Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nelle van Cruysem - Sint-Canarus (Gottem)




     

    Nelle van Cruysem











    Op 17 december 2011  stelde  Jeugdschrijver Marc De Bel bij
    de Laarnse Heksengilde zijn nieuwste boek 'Nelle, de heks van Cruysem' voor.
    Waar kon men dat immers beter doen dan in de heksengemeente Laarne
    'Nelle, de heks van Cruysem' is gebaseerd op waargebeurde feiten
    uit de tijd van de heksenverbrandingen.
    Je leest over het leven van Nelle, eigenlijk een doodnormaal meisje,
    die beschuldigd wordt van hekserij.














    Net zoals bij het boek over de zusjes Kriegel waar
    door brouwerij St Canarus een ‘Willy Kriegelbier’ (naar de vader in het verhaal)
    werd gebrouwen zocht Marc De Bel iemand om een biertje te ontwikkelen
    die bij zijn nieuw boek paste.
     
    Hij vond soelaas bij hobbybrouwer
    Yannick de Cocquéau.
    Beiden konden het goed met elkaar vinden.
    Yannick ontwikkelde samen met biervriend Alex enkele testbrouwsel
    In de herfst van 2012 werd het nieuwe biertje ‘Nelle van Cruysem’ geboren.
    Het bier werd door Yannick zelf gebrouwen in de ketels
    van St. Canarus in Gottem (Deinze).
     
    Het etiket werd ontworpen naar een tekening van Jan Bosschaert
    dat tevens diende als basis voor de cover van het boek van Marc de Bel.












    Nelle van Cruysem – 6,0% Alc.Vol.
    Receptuur : Yannick de Cocquéau
    Gebrouwen door Yannick de Cocquéau bij
    Huisbrouwerij Sint Canarus in Gottem (Deinze).




    Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag

    de neus snuift een lekkere moutaroma
    Gistig
    muffig
    met prikkels van sinaas - abrikozen

     

    De eerste slok is moutig

    Gevolgd door een aanhoudende malse bitterheid op de achtergrond
    Een hopbitterheid die zich niet opdringt.
    Integendeel het brengt het bier mooi in balans met het zoete van de karamel.
    Fruitige toetsen (sinaas) geven het biertje nog extra smaak.
    Ook het kruidig prikje is welkom

    Een brouwsel met een stevige body ondanks zijn 6% Alc.Vol.

     

    Een bier om te genieten bij volle maan en andere planeten!


    Info:

     

    Het bier:

    Yannick de Cocquéau

    info@bartoon.be

    www.bartoon.be

     

    0486/16.48.48

    Het verhaal:

    Marc de Bel

    tingeling@skynet.be

    www.marcdebel.be

     

     

    Brouwerij Sint Canarus

    Polderweg 2B 9800 Deinze - Gottem (Belgium)

    tel: 0032 51 63 69 31
    info@sintcanarus.be









    05-10-2013 om 17:33 geschreven door William Roelens


    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hommel bier Limited Edition - Van Eecke (Watou)





    Hommel bier Limited Edition












    Omdat het nieuwe bier ‘Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2013’ in aantocht is
    wil ik nog vlug de eerdere versie ‘Harvest 2012’ bespreken.
    Onder Harvest verstaan we dat de brouwer natte hop (rechtstreeks van het veld)
     
    toevoegt aan het kookproces.
     
    Om de filters niet te verstoppen hebben ze bij Van Eecke-Le Roy de hop
    een klein beetje gedroogd (Eigenlijk niet helemaal een Harvest).
     
    Het gaat om de hopvariëteiten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold.
    Ze gebruiken deze Poperingse hoppen om aan het Hommelbier
    zijn typische hopsmaak en bitterheid te geven.
    Dit procedé is uniek, omdat je dit bier slechts één keer per jaar kunt brouwen,
    namelijk in september als de hopbellen goed gerijpt zijn en geoogst worden.












    Voor de nieuwe oogst zal er maar een 180 hectoliter gebrouwen worden,
    goed voor 24.000 flessen van 75cl.
    Het zal niet alleen verdeeld worden in eigen land ook het buitenland het buitenland
    zal bevoorraad worden zoals Frankrijk, Amerika en zelfs Japan.
    Het is nu nog anderhalve maand wachten tot het Hommelbier
    Nieuwe Oogst - Fresh Harvest 2013 verkrijgbaar zal zijn.
    Dus wees er snel bij !








    Hommel bier Limited Edition – 7,5% Alc.Vol.
    Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2012

    Brouwerij Van Eecke - Watou






    Goudblond bier met witte schuimkop

     

    De eerste geur is zoet
    gevolgd door een heerlijk hoppig aroma

    Ook de eerste slok laat ons genieten

    Een kleine mouttoets gevolgd door een lekkere bitterheid

    van de Poperingse hop
    Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold werden nat en rechtstreeks van het veld

    tijdens het koken toegevoegd.

