Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
10-10-2008
Schartongrolletjes met zeevruchten.
Vrijdag = visdag!
Schartongrolletjes Met Zeevruchten ==================================
Voor 4 personen:
3 schartongetjes (van 400 g)
1 kg mosselen
150 g Noordzeegarnalen (gepeld)
100 g champignons
5 dl court-bouillon(visbouillon) in bokaaltje of met 1 visbouillonblokje in een 1/2 liter warm water
2 dl room
2 eierdooiers
peper en zout
25 g boter (bakboter)
. De schartongen laten fileren bij de visboer.
Kook de mosselen met wat ui en selder en haal ze uit de schelp.Zet weg.
De filets oprollen,vastzetten met een cocktailprikker en pocheren(is tegen het koken aan) in de court-bouillon(visbouillon) gedurende 5 minuten.
Neem ze uit de bouillon en hou ze warm.
De champignons in partjes snijden en even stoven in boter tot ze hun vocht afgeven(niet langer want dan worden ze taai).
Voor de saus van het pocheervocht 2,5 dl nemen en nog eens tot de helft laten inkoken (dan heb je nog 1,25 dl over),dan de room toevoegen, nogmaals even laten inkoken tot sausdikte en kruiden met peper en zout.
Van het vuur nemen.
De garnalen, mosselen en champignons(zonder het bakvocht) toevoegen en de eierdooiers erdoor roeren.
De scharrolletjes op het bord schikken, overgieten met de saus en kort onder de voorverwarmde grill zetten(hoeft niet maar is mooier).
3 teentjes look 6 middelgrote aardappelen boter of olie 6 tomaten(of Italiaanse)niet te groot 2 courgetten van 200 gram 1 potje verse basilicum peper en zout100 gram gemalen Emmenthal-kaas
De dag voordien:
Pers en pel de look Schil de aardappelen en spoel,snij ze in plakken van 3 milimeter dikte.
Doe flink wat olie in een pan met antikleeflaag.Leg er wat aardappelplakjes naast elkaar in en bak ze aan twee kanten,zonder te veel te kleuren.Haal uit de pan en bak verder tot alle plakjes gebakken zijn.Laat even afkoelen.
Snijd de ongeschilde courgetten in schuine plakjes van 3 milimeter.
Pel de tomaten en snijd ze in plakjes.
Smelt flink wat boter of olie en roer er de look door.Strijk daar een ovenschotel mee in.
Schik in de schotel dakpansgewijs,een laagje met plakjes courgette,een basilicumblaadje op elk plakje courgette,een laagje met plakjes tomaat,een laag met plakjes aardappel.
Herhaal tot alle groenten op zijn.Kruid met peper en zout.Bedruip met de lookolie en strooi er de gemalen kaas over.Hou koel.
De dag zelf: Verwarm de oven op 200°C en plaats er de schotel in,laat op korte tijd garen en de laatste minuten onder de grill laten kleuren.
Snij de ui en de paprika's in reepjes. Pel de knoflookteentjes en snipper ze. Pel de tomaten en snij in repen. Snijd de wortels in stukken. Reinig de champignons,snijd ze in vier en bak ze in wat margarine,zet koel weg.
bereiding:
Bak de stukken vlees in een kookpot met margarine en laat goed dichtschroeien. Doe er de ui ,look en paprikarepen bij. Laat nog ongeveer 15 minuten bakken.
Doe er de kruiden en de mosterd bij.
Roer er de tomatenpuree onder de lamsbouillon.voeg samen met de stukken tomaat bij het vlees.
Snij de wortels in stukjes en voeg ze met de klontjes bij de stoofpot en laat alles met het deksel op de pot 1 uur sudderen
De dag zelf:
Breng terug aan de kook,voeg de champignons zonder het vocht bij de bereiding,. Roer er de room door en laat nog 5 minuten op een laag vuurtje sudderen.
Dien warm op ,serveer met rijst of couscous(mag ook met gewone aardappelen)..
Gehaktballetjes in tomatensaus ===================== 500 gram gehakt, 1 ei, zout, peper, paneermeel gehaktkruiden naar smaak (peper,zout,cayennepeper,tabasco), 2 eetlepel. olie, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 grote ui, 3 tenen knoflook, 1 blik tomatenstukjes op sap met basilicum, peper zout cayennepeper,tabasco
Maak het gehakt aan met ei, paneermeel en kruiden naar smaak en rol er balletjes van.
