Van belegde broodjes tot porties kaas en leverworst (van de bekende slagerij Louman ) en de top of the Bill (Clinton) is de huisgemaakte appeltaart!
Gelukkig worden hoe langer hoe meer nieuwe brouwerijen opgericht in de Nederlandse hoofdstad zodat het bierassortiment uitgebreider en aantrekkelijker wordt.
Ik degusteerde een IJBier IPA (7%Alc.Vol) van de Amsterdamsebrouwerij 'tIJ Een goudblond bier met een witte dikke volle schuimkop. Een heerlijke wolk van hop tartte mijn neus. Citrus, zoete mout. Heerlijk! De smaak zet het aangename verder. Hoppig en fruitige prikkels laten een aangename indruk na op mijn smaakpapillen. Grapefruit en passievrucht gebundeld in een lichte bitterheid gevolgd door een droge afdronk maken dit cafeetje hoe langer hoe gezelliger.
Rustig binnen genieten van het drukke leven op de Prinsengracht
Boven is er nog een kleine ruimte om te genieten!
De ronde stamtafel.
Wij verlaten voldaan dit stukje historie en slenteren verder langs de grachten waar geen einde aan komt.
“Aan de Amsterdamse grachten Heb ik heel m'n hart voor altijd verpand”
West-Vlaamse bierproeversgenootschap - 3de proeverij - Belfort Blond - Bryggja Bruin - Pater Pitte - Pilgrim Belgian IPA - Principale Bruin - Spencer Trappist Imperial Stout - 't Stakenhuis - The Belgian Goat - Vagebruin - Caracole Winter
Derde Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor de derde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen onder hun nieuwe naam. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). We mochten ditmaal een nieuw genoot verwelkomen zodat we net als vroeger weer met z'n zessen zijn. Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten kom ons genootschap vervoegen en dit in de plaats van Alain Debusschere. Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast bij Pierre Step. Waarvoor dank.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
’t Stakenhuis(6,5%) – 75 cl Brouwerij Den Triest(Kapelle-op-den-bos) Goed tot december 2014
Licht wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Het aroma is iets verouderd. Lichte qxydatie waarneembaar in de neus. moutig. Tikje muffig. prikje honing waarneembaar (door veroudering).
De aanzet is zoet. Redelijke volle smaak. Toch nog veel smaak (ondanks de 6,5%). Lichte stroperigheid (van de honing?) Zoete afdronk. Waarschijnlijk een heel lekker biertje toen het nog jonger was.
Bij de eerste reuk is er weinig aroma te bespeuren. Daarna komt er een kleine moutigheid naar boven. Ook een lichte alcoholtoets waarneembaar.
De eerste slokjes zijn zoet. Toetsen van peperkoek. Karamel. Lichte bitterheid in de verte. De smaak van de bitterheid is soms storend of kom het van de kruiden? Ook in de smaak een lichte alcoholwarmte. Droge afdronk. Niet slecht maar moet misschien hier en daar nog wat aangesleuteld worden. Opgelet ! Een flesje van 33cl is misschien te weinig om te delen met zes om een oordeel te vellen. maar in de toekomst en eigenlijk nu al een allemansvriend.
De neus bied ons eerst een aangenaam fraîcheur. Moutig. Zoet aroma. Tikje muffig. Beetje citrus.
De aanzet is zoet. Fris bier waar de zoetheid toch iets overheerst. Nadien een beetje plakkerig. Lichte fruitigheid waarneembaar. Zoete afdronk. Een allemansvriend !
Pilgrim Belgian IPA (8,0%) – 75 cl A Collaboration BrewDe Plukker(Poperinge) enMazama Brewing(Orgeon). Gebrouwen in Oregon
Amberkleurig met een volle gebroken witte schuimkraag.
Hoppige neus Citrus. Tikje moutig.
De eerste slok is moutig. Beetje zoet in de mond. Ook een lichte zuurheid waarneembaar. Citrus. Stevige body. Het bier is jammerlijk iets verouderd. De hopbitterheid is afgenomen. maar de smaak is nog altijd raak. Een heel lekker bier toen het jonger was. Bittere afdronk.
Belfort 8 Blond (8,0%) – 75cl Recept : Philip Vandaele Gebrouwen inDe Proefbrouwerij(Lochristi) 100% Belgische hop
Blond bier met een witte romige schuimkraag.
De neus is fruitig. Licht hoppig. De fruitigheid overheerst hoppigheid. Alcohol toets. Het aroma van een Violettesnoepje.
Een zoet aanzet. Toetsen van vanille. Amandelprikje Het bier is mooi in evenwicht.
Toegankelijk met veel compexiteit. De nasmaak is aangenaam bitter. Heel lekker bier!
Lienne The Belgian Goat (8,2 %) - 33 cl Brasserie de la Lienne(Lierneux) Bier gerijpt op een whisky vat. Er zijn er slechts 574 flesjes van gebotteld.
Blond bier een witte schuimkraag
De neus bied ons onmiddelijk een whisky aroma. Alcoholwarmte. Vleugje vanille.
Zoet begin van karamel. Ook vanille en alcoholwarmte in de smaak. Licht gerookte turf. Hout. Zacht bier. Goed in evenwicht. Aangenaam om te degusteren. Prima!
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutig aroma. Kruidige toetsen van tijm, kruidnagel en salie
De eerste slokjes zijn zoet. Kruidige nota’s Kaneel. Ook tijm en salie in de smaak. Heel diep een lichte bitterheid. Warme alcohol goed verborgen. Mooi in balans. Zoete afdronk. lekker winterbier. Het bier was wel lichtjes verouderd (6 maanden)
Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten heeft de eer als nieuwe genoot de Spencer Trappist Imperial Stout uit te schenken.
De smaak is zacht geroosterd. Enige bitterheid. Tikje chocolade. Kruidige toetsen. Koffieprikken. Allemaal braafjes gedoseerd. Romig bier. Malse en zachte stout. Het woordje Imperial is misschien ietsje te ver gezocht! Lekker maar veel te duur !
Zoete aanzet. Ook in de smaak toetsen van chocolademelk. Licht gebrande smaak. zacht. Over de gehele lijn matig zoet en bitter. Snoeprig. Lijkt een beetje op hun Nostradamus.
Principale Bruin(9,0%) – 33cl Van Steenberge(Ertvelde) Gebrouwen voor restaurant ‘Het Pakhuis’ in Gent.
Donker amber bier met lichtbruine schuimkraag.
