Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
20-02-2014
Campagne 'Fier op ons Bier' van start - Brussel
Oproep aan de Belgische bevolking: wees “Fier op ons Bier !”
Op woensdag 12 februari is in het Brouwershuis te Brussel de campagne “Fier op ons Bier !”
van start gegaan.
Het Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
De Belgische brouwers lanceren voor de eerste keer een oproep naar de Belgen om hun trots en fierheid voor Belgisch bier te tonen! Onder de noemer “Fier op ons bier” zullen heel wat gezamenlijke initiatieven worden genomen om de Belg aan te sporen wat meer chauvinist te zijn over één van de topproducten die België internationaal op de kaart zet.
Onder de noemer “Fier op ons bier” zullen heel wat gezamenlijke initiatieven worden genomen om de Belg aan te sporen wat meer chauvinist te zijn over één van de topproducten die België internationaal op de kaart zet.
Veel internationale aandacht!
België is hét bierland bij uitstek: het telt vandaag 150 brouwerijen, g aande van familiale en kleine brouwerijen, over middelgrote spelers tot grote, internationale brouwers en heeft méér dan 1000 verschillende bieren, met de meest contrasterende smaken.
Elk Belgisch bier vertelt een eigen verhaal dat deel uitmaakt van ons regionaal en nationaal erfgoed. Bovendien zijn we het enige land ter wereld waar er bieren worden gebrouwen volgens vier verschillende gistingswijzen : h oge, lage, spontane en gemengde gisting.
Internationaal worden onze bieren gewaardeerd omwille van de unieke diversiteit, kwaliteit en authenticiteit. Hun populariteit gaat in stijgende lijn en het Belgisch bier verovert vandaag zowat alle uithoeken van de wereld, van Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk tot Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Onze kwaliteitsbieren zetten ons land op de wereldkaart op een verfrissende, schuimende manier. Kortom, heel wat om trots op te zijn. Maar zoals het een nuchtere Belg betaamt, zijn we dat soms veel te weinig. Daarom roepen de brouwers alle Belgen op om fier te zijn op onze Belgische bieren en hun appreciatie te tonen.
Aan de tafel van links naar rechts : Theo Vervloet (Voorzitter Belgische Brouwersfederatie) Eric Lauwers CEO AB InBev Benefralux) , Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Edwin Dedoncker (Alg. Dir. Br. Bières de Chimay) Dominique Friart (Adm. Délegué Br. Saint – Feuillien) en Sven Gatz (Directeur Belgische Brouwers).
Theo Vervloet, Voorzitter : “Voor de eerste keer sinds de oprichting v an de federatie ‘Belgische Brouwers’ in 1971, wordt er een nationale mediacampagne gevoerd. Voor de sector is dit een historisch moment en we hopen dan ook dat de Belgen deze unieke oproep massaal zullen beantwoorden en zo meeschrijven aan een stukje geschiedenis voor de brouwers.”
De handen werden in elkaar geslagen met VLAM om de campagne ‘Fier op ons Bier’ uit te werken gezien hun jarenlange ervaring in het opzetten en begeleiden van generieke promotie. Frans De Wachter, directeur VLAM : “We stellen graag onze expertise in niet merkgebonden promotie ter beschikking aan de initiatiefnemers, die de campagne volledig financieren. De Belgische biersector vormt net als andere productcategorieën die we steunen een belangrijke economische pijler van ons land.”
Cécile Delorme, eigenares bierkelder Brewberry in Parijs : “De Belgische brouwers hebben een rijkdom, een ambacht, een kunst zelfs, die je in andere landen niet terugvindt. En dat is echt een geluk voor de Belgen.”
De nieuwe vlag werd door enkele brouwers aan de pers voorgesteld
Ook de horeca werkt mee om de oproep nog meer kracht bij te zetten. Danny Van Assche, Afgevaardigd Bestuurder Horeca Vlaanderen : “Geen café zonder bier, maar zeker ook geen bier zonder onze cafés. Het ruime Belgische bieraanbod en onze horeca gaan hand in hand. Er is geen betere ambassadeur om onze rijke biercultuur te promoten dan de gepassioneerde cafébaas of creatieve kok.”
Daarna volgde een receptie waar men kon napraten over de campagne.
Jullie verslaggever met de Parijse Cécile Delorme
De campagne wordt ingezet met tv spotjes waarin buitenlandse bierliefhebbers gepassioneerd
vertellen over hun liefde voor Belgisch bier. I n Parijs volgen we Cécile Delorme, die de Fransen
Chris Lively kookt met Belgisch bier in Maine en Tina Su laat de Chinezen Belgisch bier ontdekken in Nanjing. Alle drie roepen ze de Belgen op om fier te zijn op ons topproduct en dit te tonen.
Elke Belg kan vervolgens zijn appreciatie en trots tonen op de facebookpagina facebook.com/fieroponsbier, door het maken van foto’s, filmpjes of simpelweg door een bericht te delen over hoe fantastisch je Belgisch bier vindt. Finaal gaan we op zoek naar de meest trotse Belgisch-bier fan.
Op de facebookpagina kan je ook terecht om meer te weten te komen over bijvoorbeeld hoe bier gebrouwen wordt. Er zullen leuke bierweetjes gedeeld worden en je kan er ook bierevenementen terugvinden
Ontdek de televisiespotjes op facebook.com/ fieroponsbier
Martins IPA - John Martin (Genval) - gebrouwen bij Palm Breweries
Martin’s IPA
Martin’s IPA – 6,9% Alc.Vol. John Martin- (Scottish & Newcastle) - Genval Gebrouwen bij Palm Breweries, Steenhuffel
Koperkleurig helder bier Met witte schuimkraag
Moutige en fruitige neus Hoppig Met prikkels van pilsmout Tikkeltje honing
Zoete aanvang Karamel gevolgd door licht bittere toetsen ook in de smaak komen soms pilstoetsen boven Fruitige (perzik) en zoete prikkels (honing) Een aangenaam mondgevoel Mooi, zacht en in evenwicht Laat zich vlot degusteren Droge licht bittere afdronk. Een IPA zou ik het niet durven noemen. Een commercieel gericht bier Maar toch genietbaar!
