Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
29-07-2015
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem Brouwerij De Schieve (Olmen)
We verlaten de Provincie Limburg richting Provincie Antwerpen. In Olmen bevind zich brouwerij 'De Schieve' dit is de laatste stop van ons tweedaagse.
Brouwerij De Schieve!
De brouwerij is gelukkiglijk bereikbaar! Door werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg in Olmen was de brouwerij en proeflokaal drie maanden afgesloten geweest. (Zie vroeger HOPnieuws). Brouwer Frank Mannaerts had zijn misnoegen geuit op een hele originele manier. Dat deed hij door bierviltjes te verspreiden met ludieke boodschappen zoals ‘Al werken de mannen nog zo herd, de weg is nog steeds versperd’, of ‘Drink een single malt, ook al ligt er nog genen asfalt’
Mooi uitzicht van op het terras van de binnenkoer.
Toen we aankwamen waren we niet alleen. De zon was van de partij en een hele pak bezoekers bevolkten de gezellige binnenkoer. We maakten kennis met de sympathieke brouwer Frank en zijn echtgenote Inge.
Gezellig op het buitenterras genieten van de bieren van De Schieve!
Frank nam ons mee naar de brouwerij waar we zijn brouwinstallatie konden bewonderen. Het lokaal is niet zo groot maar wel kraaknet. De brouwketel is een 208 liter blichman ketel. Hij gaat voor eigen gebruik ongeveer 100 hl produceren. Daarnaast nog 50hl extra om op flessen van 75 cl te trekken.
De kraaknette brouwerij
Volgens Frank begon zijn de passie voor het bierbrouwen met een verjaardagscadeau van zijn echtgenote. Hij had een simpel brouwpakket cadeau gekregen waarmee hij experimenteerde. Frank repliceerde : ‘Het resultaat was echt niet te drinken, maar ik wilde opnieuw proberen en beetje bij beetje kreeg ik de smaak te pakken. Uiteindelijk ben ik een brouwcursus gaan volgen in Gent met positief resultaat. Na een tijdje elders geëxperimenteerd te hebben ben ik definitief met een lokale brouwerij begonnen’.
Brouwer Frank
De bedoeling van Frank is om alles kleinschalig te houden. (Hij is nog bedrijfsleider van Dobla Belgie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chocolade decoraties') Om het als brouwer interessant te houden zal hij zijn recepten regelmatig aanpassen, zij het in beperkte mate. Geen vaste bieren (uitgezonderd de Schieve Tripel), maar meer experimentele brouwsels. momenteel verkrijgbaar : Tripel, lichtzurig amberbier en een donkere ale
De bieren ga je ook niet vinden in de groothandel maar enkel bij hem thuis. Eerst kijken hoe de brouwer zijn bier maakt, daarna kun je ervan proeven, is zijn motto! Hij wil workshops geven en de mensen laten zien hoe er gebrouwen wordt. Andere brouwers zullen later gebruik kunnen maken van zijn installatie.
Na het brouwerijbezoek verkennen we het proeflokaal/Café-Restaurant. De humor van de bierviltjes trekt Frank verder door in het prachtig sober interieur van het aanpalende cafetaria/restaurant. Aan de muren hangen enkele kunstwerkjes waaronder een ode aan Luc De Vos.
Het smaakvol interieur!
Ook hier opvallende of onopvallende humor!
Een kleine kunstode aan zanger Luc De Vos
Wat het meest in het oog springt zijn de Scheve bierglazen. Het is een concept dat ik vroeger nog ergens gezien had . Je kreeg toen een glas en na elke pint die je dronk kreeg je een glas dat nog schever stond dan het vorige.
Het schieve glas van brouwerij De Schieve, leuk concept!
Bij brouwerij De Schieve (what’s a name!) zijn de voetjes van de glazen Ook de kelk staat scheef maar het bier blijft mooi horizontaal in het glas. Toch kost het je in het begin wat moeite om het glas vast te nemen om er uit te degusteren.
Wij proeven er
Ne Schieve Rosse (6%Alc.Vol.) van 't vat
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag.
Een mooi moutig aroma Bijna volmoutig,zou ik het noemen Toetsen van graan en brood
Moutige aanzet Licht hoppige prikken Achteraan een tikje bitterheid Gerookte hints Een Orval toetsje door de aanwezige lambikgist Mooie bittere afdronk. Lekker en verfrissend.
Aan de muur 'De Schieve'
Habemus birram is een verwijzing naar het ceremonieel waarbij de nieuwe paus aangekondigd wordt. Men roept dan vanaf het balkon : habemus papam, wat zoveel betekent als wij hebben een paus. Het ventje boven de brouwerij is de schieve, met het bericht dat we (eindelijk) ons eigen bier hebben.habemus birram.
Chillen op het terras met een bijzonder biertje in een uitzonderlijk glas!
Weet u soms niet wat gedaan op een namiddag? Breng eens een bezoek aan brouwerij De Schieve! U gaat het u niet beklagen!
O Ja!!
Binnenkort zijn er op het terras 2 bluesoptredens: op 8 en 15 augustus
8/8 : Shakedown Tim & rhythm revue
15/8 : Doghouse Sam
We verlaten deze gezellige plaats met nog een blik op de kruiwagen met overgebleven bostel (O ja! We zijn reeds in België, het moet draf zijn!)... en vertrekken richting Waregem/Gullegem.
Nog niet meteen naar huis want we hadden nog een afspraak bij Luc Van Esch en echtgenote MireillePeetermans uitbaters van Brasserie‘De Bierkaai’.
Brasserie "De Bierkaai" een prachtige zaak die u beslist moet aandoen als u in de buurt bent!
De Bierkaai, ook soms de Winterkaai of Kaai Beach genoemd, (naargelang de tijd van het jaar) is een prachtige brasserie in Viversel een gehucht van de gemeente Zolder.
Leuk : Naar gelang de tijd van het jaar kan de naam veranderen!
De Bierkaai, een pracht van een locatie
Deze zaak is gelegen aan de oevers van het Alberkanaal. De Brasserie beschikt over een groot aantal troeven. Het is een belangrijk Limburgs fietscafé en heeft zelfs een officiële elektrische laadpaal. Het is een paradijs voor kinderen. Naast de speeltuin met zandbak en trampoline is er ook de Samson Dubbeldekker Speelbus, een trekpleister bij uitstek.
Voor de kids is het een ideaal speelparadijs!
De Bierkaai ligt aan het Albertkanaal in Heusden Zolder ter hoogte van fietsknooppunt 303.
Lekker chillen lang het water!
Bij minder weer kan u terecht in de gezellige veranda
Aan leuke decoratie geen gebrek!
Ook binnenin is het gezellig vertoeven.
Maar wij kennen De Bierkaai voornamelijk omwille van zijn huisbieren. Eigenaar Luc heeft zijn eigen bierfirma ‘Columbus Management' genoemd. De reeks van Zonderik en Bolderiaan zijn goed ingeburgerd bij de bierliefhebbers. Deze bieren worden gebrouwen bij Anders (Halen) en de Proefbrouwerij (Lochristi). Bij onze aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de creatieve duizendpoot. Na een korte rondleiding door de brasserie liet hij ons kaaibier van ’t vat proeven. Dit is een ongefilterde pils met heel veel karakter.
Kaaibier 5%Alc.Vol.
Licht blond wazig bier met een witte fijne wandeklevige schuimkraag.
De neus is lichtzurig. Fruitige toetsjes
De aanzet is aangenaam fris. Lichtzure toetsjes Citrus prikjes In de achtergrond is er een bittertje die voor evenwicht zorgt. Een tikje kruidigheid Kaaibier is een lekker zomerbier. Een frisse pils
Daarbij serveerde hij ons een assortiment “Kaaikrokantjes”. Dit zijn een soort trendy fingerfood hapjes in tempura. (Scampi’s, vis en kip worden in een beslag gedraaid en dan gefrituurd). Ook op het bord lagen er de originele bitterballen met stoofvlees die zijn echtgenote Mireille heeft gecreëerd. Deze hedendaagse stijl van eten begeestert Luc zodanig dat hij bezig is met een foodtruck in te richten. Zeg maar een voertuig uitgerust met een installatie voor het koken en/of de bereiding en verkoop van voedsel en dranken). Daarmee zou hij zich graag aansluiten bij de Belgian Foodtruck Association. Met zijn mobiele keuken wil hij het hongerige publiek verrassen met zijn bieren en eigen gemaakte fingerfoods (stoofvleesballetjes).
Fingerfood, een nieuwe manier van eten!
Ondertussen serveert Luc ons een nieuw biertje ‘Abt Fundum Blond’ (6,8% Alc.Vol.) Een nieuw biertje met een bijzonder etiket. Hij liet dit bier brouwen bij brouwerij De Dool in Helchteren.
Een bijzonder biertje met een leuk verrassend label.
Abt-Fundum (6,8%Alc.Vol.)
Donkerblond bier met witte schuimkraag. Licht wazig.
De neus is kruidig Enige zoetigheid met een tikje hoppigheid.
De smaakpapillen worden geconfronteerd met een geringe bitterheid. Hoppig Een lichte bloemigheid Het bittere blijft aanhouden op de achtergrond. Het komt niet agressief over. Ook de afdronk is bitter en droog. Een ander abdijbier of gewoonlijk maar dit merkt u al aan het etiket!
Uitbater Luc schenkt met volle ernst Zonderik Cuvée 2015 uit in de proefglazen.
Luc had nog een verrassing in petto! Als eersten wilde hij ons laten kennis maken met zijn Zonderik Cuvée 2015 fles 000/500 (10,5% Alc.vol.) Limited Edition. 8 maanden gerijpt op 30 jaar oude cognacvaten.
Zonderik Cuvée 2015 (10,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier Met gebroken witte schuimkraag
De neus laat ons een aroma van likeur ruiken Tikje hout Warm alcohol
Zoet begin Likeur smaak Toetsen van appeltjes Lichte bitterheid granig - pattiserietoets Nadat het bier ietsje warmer wordt komt duidelijk een cognacsmaak naar boven. Zoete afdronk.
Brasserie de Bierkaai is dé locatie voor familie- en bedrijfsfeesten. Voor ieder wat wils, in een ongedwongen sfeer. Kortom KAAIGOED!
We bedanken Luc en zijn echtgenote voor het gulle onthaal en nemen afscheid van deze gezellige locatie.
Er is nog een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden. nl: Brouwerij De Schieve in Olmen ligt nog op onze route!
Zie deel 6
INFO :
BVBA‘De Bierkaai’ Thema-Café Brasserie de Bierkaai Fiets en Bier-Café - Fietsknoopunt 303
Laarstraat 41/2, 3550 Viversel / Heusden-Zolder Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.
zetten we koers naar ons slaapadres. Hotel zalencentrum‘De Harmonie’in Linne.
Hotel : Zalencentrum de Harmonie in Linne
Zalencentrum de Harmonie mag gerust een bijzondere gelegenheid worden genoemd. Met een prachtige entourage, in een gezellig Grand Café, kleine zaal of grote zaal, staat dit garant voor veel vermaak. Niet alleen is Zalencentrum De Harmonie de grootste locatie in Midden-Limburg voor bedrijfs- en personeelsfeesten, ook de mogelijkheden ten aanzien van de invulling zijn (bijna) onbeperkt.
De bar van het hotel.
Na het degusteren van een laatste slaapmutsje (Leeuwenbiertje) (hadden we wel verdiend na een lastige proefnamiddag ) was het de hoogste tijd om onder de wol te kruipen want 's anderdaags was het weer een drukke bierdag. Er stonden nog drie leuke stopplaatsen (eentje in Nederland en twee in België) op het programma.
Brouwerij De Fontein!
Op ons verlanglijstje stond brouwerij‘De Fontein’hoog aangeschreven. We hadden de dag ervoor bij Jan reeds kennis gemaakt met hun heerlijke bier ‘Beluga’.
