Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
04-11-2007
Alle Belgische Bieren - gebundeld in één boek
Alle Belgische Bieren
De nieuwe bierbijbel! Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.
Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.En wat voor één!.
Alle Belgische Bieren een dikke bundel van 1567 paginas met een overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.
De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.
Heel mooi.Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.
Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
Via pictogrammen naast de foto onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.
Links vind u alle informatie van het bier. Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft. De ene is al opender dan de andere.
Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.
Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.
Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargonen een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirmas weer.
Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.
Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.
Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.
Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.
Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn. Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn, want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.
Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de deze Belgische bierwereld samen te bundelen.
En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft maakt het alleen maar mooier.
Een dikke proficiat aan Hilde Deweer en De Group Vandamme voor de fotografie en allen die hun medewerking verleend hebben.
Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren" is verkrijgbaar in de boekhandel. 35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met 750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.
Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.
Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.
In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.
Maar doordat ze soms te lang in de natuurvoedingswinkels blijven staan waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.
Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje Jessenhofke besteld in Biomarkt te Kortrijk.
Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.
Als dat geen service is!
Jessenhofke is een blond bier. Met de avondzon treden kleurveranderingen op.
Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.
Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.
Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen
en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.
Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.
U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, De mout-en de hopkamer.
Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas. met een prachtige witte schuimkraag.
Het Biobier Jessenhofke waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.
Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij Het bier is er enigzinds bitterder op geworden. Wat de smaak alleen maar ten goede komt
Jessenhofke 8 % Alc. Vol.
Blond biertje met witte stevige schuimkraag.
Het aroma is fruitig Moutig en kruidig.
De smaak is ietsje moutig maar kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten bitter van bij de aanzet en het vloeit ook bitter uit
Een droge afdronk een lekker evenwichtig biertje
Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier
heeft niemand het op de proeverij gesmaakt. De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.
Een pracht van een degustatiebiertje
Een prachtig biertje in een mooi proefglas
Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van deO'Cool vestigingen Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine
Mooi met de ondergaande zon. zie ook het Biologo op het etiket
Afgelopen week kregen Voske en ik een uitnodiging van Brouwerij Moortgat om op vrijdag 26 oktober 2007 samen met de pers en nog andere bierliefhebbers de voorstelling van hun nieuw bier Duvel Tripel Hop bij te wonen.
Wij vonden het een hele eer om hiervoor uitgenodigd te worden en zijn er maar al te graag op in gegaan.
De voorstelling vond plaats in het gloednieuw Duvel Depot of kortweg 'DD' genoemd.
Het is gelegen in Breendonk-Dorp vlak naast de brouwerij.
Het gloednieuwe bezoekerscentrum "Duvel Depot" of kortweg 'DD'
De achterzijde van het centrum met binnenplein. Tijdens de zomerdagen is het hier lekker vertoeven.
Het was Chief Executive Officer Michel Moortgat die ons verwelkomde.
Geïnspireerd door een oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe was het idee ontstaan om te gaan experimenteren met enkele hopsoorten om zo een nieuw bier te creëren. Het bier viel zo in de smaak dat brouwerij Moortgat besloot omhet éénmalig beperkt af te vullen en het op de markt te brengen om andere bierliefhebbers de kans te geven dit uniek bier te laten ontdekken.
Het bier werd Duvel Tripel Hop gedoopt, verwijzend naar de extra hopping en het hogere alcoholpercentage.
(9,5 % t.o.v. 8,5 voor Duvel).
Chief Executive Officer Michel Moortgat stelde het nieuwe bier aan de genodigden voor.
Deze oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe. inspireerde de brouwerij om eens te experimenteren met diverse hopsoorten.
Michel Moortgat had de eer om het eerste glas in te schenken.
Brouwmeester Hedwig Neven antwoorde op de veel gestelde vragen en nam achteraf voldoende tijd om met de genodigden te praten.
De prachtige feestverpakking. Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom.
Duvel Tripel Hop. een bier met een rijk smakenpallet, extra hoparoma's en een opgedreven bitterkracht. 40 EBU.
PP. Michiels Duvelambassadeur met rechts van hem Olav Blancquaert, verkoopdirecteur horeca België van Duvel. Enkele uren later stond Paul met Soulsister op de Night Of The Proms. Als dat geen liefde voor Duvel is!
Duvel Tripel Hop. Een prachtige blend van drie hopsoorten. SaazSaaz, Styrian Golding en Amarillo een Amerikaanse hop. Dry Hopping met Styrian Golding Bloemen.
Ook aanwezig, Vice-Voorzitter van Zythos Jan Rumes, Fons Minne voorziter Heikantse, notoir bierkenner Joris Pattyn en echtgenote en ook hoofdredacteur van Zythosmagazine Marc Mertens.
Hedwig Neven Brouwmeester Duvel Moortgat in gesprek met voorzitter HOP Lode Van Biervliet, auteur en brouwer Jef Van den Steen, auteur Bob Magerman en professor Bio Chemie Freddy Delvaux.
Goudblond bier met een romige witte schuimkraag. minder koolzuur aanwezig dan de klassieke Duvel wat het bier aangenamer maakt om te drinken.
De neus is bloemig met heerlijke citrusgeuren dit is waarschijnlijk door de Amarillohop en de Styrian Golding.
De smaak is zeer fris en mild. lekker hoppig en licht bitter. Fruitige toetsen
Ik had eerder een ietsje bitter bier verwacht. 40 EBU t.o. 35 EBU voor de gewone Duvel.
De aangename bitterheid komt door de aromahoppen vertelde brouwmeester Hedwig Neven. maar Saaz Saaz is een hopsoort die veelal gebruikt wordt voor pils. Waarschijnlijk zal de lichte bitterheid daar van komen.
Het bier heeft een uitgebalanceerde smaak. en een droge afdronk.
Een heel lekker bier een feestbier voor de Kerst en Eindejaar. Maar 12.00 voor een fles is wel iets prijzig en zal velen toch wel afschrikken.
Michel Moortgat, Chief Executive Officer van de brouwerij en Hedwig Neven Brouwmeester toosten op het succes.
Duvel Special Edition. 9,5 % Alc. Vol. Slechts 200 HL werden er gebrouwen oftewel 22.000 flessen van 75cl. En toch gaat u zich moeten haasten om er eentje op de kop te kunnen tikken.
Voor nog meer foto's van deze voorstelling klikt op onderstaande foto !!!
Met negen aan tafel bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur
Met zeven aan de tafel De grote tafel bij ons thuis
Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?
Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel en dit meubilair stond niet bij ons thuis maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.
Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.
(Vriendschap kent geen grenzen).
Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door Cervesia Tornacum http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/ genoten wij van het surprise menu van Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur.
Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)
Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis een klein varkentje cadeau (Cochonne) Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling
Een kast vol zwijntjes.
Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.
Dit is het traditionele bier van de brouwerij. Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785. Een typische Waalse saison.
Saison de Pipaix ontstaan in 1785
Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag
Het schuim is wandklevig.
Het aroma is iets muffig kruidig
Fruitig, hoppig en heel complex
Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling
Goed gekruid
Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.
Niet dat het stoort.Integendeel
Fruitige prikkels van koriander.
Een zeer smakelijke aperitief!
Prachtig van kleur en heel lekker Zalm bereid met bier
Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm
De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden en in het bier Vapeur en Folie
Daarna werd de zalm gerookt.
Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier. Een stilleven in de brouwerij.
Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude "Vapeur en Folie"
Vapeur en Folie ontstaan rond 1986
La Folie (8% alc. Vol.)
Het werd geschonken uit 75cl flessen
Het is een donkerblond biertje
Met een witte schuimkraag
Het aroma is kruidig en fruitig
De smaak is ietsje zurig
Zeer fris.
