Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    26-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van tomaat met garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gemakkelijk voorgerecht

    Bavarois Van Tomaat Met Garnaaltjes
    ===================================
    2 blaadjes gelatine

    2-1/2 eetlepel citroensap

    2 deciliter tomaten, gepureerde

    1 deciliter slagroom

    Worcestershiresaus

    Peper

    Zout

    100 gram eikenbladsla, gesneden

    100 gram veldsla

    300 gram garnaal, Hollandse

    Kervel

    3 eetlepel sinaasappelsap, vers

    1 eetlepel port, rode

    1 eetlepel gevogeltefond

    2 eetlepel azijn

    2 eetlepel notenolie

    4 eetlepel maïskiemolie

    1 theelepel mosterd


    .
    Gebruik voor de azijn bij voorkeur een sinaasappel-azijn.

    In plaats van eikenbladsla gemengd met veldsla kunt u ook een andere
    slamelange nemen, met bijvoorbeeld. schoongemaakte kropsla.

    Week de gelatine circa 10 minuten in koud water.

    Verwarm het citroensap met de gepureerde bliktomaten en los hierin de
    gelatine op

    Klop de room op en spatel die door het licht afgekoelde en lobbige
    mengsel. Breng het geheel op smaak met de Worcestershiresaus en peper
    en zout. Vul met dit mengsel de kleine vormpjes of het cakeblik.

    Laat de bavarois circa 4 uur opstijven in de koelkast. Meng voor de
    vinaigrette het sinaasappelsap, de port, het gevogeltefond, de
    (sinaasappel-)azijn, de notenolie, de maïskiemolie, de mosterd, peper
    en zout met een staafmixer. Verdeel de sla in een krans op de borden en
    leg hierin een bedje van garnalen.

    Dompel de vormpjes in heet water en stort ze op de garnalen. Garneer
    met de kervel.

     

    26-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Consomme van ossenstaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondagse soep

    Consomme met ossenstaart
    ========================
    1 kilogram ossenstaart

    3 l water

    wat groen van prei

    3 wortelen

    selderblaadjes

    2 grote uien ongepeld

    1 takje rozemarijn

    peterseliestengels

    geplette peperkorrels

    1 eetlepel zout

     


    .
    Bouillon maken....

    gebruik ossenstaart 

    zet dit op met koud water 1kg vlees op 3 liter water.
     
    laat het water zachtjes aan de kook komen en zet dan laag.

    Er komt schuim boven op deze moet je er voorzichtig afhalen,met
    pollepel of schuimspaan.

    pak wat gesneden groenten: prei wortel, selderij,takje rozemarijn
    vers,paar peperkorrels geplet en eetlepel zout.

    Ook ui ( 2 grote) komt er in de bouillon,snij deze eerst door de midden
    met schil en al leg in een bakpan aluminium folie leg de uien op de
    folie en laat ze op vuur zwart worden,zet afzuigkap hoog.Ja laat zwart
    worden dit geeft een mooie kleur aan jou bouillon.En nee dit geeft geen
    verbrande smaak af.

    laat dit zo ongeveer 3 u trekken...ja zo lang op heel laag vuur.

    Het mag absoluut niet koken.

    Zeef hierna de bouillon door een zeef met daarin een schone
    uitgespoelde keuken doek of passeerdoek zoals wij dit in vaktaal
    noemen.

    maak de bouillon nog wat op smaak met wat zout.

    Het lijkt veel werk maar dat is het echt niet hoor.

     

    25-10-2009 om 09:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillewafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag eens iets anders:Wafels

    Fijne vanillewafels
    ===================
    1/2 kg bloem

    300g kristalisé suiker

    200 g boter

    1/2 kop melk

    4 eieren

    3 pakjes vanillesuiker

    1/2 kl bicarbonate de soda(maagzout)

     


    .
    De boter laten smelten(niet bruin worden)en met de suiker bewerken,dan
    de bloem eronder roeren,het maagzout,de vanillesuiker.

    Dan het melk en de eieren.

    worstjes maken,zo groot als een kroket,en op de pakplaten leggen.

    Het wafelijzer sluiten tot ze gaar zijn.

    Laten afkoelen op een rooster.

