Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren - Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu



    Kerstbieren

    Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu









    Wij bierproevers zijn eigenlijk net een beetje gek als die 
    fanatiekelingen die niet kunnen wachten om rond Kersttijd
    hun huizen van allerlei prularia te voorzien..


    Wij popelen ook om de eerste Kerstbieren te proeven die op de markt zijn.

    Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels
    om gekocht te worden.


    Of we rijden gans België rond in regen en wind om er enkele
    ter plaatse op te halen.

    Gek, goed gek zijn wij…

    Maar het genot achteraf kun je niet beschrijven.

    Met familie en vrienden genieten van een heerlijk Kerstbiertje.

    Dit is hemels!

     








    In het regen-en stormachtig weekend van vrijdag op zaterdag
    doorkruisten biervriend Geroen en ik in twee dagen negen provincies op zoek
    naar Kerst- en andere bieren.
    Een van de haltes was Brasserie Abbaye du Val-Dieu
    in Aubel (provincie Luik)




    Bière de Noël – 7,0% Alc.Vol

    Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu – Aubel







    Amberkleurig (licht koper) helder biertje
    mooie koolzuurpareling.

    Met witte schuimkraag

     

    Bij het openen van her flesje

    Komt er een moutzoet aroma naar boven.

    Fruitig – toetsen van sinaas en banaan

     

    De smaak is zoet

    Karamel

    Ook in de smaak prikkels van zoete sinaas

    Warm alcohol gevoel.

    Een mooie bitterheid in de achtergrond tilt

    dit biertje de hoogte in.

    Heerlijk genieten van een lichtbittere afdronk.

    Een bier met juist voldoende aromatische toetsen.

     

    Heel lekker Kerstbiertje.
    Te verkrijgen in de betere drankenhandel


     








    Er volgt later nog een uitgebreide reportage over

    De abdij en brouwerij van Val-Dieu


    INFO :

     

    Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu




    18-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de Hobbybrouwer 2010 - Picobrouwerij Alvinne (Heule)




    Den Proefzolder




    Klik hier voor meer gratis...



    Dag van de Hobbybrouwer




    Op zaterdag 5 november was het weer zover.
    Bij Picobrouwerij Alvinne te Heule werd de Jaarlijkse
    “Dag van de Hobbybrouwer” ingericht.
    Reeds voor de achtste maal werd er dit jaar een brouwcursus ingericht.
    Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen.
    Alvinne Evenementen wil deze mensen een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren
    te laten proeven door collega hobbybrouwers en bierliefhebbers.
    Ook hobbybrouwers die de cursus niet hebben gevolgd, konden
    deelnemen aan deze uitzonderlijke dag.
    Ik denk dit het enigste evenement in België is waar de
    amateurbrouwers de kans krijgen om hun
    zelfgebrouwde creaties te laten proeven.






     Een twintigtal brouwsels kon tussen 14u00 en 20u00 geproefd worden.



    Het evenement mocht weer rekenen op ruime belangstelling.
    Voor een kleine som kon men proeven van een twintigtal brouwsels.
    Ook de Alvinne bieren konden gedegusteerd worden.
    Doorlopend verse soep met brood moest het innerlijke van de mens versterken.


    Waren aanwezig :

    Huisbrouwerij 'Tour Deforce'

    Tour Deforce Bruin
    Tour Deforce Blond
    Tour Deforce Koper met dryhopping
    Tour Deforce Koper zonder dryhopping

    Deltabrouwers (NL)

    Jantje Goesting 1
    Jantje Goesting 2

    Huisbrouwerij Gandale

    Dave's Hopbom
    Bado Buno

    Birdsong Brewery

    Early Bird Breakfast Stout
    Honey Bird Extra Dry Mead






    Huisbrouwerij NVT

    Ne Joenge Blond
    Ne Joenge Bruin


    Huisbrouwerij  Arpistih

    Aftoendoem


    Huisbrouwerij Paddenhoek

    Rospo Biondo

    Huisbrouwerij  Briek

    Briek Donker
    Briek Troeblond


    't Alternatief

    Bitter Truth (Home Made)


    Huisbrouwerij Feyen

    Koen's Whiskymalt Quadruppel




    Uit Nederland : De Deltabrouwers.
    Ze kwamen hun eigen biertje brouwen voor het Deltabierfestival in Goes.
    Jan Passieux (links) bracht ook twee zelfgebrouwen biertjes mee.





