Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
28-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 juni 2012 (Halen)

Op het ogenblik dat ik dit schrijf, zit het kwik al een eind boven de dertig graden, en dat is niet meteen wat wij als goed wandelweer bestempelen. Dus wordt het vandaag een korte tocht die we vroeg genoeg beginnen, om al rond de middag te kunnen stoppen. We trekken naar Halen, waar we het Spoorwegpad volgen. Dit pad is 7.5 km lang en scoort niet zo slecht op de TWQ-schaal: 46 %, al is een groot deel daarvan op de rekening te schrijven van het gebetonneerde fietspad dat hier langs het tracé van de vroegere spoorlijn 22 loopt. Ik begrijp best dat fietsers dergelijke wegen enig vinden, maar als wandelaar kunnen ze me maar matig bekoren. Daar zijn ze net iets te weinig avontuurlijk voor. Het mooiste stukje trage weg vinden we dan ook tussen de Gete en de vroegere spoorlijn in, maar met 700 meter is dat niet echt lang. Een aardig tussendoortje dus, niet minder, maar zeker ook niet meer dan dat.

Echt fotogeniek was de wandeling niet, maar deze mag toch gezien worden: de vroeger spoorlijn 22, geflankeerd door enkele esdoorns, en een fraaie combinatie van klaproos en klokje.

Meer foto's vind je op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/halen/ .

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3757 7:58 8:16 +7 (218)

Brussel-Zuid - Diest 1507 8:36 9:36 +8 (1810 - 61033, op Hasselt)

Diest - Halen [299] 10:04 10:17 +4 (ab5497, Van Hool New A360, Beverlo??)

 

Halen - Diest [299] 11:52 12:05 +12 (ab4983, VDL-Jonckheere Transit 2000, Hasselt)

Diest - Brussel-Noord 1534 12:25 13:15 +12 (1890 - 61072, op Hasselt)

Brussel-Noord - Halle 3934 13:32 13:51 stipt (842)

 

De commentaar:

Halen is echt wel goed te bereiken uit Halle, en we hebben zelfs de keuze tussen een reisweg via Diest of Tienen, of zelfs Hasselt. Het wordt uiteindelijk Diest.

Ondanks de betrekkelijke rust (dat merk je vooral aan het aantal geparkeerde auto's) is het blijkbaar onmogelijk om treinen op tijd te laten rijden. Maar precies daardoor kunnen we nog mee met CR 3757, want die rijdt met 7 minuten vertraging. Vooraan (als eerste van drie) hangt ms 218, en dat wordt zonder enige aarzeling het onze. Het is het stel van mijn eerste min of meer geslaagde treinfoto - het moet ergens halfweg de jaren zeventig geweest zijn -  en daardoor zal ik dat stel, samen met de andere wijnrode klassiekjes, binnenkort met veel spijt zien verdwijnen. Maar ook die ouwe taaien rijden met vertraging, en tot Brussel-Zuid zal daar geen minuut af gaan. Opvallend toch hoe je altijd de indruk hebt dat er reserve zat zit als de trein op tijd is, en hoe moeilijk het is om enkele minuten vertraging in te lopen, als die eenmaal vertraging heeft. Toch verloopt de rit vlot.

In Brussel-Zuid staan enkele treinen fiks in het rood, ook de speciale treinen die de NMBS ingelegd heeft om het jonge geweld naar de kust te brengen. Wij moeten gelukkig de andere richting uit, en naar Werchter lijken de rondtrekkende benden in gespreide slagorde te trekken; dat levert dus geen problemen op.

Twee minuten voor het vertrekuur wordt omgeroepen dat de IC naar Tongeren van spoor 11 zal vertrekken in plaats van 14. Dat is op zich geen ramp, maar de dichtstbije trap naar spoor 11 is al een tijdje afgesloten, omdat er aan de overkappingen gewerkt wordt, blijkbaar. Zo wordt het nog spurten, opnieuw de trap van perron 14 op, en dan naar beneden langs de lange trap kant Vorst én opnieuw naar boven naar perron 11. Gelukkig heeft de trein wat vertraging, want dit is een parcours met hindernissen. De vertraging lijkt trouwens tussen de perken te blijven: we komen in Leuven aan met 4 minuutjes. Wat er dan misloopt, weet ik niet, maar uiteindelijk zullen we met 9 minuten vertraging vertrekken. In de stuurpost van de 1810 zit 4 man; dat weet ik omdat ik de treinbestuurder bij de frontwissel naar voren heb zien stappen met in zijn zog drie mannen, en omdat ik die drie ook heb zien uitstappen in Diest. Voor die allemaal eens al de knopjes en hendeltjes bediend hebben, sta je al gauw enkele minuten stil, natuurlijk. Grapje!

Gelukkig kunnen we De Tijd en De Standaard van gisteren nog lezen. Hoe ging dat weer van die treinen die altijd proper aan de dienst beginnen?

Op de aansluiting met bus 22 (4 minuten) hadden we niet eens gerekend, en dat blijkt een goede beslissing. Het wordt dus lijn 299. De chauffeur is me net iets te nurks om goed te zijn, en hij lijkt ook niet door te hebben dat ARIbus nonsens verkoopt. De bus van lijn 4171 van 7:27 heeft nog altijd geen toelating tot vertrek gekregen. (Dat is het tweede ARIbussysteem dat ik deze week heb zien falen: ook in Marbehan was het vastgelopen.) Na een drietal minuten vertrekken we dan toch, zonder groen controlecijfer, dat wel niet meer zal komen. Bij Van Hool lijken ze eindelijk ook ontdekt te hebben dat goed zittende en goed geplaatste zitjes belangrijk zijn. Maar we zitten voor het eerst sinds lang achteraan in de bus, en de airco doet het niet goed: het is hier uitgesproken muf, en dat komt ook door de flinke bezetting van de bus.

