Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjajkovski's Zesde Symphonie Pathétique nader beschouwd

    Hoog op 's werelds ranglijst
    Op de tweede pinksteravond voorziet de Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie, meer nog dan andere dagen, al haar toeschouwers en luisteraars met nog meer zuiver culturele onderwerpen dan andere dagen het geval is. Niet alleen filosofen, dichters, diplomaten, een op feiten gebaseerde thriller van Claude Chabrol, een documentaire over de toekomst van de wereld en de rechtstreekse uitzending van een nieuwe versie van Webers opera Der Freischütz staan deze dag op het programma, er zal tevens middels een briljante film van de Russische documentairemaker Iossif Pasternak en detail worden ingegaan op het ontstaan van de laatste symfonie, de Zesde, van Pjotr Iljitsj Tsajajkovksi: de Pathétique, in b-kleine terts, opus 74, die werd afgerond in 1893. Deze symfonie wordt over de hele wereld veelvuldig gespeeld, en — volgens de informatie van Arte — behoort deze zelfs tot de drie meest uitgevoerde werken in die discipline [1], naast de Franse Symphonie Fantastique uit 1830 van Hector Berlioz (1803-1869) en de Negende Symfonie, Aus der Neuen Welt, gecomponeerd in 1894 door Antonín Dvořák (1841-1904).
    Aan de hand van fragmenten uit de dagboeken van de componist, en door interviews met mensen die meer weten van het — uiteindelijk binnen twaalf dagen geconcipieerde — werk, zoals de Israëlisch-Franse violist Ivry Gitlis en Polina Vaidman, curator van het Tsjajkovski-Museum in Klin krijgt de kijker vrij snel een beeld van alles wat ook maar enigszins van invloed is geweest op het ontstaan van deze mijlpaal in de geschiedenis van de symfonische muziek, niet alleen binnen Rusland.
    Deze documentaire van Iossif Pasternak — een Franse productie uit 2006 — wordt eenmalig door Arte-televisie uitgezonden op maandag 1 juni, tussen 22:10 uur en 23:05 uur.
    __________

    [1] De Vijfde Symfonie van diezelfde componist had je, gezien velerlei informatie, eigenlijk in plaats van de Zesde op die scala van populariteit verwacht.
    __________
    Afbeelding: Foto genomen na de overhandiging, aan Tsjajkovski, van de documenten behorende bij het eredoctoraat van de Universiteit van Cambridge in 1893.

    01-06-2009 om 17:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Freischütz rechtstreeks uit Baden-Baden via Arte-televisie
    Nieuwe versie van Robert Wilson
    Tijdens de pinksterdagen wordt door Arte-televisie rechtstreeks verslag gedaan van de Pfingstfestspiele, die in de stad Baden-Baden worden gegeven. Eerste pinksterdag werden de kijkers op het gebruikelijke tijdstip voor zondagse klassieke muziek via die zender, vergast op klassieke symfonische muziek, op de tweede dag wordt er een complete opera uitgezonden. Voor de liefhebbers van muziektheater is dat een schitterende gelegenheid om naast de stemmen en de instrumenten nu ook de mimiek van de acterende zangers, alsmede de decors en kostuums, alsmede nog eventueel andere marginalia aan haar of zijn oog te laten voorbijtrekken.
    Het muziekdrama dat Arte op maandag 1 juni in twee etappes biedt, is Der Freischütz uit van Carl Maria von Weber (1786-1826). Nadere gegevens over deze opera kunt u vinden in een artikel op de aan deze website redactioneel gelieerde Tempel van het Muziektheater, afgedrukt op vrijdag 3 april van dit jaar.
    De veelvuldig hoog geprezen regisseur Robert Wilson, theatermagiër uit Texas, heeft een nieuwe versie van Webers opera voorbereid, die tijdens deze Festspiele in première zal gaan. De toelichting zal worden gegeven door Arte's cultuurpresentatrice Annette Gerlach. Zij zal ongetwijfeld ook alle uitvoerenden met name noemen.
    Er staat — zoals dat gebruikelijk is bij dergelijke producties — geen herhaling via Arte-televisie gepland. De uitzending — tussen 19:00 uur en 22:05 uur — zal een half uur worden onderbroken: tussen 20:20 uur en 20:50 uur is er het gebruikelijke (wereld)nieuws, aangevuld met cultuurinformatie.
    __________
    Afbeelding: Festspielhaus Baden-Baden. (Foto © Südwest Rundfunk.)

    01-06-2009 om 14:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ginkgo biloba '” de odyssee van een wonderboom op Arte-tv
    Oudste boom op aarde
    Op woensdag 3 juni, 's ochtends om 09:10 uur, herhaalt Arte-televisie voor de laatste keer een uitzending over de oudste boom ter wereld, de ginkgo biloba. Dit natuurfenomeen wordt geacht de oudste boom op aarde te zijn. De naam doet de Oost-Aziatische oorsprong reeds vermoeden, en inderdaad is de reis, die de boom aantrad om de wereld te veroveren, daar begonnen. In China worden de geneeskrachtige elementen van de boom al eeuwen gebruikt. Inmiddels zijn eveneens vele niet-alternatieve medici ervan overtuigd dat preparaten uit deze boom ertoe kunnen bijdragen dat de hersenfunctie en de werking van het geheugen aanmerkelijk worden verbeterd.
    De documentaire van Michael R. Gärtner — dit jaar gerealiseerd voor het Zweite Deutsche Fernsehen — duurt 43 minuten en verschaft een uitstekend inzicht in de geschiedenis van de boom, en biedt aan de hand van voorbeelden de veelzijdige mogelijkheden. Zo bleek de boom na de bodemverontreiniging als gevolg van de werking van de in 1945 op Hiroshima afgeworpen atoombom, resistent. Niet in de laatste plaats als gevolg daarvan geldt dit wonderbaarlijke product van de natuur eveneens als symbool van vrede.
    Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was aangedaan door deze boom en heeft daarover een gedicht geschreven. Hij liet echter de letter K uit de naam van de boom.

