Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.










    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9)
    Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin –
    Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.














    Ichtegem's Grand Cru (6,5 Alc.Vol)
    Brouwerij Strubbe - Ichtegem





    Robijnrood bier met een witte schuimkraag.

    Een lekkere neus van caramel
    Kersen.
    Balsamico

    De smaak is lichtzoet afwisselend zuur
    moutig
    Donker fruit (Kersen)
    tikje hout
    Het heeft een middelmatige body
    en een licht mondgevoel
    Een matige zure afdronk
    Een prima roodbruin biertje










    Ignis & Flamma (7,0 Alc.Vol)
    De Struise Brouwers – Oostvleteren




    Licht helder amberkleurig bier.
    Gebroken witte schuimkraag die redelijk vlug verdwijnt.

    Het aroma is moutig.
    Karamel.
    Warme lichte geur van alcohol.

    Moutige slokjes Karamel
    Citrus en/of Limoen toetsen zijn leuke smaakmakers
    en wekken een glimlach op het gelaat.
    Alles gevolgd door een redelijke bitterheid 
    Algemeen is het bier mooi in evenwicht.
    Droge afdronk.
    Een struis bier waar ik van hou.









    Oscar Bruin (6,5 Alc.Vol.)
    Brouwerij Eutropius – Heule





    Koperkleurig redelijk helder bier
    met gebroken witte fijne schuimkraag.

     De neus ruikt lichtjes gebrande mout.
    Karamel.

     De aanzet is zoet/bitter.
    Moutige toetsen van karamel
    Ook komt er af en toe een fruitig bananen tintje door.
    Het mocht nog ietsje fruitiger zijn.
    De afdronk is licht bitter en vloeit uit
    Het bier is lekker maar mist ietsje meer body.
    Smaken mogen nog meer naar voren komen.
    Maar toch Allemans vriend.










    Speciaal Blond (8,0 Alc.Vol.)
    Brouwerij Delvaux – Neerijse






    Blond helder bier met een witte romige schuimkop

    Licht fruitige neus
    Moutig 

    Moutig zoet.
    Wat fruitigheid van Citrustoetsen.
    Zachte bitterheid alles goed in evenwicht.
    lichtzoete afdronk.
    Meer hop zou het bier nog karakter geven.
    Had er iets meevan verwacht 
    Maar al bij al een bier voor iedereen.









    Triest Ale (7,5 Alc.Vol)
    Brouwerij Den Triest – Kapelle-op-den-Bos




    Amberkleurig bier
    met een romige gebroken witte schuimkraag.

    Moutige toetsen in de neus.
    Karamel.
    Ook kruidige prikken
    Licht hoppig met een floraal tintje

     Het begin is lekker moutig.
    Een kruidensmaakje (juist van pas)
    Een lichte bitterheid in de verte maakt het bier evenwichtig.
    Hoppige prikjes
    Het bier is mooi in balans.
    Een droog einde met een licht hoppige afdronk.
    Top!!





    Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier
    en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.
    Ook het bier kan veranderen! Restyling door de brouwer,
    het verouderen enz... 
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie
    die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    William Roelens









    29-05-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Red Rose - Brugge - Morpheus Tripel






    Een bezoekje aan de Red Rose (Brugge) - Morpheus Tripel







     














    Bij een bezoek aan Brugge behoort als bierproever
    altijd een bezoek aan een Brugs biercafé erbij.
    Nu ook deze keer.
    Eerst wat genieten van de gezellige drukte in de binnenstad,
    kuieren langs de reien
    en dan de nieuwe geïnstalleerde app gebruiken om de Cordoeaniersstraat 16 te vinden.
    Want daar is ons doel gevestigd.

    Deze straatnaam kwam er in Brugge ongetwijfeld omdat er

    verschillende lederbewerkers (Cordoeaniers) woonden en er hun atelier hadden.

    In deze smalle straat niet ver van de burcht en even weg van de drukte
    is dus de ‘Red Rose’ gevestigd.
    Dit Hotel en bijhorend streekbierencafé stonden nog niet op mijn lijstje
    en ik had al lang aan uitbater Kris Veireman beloofd om even binnen
    te wippen bij een volgend bezoekje aan Brugge. 





     


































    We waren even onder de indruk van het prachtige interieur.
    Het café had zijn naam niet gestolen.
    Rode muurbekleding en tientallen rode rozen sierden het plafond van
    de prachtige gelagzaal.













    Alsof de uitbater wist dat we eventjes de rust opzochten vulde
    heerlijke jazzmuziek het etablissement.