Fruitige toetsjes
Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes
kwamen naar boven.Juist niet genoeg om te storen.
Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.
Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.
Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.
Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.
Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.
De bijhorende "pommes mousseline"
Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op
een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.
Zes prachtige regionale Belgische kazen
Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez. Het is een romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.
Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée, de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en een "Coeur De Gaume".
De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid
Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)
Het werd geschonken in 75cl flessen
Vapeur Cochonnette Het bier vind zijn oorsprong in 1992.
Het is een donkeramber biertje
Met een licht beige schuimkraag
Het is fruitig en hoppig
Met een lichte bitterheid.
Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.
Helemaal niet slecht.
Als afsluitertje konden we nog proeven van "Esprit De Vapeur Cochonne" Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne. Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.
Klein en lekker maar gevaarlij !!!.
Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel om nog eventjes na te genieten.
Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette
Jean-Louis lichtjes aan het indommelen. Of dromen van een nieuw biertje?
Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat. We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.
Luisteren naar zotte verhalen over hop en zes biertjes proeven - Een ideale combinatie
We waren al eens eerder uitgenodigd door onze collega bierproevers van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) om samen de bieren van Het Anker (Mechelen) te proeven.
Nu was het de beurt aan HOP (Heerlijk Objectief Proeven) om onze bevriende clubuit Ingelmunster te ontvangen.
Vrijdag laatsleden (19 oktober 2007) was het zo ver In het prachtige zaaltje van Café Mozaïek waren er een vijftigtal leden van beide clubs samen gekomen om te genieten van de ludieke hoppe verhalen van Keteniersvoorzitter Guido Vandermarliere.
Keteniervoorzitter Guido Vandermarliere.
De Keteniers zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid v oor de geschiedenis van de hoppecultuur in zijn brede betekenis.
Daarbij wordt zowel gewerkt rond het:
Verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften, fotos en afbeeldingen.
Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen die met de hop te maken hebben.
Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk maken van deze zaken met het oog op het bewaren en het herinneren van deze hoppecultuur.
Ze hebben meegedaan aan de Monumentenstrijd op Canvas en er een mooie finaleplaats aan overgehouden.
Guido Vandermarliere Een'meester' verteller die alles wat men nooit wilde weten over de hop en het bier weet
Tussen de verhalen in schonken wij zes biertjes (in proefglaasjes) gebrouwen met hop uit de streek van Poperinge.
De 6 biertjes allen gebrouwen met hop uit het Poperingse. vlnr : Petrus Oude bruin - Poperings Nunnebier - Jessenhofke, 't Maartje van Heule - Père Noël en Mikkeller
HIC en HOP maakten er een aangename avond van. De mooie en gezellige locatie "De Mozaïek" was vroeger nog een Koetshuis.
Door de boeiende verhalen van Guido was het ondanks de grote opkomst muisstil in de zaal.
Enkele zotte verhalen die hij op een aangename en boeiende manier wist te vertellen
Hoe den hommel geschapen werd Hymele of humele Gambrinus of Cambrinus Taverniers en de Ieperse costumen Het kraaien- en hopmotief Keien in de kop enz...
Naast luisteren, was proeven een aangename bijkomstigheid.
De Bieren met hun hop
in deze 6 bieren waren een 10-tal verschillende hopsoorten uit het Poperingse aanwezig. Target, Magnum, Challenger, Northern Brewer, Fuggle, Golding, Saaz, Styrian Goldings, Brewersgold, Hallertau. + 2 Amerikaanse : Cascade en Amarillo
*Target (Bitterhop) - Eerste Engelse superalfahop (1972) *Magnum - Super-Alfa-Hop (bittrehop) Droge hopbellen = Target Het bier rijpt ongeveer 24 maanden op eiken vaten. Daardoor verkrijgt Petrus Oud bruin zijn licht zurig karakter. Het matige alcoholgehalte maakt van dit bier de perfecte dorstlesser. Een lekker bier om mee te beginnen. Bijna alle aanwezigen waren te vinden voor dit bier
Gebruikte hop *Challenger - Een Ambivalente hop of fijne bitterhop *Northern Brewer (is een bitterhop, een distinctieve droge hop voor volmondige bieren). Hopboer Joris Cambie Er werdt geschreven dat het Poperings Nunnebier gebrouwen wordt met Buvrinnehop. Wetende dat dit bier ontstaan is tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge en dat Buvrinnehop nergens meer te vinden is. was dit een grapje waar veel leken intrapten.
Verder stond nog : "Buvrinnehop is een zeldzame, erg oude aromavariëteit, die eigenlijk weinig opbrengt. Ik heb er nog slechts tien planten van staan, die ik kweek op biobasis. Het is dus heel exclusief. Brouwingenieur is Johan Lefever: ,,Het nieuwe bier is origineel, ik testte het eerst uit in een microbrouwerij. Het Poperingse Bierproeversgenootschap vond het erg geslaagd. Het wordt nu gebrouwen in brouwerij Verhaeghe in Vichte, met water, tarwe, gerst en hop. Het is vooral de hop die de typische smaak bepaalt". Niet slecht.Maar ook geen echte hoogvlieger. Het biertje is eerder commercieel. De meeste aanwezigen dronken het graag maar vonden niet het beste bier van de avond.
*Saaz hop - pellets+ bloemen (Aromahop) Tsjechische hop met een lange en sterke traditie *styrian goldings pellets (Oud-Engelse hop 1790) - Een beetje
De saaz hop gebruiken ze in pellets in de kookketel (bitterhop) en als laatste gebruiken ze de saaz bloemen om hun wort te wassen door de hopzeef. Dit om een extra aroma aan het bier te geven, en tevens om te filteren (2 vliegen in 1 klap als het ware). In de hopzeef gaat een combinatie van verse saazbloemen maar hoofdzakelijk de overjaarse hop, omdat ze niet meer willen aan bitteren. aldus Brouwers : Björn Desmadryl (Technieker bij Liefmans) en Kim Olievier (biotechnologe) Dit bier werd gebrouwen tgv De Tinneksefeesten in Heule Het is een gezelschapsbier.Slechts 500 liter gebrouwen. Het bier is dit jaar niet meer te krijgen. Ik heb de laatste dozen kunnen aanschaffen. Met dank aan Peter van 't Rusteel.
Over dit bier waren de meningen verdeeld. Sommigen vonden het beste bier van de avond Anderen vonden het minder (iets te veel koriander). Het was ook een van hun eerste (naast Netebuk) bieren dat deze nieuwe brouwerij 't Brouwkot brouwde. Zeker geen slecht begin!
Het origineel etiket deed ons terug denken aan de inmiddels verdwenen brouwerij "De Zwingel" uit Harelbeke.
*Magnum(Bitterhop) *Challenger (Aromahop) + 2 Amerikaanse hoppen nl.Cascade en Amarillo Indian Pale Ale 9°, which was developed by Struise and the Mikkeller Brewery Denmark. Een dubbele IPA van 130 EBU Het is gebrouwen sinds april 2007 met zes maanden lagering alvorens het bottelen kon plaatsvinden. Dit vonden de meeste het beste bier.
We kregen het als primeur. Bedankt Urbain van De Struise.
Alle bovenstaande bieren zullen nog afzonderlijk besproken worden op deze blog
Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.
Het is al iets meer dan een jaar geleden dat Brouwerij Duvel Moortgat de succesvolle streekbierbrouwerij Achouffe overnam.
Brasserie Achouffe gelegen in het hart van de Ardennen en op een boogscheut van Houffalize werd in 1982 opgericht door twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts.
De brouwerij werd door de noeste inspanningen van beiden een enorm succes. De kabouters veroverden stilaan het Belgisch bierlandschap en werden geroemd over gans de wereld.
