Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
02-06-2011
Gruut Amber - Bavik voor brouwerij Gruut
Gruut Amber
Stadsbrouwerij Gruut is gelegen in het hartje van Gent. Het is een unieke brouwerij omdat ze geen hop gebruiken in hun bier
maar wel een kruidenmengsel, gruut genaamd.
Gruut dient evenals hop als smaakmaker bij bier.
De samenstelling van gruut hangt af van streek tot streek.
Dit kan gaan van Rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. De brouwer betaalde, al was het bier voor eigen gebruik, een gruitbelasting. Na het vervangen van gruit door hop, werd ook deze belasting naar hop overgedragen.
De Gruutbieren (behalve Gruut blond) worden voorlopig bij brouwerij Bavik gebrouwen.
Voor een verslag van de opening zie vorige reportage!
Anne-Cathérine Dilewyns (zaakvoerder brouwerij) in gesprek met Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en Jo Abbeloos bierliefhebber/hobbybrouwer
David Le Roy (Vice-Voorzitter Zythos en Vice-voorzitter & Hoofdredacteur BLES in gesprek met Jonathan Heuvinck actief binnen de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde en Bleslid
Johan Merkx biervertegenwoordiger in gesprek met Luk Smekens (Bestuurslid Zythos groep Actie en bestuurslid bij de Leuvense biertherapeuten) en kersverse echtgenote An Frankie
Ter gelegenheid van de opening werd het nieuwe blonde bier, Vicaris 5, gelanceerd.
Een stralende Julie Dilewyns serveert het nieuwe bier aan de genodigden.
Liefst 250 genodigden kwamen vrijdagavond naar de opening. Naar schatting kwamen er op zaterdag nog eens 3000 kijklustigen.
Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke - Beerzel. Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen met zijn twee zonen.
Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba)
De prachtige en lekkere verrassingsbroden met in hun brooddeksel de naam Dilewijns gebakken.
Marc De Keukeleire (Brouwerij Alvinne) en Professor Denis De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop
Rechts een dolblijde Claire Dilewyns in gesprek met Familie of vrienden.
Gert Jordens (brouwerij Jessenhofke Küringen) en Annick De Splenter (Brouwerij Gruut - Gent)
Gezellig keuvelen en proeven in de glimmende gloednieuwe brouwzaal.
Jef Van den Steen. notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken en brouwer (Brouwerij De Glazen Toren - Erpe-Mere) in gezelschap van Glenn Castelein (Brouwerij Alvinne - Moen)
De nootham bereid met Vicarisbier was heel lekker.
Dirk Naudts (De Proefbrouwerij, Lochristi ) en echtgenote in gesprek met zaakvoerder Anne Catérine. De Vicarisbieren werden vroeger gebrouwen bij Dirk.
Ronald Mengrink (brouwerij De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog) en Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)
Mark De Neef (brouwerij De Glazen Toren - Erpe Mere) tussen Marc De Keukeleire en Glenn Castelein (Beiden van brouwerij Alvinne - Moen)
Men kon ook proeven van enkele Dendermondse streekprodukten.
Rechts Gert Christiaens (brouwerij- en geuzestekerij Oud Beersel) Bijna uit beeld : Jos Boon zoon van geuzesteker Frank Boon (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon)
Isabel et Hugues Van Poucke (La Brasserie dEcaussinnes Ecaussinnes)
Hélène Dilewyns de jongste van de vier zussen laat de gasten nog eens proeven van de smakelijke broodjes.
Davy Spiessene (Brouwerij Alvinne - Moen) in gesprek met Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)
Links geuzesteker Frank Boon (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon - Lebbeke) in gezelschap van bierliefhebbers Dirk Van Esbroeck (lid van de Gentse Biervereniging) en Geroen Vansteenbrugge (voordrachtgever en secretaris van de Waregemse bierfanaten).
Brouwster An De Ryck met dochter en zoon Miek en Bram Vanmelkebeke (Brouwerij De Ryck - Herzele)
Voor de snoepers was er nog een chocoladefontein met fruitspiesjes
Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via de website www.vicaris.be Anne-Cathérine Dilewyns Zaakvoerder
Brouwerij Dilewyns bvba Vlassenhout 5 B - 9200 Dendermonde
Op vrijdagavond 20 mei 2011 waren we uitgenodigd om de officiële opening van brouwerij Dilewyns bij te wonen. Een gigantische onderneming voor de sympathieke familie uit Grembergen die na zes jaar bierfirma te zijn geweest nu de grote stap zet om als brouwerij verder door het leven te gaan en het Belgisch bierlandschap mee zal helpen te bepalen.
Liefst 250 genodigden w.o. uw verslaggever waren van de partij. Onder de gasten waren er zeer veel collega brouwers aanwezig, allen met de boodschap 'join the club'. (zie volgende reportage (gespot op de opening van brouwerij Dilewyns)
Opening Brouwerij
vlnr en bnb : Dhr. Jo Abbeloos bierliefhebber/brouwer Dhr. Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde) Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen
De toespraken kwamen van Dhr Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde) die maar al te blij was dat er na Brouwerij Mouterij De Witte-Van Overstroaten en Brasserie Wilderode Pauwels opnieuw een brouwerij gevestigd is in Dendermonde.
Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) die op een plezante manier een korte geschiedenis schetste van de brouwerijen in België.
Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen die het eerst niet kon geloven dat Vincent Dilewyns zijn droom zou waarmaken en nu met de verwezenlijking ervan zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak. "Ik ben nog niet naar binnen geweest, maar toch al stiekem eens door het venster gekeken" vertelde Jef.
Al de gastsprekers werden vlot aan elkaar gepraat door Dhr. Jo Abbeloos, bierliefhebber/brouwer en vriend aan huis.
Vincent Dilewyns en dochter Anne-Cathérine
Vader Dilewyns was een trots man. Hij was een beetje overdonderd door de massale opkomst. Hij bedankte iedereen en gaf het woord aan zijn dochter Anne-Cathérine de zaakvoerder van brouwerij Dilewyns.
Een 250-tal genodigden waren aanwezig op de opening.
Anne-Cathérine "De missie van Brouwerij Dilewyns is om met haar toewijding, ambitie en constante streven naar perfectie in productie, aankoop en verkoop een sterk merk op te bouwen in zowel binnen als buitenland.
Toewijding en ambitie hebben wij met zn allen de voorbije zes jaar onafgebroken geleverd en daarvan kan u het resultaat vandaag zien.
Maar wees gerust, nu start het verhaal pas, de basis is er, het hart van de brouwerij is sterk nu is het kwestie van onze toewijding en ambitie te gebruiken voor de uitbouw van onze brouwerij.
Het constante streven naar perfectie in productie zal zich vertalen door het nemen van alle maatregelen om een constante kwaliteit te leveren.
Hierbij zal het proces binnen onze brouwerij van A tot Z bekeken en indien nodig geoptimaliseerd worden Zo starten we bij de aankoop, waarbij we steeds kiezen voor prijs-kwaliteit de beste producten met oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen".
Een gelukkige familie Dilewyns. vlnr : Anne-Cathérine, Julie, Genevieve, Vincent, Claire en de jongste dochter Hélène.
Vooraleer het officiële lint werd doorgeknipt werd de brouwerij plechtig ingezegend door Z.E.H. Vicaris Generaal Paul van Puyenbroeck.
Tenslotte knipte Dhr Piet Buyse Burgemeester van Dendermonde onder massale belangstelling het lint door zodat alle aanwezigen de brouwerij konden bezichtigen.
Fotogallerie Brouwerij
Brouwerij Dilewyns bestaat uit een 25 HL brouwinstallatie afkomstig van VELO uit Italië. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren.
De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli Italië.
De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen.
De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven.
Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces.
2 x 2.500 liter per brouwsel betekent 5000 liter per dag of 1.500.000 liter per jaar als men 300 werkdagen per jaar brouwt
Technische Fiche :
Moutmolen met 4 rollen Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter Filterkuip 2500 liter Whirpool 2500 liter Warmwaterketel 5000 liter Koudwaterketel 5000 liter 4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter Opslagtank voor gist (200 liter) HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter Koelinstallatie (35,8 Kw)
In naam van Bierblog en het HOPnieuws wens ik zaakvoerder Anne-Cathérine en de familie Dilewyns heel veel succes toe met hun nieuwe onderneming.
Brouwerij Dilewyns (Vicaris) is zeker een aanwinst voor de stad Dendermonde en de regio;
Maar ook voor alle bierliefhebbers in binnen- en buitenland.
Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via de website www.vicaris.be Anne-Cathérine Dilewyns Zaakvoerder
Brouwerij Dilewyns bvba Vlassenhout 5 B - 9200 Dendermonde
Het bier wordt gebrouwen voor de confrérie des Scailtons de Bertrix
De confrérie wil de herinnering bewaren van alle mijnwerkers die nog in de leisteengroeven gewerkt hebben in de vallei van Aise Een Scailton, is dus de algemene term van een werknemer die in deze leisteengroeven werkte. De Confrérie is ontstaan in augustus1998
Hun motto : "Cracher le feu du museau et des trois fers"
Het Vilvordia bierproef Festival in Jette is een evenement die we als bierologen
niet links kan laten liggen.
