NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
15-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 januari 2010 (Holsbeek)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als aankoopdatum staat op de wandelfolder die we vandaag bij ons hebben 22 maart 1986. Het Holsbeekse wandelnet is ondertussen al aangepast, en de Attenhovenbergwandeling is verdwenen, al lijkt het huidige Meesbergpad er toch wel zo goed als volledig op geïnspireerd. 1986, dat is de tijd voor het internet, toen het Vakantiesalon in Brussel elk jaar opnieuw de mogelijkheid bood om nieuwe wandelfolders te kopen. Ik vermoed - gezien de datum, ergens in maart - dat we die toen ook daar kochten. Terwijl honderden bezoekers er droomden van een reis naar Egypte, Japan, Tunesië en meer van die bestemmingen die toen in trek waren, droomden wij van een wandeling in… Holsbeek. En vandaag, bijna een kwarteeuw later, is het er dus van gekomen.

Er ligt nog onverwacht veel sneeuw, hier aan de westkant van het Hageland, maar behalve voor het bepalen van het TWQ is dat natuurlijk geen bezwaar. We houden het op 62 %, en dat valt dus erg mee. Het is dan ook bijna een boswandeling van net geen 8 km, met op het einde nog een schat van een kerkwegel. Heerlijk genieten dus, zo vlakbij Leuven. We horen trouwens regelmatig treinen op lijn 35 Leuven - Hasselt; Holsbeek had lang geleden niet voor niets een treinhalte, al is daar vandaag niets meer van terug te vinden - en moet die wel ver van het centrum gelegen hebben.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3708 9:47 9:56 +3 (462)

Brussel-Zuid - Leuven 460 10:05 10:30 +3 (1335 - 11804)

Leuven - Holsbeek [310] 10:42 10:57 +1 (ab3018-59, een Mercedes Citaro van Intratours-Van Mullem)

 

Holsbeek - Leuven [310] 13:57 14:12 stipt (ab3018-58, als boven)

Leuven - Brussel-Noord 2235 14:24 14:43 stipt (2725 - 61048)

Brussel-Noord - Halle 3736 14:53 15:13 +1 (462)

 

Allereerst iets prettigs: het gaat duidelijk beter met de treinen dan tijdens en voor de winterperiode. Duimen voor een beter jaar dan 2009 dus!

Trein 3708 vertrekt stipt op tijd, maar heeft blijkbaar last van een kruisende trein (de CR naar Geraardsbergen (?) in vertraging, al heb ik daar mijn twijfels bij, want dat zou betekenen dat men die tot net voor Halle over lijn 96N heeft geleid) en ook Brussel-Zuid wordt niet zonder enige hapering bereikt. Daar komen die 3 minuten vertraging dus van, maar de overstap komt niet in het gedrang.

Met de 460 nemen we een van de IC's naar Maastricht met stilstand in Leuven. Ik heb de indruk dat deze treinen stilaan beter bezet raken. De trein is nog altijd stipt in Brussel-Noord en ik ben benieuwd of deze trein zal kunnen wat de IC's van Knokke/Blankenberge naar Genk/Maastricht die destijds met breaks gereden werden, vaak niet konden, nl. de afstand Brussel - Leuven overbruggen in 16 minuten. Nee dus, maar dat heeft vooral te maken met enig oponthoud in Diegem, ook al rijdt deze trein zijn volledige parcours tot Leuven over de 36N. Hij zal met 3 minuten vertraging in Leuven aankomen, maar ook nu is de aansluiting veiliggesteld. Zelfs met de IC naar Genk waren we nog op tijd geweest, trouwens. Tussenddor worden ook onze eID-biljetten gecontroleerd, zonder problemen.

Het Leuvense busstation bruist van de drukte. Ik vraag me af waarom op de aankondigingsschermen hier wel de effectieve vertraging aangegeven wordt, terwijl in Halle alleen genoteerd wordt over hoeveel minuten de bus zal aankomen. Ik prefereer het eerste, zonder twijfel. De bus zit gezellig vol, maar blijft toch ongeveer op tijd tot Holsbeek, waar de halte Sportschuur eerder op een soort busrotonde lijkt: de bussen van de beide richtingen stoppen aan dezelfde haltepaal. En blijkbaar komen ze er ook nog ongeveer tegelijk aan ook. Verstrooidheid is hier uit den boze; gelukkig zijn de films ondubbelzinnig en goed leesbaar.