Zoete neus van karamel. Chocolade. Tikje alcohol in de neus.
De aanzet is zoet. Karamel toetsen. Chocolade prikjes. Lichtjes geroosterd. Ook alcohol in de mond. Zoete afdronk. Niet slecht
Het genootschap genoot na de proeverij van een heerlijke kaasschotel van Broodwinkel Soensuit Heule.
Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.
Brewdog - Brussel - Alice Porter - Vagabond Pale Ale - Hinterland
Brewdog
De Schotse brouwerij ligt voor veel bierliefhebbers nog fris in het geheugen om zijn supersterk bier 'The End of History' (55%Alc.Vol.). De flesjes bie waren gehuld in kleine opgezette beesten zoals hermelijnen en eekhoorns. Naar het schijnt zijn de dierenrechtenorganisaties nog altijd niet te spreken over deze wel opvallende stunt.
Ingang Brewdog - Putterij 20, 1000 Brussel
Ik denk niet dat dit bier ooit in Brussel te koop zal aangeboden worden. Want wie het nog niet wist heeft BrewDog op 22 september 2015 een biercafé geopend in de voormalige Sabena Air Terminus, tegenover het Centraal Station. De Schotse punkers James Watt en Martin Dickie zijn niet aan hun proefstuk toe wat opzetten van drankgelegenheden betreft. In 2010 openden ze hun eerste bar in Aberdeen. Daarna volgden er maar liefst nog een 40-tal van Scandinavië over Amerika tot Japan en nu bij ons ook eentje in België. Hun doel is om zoveel mensen te laten genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren met diverse aroma’s en smaken. Weg van alle eenheidsworst in de bierwereld. Maar ondertussen is hun artisanale wereld wel verandert in een rijkelijke geldmachine. Soit, als de bieren maar lekker zijn!
Op onze jaarlijkse trip naar Brussel hebben Pierre, Geroen en ik onlangs een bezoekje gebracht aan dit facinerend bieretablissement. We waren onder de indruk bij het betreden van deze gigantische bierhal! Het is een enorme ruimte met een hoog plafond en ramen over de volledige hoogte van de gevel. Dat klinkt misschien wat kil, maar het karakter van het interieur maakt alles meteen goed. Materialen zoals gerecupereerd hout, laaghangende verlichting en fauteuils om aparte zithoeken te creëren, geven de bar meteen een warme look.
Mike Ogunrinde en Bob Rothstein (de twee verantwoordelijken voor België) vonden de Sabena Air Terminus geschikt om de bieren van Brewdog aan het publiek voor te stellen. Het gebouw werd indertijd (1952) ontworpen door Maxime Brunfaut een belangrijk Belgisch architect en stedenbouwkundige. Deze terminus liet destijds Sabenapassagiers toe om zich in het centrum van Brussel aan te melden, om dan met de trein naar Melsbroek en nadien Zaventem af te reizen zonder kopzorgen te maken over hun bagage.
Met een knipoog naar dit verleden werd de terminus heringericht in een comfortabele salonruimte voor 500 personen (200 zitplaatsen), met onder meer een terras en een mezzanine met 40 zetels.
Naast hun eigen bieren schenken ze ook bieren van Belgische en andere Europese ambachtelijke brouwerijen.
Alice Porter (5,2%)
Donkerbruin bier (bijna zwart)met een beige romige schuimkraag Het aroma is dat van karamel, chocolade en geroosterde mout. De eerste slok is veelbelovend! Donker fruit, toffee, een vleugje chocolade. Een tikje complex. Misschien ietsje dun maar toch heel veel smaak voor een bier van 5,2%. Het bier is goed in balans. Een geroosterde droge afdronk.
Vagabond Pale Ale (4,5%)
Amberkleurig met witte schuimkraag. De neus bied ons een fruitig, hoppig (floraal) en moutig aroma. De eerste smaken zijn caramel, Citusprikken, Tropisch fruit, Sinaas. Zeg maar een lekkere fruitkorf. Mooie bitterheid op de achtergrond. Ook hier een dunne structuur. Een bittere hoppige afdronk.
Hinterland (9,0%)
Zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag. Het aroma is zoet, vanilletoetsen, donkere chocolade en gerookte mout. De eerste slok is zoet, complex maar lekker. Donkere vruchten, een beetje koffie, romige cacao. Niet stroperig maar heel smaakvol met een lichte koolzuurpareling. Alcoholwarmte die goed verborgen zit en die nu en dan de kop opsteekt. Droge afdronk. Een meer dan smakelijk bier
Dinsdagnamiddag proeverijen (3) - Liza Bio Tripel – Inglorious Quad – Triporteur Full Moon 12
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (3)
Liza Bio Tripel – Inglorious Quad – Triporteur Full Moon 12
Liza Bio Tripel (8,5% Alc.Vol.) Recept : Paul Warnebol. Brouwerij Den Hopperd– Westmeerbeek
Blond lichtwazig bier met witte schuimkraag. Eigenaardig aroma die bij ons enkele vragen opriep? Honing was zeker aanwezig maar we denken ook Ginseng? Ietsje muffig Tikje citrus.
De eerste slok is kruidig. De smaak is zoals het aroma! Aards !!! Ginseng of een te grote hoeveelheid honing (Welke soort honing) ? Het bier heeft weinig bitterheid. Is onevenwichtig. De smaak kon ons echt niet bekoren! Een eigenaardig Biobier !
Liza is een nieuw streekproduct uit Aartselaar. Het recept werd ontworpen door architect Paul Warnebol. Voor de naam van het bier koos hij voor een overleden tante. Naar het schijnt zou zij het bier lekker gevonden hebben daar ze een groot voorstander was van tripelbieren. Paul is reeds een anderhalf jaar in de ban van het bierbrouwen. Voor het bier Liza deed hij beroep op ingrediënten die je kan aantreffen in de natuur, zonder chemische toevoegingen. Het bier werd gebrouwen bij Den Hopperd die ook een bier met ginseng heeft. Vandaar onze vermoedens dat er een hoeveelheid zou zijn mee gebrouwen?
Donker tot bijna zwart bier met lichtbruine schuimkraag
Het aroma geurt naar koffie. Geroosterde prikken
De smaak is heerlijk! Koffie. Geroosterde toetsen. Nu en dan een zoete cacao prikje. Koriander. Lekkere alcoholwarmte die niet domineert. Soms een likeurtoetsje van cognac. Allemaal evenwichtig verdeeld over de smaakpapillen. Een echt degustatiebier of zoals Geroen het noemt : een lekker zetelbier !
