Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    23-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleveretien - Hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout - gebrouwen bij De Scheldebrouwerij - Meer







    Kleveretien














    sepia
    herinneringen aan vervlogen tijden
    kaarten
    klavertje vier (tien ?)
    zwart en straf (oei, dacht dat de Sint al weg was met zijn Pieten)
    zwart/wit (bier/sneeuw)
    nog even en dan komt de dooi
    byebye winterellende en winterpracht
    hallo zwarte parel

    Caro
    24 januari 2013















    Na ‘Schuppenboer’ en’ Hertenheer’ is ‘Kleveretien’ het derde bier
    dat ik van hobbybrouwerij ‘Het Nest’ uit Turnhout op deze bierblog bespreekt.
    Ook dit bier werd gecreëerd in hun kleine brouwinstallatie.
    Om het uiteindelijk grootschaliger te laten
    brouwen bij De Scheldebrouwerij.
    Evenals de andere biernamen werd ook deze naam gekozen
    enerzijds als verwijzing naar Turnhout, de thuisbasis van brouwerij Het Nest
    maar Turnhout is ook de stad van de speelkaarten.
    . De naam is het dialect voor klaveren tien.
    Die staat dan ook afgebeeld op het etiket.
    Anderzijds verwijst het cijfer 10 ook naar het alcoholpercentage
    van het bier en naar het tienjarig bestaan van de “Orde van de zatte mus”.
    Dit is een club van vrienden-bierproevers die sinds 2000 samenkomen
    om speciaalbieren te proeven en waaruit later brouwerij Het Nest is ontstaan.

    Zoals u in een vorige reportage kon lezen ben ik geen voorstander
    van verouderde bieren.
     
    Maar dit bier is gewild verouderd en dit smaakt u (in positieve zin).
    Het knipje die de houdbaarheidsdatum aanduid stond tussen 2012 en 2013.
    Bart Cuypers een van de brouwers liet mij weten dat
    het
     bier al minstens twee jaar oud is. Het is nog een flesje van het
    allereerste brouwsel.
    (
    gelanceerd op 23 oktober 2010)






    Kleveretien - 10% Alc.Vol.






    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag.

    Bij het openen van het flesje komt er
    een zwoel en zoet aroma vrij van donker fruit
    Rozijntjes en oude port.

    De eerste slok laat ons verassen door de alcoholwarmte
    Lekker
    hartstochtelijk zoet
    Moutig (Karamel)
    Ook hier smaken van donker fruit
    Chocolade
    omringd door bittere toetsen
    Kruidig
    Een tikkeltje zoethout (niet overdreven)
    Ook een vleugje kaneel
    Zoete afdronk

    Het bier heeft de veroudering van twee jaar oud goed doorstaan.
    Bewaard in goede omstandigheden kan het bier gerust nog twee jaar bewaren.
    Een winterbier met heel veel warmte!
    Kan met gemak een kersenpitkussentje vervangen
    J

     

    Lees ook :

    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout
    Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke

    INFO :

    Hobbybrouwerij Het Nest vzw

     

    Veldstraat 22

    2300 Turnhout

    tel: 0477-78 02 52

    e-mail: bart.liesbet@pandora.be

    website: www.hbhetnest.be

     

    Scheldebrouwerij, Meer



    Met dank aan Caro voor het label tekstje

    23-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter 13 - Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk




    Winter 13



    Die nacht  hadden de sneeuwvlokken zich laag bij laag
    horizontaal opgestapeld.
    Een 15 cm dik  sneeuwtapijt was ’s morgens het witte resultaat.

    Om geen gas-boete te moeten betalen en de postbode een perfecte doorgang
    te verlenen heb ik als zoals elke goede burger mijn oprit sneeuwvrij gemaakt.
    Naar het schijnt zou dit werkje in feite ‘verplichte arbeid’ zijn
    en daarmee in strijd zijn met het internationaal recht.

    Om nog meer aflaten te verdienen heb ik mij zelfs
    opgeofferd om ook de besneeuwde opritten van
    twee oudere buren ijsvrij te maken!











    11u00 in de ochtend.
    Tijd dus voor een opkikkertje
    Ik kon kiezen tussen de  complexe smaak met een rijk gevarieerd
    smakenpalet van een Senseo koffiepad
    of mezelf scherp zetten voor de heerlijke smaak van een
    Cup-a-Soup.
    Nee, als fervent bierfanaat
    koos ik ondanks de koude toch voor een streekbiertje.
    En wat voor eentje! Een bier met de toepasselijke
    naam voor deze tijd,
    “Winter 13” van
    Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk.












    Winter 13 – 8.0% Alc.Vol
    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Geurige moutige neus
    met toetsen van fruit

    De eerste slok is lekker moutig
    Een elegante bitterheid verwend
    mijn smaakpapillen.
    Hoppige toetsen komen nu en dan boven piepen
    De hopbitterheid laat niet los en speelt een
    lekkere hoofdrol in dit biertje.
    Soms toetsjes van noten?
    Het biertje heeft toch iets aards en grassig
    Droge bittere afdronk

    I love it!!

    NB: De gebruikte hoppen Magnum en Cascade zijn van eigen teelt.

