NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
29-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 augustus 2013 Stoumont - Trois-Ponts GR571

Lang geleden heette de GR die we vandaag volgen nog GR A, met de A van Amblève, en heel sporadisch kom je onderweg nog wel even een merkteken uit die tijd tegen. Die benaming laat vermoeden dat je hier met een erg oude GR te maken hebt. Ondertussen heet ze GR 571, en na een solobestaan van enkele jaren, werd ze samen met de GR 572 (van de Salm) en de GR 578 (van de Lienne) tot een lange lus samengeklonken: die lus maakt de verkenning mogelijk van een uitgestrekt en tamelijk woest gebied dat gedomineerd wordt door de 3 genoemde rivieren. Wij hebben vandaag ongetwijfeld onze zwaarste wandeling van 2013 gestapt. Ook al was ze maar een kleine 18 km lang en waren er maar 2 beklimmingen. Eerst daalden we van het hoog gelegen Stoumont af naar de Amblève, dan volgde een klim naar het hoogste punt met 2 verzamelbekkens voor de watercentrale van Coo - er leek geen eind aan te komen, ongetwijfeld verbruikten wij met ons tweeën meer energie dan er op dat moment in deze centrale werd opgewekt. Dan volgde een lange, welgekomen afdaling naar Coo en als pièce de résistance mochten we ook nog even klimmen uit Coo (naar een aantal belvédères, dat zegt genoeg) langs een zigzagpad in 2 afleveringen. Ook nu volgde een afdaling naar de Amblève. Het klimmende straatje naar het station van Trois-Ponts was een peulschil voor onze ondertussen lekker warm gelopen kuiten. De TWQ bedroeg 57 % en dat is achteraf bekeken opvallend weinig, want we hadden echt wel de indruk dat we vaak over mooie bospaden en -wegen stapten. Topklasse is het traject zeker…

Dat merk je ook aan deze foto's: http://s62.photobucket.com/user/overweg13/library/wandelingen%202/stoumont%20-%20trois-ponts%20GR571?sort=2&page=1

Brume, nog voor we Coo bereiken, altijd onder hoogspanning, al zie je dat hier niet.

Het onvermijdelijke attractiepunt Coo.

Interessant punt onderweg.

Vlak voor we in Trois-Ponts aankomen, kunnen we een vluchtige glimp opvangen van de verdwenen spoorlijn naar Stavelot. Uit Stavelot kon je dan verder naar Spa en Pepinster of Malmedy. We stapten zelfs onder de brug van deze lijn 44 door; ze ligt hier zusterlijk naast die van lijn 42 (Gouvy - Rivage), die gelukkig nog altijd in dienst is.

En wat dacht je van deze? In Cheneux loopt lijn 42 over een viaduct over de Amblève. Je moet al veel geluk hebben om er ook nog een trein op te zien. Enkele uren later zal deze trein ons van Trois-Ponts naar Liège brengen. 

Hoe konden we ons verplaatsen?.

Stoumont geniet van een volgens TEC-normen riante uurverbinding met Aywaille - eigenlijk Comblain-au-Pont, maar door het wegvallen van de treinhalte daar, is dat annexje voor ons weinig interessant. Het vroegere station ligt in de vallei, het dorp op de hoogte. Het station staat nog overeind en is een punt op het enkelsporige baanvak tussen Remouchamps en Trois-Ponts waar de treinen elkaar kunnen kruisen.

De terugreis is zo mogelijk nog eenvoudiger: Trois-Ponts wordt om de 2 uur verbonden met Liège door de IR die al uit Luxemburg komt. Die geeft een redelijke aansluiting met de IC Eupen - Oostende.

De verbinding.

Halle - Brussel-Zuid                   3105     07:19 07:30      IR Antwerpen-Centraal  stipt      329

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins  0506     07:57 09:00      IC Eupen                      +15      1822 - 11818

Liège-Guillemins - Aywaille         0113     09:18 09:48      IR Luxemburg               +3        3014 - 11712

Aywaille - Stoumont                  [42a]    09:53 10:22      Stoumont                      +62      ab7601-25

                                                                                                                                 ab7601-20

Trois-Ponts - Liège-Guillemins    0116     16:48 17:42      IR Liers                        +5        3004 - 11708

Liège-Guillemins - Brussel-Noord0540     18:00 18:54      IC Oostende                 +2        1822 - 11818

Brussel-Noord - Halle                 3689     19:02 19:29      L Braine-le-Comte         +1        607

ab7601-25 = Mercedes-Benz Citaro LE, van Satracom

ab7601-20 = Mercedes-Benz O.405, eveneens van Satracom

En wat beleefden we?

Zelfs de IR naar Antwerpen slaagt er niet in om vlot van Halle naar Brussel-Zuid te sporen. Stipt vertrekken in Halle en dan vertragen vanaf Lot en wat haperen voor Brussel-Zuid: alleen de reserve aan rittijd zorgt ervoor dat we op het voorziene uur in Brussel-Zuid aankomen.

De IC naar Oostende staat voorlopig nog zonder vertraging aangegeven, maar de IR naar de Luchthaven heeft een vertraging die eerder de neiging heeft om te groeien dan te verminderen, en dat is veelal een veeg teken voor de IC die achter deze IR zit. We vertrekken dan ook met 9 minuten vertraging uit het Zuidstation en 12 uit het Noordstation. Zoals enkele dagen geleden gaat het ook nu bijzonder traag door Schaarbeek, én hebben we de 3 volle minuten stilstand in Leuven nodig: een kwartier vertraging is het gevolg; met 18 minuten aansluiting in Liège is dat genoeg om de alarmlichten in knipperstand te zetten. Er gaat geen minuut meer af, maar er komt gelukkig ook niets meer bij.

De IR komt stipt binnen, maar na enkele momenten wordt omgeroepen dat we met 5 minuten vertraging zullen vertrekken, omdat we wachten op een trein uit Brussel. Dat kon toch de onze niet zijn, die ondertussen alweer op weg is naar Verviers en verder? En de andere IC die via Namur rijdt, was op tijd. Tenzij men de L uit Waremme bedoelt, die zelf ook het slachtoffer is geworden van onze vertraging. Dat reizen met het openbaar vervoer soms het uiterste van je zenuwen vergt, wordt nu nog maar eens bewezen. Als deze IR te lang op aansluiting moet wachten, dan komt de aansluiting in Aywaille weer in het gedrang. Ik heb daar ooit al eens een bus zien vertrekken toen de trein het station binnenliep. Maar we vertrekken met 4 minuten vertraging en dan weet je dat het al erg moet tegenvallen als dat in Angleur niet 3 minuten wordt. Twee minuutjes is niet veel, maar het busstation en perron 1 liggen in Aywaille op petanque-afstand.

In Aywaille is er zelfs nog geen sprake van de bus van lijn 42a, die zijn laatste dagen onder dat nummer slijt. Vanaf een september wordt deze lijn omgedoopt tot 142. Andere wachtende reizigers bevestigen dat de bus nog moet komen. Aribus heeft er hier trouwens de brui aan gegeven: 11:15 lezen we, en dat is het. Van het laten wachten van bussen kan hier geen sprake meer zijn. Vandaag is dat niet zo erg, omdat de bus toch met 6 minuten vertraging rijdt. Of dat de reden is, of het babbeltje met een habituee, of een grapje met een collega van lijn 65, of de slechte inplanting van de halte Aywaille Place: wie zal het zeggen? Maar plots horen we een geluid dat even goed van een vallende tas zou kunnen komen, en al snel klinkt getoeter: een stevige Toyota weet-ik-veel is zijdelings tegen de bus gereden, tijdens diens manoeuvre om van de bushalte, net voorbij de bocht en vlak voor de verkeerslichten van het snel volgende kruispunt naar de juiste (de middelste) voorsorteerstrook te raken. De chauffeur lijkt onverstoord door te zullen rijden, maar bij de Institut Saint-Raphael blijft hij dan toch staan, en dan begint een typisch dovemansgesprek tussen de chauffeur, die beweert dat hij een halte verliet en wel degelijk zijn richtingaanwijzers gebruikt had en de dame achter het stuur van de personenwagen, die ook nog eens politie-inspecteur blijkt te zijn. Akkoord geraken ze niet, en dus worden de collega's erbij gehaald. Voor je het weet ben je op die manier een uur kwijt, terwijl de afhandeling van zo een ongelukje van niemendal eigenlijk op tien minuten afgehandeld zou moeten zijn. Zoals verwacht wordt de bus afgeschaft, en moeten we verder met die van het volgende uur. In plaats van een riant uur op overschot op het einde, zullen we niet al te veel mogen slenteren onderweg. Meer dan een vol uur later dan voorzien komen we aan in Stoumont, erg aan een verkwikkende tocht toe.