    * * * * * *

    Gingo biloba

    Dieses Baum's Blatt, der von Osten
    Meinem Garten anvertraut,
    Gibt geheimen Sinn zu kosten,
    Wie's den Wissenden erbaut.

    Ist es Ein lebendiges Wesen?
    Das sich von sich selbst getrennt,
    Sind es zwei? Die sich erlesen,
    Das man sie als eines kennt.

    Solche Frage zu erwidern
    Fand ich wohl den rechten Sinn;
    Fühlst du nicht an meinen Liedern
    Daß ich Eins und doppelt bin?
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De boom Ginkgo biloba.
    2. Voorzijde van het omslag van een deeltje met honderd gedichten van Johann Wolfgang von Goethe, met daarop het ginkgo-blad. Insel Taschenbuch 2000, voor het eerst uitgekomen in 1997 (Insel Verlag, Frankfurt am Main und Leipzig; ISBN 3-458-33700-8).

    01-06-2009 om 11:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    31-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pfingstfestspiele in Baden-Baden zondagavond rechtstreeks op Arte-televisie
    Mozart en Schumann
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte presenteert eerste Pinksterdag, zondag 31 mei, vanaf 19:00 uur, rechtstreeks de Pfingstfestspiele uit de Duitse stad Baden-Baden. In
    tegenstelling tot de gebruikelijke drie kwartier durende uitzending die Arte op zondagavond voor klassieke muziek reserveert, wordt deze keer tweemaal vijfenveertig minuten uitgetrokken. Tussen 19:00 uur en 19:45 uur kunt u oog- en oorgetuige zijn van het concert onder leiding van Thomas Hengelbrock. Op het programma staan werken van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) en Robert Schumann (1810-1856). De tweede helft van het optreden zendt Arte uit tussen 20:05 uur — direct na het Nieuws en het Weer — en 20:49 uur.
    __________

    Foto: Dirigent Thomas Hengelbrock.

    31-05-2009 om 13:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terra X: De langdurig geheimgehouden ontdekking '” Zondag via ZDF

    Revolutionaire vondst
    Op zondag 31 mei presenteert het tweede Duitse publieke televisienet een nieuwe aflevering in de documentairereeks Terra X. De aflevering die deze keer, op de gebruikelijke Terra X-tijd — tussen 19:30 uur en 20:15 uur — zal worden uitgezonden, draagt de titel Die geheime Entdeckung, en behelst een archeologische vondst die lange tijd als streng geheim bewaard is.


    Hetgeen u op de afbeelding hierboven ziet, is een 47 miljoen jaar oud, versteend skelet van de allereerste thans bekende primaat, gevonden in de Duitse 'Grube Messel'. Een team van vooraanstaande wetenschappers heeft, onder de stengst denkbare geheimhouding, twee jaar intensief onderzoek naar verricht, en werd daarbij begeleid door een camerateam. En van hetgeen is gefilmd, kan men op de laatste dag van deze mei, via de Terra X-uitzending van het Zweite Deutsche Fernsehen, kennisnemen. En als u zich de vraag mocht stellen "Wat kunnen wij van dat oude fossiel Ida leren?", dan is het mogelijk, ja hoogstwaarschijnlijk, dat u antwoorden aangereikt krijgt die uw wereldbeeld — en dat van zoveel anderen — radicaal zullen veranderen.

    31-05-2009 om 12:22 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    30-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee lentegedichten van Ludwig Christoph Heinrich Hölty

    M A I

    Der Schnee zerrinnt,
    Der Mai beginnt,
    Die Blüten keimen
    Den Gartenbäumen,
    Und Vögelschall
    Tönt überall

    Pflückt einen Kranz
    Und haltet Tanz
    Auf grünen Auen,
    Ihr schönen Frauen,
    Pflückt einen Kranz
    Und haltet Tanz!

    Wer weiß, wie bald
    Die Glocke schallt,
    Da wir des Maien
    Uns nicht mehr freuen,
    Wer weiß, wie bald
    Sie leider schallt.

    *     *     *     *     *    *

    F R Ü H L I N G S L I E D

    Die Luft ist blau, das Tal ist grün,
    Die kleinen Maienglocken blühn
    Die Schlüsselblumen drunter;
    Der Wiesengrund
    Ist schon so bunt
    Und malt sich täglich bunter

    Drum komme, wem der Mai gefällt,
    Und freue sich der schönen Welt
    Und Gottes Vatergüte
    Die diese Pracht
    Hervorgebracht,
    Dem Baum und seine Blüte.
    __________

    Ludwig Christoph Heinrich Hölty
    (1748-1776)

    Deze beide gedichten zijnn opgenomen in die bundel Gedichte für einen Frühlingstag. Een Originalausgabe, verschenen bij Deutscher Taschenbuch Ver;ag, München, maart 2004 (dtv 20966).
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Hölty's Grabmal mit Jüngling, Sankt Nikolai Friedhof, Hannover, vanaf 1901. (Foto: Axel Hindemith, Hannover, BRD.)
    2. Voorkant van de dtv-Ausgabe met Lenteg,edichten.