De ‘Inglorious Brew Stars’ ontstonden nadat de Antwerpse tweelingbroers Erwin en Benny Van Aerschot (de ene alumnus handelsingenieur en de andere alumnus informatica) een cursus hobby brouwen volgden. Ze kregen die cursus aangeboden voor hun dertigste verjaardag. Van het een kwam het andere. De garage van een van de broers werd plots een kleine brouwerij. Een aluminium biervat werd hun brouwketel. Het experimenteren was begonnen. Zoals veel hobbybrouwers lieten ze hun vrienden en naaste omgeving proeven van hun testbrouwsels. Deze brouwsels vielen in de smaak en ze lieten hun bier aan echte bierkenners proeven. Wat resulteerde in een deelname in 2014 aan de Brouwland Biercompetitie met hun Inglorious Quad (quad staat voor het type bier: quadrupel). Ze behaalden er de eerste prijs en wonnen 500 liter van hun eigen bier. Het bier werd gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen) en werd verdeeld door Delhaize. Ze behaalden ook een Gouden medaille in de Brussels Challenge 2015. Door het behalen van deze prijzen zijn hun dromen nog groter worden. Ze sluiten een eigen brouwerij in de toekomst niet uit.
Triporteur Full Moon (10,2% Alc.Vol.) ReceptB.O.M. Brewery- Bree. Gebrouwen bijAnders(Halen)
Donkeramber bier met gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was niet onmiddellijk waar te nemen. Langzaam kwam er een heerlijke moutgeur naar boven. Gevolgd door een alcoholdampjes van Brandy. Rozijntjes. Ook een vleugje hout was waarneembaar.
De eerste slok is vrij zoet. Kandijsuiker. Karamel Wat alcohol warmte. Tikje sinaas. Ook in de mond een lichte houtsmaak. Alles in balans. Zoete afdronk. Een aangenaam lekker degustatiebier!
Bert Van Hecke is afkomstig van het West-Vlaamse Rumbeke maar reisde de hele wereld rond om de geheimen van bier te leren kennen. Hij is industrieel ingenieur brouwer en is vooral bekend om z'n eigen Triporteur bieren. Hij was de eerste brouwer in de wereld die zijn mout zelf bakte. Ik leerde Bert kennen in 2006 bij de St. Bernardusbrouwerij waar hij toen brouwmeester was. Hij gaf Carl Kins, Pierre Step en ik een leerrijke rondleiding. De brouwerij stond in die tijd nog niet open voor het grote publiek. Vooraleer hij in Watou belandde had hij een stage van vier maanden bij Inbev kunnen volgen. Daarna trok hij voor vier maanden naar Amerika om er voor New Belgium Brewery te werken waar de West-Vlaming Peter Bouckaert broumeester was. Hij was ook nog werkzaam bij brouwerij Boon. Na drie jaar St. Bernardus verhuisde hij naar Bree om bij brouwerij Martens te werken.
Maar ondertussen droomde hij er altijd van om zijn eigen bier te brouwen. Jarenlang heeft hij van alles uitgeprobeerd met uiteindelijk resultaat.' De smaak van het bier wordt grotendeels bepaald door mout. In zijn zoektocht naar kwaliteit en originaliteit haalde hij veel inspiratie bij Rodenbach waar men vroeger 'den eest' gebruikte om hun eigen mout te maken. Om een zo authentiek mogelijke smaak te krijgen, besloot hij om zelf zijn eigen mout te gaan bakken. Daarmee was hij de eerste moutbakker in de wereld. Om dat te kunnen, liet hij zelf een notenbrander ombouwen om de grondstoffen zo vers mogelijk te maken.' Dat doet hij onder de noemer van de BOM-brouwerij. Dat staat voor Belgische Originele Moutbakkerij. Hij startte met zijn reeds bekende eigenzinnige Triporteurbieren. Voor zijn etiketten deed hij een beroep op Steven Selschotter van het striptekenaarscollectief Striptic uit Roeselare. Hij tekende de gepaste figuurtjes op een bakfiets (Triporteur) met thema’s als hemel en hel.
Op het onlangs gehouden Brugs Bierfestival vereerden Ariël en ik (Wekelijks HOPnieuws) hem met het begeerde Beeldmerk ‘Think Global, drink local’.
Bert Van Hecke
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Donkerbruin bier met wit-beige schuimkraag Die la snel verdwijnt.
Een heerlijk aroma van rozijnen en vijgen streelt de neus. Zoet. Suiker.
De smaak laat ons van in het begin al genieten! Vijgen en heel veel rozijnen zorgen voor smaakplezier. Tikje taart. Chocolade en andere zoetigheden zoals karamel duiken af en toe op. Kandijsuiker. Allemaal mooi in balans Nu en dan een lichte alcoholwarmte. Kortom een lekker degustatiebier om te genieten!
De aanzet is moutig. Beetje karamel in de mond. Fruitige toetsen. In de diepte een lichte hoppigheid. Afwisselend enkele kruidige prikjes. Allemaal nogal braafjes wat waarschijnlijk de bedoeling is. Een best wel lekkere allemansvriend.
Saison Hof ten Dormaal (5,5%Alc.Vol) Hof ten Dormaal- Tildonk
Blond licht wazig bier met een witte schuimkraag.
Mooi parfum van fruit Koriander Een tikje tarwe
De eerste slok is licht zurig fris Een tikje kruidig Moutig Tarwe en spelt dringen soms door. Het bier is iets te vlakkig Mocht een tikje meer karakter hebben. Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren. maar toch al bij al een aangename dorstlesser.
De neus heeft de typische geur van de Zennebieren. Gistig. Hoppig. Tikje citrus. Moutig.
De smaak heeft een matige bitterheid. Lichte fruitige toetsen van citrus. Moutig. Een tikje kruidigheid achteraan. Droge bittere afdronk. Goed in evenwicht. Prima dorstlesser.
XXXXXQuadrupel 2013 (12%Alc.Vol.) De Struise Brouwers– Oostvleteren. Gedegusteerd op 29/09/2015
Bruin bier met beige schuimkraag. Een heerlijk aroma van pruimen. Toetsjes van rozijnen. Een geurig alcoholaroma. Diep komt er een aroma van rode wijn los.
De smaakpapillen zijn bij de eerste slok diep onder de indruk. Het begin is zoet. Een lekkere alcoholwarmte beurelt op (niet te veel). Toetsen van likeur afwisselend met smaken van pruimpjes en vijgen. Geen vijgen na Pasen maar een lekkere smaak die het degusteren van dit bier tot een genotvolle belevenis maakt. TOPPER !
