Inhoud blog
  • 38ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triest Green Hopping 2013 - Den Triest - Kapelle-op-den-Bos




    Triest Green Hopping 2013






    Marc Struif (Brouwerij Den Triest) is een van de weinig Belgische brouwers die
    zijn eigen Hopveld heeft.. De aanleg van het Hopved heeft twee redenen.
    Hij heeft de hopbellen nodig om er zijn Green Hopping te brouwen
    want bij dit proces is de versheid van de hop uitermate belangrijk.
    Bij het koken worden er verse hopbellen (niet gedroogd) direct van het veld
    in het bier gedaan en dit is een voordeel als uw veld niet ver van de brouwerij is verwijdert.

    Een tweede reden is dat het hoppeveld een educatieve waarde heeft als
    je de bezoekers wil inwijden in het brouwproces.
    Veel leerrijker dan bij het tonen van enkele potjes gedroogde hop.







    Het hoppeveld in Kapelle-op-den-Bos






    De hop die hij aanplant is de variëteit target
    Die geeft een fijne zachte bitterheid en is bovendien goed bestand tegen ziektes.
    Sommige hopsoorten zijn zeer gevoelig voor bladluizen en witziekte
    maar Target heeft geen gewasbescherming nodig.
    De Triest Green Hopping is dan ook een 100% biologisch bier.









    Triest Green Hopping 2013 – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos





    Goudkleurig bier met witte schuimkraag.
    De neus heeft een fruitige geur.
    Niet zo veel hop aanwezig in het aroma

    De eerste slok is bitter
    Kruidige toetsen
    Hop komt even boven.
    bloemig
    ook zoete malse toetsen in de achtergrond.
    Hoppesmaak blijft aanhouden
    Licht bittere droge afdronk
    Een goed evenwichtig bier.
    Maar had toch ietsje meer hop verwacht.



    INFO :


    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle-op-den-Bos
    tel: 015-71 43 86

    e-mail: info@dentriest.be
    website: www.dentriest.be








    20-07-2014 om 09:12 geschreven door William Roelens


    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rookop - De Plukker - Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst





    Rookop - De Plukker






    Het bier ‘Rookop’ werd tot 1963 gebrouwen in de brouwerij van St-Joris in Reningelst,
    tot de brouwactiviteiten werden stopgezet.

    De brouwerij werd in 2012 in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd
    en functioneert nu als een ontmoetingscentrum (Kinderbrouwerij)

    voor gezinnen met kinderen.

    Brouwerij De Plukker (Poperinge) werd gevraagd om dit
    beroemde bier weer tot leven te brengen.

    Doordat het oorspronkelijke recept niet kon worden hersteld,
    werd een gloednieuw bier ontwikkeld.






    Reningelst (lokaal West-Vlaams : Rinnegèst) is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge. Het dorp heeft ongeveer 1400 inwoners.







    De Sint-Vedastuskerk








    Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst
    © Frank Becuwe

     

    De geschiedenis van de 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris' gaat minstens
    terug tot het midden van de 17de eeuw.
    Omstreeks 1660 was de Reningelstse baljuw Pierre de Wijcker er brouwer.

    Na veel overnames, kwam in 1907 de familie Six aan het roer te staan van de brouwerij.
    In 1913 verbouwde brouwer Nestor G.F. Six de oude mouterij en
    voorzag de brouwerij van een nieuwe mouttoren.
    Dit mouterijgebouw, dat haaks op het brouwerijgebouw stond, telde twee bouwlagen
    en stak onder een zadeldak. Het ‘souterrain’ werd ingericht
    als bewaarkelder voor tonnenbier. Het gelijkvloers werd bijna volledig ingenomen
    door de kiemvloer. De eerste verdieping werd gebruikt als moutzolder,
    terwijl de dakverdieping als gerstzolder fungeerde.

























    Zadeldak 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris'



    Reningelst was niet bezet tijdens de Eerste Wereldoorlog waardoor Nestor Six
    zijn mouterij-brouwerij in productie kon houden.
    Dit niet zonder financieel succes want de aanwezigheid van de vele frontsoldaten
    joeg de vraag naar bier immers fors de hoogte in.
    Reningelst lag in vogelvlucht maar 7 kilometer van het front en telde hierdoor
    in die tijd dan ook het hoogste aantal herbergen.

    In de eerste oorlogsjaren werden de drukke brouwactiviteiten nauwelijks verstoord
    maar vanaf maart 1917 dwongen de oprukkende bombardementen brouwer Six
    geleidelijk alle activiteit in de brouwerij stil te leggen.
    De mouterij en brouwerijgebouwen trotseerden echter vrij goed de Eerste Wereldoorlog
    zodat na de oorlog de bierproductie dan ook quasi onmiddellijk kon hernomen worden.
    Dit was voor brouwer Nestor Six alvast een lucratief toeval!
    De wederopbouw van de Frontstreek trok immers extra werkkrachten
    aan waardoor het bierverbruik fel toenam.







    De trappen naar de brouwzaal en de ovens onder de brouw- en warmwaterketel,
    met daartussen de ontlastingsboog boven de dichtgemetselde
    opening voor het binnenbrengen van de de koperen ketels.







    De ingestorte mouttoren.







    De bijgebouwen (met lessenaarsdak) : kuiperij, suikermagazijn,
    kolenberging en klein wagenhuis (voiturekot)






    Brouwer Six moderniseerde omstreeks 1932 zijn ambachtelijke brouwerij
    daar hij niet blind was voor de oprukkende industrialisering van het brouwbedrijf.
    Zijn oudste zoon Joseph, die aan de Hogere Technische Brouwerijschool' Sint-Lieven'
    in Gent voor ingenieur - brouwer had gestudeerd, zou hem immers opvolgen.
    Om zich als brouwer te kunnen handhaven diende hij dan ook te
    beschikken over een moderne brouwerij.