    De bierkaart is indrukwekkend.
    Honderden bieren staan op de kaart.
    De Trappisten zijn hier duidelijk kind aan huis.
    Oude en jonge Orval, Westvleteren 12 en de nieuwe Trappistenbieren zijn er te verkrijgen.
    Ook oude geuzen en verouderde kelderresten staan uitdagend te prijken.
































    Moeilijk om een keuze te maken uit dit geweldige aanbod.
    Maar toch!
    Ik koos voor een Morpheus Tripel van Alvinne.
    Annemie voor een blauwe Chimay
    Het bier werd vakkundig uitgeschonken door kelner David













    Morpheus Tripel (8,7%Alc.Vol.)







    Licht wazig oranje bier met een fijne witte schuimkraag.

    De neus bied karamel
    Ook een beetje gist.
    Kruidige prikkels.

    De eerste slokjes zijn zoet
    Karamel
    Moutig
    In de verte een lichte hopbitterheid.
    Ook een lichte zuurheid komt even naar boven.
    Fruitig.
    Beetje alcohol.
    vrij droge afdronk

    Kortom :

    een lekker bier met een eigen smaakprofiel door de Morpheus gist.












    INFO :

    Café Rose Red
    Cordoeaniersstraat 16
    B-8000 Brugge
    Tel: +32 (0)50 33 90 51
    E-mail: info@cordoeanier.be
    http://www.cordoeanier.be/rosered.php



    Brouwerij Alvinne
    Vaartstraat 4a 8552 Moen/Zwevegem West Vlaanderen

    info@alvinne.be

    tel.: 0496 35 96 19

    davy@alvinne.be - glenn@alvinne.be - marc@alvinne.be









    23-05-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (8) - Big Bayou – Crime Passionelle – Gentleman sour ale – Quadrochino – Rosso.







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (8)

    Big Bayou – Crime Passionelle –
    Gentleman sour ale – Quadrochino – Rosso)

     

     

     

    Big Bayou (Cayun spiced) (4,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Smisje – Mater



    Amberkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag

    Gistige neus
    Graanachtig toetsen
    licht zurig

    De eerste smaak is kruidig
    Maar niet zo fel als mijn verwachtingspatroon
    (verwacht doordringendheid van Chilipepers!)

    Bitter toetsen
    afwisselend met zurigheid. (Citrus)
    ook zoete prikjes komen in de smaak even piepen.
    redelijke body ondanks maar 4% alc.
    Een complexbiertje,
    goed maar meer extreme smaken verwacht van deze Big Bayou!
    Maar is dit wel nodig?










    Crime Passionnel (7,5% Alc.Vol)
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

    Koperkleurig bier met witte schuimkraag.

    Hoppig aroma in de neus.
    Fruitige prikken.
    Heerlijk!

    Tropicale smaken – Citrus Mango.
    In de achtergrond een mooie bitterheid.
    Alles in een perfect evenwicht

    Een droge afdronk
    Een afvloeiende bitterheid

    Met een perzik nasmaak in de mond.
    Topper!











    Alvinne / Naparbier Gentleman Sour Ale (11,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen

     

    Donker bier (Zwart)
    Gebroken witte schuimkraag.

    Licht zure neus (rode bessen)
    met een heerlijk vineus tintje.
    Aangenaam om aan te ruiken!

    De eerste kennismaking met de smaakpapillen is licht zuur
    Ook zoete hints komen naar boven.
    Karamel - chocolade
    Ondanks het hoge alcoholpercentage is het heel mild van smaak.
    Opletten dus!
    Fruitige toetsen van zure appeltjes.
    Aardse trekjes 
    Een lekker biertje uit Moen

     








    Préaris Quadrocinno (10% Alc.Vol.)
    Recept Bierfirma Vliegende paard Brouwers - Oedelem
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi



    Donker rood bier met een gebroken witte schuimkop

    Een fijn aantrekkelijk aroma van rozijntjes
    Karamel
    Ook toetsen van taart


    De smaak is vol.
    Caramelmout
    Geroosterd
    Cappuccino trekjes
    Chocolade
    en ook enkele vanilleprikjes
    laten de smaakpapiilen genieten.
    Bitterzoet
    Alcoholwarmte doet het bier alle eer aan
    Goed gebrouwen bier mooi in evenwicht
    zoete afdronk
    Mooi en heerlijk bier!









    Rodenbach Rosso (4,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Rodenbach/Palm - Roeselare



    Robijnkleurig helder bier met dikke romige roze schuimkraag

    Fruitige neus
    Licht zurige kersen
    Fijn om aan te ruiken!