    Daar ik ‘s avonds nog de verjaardag van mijn kleinzoon Mauro moest gaan vieren
    heb ik mij moeten beperken tot enkele biertjes.
    Alle bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes.




    Briek Donker - 7% Alc.Vol.
    Huisbrouwerij  Briek - Ivan De Waele




    Donkerbruin biertje met gebrokenwitte schuimkraag.

    Zoetmoutig
    met fruitige toetsen.

    Frisse smaak met een heel lichte zurigheid.
    Ook lichte prikjes van alcoholwarmte.
    In de achtergrond een lichte bitterheid
    Het biertje heeft ietsje te veel saturatie.
    Maar anders well done.





    Proeven van hun eigen gebrouwen huisbieren





    Koens's Whiskymalt Quadruppel - 7% Alc.Vol.
    Huisbrouwerij  Feyen - Koen Feyen



     
    Donker amber biertje met wit schuim
    Weinig schuim.

    Aroma van gerookte mout.

    ook de eerste beet is gerookt
    het bier bezit een lekkere boddy
    met een tikkeltje alcohol
    Goed evenwicht tussen de mout
    en de hopbitterheid.
    De bitterheid is mooi afgerond en niet agressief.
    Lekker biertje.






    Even kijken wat we gaan proeven.






    Naast zijn bier had hobbybrouwer Johan Deforce ook
    zelfgemaakte soezen meegebracht.  Die waren bereid met Kerasusbier in de deeg
    .






    Tour Deforce Koper met dryhopping - 6% Alc.Vol.
    Huisbrouwerij  Tour Deforce - Johan Deforce





    Koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

    Een moutige neus met kruidige toetsen
    Licht gistig

    De smaak is verrassend kruidig
    Kardemon?
    Ook lekkere nota's van gebak
    In de achtergrond dwarrelt er een lichte hoppigheid.
    Lekker biertje die mischien nog meer body zou mogen hebben.
    Maar een meer dan behoorlijk brouwsel






    Phil Madden van de Birdsong Brewery schenk mij een
    Early Bird Breakfast Stout in.






    Early Bird Breakfast Stout - 5,2% Alc.Vol.
    Birdsong Brewery - Phil Madden




    Zwart biertje met licht beige schuimkraag

    Het aroma is prachtig!
    Zwarte koffie streelt de neusvleugels
    geroosterde mout en vanille maken een mooi boeket

    De eerste slok is een gerookte smaak.
    Niet overdreven maar goed gedoseerd
    Toetsen van koffie
    Heel diep is er een lichte zurigheid waar te nemen
    Een mooie bitterheid in de achtergron brengt het bier mooi in balans
    De rozijntjes in het bier smaken niet echt door.
    De body mocht ietsje meer zijn.
    Maar een zeer goed brouwsel.





    Een mooie studie van Jan Passieux tijdens het proeven.






    Jantjes Goesting 1 met Orvalgist - 6,5% Alc.Vol.
    Deltabrouwers - Jan Passieux





    Licht amberkleurig bier met mooie witte schuimkraag.

    Olala! het aroma was een feest!
    de typische Orvalgeur was hier op te snuiven
    Wilde gistaroma's speelden tussen glas en neus.

    De smaak is totaal anders!
    Een aangename zoete smaak
    mild, fruitig en met toetsen van patisserie.
    Het bier is een geur en smaakfestijn.
    Een droge afdronk met wat bitterheid in de nasmaak.
    (Jan)dorie wat een genot!





    In de namiddag kwam veel proevers opdagen.







    Aftoendoem - 7,4 % Alc.Vol.
    Huisbrouwerij ARPISTIH - Pieter, Arne, Stijn





    Wazig blond biertje met wit schuim die snel verdwijnt.

    Zoet moutig aroma

    Ook de smaak is zoet (karamel)
    Licht fruitig.
    Van bitterheid is er weinig te smaken.
    Het biertje mocht iets hoppiger zijn.
    Het mist een beetje karakter
    Toch was er een lichte bitterheid bij de afdronk.
    Niet slecht maar ook geen toppertje.