     

    INFO :

    Dormaalhof
    Caubergstraat 2
    3150 Tildonk
    België
    tel: + (32) (477) 51 59 91




    19-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verouderde bieren - Regal Christmas - De Podge Belgian Imperial Stout - Speciale Oerbier Reserva 2006 - Stille Nacht 2004 - Westvleteren 12% - Oud Beersel






    Verouderde bieren

     

    Het gebeurt weleens dat we onder de pannen van de Eutropius Proefzolder
    bieren proeven waar de houdbaarheidsdatum al flink is overschreden.
    Vergeten bieren of flessen bewust achtergehouden om aan te tonen
    dat bier evengoed bewaard kan worden dan
    de elite druivendrank die ze wijn noemen.


    Eerlijk!

    Ik hou meer van vers bier.

    Max 2 jaar oud is voor mij de limiet.

    Oxidatiesmaken zijn niet aan mij besteed.




    Regal Christmas (8%Alc.Vol) een Kerstbiertje rond de twintig jaar oud.
    van Brasserie Du Bocq uit Purnode. 
    Bij het uitschenken was er nog een prachtige schuimkraag op het bier.
    Het aroma was muffig en rook naar nat karton. 
    Het bier had een verouderde portosmaak die nog best te degusteren viel.





    Maar bepaalde verouderde bieren kunnen voor verrassingen zorgen. 

    Door ouder te worden gaat ook het rijpingsproces langer duren
    en kan het bier soms een betere (andere) smaak krijgen.

    Ook bieren met een complex smaakprofiel kunnen soms
    door veroudering best aardig uit de hoek komen.

    Ik schrijf ‘soms’!.
    Neem van mij aan dat slechts een heel klein deel van de bieren beteren
    door ouder te worden.
     
    Ook bij wijn is amper 10% van de ganse wijnvoorraad goed
    om een lange tijd bewaard te kunnen worden.








    De Podge Belgian Imperial Stout (10,5%)
    Tweede brouwsel uit 2005 van brouwerij Alvine
    toen nog Picobrouwerij en gehuisvest in Ingelmunster is zo'n bier
    dat lang bewaard en een mooie portosmaak achterlaat.
    Nog een hele mooie schuimkraag bij het uitschenken
    Zoete zwoele geur.
    Ook de smaak is zoet.  Karamel en wat noten.
    De alcohol is duidelijk nog aanwezig.
    De afdronk is zoet en het schuim blijft nog mooi aan het glas kleven.
    Zeven jaar oud en nog lekker.




    Het alcoholpercentage en op welke manier de bieren bewaard
    worden spelen een belangrijke rol.

    Bieren met een alcoholpercentage vanaf 10% hebben meer kans
    dat ze na lange tijd met heel veel smaak nog kunnen gedegusteerd
    worden dan bieren met een lage percentage.
    Een bier met een grote storting aan mout zal later meer smaken voortbrengen
    dan een bier met een kleine moutdosis.
    Daarom bewaard bruin bier ook langer dan een blond biertje

    Maar toch treed er na enige tijd een smaakverandering op. 

    Donkere bieren neigen naar porto te smaken en blonde bieren naar Madeira.
    Hoppige bieren krijgen na lange tijd een kaassmaak.


    Lekker? dat hangt van uw persoonlijke smaak af.
     Met enkele slokken heb ik toch al genoeg.   

    Een 75cl fles wordt moeilijk om volledig uit te degusteren. 

    Want de oude smaak kan algauw beginnen te vervelen?

    Al zijn er hier en daar toch enkele uitzonderingen!







    "Speciale Oerbier Reserva 2006" 13% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.
    Ook hier nog een mooie schuimkraag.
    Het aroma is vrij zurig (Rodenbach aroma)
    De smaak is licht zurig met nog kersentoetsen.
    Ook houttoetsen komen naar boven.
    Best lekker!









    "Stille Nacht 2004" 12% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.

    Het bier bevat geen schuim meer.
    Het aroma is muffig verouderd
    De smaak is zoet, heel zoet
    smaakt naar een zoete witte port







    Westvleteren 12% - 8 jaar oud.
    Toch nog een kleine schuimkraag. Betekent dat er nog een
    klein beetje koolzuur aanwezig is.
    De neus is niet zo fameus meer.
    Stoffig, oxidatie en een soort leeraroma.
    De smaak daarentegen is formitastisch!!!
    Oude portsmaak, rozijntjes
    stroperig zoet maar verduiveld lekker.
    Maar toch zou ik dit bier niet langer bewaren dan 3 jaar!

     

    Bieren die heel lang bewaard kunnen worden zijn
    bieren van spontane (Geuze) en van gemengde gisting (Oud bruin)
    op voorwaarde dat ze bij de bewaring aan bepaalde eisen voldoen.

    Voor een deskundige uitleg zie : http://www.dma.be/p/bier/0_42.htm



     














    Een meer dan 30 jaar oude Geuze van voormalige brouwerij
    Henri Vandervelden .Nu 'Oud Beersel'.

    Muffig aroma

    Aardse smaak

    Een lichte pompelmoestoets (lees lichtbitter) komt piepen maar wordt
    overweldigd door de
    smaak van citroen
    zacht van smaak met nog wat
    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitstekend bewaard

    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar voor kenners en liefhebbers.






    Hier Bernard met een fles Hoeksh Winterbier (9,0%) uit 2004 -
    Brouwerij de Leckere (Nederland)

    De zoete smaak is verouderd en voor mij niet meer drinkbaar.