Voor de terugrit hebben we geluk: de horecazaken op de Markt in Halen zijn gesloten - en maar klagen! - maar we zien nog net de bus van lijn 299 die met 12 minuten vertraging rijdt. Als die niet meer groeit, kunnen we een uur vroeger thuis zijn, zonder extra inspanning. In deze bus doet de airco wel zijn werk, en dat is maar goed ook, want buiten lopen temperatuur en vochtigheid op.

In Diest krijgen we de bevestiging dat je tegenwoordig op elk moment van de dag met vertragingen geconfronteerd wordt. De speaker doet het zelfs vlot in een zin, want zowel de IC naar Blankenberge en Knokke als de IR naar Liège rijden met dezelfde vertraging. De aangekondigde negen minuten zijn een schot in de roos. Minder gelukkig is de aankondiging dat de eerste vijf rijtuigen naar Blankenberge rijden, en de laatste vijf naar Knokke: de trein rijdt namelijk met een gehalveerde samenstelling, en dat lijken ze in Diest nog niet te weten. Is dit weer zo een voorbeeld van gebrekkige communicatie tussen Infrabel en NMBS soms?

Gelukkig ziet Magnette tegen half 2013 de reorganisatie gebeuren. Toch raar: omdat de communicatie tussen Infrabel en de NMBS nergens op lijkt, wordt de Holding opgedoekt. Het lijkt wat op een schoonmoedermop, met de Holding voor alle duidelijkheid in de rol van de schoonmoeder. Omdat het niet langer botert tussen man en vrouw, wordt de schoonmoeder uitgeschakeld. Niet dat de oplossing van Digneffe beter zou zijn. Voor mij (en voor Digneffe) is dé oplossing dat je de hele santenkraam onder de leiding van de socialistische vakbond stelt, en aan het hoofd van de te creëren filiaaltjes (zeven?) favoriete syndicalisten zet, liefst van eigen strekking.

De halve trein biedt gelukkig voldoende capaciteit, maar dat zal bij de terugreis wel anders zijn. Met de drukte van de schoolreizen erbovenop belooft dat hommeles. Ongelooflijk toch hoe vaak je zo een Knokke/Blankenberge in gehalveerde samenstelling rond ziet rijden. Veel nieuwer dan de 1890 van vandaag kan materieel nochtans niet zijn. Zal wel aan die oudere M6 liggen…

In de benedenverdieping van ons rijtuig zit ook al een zestal personeelsleden die waarschijnlijk naar Brussel trekken om daar terugkerend de P-treinen te bemannen. Hun aantal groeit trouwens nog in Aarschot. Voeg daar nog twee Chinezen (of Japanners) en een Spaanse matrone met drie huwbare dochters bij, en je zult begrijpen dat we tussen Leuven en Brussel niet bepaald in een stilterijtuig zaten. Voor alle duidelijkheid: de NMBS'ers waren wél rustig.

Door de vertraging is de IC naar Blankenberge nog meer dan anders een exploitatieprobleem in Leuven. We worden dan ook over de oude 36 geleid tot Herent om de kruising met de tegenligger naar Tongeren te vermijden. In Brussel-Noord is de vertraging al opgelopen tot 12 minuten, en later zullen we de trein ook nog in Brussel-Zuid zien vertrekken, nu al met 14 minuten vertraging. Opzoekingswerk in railtime leert ons dat een seinstoring (in Hasselt?) voor de initiële vertraging gezorgd heeft.

We hebben in het Noordstation snel aansluiting met de IR naar Binche. Het is al een tijdje geleden dat we nog eens de geneugten van een vierledig stel hebben mogen smaken. Het is er nog niet echt warm op: hoge temperaturen buiten manifesteren zich meestal pas later op de dag ook in de treinen, en de zon heeft nog niet echt uitbundig geschenen. Een struise kerel is er toch in geslaagd een van de schuifraampjes te ver door te schuiven, en daar dienen ze eigenlijk niet voor. We vertrekken vrijwel op tijd, ondanks veel versporingen en enkele fikse vertragingen. Zou een defect vierledig stel op spoor 11 daar voor iets tussen zitten. Het staat er in elk geval wat verweesd bij. En ja hoor, het wordt ons vandaag toch nog gegund: deze trein zal ons zelfs 2 minuten te vroeg in Halle brengen. Uiteindelijk zijn we geen vol uur, maar toch nog altijd een goede vijftig minuten vroeger dan voorzien terug. Thuis kan ik op de radarbeelden al de explosie van een enorme onweerswolk boven Noord-Frankrijk waarnemen. Bij de NS maken ze zich misschien al opnieuw op voor het naderend onheil: daar schaffen ze nu al treinen af wanneer zwaar weer gemeld wordt. Om zeker te zijn dat er hinder voor de reiziger komt?

 

 

28-06-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
26-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 juni 2012 Anlier

Dat ik moeilijk afstand kan doen van mijn oudere wandelboeken zal ondertussen wel enigszins bekend zijn. Vandaag kiezen we een wandeling van het Groot Wandelboek Ardennen van Julien van Remoortere, uit 1988. Het wordt wandeling 91, Anlier, het fraaiste deel van het grootste woud van België. Waarom deze wandeling uit latere versies van het GWA verdween, is me niet duidelijk: het blijft zelfs nu, na bijna een kwarteeuw, nog altijd een topper. Een afwisselende boswandeling, met korte aan- en uitloop, en verwaarloosbare stukjes N40, al zal die doodgereden vos over dat laatste wel anders denken. De TWQ bedraagt dan ook 73%. Zelfs de beschrijving is overeind gebleven, al hebben de vermelde banken en picknicktafels de tand des tijds duidelijk niet overleefd. Die beschrijvingen waren destijds trouwens welgekomen: de kaartjes - zeker ook die van de VVV's - waren vaak amateuristisch, om niet te zeggen onbruikbaar, en toen kwam daar plots ene Julien van Remoortere, de man die zijn volk leerde stappen en …kijken.

