Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    06-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.125 jaar Brunehaut







    Brunehaut vierde
    125 JAAR MODERNITEIT IN DE TRADITIE!

     



    In het weekend van 26 en 27 september 2015 jl. vierde brasserie Brunehaut
    uit het gelijknamig dorp zijn 125ste verjaardag met een opendeur dag.
    Het is immers in 1890 dat de brouwerij opgericht is door de familie Allard.

    Op 24 september waren wij al uitgenodigd op de voorstelling van het nieuwe bier
    dat voor deze gelegenheid gebrouwen was.
    Cuvée 125 Ans (Hoppybrett) is de naam van het exclusieve bier

    die met zijn smaak mee evolueert met de nieuwe trendy bieren.
    Voor het bier werd immers een ​​innovatief recept gebruikt,
    een primeur in de combinatie van een conventionele gist en een specifieke gist,
    de Brettanomyces Bruxellensis, die men terugvindt in geuze en lambiek.
    Het bier werd ook nog gedryhopt
    Cuvée 125 Ans heeft lang gerijpt en krijgt een hergisting op de fles.
    Het nieuwe bier kenmerkt de geest van de voormalige brouwerij Allard.





    Het landelijke Brunehaut






     

    Belangrijke data in de geschiedenis van Brunehaut

    1890: Oprichting van de brouwerij door de familie Allard. U kunt nog steeds
    de oorspronkelijke brouwtanks bewonderen, die nog steeds gebruikt worden in de brouwerij.






    Een geheugensteuntje!





    1990: De brouwerij produceert een veertigtal streekbieren,
    typisch voor de streek van Doornik, waaronder
    een twintigtal speciale bieren en gelegenheidsbieren.
    Een daarvan is de Saint Martin, een erkend abdijbier,
    waarvoor nog steeds het recept van de monniken uit de 11de eeuw wordt gebruikt.




















    1990: De brouwerij Brunehaut breidt uit, en bouwt een nieuw gebouw om
    zijn brouwcapaciteit te verdubbelen.
































    De brouwerij had een feeërieke verlichting ondergaan .






    2006: Marc-Antoine de Mees de nieuwe baas van de brouwerij reorganiseert
    de productie rond de sterkste merken.








    Een pareltje van veroudering 'Brunehaut Abbaye de Saint-Martin Brune.






    Brunehaut Triple



    Vandaag brouwt Brunehaut een tiental versies van de Brunehaut en de Saint Martin,
    plus enkele streekbieren waaronder een met toetsen van jeneverbessen,
    de NE Kopstoot, en het bier van Saint Amand.

     









    2015: Brunehaut heeft zijn oorspronkelijke productie verdrievoudigd,
    en exporteert 70 % daarvan naar 25 landen over de hele wereld,
    waarmee het imago van de traditionele Belgische bieren hoog
    wordt gehouden en het wereldwijde enthousiasme
    voor streekbrouwerijen en biologische producten wordt bevestigd.



    Enkele innovaties

    Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die gebruik maakte
    van recycleerbare vaten voor de export.

    Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die een biologische biersoort
    zonder gluten produceerde, vervaardigd met 100% gerst,
    van hoge gisting en nagisting op de fles.

    Brunehaut is de enige brouwerij ter wereld die echt fruitbier zonder gluten produceert.








    Een warme ontvangst in de brouwerij!







    Twee Brunehautmeisjes zorgden voor de bieren







    Marc-Antoine de Mees in gesprek met bierarchitect en microbioloog
    Ir. Roger Mussche van de universiteit Gent.









    Lieve Suys en echtgenoot Johan Wanne Madalijns in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.








    Heel wat genodigden genoten van de feestelijke brouwerij en de lekkere bieren.







    Uit Brussel Pierre Zuber en gezinnetje.
    Ze zijn de uitbaters van de welgekende  The Belgian Beer Tasting shop
    'Delices & Caprices'









    Voor de hapjes had Marc-Antoine de foodtruck Food Metal Jacket ingehuurd.
    De naam zorgt voor een beetje verbeelding!











    Benoit noemt zijn caravan 'zijn atelier'
    Hij is lid van de Belgian Foodtruck Organisation. 
















    De lekkere fingerfoods worden gesmaakt door jong en oud!






    Een trotse Marc-Antoine schenkt zijn nieuwe creatie in.


    Wij kregen allemaal een fles mee om er thuis van te genieten.



    Bedankt Marc-Antoine en nogmaals proficiat met 125 jaar Brunehaut!

    Brasserie Brunehaut
    Rue des Panneries, 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE
    + 32 (0) 69 34.64.11
    + 32 (0) 69 34.64.11

    06-10-2015 om 17:41 geschreven door William Roelens


    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Westhoeks 2015 - Poperinge






    Lekker Westhoeks 2015










    Op 19 en 20 september 2015 laatst leden vond voor de vierde keer
    de streekmarkt ‘Lekker Westhoeks’ plaats.
    Tijdens deze twee dagen presenteerde Toerisme Poperinge samen met
    de Westhoekstreekproducenten het lekkerste van de Westhoek in een kleurrijk tentendorp.














    De biertenten.





    Streekbieren



    Voor de bierliefhebbers was er ook een klein bierdorp aanwezig.
    Tientallen brouwerijen presenteerden er hun streekbieren gebrouwen met Belgische hop.
















    Keikoppenbier het plaatselijk bier van Poperinge

    Gebrouwen door brouwerij De Plukker










    Uit Nieuw-Zeeland Craftbrewer & Bookbinder Michael O'Brien en echtgenote Lee Ann Scotti.











    Smiske bruin 7,0% Alc.Vol. (Brouwerij Smisje - Mater).
    Een van de vele bieren die te degusteren waren.