Een klein festival met grootse opvattingen en nog grootsere bieren.
Een uniek evenement ingericht door de studentenclub Vilvordia o.l.v. Senior Honoris Causa en biergoeroe Steven Vermeylen.
EHB Campus - Jette De Erasmus Hogeschool waar het bierfestival plaatsvond.
Steven (auteur bierblog Hier Stroomt het Bier) reisde weer het hele Belgenland af om toch maar die primeurbiertjes te verkrijgen die in kleine brouwerijen gebrouwen worden
en soms niet verder bekend geraken dan in het plaatselijke dorp.
Hij slaagt er dan telkens weer in om voor zijn festival een indrukwekkende bierlijst samen te stellen.
De vertrouwde ballonnen met de kleuren geel en groen, de kleuren van het Praesidium
Niet alleen voor deze biertjes reizen we af naar het Brusselse.
Ook voor de studenten en de mooie studentinnen die hun uiterste best doen
om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Maar ook voor de rust die er op het festival heerst om al dat lekkers
op een aangename manier te kunnen degusteren.
De rust nu en dan onderbroken door solo-accordeonist Marino Punk
die met zijn musetten, paso dobles e.a. muziek onze smaakpapillen eventjes rust gunnen.
Maar ook voor de stops (betekent streekbiercafeetjes) die we inlassen naar en van Jette. Waarvan er uiteraard nog reportages van volgen!
De charmante Roxane Seroen (links) (een jonge dame die twee jaar geleden nog mijn fotoreportage afsloot) en een sympathieke mede-studente achter de bar. Een van de redenen om naar Jette af te zakken!
Het was reeds de 16de editie.
En de studentenclub Vilvordia vierde zijn 55ste verjaardag!
(Waar is de tijd toen het nog in Vilvoorde was?)
Treed binnen in de wereld van groen en geel of andersom.
De beschrijvingen en de interessante informatie bij de foto's komen grotendeels uit de handige biergids die Steven opstelde en waar we gebruik mochten van maken Thx!
Voor hun 55ste verjaardag lieten de studenten terug een nieuw biertje brouwen.
Ditmaal bij Marc Struyf Brouwerij Triest in kapellen-op-de-Bos.
Het werd Aphis (bladluis) genoemd. De naam verwijst naar het eerste studentenblad in een ver verleden van de club.
Een eigen feestbier behoeft een eigen glas dachten de studenten. En zo geschiedde. De biertjes werden voor het eerst geschonken in de glaasjes van het festival met het logo van VBPF
Een eerste biertje was Aphis (7% Alc.Vol.) - Den Triest Kapelle-op-den-Bos Donker amberkleurig biertje met gebroken witte schuimkraag. Zoet aroma van karamel met prikjes van hop Zoete aanzet - licht kruidig - maar vooral een lekkere hopbitterheid. De afdronk is bitter en droog. Topbiertje!
Een West-Vlaams biertje was Svea IPA (7% Alc.Vol.) - Struise Brouwers - Deca Woesten. Een biertjes speciaal gebrouwen voor Monk's Cafe Sveavägen in Stockholm. gebrouwen met water, gerst, haver, tarwe, rogge, nobele hoppen, suiker, gist en een Struise twist Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag. Zoet moutaroma van peperkoek. De karamelsmaak laat zich vergezellen door enige fruitigheid. De smaak is rechtlijnig maar lekker. Droge en bittere afdronk. Topie!
Enkele leden van OBAD (Objectieve Bier Academie Diest) met glaasjes die niet lang leeg zullen blijven!
Toetëler (5,2% Alc.Vol.) is een Limburgs witbier uit Hoeselt. Gebrouwen door de brouwerij met dezelfde naam. Blond wazig bier met witte schuimkraag. Hoppige neus met toetsen van vlierbloesem.- Gistig. Het bier is kruidig en lichtzurig. Er komt ook wat bitterheid opduiken. Het biertje mocht meer evenwichtig zijn. Maar het is een experiment wat de start betekende voor deze brouwerij. Genoemd naar de vlierstruik. "Het oud hout van deze struik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar".
Het volgende biertje is het sprookjesachtige Elfique Ambrée (7% Alc.Vol.) Een amberkleurig biertje van au grimoir des legendes - Aywaille. Het heeft een romige witte schuimkraag. De neus is zoet, grassig en gistig De smaak is zoet afwisselend met lichtzurige smaken. Aromatisch bier met een lichte alcoholwarmte die ons wist te bekoren. Brouwer André Grolet koppelt de liefde voor het bier aan de Mysterieuze wereld van elfen en andere kleine wezens die in de regio van Aywaille rondspoken. (waar hebben we dit nog gehoord?) Ook rond de microbrouwerij zelf waart het mysterie.
Pieter Audenaert en Tim De Roeck van de Gentse biervereniging zijn aan het poggen!
Casimir Elsen lid van de Limburgse Biervrienden overloopt aandachtig de bierlijst.
Om 14-16 en 18 uur waren er Oude geuze en Lambiek degustaties o.l.v. Kris Van Buggenhout, biermeester van de Opstalse Bierpallieters.
Ook gekend bieroloog Joris Pattyn deelde nuttige informatie uit aan de geïnteresseerden
Het volgende biertje Jino-bier (5,0% Alc.Vol.) was van brouwer Werner Mertens van hobbybrouwerij en bierfirma "De drie vaten" uit Ekeren. Werner huurt voor zijn commerciële brouwsels naar eigen receptuur de ketels van brouwerij Boelens af, waar hij zelf gaat brouwen. Het licht amberkleurig biertje met gebroken witte schuimkraag heeft een hoppig aroma (hopbloemen) de smaak is bitter over de hele rechte lijn. droge bittere afdronk. Het bier werd gebrouwen voor de Jins (Leeftijdsgroep bij de scouting in België) van Sint-Hubertus Hoevenen.
Dit noemen ze nu in trance zijn. Inrichter van het bierfestival Steven Vermeylen aan het biermediteren. De meeste mensen denken meteen aan kale mannen in lange gewaden, wierook en sandalen. Ne hoor een T-shirt van het Festival is voldoende. Marino Punk staat er bij en keek er naar.
Twee toffe Nederlandse biervrienden en collega bierproevers nemen het proeven ernstig!
Bij Cantillon is Brusselse folklore en 'zwanze' gegarandeerd. Ieder jaar zal een nieuwe zwanze gebrouwen worden, telkens met een ander ingrediënt. In 2009 waren dat vlierbloesems. Dit bier werd omgedoopt tot Mamouche (5,0% Alc.Vol.) Cantillon - Anderlecht. Licht amber met gebroken witte schuimkraag. Kruidige en zure neus. Matige zure smaak - niet agressief Droge afdronk. Prachtig brouwsel!
Net als in 2007 zorgt Marino Punk uit Menen (West-Vlaanderen) voor gezellige trekzakdeuntjes.
Voor wie een beetje honger kreeg van het proeven was er net zoals andere jaren de fantastische BBQ.
De Roze Ridders bestaan ook in alcoholvorm! De Roze Ridder (8,0% Alc.Vol. - brouwerij Vissenaken) is een uniek brouwsel voor het gelijknamig toneelstuk dat eind januari gebracht werd door toneelvereniging Well(n) De Slumme(n) van Vessenake. Wazig donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag. Hoppige en grassige neus. Volmondig bier met mouttoetsen een hopbitterheid die blijft hangen. Het bier mist een beetje balans.
Iemand moet het doen! Thore Van de Wiele in Hexapoda-pak die elk jaar lotjes voor de tombola verkoopt.
Het laatste biertje was de Xtreem Warrior (4,6% Alc.Vol.) van de Scheldebrouwerij uit Meer. Amberkleurig biertje met een prachtige hoppige neus. Ook mout en fruitaroma's komen opzetten. De smaak is subtiel hoppig. Fruitige toetsen en een droge bittere afdronk. Een lekker biertje om af te sluiten.
En ja als u een mooie dame op het einde van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Het afsluitblogmeisje komende van het Praesidium Normalia (Studentenkring Departement Lerarenopleiding Ersamusschool Brussel) fluisterde mij vier woorden toe waarvan ik slechts deze drie niet mocht vergeten op mijn Bierblog te vermelden :
La Corne du Bois des Pendus Triple - Brasserie des Géants
La Corne du Bois des Pendus Triple
Brouwer Gaëtan Patinis de trots van zijn dorp, Ebly. De jonge man van 29 jaar creëerde sinds 2010 twee biertjes,
La Corne du Bois des Pendus Blonde en de Triple
Omdat de Belgische bieren van een goede reputatie genoten in het buitenland en Gaëtan veel in vreemde contreien vertoefde o.a. in Australië, Zuid-Afrika en Costa Rica. besloot hij zelf zijn eigen bier te creëren. Terug in België volgde hij een brouwcursus in Ath en begon met zijn proefbrouwsels voor zijn eerste bier. Gaëtan wilde de bevolking in zijn project betrekken en hij liet het hele dorp proeven van zijn bier.