    Na het overlijden van zijn vader in 1933 nam Joseph de brouwerij
    over en moderniseerde die verder.
    Zo introduceerde hij open gistkuipen en koeling in de brouwerij wat hem in staat stelde
    om bieren van halfhoge gisting te brouwen.
    Ook installeerde hij een' bieraftrekkerij' om te kunnen tegemoet komen
    aan de toenemende vraag naar flessenbier.
    Tot slot installeerde hij in de machinekamer een Lister-dieselmotor
    voor het opwekken van energie, nodig voor het aandrijven van
    de diverse pompen en de moutpletmolen.
    Voordien gebeurde dit met een benzinemotor
    en tot kort na de Eerste Wereldoorlog zelfs met een paardenmanege.









    Gistingskuip







    Baudelotkoeler





    Als gevolg van deze modernisering kon het authentieke brouwproces in de brouwerij Sint-Joris
    voortaan sneller en vooral efficiënter verlopen.
    De brouwerij groeide dan ook uit tot één van de belangrijkste bierproducenten van de streek.
    In de jaren ’30 en ’40 werd er twee- tot driemaal per week 70 hl. bier gebrouwen.
    Vanaf de jaren ’50 zwakte dit af dit tot één brouwsel per week.

    Ieder brouwsel werd in de regel aangemaakt op basis van eigen bereide mout.
    Op enkele leveringen na door Albert Verdonck uit Reningelst,
    werd de hop vooral afgenomen van de Poperingse hophandelaars Fache e
    n nadien van de Poperingse hophandelaar Henri Verbiese.

    Voor de Eerste Wereldoorlog had de familie Six echter hun eigen hoppeveld
    nabij herberg 'De Driehoek'.
    De nieuwe biergist, die brouwer Six nu en dan nodig had om de gisting op gang te kunnen brengen,
    haalde hij bij brouwerij Rodenbach in Roeselare.








    Opslagtanks







    Kookketel





    Van de bieren die Joseph Six brouwde, was vooral zijn 'Donkerbruine Speciaal' zeer gegeerd,
    dit omwille van zijn rode porseleinen beugelslot... in de volksmond Roodkop genoemd.
    Het had een densiteit van 5° en was zoetzuur van smaak.
    Daarnaast brouwde brouwer Six ook een biertje van halfhoge gisting,
    dat met de steeds populairdere 'lagerpils' moest concurreren.
    Voor het huishoudelijk verbruik brouwde hij een donker en een bleek tafelbiertje.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de normale productie noodgedwongen stopgezet.
    Net zoals zijn collega’s brouwde brouwer Six toen enkel nog een dunbiertje (zéro huit).

    Voor zijn afzet kon brouwer Six, naast het vele particulier verbruik, terugvallen
    op maar liefst 31 verplichte herbergen.
    Deze herbergen, waarvan de kinderen Six er twintig in volle eigendom hadden,
    lagen gespreid over de dorpen Dikkebus, Dranouter, Loker, Reningelst, Vlamertinge en Westouter.

    In de mouterij-brouwerij waren doorgaans drie tot vier knechten tewerkgesteld.
    Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren van de wederopbouw
    vormden hierop een uitzondering wegens de enorme productiviteit.
    St.-Joris bood toen werk aan maar liefst vijf knechten en een boekhouder.
    Van de knechten fungeerde er steeds één als biervoerder.

    Op 2 april 1963 staakte St.-Joris zijn bedrijvigheid omwille van de te harde concurrentieslag
    binnen de brouwerijsector.
    De mouterij-brouwerijgebouwen fungeerden van toen af als bieropslagplaats
    voor bieren van grotere brouwerijen.
    Aanvankelijk verdeelde brouwer Jozef Six 'Tiger' (pils en export)
    van de Aalsterse brouwerij De Blieck.
    Daarna nam hij Anglo-Pils af van de Vlamertingse depothouder Backar en later van de Diksmuidse depothouder Filip Lootens.

    Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.

    Uit ‘De Roo(d)kop van Sint-Joris’ een naslagwerk van Frank Becuwe
    Samengevat door Kris Langouche (Brouwerij De Plukker - Poperinge).
    Waarvoor dank!























    Kinderbrouwerij



    In de jaren ’90 werd er opnieuw aandacht besteed voor de brouwerij
    die zich midden in de dorpskom van Reningelst bevind.
    Eerst werd de site beschermd, later werd er beslist dat een deel ervan
    het ontmoetingscentrum zou herbergen en de rest in erfpacht zou gaan naar een VZW.
    Tegen het wagenhuis werd een nieuwe, polyvalente zaal gebouwd.
    Zaal en wagenhuis, met leskeuken en vergaderzolder, vormen samen OC De Rookop.
    In het brouwerijgedeelte opende VZW De Fietseling in 2012 de Kinderbrouwerij.
    Tezelfdertijd werd gewerkt aan de restauratie van de mouterij
    die later ook werd geïntegreerd in De Kinderbrouwerij.
    De brouwerij bevat nog heel wat relicten van de brouwactiviteiten
    zodat het brouwproces nog perfect kan verteld worden.
    Toch ligt het accent in de dagelijkse werking van De Kinderbrouwerij en
    niet op die specifieke geschiedenis van het gebouw liggen.
    Kinderdromen kunnen er wel gisten, rijpen en bruisen…


    http://kinderbrouwerij.com/






















    In de oude machinekamer beind zich de familiekroeg met tal van
    volksspelen voor de kinderen.







































    In het koelschip zijn nu de kinderen baas
























































    `Klakkaert', zeg maar wentelteefje met hoeveijs en Rookop.
    Zoet en bitter!