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” + Uitreiking van de nieuwe Hopcertificaten
Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar”
Op maandag 1 februari werd in het hopmuseum een persbabbel georganiseerd, waarbij de burgemeester het nieuwe leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” grondig toelichtte. Aansluitend was er een nieuwjaarsbijeenkomst met receptie alsook de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2015 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en verkregen.
Voorzitter Erik Lagache van de vzw Hop verwelkomde de brouwers en hoppeboeren.
Op 1 oktober 2015 werd er onder de projectnaam “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” een subsidieaanvraag bij Leader Westhoek in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III 2014 – 2020 ingediend, waarbij de stad Poperinge als promotor en Inagro en vzw Hop als copromotoren fungeren.
De hoofddoelstelling is het behoud (en waar mogelijk een uitbreiding) van het Belgische hopareaal met een verhoogde afzet van de Belgische hop bij de Belgische brouwerijen door enerzijds een betere kwaliteitsgarantie en –informatie en anderzijds ook door het actiever communiceren en overleggen met de Belgische brouwerijsector.
Dit kan bereikt worden door een actieve samenwerking binnen de Belgische hopsector en door de Belgische hopsector nog professioneler voor de dag te laten komen.
Met andere woorden, werken aan een Belgische sector waarin vertrouwen kan gesteld worden en waar er gewerkt wordt aan kwaliteit, transparantie en communicatie, onder het logo “Belgische hop – Belgian hops”.
Het MAC leader Westhoek heeft dit project op vrijdag 20 november 2015 goedgekeurd. Het project kan dus van start gaan op 1 januari 2016 en heeft een looptijd van 3 jaar.
Christof Dejaegher Burgemeester van Poperinge
Om dit leader project optimaal te laten renderen wordt over gegaan tot het aanwerven van een nieuwe medewerker die gedurende de projectperiode hierop ½ dienst zal werkzaam zal zijn. De andere helft fungeert de nieuwe medewerker als deskundige landbouw. Na afloop van het project zal deze medewerker blijvend tewerkgesteld worden als deskundige landbouw en ondersteuning geven aan de Belgische hopsector.
Nieuwe hopcertificaten
Schepen Kris Notebaert
Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’ is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen. Momenteel zijn er 214 bieren die het logo mogen dragen. De certificaten werden aan de brouwers overhandigd door Kris Notebaert Eerste schepen van Land- en tuinbouw
Brouwers en bierfirma's die het certificaat in ontvangst mochten nemen.
Brouwerij De Plukker, Elverdingseweg 16, 8970 Poperinge
Single Green Hop 2015 All inclusive Ipa 2015 Pyrene Bruin Bertinus Tripel Plukker
Brouwerij Het Sas, Diksmuidseweg 404, 8904 Boezinge
Poperings Hommelbier nieuwe oogst 2015, limited edition
Dinsdagnamiddagproeverijen (2) Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddagproeverijen (2)
Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit.
Totem Chac (2,7%) Naar een recept van Klaas Dellaert en Liesbeth -BrouwerijTotem Gebrouwen bijBryggjaBrewery – Moerkerke
Wazig donkerblond bier met een witte romige schuimkop.
Het aroma is publiciteit voor hop! Hopbittere aroma’s
De eerste slok is meteen raak. Een mooie bitterheid laat ons meteen al genieten. Hoppige toetsen Fruitig. De bitterheid blijft voortdurend aanhouden. Een mooie volle en evenwichtige body ondanks de 2,7% Droge bittere afdronk
'Totam Chac' mag als voorbeeld dienen hoe een licht alcoholisch bier toch smaakvol kan zijn met voldoende karakter. We noemen het bier van de toekomst?
Klaas Dellaert en zijn vriendin Liesbeth zijn verwoede Bierfanaten. Klassieke bieren kunnen ze appreciëren maar hun smaakpapillen richten zich toch meer op iets meer extreme bieren met zure, geroosterde, gerookte en hoppige smaken. Deze bieren wakkerden hun interesse aan om zelf te brouwen. Eerst lieten ze zich inschrijven bij de Gentse Biervereniging en algauw nestelden ze zich in het bestuur. Ze begonnen thuis te experimenteren met een kleine testinstallatie. Ze verbeterden hun recepten tot dat ze het gevoel kregen dat hun biertjes op punt stonden. In 2013 deden ze mee met twee biertjes aan diverse brouwwedstrijden. Niet zonder resultaat! Ze behaalden de derde plaats met een IPA in de ‘Brouwland Biercompetitie’ (Het zou best kunnen dat Geroen en ik dit bier zonder het te weten nog geproefd hebben als thuis juryleden!) en kaapten de eerste prijs weg met een Chili Stout in de ‘So You Think You Can Brew’ wedstrijd. Deze uitslagen motiveerde het jonge koppel om hun bieren op de markt te brengen.
Omdat ze al hun bieren naar bepaalde 'Goden' wilden noemen zochten ze een gepaste naam voor hun brouwerij. Vriend Tim de Roeck stelde de naam ‘Totem’ voor omdat die naam een samenstelling is van meerdere Goden en Totem is in zowat alle talen hetzelfde woord. Doordat ze hun bier in grotere volumes op de markt wilden brengen klopten ze voor hun eerste bier aan bij Brouwerij Anders. Voor de twee volgende bieren 'Etznab en Chac deden ze beroep op de Moerkerkse brouwerij Bryggia. Het is de bedoeling om elke maand een nieuw brouwsel van 500 liter op de markt te brengen. Ondertussen hebben ze een nieuwe woonst met ruimte voor een brouwerij. Dus op termijn is de kans wel groot dat ze daar hun droom zullen kunnen realiseren.
Donkeramber bier met een gebroken witte schuimkraag.
Licht zurige neus. Met een heerlijk Lambiek aroma Lichte mout toetsen Appeltjes Tikje fruit Positief muffig Het zit allemaal in de neus!
Licht zurige aanzet Brett Lambiektoetsen komen opzetten. Aangename zuurheid en fijne hopbitterheid blijven aanhouden. Licht zurige droge afdronk Vloeit langzaam uit. Een verfijnde dorstlesser!
Een smaakvol eerlijk Belgisch bier uit West-Vlaanderen!