Ze werden gevraagd om te kiezen tussen vijf smaken. De bevolking koos voor La Corne du Bois des Pendus.
De bijzonderheid van dit brouwsel schuilt in feite in het glas dat er mee gepaard gaat.
Het bier wordt geserveerd in een glas die de vorm van een hoorn heeft.
Deze hoorn verwijst naar een legende uit de regio.
La Corne du Bois des Pendus is een gehucht in het woud van Anlier.
Het verwijst naar een tragische gebeurtenis uitde dertigjarige oorlog.
In 1636 trokken de Poolse, Hongaarse en Kroatische troepen via Duitsland naar Frankrijk om er oorlog te voeren. Toen ze in Anlier waren dachten de soldaten dat ze reeds in Frankrijk waren en
de dorpelingen werden verbrand en opgehangen.
Vandaar de naam van de bieren om de legende te bewaren. Gaëtan hoopt om binnen vijf jaar zijn eigen brouwerij te kunnen opstarten en ook een museum met als thema de jaren 1900. De bieren worden voorlopig gebrouwen bij Brasserie Des Géants in Irchonwelz (Henegouwen)
Voorstelling Oude geuze Armand 4 en likeurpralines ArmandSpirit in de Lambikodroom te Beersel
Voorstelling Oude geuze Armand 4 en likeurpralines ArmandSpirit in de Lambikodroom te Beersel
Geroen en ik waren op donderdag 12 mei uitgenodigd op de persvoorstelling van de Oude geuze 'Armand'4' en de likeurpralines 'Armand'Spirit'. De voorstelling nam plaats in de LambikOdroom in Beersel.
Wat is de LambikOdroom?
De LambikOdroom is DE ontmoetingsplaats voor elke geuzeliefhebber. Op 20 juni 2008 opende Armand Debelder de LambikOdroom aan de brouwerij 3 Fonteinen in de Hoogstraat te Beersel. Met de LambikOdroom ging een droom van Armand letterlijk in vervulling Voor wie Armand niet kent. Armand Debelder is nog een echte geuzesteker. Oude Geuze of kriek maken is zijn kunst, met passie en vakkennis ingelepeld door zijn vader Gaston Debelder. In de LambiekOdroom wil Armand de mensen laten genieten van de Brusselse champagne zoals oude geuze nog genoemd wordt.
Hier kun je de fijnste caveaus proeven die Armand gedurende jaren heeft opgespaard.
Dit te delen met de geuzeliefhebber was een droom die Armand 30 jaar lang koesterde.
Dit kan nog altijd elke vrijdag en zaterdag tussen 11u00 en 20u00.
De LambikOdroom een gewoon huis zou je zeggen? Er is geen toog aanwezig? Maar kijk eens door het raam en u ziet de schenkruimte met de tapinstallatie staan waar de oude geuze en kriek op professionele wijze de glazen vult.
Op cultureel vlak wil de LambikOdroom een steentje bijdragen door o.a. een nauwe samenwerking met het Herman Teirlinckhuis. Herman Teirlinck was een intieme vriend van de familie Debelder en heeft een persoonlijke impuls gegeven om Oude Geuze op de traditionele manier te blijven steken.
Deze bekende Vlaamse schrijver is dan ook nadrukkelijk aanwezig en wordt belicht in de LambikOdroom. Originele werken, door hem gesigneerd, krijgen een ereplaats in de degustatieruimte (Bron : Editie Pajot 22 juni 2008)
Armand Debelder in een kunstwerk van Jan Springael Dit beeld noemt "LambikOdroom" Het zwarte web stelt een dromenvanger voor en is een verwijzing naar de dromen van Armand en naar de naam van het degustatiecafé.
De persvoorstelling
Bij het binnenkomen werden we verwelkomt met een lambiek, geschonken op traditionele wijze door Michaël.
Door een voorval op 16 mei 2009 met een defecte thermostaat waarbij duizenden liters oude geuze, oude kriek en het hele stockbeheer verloren waren gegaan werd er sindsdien niet meer gebrouwen bij de 3 Fonteinen.
Armand vertelde dat hij het eventjes niet meer zag zitten.
De Lambiek die lag te rijpen, de oude geuze stond klaar om verkocht te worden, alles was reddeloos verloren". "Ik moest mijn brouwinstallatie verkopen en me verder bezig houden met enkel geuze te steken.
De wort moest ik kopen bij de collega brouwers om zo mijn eigen geuze weer te kunnen creëren". vertelde ons een emotionele Armand.
Armand verteld zijn verhaal op zijn eigen warme manier aan de genodigden.
Opgepept en bijgestaan door zijn energieke echtgenote Lydie begon Armand een nieuwe geuze op punt te zetten. Hij had nog een 50 vaten lambiek liggen van een, twee en drie jaar oud. Lambiek indertijd door hem nog gebrouwen. Hij mengde ze tot een nieuwe geuze en assembleerde ze op vier verschillende dagen. Zo ontstonden er vier verschillende single blend oude geuzen 3 Fonteinen
Genoemd naar de vier jaargetijden elk met hun eigen smaak - Worden er ook geen vier hoofd ingrediënten gebruikt bij het bierbrouwen?
Oude Geuze Armand'4 - Lente, Zomer, herfst en Winter. (collage) De vier etiketten ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3
De smaken komen van de Lambiek die heeft een specifiek smaakpallet waarintoetsen van pompelmoes en groene appel de hoofdrol spelen.
En vier staat ook voor fier.
Want fier mag Armand wel zijn. Zijn kersverse oude geuze Armand 4 (zo noem het bier) mag als de beste beschouwd worden wat Armand ooit heeft gemaakt. De verkoop van deze unieke brouwsels gaat dienen als kapitaal om later zijn eigen brouwerij weer te kunnen opstarten.
Ook nog vermelden dat hij naast Lydie (moreel) ook bijgestaan wordt door de jonge Michael Blancquaert. Hij noemt hem nu al zijn troonopvolger.
De prachtige Asti Spumante flessen waarin de geuze in gebotteld is.
Niet allen de geuze is uniek maar ook de flessen. Ze kunnen nu al als collector item doorgaan De geuze werd gebotteld in 17.500 Asti Spumante flessen met dikke buik en lange nek. De labels op de flessen vermelden naast een zicht op het Pajottenland met de Zenne ook de naam van het jaargetijde. Het prachtige label werd ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3 die ook al het etiket voor Straffe Winter en de proefglazen van 3 Fonteinen voor haar rekening nam.
Armand Debelder, Lydie Hulpiau en Michael Blancquaert bij het beste wat het Pajottenland te bieden heeft!
Marc Sluys, kernredacteur voor Editie Pajot, medewerker Radio 2 Vlaams Brabant, én vriend des huizes interviewde Armand op het terras van de LambiekOdroom
Doordat de geuze verloren was gegaan was het maken van een distillaat de enige manier om er nog wat geld van te maken. Alle flessen werden geopend (door tientallen vrijwilligers) en het bier ging naar een fruitstokerij, en van de oude geuze 3 Fonteinen werd een eau-de-vie gedistilleerd. Dit pure distillaat draagt de naam ArmandSpirit. Het is een pittige eau-de-vie met 40% alc.vol. die verrast door zijn aromatische geuzeneus en zijn mooie ronde afdronk. De geur en de smaak van de houten vaten waarin de lambiek rijpt zijn heel subtiel aanwezig.
En nu werden er pralines gemaakt met de eau-de-vie als vulling.
ArmandSpirit en de pralines
Naast de Oude Geuze Armand4 waren Armand en Lydie trots om hun likeurpralines gevuld met ArmandSpirit voor te stellen
Deze pralines werden ontworpen door chocoladewonder Place Royale. Het was Jozef Caris, inwoner van Alsemberg die op het idee kwam om te werken met een de eau de vie van Oude Geuze 3 Fonteinen. Vakman Joris Caris die voordien een chocoladewinkel in San Juan in Puerto Rico uitbaatte slaagde door samenwerking met Place Royale uit Brussel om de juiste balans te vinden tussen de lichte- bittere smaak van de pure chocolade en de pittige, droge smaak van de eau-de-vie (40% Alc.Vol.) Het krokant suikerlaagje binnenin de praline geeft een aangenaam mondgevoel en een extra zoete toets. De praline moet volledig in de mond gestopt worden om de explosie van verschillende smaken en de verschillende texturen te proeven.