    Een stevige body en mooi in balans
    Rechtaan rechtdoor is de smaak.
    zonder omwegen, de bitterheid blijft aanhouden tot op het eind.
    Vergelijkbaar met een singel hop bier
    Maar toch enkele kruidentoetsen
    en een smaakje citrus waar te nemen (heel miniem)
    Droge bittere afdronk

     

    Een smakelijke dorstlesser voor bitterfans
    Het bier mag je niet te lang bewaren omdat er door het gebruik van verse niet gedroogde hop

    smaakveranderingen kunnen optreden.


     

     

     

    INFO :

     

    Brouwerij Leroy (Het Sas)

    Diksmuideseweg 404

    8904 Boezinge (Ieper)

    tel: 057-42 20 05

    fax: 057-42 39 70

    e-mail: info@brouwerijhetsas.be

     

    website: www.brouwerijhetsas.be

    of

    www.saspils.be of www.brouwerijvaneecke.be

     

    Brouwsites

    Brouwerij Het Sas , Diksmuideseweg 404, 8904 Boezinge (Ieper)

    Brouwerij Van Eecke , Douvieweg 2, 8978 Watou (Poperinge)

    tel: 057-38 80 30 , fax: 057-38 89 96

    e-mail: info@brouwerijvaneecke.be






    26-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Het was nu toch al een tijdje geleden dat ik het Pajottenland doorkruiste.
    Veel te lang eindelijk.  En zie, deze week kwam er een uitnodiging
    in mijn mailbox om een voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje
    speciaal gebrouwen om te matchen met chocolade.
     
    Dat het gebeuren doorging in het huis van de Geuze
    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen was mijn vreugde nog groter.
    Samen met bierbroeder Geroen Vansteenbrugge die ook uitgenodigd was
    trokken we naar het strafste café van Vlaanderen gelegen in de schaduw van
    De Sint-Ursulakerk aan de echte poort van het Pajottenland








    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen






    De uitnodiging kwam van De Schepdaalse chocolatier Valentino.
    Hij liet speciaal een biertje (Brasser genaamd) brouwen bij brouwerij 'Anders' (Halen)
    en dit met de bedoeling om het gerstenat te matchen
    aan een eigen ontworpen praline (ook Brasser genaamd)
    gevuld met een ganache op basis van noorder-krieken.













    De Heeren van Liedekercke en sommige chocolatiers brengen al een tijdje pralines
    met een ganache van chocolade en bier op de markt.
    Onlangs lanceerde ChocOBeer, e
    en chocolatier uit het West-Vlaamse Moen
    pralines met een vulling van vloeibaar bier.
    Ze kozen voor verschillende bieren van Brouwerij Bockor uit Bellegem.
    Maar het is de eerste maal in België dat een bier speciaal ontworpen werd
    om te matchen met een praline.
    Het idee kwam van
    chocolatier Sven Deman werkzaam bij Valentino.
    Volgens bierexpert Luc De Raedemaecker
    (BIERinhuis) die de voorstelling inleidde
    volgt Sven een opleiding bierbrouwen aan
    Elishout in Anderlecht
    en beschikt over goede smaakpapillen.
    Met zaakvoerder Rob Roelandtsen en brouwer Bart Durlet
    van brouwerij Anders (Halen) ontwikkelden zij het biertje Brasser.
    Brasser genoemd naar hun praline maar is ook het pseudoniem
    van karikaturist en schepdalenaar Paul De Valck.








    Zaakvoerder Rob Roelandtsen verwelkomde de genodigden en vertelde
    wat de namiddag te bieden had.






    Bierexpert Luc De Raedemaecker (BIERinhuis) leidde de namiddag in en legde uit hoe je
    best de praline en het bier matcht met elkaar












    Brasser.  De twee Pralines en het bier.









    Hoe werkt de pairing?

    Neem een slokje bier in de mond.
    Laat daarna de chocolade smelten in je mond.
    Spoel de chocolade door met een stevige slok Brasser-bier.



    Naast de chocolade en bierpairing stonden ons nog enkele
    tongstrelende events met talrijke culinaire pairingcombinaties.
     te wachten zoals :

    De Brasser-aperitiefcocktail een huwelijk met Havana-rum
    De Brasser-bierchino, een huwelijk met Starbucks choco-mocha 
    De Brasser-dessertcocktail, een huwelijk met Hasseltse koffie
    De Brasser-zomerblend, een huwelijk met Lindemans Framboise
    en de chocomousse met Brasser-bier







    Sven Deman toont ons hoe je een Brasser Aperitiefcocktail maakt!