    Nee, een vol gestapeld kelder met oude bieren oogt misschien mooi
    en kan bewondering opwekken bij andere biervrienden
    maar ik vind het toch jammer van het vele geld die eraan besteed is geweest
    om dan tot de conclusie komen dat veel bieren het
    degusteren niet meer waard zijn.
    Bieren moeten voor mij nog altijd vers gedegusteerd worden.
    tenzij u die oude smaken verkiest boven het lekker moutige en
    het frisse hoppige die eigen zijn aan goed gebrouwen verse bieren.
    Let op! De houdbaarheidsdatum op de fles is enkel een indicatie die de brouwer
    geeft omtrent de kwaliteitsgarantie. Verouderd bier degusteren is zeker
    niet slecht voor de gezondheid!












    12-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.700.000 bezoekers bedankt!!!!







    Ik wil langs deze weg
    de 700.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 800.000

    William








    02-01-2013 om 08:05 geschreven door William Roelens


    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke Extra Special - brouwerij 't Gaverhopke - Stasegem





    't Gaverhopke Extra Special












    Via facebook kwam ik te weten dat brouwster
    Gudrun
    Vandoorne van brouwerij ’t Gaverhopke
    een nieuw biertje had gecreëerd .
    Sophie Vanrafelghem, Belgische Bierdame Nr 1 had het nieuwe bier ontdekt
    toen ze op prospectie was om nieuwe bieren te vinden voor
    haar voordrachten ‘Vrouwen en bier’.
    Ze had een foto van het nieuwe biertje gepost op FB
    Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zaterdag laatsleden
    was ik om precies 15u00 in de gelagzaal te Stasegem.



     



















    Na een bezoekje aan de brouwzaal waar er een
    Kerstshopping plaats vond door ‘de Branding’
    (een dienstverlening centrum voor volwassenen met een beperking uit Heule -
    Ze stelden gedurende de Kerstperiode een
    uitgebreide assortiment
    artisanale geschenken aan de stamgasten voor)
    liet ik
    mij het nieuwe biertje uitschenken door Bruno.












    ’t Gaverhopke Extra Special heeft een alcohol percentage van 10%

    Er werd een nieuw bruin bier gecreëerd

    Voor de hoofdgisting werd er porto en voor de
    nagisting Champagnegist gebruikt.

    Het bier heeft gedurende vier maanden op
    Bourbon Whiskey vaten gerijpt.











    ‘t Gaverhopke Extra Special -10% Alc.Vol.








    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag

     De neus bied lichte toetsen van Porto

    Ook enkele vanille prikkels laten zich ruiken

    De eerste slok is voor mij een verrassing

    In plaats van zoet is het bier licht zurig.

    Ik verwachtte mij aan meer karamel en vanille in de smaak.
    Het heeft eerder de smaak van oud bruin

    Houttoetsen komen naar boven

    Het bier is fruitig

    Ook de smaak van donker fruit komt eventjes piepen.

    De alcohol laat zich en nu en dan opmerken maar is

    redelijk goed gemaskeerd.

    Het bier heeft een lichtzure droge afdronk.

    Ik had het bier persoonlijk veel langer laten rijpen op de Bourbon vaten!
    Maar wie ben ik?
    Toch een geslaagde poging
    Mijn schoonzoon is alvast fan!

     











    Een koffie preventief tegen de Alcoholcontroles.
    De vier andere nieuwigheden (den Twaalf werd volledig her aangepast)
    heb ik aangekocht en gedegusteerd met de schoonzoon




    INFO :

    Brouwerij 't Gaverhopke Comm. V.

    Steenbrugstraat 187 - 8530 Harelbeke/Stasegem
    0497/76 04 12

    info@tgaverhopke.be






    30-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - - Witte - Rare Vos – Hennepin - Three Philosophers - Belle & Forte - Noblesse Extra Ordinaire






    8ste
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule












    Op bepaalde maandagen kijken de leden van het Eutropius
    Bierproefgenootschap al uit naar de volgende dag die komen zal.
    Enkele genoten zijn dan onhandelbaar, gespannen
    en worden het liefst met rust gelaten.
    De reden van deze gedragsveranderingen zijn
    omdat het de
    dag daarop proefdinsdag is.
    De dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt
    om verschillende bieren te proeven.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    “Waarom maar zes genoten”?
    is de vraag die sommigen buitenstaanders stellen.
    Het antwoord is eenvoudig.
     
    Sommige bieren zijn moeilijk te vinden en er is soms
    slechts één flesje beschikbaar.
    Ook die van 25cl moeten gedeeld worden door zes.
    Minder dan elk 4.1666666666666 cl per persoon om te proeven is niet mogelijk.
    Onze smaakpapillen moeten tenslotte verwend worden!

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij


     

    Witte – 5,1% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA







    Helder blond bier
    met witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

    De neus is fruitig en gistig
    Toetsen van tarwe
    Een snuifje vanille

    De aanzet is fruitig
    met een lichte zurigheid
    Fris biertje
    mooie body
    Toetsen van citrus
    Korte afdronk
    Een perfect gebrouwen bier

    Geen wow gevoel maar een mooie starter van de namiddag






    Rare Vos – 6,5% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Het bier verwijst naar de naam van een van de typische cafés van Brussel.