 

We hadden erop gehoopt dat we onze boterhammetjes na de wandeling in de cafetaria van de Sportschuur zouden kunnen opeten, maar dat blijkt nog gesloten. Dan maar een jongeman aangeklampt, die zelfs een eindje met ons meeloopt op weg naar Het Kwadraat, een eet- en praatcafé, zoals dat tegenwoordig lijkt te moeten heten. Hij vindt het er best gezellig, en even vraag ik me af of dat wel een garantie kan zijn dat wij het ook gezellig vinden, want ik schat het leeftijdsverschil op zo'n 35 jaar. Maar het valt echt wel mee, en we mogen van de vriendelijke waard ook onze bokes opeten, al serveert hij zelf ook wel een en ander. Er wordt niet gerookt, maar als de inspectie langskomt wordt hij ongetwijfeld op de vingers getikt, want de oude stickers met nee en ja zijn nog niet verwijderd.

 

Ondertussen zijn we ook al 2 halten richting Aarschot opgeschoven: want we hebben een halte schuin over Het Kwadraat, de halte Boomkwekerij. Ook deze rit verloopt rustig en vlot, met een bus als vanmorgen.

In Leuven zie je de eerste symptomen van de vrijdagavonduittocht, maar toch moet die nog echt beginnen. Er staat geen rood op de borden, en ook onze trein komt perfect op tijd aangereden. Net voordien is een Thalys doorgekomen, vermoedelijk tegen de maximumsnelheid, en even hebben we het gevoel alsof die al de kou van de stervende winter met zich meesleurt. De rit verloopt vlot, al gaan we bij het naderen van Schaarbeek slenteren, maar toch komen we stipt in Brussel-Noord aan.

Ook onze laatste rit van vandaag, in hetzelfde stel als vanmorgen, lijkt stipt te zullen verlopen, maar in Lot duikt een oude kwaal opnieuw op: we vertragen en het duurt tot vlak voor Buizingen voor er opnieuw wat snelheid gemaakt wordt. Eén minuut vertraging is het gevolg, maar je zult ons vandaag zeker niet horen klagen. Het werd een bijna perfecte uitstap, en hopelijk kan deze trend zich in de rest van het jaar doorzetten. We houden jullie op de hoogte.

 

 

15-01-2010 om 19:01 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.R.I.P. 088
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Meer dan vijftig jaar oud moet ze zijn, want ze duikt al op in de spoorboekjes van de jaren 1950. Meer dan dertig jaar heb ik haar gekoesterd, want ze was vaak mijn enige kans om wat goedkoper van de treinen van de NMBS gebruik te maken, wat ik vaak deed en doe. Ik was immers geen vruchtbare vader, geen journalist of militair, geen oud-strijder: kortom, ik ben een man van weinig verdiensten. Ik heb haar in al die jaren vele wijzigingen zien ondergaan, van een kaart waarop de loketbediende elke maand opnieuw een zegel kleefde met de nieuwe geldigheidsdatum, tot de treinkaartachtige afgeleide van vandaag, met pasfoto, en verlengbaar voor één jaar. Op 2/2/2014 zou ik haar ongetwijfeld ingeruild hebben voor een nieuw, jonger exemplaar. Maar nu maakt de NMBS abrupt een einde aan deze idylle: op 31/01/2010 verdwijnt de halveprijskaart uit het tarievengamma. Die kaart kostte € 110.00, maar voor die prijs mocht je dan ook een jaar lang tegen halve prijs sporen, zonder beperkingen. Je hoefde maar code 088 te zeggen, en de meeste loketbediendes wisten al wat je bedoelde.