Op dinsdag 04 februari 2013 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2014 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. In 2012 mocht Jean Blaute de prijs in ontvangst nemen. Vorig jaar ging de titel naar Joachim Boudens van het befaamde Brugse restaurant Hertog Jan. Ditmaal was het de eer aan Jeroen Meus.
De prijs werd uitgereikt in het Duvel Depot in Breendonk
De uitreiking vond plaats in het gekende Duveldepot in Breendonk (Puurs). Ik was maar al te blij met de uitnodiging en ging er zoals elk jaar er graag op in. Naar het Duveldepot rijden is voor elke bierliefhebber een aangename rit. Vooral in gezelschap van twee mooie dames en dito heren. Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier project), Saskia Falens (een van de eerste EVA-dames), Yannick de Cocuéau (amateurbrouwer en hoofdverantwoordelijke van het Zythos Bier Festival en Freddy Debels (Bierbrief) vulden mijn volumewagen Heel wat BV's (biervips) en persoonlijkheden uit de culinaire wereld waren aanwezig.
Laureaat 2012 Jean Blaute en Dirk De Prins (culinair journalist)
Sofie Vanrafelghem in gezelschap van Dirk De Prins en Yannick Boes, President van de Confederatie van Belgische Bouwers.
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en Saskia Faelens
JEROEN MEUS IS BEER & GASTRONOMY AMBASSADOR 2014
Fier op Belgisch speciaalbier
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.
Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.
Nicolas Soenen Beerambassador bij Duvel Moortgat
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL
Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Ambassador 2014 bekend maken.
Na Jean en Joachim komt Jeroen
In 2012 werd Jean Blaute in de bloemetjes gezet en vorig jaar werd de award uitgereikt aan Joachim Boudens van Hertog Jan. Dit jaar gaat de titel naar de chefkok Jeroen Meus.
Jeroen Meus is zeer verrast, maar ook vereerd door deze onderscheiding: “Ik doe mijn best om mijn kennis over de bierwereld te verbreden, maar ik ben niet iemand die alles tot op het bot gaat analyseren. Wel weet ik heel goed wat ik lekker vind. Ik benader biergastronomie dus zeker niet op een wetenschappelijke manier, maar veeleer vanuit mijn buikgevoel.”
Een Panelgesprek/interview doorAlain Coninx (VRT) en Stefan Couteneye ('t Hommelhof Watou)
Twee aandachtige topchefs : Kwinten De Paepe van het restaurant Trente (Leuven) en Wouter Keersmaekers van het restaurant De Schone van Boskoop (Boechout)
Jeroen mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL en Jean Blaute. De kersverse ‘Beer & Gastronomy Ambassador’ zal in 2014 ons nationaal biererfgoed blijven promoten.
Jeroen Meus? Fier met zijn tittel.
Bier in de genen
Jeroen Meus serveert in zijn restaurant Luzine in Leuven Belgische bieren. Een aparte bierkaart is een tendens die hij meer en meer ziet in restaurants.
Jeroen Meus : “Ik heb veel voeling met bier, niet zozeer omdat ik er hectoliters van gedronken heb. Nee, dat is ons patrimonium. Dat zijn wij, Belgen. Denk aan Ambiorix met een pul schuimend bier. Bier zit in onze genen. Ik associeer me er ook graag mee, want het is een kwaliteitsproduct en daar kun je als gastronoom alleen maar achter staan. In bier heb je zuren, bittere en zoete smaken, fruitige of gebrande toetsen… Het is best complex, ook qua smaakopbouw. Maar het is niet gemakkelijk, bier in een restaurant. We geven al enkele jaren aangepaste bieren bij kazen in plaats van wijn. Bier zorgt namelijk voor een aangenaam contrast en reinigt je mond, waardoor het met zo’n kaasschotel een gedroomde combinatie vormt. Bovendien sluit biergastronomie mooi aan bij de culinaire tendens die vanuit het Hoge Noorden is ingezet, met meer nadruk op authenticiteit en lokale producten. Die connectie leidt onherroepelijk naar bier, en meer bepaald naar artisanale streekbieren.”
Gastronomische food- en bierpairing Daarna volgde voor de genodigden een Gastronomische food- en bierpairing Creaties van Jeroen Meus werden begeleid met de prachtige bieren van Duvel Moortgat
Als aperitief werd het nieuwe bier Château d’Ychouffe gepresenteerd. Het is een bier met een gisting van… druivenmost. Om de Château d’Ychouffe te bereiden, hebben de brouwers aan hun wort most van sauternewijn toegevoegd in een 60-40-verhouding. De most is afkomstig van een wijndomein in de Bordeaux aan de oevers van de Ruisseau de Pineau, dat een uitstekende dessertwijn opbrengt.
Jean Blaute en Dirk De Prins in gesprek met Sven Gatz Directeur van de Belgische Brouwers
Lekkere creaties zoals in 'Dagelijkse Kost'
Risotto van tarwe met een coquille in gepekeld citroengras, koriander en zure room. Met Vedett
Geconfijt varkenswangetjes, gebakken witloof met een espuma van puree. Met een Bolleke
Verse kop met een blonde Achouffe
Debby aan het werk (De leden van het BGLL kijken toe)
Bas Van Ostaden (Urthel Brouwerij) in gesprek met Paul Rutten grootaandeelhouder en voormalig directeur van de Gulpener Bierbrouwerij (NL), Paul is de bedenker en initiator van de veel geroemde duurzaamheidstrategie van Gulpener.
Rundertartaar, dragonmayonaise en een crumble van aardappel met Duvel.