Foto's van de wandeling vind je hier.

Maar geniet al maar van het mooie Anlier:

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3758 8:58 9:16 +4 (639)

Brussel-Zuid - Arlon 2109 9:33 12:17 stipt (511)

Arlon - Anlier [56] 12:53 13:49 stipt (ab5632-71, Mercedes O 405, Transports Penning)

 

Anlier - Habay-la-Neuve [56] 17:02 17:10 stipt (ab5632-49, Mercedes Conecto, Transports Penning)

Habay-la-Neuve - Marbehan [28] 17:59 18:15 stipt (ab5632-42, Mercedes Conecto, Transports Penning)

Marbehan - Brussel-Noord 4640 18:27 20:42 stipt (514)

Brussel-Noord - Halle 3742 20:53 21:14 +8 (1823, 61024, op FSR)

De commentaar:

Even hebben we aan de Telbus gedacht, de Waalse variant van de belbus, en ik ben ervan overtuigd dat we vroeg of laat op deze dienst beroep zullen moeten doen, maar de TEC slaagt er zoals altijd in om bijzonder summiere informatie aan te reiken, en erger: de Telbus biedt absoluut niet de frequenties en de mogelijkheden die onze belbussen nog altijd geven, ondanks de besparingen bij De Lijn, waarmee we een derde niet bekeken tv-net en hoogdringende (dixit Crevits) wegenwerken moeten betalen.

Lijn 56 Arlon - Neufchâteau - Libramont is niet meteen de best gestoffeerde lijn, ondanks de drie relatief belangrijke stadjes op het parcours. Daar zijn de tussenliggende dorpjes net iets te talrijk en onbeduidend voor. Het is ook geen lijn die kan bogen op een rijke geschiedenis: voor de Tweede Wereldoorlog moest Anlier het zelfs helemaal zonder bus stellen. Pas in de tweede helft van de jaren 1940 kwam er een lijn 300 Arlon - Neufchâteau, die blijkbaar paste in de reeks aanvullende buslijnen die de NMBS geleidelijk invoerde in gebieden waar de NMVB en de trein afwezig gebleven waren. Deze lijn 300 was eigenlijk lijn 410 in embryonale vorm. Tot een eind in de jaren 1970 vind je deze laatste aanvullende buslijn terug in de spoorboekjes van de NMBS, en het moet gezegd: met een aanvaardbare bediening. Wanneer de lijn in handen kwam van de NMVB heb ik niet teruggevonden. In eerste instantie werd het nummer 410 (en de betrekkelijk goede bediening) behouden, maar het verhaal van de NMVB en later de TEC is er natuurlijk een geweest van langzame tot snelle afbouw. Vandaag hebben we niet zo heel veel keuze meer, en dan hebben we nog geluk dat we kunnen profiteren van de laatste schooldagen. Vanaf volgende week is Anlier al helemaal niet meer te bereiken met het openbaar vervoer, en is het weer wachten tot september. Onnodig te zeggen dat de bezetting uiterst mager is. Eén senior rijdt mee tot Viville, en dan hebben we de bus voor ons alleen. Behalve op woensdag (en op examendagen) is de enige voor de heenreis bruikbare bus die uit Arlon om 12:53. Die neemt dus een wel erg ruime aansluiting van de IC uit Brussel, maar dat is meegenomen. Dan hoeven we ons tenminste niet constant zorgen te maken over de aansluiting.

De CR naar Leuven heeft het vooral moeilijk om niet te vroeg te rijden. Tot Ruisbroek: daar proberen onderwijzers en -eressen de laatste dagen van het schooljaar te vullen met een uitstapje. De in obligate fluovestjes gestoken pummeltjes zijn buitengewoon gedisciplineerd en het duurt even voor ze allemaal ingestapt zijn. Toch is dat niet de reden van de 4 minuten vertraging bij aankomst in Brussel-Zuid. Het is de IC naar Oostende, voor drie vierden gereserveerd, die met vertraging buitenrijdt, en dat houdt ons op.

Zo vaak nemen we deze IC niet helemaal tot het laatste Belgische station, en dus loont het even de moeite om de werven en de vertragingszones onderweg op te sommen: 80 per uur in Genval, 60 in Rixensart, (nog een korte zone in Chastre), werken in Gembloux waar spoor 3 - het spoor naar Brussel - een meter diep uitgegraven is, enkelspoor tussen Namur en Naninne, lijnvak dat op meerdere vlakken tegelijk onder handen genomen wordt: de Maasbrug in Namur, de perrons in Jambes-Est, en spoorwerken allerhande; 40 in Haversin waar een onderbrugging gebouwd wordt die de overweg zal vervangen, en dan nog een flinke kluif tussen Libramont en Lavaux, waar de lijn op sommige plaatsen een volledige make-over krijgt. Alleen in Namur levert dat wat vertraging op: we moeten even wachten op IC4631 Luxemburg - Brussel-Zuid, zodat we met zes minuten vertraging vertrekken. Maar eenmaal vertrokken gaat het vlot naar Ciney, waar we de vertraging al tot 2 minuten gereduceerd hebben. Je voelt zo dat de minste hindernis op deze lijn op een vijftal plekken voor zware problemen kan zorgen. Maar we rijden vandaag onder een gunstig gesternte: Arlon komt precies op tijd in het zicht.