    30-05-2009 om 22:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nationale Reisopera besluit seizoen met het barok muziekdrama Hippolyte et Aricie uit 1733 van Jean-Philippe Rameaui
    Lyrische tragedie
    In het Nationaal Muziekkwartier te Enschede zal op zaterdag 30 mei de première worden gegeven van de opera Hippolyte et Aricie van Jean-Philippe Rameu (1683-1764) door De Nationale Reisopera. Bezijden het feit dat barokopera's in het repertoire van de Nederlandse gezelschappen niet zo'n hoge prioriteit heegt, is er deze keer een tweede bijzonderheid: een buitenlands instrumentaal ensemble zorgt voor de begeleiding. Dat is het Duitse Musica ad Rhenum onder leiding van Jed Wentz.


    Hippolyte et Aricie is een lyrische tragedie in vijf bedrijven voorafgegaan door een proloog. De tekst is afkomstig van Abbé Simon-Joseph de Pellegrin (1663-1745), die de tragedie Phèdre uit 1677 van Jean Racine (1639-1699) als uitgangspunt heeft gekozen. De pemière van dit muziekdrama werd gerealiseerd op 1 oktober 1733 te Parijs. In diezelfde stad werd het stuk opnieuw in het repertoire opgenomen in 1908, maar in een bewerking van Vincent d'Indy (1851-1931). In het Zwitserse Basel is in 1931 een Duitse versie gepresenteerd en pas een halve eeuw daarna was deze opera weer eens op een festival — dat in het Franse Aix-en-Provence — te zien.

    De geschiedenis
    Het tweetal geliefden Aricie — vertolkt door een sopraan — en Hippolyte — die in een tenorstem verklanking vindt — worden uiteengerukt, aangezien Phèdre (sopraan) verliefd geraakt is op Hippolyte, en het plan koestert om Aricie aan de godin Diana te offeren. Door de overtuiging dat haar man Thésée — een rol die is toebedeeld aan een bariton — overleden is, wordt de passie, die Phèdre voor Hippolyte koestert, alleen maar erger. Maar zoals dat in de wereld van hele- en semi-goden nu eenmaal gaat, keert Thésée, door toedoen van zijn vader, Neptunus, naar zijn vrouw terug en est nu de dood va Hippolyte, omdst hij van mening is dat deze Phèdre heeft verleid. — Zodra de affectieve preoccupatie toeslaat, is het plots gedaan met de bovenmenselijke krachten van die superfiguren. — Er treedt zomaar een zeemonster voor het voetlicht dat samen met Hippolyte naar betere oorden vertrekt. Het gevolg is dat Phèdre zich van het leven berooft. De godin Diana zorgt ervoor dat Hippolyte wordt gered, waarna deze zich met Aricie kan verenigen — eventueel in tal van opzichten.

    Dertien voorstellingen
    Van zaterdag 30 mei tot en met zaterdag 27 juni presenteert de Nationale Reisopera dit muziekdrama in totaal dertien jaar, en ook het Noorden van het land wordt daarbij niet uitgesloten: 9 juni Groningen, 13 juni Zwolle, 16 juni Leeuwarden.
    Voor het raadplegen van de speellijst met de exacte data, de theaters en de — niet altijd gelijke — aanvangstijden, kunt u volstaan met hier te klikken. De namen van de uitvoerenden, van de vocalisten inclusief het koor, via het instrumentaal ensemble, tot en met de andere onmisbare artistiekelingen die de productie hebben mogelijk gemaakt — in modern Nederlands heet zoiets cast en creative team —, kunt u eveneens op de website van DNR vinden, maar ook daaroor kunt u op deze plek terecht met een muisklik.

    29-05-2009 om 16:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneeskrachtige paddestoel uit Tibet '” op Arte-tv
    Regenererende werking
    In de Chinese Himalaya groeit een heel bijzondere paddestoel die — op de juiste manier verwerkt — over wonderbaarlijke krachten blijkt te beschikken, en nu dit gegeven 'als een lopend vuurtje' over de aardbol is verspreid, is de navraag zo groot geworden dat dit gevolgen heeft voor de bevolking van Tibet. De paddestoel staat bekend als viagra uit de Himalaya.
    Arte-televisie biedt op vrijdag 29 mei, tussen 19:00 uur en 19:45 uur — op de gebruikelijke documentairetijd, zeg maar — een kijkje 'in de keuken' door middel van en Franse documentaire uit 2008 van Jeanne Mascolo de Filippis, vervaardigd voor Arte France.


    De paddestoel in kwestie heeft echter een breder therapeutisch scala. Niet alleen zorgt deze voor regeneratie, maar beschikt tevens over versterking van de lichaamseigen afweerkrachten. Dat heeft ervoor gezorgd dat deze paddestoel officieel in de traditionele Chinese geneesmiddelen is opgenomen. De veelzijdige werkzaamheid van het middel heeft voor een enorme groei van de navraag gezorgd. En daarmee is het een interessant handelsobject geworden.
    De documentaire over dit uitzonderlijke levende wezen — half mens, half dier — dat op ongeveer 5000 meter hoogte in het Himalaya-gebergte groeit en bloeit, wordt in HD-kwaliteit uitgezonden met een beeldformaat van 16:9 en stereofonisch geluid. De film zal door Arte nog twee keer worden herhaald: op vrijdag 5 juni, 's ochtends om 09:10 uur , en dan nog eens op maandag 8 juni, in de nacht , beginnend om 04:10 uur.
    __________
    Afbeelding: Gedroogde 'rupsenpaddestoel' uit Tibet. (Foto: Arte France © Isabelle Han.)