    Zoete kersensmaak
    Snoepachtig
    kontjes
    (Van die rode snoepjes die net twee billen hebben, en dus op een poep lijken)
    Een tikje hout
    Alles is een beetje kunstmatig

    Droge afdronk
    Met ijs is het een geliefd terras bier.
    ook bij een zoet dessert kan het tot zijn recht komen.
    Het bier kan veel zoetemondjes bekoren
    Maar niet echt mijn dada door ietsje te zoet.








    16-05-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (7) Koolputter – Nivoo – Straffe Hendrik Wild – The Devilles – Tripel Klok





    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (7)

    Koolputter – Nivoo – Straffe Hendrik Wild –
    The Devilles – Tripel Klok

     

     

     

    Koolputter (10%Alc.Vol)
    Brouwerij De Proefbrouwerij - Lochristi





    Donkeramber bier met een volle gebroken witte schuimkraag

    moutig aroma
    Toetsen van karamel
    Geroosterde gewaarwordingen

    De eerste slok smaakt moutig
    Karamel

    Alcoholwamte
    tikje donker fruit
    Allemaal niet te veel
    nu en dan een toetsje van zoethout
    Licht bittere droge afdronk.
    Een beetje een tegenvaller!







    Nivoo (7,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Anders – Halen





    Goudkleurig bier met een witte fijne schuimkraag

    Heerlijk parfum van mout
    Granen
    prikje gist
    Fruitige toetsen van banaan

    De eerste slok is moutig
    Licht zoet afwisselend met licht bitter
    Enkele kruidige oprispingen
    Prikken van taart
    Droog
    Weinig body
    Een tripel zonder pit
    Het aroma was beter dan de smaak!
    meer van verwacht.





    Straffe Hendrik Wild 2014 (9,0%Alc.Vol)
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge







    Donkergouden bier met dikke witte schuimkraag

    Een beetje wilde gist in de neus (Bret)
    Ook toetsen van citrus
    Ook enkele kruidennota’s te ruiken.

    De eerste slok is niet zo bitter dan verwacht.
    Eerder zoetmoutig
    afwisselend met een lichte zure lambiksmaak.
    Een tripel zeg maar met een beetje funky invloeden.
    Goed evenwicht.
    Een licht complexbier met droge afdronk
    en een licht zuur einde
    Lekker!



    The Devilles – Rock, n’Rollbier (7,3%Alc.Vol)
    Brouwerij ’t Hofbrouwerijke Beerzel



    Donkerblond bier met witte rotsachtige schuimkraag.
    Bij het openen was er en kleine gushing (spuiten)


    Moutige neus
    Een beetje gistig
    lichte toetsen van hop.

    De smaakpapillen proeven een licht zurigheid
    Onmiddellijk gevolgd door bitter.
    De smaak is een beetje ongewoon.
    licht verouderd (gebrouwen in 2014)
    Er is geen voldoende evenwicht tussen de smaken.
    Kruiden komen soms piepen.
    Droge afdronk.
    Niet echt mijn dada


    De gegevens staan op het capsule.
    Hier is sprake van oud bruin?






    Tripel Klok (8,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Boelens - Belsele



    Blond helder bier met veel koolzuur.
    Witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Kruidig

    De eerste smaak is vrij moutig.
    Gevolgd door zoete toetsen
    Een geringe bitterheid op de achtergrond
    Ook in de smaak kruidige toetsen.
    Het bier is ietsje geparfumeerd.
    Nu en dan een licht zuurtje.
    Bittere afdronk
    Hoppige nasmaak
    Lekker bier maar ook niet meer.











    06-05-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in De Gouden Vis (Mechelen)







    Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in
    De Gouden Vis (Mechelen)


    Enkel Brouwerij het Anker en het Douaneplein waar het jaarlijkse bierfestival
    van de Beerbrothers doorgaat waren de enige plaatsen
    in Mechelen die ik tot nu toe kende.

    Tijdens ons onlangs driedaags gehouden verblijf in de stad van de Maneblussers
    leerden Annemie en ik Mechelen beter kennen.
    We hebben deze mooie fijne stad doorlopen tot onze voeten aardig pijn deden.
    Maar het was de moeite. Onze wandeltocht bevatte veel Historische hoogtepunten
    (Stadhuis, Gerechtshof,St.-Romboutskathedraal, het groot en klein begijnhof,
    de prachtige gevels langs de Dijle enz…).
    Het was een veelzijdige wandeltocht die ons zowel van shopping,
    natuur als cultuur liet smaken met tussendoor een natje en een droogje.
    Genieten was onze boodschap.