De brouwerij is gelegen aan de rand van oud-Stein (Provincie Limburg) een deelgemeente van Stein, net aan de Belgische grens. De Limburgse gezelligheid is terug te vinden op dit leuke plekje.
Brouwerij De Fontein
Brouwerij De Fontein is een zelfstandige brouwerij. Naast het brouwen van bier is de brouwerij ook actief in het maken van likeur. De naam is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein', die in 1915 haar poorten sloot. Op een steenworp afstand van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd.
De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd, waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het nabijgelegen Kasteel Stein. In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield. Het boerenwoonhuis, dat dateert uit 1729, diende tevens als watermolen, die omstreeks 1900 zijn functie verloor. Het grootste pand van het monumentale complex is de voormalige graanschuur uit 1850, behorende bij de eerdergenoemde watermolen. Deze schuur diende als de opslagruimte voor graan, dat door de watermolen gemalen werd. Nu is de brouwerij in deze schuur gevestigd en zal wederom graan als één van de pijlers van het proces gaan gelden. Nu niet voor opslag en het maken van brood, maar als grondstof voor het brouwen van bier.
De binnenkoer
Interieur van de brouwerij. Jammer dat we niet naar binnen konden wegens werkzaamheden.
Wij werden hartelijk verwelkomd door eigenares Lonneke die ook brouwster is. Ze vertelde vol passie over haar brouwerij. "Bij De Fontein voelt het als thuiskomen, geen huiskamer, maar een eigen gemeenschap. Gericht op het leven van vroeger, waar rekening wordt gehouden met de natuur. Geïnteresseerd in mens en natuur, eigen gewassen, zelfgebrouwen dranken en zelfgemaakt eten".
Brouwster Lonneke verteld vol passie over haar brouwerij.
Iedereen is welkom, jong en oud; van kinderwagen tot rollator, van bierfan tot fietsfanaat en alles daar tussenin. Geen autoverkeer en even heerlijk tot rust komen, een genietmoment voor uzelf.
Het leuke en gezellige degustatielokaal.
We mochten proeven van een Hoekstra. Ze tapte het bier van het laatste vaatje die ze nog in huis had. Het bier werd speciaal gebrouwen voor het huwelijk van haar zus in mei.
Het goudblond bier van 6,0% Alc.Vol had een mooie witte schuimkraag. Een moutig aroma, hoppig toetsje en een tikje citroen. Het zachte bier was op deze mooie zomerdag erg verfrissend. Fruitig met een bittertje dat blijft hangen. Kortom een smakelijk blondje gebrouwen met gerst en tarwe met een stevige bite, de ideale dorstlesser bij het zalige weer.
We spraken ook nog over het lekkere Belugabier die ze brouwt voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht en die we de dag eerder geproefd hadden bij Jan Ober. Het is dus gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Ze zei dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
We proefden ook nog “Inspirator Zomerblond” (5,5% Alc.Vol) De receptuur voor dit bier werd ontwikkeld door Kapellerput i.s.m. De Fontein Een fruitig geurig tarwebier met een vleugje lindebloesem en framboos. Verfrissend, zachtzoet (maar zonder suikers), een fris fruitig biertje.
Jammer genoeg konden we de brouwerij niet bezoeken omdat er werken bezig waren. Beslist zullen we dit sympathiek brouwerijtje nog eens met wat meer tijd vereren met een bezoekje.
Hartstikke gezellig degusteren op het mooie terras van brouwerij De Fontein.
We moesten afzakken naar België waar in Viversel Heusden-Zolder een ontmoeting gepland was met Luc Van Esch, uitbater van de gerenommeerde Brasserie‘De Bierkaai’ en tevens eigenaar van bierfirma‘Columbus Management’.
Ook bij Brouwerij Den Schieve in Olmen zouden we nog halt houden.
Om hun 20ste verjaardag te vieren lanceerde de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar ik al jaren lid van ben, een nieuw bier met de uitzonderlijke naam “’t Hope” (wat betekent ‘samen’ of ‘twoppe’ in het West-Vlaams dialect).
U mag 1 x raden wie afgebeeld is in de letter O !
Het nieuwe bier 't Hope méér dan 20 flesjes verkrijgbaar!
Voor het brouwen van het bier deden de bestuursleden beroep op brouwer Laurent Agache vanBrasserie Cazeauin Templeuve. Om het bier extra in de verf te zetten werd het gebrouwen met het gebruik van zoveel mogelijk het jubileumcijfer 20. Er werd gekozen voor 20 verschillende Europese hoppen. Het bier moest 20° Plato (Plato = dichtheid van het wort) hebben. Het kleur moest 20 EBC (Kleureenheden) zijn. De bitterheid bedraagt 4 x 20 IBU (bittereenheden). Het bier is ook afgevuld op 20 litervaten enz.. Zelfs de speech van de voorzitter duurde 20’
Voorzitter Lode sprak de aanwezigen toe.
De officiële voorstelling van het nieuwe bier vond plaats op donderdagavond 2 juli 2015 in de Beatrix zaal van het stadhuis van Kortrijk. Het bier heeft een beperkte oplage van 1.400 liter en zal beschikbaar zijn in geselecteerde drankenhandels en horecazaken.
Het bestuur van HOP
Niet het eerste bier van HOP!
Op donderdag 19 februari 1994, nu al meer dan 20 jaar geleden werd de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging “Heerlijk Objectief Proeven” (H.O.P.), lid van de Nationale vereniging ZYTHOS, boven de doopvont gehouden. De vereniging werkte voor de viering van elk 5 jarig bestaan een eigen bier uit.
Zo was er ‘Vage-4’ (10% Alc.Vol.), gebrouwen bij brouwerij De Ranke voor hun eerste 5 jarig bestaan, gevolgd door ‘Content’ (7,0% Alc.Vol.) gebrouwen bij De Graal. Het recept kwam van de verhuisbrouwerij ‘De Klauwaert, dit voor het 10-jarig bestaan. Voor het 15-jarig jubileum deden ze terug beroep op brouwerij De Ranke. Uit de ketels van Dottignies vloeide ‘HOP Flower Power’ (6,0%Alc.Vol) In 2006 werd tussendoor bij brouwerij Alvinne nog een Hoppigaard uitgebracht. Een saison van 6,5% Alc.Vol.
Alexander Surmont tapt een t'hope van 't vat
Carl Kins in een ernstige gesprek met Els Deleu (Persdienst : Krant van West-Vlaanderen)
Geroen, Jan en uw verslaggever genietend van Hollands bierglorie
Zoals u in België Nederland - Deel 3 / 1 kon lezen waren we te gast bij de Nederlandse gerenommeerde biergoeroe Jan (-Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als bierland te ontdekken.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. In dit tweede deel komen de zwaardere kleppers naar boven.
Is een bier van het type Irisch Red Ale Er is gebruik gemaakt van Engelse, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hoppen.
Amberkleurig (roodbruin) bier met gebroken witte schuimkraag.
De neus bied ons een moutig aroma Ietsje muffig (positieve zin) gist! Hoppig Toetsen van Sherry
Een schitterende aanzet Karamel gevolgd door een licht zurigigheid Prikken van hout Fruitige toetsen (sinaasappel) Mooi in balans Licht zurige bittere afdronk met enige bitterheid Een lekker complexe verrassing.
De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’.
Blond helder bier met witte romige schuimkraag
Moutig Typisch tripelaroma zoet toetsen (banaan)
De eerste smaak is vrij zoet Ook hier toetsen van banaan tikje honing, Kruidige prikjes lichte bitterheid in de achtergrond Het bier wordt wel plakkerig na een tijdje Prikje warme alcohol Zoete afdronk Niet zo speciaal! Allemans vriend.
Daarna proefden we en vergeleken we twee bieren van Hobbybrouwerij'HillDevils'- Wouwse Plantage
Hobbybrouwers en brouwerijhuurders Theo en Marleen van Eekelen hebben een voorliefde voor Amerikaanse bierstijlen. Ze huren debrouwerij Pimpelmeesin Chaam voor hun brouwsels. Na het brouwen nemen ze hun wort mee om thuis af te vullen.
Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol)
Bier met toevoeging van eikenhouten krullen. Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Houtgelagerd
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag
De neus ruikt eerst een aroma van sinaasappel Een aardse geur Daarna hop en gerookte toetsen.
De smaak is geroosterde mout Rokerig Met een toetsje zoethout Geroosterde toetsen
Hilldevils Not Totally Black IPA (6,5%Alc.Vol) Zonder eikenhouten krullen Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Speciaal
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag Moutige neus Ook hier een reukje zoethout Rokerig Tikje citrus
De smaak is nogal bitter Nu en dan een karamellezoete toets. Donkere chocolade Geroosterde mout Rokerig Mooi geheel lekker bier!
Zundert Trappist (8,0%Alc.Vol) Trappistenbrouwerij De Kievit– Zundert We proefden het allereerste brouwsel. Afgevuld in sept 2013
Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag
Zoete neus beetje gistig Ook kruidige toetsen.
De smaak is zacht Kruidig Tikje koriander Nog een lichte bitterheid in de mond. Ook het zoete van de karamel is nog aanwezig. Het bier is zachter en malser geworden Ook smaken we ietsje minder kruidigheid. maar nog altijd lekker ondanks de veroudering.
Speciaal gebrouwen voor het Beluga Restaurant in Maastricht. Het is een Limited Edition. Gearomatiseerd met Verveine (verbena - ijzerkruid) en gember. Ik ken voorlopig nog geen bier die gebrouwen wordt met verveine?
Felblond (champagnekleurig) helder bier met dikke witte schuimkraag.
Het begin is kruidig Lichtzurige citroensmaak. Champagnetoetsen. Fruitig Soms een bitter toetsje Mals en zacht. Speciaal bier Vergelijkbaar met champagne Gewaagd maar lekker.
De vrouwe van Gramsbergen Anna van Wachtendonk, weduwe van de heer van Gramsbergen Statius van Aeswijn, bouwde in de 16e eeuw het kasteel van Gramsbergen, ook wel "de steen" genoemd weer op. Gefermenteerd met Westmalle gist
Bordeauxkleurig bier met een beige schuimkraag.
Moutig aroma Warm alcohol Granige prikjes. Chocolade toetsen laten zich nu en dan gelden. Geuren van donkerrood fruit (Bessen)
De smaak is zoet Warme chocolade Ook een tikje cake Rood fruit Zoete kruidige afdronk Lekker bier
Deze Barley Wine van Brouwerij 't Ij is tot standgekomen door een samenwerking met een Brewing Community uit Chicago USA. Het resultaat... een volle Barley wine, hart verwarmend en prettig in balans. Hopsoorten : Nugget, Amarillo, Chinook, Centennial.
Donkerbruinkleurig bier met lichtbruine romige schuimkraag.
De eerste geurtjes zijn dit van warme alcohol. Fruitige toetsen dwarrelen er door heen. Geroosterde prikken Pruimpjes Ruikt positief muffig.
De smaak is die van Barleywine zoet Karamel Zacht van smaak warm alcohol. Lichte bitterheid in de achtergrond. Droge kruidige afdronk. Voor mij een stevig degustatiebier!
Na zijn succesvolle brouwerij Raaf in Heumen te hebben verkocht aan Oranjeboom, zette ambachtelijk brouwer Herm Hegger in 1996 De Hemel op in een van Nijmegens oudste gebouwen: de 12e-eeuwse Commanderie van St. Jan. De Hemel maakt een brede reeks bieren, waaronder enkele onder contract voor plaatselijke cafés en anderen. Zij combineert brouwen met distilleren en het maken van azijn en mosterd en B&B-verhuur. Nieuw Ligt wordt jaarlijks gebrouwen en vóór de verkoop ten minste 12 maanden opgelegd om te rijpen.