Wie kent niet de heerlijke kwalitatieve speciaalbieren Blonde La Chouffe ende donkere Mc Chouffe in de traditionele 75cl flessen?
Het internationale succes is ook Brouwerij Moortgat niet ontgaan. Door de goede contacten tussen beide brouwerijen en de ambities van Achouffe op Internationaal gebied hebben geleid tot de overname van Achouffe door Duvel Moortgat.
Maar hoe zit het nu met Brasserie Achouffe één jaar later?
Oprichter Chris Bauweraerts was zo vriendelijk om voor mijn Bierblog een verslag uit te brengen over de evolutie bij Achouffe sinds de overname. Hij nam zelf de exclusieve fotos en mailde ze me door. Waarvoor hartelijk dank.
Chris Bauweraerts met zijn unieke T-shirt van De Choufferie 2007
Chris wist ons het volgende te vertellen :
De Bierliefhebbers die dachten dat de overnamescenario van Br. D'Achouffe door DUVEL-MOORTGAT een sluitingsscenario was zijn er dik naast. Het is een ontwikkeling- en een samenwerkingsscenario. Het mag ook eens worden gezegd.
Dit jaar heeft Achouffe volgende investeringen kunnen doen:
15 000 vaten.
2 ckt-tanks van 900 HL elk, deze moeten nog geleverd worden. ( wij hebben reeds 6 X 180 HL + 4 X 400 HL )
Een tweede tankwagen van 300 HL om Bier van br. Achouffe naar de bottelarij in Fontenaille te vervoeren.
Een "Anton Paar" meetapparaat. ( Kost: 35 000 )
Het krattenpark van br. D'Achouffe is gestegen tot 102 000 kratten.
Aankoop 17 Ha grond in Achouffe.
Bottelarij Fontenaille hadden wij twee terreinen langs de N30, die werden één gemaakt door aankoop van de gebouwen en terreinen die zich middenin bevond. Alzo is de beschikbare grond in Fontenaille 3 Ha groot.
Het personeel steeg van 20 naar 26.
De Chouffe-Bok-6666 is terug van weggeweest. OK, exclusief in Nederland te verkrijgen.
De verkoop stijgt dit jaar met 40%...
De allereerste vrachtwagen van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe. Moet op 15 september geweest zijn. Kwam P.O.S. materiaal halen voor Duvel vertegenwoordigers.
Eddy, de allereerste chauffeur van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe. Nu komen er 3 opleggers per week !
Achouffe 23 october 2007.
Achouffe 23 october 2007. De linkse tank dient als extra-lagertank.
CO2 druk maakt de tank leeg. Minder pompen minder oxydatie.
De rechtse tankwagen is er dit jaar bijgekomen.
Betonnen vloer waarop de 2 CKT's van 900 Hl moeten komen.
De brouwzaal, de kookketel van 100 HL werd dit jaar eindelijk in gebruik genomen.
Filtratiekuip 1
Filtratiekuip 2 - vooraleer de borstel zijn natuulijk filtrerend werk doet.
Filtratiekuip 3 - wanneer de borstel haar filtrerend werk is begonnen.
Het zijn moderne tijden...
Wat u achter de bomen ziet is een deel van de 17 Ha van Duvel-Moortgat-Achouffe
Het terrein en de gebouwen van Fontenaille. Een lap grond van 3 Ha
Het terrein van Fontenaille met de bottelarij op de achtergrond.
Foto bottelarij.
Een hele symboliek. De camionette van DUVEL nu actief in Achouffe.
Koosher Bier.
Mooie verpakking voor Houblon Chouffe... of wat anders...
Uit een persbericht blijkt dat de brouwer van speciaalbieren Duvel Moortgat over het eerste halfjaar van 2007 uitstekende resultaten geboekt heeft. De nettowinst steeg met 17,6 procent tot 5,7 miljoen euro, terwijl de omzet met 20,6 procent toenam tot 42,6 miljoen euro.
Duvel Moortgat dankt de forse omzetgroei voor iets minder dan de helft aan Brasserie d'Achouffe, dat in september vorig jaar werd overgenomen. De rest van de groei is echter organisch. Zonder rekening te houden met de Brasserie d'Achouffe bedraagt de organische omzetgroei 12,2 procent.
Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in brouwerij t Gaverhopke in Stasegem een verwelkomingsweekend plaats.
De reden hiervoor was, dat het jonge koppel Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne de roerstok overnemen van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens. Het jonge paar mag zich sedert 1 oktober 2007 al de nieuwe eigenaars van de zaak noemen maar het officiële startschot werd nu pas in het weekend gegeven.
Brouwer Erik en Echtgenote zullen verder van een verdiende op ruststelling genieten.
Ik denk dat we ze zeker en vast nog zullen terug zien in hun vertouwde omgeving
Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne De nieuwe eigenaars van 't Gaverhopke.
Tijdens het verwelkomingsweekend werd er ook aan de kinderen gedacht Twee clowns onderhielden de kids op een prettige manier. Naast figuren maken met ballonnen stond grimme op het programma.
De kindergrimme had veel bijval bij het jonge volkje.
Voor de geïnteresseerden was er op bepaalde tijdstippen een bezoek aan de brouwerij
Bruno Delrue zorgde voor de rondleiding in de brouwerij
Gudrun vroeger gezinshelpster bij familiehulp wordt nu de nieuwe brouwster. Haar zus Yorka zal haar af en toe bijstaan in de brouwzaal.
Gudrun is nog een volkomen leek in het vak, maar ze heeft al een snelcursus brouwen
gekregen van Erik Ameye. Ze zal zich volgend jaar laten inschrijven in de brouwerijschool van Gent.
Het gamma bieren blijft ongewijzigd.
Gaverhopke Blonde 8
Gaverhopke Bruine 8
Gaverhopke De twaalf 12
Gaverhopke Kerstbier 8
Gaverhopke Paasbier
Gaverhopke Kriek 7
Links een paasbiertje en rechts de Blonde van 8 al lachend geschonken door zaakvoerdster Gudrun
De Gelagzaal
De gelagzaal is één open ruimte en is volledig heropgefrist.. De lichtgroene pasteltinten zorgen voor een gezellig interieur.
De Brouwerij
Gudrun Vandoorne een nieuwe sympathieke vrouwelijke brouwer in het Belgisch bierlandschap.
De schrootmolen
Twee van de drie roestvrije ketels. Rechts de Brouwketel.
Vroeger was het een open gistkuip. Daar het gisten nu gebeurt in gesloten gistingstanks (zie hieronder) wordt de kuip gebruikt voor de afkoeling van het wort. Via de platenkoeler gaat het naar de gistingstanks.
De roestvrije gistingstanks
Rotatieve afvullijn TA1600
Eén van de twee kookketels in de bloemetjes gezet.
Te koop. Ambachtelijke Paté bereid met Gaverhopke blond.
Te koop : Kratjes met 6 bieren. Feestverpakking met etiketering volgens uw wens.
Voske en ik proefden er twee bieren Gavehopke Blonde en den Bruine van 12.
Goudblond van kleur iets wazig Wandklevig wit schuim.
De neus is vrij moutig gistig.
Het bier heeft een zoete aanzet kleine positieve toetsjes van alcohol Ook heel in de verte komen jeneverbessen eventje naar boven piepen Het bier is volmondig. Geen enkel bitterheid te bespeuren Voor wie van volmoutbieren houd zal dit zeker een lekker biertje vinden.
De donkere van 12° kan men met een trappist vergelijken.
Donker bier met een beige schuimkraag fijn wandklevig schuim.