    29-05-2009 om 00:02 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    28-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ARD-docu-serie Geheimnis Geschichte '” Aflevering donderdag 28 mei:Titanic
    Catastrofe
    Op donderdag 28 mei wordt in ARD's documentaire serie Geheimnis Geschichte een nieuwe aflevering uitgezonden. Tussen 23:45 uur 's avonds en 00:15 uur in de nacht op vrijdag 29 mei wordt er een nieuwe aflevering uitgezonden met de enigszins noodlotszwangere titel Die Titanic — war die Katastrophe vermeidbar? Daarin komen vragen aan de orde omtrent de onmogelijkheid van een eventuele ondergang, die dan toch in 1912 heeft plaatsgegrepen.


    In het korte tijdsbestek van een half uur wordt getracht mogelijke verklaringen te geven voor deze nog altijd de aandacht van enorme aantallen mensen boeiende gebeurtenis, die al bijna een eeuw stof doet opwaaien, steeds weer als er iemand komt die meent meer, of zelfs iets geheel nieuws, te kunnen toevoegen aan al datgene wat reeds bekend is. Zelfs in programma's over antiquiteiten komen we regelmatig relikwieën tegen die heel direct van die boot afkomstig zijn, of brieven die zijn geschreven door mensen die zich aan boord volkomen veilig en gelukkig voelden. En altijd weer blijkt dat zulke voorwerpen gretig aftrek vinden als ervan kan worden uitgegaan dat de authenticiteit vaststaat.

    28-05-2009 om 19:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erik van Sauers theatervoorstelling Smulpapen bij de Vara op Nederland 3

    Zoetigheden
    De laatst geregistreerde theatervoorstelling van acteur-cabaretier Erik van Sauers werd in 2007 opgenomen en op donderdag 28 mei door de Vara via onze televisiezender Nederland 3 uitgezonden tussen 20:30 uur en 21:50 uur.
    Erik van Sauers behandelt daarin alle vormen van zoetigheid die de mensen met een nogal vaak aan waanzin grenzende — en soms als daverende gekte geuite — gretigheid naar binnen werken. Volgens de cabaretier is het dan ook werkelijkheid de hoogste tijd om nu maar eens de vinger in de keel te steken. Wat met die uitdrukking wordt bedoeld, is niet moeilijk te raden als men beseft dat de vaststelling is gerealiseerd dat er teveel aan zoetigheid wordt geconsumeerd. Heeft dat te maken met het feit dat het leven zelf, of belangrijke aspecten daarvan, niet als zoet genoeg worden ervaren?


    En hoe zit het met het overgewicht dat bij steeds meer kinderen wordt gediagnostiseerd? En de verwachting dat in de komende zes à acht jaar het aantal mensen in ons land met diabetes mellitus — in het dagelijks spraakgebruik: suikerziekte — met circa tachtig procent zal toenemen, is dat niet eveneens een thema waarover je flink wat tot nadenken stemmende grappen zou kunnen maken, vooropgesteld dat Erik van S. in 2007 de daarbij behorende cijfers kende, dan wel verwachtte.
    In ieder geval is bekend dat suikerziekte in eerste linie te maken heeft met te weinig beweging en met overgewicht. Voeg daarbij het gegeven dat al die zoetigheden worden geconsumeerd, en je hebt een schitterende basis om de lachers op je hand te krijgen zonder dat daarbij wordt voorbijgegaan aan de ernst van de feiten.
    _________
    Foto: Erik van Sauers in de voorstelling Smulpapen.

    28-05-2009 om 19:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goethe's Maylied in handschrift '” en hier tevens in een leesbare vorm


    Nu de maand mei van het lopende jaar zich naar een roemloos einde spoedt, kunnen we, hier en nu, nog net even actueel zijn door het Maylied op te nemen van de, ook internationaal, meest befaamde dichter van het Duitse taalgebied: Johann Wolfgang von Goethe.
    Zoals dat het geval is met zoveel gedichten — somtijds, zoals ook hier, van slechts enkele tientallen woorden — die uit de ganzenveer van deze auteur zijn gevloeid, heeft ook dit relatief korte gedicht een individuele geschiedenis. Het is voor het eerst verschenen onder de titel Mayfest in het tijdschrift Iris in 1775. Goethe heeft dit gedicht pas in 1789 opgenomen in een boekdeel met gedichten, in het kader van een achtdelige, in de periode 1787-1790 uitgekomen, uitgave bij Göschen. Hoewel er algemeen van wordt uitgegaan dat Maylied is ontstaan tijdens een verblijf van de schrijver in 1771 te Sessenheim, en dat ook wel waarschijnlijk is, bestaat daarover echter geen absolute zekerheid.
    De versie in handschrift is overgenomen uit Goethe: Gedichte in Handschriften — Fünfzig Gedichte Goethes; gekozen en toegelicht door Karl Eibl, in 1999 als Originalausgabe verschenen bij Insel Verlag, Frankfurt am Main und Leipzig (als it 2175).

    *      *      *      *

    Maylied.

    Wie herrlich leuchtet
    Mir die Natur!
    Wie glänzt die Sonne
    Wie lacht die Flur!

    Es dringen Blüten
    Aus jedem Zweig
    Und tausend Stimmen
    Aus dem Gestraüch

    Und Freud und Wonne
    Aus jeder Brust.
    O Erde o Sonne
    O Glück o Lust!