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag De neus ruikt aroma’s van witte porto Amaretto Fruitige pikken (abrikoos) De aanzet is zoet Karamel Ook hier komen de abrikozen naar boven. Het bier heeft een vineus karakter. Warme alcohol toetsjes maar zeer beperkt Zoete afdronk Korte taarttoets mooi complex bier in goede harmonie.
Om toch nog een stukje België in de proeverij te steken toverde Jan nog een Oude geuze van 3 Fonteinen op tafel.
Goudkleurig tot oranjekleurig bier met een kleine witte schuimkraag Weinig koolzuur aanwezig.
Aroma’s van citroen/citrus Soms ietsje granig Complex Prikken van witte wijn
De smaak is zuur. Citroentoetsjes een smaakprikje hout Witte wijn Droog, zeer droog zelfs! Complex alles perfect in verhouding Droge zure afdronk Een toppertje
Een prachtige afsluiter van deze geweldige proeverij. Een namiddag waar Jan ons verwend heeft met enkele van de beste bieren van Nederland. Hij had er zijn werk van gemaakt om bieren uit te kiezen die het bierlandschap van Nederland de dag van vandaag kleur geven. Dat resulteerde in een bijzonder assortiment met een groot aantal exclusieve bieren. Nu weten we het zeker! Nederland is een bierland!
We kregen nog als afscheid een gerijpte La Trappe Quadruppel.
Bedankt Jan, echtgenote en kinderen voor de warme ontvangst en de lekkere bieren.
Na de proeverij reden we naar het rustieke Linne vlakbij Roermond Daar stonden in het zalencentrum ‘De Harmonie’ twee bedden op ons te wachten.
Volgende maal Deel 4 terug naar België
Binnenwippen in brouwerij De Fontein Stein NL Een bezoek aan Brasserie De Bierkaai- Viversel Heusden-Zolder En een tussenstop bij Brouwerij Den Schieve in Olmen
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 3 - 1).
Op ontdekking naar Nederland Bierland – Deel 3 - 1
Na het bezoek aan twee creatieve brouwerijen en een snelle lunch met een voor ons nieuw biertje (zie deel 1 en 2), was het nu tijd voor het grote werk zeg maar de finale van de dag. 130 km stond ons nog te wachten om van Genappe naar Roosendaal (NL) te rijden. We hadden daar een afspraak met de Nederlandse gerenommeerde biergoeroeJan (Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als Bierland te ontdekken.
We werden er hartelijk ontvangen en naar de tuin geleid. Op het zonnig gezellig terras stond de proeftafel al gedekt volgens de degustatieregels. Water, brood (voor de smaakneutralisatie) en een heel resem proefglazen. Ook voor een hongertje had Jan van alles voorzien. Allerlei soorten Nederlandse kazen versierden de tafel.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. Topie!!!
Dit is een India White Ale. Een IPA op basis van gerst en tarwe, waarbij we een nieuwe gist- en nieuwe hopsoorten hebben gebruikt: Sorachi Ace als bitterhop en Simcoe als aroma/dryhop.
Blond wazig bier met wit fijn schuim
De neus ruikt een redelijk zoet aroma met fruitige prikkels van citrus moutig Toetsje taart
De smaak is een licht bittertje Koriander Lichte alcoholwarmte Licht zoete afdronk Lekker biertje.
Zoete neus met een licht pilsaroma eventjes honing prikjes Tarwe
Frisse smaak mals Pilstoets Licht hoppig Fruitig Ook komt nu en dan de honing door! Mooi evenwichtig. Toch karakter ondanks de 4,5% Zoete fruitige afdronk.
Een Biologische India Pale Lager. Ongefilterd en van lage gisting. Droog gehopt. Hops: Hallertauer Tradition, Smaragd, Cascade.
Blond bier
Met een witte schuimkraag
De neus is lekker hoppig Citrus aanwezigheid Beetje gistig
De smaak is hoppig ook in de smaak neemt citrus het voortouw Licht bitter met een zoet prikje Kruidige toetsen Op de achtergrond een aanhoudende bitterheid. alles goed in evenwicht. Licht droge afdronk
Een biologische toppertje!
Reuz Hot Summer (5,5%Alc.Vol) Gebrouwen door BrouwerijhuurderReuzenbieren BV- Moergestel
Een soort witbier gebrouwen met pilsmout, tarwemout en havervlokken. In tegenstelling tot andere witbieren is er geen koriander en sinaasappel gebruikt. Er is gebruikt gemaakt van Australische hop en Danstar gist.
Wit wazig bier Met romige witte fijne schuimkop
Het aroma is gistig Hoppige toetsen
De eerste slokjes zijn bitter Het bier heeft een frisse smaak De smaak is rechtdoor Geen bijkomende smaken Er is een lichtzurigheid in de achtergrond (door gebruik van haver) Het lijkt op een Saison (gebruik van een saisongist) Droge afdronk Lekker bier
Weizenbier door de aroma’s van banaan en de whirlpool De hopgift van de aromahop Saphyr zorgt voor extra fruitige citrustonen. Leunt aan Duits Weizenbier
De naam van dit zomerse bier is ontleend aan het schilderij dat Frans Hals schilderde van een dame met lust voor bier. Malle Babbe is later ook bezongen door Rob de Nijs: ‘Malle Babbe is blond, Malle Babbe is rond, lekker dier van plezier.’ Doet verlangen naar meer.
Amberkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag.
De smaak is moutig. Een beetje geroosterd Banaan toetsen Ook een prik kruidnagel Citrus komt soms opzetten en geeft een lichtzurigheid aan het bier. middelmatige body. Niet slecht!
De neus ruikt een licht pilsaroma die overgaat in een zoete geur Granen aroma Fruitig toetsje (Citrus)
De eerste slokken zijn licht zurig Diep een lichte bitterheid fruitige toetsjes Mocht ietsje meer hop! Beetje alcoholwarmte Licht droge afdronk Allemans vriend
De Bamberger rookmout van dit bier van lage gisting is gerookt boven beukenhout. In 2014 behaalde het een Gouden medaille op de Brussels Beer Challenge. In de brouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duits Reinheitsgebot. De brouwerij is ook niet ver gelegen van de Duitse grens.
Donker bier met een beige wandklevige schuimkraag.
Het aroma is gerookt Tikje karamel
De smaak is heerlijk!
Gerookt vlees.
Zachte bitterheid op de achtergrond Mals bier Evenwichtig smaken zijn zoet en bitter. Gerookte afdronk. Lekker voor wie van gerookte bieren houd natuurlijk!
Brand India Pale Ale (7%) is het winnende bier van de Bierbrouwwedstrijd 2014. Het bier werd gebrouwen door amateurbrouwer Jeroen Free. Het bier kenmerkt zich door een fruitig en citrusachtig karakter. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid. De gebruikte hoppen zijn Cascade, Amarillo & Citra hop.
Helder blond bier met een witte schuimkraag.
hoppige florale toetsen prikkelen de neus. Citrus Prikken van mango enz…
De aanzet is hoppig Ook hier een florale aanwezigheid. Exotische smaken Fruitige prikken Licht bittertje op de achtergrond Het bier is aangenaam en toegankelijk het mocht misschien iets meer karakter gehad hebben voor een IPA,
Maar toch! Een sterke prestatie van een grote brouwerij om met zo’n bier (recept amateur) uit te pakken.!
Het is een “Single Hop” bier. De brouwers (Allemaal Helmonders) gebruiken voor zowel de bitterheid als voor het aroma één edele Duitse hop.
Amberkleurig (roodbruin) bier met witte gebroken schuimkraag.
De neus bied ons een zwoel zoet aroma. Moutig Karamel Moutig begin Vol van smaak Alcoholwarmte komt nu en dan eens piepen. ietsje pietsje Fruitigheid Lichte bitterheid. Zoet-bittere afdronk. Goed gebrouwen maar een beetje zwak.
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2). - Waterloo Récolte - Origame 4 Session Double IPA - Origame Ma Pierre à l'édifice -
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2).
We namen afscheid van het Pajottenland. Via de kleinste Provincie van België (Waals Brabant) reden we langs Waterloo richting Genval.
We reden voorbij de leeuw van Waterlo. Alles was nog rustig! Alleen een witte wolk, maar ze was niet krijgshaftig. Een week later doken 200.000 kijklustigen op om de slag te herdenken.
De lunch namen we in ‘Brasserie du Lac” Dit gekende restaurant ligt aan de oevers van het prachtige meer van Genval. We aten er een snelle hap zoals zakenlieden dit op doorreis doen. Dit dacht toch de oberkelner van dienst want toen we ons aan de receptie aanboden vroeg hij of we wilden Engels praten. Waarom niet? Het Engels is de dag van vandaag immers de voertaal van de Vlaamse brouwwereld!
Het Meer van Genval (Frans: Lac de Genval) bevindt zich aan de rand van het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel. Het meer ligt gedeeltelijk in Genval, een deelgemeente van Rixensart in de provincie Waals-Brabant en gedeeltelijk in Overijse in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een kunstmatig meer, dat heel toeristisch is.
‘Brasserie du Lac”
De menukaart die we voorgeschoteld kregen was in het Nederlands maar bieren waren er echter niet op terug te vinden. Maar een vriendelijke serveerster somde de bieren op die ze in huis hadden. Naast enkele klassiekers was er eentje die ons wel aansprak. Waterlo Recolte 6 van Brasserie Waterloo.
Een blond wazig biertje met een witte schuimkraag. De neus is kruidig Een lichte zuurheid in de aanzet met in de achtergrond een lichte bitterheid Citrus toetsen Licht zure afdronk.
Een stukje lekkere zalm met wortelpuree, meer moet dat niet zijn voor twee Nederlandstalige bierfanaten.
Na de lunch reden we richting Genappe. In het kleine dorpje Baisy-Thy is de Brasserie du Brabant gevestigd. We hadden een afspraak met Fred Magerat (op FB ook Fred Brie du Brabant genoemd).
Brasserie du Brabant
We werden er verwelkomd door de sympathieke Fred.
In de brouwerij hingen niet alleen gehopte brouwdampen, maar ook pittige luide klanken van Ierse Folkmuziek. Hij was bezig met het brouwen van zijn toekomstig bier ‘Hallelujah’. Dit moet een hoppige saison worden van slechts 2,7%Alc.Vol. Als de smaak van zijn bier even goed is als zijn muziekkeuze dan kan het niet anders dan een goed bier worden.
Brouwer Fred Magerat
Frédéric is afkomstig van Aubel. Hij is Burgerlijk Ingenieur van opleiding. Hij was leergierig over het brouwen van bier en maakte zijn eerste brouwsels toen hij nog student was in de ouderlijke garage.
In 2003 richtte hij zijn eigen brouwerijtje (capaciteit 4hl) op in de vleugel van een gerestaureerde boerderij. Hij brouwt er afhankelijk van zijn humeur en goesting de Brabançonne bieren Honing, Blond, Bruin en Amber. Het Kerstbier ‘Moche de Noël’ en Cuvée Nico (Bière des bébés). Hij ontwikkelt ook nog ‘la Sans Rute‘ een amberkleurig bier voor een vakantiehuis in Sensenruth.
De bieren worden voornamelijk gebrouwen om lokaal gedronken te worden en zijn verankerd in de plaatselijke regio.
Er is in feite weinig geweten over Brasserie Du Brabant, ook op het internet vind u weinig informatie. Maar door zijn deelname aan het voorbije Zythos Bierfestival en met zijn derde plaats in de consumententrofee met het bier ‘Origame 4 Session Double IPA’ krijgt de brouwerij en haar brouwer meer naambekendheid.
Origame
Zijn reeks nieuwe bieren 'Origame' genaamd kan op veel bijval rekenen. Sommige zoals Origame 8, Origame 9 Tripel en het basisbier Origame 6 Saison Du Brabant brouwt hij het hele jaar door. Zijn bedoeling is van dit laatste bier vijf versies te maken.