Maar we stappen ondanks de zwaarte van het parcours goed en komen ruim op tijd in Trois-Ponts aan, waar we zoals hij dat noemt deelnemen aan het rendez-vous des sportifs. Hij, dat is een fietser uit Mons die van Trois-Vierges naar Trois-Ponts gereden is, en vast wat met de NMBS te maken heeft. Vanmorgen liep het voor hem grondig fout omdat er nog maar eens een locomotief defect stond tussen Saint-Ghislain en Mons, nu deelt hij kwistig informatie uit over de trein naar Liège. Even later zal hij samen met ons in eerste klasse plaatsnemen. Je herkent ze nog altijd, die NMBS'ers.

De IR heeft 5 minuten vertraging, en dat zal zo blijven tot Liège. Erg veel reserve heeft deze dienstregeling nog nooit gehad. Dat ligt anders bij die van de IC naar Oostende, die ondanks een stipt vertrek in Leuven uiteindelijk toch twee onbetekende minuten vertraging zal maken: dat komt doordat de 2239 Genk - Gent met een klein kwartier vertraging rijdt. Als de tbg rondkomt, worden twee reizigers naar tweede klasse gestuurd, maar zo een dingen zijn schering en inslag. Ik heb de neiging om ze alleen nog te vermelden als ik niets anders te vertellen heb.

De L naar Braine-le-Comte rijden we onderweg voorbij. Nu de verlofperiode achter de rug is, rijden hier opnieuw klassieke stellen in plaats van Desiro's. Stel 607 heeft van die vale, verschoten zetels in eerste klasse, die nog vaag verwijzen naar het gedurfde paars dat hier ooit gebruikt werd om de oude stellen op te frissen. Men zit blijkbaar door de voorraad armsteuntjes heen, want hier en daar is er een overtrokken met het grijze stofje dat men ook in het recente materieel gebruikt. Alweer ene gewaagd designexperiment. De trein vertrekt met 5 minuten vertraging, maar in Halle komen we ei-zo-na op tijd aan. Soms lukt het blijkbaar wel om enkele minuten vertraging in te halen, vaak om ongekende redenen ook niet.

Een zware tocht werd het, en een heenreis met kleine incidentjes die gelukkig allemaal klein bleven. Ik wed dat we goed zullen slapen…

 

 

29-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
27-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 augustus 2013 Méry - Rotheux GR576

GR 576 heeft onlangs een grondige facelift ondergaan, samen met GR 575. De eerste loopt door de Luikse Condroz, de tweede door de Naamse Condroz. Samen figureren ze nu in een recente topogids A travers le Condroz, en dat betekende voor ons dat we de uitgestippelde tocht ook grondig moesten bijwerken: Méry - Saint-Séverin werd Méry - Rotheux. Of zo een wijziging altijd een verbetering is, wil ik in het midden laten, maar wij stapten vandaag toch langs een erg deugdelijke en deugddoende route. Net geen 18 km liggen er tussen de treinhalte van Méry en de bushalte Rue du Château d'Eau in Rotheux-Rimière, bediend door lijn 94. De TWQ bedraagt 78 %, en we stapten door enkele interessante bospartijen en een tijdlang langs een prachtig, avontuurlijk, soms moeilijk pad langs een erg slome Ourthe.

 

Alle foto's vind je hier.

Maar geniet alvast van deze:

We volgden langere tijd een subliem pad stroomopwaarts langs de Ourthe. 

Het gehucht La Salle - het hooi smaakt nergens beter…

Interessant punt onderweg.  

We lopen heel even over de oude trambedding van de lijn Ougrée - Warzée, iets ten zuiden van Hout-si-Plout. Deze bedding, verlaten sinds 1949, is over langere afstand goed te volgen en zelfs nog duidelijk terug te vinden op de stafkaarten. Het moet geen sinecure geweest zijn om deze lijn rond en over alle niveauverschillen te loodsen: dat merk je nog altijd aan het soms erg kronkelige tracé. Waar wij de bedding volgden, kruiste ze net de N638, die ze vrij trouw volgde, echter bijna altijd in eigen bedding, iets hoger of lager dan deze weg. De foto hieronder toont de bedding: in een bocht, uitgegraven in de rots en enigszins stijgend. Heerlijk trammen moet het hier ooit geweest zijn.

Welke verplaatsingsmogelijkheden hadden we?

Méry is, zeker sinds de invoering van een uurdienst op de verbinding Liège - Jemelle, gemakkelijk bereikbaar. De GR maakt gebruik van de overweg aan de in een scherpe bocht gelegen halte, gemakkelijker kan dus niet. Voor de terugreis doen we beroep op de buslijn 94 Warzée - Liège. Erg denderend kun je de bediening niet noemen, maar de busritten liggen tamelijk goed gespreid; soms moet overgestapt worden in Boncelles, maar de overstap wordt ons bespaard. We kunnen rechtstreeks van de halte Rotheux-Rimière Rue du Château d'Eau naar het busstation bij het station van Liège-Guillemins

De verbinding.

Halle - Brussel-Zuid                   3107     09:19 09:30      stipt      376

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins  0508     09:57 11:00      +3        1810 - 11834

Liège-Guillemins - Méry             5561     11:22 11:37      +7        699

 

Rotheux - Liège                         [94]      17:31 18:03      +8        ab5411

Liège-Guillemins - Brussel-Noord0541     19:00 19:54      stipt      1803 - 11836

Brussel-Noord - Halle                 1591     20:19 20:37      stipt      08510

ab5411 = Van Hool New A360, stelplaats Warzée

En wat beleefden we?

De rit naar Brussel-Zuid is er een zonder geschiedenis: stipt vertrokken in Halle, en bijna traditiegetrouw te vroeg in Brussel-Zuid. En daardoor hebben we een ruime overstaptijd.

Wie denkt dat je op dit uur helemaal stipt met een IC-A naar Liège kunt, komt bedrogen uit. We vertrekken met 2 minuten vertraging in Brussel-Zuid en ook traditiegetrouw komen daar 2 minuten bovenop in de NZV. De doortocht van Schaarbeek (over lijn 36) verloopt bijzonder traag: Leuven bereiken we met 6 minuten vertraging. In Liège blijven er 3 minuten vertraging over. Dat deert ons nauwelijks.

Dreigender is de aankondiging van een seinstoring tussen Liers en Liège-Palais. Het heldere, montere stemmetje dat de aankondigingen in het Frans doet, specificeert: er is een overweg gestoord in Milmort. En dat valt af te lezen op de infoschermen: alles wat van de lijn 34 komt rijdt met veel vertraging. Ook de IR naar Luxemburg. En die zou ons wel eens in de weg kunnen zitten. Eigenlijk zou die L-trein naar Jemelle op tijd kunnen rijden, want die komt van Liège-Palais, en moet dus niet voorbij de defecte overweg, maar ook deze trein wordt met 15 minuten vertraging aangekondigd. Ik vermoed dat men hem dus achter de IR naar Luxemburg wil laten vertrekken. Koddig: in 2 achtereenvolgende mededelingen wordt de aankomst van onze L-trein aangekondigd, perfect op tijd, én meteen volgt de mededeling dat hij met 15 minuten vertraging zal vertrekken. Ik vermoed dan ook dat de uiteindelijke vertraging van 7 minuten niets met de storing maar wel met een defectje aan het motorstel te maken heeft. We zien alleszins een depanneerder met de tbg door de trein lopen, ondertussen spelend met de deuren. Dat we al na 7 minuten vertrekken, is dan ook een meevaller. De aankondigingen gebeuren trouwens in 4 talen: Liège houdt van de grandeur van een stad met allure.

In Méry is uitstappen geen sinecure: de halte ligt in een bocht, en de perrons zijn erg laag. Enig symptoom van de moderne beschaving: een biljettenautomaat op het perron naar Liège. Hebben ze hier dan geen Ben Weyts om er op te wijzen dat reizigers in de andere richting misschien wel eens over de sporen zouden durven lopen? Misschien hebben de reizigers in Méry ook gewoon meer gezond verstand dan die in Beersel…

Voor de terugrit rekenen we blijkbaar op het onmogelijke: een aansluiting van 5 minuten in Liège-Guillemins. De bushalte Rue du Château d'Eau ziet er wat goor uit. Alleen het haltebord is kraaknet. Van het wachthuisje zijn alle ramen vervangen door triplexplanken die hun houdbaarheidsdatum al ruim overschreden hebben: fris oogt het niet. Een dienstregeling ontbreekt. Is het een wet van Meden en Perzen dat elke entiteit (bij De Lijn en bij de TEC) verplicht de accommodatie in een bepaalde regio moet verwaarlozen? Dan hebben we die van de TEC-Liège-Verviers vandaag gevonden.

Onze hoop op een snelle overstap in Liège (op de IC van 18:08, die uit 2 klassieke stelletjes is samengesteld) bergen we snel op. De bus komt er door met 9 minuten vertraging. Toen enkele jaren geleden de rittijden hier werden ingekort, volgden er zogenaamd spontane asociale acties, om te protesteren tegen de te korte rittijden, en veel moeten we dus niet meer verwachten. Er gaat nauwelijks één minuut af van de opgelopen vertraging.

