Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
01-09-2006
Bierreclame op vingernagels of Nagelkunst in de Pado.
Niet enkel de schilderijen van Frank Bogaert waren in de Pado te bewonderen. (zie vorig rubriekje) Maar ook de nagelkunst van Bianca sprong in het oog. Samen met haar vriend Thierry is ze gepassioneerd door de Belgische Bierkultuur. Bianca's liefde gaat zo ver dat ze haar vingernagels liet bewerken met afbeeldingen van de kaboutertjes van Achouufe.
Hieronder het verbluffend mooie resultaat.
Dus vrouwelijke bezoeksters van dit blog. Om uw man te verrassen waarom niet eens bierreclame op uw nageltjes?
Wanneer we spreken over de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Remy dan zullen er velen het in Keulen horen donderen. Want de naam van deze abdij is niet zo bekend als de andere trappistenabdijen. Wanneer we echter het over de abdij van Rochefort hebben dan wordt het voor de meeste mensen toch iets duidelijker. Dan associëren ze de naam Rochefort meteen met het bekende Trappistenbier.
Zo dichtbij en toch zo veraf. Door die poort en je bent zo bij de brouwerij.
Dan maar een beetje inzoomen. U bemerkt duidelijk het koper van de brouwketels Ook de glasramen aan de andere kant van de brouwzaal zijn te merken.
Dan hebben Voske en ik maar de stilte opgezocht van de gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn.
Er zouden nog (volgens het boek van Michael Jackson) een 23-tal momniken leven in de abdij. Waaronder vier, die nog samen met vijf leken de brouwerij bedienen. Verschiet niet! Als de monniken om zeven uur s'morgens de mis bijwonen is hun brouwsel al een heel eind gezet. Logisch want ze staan ieder dag om 3.15u op.
Allemaal voor dit prachtig product die trappist Rochefort heet.
Een Rochefort 10 Een stuk donker vloeibare chocolade. Nog gebrouwen met liefde en passie voor het eindproduct.
In de Elektronische Vandaele Groot woordenboek staat er onder de context van het woord "Genieten": in stilte genieten....genieten van..... Iedereen kan verder de zin afmaken naar gelang van wat hij of zij geniet.. In mijn geval is dit... In stilte genieten van de rust die er heerst in en rond een abdij. Genieten van een Rochefort 10 op het terras van "Le Luxembourg" in Rochefort.
Hoe graag had ik in de plaats geweest van Zytholoog Jef Van den Steen toen hij in alle abdijen binnen mocht ter voorbereiding van zijn boeken "Abdijbieren Geestrijk Erfgoed" en "Trappist, het bier en de monniken". Hoe graag had ik die Trappistenbrouwerijen bezocht. Het is voorlopig nog maar bij Orval gebleven.
Maar we dwalen af. Eerst genieten van een Rochefort 10. Waar kun je dat beter doen dan op het terras van Hotel - Restaurant Brasserie "Le Luxembourg" met zicht op het mooie stadhuis van de stad.
Rochefort is niet moeilijk te vinden. U verwijderd gewoon enkele houtblokken
Het gezellige terras van Hotel - Restaurant - Brasserie "Le Luxembourg" badend in de zon. http://www.leluxembourg.be/
Van op het terras heeft men een mooi uitzicht op het "Hotel de Ville"
Donkerbruin bier met een beige fijne schuimkraag die snel verdwijnt. Er blijft een randje over.
Het aroma is fantastisch. Zwarte chocolade, oude port met fruitige toetsjes.
Eerst een zoete aanhef. De smaak is over het algemeen bitter. Positieve smaak van alkoholwarmte. Fruitig door de vrijkomende esters, Toffee Lekker, heerlijk gevaarlijk bier
Voske had een biertje van een maand ouder dan het mijne en er waren al smaakverschiller. Het hare was iets voller van smaak.
Gaspar - Het nieuwe Driekoningenbier van Pico brouwerij Alvinne
Na de plechtigheden in het Kasteel der Lakebosschen (zie vorige rubriek) trokken we richting Ingelmunster naar Picobrouwerij Alvinne. Op het programma : Voorstelling 3de Driekoningenbier GASPAR (Een primeur! voor de cursisten) Inhuldiging van het nieuwe proeflokaal en bezoek aan de vernieuwde brouwerij.