    Praten, praten en praten.... over bier!



    Het niveau lag volgens de aanwezige zolderproevers
    dit jaar toch bijzonder hoog in vergelijking met vorig jaar.
    Leuke bieren met een paar uitschieters.
    Een opmerking! ik zie toch graag een etiketje op het flesje!
    Het bier speelt natuurlijk de hoofdrol, maar een etiket brengt
    toch een kleine meerwaarde in het totaal plaatje.
    Jammer dat ik er niet meer kon proeven.
    Het zal dus voor volgend jaar zijn!



    Ook werden er in de namiddag door lesgever Glenn Castelein van 
    Alvinne Evenementen drie attesten van "amateurbrouwer 2008 - 2009" uirgedeeld.
    De cursisten die de diploma's in ontvangst mochten nemen waren
    Rufus Six, Philip Madden en Pieter De Bonte.
    Proficiat!





    Pieter De Bonte






    Philip Madden






    Rufus Six






    Klik hier voor meer gratis...
    Deze afsluitdames zorgden voor de vrolijke noot op Den Proefzolder.
    Ze degusteerden in net iets grotere glazen
    Met een Morpheus Dark in de hand
    fluisterden ze



    "TOT VOLGEND JAAR"



    INFO :

    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder

    14-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle - Café Trappisten




    Westmalle - Café Trappisten


    Na ons bezoek aan de trappistenbrouwerij van Westmalle brachten
    Zytholoog Kurt Gunst en ik een bezoek aan Café Trappisten.
     
    Dit uniek heropgebouwd café gelegen recht tegenover de lange dreef die toegang verschaft 
    tot de abdij van Westmalle is een begrip in de streek.


    Wie heeft er nog nooit een Trappist gaan degusteren in dit wereldberoemd café op de
    Antwerpsesteenweg?

    Vroeger voor 2008 in het oude historische café en nu in
    deze nieuwe Trappistentempel.






    De vroegere ingang van het café is bewaard gebleven en staat nog
    precies op de oorspronkelijke plaats.







    Het nieuwe imposante gebouw.
    Naast de grote parking zijn er vele fietsstallingen voor het café geplaatst.
    Tijdens de zomer is er een enorme toeloop van wandelaars, fietsers en
    toeristen uit verschillende windstreken.











    Volgens de website van het Trappistencafé was het vroeger  
    een kruidenierszaak, die in 1923 gedeeltelijk omgebouwd werd
    tot een café door Jef en Amelie Vinck-Wens en hun kinderen.
    Zij pachten de winkel van de Trappisten: zij betaalden de paters een beperkte som geld,
    2 karren mest en één fles jenever.

    Na de dood van vader Vinck namen de zusters Gusta, Martha, Irma en Joske Vinck
    de zaak over en sindsdien is de zaak 'in de familie' gebleven.
    Tot 1971 konden bezoekers aan de abdij pension genieten boven het café. In 1973,
    terwijl de voorbereidingen van het 50-jarig
    bestaan van het café aan de gang waren, vernielde een brand
    de bovenverdieping en de woongelegenheid.

    Na overlijden van vader Jos Verhoeven die gehuwd was met Gusta Vinck
    werd de zaak van opvolging voorzien door hun kinderen.
    Lily Verhoeven die huwde met Charles van Riel werken de dag van
    vandaag nog steeds in de zaak met Johan Willekens en zijn vrouw Nancy Smet.
    Bron :
    Café Trappisten







    Ruime zalen en toch gezellig












































    Ondanks de grootte van het gebouw is het heel modern opgericht. 
    Het oogt hedendaags en licht.
    De gigantische ovalen lichtkoepels bepalen de aangename sfeer.
    Het hele café is gebouwd rond de tapkast en de supermoderne keuken. 
    De plaatsen zijn sober sobere en strak in afwerking.
     Dit verwijst naar de eenvoud die zo eigen is aan de paters van de trappistenabdij.












    Hier en daar sobere attributen die het café extra cachet geven.