    Brasser Aperitiefcocktail

    Voor 2 cocktails


    3 cl bruine Havana-rum
    3 cl witte Havanna-rum
    2 cl rietsuikersiroop
    1 cl limoensap
    15 cl Brasserbier

    Shake de rum, de rietsuikersiroop en het limoensap krachtig in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een cocktailglas met gecrusht ijs.






    Genieten!






    Een Brasser Zomerblend en Valantino's Sweet Love pralines




    10 cl Brasser-bier
    10 cl Lindemans Framboise-bier

    Combineer met een Valantino's Sweet Love praline
    met frambozenkaramel









    De Brasser Biercino

    Voor 2 tot 4 cocktails

    15cl Brasser
    1 Starbucks choco-mocha flavour
    1/2 blaadje gelatine
    1 espuma & 1 glasvulling
    + cacaopoeder

    Stap 1 : Week de gelatine in koud water en warm 1/4 van de Starbucks op tot 50°C.
    Voeg de gelatine toe en meng de rest van Starbucks onder.
    Laat dit opstijven in de koelkast

    Stap 2 : Schenk een Brasser voorzichtig uit in een nat glas en maak hierbij
    zo weinig mogelijk schuim.
    Doe de opgesteven Starbucks in een espumafles en draait er 1 à 2 gasvullingen op.
    Shake goed en spuit voorzichtig op de Brasser.
    Werk af met wat cacaopoeder.

     




    De Brasser Biercino en de chocomousse met Brasser bier



    Meer dan 10porties

    Chocomousse

    125 g fondantchocolade
    500 g slagroom
    2 eierdooiers
    80 g  Brasser-bier
    3 eiwitten
    150 g kristalsuiker

    Kook het Brasser-bier tot juist aan het kookpunt.
    Laat afkoelen tot 50°C.
    Klop de slagroom op tot 3/4de vastheid.
    Smelt de chocolade tot 40°C
    Klop de eiwitten op tot een stevig schuim en voeg 100 g suiker toe.
    Voeg het Brasser-bier, de dooiers en 50g suiker bij elkaar en meng
    met de warme chocolade en een dikke lepel slagroom.
    Meng de rest van de slagroom iets voorzichtiger onder en
    voeg als laatste het eiwit voorzichtig toe.
    Bekijk de instructies op de 'Jef Le Chef' YouTube video






    De Brasser Dessertcocktail


    voor 2 cocktails

    4 cl bruine havanna-rum
     6 cl Hasseltse koffie
    10 cl Brasser bier

    Shake de rhum en de Hasseltse koffie in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser-bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een dessertglas met enkele ijsblokjes.

    Geniet!













    U kunt ook gewoon genieten van een glaasje Brasserbier zoals 
     de Amerikaanse graphic designer Emily J Fischer
    die de bierlabels en bierviltjes van het bier Brasser ontwierp

    http://www.emilyjfischer.com/?p=163







    INFO :

    Rob Roelandts
    Marketing manager
    Tel : 02 567 05 71
    www.valentino.be
    rob@valentino.be





    21-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere)- Saison Erpe Mere - Cuvée Angélique - Ondineke Oilsjtersen




    Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren





    Drie streekgenoten en vrienden uit Aalst, starten in het begin van 2004
    met een nieuwe ambachtelijke brouwerij: De Glazen Toren,
    genoemd naar de Glazentorenweg in Mere.

    SP.A-raadslid Jef Van Den Steen uit Erpe-Mere,
    de Aalsterse hoofdbibliothecaris Mark De Neef en
    Aalsters OCMW-ontvanger Dirk De Pauw wilden met hun brouwerij
    Aalst terug op de bierkaart plaatsen.
    Daarom dragen ook de meeste bieren namen uit het Aalsters verleden.

    Initiatiefnemer Jef Van Den Steen is geen onbekende in het bierwereldje?
    Hij geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland:
    Jef  ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken
    (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek).
    Hij is een vaste redacteur van biermagazines zoals De Zytholoog, Bierpassie, Hopper’
    en het culinaire tijdschrift Smaak.
    Hij geeft bijna wekelijks lezingen over bier.
    Hij werd dit jaar nog opgenomen in de eregalerij van brouwerij Eutropius

    Bijna tien jaar geleden en de brouwerij draait nog steeds op volle toeren.
    Hun bieren worden uitgevoerd naar diverse landen in Europa.
    Ook gaat er geregeld een tankwagen van 14.000 liter die de importeur
    (
    "Invoerder 'B United International Inc.' )
     
    speciaal daarvoor maakte de plas over naar Amerika.

    Brouwerij Glazen Toren produceert naast deze besproken bieren
    nog andere ambachtelijke streekbieren zoals,
    Canaster Winterscotch, Jan De Lichte.









    Saison Erpe Mere – 6,9 %Alc.Vol.