De eerste is nu beschikbaar nl. Origame Erika met Amerikaanse hop. Zijn einddoel is om er een te brouwen met Afrikaanse hop, een brouwsel met Aziatische hop, een ander met Nieuw-Zeelandse hop en een bier met Europese hop zodat elk werelddeel vertegenwoordigd is.
Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Fred Magerat enkel natuurlijke producten. Hij maakt geen gebruik van kruiden. Dit stelt hem in staat om zuivere lekkere bieren te brouwen. Zijn stokpaardje zoals u kan lezen is dus HOP.
Hij is bezig zijn eigen hop te kweken.
Aan zijn Origamebieren is er ook een legende verbonden. Een Origame zou een soort mythologisch diertje zijn dat zich voedt met bier. Het verscheen in Genappe in het begin van het jaar 2006. Het biertje verzwakte omdat de muren van de brouwerij gesloopt werden. Het kon zich nog net op tijd in leven houden. Dankzij de komst van Brasserie Du Brabant kon het wezentje zich weer voeden aan het gertsenat. Als u de brouwerij bezoekt en goed kijkt kunt u er soms eentje zien verschijnen tussen de wortdampen.
Fred tapte voor ons een origame 4 en Origame 6 "Erika".
Origame 4 Session Double IPA (4,3% Alc.Vol)
Oranje wazig bier met een witte schuimkraag
Het bier ruikt naar citrus Het heeft een hoppig aroma die ons kan bekoren.
Ook de smaak is hoppig met citrus toetsen met een mooie bitterheid in de achtergrond Droog. Lekker en niet zwaar in alcohol! Fred is met zijn tijd mee en weet wat er goed is voor bierlovers!
Ondertussen een fles thuis gedegusteerd
Origame Ma Pierre à l'édifice (8,0%Alc.Vol.)
Donkerbruin biermet een rode schijn Gebrokken romige witte schuimkraag
Zoet aroma Karamel in de neus
De smaak is moutig Zoete karameltoetsen Hoppig in de achtergrond een prikje geroosterd Chocolade Alles goed gedoseerd Een dosis bitterheid
nogal braafjes maar toch lekker en aangenaam.
Ma pierre à l'édifice is een uitdrukking die betekent Mijn bijdrage aan alle de bruine bieren. In het Frans betekent deze term 'mijn bouwsteen'
Dit gebouw recht tegenover de brouwerij zal later de nieuwe brouwzaal worden.
We nemen afscheid en ik fotografeer nog eventjes zijn uitgestrekt domein. Sinds 2009 lopen hier Schotse Hooglanders. Dit zijn kleine rustige koeien. Jammer genoeg zaten ze verscholen in het groen bij de Origames.
Fred bedankt voor de warme ontvangst, het lekkere bier en het streepje Ierse muziek!
We zetten koers naar Roosendaal in Nederland. Een bekende Nederlandse bierproever verwacht ons in de vooravond voor een degustatie met Nederlandse TOP bieren.
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1). Wutte Mie - Stoute Miel
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1).
Samen met Geroen Vansteenbrugge beleefde ik onlangs een boeiende bierreis. Zoals bij elke tweedaagse trip die we samen ondernemen weet ik op voorhand niet naar waar de reis heen gaat. Ik laat mij gewoon ontvoeren door de bekende biervoordrachtgever. Hij schept er dan altijd plezier in om mij te verrassen met de door hem op voorhand uitgestippelde plekjes. Die hebben bijna altijd met bier en/of eten te maken. Wat ik nu wel wist was dat we op het einde van de eerste dag een bierdegustatie hadden bij Jan (-Machiel) Van Bragt thuis (ook Jan Ober genoemd). Hij is een van de notoire bierproevers van Nederland. Op naar Nederland, het nieuwe Bierland!
Vertrokken uit Waregem en na een uurtje rijden dook het Pajottenland reeds voor ons op. De prachtige golvende groene streek geef ons altijd een heerlijk biergevoel. De namen van de voorbijrijdende gemeenten klinken als muziek in de oren! Hun namen hebben bijna altijd een link naar bier of naar een of andere brouwerij.
Het prachtige Pajottenland.
Na een korte stop in Schepdaal bij de bedrijfswinkel van‘Valentino chocolade’ (gekend om zijn Brasserbier) reden we naar de Hoevebakkerij ‘De Haseleer’ in Sint-Pieters-Leeuw.
We waren even de weg kwijt!
Hoevebakkerij ‘De Haseleer’
Sinds meer dan 30 jaar is deze bakkerij bekend voor hun op hout gebakken brood verwerkt met eigen granen. Van akker tot bakker is dan ook hun gepaste slogan. Wij zochten geen brood maar twee nieuwe bieren. De bedwelmde broodgeuren verplichten ons om een paar koffiekoeken aan te schaffen.
In het kleine winkeltje konden we namelijk ‘Wutte Mie’ en ‘Stoute Mie’ aankopen. Twee bieren van de nieuwe brouwerij van 4Pajot. De brouwerij was volgens hun website slechts een tweetal dagen per maand geopend en was op onze dag niet te bezoeken vandaar dat we aangewezen waren op een aankoop in de bakkerij. Er was slechts maar één bier meer te koop nl Wutte Mie.
Enkel Wutte Mie was die dag te koop!
Niet getreurd de sympathieke en praatgrage bakkerin belde onmiddellijk naar een van de brouwers of het toch mogelijk zou zijn om twee West-Vlaamse bierproevers te ontvangen. En ja, het kon. En zo was er een onvoorziene stop bij brouwerij 4Pajot gelegen in het Hof te Bergeveld in de Konijnestraat 86 te Vlezenbeek.
Brouwerij 4Pajot.
Brouwerij 4Pajot gelegen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek.
We werden ontvangen door Raymond de Saegher een van de vier brouwers. (de anderen zijn : Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon). Samen vormen ze 4Pajot. De liefde voor zijn streek en als gediplomeerd amateurbrouwer richtte hij samen met bovenstaande vrienden 4Pajot op. (Uitspraak for Pajot) In hun voorlopige kleinschalige brouwerij (2 hl) gebruiken ze uitsluitend ingrediënten uit eigen streek.
In het midden hun nieuwe aangekochte platenkoeler
Een oorspronkelijk etiket van hun Wutte Mie
Ook de namen van hun twee bieren zijn volgens Raymond lokaal gekozen. De naam ‘Wutte Mie’ zou afkomstig zijn van een oud cafeetje uit Vlezenbeek. ‘Stoute Miel’ is een verwijzing naar Miel Coppens een landbouwer uit de streek. Bij hem halen ze de zwarte haver voor dit biertje. De granen voor hun tarwebier komen van de hoevebakkerij De Haseleer (zie boven). De hop halen ze in Sint-Martens-Bodegem, bij een van de laatste Pajotse hopboeren. En hun honing komt van een plaatselijke imker.
Raymond aan de brouwinstallatie. Goed voor telkens een 180 liter bier.
Ze brouwen er in enkele lege stallen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek. Ze hebben er hard gewerkt om er een moderne koelkamer met sensorgestuurde temperatuurregeling van te maken. De oude melkkoeler gebruiken ze nog voor het koelwater. Daarbij laten ze zo weinig mogelijk water en warmte verloren gaan. Het water wordt elk keer her gecirculeerd goed voor een paar duizend liter per brouwsel.
Hun moderne koelkamer met sensorgestuurde temperatuurregeling.
Ze hebben voorlopig nog maar twee bieren maar Raymond liet ons een wereldprimeur proeven. “Ving” een nieuw bier van 7,0%Alc.vol. ‘Ving’ is een dorpsfiguur uit Vlezenbeek die iedereen kende. Hij verloor al jong een been bij een motorongeval en had sinds dan een houten been. Hij durfde dat op café al eens losvijzen om dan bv te gebruiken als biljartkeu of opende menige spontane dansavonden in de herbergen. Hij leeft nog en is nu ergens in de 90.
Raymond schenkt ons een 'Ving' uit.
Ving (Amber Tripelhop Oak Aged - 7.5%alc) werd op hout gelagerd (Cahors moutwijnvaten) (zuid-frankrijk) Gebruikte hoprassen: Hallertau + Golding (beide hop van Sint-Martens-Bodegem) en dryhopping met Warrior. Ze hebben het bier een tijdje weggelegd in de hoop dat er Brettanomicus in zou ontwikkelen, zoals ze bij een vorig brouwsel ontdekten toen het bijna op was. Nu na 6 maand zou dat het geval moeten zijn, maar dat hebben ze natuurlijk niet in de hand volgens Raymond.
Het was ook een ganse belevenis om hun houten tonnen te reinigen zoals de vroegere lambikbrouwers en gueuzestekers dat deden in het dorp: ijzeren kettingen, warm water en soda indoen en dan maar rollen over de binnenkoer; Veelvuldig naspoelen en tenslotte met zwavelwiek ontsmetten. Heel artisanaal en met heel veel inzet werken deze 4 Pajotters.
Op de voorgrond, een potje zwarte haver die ze gebruiken voor hun Stoute Miel.
Voor bestellingen werken ze met een mailinglijst. Al hebben ze wel plannen om het vroegere winkeltje vooraan in de hoeve een tot twee keer per maand open te houden. Hun bieren vind je in hoevebakkerij De Haseleer in Oudenaken (zie hierboven). Er zijn ook al een paar restaurants die hun bieren serveren, waaronder ’t Zwartschaap in Gooik. En ook café ’t Leeuwke in Sint-Pieters- Leeuw heeft hun bieren op vat.
Wutte Mie (6,25%Alc.Vol) – 50cl
Licht blond bier met dikke witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Het aroma is granig met een licht zuurtje
De aanzet is kruidig.
Met redelijk wat bitterheid op de achtergrond. Diep, een prikje anijs. Het bier is mooi in balans. De bitterheid houd vol. Ook nu en dan een honingtoets.
En een tikje citroen.
Licht droge afdronk. De nasmaak vloeit lang uit.
Een geslaagd bier Op de fles een stickertje van het Pajottenland
Stoute Mie (8,0%Alc.Vol.)
Donker bier met een lichte beige schuimkraag.
De neus is moutig en gistig. tikje chocolade lichtjes geroosterd nota’s van honing
Moutig begin Karamel Zoete toetsjes (Honing?) Enige kruidigheid komt even boven. Lichte aanwezigheid van zoethout. Voldoende evenwicht Geroosterde prikjes Zoetbittere afdronk
lekker maar misschien ietsje te braafjes! Allemans vriend.
De nieuwe etiketten voor de vier bieren
We bedanken onze vriend Raymond en zetten onze tocht verder. Nu klinken er flessengeluiden in de auto. Een vertrouwd geluid die we twee dagen zullen moeten aanhoren.
IPA – Proeverij : Vedett IPA - Viven Imperial IPA - Dale’s Pale Ale - Martin's IPA - Boulevard Pop-Up Session IPA - Slow Ride - St. Ambroise IPA - Ranger St. Ambroise Double IPA - Le Cheval Blanc double blanche - Death Vall
IPA – Proeverij
Een blik bier bepaalt de voetafdruk
De ‘voetafdruk’ is een woord dat niet meer weg te denken is in onze maatschappij. Alles hangt tegenwoordig af van ons consumptiepatroon. Een voetafdruk wordt bepaald door verschillende factoren. Een daarvan is het consumeren van voedsel. Ook verkeer, vervoer en verpakkingen bepalen de voetafdruk. Daarom (om bij de drankenindustrie te blijven) is bij veel Amerikaanse brouwers (ook enkele Belgische brouwers) het idee ontstaan om bij eenzelfde grootte van bestelling meer volume bier bij de verpakking te steken. Daarom gebruiken ze hoe langer hoe meer blikken i.p.v. flessen om hun bier te transporteren. Blikken zijn kleiner, goedkoper bij aankoop en zijn lichter. Dezelfde hoeveelheid bier neemt minder plaats in dan in flessen en verkleint sowieso de voetafdruk. Maar…..stroomt bier beter uit een blik of uit een fles? Verandert de smaakconstructie?
