NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
30-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 september 2013 Zelem - Viversel GR5

We stappen vandaag langs GR5 (Vlaams deel) van Zelem tot Viversel. Dat is 15 km GR en een aanlooproute van bijna 700 meter, en het moet gezegd: de Vlaamse GR's van vandaag en van verleden week verwennen hun stappers met aangename paadjes door bos en akkers. En zeggen dat GR 5 haar carrière begon als fietsroute, in het verlengde van de Waalse GR5, omdat men vond dat Vlaanderen zich niet leende tot langeafstandswandelpaden. We fietsten ooit zelfs nog een deel van Essen naar Lier, toen de NMBS nog fietsen verhuurde die je in een willekeurig station mocht inleveren. Hoogtepunten van vandaag zijn de Duizendjarige Eik, die terecht een speciale vermelding krijgt op de topografische kaart, en wat verder de Willekesberg, die ons na een lange afdaling in het centrum van Lummen brengt. Daarna verwatert de kwaliteit enigszins, met als triest diepteput de laatste kilometers die ons door een gebied voeren dat niet geschikt is als wandelgebied, met veel bebouwing, veel verkeer en industrie langs een drukke weg. Het moet overigens gezegd dat twee autowegen (we stappen in de buurt van het klaverblad van Lummen) en het circuit van Zolder voor veel kabaal zorgen, en dat over langere afstand. De TWQ bedraagt 52 %, en al bij al kijken we toch terug op een aangename tocht door een gebied waar de natuur nog niet al zijn rechten heeft ingeleverd.

De Duizendjarige Eik van Lummen

Terugkijken op Lummen

Bereikbaar?

Je moet tegenwoordig al goed zoeken om in Vlaanderen nog een regio te vinden die niet min of meer vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. Onze eindhalte van de heenweg (Zelem Station) verraadt dat de bus hier ooit is ingelegd als vervangingsdienst voor het bij wijze van proef schrappen van veel tussenhalten op interprovinciale lijnen, zoals lijn 35 er terecht een mag genoemd worden. Lijn 92 is dan ook grotendeels een relict van de vroegere vervangingslijn 35c. Er is nog wel een lijn 35c overgebleven, maar dat is niet meer dan een allegaartje aan schooldiensten, en De Lijn-Limburg slaagt er maar niet in om een coherente nummering in te voeren voor al haar lijnen.

De terugrit ligt op lijn 23, een nummer dat de buslijn bij haar ontstaan halfweg de jaren 1950 kreeg. Vandaag genieten we van een vrij strikte uurdienst, wat voor ons type reizigers volstaat.

De verplaatsing.

Halle - Brussel-Zuid                   3908     09:09 09:19      stipt      830

Brussel-Zuid - Diest                   1508     09:36 10:37      +32      1873 - 61033

Diest - Zelem                            [92]      12:00 12:10      +2        ab4423-26

 

Viversel - Hasselt                      [23]      16:41 17:06      -5         ab5251

Hasselt - Brussel-Noord             1539     17:09 18:15      +2        1834 - 61036

Brussel-Noord - Halle                 3140     18:20 18:41      +6        330

ab4423-26, Jonckheere Transit 2000, Reizen De Valk

ab5251, Van Hool New AG300, stelplaats Hasselt

De belevenissen.

IR3908 is een trein die al enkele jaren om versterking smeekt, maar men houdt het nog altijd bij een vierledig stel. Nu de hogeschoolstudenten opnieuw van de partij zijn, is dat ruim onvoldoende. (In de zomerperiode ligt het zwaartepunt dan weer tussen Brussel en Ottignies, met dank aan de vele Walibi-fanaten.) En dan laat het aantal senioren dat van deze eerste trein na 9:00 nog beperkt te zijn. Maar de rit verloopt volgens het boekje.In Brussel-Zuid zien we loc 2003 met de IC uit Luxemburg aankomen. Opvallend: een 77 zal de hele trein, loc en rijtuigen, richting Vorst slepen. Zo amechtig kunnen deze prachtige en krachtige locs toch ook niet geworden zijn, dat ze dit laatste klusje niet zelf zouden kunnen klaren?

Hoewel de meeste vertragingen in de nasleep van de ochtendspits stilaan weggewerkt zijn, rijdt de IC naar Tongeren toch nog met 8 minuten - volgens de elektronische info. In werkelijkheid zullen we 11 minuten vertraging optekenen bij vertrek in Brussel-Zuid. In Leuven zijn dat er al 12, maar we kijken nog altijd uit naar een ruime aansluiting trein/bus die nog altijd niet in het gedrang komt. Edoch, in Rotselaar heeft het noodlot andermaal toegeslagen: gestoorde overwegen. Het wordt snel duidelijk dat we net als de laatste keer - maar toen droegen we zelf schuld - een uur later dan voorzien aan onze tocht zullen beginnen. in Aarschot komen we aan met 27 minuten, als we opnieuw aanzetten is het half uur vol gemaakt - rare beeldspraak, ik weet het. Als we dan ook nog op tegenspoor gaan tot Testelt, kunnen we zeker zijn: dat wordt koffie in Diest, dat we met 32 minuten vertraging bereiken. Voor deze stationsetablissementen is de twijfelachtige stiptheid van de NMBS een onuitputtelijke bron van inkomsten.

Onderweg horen we een gesprek tussen drie tb's. Het gaat o.a. over dat sp.a-voorstel om fietsen voortaan gratis op de trein te laten. Ze verwoorden perfect mijn eigen standpunt: fietsen horen niet op de trein; de huidige prijs beperkt hun aantal nog, behalve onbegrijpelijker wijze voor de nieuwe kwaal van de plooifietsen, maar als fietsen ooit gratis mee kunnen, rijden er nog minder treinen stipt dan nu al het geval is. Ik zie zelf veel meer heil in een stevig uitgewerkt net van huurfietsen aan alle stations. Maar de sp.a wil duidelijk nog even scoren, 2014 komt akelig dicht bij.

