Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
14-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 augustus 2010 (Ternat)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag stappen we in het Pajottenland, op een zaterdag waarop andere bezigheden een tocht verderop wat onmogelijk maken. Het Felixfonds heeft in 2001 3 mapjes uitgegeven, en wij kiezen vandaag voor wandeling 10 in map III. Het zijn handige dingen geworden, voor wie geen nood heeft aan uitvoerige beschrijvingen en achtergrondinformatie. Mij moeten ze er echter nog altijd van overtuigen dat het Pajottenland een ideaal wandelgebied is: daarvoor hebben we het net iets te vol gebouwd (inclusief de koterijen) en zoals meestal gaat daar uitgebreide asfaltering mee gepaard: de TWQ bedraagt 8 % (naar boven afgerond…) en dat is toch wel bijzonder weinig. Begin en einde van de wandeling verlopen dan ook volledig in de dorpskern van Ternat, en het is pas rond het Kasteel van Baron Liebaert dat een en ander een echt landelijk karakter krijgt.

Het is trouwens in de buurt van dat kasteel dat we overvallen worden door een van de voorspelde plaatselijke buien, maar al bij al hebben we geluk gehad: in Pepingen, toch niet zo ver hiervandaan, loste het onweer 15 mm neerslag op een half uur tijd, hier zal het wel niet meer dan een liter of 4 geweest zijn. Tegen het einde van de wandeling waren we al opnieuw droog…

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1912 13:30 13:39 +2 (2152 - 51044)

Brussel-Zuid - Ternat 2064 14:06 14:34 stipt (356)

 

Ternat - Liedekerke 2067 17:35 17:41 stipt (527)

Liedekerke - Brussel-Zuid 3615 17:47 18:04 stipt (557)

Brussel-Zuid - Halle 1939 18:21 18:30 +1 (2152 - 58048)

 

De commentaar:

De rit met de IC naar Brussel verloopt een beetje zoals meestal: over lijn 96 tot Y. Ruisbroek en dan over de 96N naar een van de perrons met de kleinere nummers. Tijdwinst levert dat zelden op, omdat het binnenrijden van Brussel-Zuid bijna nooit vlot verloopt. We vertrekken met 1 minuut vertraging en komen er met twee aan. Tussendoor zie ik dat de IR's van en naar Binche blijkbaar in een versterkte samenstelling rijden, nl. met een klassiek tweeledig stel extra.

Eigenlijk hebben we een traject gepland via Liedekerke, dus eerst met de IR naar De Panne en dan overstappen in Schouppecity op de L naar Brussel-Zuid. We hebben ons zelfs al geïnstalleerd in stel 305, maar erg vlot loopt het niet: in de eerste break (van 2: gelukkig!) zijn 169 plaatsen gereserveerd in het 1ste, 2de en 3de rijtuig voor wat nog jeugd moet worden. Het instappen (en het afscheid nemen) neemt veel tijd in beslag, en de aansluitingstijd in Liedekerke bedraagt 8 minuten. We stappen dus opnieuw uit, en nemen uiteindelijk de L naar Aalst: die rijdt stipt, en zo komen we maar 9 minuten later dan voorzien in Ternat aan. Ik zal achteraf op Railtime merken dat we de aansluiting in Liedekerke toch gehaald zouden hebben. Die IR's naar De Panne en de L-treinen naar Aalst zijn trouwens dezelfde treinen: hun nummer wijzigt wel in Brussel-Zuid, maar de L-trein uit Aalst wordt steevast de IR naar De Panne. Op zaterdag en zondag vind je hier breaks en ms 96 door elkaar.

 

Dat merken we bij de terugreis: we rijden nu wel via Liedekerke, en zowel L 2067 als IR 3615 bestaan nu uit ms 96. Het wordt een geschiedenisloze terugreis, met treinen die zo goed als stipt rijden. Voor de IC naar Moeskroen komen we in het stel van de heenreis terecht, al kiezen we nu voor een ander rijtuig. Opvallend: deze trein vertrekt van de perrons met hoge nummers (21) en er staat opvallend veel volk te wachten: er is een onmiskenbare trend naar meer reizigers, ook tijdens het weekend. De NMBS speelt daar voorlopig op in door langere treinen in te zetten (de goedkoopste oplossing), maar misschien moet stilaan ook eens gedacht worden aan frequentere diensten (de handigste oplossing). In Halle zie ik de IC uit Moeskroen naar Schaarbeek: één ms 96. Ik kan me voorstellen dat dit niet zal volstaan voor de terugreis uit Brussel. Zoek de tegenspraak in de voorbije 5 lijnen.

14-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
13-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 augustus 2010 (Blaregnies - Montignies-sur-Roc = Hacowa 101)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eerder kon je in dit blog lezen hoe we Hacowa 101 verkenden (zie bijdrage 6 juli 2010). Vandaag stappen we met de groep (27 deelnemers) het parcours tussen Blaregnies en Montignies-sur -Roc. Het is een wandeling met 2 duidelijk onderscheiden gezichten, die bovendien ook bijna uitsluitend over het grondgebied van twee gemeenten loopt: Quévy in het begin en Honnelles op het einde.

Het eerste deel is vlak: we lopen hier op een plateau en de vallei van de Petite Honnelle is nog niet zo uitgesproken zichtbaar. Het is een landbouwgebied dat tot de Borinage behoort. Meestal associëren we die naam met steenkoolmijnen (en de terrils ofte steenbergen in correct Nederlands) en zware industrie, maar een groot deel is dus ongeschonden door de Industriële Revolutie gekomen. We stappen dan tussen weiden en akkers door, met af en toe een kort strookje bos. Het Bois de Blaregnies en het Bois d'Audenarde liggen nog helemaal in het begin van de wandeling, en het zal tot het laatste derde van de tocht duren voor we opnieuw in bosgebied terechtkomen.