Meteen kunnen we voor een langere pauze terecht in het Grand Café de la Gare, een van de weinige etablissementen met allure die je nog in Belgische stations kunt vinden. Je moet al naar Antwerpen (en dan nog) of Gent om iets vergelijkbaars te vinden. We observeren een gast die alle tafelmanieren aan zijn laars lapt, en bovendien lijkt te experimenteren met alle mogelijke sausjes, stevige porties Tabasco inbegrepen.

De rit van Liège naar Brussel-Noord verloopt tamelijk vlekkeloos. In Leuven stappen 6 West-Vlamingen op, waarvan de 2 oudjes blijkbaar tweedeklasbiljetten hebben. Ze krijgen van de tbg de toestemming om allemaal in eerste te zitten. Ik kan wel ergens begrijpen dat je een collega een vriendendienst bewijst, maar tegelijk vraag ik me af of het nu echt zo onoverkomelijk veel kost om een seniorenbiljet eerste klasse aan te schaffen. Ik zou me de bedeltocht wel weten te besparen. Ze zijn waarschijnlijk de hele dag op stap geweest in Leuven; in hun ratelende taaltje hoor je nog de echo van artilleriegevechten uit WO I.

In Brussel-Noord is het een tijdje wachten op de aansluiting. De L-trein Geraardsbergen - Dendermonde lijkt nu wel systematisch samengesteld uit Desiro's. We zullen er nooit onze draai in vinden, zoveel is duidelijk. De zitjes per 2 zijn onbruikbaar, want wat doe je met die rugzak en die fototas? En als je op die per 4 zit, is er altijd iemand gestraft die niet naar buiten mag kijken. Op alt.binaries.pictures.rail verschijnen al enige tijd oude artikels over treinreizen halfweg de vorige eeuw. Toen lokte men reizigers nog met al die dingen die nu taboe lijken te zijn. Comfort, aangename reiservaringen, de charme van het voorbijsnellende landschap. Dat wat de trein altijd tot een beetje reizen maakte.

 

 

 

27-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
23-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 augustus 2013 - Tintigny - Jamoigne GR16

Ergens is er iets fout met die GR16, alleszins met dat gedeelte dat wij tot nog toe gelopen hebben, met name van in Arlon, bij de bron van de Semois, tot Jamoigne. Misschien is men bij de SGR na de overname van de Transsemoisienne iets te trouw willen blijven aan het oorspronkelijke traject ofwel biedt deze streek gewoon wat minder mogelijkheden. Maar ook vandaag hebben we de indruk dat we te vaak over geasfalteerde wegen hebben gelopen. Natuurlijk zijn de dorpjes hier in al hun eenvoud rijke getuigen van een ver verleden, en het landschap van dit noordelijke deel van de Gaume - we stappen van Tintigny tot Jamoigne, zo een 14 km - mag er zeker ook zijn. Maar het resultaat is niet direct wat je van een GR verwacht. Met een TWQ van 33% blijft de GR bijvoorbeeld toch wel onder de norm. Maar laat je niet afschrikken, er zijn wandelingen met een hoger TWQ die toch minder te bieden hebben dan deze GR door een zacht golvend landschap, waarin de Semois zijn strengen trekt.

Foto's.

De Semois weet toch wel zijn plaatsje op te eisen: meanders gezien vanop Le Ménil.

En hier zien we hem al in Jamoigne.

Een brokje tramhistorie.

Omdat de GR ten zuiden van Tintigny doorloopt, moeten we even van het centrum naar een aansluitingspunt met de GR lopen. Een deel daarvan lijkt op een doodgewone onverharde veldweg, maar is in werkelijkheid de vroegere bedding van de tramlijn Étalle - Villers-devant-Orval, die al na 27 jaar in 1935 dicht ging. Echt succesvol zal ze dus wel niet geweest zijn. 

De andere lijn liet eigenlijk even weinig sporen na op het traject dat we volgden: het betrof de lijn Marbehan - Sainte-Cécile, die zich evenmin over WO II kon heffen: in 1940 reden hier de laatste trams.

Interessant weetje, dat ik haalde uit Trams in de Ardennen van Stefan Justens: op deze lijnen experimenteerde de NMVB voor het eerst met autorails.

Hoe geraakten we er?

Ondanks de aanhoudende afbouw van het openbaar vervoer in het zuiden des lands beschikt de Gaume nog over enkele lijnen met tamelijk bruikbare dienstregelingen. Zo kunnen we vandaag gebruik maken van buslijnen die in Arlon en Marbehan aansluiten op de grote spoorweg, en die ook nog met een redelijke frequentie rijden. Voor de heenreis planden we een overstap in Marbehan, waar lijn 155b ons in een tiental minuten in Tintigny zou brengen, maar we hadden ook een plan B met een overstap in Arlon op lijn 22. Het werd uiteindelijk het laatste.

Ook Jamoigne heeft een vlotte verbinding met Marbehan, en de aansluiting met de treinen in Marbehan (zowel naar Brussel als Luxemburg) is behoorlijk. Vanuit Jamoigne zouden we trouwens ook naar Florenville kunnen, of terug naar Arlon, maar de verbinding via Marbehan lijkt toch de beste.

Halle - Brussel-Zuid                   7512     06:57 07:09      P Schaarbeek    stipt      21?? - 53510

Brussel-Zuid - Arlon                  0091     07:33 10:16      IC Basel            +10      1351 - 6185 1090 211

Arlon - Tintigny                         [22]      10:27 11:08      Florenville         +5        ab4471

 

Jamoigne - Marbehan                [22/2]   15:33 15:51      Marbehan          stipt      ab4452

Marbehan - Brussel-Noord          18138   15:56 18:18      IC Brussel-Zuid +1        524

Brussel-Noord - Halle                 3939     18:32 18:51      IR Binche          stipt      829

ab4471 en ab4452: Jonckheere Transit 2000

En wat beleefden we?

Voor de NMBS is deze vrijdag de laatste dag van de verlofperiode (nog niet van de toeristische periode!) en dus rijdt onze P-trein nog ongehinderd door de 7572 richting Brussel-Zuid. En hij doet dat dan ook behoorlijk stipt.

De IC naar Basel (trein 91, in het spoorboekje gewoon 2107) laat wel langer dan normaal op zich wachten. Als we naar het laatste rijtuig stappen (het enige eersteklasrijtuig) staat de tbg ons op te wachten: de deuren van het rijtuig zijn defect, en we moeten via tweede klasse doorschuiven. Even komt een depanneerder nog een kijkje nemen, maar hij slaagt er blijkbaar evenmin in om de deuren aan de klap te krijgen. Het zijn dan ook geen klapdeuren. We zullen het onderweg nog enkele keren te horen krijgen. Overigens valt ook de verlichting periodiek uit, telkens in 2 stappen. De airco lijkt het wel te doen.

We kiezen deze keer bewust voor gereserveerde plaatsen, vanaf Luxemburg. Zo is de kans kleiner dat we opnieuw moeten opkrassen omdat de reservering niet is aangebracht, zoals de vorige keer. Overigens lijkt de bijwijlen drukke bezetting van dit rijtuig verband te houden met de reisdag: vandaag rijden er maar een tiental reizigers mee.

We hopen dat deze trein het vandaag stipt houdt, maar we vertrekken dus onder een slecht gesternte, met 2 minuten vertraging, als gevolg van de tussenkomst van de hersteller. Je zou er willen voor tekenen als de vertraging in Brussel-Noord nog altijd maar 4 minuten bedraagt, en als we Ottignies buiten rijden met dezelfde vertraging, maar vandaag loopt het verderop verkeerd: Gembloux +7, Namur +9, Ciney +8, Marloie +10, Jemelle +11, Libramont +11, Marbehan +9, zelfs opnieuw +10 in Arlon.

We hebben eigenlijk op een overstap in Marbehan gerekend, maar met 9 minuten vertraging en 8 minuten overstaptijd is het tijd voor plan B. Onze ervaringen met Aribus in dit station zijn namelijk weinig hoopgevend. En dus rijden we door naar Arlon - dat hadden we trouwens, vooruitziend als we zijn, ook op onze Railpass ingevuld - waar we 11 minuten overstaptijd hebben; we rekenen er dus ook op dat de IC nog een minuutje of 2 inhaalt. Maar als die op spoor 5 binnenkomt, kun je dat wel vergeten.

Gelukkig werkt Aribus hier: de bussen krijgen een wachttijd opgelegd (behalve de 19). De 22 is zelfs nog niet te zien. Als die dan uiteindelijk toch komt aangereden, pikt de chauffeur er ons onmiddellijk uit als reizigers die van de trein komen. Hij vraagt zelfs of wij het zijn die gebeld hebben om even te wachten, maar ik kan alleen maar antwoorden dat we wel van de trein komen, dat die al aangekomen is en dat we niet gebeld hebben. Ik zou wel eens dat nummer willen kennen dat bussen hier kan tegenhouden. We vertrekken met 7 minuten vertraging - Aribus legde maar 4 minuten op - en ondanks een snelle rit blijven we tot Tintigny met 5 minuten vertraging rijden. Mochten we de aansluiting in Arlon ook nog gemist hebben, dan zouden we ons hele programma meteen met 2 uur kunnen opschuiven, wel wetend dat we dan 's avonds ook nog uit Jamoigne thuis geraken.