    Streekproductenmarkt




    Daarnaast boden heel wat streekproducenten uit Poperinge en de Westhoek hun lekkere producten aan. Lokale delicatessen werden in de kijker gezet. Hoppepaté, kruydekoek, hennepot, hopscheutenlikeur,… om je duimen en vingers bij af te likken!




















    Westhoekchefs koken



    In de achthoekige tent in lounge stijl brachten de Poperingse chefs verfijnde
    en kleurrijke gerechtjes aan de kook.
    Je kon er proeven van talrijke streekproducten verwerkt in nieuwe trendy gerechten.



















    Toerisme Heuvelland



    Ook Toerisme Heuvelland was er present met Heuvellandse wijnen
    en voor het eerst ook T-shirts van Eigen Kweek.
    De medewerkers die de wijnen schonken, droegeen ook zelf een shirt dragen met het opschrift
    'You're schete canard'.











    Sofie Vanrafelghem

    Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem gaf op zaterdagnamiddag
    enkele biertips op de Grote Markt. Ze werd geassisteerd door Hopkoningin Axelle en haar eredames.








    Biersommelier Sofie Vanrafelghem







    Radio Fresnel



    Tijdens het hele weekend verzorgde RADIO FRESNEL de muzikale smaakpapillen
    met hun beste plaatjes en praatjes.












    Voor elk wat wils




    Er was op zondag een aperitiefoptreden van Cafe Con Leche.
    Deze elfkoppige Gentse band bracht de aanwezigen met hun muziek terug naar de zwoele vakantiedagen.  Zondagnamiddag  kwam de Militaire Poolse band
    'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'. een show ten beste geven
    In de vooravond speelde Ludo Gheloen een concert op de beiaard. 





    Uit Polen : 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'










    Hoppekoningin Axelle van Bruwaene
    en haar twee ere-dames Marie Descamps en Sarah Langbeen
    nodigen u nu al uit voor de editie van volgend jaar!





    De organisatie kwam van de Dienst Toerisme Poperinge.
    www.toerismepoperinge.be

    X

    30-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (13) - Arthur’s Legacy White Widow - Cuvée Sofie - Extase - Lupulus HopEra - Viswijf




    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (13)




     

     

    Arthur’s Legacy White Widow (7,1%Alc.Vol.)
    Palm Breweries - Brouwerij De Hoorn Steenhuffel



    Blond bier met witte schuimkraag.

    Fruitige neus.
    Tikje citrus en Koriander.

    Eerste slok is zoet.
    Fruitig.
    Lichte citrus toets in de mond
    Tikje kruidigheid van koriander.
    Goed in balans.
    In de verte een licht zuurtje.
    Licht zoete afdronk.
    Aangenaam van smaak.
    Een goed gebrouwen bier maar nogal braafjes!
    Maar die bieren moeten er ook zijn!








    Cuvée Sofie
    (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen.



    Koperkleurig bier.
    Weinig schuim die vlug verdwijnt.

    Zuur aroma van citroen.
    Een tikje hout in de neus.
    Aroma van witte wijn.

    De eerste slokjes zijn zuur.
    Vineus van smaak.
    Witte kleine druiven.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Toetsen van hout.
    Droge afdronk.
    Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.







    Extase (8,5%Alc.Vol)
    De Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog.



    Amberkleurig bier.
    Licht wazig.
    Witte schuimkraag.

    Fruitige neus van perzik.
    Moutige prikken.

    De smaak begint fruitig zoet.
    Grapefruit toetsen.
    Alcohol dwelmt naar boven bij de opwarming van het bier.
    Ook een tikje citrus in de mond.
    Alles mooi in balans.
    Ook niet agressief maar een malse zachtheid.
    Bittere droge afdronk.
    Een pracht van een bier!







    Lupulus HopEra (6,0%Alc.Vol.)
    Les 3 Fourqets – Gouvy.




    Licht goudblond bier
    met een fijne witte schuimkraag.

    De neus bied een gistig aroma
    die vlug overgaat in een fruitigheid.
    Ook geuren van graan.

    De eerste slok heeft een aangename bitterheid.
    Afwisselend een zoete toets.
    Een lekkere fruitigheid komt naar boven en maakt
    het bier nog aangenamer van smaak.
    Kruidige prikjes eisen aandacht.
    Niet zo hoppig maar toch een klein bittertje in de smaak.
    Goed evenwicht. 

    Een lekker aangenaam bier
    I like it!






     

    Viswijf (7,5%Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij Vissenberg - Emblem
    Gebrouwen bij De Graal - Brakel




    Goudblond bier
    met romige witte schuimkop.

    De neus is fruitig.
    Een tikje gist.
    Leuk hop aroma.

    Lichtzoete aanzet met een verfrissende smaak.
    Ook in de smaak een tikje gist.
    fruitig (citrus).
    Hopbitterheid in de achtergrond die blijft aanhouden.
    Wat zoetheid komt naar boven.
    Het bier is mooi in balans.
    Bittere afdronk.
    Lekker bier beter dan de naamkeuze.




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten
    die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.

    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment
    van het proeven aan het bier beleefd!

    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William









    23-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen tussen de Poperingse hopperanken






    Lunchen tussen de Poperingse hopperanken










    Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken
    gebeurt niet elke dag.
    Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie.
    Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache,
    momenteel de grootste hoppeteler van België.
    De uitnodiging kwam er van AB InBev.









    Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen
    door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur
    in ons land de nodige zuurstof te geven.
    Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers
    die een lange traditie met zich meedragen.
    Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische
    hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.










    Leffe Royale


    Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen.
    Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt.
    De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid.
    Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets,
    terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop
    waaronder de Challenger en de Tomahawk.










    AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het
    brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks.
    Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche.
    Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken
    krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. 
    De aanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007
    belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.