(In Ottignies kunnen we nog even genieten van een afschuwelijk lelijke break 335: de graffiti zijn weg, samen met de oorspronkelijke verf en een deel van de grondlaag. Break 367 ziet er nog net iets beter uit, al heeft men op een van de gereinigde flanken een piepklein nummer aangebracht. Gelukkig wil Turtelboom nu ook de kleine criminaliteit direct aanpakken en dus bestraffen, en zal het probleem van de graffiti over enkele weken van de baan, euh… het spoor zijn.)

Voor liefhebbers van Desiro's is de place to be nog altijd Stockem. Daar staat een mij onbekend aantal exemplaren gestald.

Zoals gezegd is de aansluiting in Arlon erg ruim, en dus hebben we tijd om wat rond te kijken. Zo zien we een oudere dame nog net tussen ons treinstel 511 en de perronrand verdwijnen. Het NMBS-personeel is alert, en ze komt er met de schrik van af. Ook opvallend: tussen 12:30 en 12:50 lijkt zowat elke lijn hier wel een vertrekkende bus te hebben. Een van de laatste is die van ons. Ik vraag voor alle zekerheid nog even of die wel naar Anlier gaat. Het is bijna niet te geloven, maar de chauffeur moet eerst even op zijn fiche kijken, en kan ons dan geruststellen. Het wordt een opvallend rustige rit tegen 30 à 40 km per uur. De chauffeur slaagt er op die manier in om aan zo goed als elke halte op de voorziene minuut te passeren. Dat zie je zelden. Tussen Habay en Anlier begint hij dan plots veel sneller te rijden: blijkbaar zitten er fantasietjes in de dienstregeling, want ook Anlier bereiken we op de geplande minuut.

Voor de terugkeer gaat het zonder al te veel omwegen via Habay en Marbehan. De eerste bus van lijn 56 die in aanmerking komt is die van 17:02, al zouden we met die van 17:42 precies dezelfde aansluiting in Habay kunnen halen. Wat een luxe: 2 bussen in 40 minuten tijd. Maar dan valt het doek over lijn 56. Het is hier al Transports Penning en Mercedes wat de klok slaat. We zitten niet eens alleen in de bus. Bij de halte Place de la Liberté staat een andere bus van lijn 56; de chauffeur wordt aangeklampt door drie stappers, die we in de loop van onze tocht zijn tegengekomen. Moet je in deze regio vooral doen: vertrekken zonder vooraf informatie over treinen en bussen in te winnen. Wat later zullen we ze in Habay in de Brasserie de la Place aantreffen, waar het ongehoord druk is.

Met lijn 28 gaat het snel naar Marbehan, waar we zo een 4 minuten vroeger dan voorzien aankomen. Deze lijn loopt bijna volledig parallel met lijn 162. We hadden net zo goed van Habay centrum naar Habay station kunnen stappen.

Dankzij de werken tussen Libramont en Marbehan stopt de snelle (?) IC 4640 nu in dat laatste station, en dat komt ons zeer goed uit. Hij wordt voorafgegaan door een Deense neus die als L-trein gereden heeft tot Marbehan, en een mooie aansluiting verzekert naar de 4640. Die laatste bestaat uit de ms 96 die vanmorgen vooraan hing in de 2109. Het is een prettig vooruitzicht: in een rustig motorstel met alleen stops in Neufchâteau (ja, ja!), Libramont en Namur naar Brussel. In Neufchâteau zien we zowaar een dozijn uitstappers. Binnenkort zal het behelpen zijn met de doorgetrokken L-trein, want 4640 zal tijdelijk sneuvelen onder de dictatuur van het zwarte driehoekje. Onbegrijpelijk dat de NMBS dergelijke interessante treinen schrapt in de vakantieperiode.

Op een kletterende ruzie tussen enkele marginalen, van wie de heen en weer gestuurde verwijten moeiteloos tot in eerste klas doordringen, blijft het rustig. Even dringt ook de vrouwelijke marginaal door tot de eerste klas, waar ze zich blijkbaar veilig waant. In Namur stapt het trio (want er is ook nog een derde speler, met een grotendeels stomme rol) uit en we kunnen verder genieten van een kommerloze reis. In Namur tekenen we bij vertrek nog 3 minuten vertraging op, maar Brussel-Luxemburg bereiken we 4 minuten te vroeg. Als reserve kan dat tellen.

Je begint al heimelijk te hopen dat de NMBS vandaag een 4 op 4 haalt, maar zelfs op dit avondlijke uur is dat niet vanzelfsprekend. Zoals wel vaker komt de IC naar Oostende voor de IR naar Quévy: als de IR ook maar even wat vertraging heeft, krijgt de IC voorrang, zelfs als die te vroeg rijdt. Ik ben er vrijwel zeker van dat te ruime dienstregelingen in bepaalde gevallen voor vertragingen zorgen in plaats van ze te vermijden. Feit is dat de IR uiteindelijk met 7 minuten vertraging vertrekt in Brussel-Noord, al is het mogelijk dat een tussenkomst van de rode Securail en het grijze preventieteam voor wat extra vertraging zorgt. In Halle komen we aan met 8 minuten vertraging: de statistieken maken opnieuw een slechte beurt. En ja,gezien de zeldzaamheid het vermelden waard: tussen Brussel en Halle komt er controle. Ik heb correct ingeschat dat 2 reizigers niet in eerste klas horen te zitten, en ze vallen uiteraard allebei uit de lucht. Misschien is die beeldspraak niet helemaal van toepassing in een dubbeldekker, want wat moet je dan met die 3 jongeren op het bovendek die blijkbaar niet eens een biljet hebben, en toch in eerste klas willen reizen?