Pel en snipper de ui. Maak de paprika's schoon en snijd die in reepjes.
Pel de knoflook.
Bereidingswijze:
Verhit de olie en bak de balletjes aan alle kanten bruin. Neem ze uit de pan, giet het overtollige vet weg en bak vervolgens de ui, paprika en de gesnipperde knoflook en laat dit fruiten tot de ui kleur heeft. Voeg dan de tomaten met sap toe, schep alles goed door en laat dit 10 minuten stoven. Voeg dan peper,zout cayennepeper tabasco en de balletjes toe, even omscheppen, dan 10 minuten. op een laag pitje laten pruttelen. Je kan er aardappelen bij serveren of brood.
Verwarm uw oven voor op 190 graden. Droog de vis af, en leg hem in een geoliede pan, peper en zout en leg er citroenschijfjes rond. Een beetje olijfolie aanbrengen.
Snij de venkel en de paprika in kleine blokjes, afspoelen, laat de harten van de artisjokken uitdruipen, snij ze in fijne kwartjes.
Zet de vis gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.
Warm een beetje olie in een wok of een grote pan, laat er eerst de blokjes paprika in stoven, na enkele minuten doet u de venkel erbij en nog een paar minuten later de artisjokharten. Voeg olijfolie tijdens het koken bij, peper en zout.
Eindigen met een beetje gehakte dille. De vis met de groentenpan opdienen, afwerken met de gebakken citroenschijfjes en dille.
Aardappel-Ui Gratin Met Camembert ================================= voor +/- 6 personen:
750 g voorgekookte aardappelschijfjes 4 flinke uien 20 g boter peper, zout nootmuskaat 1 dl melk 2 dl slagroom 1 ei ± 250 gram camembert
Oven voorverwarmen op 200°C.
Uien pellen en in dunne ringen snijden. Grootste deel van de boter verhitten en uiringen hierin glazig bakken.
Vuurvaste schaal invetten met restant boter en afwisselend laagje aardappelplakjes en laagje uiringen leggen. Elke laag kruiden met peper, zout en wat nootmuskaat.
Ei loskloppen met melk en room en over de aardappelen gieten. Schaal afdekken. In het midden van de voorverwarmde oven ± 35 minuten bakken.
Camembert in dunne plakken snijden. Schaal uit de oven halen en camembertplakken hierover verdelen. Nog ± 10-15 minuten in de oven tot de camembert begint te kleuren. Lekker met sla.
Ossobuco Van Varkensschouder ============================
Voor 4 personen:
600 g varkensschouder (in blokjes van 5 cm gesneden) boter 2 eetlepels olijfolie peper en zout 1 wortel (geschild en in stukken gesneden) 1 stengel witte selder (in stukjes gesneden) 6 pruimtomaten(roma) (in stukken gesneden) 2 sjalotten (grof gesneden) 2 teentjes knoflook (fijngesneden) het sap van een halve citroen 2 dl kippenbouillon 2 dl witte wijn 1 laurierblaadje 1 bundel platte peterselie (fijngesnipperd)
. 1. Bak het vlees rondom mooi bruin in boter en olijfolie half om half.
2. Voeg wortel, selder, sjalotten en look toe en fruit verder tot de groenten glazig worden.
3. Voeg de tomaten, het citroensap, de wijn, de bouillon en het laurierblaadje toe. Laat een uurtje rustig sudderen.
4. Breng op smaak met peper en zout en strooi er peterselie over.
Stamp de noten fijn(kan ook in de keukenmachine,maar het mag geen bloem worden).
Kluts het eiwit met een vork en kruid met peper en zout. Haal de lamsfilets door het eiwit en vervolgens door de noten. Zorg ervoor dat ze rondom bedekt worden. Leg ze in een beboterde schaal.
Ontdoe de kaas van de korst en snijd hem in blokjes. Giet de room in een steelpan en voeg de kaas en de grofgehakte walnootpitten toe. Breng op smaak met peper en een weinig zout. Laat even op het vuur staan, tot de kaas is gesmolten.
De dag zelf:
Laat de filets een minuut of 15 (naar smaak) bakken in de oven. Snijd de filets in dunne reepjes en dien op met gebakken krieltjes en salade of bladgroente.