Zythologe Anne (Fleur) Rijkers en Françoise Rousseaux ('t Hommelhof - Watou)
Dorade Royal met zuurkool, spek en een vleesjus van gerookt spek met Liefmans Gouden Band
Pralines gepresenteerd in oude koekendozen door deze goedlachse dienster
Pralines Mon Cherrie gepaird met een Liefmans Cuvée Brute
Met dank aan Yannick Boes
Meer over “Het Biergenootschap der Lage Landen” & ACADEMY
Het Biergenootschap der Lage Landen is opgericht in 2005. Het Genootschap kent als doel de promotie van bier en wil kennis verzamelen over wat er in de bierwereld leeft en te doen is. Dat alles met een homogene groep brouwerij- en biergeoriënteerde mensen met “Bourgondische inslag”, zoals het huidige ledenbestand, aangevuld met nieuwe brouwers en biergeoriënteerde mensen uit de Lage Landen. In België wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Ambassadeur” benoemd, in Nederland wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Award” uitgereikt. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance).
POPERINGE - In het Hopmuseum werden op woensdag 29 januari 2014 door de vzw HOP de certificaten uitgereikt aan brouwerijen, die het logo ‘Belgische hop' verdiend hebben. Dit logo krijgen ze als ze in hun bieren minstens de helft Belgische hop gebruiken.
Dhr. Notebaert schepen van landbouw
Het aantal bieren dat het logo Belgische Hop / Belgian Hops mag dragen is opnieuw gestegen. In 2013 dienden immers 15 brouwerijen een aanvraag in om het logo voor één of meerdere bieren te bekomen. Twee brouwerijen bekwamen de voorgaande jaren al het logo voor enkele van hun bieren en brachten nu een nieuw bier op de markt dat weer hoofdzakelijk met Belgische hop gebrouwen is. Hieruit blijkt zowel vertrouwen als tevredenheid over de geleverde hop. Er zijn tevens 13 nieuwe brouwerijen die van het logo Belgische Hop gebruik zullen maken. In totaal kwamen er in 2013 33 bieren bij die nu het logo Belgische Hop / Belgian Hops mogen dragen. In totaal spreken we al over 133 bieren van 34 brouwerijen, toch al 10% van de Belgische Biercollectie.
De vzw HOP is tevreden dat de brouwerijen via het logo de Belgische hop willen promoten maar zien dit vooral ook als een heel logische wisselwerking. M et de Belgische hop maken de brouwers kwaliteitsvolle bieren, Langs deze weg wil de vzw graag een oproep doen aan de horeca en gespecialiseerde biercafés om de Belgische hop en de bieren die ermee gebrouwen worden bij de consument te promoten door bijvoorbeeld op de bierkaart naast de biernaam ook het Belgische Hop-logo af te beelden zodat de bierliefhebber op die manier aangezet wordt de lokale hoptelers te steunen door een bier met het logo Belgische Hop te proeven. Zowel de brouwer als de hopteler zullen hier goed bij varen.
Aan elke brouwerij die het recht kreeg om het logo op bieretiket of promotiemateriaal af te beelden, werd een officieel certificaat uitgereikt dat het gebruik van minimaal 50% Belgische hop bevestigt.
Op de foto vlnr : Schepen Notebaert, Koen Fierens (Bieren Van Geert) Jef Hiq Pirens (D’ Oude Maalderij), Franky Van Brabant (Bryggia Brewery), Luc Lagache (vertgenwoordigt De Ranke) en Dhr. Vermeulen (Brouwerij Vermeulen – Ypra)
Nieuwe certificaten
Brouwerij Vermeulen uit Ieper voor het bier Ypra Brouwerij d’Oude Maalderij uit Koolskamp voor het bier Qantelaar
Bierfirma Columbus Management uit Zonhoven voor het bier Zonderik Honderd
Brouwerij De Ranke uit Wevelgem voor de bieren:
Guldenberg, XX-Bitter, Saison de Dottignies, Noir de Dottignies, Père Noël Hop Harvest, Cuvée De Ranke en Kriek De Ranke
Bieren Van Geert uit Berchem voor het bier Kamil
Brouwerij Bryggja uit Assebroek voor de bieren: Bryggja en Amuse Brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster had reeds het logo verworven voor de bieren Kasteel Tripel en Kasteel Donker en nu ook voor het bier Kasteel Hoppy. Huisbrouwerij Verhaest uit Zandvoorde voor de bieren: ’t Kasseike en Sadette Brouwerij Anders uit Halen voor het bier La Cress De Kempenbrouwerij uit Retie voor het bier Rekwisiet Bierfirma Hugel uit Kortrijk voor de bieren: Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia en Zeven Zonden Luxuria Brouwerij Leroy (’t Sas) uit Boezinge had reeds vorig jaar het logo voor het bier Hommelbier Nieuwe Oogst 2012 Limited Edition en nu ook voor Hommelbier Nieuwe Oogst 2013 Limited Edition. Huisbrouwerij Half Zeven uit Grembergen voor het bier Orvélo Tripel Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove voor het bier C’est la Vie Brouwerij Dijkwaert uit Herentals voor de bieren: Vurig Biereke, Thalse Witte Thals 1886, Fruitig Biereke, Eeuwige Liefde, Goeie Koffe, Xmas in Thals en Mc Thals
Tijdens het binnenkomen werd Houblonesse Jenever geserveerd Dit is een ambachtelijk gestookte jenever van 35°. Tijdens het distilleren worden buiten de traditionele kruiden, hopscheuten toegevoegd. Geen artificiële geuren, maar de echte natuurlijke geur van hopscheuten… en een uitgesproken milde smaak. Daarbij lagen Houblonesse spletters! Zeer smakelijke gevulde Spletter met een vulling van Marc de Houblonesse
Een groepsfoto met vertegenwoordigde brouwerijen, het stadsbestuur en bestuursleden van vzw Hop
Achteraf was er nog de Nieuwjaarsreceptie in De Stadsschaal. Hommelbier, Keikoppenbier en Tripel St. Bernardus werden er met belegde broodjes geserveerd
2014 wordt een jaar om naar uit te kijken met als hoogtepunt de driejaarlijkse hopfeesten die in het derde weekend van september in Poperinge zullen plaatsvinden. In het gastronomische Lekker Westhoeks-dorp op de Grote Markt zullen de bierliefhebbers alvast hun hartje kunnen ophalen en er kennis maken met de Belgische Hop/Belgian Hops-bieren.