    Helder amberkleurig biertje
    met witte schuimkraag

    De neus heeft een licht muffig aroma
    toetsen van mout
    gist

    Ook de aanzet is vrij zoetmoutig
    Karamel
    Een mooie bitterheid doet onmiddellijk zijn intrede
    Bitterheid afkomstig van citroenschil
    Kruidige toetsen verwennen de smaakpapillen.
    Het biertje heeft een lichte gloed van alcoholwarmte.
    Een korte zoet bittere afdronk.
    Goed gebrouwen bier!



    Hennepin – 7,7% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    De stijl van dit bier wordt ook Grisette of boerderij genoemd
    en kan de vergelijking met een Belgische Saison doorstaan.

    Goudblond helder bier
    met witte schuimkraag

    Een stevige moutgeur stijgt op bij het uitschenken.
    muffig en gistig

    De aanzet is zoet.
    Het bier heeft het karakter van Duvel maar is zoeter.
    Een mooie bitterheid maakt zich meester
    en brengt evenwicht
    Het bier is fluweel zacht.
    Een zoetbittere afdronk.
    Lekker brouwsel!






     

    Three Philosophers – 9,8% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Three Philosophers is een biertje verkrijgbaar in
    beperkte oplage (limited edition)

    Brouwerij
    Ommegang brouwde het bier in een reactie op een beschrijving
    van een huis brouwer over zijn droom bier.



    Donker bier met een licht beige schuimkraag.

    De neus ruikt zoete mout.
    Donker fruit
    Rozijntjes.

    Het begin is zoet.
    Een lichte zure kersen prikkel laat zich opmerken.
    Het bier heeft een fruitige body.
    Toetsen van donker fruit geven een lekkere smaak
    aan het bier.
    Het is fluweelachtig en streelt de tong.
    De afdronk heeft de smaak van porto.
    Nog van dat !


    Met dank Chris Bauweraerts aan Chris Bauweraerts
    voor het schenken van de Ommegang bieren





    Belle & Forte – 7,0% Alc.Vol.
    Receptuur :
    Brouwerij La Fontaine – Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen).
    Gebrouwen bij brouwerij De Graal - Brakel





    Donker bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt bloemig
    (Abrikozen uit dozen)

    De smaak is kruidig
    Een aparte moeilijk definieerbare bitterheid.
    Toetsen van tabak?
    het bier is geparfumeerd.
    Het bier overweldigde ons door zijn diverse uiteenlopende smaken
    maar heeft weinig evenwicht
    Was niet echt ons ding!




    Noblesse Extra Ordinaire – 7,0% Alc.Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog



    Goudblond licht oranje bier met witte schuimkraag

    Mout aroma
    Met fruitige toetsen (appel)

    De aanzet is lekker hoppig.
    Fruitig
    grapefruit
    zoet mals
    Aromatisch maar niet overdreven
    Mooi in balans
    lichte gloed van warm alcohol.
    Lekkere bloemige droge afdronk.
    Smakelijk bier









    Na de proeverij was het tijd om te genieten van enkele paté’s.
    Op de foto van links naar rechts en boven naar onder.
    Kippenleverpaté, Hazenpaté, Perenpaté,
    Boerenpaté, Ouderwetse paté, Calvadospaté,
    Veenbessenpaté en Paté met Omer.



    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be








    27-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempus Fugit MMXII - Brouwerij Den Triest




    Tempus Fugit MMXII












    Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)

    Niet alleen politici maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
    Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
    momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
    Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
    De Gambrinusclub van België,
    een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
    Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,

    Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
    Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
    Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
    talentvolle brouwer hij is.





    Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos







    Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
    Het aroma is heerlijk en bied de neus een
    boeket van lichte citrus en hoppige prikkels

    De smaak is licht zoet
    Vooral fruitig door de gebruikte hop

    de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop.
    De smaak komt echter niet overweldigend over.
    Integendeel ze is mals en zacht hoppig.
    Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven.
    Een beetje aards.
    Een mooie lekkere lichtdroge afdronk.
    Prachtig bier










    Info :

    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos
    Tel. 015-71 43 86

    info@dentriest.be




    17-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Brouwketel – Lille - Tipsy






    De Brouwketel – Lille




    Op een van onze vele biertrips belanden Geroen en ik op een dag
    in ‘De Brouwketel’ te Lille, een gemeente in de Antwerpse Kempen.
    Alleen de naam al wekte onze nieuwsgierigheid.













    De brouwketel is in handen van de familie Van Loock.

    Torsten Van Loock de uitbater is al van de vierde generatie.

    De Brouwketel dateert uit 1800 en was toen in
    de handen van de familie Vloemans.

    Vroeger was dit etablissement een echt volksstaminee
    waar iedereen elkaar kende.
    Van heinde en verre kwamen de mensen om een babbeltje te slaan
    en een kaartje te leggen.

    Er zou ook nog een voedingswinkeltje in het café aanwezig geweest zijn
    en zelfs een klein brouwerijtje.
     
    Vandaar de naam!





     
    Van buiten ziet De Brouwketel er uit als een gewone herberg
    met een mooi terras.






    In 2002 werd het café door de uitbaters volledig in een nieuw jasje gestoken.
    De verlichting werd zelf ontworpen, er werd gekozen
    voor verrassend kleurrijk behangpapier,
    en zelfs schommels aan de toog!

    De zaakvoerders wilden een interieur creëren die je niet
    vlug aantreft in België.

    En zie, het is hen goed gelukt want bij het betreden komt
    men in een leuke trendy horecazaak!