     

    24-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staartvis met prei en mosterdsaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag:Staartvis

    Staartvis met prei en mosterdsaus      
    ========================================================
    boter    120  gram 

    kervel      

    water    2  soeplepels 

    staartvis   1   

    preien    2   

    peper en zout      

    witte wijnazijn    2  soeplepels 

    mosterd    1  soeplepel

     


     Snijd de preistaven in reepjes en stoof ze ongeveer 5 minuten in een
    klontje boter. -

    Voeg het water en de azijn toe.

    Doe de stukken staartvis eveneens in de pan.

    Zet het deksel op de pan en laat alles nog 5 minuten stoven.-

    Werk het geheel op met boter en voeg de mosterd toe.-

    Versier met plukjes kervel en serveer met gekookte aardappelen.  
     

    23-10-2009 om 14:58 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenkaasprikkers met dressing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitiefhapje met geitenkaas

    geitenkaasprikkers met dressing     
    =========================================
    200 gram harde geitenkaas

    1 citroen

    1 teentje uitgeperste knoflook

    30 mililiter. olijfolie

    1/2 eetlepel balsamico azijn

    30 gram zongedroogde tomaatjes
    (fijngehakt)

    1 bosje fijngehakte peterselie



    geitenkaas in blokjes snijden

    1/4 deel van de citroenschil raspen

    citroen uitpersen
     
    Bereidingswijze: 

    geitenkaasblokjes aan prikkers steken

    dressing maken van knoflook, olijfolie, balsamico azijn, peterselie, 1
    eetlepel citroensap, de citroenrasp en zongedroogde tomaatjes

    dressing over prikkers met geitenkaas scheppen 

     

    22-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas-appelkrokantje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een smakelijk Voorgerecht

    Kaas-appelkrokantje warm  gemakkelijk
    =====================================
    1 appel

    1 camembert

    4 vellen brikdeeg

    50 g gesmolten boter

    Sla

    Verse kervel




    .
    Snij een appel in kwartjes,bak ze kort in een koekenpan in boter,laat
    afkoelen.

    Verdeel de Camembert in 8 punten.

    Leg op 4 vellen brikdeeg eenkwartje appel en twee stukjes kaas.

    Vouw toe.

    Bestrijk met gesmolten boter en zet een paar minuten in de oven op 200°C

    Serveer warm met een groene salade waarin ondermeer verse kervel zit.

     

    21-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktschotel met kaaskorstje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een éénpansgerecht

    Gehaktschotel Met Kaaskorstje
    =============================
    ingrediënten -

    2 uien -

    2 teentjes knoflook -

    2 eetlepels olijfolie -

    400 gram gehakt -

    4 eetlepels tomatenketchup -

    2 eetlepels sojasaus -

    1 eetlepel currypasta -

    250 gram gemengde roerbakgroenten -

    2 deciliter geconcentreerde

    vleesbouillon

    zout en peper -

    aardappelpuree -

    100 gram grof geraspte kaas

     


    bereidingswijze -

    Snipper de uien en de knoflook. -

    Fruit ze glazig in de olie. -

    Laat het gehakt meebakken tot het los is en begint te kleuren. -

    Voeg de tomatenketchup, de sojasaus en de curry pasta erbij en laat
    kort meebakken. -

    Voeg de groenten toe,roerbak kort en giet er de bouillon bij. -

    Laat het geheel met de deksel op de pan ongeveer 5 minuten stoven tot
    de groenten beetgaar is. -

    Voeg er naar smaak zout en peper bij.

    Maak ondertussen de aardappelpuree. -

    Schep het gehaktmengsel met de groenten in een ingevette ovenschaal en
    dek af met de aardappelpuree. -

    En bestrooi het met de geraspte kaas.

    Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de gehaktschotel er 30
    minuten in.
    meteen serveren

     

    20-10-2009 om 13:33 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenboutje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alledaags Geitenlammetje

    Geitje
    ======
    1 geitenboutje 6 à 700 gr zonder bot,maar bak het bot mee

    1 grote vleestomaat, ontveld en van zaadjes ontdaan

    1 rode paprika, in repen gesneden

    1 grote ui in ringen gesneden

    3 teentjes knoflook, uitgeperst

    5 eetlepel olie

    3 eetlepel ketjup

    1 theelepel curry

    1 blokje rundsvleesbouillon

    3 dl droge witte wijn
    .
    Braad het vlees aan in een grote pan, doe er dan alle ingredienten bij,
    blijf roeren tot alles goed vermengd is, geef er zoveel water bij dat
    het vlees er goed onderstaat en laat het circa 1 uur sudderen.