12de Bierproeverij van het Eutropius Bierproefgenootschap - Els Cingles Calldetenes – Weltmerz - Eté Alcasienne – Motuecha – Bossie - Saison 1858 Du Bocq – Terf - Drossaard Blond – Brasser - Ribaldus Dubbel - Château Migraine
12de Bierproeverij van het Eutropius Bierproefgenootschap
Het Eutropius Bierproefgenootschap verzamelde weer voltallig op de alom bekende proefzolder van brouwerij Eutropius. We kwamen bijeen om enkele bekende en minder bekende bieren te proeven. Zoals altijd deden we dat terug met volle overgave en spendeerden we er weer een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien de genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Els Cingles Calldetenes - l’Edició Limitada 1714. 9,1% Els Cingles- Calldetenes, Barcelona
Amberkleurig bier met wit schuim die snel verdwijnt
Het aroma is fruitig Floraal Met toetsen van noten
De aanzet is zoet Moutig Fruitig Met enige hopbitterheid Kastanje prikken Het is mooi in evenwicht. Een lekker degustatiebier Schuimvorming moet nog iets verbeteren!
Zure aanzet (citrus) toetsen van Melkwei Fris en fruitig (Citroen – Zure kersen) Voldoende body ondanks zijn 3% Zure droge afdronk. Toppertje met weinig alcohol! Gebrouwen voor het Talbothouse in Poperinge
Zoete fruitige toetsen Tarwe prikkels Prikjes van honing Een tikje diacetyl (niet storend) Koriander komt nu en dan de smaakpapillen verwennen Zacht mals bier Geparfumeerd Zoete afdronk. Goed gebrouwen bier maar mocht ietsje meer karakter!
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Zoet aroma Honing
De aanzet is moutig Karamel Licht gebrande toetsen Kastanje prikken bittere droge afdronk Een beetje vlak maar toch een goed begin voor een eerste brouwsel
Het begin is fruitig Smaakvol en mals Kruidig (Koriander) Lichte bitterheid in de achtergrond Ook taart in de smaak Tikje tarwe Licht bittere afdronk. Een geslaagd bier (Allemansvriend)
Het begin is moutig Zoet Licht zurige prikkels van de tarwe Het bier prikkelt de tong Kruidig (Koriander?) Ook fruitige toetsen (appelsien) taart Niet slecht maar ook geen karakterbier
Het genootschap aan het werk De fotograaf ontbreekt
Donkerrood/bruin bier met gebroken witte schuimkraag
Aroma is karamel Muffig
Zoete aanzet Karamelmout Redelijk van body Mooi in evenwicht Toetsen van rozijntjes Zoet bittere afdronk
(Bier speciaal ontworpen door de Schepdaalse chocolatier Valentino om te matchen met een zelf ontworpen praline gevuld met een ganache van Noorder-Krieken.
Donkerbruin bier Gebroken wit tot Lichtbruin schuim
De neus ruikt een zoetzuur aroma Wijn Ook prikkels van hout
De eerste slok is een feest Zoet zuur Tannine Fruitige prikjes Toetsen van wijn. Alcohol ietsje overheersend maar toch genietbaar. Een topper van Piet Salomez Jammer van de naamkeuze L Donkerbruin bier dat 8 maand gelagerd heeft op wijnvaten
Om een hongertje te stillen was er nog een kaasplankje
Het is al altijd gekrakeel geweest tussen Brussel en Leuven. Is het niet om de jaarlijkse Meyboomplanting (Sinds 1974 beweren beide steden het enige 'echte' exemplaar neer te zetten) dan is het om bier! Beiden steden strijden nu om het café met het grootst aantal verschillende bieren.
Het kan Bernard (brouwerij Eutropius) en mij eigenlijk niet veel schelen, laat ze maar doen. Het belangrijkste is dat ze tussen hun duizenden bieren niet lang moeten zoeken om uw bestelling te vinden en dat het bier nog in goede staat is.
Dat gingen we uitzoeken op een doordeweekse werkdag. We brachten eerst een bezoekje aan het Brussels Delirium café. Later dit jaar plannen we nog een bezoekje aan het rivaliserende biercafé ‘The Capital’ in Leuven.
Laat in de namiddag betraden we de Brusselse biertempel De zaak is vernoemd naar het Belgisch bier Delirium Tremens, het gekende bier van brouwerij Huyghe met als logo de bekende roze olifant. Het café bevindt zich in de Getrouwheidsgang (Impasse de la Fidélité), een zijstraat van de beenhouwersstraat vlak bij de Grote markt. In dit doodlopend straatje is ook nog het beeldje van Jeanneke Pis te bezichtigen.
Het Delirium café bestaat eigenlijk uit verschillende delen. *Het eigenlijk Delirium Café (het oudste deel) bevind zich in de 18de eeuwse kelder, in het hart van de "Vrije Gemeente" : het "Ilot Sacré". Er zijn momenteel een 3.162 bieren uit ongeveer 60 landen te proeven. (het getal kan ondertussen bij het schrijven al opgelopen zijn) *Het Delerium Tap House – 27 bieren van het vat *Het Delirium Monasterium – Specialiteiten van Abdij-en Trappistenbieren + Wodka’s *Delirium Hoppy Loft – Bieren van microbrouwerijen en craftbieren dan hebben we nog een Floris Bar om Absint en Whisky te degusteren, de Floris Garden een bar voor Rum en cocktails te proeven en tot slot Floris Tequila een bar met 500 tequila’s en Mezcals.
Delirium
"bewustzijnsverlaging veroorzaakt door een organisch defect, vaak gepaard gaand met het optreden van wanen of hallucinaties" Dit is een Delirium. De kans zit er dik in dat u dit zou kunnen voorhebben als u één honderdste drinkt van wat ze hier in huis hebben!
Allemaal Indrukwekkend. Maar wat ons het meest interesseert is het taphuis om er een Deliria te proeven (het zusje van de Delirium). Een bier van 8,5%Alc.Vol. gebrouwen door vrouwen en daarna nog een een lekkere oude geuze in de kelder.
Een Deliria op correcte wijze getapt in het Taphouse!