    © Albert Moreels






    Op mijn lijstje van te bezoeken horecazaken stond Café ‘De Gouden Vis’ geprogrammeerd.
    Dit 18e eeuwenoud huis (Vroeger De Gulden Nobel genoemd) is sinds 1987
    een beschermd monument en is nu een bruine kroeg.
    Met uitzicht op de oude brouwerij van Lamot is er achteraan een terras tot boven de Dijle
    en een schitterende oude serre waarin de druivenranken welig tieren.
    (liever hopperanken gezien !)
    Eveneens in Art Nouveau-stijl toont het café aan de straatzijde
    een groot 19e- tot vroeg 20e-eeuws raam naast de prachtige arduinen Lodewijk XV-toegangspoort.
    Het is gelegen in de Nauwstraat niet ver van de vismarkt.
    Het wordt al jaren uitgebaat door Toon Peeters en wordt al jarenlang gefrequenteerd
    door kunstenaars en nachtraven allerhande.
    Een weetje datje : Het blijkt uit onderzoek van slaaponderzoekers
    dat nachtraven een hoger IQ hebben dan de ochtendmensen.
    Ziezo dat weet je nu ook!























































































    Uitbater Toon Peeters











    Gouden Carolus Hopsinjoor – 8,0%Alc.Vol.

    Goudblond bier met een romige witte schuimkop.

    De neus ruikt een aroma van bloemen en hop.
    Citrus prikjes.
    Met zoete toetsen.

    De eerste slok volgt de neus.
    Ook hier zoete toetsen die overgaan in een lekkere bitterheid.
    Hoppig
    Bloemig
    Mooie body
    Een uitgebalanceerde bitterheid
    Een fris bier met een perfecte afwerking.
    De afdronk is droog.

    Een bewijs dat bier niet altijd beergeekgeil moet zijn om het lekker te vinden.










    De Gouden Vis
    Nauwstraat 7
    2800 Mechelen
    015 20 72 06




    Brouwerij ‘Het Anker’
    info@hetanker.be
    0032 15 287 141
    Guido Gezellelaan 49
    2800 Mechelen

    02-05-2015 om 17:40 geschreven door William Roelens


    26-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (6) - (Basilius – Hoppesnoet – Mijn Bier – Quadrum - Zinnebir)






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (6)
    (Basilius – Hoppesnoet – Mijn Bier – Quadrum - Zinnebir)










    Basilius (7,0% Alc.Vol)
    Recept : Brugs Bierinstituut - Brugge
    Brouwerij : De Proefbrouwerij – Lochristi



    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Toetsen van karamel
    Gebrand

    De eerste smaak is karamelmout zoet
    gevolgd door een lichtgebrande bitterheid.
    Geroosterde prikjes
    toetsen van kruiden.
    allemaal een beetje verward
    maar toch aangenaam.









    Hoppesnoet (8,5% Alc.Vol)
    Huisbrouwerij De Tseut (Oosteeklo)



    Donkerblond bier met een romige schuimkraag.

    De neus is moutig
    Gistig.
    Prikjes van gedroogde vruchten.

    De eerste slok is moutig.
    Een mooie bitterheid komt even de smaakpapillen verwennen.
    Deze bitterheid blijft in de achtergrond aanhouden.
    Lichte fruitige smaak.
    Aangenaam hoppig.
    Soms een citrusprikje.
    Een droge bittere afdronk.
    Lekker bier

    Met 8 soorten Poperingse hop








    Mijn Bier Annum 2014 (6,5%Alc.Vol)
    Brouwerij De Graal – Brakel



    Licht amberkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
    Redelijk helder.

    Aangenaam aroma
    Hoppige bittere neus
    Fruitige prikken

    De smaak is moutig gevolgd door een redelijke bitterheid.
    kruidige prikjes (Koriander) brengen leven in de smaak.
    fruitige citrus toetsen.
    Bittere afdronk.
    Met Athanum hops








    Quadrum 2015 (11,3%Alc.Vol)
    Recept :
    Oosteke Brewers - Gavere
    Brouwerij Contreras – Gavere

    Cognackleurig bier met witte schuimkraag.

    Kruidige neus.

    De eerste slok is kruidig (Tijm - Salie)
    Misschien iets te kruidig!
    Scherpe smaak
    Karamel prikken.
    Alcohol komt fel opzetten en domineert iets te veel.
    Smaken van cognac en vanille
    Een complex bier met diverse smaken door elkaar
    dat u even moet aan wennen alvorens te genieten.








