Kaas en bier of is het andersom?
Als kaas en wijn een losse flirt is dan is Kaas en bier het perfecte huwelijk.
TAPASBAR PADO
Foodpairing kaas en bier.
Een uitnodiging krijgen om vier selecte kazen met evenveel bieren, aangevuld met brood en andere bijhorigheden te gaan proeven dat slaat men niet zo maar af.
Daarom reden levens- en biergenieters Pierre Step, Gilberte Vandenbroeke en ik die bewuste avond maar al te graag naar de tapasbar Pado van Patrick en Dominiek. om deze heerlijke Belgische streekspecialiteiten te gaan proeven Deze tapasbar en bierherberg is gelegen in de Stationstraat 68 8700Tielt
De kazen met de bieren waren de volgende:
Westmalle kaas met Westmalle tripel 75 cl Chimay pot au près kaas met Chimay Grand Reserve 75 cl Dupont kaas moinette met mout en hop met Bons Voeux 75 cl Molenlander met Halleschelle 75 cl.
 De lekkere kaasschotel

 Een Halleschelle als aperitief vakkundig geschonken (zoals altijd) door Dominiek
Als voorsmaakje kregen we het heerlijke lauw soepje van Orval en Parmezaanse kaas
 Zachte romige smaak van warme orval subtiel gekruid met Parmezanne kaas en broodkruim
Westmalle Kaas
Net zoals de Westmalle Tripel is de Westmalle kaas een echt kwaliteitsproduct. Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien. De kaas wordt niet gepasteuriseerd noch ontroomd. De kaas kan verschillen van kleur als de koeien op de weide of in de winter op stal staan. De productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij of in Café Trappisten, rechtover de abdij. Door hun artisanale waarde is de verkoop van Westmalle gerijpte kaas fors gestegen. 4 weken gerijpt type Gouda

Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol. Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle
Goudgeel bier met een mooie romige witte schuimkraag wandklevig.
Een prachtige neus van fruit - Banaan hopbitterheid
De smaak is overheerlijk Zeer complex bier Fruitig - sinaas zoet die overgaat naar een malse bitterheid. Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond. Een mooie droge afdronk Bier met body
Chimay Potaupre Kaas
Deze streekkaas, onttrokken aan de groene weilanden van Chimay, smaakt heel authentiek en zuiver. Hij dankt zijn rijkdom aan eeuwenoude kennis van boeren, verwerkers en kaasmakers van de streek. Men zegt dat in Chimay het gras altijd groener is dan elders .... Men zegt ook terecht dat groener gras voor betere melk zorgt.
Le Poteaupre is een juweel van een kaas die alle zintuigen beroert:
Hij heeft een ivoorgele kern onder een donkere okerkleurige korst. Het aroma is oprechte en heeft een aangename en typische geur. De kern is zacht en licht vettig Deze zachte kaas met heeft een duidelijke notengeur die zorgt voor een pittig accent.

Chimay Grande Reserve 9% Alc.Vol.
Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont - Forges-lez-Chimay
Bruin bier met een licht rode schijn
Dikke beige schuimkraag die langzaam vermindert
Het aroma is dit van donkerfruit
Met toetsen van deeg, brood
De smaak is die van donkermout
Zweem van chocolat
Toetsjes van banaan
Pruimen en rozijntjes eisen ook een rol
Zoet met een lichte bitterheid die zorgt voor evenwicht
Redelijk droge afdronk met wat bitterheid
Moinette kaas met mout en hop
De kaasmakerij van Brasserie Dupont werd in 1995 opgestart. De kazen worden gemaakt met koemelk van dieren uit een hoeve in het gebuurte. De Moinette kaas met mout en hop Het is een frisse kaas, die lichtjes zurig is en heeft een kruidige toets De mout en hop smaakt naar meer
Behalve bier verkoopt Dupont sinds 1995 kaas en brood. Niet uitsluitend om economische redenen, ook uit een zeker sociaal engagement: deze vergeten streek kampt immers met een hoge werkloosheid. Met de bakkerij en de kaasmakerij wil brasserie Dupont hoe klein ook, werk verschaffen in eigen streek. Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Avec les bons voeux - 9,5 % Alc.Vol. Brasserie Dupont - Tourpes
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's van verse aromahop brengen u onmiddellijk in hogere sferen Wat een boeket! Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het een gevaarlijk biertje maakt.
Het is een vrij levendig hoppig biertje Een bier met Karakter en Klasse Al jaren een van mijn favoriete biertjes
Molenlander verwerkt met Halleschelle
De Molenlander kun je serveren als aperitiefkaas of broodbeleg en past perfect op een kaasschotel'. Maar ook met een Halleschellebiertje is het een perfect huwelijk
Molenlander is een unieke combinatie van een artisanale kaas bereid uit 100% rauwe koemelk
De combinatie van de rauwe koemelk en het ongepasteuriseerde bier van hoge gisting is
ongemeen geslaagd. De kaas is niet gewassen met het bier maar met Halleschelle bereid.
De kaas wordt uiteindelijk in volume gemaakt bij de Beauvoordse Walhoeve
De naam Molenlander verwijst naar het Molenland waar Tielt de hoofdstad van is. Lees ook Molenlander - Een nieuwe kaas met Halleschellebier

Halleschelle - 8,5 % Alc. Vol. Picobrouwerij Alvinne - Heule
Amberkleurig (donker roze) bier met dikke romige beige schuimkraag
De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus. Fris en bloemerig
De smaak is echt kruidig en karamelmoutig Uitgesproken koreander en citrus. Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt. Lichte bitterheid met een tikkeltje aangename zurigheid in de afdronk.
07-02-2010 om 00:00
geschreven door William Roelens
|