    Verwelkoming




    vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe




     






    Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev.
    Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt
    en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
    Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt
    en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België.
    Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co.
    en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.






    Hoppeteler Eric Lagache


    In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric
    de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen.
    Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen.
    'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric.
    'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'.
    Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev.
    ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij
    ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben.
    Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen
    op het telen van nieuwe hopvariëteiten.
    Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod.
    Het brengt zekerheid voor de toekomst.




    Door de hoppevelden


    Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier.
    Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen. 






    Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.






    Een veld met dwerghop.  Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop.
     Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter.
    Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.








    Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis








    De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken
    en belanden zo in de hoppekar







    Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes




    Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat
    elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid,
    kleur en aroma bepaalt.
    Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met
    dat van de druivensoort voor wijn.
    De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale,
    met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken.
    Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding,
    voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.







    Een veld met Cascade hop.














    De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd
    waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.







    Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. 
    De hop wordt in balen  vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht.
    Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.



    Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land.
    Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge.
    Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst.
    Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare.
    Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.

    Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt.
    Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding.
    Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem,
    een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.

    Hopworkshop en bierdegustatie met
    Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev


     







    Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop
    in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.

    Leffe Blond
    Leffe Royal Whitbread Holding
    Leffe Royale Cascade IPA
    Leffe Royale Mapuche





    Lunch in het midden van de hopvelden






    Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!







    De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de
    met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar.
    Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.




    Het Menu






    Canneloni van wilde zalm met
    zeevruchten en groene gazpacho
    met Leffe Blond.






    Gebraiseerde rundswang
    met herfstgarnituur
    met Leffe Royale Cascade IPA







    Selectie kaas van 'aan de schreve'.
    Chutney en notenbrood.
    Met Leffe Whitbread Holding.






    Zoals in Amerika.
    Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd.
    Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)

    De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit.
    Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld.
    Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden.
    De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze:
    we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,

    zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.





    Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de  Ere-dames van Hopkoningin
    Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn. 















    Foodpairing :  Leffe Royal Whitbread Holding met
    Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) 
    en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.


    Een dagje om te koesteren!
    Met dank aan AB InBev en Eric Lagache




    X

    18-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (12) - Brusseleir zwet IPA - Goedendag - Kasteel hoppy - Smokin Elder - Tumulus Nera





    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (12)

    Brusseleir zwet IPA - Goedendag - Kasteel hoppy - Smokin Elder - Tumulus Nera


    Brusseleir zwet IPA (8,0%Alc?Vol)
    De Zennebrouwerij - Brussel



    Donkerbruin bier met een romige dikke beige schuimkraag.
    Grassig
    Hoppige prikken
    Geroosterde mouttoetsen

    De eerste slokjes zijn moutig
    In de achtergrond karamel
    Invloeden van moka
    De bittere hop laat zich opmerken
    Tikje chocolade
    Geroosterde toost
    Droge bittere afdronk
    Een favorietje

    Goedendag (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Toye – Marke Kortrijk


    Helderblond bier met dikke witte schuimkraag.
    Aangenaam aroma van lichte kruiden
    Tikje zoet.
    Zachte moutgeur

    Lichte fruitige smaak
    Tikje mout
    Diep een lichte bitterheid
    mooi evenwicht
    Ook in de smaak enige kruidigheid.
    Citrus toetsen
    Goed gebrouwen
    Mocht iets meer karakter hebben
    maar is een Allemans vriend.

    Kasteel Hoppy (6,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster

     

    Blond helder bier
    met fijne witte schuimkraag

    De neus ruikt eerst een pilsaroma
    Daarna een stroperige zoetheid
    karamel

    De eerste smaak is vrij moutig
    Zoet
    Gistige toetsen. 
    In de achtergrond enige bitterheid.
    Tikje citrus.
    Het bier is iets te vlakkig en te kunstmatig.
    Het moutige heeft de overhand van de bitterheid
    Jammer!
    Nog altijd toetsen van pils
    Mist karakter.

    Smokin Elder (8,5%Alc.Vol)
    De Vlier – Holsbeek


     

    Wazig donker amber bier
    Met dikke witte schuimkraag

    Het eerste aroma is licht gerookt
    Ietsje turfachtig
    Gist

    De aanzet is eerst licht zurig.
    Rookachtige toetsen
    Niet overdreven
    moutig
    Zoet en bitter wisselen elkaar af
    Rokerige nasmaak
    Best aardig.

    Tumulus Nera (8,0% Alc.Vol)
    Recept Bierfirma De Kaler Ridders – Landen.
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi



    Zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
    Een aroma van gebrande mout.
    Zoete prikjes.
    Karamel duidelijk aanwezig

    Ook de smaak begint met zoete toetsen van karamel.
    Koffie smaken
    Geroosterde mout
    Donkere chocolade komt soms even piepen.
    Toffee achtergrond.
    Aangenaam mondgevoel.
    Een topbier











    XX

    08-09-2015 om 18:11 geschreven door William Roelens


    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.







    Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.



    Dit jaar was de onzekerheid groot bij het bestuur van Flanders Events VZW.
    Een week lang hadden de organisatoren nagelbijtend moeten wachten op hun materiaal.
    Door een huurgeschil konden ze niet aan hun materiaal geraken. Noodzakelijke dingen voor de opbouw van hun festival waaronder de elektriciteits - en waterinstallatie was onbereikbaar.
    De eigenares had de poort afgesloten nadat in een ander deel van de loods in Harelbeke een cannabisplantage werd ontdekt.
    Van de festivalorganisatie eiste ze maar liefst 2.000 euro achterstallige huur, maar uiteindelijk kwam het niet zo ver.
    Door solidariteit van vele mensen en een tussenkomst van Burgemeester Marc Doutreluingne gaf ze dan toch toegang tot het materiaal..
    Het festival kon voor de 15de maal uiteindelijk toch doorgaan!