De bus van lijn 92 zet ons met 2 minuten vertraging af bij de halte Zelem Station. Meteen kunnen we ons een idee vormen van de vroegere stationsomgeving. Het is een kort ritje zonder geschiedenis en met een tiental reizigers.

Stevig doorstappen en ingekorte oponthouden maken dat we toch met de voorziene bus terugkunnen. Dat we in de laatste kilometer 4 taveernes e.d. passeren die allemaal dicht blijken te zijn helpt onze zaak. Een gelede bus met enkele minuten vertraging zal ons naar Hasselt brengen. De chauffeur houdt er de vaart in, en met een gelede bus is dat nog minder prettig dan met een standaardbus. Uiteindelijk komen we 5 minuten vroeger dan voorzien bij het station aan, al moet gezegd dat vooral de buitensporige reserve in de dienstregeling tussen de voorvoorlaatste en het station aan de basis ligt van die ruime voorsprong.

Die is alleszins meegnomen: de IC naar Knokke/Blankenberge staat nog binnen ons bereik; ik kan zelfs nog even naar de staart van de trein om het locnummer te noteren. Volgt een rit die een hel is voor deze blogschrijver: er gebeurt niets. We vertrekken zelfs op tijd in Leuven. Toch het vermelden waard: sinds vanmorgen hebben we 163 km treinkilometer afgelegd zonder enige controle. De tbg beperkt zich tot het omroepen van voor ons overbodige info, telkens geïntroduceerd door een op een gsm lijkend afwijkend muziekje. Of wordt dat nu standaard in M6-rijtuigen?

In Brussel-Noord staan nog altijd veel treinen in het rood. Maar onze IR naar Kortrijk/Geraardsbergen rijdt vrij stipt door de NZV, zij het met 2 breaks i.p.v. 3. Dat zie je aan de wanhopige blikken van reizigers die anders in het laatste stel instappen, en nu de hele trein aan hun ogen voorbij zien glijden. En voor de rest, wat dacht je? We volgen de gewone planning: bijna stilstaan in Vorst, en wachten tot de L naar Geraardsbergen uit de voeten is, en idem dito bij het binnenrijden van Halle. Eindresultaat: zes minuten vertraging. (En op het ogenblik dat we trappen opklimmen, rijdt de IR naar Quévy binnen, met een half uur vertraging. We mogen dus niet klagen….) Er is duidelijk iets structureels fout met deze beide treinen naar Geraardsbergen. Ik vraag me af of ze niet gewoon beter hun volgorde kunnen omkeren? De IR is vaak de stiptste van beide, en misschien is het zelfs een kans om de reizigers tussen Brussel en Edingen wat evenwichtiger te verdelen. Al kan ik me voorstellen dat men liever de totaal nieuwe treindienst voor 2015 afwacht. Hopelijk gaan dergelijke draken van dienstregelingen er dan uit, al vermoed ik dat er dan wel andere in de plaats komen…

ab4423-26 staat ruim op tijd klaar voor het station van Diest

ab3664: De Lijn probeert extra inkomsten uit reclame te halen - omdat het aantal ramen beperkt is, experimenteert men nu met publiciteit op het dak van de bussen

ab4420-31, in Viversel op lijn 34 - de lijnfilm is toch wel iets te discreet, maar hij laat zich gelukkig wel goed fotograferen

 

           

 

30-09-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
26-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 september 2013 Sint-Pieters-Rode - Aarschot GR Hageland

Het zou me niet verbazen mocht het aantal believers in weerspreuken dezer dagen met enkele honderdtallen zijn aangegroeid. Want zeg nu zelf, beter op tijd dan het Sint-Michielszomertje van dit jaar kun je nauwelijks zijn, zelfs niet bij de NMBS, De Lijn of de TEC. Sint-Michiel was zelfs enkele dagen te vroeg, wat laat vermoeden dat hij ook banden heeft met De Lijn. Eigenlijk vieren we hem namelijk op 29 september en we genieten nu toch al enkele dagen van bijzonder aangenaam nazomerweer, ideaal wandelweer, met behoorlijk wat zon en zeer aangename temperaturen. We laten er dus geen gras over groeien, en trekken snel na de vorige wandeling opnieuw de wandelschoenen aan, voor een 17 km lange tocht langs de Streek-GR Hageland. We stappen van Sint-Pieters-Rode, waar we eerder in het jaar aankwamen, naar Aarschot. De TWQ bedraagt 74 %, en jongens (en meisjes), wat ligt er tussen Leuven en Aarschot nog een aangenaam wandelgebied! In feite stappen we zowat van natuurgebied naar natuurgebied, en dat meestal langs voet- en veldwegen, nu eens met de nadruk op bos, dan weer op fruitplantages, waar de activiteit in deze tijd van het jaar een plotse piek bereikt. Absoluut aan te raden, voor wie een tocht niet te veraf wil maken en voor wie er zeker van is dat hij voldoende discipline heeft om onderweg geen appelen, peren of druiven te plukken.

Alle foto's.

De Wijngaardberg, gewoon wat het is: een berg(je) vol wijngaarden tegen de zuiderflank

De Moedermeule, molen annex restaurant, al zie je dat laatste hier niet zo

Bereikbaar?

Sint-Pieters-Rode is voor ons het makkelijkst te bereiken met lijn 310 Leuven - Aarschot, die met een uurdienst rijdt. De terugkeermogelijkheden uit Aarschot (we verlaten de GR op een tiental minuten van het station) zijn talrijk.

De verplaatsing.

