Slow Brew Tour of Belgium
Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld
dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.
Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik zeker de meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.
Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedronken maar er al over gehoord is bijna zeker.
Wel beste bloglezers Chris Bauweraerts was samen met zijn zwager Pierre Gobron oprichter van de brouwerij d'Achouffe in 1982.
In 28 jaar wordt het bier nu uitgevoerd over de gehele wereld.
Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met het biertje waar de sympathieke kabouter de etiketten siert
De brouwerij in Vallei van de feeën bij de samenvloeiing van de beek van Martin-Moulin en de beek van de Chevral werd in 2006 overgenomen door Duvel Moortgat.
Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds verbonden met de brouwerij.
Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu wereldwijd de bieren gaan promoten.
Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium.
HOP ondervoorzitter Carl Kins zag Chris bezig in een van de vele beerpubs in Boston (USA)
en vroeg hem of hij deze Slow Brew Tour zou willen voorstellen aan de HOPleden.
Geen probleem voor Chris en zo kwamen een 50-tal bierliefhebbers samen in Biertaverne Het Rusteel te Gullegem bijeen om een avondje te genieten van de spraakwaterval Chris met zijn verhalen over het ontstaan van Achouffe, de overname door Moortgat, zijn Amerikaanse avonturen en talrijke andere anekdotes.
Ik moet U er nog bij vertellen dat naast de HOPleden ook enkele vrienden van Chris aanwezig waren.
Johan Brandt van brouwerij Smisje, Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne, Pol gewezen manager van Marcasou. Ook enkele mensen van Liefmans en Moortgat vulden de zaal waaronder vertegenwoordiger Kris Baert.
 Bierhuis - Restaurant 'Het Rusteel'
 Voor de avond begon was Die Hard Achouffefan Bianca Goethals als de kippen erbij om Chris haar uitgebreide collectie voor te stellen. Tot grote verwondering van Chris.
 HOP ondervoorzitter Carl Kins kon Chris in Boston strikken en stelde hem maar al te graag aan het massaal opgekomen publiek voor.
 De plaatsen in de USA waar zijn Slow Brew Tour of Belgium in 2009 plaats vond.
 Chris toonde op originele wijze de toestand van de abdij- en trappistenbieren door de eeuwen heen.
 Een deeltje van het talrijk opgekomen publiek.
Ook het ontstaan van brouwerij Achouffe kwam aan bod en natuurlijk werd er tussen de voordracht geproefd van het aanbod van Moortgat.
 Als eerste biertje kregen we een Duvel (8,5 % Alc.Vol) aangeboden. Let op! de uitspraak is Duvul. Het paradepaardje van Moortgat is nog altijd een lekker biertje. Bitter en hoppig aroma met toetsen van perzik Ook de smaak is heerlijk bitter en hoppig met een droge en bittere afdronk, Het bier heeft een mooi hoog koolzuurgehalte.
Nog vermelden dat in het begin van de avond talrijke gadgets werden uitgedeeld Stickers, Achouffe sleutelhangers, balpennen van Duvel enz..
 Het tweede biertje was een Maredsous Tripel (10% Alc.Vol.). Dit koperkleurig biertje heeft een aromatische lekkere geur met toetsen van licht fruit. De smaak is een tikkeltje nootachtige en fruitig. Het einde is enige bitterheid. Een heerlijk abdijbier
 We werden ook verwend met een Liefmans Gouden Band. Donker biertje met een beige schuimkraag ruikt naar donker fruit en kersen - hout. De smaak is licht zurig met een beetje bitterheid, op een lichte zoete achtergrond. Het heeft ook een beetje alcohol warmte.
 Een speciaal biertje zonder etiket werd ons ingeschonken. Het bleek om een Zwarte Pol (6,5% Alc.Vol). te gaan van hobbybrouwerij Inter-Pol uit Mont-Houffalize. Eigenaar Pol Ghekiere verbouwde naast zijn B&B "La Vielle Forge" een oud schuurtje uit 1710 om tot hobbybrouwerij. Zwarte Pol werd gebrouwen naar een recept van een van de bieren van de Ommegang Brewery in Cooperstown, New York. Het aroma is moutig, ietsje muf. Toetsjes van cacaopoeder De smaak doet eerst een beetje waterachtig aan. Dan komt een toets van gebrande mout, ook hier de smaak van cacao en chocolade. Een lekker fris biertje

Tussendoor deelde Chris de bekende rode Achouffe kaboutermutsen uit, tot grote tevredenheid van iedereen
Het beeld van de aanwezigen in de zaal is na het uitdelen zeer groot
 vóór


 Na
 Na de korte pauze volgden de Achouffebiertjes. Te beginnen met La Chouffe (8%Alc.Vol.) Een wazige goudkleurig biertje met een kleine witte schuimkraag. Het heeft een aangenaam neus van fruit (citrus, appel), Ook een licht broodaroma. De smaak is vergelijkbaar met het aroma Fruit, een tikkeltje broodkruim en licht kruidig Een heerlijk bier.
 De Chouffe Bok 6666 (6% Alc.Vol.) gebrouwen voor Nederland. Donker amber van kleur met een moutige neus, lichte toetsjes van alcohol De smaak is moutig en fruitig met prikkels van peper Het biertje heeft licht bittere afdronk. 6666 is de postcode van Achouffe.
 Daarna volgde de Mc Chouffe (8% Alc.Vol) Een biertje in Schotse stijl gebrouwen. Bemerk de kabouter nu met een geruite broek! Donker van kleur met een beige schuimkraag De neus is moutig en kruidig. Ook toetsen van karamel. De smaak is geroosterde mout, karamel, nootachtig. Zoet met een droge afdronk. Lekker.
 De Chouffebieren volgden elkaar zeer vlug op. Het winterbier N'Ice Chouffe (10%Alc.Vol.) werd ingeschonken. Een donker bier met licht bruine schuimkraag. Aroma is dit van donker fruit en nogal kruidig zonder te storen. Ook de smaak laat ons donker gedroogd fruit proeven Karamel is duidelijk aanwezig op de achtergrond. De alcohol is goed gemaskeerd. Lekker degustatiebiertje!

 Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne, en Pol gewezen manager van Marcasou vertelden ons enige anekdotes. Ze bewierookten Chris en vertelden hoe ze hem leerden kennen.
 Daarna kwam er een zoveelste hoogtepunt. Line kwam binnen met een schenkbord "Chouffe Houblon Dobbelen IPA" van 't vat. Dit bier werd getapt in de originele glazen. Ieder aanwezige mocht zijn glas naar huis nemen. Een prachtige tripel Goudblond van kleur kleur. Een hoppige fruitige neus (Perziken, abrikozen). De smaak is fruitig met heel veel hop Een mooie bitterheid houd het bier in evenwicht Ook hier is de alcohol goed verborgen. Mooie hoppige afdronk Een klasse bier om echt van te genieten.
 Als apotheose werd er nog een Spirit d'Achouffe (40%) uitgeschonken. Een bierbrandewijn, verkregen door het distilleren van Chouffe.
 Als dank kreeg Chris uit de handen van Carl Kins het origineel HOPkadertje.
Een fantastische avond met een boeiende sympathieke spreker en lekkere bieren
Bedankt Chris!
INFO :
Duvel Moortgat Achouffe Liefmans
La Vielle Forge
23-05-2010 om 00:00
geschreven door William Roelens
|