Onderweg eten we bij de Pont Charrue in Termes onze boterhammetjes op. Daar komt zowaar een bus van lijn 22/2 Florenville - Marbehan aan gereden. Soms staat mijn fototoestel klaar, maar deze komt wat onverwacht; gelukkig kan ik vliegensvlug in sportstand fotograferen: een spervuur met een zestal foto's als resultaat. Dat van dat spervuur wordt waarschijnlijk letterlijk opgenomen door de chauffeur, want als hij mij ziet staan, werpt hij in een reflex zijn linkerarm voor zijn kop, en hij blijft zelfs staan. Ik ben zo dom om van het brugje naar de bus te stappen; als hij me echt wil spreken, moet hij maar uit zijn bus komen - het zal me niet meer overkomen. Overigens krijg je in zo een geval meestal de vraag om de foto door te sturen, want er zijn heus wel chauffeurs die van hun job houden. Deze zegt koudweg dat hij er niet van houdt om zonder toestemming gefotografeerd te worden. Ik probeer nog even tussen te komen, want hoe zou ik zijn toestemming kunnen vragen hebben, maar hij eist meteen dat ik de foto verwijder. Dat doe ik prompt, ik hou er tenslotte nog een vijftal over, en die laatste is toch altijd van te dichtbij genomen. Ik kan nog zeggen dat niet de chauffeur maar de bus me interesseert, maar ook daar heeft hij geen oren naar: hij is ook fotograaf, en hij weet dat we die dingen kunnen vergroten. Het is nog nooit bij me opgekomen om een levensgrote poster van een buschauffeur in mijn slaapkamer te hangen, maar dat hou ik wijselijk voor mezelf. Ik heb ondertussen wat op het internet gesurft, en ik vrees voor hem dat hij geen poot heeft om op te staan. Ik zou trouwens wel eens willen weten hoe de SRWT hier tegenover staat? Uiteindelijk is dit niet bevorderlijk voor de relatie busmaatschappij - klant…

Voor de terugrit hebben we gelukkig een andere chauffeur. Die brengt ons stipt naar Marbehan, en dat is ook nodig: vijf minuten overstaptijd is niet veel. Als de NMBS met vertrekuren schuift, schuift de TEC zelden mee. 

Meteen na het vertrek weerklinkt het alarm en volgt een noodstop. Dat levert 4 minuten vertraging op. Wat later zien we de tbg gevolgd door een wat oudere man passeren; wat er precies gebeurd is, weten we niet, maar de man wordt gevraagd een verklaring af te leggen in Libramont. Misschien is hij wel bestolen.

Ook deze vertraging zullen we meeslepen tot Ottignies. Dat komt onder andere door het enkelsporige baanvak tussen Naninne en Namur waar, nu het verlof voorbij is, opnieuw met man en macht en materiaal gewerkt wordt. In Naninne moeten we namelijk wachten op de passage van P8600, een 13 met een stel M5-rijtuigen. Vanaf Namur blijft een aantal reizigers rechtstaan - 2 ms 96 lijkt de standaardsamenstelling te zijn voor de meeste IC treinen op deze verbinding, en tussen Namur en Brussel is dat vaak te weinig. Maar als er in Gembloux meer uit- dan instappers zijn, normaliseert de situatie zich, en voor de aanval uit Walibi in Ottignies is het nog te vroeg. Bij de Y. Ottignies-Louvain-la-Neuve zien we 2 vierledige stellen voor het rode sein staan. Dat zal in Brussel-Noord onze trein naar Halle worden.

Voorbij Brussel-Zuid komt een Ticket Control Team langs. De tien ritten op onze Railpass zijn alweer op; die dingen zijn op voor je eraan begint. Het is trouwens onze eerste Railpass die ik uit een nieuwe automaat gehaald heb. Die passen zien er eigenaardig genoeg anders uit dan die aan het loket. De prijsaanduiding staat veel verder naar rechts, zodat het niet aangewezen lijkt om die strook er zoals bij de loketpassen gewoon af te snijden. Voortaan koop ik ze weer aan het loket, dan kunnen ze beter tussen de blaadjes van mijn agenda. Als we in Halle aankomen, weet ik meteen hoe een dagje uit voor een kersverse zestiger aanvoelt. Net als een van een ex-vijftiger, of wat had je verwacht?

Lang geleden reed hier de tram van Étalle naar Orval.    

23-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
20-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 augustus 2013 Thorn - Maaseik (Via Limburgica)

De Via Limburgica is een van die vele Compostelaroutes die in de voorbije jaren werden uitgetekend. Deze Via begint in het witte dorp Thorn en loopt in zuidwestelijke richting tot Eghezée, waar ze aansluit op de Via Monastica. Deze langeafstandswandelpaden zijn ter plekke aangeduid met blauw-gele stickers met gestileerde Sint-Jacobsschelp, maar het moet gezegd: deze kleurencombinatie is niet erg praktisch, want anders dan de GR-merktekens zijn ze niet van heel ver zichtbaar. Bovendien wordt alleen gebruik gemaakt van stickers, wat de bewegwijzering niet altijd even eenvoudig maakt.

We stappen vandaag 14 km van Thorn tot Maaseik. Omdat Thorn moeilijk bereikbaar is, kiezen we als startpunt Kessenich. We lopen tot Thorn in tegenrichting over het basistracé en volgen dan een variant door het natuurreservaat Vijverbroek terug naar Kessenich. Meteen vragen we ons af waarom men het basistraject niet door dit vrij ruige maar interessante reservaat heeft gelegd. We halen een TWQ van amper 27 % en dat is voor de helft te danken aan de tocht door het Vijverbroek. Bijzonder storend aan het gekozen traject voorbij Kessenich is de zware druk van het fietsverkeer, dat gelukkig bijna uitsluitend recreatief is. We hoeven dan ook niet voortdurend opzij te springen, maar uit je doppen kijken is toch de boodschap. Met Kessenich en Aldeneik komen we door 2 dorpjes die vooral veel rust uitstralen. De tocht over de Maasdijk biedt te weinig vaak echt mooie uitzichten; daar is Maasbracht net iets te dichtbij voor. En de markt van Maaseik is niet meer dan een reuzegrote parking…

Foto's vind je hier, maar kijk alvast eens naar deze twee: een plein in Thorn en eentje in Maaseik.

Een stukje OV-geschiedenis.

Tot het einde van de jaren 1930 was Kessenich per tram verbonden met Maaseik. Maar nog vroeger dan op de meeste andere plaatsen werd de tramlijn opgedoekt en verbust. Vandaag kunnen we gelukkig gebruik maken van de belbus, want de reguliere bediening met lijn 15 is voor ons onbruikbaar. Voor de komst van de belbus had lijn 15 een beter gestoffeerde dienstregeling, maar die is vandaag inderdaad niet meer nodig: belbus 720 biedt een bruikbaar alternatief.

Hoe geraakten we er?

Halle - Brussel-Zuid                   7515     08:27 08:37      +5        P Leuven          2129 - 53505

Brussel-Zuid - Genk                  2208     09:07 10:45      stipt      IC Genk            1906 - 61053

Genk - Maaseik                         [11]      11:02 11:47      stipt      Maaseik            ab4565

Maaseik - Kessenich                  [720]    12:18                                                   ab4407-33


Maaseik - Genk                         [45]      17:09 17:57      +7        Hasselt            ab4409-78

Genk - Brussel-Noord                2241     19:15 20:44      stipt      IC Gent-St.-P.   1874 - 61048

Brussel-Noord - Halle                 3742     20:53 21:14      stipt      IR Quévy         1890 - 62135

ab4565 = Jonckheere Transit 2000, stelplaats Kinrooi (?)

ab4407-33 = Mercedes Sprinter II, van Bronckaers

ab4409-78 = Van Hool New A360H, van Heidebloem

En wat beleefden we?

We hebben bewust voor de P-trein van 8:27 gekozen, omdat we weten dat dat veruit de rustigste trein is van het kwintet dat hier tussen 8:09 en 8:28 naar Brussel spoort. Zo zie je ook nog eens wat: 2 groene SNCF-diesellocs slepen voor de IC naar Liège een goederentrein, alsof dit het rustigste moment van de dag zou zijn, met veel ruimte voor deze dingen. Ik vraag me af wat de invloed van deze trein op de stiptheid van de reizigerstreinen zal zijn, maar blijkbaar gaat de IC over lijn 96 N, en worden de andere treinen over lijn 96 E geloodst. In Lot staat de goederentrein van daarnet op lijn 96 rustig de doortocht van alle reizigerstreinen af te wachten. En ja, hoewel we even volledig stilstaan voor Brussel-Zuid, blijft de vertraging beperkt tot 5 minuten, drie meer dan bij vertrek in Halle. Op deze trein is een eenmans Ticket Control Team aan het werk: hij heeft het druk met het aanmaken van biljetten. Je vraagt je nog maar eens af hoeveel inkomsten de NMBS per dag misloopt doordat er op elke trein wel een aantal zwart- of grijsrijders zit.