Halle - Brussel-Zuid                   3909     10:09 10:19      stipt      840

Brussel-Zuid - Leuven                1709     10:31 10:57      +4        2712 - 51045

Leuven - Sint-Pieters-Rode         [310]    11:42 12:08      stipt      ab4526

 

Aarschot - Leuven                     2487     17:14 17:26      stipt      778

Leuven - Brussel-Noord             0539     17:37 17:54      +5        1865 - 11816

Brussel-Noord - Halle                 3739     17:53 18:14      +17      553

ab4526, Jonckheere Transit 2000, stelplaats Tielt, dat laatste met het nodige voorbehoud

De belevenissen.

Wie de bovenstaande verbinding grondig bestudeert, zal wel besluiten dat we ooit al beter geïnspireerd waren, vooral als je weet dat we bij een uurdienst zelden reserve inbouwen. Hier hangt dan ook een verhaaltje aan vast. Het schaamrood stijgt me naar de wangen als ik moet toegeven dat we de verplaatsing van thuis naar Halle Station vaak met de auto doen. Daar is een goede reden voor: De Lijn gunt ons zowat de hele dag een halfuurverbinding, en wie daar niet mee kan leven, moet leren fietsen, maar iets voor 17:00 hebben we plots alleen nog recht op een uurdienst. Wie de aansluitingen trein/bus in Halle kent, weet dat zo een uurdienst weinig aantrekkelijk is. 's Morgens zouden we dus perfect met de bus naar Halle kunnen rijden, maar 's avonds zouden we al te vaak enkele kwartieren van onze kostbare tijd moeten offeren op het altaar van de eigenaardigheden van het openbaar vervoer bij ons en in de ruime omtrek. En dus…

Maar donderdag is marktdag in Halle. En alles wordt stilaan klaargezet voor de bouw van het zwembad en andere dingen, zoals een nieuw wooncomplex in het Nederhem, die maken dat Halle op zwart zaad zit en met rasse schreden meedingt naar een ereplaats op het schavot van vuilste, slechtst onderhouden, groen- en bloemloze stad, waar je bovendien sinds kort voor alles en nog wat moet betalen. Het aantal parkeerplaatsen in de buurt van het station is sowieso al nipt berekend (wat wij niet doen, want we calculeren een vol kwartier in van parkeerplaats tot perron), maar vandaag is het zover: voor het eerst vinden we geen plaatsje en we moeten met lede ogen vaststellen dat we de IR van 9:45 niet kunnen halen - tenzij we fout parkeren, anders wel een sport waar Halle wél hoog in scoort - en vandaar dat we met een geïmproviseerde verbinding naar Sint-Pieters-Rode sporen en bussen.

De IR naar LLN rijdt stipt, en met het verdwijnen van de laatste klassieke stellen is een ritje in eerste klasse van de vierledige stellen voorlopig een mooi alternatief, zo lang het nog duurt. (Tiens, wat zou de invloed zijn van het invoeren van de Desiro's op het aantal reizigers dat nog voor eerste klasse kiest? Want ik kan me toch wel voorstellen dat de NMBS nu een bepaalde grens overschreden heeft, die onvermijdelijk in een verkleining van het aandeel eersteklasreizigers zal resulteren. Misschien een vraagje voor de Commissie Verkeer?)

In Brussel-Zuid lijkt er lang geen vuiltje aan de lucht, maar van het ene moment op het andere noteert IC1709 8 minuten vertraging. Dat wordt afwegen of de IC naar Tongeren geen betere optie is; we stappen zelfs naar het desbetreffende perron, maar horen dan de IC naar Liège aankondigen, met de positie van de eersteklasrijtuigen, in het midden en achteraan. Dat zal achteraf vooraan en in het midden blijken te zijn, foutieve informatie die wel vaker voorkomt, maar de keuze voor de 1709 is de juiste: we vertrekken dan wel met 7 minuten vertraging, maar we zullen de hele weg voor de andere IC blijven, en zelfs met maar 4 minuten vertraging in Leuven aankomen.

Rechtover het station ligt nog altijd een café dat ronduit afficheert dat rokers er toegelaten zijn. Asbakken voltooien de prent, of nee, dat doet het selecte publiek van marginalen dat zich hier ook voor een koopjesprijs kan komen bezatten. Gelukkig kunnen we onze koffie elders drinken; we zouden er trouwens niet aan denken om een voet in dat hellehol te zetten.

De bus van lijn 310 vertrekt aan het station. Bussen verdwijnen hier sneller van de schermen dan ze komen aan rijden, maar met onze bus zit het snor. We stappen uit bij de halte Horst.

Eigenlijk zitten we dus een vol uur achter op onze planning, maar uiteindelijk zullen we Aarschot toch op het voorziene uur bereiken, ondanks een tussenstop in de Moedermeule van Gelrode. De L-trein naar Leuven rijdt met 2 gemoderniseerde stellen - de kans dat je nog een bordeaux stel vindt, is klein geworden. In onze buurt zit een jongedame met bagage. Je verwacht niet meteen controle op het korte stukje tot Leuven, maar de tbg doet zijn werk. En hoe! "Je zit in eerste klasse, juffrouw, met een tweedeklasbiljet. Ik zal je een klasverhoging aanrekenen." Wat hij ook prompt doet. Het meisje betaalt braaf. Spijtig genoeg zie je dit zelden bij de echte profiteurs; die worden meestal alleen maar weggestuurd, vaak nadat ze het grootste deel van de reis in eerste klas gezeten hebben. Ik vrees dat dit niet de trend wordt, en dat de NMBS zichzelf verder belachelijk zal laten maken bij gebrek aan durf en doorzettingsvermogen, niet in de eerste plaats van de tbg's maar van de NMBS zelf.