Vis-Spinazie Ovenschoteltje =========================== ingrediënten voor 4 personen:
500 gr vis in stukjes - 350 gr spinazie - 1 teentje knoflook- olijfolie - 150 gr roomkaas - 2dl roomculinair - zout en peper -
voorbereiding
Doe de roomkaas en de room in een pannetje, smelt dit langzaam, zodat er een licht gebonden saus ontstaat. Breng dit op smaak met zout en peper.
Bereidingswijze - Roerbak de spinazie samen met de knoflook in een klein beetje olijfolie ,kruiden met peper en zout en laat dit vervolgens goed uitlekken.
Kruid de vis met peper en zout.
Neem een ovenschaal doe hierin de helft van het spinaziemengsel, dan de helft van de vis herhaal deze lagen nog een keer en dek het geheel af met de kruidenroomsaus.
Verwarm het geheel 20 minuten in een oven van 200 graden en zet even onder de grill. Serveertips:serveren met pasta of puree
Mijn kinderenen kleinkinderen vinden het nog altijd overheerlijk.
Lekkerbekrolletjes ================== 8 plakken.Goede gekookte ham 8 plakken. belegen gouda 6-3/4 sjalotten Peterselie 250 gram champignons 1 klein blikje tomatenpuree 3 deciliter melk 100 g Instant roux van Maizena peper en zout Wat paneermeel Broodmaaltijd . De fijngesnipperde sjalotten laten bakken in 100 gram boter,dan de in plakken gesneden champignons toevoegennog 5 minuten. laten stoven. Intussen de bechamelsaus maken met de melk en de instant roux van Maizena.Daarbij de tomatenpuree voegen.Bijkruiden indien nodig. 1/3 van de saus bij de champignons voegen. Leg een snede ham op tafel,daarop een snede kaas en wat van de champignonsaus.Oprollen en in een beboterde vuurvaste schotel leggen. Daarna bedekken met de rest van de saus. Bestrooien met paneermeel en klontjes boter. In een voorverwarmde oven 20 minuten.laten bakken. Serveer met brood.
Het vlees in de reuzel langs alle kanten mooi bruin bakken.Een half uurtje zacht laten garen.De in ringen gesneden uien toevoegen.De tomaten in stukken snijden.Voeg bij de stoofschotel.De paprika's ontpitten en in blokjes snijden en ook toevoegen,alsook de sperziebonen en de worteltjes.Voeg de doperwtjes toe.Alles goed door elkaar roeren en overgieten met de bouillon,of half/half mengsel.. Op een zacht vuur of in een matige oven 1/2 tot 3/4 uur laten pruttelen.Het gerecht mag vooral niet te gaar zijn,daar de smaken van de verschillende groenten duidelijk te onderscheiden moet zijn.
De dag zelf: De schotel terug opwarmen en opdienen
Djuvedje wordt in Kroatie gegeten met brood.Men kan er ook pilafrijst of gekookte aardappelen bijgeven.
Paling in het groen goed ========================== 1 kilogram paling (diepvries) 35 gram kervel 1 1/2 eetlepel peterselie (fijngehakt) 2 1/2 takjes citroenmelisse 15 blaadjes munt 1 bakje waterkers 35 gram spinazie 35 gram zuring 1 eetlepel koriander(fijngemaakt) 4 sjalotten 3 deciliter wijn (wit/droog) 100 gram boter (bakboter)
2 citroenen peper zout
. Laat in een kookpot een klont boter smelten,doe er de gesnipperde sjalotjes bij.Laat even op het vuur en doe er alle kruiden bij en kruid met peper en zout.Laat 10 minuten stoven en voeg het citroensap bij en mix alles zeer fijn. Dep de paling goed droog . Laat in een andere pan wat boter smelten en voeg de paling toe.Bak kort maar hevig en strooi peper en zout.Voeg de wijn toe en laat 15 minuten koken. Voeg de paling bij de groenten,bijkruiden indien nodig. Opdienen met frietjes. Kan ook bij brood.
Voor 4 personen 24 slakken - 175 g boter - 15 g peterselie - 8 g knoflook - 8 g zout - 15 gram sjalotjes - peper .
Laat de slakken, als ze uit blik zijn, uitlekken. Hak de peterselie, de knoflook en de sjalotjes fijn. Roer de boter zacht en vermeng ze goed met peterselie, sjalot en knoflook. Voeg ook het zout toe en wat peper. Leg de slakken in hun huisjes en vul deze verder op met de kruidenboter. Warm ze in een oven van 160 graden C. op.