    Blond helder bier met een
    witte romige dikke schuimkraag
    vlotte koolzuurpareling

     

    De neus is ietsje moutig
    met fruitige en bloemige toetsen
    Maar ook geurige kruidenprikkels zijn waar te nemen

    De aanzet is zoet
    kruidig (peper)
    Maar verrast ons daarna met een lichte zurigheid (citrus - tarwe?)
    dit maakt het bier aangenaam fris en lekker om te degusteren
    Een lichte hopbitterheid in de achtergrond
    brengt het bier mooi in balans
    en bied ons een mooi smakenpalet.
    Droge fruitige afdronk

    Een heel lekkere Vlaamse Saison

    Een aperitiefbier en tegelijk een prachtig degustatiebier

    waar mensen die het voor het eerst degusteren zeker en vast vol lof zullen zijn.







    Cuvée Angélique – 8,0 %Alc.Vol.









    Roodbruin biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

    Moutige neus
    beetje muffig (positief)
    met frisse fruitige prikkels (Perzik – sinaas ??)
    Een pikje alcohol

    De aanzet is zoet
    Karamel – bruine suiker
    Prikkels van donker fruit
    Kruidige toetsjes
    Licht bittere en fruitige droge afdronk
    Dit bier is mooi in evenwicht
    Een genieterke

    Een eerste bier van het experiment
    “Vrouwen brouwen”

     





    Ondineke Oilsjtersen
    (Aalsterse) 
    Tripel
    – 8,5 %Alc.Vol.








    Goudblond bier
    met geringe fijne schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoet met geurige taarttoetsen
    Fruitig met verwijzingen naar abrikoos, citrus?

    De smaak is moutig
    Karamel zoet
    zonder kleverig te worden.
    Fruitige prikkels geven het bier een lekkere schwung
    De alcohol is goed gemaskeerd
    Een evenwichtig biertje
    met heel veel smaak.
    Zoals de Nederlanders het zo mooi uitdrukken
    Een allemansvriend!





    INFO :

    Brouwerij De Glazen Toren

    Glazen Torenweg 11 9420 Erpe-Mere
    tel: 053-83 68 17
    fax: 053-83 68 17
    e-mail:
    info@glazentoren.be
    website: www.glazentoren.be








    12-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule





    2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule






    Welkom!












    Voor de tweede keer op rij organiseerde brouwerij Eutropius zijn Brouwerijfeesten.
    Deze vonden plaats op zondag 17 augustus j.l..
    Het doel was om de Heulse gemeenschap en de biervrienden
    een fijne dag te bezorgen, maar ook om de inwoners te laten
    kennis maken met bieren die in hun eigen gemeente gebrouwen worden.
    Voor deze feestviering werd het nieuw gelegenheidsbiertje ‘Stafke’ gelanceerd.
    Het bier werd ontworpen en gecreëerd door Eutropius brouwer Wouter Vermeersch.
    Na Oscar is 'Stafke' het tweede bier dat genoemd wordt naar
    een van de grootvaders van de vennoten












    Het feest vond net zoals vorig jaar plaats in de prachtige
    aanpalende tuin van de brouwerij.
    Een tuin met een klein beetje de uitstraling van het Aards Paradijs.




















    Bernard Vadamme, Alain Debusschere en brouwer
    Wouter Vermeersch.  De drie tenoren van
    Brouwerij Eutropius





    Er kon aangeschoven worden aan een bbq waar een geroosterd
    varkentje de hongerige magen moest spijzen.
    Liefst een tachtigtal mensen hadden zich vooraf ingeschreven



































    De bierpers was ook aanwezig











    Was de tuin van Eden verleden jaar nog gevuld met Abracadavre Metal-Doom
    en Capital Scum Hardcore fans dan ging het dit jaar iets rustiger aan toe met
    de Heulse plaatselijke vedette ‘Willy (de coiffeur) Deschamps’.
     
    Op wonderlijke wijze liet hij zijn magistrale accordeon al het werk doen.
    Hij playbackte de ene Duitse schlager na de andere.
    Ook de ene hit na de andere van Johnny Turbo weergalmde in het frisse groen.







    Willy (de coiffeur) Deschamps’ gaf touche







    soms was het iets te veel voor sommigen







    De accordeon overnemen zonder dat de muziek stopte
    Klein bier voor Robbie Defraeye van de Koekelaarse Bierfanaten



















    Verleden jaar werd het gelegenheidsbier Eutropiusfestbier gebrouwen.
    Ditmaal werd het ‘Stafke’ een pittig blond biertje van 7,0% Alc.Vol.
    zacht kruidig van smaak met een lichte bitterheid.
    Ook fruitige toetsen komen soms naar boven piepen.
    Het bier is mooi in evenwicht.
    Een opgewekt moutig biertje dat misschien op het einde ietsje droger mag zijn.
    Nu nog een licht plakkerig gevoel bij de afdronk.
    Er kan nog aan gesleuteld worden en dit is best mogelijk met een perfectionist
    als brouwer Wouter.
    Voorlopig te verkrijgen in 75cl flessen.