    Rookop - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Plukker - Poperinge






    Donkerbruin tot zwart bier
    met beige romige schuimkraag.

    Mooie moutige neus
    met lichtjes gebrande toetsen
    Muffig.

    De eerste slok is vrij moutig
    Gebrande toetsen.
    Heel diep een mooie hopbitterheid
    Drop toetsen komen soms boven piepen.
    Het bier is evenwichtig en  mooi in balans.
    Het heeft een heel fijne gerookte smaak
    zonder agressief over te komen
    Koffieprikjes
    Soms een tikkeltje zwarte chocolade

    Droge afdronk
    Heel lekker bier die me kan bekoren!


    INFO :

    Brouwerij De Plukker
    Elverdingseweg 16
    8970 Poperinge£
    tel: 057-33 36 54
    ax: 057-33 94 40

    e-mail: brouwerij@plukker.be


    website: www.plukker.be

     

    11-07-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Car d’Or - St. Feuillien.







    Car d’Or







    Bergen is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa,
    en dus proberen veel lokale producten hun wagentje aan dat evenement vast te hangen.
    De lokale brouwerij Saint-Feuillien uit Roeulx pakt uit met het bier “Car d’OR”,
    een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5 pct.
    “Car d’OR” verwijst naar een gebruik tijdens de Ducasse van Bergen,
    het plaatselijk folkloristisch feest dat elk jaar in de stad plaatsvindt.
    Tijdens dat feest wordt het reliekschrijn van Sint-Waltrudis,
    de mythische stichtster van Bergen, rondgevoerd op de Gouden Koets (Car d’Or).
    Brouwer Alexis Briol heeft het over een “toegankelijk en makkelijk
    te drinken” bier, met veel hop “maar zonder agressiviteit”.
    Afhankelijk van het succes zou Saint-Feuillien het bier op
    langere termijn kunnen integreren in haar klassieke gamma.

    la Car d’OR, is het eerste product dat met een label werd bekroond
    door de Europese Culturele Hoofdstad.

    Dit bier werd voor de eerste maal voorgesteld op 24 april in l'Alhambra,
    een belangrijke plaats ontstaan uit het Bergense festivalleven.






    Car d’Or – 6,5% Alc.Vol.
    St Feuillien - Le Roeulx

    Helder goudblond bier.
    Witte romige schuimkraag.

    De neus is zoet en licht kruidig.
    De eerste slok is zoet.
    Tikkeltje fruitig.
    Toetsen van koriander.
    Een beetje waterachtig.
    Een minieme bitterheid dringt soms door
    Maar het bier blijft tot op het einde zoet.
    In balans maar zwakke body
    Zoete afdronk

    Mocht nog veel meer hop gebruikt worden.
    Niet slecht maar weinig karakter
    Eenvoudig bier gebrouwen voor de toeristen die het
    best wel lekker zullen vinden.


    INFO :

    Brasserie Saint-Feuillien

    Rue d’Houdeng 20

    7070 Le Roeulx

    tel: 064-31 18 18

    fax: 064-31 18 19

    e-mail: info@st-feuillien.com

    website: www.st-feuillien.com





    09-07-2014 om 08:38 geschreven door William Roelens


    01-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruges Beer Museum - Brugge






    Bruges Beer Museum




     

    Maandagavond 30 juni 2014 opende voor heel wat genodigden en de pers
    het nieuwe Brugs Bier Museum.
    Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt.
    De jonge Brugse Initiatiefnemers zijn Thibault Bekaert en Emmanuel Maertens.
    Ze tekenden een huurovereenkomst voor twintig jaar.
    Thibault Bekaert (een 30-jarige zelfstandige letterbeeldhouwer )
    en de 38-jarige horeca-uitbater Emmanuel Maertens. hebben heel wat ervaring in de horeca.
    Zo was Thibault een tijd kok in het gekende restaurant Gouden Harynck
    en was hij kelner in de restaurants Sint-Joris en Central op de Markt.
    Emmanuel groeide door van commis op de Markt tot zelfstandig horeca-uitbater
    na enkele tussenstops in het buitenland.
    Het idee voor een biermuseum heeft Thibault opgedaan tijdens
    een bezoek aan Praag waar je in het biermuseum alles te weten
    komt over de geschiedenis van de pils.






    Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt.
    Ingang : Breydelstraat nr 6.


















    Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Scheire verzorgde
    de bindteksten tussen de gastsprekers.









    Initiatiefnemer Thibault Bekaert gaf uitleg over het museum en de tot standkoming
    ervan en bedankte iedereen voor hun medewerking!

















    Bierdame nr 1 Sofie Vanrafelghem was een van de gastsprekers
    Ze had ook haar inbreng tot het stand komen van het museum!








    Partnership

    Ze kozen voor een partnership met Palm Breweries,

    die Thibault al eerder kende door zijn deelname aan de wedstrijd Palm Urban Crafts.
    Begin vorig jaar zijn beiden met het idee van een biermuseum in Brugge
    naar Palm Breweries gestapt om een mogelijke samenwerking te bespreken.
    Ze vonden het de meest logische partner om mee in zee te gaan:
    ze zijn de enige brouwer die de vier gistingswijzen aanbiedt en ze
    brouwen ondermeer Brugge Tripel en het abdijbier Steenbrugge,
    een duidelijke link dus met de stad Brugge.