Aan de brouwinstallatie is niets gewijzigd. Ze brouwen nog altijd ongeveer 450 liter per keer. Maar aangezien ze een gisttank van 1000 liter en twee lagertanks (één van 1000 l en één van 625 liter) hebben bijgeplaatst kunnen ze nu 2 maal per week brouwen, wat op jaarbasis zal neerkomen op ca 350 hl. Te verdelen onder hun eigen bieren: Blond, Extra, Tripel, Bruin en de Podge stout die het hele jaar worden gebrouwen, de driekoningenbieren Balthazar, Melchior en Gaspar die enkel in de winter beperkt zullen te verkrijgen zijn en uiteraard 'n Maurootje die als voorjaarsbier eveneens in beperkte oplage zal gebrouwen worden.
Daarnaast tal van gelegenheidsbrouwsels zoals momenteel het Blesbier.
Ook zijn bij Alvinne twee brouwfirma's actief: Het Alternatief van Piet Salomez die ongeveer één keer per maand een brouwsel maakt en Danny en Nadine de uitbaaters van het Kroegske (Izegem) met ook regelmatig een brouwsel.
Info : Brouwer Davy Spiessens (Waarvoor dank)
De gisttank van 1000 liter
De lagertanks van 1000 en 625 liter
Gezellig keuvelen voor het nieuwe proeflokaal Jeffrey (broer van Glenn) schenkt de heerlijkheden uit
Gaspar - Driekoningenbier 8% alc.vol.
Het bitterste bier van België
Een mooi goudblond bier met een stevige witte romige schuimkraag. Nagisting in de fles.
De aroma's zijn één en al hop Ook fruitige toetsen waarneembaar ondanks de hopbitterheid.
De smaak is bitter, zeer bitter. maar wel een aangename evenwichtige bitterheid. Een goed uitgebalanceerd bier. Het was nog vrij jong toen we het zaterdag proefden. (Slechts 9 dagen gebotteld)
Ondanks de bitterheid (momenteel het bitterste bier van België) is het zeer aangenaam om te drinken.
Enkele kenmerken
Pils, Tarwe, Pale-Ale en Caramelmout. Challenger en EK Goldings Hop Gist : Belgian Trappist Gist
Op de bierhappening van Bles op 14 oktober wordt hij officieel aan het publiek voorgesteld, maar vanaf heden is hij ook te proeven in de brouwerij Alvinne Alle geïnteresseerde proevers zijn welkom op een zaterdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur.
Alvinne Bierevenementen - zaterdag 26 augustus 2006
Het kon zo uit de eerste aflevering van De Parelvissers komen (Het meesterwerkje van Tom Lenaerts). Ook daar kwamen de personages een voor een toe in een Kasteel ergens in de Ardennen.
Nu waren het geen mensen van een productiehuis die het kasteel der Lakebosschen in Oostkamp betraden, maar oud- en nieuwe leerlingen van de succesrijke cursus voor brouwamateurs die Alvinne Bierevenementen ieder jaar inricht.
Een diploma-uitreiking en een Kruidenbierproeverij stonden op het programma. En als toetje op de taart.De voorstelling van het nieuwe Driekoningenbier Gaspar in het nieuwe proeflokaal bij Picobrouwerij Alvinne te Ingelmunster. Onze dag kon niet meer stuk.
Het Kasteel des Lakebosschen verscholen in het groen. Lakebossendreef - 8082 Oostkamp.
We werden in het koetshuis vriendelijk ontvangen door de dames van de brouwers. Om het ons zo aangenaam mogelijk en ook om een beetje in de sfeer van het Kasteel te blijven hadden ze voor de gelegenheid de open haard aangestoken.
Het knetterend haardvuur
Glenn Castelein verwelkomde een 50-tal oud-en nieuwe cursisten in het Koetshuis. En reikte er de diplomas en attesten uit.
Volgende personen mochten het in ontvangst nemen Dominiek Snauwaert, Bart Geerooms, Paul Van Neulande, Franky Arteel en mezelf. jammer waren er drie cursisten niet kunnen afkomen.
Glenn Castelein verduidelijkte het programma van de dag.
Een vijftigtal aandachtige cursisten kwamen opdagen.
Jan Vandenberghe (Amateurbrouwerij Lupiline en lid van HOP) en echtgenote Veerle Bal (Amateurbrouwerij Lupiline en Voorzitster van HOP) namen de kruidenproeverij voor hun rekening. Ze hadden het over smaakmakers of smaakkrakers. Over welke kruiden en de hoeveelheid die we kunnen gebruiken in het bier.