    Af en toe roeren zodat het niet aanbrand.

     

    19-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met mosterd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag:Kalfsvlees

    Kalfsgebraad met mosterd         Hoofdgerecht
    =============================================
    boter:  50 gram

    gevogeltebouillon:  1 blokje

    slagroom:  1 deciliter

    bloem:  1 soeplepel

    mosterd:  2 soeplepels

    ui:  1

    peper en zout

    augurk op azijn:  100 gram

    kalfsgebraad:  1


    Kruid het gebraad met zout en peper, bestrooi met klontjes boter (+/-
    25 gram samen) en laat 50 minuten braden in de voorverwarmde oven
    (180°C)

    Twintig minuten voor het einde, laat u zachtjes de fijn versnipperde ui
    fruiten, bestrooi met bloem.

    Meng 1 minuut, overgiet met witte wijn en 2 deciliter water. Voeg een
    half blokje verkruimelde kippenbouillon bij en breng aan de kook.

    Laat indikken tot de helft op een flink vuur.

    Voeg er de room en de mosterd bij, en de schijfjes augurken.

    Laat nog 5 minuten pruttelen, en breng op smaak.

    Dien op met het in fijne schijfjes gesneden kalfsgebraad.

    Als bijgerecht serveert u gebakken aardappelen en groene groenten
    (prinsessenboontjes of broccoli).

     

    18-10-2009 om 11:42 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandel-vijgentaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker en zoet!

    Amandel-Vijgentaart
    ========================================
    Voor het taartdeeg:

    Je kan een zanddeeg taartbodem kopen of:

    200 g bloem;

    60 g suiker;

    1/2 theelepeltje zout;

    125 g ijskoude roomboter, in blokjes gesneden;

    2 eigelen;

    1 eetlepel vloeibare room

     

    Voor de vulling:

    10 verse vijgen, in tweeen gesneden;

    170 g witte amandelen, gegrilld en daarna fijngemalen;

    100 g suiker;

    35 g zachte roomboter;

    1 eetlepel bloem;

    1 groot ei



    .
    Voor het deeg: vermeng in de kom van een foodprocessor de bloem, suiker
    en zout met elkaar gedurende 10 seconden. Voeg er de koude stukjes
    boter aan toe en vermeng ongeveer 20 seconden met de bloem tot er een
    korrelig mengsel ontstaat.
    Klop in een schaaltje de eigelen los met de room (niet stijfkloppen) en
    voeg dat toe aan het bloem/botermengsel in de foodprocessor en laat
    draaien en mengen tot er een soepel en samenhangend deeg ontstaat.
    Vorm op een met bloem bestrooid werkvlak een "brood" van 15 cm.
    doorsnede en zet dat afgedekt tenminste 45 minuten of een hele nacht in
    de koelkast.

    Bekleed een beboterde ronde taartvorm (het liefst een springvorm) met
    het uitgerolde deeg en zet dat 20 minuten in de vriezer.

    Bedek het bevroren deeg dan met een vel aluminium en vul met rauwe
    rijst of gedroogde peulvruchten.

    Zet het deeg in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat het 15
    minuten voorbakken tot het droog is maar nog niet gaar.

    Controleer of het deeg droog is door het aluminium op te tillen; als
    het er aan blijft plakken laat dan nog 2 minuten doorbakken.

    Verwijder dan voorzichtig het aluminiumfolie met de peulvruchten en
    verlaag de temperatuur van de oven tot 160 graden.

    Laat de taartbodem dan nog 5 minuten doorbakken, totdat de randen van
    de taartbodem licht goudbruin zijn.

    Maak dan de vulling:

    Doe de amandelen en de suiker in een keukenmachine en maal alles goed
    fijn. Voeg er de bloem, ei en roomboter aan toe en vermeng alles goed
    totdat er een soepele amandelspijs ontstaat.

    Bedek de taartbodem met de amandelspijs en decoreer met de halve
    vijgen.

    Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven totdat de amandelspijs
    goudbruin en stevig is.