    28-05-2009 om 09:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    27-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Geheim van de Verenigde Staten: Area 51
    Hardnekkigheid
    Officieel bestaat het gebied helemaal niet, maar het gebied waarover het hier gaat — gelegen in de Nevada-woestijn benoorden Las Vegas en bekend als Area 51 —, is eigendom van de Amerikaanse luchtmacht. Het meest dwaze dat daaraan is gekoppeld, is de hardnekkigheid waarmee zelfs de hogere echelons van de luchtmacht het bestaan ervan ontkennen, terwijl het al zo lang een publiek geheim is. Die houding is een gevolg van de ooit woedende 'koude oorlog', maar zelfs toen die allang over was, bleef men volharden in de starre ontkenning. Zoiets is zeer onverstandig, aangezien het een voedingsbodem vormt voor allerlei theorieën met betrekking tot buitenaardse toestanden. Lang is een deel van de VS-bevolking ervan uitgegaan dat in Area 51 ruimteschepen werden getest en het publiek daarom niet mocht worden geïnformeerd, aangezien de werkelijkheid, eenmaal toegegeven, voor grote paniek zou zorgen.

    Testgebied
    In werkelijkheid wordt het areaal gebruikt als testgebied voor wapens. De operaties die daar onder auspiciën van de geheime dienst konden worden doorgevoerd, hebben ertoe geleid dat de VS tijdens die koude oorlog qua arsenaal de overhand kon behouden. Tot in het jaar 2006 behoorden de trainingsprogramma's van de US Air Force die daar werden gerealiseerd, in de hoogst denkbare categorie van geheimhouding.
    In de documentaire die Arte-televisie op woensdag 27 mei — tussen 21:55 uur en 22:45 uitzendt — wordt de geschiedenis van Area 51 uit de doeken gedaan. De film is een Amerikaans-Russische coproductie uit 2008, tot stand gekomen onder regie van Dirk Pohlmann. Het verhaal wordt u gepresenteerd op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid.
    Arte herhaalt deze documentaire binnen korte tijd twee keer: op zaterdag 30 mei, 's middags om 14:55 uur en op dinsdag 16 juni, 's ochtends om 10:50 uur.

    27-05-2009 om 11:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NPS-Andere Tijden: Een halve eeuw aardgas uit Groningse bodem

    In een aflevering van het NPS-televisieprogramma Andere Tijden — door zanger Boudewijn de Groot, alweer ruim vier decennia geleden zingend aangekondigd — die hedenavond in de herhaling zal worden uitgezonden op het digitale kanaal Geschiedenis 24, en die gewijd was aan het wel en wee van een 'energieleverancier': het aardgas, komen de diverse aspecten van die natuurlijke bron van warmte en inkomsten, maar tevens van menselijke ellende aan de orde.


    Aardgas, een vloek of een zegen? luidt de titel van de aflevering, en daarin wordt aandacht geschonken aan de besteding van de in de loop der tijden tot 170 miljard euro opgelopen som die de aanwezigheid van dit fenomeen onder Noord-Nederlandse bodem de schatkist heeft opgeleverd. Pas de laatste jaren worden de meer kritische stemmen luider en komen en komen er reacties los, aangezien er — puur als gevolg van de winning van dat aardgas van Slochteren — een relatief forse bodemdaling ingezet is, die haar tol vandaag op tal van fronten opeist. Hier en daar, in de ietwat ruime, directe omgeving van de gasbelt optredende aardschokken zorgen voor veel letterlijke overlast en dito persoonlijke onrust, en onder meer — indertijd tamelijk krap aangelegde — bruggen, die thans zouden moeten worden vervangen vanwege de allengs slinkende doorvaarthoogte, zorgen eveneens voor problemen. De thans voormalige minister Jorritsma waarschuwde de noorderlingen toendertijd al dat daarvoor geen geld zou zijn. Dat was verachtenswaardig! Maar wie anders had verwacht, staat om andere redenen dan de noordelijke aardschokken, niet met beide benen op de bodem.
    Het Noorden is heden nog altijd een wingewest waarnaar vanuit Den Haag alleen met diepe minachtig wordt gekeken: er is dus in wezen sedert de jaren vijftig nog steeds niets veranderd in de mentaliteit van de zichzelf tot 'Haagse elite' doorgebokst hebbende, en uitzinnig naar macht hongerende lieden. Tot zeventigmaal zevenmaal BAH.
    ____________
    Afbeelding: Aardgaslocatie Slochteren in 1963.

    26-05-2009 om 17:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Looking for John Donne '” Portret van de dichter op BBC Two-tv
    Eén der grootsten van zijn cultuur
    BBC Two Television zendt op dinsdag 26 mei — tussen 22:00 uur en 23:00 uur, gepresenteerd door Simon Schama — een portret uit van de Engelse dichter John Donne (1573-1631), die met recht kan worden gekwalificeerd als één van de allergrootsten in zijn stiel uit de geschiedenis van de Engelstalige poëtische literatuur. Toch zijn er tijdens zijn leven slechts vier van zijn gedichten gepubliceerd. Twee jaar na zijn heengaan is er voor het eerst een collectie verschenen, weer twee jaar later is er pas een uitgebreidere verzameling uitgegeven.
    En als je in die, zij het dan nu twintigste eeuwse, edities leest, valt weliswaar direct de buitengewone kwaliteit op, maar zie je eveneens heel veel gedichten met een opdracht, hetgeen gewoonlijk een zeldzaamheid is binnen het oeuvre van een poëet. Alleen de naasten en de beminde vrienden worden dan met zoiets bedacht. Maar Donne moest wel, doordat hij in financiële problemen verzeild was geraakt. Die narigheid was onstaan als gevolg van een tijdelijk gevangenis-oponthoud. Door een geheim huwelijk in 1601 was hij niet alleen in conflict geraakt met de vader van de bruid — die de dichter liet arresteren en opsluiten — maar tevens met diens broer de Grootzegelbewaarder Thomas Egerton, in wiens dienst John Donne in 1598 was gekomen, als secretaris. Ook die keerde zich evenzeer van hem af. Dat betekende tegelijkertijd dat hij allengs minder en minder goede contacten overhield die hem op enigerlei wijze aan een baan konden helpen. Zo werd hij tijdelijk afhankelijk van sponsoren.