De reden voor mijn bewondering voor Seizoensbrouwerij Vandewalle is hun respect voor traditie! Zo worden hun bieren enkel gebrouwen tijdens het traditionele brouwseizoen, dat loopt van september tot mei. Ze werken enkel met streekgebonden grondstoffen zoals Poperingse hop en Veurnse krieken. Ook nemen ze de nodige tijd om hun bieren te laten rijpen net zoals hun voorouders het deden. Toch levert hun kleinschaligheid unieke en seizoensgebonden bieren op. In het kort : alle bieren zijn gebrouwen met heel veel kennis van zaken. Brouwer Chris Vandewalle & Karel brengen momenteel vier bieren op de markt. ‘Reninge Bitter Blond’, ‘Reninge Oud Bruin’ Reninge Krieken Rood en Reninge Bitter Blond à Lambiek. Om hun bierproductie te verhogen hebben ze een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen, zodat ze per dag nu 400 liter bier kunnen produceren. Door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten kan de houten vatlagering worden uitgebreid tot 2.000 liter. Alle inspanningen die ze leveren doen ze in functie van constante en goede kwaliteit. Hun bieren kregen de erkenning '100 procent West-Vlaams' alsook het kwaliteitslogo 'Belgische Hop' van de vzw Hop uit Poperinge. Tijdens een bezoek aan hun brouwerij laten ze op een boeiende manier en met de nodige tijd de bezoekers kennis maken met hun werkmethode. De proeverij is gekoppeld aan een kleine foodpairing.
Donker tot bijna zwart bier. Lichtbruine fijne schuimkraag.
We ruiken eerst een kruidigheid (Pepernota’s). Daarna worden we verwend met een licht koffie aroma. Tikje gebrand en droparoma’s
De aanzet is zoetmoutig. Karamel en koffie verwennen onze smaakpapillen. Chocolade. Tikje geroosterd. Zoete toetsen met een afwisselend lichte bitterheid. Voldoende evenwicht
Zoet-bittere afdronk.
We missen een beetje het zilte van een oesterstout. Lekker maar mocht toch iets meer body hebben!
Volvo-werknemer Jan Wauters (39) stampte in 2012 in bijberoep een eigen zaakje uit de grond waarbij hij zich toespitst op bierprojecten op maat. Hij kon het niet langer aanzien hoe de grote brouwerijen massaal biertjes op de markt gooien waardoor de consumenten door het bos de bomen niet meer zien! Op die manier propt de markt zich vol en is er binnenkort geen afzet meer te vinden voor kwaliteitsvolle bieren. Zijn project als Relatiebrouwer is heel eenvoudig. Niet de aanbieder maar wel de consument bepaalt de smaak voor occasioneel of langer te lanceren biertjes. Hij brouwt zelf het proefrecept op maat van de klant, om het daarna selectief uit te besteden aan een ambachtelijke kleine brouwerij. Zijn leidraad is originaliteit en kwaliteit! Jan Wauters gaat niet over één nacht ijs. Hij begon zeven jaar geleden met het bewerken van kant-en-klare bierkits. Met steun van een collega begon hij zelf te brouwen met granen om zo zijn eigen smaken te creëren. Hij kreeg enkele jaren geleden de hoogste score in een bierwedstrijd van de Lokerse Reynaertgilde. Dat was een extra aanmoediging om verder eigen recepten samen te stellen.' www.relatiebrouwer.beof tel. 0498-28.88.20.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19) - Enfant terriple oak aged - Lienne - Red King - Troubadour Imperial Stout - What the fuck.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19)
Enfant terriple oak aged (8,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Leite– Ruddervoorde
Blond bier met witte schuimkraag. Veel koolzuur.
De neus is gistig Licht zurig Tikje citrus Brett Kruidige prikken
De aanzet is licht zurig Even wennen. Toetsen van citrus komen boven. appels Tikje hout (Invloed van eik) Het bier is zacht en vineus. Bittere afdronk Een bier met karakter!
Mooie rode kleur met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
De neus wordt verwend met een kersenaroma
De eerste slok is zurig Een mooie verdeelde zuurheid Kersensmaak Melkzuur Houtprikken Goed in balans Zure afdronk Een lekkere zomerse dorstlesser voor mensen die houden van zuur. Uitsluitend gebrouwen voor Bierhalle Deconinck.
De smaak is lekker Geroosterde mout Koffie Een aangename bitterheid Toetsen van karamel De afdronk is licht bitter Een goed gebalanceerd bier Topie!!!
What the fuck (7,0%Alc.Vol.) White Pony- Piove di Sacco Is gebrouwen geweest bij’t Gaverhopke- Stasegem
Wazig amberkleurig bier met grove witte schuimkraag.
Fruitige neus Citrus De mout dringt zich op in het aroma
De aanzet is moutig. Lichte wrange bitterheid Fruitige toetsen. Hoppig nu en dan licht zurige prikkels Droge afdronk.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig op dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar 'Tyr' als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes in eer en geweten bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (1)
Fientje – Stout Mokke – Wilde Bok
Fientje (6,5% Alc.Vol.) Naar een recept van Amateurbrouwer Peter De Munck Gebrouwen bij brouwerijDanny(Erpe-Mere)
lichtgeel bier met een lichte groene schijn witte schuimkraag.
De neus is moutig Gistig. Tikje kruidig
De eerste slok smaakt naar mout. Een lichte bitterheid komt naar boven. Een licht zuurtje prikt soms. Hop is aanwezig maar mocht naar ons gevoel nog ietsje hoppiger zijn zodat het bier nog meer body krijgt. De afdronk is licht bitter
De bedoeling van Peter is om het bier te laten degusteren door Jan en alleman en daar is hij best wel in geslaagd Een allemans vriend dus.
De naam van het bier is een eerbetoon aan zijn Oma Fientje die hem een mooie jeugd bezorgde. Peter is een bierfanaat in hart en nieren. Na talrijke bezoeken aan diverse bierfestivals besloot hij om samen met zijn echtgenote Ellen een kleine bouwinstallatie van 20 liter bij Brouwland (Beringen) aan te schaffen. Het bier werd geliefd en Peter besloot om het meer uitstraling te geven en te laten brouwen in grotere hoeveelheden. Hij ging aankloppen bij Danny Hoffelinck van Brouwerij Danny uit Erpe-Mere bekend van het bier Kwibus.
De neus ruikt een zoet aroma karamel tikje gebrand
De eerste slokken zijn zoet.