    Laat helemaal afkoelen voordat je de taart aansnijd.

     

    17-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse kabeljauwfilet.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag!

    Italiaanse kabeljauw
    ====================
    Ingrediënten:

    2x 100 gram kabeljauwfilets,

    zout, peper,

    groene pesto,

    4 plakjes ontbijtspek



    .
    Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper.

    Bestrijk 1 kant met groene pesto.

    Wikkel de kabeljauwfilets in plakjes ontbijtspek.

    Bak de kabeljauwfilets aan elke kant ongeveer 3 tot 4 minuten in hete
    boter.

    Eet smakelijk!

     

    16-10-2009 om 13:01 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sla uit Capri
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Italiaanse sla

    Insalata Caprese
    ================
    200 g mozzarella

    2 bosjes basilicum

    5 eetlepel olijfolie

    2 eetlepel citroensap

    zout

    versgemalen peper

    zwart olijven en 1 tomaat, om te garneren


    .
    Maak de tomaten schoon.
    Snijd de steelaanzet eruit.
    Snijd de tomaten in plakjes.
    Laat de mozzarella uitlekken en snijd de kaas in plakken.
    Spoel het bailicum af en dep het droog.
    Trek de blaadjes van de takjes.
    Leg de plakjes tomaat, mozzarella en de blaadjes basilicum afwisselend
    op elkaar in een schaal; ze moeten elkaar deels overlappen.
    Klop het citroensap en de olie door elkaar.
    Breng het mengsel op smaak met zout en peper en giet het uit over de salade.
    Garneer de salade voor het opdienen met zwarte olijven en een van tomaat gesneden roos.

     

    15-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albondigas con picada Almendra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of borrelhapje

    Albondigas con picada de Almendra
    =================================
    voor 20 tot 25 stuks :

    Voor de gehaktballetjes :
    4 eetlepel gedroogd broodkruim -
    4 eetlepel kippenbouillon -
    450 gram kalfsgehakt (of een mengsel van gelijke delen kalfs- en varkensgehakt) -
    1 eetlepel fijngehakte peterselie -
    2 teentjes knoflook, fijngehakt -
    1/2 theelepel citroensap -
    2 eetlepel fijngehakte gedroogde Spaanse bergham -
    1/2 theelepel zout - versgemalen zwarte peper -
    1 ei, losgeklopt.

    Voor de saus :

    bloem om te bestuiven -
    2 eetlepel olijfolie -
    3 eetlepel fijngehakte ui -
    2 eetlepel tomaat, ontveld, van zaad ontdaan en fijngehakt -
    4 eetlepel droge witte wijn -
    8 eetlepel kippenbouillon -
    1 klein laurierblaadje -
    zout en versgemalen peper -
    1 eetlepel fijngehakte peterselie -
    2 teentjes knoflook, fijngehakt - enkele draadjes saffraan, verkruimeld 1 eetlepel gehakte geblancheerde amandelen
    1/4 theelepel pimenton (paprikapoeder) 2 eetlepel verse of diepgevroren doperwten.


    .
    Voor de gehaktballetjes

    Het broodkruim in een grote schaal weken in de bouillon.
    Meng de overige ingredienten voor de gehaktballetjes er voorzichtig
    door en vorm er dan balletjes van met een doorsnede van 4 centimeter. 

    Bereidingswijze: 

    Bestuif de gehaktballetjes met bloem. Verhit de olie in de pan, en bak
    hierin de balletjes aan alle kanten goudbruin bij matige warmte.
    Temper de warmtebron, voeg de ui toe en laat deze glazig worden.
    Voeg dan de tomaat toe en laat het geheel nog eens 1 minuut garen.
    Roer de wijn, bouillon en laurier erdoor.
    Breng het geheel op smaak met peper en zout, sluit de pan af en laat
    dit 30 minuten zachtjes pruttelen.
    Stamp ondertussen in een vijzel of met een cutter de peterselie met de
    knoflook, 1/8 theelepel zout, saffraan, amandelen en pimenton fijn.
    Voeg dit mengsel samen met de doperwten toe aan de gehaktballetjes en
    laat het 15 minuten pruttelen. 

    Serveertips:  Serveer deze tapa warm met knapperig stokbrood om in de
    saus te dopen. 