    Onze keus van het te verkrijgen Westmalle Trappistenbier
    viel op de dubbelen van 't vat.
    ook de Tripel en de Trip-trap (helft dubbel en helft tripel) is verkrijgbaar.
    De Extra kun je niet in het café degusteren.













    We hielden het sober en kozen voor boterham met Trappistenkaas

    en een Croque Trappist met Trappistenkaas en een fris slaatje






     

    Westmalle Dubbel van ‘t vat – 7% Alc.Vol

    Abdij der Trappisten – Westmalle







    Donkerbruin bier met naar gelang de lichtinval een rode schijn.

    Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag

     

     

    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma

    Gebrande mout en een tikkeltje chocolat

     

    De smaak is meteen raak

    Moutig, nootachtig

    Karamel

    Met toetsen van bruine suiker

    Het bier heeft een vleugje zoetheid

    Maar wordt gecompenseerd met een hopbitterheid

     

    Een droge licht bittere afdronk.

     


     

    Info :
    Cafe Trappisten
    Antwerpsesteenweg 487
    2390 Westmalle

    Café Trappisten







     

     

    11-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - la bière et la vacance





    Den Proefzolder







    la bière et la vacance
    (Een late zomerreportage)



    Na een deugddoende vakantie vlogen de zolderproevers er weer in.

    (Nog even zeggen dat de naam sinds kort verandert is tot Alvenisten).

    Den Proefzolder was opnieuw het toneel voor tweewekelijkse degustaties.

    Voor het proefplankje van 28 augustus laatstleden bleven we nog
    even in de vakantiesfeer.

    Hoewel we reeds november zijn wil ik de smaken van de
     vier Franse biertjes met u delen.









    We proefden o.a. twee biertjes van :

    ‘l Atelier de la Bière, een piepkleine pubbrouwerij uit Issoudun

    Een stout uit het Departement Lot (Regio Midi-Pyrénées)
    Een regio van essentieel belang voor de smaak en het goede leven.

    En een bio-biertje van Brasserie Thiriez uit Esquelbecq
    een kleine ambachtelijke brouwerij dicht bij de Belgische grens.
    (Justekes over de skreve)






    Het "la bière et la vacance"plankje
    vlnr :
    Ratz Saint-Patrick
     
    'l Atelier de la Bière 'l Inquiete
    'l Atelier de la Bière La Yote

    Thiriez BiObière




    Ratz Saint-Patrick – 5,0% Alc.Vol.

    Brasserie Artisanale Ratz - Arcambal





    Donker tot zwart bier met beige schuim

     

    Een eigenaardige muffe neus

    Toetsen van Karamel

     

    De smaak is zoet (caramel)

    die dan overvloeit in een geroosterde smaak

    Koffietoetsen

    Weinig body

    Mis toch het karakter van een stout.





     

    L'Atelier de la Bière Une Inquiète – 4,8% Alc.Vol.
    Stout de Berry
    L’Atelier de la Bière – Issoudun





    Donker tot zwart bier met beige schuimkraag

    Een mooie neus van gebrande mout
    toffee
    Geroosterde prikjes

    Ook de smaak is leuk
    gebrande mout
    Met geroosterde toetsen
    Zwarte koffie
    Ietsje te weinig body
    Droge bittere afdronk.
    Niet mis



     

    L'Atelier de la Bière La Yote – 4,8% Alc.Vol.
    Blonde de Berry
    L’Atelier de la Bière – Issoudun





    Goudblond biertje met wit schuim

    De neus is vrij zoet
    met een zweem van honing

    In tegenstelling tot het aroma is
    de smaak redelijk kruidig
    toetsen van asperge
    Wrange bitterheid
    Droge bittere afdronk





    La biObière - 6,5% Alc.Vol.

    Brasserie Thiriez – Esquelbecq





    Lichtblond biertje met groene schijn.

    Witte schuimkraag

     

    Een moutige neus

    Hoppig

    Met toetsen van peper – kruidnagel

     

    De smaak is meteen bitter

    Toetsen van hop

    zure trekjes - citrus

    Bittere droge afdronk.