Ondanks de vertraging hebben we nog veel tijd om over te stappen in Brussel-Zuid. In Liedekerke staat een defecte trein, maar dat lijkt niet zo veel invloed te hebben op de loop van de andere treinen. Terwijl we staan te wachten zien we hoe een tbg, die de rest van de reis tot Hasselt haut-le-pied mee zal reizen, op het perron toch een biljet aanmaakt voor een reiziger met fiets. Dat getuigt van veel ijver - ik wist niet eens dat het kon.

De IC vertrekt met 3 minuten vertraging, die in de NZV zelfs oploopt tot 6 minuten, maar vanaf Leuven verloopt de rit stipt. Het is te warm in deze M6; het zal een hele tijd duren voor het rijtuig afgekoeld is, en dan nog alleen in het deel waar wij zitten. De hele rit door krijgen we ook te maken met schokken, alsof de rijtuigen allemaal los van elkaar over de sporen lopen, en verwoede pogingen doen om elkaar in te halen. Comfortabel is anders… Alleen in Hasselt duurt het even voor we het station binnenrijden: klaarblijkelijk kruisen we een goederentrein naar lijn 34.

In Genk hebben we tijd om wat rond te kijken. In het station bevindt zich een Lijnwinkel. Die heeft duidelijk minder succes dan het NMBS-loket. Opvallend: boven de loketten hangt een artisanale affiche met als tekst: verboden te roken - verboden te spuwen. Het lijkt wel alsof we een halve eeuw teruggaan in de tijd. Toen was spuwen nog verboden in de strijd tegen tbc, vandaag is dat olijke zinnetje alleen nog maar nodig omdat de achtereenvolgende generaties altijd minder en minder succesrijk zijn bij de opvoeding van hun kroost.

De bus van lijn 11 komt aan gereden: zo vol zie je ze zelden. Volgens de chauffeur heeft hij onderweg 6 groepen opgepikt. Ik hoor hem ook vertellen dat hij net gezegd had dat er niemand meer bij kon, toen een jongeman wanhopig riep dat hij herexamen moest afleggen. Ongetwijfeld werd zijn leerstof er nog wat dieper ingeperst… Gelukkig voor ons lijken de groepen vandaag allemaal naar huis te moeten. Onderweg zien we er nog een klaarstaan, maar wij kunnen genieten van een rustige rit, met een matig bezette bus van lijn 11.

Vele jaren geleden was het Majoor Aertsplein het centrale buspunt in Maaseik; tegenwoordig heeft men de bussen verbannen naar de Van Eycklaan, toch op een behoorlijke afstand van de markt. Voor ons maakt het niets uit, we moeten toch overstappen in de belbus. De afspraak ligt vast op 12:18 (opnieuw een uur dat afwijkt van dat in de planner) en we rekenen op dat halve uur om de boterhammetjes op te eten. Maar nauwelijks zijn die uitgepakt of de belbus komt al aan gereden. Ik informeer toch maar even bij de chauffeur, maar we mogen rustig verder eten: hij wacht nog op andere reizigers. Als we vertrekken liggen we toch nog altijd een kwartier voor op ons schema. Dat is bijkomende stap- en terrastijd. Met zes volwassenen en een kinderwagen is er vrij veel klandizie. We stappen uit bij de halte Dorpsstraat. Als de bus vertrokken is, keert de rust terug over het slaperige dorpje.

Voor de terugreis willen we bus 45 nemen: die brengt ons ook naar Genk, maar langs een andere reisweg dan lijn 11. We stappen opnieuw naar de Van Eycklaan, want Maaseik heeft de bus volledig uit zijn centrum verbannen. (Mogelijk omdat die anders in de weg rijdt van de auto's die wel tot het hart van de stad mogen doordringen.) Het duurt wel even voor die opdaagt, en we vertrekken met 10 minuten vertraging. De bus is over lijn 61 uit Tongeren gekomen, en de herbenuttigingstijd is blijkbaar zuinig bemeten: één volle minuut! We arriveren met 7 minuten vertraging in Genk, waar we eerst nog een blitzbezoekje willen afleggen, wat verklaart waarom we niet met de eerste aansluitende trein vertrekken. 

De IC van 19:15 vertrekt van spoor 2. Het wordt een stipte rit. De tbg knipt onze railpassen, en we zouden zogezegd op trein 3737 zitten. God weet hoe die tang in die stand is geraakt: dat is de IR naar Quévy van 15:36 uit de Luchthaven. Tenzij deze jongeman Harry Potter heet, kan die onmogelijk zo snel in Genk geraakt zijn. Tenzij hij natuurlijk maar een deel van de rit naar Quévy gedaan heeft, en dan naar Genk is uitgeweken.

In Brussel-Noord is het maar even wachten op de 3742 naar Quévy. Er is wel een eersteklasrijtuig aanwezig, maar de deuren zijn gesloten en er is trouwens ook geen verlichting in het rijtuig. Dit wordt opnieuw een reisje in tweede klasse met een eersteklasbiljet. Graag had ik de tbg geïnterpelleerd, om een bewijsje vast te krijgen, maar controle komt er niet. Uiteraard niet, zou ik bijna zeggen. We zullen dus opnieuw terugbetaling vragen, in de hoop dat de foutieve knip op de IC voor ons geen nare gevolgen zal hebben. Eigenlijk is het toch godgeklaagd hoe de NMBS met eersteklasreizigers omspringt, al weet ik niet wat er met dat rijtuig verkeerd liep: geen verlichting, geen airco, te zwaar onder de handen van vandalen gezeten: wie zal het zeggen?

De duif zit er nog altijd als we thuiskomen. Eén van de Mechelse Koekoeken heeft nu trouwens haar voorbeeld gevolgd, en eist al enkele dagen een volledige legbak voor zichzelf alleen op. Soms zie je hetzelfde gebeuren op bus en trein, al doen de medereizigers daarvoor zelden beroep op broeds getok.  

Ab3520 langs de Van Eycklaan in Maaseik. Het centrum van Maaseik ligt een kilometer verder.

 

 

20-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
16-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couthuin 16 augustus 2013

Om een of andere reden lijken bepaalde regio's voortdurend als wandelgebied uit de boot te vallen. Als die regio inderdaad niets te bieden heeft, is dat begrijpelijk: ik veronderstel dat niemand echt graag stapt door woonwijken met een symmetrische structuur waar de nadruk ligt op steen en beton. Maar waar we vandaag stappen, het zuidelijke deel van Haspengouw is enig stappotentieel zeker aanwezig. We worden dan ook vergast op enkele mooie vergezichten (over de Maasvallei heen) of net aan de noordelijke kant met weidse kouters, die deze zomerdagen gonzen van bedrijvigheid: de oogst moet binnen. Binnenkort zullen ze weer zingen van vreugd' en plezier… Wij volgen een keurig aangeduide wandeling die we vonden op een kaart die de gemeente Héron heeft uitgegeven in samenwerking van het NGI: wandeling HR 5 De Marsinne à Wanhériffe. We vertrekken gemakshalve in Couthuin. De wandeling scoort een TWQ van 45 %, niet meer omdat we toch wel langere tijd over vrij eentonige ruilverkavelingswegen (vermoed ik) stappen.

De boertjes smelten van vreugd' en plezier
Als d'oogst is binnengereden

Ferme du Blocus, een van de drie die op een hoopje bij elkaar gegooid lijken te zijn in Marsinne

Je vindt meer foto's op mijn fotosite.

Een brokje spoorweghistorie.

Couthuin is zowaar ooit bediend geweest door een tramlijn tussen Andenne en Burdinne. Een lang leven was deze lijn niet beschoren, want ze werd niet meer heropgebouwd na WO II. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de aanwezigheid van andere tramlijnen in de buurt: de lijn in kwestie vormt zowat de onderste zijde van een gelijkbenige driehoek, waarvan de andere zijden de baanvakken Andenne - Bierwart en Bierwart - Burdinne zijn. Die eerste was een onderdeel van de lijn Andenne - Eghezée, de tweede van de lijn Burdinne - Statte. Snel na WO II kwam de buslijn Andenne - Huy tot stand, de voorloper van de huidige lijn 43, die aan de TEC-Liège is toegewezen.

Hoe geraakten we er?

Halle - Brussel-Zuid                   3709     10:45 10:55      +2        1841 - 61023

Brussel-Zuid - Andenne             2411     11:03 12:27      +3        432

Andenne - Couthuin                   [43]      13:31 13:44      stipt      ab5372


Couthuin - Statte                       [43]      17:47 18:05      stipt      ab5352

Statte - Brussel-Luxemburg        2439     18:24 19:35      stipt      366

Brussel-Luxemburg - Halle         6140     19:45 20:12      +3        924      

En wat beleefden we?