    Bij het binnenkomen vallen de felle kleurenaccenten onmiddellijk in het oog.
    Eigentijds met oog voor detail!














    Vooral de blitse toog vestigt onze aandacht.
    Door de vele prullaria die er hangt te zweven.






    Ook het behangpapier laat zich opmerken!







    Een gezellig hoekje met mooie kleurcombinaties
    die jammer ontsiert is door een banale affiche aan de muur.







    Stijlvolle kroonluchters omringd door glazen paarse lichtballen
    zorgen voor de nodige sfeer














    De uitbaters hebben oog voor detail.







    Er zijn ook enkele minder opvallende hoeken.
    Maar daarom niet minder gezellig.







    Het is niet mijn gewoonte dat ik de toiletruimte fotografeert.
    Maar dit is toch opvallend.
    Het kraantje om de handen te wassen is een kleine tapinstallatie














    Geroen at er het huisgemaakt Brouwketel vispannetje.







    Ik nam de knapperige dubbele Lilse kippenfilet.











    We degusteerden er een Tipsybiertje (8,1% Alc.Vol) gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq.
     

    Omstreeks 1925 startte August Verlinden een brouwerij in de ‘Latijnse school’.

    In 1929 nam zijn zoon Jozef het bedrijfje over. 
    Den Tipsy werd een begrip in Gierle en omstreken en
    maakte Jozef zo populair dat hij er de
    (bij)naam ‘Den Tipsy’ aan overhield.
    Dit bier werd tot 1955 in Gierle gebotteld en nog tot 1970
    verdeeld door brouwerij Hermans.
     
    Op initiatief van het Gemeentebestuur van Lille
    werd Den Tipsy in 2007 terug ingevoerd.







    Het is een kastanjebruin biertje met aroma’s van karamel,
    een beetje geroosterde mout en soms een parfum van pruimpjes
    Zoet van smaak, karamel licht plakkerig met een beetje alcoholwarmte.


     

    INFO : 

    Cafe De Brouwketel
    Wechelsebaan 164
    2275 LILLE

    Tel. + Fax : 014 43 48 81
    GSM : 0475 36 51 82

    Email :

    Info@brouwketel.be


    06-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tumulus 800 - De Kale Ridders - De Proefbrouwerij






    Tumulus 800











    De naam van het bier gaat terug naar het rijke Haspengouw
    waar betekenisvolle burgers gedurende duizenden jaren werden vereerd
    met indrukwekkende graftomben of tumuli.
    Die tumuli zijn vandaag nog steeds opvallend aanwezig
    in het Landense landschap met onder meer de Borntombe te Walsbets,
    de Middelwinde tombe van Neerwinden,
    de Plattetombe te Waasmont en uiteraard de Tombe van Pepijn in Landen.

    De kracht en het mysterie dat rond deze tumuli hangt,
    weerspiegelt zich in het bier dat de Kale Ridders gebrouwen hebben.
    De naam is dus niet enkel en alleen een verwijzing
    naar de streek van herkomst maar eveneens een verwoording
    van de kenmerken van dit bier dat volgens aloude basisrecepten
    werd gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.

    De Kale Ridders maken bij het brouwen van hun bieren
    gebruik van de meest recente uitvindingen op het vlak van brouwtechniek,
    door intens samen te werken met diverse laboratoria van
    de
    K.U.Leuven, de KaHo St-Lieven
    en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
    (Bron ;
    De Kale Ridders)





    Tumulus 800 – 6,0% Alc.Vol.
    Naar een recept van De Kale Ridders
    De Proefbrouwerij - Lochristi





    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

     Een moutige neus

    Iets gistig

    De aanzet gaat gepaard met een redelijke bitterheid

    Hoppige toetsen

    Een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Deze is juist gedoseerd en aangenaam

    Soms zijn er prikkels van citrus

    De bitterheid blijft over de ganse lijn standhouden

    Een droge afdronk.

    Een aangenaam fris biertje!










    INFO

     De Kale Ridders BVBA
    Walshoutemstraat 6
    3401 Landen

    info@tumulus.biz
    of
    0485 06 06 61





    28-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen en bier-dag - Moen







    Vrouwen en bier-dag


    Zaterdag 17 november was het eindelijk zover. 
    Vrouwen en bier-dag!

    Een 80-tal dames zouden in brouwerij Alvinne te Moen samen komen
    om te bewijzen dat ook vrouwen een biertje lusten
    en vooral om komaf te maken met het vooroordeel
    dat vrouwen
    alleen maar van zoete biertjes houden.

    Initiatiefneemster van dit gebeuren was Sophie Vanrafelghem,
    een straffe madam die zich als bierdame meer en meer manifesteert
    in de mannelijke bierwereld.

    Om al in de stemming te komen plaatste ik in mijn cd houder
    een CD van de Leuvense Sellah Sue, ook een straffe jonge dame!.
    En op de tonen van ‘"
    This World’ reed ik naar het West-Vlaamse Moen

    “I fear real danger
    This world ain't simple
    But I'm strong, I know how to get out
    And I'll find my way 'cause
    'Cause it's love, real simple
    And that's how it works….
    “



    Doorheen de geschiedenis heeft de vrouw trouwens
    een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de
    ontwikkeling van bier en brouwerijen.’