 

Ik wist al een tijdje van de plannen van de grote treinbazen, en natuurlijk heb ik meteen een aantal wapens in stelling gebracht, maar gisteren kreeg ik - net op de dag dat het ook bekend gemaakt werd in de pers - het definitieve doodvonnis. Volgens de NMBS gebruikten te weinig reizigers de kaart en zijn er voldoende alternatieven. Ik vind dit flauwe argumenten.

 

Neem nu de bewering dat te weinig reizigers de kaart gebruiken. Alsof elk product dat weinig gebruikt wordt per definitie moet verdwijnen. Hartverwarmende reacties op het internet bewijzen dat vooral bewuste treinreizigers van de kaart gebruik maken. Doordat je het initiële bedrag terug moet winnen, zijn het ongetwijfeld ook trouwe treinreizigers. De zaken moeten echt wel floreren, als je dat type klanten zomaar opzij kunt schuiven. De keerzijde van de medaille is uiteraard dat de kaart niet zo bekend was. En terwijl voor andere formules hopen geld aan publiciteit ervoor en promotie ervan worden uitgegeven, lijkt het erop dat het uiteindelijk al jaren de bedoeling was van de NMBS om de kaart (geruisloos) te laten verdwijnen, zoals sommige formules voor vaderlandse verdienste: als de laatste oud-strijder sterft, kan meteen ook het tarief hiervoor verdwijnen. Maar blijkbaar is het geduld van de NMBS niet erg groot meer. Dat is ook ergens te begrijpen, want de groep die echt voordeel haalt uit de kaart, zij die tussen de 26 en de 65 jaar oud zijn, kan alleen door een ramp van ongekende afmetingen verdwijnen. En het is vandaag nog wel even wachten op de ultieme tsunami die België, het roofgebied van de NMBS, van de wereldbol verzuipt.

 

Alternatieven zouden moeten zijn: RailPass, promotionele biljetten en Treinkaarten.

Die Railpass is zonder meer een bijzonder attractieve formule; alleen is ze alleen geschikt voor lange afstanden. Met de halveprijskaart ligt de grens op 101 km, als je vol tarief moet betalen rond de 50 km. Dat betekent gewoon dat alle verplaatsingen tot 100 km fiks duurder worden: Halle - Leuven zal ons vanaf 1 februari 2010 79 % meer kosten dan voordien. Nee, ik ben geen komma of decimaal teken vergeten…

De promotionele biljetten dan? Ik vermoed dat men daar het Shoppingbiljet mee bedoelt. Dat is welgeteld op 8 weekdagen geldig geweest dit jaar. Met dat biljet spreekt de NMBS ook een compleet verschillende groep reizigers aan, die mogelijk pas een jaar later opnieuw opduiken. En voor de rest weet ik echt niet welke biljetten de NMBS bedoelt. Ik geef toe dat ik als bezitter van de halveprijskaart ook nauwelijks op zoek ga naar deze biljetten; meestal was ik toch beter af met mijn kaart.

En dan zijn er nog de treinkaarten. Hallo, ik dacht dat die alleen voor vaste trajecten bestonden, terwijl je met de halveprijskaart net biljetten kon aanschaffen voor alle mogelijke bestemmingen.

Over het weekendbiljet wordt met geen woord gerept. Dat is ook logisch, want ondanks de uitgebreide geldigheidsperioden rond de feestdagen blijft de bruikbaarheid beperkt.

 