We konden eigenlijk ook vertrekken met de IR van 11:09 en dan overstappen in Brussel-Zuid en Namur, maar eigenlijk kan het net zo goed op een brugdag als vandaag mislopen als op een winterdag in december, en erg veel uitwijkmogelijkheden hebben we niet: daar is de busbediening van lijn 43 net iets te karig voor. Dus nemen we het zekere voor het onzekere, en vertrekken een klein half uur vroeger. Dat spaart ons bovendien een overstap uit.  Terwijl we in Halle op de IR naar de Luchthaven staan te wachten, valt ons op hoeveel treinen hier op een erg korte termijn passeren; we laten de HST's zelfs nog buiten beschouwing. Ondanks de drukte slaagt men er zelfs nog in om de 2828 met een goederentrein over spoor 4 te sturen: de verklaring van de 3 minuten vertraging die onze trein bij vertrek laat optekenen. Als bij wonder verloopt de rit naar Brussel-Zuid voor de rest vlot.

Hier hebben we geen extra lange aansluiting voorzien: we kunnen immers nog altijd terugvallen op de 18111 van 11:33, mocht dat nodig zijn. De IC2411 bestaat uit 2 breaks, eentje voor Liers en eentje voor Dinant. We moeten dus het eerste stel kiezen. Dat hebben al enkele andere reizigers voor ons gedaan: het is nog altijd vakantie, en dat trekt een ander publiek aan. Zo ondermeer een dame met 2 kinderen, die tot Ottignies een hoofdrol zullen opeisen. Na een dozijn vergeefse pogingen om het tweetal rustig te houden, met een hele reeks loze bedreigingen, worden zus en broer van elkaar gescheiden: het exporteren van de problemen. Diagonaal tegenover ons zit een slechtziende. Pas in Groenendaal merken we dat die een geleidehond - nee, geen Groenendaal -  bij zich heeft. Honden zijn tegenwoordig beter opgevoed dan kinderen. Toch komt de kleine in Brussel-Congres ook even ongewild grappig uit de hoek: als we bijna stil staan (ongetwijfeld achter de IC naar Eupen) besluit hij dat we zonder essence zitten. De kleine schurk beseft niet hoe vaak dat de laatste maanden ook echt gebeurd is… Vermoedelijk zitten we achter de IC naar Eupen aan in de NZV, want ondanks een stipt vertrek in Brussel-Zuid, maken we 4 minuten vertraging in de NZV. Die vertraging gaat schommelen (2 in Ottignies, maar alweer 4 in Gembloux) - in Andenne houden we nog 2 minuten vertraging over, en wacht ons bijna een uur wachttijd.

Bij de TEC is men altijd goed voor een grapje: infotec geeft ons de raad de bus van lijn 43 te nemen aan de halte Rue Rochette, die trouwens niet verder ligt dan sommige busstations. Maar hier ligt een busstation vlak bij het station, dat volgens het gedetailleerde ritschema met de doortochten aan alle bediende halten, wel degelijk door deze bus bediend wordt. Maar je kunt nooit ver genoeg gaan met een grap, en bus 43 wordt nergens vermeld op de halteborden. Dus trekken we toch maar voor alle zekerheid naar de halte Rue Rochette. Zoals verwacht komt de bus stipt op tijd aanrijden uit de richting van het busstation. Overigens, het grapje zit ook al in de planner ingebakken: als je Andenne Gare of Station invoert, kom je van een kale reis thuis. Het station van Andenne ligt namelijk op grondgebied Seilles (lang geleden heette het NMBS-station Andenne-Seilles) en dus moet je Seilles Gare invoeren. Een en ander bewijst gewoon dat onze busmaatschappijen zich nog altijd niet kunnen inleven in de geest van hun klanten, zeker niet van de toevallige klanten. Die blijven dan ook weg, met de ene besparingsronde na de andere als gevolg. Gelukkig verloopt de rit wel aangenaam, en ik help in Surlemez nog een besje van de bus, dat me daar trouwens over aangesproken heeft. Ik vraag me af wat ze doet als er geen medereizigers meer overblijven. We stappen uit aan de halte Couthuin Monument, aan het vroegere gemeentehuis, en dus aan de gelaïciseerde kant van het dorp, want de kerk ligt helemaal aan de andere zijde van het dorp.

's Avonds rijden we trouwens in dezelfde richting verder, en wel tot Statte Église. Om een of andere reden slaagt men er niet in om alle buslijnen langs het station van Huy te brengen, en met de festiviteiten van het moment lijkt het me al helemaal uitgesloten om door te rijden tot Huy. Statte is dan ook een uitstekend alternatief, want de Kerk ligt vlak bij het station.

In Statte staan 2 L-treinen aan het perron. Die ene (aan het eerste perron dat dus logischerwijs perron 5 heet) roept geen bange vermoedens op: de L-treinen naar Liège vertrekken namelijk uit Statte, maar die in de richting Namur laat het ergste vermoeden. Even checken op Railtime waar alleen maar sprake is van problemen tussen Namur en Jemeppe-sur-Sambre, en die zouden normaal gezien geen of weinig invloed mogen hebben op de rit van onze IC naar Brussel, die stipt lijkt te rijden. Net op dat moment zien we de tbg van de L naar Namur richting L naar Liège stappen, en de tb van de L-trein is zo attent om ons te suggereren om via Liège te reizen parce qu'il n y a rien qui passe. Maar even later springt het sein richting Namur op groen en passeert de IC naar Tournai, weliswaar met een fikse vertraging. Dan krijgen we te horen dat het verkeer tussen Statte en Andenne hersteld is, en even later wordt onze IC aangekondigd, één break, die Statte met 4 minuten vertraging zal verlaten. Vlak voor Namur halen we de IC zelfs nog in, op tegenspoor, en van dat moment af wordt de vertraging geleidelijk afgebouwd: we bereiken Brussel-Luxemburg stipt. Onderweg maken we ons de bedenking - het is relatief warm in deze break, en de ramen staan open - dat die geluidsschermen misschien nuttig zijn voor de omwonenden, maar dat de treinreizigers de volle weerkaatste laag krijgen.

Statte is trouwens een verhaal apart: het ligt gewoon aan het ene uiteinde van de tunnel van Huy, enkele honderden meters van het station van Huy. Het verloor zijn functie als aansluitingsstation door het sluiten van de lijnen 126 (naar Ciney) en 127 (naar Landen). Het mag een wonder heten dat hier vandaag nog treinen stoppen, maar zolang het een interessante uitwijkmogelijkheid biedt voor de treinen die anders Huy als bestemming zouden hebben, zal het zijn tijd nog wel duren.

In Brussel-Luxemburg staat de laatste duikbril van de dag naar Halle te wachten. We rijden de hele weg stipt, maar in Halle wordt ons stel eerst gekoppeld met een stel van een vroegere rit: binnenrijden op bezet spoor tegen een slakkengangetje - best zo! - kost ons 3 minuten vertraging. Dat is niet zo erg voor ons, maar eventuele overstappers naar Quévy - een trein die vandaag trouwens met 3 klassieke stellen rijdt i.p.v. de dubbeldekkers - zien hun aansluiting op die manier wel erg onzeker worden. 

Al bij al moeten we blijven vaststellen dat de treinen het in deze rustige periode erg goed doen. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat we veel geluk gehad hebben, bij onze laatste uitstappen. (Als de problemen tussen Statte en Andenne een half uur langer aanhouden, zitten we met een stevige vertraging opgescheept!) Ik hou mijn hart al vast voor het moment waarop het tij weer keert. Hopelijk loopt het alleen maar mis op dagen dat we van riante verbindingsmogelijkheden kunnen genieten.

Terwijl we zitten te wachten in Andenne, passeert ms 472 als IC 910 Lille-Flandres - Herstal in Andenne.

En dit is ms 991. Het stel zit op L 5683 Namur - Huy en dat is de trein waarmee we zouden aangekomen zijn, als we geen reserve hadden ingebouwd.

Ab 5.352 op lijn 43: een half uur later zal hij ons aan de andere zijde oppikken voor de terugreis naar Huy.

Ms 998 is zwaar gehavend uit een poetsbeurt gekomen, die natuurlijk het gevolg is van het vandalenwerk van de graffitispuiters. Het stel staat klaar als L 4989 Statte - Liège-Palais.