Chris Bauweraerts (Vroeger bedrijfsleider van Brasserie Achouffe) vroeg aan Freddy en ik om enkele bieren uit blik te proeven, ze te beschrijven en te bepalen of het bier dezelfde kwaliteit kan bieden of uit een fles. De bieren die hij opstuurde of liet opsturen waren allemaal IPA’s wat een bijkomende opdracht opleverde. De IPA’s proeven en omschrijven. Voor ons twee was de hoeveelheid net iets te veel. Daarom werd er hulp ingeroepen van enkele biervrienden.
Een eerste samenkomst vond plaats in ‘Het Bourgondisch Kruis’ in Deerlijk . In het petit comité zetelden Geroen Vansteenbrugge Waregem (Nationale voordrachtgever), Stijn Dauw en Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte), Pierre Step Heule (bierkenner), Wacho Izegem (BierBrief), Kevin Vermote Deerlijk (uitbater Bourgondisch Kruis Deerlijk) en William Roelens Gullegem (Bierblog en wekelijkse nieuwsbrief het HOPnieuws).
De tweede samenkomst werd gesplitst. Wacho, Melissa, Stijn en Kevin kwamen terug samen in het Bourgondisch Kruis Deerlijk. Pierre, Geroen en William kwamen samen bij William thuis. Dezelfde bieren werden geproefd.
IPA meer kunst dan wetenschap
Even ter verduidelijking! IPA komt van Indian Pale Ale. Opgelet! Er kan een reden van verwarring ontstaan! India is een belangrijke referentie naar de geschiedenis van de IPA maar is niet het land van herkomst. De IPA stijl zou meer dan 175 oud zijn. De IPA werd speciaal gebrouwen voor de export. Dit bier bevat meer hop en alcoholprocent dan andere bieren in die tijd omdat hop en het hoge alcohol een lange reis per boot kon overleven. De drie belangrijkste IPA stijlen zijn : De Amerikaanse, de Engelse en de Double of Imperial IPA. Daaronder zijn er diverse sub-stijlen zoals een Black IPA, tarwe of Belgische IPA ook BIPA genoemd. In feite door toevoeging van diverse hoprassen en de hoeveelheden zijn de mogelijkheden eindeloos. Het brouwen van een goede IPA is meer kunst dan een wetenschap.
De Proeverijen
vlnr : Melissa Dhooge, Stijn Dauw, Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens, Kevin Vermote en Wacho
Goudkleurig lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
De neus bied ons een iets te weinig hoppig aroma Een beetje gist en fruitigheid
De aanzet is moutig Bittere toetsen komen naar boven De hop is redelijk aanwezig Citrus. Prikken van Grapefruit. Afdronk niet al te droog Een licht bittere uitvloei en nasmaak. Mocht iets meer body gehad hebben. Een prima dorstlesser.
Viven Imperial IPA (8%Alc.Vol) - Fles Bierfirma Brouwerij van Viven(Sysele) Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag Schuim wandklevig
Het aroma ruikt naar bitterhop Licht zurige prikken
De smaak is kruidig Hopbitterheid Fruitig Zoete toetsen van karamel Mooie Citrus afwerking alles goed in balans Zoete toetsen bieden afwisseling Droog Zeer bittere afdronk Vloeit lang uit Topper!
Dale’s Pale Ale (6,5%Alc.Vol) - Blik Oskar Blues Brewery– Longmont Colorado USA
Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag
Een fruitige neus Gistig Bitter toetsen Hoppig
De eerste slokken zijn zoet (Karamel) Zoete dominatie in het begin. Toetsen van taart. Hoppig maar niet overweldigend Citrusprikken Een lichtbitterheid in de achtergrond Bittere nasmaak Geen slechte APA
Moutig Metaal in het aroma Tijdelijke toetsen van een pils aroma
Moutig begin Karamel Lichte bitterheid Ook pilsprikken in de smaak Weinig toetsen van hop Het bier is eerder moutbitter Vloeit tamelijk lang uit. Lekker maar iets te braafjes voor een IPA!
Blond licht wazig bier Witte schuimkraag die vlug verdwijnt
Eerste aroma is hoppig Tikje citrus - sinaasappel Toetsen van exotisch fruit
Floraal bittere aanzet De bitterheid is matig maar is duidelijk aanwezig. Prik en lichte bites op de tong zweempje karamel Licht bittere afdronk Droog Een lekker bier met voldoende body ondanks de maar 4,2% alcohol. Zeer goed
De neus ruikt hop Fruitig Lichte waarneming van groenten gist Pompelmoes
Licht bitter begin Ook in de smaak een tikje gist De smaak is eigenaardig – leer - aards? Niet zo fruitig, eerder kruidig grassig. Droog Citrus Karamel Droge afdronk.
St. Ambroise IPA (6,2% Alc.Vol) - Blik McAusian Brewing.– Montreal Canada
Goudblond bier met witte dikke schuimkraag Kookzuur sterk aanwezigheid wandklevig
Zoet karamelaroma vertroetelt de neus. Prikjes van Abricot Brandy Weinig hop in de neus.
De eerste slokjes zoet Karamel De bitterheid is eerder moutbitterheid hoppetoetsen mochten duidelijker aanwezig zijn Niet evenwichtig Niet echt een IPA voor ons!
Licht goudblond bier met witte schuimkraag Een heerlijke fruitige neus Florale toetsen.
De aanzet is bitter Grapefruit laat zich opmerken Lekker hoppig Zoete smaken komen effentjes tussendoor. Een mooie bitterheid in de achtergrond Het bier is mooi in balans Lekkere droge en zachte afdronk Prachtige IPA
St. Ambroise Double IPA (8,0% Alc.Vol) - Blik McAusian Brewing.– Montreal Canada
Donkerblond wazig bier met witte schuimkraag
Hoparoma Fruitig - banaan Lichte alcoholprikken
Redelijk bitter begin. Zacht en mals ondanks de 8% Zoete toets Karamel Fruitige prikjes Exotisch fruit Tikje honing De bitterheid op de achtergrond houd aan. De afdronk is droog met wat zoetigheid. Niet slecht!
Le Cheval Blanc double blanche (6,2% Alc.Vol) - Fles Les Brasseurs RJ– Montreal – Canada
lichtgeel wazig blond bier met bleke groene schijn Dikke schuimkop met wit fijn schuim.
De neus bied een bloemig boeket Hoppig Een tikje tarwe Peperprik
De smaak is vrij hoppig Scherpe Bitter toetsen Peper Grapefruit Licht kruidig Taart Droge afdronk Witte IPA?
Death Valley (8,0% Alc.Vol) - Fles Les Brasseurs RJ– Montreal – Canada
Goudblond bier Witte fijn schuimkraag die vlug verdwijnt.
Hoppig aroma Een beetje zwavelig Fruitige Gist Abrikoos Granig Tikje gerookt Licht botergeurtje (niet storend) Hoppige aanzet. Kruidige toetsen afgewisseld met een fruitigheid van abrikozen. Tikje gebrand Bitterheid in de achtergrond Lichte alcoholwarmte laat zich opmerken Een matige bittere afdronk Vloeit lang uit.
De smaak van het bier was prima zowel uit de blikjes als uit de flesjes. Een vergelijking zou misschien beter zijn geweest indien we hetzelfde bier konden proeven in beide verpakkingen.
We hebben wel vastgesteld dat de bieren uit blik bij het uitschenken iets minder schuim produceerden of de bieren uit de fles.
Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge - Lindemans Kriek – Bruegel - Duchesse De Bourgogne - Adriaen Brouwer Dark Gold - De Verboden Vrucht - Cuvée Delphine
Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge
Onlangs hebben we in het Poperings HOPmuseum de Bier-en Kunstavond meegemaakt. Deze avond ingericht door het museum in samenwerking met het Poperings Bierproeversgenootschap was een groot succes. Een 50-tal proevers kwamen opdagen. Edwin Ghequire voorzitter van het Genootschap was de spreker van dienst.
Het eerste bier was Lindemans Kriek. Alle etiketten van deze brouwerij worden versiert met sierlijke ornamenten. Deze vloeiende lijnen werden vroeger veel gebruikt in de Art Nouveau. En zeg eens eerlijk! Brussel, Geuze en Horta, zijn dit geen treffende gelijkenissen?
De aanzet is zoet Kunstmatig gezoet Suiker Kersensiroop moutige achtergrond Licht zuurtje in de diepte. Zoete afdronk Een frisdrank van 3,5%
Het tweede bier was Bruegel amber ale gebrouwen door brouwerij Van Steenberge. Het bier is vernoemd naar de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude Op het etiket prijkt een detail uit de schilderij ‘Boerendans’ geschilderd rond 1568. Het paneel is gedateerd noch gesigneerd, maar is rond dezelfde tijd geschilderd als De boerenbruiloft. De twee schilderijen zijn van dezelfde grootte en worden vaak gezien als bij elkaar horend. Ze zijn voorbeelden van Bruegels late werk. Ze zijn gekenmerkt door monumentale Italiaanse figuren.
De eerste slok is niet meteen raak Een beetje teleurstellend Moutig Caramel tikje gebrand. Beetje tofee getint heel lichte bitterheid Kruidig Allemaal minimaal Middelmatige body Eenvoudig, niet slecht maar ook niets meer
Voor de pauze proefden we nog Duchesse De Bourgogne van brouwerij Verhaeghe. Duchesse de Bourgogne verwijst naar Maria van Bourgondië, echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk. Op het etiket prijkt Maria met een zwarte valk op haar hand. De naam van de schilder is niet terug te vinden. Maria overleed op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard in het bos bij het kasteel van Wynendaele nabij Torhout. Haar vierjarige zoontje Filips de Schone volgde haar op, onder het regentschap van zijn vader Maximiliaan. Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, waar haar grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd.
Duchesse De Bourgogne (6,2% Alc.Vol) BrouwerijVerhaeghe– Vichte
Robijnkleurig bier met beige dikke schuimkraag
Aroma van balsamico azijn licht zurig en fruitig.
Zoete fruitige aanzet Zoete kersen Ook hier prikjes van Balsamico Tikje hout karamel Zuur en zoet wisselen elkaar af en bieden een lekker smaakpallet droge zure fruitige afdronk Een prachtig West-Vlaams roodbruin
Na de pauze starten we met een Adriaan Brouwer Dark Gold gebrouwen bij Roman. Adriaen Brouwer kwam in de plaats van het vroegere bier “Oudenaards bruin”. De naam verwijst naar de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer die afkomstig was van Oudenaarde en een bewogen leven heeft geleden. In Oudenaarde verwijzen heel wat zaken naar Adriaen Brouwer.
Op het etiket, een portret van de kunstenaar.
Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw. Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge een grote invloed hebben gehad. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.
Adriaen Brouwer Dark Gold (8,5% Alc.Vol) BrouwerijRoman– Mater
Koperkleurig bier met beige schuimkraag.
Aroma is caramel Rozijntjes Fruitig
De eerste slokjes zijn zoet moutig karamel Bruine suiker Nu en dan een zuur tintje maar wel gedoseerd. Chocolade prikken. Donker fruit een tikje alcoholwarmte Goed evenwicht
Afdronk is licht bitter. Een goed gebrouwen klassiek bier.