    Palm Breweries zag een samenwerking volledig zitten en ging mee in zee.
    Vanaf het begin werd samen afgesproken om er geen Palmmuseum van te maken,
    wel een algemeen biermuseum.
    Ze kunnen wel rekenen op de ervaring en de knowhow van Palm Breweries,
    maar de inhoud van het museum werd volledig objectief en onafhankelijk
    samengesteld door een panel van autonome bierkenners en –auteurs,
    waaronder Bierdame Nr 1 Sofie Vanrafelghem en brouwer Kris vandewalle.








    Thibault nam ons mee naar het museum en gaf uitleg bij diverse standen.
















    Het museum

    Het museum werd ondergebracht in de 3 bovenverdiepingen
    van het postgebouw op de markt van Brugge.
    Het is een beschermd monument dat in overleg met de erfgoeddiensten
    en monumentenzorg opgewaardeerd werd en voor het eerst toegankelijk wordt voor het publiek.

    Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken.
    Elke bezoeker krijgt een Apple iPad Mini met hoofdtelefoon.
    De software werd op maat van het museum geschreven - in tien talen -
    door Typework, een jong Brugs bedrijf.
    Ook alle tekst- en audiofragmenten zijn tientalig ingesproken door native speakers.








    Een passage over vrouwen-en bier









    Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken.





    Het museumgedeelte zelf bevindt zich op de tweede en derde verdieping.
    De bezoeker wordt er volgens zijn eigen interesse geïnformeerd over een
    zo ruim mogelijk aantal onderwerpen, zoals:

    - de geschiedenis van het bier: wereldwijd, in België en in Brugge, met o.a. de rijke
    geschiedenis van de trappisten en de abdijbieren

    - het brouwproces: er wordt niet gebrouwen in het museum zelf, wel worden de
    verschillende brouwprocessen en –technieken uitgelegd

    - de grondstoffen van bier, die de bezoeker ook zal kunnen ruiken, voelen en proeven

    - de verschillende bierstijlen en –soorten, zowel in binnen- als buitenland

    - bier en gastronomie: foodpairing, hoe combineer je gerechten met bier, hoe verwerk je

    bier in een gerecht (ondermeer opgesteld in samenwerking met Philippe Serruys van
    sterrenrestaurant ‘Den Gouden Harynck’)

    - vrouwen en bier: de belangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis van het brouwen

    - bier en gezondheid: wat zijn de positieve eigenschappen van de ingrediënten van bier.































    De degustatieruimte

    Uiteraard kan er ook geproefd worden. Het museumbezoek eindigt
    op de eerste verdieping met een degustatie van drie biertjes van 15cl naar keuze,
    inbegrepen in de toegangsprijs 

    (11euro, 9 euro voor de Bruggelingen).
    Er worden 16 bieren van het vat aangeboden,

    waaronder natuurlijk Brugge Tripel en Steenbrugge,
    maar ook enkele exclusieve bieren zoals het Rodenbach foederbier,
    ongefilterde Palm en Boon lambiek.
    Daarnaast is er altijd een trappist van de maand.




































    Het museum gaat open onder de naam ‘Bruges Beer Museum’
    en als tagline The Beer Experience, discovering and tasting’.

     

    Contactgegevens:

    Thibault Bekaert

    thibault@brugesbeermuseum.com
    http://brugesbeermuseum.be/

    +32 479 35 95 67

     

    01-07-2014 om 16:27 geschreven door William Roelens


    24-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cress - Brouwerij Anders






    La Cress

    Een blond bier gebrouwen op basis van Belgische hop
    en Haspengouwse waterkers.





    Nadat “Waterkerskwekerij Sint–Lucie” uit Lauw het label van
    Haspengouws streekproduct behaalde, is er nu het bier ‘Cress’
    Het is een absolute primeur. Bier gebrouwen op basis van waterkers en hop.
    Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer,
    calcium, jodium, vitamine A en C.
    Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk.
    Waterkers heeft een bloedzuiverende en vocht afdrijvende werking
    en helpt om de eetlust op te wekken.
    Waterkers zou de gezondste groente zijn die je in de winkelrekken kan terugvinden.

    Het bier kwam tot stand toen men tussen pot en pint op het bierfestival van ‘Anders’
    te weten kwam dat waterkers in de tijd van de Kelten werd gebruikt
    om bier zijn bittere smaak te geven.
    Waterkerskwekerij Sint–Lucie en brouwerij Anders sloegen de handen in elkaar
    en creëerden een recept.
    Eerst testten ze op basis van de waterkersplant zelf,
    daarna op basis van waterkerssap, maar dit gaf nooit een bevredigend resultaat .
    Uiteindelijk werd er geprobeerd om het waterkerszaad toe te voegen tijdens het kookproces. 
    Dit was de juiste toepassing en het bier “La Cress” was geboren.

    http://www.lacress.be/info





    La Cress 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Anders - Halen






    Blond bier
    Witte schuimkraag

    Kruidige neus
    Hoppig

    Zoete aanzet
    Moutige toetsen
    Kruidig
    Bitterheid komt flink opzetten
    Het bier is goed in evenwicht
    terke body
    Ook nu en dan een fruitigheid waarneembaar
    De afdronk is behoorlijk kruidige

    Frisse doordrinker
    Zeg maar een lekkere aperitief!




    INFO :

    Brouwerij Anders! NV
    Stadsbeemd 1025
    3525 Halen
    tel: 013-46 03 62
    e-mail: info@bieranders.be
    website: www.bieranders.be











    24-06-2014 om 20:23 geschreven door William Roelens


    18-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonneke - Contreras (Gavere)






    Eeuwenoude traditie in het glas!