     

    14-10-2009 om 14:21 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfskroketten of bitterballen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker borrelhapje

    Kalfskroketten of bitterballen
    ==============================
    400 gram schenkelvlees van kalf,

    circa 70 centiliter bouillon,

    circa 100 gram bloem,

    2 eieren of alleen eiwitten,

    paneermeel,

    maggi aroma (flesje),

    bouillonblokjes 

    1 kruidenbuiltje groentensoep,

    1 kruidenbuiltje kippensoep,

    kerrie,

    1 theelepel suiker

    (eventueel wat vleeskruiden )


    .
    Koop schenkel met been maar houdt rekening met het vleesgewicht dat
    nodig is voor de kroketten

    Zet de gewassen schenkel met been op in 3-4 liter heet water, waaraan
    voldoende bouillonblokjes per liter water (zie verpakking) zijn
    toegevoegd.

    Laat de bouillon op laag vuur 2-3 uur trekken (verwijder na 1 uur de
    kruidenbuiltjes). 

    Bereidingswijze: Haal het vlees uit de bouillon en snijdt het in
    stukjes.

    Doe het vlees in een pan, voeg de bloem toe en vermeng dit met het
    vlees.

    Nu in kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon toevoegen en doorroeren
    tot het een dikke massa is geworden.

    Deze ragout op een warmhoudplaatje verwarmen en goed blijven roeren.

    Breng de ragout onderwijl op smaak met flink veel maggi-aroma uit een
    flesje (niet te zuinig want dit geeft juist de lekkere smaak aan de
    kroket) de kerrie, suiker en eventueel vleeskruiden.

    Als de ragout te dik is, een beetje bouillon toevoegen tot gewenste
    dikte. De ragout mag niet koken.

    Af laten koelen met de deksel op de pan of uitgespreid over een grote
    platte schaal. Vorm kroketten en haal die door het paneermeel.

    Klop de eieren (of alleen de eiwitten) los met 4 eetlepels water en rol
    de kroketten erdoor, waarna ze weer door het paneermeel gerold worden.

    Bakken in de fritteuse en serveren met mosterd.

    Bitterballen voor bij de borrel worden op dezelfde manier gemaakt.
     

     

    13-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppot van bladspinazie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag: Stamppot

    Stamppot Van Bladspinazie Hoofdgerecht
    ======================================
    1 pakje bladspinazie(450 gram)

    1 eetlepel olie

    150 gram gerookte spekreepjes

    1 grote ui

    1 rode paprika

    1 klein pakje Boursin(80 gram)met
    peper

    2 teentjes knoflook

    aardappelen(500 gram)

    .
    Schil de aardappelen,snipper de ui en hak de paprika in blokjes.

    Kook de aardappelen met zout gaar.

    Verwarm de spinazie.

    Verhit de olie en bak hierin de spekreepjes uit,voeg dan de ui,de look
    en de paprika toe en bak circa 4 minuten.

    Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.

    Meng nu de spinazie,de kaas en het spekmengsel door de aardappelen en
    schep alles goed door elkaar.

     

    12-10-2009 om 14:07 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeevruchtensalade op Griekse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Slaatje met zeevruchten

    Zeevruchtensalade Op Griekse Wijze
    ==================================
    look  1  teentje

    tomaten  2

    gevogeltebouillon  10  cl

    citroen  1

    olijfolie

    rode ui  1

    peterselie  4  takjes

    salie  1  blaadje

    droge witte wijn  20  cl

    olijven  50  gram

    koriander in bolletjes  5 

    peperbolletjes

    zout en versgemalen peper

    venkelpoeder  1  koffielepel

    Zeevruchtenmengeling (inktvis, mosselen,...)  400  gram

     


    .
    Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.

    Giet een gulle scheut olijfolie in een kookpot en voeg de gehakte ui en
    de look toe.

    Fruit de ui en de look. Voeg vervolgens het citroensap, de witte wijn
    en de gevogeltebouillon toe.

    Laat tot tweederde inkoken.

    Voeg de kruiden, de blokjes tomaat, de olijven en de
    zeevruchtenmengeling toe.

    Laat 5 minuten bakken. Breng op smaak met peper en zout.

    Serveer warm of koud met brood of rijst en versier met wat gehakte
    peterselie.