Het vijfde bier is ‘De Verboden Vrucht’ van brouwerij Hoegaarden/InBev. Op het etiket Adam en Eva geschilderd door Jan van Scorel (1495-1562) geboren in Schoorl. Hij schilderde Adam en Eva in 1540 met olieverf op een houten paneel. Wat opvalt is het lichamelijke van deze twee figuren, geplaatst in een lieflijk landschap. Eva leunt tegen de boom der wijsheid. In de compositie is een ets van Adam en Eva uit 1504 van Dürer terug te herkennen, waarin Eva de appel aan Adam aanreikt. Op het etiket van het bier : Adam ontvangt niet, maar lijkt in dit geval te geven aan Eva, die er nu nog wulpser bijstaat. De boom der wijsheid en de appel is verdwenen en het bierglas staat nu centraal.
De Verboden Vrucht (8,5% Alc.Vol) BrouwerijHoegaardenInBev – Hoegaarden/Leuven
Robijnrood bier met een witte schuimkraag
Eerste slok is moutzoet gevolgd door een kleine chocoladetoets Karamel Rozijntjes Tikje fruitig Kruidig (Koriander) Aangenaam van smaak Zoetkruidige afdronk Ondanks de massaproductie toch een goed bier!
Een topper op de Bier-en Kunstavond was het laatste bier ‘Cuvée Delphine’(11%Alc.Vol) van de Struise Brouwers. Dit bier ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II. Ze hunkert naar erkenning in zowel haar werk- als privéleven, dus besloten De Struise Brouwers dat ze vereerd mag worden als was ze een prinses. Mevrouw Boël heeft toelating gegeven om een van haar kunstwerken laten gebruiken voor het etiket.
‘Truth Can Set You Free’ is een print van 100 stuks. gepigmenteerde Inkt op doek in een omlijsting van plexiglas.
Dit bier is een Black Albert die 12 maanden gerijpt is geweest op Four Roses bourbonvaten!
Het bier ruikt hemels Chocolade Karamel Warme alcohol
De smaak correspondeert met het aroma. Zoete karamel Alcoholwarmte
Vanille Donker fruit Tikje geroosterd Zacht met een heerlijk mondgevoel. tikje aards Chocolade en fruitige afdronk. Een van de beste bieren die ik al geproefd heb
Een gezellige avond met veel wistjedatjes en lekkere bieren.
INFO :
25 september 2015 : Muzikale bieren 20 november 2015 : Henegouwse bieren 04 december 2015 : Quadrupel bieren
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.
Ichtegem's Grand Cru (6,5 Alc.Vol) BrouwerijStrubbe- Ichtegem
Robijnrood bier met een witte schuimkraag.
Een lekkere neus van caramel Kersen. Balsamico
De smaak is lichtzoet afwisselend zuur moutig Donker fruit (Kersen) tikje hout Het heeft een middelmatige body en een licht mondgevoel Een matige zure afdronk Een prima roodbruin biertje
Het aroma is moutig. Karamel. Warme lichte geur van alcohol.
Moutige slokjes Karamel Citrus en/of Limoen toetsen zijn leuke smaakmakers en wekken een glimlach op het gelaat. Alles gevolgd door een redelijke bitterheid Algemeen is het bier mooi in evenwicht. Droge afdronk. Een struis bier waar ik van hou.
Oscar Bruin (6,5 Alc.Vol.) BrouwerijEutropius– Heule
Koperkleurig redelijk helder bier met gebroken witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt lichtjes gebrande mout. Karamel.
De aanzet is zoet/bitter. Moutige toetsen van karamel Ook komt er af en toe een fruitig bananen tintje door. Het mocht nog ietsje fruitiger zijn. De afdronk is licht bitter en vloeit uit Het bier is lekker maar mist ietsje meer body. Smaken mogen nog meer naar voren komen. Maar toch Allemans vriend.
Moutig zoet. Wat fruitigheid van Citrustoetsen. Zachte bitterheid alles goed in evenwicht. lichtzoete afdronk. Meer hop zou het bier nog karakter geven. Had er iets meevan verwacht Maar al bij al een bier voor iedereen.
Triest Ale (7,5 Alc.Vol) BrouwerijDen Triest– Kapelle-op-den-Bos
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
Moutige toetsen in de neus. Karamel. Ook kruidige prikken Licht hoppig met een floraal tintje
Het begin is lekker moutig. Een kruidensmaakje (juist van pas) Een lichte bitterheid in de verte maakt het bier evenwichtig. Hoppige prikjes Het bier is mooi in balans. Een droog einde met een licht hoppige afdronk. Top!!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft. Ook het bier kan veranderen! Restyling door de brouwer, het verouderen enz... Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Een bezoekje aan de Red Rose (Brugge) - Morpheus Tripel
Bij een bezoek aan Brugge behoort als bierproever altijd een bezoek aan een Brugs biercafé erbij. Nu ook deze keer. Eerst wat genieten van de gezellige drukte in de binnenstad, kuieren langs de reien en dan de nieuwe geïnstalleerde app gebruiken om de Cordoeaniersstraat 16 te vinden. Want daar is ons doel gevestigd.
Deze straatnaam kwam er in Brugge ongetwijfeld omdat er verschillende lederbewerkers (Cordoeaniers) woonden en er hun atelier hadden.
In deze smalle straat niet ver van de burcht en even weg van de drukte is dus de ‘Red Rose’ gevestigd. Dit Hotel en bijhorend streekbierencafé stonden nog niet op mijn lijstje en ik had al lang aan uitbater Kris Veireman beloofd om even binnen te wippen bij een volgend bezoekje aan Brugge.
We waren even onder de indruk van het prachtige interieur. Het café had zijn naam niet gestolen. Rode muurbekleding en tientallen rode rozen sierden het plafond van de prachtige gelagzaal.
Alsof de uitbater wist dat we eventjes de rust opzochten vulde heerlijke jazzmuziek het etablissement.
De bierkaart is indrukwekkend. Honderden bieren staan op de kaart. De Trappisten zijn hier duidelijk kind aan huis. Oude en jonge Orval, Westvleteren 12 en de nieuwe Trappistenbieren zijn er te verkrijgen. Ook oude geuzen en verouderde kelderresten staan uitdagend te prijken.
Moeilijk om een keuze te maken uit dit geweldige aanbod. Maar toch! Ik koos voor een Morpheus Tripel van Alvinne. Annemie voor een blauwe Chimay Het bier werd vakkundig uitgeschonken door kelner David
Morpheus Tripel (8,7%Alc.Vol.)
Licht wazig oranje bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied karamel Ook een beetje gist. Kruidige prikkels.
De eerste slokjes zijn zoet Karamel Moutig In de verte een lichte hopbitterheid. Ook een lichte zuurheid komt even naar boven. Fruitig. Beetje alcohol. vrij droge afdronk
Kortom :
een lekker bier met een eigen smaakprofiel door de Morpheus gist.
Amberkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag Gistige neus Graanachtig toetsen licht zurig
De eerste smaak is kruidig Maar niet zo fel als mijn verwachtingspatroon (verwacht doordringendheid van Chilipepers!)
Bitter toetsen afwisselend met zurigheid. (Citrus) ook zoete prikjes komen in de smaak even piepen. redelijke body ondanks maar 4% alc. Een complexbiertje, goed maar meer extreme smaken verwacht van deze Big Bayou! Maar is dit wel nodig?
Hoppig aroma in de neus. Fruitige prikken. Heerlijk!
Tropicale smaken – Citrus Mango. In de achtergrond een mooie bitterheid. Alles in een perfect evenwicht
Een droge afdronk Een afvloeiende bitterheid
Met een perzik nasmaak in de mond. Topper!
Alvinne / Naparbier Gentleman Sour Ale (11,5% Alc.Vol.) BrouwerijAlvinne– Moen
Donker bier (Zwart) Gebroken witte schuimkraag.
Licht zure neus (rode bessen) met een heerlijk vineus tintje. Aangenaam om aan te ruiken!
De eerste kennismaking met de smaakpapillen is licht zuur Ook zoete hints komen naar boven. Karamel - chocolade Ondanks het hoge alcoholpercentage is het heel mild van smaak. Opletten dus! Fruitige toetsen van zure appeltjes. Aardse trekjes Een lekker biertje uit Moen
Een fijn aantrekkelijk aroma van rozijntjes Karamel Ook toetsen van taart
De smaak is vol. Caramelmout Geroosterd Cappuccino trekjes Chocolade en ook enkele vanilleprikjes laten de smaakpapiilen genieten. Bitterzoet Alcoholwarmte doet het bier alle eer aan Goed gebrouwen bier mooi in evenwicht zoete afdronk Mooi en heerlijk bier!
Robijnkleurig helder bier met dikke romige roze schuimkraag
Fruitige neus Licht zurige kersen Fijn om aan te ruiken!
Zoete kersensmaak Snoepachtig kontjes (Van die rode snoepjes die net twee billen hebben, en dus op een poep lijken) Een tikje hout Alles is een beetje kunstmatig
Droge afdronk Met ijs is het een geliefd terras bier. ook bij een zoet dessert kan het tot zijn recht komen. Het bier kan veel zoetemondjes bekoren Maar niet echt mijn dada door ietsje te zoet.
Heerlijk parfum van mout Granen prikje gist Fruitige toetsen van banaan
De eerste slok is moutig Licht zoet afwisselend met licht bitter Enkele kruidige oprispingen Prikken van taart Droog Weinig body Een tripel zonder pit Het aroma was beter dan de smaak! meer van verwacht.
Straffe Hendrik Wild 2014 (9,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Halve Maan– Brugge
Donkergouden bier met dikke witte schuimkraag
Een beetje wilde gist in de neus (Bret) Ook toetsen van citrus Ook enkele kruidennota’s te ruiken.
De eerste slok is niet zo bitter dan verwacht. Eerder zoetmoutig afwisselend met een lichte zure lambiksmaak. Een tripel zeg maar met een beetje funky invloeden. Goed evenwicht. Een licht complexbier met droge afdronk en een licht zuur einde Lekker!
The Devilles – Rock, n’Rollbier (7,3%Alc.Vol) Brouwerij’t HofbrouwerijkeBeerzel
Donkerblond bier met witte rotsachtige schuimkraag. Bij het openen was er en kleine gushing (spuiten)
Moutige neus Een beetje gistig lichte toetsen van hop.
De smaakpapillen proeven een licht zurigheid Onmiddellijk gevolgd door bitter. De smaak is een beetje ongewoon. licht verouderd (gebrouwen in 2014) Er is geen voldoende evenwicht tussen de smaken. Kruiden komen soms piepen. Droge afdronk. Niet echt mijn dada
De gegevens staan op het capsule. Hier is sprake van oud bruin?
Blond helder bier met veel koolzuur. Witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidig
De eerste smaak is vrij moutig. Gevolgd door zoete toetsen Een geringe bitterheid op de achtergrond Ook in de smaak kruidige toetsen. Het bier is ietsje geparfumeerd. Nu en dan een licht zuurtje. Bittere afdronk Hoppige nasmaak Lekker bier maar ook niet meer.
Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in De Gouden Vis (Mechelen)
Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in De Gouden Vis (Mechelen)
Enkel Brouwerij het Anker en het Douaneplein waar het jaarlijkse bierfestival van de Beerbrothers doorgaat waren de enige plaatsen in Mechelen die ik tot nu toe kende.
Tijdens ons onlangs driedaags gehouden verblijf in de stad van de Maneblussers leerden Annemie en ik Mechelen beter kennen. We hebben deze mooie fijne stad doorlopen tot onze voeten aardig pijn deden. Maar het was de moeite. Onze wandeltocht bevatte veel Historische hoogtepunten (Stadhuis, Gerechtshof,St.-Romboutskathedraal, het groot en klein begijnhof, de prachtige gevels langs de Dijle enz…). Het was een veelzijdige wandeltocht die ons zowel van shopping, natuur als cultuur liet smaken met tussendoor een natje en een droogje. Genieten was onze boodschap.