Jozef Caris, Lydie Hulpiau en Armand Debelder tonen fier hun lekkere pralines. Jozef was verpleegkundige en is nu al 10 jaar bezig mat creaties van chocolade. De pralines met Armand's Spirit zijn met chocolade van 77 % cacao.
Ook Jozef Caris en Lydie Hulpiau moesten in de ether.
Daarna mochten we aan tafel plaats nemen. De LambikOdroom is voor niets de plaats van de smaak. Naast de nieuwe Oude geuze Armand'4 konden we proeven van vier (alles stond in het teken van vier deze avond) gerechtjes klaar gemaakt met deze prachtige oude geuze en de eau-de-vie
Lamsboutje geperst in lambik 3 fonteinen met frisse groentjes.
Kabeljauw gegaard in de oven, vergezeld van asperges met een sabayon van gueuze 3 fonteinen.
Het pajottenland en 3 Fonteinen op zijn best. Het Brussels (Beersels) dialect werd af en toe onderbroken door een mondje Wes-Vlaams.
Varkenswangetjes in gueuze 3 fonteinen met fond fondant en worteltjes
Gerookte zalm superieur granité Armand Spirit, daarnaast vooraan héérlijke st. jacobsvruchten op een bedje van in gueuze gebraiseerd witloof
Armand en Lydie met de mensen die voor de heerlijke maaltijd zorgden. De kok is Bart Vandervelden en is docent aan de avondschool Elishout Anderlecht.
De Oude Geuze Armand4 (Lente) en de pralines werden reeds met succes verkocht op 1 mei 2011 tijdens de Toer de Geuze.
In tegenstelling tot mijn biervriend Geroen ben ik geen echte wit- of tarwebierkenner. Niet dat ik deze bieren niet graag lust, maar het kom in mij nooit op om een wit-of tarwebier te bestellen in een herberg. Nochtans zijn het frisse dorstlessers met een niet al te hoog alcohol percentage.
De wit-of tarwebieren zijn in feite al een tijdje over hun hoogtepunt heen alhoewel er toch nog altijd (volgens Geroen) een 72 tal verschillende te verkrijgen zijn in ons land. Daarom is het zo verrassend dat Haacht dit nieuwe tarwebier Mystic White lanceert. Desondanks is het een logische keuze: Witbier Haacht verdwijnt uit het assortiment. Het merk was niet mee geëvolueerd met zijn tijd en beantwoordde niet meer aan de verwachtingen van de doelgroep. Daarom dit nieuwe hype bier die de liefhebbers van een terrasje en witbierfanaten opnieuw zou moeten kunnen bekoren
Wazig licht geel biertje met een licht groene schijn. Witte schuimkraag die na een tijdje verdwijnt. (De lichte troebeling in het bier wordt op een natuurlijke wijze bekomen door de aanwezige gistcellen en eiwitten)
De neus is moutig Prikkels van limoen
De eerste slok is zoetzuur Niet te fel. Een beetje waterachtig eigenlijk Maar daarna komen de smaaktoetsen los Koriander en sinaasappelschil bepalen het geheel. Het bier is zacht Een lichte bitterheid geef het bier enig houvast. deafdronk is matig zurig Het mocht voor mij nog ietsje pittiger zijn. Maar al bij al een klassiek witbier die in de warme zomerdagen verfrissend zal overkomen.
Na een bezoek aan brouwerij Malheur in Buggenhout (later volgt er nog een reportage) gingen we met 2 Zythologen, 2 bierologen en een Nederlandse bierjournalist op zoek naar een leuk etablissement in de buurt van Dennemonne (Dendermonde)
We vonden er aan het klein zand Den Bierpaddestoel.
Den Bierpaddestoel aan het klein zand op de grens van Buggenhout en Dendermonde. Ze noemen zich het kleinste bierhuisje van België.
Bierattributen op het leuke terras. Waarschijnlijk aangenaam vertoeven tijdens de zomer Maar nu was het net ietsje te koud om buiten te zitten.
Het gezellig interieur. De muren wemelen van bierpubliciteit.
Of Den Bierpaddestoel het kleinste streekbiercafeetje van België is betwijfel ik, Maar groot is het in iedere geval niet (het Ros Beiaard is groter), Laten we het zo stellen, u treed in feite binnen in een warme en knusse huiskamer waar het interieur volledig in het teken staat van onze Nationale trots. Den Bierpaddestoel straalt alles uit wat van een streekbierherberg wordt verlangd. Leuke sfeer, een mooi assortiment streekbiertjes en een charmante bazin Katja Marievoet.
"Gezondheid vrouwe, niet kijken we worden gefotografeerd" "het Is wel een heel klein bakske waarmee hij foto's neemt?"
Twee vaste stamgasten genieten van hun bier of is het van de bazin?
Klein inderdaad maar groot zijn de bieren Den Bierpaddestoel is voor de zoveelste maal Orval-ambassadeur. Dit betekent dat u hier een lekkere jonge of belegen, een koude of op keldertemperatuur gebrachte Orval kan degusteren. Is er hier wel een kelder?
De charmante bazin Katja Marievoet op haar kleine werkvloer Is het niet het kleinste café dan heeft het wel de kleinste toog van België. Zon 2 bij 1 meter. Neen, en Katja heeft nog geen last van claustrofobie vertelde ze ons. Hier nog Bel-pils, Achouffe en Cuvée des Trolls van 't vat.
Op een klein tafeltje stond er een minieme tapinstallatie waar de Nederlandse Dominus getapt kon worden. Dit biertje wordt gebrouwen in de Trappistenbrouwerij La Trappe in Koningshoeven voor John Martin (Scottish & Newcastle).
Dit goudblonde bier van 8% Alc.Vol heeft een fijne witte schuimkraag Het aroma bied ons een zoete neus van fruit De smaak is kruidig en zoet moutig. Toetsen van banaan. Een zoete afdronk. Een bier wat u op vat niet veel tegen komt
Als de gelagzaal beneden vol zit dan zijn er nog aan aantal plaatsen boven. Via een smalle draaitrap komt men op het bovenverdieping. De trap wordt raar maar waar versierd door rode kaders met daarin krantenkoppen (voorpagina's Het Laatste Nieuws) van belangrijke gebeurtenissen. zoals de moord op J.F. Kennedy, de dood van Koning Boudewijn, Brussel brandt enz.
Boven op de trap een leuke houten creatie van kunstenaar Bas Van Ostaden echtgenoot van Urthel brouwster Hildegard.(brouwerij De Leyerth) Ook drie oude flessen Eerste communiebier uit 2002
De kamer op de bovenverdieping is bruin getint. Zou dit de Trappistenruimte zijn, waar je in alle stilte kan genieten van deze heerlijke brouwsels?
Voor ons tweede biertje kozen we voor een Orvélo Tripel het min of meer huisbier van Den Bierpaddestoel? Een 75cl fles netjes verdeeld onder vier glazen (Sorry Kurt, maar u was BOB)
De Orvélo Tripel is gebrouwen en gebotteld door de Proefbrouwerij, volgens een recept van huisbrouwerij "Half Zeven".
Het biertje werd in de garage van Luc De Norre ontwikkeld en er werden verschillende proefbrouwsels van gemaakt.
Orvélo is eigenlijk een project van drie vrienden. Jan Van Houwenhove, Dag Cours en Luc De Norre. De naam van het bier verwijst naar een andere passie van het drietal, namelijk mountainbiken. Ik werd onlangs uitgenodigd om mee te gaan biken met het Orvélo team. Ik heb hen vriendelijk bedankt want mijn conditie beperkt zich momenteel enkel tot het heffen van een glas bier. Maar daar komt verandering in?
Orvélo Tripel 7,5% Alc.vol. is een goudkleurig bier met een mooie witte volle schuimkraag. De neus ruikt moutig en lekker kruidig. Ook de smaak is kruidig met hoppige toetsen. Aangenaam en fris om te degusteren. In de achtergrond een lekkere bitterheid die het bier omhoog tilt en evenwicht brengt. De afdronk is licht kruidig lekker bier
vlnr : Bieroloog Ikke, Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst, Bieroloog Pierre Step en onze Nederlandse bieroloog en bierjournalist Ariël Meeuwsen uit Terneuzen.
De Bierpaddestoel een heel leuke kleine bierherberg die je beslist eens moet bezoeken als u in de streek van Dennemonne bent Ze hebben er een mooie bierkaart en de Orval zal tiptop in orde zijn zeker weten!
Willen of niet, ik moest hem fotograferen. Hij wilde perse de eerste afsluitpaddestoel van mijn bierblog zijn
INFO :
Den Bierpaddestoel Kleinzand 39 9200 Grembergen 0475/71 50 27
Ik wil langs deze weg de 500.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen en beschrijven.
Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
Nadat Tienen kon kennismaken met het vermeende streekbier "Tiense kweiker", lanceerde de stad nu zelf via de Erfgoedsite (het Toreke) een tweede streekbier, namelijk de "Lorejas". Bierverkoper Miel Mattheus ging voor zijn "Kweiker" te leen bij brouwerij Den Hopper in de provincie Antwerpen. De stad Tienen bestelde haar "Lorejas" bij een brouwerij De Proefbrouwerij in de provincie Oost-Vlaanderen. Zo heeft Tienen nu twee echte eigen streekbieren die... niet in Tienen gebrouwen worden.
Tiense Lorejas 6,8% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristie
Goudblond biertje met witte schuimkraag
Een aangename moutige neus
Ook de smaak is moutig bij de eerste slok.
Zoete smaak (suiker)
Koriander laat zich opmerken
In de achtergrond komen hoppige toetsjes de smaakpapillen beroeren,
voldoende om het bier in te brengen.
De afdronk is zoet met wat bitterheid. Het bier degusteert aangenaam fris
Maar ik had toch nog liever een beetje karakter gehad.
De hoppige toetsen mochten er meer uitkomen.
Maar op een terras bij de markt van Tienen en in
goed gezelschap zal die deugniet (wat Lorejas betekent in Tienen) wel best smaken.
Roeselare - De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een Europese erkenning.
De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een Europese erkenning.
In het buitenland spreekt men over Flemisch sour Ales of Barrel aged sour beer als men het over de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren heeft.
Er is de laatste tijd heel wat belangstelling gekomen voor deze typische bierstijl.
Het is een bierstijl die het dichtst aanleunt bij rode wijn. Het rijpen in houten foeders is hiervoor verantwoordelijk.
De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries maakte de feitelijke vereniging HORARB
(Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) bekend.
Om dit bier te beschermen is er op vrijdag 29 april in de brouwerij van Rodenbach een feitelijke vereniging HORARB (Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) opgericht naar analogie van HORAL (Hoge Raad voor de Authentieke Lambiek en HORASB (Hoge Raad voor de Speciale Belge). De nieuwe vereniging zal een aanvraag dossier indienen tot het bekomen van het Europees Label BGA, Beschermde Geografische Aanduiding. Hierdoor wordt de kwaliteit, receptuur, het brouwproces, de streek van herkomst en de benaming Vlaams Rood Bruin Bier vastgelegd en beschermd.
De Hr.Frans De Wachter, algemeen directeur VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw). VLAM-Steunpunt Streekproducten heeft de kandidaten begeleid om het Europese dossier samen te stellen. Het dossier kan nu worden ingediend bij de Vlaamse overheid. Het Departement Landbouw en Visserij zorgt voor de verdere afhandeling op Belgische niveau, nadien volgde een indiening bij Europa via het Kabinet Peeters.
VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing) heeft het dossier voorbereid onder impuls van Jo Van Caeneghem. Ook Jef Van den Steen lid van de erkenningscommissie streekproduct.be droeg zijn steentje bij door zijn historische wetenschappelijke studie ter onderbouwing van dit dossier.
De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid kwam in de plaats van Vlaams minister-president Kris Peeters. De Hr. Coussement is raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid bij het Kabinet Kris Peeters.
Hij gaf een woordje uitleg hoe de Europese erkenning verloopt. De Europese unie voorziet in drie label om traditionele streekproducten te erkennen en te beschermen : De BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming), de BGA (Beschermde Geografische aanduiding) en de GTS (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De West-Vlaamse roodbruine bieren komen in aanmerking voor een BGA. Het kan nog twee jaar duren vooraleer de erkenning een feit is.
De stichtende leden van HORARB zijn
Palm Breweries site Rodenbach in Roeselare met Rodenbach, Rodenbach Grand-Cru en Rodenbach Vintage.
Brouwerij Verhaeghe (Vichte) met Duchesse de Bourgogne en Vichtenaar. Brouwerij Bavik (Bavikhove) met Petrus Oud Bruin. Brouwerij Bockor (Bellegem) met Bellegems Bruin.
vlnr : De Hr. Frans Dewachter, algemeen directeur VLAM, De Hr. Yves Benoit (Bavik), De Hr. Jan Toye (Rodenbach - Palm Breweries) De Hr. Jean Omer Vandeginste (Bockor) De Hr. Jacques Verhaeghe (Verhaeghe) en De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid) Kabinet Kris Peeters.
Enkele van de West-Vlaamse roodbruine bieren die om Europese erkenning vragen.
Het indienen van zon dossier is niet zo simpel, het is telkens een krachttoer. Brouwerij Rodenbach en brouwerij Verhaeghe waren de voortrekkers om het dossier in te dienen. Brouwerijen Bockor en Bavik stapten mee in het verhaal.
Ook andere West-Vlaamse brouwerijen die deze Vlaams rood bruine bieren brouwen, verzuren en laten rijpen op houten vaten kunnen zich bij HORASBaansluiten.
Het grote voordeel van zon Europees label is dat het erkenning en bescherming biedt aan de brouwerijen. De bescherming bestaat erin dat de brouwers een intellectueel eigendomsrecht verwerven over hun producten. De erkenning biedt uiteraard ook voordelen. Niet alleen de producent heeft er baat bij. Ook de consument heeft voordelen bij de erkenning. Hij krijgt de garantie van kwaliteit een oorsprong.
Nadien volgde een leuke receptie met de vier West-Vlaamse roodbruine bieren en enkele lekkere streekgerechten uit de Provincie.
De receptie vond plaats in de prachtige zaal Ter Eeste van brouwerij Rodenbach.
Vier West-Vlaamse roodbruine biertjes staan klaar om gedegusteerd te worden.
Enkele lekkere streekproducten w.o. Potjesvlees uit de westhoek, smout, paté, Poperingse Mazarinetaart enz..
De Hr. Steven Vanhaverbeke (Sales & Marketing Manager Bavik) en De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor)
Proeven en genieten.
Links De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers) en rechts De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries
In het midden De Hr.Peter Buelens (Public Relations Manager Palm Breweries)
links : Mevr. Liliane Driesen Persvoorlichter en woordvoerder VLAM
De Hr. Jan Toye moet het nog even uitleggen aan het plaatselijk TV station.
West-Flemish Nouveau Art
De Hr. Jean Omer Vandeginste (gedelegeerd bestuurder Bockor) in gesprek met De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers)
Op de foto vlnr : Yves Benoit (Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit brouwerij Bavik), De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en De Hr.Frans De Wachter (algemeen directeur VLAM)
Proeven van de heerlijke Poperingse Mazarinetaart.
De Hr. Jacques Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe)
In het midden De Hr. Stefaan Couttenye uitbater bierrestaurant 't Hommelhof (Watou) Stefaan was de eerste chef in België die bier gebruikte in zijn gerechten
Op de foto vlnr : De Hr. Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge), De Hr. Rudi Ghequire (Site Manager Brouerij Rodenbach) en
Chantal Debussere (opleidingscoördinator bij Syntra West)
Met dit zeer mooi bierdossier hoopt het steunpunt Streekproducten nog meer aandacht te vestigen op ons Vlaamse gastronomisch erfgoed. Traditionele streekbieren verdienen meer erkenning als vaste waarden in het glas en de keuken.
Koken met bier 2 - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten
Koken met bier (2)
Na een jaartje wachten was het eindelijk weer zover. De Waregemse Bierfanaten hadden door het grote succes van verleden jaar weer een kook demo gepland bij de Deerlijkse club Koken voor mannen De avond vond plaats in de gezellige kookruimte van het Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk. Deze kookclub voor mannen bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.
Gelukkig waren net zoals verleden jaar de vrouwelijke leden van de bierfanaten ook weer welkom.
De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.
1 x koken ze voor hun echtgenotes.
De mise en place was reeds op voorhand gedaan
Enkele leden van de Waregemse Bierfanaten aan de kookfornuizen.
De chef-kok was ditmaal Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk. Hij werd bijgestaan door voorzitter Didier Rouquart en enkele leden van de club.
Deze hadden de mise en place reeds gedaan zodat wij enkel moesten toekijken naar de laatste fasen zoals regenereren,dresseren en garneren.
In tegenstelling tot verleden jaar waren kon men nu verschillende streekbiertjes proeven.
Dit nieuwe biertje "Volle Vazov" was te proeven. Dit bier werd gebrouwen door de cursisten Bierkenner. Deze cursus is ontstaan uit de Vrije Hogere Handelsavondleergangen (VHHA) van de avondschool uit de Hoogstraat in Oudenaarde. Het kruidig biertje van 6,3% Alc.Vol is gebrouwen bij Brasserie Frasnoise. Later komt er meer uitleg en een bierbespreking van en over dit bier.
Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk was reeds bezig met het versnijden van het lamsvlees.
Het menu bestond uit
Soep Voorgerecht Hoofdgerecht
Dessert
Alle de gerechten werden klaar gemaakt met Belgisch bier
Om mijn blog lezende dames en kookminnende heren tevreden te stellen hieronder een beschrijving van het menu zoals het vermeld stond op de begeleidende blaadjes van de avond
Stoof de ajuin, prei, wortel, knolselder zacht. Bevochtig daarna met het bier en de kippenbouillon en
Laat zachtjes trekken.