Jan en Veerle met een deskundige uitleg over het gebruik van kruiden in het bier.
De bieren die we proefden in kleine proefglaasjes van 12,5 waren :
Gageleer (Gagel) van proefbrouwerij Andelot naar een recept van Louis Mulders. Tripel Karmeliet (Curaçao) van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout.
Floreffe Meilleure (zoethout) van Brasserie Lefebvre uit Quenast
De Graal Gember (Gember) van Brouwerij De Graal uit Brakel
En tenslotte Balthazar (Kardemon) van Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster.
Later op de blog komen we nog op die bieren terug.
Een "Tournay" in de brouwerij die menigmaal van naam veranderde
Van Brasserie du Vert Fachaux, over La Brasserie Agache naar Brasserie de Cazeau. De kleine brouwerij uit Tempeleuve veranderde menigmaal van naam. Zaterdagmorgen brachten Pierre (vriend en tevens Zytholoog) en ik naar aanleiding van een verzamelbeurs ingericht door "Cervesia Tornacum" een bezoek aan deze Henegouwse brouwerij. Het zou nog een drukke zaterdag worden. In de namiddag werden Voske en ik trouwens verwacht op het Kasteel der Lakebosschen in Oostkamp voor de uitreiking van de amateur-brouwdiploma's. Maar daarover meer in het volgend hoofdstukje.
De ingangspoort van deze boerderij brouwerij
De kleine Brasserie de Cazeau herstartte haar activiteiten in september 2004 nadat hier van 1753 tot 1969 bier gebrouwen werd. In deze brouwerij wordt de 'Tournay' gebrouwen, een goudblond bier van hoge gisting, 7,2 alcoholgehalte.
De brouwketels en gistingtanks zijn nog bemanteld met hout. Ze zijn beperkt tot 1300 liters
La Tournay 7,2 % alc.vol.
Een goudblond bier met een stevige wandklevende witte schuimkraag.
Het bier heeft een moutig aroma. Ondanks geen toevoeging van kruiden is er een geur van koriander te bespeuren.
Het heeft een zoete aanhef en is fruitig van smaak. Gistaroma's Het is heel fris en het heeft een lichte bitterheid. . Een lekker vlot biertje.
"Quand te poumèn' dins l'ville, qu't'ormeontes l'leong d'l'Esquéaut, Assis-te à n'ein'terrasse, qui fass'freod, qui fass' queaud, Ein' beonn' bière d'Tournay, du beon temps te vas printe. T'ov'là ravigoté, ell' f'ra beonn' beonne à t' vinte."
Na het karten op het circuit van de "Karting des Fagnes" te Mariembourg waar ik mijn schoonzoon en dochter had uitgedaagd zijn we naar Brasserie des Fagnes ook in Mariembourg geweest om het bier van de brouwer te proeven. Het was tenslotte mijn beurt om te betalen want de uitslag van de karting was in mijn nadeel. De derde plaats was verre van slecht, ware het niet dat we maar met drie waren.
Op de eerste plaats met de rode trui, mezelf, daarna de dochter en de schoonzoon. Maar dat was tijdens de start. De aankomst was het juist andersom.
Brasserie des Fagnes. Route de Nismes 26 5660 Mariembourg
Brasserie des Fagnes bestaat eigenlijk uit twee brouwerijen. Een museumbrouwerij en een actieve brouwerij. La bière de Brasseur wordt hier naar gelang het seizoen en het humeur van de brouwer gebrouwen. De andere bieren (klassieke) worden gebrouwen in Purnode bij Brasserie Du Bocq.
Enkele koeien houden een oogje in het zeil.
Boven het interieur en onderaan een deel van de brouwerij.
Bière de Brasseur Cuvée de Brasseur - Bière au Cidre 6 % alc.vol.
Blond bier met witte fijne schuimkraag. Fijn parelend koolzuur.
Een moutachtig aroma. Fruitige aroma geurtjes
Licht zurig met toetsen van bitterheid. Hoppe is er weinig te bespeuren. Door zijn lichte zurigheid en zijn weinig alc.vol is het een leuk doordrinkbier en dorstlesser. Het vloeit vlug uit.
Super des Fagne Brune 7,5 % alc.vol. Gebrouwen bij Du Bock Purnode
Bruin met een mooie dikke wandklevende beige schuimkraag.