Karamel Tikje chocolade in de verte een lichtjes gebrande smaak. rozijntjes. Lichte bitterheid Een meer zoet dan bitter bier. Met dat verschil dat dit bier wel degelijk goed uitgebalanceerd is. Bij de afdronk blijft de lichte bitterheid aanhouden. Een lekker goed gebrouwen herfstbier!
Dit herfstbier was bronzen medaille winnaar 2015 op het onlangs gehouden PINT Bokbierfestival 2015 De Scheldebrouwerij is eigenlijk een Nederlandse brouwerij die zich heeft gevestigd in Meer (België). De bieren worden dan ook als Belgisch gecatalogeerd.
Aan het label kunt u in feite zien dat ze hun afkomst niet loochenen. Op al hun etiketten komen twee woeste mannen naar voor. Zij verwijzen naar de Nederlandse gemeente Bergen op Zoom die twee wildemannen in hun wapenschild draagt.
Bij het ruiken van het bier is het feest in de neus. Gebrande mouttoetsen Zwart geld drop van Haribo! Geroosterd
Ook de eerste slok heeft een gebrande smaak. Koffietoetsen Tikje chocolade Ook cacaopoeder Het bier is totaal niet agressief Het heeft een stabiele body met een mooie bitterheid. De mokke is stout maar ze kon nog stouter Al bij al : Wij houden van dit bier!
Welke bierfirma droomt niet van hun eigen brouwerij? Zo ook de mannen van Cabardouche uit Antwerpen. Zij willen dat de Scheldestad nog een stadsbrouwerij rijker wordt. Dat het menens is bewijzen hun bieren. Sedert het najaar van 2014 zijn er al drie bieren op de markt verschenen. Escort Deluxe - Blonde stoot en Stout mokke. Het idee ontstond toen ze de opleiding ‘Bierproever’ volgden bij Hans Bombeke. Ze blijven voorlopig verder dromen en hun bieren worden momenteel gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen en brouwerij Pirlot in Zonhoven.
Beste bezoeker
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren. - Waregemse Winterwarmer - Den Drupneuze - Goliath Winter - Abbaye des Rocs Speciale Noel
Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren.
Op woensdag 30 december 2015 spoorde ik met de trein richting Waregem om van enkele Kerstbieren te genieten. De afspraak was aan de chalet van de Waregemse Bierfanaten. Het was trouwens al drie jaar geleden dat deze bierproeversclub nog een standje had aan de driuk bezochte ijspiste. Deze stond dit jaar op de grote markt in tegenstelling met andere jaren toen ze in het park van Baron Casier was opgesteld. Een verbetering? Ik denk van wel toch wat publieke belangstelling betreft, maar in het openbaar stadspark zeg maar 'de groene long van Waregem' had de Kerstmarkt net ietsje meer feestelijke uitstraling.
Geroen, Dominique en Voorzitter Sylvie waren de uitschenkers van dienst.
Aan de chalet waren tien Kerstbiertjes te proeven. Eigenlijk 11 als u de Stella Artois meetelde. Maar niet iedereen degusteert graag een lekker bier er zijn ook Kerstgangers die liever een pils drinken. Vandaar dit vreemde flesje tussen de Kerst-en Winterbrouwsels. De bieren werden zoals altijd met geoefende hand uitgeschonken in proefglaasjes van 10 cl. Ik proefde er 4 verschillende bieren en een paar keer dezelfde.
WBF’s Waregemse Winter Warmer Black IPA - 2015 (9,0%Alc.Vol) Recept Patrick Vervaeck en Marc Struif Gebrouwen door de Waregemse bierfanaten bijMicrobrouwerij Den Triest– Kapelle-op-den-Bos.
Ik begon met het bier waarvoor ik eigenlijk gekomen was (maar ook voor de vrienden natuurlijk). De Waregemse Winter Warmer (Ook drie w’s zoals bij de Witte Wijn Wijven van Sophie). Het is al de derde uitgave van dit winterbier die gebrouwen wordt t.g.v. het Winter Bierfestival in Vichte. Nu met medewerking van Patrick Vervaeck die samen met Marc Struyf het recept uitwerkten.
WWW is een donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag. Het aroma alleen is de moeite waard. Lichtjes floraal, mooi hoppig en een tikje karamel strelen de neus. De smaak gaat ongeveer dezelfde richting op. Licht hoppig, niet overdreven, zacht en mals. Goed in balans. Soms iets geroosterd. IPA is misschien ietsje overdreven maar toch een bier met voldoende karakter.
Mijn tweede biertje was Den Drupneuze van huisbrouwerij Den Tseut. Het bier werd onlangs weer op de markt gebracht en er werd veel belovend over gesproken. Ik ben eigenlijk fan van Den Tseut. Geen bieren voor beergeeks maar klassieke bieren die gebrouwen worden met heel veel liefde en geduld. Het wordt dringend tijd om Stefaan en Ria nog eens met een bezoekje te vereren.
Een donkeramber kleurig bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt een zoet karamel moutaroma met kruidige prikken. ook hier en daar een snuifje fruit. De smaak is zoet. Misschien ietsje te zoet voor mij. Wel aangenaam met een volle smaak. Lichte alcoholwarmte. Het heeft iets van een lichte brandewijn. Lekker maar een tweede kan mij niet meer bekoren omdat de smaak ietsje zou vervelen! Enige bitterheid had het bier meer schwung gegeven. Maar zeker niet slecht! Een Kerstbier om zeker te degusteren!
Het derde was een Waals Winterbier afkomstig uit één van de mooiste Henegouws brouwerijen. Alleen al de naam klinkt magisch. Kasteelbrouwerij des Géants gelegen in Irchonwelz. De brouwerij noemde haar eerste biertje Gouyasse. Maar de naam was iets te pieterig voor de grote reus. Ze veranderen de naam in Goliath om hun bier meer uitstraling te geven. Goliath klinkt krachtiger en ligt Internationaal beter in de mond dan de plaatselijke naam Gouyasse.
Koperkleurig bier met witte schuimkraag. De Waalse tradities kennende op gebied van Kerstbieren had ik een kruidig zoet bier verwacht. Niets is minder waar. Goliath Winter is licht fruitig en hoppig. Niet overdreven maar juist genoeg. De neus is moutig (Karamel) en licht zurig. Het degusteert vlot en is licht bitter. Maar veel valt er niet over te zeggen. Een gewoon lekker bier zonder al te veel Kerstallures.