    In het oude Mesopotamië mochten alleen de priesteressen bier brouwen
    en drinken ter ere van hun godin. Ook in de middeleeuwen was brouwen
    een pure vrouwenzaak.
    ‘Het beleven van bier, de smaken en de aroma’s, dat is op en top vrouw!’

    Bier was een volksdrank en kwam op de eerste plaats

    Het waren de vrouwen die vroeger thuis het bier brouwden.

    Dit was heel normaal. Het was een taak net als eten koken.

    Pas later namen de mannen de taak over toen ze ondervonden
    dat er met brouwen wat te verdienen viel.
    Beste lezer, is het u nog nooit opgevallen dat nergens het woord ‘brouwster’
    weer te vinden is in het brouwerslexicon?





    Vrouwen brouwen Eva


    Speciaal voor de Vrouwen en bier-dag werd enkele
    maanden eerder al in brouwerij Alvinne te Moen
    een biertje gebrouwen door brouwster Sofie en
    vier van haar beste vriendinnen








    Sofie Vanrafelghem



    Flore Penninck



    Lynn Castelein



    Lotte Vermeulen,





    Saskia Faelens









    De brouwinstallatie waarover de vijf brouwsters konden beschikken.


    De dames overliepen alle stappen van het brouwproces.

    Van het schroten van de mout tot het bottelen en etiketteren.

    Een bier gebrouwen voor en door vrouwen dus.












































    Dat het een typische vrouwelijke naam moest krijgen sprak voor zich.

    De dames hebben niet te ver in het alfabet gebladerd
    want aan de letter E stond de naam al vast.

    Er werd gekozen voor EVA.
    De bedoeling van het EVA bier was om een blond biertje te brouwen
    met een stevige hoppetoets.

    Niet te hoog in alcohol, zodat het dorstlessend zou zijn en
    aangenaam om te degusteren.

    Dat ze daarin goed gelukt zijn bewezen de positieve commentaren
    op de vrouwen en bier-dag (zie hieronder)

    Van het EVA bier werd er 2000 liter gebrouwen.




    Vrouwen en bier-dag 










    *Officiële opening door Rosa Merckx

    *Culinaire workshops door Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver

    *Biercocktails door cocktailmeester Andy De Mulder.

    *Voordracht ‘Vrouwen in de biergeschiedenis’

    *Bier en chocolade door chocolatier Kristof Bastiaens
    van brouwerij
    Dilewyns.

    *Brouwdemonstratie

    *Rondleidingen in brouwerij Alvinne

     
     



    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem verwelkomt
    Mevrouw Rosa Merckx (eerste vrouwelijke brouwmeester van België)
    die op haar beurt de Vrouwen en bier-dag voor geopend verklaart.


    Op de flessen van Liefmans, bruin bier en kriek, staat een handtekening.
    Voor de kenners, het is die van Rosa Merckx.
    Ze is de eerste brouwmeesteres van België en, bij uitbreiding, de rest van
    de wereld. Madame Rose is een begrip onder brouwers






    Alle dames werden verwelkomt met het nieuwe EVA biertje












    Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver
    aan het werk.





    Met heel veel belangstelling voor het gerecht en de Chef

    *






    Mosseltjes klaargemaakt met het EVA bier







    Zalm bereid met Morpheus Tripel







    Mevrouw Rosa Merckx geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en
    Mariola Farina
    (Gastro Vita - Brugge).








    Ook Focus - WTV was aanwezig.

    Video : http://www.focus-wtv.tv/video/eerste-bierdag-voor-vrouwen














    Cocktailmeester Andy De Mulder bereide vier biercocktails

     

    Black Gigolo (met Morpheus Dark- Alvinne)
    White Mist (met Gruut Wit - Gruut)
    Blue Queen (met 5 Quinto - Dilewyns)

    Golden Tiara (met Morpheus Extra - Alvinne)


     




    .

    De zussen Julie en Claire Dilewyns (brouwerij Dilewyns) waren tevreden
    met het resultaat!







    De dames konden ook proeven van een lekkere biersoep
    met het knapperige EVA brood














    Er was ook een demonstratie brouwen door
    Yannick de Cocquéau en Alex Gaethofs
    Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten was vol aandacht








    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem samen
    met Lut Buyck (communicatiespecialiste)














    Ook veel belangstelling voor de proeverij van bier met chocolade
    gegeven  door  Kristof Bastiaens van brouwerij Dilewyns.








    De dames proefden

    Praliné bij het 5 quinto bier,
    Fondant met cointreau bij de Vicaris tripel
    en
    Karamel bij de Vicaris generaal.








    Sofie samen met brouwster Gudrun Vandoorne
    van brouwerij
    't Gaverhopke (Stasegem)








    Sofie bracht ook nog een voordracht over
    'Vrouwen in de biergeschiedenis'






    Het pittige EVA bier zal later uitvoerig
    besproken worden op deze bierblog







    Gezondheid!
    en denk er aan mannen!
    Ultiem vrouwenbier bestaat niet
    Tot een volgende Vrouwen en bier-dag


    INFO

    Alles over vrouwen en bier

    http://vrouwenenbier.wordpress.com/startpagina/







    23-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison de Blaton - Brasserie Authentique - Blaton






    Saison de Blaton













    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest
    in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels al opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.









    Saison de Blaton – 7,8% Alc.Vol.
    Authentique Brasserie - Blaton







    Roodbruin bier met beige schuimkraag
    die jammer genoeg vlug verdwijnt.