Het aroma is dat van gebrande mout. Het was ietsje te koud getapt voor een bruin biertje. Maar het zonnetje bracht daar verandering in. Fruitig en karamel stijgen op uit het speciale glas.
Een zoete moutsmaak. Ook toetsen van Kandij waren te bespeuren. Het bier heeft ook een lichte bitterheid die blijft hangen. Een leuke bittere nasmaak. Heel lekker evenwichtig bier.
Wie zei ook weer dat het een slechte augustusmaand was? Lekker genieten op het terras van Super des Fagnes
Ondanks dat het bier gemakkelijk bij ons te krijgen is, kan ik nog altijd genieten van een heerlijke St. Feuillien Blonde op een Waals terrasje. Trouwens Brasserie Friart was dit jaar nog te gast op ons Karakterbierweekend in Vichte. zie fotogalerij : http://users.pandora.be/hopsite/Karakterbierweekend%202006.html
Een goudblond biertje met een stevige witte schuimkraag in het mooie glas. Een echt stilleven!
En dan het aroma. Lekker bloemig, ruikend naar vers fruit. fruitgist en mout. met lichte hoparoma's.
De smaak van sinaasappel, Citrusvruchten. Een tikkeltje koreander. Bloemig en licht kruidig. Lichte hopbitterheid Een frisse aperitief ondanks zijn 7,5 alc %
En wat smaakt er heerlijker na dit bier dan een beroemde BBB. Nee niet een bier van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout maar een malse Blanc Bleu Belge. Het superieur vlees van onze Franstalige Belgen. Als dit lekkere malse vlees op de menukaart prijkt twijfelt niet en bestel het met een gerust hart.
Al sinds 1980 bestaat 60 procent van de Waalse rundveestapel uit het gerenommeerde ras Blanc-Bleu Belge (BBB). Nauwelijks enkele decennia geleden diende dit vermaarde vleesras nog voor zowel de vlees- als melkproductie.
Auteurs Chris Vandewalle (rechts) en Roger Lievens (midden) overhandigen hun boek aan dhr. Geert BOURGEOIS, Vlaams Minister van Bestuurszaken, Buitenlands beleid, Media en Toerisme
Groepsfoto met dhr. Geert Bourgeois, de auteurs, familie Lievens en andere leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus".
Marc Strubbe - Brouwerij Strubbe Ichtegem (Brouwer en bestuurslid) Chris Vandewalle - Brouwerij De Dry Schichten Pervijze (Schrijver) Rik Vernack - Oostende (Biermeester en voorzitter Oostendse Bierjutters)
Voor deze bijzondere gelegenheid had Mevr. Nicole Feys van 't Brouwershof flessen met de hand geschilderd voor de leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus".
De mooie flesjes met als inhoud "Snoek Bruin"
De grote handgeschilderde flessen Keyte en Snoek Bruin.
Het Brouwershof - Een gezellige pleisterplaats in Alveringem
Links : Links het museum - Rechts het interieur van het Brouwershof.
De Snoekbieren die op de receptie geschonken werden :
Snoek Blond 7,5 alc% - Brouwerij Bavik
Blond bier met een stevige witte schuimkraag. De vorm van het tulpglas speelt daarin een voorname rol.
Moutig (pilsmout) parfum met fruitige toetsen. Het heeft een hoppige smaak en een zekere aangename harde bitterheid. Een karakterbier voor mensen met smaak. Toch opletten met de 7,5 Alc. %
Snoek Bruin 5,5 alc.% - Brouwerij Strubbe
Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag.
Zuur zoet en kruidig aroma. Geen hop bittrehied te bespeuren Zoete afdronk met lichte fruittoetsen. Een licht aangenaam West-Vlaams biertje
Een plaats waar we altijd halt houden als we in de buurt zijn is Brasserie Silenrieux. Brasserie Silenrieux gelegen in de gemeente met dezelfde naam lig tussen Beaumont en Phillipville en niet zo ver van Walcourt. Het gebouw bestaat uit een brouwzaal en een degustatieruimte gescheiden door een wand met ramen zodat ge van de gelagzaal een mooi zicht hebt op de brouwerij.
Brasserie Silenriuex met gelagzaal.
Zicht op de brouwerij.
Brasserie de Silenrieux Rue de Noupré B 5630 Silenrieux.