Kortom, een kaart die recht geeft op reductie aan de ruime bevolkingsgroep van de 26+ en de 65-, op weekdagen, voor middellange afstanden (20-100 km) heeft echt haar plaats in het tarievengamma van de NMBS. Gelijkaardige producten bestaan in Nederland, Duitsland en Zwitserland (en vermoedelijk in veel meer landen). Die publiceren duizelingwekkende verkoopcijfers voor hun kaarten. Wat daar kan, moet toch ook bij ons kunnen?  Ik zal met veel plezier 2 kaarten verlengen (die van mezelf en die van mijn vrouw) en dat op de voorziene datum ergens in het jaar, en niet op 31/01, de laatste dag waarop dat nog kan. Want dat suggereert de NMBS in haar antwoord: verleng ze nog net op 31/01, dan kun je ze nog een jaar gebruiken. Waarmee ze impliciet toegeven dat de halveprijskaart echt wel een zinvol alternatief is, en ging het daar niet om?Tot slot nog een toemaatje. Onder de vorm van een overzicht van alle ritten die ik sinds april 2009 met de halveprijskaart betaald heb. Mijn winst op dit ogenblik bedraagt € 24.80. De prijzen zijn prijzen in eerste klasse. En nu hoor ik een aantal mensen luidop denken: als je het te duur vindt, reis dan in tweede klasse! Maar je kunt me geloven of niet, het gaat me minstens zo sterk om een soort engagement als NMBS-klant, dan om de eigenlijke prijs van de rit. Met de halveprijskaart op zak, voel ik me een trouwe klant, zoals ik ook lezer van Knack ben, bij Colruyt winkel en bij KBC bankier. Spijtig dat de NMBS blijkbaar over onvoldoende inzicht in klantenbinding beschikt, om dit te erkennen en waarderen. Vanaf nu ben ik een toevallige klant, zoals iemand die een keer per jaar met de trein gaat shoppen. En oh ja, ik heb natuurlijk veel meer gereisd dan de aangegeven ritten: we hebben ook nog ettelijke Railpass volgekribbeld, en ik heb ook nog een nettreinkaart, die ik (heel) af en toe valideer.


de eerste kolom is de bestemming, de tweede de datum, in de derde vind je de prijs met halveprijskaart (te vermeerderen met de €110.00, voor een jaar validering, de derde is de prijs zonder halveprijskaart. De €22.40 is de prijs van 2 lijntjes op de Railpass.Ten slotte is er een kolom met de winst of het verlies op dit ogenblik. 

 

Bijlagen:
berekening voordeel halveprijskaart.xls (71.5 KB)   

08-01-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
04-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 januari 2010 Gooik Landbouwleerpad
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We pikken meteen de kortste wandeling uit ons programma 2010: het Landbouwleerpad te Gooik, zoals dat voorkomt op een wandelkaart van het NGI vermoedelijk i.s.m. met het Gooikse gemeentebestuur. De wandeling is nauwelijks 5 km lang, maar de dag belooft ijskoud te worden (wat niet per se onaangenaam hoeft te zijn) en de dagen zijn nog altijd kort: dus hoeft het niet meteen 20 kilometer te worden.  De niet zo oude folder (2002) lijkt ondertussen al voorbijgestreefd, want het Landbouwleerpad valt grotendeels samen met het ondertussen ingehuldigde en door ons eerder gelopen Houtemanpad. Maar de omstandigheden zijn vandaag helemaal anders dan toen, en dus is dit "dubbeltje" meegenomen. De TWQ bedraagt 64 %: we lopen o.a. over een mooie, niet-verharde veldweg, een oude trambedding en een typische kerkwegel door de weiden.

 

De trambedding waarvan sprake is die van het vroegere buurttrammetje dat langs een fantasierijk traject van Leerbeek naar Ninove slenterde. Het was de spoorlijn van mijn eerste levensjaren; ongetwijfeld zat hier de microbe die me beet (bijten microben?) en me voor de rest van mijn leven met een voorkeur voor alles wat over rails rijdt, opzadelde.

 

De verbinding is erg eenvoudig:

 

Dworp - Gooik [153] 10:21 11:09 stipt (ab 3183)

 

Gooik - Halle [153] 13:56 14:21 stipt (ab 3183)

Halle - Buizingen [155] 14:35 14:55 stipt (ab3164)

 

Allemaal Van Hools A600 van Leerbeek, dus, die allemaal stipt rijden. Het valt altijd weer op hoe snel het busvervoer herstelt van al die winterprikken. Het profiteert gewoon van de onzindelijke inspanningen om het wegverkeer rijdend te houden.

04-01-2010 om 17:54 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
 • gum/gom (overweg13)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • Nagelen/Hagelen (Roy)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • 5336 (Opdetrein)
      op ttb map 47 (deel 2)
 • Inhoud blog
 • 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • ttb map 47 (deel 1)
 • ttb map 47 (deel 2)
 • ttb map 47 (deel 3)
 • ttb map 46 (deel 1)

  Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!