    Het Streekbierenfestival van Zwevegem is voor velen een begrip geworden.
    Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
    Dit jaar stelden 40 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 140 verschillende bieren.

    Naast de bekende waren dit jaar ook een aantal Belgische brouwerijen/bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem.
    Brouwerij Eutropius, BOM Brewery, Wenbrew, De Kustbrouwerij, Brouwerij Broers, Brouwerij De Plukker, Oosteke Brouwers, Moorsele’s Bukske, Bier&Karakter en Hoppelaar stelden hun bieren voor.

    Ook aan buitenlandse brouwerijen ontbrak het niet op het T. Toyeplein
    White Pony uit Italië, De Kievit uit Nederland, Brewery 6°North uit Schotland en opnieuw de Schubros Brewery uit Californië (USA) konden met hun bieren de mensen bekoren. 

    Ook waren er een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteerden in Zwevegem en waren er bij tal van brouwerijen echte primeurs te vinden bvb. Paljas Saison van Henricus of de nieuwe Guldens Spoor bierenlijn van Brouwerij Gulden Spoor, de Chateau D’Ychouffe of Duvel Tripel Hop 2015 van Brouwerij Duvel-Moortgat. Ook de Special Blond 2015 van Brouwerij Lindemans was aanwezig. Aan te raden is hiervoor mijn Bierblog te bezoeken want de lijst is te groot om hier neer te pennen.

    Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem, gekend als één van de grootste openlucht bierfestivals in Europa, was zoals steeds een 'gezinsfestival' met een unieke terrasjessfeer en voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden genieten van diverse live optredens van onder meer Kartje Kilo, Portatief, Cluzo, Frituur Paula en Downtown Gentleman, Stampen En Dagen of The Million $ Sunrise ft. Crystal

    Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp opgetrokken met kermisattracties en gratis animatie en dit onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus.
    De hongeren konden terecht bij de diverse hapjesstanden.

    Als bezoeker kon u zoals elk jaar deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd. U kon uw favoriete bieren in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren op een formulier aankruisen.
    De bieren die de meeste stemmen kreeg leverde hun brouwer een Gouden Glas op.
    De Gouden Glazen worden volgend jaar uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2016

    Info
    www.flanderseventsvzw.be

    Voor meer informatie, kunt u terecht op
    www.flanderseventsvzw.be,
    of volg Flanders Events op
    www.facebook.com/flanderseventsvzw
    of twitter #isbfzwevegem.









    Herbeleef het Bierfestival nog eventjes aan de hand van onderstaande sfeerfoto’s



    Enkele brouwerijen en bierfirma's op een rijtje.





    Brouwerij De Plukker (Poperinge)
    Joris Cambi en dochter Lies (R) bijgestaan door Katrien Deberdt (L)



    Het fantastische Keikoppenbier (Beschrijving)

    Brouwerij Eutropius
    Barabara (Rechts) mocht een beeldmerk van het wekelijks HOPnieuws in ontvangst nemen.


    Brouwerij Eitropius stelden voor het eerst hun St. Tabarnak bier (6,66%) voor aan het publiek.
    Speciaal gebrouwen voor de Canadese death metal formatie Kataklysm. 




    Bierfirma Hoppelaar (Moerbrugge)


    Hoppelaar 7,5% Alc.Vol. gebrouwen bij Deca Brouwerij. (Woesten)
    Biiertje gebrouwen met twee hopsoorten : Target en Saaz.





    Bierfirma De Kustbrouwerij (Middelkerke)
    Ze hadden hun Dunekeun en Dronken Put mee
    De bieren worden gebrouwen bij de Deca Brouwerij. (Woesten)



    Moorsele's Bukske (Wevelgem)
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Het Gulden Spoor (Gullegem)




    Bierfirma Wenbrew (Wenduine)
    hadden hun twee bieren 8410 Wenduine Blond en Dark mee.
    De bieren worden gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem)




    Bierfirma BOM Brewery (Bree)
    Hun Triporteur bieren worden gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen)


    Bierfirma 'De Oosteke brouwers' (Gavere) hadden naast "Quadrum" hun nieuw bier
    de "Triple O7" (7,0%) mee.
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij De Graal (Brakel)
    Het is een kruidig biertje met Koriander in de mond.



    Chris Callewaert van bierfirma Bier & Karakter (Slypskapelle)
    Schenkt een Klets Extra Hop in het proefglas.
    Hun bieren worden gebrouwen bij de Deca Brouwerij. (Woesten)



    Had hun vorige Klets te weinig karakter dan is dit bier (8%) toch een toppertje!

    Goed hoppig met citrustoetsen. Mooi in evenwicht.
     



    Twee bieren van voorlopige bierfirma brouwerij Broers die me konden bekoren.
    Brughopper (5,5%) en Zwarte Ruiter (10%).
    De bieren worden momenteel gebrouwen bij brouwerij Boelens (Belsele)




    Uit Italië brouwerij White Poney
    De meeste bieren worden gebrouwen bij brouwerij 't Gaverhopke (Waregem)




    De mannen van de
    6°North Brewery uit Aberdeen Schotland
    Samen met Glenn Castelijn van Brouwerij Alvinne (Moen)


    'Chain Reaction' (6%)
    Een collaboration brew van de 6°North Brewery en Brouwerij Alvinne



    Een groepsfoto van drie brouwerijen Schubros Brewery uit Californië (USA)
    Koen Hugelier Bierfirma Hugel De Zeven zonden (Kortrijk) en Bjorn Desmadryl van Gulden Spoor (Gullegem)


    Angels (15%) een collaboration brew van bovenvernoemde brouwerijen.
    Een van de TOPbieren van het Festival.



    SFEERBEELDEN




















































    Tot volgend jaar !!!