Mixen. Snijd de kaas en de hesp in brunoise
Maak broodcroutons.
Presentatie :
De soep presenteren in een ruim soepbord, de brunoise en de croutons mooi verdelen over het bord.
De room gebruiken om een fijne toets te geven en groene kruiden als afwerking.
Brugse Zot 6 % Alc.Vol - De Halve Maan - Brugge Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten.
Verse Belgische asperges aan de kook (12 à 14 minuten)
Asperge op Vlaamse wijze met een bisque van Blonde Leffe
Benodigdheden voor 1 persoon :
3 Mechelse asperges
1 eitje
30 gr garnalen
Garnaalkoppen
1 flesje Blonde Leffe
Tomatenpuree
Visfumet peterselie
Peper en zout en citroen.
Bereiding :
De Asperges pellen met een dunschiller/econoom.Water aan de kook brengen met ½ citroen. Op het laatste moment een soeplepel grof zeezout toevoegen.
Ongeveer 12 à 14 minuten laten koken.
Met de garnaalkoppen, de Blonde Leffe, de tomatenpuree en de visfumet een bisque maken. Het eitje koken eb in mimosa pletten
De Peterselie fijn kappen.
Presentatie :
Leg de asperges onderaan het bord geschikt met de toppen naar 11u toe. Over strooi met de garnalen en leg eronder het eitje en werk af met de gekapte peterselie. Geef de Bisque in een kopje apart zodat ieder kan opgieten naar eigen goeddunken.
Het abdijbier Leffe blond 6,6 % Alc.Vol. is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist, gebrouwen bij AB InBev - Leuven
Ook te verkrijgen was dit heerlijk fruitig biertje Affligem Patersvat Blond (6,8% Alc.Vol) gebrouwen door brouwerij Affligem. Dit biertje wordt eenmaal per jaar gebrouwen en is in feite een blond Abdij Kerstbier. De gist op de bodem is 100% natuurlijk. . Het wordt op het einde van de zomer gebrouwen met verse Affligemse hop.
Katrien Eeckhout leerkracht van de Oudenaardse biercursisten en Tim De Roeck van de Gentse Biervereniging en zelf een ervaren hobbykok wachten op het Lamsstoofpotje
Jong geleerd is oud gedaan. Stijn Scherpereel lid van de Waregemse Bierfanaten en Nadorst uit Deerlijk roert in de potten.
Chef Nico overgiet het lamsvlees met Kwakbier
Lamsstoofpotje met Kwakbier
Benodigdheden :
200 gr stoofvlees van Lam p.p. Zilveruitjes Primeurgroenten Boter Kwakbier Bouquet garni
Bereiding :
Kuis de primeurgroenten en de zilveruitjes
en maak ze beetgaar door ze aan te stoven.
Het lamsvlees kruiden met peper en zout en aanbraden.in dezelfde pan waar je de groentjes in aanstoofde. Het vlees mooi laten bruin kleuren en dan overgieten met het Kwakbier. Bouquet garni bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen.
Ongeveer 2 uur laten sudderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de primeurgroenten toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.
.
Presentatie :
Presenteer in een diep bord met wat kasteelaardappelen en flink wat fijn gehakte peterselie.
Pauwel Kwak is een amber speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar kandij aan wordt toegevoegd. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels (Buggenhout) die reeds zes generaties in familiehanden is. Pauwel Kwak is een ahoog gistend bier met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.
De biertaartjes bevinden zich reeds in de oven! - 30 minuten op 240°
Biertaart met Tournée Générale Tripel Hop
Benodigdheden :
Voor het suikerdeeg :
1 ei 200 gr bloem 100 gr boter
75 gr bloemsuiker
Voor de vulling :
200 gr lichtbruine suiker (cassonade)
25 cl bier
2 eieren
35 gr boter
Bereiding :
Voor het deeg :
Al de ingrediënten samen kneden tot een homogene massa.
Twintig minuten laten uitrusten.
Uitrollen tot een dikte van een halve centimeter en in een taartvorm doen met een doorsnede van 25 centimeter. (kan ook in kleine taartvormpjes). Goed aandrukken. De bodem rijkelijk bestrooien met lichtbruine suiker.
Voor de vulling :
Eieren loskloppen in het bier en in de vorm gieten. De boter in kleine blokjes over de oppervlakte verspreiden.
30 in een oven van 240° schuiven
De biertaart kan zowel warm als koud gegeten worden.
Tournée Générale Tripel Hop (7,5% Alc.Vol) is een degustatiebier van Palm Breweries. Het werd gebrouwen bij Rodenbach ter gelegenheid van het gelijknamige TV 1 programma.
Een tevreden secretaris Geroen Vansteenbrugge bedankt de leden van de kookclub en de talrijke aanwezigen. Volgend jaar is er waarschijnlijk weer een kookavond. Waarom niet opdrijven tot twee?
Ik weet niet of ze nu nog bezig zijn? Maar dit is nu eenmaal het voordeel van verslaggevertje spelen dan kan u aan die klusjes ontsnappen.
In de reportage net hiervoor had ik het over het lanceringsfeest van de nog prille bierfirma Het Brouwers Verzet uit Anzegem. Hier een smaakbeschrijving van hun eerste biertje 'Rebel Local'. Nogmaals verduidelijken dat alle bierbesprekingen mijn eigen smaakervaringen zijn op het moment van proeven.
Het Brouwers Verzet - Rebel Local - Lanceringsfeest
Lanceringsfeest Bierfirma Het Brouwers Verzet en hun Rebel Local
In 2009 noemde ze ik al in een reportage 'Drie jonge leeuwen' Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto De toekomst van het Belgisch bier! En zie, op vrijdag 15 april jongstleden werd ik uitgenodigd op hun lanceringsfeest en de voorstelling van hun eerste eigen bier.
De voorstelling en het avondfeest gingen door in Zaal Sanicomfort
Kerkstraat 131 - Anzegem (W-Vl)
Wie zijn die drie jonge leeuwen eigenlijk?
vlnr : Allex Lippens, Joran Vanginderachter en Koen Vanlancker. Drie jonge brouwers die zullen meehelpen om het Belgisch bier nog meer uitstraling te geven.
Brouwers Verzet zo noemen ze hun bierfirma. Ik hoefde maar de pijlen te volgen om de zaal te bereiken.
Alex, Joran en Koen studeerden volgens hun website samen af in 2008
aan de brouwerijschool van Gent.
Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen w.o. Van Honsebrouck, Bockor en De Proefbrouwerij.
Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. Een eigen brouwsel kon niet lang uitblijven? Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze te experimenteren na hun uren. Zo is ook de naam ontstaan: in het weekend moesten ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen. Het was hen een aangenaam verzetje. Vandaar "Brouwers Verzet".
Bij een Feestelijke voorstelling mag de rode loper niet ontbreken.
Geen Rode loper dames Katja Retsin of Evy Gruyaert bij het betreden van de zaal maar een al even mooie dame die ons verwelkomde met een flesje plat of bruisend water. Origineel gevonden!
Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen
klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren.
Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven.
Dat die hun bieren al goed vonden is meer dan normaal. Een groter en professioneler proeverspubliek vonden ze in St. Niklaas. Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van
Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen.
Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom.
Beginnersfout maar er was een evolutie te bespeuren.
Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire.
Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat.
En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.
De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. Ze vonden het tijd om met het echte werk te beginnen. Een eigen bedrijfje oprichten.
In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld
De voorlopige bierfirma het Brouwers Verzet was geboren.
In de zaal waren alle partytafels van heerlijke belegde broodjes voorzien.
De bieren die ze op de markt brengen, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ze worden ook door henzelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwerij is nog ietsje te hoog gegrepen. Samen met Johan Delrue zijn ze op zoek naar een pand. Ze huren voorlopig nog de brouwinstallatie van brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem.
Björn Desmadryl Construction Engineer, brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor laat hen alles bedienen om hun bieren te brouwen. Hij laat hen volledig vrij in hun experimenten, zolang de installatie dat toestaat uiteraard.
Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter. En dat horen we graag.
Voor kleine bedrijven is marketing heel belangrijk. En dat weten ze maar al te goed bij het Brouwers Verzet.
De drie vrienden wachten ongeduldig (alhoewel ?) op hun gasten. Zo dadelijk moeten ze hun bedrijf voorstellen.
Eindelijk is het zover. Johan Delrue introduceert de brouwers aan het massaal opgekomen publiek.
Enorm veel belangstelling voor de nieuwe bierfirma! Een voor een stellen ze op een speelse manier zich zelf, hun bier en het bedrijfje voor.
Allex Lippens (te herkennen aan de eeuwige dragende korte broek) werkzaam bij brouwerij Bockor.