De trein naar Oostende bevat een overtallig eersteklasrijtuig, wat het aantal op 3 brengt. Mogelijk was het gedeclasseerd, ik heb het niet geverifieerd. We zien hoe een achttal instapt dat duidelijk voor ambiance wil zorgen. Dat heb je soms met reizigers die gratis reizen, en die al te vaak niet beseffen dat andere reizigers die 54 % extra betalen om rustig te zitten. Maar zoals wel vaker, zakt het geluidsniveau vrij snel. Vijf studenten - duidelijk groentjes - staan opeengepakt op het platform. Wie zal hen ooit eens diets maken dat achteraan in de trein zo een 400 lege zitplaatsen op hen wachten?

Ondertussen is in Brussel-Centraal een trein vertrokken zonder tbg en met open deuren, en is er een seinstoring op de lijn naar de kust. De infoschermen krijgen er een flinke blos van, maar op die manier halen we een onmogelijke aansluiting met de IR naar Quévy. Veertien minuten vertraging worden ons deel bij aankomst in Halle, en dat is niet eens zo veel meer dan de 11 waarmee we in Brussel-Noord vertrokken. Meer: we zijn vroeger terug dan voorzien, zeker nu ook de L-trein nog wat vertraging laat optekenen.

Op naar de auto; we zijn al bijna halfweg naar huis, maar hij staat er nog. Op donderdag nemen we voortaan de bus, dat staat vast. En voor de stad Halle en Infrabel wacht een immense opdracht: hoe bouw je een zwembad zonder dat je autorijdende treinreizigers helemaal de al overbezette autoweg op jaagt? Ik heb zo wel een idee: laat de NMBS de stopplaatsen tussen Halle en Edingen heropenen, neem ze op in het GEN, en je hebt meteen enkele honderden parkeerplaatsen in Halle minder nodig. De reacties van de plaatselijke politici (Halle, Pepingen) op mijn suggesties in die zin zijn op zijn minst lauw te noemen…  

26-09-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
24-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 september 2013 Fronville

We hebben nog één wandeling ten zuiden van Samber en Maas op het programma staan en dan geven we dit mooie stuk vaderland opnieuw in de wrede klauwen van Vlaamse en 'Ollandse jagers. We combineren drie wandelingen uit de wandelkaart Barvaux-Bomal-Durbuy-Grandhan-Wéris (NGI in samenwerking met Maison du Tourisme "Pays d'Ourthe et Aisne") tot een lusje van 9 km. Vertrekpunt is Fronville, dat nog net bereikbaar is met de TEC, de wandelingen zijn de nummers 26 - 27 - 28, resp. La Passerelle, Rahet en Monteuville. De hoofdrol wordt gespeeld door de Ourthe, die we tot twee maal toe oversteken langs voetbrugjes, en dat alles in een prachtig kader met uitgebreide vergezichten in een erg aantrekkelijk deel van de Famenne, en met 2 bijzonder rustige dorpen (Fronville en Deulin) in een bescheiden bijrol. De TWQ bedraagt 70 %, en we genieten van een van die legendarische nazomerdagen, met veel zon en erg aangename temperaturen. Onnodig te zeggen dat dit een eerste herfstige voltreffer is geworden.

Foto's vind je hier.

Hoe moeten we er geraken?

Eigenlijk dachten we oorspronkelijk uit Melreux-Hotton te voet naar Fronville te stappen, meer dan 2 km langs een onaangename hoofdweg, en dat vooral omdat de 3 lijnen die Fronville bedienen (11/5, 12/1 en 162a/3) weinig bruikbaar zouden kunnen zijn: dergelijke lange, ingewikkelde lijnnummers wijzen immers vaak op school- of marktdiensten. Maar bij nadere beschouwing leek het toch mogelijk om met deze lijnen Fronville Église te bereiken. Niet dat de dienstregelingen veel soeps zijn. Ik vraag me zelfs af of de gebruikte lijnen niet de kroon spannen als het gaat om totaal onzinnige en onbruikbare openbare busverbindingen, waar de TEC-NL een patent lijkt op te hebben. Lijn 162a/3 is een variant de vervangingslijn 162a, die hier een wat onwaarschijnlijke kronkelverbinding tussen Marloie en Melreux uitmaakt. Er rijdt welgeteld 1 bus per dag, en op woensdag niet eens in beide richtingen. Lijn 11/5 rijdt alleen op schooldagen, maar dan kun je je weer de vraag stellen wat de rol is van een rit halfweg de namiddag, op een ogenblik dat de scholiertjes en hun meesters nog volop aan het zwoegen zijn. Wat illustreren deze beide dienstregelingen mooi de angst van de TEC om al te veel aanpassingen aan hun diensten aan te brengen: bang als ze zijn dat een systeem dat absoluut niet functioneert, vervangen moet worden door een systeem dat evenmin werkt, en dat dus gedoemd is om te verdwijnen. Een complete tabula rasa lijkt de enige oplossing te zijn, liefst met wat (veel) extra centjes, maar voorlopig blijft de opgeruimde tafel vaak leeg achter…

Hoe geraakten we er?

Halle - Brussel-Zuid                   3706     07:45 07:55      stipt      1850 - 61049

Brussel-Zuid - Marloie                2108     08:33 10:16      stipt      1360 - 61011

Marloie - Fronville                      [162a/3]11:00 11:27     +4        ab4562

Fronville - Melreux                     [11/5]   14:26 14:30      -3         ab4564

Mlreux-Hotton - Liège-G.                        5585     14:41 15:38      +6        628

Liège-Guillemins - Brussel-Noord            0538     16:00 16:54      +2        1924 - 11816

Brussel-Noord - Halle                 3687     17:03 17:30      +5        08045

ab4562 en ab4564, allebei Jonckheere Transit 2000, vermoedelijk van stelplaats Manhay, omdat doorgereden wordt op lijn11 naar Manhay - maar zeker ben ik absoluut niet…

En wat beleefden we?