    Zinnebir (7,0%Alc.Vol)
    De Zenne Brouwerij – Brussel

    Donkerblond bier met een romige witte schuimkraag.
    Wazig bier

    Citrus in de neus
    Gistig

    Zoetig moutig begin.
    Gevolgd door een lichte bitterheid

    Droog en kruidig.
    Prikjes van jeneverbes?
    peper
    Citrustoetsen komen af en toe naar boven.
    Lange licht bittere afdronk.
    Een smakelijk bier.








    26-04-2015 om 18:00 geschreven door William Roelens


    18-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van eigen kweek in Wijtschate - De Bosgeus - J.J. Crowe






    Proeven van eigen kweek in Wijtschate.





     

    Wijtschate is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Heuvelland.
    Het dorp is bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald
    die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.









    Sint-Medarduskerk






    Eigen kweek


    Maar bij de meeste Vlamingen is het dorp bekend van de serie ‘Eigen Kweek’,
    een Vlaamse televisieserie geregisseerd door Joël Vanhoebrouck.
    De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om
    het hoofd boven water te houden.

    In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank.
    Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als
    "you can’t put your nose in andermans menage".
    Muizenstrontjes (Hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse".
    Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt
    door de kijkers van Eigen kweek.
    TV1 speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard',
    waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren. 
    Zie : http://www.een.be/programmas/eigen-kweek/engels-van-eigen-kweek?fb_ref=Default
    Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt.
    Het tweede seizoen wordt in het najaar van 2015 op Eén uitgezonden.
    Nog een weetje : Actrice Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.









    "shit of mouse"





    Smoefelen en roefelen in ’t dorp

    Op zondag 12 april 2015 werd door verschillende gemeenten van het Heuvelland
    uitgepakt met een fietshappening gekoppeld met proeven en genieten van streekproducten.
    Een beleving die onze zondag op een aantrekkelijke en smakelijke manier invulde.
    Annemie en ik zakten af naar Wijtschate waar op het Sint-Laurentiusplein
    een gezellig marktje plaats vond.
    Naast de 'Heuvellandse bergstenen (Chocolade),
    Zelfgemaakte paté, droge worstjes van ’t Lindebos, ambachtelijke confituren van De Pelgrim,
    Eeuwenhout Kruidenlikeur, Handsaeme Foie Gras,
    diverse Appellation Contrôlée’s uit Dranouter en Westouter enz…
    waren er ook enkele streekbieren te proeven. ‘Crowe to remember’ (Heuvellands Bruintje)
    en ‘De Bosgeus’ een Heuvellands blondje.
    Beide bieren worden gebrouwen bij De Graal.









    Het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog.
    Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein!
    Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij.
    Bron : http://www.mijngrooteoorlog.be/?page_id=38










    Confituur 'De Pelgrim'
    Dagcentrum de Pelgrim is een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking.
    De boerderijactiviteiten met de groenten- en kruidentuin,
    het kweken van dieren en het zelf verhandelen van de producten zijn de belangrijkste activiteiten
    binnen het dagcentrum. Het fruit wordt verwerkt in het confiturenatelier.









    Voor de kiosk : Gedenkzuil militaire en burgelijke doden WOI WOII
    Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.),
    werd onthuld op 11 mei 1927.



     




    Ook de bieren van Giesbaargs Muurken waren aanwezig.









    Appelation Heuvelland

















    Eeuwenhout kruidenlikeur.
    Een kruidenlikeur samengesteld met een neus voor de rijke natuur in en rond Dranouter.
    14 kruiden waaronder Engelwortel, kattekruid, tijm, boerenwormkruid en Lievevrouwbedstro
    Vormen de basis van dit lekker drankje.


















    Heuvellandse Bergstenen
    Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn,,
    van het wijndomein van Ward Six op de Montberg.
    geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen.
    Ontwerper van deze nieuwe lekkernij is Olivier Verledens.










    Lekkere producten van Handsaeme Foie Gras.
    Een bedrijf die in 1990 van start ging.
    Ze volgen de zelfde kweek- en productiemethodes als de Périgord.
    Onlangs zijn ze begonnen met de kweek van everzwijnen.
    Ganzen, eenden en evezwijnen worden er versneden en verwerkt als fijne delicatessen.









    Ook 100% West-Vlaamse bieren waren er te koop.