Zoete aanhef moutig chocolade toetsen - Tofee De smaak van rozijntjes ook weer die lichte alcoholprikkels die de smaakpapillen strelen. Heel diep een lichte hoppige bitterheid. Een prachtig degustatiebier Maar met zijn 12% Alc. een gevaarlijke klepper voor als je nog moet rijden. Eéntje is meer dan genoeg!
Frioen - Het bier van het VOC - Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren - Beernem
Zondag laatst (14 oktober 2007) zijn Voske en ik naar Beernem geweest. Meer bepaald naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in het Provinciaal domein Bulskampveld. Ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag had het VOC een biertje laten brouwen. Frioen is de naam.
De verjaardag van het opvangcentrum viel juist samen met de "Opendeurdag Lippensgoed Bulskampveld". en de afsluitdag van de 'Week van het Bos'
De mooie affiche met een doorkijkje!
De weg naar het Lippensgoed badend in een najaarszonnetje.
Een mooie doorkijk laat ons de pracht van het domein zien.
Naast de voorstelling van het nieuwe bier waren er tal van andere activiteiten op het terrein. Workshops en infostanden rond natuur - Tentoonstellingen - Heks Epona en haar kruidenvertellingen.- Ponyritjes - Bezoek bij de vleermuiskelder enz... te veel om op te noemen
De kinderen amuseerden zich kostelijk op de oude boerenkar
VOC - Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren
Wat kan een weg om een biertje te proeven toch mooi zijn.
Het was heel druk op de binnenkoer waar de persconferentie doorging.
Iedereen verzameld in de grote tent.
De vier sprekers. Johan De Rycke Burgemeester van Beernem Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus en asielbeheerder Katrien Werbrouck.
Katrien Werbrouck stelde zondag nog een tweede nieuw initiatief van het Opvangcentrum voor. 'De gemeenten kunnen bij ons borden verkrijgen die zij op hun grondgebied kunnen zetten om de mensen warm te maken voor dieren in het wild.' Voorzitter Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen was aanwezig met een petitie tegen de toename van Europese wilde dieren in gevangenschap. Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus, haalde in zijn toespraak uit naar de Brugse groenschepen Bernard Decuyper (CD&V) die ijvert voor de bestrijding van vossen in West-Vlaanderen. 'Het is absurd om te stellen dat hier één vos per hectare zit. In die redenering zouden er 314.000 vossen rondlopen die dagelijks een kip verorberen. Je kan nagaan hoeveel kippen dat zijn op een jaar. Degelijke kooien maken bestrijding trouwens overbodig.' Bron : Arne Frank - Het Nieuwsblad.
De inzegening van het nieuwe bier Frioen. Op de foto : Burgemeester Johan De Rycke, Katrien Werbrouck. Martine De Roo Schepen van het Milieu en Jan Rodts
De Frioen had geweldig succes bij de genodigden.
'Frioen' is een andere naam voor een kneu, een kleine vinkensoort. Het is een hoppig biertje van zes graden dat in de Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen is. Het is gebrouwen met hoppe uit Nieuw Zeeland. Het zal permanent te verkrijgen zijn in het opvancentrum. Als het in de smaak valt, zal het ook later in de winkels verkocht worden.
De Frioen is te verkrijgen in een 33cl en 75cl fles
Blond biertje met een dikke witte fijne schuimkraag
Het aroma is hoppig en fruitig
De eerste smaak is fruitig en fris een lichte hopbitterheid streelt u smaakpapillen. De hoppige toetsen en de lichte bitterheid blijven mooi aanhouden. Het bier is aangenaam om drinken. Door zijn niet al te groot alcoholgehalte is het een perfect aperitief biertje die ook de dames zullen lusten. Het kan ook als een heerlijk degustatiebiertje dienen.
Toch een van de betere bieren van De Proefbrouwerij. De Nieuw Zeelandse hop scoort hier met 100%
Een heerlijke Frioen tussen de herfstbladeren.
De bedoeling van het opvangcentrum is om gewonde dieren na een tijdje hun vrijheid terug te geven. Deze Frioentjes zitten nu nog opgesloten maar niet voor lang meer.
In het winkeltje onder deze toren van het opvangcentrum kun je de bieren verkrijgen.
14de Nationale Bierhappening 2007 van BLES Zottegem
Zaterdag 13 oktober trokken we met enkele HOP leden richting Zottegem. De 14de Nationale Bierhappening stond op het programma. Een belangrijk bierevenement ingericht door de Zythos vereniging BLES "Bierliefhebbers van de Egmont Stede" http://www.bles.be/
Het festival was weer een voltreffer. Veel volk, leuke sfeer en wat belangrijk is : Er waren weer lekkere bieren te proeven van een tiental brouwerijen.
Enkele primeurs :
Van bierfirma "Het Alternatief" - Izegem was er de heel lekkere Piet Agoras te proeven. Een Amberkleurig biertje van 9% Alc.Vol
De Hoevebrouwers van Zottegem kwamen uit met Nen Uts Een Ambertje van 7% Alc.Vol. Nen Uts is het Zottegems voor Egel
Brouwerij Van Steenberge Bios uit Ertvelde kwam met een Moppie Blond Een Fruitig gerstenat van 8 % Alc.Vol.
Brouwerij De Graal uit Brakel bracht Slock van 't vat mee Een hoppig biertje 6,5 %Alc.Vol. naar een recept van Carl Kins.
Voor de fotoreportage van dit gebeuren heb ik hieronder twee lekker dingen waar u kunt op klikken Twee mooie dames die voor de heerlijke rijke Belgisch biercultuur hebben gekozen
dan voor de zoete Coca Cola maatschappij.
Klikt op één van hen en u bevind zich in de 14de Bierhappening
Rendux Brune - Rendux Ambrée proeven in Rendeux (Ardennenverslag 2)
Rendeux is een kleine gemeente gelegen tussen La Roche-en-Ardenne en Hotton. Het is gelegen aan de kronkelende Ourthe. De Gemeente is redelijk groot in oppervlakte en ligt te midden van een uitgestrekte natuur. Het telt ongeveer een 2000 inwoners.Maar wat belangrijk is ! (voor ons bierproevers toch ), Rendeux heeft zijn eigen streekbiertjes. Rendux Brune en Rendux Ambrée.
Deze bieren worden speciaal gebrouwen door Brasserie St. Monon voor de toeristische dienst.
Rendux Ambrée en Brune
Op de Route de Houtton en wel bepaald in het huisnummer 43 kunt u het bier proeven en aankopen.
Daar bevind zich Ferme de la Vallée een winkeltje met streekproducten of zoals het in de taal van Mollière zo mooi klinkt produits du terroir.
Het winkeltje met allemaal streekspecialiteiten.
Het winkeltje heeft een degustatieruimte en in de zomer een gezellig buitenterras.
Op dit bloemrijk terrasje hebben we de twee biertjes geproefd
Trappist Pegasus? Een nieuwe trappist of een grove vergissing?
Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het zag. Nu met ouder worden zijn er wel veel dingen die ik vergeet of die aan mij voorbijgaan. Maar dat ik mij niet meer kon herinneren dat er een nieuwe Trappist op de markt was of dat er ergens in België een Trappistenbrouwerij zou bijgekomen zijn, met als naam "pegasus" dan zou het toch erg gesteld moeten zijn met mijn herinneringsvermogen.
En toch was het waar! Trappist Pegasus las ik op de bierkaart van een stationsbuffet.
Maar ik denk niet dat een figuur uit de Griekse mythologie (zeg maar een gevleugeld paard) meteen in verband zou kunnen gebracht worden met de Trappistenorde : Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, (O.C.S.O).