    Tonneke

     

    Tonneke is een ale of "Spéciale Belge" (hoge gisting) met een
    alcoholpercentage van 5%.
    Het bier werd reeds gebrouwen in 1818.
    In 2008 heeft De Vlaamse Dienst voor Agro Marketing (Vlam)
    het bier van brouwerij Contreras samen met nog drie bieren van andere brouwerijen
    een Vlaamse erkenning als Traditioneel Streekproduct gegeven.

    Ook Palm en Dubbel Palm (Palm Breweries - Steenuffel) Op-Ale (brouwerij Affligem uit Opwijk)
    en Koninck (Antwerpen) zijn erkend als streekproduct.

    Onder impuls van Palm Breweries werd de groepsaanvraag ingediend.
    Nu kan het herkomstlabel streekproduct.be een bijdrage
    leveren over de unieke bierstijl 'Speciale Belge'.

    De in het lastenboek beschreven grondstoffen, het brouwprocédé
    en het rijpingsproces vormen de basis voor de erkenning






    Tonneke 5%Alc.Vol.
    Brouwerij Contreras – Gavere






    Amberkleurig
    Licht gebroken witte schuimkraag
    Romig wandklevig schuim

    Aroma van mout
    Muffig
    Licht gebrand
    nootachtig

    Moutige smaak
    Tikkeltje karamel
    Een lekkere aanhoudende bitterheid
    Hoppige prikjes
    met af en toe een licht zurig trekje
    Matig zoet, licht bitter
    en een droge geroosterde afdronk

    Een heel Lekkere 'Typical Belgian Ale'

     

     

    INFO :

     

    Brouwerij Contreras
    Molenstraat 110
    9890 Gavere

    tel: 09-384 27 06
    fax: 09-384 83 56

    e-mail: info@contreras.be

    website: www.contreras.be









    18-06-2014 om 13:04 geschreven door William Roelens


    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop The Brewer - Brouwerijhuurder d'Oude Maalderij.






    Hop The Brewer






    Voor brouwer Jef Pirens begon 'Zijn Bierpassie' bij een Bierproefclubje
    onder voormalige Lichterveldenaren. 
    In zijn kelder te Koolskamp richtte hij een proeflokaaltje op waar
    iedereen bier kon proeven. 
    Stilaan begon de biermicrobe een grotere vorm aan te nemen.
    Uit liefde voor het Belgische gerstenat startte hij met zijn eigen hobbybrouwerij.
    Niet lang daarna (2011) ontsproot er een bierfirma met de naam" D’Oude Maalderij ",
    genoemd naar de plaats waar gedurende tientallen jaren graan
    gemalen en gemengd werd.
    De hobbybrouwerij werd hoe langer hoe meer een experimentele proefbrouwerij
    waar recepten ontwikkeld werden.

    In het najaar van 2012 stelde D'Oude Maalderij met trots haar eerste unieke
    en volledig afgewerkte bier aan de pers voor, namelijk de ‘Quantelaar’ (8,0%Alc.Vol).
    Dit bier werd door Jef gebrouwen bij Brouwerij Maenhout uit Meulebeke.
    Het was een schot in de roos!
    Het bier kende zoveel succes dat Jef voor de commerciële productie van zijn bier 
    soelaas moest zoeken bij bevriende en gelijkgezinde brouwers.
    Door hun installatie af te huren kon hij zijn bier verder blijven brouwen. 

    Waar hij voorheen zijn creaties bij brouwerij Maenhout per 6HL brouwde,
    gebeurt dit nu bij brouwerij 't Gaverhopke,per 10HL
    en occasioneel bij brouwerij De Leite op 30HL,
    brouwerij Gulden Spoor op 10HL en brouwerij Alvinne op 20HL.

    Naast Qantelaar kwam er ook Redenaar en
    Qantelaar Oak Aged (760 flessen van 50cl) op de biermarkt.
    Zijn laatste creatie is ‘Hop the brewer’ een woordspeling op
    de kinder animatiereeks ‘Bob de bouwer’ (6,5%Alc.Vol.)
    Het werd gebrouwen bij brouwerij Alvinne ter ere van het 11e Zythos Bierfestival.






    Hop The Brewer (6,5% Alc.Vol.)
    Receptuur brouwer Jef Pirens - Bierhuurder d’Oude Maalderij)
    Gebrouwen bij brouwerij Alvinne (Moen)






    Koperkleurig bier
    Met een volle romige schuimkop

    De neus bied zoete mout toetsen
    met florale tinten.
    aroma’s van citrus en banaan komen afwisselend naar boven

    De smaak bij de eerste slok is zoet
    Een lichte bitterheid komt naar boven
    Fruitig
    Ook hier een florale toets
    Het heeft met zijn 6,5% een redelijke stevige body
    De bitterheid blijft aanhouden
    Het heeft een rechtdoorsmaak en niet zoveel nevensmaken.
    Een droge licht bittere afdronk op het einde.
    Lekkere doordrinker en dorstlesser.


    INFO :

    d’Oude Maalderij

    Zwevezeelsestraat 4, 8851 Koolskamp

    www.facebook.com/doudemaalderij

    doudemaalderij@hotmail.com





     

    11-06-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café Égalité - Sint-Gillis Brussel - Taras Runa






    Café Égalité





    Toen Bernard en ik voor bierzaken in Sint-Gillis waren,
    deed deze Brusselse Gemeente me denken aan Parijs.
    De huizen hier hebben een gelijkenis met de huizen van de Franse hoofdstad.
    Niks voor niks heeft Sint-Gillis het Hortamuseum op haar grondgebied.
    Samen met drie andere art-nouveauhuizen van Horta, behoort het
    tot de werelderfgoelijst van de Unesco.
