Vandaag is er een kabeldiefstal geweest tussen Roux en Marchienne-au-Pont (het hoeven niet altijd boze rangeerders uit de buurt te zijn die de boel platleggen), maar wij rijden naar Brussel-Zuid alsof het spitsuur afgeschaft is. We komen dan ook stipt aan in Brussel-Zuid, waar de vele rode meldingen op de infoschermen ons meteen weer bij de realiteit brengen.

Toch lijkt het lot ons vandaag gunstig gezind te zijn: de 2108 komt amper 3 minuten te vroeg aan het perron, en toch vertrekken we maar met 1 minuut vertraging. Het gaat zelfs bijzonder vlot door de NZV, maar net buiten Brussel-Noord loopt het fout: in Brussel-Schuman klokken we af op +7. Maar het kan nog erger: in Brussel-Luxemburg staan we naast de 3907, die ons deze keer onderweg niet zal ophouden: we gaan hem voorbij en komen ei zo na stipt in Ottignies aan. Wel sneu voor al die reizigers tussen Etterbeek en Ottignies die in dat laatste station op een vlotte overstap op de IC gerekend hadden. Zelf zitten we voor één keer boven in de dubbeldekker: we zien nog net hoe een viertal Chinezen (of Japanners) met veel koffers voor het benedendek kiezen, en de rust is ook iets waard. De rest van de rit verloopt als een fluitje van een cent. Het enkelsporige vak tussen Namur en Ciney is nu opgeschoven voorbij Naninne, en dat maakt dat we Ciney binnenrijden over een van die schotse en scheve wissels in een bocht tegen de toegelaten snelheid van 20 km/u. Zelfs dat veroorzaakt geen vertraging. We hebben voor een keer een ruime overstap in Marloie, en net dan rijdt de trein prachtig op tijd.

Het stationsbuffet van Marloie is een doorgedreven sixties- of seventiesoefening in groen en oranje. Niet meteen mijn ding, maar de ijle atmosfeer wordt hier wat opgeleukt door de nog aanwezige ramen van nog een vroeger tijdperk. En de koffie smaakt lekker.

Tussen Marloie en Marche heeft de bus van lijn 162a/3 nog wat reizigers mee. Het allegaartje van buslijnen tussen het overstapstation en Marche-en-Famenne maakt dat klanten hier een best bruikbare busverbinding aangeboden krijgen. Maar voorbij Marche is het rijk voor ons alleen.

Voor de terugrit gebruiken we dus een bus van 11/5, die hier op dat moment een heen-en-weertje maakt tussen Melreux en Noiseux. Dergelijke rit is in mijn ogen al even zinloos als die van de voormiddag, maar wij kunnen er toch maar mooi mee naar Melreux. Onderweg zal blijken dat het alternatief met de benenwagen (cliché, ik weet het) inderdaad weinig interessant zou geweest zijn.

L5585 bestaat uit 2 klassieke stellen; dat is duidelijk berekend op de terugrit uit Liège-Guillemins, tijdens de spits. Van stel 628 is de hele wand tussen bagageruimte en platform eerste klasse volgekliederd met onleesbare hiërogliefen. Sorry, geen hiërogliefen, want die droegen tenminste nog een boodschap. Deze met een vette, brede viltstift aangebrachte tekens hebben maar een doel: tonen hoezeer de auteur wel het schijt heeft aan de hele (spoorweg)maatschappij. En zeggen dat de wc vlak bij ligt. Het wordt één van die ritten zonder tbg; soms komt van heel ver het schrille geluid van zijn fluitje aangewaaid, maar met meneer of mevrouw zelf zullen we geen kennis kunnen maken. Bijna een uur in een stoptrein met instappende reizigers zonder controle. Geen controle, geen toepassing van de reglementering van het maakloon en meer van die dingen: de tbg's boren hun eigen werkgever elke dag een klein fortuin door de neus. Helemaal vooraan in deze trein blijft het erg rustig. In Méry krijgen we het gezelschap van een zwaar verkouden wandelaar. En wij maar denken dat wandelen gezond is. En nog dit: onderweg vallen ons gele mistbakens op. Ik weet niet waarom sommige mistbakens geel zouden zijn, maar ik waag een gokje: na Godinne is het duidelijk dat aankondigingsseinen anders aangekondigd moeten worden dan hoofdseinen, en dat geel valt wonderwel samen met het geel van de ronde bordjes die het aankondigingssein identificeren. Heb ik het juist, specialisten en professionals?

De trein rijdt de hele weg met om en bij de 6 minuten vertraging. Hopen op een snelle overstap op een van onze voorkeurstreinen (de echte direct Liège - Brussel van 16:41) is een ijdele activiteit, die we al snel opgeven. Het wordt dus nog maar eens de IC naar Oostende. We kiezen voor het eerste eersteklasrijtuig, want in het tweede zullen zo meteen opnieuw Oost-Aziaten opduiken - neen, niet die van vanmorgen - maar op het platform is het onaangenaam warm en in de reizigersruimte blijkt de airco het begeven te hebben. We zullen de reis dus toch maar in het gezelschap van de Chinezen maken, en achteraf bekeken valt het nog best mee.

Deze tbg controleert wel. Van de jongeman rechts van ons krijgt hij een warrig verhaal, over een nog niet ingevulde kaart en een aan de andere tbg gevraagde klasverhoging. De tbg zal er zijn collega over aanspreken, en maakt tussendoor nog een biljet voor de reiziger uit Méry, wat dus eigenlijk al in de stoptrein had moeten gebeuren. Even later komt een Duitstalige tbg zich bij de jongeman nestelen. Kijk, ik kan best begrijpen dat je een kennis of maat een reisje in eerste klasse gunt, maar als je bovendien ook nog toelaat dat hij zijn lijntje op de campuskaart blanco laat, dan vind ik het toch allemaal een brug te ver.