Ik heb er onmiddellijk de dienster bij geroepen hopende dat zij enige verklaring zou kunnen geven over deze wel heel nieuwe en bijzondere Trappist.
Trappist Pegasus zeg ze bijzonder fier is een Leffe met picon
Na mijn ogen kon ik nu mijn oren niet geloven. Van welke zintuigen kon ik nog zeker zijn?
Dat kan niet en dat mag niet zei ik (al blij dat het niet mijn geheugen was die mij parten speelde). Leffe is geen Trappist verduidelijkt ik haar Nee, nee, het is geen Leffe maar een Tongerlo gemengd met picon verbeterde ze snel.
Ze wist het blijkbaar zelf niet. Of het een Leffe of een Tongerlo is die gemengd wordt met Picon maakt geen verschil uit. Beide bieren zijn abdijbieren en geen Trappist.
Nu moesten Voske en ik de trein halen en andere mensen zaten te wachten op hun bestelling. Het ging me te lang duren om haar duidelijk te maken wat de naam Trappist precies inhield. Tenslotte was de jonge dame maar een dienster die haar job deed.
De verantwoordelijke voor deze grove fout is de uitbater maar die was niet aanwezig.
Beter zou hij dan op zijn kaart vermelden "Biercoctail Pegasus". Of die lekker is zal ik nooit weten want zo iets zou ik nooit bestellen.
Tja vlug nog een fotootje nemen als bewijs en Zythos inlichten.
Zythos voert acties voor het geven van juist informatie aan de consument.
Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken:
Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort en Orval in België
en La Trappe in Nederland.
De naam 'Trappist' is een beschermde benaming, die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken. Het logo Authentic Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.
Om meer duidelijkheid te scheppen in deze materie heeft Zythos een folder samengesteld, waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan welke de Trappistenbieren zijn, en aan welke voorwaarden een bier moet voldoen om zich met recht "trappistenbier" te noemen. De informatie kan u reeds terugvinden in het "dossier Trappist", of u kan de folder downloaden (in pdf) en afdrukken. Gedrukte exemplaren zijn te krijgen bij de groep acties.
Ziet u in een bepaalde zaak of advertentie toch een abdijbier of een ander bier dat aangeprezen wordt als Trappist?
Download uw bezoekrapport en zend het ons terug. (pdf -Word)
Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.
Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa) zorgt voor de bittere smaak aan het bier. Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aromas. De mooie stabiele schuimkraag en het het fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier. Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.
Poperingse hopvariëteiten. Golding - Hallertau - Magnum en Target
Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.
Geen bier zonder hop.
Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.
De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl) wil het museum internationale uitstralng geven als het "Hopmuseum van de Lage Landen'' Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.
Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg over de Belgische hop.
Hoe staat het nu met de hopteelt in België?
De Belgische hop : feiten en cijfers 2006
Het areaal
Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.
Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld rond de streek van Asse en Poperinge. Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha. De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.
Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37 waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.
Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.
De variëteiten
Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :
ALFA
ha
Productie ton/j *
Wye Target
75.79
243,33
Hallertau Magnum
45.12
67,47
Merkur
1.74
2,73
Admiral
4.04
6,57
Nugget
1.60
5,88
Pilgrim
1.54
1,49
Totaal
129.83
327,47
DUBBELDOEL
ha
Productie ton/j *
Wye Challenger
19.83
25,32
Northern Brewer
2.44
3,34
First Gold
1.64
0,57
Brewers Gold
0.76
0,60
Boadicea
0.40
0,15
Totaal
25.07
29,98
AROMA
ha
Productie ton/j *
Golding
13.89
12,42
Fuggles
1.53
0,57
Marynka
1.50
2,50
WGV
0.80
0,67
Saaz
1.58
1,28
Hallertau Mittelfrühe
4.95
6,21
Totaal
24.25
23,65
* Benaderd cijfer
De hopproducten
De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van : -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60 -hoppellets: type 90 en type 45 -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.
Na de interessante uiteenzetting kon men in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen. De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp ter promotie van de Belgische hopteelt
Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken. Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.
Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal. Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.
De uitslag van de hopkeuring 2007
De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld. Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven) Droogheidstoestand, Lupulinegehalte. Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig? Hoe kunt u best hop ruiken enz...
Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop een recente bitterhop afkomstig uit Engeland
Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum
Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje en het nieuwe Poperings Nunnebier. Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Paté bereid met hop. Een lekkernij uit Poperinge
Nog niet zo lang op de markt Poperings Nunnebier. gebrouwen nav het Keikoppencarnaval
Afzet van de Belgische hop
Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten Decoratie en Gastronomie : Hoppescheuten
Een donkeramber biertje met een zeer fijne lichte beige schuimkraag
De neus laat ons moutige aroma's ruiken
De smaak is een zeer diepe moutige smaak. Niet zo zoet als karamel eerder de smaak van een roothoofdje Zoet met toch een aangename bitterheid die in de juiste ballans ligt met het zoete. In de verte heel diep verscholen - lichte anijs.
Een heel lekker bier die de Bertemse teussers heel graag zullen drinken. Een moutig biertje met een heel aangename niet al te zoete smaak. Een van de betere moutige bieren van Andelot. 10 bakken voor een kalfje? 20? - 15? Verkocht !!!
Het mooie buiketiket. Met twee teussers, de koe heeft niets te zeggen.
Rugetiket.
Bertem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant.
De naam verwijst naar de moerassen van de Voer of naar de eigennaam Beert.
Bertem ontstond als landgoed van de abdij van Corbie, te Frankrijk.
Het dorp telt nog veel Teussers.
Om die reden is de huisstijl van deze gemeente ook gebaseerd op het aloude
Teussersgebaar.Twee handen die het gebaar (handgeklap) uitvoeren waarmee de veeboeren een
Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2007 laatsleden opende picobrouwerij Alvinne haar deuren in de Mellestraat te Heule. Op zaterdag kwamen honderden genodigden opdagen.
De zondag was het weer raak. Vele sympathisanten en geïnteresseerden kwamen de gloednieuwe brouwerij bezoeken. http://alvinne.be/
Het trotse Alvinne Team vlnr : Glenn, Ine, Lien en Davy verwelkomden alle bezoekers met een stralende Alvinnelach.
Ter gelegenheid van de opendeur hadden ze een éénmalig Alvinne 'Oud Bruin' 5,2% Alc.vol. gebrouwen. Dit bier was verkrijgbaar van de tap. Er konden 33cl en 75cl flessen aangekocht worden.
De talrijke genodigden konden naast het gamma Alvinnebiertjes ook genieten van de vele belegde broodjes.
Talrijke genodigden kwamen de brouwers veel succes toewensen met hun nieuwe brouwerij. Hier Hildegard en Bas van Ostaden van bierfirma "De Leyerth" in gesprek met brouwer Davy Spiessens.
Brouwer Glenn Castelijn heeft uitleg over de nieuwe brouwerij. Vlnr : Patrick De Waele brouwer bij Brouwerij Huyghe, Glenn, echtgenote van Patrick Gunther Mertens Secretaris en webmaster van de Objectieve Bierproevers van de Essense Regio en Davy Le Roy, ondervoorzitter van de Bierliefhebbers van de Egmont Stede.
Vlnr : Carl Kins (net terug van een bierjurering in Italië) Nino Bacelle van brouwerij De Ranke met echtgenote, In het midden met groene trui, Jozef Maes brouwer bij Van Honsebrouck en Glenn Castelijn.
Op bepaalde momenten was het heel druk in de gezellige degustatiezaal.
Voor de allerkleinsten was er een mooi springkasteel voorzien.
Het snoepje van de opendeur dagen. PODGE BI STOUT - 11,2 % Alc.vol. De Alvinne Podge Belgium Imperial Stout gedurende 6 maanden gerijpt in een Eiken Calvados vat.