    Het Sint-Gillisvoorplein





    Het Sint-Gillisvoorplein zal over afzienbare tijd helemaal worden heraangelegd.
    De Brusselse landschapsarchitect Bas Smets won er een wedstrijd
    die de gemeente uitschreef en belooft van het voorplein nog een beter plein te maken.
    Tant mieux voor de vele horecazaken die er nu al de levendige sfeer bepalen.
    Een van de cafés op het voorplein is Café Égalité.








    Brasserie Égalité.







    Aan het venster enkele sugesties!




    Café Égalité is alvast een goede naam voor een café
    dat ook inhoudelijk best wat te bieden heeft.
    Égalité wordt uitgebaat door Hasan en is gespecialiseerd in Belgische bieren.
    Dat zal je niet ontgaan als je er binnenstapt,
    want de muren zijn vol getimmerd met houten panelen, waarop in zwarte viltstift –
    een beetje op ambachtelijke wijze – de namen van de ambachtelijke bieren worden vermeld,
    telkens met wat uitleg over hun smaak en herkomst.







    De keuzemuur!








    Smal en diep met een eigenzinnige interieursmaak.
















    Een Barokke luster domineert het plafond





    De houten panelen bepalen voor een groot deel de sfeer van deze
    zaak die verder nog kan bogen op twee barokke lusters,
    groen geschilderde gipsmoulures aan het plafond en een grote spiegel.














































    Naast de plaatselijke bevolking komen ook heel veel
    bierliefhebbers naar de zaak.
    Uitbater Hasan is een vriendelijke uitbater met een klein hoekje af.
    Hij was dolenthousiast met ons bezoek.
    Hij serveerde ons een taras Runa van de Zennebrouwerij.








    Ook de dienster is een vriendelijke en een mooie verschijning.







    Uitbater en eigenaar Hasan in de deuropening van zijn speciale zaak.









    Het grote terras voor het café.
    Het vloeit samen met enkele andere terassen 
    Ze bepalen mee aan de gezelligheid van het Sint-Gillisvoorplein.








    Van een originele menukaart kun je hier wel spreken.








    Taras Runa – 4,8% Alc.Vol. Brasserie de la Senne
     





    Donker blond wazig bier
    met witte romige schuimkraag

    Kruidige neus (Kruidnagel)
    Gistig.

    Een bittere aanzet
    Hoppig Toetsen van appelen
    Tikje Citrus
    Ook hier enkele kruidige toetsen
    Bittere afdronk
    Lekkere aperitief

    Taras Runa is een collaboration brew
    tussen DLS en Birrificio di Montegioco.





    INFO :

    Café Égalité Parvis de Saint-Gilles 47,
    Sint-Gillis Voorplein 47 1060 Brussel
    Tel : 0488 31 43 18
    brasserie.egalite.7@facebook.com






    04-06-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philly Tripel 8,5% Alc.Vol. - Brouwerij Dilewyns (Dendermonde)





    Philly Tripel





    Met ‘Philly Tripel’ brouwde brouwerij Dilewyns uit Dendermonde een
    limited edition bier speciaal voor de Philly Beer Week in Philadelphia(Amerika).
    Philly Beer Week is de langstlopende en grootste week
    van het ambachtelijke bier in de States.
    Er zijn een 100-tal evenementen verspreid over 10 dagen.
    Het bier is in feite een collaboration brew met de plaatselijke
    Dock Street Brewing uit Philadelphia.
    Het biertje werd wel in Dendermonde gebrouwen.
    Het resultaat is een Tripel van 8,5% Alc.Vol.
    Het bier wordt gebrouwen met biologische acaciahoning uit België
    die bekend is om zijn zachte en bloemige smaak.
    De honing geeft het bier een delicaat vleugje zoetheid ,
    samen met warme aroma's van vanille .
    Het bier werd slechts een keer gebrouwen.
    Dus wil je het alsdan nog proeven dan moet je vlug zijn!






    Philly Tripel – 8,5% Alc.Vol.





    Blond helder bier.
    Mooie koolzuurstroming
    Witte romige schuimkraag

    De neus beleefd een hoogdag!
    Een parfum van mout vers fruit
    tikje taart!
    en een prikkeltje honing
    Zachte hoppetoetsen

    De eerste slok is verfrissend
    Een citroentoetsje zorgt hiervoor
    Moutig die over gaat in een licht bittere aangename smaak
    Het fruitige dwarrelt er rond.
    De honing is aanwezig zonder positief veel op te vallen
    Het bier is zacht en mooi in balans
    Bitter zoet wisselen elkaar af
    ook hier een toetsje patisserie 
    De afdronk word over genomen door een zoete fruitige toets.

    Een heel lekkere tripel met een fijne smaak zoals die hoort te zijn. 




    Info :

    Brouwerij Dilewyns BVBA

    Vlassenhout 5
    9200 Dendermonde
    tel: 052-20 18 57
    fax: 052-22 18 54

    e-mail: info@vicaris.be
    website: www.vicaris.be




    Dock Street Brewing
    701 South 50th Street Philadelphia, Pennsylvania
    19143 215-726-2337
    http://www.dockstreetbeer.com/




    24-05-2014 om 14:52 geschreven door William Roelens


    20-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij St. Bernardus - Watou - St. Bernardus Extra 4,8%









    Brouwerij St. Bernardus






    St. Bernardus Extra (4,4% Alc.Vol) is het nieuwe bier van de
    gelijknamige brouwerij uit Watou.
    Met de geboorte van het nieuwe blonde bier laat ik u eerst een fotoreeks zien
    v
    an de brouwerij naar aanleiding van een bezoek enkele maanden geleden

    met de Waregemse bierfanaten.
    Op het einde volgt een bespreking van het nieuw bier.









    Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp.
    Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke,
    leveren een uitgebreide selectie streekbieren.
    Van Eecke bevind zich in de dorpskern maar
    brouwerij St. Bernardus is gelegen op deze Trappistenweg.










    Brouwerij St. Bernardus in Watou onderging de laatste jaren
    een grondige gedaanteverandering.
    Met de aanleg van het hoppeveld vlak naast de brouwerij,
    de bouw van nieuwe magazijnen, en een authentiek café annex degustatiezaaltje
    werd de brouwerij vervolledigd.

















    De Brouwerij












































    De productie is de voorbije jaren inderdaad sterk gestegen.
    In 2008 brouwden St. Bernardus nog 1.700.000 liter bier per jaar, dit jaar zullen
    ze volgens zaakvoerder Hans Depypere er ongeveer 3.600.000 liter maken".
    Momenteel wordt daarom een nieuwe brouwzaal geïnstalleerd,
    waarmee ze de productiecapaciteit indien nodig nog verder kunnen opvoeren.
    Met de huidige installatie zitten ze aan hun maximum en kunnen
    ze slechts twee keer per dag brouwen.
    Met de nieuwe installatie zal de productie opgevoerd worden
    naar zes keer per dag.
    De St. Bernardusbieren zijn een uithangbord voor de Belgische Bierindustrie .
    De laatste jaren worden ze hoe langer hoe meer begeerd in binnen- als buitenland.







































    Alle bieren worden in de brouwerij Gebotteld.( 200.000 flessen per week)












    De Proefzaal







    Een heerlijke St. Bernardus Tripel!







    Het parade paardje!







    Men beweert nog altijd dat de St.Bernardus12 hetzelfde bier
    is als het Westvleteren-12 bier.

    Maar de waarheid is dat na de tweede oorlog de Trappisten van
    Westvleteren een brouwerij zochten om het bier voor hen te brouwen.

    Ze wilden indertijd het bier niet meer commercialiseren en
    gaven een vergunning aan St. Bernardus.
    De brouwmeester van Westvleteren Dhr. Mathieu Szafranski (van Poolse afkomst)
    bracht de recepten, de knowhow en de gist mee.
    Brouwerij St. Bernardus brouwde van af toen de bieren om ze te commercialiseren.
    De Trappisten brouwden ook verder maar enkel voor zich zelf en voor 'De Vrede',
    het café schuin tegenover de abdij (Nu recht tegenover).


    De vergunning eindigde in 1992, maar St.Bernardus brouwde de bieren
    verder maar veranderde de naam van Sint-Sixtus of trappist Westvleteren
    naar St. Bernardus de naam van hun brouwerij.


    Het St. Bernardusbier abt 12 is geen exact kopie van Westvleteren.
    Ondanks bijna dezelfde smaak zijn er kleine verschillen
    zoals het brouwwater bvb.
    Aan u te ontdekken om ze uit elkaar te houden!








    Er worden een achttal bieren gebrouwen waarvan
    st Bernardus Abt (12%) de bekendste is natuurlijk.
    Daarnaast nog een pater (6%), Een prior (8%), een tripel (9%)
    St. Bernardus witbier, Christmas Ale, Watou tripel en grottenbier.
    Ondanks hun religieuze namen zijn het geen Trappistenbieren meer.
    Het zijn ook geen erkende abdijbieren.










    Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou lanceerde vorige week
    een nieuw seizoensbier, de Sint-Bernardus Extra 4.
    Het bier moest al drie jaar eerder op de markt komen.
    Het was vroeger te zien op oudere publiciteitsborden voor de jaren 70’
    Vijf jaar geleden hadden ze al plannen om het samen
    met hun Amerikaanse invoerder Darius Debski op de markt te brengen.
    Maar door zijn plotselinge dood besloot St. Bernardus het niet
    meer op de markt te brengen.
    Maar goede ideeën veeg je zo maar niet van de baan
    en nu de brouwzaal de nodige vernieuwingen krijgt besloten
    ze het toch maar om te brouwen.

    Annemie en ik proefden het nieuwe bier op het terras
    van restaurant ‘Het Ovenhuis’ op het gezellige marktplein van Watou.
    De dienster wist ons te vertellen dat het maar om
    een beperkte oplage gaat. (54.000 liter)
    Het is een seizoensbier en zal jaarlijks op de markt komen vanaf 15 mei.
    het bier is te vinden in de betere drankenhandels.






     St. Bernardus Extra - 4,8 % Alc.Vol.




    Blond helder bier
    Met een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

    De neus is Moutig
    gistige prikkels
    Ook wat toetsen van citrus
    (Niet overweldigend)

    De eerste slok doet nogal waterachtig aan
    Moutig
    kruidig (Koriander)
    Ondanks de hoeveelheid hop (meer dan in hun andere bieren)
    heeft het bier een lichte bitterheid.
    Het heeft jammer genoeg geen body.
    Het zou vroeger het tafelbier geweest zijn van de paters.
    maar de dag van vandaag mag er toch meer pit in een bier zitten
    Vooral omdat het tussen de hoppevelden van Poperinge gebrouwen wordt.

    Misschien nog ietsje te jong?
    Maar volgend jaar moet er aan gesleuteld worden.
    We zijn meer gewoon van deze prachtige brouwerij!