    Reislust
    Als jongeman — vanaf zijn elfde jaar studeerde hij al te Oxford en Cambridge — had hij ook het avontuur gezocht door buitenlandse reizen te ondernemen — iets dat in die tijd een zeldzaamheid was. Zo bevond hij zich in 1596 te Cadiz en daar schreef hij, in het kader van zijn vroege poëzie, The Storm en als tegenhanger The Calm. Een jaar daarna ging hij mee met een Azoren-expeditie.
    Nadat het echter, door die parafernalia vanwege het huwelijk, voorbij was met het opdoen van positieve ervaringen, werd het leven voor deze katholiek opgevoede dichter er niet beter op. Hij werd ziek en was mede daardoor tijdelijk van zijn vrouw gescheiden. Toen die in 1617 ook vroegtijdig overleed, raakte hij geheel verstrikt in een sfeer van diep ingrijpende melancholie, die haar weerslag kreeg in de mediterende verzen welke sedertdien uit zijn veer zijn ontsproten.
    Voordien, in 1615, was John Donne, als gevolg van religieuze twijfels, overgestapt naar Engelands Anglicaanse staatskerk, en dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hij vanaf 1621 tot aan zijn overlijden op 31 maart 1631 'pastoor' van Saint Paul's Cathedral werd.
    Naast zijn grote betekenis als lyrisch dichter bleek dat hij een beganadigd predikant en kanselredenaar anderszins was. Talrijke van zijn redes en preken zijn door Donne's zoon verzameld.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Portret van de Engelse dichter John Donne.
    2. Voorzijde van een editie met een selectie van Donne's gedichten, verschenen in de The Laurel Poetry Series in 1962 (tiende druk 1972).

    26-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orlando paladino van Joseph Haydn via Arte-televisie
    Opgenomen in Berlijn
    Op maandag 25 mei presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie een registratie van de opera Orlando paladino uit 1782 van Joseph Haydn (1732-1809), uitgevoerd door het Freiburger Barockorchester onder leiding van René Jacobs. De enscenering komt voor rekening van Nigel Lowery en Amir Hosseinpour. De regie van de opname die onlangs werd gemaakt in de Berliner Staatsoper Unter den Linden, was in handen van Andreas Morell.
    Orlando paladino (Ridder Roland) draagt de benaming dramma eroico-comico, en is een opera in drie bedrijven, door Haydn gecomponeerd op een tekst van Nunziato Porta, die zich heeft gebaseerd op een libretto van Carlo Badini voor een stuk van Pietro Alessandro Guglielmi —wiens leven vrijwel gelijk opging met dat van Haydn: 1728-1804 — met de titel Le pazie d'Orlando uit 1771, dat weer is gebaseerd op het epos in verzen van Orlando furioso uit (1516/1532) van Ludovico Ariosto (1474-1533).

    De geschiedenis
    De eerste uitvoering van dit muziekdrama werd op 6 december 1782 gegeven op het slot Esterháza, het optrekje van Haydns werkgever vorst Esterházy. Vier jaar later is in Preßburg een Duitse versie in première gegaan. In 1932 is het stuk, in een nieuwe Duitse vertaling, opnieuw op de planken gebracht, in Leipzig. Een halve eeuw later was er weer een vorstelling, eerst in Wenen, vervolgens in Basel.
    De liefdesrelatie tussen de Chinese prinses Angelica — een rol die volgens de klassieke regelen der zangkunst wordt ingevuld door eeen sopraan — en prins Medoro — al even klassiek een tenor — staat onder grote druk door bedreiging van zowel koning Rodomonte — u raadt het al: een bariton — alsook van de kant van de door liefde waanzinnig geworden Ridder Orlando — ja hoor, een tenor. Maar daar verschijnt de tovenares Alcina — ook weer een sopraan — ten tonele, die de prinses haar hulp aanbiedt. Orlando wordt in de onderwereld veranderd in steen en zijn geheugen wordt uitgewist. Dat leidt er allengs toe dat uiteindelijk zowel Orlando, alsmede koning Rodomonte, de beide geliefden steunen in hun strijd tegen wilden. Dat Orlando's schildknaap — inderdaad, ook alweer een tenor; een andere stem zou bij zo'n rol immers niet passen — zich op aangename wijze verpoost met het herderinnetje Eurilla, die van blijdschap over haar verwenpartij met de hoge stem voor het voetlicht zal treden.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De in 1946 te Gent geboren musicus — counter tenor, altus en dirigent — René Jacobs.
    2. De componist Joseph Haydn, ongeveer ten tijde van Orlando paladino. Olieverfschilderij uit 1785 van Christian Ludwig Seehas (1753-1802).