    Het aroma is zoet
    Karamel
    Ook rozijntjes komen soms naar boven

    De smaak is zoet
    Karamelzoet

    Moutig
    Ook ontdekken de smaakpapillen enige kruidigheid.(Kruidnagel?)

    Jammer genoeg geen toetsen van hop

    Dus ook geen hopbitterheid.

    Pruimpjes komen nu en dan piepen

    Maar eigenlijk is er niet zo veel variatie in de smaak.
    Voor zoetemondjes is dit een waarschijnlijk lekker biertje.

    Maar het komt voor mij iets te plakkerig over

    en is het iets te zoet.

    Mijn schoonzoon daarentegen vond het een lekker biertje.

    Zo zie je maar hoe smaken verschillen.
    Ik noem het een zoete herfstsaison.








     

     


    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton



    15-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 jaar Chimay - Een bezoekje





    Ora et Labora













    In de loop van mijn vele bierjaren heb ik het genoegen gehad om
    bijna alle Trappistenbrouwerijen van België te bezoeken.
     
    Er ontbrak echter nog één op mijn lijstje, namelijk Chimay.

    En kijk, dit jaar vierde deze grootste Trappistenbrouwerij
    van België haar 150-jarig bestaan.

    Ter gelegenheid van die gebeurtenis opende Abbaye de Scourmont
    (zo wordt officieel de abdij van Chimay genoemd) eventjes haar deuren.

    Een honderdtal bezoekers konden zich via hun website inschrijven.

    Geroen en ik hebben niet lang getwijfeld om in te gaan op dit uitzonderlijk aanbod. 
    Mijn lijstje was na al die jaren eindelijk compleet!











    De Abdij van Scourmont ligt in de terroir van de Oise

    De streek bestaat uit gevarieerde landschappen, bossen
    met hun vele wandelpaden.

    Het zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers en wandelaars.





    Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken
    zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay.
    Rond het klooster worden een boerderij,
    een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.

    De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende
    economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.













    De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de
    Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie,
    in de volksmond "Trappisten" genoemd.
    Deze monniken volgen de Regel van Benedictus
    (die teruggaat tot de zesde eeuw)
    en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Cîteaux
    dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht.









    De Toegangspoort tot de abdij







    De inkomhal





    De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in twee grote Ordes.
    Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht
    met de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië,
    vandaar de benaming "Trappisten"
    zoals we die in de volksmond gebruiken.















    De privé vertrekken gezien van uit de binnentuin.




    De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie.
    Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven in een kloostergemeenschap,
    onder de leiding van een Abt.
    Zij zien af van elk persoonlijk bezit.
    Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelf bedruipend zijn,
    en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te helpen.







    De kapel van Abbaye Notre Dame de Scourmont





















    Enkele foto's van de binnenkant van de kapel





    Jarenlang bewerkten de monniken het veld.
    Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar
    kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie.
    En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier
    brouwen en kaas maken in de westelijke landen.








    Het geordend kerkhof







    Een prachtige groene wandeling van de poort tot abdij tot de brouwerij













    De abdij en brouwerij zijn, behalve de binnentuin en de kerk,
    niet toegankelijk voor het publiek.
    Wie toch meer te weten wil komen over de werking van de abdij
    en de brouwerij kan terecht in de Auberge de Poteaupré daar niet ver vandaan.

    Daar is het nieuwe museum ’Espace Chimay’ geopend.

    In deze nieuwe tentoonstellingsruimte kunnen de liefhebbers
    van het gerstenat meer vernemen over de abdij, haar bieren en kazen.
    Het is een didactische en interactieve museum geworden
    waar u er kennis kan maken met de geschiedenis
    en de producten van Chimay.






    Vooraleer we de brouwerij betraden werden we ontvangen
    in hun nieuw degustatielokaal.







    Dit nieuwe degustatielokaal zou kunnen betekenen

    dat in de toekomst de Trappisten meer hun deuren open zouden zetten voor

    brouwerijbezoeken.






    Maar zoals gezegd in het begin van de reportage waren een
    honderdtal gelukkigen bevoorrecht om de brouwerij
    te bezoeken.
    Na verzamelen trokken wij met een ervaren gids
    in de brouwwereld van de Chimay bieren .
















    Tot onze grote verbazing werden we via het laboratorium geleid naar de brouwerij.

    Waar in vele brouwerijen het lab volstrekt taboe is voor het grote publiek,

    Mochten wij hier zo maar vrij rondlopen en foto’s nemen.
    Opmerkelijk is de kleine brouwinstallatie van amper 10 liter



    In 1850 werd Abdij Notre-Dame de Scourmont gesticht
    door de Trappisten van Westvleteren.
    Vanaf 1861 waren de voorbereidingen gestart om te mogen
    en vooral te kunnen brouwen.
     
    Het was pas 12 jaar later dat alles klaar was om van start te kunnen gaan
    met het eerste brouwproces.
    De eerste brouwsels toonden natuurlijk
    veel gelijkenis met die van Westvleteren.
    Het bier werd in de brouwerij gebrouwen maar om de rust van de abdij te bewaren
    gebeurde het bottelen in Baileux iets verderop.
    Dat ik Chimay de grootste Trappistenbrouwerij noemt
    heeft alles met de hoeveelheid van het brouwen te maken.
     
    Liefst 125.000 hectoliter word er gebrouwen op jaarbasis.
    Ook de export is aan het groeien.
     