    Liefde op het eerste zicht!




    INFO :

    Brouwerij Eutropius

    Mellestraat 138

    8501 Heule 

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    05-09-2013 om 17:41 geschreven door William Roelens


    30-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kessel Blond - Brouwerij De Vlier (Holsbeek)






    Kessel Blond


    Het blonde biertje dateert al van 2008.
    Het werd voor het eerst samen met brouwer Marc Andries voorgesteld
    op het bierfestival van de Leuvense biertherapeuten












    De kans is groot dat Marc Andries door de energie van zonnepanelen
    (want hij was werkzaam in deze branche)
    het biervirus heeft doen aanwakkeren.
    Of was het zijn werk in Canada (in de biersector)
    die hem geholpen heeft tot het brouwen van Kessel Blond?

    In maart 2008 werd bvba De Vlier opgericht.
    In de kelder van een leegstaand café “het Bierduifke” in Holsbeek
    werd een brouwsel van 500 liter gebrouwen.
    Om verder te groeien was deze locatie te klein.
    Hij kocht samen met zijn echtgenote in Holsbeek een alleenstaande woning
    die hij ombouwde tot de nieuwe brouwerij ‘De Vlier’
    De keuze van een naam voor de nieuwe brouwerij
    kwam van de streeknaam Vlierbeek en het werd dan uiteindelijk ook Brouwerij De Vlier.






     

    Kessel Blond – 7,5 Alc.Vol.
    Brouwerij De Vlier – Holsbeek



    Blond helder biertje
    met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Muffig
    en een licht aroma van fruit (appel)

    Het eerste slokje is moutig
    Aromatisch
    zoet (tikkeltje honing?)
    Toetsen van citrus
    met heel diep een geringe bitterheid.
    De afdronk is fruitig.
    Er mochten voor mij meer hoppeprikjes ingezeten hebben.
    nu is het bier ietsje te vlak
    Slecht is het zeker niet (er bestaan geen slechte bieren)
    maar het mocht ietsje meer schwung gehad hebben!
    Ook had ik een gevoel van ietsje te veel saturatie.









    Info :

    Brouwerij De Vlier
    Leuvensebaan 219
    3220 Holsbeek
    GSM +32 (0)473 83 94 63
    info@brouwerij-devlier.com




    30-08-2013 om 17:00 geschreven door William Roelens


    23-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationaal Streekbierenfestival 2013 - Zwevegem




    Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem - 2013






    Sint-Amanduskerk.



    Op 14 en 15 augustus 2013 vond al voor de dertiende keer
    het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats.

    Het bierfestival gaat hoe langer hoemeer de Internationale toer op.

    Tussen de 38 bekende en minder bekende brouwerijen bevonden
    zich dit jaar brouwerijen uit Frankrijk (St. Germain), Italië (Birra del Borgo) ,
    Polen (Fortuna) en Bryggeri Jädra
    å
    s uit Zweden.
    Ook aan Belgische kant waren er enkele nieuwkomers met name:

    Bierfirma ‘Halen’, Brouwerij Toye, Bierfirma ‘Brugs Bierinstituut’,
    Bierfirma ‘Brouwerij Henricus’ en Oud Beersel

    Samen serveerden ze meer dan 160 verschillende biertjes
    waaronder enkele primeurs
    zoals
    Petrus Aged Red en Camaraderie van Brouwerij Bavik 
    en Troubadour Magma Galaxi Speciale editie 2013 van The Musketeers.

     Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten
    van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden
    en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein,
    in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.




    Vooraleer het Festival definitief van start ging kregen sponsors en genodigden
    waaronder Burgemeester Marc Doutreluingne van voorzitter Yvan Devlaminck
    en enkele bestuursleden eerst een interessante rondleiding
    op het festival terrein en achter de schermen van het hele gebeuren 













    Burgemeester Marc Doutreluingne







    De Centrumschool, de logistieke plaats van het festival :
    van hieruit wordt alles gecoördineerd.











    Na de rondleiding was er voor de genodigden een kleine receptie voorzien met
    lekkere hapjes en twee champagnebieren Malheur en Deus.
    Op dezelfde plaats kunnen de medewerkers, standhouders en
    artiesten altijd binnen om hun hongerige maag te vullen.




    Alle bezoekers kunnen tijdens het festival deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd,
    ze kunnen hun favoriete bieren op een formulier aanduiden
    in elk van de vier categorieën
    Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren
    en Geprononceerde Degustatiebieren.
    De bieren die de meeste stemmen krijgen,
    leveren de brouwers een Gouden Glas en een beer op.
    de tweede en derde een diploma plus beertje.