We komen 7 minuten te vroeg aan in Leuven - is de tb een roker? De tbg's alleszins. Het hele gedrag rond roken is in de voorbije decennia grondig gewijzigd, soms zelfs op een wat absurde manier. In de jaren 1950 en 1960 (en misschien zelfs later) werden chef-gardes beboet als ze op het perron in uniform rookten, vandaag staan ze rustig keuvelend op het perron, en als een of andere reiziger dan toch om wat extra zekerheid vraagt, krijgt die prompt de dampen van 2 rokers in de neusgaten geblazen.

De IR naar Quévy heeft vertraging, maar we besparen ons de perronswissel en opteren voor de L-trein naar Braine-le-Comte. Ontsnappen aan desiro's is er niet meer bij. In Brussel-Centraal stapt een clochardachtig type in, die naar Brussel-Zuid moet. Gelukkig duurt dat ritje niet lang, want hij verspreidt een niet zo frisse odeur. In Lot worden we ingehaald door de 3738 naar Quévy in vertraging. Zelf doet ons treinpersoneel gewaardeerde pogingen om de zes minuten vertraging waarmee we in Brussel-Noord vertrokken te doen krimpen, maar de kans is nu wel erg groot dat we achter de IR Halle zullen binnenrijden. Maar de schade blijft beperkt: 5 minuten vertraging worden ons deel, maar al bij al is onze dag schitterend verlopen.

 

 

24-09-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 september 2013 Bogaarden

Ik ben een Pajottenlanderkensman
En ik zing zo veel ik kan

Over mijn heimatje

Met schoonheid overladen… 

Ik heb het hier al eerder geschreven, ik ben het niet helemaal eens met Urbanus. Bepaalde delen van het Pajottenland zijn gewoon kapotgebouwd, koterijen zijn hier geen ijdel begrip, en bovendien heeft een ruilverkaveling oude stijl in de jaren 1970 voor veel onheil gezorgd, wat o.m. neerkwam op het verharden van zowat alle veldwegen, het verdwijnen van het gros van de voetwegen en een grondige verschraling van het landschap. Vooral Bellingen en Beert lijden onder deze euvels, Bogaarden doet het nog net iets beter. Resultaat is een TWQ van 8 % voor deze wandeling die verscheen als wandelfiche in Kreo van het toenmalige Vakantiegenoegens van 2001 onder de titel Pajottenland aan de taalgrens. Geef toe: een dergelijke score is een schande voor een streek die zichzelf ook graag als wandelgebied verkoopt.

Het toch wel mooie kerkje van Beert, waar ik mijn eerste en mijn plechtige communie deed en waar ikmeer dan 20 jaar lector was, toen er nog pastoors waren in het Pajottenland.

Wat een typisch beeld zou moeten zijn in een wandelgebied die naam waardig…

Meer foto's vind je hier.

Hoe geraakten we er?

Bogaarden wordt op zondag om de twee uur bediend door de belbus 732 Pajottenland. Op zondag bedienen alle ritten ook Halle Station, wat onbegrijpelijk genoeg niet het geval is tijdens de week. Nu, onbegrijpelijk: door het schrappen van de ritten overdag op de lijnen 160 en 164 en met de noodzakelijke (?) besparingen in het achterhoofd, werden 2 bestaande belbusgebieden samengesmolten, wat tot een belbusgebied zou geleid hebben dat onmogelijk met 1 belbus bediend zou kunnen worden, tenzij men er de bediening van Halle afknipte. En dat heeft men dus ook gedaan. Met het gevolg dat niemand van Beert of Bellingen het in zijn hoofd haalt om eerst even naar Pepingen of zelfs Leerbeek te rijden om daar over te stappen op lijn 153. Zo kan men binnenkort het belbusgebied nog verder inkrimpen, mocht dat noodzakelijk (??) blijken. Maar voor ons is er dus geen probleem, want we willen van een gunstig weerintermezzo, ook al is het zondag, profiteren.

De verplaatsing:

Buizingen - Halle                       [155] 12:57 13:14         stipt      ab3176

Halle - Bogaarden                     [732] 13:33                              ab2033-12


Bogaarden - Halle                     [732] 17:19                              ab2033-12

Halle - Dworp                            [153] 17:26 17:40         stipt      ab3942

Dworp - Buizingen                     [155] 17:53 17:57         +1        ab3932

 

ab3176 Van Hool A600, stelplaats Leerbeek

ab2033-12 Mercedes Sprinter, Flanders Bus

ab3942 en ab3932 Van Hool Transit 2000, stelplaats Ukkel

 

En een kort commentaar.          

De ritten met lijn 155 zijn routine voor ons, want dat is onze buslijn. Voor de belbus komt ab2033-12 aan rijden, die getuige het nummer eerder op het Oost-Vlaamse net thuishoort. We worden in een kraaknet busje naar Bogaarden gebracht, en even aarzelt de chauffeur of we toch niet aan de halte Plutsingen uit moeten stappen. De man heeft een bijzonder goed geheugen, want het is al een tijdje geleden dat we dit inderdaad deden. Maar deze keer rijden we tot de halte Bogaarden Dorp Kerk.

De belbus voor de terugrit is er al, ruim voor het afgesproken uur. Maar wij genieten nog van de honderden oude radio's, tv's, bandopnemers en meer van die leuke dingen in het bijzaaltje van café Ter Kammen.  Opnieuw verbaast de chauffeur ons met zijn goede geheugen: hij weet dat we in Halle willen overstappen op lijn 155. Maar dat doen we dus lekker niet: we komen vroeg genoeg in Halle aan om daar de 153 naar Dworp te nemen, waar we overstappen op de 155. Tijdwinst, ondanks de overstap: 9 minuten.