16-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
14-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 augustus 2013 Aalbeke - Avelgem GR5A

Vandaag stappen we over GR 5A van Aalbeke naar Avelgem, iets meer dan 20 km. Het is een tocht geworden met sterk wisselende kwaliteit, zoals we dat in Vlaanderen gewend zijn geraakt. De TWQ ligt al bij al wel vrij hoog (49%) en dat is het resultaat van enkele mooie paadjes tussen Aalbeke en Rollegem - al duurt het een tijdje voor we uit de bebouwing geraken - de tocht langs de oude trambedding tussen Rollegem en Bellegem, een interessante wijziging van het parcours zoals dat nog in de topogids te vinden is; in de buurt van Argendaal konden we pas echt genieten van de rust op echte voetwegen langs de velden; volgde de wat avontuurlijke tocht door wat op de stafkaart Kraaibos heet, maar ter plaatse Orvetbos, en tot slot een erg lang traject over de oude spoorbedding van lijn 83 Ronse - Kortrijk. Tot Heestert is die bedding een uitgelezen wandeltraject, langs een smal kronkelend paadje, dat nu eens de bedding dan weer het talud opzoekt; soms zijn zelfs echte knuppelpaden aangelegd. Voorbij Heestert is het vooral een lang recht betonnen lint dat dan wel als Trage Weg gecatalogeerd wordt, maar dat eigenlijk eerder een smalle asfaltweg is. Alleen moet je hier niet opzij voor auto's, door de breedte wel voor fietsers. Zo iets is en blijft een noodoplossing bij ontstentenis van echte wandelwegen.

Op weg naar Argendaal: de weg wijkt voor de wilg…

Nabij de Sint-Pietersbrug, op het oude kanaal Kortrijk - Bossuit. Vlak bij ligt het huidige, veel bredere kanaal.

Je vindt meer foto's hier.

Een brokje spoorweghistorie.

Aalbeke had tot de invoering van het IC-IR-plan zijn treinhalte op lijn 75 tussen Kortrijk en Moeskroen. Met wat ruwweg op een uurdienst leek, kwam deze eigenlijk behoorlijk aan haar trekken. Ook al omdat zelfs voor WO II al een busdienst Kortrijk met Aalbeke verbond. In de loop van de jaren had deze bus zijn eindpunt in Estaimpuis of Herseaux, maar het gedeelte Kortrijk - Moeskroen was een constante. De huidige buslijn 83 van De Lijn is de rechtstreekse afstammeling van wat eens een aanvullende buslijn van de NMBS was.

Tussen Rollegem en Bellegem stappen we langere tijd over de oude trambedding van de tramlijn die Kortrijk met Moeskroen verbond langs een meer westelijk gelegen tracé dat o.a. Bellegem en Rollegem bediende. Ik had het hier eerder al over n.a.v. onze tocht in Rollegem van 21 maart ll. 

En ten slotte stapten we dus enkele kilometers over de oude sporowegbedding van lijn 83 die Ronse met Kortrijk verbond. We kwamen langs de vroegere site van het station Moen-Heestert, waar de overgebleven maar overgroeide betonnen afsluitingen onmiskenbaar naar een ver verleden verwijzen. De halte Autrijvestraat is niet meer terug te vinden. Net voor Avelgem is de vertakking van de genoemde lijn 83 en de aftakkende lijn 85 (Moeskroen - Avelgem - Oudenaarde) dan weer wel goed zichtbaar. Het goed bewaarde stationsgebouw van Avelg(h)em heeft alle functies als OV-gebouw verloren - aan de kant van de vroegere sporen is een handig busstation uitgebouwd.

Hoe geraakten we er?

Halle - Kortrijk              3129     07:43 09:07      +5        338

Kortrijk - Aalbeke          [83]      09:22 09:35      +2        ab5503-03

Avelgem - Kortrijk         [91]      16:17 16:44      +2        ab5505-05

Kortrijk - Halle              3116     16:53 18:17      stipt      395

ab5503-03: Jonckheere Transit 2000, van De Laere, Popelier & Desmet Partners

ab5505-05: Van Hool A600, van Demuynck & Vansteelandt

En wat beleefden we?

Deze IR Antwerpen-Centraal - Kortrijk illustreert duidelijk dat geen enkele verbinding zo gek is of ze komt af en toe wel eens goed voor iemand uit. Voor ons staat ze voor een overstapvrije verbinding Halle - Kortrijk, en daar willen we dan dankbaar gebruik van maken. We hebben een vrij lange voettocht voor de boeg, en dus is vroeg vertrekken aangewezen. Het wordt de 3129 van 7:43. Normaal gezien komt die altijd wel met enkele minuten vertraging in Halle aan, in het zog van de 1578, maar vandaag rijdt hij stipt. Zo stipt dat we in Edingen bijna 2 minuten te vroeg vertrekken. Verderop het traject houdt de tbg wel de klok in het oog. Werken aan ow 62 tussen Leuze en Tournai zorgen voor een minuutje vertraging, maar tot Moeskroen loopt alles op wieltjes. Dan is het even wachten op de aankomst van onze tegenligger (3108): blijkbaar moeten we op tegenspoor, niet meer dan enkele honderden meters, want voorbij de bocht gaan we alweer op normaalspoor. Misschien wil een wissel zich niet in alle bochten wringen, maar dat is speculatie. Het kost ons wel 5 minuten vertraging, maar de overstap naar de bus van lijn 83 verloopt vlot.

Op busperron 9 staat ab 5503-03 al te wachten, weliswaar met film GEEN DIENST en zonder chauffeur, die even later wel opduikt, enkele minuten voor vertrek, zoals het hoort. Een reiziger is duidelijk moeilijk te been en gebruikt de bus om van de ene zijde van het station naar de andere te rijden, trap- en hellingloos. Ook de chauffeur kijkt verbaasd. Maar voor de rest verloopt de rit tot de halte Aalbeke Papeye zonder problemen. Deze halte ligt pal op de GR; vorig jaar waren we wel verplicht om naar het centrum van Aalbeke te stappen, omdat de halte Papeye toen wegens werken afgeschaft was. Het bericht over de omleiding hangt trouwens nog ongeschonden in het bushokje, net als de vorige en de huidige dienstregeling. Het verstrekken van informatie behelst niet alleen het tijdig ophangen van nieuwe berichten, maar ook het verwijderen van vervallen berichten. Het zou een aandachtspunt van De Lijn moeten zijn, want ook in de bussen hangen al te vaak verouderde berichten.

Voor de terugreis uit Avelgem bestaan wel enkele mogelijkheden. De bus naar Oudenaarde, of zelfs de TEC-bus naar Tournai lijken het meest aangewezen, maar we kiezen dus opnieuw voor de overstapvrije verbinding via Kortrijk. Die haalt het van de verbinding met de TEC-bus omdat we nu eenmaal een Omnipas hebben en voor de bus van de TEC wel extra betalen. Het is een wat geschiedenisloze rit, al merk ik onderweg dat enkele halten in Zwevegem (Kanaalweg - Vaart) ter plaatse blijkbaar anders heten dan in het ritoverzicht dat ik thuis hab afgeprint. Lekker verwarrend voor de gelegenheidsreiziger… We stappen uiteraard uit aan de achterzijde van het Kortrijkse station.

De break naar Antwerpen via Brussel staat al een hele tijd te wachten. De terugrit verloopt tamelijk stipt; in Ath komen we een minuut of 3 te laat aan (ow 62, en het haperend binnenrijden van Ath), maar we bereiken Halle zelfs nog iets te vroeg.

Het is een zorgeloze dag geworden, met een vlotte trein- en busreis, een tocht die er al bij al nog door kon en dat bij aangename zomertemperaturen, waarmee de weergoden ons de laatste dagen verwennen. En wie zich afvraagt hoe het ondertussen met de vechtende houtduiven is afgelopen: één zit nu op haar nest, gemaakt bovenop onze haagbeukhaag, onder het veilige, laaghangende lover van een esdoorn. We hebben enkele dagen geleden diezelfde haag gesnoeid: madame vloog even verstoord en gestoord weg, maar kwam op haar klapwieken terug toen de kust weer vrij was. Het is nu geduldig wachten tot de eieren zijn uitgebroed, zo iets als de keuze van nieuwe CEO's voor de NMBS. Al zullen er waarschijnlijk duivenjongen zijn voor we weten wie de nieuwe CEO's worden. En dat allemaal zonder diploma.

 

Net buiten het busstation staan 2 bussen te wachten op het vertrekuur.

14-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
08-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 augustus 2013 Moorslede - Kachtem GR128

GR 128 loopt van het Franse Wissant naar het Duitse Aken, en wij stappen vandaag van Moorslede naar Kachtem, goed voor iets meer dan 16 km. Hoe groot moet de frustratie van de ontwerpers zijn als je door een onbewandelbaar gebied als dat van vandaag moet stappen? Op geen enkel moment van deze tocht kom je los van soms opdringerige bebouwing; zelfs als je midden tussen de weiden en de velden staat, wordt het uitzicht ontsierd door gebouwen van allerlei slag, en de bedrijvigheid lijkt hier maar niet stil te vallen. De TWQ bedraagt 22 %, maar slechts enkele honderden meters zijn echt te pruimen. En dan moet je weten dat we de verbeteringen gevolgd hebben, die in een volgend jaar te verschijnen heruitgave van de topogids worden opgenomen. Alleen de onmiddellijke omgeving van het Koekuitbos en het Sterrebos vallen even uit de algemene toon, lees: zijn van enigszins beter kaliber. Tot overmaat van ramp heeft het nieuwe traject tussen Rumbeke en Kachtem nog een bijkomende slag te verduren gekregen. De NMBS heeft hier namelijk een overweg afgeschaft. Zelf ben ik van oordeel dat de enige goede overweg een afgeschafte overweg is (zoals overweg 13 op lijn 94…), maar géén alternatief voorzien voor voetgangers is kortzichtig. In dit concrete geval betekent het dat verderop het jaagpad van het kanaal Roeselare - Leie onbereikbaar wordt; het alternatief is een absoluut onaangenaam traject langs drukke hoofdwegen. Ik kreeg vandaag nog maar eens de bevestiging dat grote delen van (West-)Vlaanderen al lang niet meer als aangenaam wandelgebied in aanmerking komen: dit deel van de Vlaanderenroute heeft dat spijtig genoeg ten overvloede geïllustreerd.