We leven nu eenmaal in een maatschappij - voor mij al lang geen samenleving meer - waarin het schorremorrie het vaakst aan het langste einde trekt. Want morgen en overmorgen en overovermorgen zullen deze gasten opnieuw hetzelfde spel spelen en winnen. Ze winnen zelfs als er toevallig toch eens controle komt. En wie het spel eerlijk speelt, komt uiteindelijk tot de vaststelling dat hij stilaan tot een idioot unicum uitgroeit. Gelukkig is enkele uren doorstappen in een Ardens bos waar je alleen de nabijheid van herten en evers kunt vermoeden, nog altijd een werkzaam antidotum…

Ms 96 511 is zopas losgekoppeld van de 514, die naar Luxemburg door zal rijden.

Mooi voorbeeldje van TEC-info:

Hoeveel tijd en energie vraagt het om aan alle halten deze non-informatie te hangen? Zou men dan niet beter meteen voluit op correcte info inzetten?

Correcte info? Lijn 167b en de varianten zijn al meer dan een jaar geleden afgeschaft. Volgens het haltebord kun je hier nog altijd op deze bus wachten. Forever and ever…

 

Ab5632-02 passeert de halte Anlier Grand-Route. De scholieren zijn aan hun laatste schooldagen toe, en binnenkort zal ook de chauffeur van een verdiende vakantie kunnen genieten, want buiten de schooldagen rijdt hier niet echt veel meer.

 

 

26-06-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
14-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 juni 2012 Wingene - Lotenhulle GR129

De weergoden hebben de wekelijkse solitaire goedweerdag voor deze week vastgelegd op donderdag, en dat komt ons goed uit. We stappen vandaag van wat volgens onze planning met iets meer dan 24 km de langste wandeling van het jaar zou moeten worden. GR129 komt vandaag aan de beurt, met een traject van Wingene (net buiten Bulskampveld) tot Lotenhulle. Als je weet dat ik in de eerste 17 km al koortsachtig op zoek was naar superlatieven om de wat onverwachte maar des te meer geapprecieerde pracht van dit stukje GR te beschrijven, dan kun je onze ontgoocheling begrijpen als blijkt dat het laatste derde van de tocht uiteindelijk niet zo veel meer te bieden heeft. Spijtig, ik had gehoopt nog eens onverdeeld positief te kunnen zijn over een Vlaamse GR. Desalniettemin blijft GR129 één van mijn favorieten. Nu die onlangs verlengd werd tot Arlon, biedt hij ongekende mogelijkheden aan elke stapper die België in al zijn facetten wil ontdekken, en dat doet geen enkele andere GR hem na.

Vagevuurbossen, Gulkeputten, Vorte Bossen, Hooggoed en Hoogveld, het leek maar niet op te houden: we stapten langs kleine bospaden - geen wonder dat hier in de buurt af en toe wel eens iets gebeurt - en brede beukendreven, langs een tracé dat door de vele afslagen geen kans kreeg om eentonig te worden. Een laatste sublieme dreef volgden we in de buurt van de Schoonberghoeve. Alles bij elkaar kwamen we aan een TWQ van 54 %, volledig opgetekend in de eerste twee derden van de tocht.

 

Groeiende criminaliteit noopt veel burgers tot het inzetten van waakkoeien. En je hoeft ze nooit uit te laten.

 

 

Meer foto's vind je hier:

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3656 6:29 6:48 stipt (655)

Brussel-Zuid - Gent-Sint-Pieters 528 7:05 7:36 +1 (1875 - 11826, op FSD)

Gent-Sint-Pieters - Beernem 578 7:41 8:11 +9 (357)

Beernem - Wingene [28] 8:33 8:40 +35 (ab3360, Van Hool AG500, Zwevezele???)

 

Lotenhulle - Gent [15] 16:38 17:36 stipt (ab4626, Van Hool AG300, Nevele???)

Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid 516 17:24 17:55 +24 (1822 - 11830, op FSD) 

Brussel-Zuid - Halle 1589 18:28 18:37 +2 (752)

 

De commentaar:

We hebben een lange tocht voor de boeg, en dus valt het eigenlijk mee dat we nog één bus van lijn 28 kunnen nemen, tot die lijn tot de avondspits volledig busloos wordt. De belbus was een alternatief, maar we moesten zelfs dan vroeg vertrekken, en dus was de keuze tussen de reguliere bus en de belbus snel gemaakt.

Voordeel van zo een vroeg vertrekuur is dat de ochtendspits in de NZV nog niet echt voor problemen zorgt, maar we nemen toch het zekere voor het onzekere, en nemen dus niet de IR van 6:46, maar de CR van 6:29. Het is bijzonder rustig in deze trein. Lijn 96N krijgt nieuwe rails. Uiteraard gebeurt dat 's nachts, al zullen ze daar in al die straten in de buurt van deze aanlooplijn naar de HSL niet zo tevreden mee zijn.

Zoals verwacht lijkt het treinverkeer zo rond zevenen nog vrij vlot te lopen. Alleen de IC naar Knokke/Blankenberge is afgeschaft: meer dan duizend zitplaatsen minder tussen Leuven en Brussel, het zal je maar overkomen… Gelukkig gaat het met onze 528 vlotter. Met twee minuten vertraging vertrekken we in Brussel-Zuid, en dat is goed. Sinds kort krijg je van de reisplanner van de NMBS bijkomende informatie over de aansluitingen, en die leert ons dat L578 naar Brugge de aansluiting verzekert zo lang de vertraging van de 528 niet meer dan vijf minuten bedraagt. (Nu nog gegevens van De Lijn en de TEC erin, en we zijn weer een stap gevorderd op de weg van de betrouwbare reizigersinformatie…) Overigens lijkt 5 minuten me geen luxe - het zou gerust wat meer mogen zijn, maar deze positieve kruideniersmentaliteit is de door consultancybureaus opgefokte NMBS al lang vreemd. (Zeker als je weet dat de L meestal toch opzij moet in Landegem, om de IC door te laten. Onlangs moest hij zelfs de IC's naar Oostende én die naar Knokke/Blankenberge laten passeren, en dat nadat hij in Gent de aansluiting had verzekerd met de IR naar De Panne. Aandachtige lezers fronsen nu de wenkbrauwen, want die IR komt aan om .45 en de L vertrekt om .41! Hoeveel sterren en strepen je moet hebben om dat gedaan te krijgen, weet ik niet; voor die 99.99 % andere reizigers wordt alleszins niet zo veel moeite gedaan. Toppunt was dat de bestaande aansluiting tussen de IC naar Oostende en de L-trein wél verbroken werd. De L vertrok namelijk op het moment dat de IC het station van Gent-Sint-Pieters binnenreed. Bijzonder sneu als je dan in Landegem toch weer achter de IC (én die naar Blankenberge) komt te zitten.)