Joran Vanginderachter vroeger werkzaam bij brouwerij Van Honsebrouck nu bij Bockor.
Koen Vanlancker werkzaam bij De Proefbrouwerij.
Het bier geschonken in hun eigen bierglazen werd aan de genodigden tijdens de voorstellig gepresenteerd
Rebel Local een goudblonde klepper van 8,5 % Alc. Vol. Een karakterbiertje met heel veel pit. Hoppig en bitter. Het bier kon op veel enthousiasme rekenen Het zal apart besproken worden in een volgende reportage!
Speciaal overgekomen uit Erpe-Mere Jef Van den Steen, brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"
Jef is Dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland: Hij ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek), is een vaste redacteur van De Zytholoog, geeft lezingen over bier en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.
Hij kwam het bier proeven en bespreken samen met de genodigden.
Lekker en gezellig proeven.
Tijdens het degusteren van het bier kon men van een lekker sexy gerechtje proeven klaar gemaakt met het bier. Stoofpotje van Mechelse Koekoek met Rebel Local.
Gespot op de voorstelling
vlnr : Zytholoog en hobbybrouwer Geert Vandromme, Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events en Björn Desmadryl brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor.
vlnr : Guido devos (brouwerij De Ranke), Zytholoog Kurt Gunst met echtgenote, Nino bacelle (brouwerij De Ranke) Carl Alsberghe (Brouwerij Bockor) en Jef van den steen (Brouwerij De Glazen Toren)
Carl Alsberghe en Sam Quartier (Brouwerij Bockor). In het midden Jef Van den Steen
Links : Dirk Vanden Berghe, Sales Manager CoEnCo. Rechts : Björn Desmadryl, brouwer Het Gulden Spoor.
Toekomstige Zythologen momenteel in opleiding bij Syntra West - Kortrijk
Na de voorstelling was er nog een fuif voorzien. Aan de draaitafel : de Dilly Boys djs.
Voor de distributie van Rebel Local rekenen de jonge brouwers op lokale bierhandelaars, cafés en speciaalzaken. Tot nog toe hebben zij 4.000liter gebrouwen. Daar zullen zeker nog vele liters bijkomen. Eerst moeten zij hun biertje aan de man weten te brengen. Maar dat zal geen probleem zijn. Ik ben alvast fan!
Ik wens in naam van Bierblog en het HOPnieuws de mannen van het Brouwers Verzet alvast veel geluk met hun bedrijf en hopelijk kunnen ze ons verder verrassen met hun experimentele creaties.
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Een kunstgalerie bezoeken en achteraf een lekker streekbier degusteren,
Dit is tweemaal kunst opsnuiven en proeven.
Net zoals kunstschilders moeten ook brouwers creatief zijn met bier.
Met enkel theorie over hoe u een biertje moet brouwen komen ze er niet.
Het creatieve moet in u zitten.Inspiratie in het creëren van een nieuw bier vraagt tijd, Een artiest zoekt kleuren, materialen, texturen die op elkaar afgestemd zijn om zijn werk het gewenste resultaat te geven dat hij voor ogen had.
Ook een brouwer moet experimenteren met zijn grondstoffen. Hij moet ze mêleren met elkaar tot ze één geheel vormen. om uiteindelijk te maken dat een lekker brouwsel uit zijn brouwketel vloeit.
Galerie De Zwarte panter
Kunstvriendin Caro en ik bezochten onlangs galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.
Kunstschilder Marc Kennes stelde er zijn werk onder de titel 'Requiem for M' voor
Inge Braeckman schreef in haar inleidende tekst bij het nieuwe werk het volgende: "Kennes schilderkunst, of er nu figuren in aanwezig zijn of niet, bekommert zich trouwens om het wezen der dingen en schuwt de leegte, de eenzaamheid, desolaatheid van het menselijke bestaan en de maatschappij niet. Telkens weer slaagt hij erin de emotie te verlaten, ze picturaal te vertalen, en ze te abstraheren naar de verf, de schilderkunst".
"Pas op Hier waak ik!"
In 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panteris gevestigd. Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats, een 150-tal boekvoorstellingen en tientallen film- en concertavonden. Er zijn wisselende en vaste exposities van o.m. Fred Bervoets. Bron : De Zwarte panter.
Caro, voor een werk van Marc Kennis. Door de dieptewerking is het alsof ze deel uitmaakt van het schilderij.
Na de tentoonstelling gaan we gewoonlijk iets degusteren.
We kozen voor de gezellige bruine kroeg "Het Paters Vaetje" En kijk onder de seizoenbieren stond Boskeun
Leuk, want er waren drie redenen om het bier te proeven.
1 - Omdat ik weet dat het een lekker biertje is, 2 - Pasen is in aantocht 3 - ook Dolle Brouwer Kris Herteleer schepper van dit bier is een kunstenaar. Wat waarschijnlijk veel bierliefhebbers niet weten is dat Kris eigenlijk architect van beroep is.
Hij ontwierp veel privéwoningen, winkels en café-restaurants. Naast brouwer is hij ook zelfstandig kunstenaar.
Af en toe exposeert hij ook zijn werk.
Nu proefde ik zijn ander kunstwerk. De Dolle Boskeun
Gullegem - Doornik is slechts 28 minuutjes rijden met de auto. Met de trein een klein uurtje. Toch kies ik voor het openbaar vervoer, want bier en sturen passen niet zo heel goed samen. Maar ook omdat ik nog eens op mijn gemakje door de op een na oudste stad van België kon wandelen. En van het station naar de Lakenhallen op de markt is het slechts 25 minuten ver. Het weight watchers gevoel kwam eventjes
Weer naar boven.
Op weg naar het Festival kom ik de prachtige indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame de Tournai) tegen.
De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens. Er is een woordspeling over deze kerk. Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches. Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken. Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft. Deze Romaanse kathedraal werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.
In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw. Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen. Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen: Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,... De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.
In de loop der jaren had ik als eens twee bierfestivals bijgewoond in de prachtige
lakenhallen van Doornik.
Als ik mij niet vergis was het in het Millenniumjaar 2000 dat er een festival van Henegouwse brouwerijen plaats vond. Ook het Bier Passie festival heeft er ooit plaats genomen. Om eerlijk te zijn beide festivals waren niet echt succesrijk.
Ondertussen won het bier aan populariteit.. Ook onze Waalse medemensen begonnen meer en meer de goeie streekbieren te ontdekken. Dit was Initiatiefnemer De Hr. Frédéric Liem (Fransman maar met liefde voor de Belgische biercultuur) niet ontgaan en richtte na festivals in Komen Waas en Le Bizet nu zijn pijlen op Doornik. Hij werd bijgestaan door de stad Doornik, de VSW Gestion Centre Ville en XL Communication
Een schot in de roos blijkt na het tweedaagse evenement.
Honderden bierliefhebbers kwamen naar het eerste Festival Brassicole de Tournai om diverse bieren te proeven aan een vijftien brouwerijstanden. 8 Waalse brouwerijen en 7 Vlaamse.
Netjes verdeeld in de prachtige lakenhallen.
Ook Brouwerijontwerper Co&Coen Castle Malting uit Beloeil waren aanwezig.
Bij aankomst was het al redelijk druk in de zaal. De ruilclub Cervezia Tornacum hield er op zondagmorgen een ruilbeurs
De eerste stand die ik bezocht was van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve. Het was brouwer Laurent Agache zelf die achter de tapkranen stond.
Ik proefde er het nieuwe biertje La Pecqoise (6% Alc.Vol.) Een goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van perzik. Aangename fruitige smaak met hoppige prikkels Hopbitter. Dorstlessend biertje met droge afdronk.
Deze jonge Waalse dame die brouwerij Haacht vertegenwoordigde schonk mij een Tongerlo Prior Tripel (9%Alc.Vol) uit. Een klassieker uit Boortmeerbeek. Oranje bier met witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van sinaas hop en lichtjes alcohol. De smaak is licht fruitig met in de achtergrond een mooie bitterheid. De beste uit de Tongerlo reeks. Zou dit geen leuk afsluitmeisje zijn?
Ook aanwezig in Doornik was Ronald Mengerink van brouwerij De Dochter van de Korenaar uit het verre Baarle-Hertog Hij was onlangs winnaar van de Zythos Consumententrofee met zijn bier Peated Oak-Aged Embrasse een volmout bier van 9 vol.% alc
Ook brouwerij Bockor mocht niet ontbreken in Doornik. Het was vertegenwoordigd door twee simpathieke dames. Hier Elise Croes achter de tapkranen.
De altijd goedlachse vertegenwoordigster van Bockor Cindy Vandamme bediend ons met een smakelijke Omer. Meer moet dat niet zijn.
vlnr : Myriam en Bernard Vandamme, Cindy en brouwer Ronald.