Abbaye des Rocs was een van de eerste Waalse brouwerijen die ik heb bezocht. De brouwerij ligt tegen de Franse grens en bevind zich niet ver van het natuurpark "Parc naturel des Hauts-Pays in de Henegouwse Leemstreek. Doordat ze zich grotendeels richten op de export zijn de bieren moeilijk te vinden, tenzij in een gespecialiseerde drankenhandel. Daarom was ik blij dat dit Kerstbier in de chalet aanwezig was.
Donker kastanjekleurig bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt zoete karamel maar ook gedroogde donkere vruchten. Ja, een echt Kerstbier vertellen mijn smaakpapillen. Zoete mout, karamel. Opgelet zoet maar niet plakkerig en dit maakt het verschil met andere zoete bieren. Toetsen van chocolade komen naar boven. pruimpjes en ander donker fruit laten zich gelden. Ook een tikje alcoholwarmte laat zich smaken zonder zich op te dringen. Zoete afdronk. Een toppertje.
Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van. Gezellig dat wel maar soms te kitscherig! Maar hoe langer hoe meer verdringen streekbieren de glühwein en jenever. En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.
Het was terug een fijne namiddag met de bierfanaten in Waregem. Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien! Hopelijk knopen ze weer aan met deze jaarlijkse traditie.
Wachtend op de trein toch nog een fotootje van het station. Hier geen volk maar even romantisch !
Brouwerij De Brabandere investeert fors in 2016-2018
BROUWERIJ DE BRABANDERE INVESTEERT FORS IN 2016-2018
In aanwezigheid van Minister-President Geert Bourgeois stelde brouwerij De Brabandere op 21 december jl op een persbijeenkomst haar toekomstplannen 2016 - 2018 voor. Er komt een nieuw magazijn, een gloednieuwe hoogtechnologische bottelarij, twee nieuwe gisting-en lagertanks en er werden laatst 6 nieuwe foeders geplaatst. Kostenplaatje 15 miljoen euro. Deze investeringen zullen fundamenteel bijdragen tot een gestage groei van deze familiebrouwerij.
Op de foto : CEO Bert De Brabandere , Alain Top (Burgemeester van Harelbeke) Brouwmeester Chris Vanackere, Ignace De Brabandere, Minister-President Geert Bourgeois en Schepen Annick Vandebueri
Ignace De Brabandere De liefde voor het brouwen kent geen grenzen in dit familiebedrijf, waar innovatie telkens gestuurd wordt door kwaliteit.
Het zijn drukke tijden voor brouweri De Brabandere uit Bavikhove. Na de naamsverandering van het familiebedrijf in 2014, het binnenhalen van de prijs voor het beste product van het jaar in ‘de categorie bier’ met ‘Kwaremont’ en tevens verkozen te worden als beste pils met ‘Bavik Super Pils’, zijn de gepassioneerde brouwers in het tweede deel van dit decennium vastberaden om hun merken verder te valoriseren. De liefde voor het brouwen kent geen grenzen in dit familiebedrijf, waar innovatie telkens gestuurd wordt door kwaliteit.
Om een kwaliteitsvol en authentiek, afgewerkt product af te leveren streeft Brouwerij De Brabandere naar professionalisme in elke schakel van het productieproces. Het brouwen van sterke merken die op middellange termijn een sterke groei ondersteunen, is noodzakelijk om verder te kunnen investeren. Die belangrijke stap is reeds gezet en dit wordt duidelijk gesmaakt bij het publiek.
Brouwmeester Chris Vanackere geef uitleg over de brouwzaal.
Om in de toekomst aan een groter wordende vraag nog beter te kunnen antwoorden, wordt er de komende 3 jaar een budget uitgetrokken van 15 miljoen euro. De West-Vlaamse ondernemers focussen op hun sterktes en innoveren waar het nog beter kan. Om de nakende opportuniteiten te kunnen verwezenlijken is het noodzakelijk om na de heroriëntatie van de strategie bij de naamsverandering nu een 2e transformatie door te voeren met bijhorende investeringen in personeel en bedrijf.
Er komen twee nieuwe gisting-en lagertanks bij vertelde ons Brouwmeester Chris Vanackere
Inzetten op investeringen gestuurd door kwaliteit
Vooral op het gebied van productie en logistiek wordt daarom fors geïnvesteerd. De economie is aan het digitaliseren. Vader en zoon De Brabander zijn ervan overtuigd dat ook in de brouwsector digitalisering zijn vruchten zal afwerpen. De nakende investering in DrinkIT, met als doel de bedrijfsprocessen beter te beheersen, zal van De Brabandere een professionelere, snellere en flexibelere organisatie maken nodig om margegroei en verdere investeringen te ondersteunen. Het implementeren van dit nieuwe ERP pakket (ERP = Enterprise Resource Planning) is een belangrijke tool die hen de nodige professionaliteit zal garanderen. Verder zal de stock ondergebracht worden in een volledig nieuw magazijn waarin ze zullen kunnen werken met digitale scanners. Op die manier verbeteren ze de traceability van hun stock en zullen ze een betere leverservice garanderen.
Een volledig nieuwe bottelarij in opbouw.
Het beschikken over de best beschikbare technologie is cruciaal ter ondersteuning van de ambitieuze groei-en investeringsplannen van Brouwerij De Brabandere. Het kroonjuweel van dit investeringsplan is dan ook een gloednieuwe, hoogtechnologische bottelarij. De geplande multifunctionele afvullijn, met een capaciteit van 35.000 flessen/uur, zal zorgen dat al hun producten op één en dezelfde lijn zullen kunnen geproduceerd worden en dit aan een veel hoger rendement. Wat een enorme toename zal betekenen in productieflexibiliteit. Het wassen, inspecteren, vullen en etiketteren zal dus nog effectiever en efficiënter verlopen. Maar vooral de combinatie van capaciteit, flexibiliteit en packaging mogelijkheden maken dat deze bottelarij uniek zal zijn in België.
Het nieuwe magazijn.
Eveneens in de pipeline is de omschakeling naar een volledig geautomatiseerde filtratie op basis van een dubbele centrifuge, om de kwaliteit en smaakstabiliteit nog verder te optimaliseren.
Bert De Brabandere in gesprek met Laurent Lacroix zaakvoerder van Foudrerie François. Dit is de firma die de eiken vaten levert en is gevestigd in Brive La Gaillarde - France
Tot slot investeert de brouwerij ook in twee nieuwe gisting- en lagertanks van 1.000HL, noodzakelijk omwille van de focus op authentieke recepten waaraan zij zich vastpinnen. ‘Bavik Super Pils’ zal dan ook 1 maand lang gisten en lageren in deze cylindroconische tanks. Ook zijn er onlangs 6 nieuwe foeders bijgeplaatst voor het rijpen van de ‘Petrus Sour Beers’, een unieke collectie zure bieren die naar vrije wil door de consument verder versneden kunnen worden.