De bieren van Brasserie de Silenrieux zijn toch iets apart. We hebben er de Sara (met sarrasin of boekweit, ook wel zwarte tarwe genoemd ) La Joseph (met épeautre of spelt, een soort grove tarwe). Verder brouwen ze ook nog het Bio bier "Leireken" voor de bierfirma "Guldenboot" uit Opwijk. We proefden er het honingbier "Le Pavé de l'Ours" en hun Sara. Mag ik er bij vertellen dat we van mekaars bier proefdenom zo de alcohol te beperken. Dit is wat bierproevers doen, verstandig degusteren.
Sara 6% alc.vol. - Brasserie Silenrieux
Een donker biertje (bijna zwart) met een beige romige schuimkraag. Het aroma doet denken aan pannekoeken. Zoet moutige geur De smaak is zoet met toch nog iets zurig. Licht hoppig en een fruitige nasmaak
Een aangenaam lekker bier die me echt kan bekoren. Sara, wat doe je me aan?
La Pavé de l'ours 8% alc.vol. - Brasserie Silenrieux
Een goudblond bier met een licht beige schuimkraag. Geschonken in een glazen bierpot.
Het aroma was eerst reukloos. Na enige tijd kwamen de geuren van honing opzetten.
De smaak is zoet en u proeft er speculoos en peperkoek. Het bier vloeit langzaam uit. Opletten want het gaat gemakkelijk zoetjes binnen. Maar met zijn 8% alc.vol is het wel een gevaarlijk biertje. Zeg maar niet dat het van de honing komt als ge moet blazen.. want dan hebt ge zeker prijs! Een bier voor liefhebbers van zoet.
We hebben ook nog enkele andere botteltjes gekocht voor in onze vakantieplaats en voor thuis. Die bespreek ik later wel.
Bière des Arbaletriers - Brasserie Charles Quint - Beaumont
Een eerste tussenstop op weg naar de Ardennen was in Beaumont.
Dit Henegouwse stadje heeft me altijd gefascineerd. Was het de Salamandertoren of de legende van Karel de Vijfde en de drie Auvergnaten (mannen uit Auvergne) ?
Het leek vroeger groter dan nu.Als kind dacht ik dat we al diep in de Ardennen waren toen we er telkens halt hielden.
Voske en ik bezochten het bekende café restaurant Charles Quint
Le Charles-Quint, Grand-Place 8, 6500 Beaumont (071/58.88.61Fermé le jeudi. Spécialité : Jambon braisé façon Charles-Quint, Riz de veau à la moutarde de grain, gibier en saison
Het gezellig interieur van Brasserie-Restaurant Charles Quint
We proefden er het plaatselijke bier Beaumont Bière des Arbaletriers".
Beaumont Bière des Arbaletriers 8,5% Alc.Vol. Brasserie Dupont - Tourpes
Een amberkleurig biertje (neigt naar rood) Licht beige schuim die snel verdwijnt maar een randje achterlaat. Het heeft een zurig aroma - ruikend naar groene appels. de eerste smaak is caramel zoet en dan iets zurig. Het smaakte ook heel eventjes naar oxydatie (Houdbaarheidsdatum 2007) wat absoluut niet stoorde. Er was een zekere bitterheid te bespeuren maar die leek ver weg. Op het etiket stond er 75 cl ondanks dat het een 33cl flesje was.
In de plaatselijke drankenhandel hebben we nog een 75cl fles gekocht. We moesten wel drummen om bij de streekbiertjes te geraken, want blijkbaar was heel het stadje aanwezig om er zijn ochtendbiertjes rechtstaand tussen de bakken te drinken.
De 75cl fles had ongeveer dezelfde aroma's en smaken als de kleine flesjes. De oxydatie was nu nergens te bespeuren.
De 75cl fles
Stad van Beaumont, Stad van ongeluk Op de middag aangekomen, Om één uur opgehangen !
De 10de Toog en Tafel Happening bracht ons ook in contact met het majestueus Celtic Ireland hotel in de Langestraat.
Op de binnenkoer was het gezellig druk.Een Ierse bard en een Schotse Piper wisselden mekaar af metIerse Folksongs.
Het hotel is indrukwekkend.Prachtige zalen en ruimtes waar je een Guinness of een Kilkenny kunt nuttigen. Ook een Whiskybar ontbreekt niet. Een enorme toog met daarachter verschillende tweetapkranen (om twee Pints tegelijkertijd te kunnen tappen) is een van de blikvangers van het hotel. Het is er groots opgevat. Misschien ietsje over.