Vandaag is er sowieso geen probleem omdat de L-trein zelf met een tiental minuten vertraging rijdt. Daar gaat niets meer af tussen Gent en Beernem. Vooral in Hansbeke zijn er nog instappende scholieren, en die slepen zich met dezelfde lamlendigheid naar de deur van het treinstel (uiteraard die van eerste klas) waarmee ze zich in Aalter ook op weg naar hun school begeven. Infrabel en de NMBS mogen dit niet zeggen zonder dat ze de verzamelde nationale media over zich heen krijgen, maar ik wel: je zou de vertragingen kunnen halveren (echt!) als de reizigers zich wat meer zouden haasten bij het in- en uitstappen. Maar de tijd dat de chef-garde de deuren voor je neus sloot als het niet snel genoeg ging, ligt alweer een tijdje achter ons.

De vertraging van de dag zou echter opgetekend worden door de bus van lijn 28. Toen die na 20 minuten nog altijd niet op het appél verschenen was, belde ik naar De Lijn, en daar kreeg ik te horen dat de bus erg veel vertraging opgelopen had tijdens de vorige rit. Toch geruststellend - vroeger zou je hier al dan niet blijven wachten zijn, zonder enige info. De bus komt er uiteindelijk aan met 35 minuten vertraging. Slecht afgesproken omleggingen liggen aan de basis van de miserie. Nog maar eens… Veel reizigers worden door de vertraging trouwens niet getroffen: wij beidjes, en een vaste klant aan het Sint-Amandusinstituut. Veel kans dat deze bus de komende besparingsronde niet overleeft…

 

Voor de terugreis kiezen we voor de gemakkelijkste oplossing: lijn 15 meteen naar Gent. Het is een lange, rustige rit op een snikhete bus. Ik zou durven wedden dat de verwarming aan stond. Precies op tijd bereiken we het busstation van het Sint-Pietersstation.

Anders dan vanmorgen is het nu droevig gesteld met de stiptheid. Vanmiddag is er een dodelijk ongeval gebeurd in Duffel, al is het me niet duidelijk welke vertragingen op rekening hiervan geschreven moeten worden. De IC naar Eupen rijdt met meer dan 20 minuten vertraging - volgens railtime na een exploitatie-incident, en eigenaardig genoeg speelt dat in ons voordeel. (Zo een melding als exploitatie-incident zegt al net zo veel als Deze trein heeft vertraging omdat hij te laat rijdt.) De eerste vier rijtuigen zijn zo goed als leeg, maar reizigers hebben dit blijkbaar nog altijd niet door. Samen met het samendrukeffect van de twee eersteklasrijtuigen, zorgt dat voor concentratie van reizigers in een viertal rijtuigen. Een koppel met kinderwagen en peuter zit/staat/hangt zelfs op het platform van ons eersteklasrijtuig, zogezegd omdat er onvoldoende plaats in deze trein is.

De rit zelf verloopt nu vlot. We maken geen vertraging meer bij en kunnen in Brussel-Zuid dus nog mee met de CR naar Geraardsbergen. Uiteindelijk zullen we in Halle 12 minuten vroeger aankomen dan voorzien: heel heel soms kan een vertraging dus ook in je voordeel spelen.

 

Als toetje deze 2 bussen, gefotografeerd in Lotenhulle:

 

 

14-06-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (5)
12-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.netverkenning 2012 - deel 1
In de voorbije maand heb ik nog eens uitgebreid het Belgische reizigersnet verkend, gedurende 5, gelukkig niet opeenvolgende dagen. Ik gebruikte hiervoor een schandalig dure Benelux Tourrail, die in vergelijking met verleden jaar trouwens nog eens 18 % duurder is geworden. Om één of andere reden voorziet de NMBS zelf geen dagtarief meer, en de nettreinkaart is zo mogelijk nog duurder. In het bijgevoegde bestandje geef ik in de eerste plaats een schematisch overzicht. Waar interessant genoeg, zorg ik voor wat commentaar.

Bijlagen:
netverkenning 2012 deel 1.doc (42 KB)   

12-06-2012 om 14:16 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
05-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 juni 2012 Zoutleeuw - Zepperen GR128 Oost

Frank heeft een mobiele wig van hoge druk beloofd, en dat is zo ongeveer het beste wat hij dezer dagen in de aanbieding heeft. Dus wordt het andermaal profiteren van deze ene geïsoleerde goede dag, om 21 km te stappen langs GR 128. Deze route loopt dwars door Vlaanderen, en wij bevinden ons vandaag al in het oostelijke deel, bij de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. We starten in het mooie en interessante Zoutleeuw en stoppen in het wat onbetekende Zepperen.