    Tip : Deze saus met zuiderse accenten gaat ook perfect samen met witte
    vis, als variant op de zeevruchten...

     

    11-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgevuld witloof.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloof met gehakt en kaas

    Opgevuld Witloof Hoofdgerecht
    =============================
    500 gram gehakt

    1 ei

    chapelure

    peper en zout

    1 deciliter melk

    boter

    1 kilogram witloof

    Kruidnoot

    4 deciliter melk

    blanke roux

    1/2 kilogram gemalen gruyerekaas

     


    .
    De dag voordien:

    Maak het gehakt op met een ei,chapelure,wat melk en peper en zout.

    Neem de grootste bladeren van het witloof en vul ze op met het gehakt.

    Bak in een pan met wat boter en kruid met peper en zout en kruidnoot
    ongeveer1/2 uur.

    Maak een bechamelsaus met de melk en de roux en kruid met peper en zout
    en kruidnoot.

    Voeg de helft van de kaas toe.Proef de kruiding.

    Neem de witloofstronkjes uit de pan en doe ze in een beboterde
    vuurvaste schotel,overgiet met de saus en overstrooi met de rest van de
    kaas.

    De dag zelf:

    Warm de schotel terug op in de oven en laat dan kleuren onder de grill

    Dien op met aardappelen of puree

    Servings: 4

     

    10-10-2009 om 14:37 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne vanillewafels.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wafels

    Fijne vanillewafels
    ===================
    1/2 kg bloem
    300g kristalisé suiker
    200 g boter
    1/2 kop melk
    4 eieren
    3 pakjes vanillesuiker
    1/2 kl bicarbonate de soda(maagzout)

     



    .
    De boter laten smelten(niet bruin worden)en met de suiker bewerken,dan
    de bloem eronder roeren,het maagzout,de vanillesuiker.Dan het melk en
    de eieren.
    worstjes maken,zo groot als een kroket,en op de pakplaten leggen.Het
    wafelijzer sluiten tot ze gaar zijn.
    Laten afkoelen op een rooster.

     

    09-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet gevuld met Hervekaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag Varkensvlees

    Varkenskoteletten gevuld Met Hervekaas  uitproberen!!
    =====================================================
    4 tamelijk dikke varkenskoteletten

    4 plakken pikante Hervekaas

    1 Herve-smeerkaasje

    1 scheut droge witte wijn

    100 g boter

    1 koffielepel vers ingelegde roze

    peper

    Vers gemalen peper, zout en muskaatnoot
    .

    De dag voordien:

    Maak een diepe insnijding in de koteletten zodat er een soort enveloppe
    ontstaat.

    Vul met een plak pikante Hervekaas en prik dicht met een houten
    prikker.

    De dag zelf:

    Laat de koteletten aan beide kanten mooi kleuren in de boter.

    Kruid met peper, zout en muskaatnoot, draai het vuur lager en laat de
    koteletten zacht gaar bakken.

    Neem uit de pan en hou warm.

    Deglaceer de braadbodem van het vlees met een scheut witte wijn en laat
    daarin vervolgens het smeerkaasje smelten.

    Roer de roze peper erdoor.

    Schik de koteletten op warme borden en overgiet met de saus.

    Serveer met gestoofd witloof en aardappelen naar keuze.

     

    08-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banketbakkersroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Banketbakkersroom
    =================
    1 liter melk (vol)

    50 g bloem

    30 g maïszetmeel

    8 eierdooiers

    250 g suiker

    1 stokje vanille

    2 dl room


    .
    Meng 1 dl melk, bloem, maïzena, eidooiers en 50 g suiker tot een papje.

    Breng 9 dl melk, 200 g suiker en het vanillestokje ( zakje is ook goed)
    al roerend tot kookpunt. Het vanillestokje moet even trekken om zijn
    smaak af te geven.

    Giet het kokend melk-suikermengsel al roerend op het koude papje en
    blijf op het vuur roeren roeren tot het verdikt. Laat eventjes
    doorkoken.

    Laat de banketbakkersroom al roerend afkoelen.

    Crème patissière of banketbakkersroom is een basisbereiding. Die kan
    zowel koud als warm gebruikt worden als onderlaag van een
    vruchtentaart, vulling voor pannenkoeken, tompoes, soezen, enz.

     

    07-10-2009 om 11:43 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!