Voske en ik waren naar Oostende afgereisd voor de 10de Toog en Tafel Happening in het Louisakwartier.Dit kwartier bestaat uit het Achturenplein, De Kapucijnestraat, Sint-Niklaasstraat, een gedeelte van de Langestraat en de Louisastraat.
Het is in deze laatste dat Het Botteltje zich bevind.Het Botteltje is een gezellige bruine kroeg waar je een 15-tal bieren van t vat kunt krijgen en ±300 van de fles.
Het gezellige café 't Botteltje
15 bieren van 't vat en +/- 300 van de fles
Allerhande ruimtes om gezellig te genieten van de biercultuur.
Donker bruin bijna het dieprood van een Bourgogne wijn. Mooie beige schuimkraag die snel verdwijnt maar met een blijvend randje.
De aroma's zijn schitterend. Ondanks zijn 9% alc.vol geen alcohol waarneembaar. Dit maakt het bier zo gevaarlijk. Aroma's van allerhande fruit. Zeer complex te noemen.
De smaak is aangenaam lichtzuur van de melkzuren. Ook lekkere fruitsmaken die lang aanhouden. Het ruikt als een wijntje en het drinkt als een wijntje maar iets beter! Een bier die elke Belg zou willen drinken.
Gelijktijdig met de Toog en Tafel happening liep het Belgisch Kampioenschap van "Levende Standbeelden". Alhoewel ze nog uren moesten stilstaan waren de Bouwvakker en de loodgieter bereid om voor ons te poseren met het heerlijke Oerbier. Het donkere Bier dat voor een prachtige contrast zorgde ten op zichte van hun grijze kledij.
Zelfs de Nederlandse Levende Beelden "De Bouwvakker" en "De Loodgieter" waren dol van dit brouwsel. Alleen mochten ze er niet veel van drinken want ze moesten nog uren stilstaan. Bedankt mannen voor het poseren
Wie als Zytholoog (bierproever) nog nooit t kroegske bezocht heeft verdiend als straf een hele avond Leffe te drinken.Hoe erg het ook is.
Danny en Nadine de uitbaters zijn bezeten door de biermicrobe.Ze zijn zo begaan met onze Belgische biercultuur dat ze ver gaan met hun eisen in hun biertempeltje.
Zo mag je bvb geen sigaren roken (omdat het parfum van een sigaar de degustatie kan storen).Ook luidruchtig gedrag wordt niet getolereerd.Er is geen pils, Palm, en Grimbergente verkrijgen.Ook het volume bier Leffe is nergens op de kaart te bespeuren alhoewel er meer dan 500 soorten bier te vinden zijn op de eigen ontworpen bierkaart. Kortom t Kroegske is een oase van rust. Genieten en nog eens genieten.
Of om het met de woorden van Bob Hendrickx te zeggen Een café met een ziel
Links : Gezellig tafelen - Rechts : Een keuze uit meer dan 500 bieren
Tijdens de winter nog de gezelligheid van een kolenkachel.
Zoals eerder reeds vermeld gingen Voske en ik het Kroegbier Goud gaan proeven.
Kroegbier Goud is een bier waar Danny en Nadine het recept zelf hebben ontworpen. Ze hebben eerst een proefbrouwsel van 20 liter gemaakt om daarna een brouwsel van 400 liter te laten brouwen bij Pico brouwerij Alvinne.
Het bier viel zo in de smaak bij de klanten dat ze reeds aan hun tweede brouwsel begonnen zijn.
Kroegbier "Goud" 6,6 %alc. vol. Pico brouwerij Alvinne - Ingelmunster naar een recept van 't Kroegske.
Zoals zijn label Rechtuit zonder franjes maar met een ziel.
Blond bier met een stevige witte wandklevende schuimkraag.
Aromas Mout, met enorm veel hoppegeuren. kruidenaroma's afkomstig van de Amerikaanse gist.
(t Kroegske zal nooit kruiden gebruiken in hun bier).
Bij de eerste slok ben je enorm verrast.Je kan de smaak niet meteen thuis brengen.
Ik durf zelf spreken van een soort leersmaak maar in de positieve zin. (in bepaalde karakter wijnen vind je ook een leersmaak terug). Zelfs de harde smaak van zwarte drop kan ik er in vinden. Een soort bitterheid die je echt gewoon moet worden.