    25-05-2009 om 20:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geestelijke defect van privé bewapening '” een Amerikaanse tragede

    Uitzinnigheid
    In de documentaireserie Die Story van de Westdeutsche Rundfunk (WDR) wordt op maandag 25 mei — tussen 22:00 uur en 22:45 uur — een nieuwe aflevering uitgezonden. Deze keer is dat Im Land der Revolver — Die Amerikaner und ihre Waffen. Daarin wordt nog even weer de aandacht gevestigd op het feit dat in het land van de — in dit geval uitermate pijnlijk — onbegrensde mogelijkheden het aantal vuurwapens even groot is als het aantal inwoners. Dat mag en zal te maken hebben met de oorsprong van de aldaar woonachtige bevolking en hun cultuur van het wilde westen, waar een tijdlang letterlijk de wet van ieder voor zich gold en, helaas, is de beschaving op dat punt, in dat uitgestrekte conglomeraat van (deel)staten, niet bepaald voortgeschreden, maar zijn het juist de wapens zelf en de daarbij behorende mogelijkheden die een proces van 'verfijning' — als je dat zo mag noemen — hebben ondergaan. Je moet het toch wel even op je tong laten smelten: 250 miljoen wapens. Wapentuig in bezit — en letterlijk in handen — van veel mensen die er beslist niet mee kunnen omgaan. De extremistische krankzinnigheid ten top! Driewerf BAH.

    25-05-2009 om 17:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tess of the d'Urbervilles '” vierdelige verfilming vanaf maandagavond bij de NCRV op Nederland 2
    Lonken naar een erfenis
    Op maandag 25 mei, tegen 21:00 uur in de avond, start de NCRV via Nederland 2 met de eerste aflevering van een vierdelige dramaserie die is gerealiseerd op basis van de roman Tess of d'Urbervilles uit 1891 van de Engelse auteur Thomas Hardy (1840-1928). Een eerdere poging tot omzetting van dit boek in bewegende beelden werd in 1979 gerealiseerd door Roman Polanski, die voor de rol van Tess zijn oog had laten vallen op Nastassja Kinski.
    Thomas Hardy heeft in zijn relatief lange leven veel gepubliceerd, onder meer veertien romans. Hij schreef er welisaar nog één, maar de eerste — The Poor Man and the Lady uit 1868 — bleef onuitgegeven.

    Andere Tess dan toen
    De rol van Tess wordt in deze in totaal zo'n vier uur durende versie van David Blair — die daarmee meer en detail heeft kunnen gaan dan Polanski indertijd — gespeeld door Gemma Arterton, die de laatste jaren al aardig in beeld is gekomen, onder meer als wat dan Bond-girl wordt genoemd. Ze zal een tegenpool blijken te zijn van de indertijd zo stralend — volgens sommigen zelfs ietwat te stralend — overkomende Nastassja Kinksi drie decennia geleden.

    Synoptisch
    Als de jonge vrouw Tess Durbeyfield aan de weet komt dat te gelegener tijd bij de familie d'Urbervilles iets te halen valt, besluit ze de contacten met die mensen te intensiveren, in de hoop dat ze op die manier ooit aanspraak zal kunnen maken op het familiefortuin.

    25-05-2009 om 11:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdi's Falstaff door Opera Zuid op het hoogst denbare niveau
    Magistrale uitvoering
    Zaterdagavond heb ik in de mooiste fin de siècle schouwburg van ons land — die van Groningen Stad — de voorstelling gezien van Verdi's opera Falstaff, die alle, reeds hooggespannen, verwachtingen verreweg heeft overtroffen. De handeling en alle daarbij behorende parafernalia waren door de makers verplaatst naar de jaren vijftig van de vorige eeuw — een periode, vrij direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin alles om verandering woelde, en gezag niet meer als iets vanzelfsprekends werd ervaren en werd gezien als een element waartegen men zich best mocht en volgens sommige individuen en groeperingen simpelweg moest, verzetten, daarmee qua aanzet vooruitlopend op de sfeer van het noodlotszwangere jaar 1968.


    Ook Shakespeare's figuur Sir John Falstaff verzet zich — geheel en al gericht op de eigen hedonistsche en narcistische verlangens — tegen heersende zeden en gewoonten en het resultaat daarvan is een leerstuk dat — via enkele stations — door Giuseppe Verdi van muziek is voorzien.
    Een uitgebreid verslag met commentaar is vanaf heden te vinden op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.
    __________
    Afbeelding: Scène tijdens de repetitie van 21 april. (Foto: Morten de Boer.)

    24-05-2009 om 22:26 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De weg naar Mekka in tienmaal drie kwartier '” 's zondagsavonds via de VPRO op Nederland 2

    Al-Andalus
    De VPRO zendt op zondag 24 mei, via Nederland 2, 's avonds tussen 20:55 en 21:45 uur, de eerste aflevering uit van een reeks van tien, waarin Jan Leyers zijn persoonlijke ontdekkingsreis door de wereld van de islam presenteert. In deze eerste aflevering gaat hij op zoek naar allerlei verschillende moslimsamenlevingen in zowel Noord-Afrika alsook in het Midden-Oosten. Zijn uiteindelijke doel is de heilige stad Mekka, die elke moslim aarde wordt geacht éénmaal in zijn leven te hebben bezocht.
    Dit eerste deel uit de tiendelige reeks heeft een eigen titel — Dromen van Al-Andalus —, en het zal ongetwijfeld eveneens (gaan) gelden voor de volgende negen delen, die — althans in principe — iedere keer op zondagavond op dat tijdstip zullen worden uitgezonden.
    Al-Andalus is de naam van het gebied op het Iberisch schiereiland dat indertijd door hen werd bezet. De bewuste naam van toen is vandaag nog terug te vinden in de streek Andalusië. Voor meer gedetailleerde gegevens zij verwezen naar het betreffende artikel in de Wikipedia online-encyclopedie.