    Naast België, Nederland en Frankrijk verdelen
    ook de overzeese gebieden al het Trappistenbier. 














    De indrukwekkende platenfilter













    De twee ketels produceren dagelijks elk 250 hectoliter.














    De Gistingtanks














    Afvulgedeelte voor Tankwagens.














    Via deze twee tankwagens wordt het bier vervoerd naar de bottelarij in
    Baileux iets verderop.











    Na de rondleiding werden we in het degustatielokaal
    getrakteerd met het nieuwe feest bier
    'Spéciale Cent Cinquante'
    begeleid door de lekkere Chimaykaas.
    Ook kreeg iedereen een speciaal degustatieglaasje cadeau




















    Trappistenbrouwerij Chimay bied normaal drie type bieren aan

    Chimay Rood (7,0%)
    Chimay Blauw (9,0%)
    Chimay Triple (8,0%)

    en

    Chimay Dorée (4,8%) - tafelbier (enkel te verkrijgen in de nabijgelegen 
    Trappistenherberg 'Auberge de Poteaupré'

    Chimay Spéciale Cent Cinquante (10,0%) - eenmalig gebrouwen




    Spéciale cent cinquante
    het feestbier







    In speciale 75 cl flessen werden er 4 brouwsels gemaakt van
    de ‘Spéciale cent cinquante’,
    dit zijn een 150.000 stuks 75 cl flessen.
    Met zijn 10 % is dit momenteel het zwaarste bier in het Chimay gamma.
    Hopelijk nog te koop in de betere drankenhandels.






    Spéciale Cent Cinquante - 10,0% Alc.Vol.





    Goudblond bier met witte schuimkraag.

    De neus is lekker kruidig

    De eerste slok is moutig en iets gistig
    Ook een fijne kruidigheid laat zich smaken
     en verwijst niet meteen naar
    de vertrouwde Trappistensmaak.
    Toetsen van citrus.en banaan

    Ook de aanwezigheid van koriander laat zich opmerken
    Lichte warme alcohol maar verdorie goed gemaskeerd.

    De kruidigheid blijft aanhouden

    Weinig bitterheid.

    Droge kruidige afdronk.

     

    Een verrassend lekker Trappistenbier die je met zijn 10% Alc.

    liefst in je zetel op het gemakje met vrienden degusteert.











    INFO :

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont

    Rue du rond-point 294

    6464 Forges (Chimay)

    tel: 060-21 40 18

    fax: 060-21 40 18

    e-mail: info@chimay.be

    website: www.chimay.be

    Bières de Chimay s.a. Route Charlemagne 8 6464 Baileux

    060-21 03 27
    060-21 34 22

    Bronnen : www.chimay.be



    03-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Cuvéé 950 - Alken-Maes/Heineken





    Affligem Cuvéé 950


    950 jaar abdij Affligem! Dat moet gevierd worden dachten ze bij Alken Maes!
    En om het feestgebeuren extra glans te geven werd er een tijdelijk abdijbier
    op de markt gebracht.
    De Affligem Cuvéé 950.

    Het was eigenlijk abt Rik die vroeg om voor de viering iets speciaals te doen.
    U moet weten Affligem is een van de premium merken van Alken-Maes/Heineken.
    Het abdijbier zit er als onderdeel in hun portefeuille.
    Het bier profileert zich vooral in landen als Frankrijk, Italië en Spanje.
    Natuurlijk is het in eigen land fel gesmaakt en over het water zijn
    er de groeimarkten
    van
    Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
    De Cuvee 950 kwam tot stand door een proefpanel van monniken
    en van mensen werkzaam bij Alken-Maes.
     
    Volgens brouwmeester Ellen Mertens moest het
    bier een lente- en zomergevoel opwekken.
    Na enig beraad werd het bier gebrouwen met citroenkruid.
    Het is hoppig, bitter en licht kruidig.
    Met zijn 6,8% Alc.Vol is het een lekkere dorstlesser.












    Het eenmalige feestbier wordt, op een klein deel na, enkel in eigen land
    verdeeld in flessen van 33 en 75 cl,
    de laatste verpakt in een stijlvol houten kistje.











    Alken-Maes topman Gilet wil ook bekijken om het jaartal 1074
     op het bestaande etiket van Affligem toch te wijzigen in 1062.
    Nieuwe geschiedschrijving uit 2002 legt het stichtingsjaar
    van de abdij immers in 1062. (bron : Het Nieuwsblad)













    Affligem Cuvée 950 - 6,8% Alc.Vo
    Brouwerij Affligem – Alken-Maes - Heineken






    Goudblond tot oranje bier met witte schuimkraag


    Moutig aroma

    Frisse neus van fruit

    kruidige prikkels

    Zoete aanzet

    Moutig

    Licht kruidige toetsen

    Ietsje hoppig.
    Fris in de mond

    Een mooie bitterheid komt opzetten

    Zoete smaakjes van banaan

    Tikkeltje Kruidnagel?

    Kruidige afdronk

    Een niet onaardig biertje!

    dat vlotjes degusteert.

      

    INFO :

     

    Brouwerij Affligem

    Vestiging Opwijk,Ringlaan 18,1745 Opwijk,

    tel: 052-35 99 11,fax: 052-35 83 57,

    e-mail: info@affligembry.com,website

    http://www.affligembeer.be/






    02-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!