Ook aanwezig is de Belgische ondernemer Willy Naessens eigenaar van ‘Willy Naessens Industriebouw’ een bouwbedrijf gespecialiseerd in het bouwen van KMO , Logistieke, Retail en vele andere in zowel beton- en metaalstructuren. Zijn firma bouwde de nieuwe magazijnen.
Brouwerij De Brabandere is er steevast van overtuigd dat deze belangrijke investeringen fundamenteel zullen bijdragen tot een gestage groei van hun onderneming waar ook hun medewerkers positiever zullen uitkomen. De productiviteit zal stijgen mits een goede opleiding en opvolging. Deze duurzame bedrijfsvoering vormt volgens de familie De Brabander de toekomstige structuur naar waar hun familiebedrijf zal evolueren en is tevens de beste garantie voor continuïteit en tewerkstelling in de brouw sector.
Minister-President Geert Bourgeois tapt een verse pils uit de tapkraan van de kikker. Deze kikker is een geschenk van het personeel van de brouwerij.
Donkerbruin bier met beige schuimkraag. De schuimkraag blijft tot het einde.
Aroma van gebrande mout. Chocolade en cacaopoeder.
De eerste slok is verdorie lekker. Gebrande smaak. Bittere toetsen. Geroosterde prikken. alles op een stevige body. Mooi evenwicht. Droge afdronk. Een bier waar mijn smaakpapillen van houden. Ondanks dat het een donker bier is mag het gerust fris gedegusteerd worden.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag. Floraal aroma. Citrustoetsen. Soms komt er in het aroma een geurtje van zeepsop of iets dat er gelijkt.
De aanzet is fruitig. Licht kruidige invloeden. Het bier heeft soms een zeepsmaak. Er is ook geen evenwicht. Dit bier kan mij absoluut niet bekoren. Jammer.
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkop. Aroma van zoethout. Cacaoprikken. Fruitige flitsen.
Geroosterde mout te proeven bij de eerste slok. Chocoladesmaakjes komen piepen. Gebrand. Karamel. Toetsen van zoethout laten zich gelden. Droge bittere afdronk. Chocolade in de mond. Lekker smakelijk bier!
De aanzet is lekker. Een zacht zoet begin. Moutig met fruitige toetsen wisselen elkaar af. In de achtergrond een geringe bitterheid. Toetsen van perzik komen nu en dan uw smaakpapillen verwennen. Een lichte hopbitterheid in de achtergrond komt na een tijdje aanzwellen. Zoet bittere afdronk. Een voortreffelijke biotripel. Dit bier is een éénmalig brouwsel en dit voor het 20-jaar bestaan van Bierclub Poperinge. Wie weet komt er nog een vervolg?
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Van alle in het wild levende dieren die God gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan Eva: "Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?" "We mogen de vruchten van alle bomen eten," antwoordde de vrouw, "behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten of ze zelfs maar aan te raken; doen we dat toch, dan zullen we sterven." "Jullie zullen helemaal niet sterven," zei de slang. "Integendeel, God weet dat jullie de ogen zullen opengaan zodra je daarvan proeft, dat jullie dan als goden zullen zijn en kennis zullen hebben van goed ... en kwaad."
Genesis 3:1-5
Een eigenaardig inleiding om de twee volgende bieren te bespreken. Inderdaad…Maar deze tekst is te vinden op de website van Koen (Hugel) Hugelier. Niet voor niets noemt zijn bierfirma ‘De zeven zonden’ Deze zonden inspireren deze creative ambachtelijke brouwer in die mate dat hij ze vertaald in bier.
Eindelijk begon het zo : Voor de geboorte van zijn dochter Soete leek het leuk om in plaats van doopsuiker een eigen gebrouwen biertje aan familie en vrienden te kunnen geven. Aangezien Koen niet getrouwd is, kwam hij op het idee om het bier Luxuria naar de zonde onkuisheid te gaan noemen. Zo is het concept ontstaan om bier te maken geïnspireerd op de zeven zonden, elk met een eigen karakter, stijl en uitzonderlijke smaak,’.
Ook de twee bieren die hij brouwde in collaboration brew met brouwerij Gulden Spoor (Gullegem) en de Amerikaans brouwerij Shubros (San Ramon, CA) en die hij onlangs presenteerde op het Streekbierenfestival van Zwevegem 2015 hebben betrekking opzijn voorliefde voor religies.
Koen Hugelier
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten.
Koen Hugelier (°1976) woont met zijn vrouw Ilse en 2 kindjes in Kortrijk. Hij genoot een dubbele opleiding als medisch en farmaceutisch laborant aan de Hogeschool Gent en Hogeschool West-Vlaanderen en werkte een 10-tal jaar in laboratoria van de UGent. In 2006 ruilde Koen het laboratoriumwerk in om zijn toenmalig bijberoep als entertainer uit te bouwen. Hij kreeg de bier-microbe te pakken via de cursus Zythologie in Syntra West Kortrijk, en al gauw werd Koen een gepassioneerd bierliefhebber en hobbybrouwer.
Koen is momenteel docent drankenkennis en foodpairing aan Syntra West en Syntra Midden-Vlaanderen.
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten. Daarnaast zal zijn ervaring als entertainer en creatieve duizendpoot zeker van pas komen om de bezoekers rond te leiden en hen wegwijs te maken in de brouwerij.
Which side do you prefer :
Angels & Demons
Angels 3,5% Alc.Vol.
Blond bier met witte schuimkraag
De neus verrast ons met een mooie fruitigheid. Florale toetsen van citrus.
De eerst slok heeft een licht bittere smaak. Hoppig Ook in de smaak een florale toets met pompelmoes prikken. De bitterheid blijft voortduren. Alles perfect in evenwicht Kurkdroge afdronk. Licht in alcohol en toch heel veel smaak!
De verbeelding?
Demons 11,0% Alc.Vol.
Donker bier met lichtbruine schuimkraag.
Een heerlijk koffiearoma Geroosterde mout Donker chocolade toetsen.
De aanzet is heel lekker! Geroosterde smaak Toffee toetsjes Een tikje aards Allemaal gedoseerd Zoet Chocolade Lichte bitterheid in de achtergrond