En zo eindigt dit voor een keer kort verslagje, van een wandeling die gelukkig niet over de hele lijn tegenviel, en van ritjes in 4 bussen zonder al te veel sensationeels. Een aardig tussendoortje, kom.

15-09-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
13-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe versie bereikbaarheidsgids
Onderaan kan je de nieuwste versie van mijn bereikbaarheidsgids aanklikken. Het is een lange lijst steden, gemeenten en gehuchten, met de lijst van lijnen (trein, tram en bus) die deze gemeenten aandoen. Wie denkt dat er niets verschuift of wijzigt, moet deze lijst maar eens bekijken:


revisies
entiteit onderwerp laatste bijwerking
Luxembourg wijzigingen 01/01/2012 12/01/2012
Namur wijzigingen 01/02/2012 (lijnen 11 - 11B - 12 - 422) 8/02/2012
Vlaams-Brabant wijzigingen 24/02/2012: afschaffing lijn 319, invoering lijn 519 13/02/2012
Charleroi wijzigingen 27/02/2012 - metro Charleroi 27/02/2012
Antwerpen doortrekken tram 5 en 10 tot Wijnegem, wijzigingen 780, 140 en 140 9/03/2012
Vlaams-Brabant reorganisaties en afschaffingen 16/04/2012 1/04/2012
Oost-Vlaanderen wijzigingen belbussen 2/04/2012
Limburg reorganisaties en afscahffingen 01/05/2012 4/04/2012
Luxembourg toevoegen Proxibus Durbuy 11a 10/04/2012
Brabant-wallon aanpassing proxibus (203) Braine-le-Château 24/04/2012
Oost-Vlaanderen reorganisaties en afschaffingen 17/05/2012 9/05/2012
West-Vlaanderen reorganisaties en afschaffingen juli 2012 8/08/2012
Namur reorganisatie en hernummering Hesbaye namuroise 8/08/2012
Namur splitsing lijn 126a in 126a en 126b 28/08/2012
Antwerpen reorganisaties en afschaffen 01/09/2012 28/08/2012
Charleroi toevoegen M3 28/08/2012
Namur aanpassingen 1 september 2012 9/09/2012
Luxemburg aanpassingen 1 september 2012 9/09/2012
Luxemburg aanpassing lijn98 november 2012 - controle lijn 19 30/11/2012
Liège-Verviers aanpassing lijn 111 - contole lijn 104 30/11/2012
Antwerpen wijziging lijn 730 (Hoogboom) 7/12/2012
Antwerpen afschaffing lijn 93 17/12/2012
Brabant wallon afschaffing proxibus Braine-le-Château 19/12/2012
Liège-Verviers afschaffing lijndeel Glons - Tongeren van l.16 19/12/2012
Vlaams-Brabant wijzigingen januari 2012 24/12/2012
Namur reorganisatie regio Couvin - Mariembourg 27/12/2012
Liège-Verviers vernummering 49 en 49 b in 149 en 249 18/01/2013
Hainaut uitbreiding lijnen 26 en 36 naar Seneffe 21/01/2013
Luxemburg opgaan lijn 22/4 in lijn 22 31/01/2013
Hainaut schrappen lijn 477 29/03/2013
Antwerpen toevoegen lijn 781 12/04/2013
Hainaut controle lijn 2 (Tournai) n.a.v. wijziging 12/04/2013
Liège-Verviers controle lijn 25 (n.a.v. wijziging) 12/04/2013
Namur schrappen avonddiensten A1 tot E 28/04/2013
Liège-Verviers wijzigingen 1/4/2013 - hernummeringen en afschaffing 84/1 en 44/2 2/05/2013
Antwerpen schrappen Sint-Job-in't-Goor lijn 605 16/05/2013
Brabant-Wallon toevoegen lijn 210 Halle - Saintes 15/06/2013
Charleroi wijzigingen bus en metro n.a.v. indienstneming/uitbreiding M3 17/06/2013
Namur wijzigingen 1 juli (lijnen 29 - 49 - 166a - 421) 18/06/2013
Limburg aanpassingen 1 juli 2013 18/06/2013
Luxemburg aanpassingen 14/6 en 14/7 19/06/2013
Antwerpen aanpassingen 450 451 23/07/2013
Namur aanpassingen 1/9/2013 regio Ciney - Dinant 12/08/2013
Liège-Verviers nummerwijzigingen en afschaffingen 01/09/2013 5/09/2013
Antwerpen wijzigingen Noorderkempen 5/09/2013
Namur afschaffen Proxibus Beauraing 7/09/2013

Hopelijk komt er nog een moment waarop we de lijst moeten aanpassen omdat ook in Wallonië eindelijk een bruikbaar OV op het platteland wordt ingevoerd. Voorlopig blijft het bij de wijzigingen van lijnnummers, afschaffingen en heel sporadische verbeteringen in de steden (en dan nog...)
Suggesties blijven welkom. Ik blijf daarbij wel trouw aan mijn eigen principes over wat wel en niet opgenomen wordt.