Vooral in het Bois de Blaregnies staan voldoende afschrikwekkende borden om zelfs Attila met zijn Hunnen buiten te houden, maar niet zo Vic en de Zijnen. Ik weet dat deze borden meestal pure bluf zijn en dat de boswegen vaak wél toegankelijk zijn. Het was trouwens een flinke dreun op mijn enthousiasme bij de verkenning om meteen geconfronteerd te worden met een niet toegankelijk bos, en alleen een langere en saaiere omweg als alternatief. Ik had dan ook de gemeentediensten, de secretaris van de gemeente Quévy himself, aangeschreven om uitsluitsel te krijgen over het statuut van de bosweg, maar meneer wilde blijkbaar de Waalse reputatie van tamzakken gestand doen, en vertikte het dus om te antwoorden. Maar op oudere en recente stafkaarten stond de weg duidelijk aangegeven als openbare weg. Toch kregen we al snel een boswachter op de hielen. Het was duidelijk dat zijn taak erin bestond ons uit het bos te houden: eerst kon er geen sprake van zijn om er door te gaan, ook al wegens de weelderige plantengroei, dan kon het plots in groepen van zes (!) en even later mochten we allemaal ineens, als we stil waren (!). Uiteindelijk kregen we zelfs te horen dat het inderdaad een publieke weg was. Ik was blij dat ik uiteindelijk juist gegokt had.

Langs de Coron de Blaugies en Erquennes kwamen we in Fayt-le-Franc, waar de picknick gepland was in het "Café de la Jeunesse". Ze wisten van onze komst, en het was er aangenaam toeven, met een stevig streekbier binnen handbereik. Je leest er alles over in http://www.abbaye-des-rocs.com/.

Vanaf Fayt-le-Franc - we stappen nu in Le Haut Pays - krijgt de wandeling plots een totaal ander uitzicht: we stappen nu vaak door het bos, en plots komt er wat klimmen en dalen aan te pas. We passeren langs de erg mooie, goed geconserveerde en niet verknoeide Ferme de Rampemont en wat verder langs de Moulin de Fayt, allebei schitterende gebouwen, waarvan de eigenaars waarschijnlijk een levenslange restauratietaak voor de boeg hebben. De doortocht van het wad met stapstenen in de Petite Honnelle zorgt even voor wat sensatie, maar we komen allemaal heelhuids over het riviertje dat zijn naam gelukkig alle eer aandoet.

En zo bereiken we vrij vlug Montignies-sur-Roc, na net geen 18 km. We besluiten de wandeling met een pad tegen de flank van de rots, een waardige afsluiter van een tocht met veel afwisseling op een van de betere zomerdagen: ideale staptemperatuur, droog, en met prachtige cumuluswolken. En als je daar dan nog 26 gelukkige en dankbare medestappers aan toevoegt, dan kan de dag niet meer stuk. Bedankt!

 

Wie de wandeling in gedachten nog eens wil overdoen, vindt hier zeker steun: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/blaregnies%20-%20montignies-sur-roc/

 

Oh, ja, nog even over het openbaar vervoer:

Halle - Quévy 3729 8:17 9:08 stipt (2126 - 62050)

Aulnois - Blaregnies [96a] 9:25 9:29 stipt (ab3651 - Renault Emi R312 van stelplaats Eugies)

 

Montignies-sur-Roc - Saint-Ghislain [7] 17:33 18:04 stipt (ab3667 - Reanult Emi R312 van stelplaats Mons)

Saint-Ghislain - Mons 1718 18:30 18:43 stipt 18:30 18:43 (2158 - 52340)

Mons - Halle 3718 19:09 19:43 +1 (2703 - 62095)

 

Eigenlijk verliep de hele uitstap met trein en bus dus onberispelijk.

Ondanks de gebruikelijke problemen met de reservering van de treinreis (verkeerde datum en niet lezen van de bijkomende opmerkingen van de indiener), verliep de reis zelf goed. Bij de heenreis vroeg de TBG ons zelfs of er genoeg plaatsen gereserveerd waren. Alleen in Mons werd te laat omgeroepen waar de gereserveerde plaatsen zich bevonden, zodat het een tijdje duurde voor de hele groep ingestapt was.

De reservering van het "billet collectif" bij de TEC-Hainaut verliep erg vlot: een mailtje met de concrete gegevens, een mailtje terug met de melding dat de biljetten per post onderweg waren, een overzichtelijk blad met duidelijke aanwijzingen voor de chauffeur. Alleen had ik met 15 betalende reizigers wat hoog gemikt, maar het kan al vanaf 10. De groep veroudert snel…

 

Uit een gesprek met een medereizigster kon ik opmaken dat we veel geluk hadden want dat de bus de dag voordien niet gereden had, wegens asfalteringwerken in Blaregnies. Toch leuk als je iets met de Franse slag doet, want hoe hadden we dat ooit te weten moeten komen? Blijkbaar wist de TEC zelf er niets van.

Ook de terugrit per bus verliep vlot, te vlot, volgens sommige deelnemers. De dame achter het stuur reed inderdaad vrij verbeten, en toch kwamen we niet eens zo veel te vroeg in Saint-Ghislain aan.

13-08-2010 om 13:14 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 1 mei 2024 - Nieuwkerken-Waas - Melsele
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas

    Archief per maand
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!