    02-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11) Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11)


    Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand -
    Super Noah - Triporteur in Heaven 2012




    Black Sheep Imperial Stout (10,0% Alc.Vol)
    White Pony - Piove di Sacco (PD), Italië 
    Gebrouwen bij ‘t Gaverhopke – Waregem



    Zwart bier met lichtbruine schuimkop.

    De neus ontdekt een koffiearoma.
    Donkere chocolade toetsen.
    Prikjes van cacaopoeder.

    De eerste slokken zijn aards
    Koffiesmaken prikken de smaakpapillen.
    Geroosterde toetsen.
    Soms een tofee momentje.
    Alcoholwarmte.
    Goed evenwicht.
    Mooie bitterheid
    Een heel lekker degustatiebier!







    Hopplukker (6,5% Alc.Vol)
    Oldskool Brewery – Eindhoven (Nederland)
    Gebrouwen bij brouwerij Rodenburg – Rha (Nederland)



    Donkerblond bier met witte romige schuimkraag.
    Moutige neus.
    Hoppige toetsen
    Fruitig

    Moutig begin.
    Fruitige smaak van mandarijntjes.
    Soms een zoet tintje.
    Mooie aanhoudende bitterheid.
    Voldoende in balans.
    Hoppige licht bittere afdronk.
    Niet slecht!







    Oude Geuze Armand 4 Lente (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij 3 Fonteinen – Beersel



    Oranjekleurig bier met romige witte schuimkraag.
    Mmm... Een aroma van appeltjes Druiven.
    Licht zurig.
    Tikje zoete honing.
    De eerste slok is zurig.
    Verfrissend.
    Ook in de smaak vind men appeltjes. 
    Kruidige smaak van hooi.
    Perfect in balans.
    Mals
    Licht zure afdronk.

    Prachtige perfecte oude geuze.








    Super Noah (4,9% Alc.Vol.)
    Brouwers Verzet - Anzegem.
    Gebrouwen bij Gulden Spoor - Gullegem.




    Blond wazig bier met witte schuimkraag

    Moutig Hoppige neus.
    Licht grazig

    Bittere aanzet.
    Toetsen van taart.
    Granig.
    Fruitige toetsen.
    Lichte kruidigheid in de verte.
    Zacht.
    Bittere afdronk.
    Lekker bier.







    Triporteur in Heaven 2012 (6,2% Alc.Vol)
    BOM (Belgian Original Maltbakery) brouwerij - Bree.
    Gebrouwen bij Anders - Halen

     



    Blond wazig bier met witte schuimkraag.

    Moutig aroma.
    De smaak is moutig.
    Geen veroudering waar te nemen.
    Het koolzuur is iets vermindert.
    Tikje fruitgheid toetsen van peper.
    Lichte bitterheid.
    Deze blijft aanhouden
    Droge afdronk.
    Een lekker bier die nog altijd best te degusteren valt.

    Geproefd in 2015







    Het degusteren (niet drinken) van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie
    die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd!
    Bij u beste lezer kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten
    William











    27-08-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (10) Aspergebier – Havanna Nocturne – Paix Dieu Triple – Saison Hoevebier – St. Bernardus wit











    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (10)

    Aspergebier – Havanna Nocturne – Paix Dieu Triple – 
    Saison Hoevebier – St. Bernardus wit







    Aspergebier (8,5 Alc.Vol)
    Brouwerij ‘t Hofbrouwerijke - Beerzel




    Witgeel bier met
    dikke witte schuimkraag.
    Wandklevig

    Bij het openen een kleine gushing.

    De neus ruikt een licht zuurtje.
    Gistig.
    Een licht aroma van asperge

    De eerste slok smaakt echt naar asperges.
    Een lichte bitterheid op de achtergrond.
    Aardse smaken (boomwortel) komen boven piepen.
    In het begin was er bij mij nog enig smaakgevoel
    Maarop de duur begon het bier toch een beetje te vervelen.
    De afdronk is bitter.
    Een eigenaardig origineel bier die toch een poging om het te brouwen verdiend.

    Het bier werd gebrouwen in opdracht van Pieter Goris.










    Havane Nocturne (10,0 Alc.Vol)
    Beryllium Erbium Brewery – La Louvière
    Gebrouwen door Brasserie Bastogne - Sibret



     

    Donker bier (bijna zwart bier)
    met heel weinig schuim.
    Lichtbruine schuimkraag.

    De neus bied ons een lekker koffie aroma
    Toetsen van gebrande mout.

    De eerste smaak is die van koffie
    Aardse tinten
    Gebrande mout
    Kruidige toetsen waarneembaar

    Bitterheid in de achtergrond
    Een beetje plat.
    Mocht iets sprankelender zijn.
    Rokerige afdronk.
    Niet slecht!










    Paix Dieu Triple (10,0 Alc.Vol.)
    Brasserie Caulier – Perwelz






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Fruitige toetsen

    De eerste slok verraad dat je een zware klepper aan het proeven bent.
    Alcohol teistert je smaakpapillen.
    Toetsen van Abricot brandy.
    zoet – suiker
    Tikje honing?
    In de verte een kleine bitterheid.
    De alcohol overheerst alle smaken
    Smaakt als een barley wine.
    Voor sommigen is dit een TOPbiertje om te degusteren.
    Voor mij weegt de alcohol te zwaar door en verdoezeld te veel de andere smaken.
    Maar wie ben ik?










    Saison - Hoevebier (5,5 Alc.Vol.)
    Brouwerij Hof ten Dormaal - Tildonk




    Blond licht wazig bier met een witte schuimkraag.

    Mooi parfum van fruit
    Koriander
    Een tikje tarwe 

    De eerste slok is licht zurig
    fris
    Een tikje kruidig
    Moutig
    Tarwe en spelt dringen soms door.
    Het bier is iets te vlakkig
    Mocht een tikje meer karakter hebben.
    Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren.
    maar toch al bij al een aangename dorstlesser.