    Heel fris en lekker






    De drie Alvinne vennoten
    Marc, Davy en Glenn




    Info :

     

    Den Proefzolder




     

    07-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15de Karakterbierenfestival 2010 - Poperinge




    15de Karakterbierenfestival 2010
    Poperinge

     


    Klik hier voor meer gratis...



     

     

    Voor mij is het altijd feest als ik naar Poperinge afreist.

    De stad van Dirk Frimout maakt nog altijd een diepe indruk op mij.

    Waarom? Waarschijnlijk omdat de stad de hopmetropool van Vlaanderen is.

    Zijn prachtig hopmuseum, de delicatesse hopscheuten, de hoppestoet

    de Keteniers enz..  Ook de streke rondom de hoppestad
    is een streling voor het oog.

    De majestueuze hoppevelden met hier en daar een oude moutast kunnen

    mij echt vertederen.

    Ook een legendarische bierplaats in Poperinge is het Palace hotel.

    Al jaren is het een walhalla voor vakantiegangers uit binnen en buitenland.

    Door het toedoen van die vele biertoeristen (vooral Engelse)
    is het idee ontstaan om er een jaarlijks bierfestival op te richten.

    En zie, 15 jaar later is het Karakterbierenfestival nog altijd
    een begrip in en rond Poperinge

     

    Het Poperings Bierproeversgenootschap die het hotel als thuisbasis hebben  
    zijn de inrichters van dit evenement.

    Zij zorgden dit jaar voor een unicum!

     

     Voor het eerst werden alle West-Vlaamse brouwerijen bijeengebracht.

    Zelfs de trappisten van Westvleteren waren vertegenwoordigd met een standje.

    Jammer genoeg was brouwerij Bockor niet op de afspraak.

    Nochtans zou de nieuwe Omer het uitstekend gedaan hebben


    Met Antoon, Martine en Geroen van de Waregemse Bierfanaten
    trokken we op zaterdag 30 oktober naar de stad van de hoppe.
    Eerst nog een kleine omweg naar Abeele om bier op te halen bij
    Noël van de bekende b
    iershop Cuvelier Noel & Co.
    En dan lekker genieten van het West-Vlaams geweld






    Het standje van de Paters van Westvleteren
    (zoals ze hier in de streke zeggen)
    Een blondje van 5,8% was een prachtig biertje om mee te beginnen.





    Toekomstige brouwer Kris Langouche was de gelukkige die het
    mocht uitschenken.  Ik was de gelukkige die het mocht degusteren.





    De mooie gerestaureerde zaal waar het gezellig proeven is.
    Niet te druk.  Ideaal om biertjes naar waarde te schatten.







    Een primeurke (we hadden het in feite al geproefd) was het
    nieuwe bier "Tremist" van het West-Vlaams bedrijf Extremis uit
    Gijverinkhove. Het bier wordt gebrouwen bij Van Eecke (Watou)





    Het bedrijf van zaakvoerder Frank Stekelorum houdt
    'togetherness" hoog in het vaandel.  Met hun ontwerpen (zitbanken)
    willen ze de mensen samenbrengen.  Het lanceren van hun eigen hoppig biertje
    draagt daar ook toe bij.
    Dit bier zal nog afzonderlijk besproken worden op deze blog







    Biervoordrachtgever Geroen in gesprek met Sandrino vertegenwoordiger
    van brouwerij Het Sas en Van Eecke.


















    Leuk om te proeven was de Sint-Bernardus Abt Vintage (12% Alc.Vol).
    Muffig in de neus maar een streling op de tong.







    Ook aanwezig waren Beer writers Roger Protz (links) en
    Tim Webb (midden).  Tim had zijn nieuw boek
    Lambicland (A journey round the most unusual beers in the world) bij.
    Ik was vereerd om er eentje in ontvangst te mogen nemen.







    Zoals elk jaar aanwezig.
    De Hoppekonigin
    vlnr :  Ere-dame Delphine Descan, Hoppekoningin
    Charlotte Vallaeys













    Bij Piet Salomez (Het Alternatief) kon men proeven van zijn
    nieuwe Piet-Agoras (9% Alc.Vol) nu gebrouwen bij De Graal.