De mooie stand van brasserie Caulier
Ik degusteerde er een Abbaye Cistercienne Paix-Dieu een klepper van maar liefst 10% Alc.Vol. Lichtblond bier met een witte schuimkraag. Fruitig aroma van koriander. Zoete smaak van gerijpt fruit kruidig en vooral warme alcohol die zich laat opmerken. De afdronk is kruidig.
Hoe kan het anders! De regionale Waalse kazen waren ook aanwezig.
Uit Gent : Stadsbrouwerij Gruut met haar gamma biertjes.
Brasserie Brunehaut (de laatste maanden enorm in de picture) was aanwezig met hun lekker gamma bieren.
Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol). Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag. Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels. De aanzet is aromatisch. Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte. Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer. Een lekker biertje goed in balans.
De twee vertegenwoordigers van Brasserie Bastogne uit Vaux-Sur-Sûre Ik proefde twee biertjes van deze nog jonge brouwerij. La Trouffette Brune en de Bastogne Pale-Ale
La Trouffette Brune (6,8% Alc.Vol.) Donkerbruin bier met een beige schuimkraag De neus laat ons een leuke gebrand koffiearoma opsnuiven. De smaak is die van licht geroosterde mout Koffiebitter in de achtergrond. Lekkere droge afdronk.
Bastogne Pale-Ale (6% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met witte schuimkraag. De neus is fruitig en hoppig (cascadehop) De smaak is raak. Fruitig zacht en mals. Geen agressieve kruidigheid Heel lekker I.P.A. biertje.
Brouwer Jean-Louis Dits van Brasserie Vapeur had zijn klassiekers meegebracht. Saison de Pipaix en Vapeur Cochonne.
La Wépionnaise was vertegenwoordigd met hun La Wépionnaise®" een aardbeienbier uit Wépion.
Uit Küringen bij Hasselt Brouwerij Jessenhofke met hun Bio-bieren
HOPLeden Mariska en Nico waren ook aanwezig op dit aangename bierfestival.
Brasserie Saint-Monon uit Ambly.
Ik proefde er de Mix-Hop Dry Hopping (6,5% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met een gebrokenwitte schuimkraag De neus is een Kruidenbom (Kardemon?) De smaak is ook kruidig Karamel Ik had Ietsje meer body verwacht. Ook de hop komt er niet zo goed uit. Complex, Voor liefhebbers van kruidige bieren.
Vincent Dilewyns (Vivaris) baatte zijn eigen stand uit. "De dochters zijn aan het schilderen in de nieuwe brouwerij" wist hij me te vertellen
Organisator Frédéric Liem bij de stand van Brasserie des Légendes d'Irchonwelz/Ellezelles.
Ik proefde er de Goliath (6% Alc.Vol) Een blond biertje met witte schuimkraag. Fris biertje met een pilsachtige smaak maar met heel veel body Fruitig en een licht bittere afdronk Kortom een smakelijke dorstlesser.
In de late namiddag liep de prachtige zaal aardig vol.
La 1re édition du Festival Brassicole de Tournai heeft me weten te bekoren. Een festival waar ik op een rustige manier diverse nieuwe Waalse biertjes kon proeven in een pracht van een decor. Proficiat aan de inrichters. Hopelijk lom het jaarlijks terug?
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. En inderdaad zoals ik als schreef het Mystic meisje was onmiddellijk akkoord
Ze is een Waalse schone die zachtjes in mijn oor fluisterde « Jusqu'à l'année prochaine mon ami » "Jel'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans. Een klein knipoogje was het antwoord van haar
Op zoek naar de stilte - Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy - Rochefort
Op zoek naar de stilte.
Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy.Verscholen in de prachtige natuur van Rochefort. Weg van de drukte. Ondergedompeld in de rust van de omgeving. De stilte op gepaste tijden onderbroken door de klok van de kloosterkerk. Al een paar keer heb ik met Voske indertijd aan de gesloten traliepoort gestaan en gekeken naar de koperen ketels in het brouwhuis aan de overkant. Zo dicht maar zo veraf. Onbereikbaar.
Myriam, Bernard en Geroen door het groen op weg naar de abdij
'Curvata Resugo' gebogen richt ik me steeds opnieuw op is het devies van deze Trappistenabdij. Met die gedachte kwam ik telkens terug, en zie een paar jaar later zit ik met drie biervrienden te wachten in het kleine gastenkamertje op broeder Antoine.
Door een misverstand (de Afrikaanse broeder die ons binnenliet dacht dat we Vader Abt wilden spreken) duurde het een klein uurtje eer dat broeder Antoine zich meldde. Tijdens dit uurtje werden we wel verwend met een lekkere Rochefort 8.
Vier flesjes Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol), de typische Rochefortglazen, viltjes en een biersleutel. Wat kan wachten in alle stilte toch heerlijk zijn.
Stilleven van een heerlijk Trappistenbier
Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol) Alhoewel de middelste van de drie Rochefortbieren (Men heeft nog de 6 - 7,5% en de 10 - 11,3%) is hij toch de jongste van het drietal. Prachtig roodbruine kleur met een beige romige schuimkraag.
De neus is bedwelmend. Warme alcohol (niet te veel) Toetsen van rozijnen met een prikje banaan.
De smaak mag er ook zijn. ook hier laat het donker fruit zich gelden zelfs een doetje vanille strelen je smaakpapillen. lekker kruidig in de afdronk. een heerlijk romig bier.
De rust van het proeven werd even onderbroken door Broeder Antoine die zich aanmeldde. Na ons voorgesteld te hebben moesten we de ervaren gids volgen naar de brouwerij. Om de spanning er in te houden kwam de brouwzaal het laatst aan beurt.
De achterzijde van de brouwzaal.
Met de sporen van de onlangs gewoede brand in het oud gedeelte van de abdij wandelen we naar de bottelarij. De grootste schade situeerde zich ter hoogte van het dak- en metselwerk te zien recht voor ons
In de verte de voorkant van de brouwzaal. Boven de poort is het dak volledig door de brand vernietigd.
De bottelarij
Broeder Antoine gaat ons voor naar de warme kamers.
Er wordt even halt gehouden aan het oude bureel van broeder Antoine. Daar staat nog een mooie verzameling bierpotten.
Via ondergaardse gangen bereiken we de gistingszaal
Hier staan 2 Cylindroconische gistingstanks van 40.000 liter en een van 23.000 liter
Verder door de ondergrondse gangen waar nog bierkratten en oud brouwmateriaal uit vervlogen tijden staat bereikten we eindelijk de prachtige brouwzaal.
'De Schoonheid van de eenvoud' noemde Michel Jackson deze brouwzaal. Anderen hebben het over de kathedraal van het bier.
De Brouwzaal bestaat uit een Beslag en kooketel van 110 hl, een kookketel van 110 hl en een filterkuip van 110 hl
Broeder Antoine vertelde ons dat hij sinds 1997 gestopt is als brouwer Hij begon in deze mooiste brouwzaal van België te brouwen vanaf 1976.
De beperkte bierproductie blijft constant. Hier wordt maar 30.000 hectoliter per jaar gebrouwen. Dat is heel weinig in vergelijking met bvb Orval die jaarlijks 60.000 hectoliter brouwt en Chimay zelfs tot 150.000. Brasserie Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy wil bewust de productie laag houden. De Trappistengemeenschap wil dat ze tijd over hebben om te zorgen voor de armen uit de buurt.
Via de ondergrondse gangen waar we nog een oude hopmolen tegenkomen gaat het naar de kapel.
Qua architectuur is de abdij een uiteenlopend samenspel van gebouwen uit verschillende tijdperiodes. De abdij werd verschillende keren vernield en heropgebouwd, en dat blijkt uit zijn huidige uiterlijk. De kerk is qua uitzicht totaal anders dan wat u gewoonlijk in onze Ardennen aantreft. De eenvoud en witte kleur geven de bezoeker een zeer vreedzame indruk, inspireren tot rust en bezinning, zowel bij gelovigen als niet-gelovigen.
Nog een mooi portret van onze 81 jarige sympathieke gids en oud brouwer Broeder Antoine. Bedankt voor het bezoek.
De mooie abdijkerk die wat doet denken aan Italië is wel te bezichtigen.
Een dankwoordje aan Bernard Vandamme die het bezoek voor ons regelde
Tournée Générale Tripel Hop - Palm Breweries - Rodenbach
Tournée Générale Tripel Hop
Geen bierprogramma zonder eigen bier.
Samen met de tweede en net als bij de eerste reeks is er naast het boek ook een biertje gelanceerd. Vorig jaar noemde het biertje gewoon Tournée Générale. Ditmaal hebben Ray en Jean er de woorden Tripel Hop aan toegevoegd.
Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat.
Ditmaal is Palmbreweries verantwoordelijk voor het gerstenat.
Volgens hun beschrijving is Tournée Générale Tripel Hop een hoppig en verfrissend gastronomisch bier. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het bier zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft.
De Magnum-hop, een kettle hopping, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een late hopping, geeft het bier een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in dry hopping het bier af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.