    St. Bernardus wit (5,5 Alc.Vol)

    Brouwerij St. Bernardus – Watou







    Lichtgeel wazig bier
    met dikke witte schuimkraag

    Aroma van citrus
    Tikje gist
    Prikje sinaas

    Mooie frisse start
    Lichte zuurheid
    Fruitigen een kruidige achtergrond.
    Vergelijkbaar met een Duits witbier
    Lichtbittere fruitige afdronk en nasmaak
    Heel lekker zomerbier.






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het bier proeft.

    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie's die ik op het moment
    van het proeven aan het bier beleefd!
    Bij u beste lezers kunnen die volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.



    Groeten
    William

     







    22-08-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Arnoldus - Ieper






    St. Arnoldus Ieper











    St. Arnoldus - Menenstraat 19 Ieper






    Dat het met de Belgische bieren goed gaat weten we al een tijdje.
    Hoe langer hoe meer worden we overstelpt met nieuwe brouwerijen en bierfirma’s.
    De economische situatie van de horecazaken in West-Vlaanderen is een ander verhaal.
    Veel zaken moeten hun deuren sluiten door de invoering van de witte kassa.
    Ook personeelstekort kan een oorzaak zijn.









    Dit prachtig interieur verhoogt de gezelligheid.






    Dat het ook anders kan bewijs Alain Vansevenant jarenlange uitbater van Café The Times in Ieper.
    Hij heeft samen met zijn echtgenote Olga het nieuwe café ‘St. Arnoldus’
    geopend in de Menenstraat gelegen op een boogscheut van de wereldberoemde Menenpoort.
    Met zijn nieuwe locatie mikt Alain niet enkel op de toeristen maar ook op de bierliefhebbers uit de streek. Met zijn installatie van 25 tapkranen op een rij waaruit enkel West-Vlaamse bieren vloeien wil hij iedereen laten kennis maken met de bierwereld van onze productieve provincie.









    25 tapkranen op een rij met West-Vlaamse bieren.






    Niet enkel de tapkranen zijn de moeite waard, ook het interieur straalt biergezelligheid uit. Prachtige foto’s van de hand van Dirk Neirynck waar plaatselijke bekende Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen geven het bruine café een duidelijke meerwaarde.









    Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen!






    Voor Alain die al enkele jaren het bekende café ‘The Times’ uitbaat is het de hoogste
    tijd dat Ieper niet alleen gekend is als stad van het oorlogstoerisme.
    De streek telt heel wat ambachtelijke brouwerijen en Ieper beschikt ook over een plaatselijke brouwerij
    en de Bierorde van Vauban een bierproefvereniging aangesloten bij Zythos.
    Waarom dus Ieper niet op de kaart zetten als West-Vlaamse bierstad.

















    ST. Arnoldus is alom aanwezig.

















    Ook buiten op het terras is het gezellig vertoeven.








    De ideale plaats om met een groepje bieren te proeven.







    De 25 tapkranen zullen dus enkel locale bieren als inhoud hebben.
    Deze zullen nu en dan gewisseld worden zodat elke brouwerij aan bod kan komen.
    Van de bieren van ’t vat kunnen de bezoekers kiezen uit 25 of 33cl.
    Daarnaast is er nog een lijst met bieren uit de fles.
    Klanten kunnen er ook proeven van Trappistenbieren, bieren met wilde gisting enz…
    Wie een biertje wil delen met vrienden heeft een keuze uit een 70-tal flessen van 75cl.
    Er kunnen ook combi’s (proefplankjes) besteld worden.
    U heeft keuze uit Combi Light, strong, Mix en special. Deze bieren worden getapt in glaasjes van 15cl.














    U lees het beste bezoeker, een trip naar Ieper heeft nu een meerwaarde.
    Ik hoor de echte beergeek nu denken pff…
    Brusselse biercafé Moeder Lambic, heeft maar eventjes 46 vaten opgesteld staan,en het nieuwe café Rockcircus in de Gentse Overpoortstraat telt zelfs 58 tapkranen.
    Maar Sint-Arnoldus heeft wel geen concurrentie in de regio rond Ieper als het op hoeveelheid tapkranen aankomt.
    En zeg eens eerlijk! Niets is lekkerder dan een West-Vlaams biertje met liefde getapt!








    Wipers Time 14






    Met in het glas een Wipers Time 14 van brouwerij De Kazematten, op de achtergrond lichte Jazzmuziek, garçons die hun vak kennen en zetelen in het prachtig interieur was het voor Annemie en ik heerlijk vertoeven in St. Arnoldus.
    Bij het eerstvolgende bezoek aan Ieper wippen we beslist weer eens binnen.














    INFO :

    St. Arnoldus
    Menenstraat 19
    8900 Ieper
    Tel 0473 66 45 81










    19-08-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - De Zoete Inval Heule.



     

    Tweede Proeverij van het
    West-Vlaams Bierproeversgenootschap













    Voor de tweede maal kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam :
    ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap).
    Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme,
    Geroen Vansteenbrugge en William Roelens

    Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule
    gaan de proeverijen nu door op diverse locaties.
    Ditmaal waren we te gast in café De Zoete Inval in Heule.
    Waarvoor dank aan de uitbaters

    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.

    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
    Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op!
    We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.







    Triple Cauwe (8,0%) - 33 cl
    Brasserie Silly – Silly



    Blond helder bier met witte schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling

    Aroma bied ons zoet in de neus
    Tikje gist
    Granig

    De eerste slok is zoet
    Smaken van taart, gebak
    Koriander en gember komen piepen
    en zorgen voor een aangename smaak.
    Een lichte bitterheid op de achtergrond
    Beetje warme alcohol
    Goed evenwicht
    Aangenaam bier


    Vandaag blijft enkel brouwerij Rodenbach over in het Roeselaarse straatbeeld, maar dat was ooit anders.
    In de 19de eeuw waren er drie grote brouwerijen in de stad.