Bijlagen:
Excelversie gemeenterepertorium 2013.xls (429.5 KB)   

13-09-2013 om 12:54 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
02-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 september 2013 Visé - Jupille (Via Mosana)

De topogids van de Via Mosana beschrijft een Compostelaroute van Aachen tot Namur, met een zijtak van Maastricht tot Jupille. Het is die zijtak die we vandaag beëindigen: we bereiken immers de Place Havart in Jupille-sur-Meuse, waar we enkele jaren geleden ook aankwamen na enkele opeenvolgende tochten uit Aachen. Vanaf hier loopt de route in de topogids zonder zijtakken, uitwassen of afsplitsingen tot Namur. Onze tocht van vandaag begint bij het station van Visé en is een 14-tal km lang. Het duurt meer dan een kilometer voor we de stad Visé echt achter ons laten, maar dan begint een opmerkelijke tocht langs bos-, park- en voetwegen. Wie zou kunnen vermoeden dat tussen Liège en Visé meer ligt dan de Maas, een autoweg en een internationale spoorlijn? Wel, wij vonden het hier, op de hoogten en in het Domaine de la Julienne, tijdens een bijzonder aangename en interessante tocht, met een TWQ van 56 %. Je hebt trouwens de indruk dat het meer is. Geleidelijk ontplooit zich een landschap waarin terrils steeds prominenter aanwezig zijn en tegen het einde aan krijg je een prachtig panorama van de Vurige Stede te zien, met Maas en Albertkanaal en de resten van een ooit bloeiende industrie.

Bekijk alle foto's van de wandeling hier.

En dit is de speciaalste:

Hoe bereikten we onze bestemming?

Nu de verlofperiode achter de rug is, rijden de IC's van Brussel naar Visé weer elk uur, en de keuze is dus snel gemaakt: het is een schitterende, snelle verbinding!

We stappen tot Jupille-sur-Meuse en aan de halte Place Havart passeren bussen van de lijnen 67 Liège - Visé en 69 Liège - Soumagne - Verviers. Zo bij het begin van de avondspits is het aanbod al behoorlijk hoog. Het enige nadeel aan deze buslijnen is dat ze je naar het echte hart van Liège brengen, en dat je dan je aansluitende trein in Liège-Palais moet nemen. Maar het station van Bressoux ligt op een vijftal minuutjes van de bushalte Bressoux Grotte, en dat is een aantrekkelijk alternatief. Overigens zouden we ook naar de halte Interbrew kunnen stappen en daar een bus nemen van lijn 140, die wel naar de Guillemins rijdt.

De verbinding.

Halle - Brussel-Zuid                   3709     10:45 10:55      +7        1905 - 61059

Brussel-Zuid - Visé                    0461     11:24 12:43      +3        1820 - 11809

 

Jupille - Bressoux                      [69]      16:15 16:22      stipt      ab5153

Bressoux - Brussel-Noord           0487     16:32 17:27      +1        1823 - 11802

Brussel-Noord - Halle                 3938     17:32 17:51      stipt      1801 - 61006

ab5153 = Van Hool A330, Robermont

En wat beleefden we?

De L-trein naar Leuven van 10:29 rijdt met een kleine tien minuten vertraging, en dan moet het al erg meevallen als de IR naar de Luchthaven niet zijn deel van die vertraging krijgt. We vertrekken stipt in Halle, rijden over lijn 96 N tot Ruisbroek, en lopen daar (en bij het binnenrijden van Brussel-Zuid) in totaal 7 minuten vertraging op. Je creëert ook een rare situatie als je probeert om de L-trein over lijn 96N in te halen, want bij de Y. Ruisbroek moet je er dan weer af, meer, daar kruist de IC uit Moeskroen je, want die moet van de 96 naar de 96N, de omgekeerde beweging, met alle gevolgen van dien. Van het rijtuig waarin we zitten zijn de helft van de ramen dichtgekliederd: dan heb je eens materieel waarin de zetelopstelling afgestemd is op de ramen, dan zie je er nog niks door.

De reis naar Visé verloopt wel tamelijk vlot én rustig: we lopen 3 minuten vertraging op (in Leuven, met een vertragingszone tot 60 km/u en in de spanningssluis 3kV/25kV), en dat zal ook de vertraging zijn bij aankomst in Visé.

Voor de terugreis hebben we dus keuze zat, en vermits er geen terras of wat dan ook te bespeuren valt in Jupille, nemen we de eerste bus die aankomt, drie minuten nadat we zelf geland zijn. Dat is er een van lijn 69, lichtjes te vroeg, maar dat maakt de overstap in Bressoux des te veiliger.

De omgeving van Bressoux is niet meteen fris, en het station heeft zich op wonderbaarlijke wijze aan die goorheid aangepast. Het ligt er verlaten en vuil bij, je moet zelfs op zoek naar de ingang, en in alle hoeken en kanten hebben wildplassers hun merktekens achtergelaten. Niet meteen een station waar je in de duisternis de trein wil nemen. Zeggen dat dit ooit een van de terminals was van de prestigieuze en sterk gewaardeerde auto-slaaptreinen. En toch, de recent vernieuwde perrons liggen er behoorlijk netjes bij.

Ook deze rit verloopt erg vlot: deze trein is wat korter dan die van de voormiddag, en op dit moment is er duidelijk meer publiek voor. We rijden opnieuw vlot en de vertraging bij aankomst in Brussel-Noord is te verwaarlozen.

Dat geeft ons uitzicht op een vlotte overstap op hetzelfde perron op de IR naar Binche, die ons al even vlot en stipt naar de thuisbasis zal brengen. Het blijft altijd een dubbeltje op zijn kant bij de NMBS van de jaren 2010, maar deze keer mogen we echt niet klagen.

En ja, thuis zit de houtduif nog altijd te broeden, maar de nieuwe CEO is er al. Het is nu wachten op het eerste ei van Van Massenhove…

De 1823 zal ons naar Brussel slepen. Aan de hand van de perrons zou je niet zeggen dat het stationsgebouw waarschijnlijk het goorste van heel België is.

02-09-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
 • gum/gom (overweg13)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • Nagelen/Hagelen (Roy)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • 5336 (Opdetrein)
      op ttb map 47 (deel 2)
 • Inhoud blog
 • 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • ttb map 47 (deel 1)
 • ttb map 47 (deel 2)
 • ttb map 47 (deel 3)
 • ttb map 46 (deel 1)

  Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!