    De Gouden Glazen worden telkens uitgereikt tijdens een gala-avond in
    het volgende jaar









    Nog even twee Beregoede prijzen 2012 uitreiken aan
    Brouwerij Lindemans (boven) voor hun tweede plaats van verleden jaar
    met hun Lindemans Kriek bij de zoethouders
    en voor Westmalle voor hun derde plaats bij de voorzichtige degustatiebieren.






    Ook het rode kruis was weer paraat en mogen ook eens in de kijker geplaatst
    worden!




    Het Festival



    Niet veel tekst onder de foto’s want ze spreken voor zichzelf

    Geniet nog na van dit fantastisch festival of laat het een stimulans zijn om volgend jaar
    ook aanwezig te zijn!





    Het begin allemaal met de aankoop van jetons voor de biertjes
    en een glas en dan....go.....










    The Musketeers (Ursel) hadden een wereldprimeur mee!
    Bij hun Tripel IPA Magma hadden ze nu de Nieuw-Zeelandse 
    hop Galaxy bijgevoegd.  Het bier kreeg een nog intenser fruitaroma














    Uit Polen Browar Fortuna (Miłosław)
    Fortuna Komes Potrojny Zloty (9,0% Alc.Vol.)






    Oud Beersel was ook voor de eerste keer present!



    Waregemse bierfanaten!
    lLinks : Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck uit Vichte.
    Rechts : toekomstig bestuurslid WBF Patrick en 
    jarige echtgenote Sylvie! 




    Brouwerij Bockor




    Dit mooie koppeltje geniet van een Cuvee des Jacobins (Bockor)




    Brouwerij Bavik pakte ook uit met een primeur.
    Martin Houtekier schenkt een gerestyled Camaraderie uit!




    Camaraderie (8,0% Alc.Vol).  Gebrouwen met Amerikaanse hoppen
    die op vier plaatsen tijdens het productieproces toegevoegd werden.
    Het is een bitter biertje geworden met citrus in het aroma.
    Na de lagering wordt er een deel bier aan toegevoegd die 24 maanden gerijpt heeft
    op eiken vaten.







    Alex en zus Ann-Sophie Lippens. Brouwer Alex (Brouwers Verzet) had
    er duidelijk plezier in!




    De prachtige bieren van het Brouwers Verzet mooi
    voorgesteld




    En ze kunnen rekenen op heel wat jonge fans.




    HOPleden Gretel en Johan met broer




    Al drie jaar van de partij het Italiaanse Birra Del Borgo (Borgorose)
    met hun fantastische bieren!












    Jädraås (Jädraås) uit Zweden




    Dichter bij ons en ook voor het eerst op het festival
    Brouwerij Goedendag uit Marke.
    Brouwer Geert Toye schenkt mij een romige Goedendag uit!
    Vriendin Justine kijkt toe




    Een romige kelk Goedendag (8,0%Alc.Vol.).
    Genoemd naar het befaamde wapen gebruikt in de
    Kortrijkse Guldensporenslag 1302.
    Een stek hoppig biertje met fruitige toetsen (wordt nog apart
    besproken op deze bierblog).







    Brouwerij Dilewyns (Dendermonde)!
    Geen zusjes ditmaal maar nichtjes!
    en ze deden het prima








    Ook voor het eerst aanwezig
    Bierfirma ‘Brugs Bierinstituut’ (Brugge)









    I.p.v. Amburon kwam de Limburgse bierfirma 'Brouwerij Halen' (Halen) hun vervangen




    Ik proefde hun Halen Tripel (9,1%Alc.Vol.)
    Een voor mij iets te zoet biertje met fruitige toetsen (banaan)




    Ook bierfirma Henricus uit Zeebrugge met hun inmiddels
    erg gekend Paljasbier stond voor de eerste keer in Zwevegem.
    Het bier wordt ook later besproken op deze bierblog.




    Ook dit is Zwevegem
    Prachtig live optreden van Crystal and Runnin' Wild





    Jong geleerd....



    Nog een toekomstig bestuurslid Waregemse Bierfanaten
    Dominique Maes





    Uit Frankrijk twee mooie dames van
    Brasserie Saint Germain (Aix-Noulette)




    Vertegenwoordigster Sandra (Brasserie Du Bocq - Purnode) gespot met
    Area Sales Manager brasserie Du Bock Davy Melon



    Hobbybrouwer Daniël blij met zijn Premium Tripel



    Robbie en Isabelle vertegenwoordigden brouwerij Gulden Spoor Gullegem




    Veerle (haar naam mag ik nooit meer vergeten!) en Marijke




    Zoals elk jaar een pakje volk!!!



    En ja als u een mooie dame (in dit geval twee) op het einde van de fotoreeks ziet
    weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent.
    Inderdaad het einde van de fotoreportage!