Spijtig genoeg kun je dit moeilijk een geslaagd stukje GR noemen. Daar is de ballast net iets te overtuigend voor aanwezig: lange stroken beton of asfalt, langs volgebouwde maar slapende gehuchten, en slechts heel af en toe stukjes die de moeite waard zijn: Zoutleeuw, de Vloedgracht, het Vinne, Nieuwenhoven en helemaal op het einde wat gezellige wegjes tussen de Zepperse boomgaarden. Ik kan de frustratie van de ontwerpers best begrijpen: ze slagen er erg goed in om alle interessante stukjes aan het snoer te rijgen, maar het bindgaren tussenin is te lang en te lelijk. De TWQ bedraagt 44 %, en dat is voor mij het bewijs dat de ontwerpers hier echt wel het onderste uit de kan gehaald hebben. Oproeien tegen een halve eeuw gemeentepolitiek van asfalt en beton is niet altijd gemakkelijk.

Foto's van de wandeling vind je op deze plek .

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3707 8:46 8:56 +1 (533)

Brussel-Zuid - Tienen 2208 9:07 9:49 +1 (1818 - 61073, op LK)

Tienen - Budingen [22] 10:18 10:42 stipt (ab3306-65 - Mercedes Citaro, Hageland)

Budingen - Zoutleeuw [23] 10:44 10:53 +3 (ab3306-84 - Mercedes Citaro, Hageland)

 

Zepperen - Sint-Truiden [S2] 17:38 17:52 stipt (ab5342 - Van Hool New A309, Sint-Truiden)

Sint-Truiden - Brussel-Noord 2240 18:51 19:44 stipt (405)

Brussel-Noord - Halle 3741 19:53 20:14 stipt (1869 - 61024, op FSR)

De commentaar:

Eigenlijk zijn we vanochtend sneller dan onszelf: we wilden in Halle vertrekken om 9:09 (of 8:58), maar we kunnen nog mee met de IR van 8:46, en met de wat onzekere aansluiting trein/bus in Tienen is dat meegenomen.

Met IR3707 rijden we even over lijn 96N tussen Halle en Ruisbroek, maar uiteindelijk lopen we toch over lijn 96 Brussel binnen. Het is een rit zonder problemen, en als je 's morgens op railtime een zestal storingen hebt genoteerd, is dat een succes.

Ook de aansluitende IC2208 doet het trouwens goed: ook al staan we net buiten Brussel-Noord alweer stil, en loopt het stroef tot Diegem, toch bedraagt de vertraging in Leuven niet meer dan 2 minuten. We komen zelfs stipt in Tienen aan, waar we in het intact gebleven buffet van een lekkere koffie kunnen genieten. Overigens merken we dat ook de eerst geplande IC 1708 perfect op tijd in Tienen aankomt: onze aansluiting zou dus ook zonder vervroeging gerealiseerd geweest zijn.

Op de bus van lijn 22 staat al een typisch marktpubliek te wachten, met boodschappentassen vol groente en de gratis Omnipas. Op die manier loopt de bus aardig en gezellig vol. Onderweg volgen we een omlegging, maar we bereiken het aansluitingspunt met lijn 23 (als vanouds de busgarage in Budingen) stipt. Lijnen 22 en 23 zijn de huidige variant van wat destijds een bijzonder ingewikkelde tabel 22a was, die op zijn beurt een opvolger was voor het rond Drieslinter opgebouwde spoorwegkruispunt met lijnen 22 en 23, uit Tienen, met vertakkingen naar Diest en Tongeren. Meer dan wat typische spoorweggebouwen en vlot rijdende fietspaden blijft daar niet meer van over. Het zijn spoorlijnen die in een OV-net met visie ook vandaag niet zouden misstaan.

Lijn 23 pikt ons op op het plein voor de garage, en niet aan de eigenlijke bushalte. Ook deze bus moet immers een stevige omlegging volgen, en dat kan niet als hij de halte zou bedienen. We hebben maar één medereizigster. Het is even schrikken als we terug rijden vanwaar we komen, maar de buschauffeuse stelt me gerust: we komen in Zoutleeuw. Ik heb de indruk dat we tussen Budingen en Zoutleeuw geen enkele (!) halte van lijn 23 bediend hebben. Van de omleggingen, bewaar ons, Heer. Het is een mirakel dat we maar 3 minuten vertraging hebben bij aankomst.

Voor de terugrit hebben we op de bus van 18:08 gerekend, maar we staan al rond 17:20 aan de halte Wellenstraat, en dus kunnen we nog met die van 17:38 mee. Die bereikt het Truiense station om 17:52 - de trein naar Brussel vertrekt om 17:51. Taverne Bodoni zorgt voor de oplossing, ook al zijn de bierglazen dof van de vaatwasmachine en is het schuim onstabiel: dat heb je wel meer in zaken waar ook gegeten wordt…

Overigens hadden we de IC van 17:51 ook nog kunnen halen, want die rijdt met wat vertraging, maar we houden ons deze keer aan het schema. IC2240 bestaat uit 2 breaks, en omdat de P8302 uit Brussel naar Genk stipt rijdt, kunnen we ook op tijd Sint-Truiden buiten rijden. Het wordt een erg rustige rit. Hoe snel het kan gaan tussen Leuven en Brussel-Noord wordt ons nog even gedemonstreerd: we komen 6 minuten te vroeg aan, wat betekent dat je zonder hinder het hele traject (over lijn 36N) in 14 minuten af kunt leggen.

Ook over de afsluitende rit naar Halle kunnen we kort zijn: doodnormaal.

We hebben er alweer een stevige wandeling opzitten, en het openbaar vervoer was ons genadig. Het is altijd weer opvallend: hoe groter de mogelijkheden om naar een alternatief over te schakelen, hoe kleiner de kans dat je dat ook echt moet doen. Maar dat is een open deur intrappen. Misschien wel die van de M6 die in Brussel-Noord nukkig deed, en in Halle alweer over haar agressieve bui heen was…

 

Nog even deze foto van P8302 die ons het plezier deed op tijd te rijden, zodat ook onze trein het enkelsporige stuk van Sint-Truiden tot Landen op kon.