Op mijn lijstje van te bezoeken horecazaken stond Café ‘De Gouden Vis’ geprogrammeerd. Dit 18e eeuwenoud huis (Vroeger De Gulden Nobel genoemd) is sinds 1987 een beschermd monument en is nu een bruine kroeg. Met uitzicht op de oude brouwerij van Lamot is er achteraan een terras tot boven de Dijle en een schitterende oude serre waarin de druivenranken welig tieren. (liever hopperanken gezien !) Eveneens in Art Nouveau-stijl toont het café aan de straatzijde een groot 19e- tot vroeg 20e-eeuws raam naast de prachtige arduinen Lodewijk XV-toegangspoort. Het is gelegen in de Nauwstraat niet ver van de vismarkt. Het wordt al jaren uitgebaat door Toon Peeters en wordt al jarenlang gefrequenteerd door kunstenaars en nachtraven allerhande. Een weetje datje : Het blijkt uit onderzoek van slaaponderzoekers dat nachtraven een hoger IQ hebben dan de ochtendmensen. Ziezo dat weet je nu ook!
Uitbater Toon Peeters
Gouden Carolus Hopsinjoor – 8,0%Alc.Vol.
Goudblond bier met een romige witte schuimkop.
De neus ruikt een aroma van bloemen en hop. Citrus prikjes. Met zoete toetsen.
De eerste slok volgt de neus. Ook hier zoete toetsen die overgaan in een lekkere bitterheid. Hoppig Bloemig Mooie body Een uitgebalanceerde bitterheid Een fris bier met een perfecte afwerking. De afdronk is droog.
Een bewijs dat bier niet altijd beergeekgeil moet zijn om het lekker te vinden.
De Gouden Vis Nauwstraat 7 2800 Mechelen 015 20 72 06
De eerste smaak is karamelmout zoet gevolgd door een lichtgebrande bitterheid. Geroosterde prikjes toetsen van kruiden. allemaal een beetje verward maar toch aangenaam.
De neus is moutig Gistig. Prikjes van gedroogde vruchten.
De eerste slok is moutig. Een mooie bitterheid komt even de smaakpapillen verwennen. Deze bitterheid blijft in de achtergrond aanhouden. Lichte fruitige smaak. Aangenaam hoppig. Soms een citrusprikje. Een droge bittere afdronk. Lekker bier
Met 8 soorten Poperingse hop
Mijn Bier Annum 2014 (6,5%Alc.Vol) BrouwerijDe Graal– Brakel
Licht amberkleurig bier met een dikke witte schuimkraag. Redelijk helder.
De smaak is moutig gevolgd door een redelijke bitterheid. kruidige prikjes (Koriander) brengen leven in de smaak. fruitige citrus toetsen. Bittere afdronk. Met Athanum hops
De eerste slok is kruidig (Tijm - Salie) Misschien iets te kruidig! Scherpe smaak Karamel prikken. Alcohol komt fel opzetten en domineert iets te veel. Smaken van cognac en vanille Een complex bier met diverse smaken door elkaar dat u even moet aan wennen alvorens te genieten.
Proeven van eigen kweek in Wijtschate - De Bosgeus - J.J. Crowe
Proeven van eigen kweek in Wijtschate.
Wijtschate is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Heuvelland. Het dorp is bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.
Sint-Medarduskerk
Eigen kweek
Maar bij de meeste Vlamingen is het dorp bekend van de serie ‘Eigen Kweek’, een Vlaamse televisieserie geregisseerd door Joël Vanhoebrouck. De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om het hoofd boven water te houden.
In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank. Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als "you can’t put your nose in andermans menage". Muizenstrontjes (Hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse". Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt door de kijkers van Eigen kweek. TV1 speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard', waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren. Zie :http://www.een.be/programmas/eigen-kweek/engels-van-eigen-kweek?fb_ref=Default Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt. Het tweede seizoen wordt in het najaar van 2015 op Eén uitgezonden. Nog een weetje : Actrice Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.
"shit of mouse"
Smoefelen en roefelen in ’t dorp
Op zondag 12 april 2015 werd door verschillende gemeenten van het Heuvelland uitgepakt met een fietshappening gekoppeld met proeven en genieten van streekproducten. Een beleving die onze zondag op een aantrekkelijke en smakelijke manier invulde. Annemie en ik zakten af naar Wijtschate waar op het Sint-Laurentiusplein een gezellig marktje plaats vond. Naast de 'Heuvellandse bergstenen (Chocolade), Zelfgemaakte paté, droge worstjes van ’t Lindebos, ambachtelijke confituren van De Pelgrim, Eeuwenhout Kruidenlikeur, Handsaeme Foie Gras, diverse Appellation Contrôlée’s uit Dranouter en Westouter enz… waren er ook enkele streekbieren te proeven. ‘Crowe to remember’ (Heuvellands Bruintje) en ‘De Bosgeus’ een Heuvellands blondje. Beide bieren worden gebrouwen bij De Graal.
Het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog. Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein! Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij. Bron :http://www.mijngrooteoorlog.be/?page_id=38
Confituur'De Pelgrim' Dagcentrum de Pelgrim is een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking. De boerderijactiviteiten met de groenten- en kruidentuin, het kweken van dieren en het zelf verhandelen van de producten zijn de belangrijkste activiteiten binnen het dagcentrum. Het fruit wordt verwerkt in het confiturenatelier.
Voor de kiosk : Gedenkzuil militaire en burgelijke doden WOI WOII Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.), werd onthuld op 11 mei 1927.
Ook de bieren van Giesbaargs Muurken waren aanwezig.
Appelation Heuvelland
Eeuwenhout kruidenlikeur. Een kruidenlikeur samengesteld met een neus voor de rijke natuur in en rond Dranouter. 14 kruiden waaronder Engelwortel, kattekruid, tijm, boerenwormkruid en Lievevrouwbedstro Vormen de basis van dit lekker drankje.
Heuvellandse Bergstenen Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn,, van het wijndomein van Ward Six op de Montberg. geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen. Ontwerper van deze nieuwe lekkernij is Olivier Verledens.
Lekkere producten vanHandsaeme Foie Gras. Een bedrijf die in 1990 van start ging. Ze volgen de zelfde kweek- en productiemethodes als de Périgord. Onlangs zijn ze begonnen met de kweek van everzwijnen. Ganzen, eenden en evezwijnen worden er versneden en verwerkt als fijne delicatessen.
Ook 100% West-Vlaamse bieren waren er te koop.
Twee Heuvellandse streekbieren De Bosgeus en J.J. Crown
De Bosgeus Heuvellands Blond (6,8% Alc.Vol.)
Blond bier met witte romige schuimkraag Lichtjes wazig
Moutige neus Met een lichte kruidigheid
De eerste slokken zijn zoet Moutig. Met een soms een licht zurig toetsje van de tarwe. Een lichte bitterheid komt naar boven. Ook toetsen van kruiden (Koriander) komen af en toe de kop opsteken. Het bier is zacht en misschien te braafjes Meer hoppigheid was beter geweest. De afdronk is licht bitter en vloeit uit. Maar al bij al goed gebrouwen. Voor de vele toeristen is dit een lekker bier. Voor mij mocht het meer power hebben!
J.J. Crowe Heuvellands Bruin. (10% Alc.Vol.)
Bordeauxkleurig bier met een witte schuimkraag
Zoet aroma met kruidige prikkels Licht geroosterd
De aanzet is zoet Karamel
Afwisselend met een geringe kruidigheid Smaak van gedroogde krentjes. Lichte alcoholwarmte Soms een kleine opwelling van chocolade Lichte bitterheid Zoetkruidige afdronk Een toeristische tegenhanger voor de Bosgeus blond.
Beide bieren worden gebrouwen door brouwerij De Graal Het fruitsap (appels en peren) die in flessen wordt getrokken door De Geperste Zaligheid uit Voormezele geeft Bosgeus zijn speciale smaak. Het is een tarwebier met aroma van koriander en sinaasappelpil en een percentage van fruitsap gemaakt met fruit uit de eigen boomgaard.
Het wordt geschonken in bepaalde zaken in Heuvelland waar men streekbieren promoot. Het wordt geschonken in aangepaste glazen van 25cl. Op het glas staat een bedelaar uitgebeeld. Het gaat om een tekening uit de16de eeuw. Bosgeus wil ook zeggen bedelaar, vandaar de naam van het bier en ook van het groepsverblijf. Bekijk degeschiedenisvan de streek. De Geus staat ook geschilderd op een muur van de bar in De Bosgeus.
Het bier is ook te verkrijgen in bepaalde streekwinkels in Heuvelland en kan ook gedronken worden in De Bogeus.
J.J.Crowe staat in het teken van WOI werd begin 2014 op de markt gebracht. het gaat om een bruin bier van 10% Alc.Vol. en werd JJ Crowe Brown Beer genoemd naar aanleiding van wat er in en rond De Bosgeus is gebeurd eind april 1918. JJ Crowe kreeg het grootste eerbetoon in Engeland voor zijn heldendaad die hij verricht heeft in Nieuwkerke tijdens WOI op het einde van april 1918, namelijk The Victoria Cross, die hij heeft mogen ontvangen uit de handen van Koning George. Ook in Frankrijk kreeg hij voor zijn heldendaden hiervoor de grootste onderscheiding.
Meer weten over de streekproducten uit Heuvelland en Ieper bekijk dan de site van debuurtwinkels.
Op de grenze van ‘t Franschen, Je kykt op d’n Catsberg En j’ hoort ruysschen Van d’hommelvelden. ‘T is were kèern in ‘n tyd , Geniet’n van è goe teusje bier, En è kloekke stutte, È spelletje speeln En è bitje vertell’n
Een gezellig terras aan de schreve.
Wie als bierliefhebber en Bourgondische levensgenieter het volkse grenscafé Au Nouveau St.-Eloi aan de Gemenestraat 4 in Watou (Poperinge) nog niet bezocht heeft moet er dringend werk van maken. We noemen het een grenscafé want het ligt letterlijk op de grens met Frankrijk, de overkant van de straat heet Chemin Mitoyen.
Gemenestraat of Chemin Mitoyen?
Het typische café kreeg bekendheid in heel Vlaanderen doordat het geïntegreerd werd in de Poperingse Volkssportroute.
In de zaak, kan men verschillende volksspellen spelen. Maar dit niet alleen, de uitbaters zijn er aardig in geluk om van Au nouveau St.-Eloi een echt biercafé te maken. Nu al kun je meer dan een 150-tal bieren degusteren. Hun inspiratie halen ze uit de verhalen van hun klanten. Heeft u elders een lekker biertje geproefd dan proberen zij dit ook graag uit. Zo bouwen ze gaandeweg hun bierimperium verder uit. Biertje per biertje.
In een authentiek sfeervol huiselijk en landelijk decor kun je er ook proeven van het goede leven. De keuken is volks. Ambachtelijke producten uit de streek worden hier met heel veel liefde bereid en opgediend.
Ik hoop dat ik met deze onderstaande fotoreportage u kan overtuigen om eens een tripje uit te stippelen naar het grensgebied van Watou en eens binnenwipt in deze gezellige charmante bruine kroeg.
Volkspellen voor jong en oud.
Poperings Potjesvleesh
Aan deze leuke toog worden volkswijsheden verteld.
Niets is lekkerder dan een Watou Tripel op het terras
WATOU
INFO : Watou is het "Dorp van hoge gisting". Watou : Kunst, rust en ruimte. Watou, het dorp aan de schreve! Eén of enkele dagen uit om een Kunstenfestival tussen taal en beeld te beleven. Om te luisteren naar Gregoriaanse gezangen. In Watou kan je wandelen en fietsen, gastronomisch tafelen of genieten van een streekbiertje.. Tijdens de zomermaanden juli en augustus vormen diverse locaties in het dorp een tentoonstellingsruimte voor Poëzie en Kunst. Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken: Communicatiepaal van Prof. Beeckman, 1985; het Claus - silhouet van R. Raveel, 1993 en het Watou - mozaïek van H. Heyrman, 1988.
Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp. Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke, leveren een uitgebreide selectie streekbieren en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling. De bonde, gebruikt bij de visvangst, symboliseert het Watous jumelage sinds 1985 met Mézières-en-Brenne, een waterrijk gebied in het Franse departement Indre. In de Sint-Bavokerk in Watou tref je de twee praalgraven aan van de eerste graven van Watou, Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en de grafsteen van de mysticus K.L. Grimminck. De Fazantenheuvel in de Stoppelweg is één van de hoogste punten (62m) van Watou. Op 30 april 2000 werd er een oriëntatietafel geplaatst.
Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - La Trouffette Belle d’été -Reuss - Coxydien - Bière Belgo Russe 14-18 - Delirium Deliria Limited edition - Kerkom 80 Quercus - Vesalius
Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor het eerst kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam : ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme, Geroen Vansteenbrugge en William Roelens Opmerkzame personen zien meteen dat het genootschap nu een persoon minder telt. Deze vroegere 6de persoon wordt nu vervangen door iemand waar we te gast zijn.
Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
We waren te gast bij Kevin Vermote, uitbater van het gerenommeerde biercafé ‘Het Bourgondisch Kruis’ op den Belgiek in Deerlijk. Vooraleer we begonnen werd Kevin beloond met het Beeldmerk ‘Think Global, Drink Local’ een initiatief van het HOPnieuws en bedenker Ariël Meeuwsen.
Lekkere aanzet De smaakpapillen zijn uiterst tevreden Citrus prikken Een heel fijne bitterheid Het bier is mals en zacht Het degusteert heel vlot Licht bittere afdronk Een zomertoppertje
(dit is één van de 100 belg. bieren die je MOET geproefd hebben volgens Tim Webb)
Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de brouwerij herintroduceert Marc Limet het versnijbier Reuss op basis van zijn Bink Blond en lambik uit het Pajottenland. nu ook gemengd met Kerkomse Tripel, het paradepaardje van de brouwerij, afgevuld in 75cl-flessen. Het bier was meer dan 6 jaar niet beschikbaar en nu limited gebrouwen in de herfst van 2014.
Helder blond bier met witte schuimkraag.
Een lichtzurig aroma (Lambiek) Tikje positief muffig Appeltjes
De eerste smaaktoetsen zijn zurig Wel aangenaam zurig Champagne gelijkenis Toetsen van peper Droge afdronk Een mooie smaken combinatie. Weerom een topbier!
Oh wat worden we verwend!!
Coxydien (7,6%) – 75Cl De Verhuisbrouwerij Een bier van Hotelschool Ter Duinen Een Coxydien is iemand die lessen gevolgd heeft in de hotelschool Ter Duinen.
Donkerblond wazig bier met een witte schuimkraag.
Moutige neus Amandeltjes Taartaroma’s Aroma van een Speciale Belge
Moutig begin. Ook in de smaak treffen we Taart en Amandel Pale Ale in de keel Prikjes van marsepein komen boven. Alcoholwarmte Ietsje pietsje oxydatie. Afdronk is bitter en droog.
Klaar helder heel licht blond bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt Moutigheid Een lichte hopbitterheid Vanilletoetsen Lichte alcohol
De smaak heeft een moutig begin. Lichte bitterheid Zacht hoppig parfum citrus Pittig bier Mooi uitgebalanceerd Lekkere klassieke zomertopper.
Kerkom 80 Quercus (9,0%)1 x 33 cl BrouwerijKerkom Voor drankencentrale Rotsaert uit Zedelgem n.a.v. hun 80-jarig bestaan. Quercus staat voor eik. gebrouwen met 4 west-vlaamse hopsoorten : challenger, goldings, brewers gold, target
Blond wazig bier met grof wit schuim
De neus ruikt eerst een pilsaroma Licht gerookt afwisselend met zoete toetsjes en daarna enige bitterheid.
De smaak doet ons denken aan Bink blond Daarna licht gerookte smaak. Alcohol warmte Bittere toetsen afwisselende prikken van exotisch fruit. Bittere droge afdronk Beetje complex. Wel lekker!
Een zurig begin. Meer zurigheid in de neus dan op de tong. Unieke combinatie tussen krieken en warmte. Goede body en een mooi evenwicht Bittere toetsen Tikje hout (Looizuur) Enige amandelprikken komen soms boven
Topper
Nadien volgde een prachtige kaasplank waar we het Keikoppenbier van brouwerij De Plukker (Poperinge) bij degusteerden. Een Rodenbach caractère rouge werd ontkurkt om de namiddag te beëindigen.
We danken iedereen die bier heeft afgestaan om ze door ons te laten proeven Het Poperings Bierproeversgenootchap voor de degstatieglaasjes en kastelein Kevin, voor de leuke ontvangst en het bezorgen van de kaasplank!
Voorzitter William Roelens william.roelens@telenet.be
Uitreiking van de Gouden Glazen 2014 - Zwevegem 2015
Uitreiking van de Gouden Glazen 2014
Zwevegem 2015
Zoals elk jaar werd ik uitgenodigd door Flanders Events om het Gala van het Gouden glas bij te wonen. En elke keer is het een eer om er aanwezig te zijn. Het waren weer fijne momenten die ik koesterde tussen genodigden, brouwers en fijne biervrienden.
Dit jaar koos Voorzitter Yvan en zijn ploeg voor een andere formule. Niet meer in een zaal waar ze alles zelf moesten regelen, nee dit jaar vierden ze het Gala in restaurant ‘Ten Errewaerde’ in Heestert. Zo kon het bestuur en medewerkers zelf de voeten onder tafel steken en genieten van het uitstekend biermenu die er werd geserveerd.
Ten Errewaerde
Ten Errewaerde - Plein 8 - 8551 Heestert.
U hoeft als bierliefhebber eigenlijk niet ver te zoeken rond de streek van Zwevegem om een locatie te vinden die een lekker biermenu op de kaart heeftstaan. HetRestaurant Ten Errewaerde in Heestert met Bart Ottevaere aan het fornuis bied deze mogelijkheid. Meer nog, u kan er ook terecht voor een Whiskymenu. Het restaurant beschikt over een groot aantal uitzonderlijke Whisky’s. www.tenerrewaerde.be
Het Restaurant beschikt ook over een bijzondere collectie Whisky’s.
De receptie
Op de voorafgaande receptie konden de genodigden proeven van het huisbier 'Ten Errewaerde' gebrouwen bij brouwerij De Ranke. Het moederbier van deze lekkere binnenkomer is Guldenberg. Een sterk blond bier van 8,0% Alc.Vol. Hoppig en moutig met fruitige toetsen. Stevige body en verfrissend. Hoppige droge afdronk.
'Ten Errewaerde' 8,0% Alc.Vol.
Luc Vanassche en Eddy Defoor Schepenen Zwevegem
Hector Neyt en Caroline Van Den Driessche vertegenwoordigen brouwerij 'Liefmans' (Moortgat). Brouwer Geert Toye en vriendin van brouwerij 'Toye'. Hendrik Vandendriessche en Pascal Ostijn van Bierfirma 'Druide'. Filip Vanhaverbeke en echtgenote Isabelle David van bierfirma 'Flanders Fields Brewery'
Vooraan : Toast met ham en Camenbert, appelsalade met Goedendag
Toast met boerenpaté,champignons, gelei van Rodenbach Grand Cru
Stijn De Neve vertegenwoordigde Brouwerij Bosteels. Vertegenwoordiger Jurgen dHondt en Sharon Degrendele - Brouwerij De Brabandere Gilles Brotcorne Vertegenwoordiger Brasserie des Légendes Brouwer Guido Devos van brouwerij 'De Ranke'
Geert Welleman en echtgenote vertegenwoordigen Bierfirma 't Giesbaargs Muurken' alsook Hein Delabie en echtgenote. Laurens Meeus vertgenwoordiger 'Halen Breweries' Dirk Van damme en echtgenote Wendy Descamps vertegenwoordigden brouwerij "Het Anker"
Geert Vandromme en echtgenote vertegenwoordigden Brouwerij 'Rodenbach.' Marketing manager Nicolas Degryse en Cindy van Damme (Vertegenwoordigster) bij Brouwerij Omer Vander Ghinste. Benny Van Hecke (vertegenwoordiger brouwerij Malheur) met vriendin Sofie Gezelle. Ronald Thulie (Vertegenwoordiger Westmalle)
Vooraan : Scampi met yoghurtvinaigrette van Rodenbach Rosso en een Soepje van mosseltjes met Muurken blond
De Gouden Glazen
Alain Vanhoutte Public Relations Flanders Events VZW verwelkomde iedereen en belichte het voorbije werkjaar en zette de helpende krachten in de bloemetjes. Hij had veel lof voor de aankomende jeugd die later het roer zal kunnen overnemen. De toekomst is verzekerd.
Voorzitter Yvan Devlaminck
Eindelijk is het zover! De winnaars worden bekend gemaakt
Yvan Devlaminck Voorzitter bij Flanders Events nam het woord
"Ieder jaar organiseert Flanders Events vzw op het Internationaal Streekbierenfestival een verkiezing van het beste aanwezige streekbier in vier categorieën, de wedstrijd ‘Beregoed Bier’. Bij deze editie werden de brouwerij in 2 ‘afdelingen’ gesplitst volgens gebrouwen aantal hectoliter in het jaar voorafgaand aan het festival. De Gouden Glazen worden dus jaarlijks toegekend door een publieksjury in de vier categorieën, de beste Doordrinker en Zoethouder, en het beste Voorzichtige Degustatiebier en Geprononceerde Degustatiebier. Er waren dus 8 Gouden Glazen te verdelen".
Het vernieuwde Gouden Glas 2014!
Uitslag
Een Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Boscoli van brouwerij Het Anker en naar Rodenbach Rosso van Palm Breweries.
De beste Doordrinker was enerzijds Kwaremont van Brouwerij De Brabandere en anderzijds Ambiorix van Brasserie des Légendes.
Brouwerij Vander Ghinste kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Omer zo ook de brouwerij Toye met hun Goedendag.
Palm Breweries opnieuw en bierfirma Giesbaargs Muurken, ten slotte, namen een Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij respectievelijk hun Rodenbach Grand Cru en hun Muurken Blond.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.
Gouden Glazen en beren wachten op hun nieuwe baasjes!
De winnaars met glazen en beren!
Flanders Events steunt de Engelenhoeve
Flanders Events VZW steunt ook dit jaar Greetje en Dennis met hun project op hun hoeve in het landelijke St Denijs. Hun boerderij werd een pretpark voor kinderen en volwassenen met beperkingen. Flanders Events staat volledig achter dit initiatief en heeft tijdens deze avond van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Engelenhoeve een financieel steuntje te geven. Een cheque van 1250€ werd met veel plezier overhandigd. Meer info omtrent dit projecthttp://www.engelenhoeve.be
Het bestuur en Greetje Delanghe van de Engelenhoeve die een cheque van 1250 € in ontvangst mocht nemen.
Het Biermenu
Alle winnende bieren werden verwerkt hetzij in de aperitiefhapjes, het voorgerecht, hoofdgerecht en het desert, Natuurlijk konden ook de winnende bieren worden geproefd met dank aan de winnende brouwerijen.
Pladijsfilet/spitskool/zalf van schorseneren/grijze garnaal/mousseline met Omer
Eendenborst/geconfijt witloof/wortel/krokante stro-aardappel/sausje van Rodenbach Grand Cru
Ijssoufflé van Rodenbach Rosso Biertaartje met Goedendag Chocoladeschuim met Ambiorix Crème Brulée met Boscoli
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten en heerlijk proeven van de winnende bieren.
Met dank aan Yvan Devlaminck voor de uitnodiging en Chef Bart Ottevaere voor het heerlijke biermenu.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijzen wij u graag door naar de websiteswww.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de Uitreiking van de Gouden Glazen.