Voor nog 78 foto's van de opendeurdag klikt op onderstaande foto
Karel van Yedeghembier en Hopgaletten in het Wethuys te Watou
Voske en ik bezochten een paar weken terug samen met onze vrienden Thierry en Bianca Het Wethuys in Watou (West-Vl)
Het Wethuys is een stijlvolle Brasserie - Tearoom en eethuis met gastenkamers. http://www.wethuys.be/
Het buitenterras met zicht op de markt van Watou. Bemerkt rechts van de parasol de schandpaal (17de - 18de eeuw)
Het Wethuys is een historisch pand en was vroeger de ambtstwoning van Graaf Karel van Yedeghem, waarvan de schandpaal aan de gevelmuur een aanschouwelijke getuigenis blijft.
De prachtige inkomhal. Rechts komt u in de gelagzaal. Via de trap bereikt u de gastenkamers.
Bij het betreden van de gelagzaal vallen de gewaagde kleurencombinaties onmiddellijk op.
De 1ste graaf, Karel van Yedeghem, huwde met Maria van Cortewyle te St. Omaars op 24 juni 1584. Hij bezat een sterke brouwerij nabij het Wethuys. Vanop het kasteel 't Blauwhuis bracht hij weldaad naar dorp en streek. Later bouwde zijn zoon, Joannes, een nieuw kasteel (1610 - 1620) in de huidige Vijfhoekstraat waar de originele inrijpoort nog te zien is.
De mooie toog. Rechtdoor via een kleine trap komt u in een hoger gedeelte van de taverne.
Filip IV verhief op 18 juni 1629 Watou tot Graafschap. Hun praalgraven met beeltenis vindt u vooraan in de St. Bavokerk. Het kasteel werd in 1793 verwoest door generaal Vandamme van de kasselrij Cassel die de Watouse welvaart niet kon dulden. Een neoklassieke woning 'Nieuw Kasteel' werd opgetrokken in 1813.
Rood en wit gecombineerd met grijstinten geven de brasserie een stijlvol cachet.
Het Wethuys (15de - 16de eeuw) was een vergader- en schepenhuis voor het bestuur van de Heerlijkheid en het Graafschap. Het werd door de graven in 1839 verkocht aan Fidelis Debergh.
De originele prachtige open haard. Ode aan de hop.
In 1862 werd de brouwerij 'De Gouden Leeuw' door brouwer Joris Van Eecke verbonden met het Wethuys. Albert Van Eecke (brouwer van de Kapittelbieren) verbouwde het pand. De originele open haard met zijn keramiek als eerbetoon aan de 'patroon' van Watous kerk en hoppenat en de houten inbouwkasten getuigen nog van een rijk verleden. (bron : De folder van het Wethuys)
Het bovenste gedeelte van de gelagzaal. Waar het ook gezellig vertoeven is.
Regelmatig worden andere kunstenaars uitgenodigd.
Karel van Yedeghem, het huisbier van het Wethuys.
Het Wethuys beschikt ook over een eigen huisbier. Mevr. Nadine d'Hont De moeder van uitbaatster Barbara Sedeyn heeft vroeger nog de brouwerijschool gevolgd in Gent. Samen met buurman Van Eecke maakte ze een eigen recept. De naam van het bier werd vlug gevonden.
Het biertje is amberkleurig met een fijne witte schuimkraag.
De neus is vrij moutig.
De smaak is zoet moutig met lichte fruitige toetsjes. Het bier mocht naar mijn smaak ietsje meer body hebben.
Het is een licht biertje, niet te zwaar en goed verteerbaar.
Het bordje gemengd mag er best zijn.
We werden door de vriendelijke uitbaters uitgenodigd op de voorstelling van hun Hopgalette. Een hopgalette is een soort pannenkoek waarin lupiline-extract in verwerkt word. Lupiline is het Goudkleurige ,harsachtige poeder die in de hopbel zit.
Deze voorstelling vond plaats woensdag laatsleden (26 september 2007) in het bijzijn van De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen
De Hr.Serge Coudron verwelkomde de honderden genodigden en stelde de historische folder 'Het Wethuys' voor.
Historicus Drs. Kristof Papin had het daarna over de ontwikkeling van de hop door de eeuwen heen.
De voorstelling van de hopgalette gebeurde door De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen
Daarna konden de genodigden de vele mini hoppegaletten proeven
Er waren verschillende hopgaletten te proeven met Watou-kaas, met zalm en spinazie, met hesp met Champignons en vegetarisch.
De pannenkoeken waren vergezeld met bieren uit Watou of een cider uit Normandië.
Voor een fotoreportage over de voorstelling van deze lekkernijen klikt op onderstaande foto
Dinsdagavond 25 september 2007 had in de Raadszaal van het Stadhuis van Zottegem de voorstelling plaats van het nieuwe BLESbier 2007.
'LEKKER DING TRIPEL'
Voorzitter BLES, Johan De Vleeschouwer geflankeerd door : rechts Zottegems Schepen voor Cultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeele en links Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer.
Een fiere voorzitter Johan De Vleeschouwer sprak de talrijke genodigden toe Hij kondigde naast het nieuwe BLESbier, de 14de Nationale Bierhappening aan. Dat het weer een gezellige bedoening zal worden staat nu al vast. 22 brouwerijen met 73 bieren waarvan 41 bieren van 't vat moeten zorgen voor een onvergetelijke dag. Naast de volhouders en sterkhouders zijn er drie nieuwkomers l'Abbaye de Val-Dieu, De Hoevebrouwers en Buitenlust Bier.
Nieuwe bieren op de Bierhappening zijn : "Netteken Honegems Honingbier" van De Glazen Toren, "Nen Uts" van de Zottegemse Hoevebrouwers, Arend Tripel van De Ryck, Vicardin van bierfirma Dilewyns, Piet Agoras van Bierfirma Het Alternatief, Livinus van Van Den Bossche en Valeir Divers van brouwerij Contreras. en natuurlijk het eenmalig gebrouwen BLESbier
LEKKER DING TRIPEL
Lekker Ding Tripel aanwezig in de mooie Raadzaal van het Stadhuis van Zottegem
De naam zal voor veel oudere Zythologen en bezoekers van de vroegere Bierhappenings vertrouwd in de oren klinken. Wat niet vreemd is want het Blesbier 2001 noemde ook 'Lekker Ding'
Waarom dit jaar er niet eentje uitpikken uit de lange rij vroegere BLES-Bieren dachten de Bierliefhebbers van de Egmontstede? Uiteindelijk viel de keus op "Lekker ding" editie 2001 maar dan in een versie van een Tripel. Dus het Lekker Ding slankt niet af maar neemt dit jaar in volume toe. van 6,5 % Alc. Vol naar 8,5% Alc.
Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer lichte de aanwezigen in waarom het uiteindelijk "Lekker Ding Tripel" is geworden.
Vooreerst luid "Lekker Ding" een nieuw BLES-tijdperk in. Om de vereniging verder te laten groeien diende het bestuur zich te versterken en te verjongen. Wat inmiddels al is gebeurt.
Ten tweede. Het bleef niet bij het "fineteunen" van dit bier. Het was ook het eerste bier die een naam kreeg. (de numerieke naamgeving van voorheen werd opgegeven) En niet alleen een naam maar het bier kreeg ook een gezicht.
Miss België Ilse De Meulemeester was indertijd de mascotte van Het Lekker Ding 2001. Ze schonk die dag eigenhandig de glazen vol, wat voor de mannelijke bezoekers een unieke ervaring was. (En ik kan het weten want ik was er bij).
Ilse DeMeulemeester het gezicht achter Lekker Ding 2001.