    Twee Heuvellandse streekbieren
    De Bosgeus en J.J. Crown









    De Bosgeus Heuvellands Blond (6,8% Alc.Vol.)


    Blond bier met witte romige schuimkraag
    Lichtjes wazig

    Moutige neus
    Met een lichte kruidigheid

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig.
    Met een soms een licht zurig toetsje van de tarwe.
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Ook toetsen van kruiden (Koriander) komen af en toe de kop opsteken.
    Het bier is zacht en misschien te braafjes
    Meer hoppigheid was beter geweest.
    De afdronk is licht bitter en vloeit uit.
    Maar al bij al goed gebrouwen.
    Voor de vele toeristen is dit een lekker bier.
    Voor mij mocht het meer power hebben!



    J.J. Crowe Heuvellands Bruin. (10% Alc.Vol.)


    Bordeauxkleurig bier
    met een witte schuimkraag

    Zoet aroma met kruidige prikkels
    Licht geroosterd

    De aanzet is zoet
    Karamel

    Afwisselend met een geringe kruidigheid
    Smaak van gedroogde krentjes.
    Lichte alcoholwarmte
    Soms een kleine opwelling van chocolade
    Lichte bitterheid
    Zoetkruidige afdronk
    Een toeristische tegenhanger voor de Bosgeus blond.


    Beide bieren worden gebrouwen door brouwerij De Graal
    Het fruitsap (appels en peren) die in flessen wordt getrokken door
    De Geperste Zaligheid uit Voormezele geeft Bosgeus zijn speciale smaak.
    Het is een tarwebier met aroma van koriander en sinaasappelpil en 
    een percentage van fruitsap gemaakt met fruit uit de eigen boomgaard.

    Het wordt geschonken in bepaalde zaken in Heuvelland waar men streekbieren promoot.
    Het wordt geschonken in aangepaste glazen van 25cl.
    Op het glas staat een bedelaar uitgebeeld. Het gaat om een tekening uit de16de eeuw.
    Bosgeus wil ook zeggen bedelaar, vandaar de naam van het bier en ook van het groepsverblijf.
    Bekijk de geschiedenis van de streek.
    De Geus staat ook geschilderd op een muur van de bar in De Bosgeus.

    Het bier is ook te verkrijgen in bepaalde streekwinkels in Heuvelland en kan
    ook gedronken worden in De Bogeus.

    J.J.Crowe staat in het teken van WOI werd begin 2014 op de markt gebracht.
    het gaat om een bruin bier van 10% Alc.Vol. en werd JJ Crowe Brown Beer genoemd
    naar aanleiding van wat er in en rond De Bosgeus is gebeurd eind april 1918.
    JJ Crowe kreeg het grootste eerbetoon in Engeland voor zijn heldendaad die hij verricht heeft
    in Nieuwkerke tijdens WOI op het einde van april 1918,
    namelijk The Victoria Cross, die hij heeft mogen ontvangen uit de handen van Koning George.
    Ook in Frankrijk kreeg hij voor zijn heldendaden hiervoor de grootste onderscheiding.

    Meer weten over de streekproducten uit Heuvelland
    en Ieper bekijk dan de site van de buurtwinkels.


     


     

    X

    18-04-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Au Nouveau St.-Eloi - Watou








    Au Nouveau St.-Eloi







    Op de grenze van ‘t Franschen,
    Je kykt op d’n Catsberg
    En j’ hoort ruysschen Van d’hommelvelden.
    ‘T is were kèern in ‘n tyd ,
    Geniet’n van è goe teusje bier,
    En è kloekke stutte,
    È spelletje speeln
    En è bitje vertell’n











    Een gezellig terras aan de schreve.





    Wie als bierliefhebber en Bourgondische levensgenieter
    het volkse grenscafé Au Nouveau St.-Eloi aan de Gemenestraat 4 in Watou (Poperinge)
    nog niet bezocht heeft moet er dringend werk van maken.
    We noemen het een grenscafé want het ligt letterlijk op de grens met Frankrijk,

    de overkant van de straat heet Chemin Mitoyen.









    Gemenestraat of Chemin Mitoyen?





    Het typische café kreeg bekendheid in heel Vlaanderen doordat het
    geïntegreerd werd in de Poperingse Volkssportroute.

    In de zaak, kan men verschillende volksspellen spelen.
    Maar dit niet alleen, de uitbaters zijn er aardig in geluk om
    van Au nouveau St.-Eloi een echt biercafé te maken.
    Nu al kun je meer dan een 150-tal bieren degusteren.
    Hun inspiratie halen ze uit de verhalen van hun klanten.
    Heeft u elders een lekker biertje geproefd dan proberen zij dit ook graag uit.
    Zo bouwen ze gaandeweg hun bierimperium verder uit. Biertje per biertje.