Deliria verschilt in verschillende opzichten van haar grote broer Delirium Tremens: Deliria is lichter van kleur, bevat vier graansoorten, drie hopsoorten en een andere gist. Broer en zus hebben wel gemeen dat het om een blond bier gaat, 8,5 procent alcohol bevat en een koriandertoets kan worden ontdekt in de smaak.
Helder blond bier Met dikke getapte schuimkraag De neus is fruitig (citrus)
De smaak is moutig en licht hoppig met een minieme zoete toets. Een mooie bitterheid in de achtergrond. Zacht en mals Fruitige toetsjes van citrus Het bier laat zich vlot degusteren en is mooi in balans. Wie spreekt er nog van zoete vrouwenbieren?
Van Deliria werd maar 150 hectoliter gebrouwen. Het bier werd zoals verwacht heel snel uitverkocht. Maar niet getreurd lezeressen van mijn blog. Op zaterdag 25 januari 2014 organiseert Brouwerij Huyghe na de succesvolle eerste editie opnieuw een Bier en Vrouw-dag. Alle vrouwen die graag kans maken om mee te brouwen kunnen meer informatie vinden op www.delirium.be/deliria
Deze Deliria viel ook bij deze dame en heer (Bernard) in de smaak!
Het Delirium café is niet alleen een lust voor de smaakpapillen. Ook het décor nodigt u uit om er meer dan één biertje te degusteren. De muren en plafond hangen vol oude geëmailleerde reclameborden, affiches van weleer en kleurrijke lichtreclames. De grote houten vaten in de kelder dompelen u onder in een wereld van bieren en binnen-en buitenlandse sterke dranken.
Uit dit lijvig boek kun je uw biertje kiezen!
Bernard was een tevreden man. ook twee biertjes van zijn Eutropius brouwerij konden gedegusteerd worden in deze kelder. Een Stout Bruintje en een Vinkenier 33 of 75 cl!
Brussel verlaten zonder een oude geuze gedegusteerd te hebben, dat zouden we ons zelf nooit vergeven hebben. We bestelden nog een 75cl fles Lou Pepe 2006 van Familiebrouwerij en stekerij Cantillon uit Anderlecht. Lees het verhaal van Lou Pepe http://www.cantillon.be/br/2_109
Vakkundig ingeschonken door de barman van dienst.
Dit is Brusselse Champagne Koperkleurig met nog een fijn laagje wit schuim. Bescheiden koolzuurpareling Aroma is matig zuur (citroen) groene appel, druiven en eikenhout. Ook de smaak is licht zurig. wat fruitigheid en eik Droge afdronk. Lekkere oude geuze
Vooraleer Brussel te verlaten, nog een blik op de grote markt met zijn statig Brouwershuis
Brouwerij Bavik wordt brouwerij De Brabandere en lanceert 1894.
Brouwerij Bavik wordt brouwerij De Brabandere en lanceert 1894.
Bavik keert ter ere van haar 120ste verjaardag terug naar de naam ‘Brouwerij De Brabandere’. In 1990 nam Brouwerij De Brabandere afscheid van haar originele naam en werd toen omgedoopt tot brouwerij Bavik. Een kwarteeuw later vist Albert (Bert) De Brabandere, die het bedrijf zijn vijfde generatie in zal leiden, de eerste naam terug op.
Ignace De Brabandere
“In 2014 viert de brouwerij haar 120ste verjaardag.” zegt Ignace De Brabandere. “Dit was de ideale gelegenheid om de eigen strategie onder de loep te nemen, op zoek te gaan naar onze authenticiteit en onze waarden te herbepalen.”
Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA.
De persconferentie werd ingeleid door de heer Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA. (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) . Hij besprak er zijn visie over de noodzaak van een doordachte lange termijn strategie bij Vlaamse familiebedrijven. Brouwerij De Brabandere past precies in het plaatje.
Pers en genodigden.
Albert (Bert) De Brabandere
“Na een externe enquête en een intern onderzoek in samenwerking met vele mensen die de brouwerij steunen sinds jaar en dag, hebben we onze waarden kunnen distilleren en in een gepast verhaal kunnen gieten. Dit verhaal wordt gevisualiseerd in een nieuwe visual identity van de brouwerij” vult zoon Albert De Brabandere aan.
Brouwmeester Chris Van Acker
Enkele jaren terug investeerde Ignace De Brabandere meer dan vier miljoen euro in nieuwe installaties, die de brouwcapaciteit in een klap verdrievoudigden. Brouwerij De Brabandere boekte in 2013 een omzet van 19 miljoen euro en produceerde 180.000 hectoliter dranken vertelde ons brouwmeester Chris Van Acker.
vlnr : Christian Deglas (Journalist), Ignace De Brabandere, Theo Vervloet, voorzitter van de federatie van de Belgische Brouwers en brouwmeester Chris Van Acker.
Yves Benoit brouwmeester en product manager
Yves Benoit brouwmeester en product manager nam ons mee naar de productiehal. De nieuwe opslagtanks hebben elk een capaciteit van 110.000 liter. Er zijn ook twee tanks van elk 20.000 liter bij voor het stockeren van gist. Met deze investering is het project van de nieuwe productiehal volledig afgerond. Er werden vroeger al vijf tanks geplaatst met dezelfde capaciteit als van de drie Die zijn allemaal nodig om de verkoop van de bieren in binnen-en buitenland te kunnen opvolgen.
Prof. Gert Derouck gaf uitleg over het nieuwe bier
Tenslotte werden we in de foederzaal verwacht waar een nieuw bier ons opwachtte. Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij werd de limited edition 1894 gebrouwen. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Een brouwerij waarin mensen gepassioneerd samenwerken, echte waarden de authenticiteit bepalen en kwaliteit door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier gebrouwen wordt voor kenners. Daarmee is 1894 de verwezenlijking van het verhaal van de brouwerij.” zeggen vader en zoon De Brabandere trots.
Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles.
Albert en vader Ignace De Brabandere proefden met trots hun nieuw bier
Huis Van Wonterghemuit Kuurne zorgde voor een uitstekende receptie met heerlijke creaties.