    Voorzitter Guy Osteux




    Burgemeester Christof Dejaegher




    Voorzitter Guy Osteux van het Poperings Bierproeversgenootschap
    en Burgemeester Christof Dejaegher waren heel tevreden
    met het derde lustrum.
     Ze bedankten alle brouwers voor hun deelname maar vond het spijtig dat
    brouwerij Bockor niet aanwezig was.
    Maar de aanwezigheid van de Trappisten van Westvleteren is voor het
    Festival een enorme opsteker
     De paters doen dat normaal niet, maar ze zijn het Poperings festival zeer genegen
    en gezien het unieke karakter stemden ze toe.






    Lekker bier brengt mensen samen.







    Beer writer Roger Protz (links) en
    Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries.
    Roger Protz is een van 's werelds toonaangevende bier schrijvers en proevers








    Van de Struise Brouwers kon men maar liefst tien bieren proeven.
    Ik koos voor de Ignis & Flamma. (7% Alc.Vol.)
    Struise aanpak (Westcoast IPA) van het bier Vuur & Vlam van brouwerij De Molen
    Speciaal gebrouwen voor het 2e Borefts Bier Festival in Bodegraven Nederland.
    Mooi biertje met een hoppig aroma en een heel mooie gehopte smaak.







    Het Gulden Spoor uit Gullegem presenteerde zijn Netebuk en
    Vlaskapelle.






    Klik hier voor meer gratis...
    Blij weerzien met Hobbybrouwer en biervriend Jean Michel Sanctorium en zijn
    sympathieke echtgenote.  Ze kwamen met de fiets van het Noord-Franse
    Boeschepe.






    Klik hier voor meer gratis...
    Karl Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe) himself kwam zijn biertjes tappen.
    Naast zijn Duchesse de Bourgogne en het echte Kriekenbier
    had hij ook zijn verrassende Barbe Rouge mee.






    Klik hier voor meer gratis...
    Burgemeester Christof Dejaegher in fijn gezelschap van Bea Beernaert,
    vroegere uitbaatster van Hotel Palace.






    Klik hier voor meer gratis...
    Ook Ketenier Guido Vandermarliere kwam een Trappistje van 12° proeven.








    Toen we het festival verlieten was er al aardig veel volk komen opdagen.




    Het Poperings Bierproeversgenootschap telt een 30-tal leden.
    Ze komen maandelijks samen voor een diverse thema's rond bier.



    Klik hier voor meer gratis...
    Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk
    met deze leuke sympathieke dame.
    Ook zij fluisterde drie woordjes in mijn oor



    "Tot volgend jaar"



    04-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bienvenue de Montaigu - Brouwerij 't Hofbrouwerijke - Gunther Bensch




    Bienvenue de Montaigu




    Bienvenue de Montaigu betekent : Welkom in Scherpenheuvel

    Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord
    en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.

    Een eigenaardige naam voor een bier hoor ik jullie al denken.

    Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek
    en is een gepassioneerd
    bierliefhebber.
    Hij vertegenwoordigd brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.

    Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris)
    op het Karakterbierweekend van HOP

    te Vichte de bekende Tripel-Geuze “Vicardin” momenteel
    nog gebrouwen in De Proefbrouwerij.











    Met zijn Bienvenue de Montaigu wil Gunther zijn geboortestreek
    in de schijnwerper plaatsen.

    Hij trok met zijn receptuur naar ’t Hofbrouwerijke
    waar het bier gebrouwen wordt.













    Bienvenue de Montaigu – 7% Alc.Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel






    Goudkleurig biertje (amber)

    Met een witte dikke schuimkraag.

     

    De neus laat onze een zoet aroma opsnuiven

    Kruidige prikkels (gembertoetsje?)

     

    De eerste slok is moutzoet

    Karamel

    Zoete vruchten

    Citrustoetsen

    Een weinig Hop heel diep

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Droge lichtbittere afdronk.

    Geen hoogvlieger maar een klassiek biertje die na

    een boetetocht best kan smaken.












    INFO :

    Contact
    Brouwerij Montaigu
    Demerlaan 24
    3270 Scherpenheuvel
    T: 013 77 56 20
    e-mail:

    website: www.brouwerij-montaigu.be





    01-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!