Ten derde. "Lekker Ding" was voor Bart Carrijn een unieke ervaring. Hij leerde André de Meulemeester kennen. De brouwer van de inmiddels vergane brouwerij in Galmaarden. Hij kreeg de kans om met "Lekker Ding" een recept te ontwikkelen en fijn te stellen. Hij kon een basis leggen voor de vele bieren die nog zouden volgen.
En tot slot blikken de BLESleden en bestuur met "Lekker Ding" terug op de vele jaren die ze samen met mekaar mochten uitmaken met hoogtepunten en ook in moeilijker momenten.
Het BLESbestuur met in hun midden Burgemeester van Zottegem Herman de Loor en tweede schepen Dirk Van Herzeele
Tweede schepen Dirk Van Herzeele was vol lof over BLES en hun bierhappening en sprak dat ze de moed niet mogen opgeven. Dat ze de BLESbieren verder moeten creëren met dezelfde passie en volharding.
De talrijke opgekomen genodigden luisterden aandachtig naar de drie woordvoerders van de avond.
LEKKER DING TRIPEL - 8,5% Alc.VOL naar een recept van BLES Ontworpen door Bart Carrijn gebrouwen bij De Graal - Brakel
Blond met een mooie dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
Het bier laat u bij het ruiken onmiddellijk kennis maken met een lekker kruidenboeket. Een beetje een Oosters aroma
De smaak is kruidig Komijn dringt zich onmiddelijk naar voor. zonder echt storend te worden. Toetsen van peper en ook in de verte hoppige prikkels Het bier smaakt lekker fris het heeft een mooie lichte nabitterheid en een droge afdronk.
Een zeer lekker bier goed in evenwicht.
Opletten! Het drinkt heel vlotjes en u verlangt al vlug naar een tweede. Met zijn 8,5 Alc. % kan dat lekker ding veranderen in een gevaarlijk ding. alhoewel...een lekker gevaarlijk ding kan ook prettig zijn.
"Lekker Ding Tripel" Niet enkel mannen zullen smelten voor dit lekker degustatie biertje. maar ook vrouwen zullen dit kruidig biertje zeker kunnen appreciëren.
Bij het binnenkomen van de Raadszaal werden we onmiddellijk bediend door BLES-ondervoorzitter en redactielid David Leroy. Geen schrik er is nog voldoende bier voor de Happening.
Het etiket en het bierviltje met een foto van 8 lekkere dingen. De Echtgenote's van de bestuursleden. V.l.n.r. : Marleen, Myriam, Marleen, Karine, Ine, Hilde, Ann en Nadine
Beste bezoekers van dit Bierblog Allen daarheen !!!
14de Nationale Bierhappening 13 oktober 2007 in de feestzaal van de Bevegemse Vijvers - Zwembadstraat te Zottegem en dit van 14.00 tot 22.00
Voor de derde maal richten de Lions Clubs Bondues en Comines Europe in het weekend van 15 en 16 september 2007 het Frans-Belgisch Bierfestival in. Het doel is sociale acties in de gehandicaptenzorg te financieren.
Ditmaal was het niet in de tent onder de wieken van Soetense Molen in Komen Waasten, maar het bierfestival nam een heel eindje verder plaats nl. in de sporthal van Le Bizet. Na de zaterdag het BAB Bierfestival van Brugge bezocht te hebben keken we nog vlug in ons Franse woordenboek en trokken Voske en ik op zondag richting de Franse grens.
De sporthal van Le Bizet De organisatoren hadden terug hun best gedaan om ze bierfetivalminnend te maken.
Bonnetjes en glaasjes te bekomen buiten de sporthal. Bierlijsten waren er niet. Door de afwezigheid van toch veel brouwers konden de organisatoren ze waarschijnlijk niet meer tijdig opmaken. Jammer.
Le Bizet is een dorpje in de BelgischefaciliteitengemeenteKomen-Waasten (provincie Henegouwen) Het gehucht is gelegen op het grondgebied van deelgemeente Ploegsteert.Tot 1963 behoorde het tot de provincie West-Vlaanderen. Ondanks het feit dat Le Bizet geen deelgemeente is, heeft het toch een eigen postnummer gekregen: 7783.
Le Bizet is gelegen dichtbij de Leie.Opvallend is dat de Belgisch-Franse grens dwars door een straat loopt in de bebouwde kom die zich verder uitspreidt in de Franse gemeente Armentiers.
Men kan dit bierfestival moeilijk vergelijken met de Festivals die we als Zythologen gewoon zijn. Het is eerder een groot bierfeest met veel muziek dan een festival waar enkel maar geproefd kan worden in een eerder serener omgeving.
De Association Tonic Music De naam doet eerder denken aan techno and house music. Nee hoor, een zanger, een orgeliste, slagwerk en een dame met een beltrommel vormen deze formatie. Keiharde Variété Musette.
We zitten aan de schreve, aan de frontière met de regio Nord van Frankrijk. Dus dit wil zeggen de Musette is hier heel populair. Nu heb ik niks tegen een paar mooie musettenummertjes, het is tenslotte het geluid van Parijs. Maar er zijn toch grenzen. Een godganse namiddag er moeten naar luisteren is toch een beetje van het goede te veel. Vooral als de zanger Francis Gaumont er soms compleet naast zat. Ook het aantal decibels deed de oren geen goed.
Ook dit is het Frans-Belgisch Bierfestival. Iedereen moet recht staan en mee in de handen klappen.
Dit jaar had het festival toch wat van zijn pluimen verloren. Verscheidene brouwers waren niet komen opdagen. Er was geen bierlijst voorhanden. Veel standen waren uitgebaat door mensen die in feite niets van bier afwisten. Wat ook stoorde was, als iemand naast u frieten zat te eten (te koop in de zaal) Ik kan u verzekeren dat ge uw neus heel diep in het glaasje moet steken om de bieraromas te kunnen opsnuiven.
Omdat er constant in de zaal animatie zou zijn zong Michel Lemaire tijdens de onderbreking van Tonic Music enkele populaire bierliedjes. Michel was tussen 1961 en 1997 Productieleider en chef van de R.T.B.F. Radio en Televisie.
Maar niet getreurd. Voske en ik hebben er het beste van gemaakt. En ons laten meeslepen in het volkse gebeuren van zon manifestatie. Het heeft trouwens ook zijn charmes. De inrichters zien het op hun manier en dat moeten we respecteren.
We hebben ook enkele nieuwe biertjes kunnen proeven en daar gaat het tenslotte om.
Van Brasserie Artisanale St. Alphonse uit Vogelgrun (Elzas) proefden we Pater Rhénus Spéciale van 't vat. - 6%Alc.Vol. Een koperkleurig biertje met een moutige neus. De smaak was zoet die vlug overging in een lichte bittereheid Een goed evenwichtig bier met Hoppige en fruitige toetsjes. Heel lekker en fris
De St. Alphonse Ambrée - 7,5% Alc.Vol. (zie foto) was een lichtbruin van kleur met een neus van karamel, chocolade. De smaak was ietsje flauw, maar na enige tijd ontpopte zich een boeket van chocolade, toffé en caramel. (voor de liefehebbers van zoet) Ietsje te plakkerig.
Van Brasserie Pays d'Oc uit Nébian (tegen Montpellier) proefden we hun twee biologische bieren La Naevius en Cervoise (zie foto's hierboven)
La Naevius is een tarwebiertje van 5,9 Alc.% Blond met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt. Het biertje is bijna reukloos. De smaak is zurig met een typische tarwesmaak. Een bier met weinig body.
La Cervoise is een honingbiertje van 5,9Alc.% gebrouwen met aromatische planten. Het is blond met een witte schuimkraag.