Het is de tweede maal dat ik het bier proeft en mijn twijfels zijn enigszins verdwenen bij de eerste keer. Toen proefde ik een wrange bitterheid.Nu smaak ik meer een harde bitterheid die niet bij iedereen in de smaak zal vallen.U kan het bier beschrijven als zwart/wit.Zonder grijstonen. Wat ik bedoel is : U drinkt het graag of niet graag.
Het is een complex biertje.Helemaal anders dan het soort bieren die we gewoon zijn.
Een bier die je niet na de eerste keer geproeft te hebben zomaar kan beschrijven. Het is een bier zoals haar etiket.Rechtuit zonder franjes maar met een ziel.
Naarmate je het drinkt wordt je er verliefd op.
We hebben al mogen proeven van hun proefbrouwsel Kroegbier Pater.Een bruin warm biertje die ze gaan brouwen in de aard van een trappistenbier. Ik kan u nu al verklappen dat dit een echte topper zal worden. Dit bier, deze winter bij de warme kolenkachel en in de achtergrond de zo vertrouwelijke alternatieve muziek van 't Kroegske.....amaai
Vooraleer we richting 't Kroegske trokken waar we het plaatselijke huisbier gingen proeven besloten Voske en ik nog eerst even een bezoekje te brengen aan de Kasteelkelder van het Kasteel van Ingelmunster. Het kasteel was in 1075 een versterkte burcht gebouwd door Robrecht de Fries, graaf van Vlaanderen. Het werd gebouwd op de ruïnes van een klooster dat in 640 bewoond was door Engelse monniken, die hun naam aan deze plaats gegeven hebben (Anglomonasterium = Ingelmunster).
Het prachtige Kasteel badend in de zon.
Bij mooi weer is het prettig vertoeven op het terras boven de kasteelkelder.
Binnen kun je genieten aan een van de vele vensters die uitzicht bieden op de slotgracht
De Apostelstraat in St. Niklaas is meer een soort pleintje dan een straat. Juist achter het voormalig stadhuis gelegen. Dat daar verschillende leuke herbergen gevestigd zijn zou je aan de naam van de straat niet vermoeden. Wij bezochten om in heilige sferen te blijven "Brasserie Sinte-Marie'. Dit bruin café is gevestigd in een oude drukkerij die dezefde naam droeg, vandaar... De toog is een rood koperen brouwketel en oude emaille bierplaten versieren de muren. Jammer is er in het café ook plaats voor speelautomaten. Die staan wel in een ander ruimte opgesteld maar toch ontsieren ze het gehele interieur.
We kozen voor een Cuvée de Briqville. Indertijd (1950) nog gebrouwen door Van Goethem uit Steendorp. Het had toen nog een 6,2 % alc. volume. Nu gebrouwen bij Bios - Ertvelde heeft het een alc. vol. van 8 %. Ervaren Zythologen denken meteen aan een etiket bier van Augustijn. En dat is het ook. Voor een definitie van een etiketbier zie : http://www.zythos.be/dossiers/etiket/etiketbier.html
Bij het niet meteen vinden van het gepaste glas (door de drukte op het terras en het niet opdagen van een kelner) werd maar een Westmalle Trappistenglas genomen. Een minpuntje toch voor de cafébaas..
Cuvée de Briqville 8% alc. vol. (Augustijn) - Hergist op de fles. Brouwerij Bios (Vansteenberge) - Ertvelde http://www.vansteenberge.com/
Kleur : Goudkleurig Amber. Een stevige witte schuimkraag. Die snel verdwijnt. (te koud) Enige aroma was er op het moment niets waar te nemen. Langzamerhand als het bier ietsje warmer had kwamen fruitige toetsen naar boven van citrus De smaak is zoetmoutig met een lichte bitterheid in de achtergrond. Het heeft een volle smaak met een lange afdronk. Er bestaan betere bieren weliswaar, maar dit bier (ik spreek nu van Augustijn) is een goed typisch Belgisch bier en prijs kwaliteit gezien, zeker het kopen waard om thuis te genieten.
Cuvée de Briqville is de Franse naam voor Steendorp. Jammer dat op het etiket het moederbier (Augustijn) niet vermeld staat.