    In een authentiek sfeervol huiselijk en landelijk decor kun je er ook proeven van het goede leven.
    De keuken is volks.
    Ambachtelijke producten uit de streek worden hier met
    heel veel liefde bereid en opgediend.

    Ik hoop dat ik met deze onderstaande fotoreportage u kan overtuigen
    om eens een tripje uit te stippelen naar het grensgebied van Watou en 
    eens binnenwipt in deze gezellige charmante bruine kroeg.  































    Volkspellen voor jong en oud.






















    Poperings Potjesvleesh




























    Aan deze leuke toog worden volkswijsheden verteld.








    Niets is lekkerder dan een Watou Tripel op het terras






    WATOU

    INFO : Watou is het "Dorp van hoge gisting".
    Watou : Kunst, rust en ruimte.
    Watou, het dorp aan de schreve!
    Eén of enkele dagen uit om een Kunstenfestival tussen taal en beeld te beleven.
    Om te luisteren naar Gregoriaanse gezangen.
    In Watou kan je wandelen en fietsen, gastronomisch tafelen of genieten van een streekbiertje..
    Tijdens de zomermaanden juli en augustus vormen diverse locaties
    in het dorp een tentoonstellingsruimte voor Poëzie en Kunst.
    Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken:
    Communicatiepaal van Prof. Beeckman, 1985;
    het Claus - silhouet van R. Raveel, 1993
    en het Watou - mozaïek van H. Heyrman, 1988.

    Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp.
    Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke,
    leveren een uitgebreide selectie streekbieren
    en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling.
    De bonde, gebruikt bij de visvangst, symboliseert
    het Watous jumelage sinds 1985 met Mézières-en-Brenne,
    een waterrijk gebied in het Franse departement Indre.
    In de Sint-Bavokerk in Watou tref je de twee praalgraven aan van de eerste graven van Watou,
    Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en de grafsteen van de mysticus K.L. Grimminck.
    De Fazantenheuvel in de Stoppelweg is één van de hoogste punten (62m) van Watou.
    Op 30 april 2000 werd er een oriëntatietafel geplaatst.

    Bron : http://www.watou.com/




    INFO :

    Au Nouveau St.-Eloi
    Gemenestraat 4
    8978 Watou
    0494 13 68 30









    14-04-2015 om 08:59 geschreven door William Roelens


    05-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - La Trouffette Belle d’été -Reuss - Coxydien - Bière Belgo Russe 14-18 - Delirium Deliria Limited edition - Kerkom 80 Quercus - Vesalius







    Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap












    Voor het eerst kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam :
    ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap).
    Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme,
    Geroen Vansteenbrugge en William Roelens
    Opmerkzame personen zien meteen dat het genootschap nu een persoon minder telt.
    Deze vroegere 6de persoon wordt nu vervangen door iemand waar we te gast zijn.

    Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule
    gaan de proeverijen nu door op diverse locaties.

    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.

    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen?
    Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
    Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op!
    We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.









    We waren te gast bij Kevin Vermote, uitbater van het gerenommeerde biercafé
    ‘Het Bourgondisch Kruis’ op den Belgiek in Deerlijk.
    Vooraleer we begonnen werd Kevin beloond met het Beeldmerk
    ‘Think Global, Drink Local’ een initiatief van het HOPnieuws en bedenker Ariël Meeuwsen.










    La Trouffette Belle d’été (5,7%) - 75 cl

    Brasserie Bastogne








    Licht geel bier met een mooie witte schuimkraag

    Frisse neus
    Bloemig
    Licht zurig aroma
    Vlierbloesem?

    Lekkere aanzet
    De smaakpapillen zijn uiterst tevreden
    Citrus prikken
    Een heel fijne bitterheid
    Het bier is mals en zacht
    Het degusteert heel vlot
    Licht bittere afdronk
    Een zomertoppertje

    Een goeie opener van onze degustatienamiddag.

    Bedankt Catherine Minne



    Reuss (6,5%) – 75 cl
    Brouwerij Kerkom

    (dit is één van de 100 belg. bieren die je MOET geproefd hebben volgens Tim Webb)

    Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de brouwerij herintroduceert Marc Limet het versnijbier Reuss op basis van zijn Bink Blond en lambik uit het Pajottenland. nu ook gemengd met Kerkomse Tripel, het paradepaardje van de brouwerij, afgevuld in 75cl-flessen.
    Het bier was meer dan 6 jaar niet beschikbaar en nu limited gebrouwen in de herfst van 2014.