    INFO :

    Brouwerij Sint-Bernardus
    Trappistenweg 23
    8978 Watou (Poperinge)

    tel: 057-38 80 21
    fax: 057-38 80 71

    e-mail: marco@sintbernardus.be

    website: www.sintbernardus.be



     

    20-05-2014 om 17:55 geschreven door William Roelens


    13-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Formidabel 5,5% - Bierfirma Broeder Jacob - Gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen)






    Formidabel



    Ondanks de vele brouwsels die bierfirma 'Broeder Jacob' laat brouwen
    bij Brasserie Du Bock in Purnode werd het bier ‘Formidabel’
    uitbesteed aan brouwerij ‘Anders’ uit het Limburges Halen.
    De naam is een knipoog naar Stromae en de Nationale voetbalploeg De Rode Duivels

     

    Over bierfirma Broeder Jacob

     

    Eigenaar Johan Claes was een kwarteeuw verbonden aan de koffiebranderij Java,
    maar opende dan samen met broer Dirk het dorpscafé In de ster, bij Boeresin Wezemaal.
    Daar leerde hij de combinatie van bier en gastronomie kennen.
    Zijn droom om een eigen brouwerij te hebben kan hij niet realiseren,
    maar bracht met Broeder Jacob Blond en bruin zijn eigen bieren op de markt.
    Deze werden voor het eerst voorgesteld op Horeca expo Gent 2010.
    Hij oogstte veel bijval met zijn bieren en al vlug kwamen
    nog andere creaties op de markt.
    Een negental bieren zijn nu in omloop.

    Lees de legende en het ontstaan van Broeder Jacob
    hier







    Formidabel – 5,5%Alc.Vol.
    Bierfirma Broeder Jacob - Wezemaal
    Gebrouwen bj Brouwerij Anders (Halen)



    Blond bier
    Romige witte schuimkraag

     

    De neus is fris
    Met een licht moutige toets
    Fruitige hop prikkels

    De eerste slok is mooi fruitig
    Lichtjes floraal
    Citrussmaakje komt naar boven
    Een lichte hopbitterheid komt zich in de mond mengen
    Ook kruidige toetsen laten zich opmerken!
    Mals zacht bier.
    Mooie in balans.
    Een verfrissend zomerbiertje
    met een redelijke stevige body ondanks de 5,5%

    Gebrouwen met 3 Belgische hopsoorten en 3 granen.

    Zet de TV maar aan!

    INFO :


    Bierfirma : Broeder Jacob
    Beninksstraat 28
    3111 Wezemaal (Rotselaar)
    tel: 0498-11 20 04 (Johan Claes)
    e-mail: j-claes@telenet.be

    website: www.broederjacob.be




    Brouwerij Anders! NV
    Stadsbeemd 1025
    3525 Halen
    tel: 013-46 03 62
    e-mail: info@bieranders.be

    website: www.bieranders.be







    13-05-2014 om 17:53 geschreven door William Roelens


    07-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaurant Nüetnigenough - Brussel





    Nüetnigenough







    Nüetnigenough - Lombardstraat 25 - 1000 Brussel






    Wanneer u een bezoekje brengt aan onze hoofdstad en u krijgt een hongertje
    dan moet u eens doen zoals Geroen en ik,
    het oergezellig Brussels restaurant ‘Nüetnigenough‘ opzoeken.
    Dit sfeervolle eethuis is gevestigd in de Lombardstraat 25
    en ligt niet zo ver van de Grote Markt.















    "Nüetnigenough?" Letterlijk vertaald vat dit woord de ziel van de ‘Brusseleir’ samen,
    die nooit maar dan ook nooit voldaan is.







     







    Groot is de resto niet wel maar de moeite waard om het te bezoeken.
    In een charmante omgeving, met een vleugje art nouveau en art déco serveren
    ze typische Brusselse gerechten waarvan enkele met bier bereid.































    De kunstreproducties aan de muren zijn van Joseph Fernand Henri (Fernand) Léger
    (Argentan, 4 februari 1881Gif-sur-Yvette, 17 augustus 1955)
    was een Franse kunstschilder en beeldhouwer.
    Hij wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van het kubisme.

























    De uitzonderlijke bieren van Brouwerij Alvinne en de Brusselse Zennebrouwerij
    zijn er goed vertegenwoordigd!









    Een uitblinker op het schap is het bier 'Niks Meer Nodig' 10% Alc.Vol.
    Van brouwerij Alvinne (Moen)
    Het is een Morpheus Dark die vijf maanden werd gerijpt op bourbon vaten
    Een dessertbier speciaal gebrouwen voor de vijfde verjaardag van het restaurant
    EBC 190 (Kleur) en 48 EBU (Bitterheid).
    Een zacht bier met fruitige toetsen en vanilleprikkels
    Chocolade en een tikkeltje vineus!








    De bierkaart blinkt niet uit in aantallen (nochtans meer dan 50 bieren),
    ze kiezen daarentegen voor pareltjes van ons ‘Belgenland’
    en ze werken uitsluitend met brouwers waarvan ze de brouwkunsten bewonderen
    (ver van zoet, op zoek naar bitter).
    Industriële bieren zijn bij hen uit den boze.















    Liefhebbers van Oude Gueuze worden in dit bruine restaurant verwend.
    Ze hebben er op het schap de beste Lambics van het Pajottenland.
    Ze zijn allen aanwezig van zuur tot zuurder.


























    Geroen en ik werden bediend door Cécile.
    Een vriendelijke dame die ons op charmante wijze door de bier- en menukaart loodste.
    Met haar eigen Brussels dialect gaf ze het restaurant nog meer charme en karakter.










    Varkenshaasje in Pius X bier en Eekhoorntjesbrood


























    Nüetnigenough :
    Klein maar fijn! een eethuis om te koesteren
     

     

    Info :
    Nüetnigenough
    Lombardstraat 25,
    1000 Brussel
    02 513 78 84




    07-05-2014 om 11:03 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!