Ter gelegenheid van de Euromarkt zijn Voske en ik naar St. Niklaas getrokken. We zijn nog onder de indruk van de vernieuwde markt. Een voorbeeld voor veel steden in België. Ook de Euromarkt was een schot in de roos. Veel kraampjes uit verschillende Europese landen (25) waar men lekker kon proeven en specialiteiten kopen.
Zo zijn we op het terras van "De Cipierskelder" beland. Een terras waar je 2,00 armer wordt als je niets drinkt
De cipierskelder is onder gebracht in de Cipierage. Dit was een voormalige gevangenis (opgetrokken in Barokstijl 1661 - ´62) van het Land van Waas. Ontworpen door Lucas Faid'Herbe.
De Cipierskelder bevind zich tussen het voormalig stadhuis en de voormalige gevangenis
De fruitbieren zijn IN tegenwoordig. Het zijn DE terrasbieren van het ogenblik. Gebrouwen speciaal voor vrouwen en studenten. Als Zytholoog kan ik niet anders dan er ook eentje proeven, alhoewel de bieren volgens de publiciteit niet bedoeld zijn voor mannen op rust.
Daar de Cipierskelder verbonden is aan Alken Maes viel mijn keuze op een Mort Subite X-treem Framboise 4,2 % alc.vol.
Kleur : Roze met een licht roze schuimkraag. Fijn parelend. De aroma's zijn zoet, geur van snoepjes. Ook de smaak is zoet met een lichte zurigheid in de verte. Een plakkerig biertje die niet echt aan mij besteed is. Mensen die graag mierenzoet drinken zullen hun hart wel ophalen aan dit biertje. Waarom men deze bieren altijd associeert met vrouwen en studenten is mij een raadsel? Inderdaad vrouwen zijn zoetebekjes en studenten leven nu éénmaal in een Coca Cola tijdperk, maar er zijn ook mannen die op deze wespenlokkende biertjes vallen.
Voske dronk terecht een bittere Orval. Of is dit bier door zijn bitterheid enkel voor mannen?
Een roze zuurtje (zelfs de opborrelende fontein kwam er van roze!)
Ik wil op deze blog (vermits het naast bier ook om leuke cafeetjes gaat) een bijzonder plaats vermelden. "Steppe en Oase" Deze gezellige Oosterse Theetuin bevind zich in het hartje van Gent. Het is een aangename verblijfplaats om iets te eten of te drinken. Welswaar geen bier, maar er zijn toch alcoholische dranken verkrijgbaar zoals Steppe Coctail en Raki een Turkse pastis. U kan in de tuin rond een fontein plaats nemen en Komboucha (Chinese Thee) drinken. je kan er allerhande tapa's en ook Tabouleh een Libanese salade met bulghur bestellen. (Bulghur zijn tarwekorrels die gedroogd en grof gemalen of gebroken worden). Wij dronken er Koffie Frappee (Zwarte koude koffie gemengd met mokacreme en ijs)
Naast de tuin zijn er ook diverse binnenruimten om te zitten. De hele tuin ruikt Oosters en de muziek is die van bedoeien.
Brugse Zot in Oosterse sferen - De Stoepa - Brugge
De Stoepa in Brugge is een Praat- en eetkroeg die ge beslist eens moet bezoeken als je in Brugge vertoeft.Het eetcafé ligt dicht bij het station. In een prachtig gezellig maar eenvoudig Oosters Interieur kun je er gezellig tafelen.Er zijn verschillende kamertjes waar je kan plaatsnemen. Ook het leuke terras is het vertoeven waard. Op de kaart verschillende soorten Oosterse gerechten zoals Wraps, Wok gerechten, Indonesische noedels enz Ook lekkere pastas en salades zijn er te krijgen. Opgelet !!! Er is geen harem voorzien.
Goudblond bier met een fijne schuimkraag. Let op! Hij werd zo opgediend Een fijne pareling in het glas.
Zoete moutige en fruitige aroma's. Zelfs een tikkeltje gebrande suiker.
Een zoete aanhef van smaak. Moutzoet Een zeer lichte hopbitterheid te bespeuren. De nasmaak is zoet en moutig. (volmoutig) Licht fruitige toetsen (Perzik?).
Een leuk biertje maar met toch ietsje te weinig karakter. De "Halve Maan" speelt op zekerheid. De vele buiten- en binnenlandse toeristen met al hun verschillende smaak tradities moeten het natuurlijk lusten. Dus noem het maar een commercieel bier.