    24-05-2009 om 19:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    23-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Engelstalige literatuurverfilmingen via evenzoveel televisiezenders

    Een veelbelovende filmavond
    Drie beroemde boeken uit de afgelopen twee eeuwen worden tussen zaterdagavond kwart over negen en de nacht op zondag 24 mei, kwart over vier, in een verfilmde versie, op evenzovele televisiezenders vertoond. Het betreft in alle gevallen Engelstalige literatuur en dito verfilmingen en het gaat om Britse schrijvers: Emily Brontë (1818-1848), William Somerset Maugham (1874-1965) en Graham Greene (1904-1991).
    Voor de warachtige liefhebber van het fenomeen literatuurverfilming — vooropgesteld dat hij of zij de in beelden overgebrachte verhalen van de schrijvers in kwestie kan waarderen — valt er binnen een periode van zeven uur veel te genieten, en tussen de diverse rolprenten in is er voldoende tijd om even met de hond uit te gaan of andere dringend noodzakelijke bezigheden te realiseren, opdat ook aan de eisen van de inwendige mens — naast die van het innerlijk — kan worden voldaan.

    Emily Brontë's grote klassieker
    Het feest vol bewegende beelden begint om 21:15 uur op het eerste Nederlandstalige Belgische televisienet genaamd Eén. Daar krijgt ude gelegenheid om de eerste van twee afleveringen te bekijken van de gloednieuwe verfilming — speciaal voor televisie — van de Engelse klassieker Wuthering Heigths, door Coky Giedroy, naar de gelijknamige roman van Emily Brontë.
    Tom Hardy, Charlotte Riley en Andrew Lincln spelen de voornaamste rollen in deze film, waarvan het laatste deel volgende zaterdagavond op dezelfde zender zal worden vertoond.
    De eerste uitgave van de roman werd gepubliceerd in 1847, een jaar voor het overlijden, op 19 december 1848, van de schrijfster.
    Deze bevatte echter nogal wat fouten. De tweede, posthume editie is in 1850 verschenen onder redactie van haar zuster Charlotte, die niet alleen de fouten heeft verbeterd maar tevens enkele aanpassingen in de tekst heeft gerealiseerd — waarvan sommige het toenmalige dialect betroffen — en verder meende ze met enkele veranderingen de stijl te verbeteren. Verder voegde ze een korte biografische schets toe.

    Graham Greene-verfilming
    Die film duurt tot even voor half elf in de avond, en daarna heeft de naar meer prachtverhalen in filmbeelden verlangende kijker eerst veertig minuten de tijd voor huishoudelijke dan wel andere prozaïsche kwesties. Dan hoeft zij of hij alleen maar van België Eén naar België Twee (Canvas) over te schakelen om aldaar vanaf 23:05 uur getuige te kunnen zijn van een, eveneens in de huidige eeuw (2002) ontstane, nieuwe verfilming van de roman van Graham Greene: The quiet American.
    In een tijdsbestek van honderd minuten kunt u zien op welke wijze de inmiddels oudgediende Michael Caine samen met Brendan Fraser en Do Thi Hai Yen de grote lijn van het verhaal weet vast te houden. Philip Noyce tekent voor de regie.
    Een heel uitgebreid artikel over deze film heb ik op 27 juni 2007 geplaatst op één van de andere culturusites die onder mijn verantwoordelijkheid vallen: Letters en Beelden.

    Somerset Maughams Of human bondage
    In 1915 publiceerde William Somerset Maugham (1874-1965) zijn vierde roman, en die hakte er meteen flink in: een kleine duizend pagina's met daarin verwerkte veel eigen ervaringen, vooral uit zijn niet zo aangename jeugd en uit de tijd dat hij, vanaf 1892, te Londen medicijnen was gaan studeren met als specialisatie chirurgie. Toch is ook hierin de ironie voelbaar, leesbaar aanwezig. Regisseur John Cromwell (1887-1979) [1] heeft in 1934 dat lijvige boek omgezet in filmbeelden en daarvan heeft hij vijfentachtig minuten geselecteerd voor de rolprent. De drie belangrijkste rollen daarin worden vertolkt door enkele Hollywood-helden-van-het-witte-doek anno toen: Bette Davis, (1908-1989), Leslie Howard (1893-1943) en Frances Dee (1909-2004).
    BBC Two television zendt deze film uit in de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 mei, tussen 02:45 uur en 04:20 uur.
    ___________

    [1]
    John Cromwell regisseerde in een tijdbestek van goed drie decennia (1929-1961) een kleine vijftig speelfilms en daarnaast trad hij op als acteur in veertien speelfilms, maar dan in een periode van een halve eeuw: 1929-1978.
    ____________
    Afbeeldingen

    1. Schrijfster Emily Brontë, deel van een schilderij van de hand van haar broer Patrick Branwell Brontë.
    2. Voorzijde van de paperbackuitgave in de serie Everyman's Library van 1978 (eerste keer in 1907) van Wuthering Heights met een nieuwe inleiding door Margaret Drabble, die toen eveneens de verantwoordelijke redactrice was van de New Edition of The Oxford Companion to English Literature.
    3. Auteur Graham Greene siert het voorplat van een recente, Duitstalige biografie.
    4. De Engelse arts, geheim agent en veelzijdige schrijver William Somerset Maugham.

    23-05-2009 om 17:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!