Brunehaut vierde 125 JAAR MODERNITEIT IN DE TRADITIE!
In het weekend van 26 en 27 september 2015 jl. vierde brasserie Brunehaut uit het gelijknamig dorp zijn 125ste verjaardag met een opendeur dag. Het is immers in 1890 dat de brouwerij opgericht is door de familie Allard.
Op 24 september waren wij al uitgenodigd op de voorstelling van het nieuwe bier dat voor deze gelegenheid gebrouwen was. Cuvée 125 Ans (Hoppybrett) is de naam van het exclusieve bier die met zijn smaak mee evolueert met de nieuwe trendy bieren. Voor het bier werd immers een innovatief recept gebruikt, een primeur in de combinatie van een conventionele gist en een specifieke gist, de Brettanomyces Bruxellensis, die men terugvindt in geuze en lambiek. Het bier werd ook nog gedryhopt Cuvée 125 Ans heeft lang gerijpt en krijgt een hergisting op de fles. Het nieuwe bier kenmerkt de geest van de voormalige brouwerij Allard.

Het landelijke Brunehaut
Belangrijke data in de geschiedenis van Brunehaut
1890: Oprichting van de brouwerij door de familie Allard. U kunt nog steeds de oorspronkelijke brouwtanks bewonderen, die nog steeds gebruikt worden in de brouwerij.

Een geheugensteuntje!
1990: De brouwerij produceert een veertigtal streekbieren, typisch voor de streek van Doornik, waaronder een twintigtal speciale bieren en gelegenheidsbieren. Een daarvan is de Saint Martin, een erkend abdijbier, waarvoor nog steeds het recept van de monniken uit de 11de eeuw wordt gebruikt.


1990: De brouwerij Brunehaut breidt uit, en bouwt een nieuw gebouw om zijn brouwcapaciteit te verdubbelen.




De brouwerij had een feeërieke verlichting ondergaan .

2006: Marc-Antoine de Mees de nieuwe baas van de brouwerij reorganiseert de productie rond de sterkste merken.

Een pareltje van veroudering 'Brunehaut Abbaye de Saint-Martin Brune.
 Brunehaut Triple
Vandaag brouwt Brunehaut een tiental versies van de Brunehaut en de Saint Martin, plus enkele streekbieren waaronder een met toetsen van jeneverbessen, de NE Kopstoot, en het bier van Saint Amand.

2015: Brunehaut heeft zijn oorspronkelijke productie verdrievoudigd, en exporteert 70 % daarvan naar 25 landen over de hele wereld, waarmee het imago van de traditionele Belgische bieren hoog wordt gehouden en het wereldwijde enthousiasme voor streekbrouwerijen en biologische producten wordt bevestigd.
Enkele innovaties
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die gebruik maakte van recycleerbare vaten voor de export.
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die een biologische biersoort zonder gluten produceerde, vervaardigd met 100% gerst, van hoge gisting en nagisting op de fles.
Brunehaut is de enige brouwerij ter wereld die echt fruitbier zonder gluten produceert.

Een warme ontvangst in de brouwerij!

Twee Brunehautmeisjes zorgden voor de bieren

Marc-Antoine de Mees in gesprek met bierarchitect en microbioloog Ir. Roger Mussche van de universiteit Gent.

Lieve Suys en echtgenoot Johan Wanne Madalijns in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.

Heel wat genodigden genoten van de feestelijke brouwerij en de lekkere bieren.
 Uit Brussel Pierre Zuber en gezinnetje. Ze zijn de uitbaters van de welgekende The Belgian Beer Tasting shop 'Delices & Caprices'

Voor de hapjes had Marc-Antoine de foodtruck Food Metal Jacket ingehuurd. De naam zorgt voor een beetje verbeelding!

Benoit noemt zijn caravan 'zijn atelier' Hij is lid van de Belgian Foodtruck Organisation.


De lekkere fingerfoods worden gesmaakt door jong en oud!

Een trotse Marc-Antoine schenkt zijn nieuwe creatie in.

Wij kregen allemaal een fles mee om er thuis van te genieten.
Bedankt Marc-Antoine en nogmaals proficiat met 125 jaar Brunehaut!
Brasserie Brunehaut Rue des Panneries, 17 7623 Brunehaut BELGIQUE + 32 (0) 69 34.64.11 + 32 (0) 69 34.64.11
06-10-2015 om 17:41
geschreven door William Roelens
|