    Helder blond bier met witte schuimkraag.

    Een lichtzurig aroma (Lambiek)
    Tikje positief muffig
    Appeltjes

    De eerste smaaktoetsen zijn zurig
    Wel aangenaam zurig
    Champagne gelijkenis
    Toetsen van peper
    Droge afdronk
    Een mooie smaken combinatie.
    Weerom een topbier!

    Oh wat worden we verwend!!








    Coxydien (7,6%) – 75Cl
    De Verhuisbrouwerij

    Een bier van Hotelschool Ter Duinen
    Een Coxydien is iemand die lessen gevolgd heeft in de hotelschool Ter Duinen.






    Donkerblond wazig bier met een witte schuimkraag.

    Moutige neus
    Amandeltjes
    Taartaroma’s
    Aroma van een Speciale Belge

    Moutig begin.
    Ook in de smaak treffen we Taart en Amandel
    Pale Ale in de keel
    Prikjes van marsepein komen boven.
    Alcoholwarmte
    Ietsje pietsje oxydatie.
    Afdronk is bitter en droog.


    Met dank aan Hotelschool ter Duinen
     




    Pyccko-6eиbrииckoe (8,5%) - 75 cl
    пиво 14-18
    Bière Belgo Russe 14-18
    Brasserie Bastogne

     







    Donker amberkleurig bier met
    een licht gebroken witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    Zoet
    Licht gerookt (Pale-ale mout)

    Moutige aanzet
    Licht gerookte toetsen
    Toegankelijk
    Karamelprikjes
    Zoete taart
    Het bier is goed in balans
    Zacht en mals
    Laat zich lekker degusteren.

    Heel lekker

    Met dank aan Catherine Minne

     






    Het genootschap met links de gastheer Kevin Vermote en zoon.







    Delirium Deliria Limited edition (8,5%) - 75 cl
    Brouwerij Huyghe








    Klaar helder heel licht blond bier met witte schuimkraag.

    De neus ruikt Moutigheid
    Een lichte hopbitterheid
    Vanilletoetsen
    Lichte alcohol

    De smaak heeft een moutig begin.
    Lichte bitterheid
    Zacht hoppig parfum
    citrus
    Pittig bier
    Mooi uitgebalanceerd
    Lekkere klassieke zomertopper.








    Kerkom 80 Quercus
    (9,0%) 1 x 33 cl
    Brouwerij Kerkom
    Voor drankencentrale Rotsaert uit Zedelgem n.a.v. hun 80-jarig bestaan.
    Quercus staat voor eik.
    gebrouwen met 4 west-vlaamse hopsoorten :

    challenger, goldings, brewers gold, target








    Blond wazig bier met grof wit schuim

    De neus ruikt eerst een pilsaroma
    Licht gerookt
    afwisselend met zoete toetsjes en daarna enige bitterheid.

    De smaak doet ons denken aan Bink blond
    Daarna licht gerookte smaak.
    Alcohol warmte
    Bittere toetsen
    afwisselende prikken van exotisch fruit.
    Bittere droge afdronk
    Beetje complex.
    Wel lekker!

    Met dank aan drankencentrale Rotsaert








    Vesalius (8,0 %) – 75 cl

    Brouwerij De Vlier
    Leuvens Bier met echte Schaarbeekse krieken (33%)
    (Heel beperkte oplage +/- 400 flessen)







    Rood bier met een dikke roze schuimkraag

    De neus is zurig
    Krieken spelen de hoofdrol

    Een zurig begin.
    Meer zurigheid in de neus dan op de tong.
    Unieke combinatie tussen krieken en warmte.
    Goede body en een mooi evenwicht
    Bittere toetsen
    Tikje hout (Looizuur)
    Enige amandelprikken komen soms boven

    Topper




     

    Nadien volgde een prachtige kaasplank waar we
    het Keikoppenbier van brouwerij De Plukker (Poperinge) bij degusteerden.
    Een Rodenbach caractère rouge werd ontkurkt om de namiddag te beëindigen.











    We danken iedereen die bier heeft afgestaan om ze door ons te laten proeven
    Het Poperings Bierproeversgenootchap voor de degstatieglaasjes
     en
    kastelein Kevin, voor de leuke ontvangst en het bezorgen van de kaasplank!




    Voorzitter
    William Roelens
    william.roelens@telenet.be









    XX

    05-04-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!