    Ditmaal twee Franstalige Brusselse dames.
    met een eigenaardige manier om bier te degusteren
    waarvan de juf rechts leadzangeres 'Cristal' van de groep Runnin' Wild is

    Ze zong zachtjes vier woorden Frans in mijn oor
    waarvan ik ze in het Nederlands voor u vertaald

    "Tot volgend jaar"

    Het laatste woordje hoef je niet te weten!

    INFO :

    Flanders Events VZW

    web http://www.bierfestival.be
    http://www.flanderseventsvzw.be
    http://www.goudenglas.com



     

    23-08-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalle Tripel - Gulden Spoor - Gullegem





    Kalle Tripel
















    Eigenlijk zou ik  hier nog het biertje ‘Manten’ moeten bij bespreken.
    Want Manten en Kalle horen samen.  Ze zijn een begrip in het Kortrijkse.
    De bieren zijn een ode aan de
    de oudste burgers en klokkenluiders van de stad

    Ze sieren de
    oostzijde van de torenspits van de halletoren op de grote markt.
    Reeds in de Middeleeuwen was dit systeem met uurslagers erg vernuft.
    Het oorspronkelijke beeldje van Manten werd in 1382 na de slag van Westrozebeke
    ontvoerd naar het Franse Dijon, waar het nu nog steeds op de
    Onze-Lieve-Vrouwekerk staat samen met de later toegevoegde Kalle en kinderen.
    De huidige uurslagers zijn nog jong. Ze werden in 1961 vervaardigd door Victor Cassiman.
    Nog bij vertellen dat de Halletoren sinds 2002 erkend is als Unesco Werelderfgoed.












    Brouwerij Gulden Spoor met brouwer Björn Desmadryl linkten
    toen ze indertijd nog ’t brouwkot  noemden veel van hun bieren naar de
    folklore uit de streek. (Maartje van Heule, Tinneke van Heule, Vlaskapelle enz…).
    Onder de naam Gulden Spoor (ook verbonden aan een Historische gebeurtenis)
    zijn ze er een beetje van afgestapt en genieten hun bukbieren nu de belangstelling!
     (Netebuk, Springbuk, wheatbuk en Kerstbuk).

    In 2003 werd 't Brouwkot opgericht.  In 2010 werd de naam
    verandert in Gulden Spoor.
    Ze hebben een jaarlijkse brouwcapaciteit van 1.500 hectoliter,
    maar omdat hun streekbieren van zoveel bijval kunnen genieten
    hebben ze besloten om de brouwerij verder uit te bouwen.'

    Onlangs werden er nieuwe biertanks aangekocht om hun
    brouwcapaciteit te kunnen verdubbelen',
    In totaal zal de brouwerij 203.000 extra flesjes bier per jaar kunnen produceren.
    Ondertussen zijn de labels vernieuwd en werden aangepaste
    geschenkverpakkingen ontwikkeld.

    De brouwerij zal binnenkort verhuizen en er komt een heel nieuw gebouw
    naast het restaurant ’t Rusteel.
    In de toekomst willen ze daar vier keer zoveel bier produceren als nu.

    Om hun bieren nog meer bekendheid te geven
    werd Isabelle Depuydt aangeworven om hun bieren te promoten.
     
    Ze is vertegenwoordigster en het gezicht van de brouwerij.






    Kalle Tripel – 8,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Gulden Spoor – Gullegem






    Donker Blond bier met een
    fijne witte schuimkraag

    Zoet mout aroma
    Fruitige prikkels van rode sinaas

    Zoete aanzet
    Karamel
    Tikkeltje honing
    Fruitig – Citrus – Sinaasappel
    Aromatisch
    Koriandertoets
    Geringe bitterheid door de te beperkte aanwezigheid van hop
    Het bier laat zich vlot degusteren
    Is mooi in balans
    Een lekker degustatiebiertje
    Ietsje te zoet voor bitterfans.
    Maar best te genieten op het terras van het aanpalend restaurant en bierhuis “’t Rusteel”

     

     

    INFO :

    Brouwerij Gulden Spoor

    Heulestraat 168

    8560 Gullegem (Wevelgem)

    tel: 0497-54 88 80

    e-mail: desmadryl@brouwkot.be

    website: www.brouwkot.be

    13-08-2013 om 14:25 geschreven door William Roelens


    04-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.400 - Bierfirma Montaigu (Scherpenheuvel) - gebrouwen bij 't Hofbrouwerijke (Beerzel)







    Montaigu betekent Scherpenheuvel

    Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord
    en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.

    Een eigenaardige naam voor een bierfirma hoor ik jullie al denken.

    Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek
    en is een gepassioneerd bierliefhebber.

    Hij vertegenwoordigde vroeger brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.

    Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris)
    op het Karakterbierweekend van HOP (en niet op het Zythosbierfestival
    zoals vermeld in een biertijdschrift) te Vichte de bekende Tripel-Geuze “Vicardin”

     

    Met zijn bieren wil Gunther zijn geboortestreek
    in de schijnwerper plaatsen.

    Hij trok met zijn receptuur van 400 naar ’t Hofbrouwerijke in Beerzel 
    waar het bier uiteindelijk gebrouwen werd.












    400 werd gebrouwen t.g.v. het 400-jarig jubileum van de parochie
    Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.
    Naast het bier waren ook talrijke festiviteiten.
    Op zondag 21 maart 2010 organiseerde de parochie Onze-Lieve-Vrouw
    van Scherpenheuvel een receptie in de Barokgang.
    Deze receptie was het startsein voor een mooie tentoonstelling
    van knutselwerkjes van de leerlingen van de Basisschool
    Maar de aandacht was vooral gericht op nieuwe het bier,
    dat speciaal voor deze gelegenheid werd gebrouwen.
    Zelfs Monseigneur Léonard, aartsbisschop van Brussel-Mechelen,
    die eerder op de dag de eucharistieviering voorging in de basiliek, liet zich verleiden
    tot het proeven van het nieuwe bier. ‘Het heeft een aangename smaak,’
    liet hij zich ontvallen, ‘en het proeft zeer lekker tussen al deze mooie kunstwerkjes.’
    Bron : Het Nieuwsblad





    400 (5,6%Alc.Vol)
    Bierfirma : Montaigu (Scherpenheuvel)
    gebrouwen bij
    ’t Hofbrouwerijke (Beerzel)







    Blond helder bier
    met dikke schuimkraag
    en mooie koolzuurpareling

    De neus bied ons een rijk moutpalet aan.

    Ook de eerste slok is vrij moutig
    Beetje karamel
    zoet (honing?)
    gistig
    in de achtergrond een heel minieme bitterheid
    Kruidigheid zorgt voor enige afwisseling in de smaak
    Ook fruitige toetsen laten zich opmerken
    Matige body
    Het biertje is verfrissend
    lichtbittere afdronk

    Doordrinkertje voor de dorstige bedevaarders!











    INFO :

    Bierfirma Montaigu
    Demerlaan 24
    3270 Scherpenheuvel
    tel : 0496-28.22.22
    info@brouwerij-montaigu.be






    04-08-2013 om 17:53 geschreven door William Roelens


    01-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Aged Red - Brouwerij Bavik





    Petrus Aged Red





    De Zuid-West-Vlaamse bieren behoren tot de oudste Belgische biertypes
    en worden slechts door enkele brouwerijen in de arrondissementen Kortrijk, Tielt en
    Roeselare nog in stand gehouden.
    Het geheim van deze bieren zit hem in de
    rijping van een jong bier,
    gebrouwen met voldoende gekleurde mouten, in eikenhouten foeders

    (
    rechtopstaande eiken houten vaten)
    .
    De rijping zorgt voor de typische frisse, lichtzure smaak
    waardoor het bier ook een ideale begeleider is bij gerechten.














    Het basisbier voor Petrus Aged Red is oud bruin
    Het is dus een mengeling van foederbier, met jong bier (bruin) en krieken.
    Er werd ook 15% Petrus Aged-Pale aan toegevoegd.







    Petrus Aged Red – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove







    Donkerrood bier

    met een lichtbeige/roze schuimkraag.

     

    Bij het openen komt er een zoet aroma u tegemoet
    geuren van poepkes of kriekensnoep

     

    De eerste slok is een beetje de smaak van een kersenyoghurt
    Cherry-aroma

    Gevolgd door een aangename bitterheid

    Zoet, een beetje plakkerig

    Gelukkig brengt de lichtzurigheid in de achtergrond het bier naar een hoger peil.

    Ze blijft de hele tijd hangen.

    Ook houttoetsen komen hun kop boven steken

    Het bier degusteert vlotter naarmate u de smaak gewoon bent.

    Helemaal niet slecht

    Maar toch komt bij mij na een tijdje enige verveling opzetten.
    Opletten, de alcohol 8,5% is goed gemaskeerd en zou soms verrassingen kunnen opleveren!

    Ik had het bier toch iets zuurder gehad.
    In de stijl van een Aged-Pale. Vooral omdat er van dit bier ongeveer15% werd toegevoegd.
    De basis is oud bruin.


    Maar het biertje zal op menig terras goed scoren deze zomer

    Vooral bij mensen die deze meer zoete dan zure smaak weten te appreciëren












    INFO

     

    Brouwerij Bavik N.V.

    Rijksweg 33
    B-8531 Bavikhove
    België

    tel. administratie

    +32 (0)56 719 091

    email

    info@bavik.be







    01-08-2013 om 17:37 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!