    Naast Rodenbach, waren er nog brouwerij Cauwe in de Leenstraat en Mahieu in de Noordstraat
    Brouwerij Cauwe stopte de productie in 1956
    In 2010 ontdekte een zekere Maxime, een afstammeling van de familie Cauwe.enkele historische gegevens alsook de recepten voor de cauwe bieren.
    Samen met zijn vriend Fabian liet hij de Cauwe bieren weer herleven.
    En liet ze brouwen in Silly.








    Drie Mussenbier (8,0%) - 33 cl
    De Dolle brouwers - Esen



    Goudkleurig bier met

    Een volle dikke witte schuimkraag

    Een moutige neus
    Licht geurig naar hop
    Tikje zoet

    De eerste slok is zoet
    Karamel
    Fruitige toetsen van banaan
    Mooie hopbitterheid
    Mooi in balans
    De afdronk is lang en bitter
    Een heel goed bier.
    Nog altijd een klassieker van formaat.
    Jammer dat het onder Drie Mussenbier verspreid wordt.

    Naar aanleiding van de realisering van de Mussenbrug (die een recreatieve verbinding voor fietsers en wandelaars moet vormen tussen het Diksmuidse stadscentrum en de Handzamevallei).
    werd er een Drie Mussenbier gebrouwen.
    T.t.z. : Er werden geprinte etiketten op de flesjes van Arabier gekleefd.

    Laat ik wel duidelijk maken dat de brouwer niets te maken heeft met dit etikettenbier.








    Pont d’Amour (8,5%) - 33 cl
    Microbrouwerij Craeynest – Wevelgem



    Koperkleurig bier
    met een dikke witte schuimkraag

    Moutig (Karamel) met een

    geurig bloesemaroma
    Kruidig

    De aanzet is zoet
    Tikje alcoholwarmte
    Smaak van mandarijntjes.
    Licht hoppig
    Fruitige afdronk
    Het bier is nog niet volledig uitgegist.

    Pont d'Amour is niet langer meer uitsluitend de bijnaam van een brug in Nieuwkerke,
    maar ook van een lokaal biertje.
    Pont d'Amour, zo wordt de brug over de oude tramweg in Nieuwkerke genoemd.
    Omdat Nieuwkerkenaar Bart Cuvelier (46) in het huwelijk trad met Magdaline Vanhoorneweder (39)
    is Pont d'Amour ook een bier en een traktaat voor iedereen die op 15 mei aanwezig was
    op de schieting voor het koppel.
    Het bier is het allereerste brouwsel van de microbrouwerij Craeynest uit Wevelgem.
    Deze nog jonge microbrouwerij zal haar pijlen vooral op Italië richten waar Belgisch bier nu zeer trendy is.








    Gordon Xplosion Red Fruit (11,0%) – Blik 50 cl
    John Martin – Genval

    Rood bier
    met dikke witte schuimkraag

    Aroma is zeer fruitig

    De aanzet is zoet
    Amaretto
    Amandeltoetsen
    Alcohol x 3
    Heel wrange smaken
    Het bier laat zich moeilijk degusteren
    Na enkele slokjes heb ik het opgegeven.
    Jammer!









    Gordon Gin Spices Xplosion (11,0%) – Blik 50 cl
    John Martin – Genval



    Blond bier met dikke witte schuimkraag
    Fruitig
    Gin aroma
    Chemische toetsen

    De aanzet is meteen alcoholexplosie
    Kruidig
    Chemische prikken
    Totaal niet in evenwicht.
    Echt niet lekker!
    Uit de handel halen!
    Gevaarlijk voor de jeugd die graag uit blikken drinkt!








    Beluga Taste Beer (Limited Edition)
    (7,6%) – 75cl

    Brouwerij De Fontein – Stein (Nederland)


    Klaar helder wit geel bier
    met een fijne witte schuimkraag

    Een fijn bloesem aroma verwend de neus.
    Licht zurig

    De smaak is luchtig
    Kleine toetsjes van tarwe
    Zoet met afwisselend licht zurig
    Verfijnde smaak
    Een licht zure afdronk
    Smaakt zoals champagne
    Ik vind het persoonlijk een topper met een nieuwe smaakbeleving.


    Het Belugabier wordt gebrouwen voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht.

    Het is gemaakt met Verveine een soort citroenverbena.
    De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema.
    Het wordt gebrouwen met andere graangewassen.
    Er wordt gebruik gemaakt van Champagnegist.
    Brouwster Lonneke zei toen we onlangs de brouwerij bezochten
    dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.









    Dikke Jan (7,8%) – 2 x 33cl

    Brouwerij Deca Services – Woesten
    Brouwerij Gaverhopke – Waregem



    Het genootschap werd verwend met enkele 75cl proefbrouwsels
    en twee definitieve brouwsels van 33 cl.

    Dikke Jan Tripel (recept 30)
    Dikke Jan Tripel Dry Hopping (recept 28)
    Dikke Jan Bruin (recept 29)

    Dikke Jan tripel is een blond bier met een mooie witte schuimkraag.
    .
    Het aroma heeft een tikje kaas in de neus (Dry hopping versie DHV)
    Fruitig (de gewone versie)
    is veel beter dan de DHV
    De smaak is licht bitter
    van de DHV hadden we meer hop verwacht.
    Het bier is goed in evenwicht
    Van de gewone versie is de smaak iets te papperig tegenover de DHV
    Maar voor een eerste hobby brouwsel vallen de bieren aardig mee.