Wie op zoek is naar meer foto's kan hier terecht. Zoals wel vaker leverde een niet zo denderende wandeling toch fraaie plaatjes op. Misschien is dat omdat je dan wanhopig probeert om er dan toch nog iets van te maken.

Hoe geraakten we er?

We kunnen Moorslede bereiken via Menen of Roeselare, maar Roeselare biedt net iets meer mogelijkheden, al moet je erop rekenen dat het met de aansluitingen allemaal prima verloopt. (Wanneer niet?) We kiezen voor een route Halle - Brussel - Kortrijk - Roeselare, omdat we de mogelijk drukke IC naar Knokke/Blankenberge (met overstap in Brugge) niet zien zitten. Er is zelfs nog een derde mogelijkheid met overstap in Lichtervelde, maar die brengt ons weer op de potentieel drukke IR naar De Panne.

We komen vandaag onrechtstreeks in contact met de overblijfselen van 2 spoorlijnen: lijn 64 Roeselare - Ieper, waarvan de reizigersdienst in 1953 verdween, en lijn 65 Roeselare - Menen die al in 1950 ter ziele ging. De buslijn 94 die ons van Roeselare naar Moorslede brengt, is de rechtstreekse afstammeling van de vervangingsbus die hier de sluiting van de spoorlijn moest opvangen. In Zilverberg liepen we heel even over de resten van de bedding van lijn 65, maar je moet al een neus hebben voor dergelijke zaken om die hier nog te herkennen. (Meer info op de erg interessante site van Paul Kevers.)

Halle - Brussel-Zuid                   3107     09:19 09:30      stipt      389

Brussel-Zuid - Kortrijk               2331     09:41 10:45      +1        1837 - 61063

Kortrijk - Roeselare                   0831     10:48 11:04      +1        2158 - 58052    

Roeselare - Moorslede               [94]      11:35 11:49      stipt      ab5502-39

 

Kachtem - Roeselare                 [81]      17:42 17:51      stipt      ab5507-04

Roeselare - Kortrijk                   0817     17:55 18:12      +4        2149 - 58049

Kortrijk - Brussel-Zuid               2317     18:15 19:19      stipt      436

Brussel-Zuid - Halle                   1590     19:28 19:37      stipt      08519

ab5502-39 = Jonckheere Transit 2000, van Deceuninck

ab5507-04 = Jonckheere Transit 2000, van Mandel Car Toerisme

En wat beleefden we?

De combinatie wandelen - openbaar vervoer verloopt in Vlaanderen vele keren vlotter en rustgevender dan in Wallonië, door het veel betere aanbod van De Lijn. Vandaar dat we vandaag wat losser omspringen met de aansluitingen.

IR3107 brengt ons naar Brussel-Zuid, en bereikt dat station een kleine 3 minuten te vroeg. De bezetting is meer dan behoorlijk: deze IR is blijkbaar niet alleen voor Hallenaren een graag genomen rechtstreekse verbinding met Mechelen (Planckendael) en de Antwerpse Zoo.

IC2331 wordt met M6 gereden - onnodig te zeggen dat de capaciteit van deze trein (een terugrit van een spitsuur-IC) ruimschoots voldoet. We kiezen eerst voor het benedendek, maar als daar ook wat NMBS-personeel op de terugweg opduikt, verhuizen we naar het bovendek. Daar zitten dan wel weer 3 Russen, van wie één in dat taaltje dat voor Engels door moet gaan een lang gsm-gesprek voert, blijkbaar over een pakket dat dringend geleverd moet worden. Ze stappen uit in Oudenaarde; onwillekeurig vraag je je dan af: wat zoeken die begot in Oudenaarde? Het wordt even aarzelen aan de Y.Zandberg; vermoedelijk is de trein die we zo meteen in Kortrijk hopen te nemen daar de oorzaak van. Ik hoop, eerlijk gezegd, dat die supersnelle aansluitingen er vanaf eind 2014 allemaal uit gaan. (Wij zouden vandaag trouwens met de L naar Blankenberge dezelfde aansluitende bus kunnen halen.)

De IC naar Oostende staat inderdaad al te wachten. We hebben de trap kant Ieper gekozen, zodat ik in de vlucht nog net het nummer van de locomotief van IC831 kan opslaan. Het volstaat blijkbaar dat Frank en Sabine in hun weerberichten een getal lager dan 20 uitspreken, om de dagelijkse volksverhuizing richting Belgische Kust te doen stilvallen. De bezetting van deze trein is dan ook eerder mager. Zal ons worst wezen…

In Roeselare bouwt men onder en rond het NMBS-station. Het goedgelegen busstation is een eind opgeschoven, en het vraagt wat zoekwerk voor we dat door hebben. Aribus is (nog) niet in dienst. De bus van lijn 94 komt ruimschoots op tijd aan en we genieten van een relatief korte rit naar Moorslede. Eenmaal buiten de invloedssfeer van het Roeselaarse wegverkeer slaagt de chauffeur er makkelijk in de 3 opgelopen minuten vertraging weg te werken. We arriveren stipt aan de halte Moorslede Plaats.

Voor de terugrit willen we gebruik maken van een van de schaarse bussen van lijn 81. Zoals verwacht zijn we de enige reizigers. Je kunt je afvragen wat de zin is van deze buslijn, die het tussen Roeselare en Izegem moet stellen met één ochtendrit en één avondrit in beide richtingen. Al kan de vakantie het beeld vertekenen. Wij houden angstvallig de rit van deze bus in het oog, want met 4 minuten aansluitingstijd in Roeselare hebben we niet bepaald veel reserve. Maar het lijkt er al gauw op dat alles in orde komt.

Roeselare mag dan wel over roltrappen beschikken, de weg ernaartoe lijkt me niet bepaald veilig: donker en onafgewerkt. Maar we komen zelfs nog voor de IC aan het perron. Het probleem van vanmorgen stelt zich opnieuw: als we in Kortrijk de IC naar Dendermonde willen halen, kunnen we niet snel even naar achter lopen om het nummer van de loc te bepalen. Maar als de tbg komt, vraag ik vriendelijk of zij misschien weet welke loc achteraan hangt. Ze hoeft er niet eens over na te denken, en ik krijg meteen de gevraagde info. Zij ziet er zichtbaar blij uit dat ze me zo prompt kan helpen, al zal ze zich wel afvragen waarom ik dat nummer zo ijverig noteer. We halen Kortrijk niet zonder 4 minuten vertraging: het is het scenario van vanmorgen, maar dan omgekeerd: deze keer is het de 2317 die voor de wielen van de 817 rijdt. Maar we halen de aansluiting: de IC neemt gewoon braaf de 4 minuten vertraging van de IC uit Oostende over. Ik maak me dezelfde bedenking als vanmorgen. Het duurt trouwens een hele tijd voor die vertraging opgelost is, maar tussen Denderleeuw en Brussel-Zuid worden de resterende minuten er gemakkelijk af gereden.

De L naar Geraardsbergen bestaat uit een Desiro. De achterste buitendeur (eigenlijk bedoeld als snerend grapje want er zijn geen binnendeuren!) is defect. Zoals de tbg ons meteen na vertrek komt zeggen: we zullen langs een andere deur moeten uitstappen want deze deur is afgezonderd. De charme van het spoorwegjargon.

Opnieuw hebben we kunnen genieten van de peis en de vree die in deze vakantieperiode over de NMBS is neergedaald. Hoewel, peis en vree: terwijl ik dit neertokkel proberen twee houtduiven hun stukje territorium (of elkaar?) te veroveren, en daar komt regelmatig het betere vleugel- en stoerebinkborstwerk bij kijken. Misschien proberen ze wel een nieuwe CEO te vinden…  

 

 

08-08-2013 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
 • gum/gom (overweg13)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • Nagelen/Hagelen (Roy)
      op 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • 5336 (Opdetrein)
      op ttb map 47 (deel 2)
 • Inhoud blog
 • 15 januari 2019 - Strombeek-Bever
 • ttb map 47 (deel 1)
 • ttb map 47 (deel 2)
 • ttb map 47 (deel 3)
 • ttb map 46 (deel 1)

  Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!