 

05-06-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
02-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 juni 2012 Brussel - Beersel GR12

GR 12 verbindt Amsterdam met Parijs, en wij maken vandaag de doortocht van Brussel, meer bepaald van het Brusselse Noordstation via de Grote Markt naar Vorst, Ukkel, Drogenbos en Beersel. Ik schat de totale afstand rond de 20 km, met een TWQ van 34 %. Dat laatste mag vooral op de creditzijde van de doorgelopen parken (Vorst, Duden, Wolvendaal) en van de laatste kilometers op Beersels grondgebied geschreven worden.

Ik zou dit niet elke week willen doen, maar mijn vrouw vond het een leuk traject, en dat zeker niet om winkeltjes te bekijken. De ontwerpers voeren de wandelaar langs een hele reeks interessante punten (Grote Markt, Manneke Pis, Justitiepaleis) en dat is zeker een verdienste, al lijkt het voor de doorstapper op een blitzbezoek met Amerikaanse allures. Zelf kon ik pas herademen in de trits stadsparken (beter onderhouden dan dat van Halle, maar dat is niet moeilijk!) en langs de paadjes in Beersel. Eén ernstige waarschuwing: in de huidige toestand van de bewegwijzering is het ondoenbaar om de eerste helft van het traject te volgen. Eigenlijk hebben we volledig vertrouwd op de topogids, met vermelding van de straatnamen, en zelfs dan was het vaak gokken en vertrouwen op het Fingerspitzengefühl. Wie de GR's en de wit-rode streepjes op deze tocht leert kennen, krijgt een totaal verkeerd beeld van de toestand op zovele andere GR's, waar wél degelijk bewegwijzerd wordt.

Onze tocht eindigde in Beersel op het Gemeenteplein, meer bepaald in De Drie Fonteinen. Het was even genieten van een lekker zure geuze, en van het besef dat lang geleden een hele reeks kanjers van de Vlaamse literatuur hier een speels onderkomen vonden. Onder impuls van Herman Teirlinck (een echte grote) kwamen Raymond Brulez (zwaar onderschat), Gerard Walschap (zwaar overschat), Ernest Claes, Maurits Roelants,  Willem Pée en anderen, hier bakschieten, spelen op de mijole. Weinigen is het nog gegeven het Brussels te kennen, maar als je weet dat het de bedoeling was om een koperen schijf in een gapende gleuf te mikken en dat de Brusselse naamgeving enigszins scabreus was, dan zal het wel duidelijk zijn waar die mijole naar verwijst. En nee, ik ga er geen tekeningetje bij maken.

 

Foto's van de tocht vind je hier.

 

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Noord 1911 12:30 12:48 +7 (2146 - 58051, op FSR)

 

Beersel - Halle [154] 18:43 19:05 +5 (ab 3937, Jonckheere Transit 2000, Ukkel)

 

De commentaar:

 

Om één of andere reden slaagt de NMBS er tijdens het weekend (en tijdens de week…) niet meer in om de treinen van de IC-verbinding Schaarbeek - Moeskroen op tijd te laten rijden. Ook vandaag tekenen we 7 minuten vertraging op bij aankomst in Brussel-Noord, en het feit dat de middelste koker van de NZV volledig buiten dienst is wegens werken, is daar nauwelijks een excuus voor. We vertrokken immers al in Halle met 4 minuten vertraging en we gingen erg vlot door de pijp.

We hebben het zevende en het achtste lijntje van onze KeyCard ingevuld, en dat zijn de eerste lijntjes die ook geknipt worden. Tussen Halle en Brussel gebeurt dat immers bijna nooit. Met wat de NMBS daar jaarlijks aan inkomsten verliest, kan De Lijn al zijn afgeschafte buslijnen opnieuw invoeren.

 

Veel valt er niet te onthouden van de terugrit uit Beersel. De bus rijdt met een kleine vertraging, en ook dat is bijna de regel op de lijnen 153-154-155 op zaterdag. De vele minuten overschot van de weekdagen zouden op zaterdag meer dan welkom zijn, zeker op de ritten van de late namiddag.

 

Het is opvallend hoe rustig je wordt of bent als je niet meer dan dergelijke eenvoudige trein- of busverbindingen nodig hebt. Veertig jaar lang al droom je als OV-gebruiker van probleemloze langere verbindingen, met risicoloze overstappen, maar eigenlijk ontbreekt de wil om de OV-klant een performante dienst aan te bieden, naar alle mogelijke bestemmingen in dit land dat eigenlijk niet veel meer is dan een uit de kluiten gewassen stadsgebied.

 

Dit was even een uitgesproken kans om wat trams van de MIVB te fotograferen. Je ziet achtereenvolgens de 2010 (aan het Poelaertplein), de 7757 (aan de terminus van de Dieweg) en de 3010 (aan de terminus in Drogenbos).

 

 

 

02-06-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • bus 13 (Vic)
        op 18 juli 2024 - Kanne - Visé (GR5)
  • Bus 13 (Etienne Tas)
        op 18 juli 2024 - Kanne - Visé (GR5)
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • Inhoud blog
  • Veldegem - Gits (Via Brugensis)
  • 8 oktober 2024 - Sint-Joris-Weert - Tervuren (GR Dijleland)
  • 19 september 2024 - Marneffe - Warnant-Dreye (GR412)
  • 30 augustus 2024 - Grobbendonk - Herentals - Vorselaar - Grobbendonk
  • 26 augustus 2024 Sart-lez-Spa - Spa GR573

    Archief per maand
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!