    De bruine proefversie is donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag.
    De neus bied ons een licht aroma van gebrande mout.
    Zoethout en een tikje cacaopoeder.
    Is mooi wandklevig.
    De smaak is licht gerookt
    Geroosterde toetsen.
    Er is evenwicht
    Maar het mocht allemaal iets krachtiger en met meer karakter.
    Maar ook hier is het best ok voor een hobbybrouwsel.

    Hieronder volgt de bespreking van Dikke Jan gebrouwen bij Deca Service
    De versie van ’t Gaverhopke werd identiek bevonden als recept 30.
    en ook omdat Dikke Jan verder gebrouwen wordt bij Deca.

    Donkergoud van kleur
    met een romige witte schuimkraag.

    De neus heeft een zoet aroma
    Een beetje gistig
    Taarttoetsen

    De eerste smaak is die van leer
    Tabak
    bittere toetsen
    Een zoet toetsje nu en dan
    Specerijen laten zich ook opmerken!
    Licht hoppig
    Maar mist jammer genoeg karakter.
    Het bier is te braafjes.
    Maar door zijn naam zou het kunnen geliefd worden bij het grote publiek.









    Gruuthuse (6,0%) – 75cl (Beperkte oplage)

    De Struise brouwers – Oostvleteren



    Goudblond bier
    Met dikke fijne witte schuimkraag

    De neus ruikt brett toetsen
    moutig
    Kruidig
    Iets muffig (positief)

    De smaak is kruidig
    Pepertoetsen
    tikje karamel
    Wilde gist
    Tijm
    Licht zuurtje inde achtergrond (citroenzeste)
    droge kruidige afdronk

    Het bier is er gekomen onder impuls van de Brugse Marnixring
    Het gerstenat is geïnspireerd op het originele middeleeuwse gruutbier, waarbij de Heren van Gruuthuse het monopolie bezaten op de verkoop van gruut.
    Dat was een mengsel van kruiden.
    De opbrengst gaat integraal naar het sociaal project van de Marnixring Brugge Gruuthuse. (BHT)









    Abbazia Tre Fontane Tripel (8,0%) - 33cl
    Italiaanse Trappist
    Abbazia della tre Fontane - Rome



    Amberkleurig bier
    met witte schuimkraag

    De eerste aroma's zijn van Chorizo salami
    Laurier
    Eucalyptus.

    De aanzet is zacht kruidig
    Een lichte bitterheid in de achtergrond
    Eucaliptus toetsen
    Een prikje citrus
    Licht bittere kruidige afdronk
    Lekker maar qua karakter toch niet vergelijkbaar met een Belgische trappist.



    Het bier Tre Fontane is begin mei officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’,
    zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) maandag.
    Tre Fontane, van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier
    ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.

     






    Medewerkersbier Zythos Bierfestival (6,5%)
    – 75cl

    Brouwerij Den Triest – Kapelle-op-den-Bos



    Licht amberkleurig bier
    met grove gebroken witte schuimkraag

    Na het verdwijnen van de dikke schuimkraag
    snoven we een lichte honingaroma op
    Ook een beetje positief muffig
    Moutig

    De aanzet begint met een toegankelijke bitterheid
    Moutig
    Kruidige prikjes
    Tikje honing komt af en toe naar boven.
    Tarwe smaak
    mooi in balans
    Het bier is iets minder hoppig en fruitig
    Droge afdronk
    Lekker bier maar onze verwachtingen lagen iets hoger!
    Maar dat is zo als u Marc Struif noemt en altijd TOPbieren brouwt
     







    Spontanbasil (6,0%) – 75cl

    Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) - / Mikeller



    Donkerblond bier
    met fijne witte schuimkraag

    De neus bied ons een rijk aroma van basilicum.
    Ook een prikje witte druiven
    Daarna een licht zuurtje

    De aanzet is lichtzurig
    Gaat over naar een rijpere zure smaak.
    Wij denken dat de basis een cuvée René is
    smaak van een boerenerf (stro)
    Ook de smaak van basilicum laat zich opmerken.
    Kruidig.
    Topbier !








    All inclusive IPA (8,0%) – 75cl

    Brouwerij De Plukker – Poperinge



    Amberkleurig bier
    met een rijke witte schuimkraag

    Na het verdwijnen van het schuim is er een
    mooie hoppigheid in de neus.

    De aanzet is lichtzoet
    Daarna komt er een mooie hoppigheid opzetten.
    Fruitige toetsen
    Prikje karamel
    Een tikje alcoholwarmte.
    Mocht iets bitterder zijn
    Maar toch een aangenaam doordrinkbier

    Om het einde van de pluk te vieren brouwt brouwerij De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Voor de oogst 2014 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger en WGV. Joris heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee mocht Kris zich uitleven in de brouwerij.
    Ze noemen dit bier onze "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk.
    All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.











    De Italiaanse broodjes van traiteur Dolce Italia uit Kortrijk
    aangebracht door Bernard waren heerlijk


    La Goudale degusteerden wij bij het eten.




    La Goudale (7,2%)
    – 75cl

    Les Brasseurs De Gayant – Saint-Omer



    Oranje bier
    met een witte dikke schuimkraag

    Aroma is moutig
    Licht hoppig
    Taart

    De smaak is zoet
    Deegachtig (Zoet brood)
    Tikje fruit
    Groene appeltjes
    Het bier mist een beetje karakter
    mild hoppig
    Een aangename tripel maar mist iets body





    We bedanken de eigenaars van café
    De Zoeten inval voor het openstellen van hun zaaltje.


    De Zoeten Inval
    Zeger van Heulestraat 87
    8501 Heule
    Kortrijk
    West-Vlaanderen
    Telefoon: +32 (0) 487551726






    12-08-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!