De neus is een gistaroma en zeer sterke honingtoetsen. Het heeft een zeer kruidige smaak die vlug komt storen.
Beide bieren konden ons niet echt bekoren
Van Brasserie du Lycée Agricole de Douai proefden we l'Escreboise Blonde Noix 6,5 Alc % (zie hierboven)
Een goudblond biertje. Wazig en met een lichte koolzuurpareling.
De neus is verrassend Porto en toetsen van noten
De smaak is zurig de basis is waarschijnlijk witbier. Het is een verfrissend biertje In de achtergond smaakt ge noten.
Geen slecht bier maar is geen doordrinker De smaak zou vlug kunnen vervelen.
Het was tijd om eens een Belgisch biertje te proeven.
We kozen voor Ultradélice van Brasserie Ecaussinnes
Een donkerbruin biertje van 8 %Alc. Vol. Een mooie beige schuimkraag.
De neus moest in het begin niet te veel aroma's opsnuiven maar nadat het bier een beetje opgewarmd was kwamen aroma's van karamel en vanille vrij.
De smaak is zoet Karamel en chocolade geven het bier de gewenste smaak. Het bier is volmondig. Een degustatiebiertje die velen graag zouden drinken voor de buis.
Een nieuw biertje uit Watou was Bénédictus van 't vat. 8 % Alc. Vol. Dit vaatje mengbier van Kapittel abt en Kapittel blond kwam uit het labo van brouwerij Van Eecke. De bedoeling is om het op de Franse markt te lanceren.
Het bier is donkerblond en helder met een dikke witte schuimkraag.
De neus is mooi hoppig.
De smaak is moutig met bittere toetsen Het heeft een goede balans fris maar gevaarlijk. Het heeft een mooie droge afdronk.
Een mooie afsluiter van het festival Franco Belge.
Naar huis toe rijdend zocht ik op de autoradio een mooie... Nee geen musette!!!
Het was toch al een paar jaar terug als Voske en ik deze zomer het prachtige idyllische dorp Mullem met zijn wondermooi kerkje opnieuw met een bezoekje vereerden.
Verscholen in het groen, een beetje afgezonderd van de buitenwereld en met slechts één aanwijzer moet je het dorp maar weten te vinden.
Het is alsof de provincie Oost-Vlaanderen het dorp voor de buitenwereld wil verbergen.
Nu met GPS, en de talrijke te gebruiken Routeplanners op Internet is het dorpje makkelijker op te sporen.
Ik kan er niets aan doen maar telkens als ik tussen een haag van bomen deze pittoreske deelgemeente van Oudenaarde binnenrijdt begin ik het dorp van Wim Sonneveld te zingen. Het is een soort van automatisme.
lap, idool 2008 zonder tekst is daar weer verwijt Voske me dan telkens.Inderdaad verder dan Thuis heb ik nog een ansichtkaart lalalala gaat het niet.
Ze zeggen dat de tijd er is blijven stil staan. En inderdaad omdat het dorp Mullem tot een beschermd dorpsgezicht behoort mogen de inwoners niks aan de buitenkant van hun woningen veranderen.
Ook mogen er geen nieuwe huizen bijkomen.De landelijke rust moet er blijven.
De geschiedenis van de pittoreske Sint-Hilariuskerk gaat terug tot in 877, al spreken sommige bronnen van een ontstaan in de 11de eeuw. De toren wordt omringd door een kerkhof. ,,Dat is volzet en kan dus niet meer worden gebruikt
Na een mooie wandeling rond het dorp besloten Voske en ik te verpozen in de dorpsherberg In De Kroon. http://www.indekroon.be/
Een taverne....
waar nog in een ver verleden opnames werden gemaakt voor de Tv-serie Hard Labeur. Jo Demeyere vertolkte toen de legendarische Boer "Speeltie"
Waar de oude toog nog intact gebleven is.
Waar de Duivenbond nog sterk aanwezig is.
Waar dames op rijpere leeftijd bij een lekker streekbiertje het hebben over hun oude liefdes van vroeger
Waar de ronde stamtafel nog aanwezig is
Waar wielertoeristen "straf spul" komen drinken. ttz "Trappist"
Café "In de Kroon" bezit ook nog een gezellig buitenterras
Het enige minpuntje zijn de aluminium stoelen. Ze passen in feite niet in het rustieke decor. En zijn verschrikkelijk warm om op te zitten tijdens een mooie warme zomerdag.
Na een kopje koffie besloten Voske en ik een "Pater Verbies"t te degusteren. Pater Verbiest heeft in feite niets met Mullem te maken, behalve dat hij op de bierkaart prijkt.
Hij was geboren in Pittem nabij Tielt. Pater Verbiest was een Jezuiet die als missionaris in China verbleef. In1678 bouwde hij een stoomvoertuig voor de Chinese Keizer Chien Lung. Over dit voertuig is niets bekend buiten het feit dat het bestaan heeft. Omdat de stoommotor pas in1705 werd uitgevonden wordt verondersteld dat het om een schaalmodel ging. Voor Voske en ik was het glas bier geen schaalmodel maar was op werkelijke grootte.
Pater Verbiest een Biobiertje Volgens het etiket "Astronomisch lekker"
Blond biertje met een dikke witte romige schuimkraag.
De neus heeft moutige aroma's prijs Ook enkele toetsen van citrusfruit
De eerste smaak is zoet moutzoet fruitige toetsen aanwezig mooi in evenwicht. Het vloeit uit in een zoete nasmaak.
Een perfect gebrouwen biertje die lekker smaakt maar toch niks vernieuwend brengt. Laten we zeggen een beetje commercieel gebrouwen voor de verkoop. Waarom niet?
Pater Verbiest een lekker commercieel bier maar ook niet meer.
Ditmaal proefden Voske en ik een biertje met een Biogarantie label op het etiket.
Voor wat staat het label Biogarantie eigenlijk ? Het label garandeert het biologische karakter van het product en boezemt vertrouwen in bij de consument. Biogarantie® is het Belgische merk dat de verbruiker toelaat producten van biologische landbouw in één oogopslag te herkennen. Het Europees label laat de herkenning op Europees niveau toe. Het Biogarantie®-label identificeert de productie en geeft in het algemeen de oorsprong weer.
exclusief gebruik van grondstoffen met biologisch certificaat. Elke commerciële transactie wordt begeleid door een officieel certificaat dat het opvolgen van het verloop van de ingrediënten, van bij de productie tot de verwerking, controleerbaar maakt.
verwerking van de grondstoffen zonder chemische toevoeging, niet tijdens de bewaring, niet tijdens de verwerking, van de producten die onder biologisch label vallen.
De biologische brouwer is beperkt wat het aankopen van producten betreft.
Biologische gerst, hop of andere granen zijn niet in zo'n grote hoeveelheden te koop of de gewone producten.
Ook het weer speelt een belangrijke rol. De brouwer is afhankelijk van de kwaliteit van de jaargang.
Het is dus de kunst van de brouwer om er telkens een mooi product te van maken.
Let op! Biobier bied geen enkel garantie dat het beter smaakt dan bier gebrouwen met gewone grondstoffen.
Een goudblond biertje met een mooie witte schuimkraag. Het bier is een klein beetje wazig.
De neus ruikt naar gist. Ietsje zurig
De eerste smaak is licht zurig maar gaat snel over in caramelzoet. Het bier is over de ganse lijn zoet geen bitterheid te bespeuren. Toetsen van fruit (peer?) Het is een volmondig biertje.
Een goed gebrouwen biertje die bij de meeste mensen in de smaak zal vallen. Voor mij ietsje te zoet. Het bier is te koop bij Bio Planet.