Spies focaccia met pancetta & geconfijte sjalot
Ook een vrouwelijke journaliste kon het nieuwe bier 1894 wel smaken
Crostini gemarineerde mozzarella di buffala
Vader en zoon De Brabandere klinken samen met Ben Vinken (Hoofdredacteur Bierpassie) op het succes
Pont Neuf aardappel, tartaar van rund met mosterdespum
Bordje rundcarpaccio met pesto en focaccio
Toast tonijn met mascarpone en gember
Het Jubileumbier 1894 (8% Alc.Vol.) is een gewaagde combinatie van een stevige met aroma gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier. Hij bier is zacht en mals waar een moutend begin en een licht zurig einde voor een perfecte harmonie zorgen. Het is een uitstekende aperobiertje die de smaakpapillen koestert.
Om ten volle te kunnen genieten van dit complex gehopte bier adviseren de brouwers om het vers te degusteren. De exclusieve met goud bedrukte Spumante-fles, waarin dit bier gebotteld wordt, zal in België te koop zijn vanaf half januari.
Uw verslaggever geniet met Marc Mertens (Hoofdredacteur De Zytholoog) van een lekkere 1894
Bij het verlaten van de brouwerij was de naamsverandering al doorgevoerd
De naam Bavik verdwijnt niet helemaal. Het merk blijft behouden voor het pilsbier dat ondanks de dalende vraag het paradepaardje blijft van de brouwerij.
Opvallend is ook dat de brouwerij mogelijk een aantal merken en producten zal schrappen, omdat uit de bevraging ook bleek dat het assortiment te breed is. Zo verdween ‘Wulps Blondje’ al uit het gamma, en mogelijk zal er ook gesneden worden in de reeks ‘Petrus’. De brouwerij heeft onder meer ook de bieren ‘Wittekerke’ en ‘Kwaremont’ i n de portefeuille, en produceert ook frisdrank en wijn.
Donkerblond helder bier met een stevige witte schuimkraag;
Een moutige neus. Een beetje muffig en gistig.
De eerste slokjes zijn moutig zoet. Fruitige toetsen en een lichte kruidigheid. De koolzuurpareling laat zich een beetje opmerken. Het bier is rijk van smaak. Mooi evenwichtig. Volmondig. Weinig bitterheid (jammer). Toch degusteert het bier vlotjes. Door zijn jaartje ouderdom en omdat het ietsje opwarmt komt een lekkere smaak van pinot de charentes naar boven.
Gelegenheidsbier voor de Canteclaerstoet van stad Deinze
Goudblond wazig bier met witte schuimkraag. Bij het openen springt er een hoppebel (Vlamertingse hop) uit het flesje (Zie foto) Zeis bevrijd en laat de weg vrij voor een heerlijk hoparoma.
De eerste slok is hoppig. Met een mooie bitterehied die voortdurend aanwezig is maar niet domineert. Moutige smaak. Een prikje citrus Heerlijke smakelijke dorstlesser. Mooi in balans. Met een droge bittere afdronk. De zwevende hoppedeeltjes kunnen soms vervelend zijn!
Blonde wazige tripel met een mooie fijne schuimkop
De neus bied ons een moutig boeket. Met toetsen van taart. De aanvang is zoet moutig Ietsje gistig. Fruitige toetsen van banaan. Met in de achtergrond een fijne bittereheid. Een lichte citruszurigheid geef ons een andere smaakdimensie. Het bier degusteert zacht in de mond. Zoet bier met fruitige esters. Kruidige afdronk met wat bitterheid in de mond. Een goed brouwsel!
Helder blond bier met witte schuimkraag. Een moutige neus. Kruidig Fruitig (Aardbei). De eerste slokken zijn moutzoet. Lichte hopbitterheid. Fruitig prikje van banaan. De smaak van kandijsuiker is altijd aanwezig. Het bier is ondanks zijn zoetheid niet plakkerig. Een braaf degustatie bier met te weinig hop. Zoete afdronk. Liefhebbers van de strips van Urbanus zullen het bier wel smaken! Opletten wat ik schrijf natuurlijk!
Amberkleurig bier met gebroken witte volle schuimkop.
Floraal aroma van Citrus. Ook geurprikken van groene appeltjes
Het begin is zoet onmiddellijk gevolgd door exotische toetsen van Citrus, pompelmoes. Het bier is zacht en mooi in evenwicht. Ondanks zijn 6,0% Alc heeft een stevige body. Licht kruidige droge afdronk. Een voorbeeld voor vele Belgische IPA’s!
Licht zoet karamel aroma Met fruitige hopprikken van grapefruit
De eerste aanzet is fruitig. Sinaasappelschil, citrus afwisselend met karamel smaakjes. In de achtergrond een mooie aangename bitterheid. Het bier is lekker maar mocht toch
een beetje meer body gehad hebben! De afdronk is droog en licht bitter.
Goudblond – Oranje wazig bier Met witte schuimkraag
Een zwoele fruitige geur stijgt op bij het inschenken. Gistig.
De eerste nip aan het bier is zoet Fruitige toetsen. Aromatishe smaak met prikjes van vers brood. Toetsen van bloedappelsienen. In de achtergrond een scherpe bitter heid die het bier mooi in balans houd. Een warme lichte alcohol toets laat ons nagenieten. Een heerlijke tripel met een rijkdom aan diverse smaken. Niet voor niets behaalde dit bier een Bronzen medaille op Brussels Beer Challenge 2012
Donkerblond bier met een witte fijne schuimkraag. Moutig. Tarwe aroma Prikjes van peper.
De eerste slok is fris! Moutig met heel diep, enige bitterheid Fruitige toetsje van banaan. Na een tijdje ietsje meer bitterheid maar toch zwak qua hoptoevoeging. Nogal volmondig Is in het begin een frisse doordrinker die verandert naarmate u degusteert. Het bier heeft te weinig karakter om echt te bekoren. Op het laatst wordt het bier echt plakkerig en begin te vervelen. Het bier is gebotteld is in flesjes van 50cl.
JeneverBLES – 7,5%Alc.Vol. Fles nr 034/60 De Graal– Brakel
Voor deze Limited Edition werden tijdens het bottelen aan 60 - 75cl flessen per fles een 5-tal extra jeneverbessen toegevoegd!
Goudkleurig bier met witte schuimkraag. Moutige neus met een geurig kruidenboeketje. Gistig. De eerste slok is moutig. Onmiddellijk gevolgd door een bitterheid Kruidige toetsen w.o. Jeneverbessen. Die geven het bier een specifieke smaak. De extra bessen die bij het bottelen in het bier zijn gedaan versterken dit nog een beetje. Ook een prikje peper. Het bier laat ondanks zijn 7,5% Alc ons van een lichte alcoholwarmte genieten. Droge kruidige afdronk met enkele zoete nota’s
Een complex biertje die niet iedereen zal bevallen. De extra jeneverbessen die bij het bottelen zijn toegevoegd zouden de leek kunnen afschrikken bij het uitschenken. Maar ik denk dat de 60 apart gebottelde flessen in handen gekomen zijn van bierproevers!
Voor mij een bier om van te gnieten!
Cuvée des Jacobins Rouge – 5,5%Alc.Vol. Bockor– Bellegem
Cuvee des Jacobins is een ongemengde oude lambiek, gelagerd gedurende ten minste 18 maanden op (Frans) eiken foeders uit de cognac streek.
Donkerrood bier met gebroken witte schuimkraag.
Prettige zure neus van kersen
De aanzet is lekker zuur. Een heerlijke fruitige toets van kersen. Lichtjes vineus. Bitterzoet Prikkels van hout. Rode wijn. Tanine Eenmaal de smaak op temperatuur krijg je een diepe volmondige kersensmaak. Prachtige dorstlesser met een tintje balsamico Heerlijk!
Donkeramber met gebroken witte schuimkraag. Een moutige neus. Vleugje karamel. Ook een peperprikje waarneembaar.
De eerste slok is zoet Moutig Karamel. Een toegankelijke bitterheid komt u tegemoet. Hoppig. Een edele Pale-Ale. Nu en dan fruitige toets van citrus. Her bier is mooi in evenwicht. Moutige bittere droge afdronk. Een zachte toegankelijk bier. Het wordt omschreven als een IPA?
Helder blond bier met witte schuimkraag Moutig aroma met prikjes van pilsmout. Hoppig
De eerste slokjes zijn moutig Zoet Met een aansluitende hoppige bitterheid. Een bitterheid die over het gehele parcours aanwezig is. Citrustoetsen laten zich opmerken De afdronk is bitter en vloeit lang uit. Een lekkere tripel met klasse! Pittiger dan de meeste tripels.
Werd verkozen destijds als het beste Hobbybier van België! En terrecht!
Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' - Stefaan Couttenye
Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' Stefaan Couttenye - 't Hommelhof Watou
Watou, het dorp aan de schreve (grens) wordt door velen geassocieerd met hedendaagse kunst. Met recht en reden, want elk jaar beleefd deze plattelands gemeente in de Westhoek haar Kunstenfestival. Het wordt door haar eigen bevolking ook ‘dorp van de hoge gisting’ genoemd. Op haar grondgebied bevinden zich ook twee brouwerijen (St. Bernardus en Van Eecke) en het vermaarde bierrestaurant ‘’t Hommelhof’. Het is over die laatste culinaire tempel dat de onderstaande fotoreportage gaat.
Topchef Stefaan Couttenye mag met trots de titel dragen als pionier van de biergastronomie. Hij was dertig jaar geleden als één van de eerste koks die bier vereeuwigde met lekker eten. Hij kookte met bier en schonk bier uit bij tal van zijn gerechten. Hij plaatste met zijn kookkunst het bier op de gastronomische kaart. Een plaats waar het Belgische gerstenat nu eindelijk echt thuis hoort.
Op dinsdag 3 december stelde Stefaan aan pers en genodigden in eigen restaurant zijn nieuwe boek ‘Biergastronomie uit de Westhoek’ voor. De Westhoek, het platte land met hier en daar een heuvel, zijn charmante dorpjes, de hoppevelden, unieke cafeetjes, de frontiere kortom de terroir inspireerde Stefaan om dit nieuwe kookboek te schrijven.
Jan Dhondt vriend-woordkunstenaar die de reportages in het boek voor zijn rekening nam sprak over zijn Westhoekjes en gaf daarna het woord aan Stefaan.
Stefaan een beetje onwennig - ik had liever gekookt dan hier te moeten spreken - dankte alle genodigden en pers voor hun aanwezigheid Hij had vooral veel lof over zijn zoon Simon en schoondochter. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos in het boek voor een passend biertje bij elk gerecht.
Raf Sonneville directeur van de Hotelschool ter Duinen had het over het tijdperk van de haute-cuisine en Moleculaire keuken. Maar dit is verleden tijd. De traditionele keuken met een eigentijds tintje is weer in. Hij loofde Stefaan dat hij trouw is gebleven aan zijn Gastronomische bierkeuken. Gerechten klaar gemaakt met hopscheuten, vergeten groenten enz... kortom met ingrediënten uit eigen streek dit alles gefoodpairt met Belgische bieren
Tenslotte nam Christof Dejaegher burgemeester van Poperinge het woord. Hij sprak lof over het restaurant en zijn Meesterchef. Zij lokken met hun lekkere bierkeuken toeristen naar Watou.
De heer Van Damme en mevrouw Hilde Deweer van Uitgeverij Stichting Kunstboek loven op hun beurt de auteurs met hun pure keuken, waar streekproducten en een vijftigtal regionale bieren een plaats krijgen en overhandigen het eerste exemplaar.
Op zijn beurt schenkt Stefaan een bos bloemen aan Hilde Deweer Adjunct-Uitgever Stichting Kunstboek
Stefaan en Simon Couttenye met de eerste exemplaren.
De Meester plaatste zijn handtekening op diverse exemplaren. Volgens Jan dHondt zullen die boeken in prijs stijgen en later onbetaalbaar worden!
Leerlingen van Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) serveerden de gerechten en schonken bieren van de twee brouwerijen uit Watou. St. Bernardus en Van Eecke
Carpaccio van zeebaars met chutney van tomaat en zeekraal
Pastei van everzwijn met chutney van pompoen (klaargemaakt met Pater Kapittel)
Bierdame Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) bij de auteurs
Pladijsfilet met brunoise van groentjes en Poperings Hommelbier
Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en Benedikte Coutigny van Bezoekboerderij 't Hoppecruyt - Proven
Belgische Mosseltjes
St. Bernardus Tripel vakkundig geschonken
vlnr : Yannick Boes, oud-eigenaar en directeur-generaal van de brouwerij van Alken, ere-voorzitter van de Belgische Brouwers en ere-grootmeester van de Ridders van de Roerstok. Jef Van Den Steen brouwerij De Glazen Toren - auteur van diverse bierboeken in gezelschap van Stefaan.
Filet van hazerug met vergeten groenten van de Lovie met Pannepot
Duifje in bladerdeeg met ganzelever rode kool en Westvleteren 12
Mousse van chocolat en praliné met truffelijs, bavarois van chocolade met tipjes van cacao
Biergastronomie uit de Westhoek
De Westhoek is veel meer dan een inspirerende brok natuur met prachtige landschappen en unieke oude cafeetjes. De regio koestert een schat aan historisch en cultureel erfgoed en dat merk je ook aan zijn rijke bier- en eetcultuur. En er is geen betere plaats om die te proeven en te beleven dan ‘t Hommelhof in Watou. Sinds 30 jaar is dit culinair walhalla een trefpunt voor lekkerbekken. Meesterkok Stefaan Couttenye staat wijd en zijd bekend om zijn pure keuken zonder liflafjes, waar streekproducten en Belgische bieren een ereplaats krijgen.
In dit boek combineert de pionier van de Belgische bierkeuken zijn favoriete lokale ingredienten – zoals hopscheuten, duif, vergeten groenten, lam, vis, wild en kazen – met een vijftigtal bieren uit zijn regio. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos een passend biertje voor elk gerecht.
Een namiddag CentreParks in Oostduinkerkeis is voor mijn kleinkinderen en hun vriendjes topie! Opa (ik dus) werd die dag ingeschakeld als derde chauffeur. “Ga opa ook zwemmen”? vroeg Stafke. Nee jongen, opa wil met zijn dubbelgespierd lichaam de bezoekers van dit tropisch zwemparadijs niet in verlegenheid brengen! Neen Oostduinkerke riep bij mij op dit moment andere herinneringen op. Herinneringen aan de tijd toen Voske en ik met vakantie aan zee waren. We bezochten bij mooi weer regelmatig het terras van estaminet ‘De Peerdenvisscher’ op. Dit was het juiste moment om het nog eens over te doen Dus weg van het woelige zwembad met zijn golfslagbad en snelle glijbanen. Laat ik de rust zoals weleer opzoeken in dit oude cafeetje gelegen bij het vissersmuseum.
Dat het nog altijd voor de toeristen een toplocatie is was meteen duidelijk. Een stroom toeristen kwamen juist aan. De herberg zat behoorlijk vol. Het ongure herfstweer speelde mee in het voordeel van de sympathieke uitbaters.
Veel volk of niet, het is er altijd gezellig vertoeven. Houten balken, foto’s van de bekende peerdenvischers, rood-witte tafelkleedjes, een zwart-wit betegelde vloer en een prachtige oude toog meer moet een rustieke herberg niet hebben om pittoresk over te komen.
Laat ik u met onderstaande foto's overtuigen om eens binnen te wippen als u in de buurt bent!
De ingangpoort via de Pastoor Schmitzstraat 4 Oostduinkerke
Tijdens de zomermaanden is de open ruimte ingenomen door een groot terras.
Deze typische vissershuisjes maken deel uit van het museum.
De Peerdevischer is de ideale plaats om te bezoeken bij onguur weer.
De Peerdevisscher wordt uitgebaat door een paardenvisser, Johan Casier. Ook de vorige uitbater was een paardenvisser. Er hangen daarom heel wat foto's over de paardenvisserij in deze museumherberg.
De herberg werd nagebouwd naar een vissersherberg uit de jaren '20. Het is een gezellig estaminet met een houten plafond en een Leuvense stoof.
De mooie toog!
Ik bestelde het huisbier 'N Paardevisscher' Het is een bruin bier van hoge gisting dat door brouwerij Strubbe wordt gebrouwen en dat alleen te verkrijgen is in Estaminet De Peerdevisscher. Het werd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van De Peerdevisscher gebrouwen.
'N Paardevisscher' van 't vat - 6,0% Alc.Vol. Brouwerij Strubbe.
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag.
Lichtzurige neus Type West-Vlaams rood
Zoete aanhef Moutig Lichte bitterheid in de achtergrond Fruitig (donkere krentjes) Licht gebrande toets Chocolade hints Braaf smakelijk toeristen bier
Het matcht niet echt maar ik kon aan de verleiding van een schoteltje varkenskop niet weerstaan.
Je kan er 'smiddags een hapje eten als je op voorhand reserveert. Je kan dan onder andere kiezen voor slibtongetjes, garnalen in de lookboter of in portosaus. Op de kleine kaart staan garnaalkroketten en spaghetti.
De Oostduinkerkse paardenvissers zijn deze week door de Unesco erkend als Unesco Werelderfgoed.
'Een land kan maar één voorstel doen. Bij ons is dat om beurten Vlaanderen en Wallonië. Veurne had ook de Boetprocessie voorgedragen maar Vlaanderen bleef de paardenvissers steunen als eerste kandidaat. Het is dus gelukt. Het dossier ressorteerde vroeger onder de VVV. Maar nu zal dat wellicht naar het Visserijmuseum verhuizen om er een wetenschappelijker fundering aan te geven. Een erkenning door de Unesco is natuurlijk van groot belang als bevestiging van de authenticiteit van de paardenvissers en omdat de Unesco streng toeziet op het behoud van die authenticiteit. Het verenigd de mens met de natuur.
INFO :
Pastoor Schmitzstraat 4 8670 Oostduinkerke Tel : 058- 51.32.57