Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
23-01-2011
Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011
Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011
U kan er niet naast kijken bij het binnenrijden van de gemeente Zwalm! Dit is het Dorp van de Ronde 2011
Flanders Classics heeft de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen) aangewezen als
Dorp van de Ronde 2011. De keuze is een eerbetoon aan een gemeente met een groot hart voor de wielersport.
De gemeente Zwalm is zon voorbeeld van een gemeente.
Jaarlijks ontvangt Zwalm maar liefst een vijftigtal wielerwedstrijden op haar grondgebied.
Ook De Ronde van Vlaanderen route (80 km doorkruist deze energieke wielergemeente.
Flanders Classics vond de toekenning van de titel Dorp van de Ronde 2011 een teken van erkentelijkheid voor het groeiende en dynamische sportbeleid van de gemeente en haar grote betrokkenheid met de Ronde van Vlaanderen.
pakt Zwalm uit met een nieuw biertje speciaal gebrouwen voor deze heugelijke wielerhoogdag
met als toepasselijke naam Zwalms Veloke.
Zwalms Veloke 6,5% Alc.Vol. Het bier voor Vlaanderens mooiste klassieker.
Het bier werd ontworpen door Rozebekenaar Peter Croonenberghs.
Peter is lesgever brouwerij, mouterij en gisting in de brouwersschool te Gent.
Naast brouwinstallateur is hij ook zigeunerbrouwer bij diverse brouwerijen zoals
Brouwerij Groede (Zeeuws Vlaanderen), Den Herberg (Buizingen) en De Graal (Brakel)
Het is in deze laatste brouwerij dat het Zwalms veloke is gebrouwen.
Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikzelf (bierblog en HOPnieuws) waren maar al te blij dat we uitgenodigd waren naar de persvoorstelling. Het was voor mij ook een aangenaam weerzien met het dorp Zwalm en Peter.
Ontwerper en brouwer van het bier Rozebekenaar Peter Croonenberghs aan het woord op de persvoorstelling van vrijdag 21 januari 2011
Het Zwalms veloke is een amberkleurig biertje, Het is gezonder dan EPO.
Met zijn 6,5 % vol. Alcohol is het biertje niet te sterk en ideaal voor wielertoeristen die de streek aandoen.
Het is met producten gebrouwen uit de eigen zwalmstreek, waaronder 30 % tarwe, Momenteel zijn 2.000 liter beschikbaar (dus 6.000 flesjes) en maandag wordt nog eens 2.000 liter gebrouwen.
Naast hem een fiere Burgemeester. en kamerlid Bruno Tuybens
Tal van genodigden kwamen opdagen.
Waaronder ook deze sympathieke Marc, uitbater van B&B Het Sprankelend Toeval in Maarkedaal. Gekend van het VTM programma "Met vier in bed"
Zwalms Veloke - 6,5% Alc.Vol. Recept en gebrouwen door Peter Croonenberghs in brouwerij De Graal (Brakel)
Amberkleurig biertje met mooie gebroken witte schuimkraag.
De neus is vrij moutig met een heerlijke hoppige neus Ook fruitige toetsen prikkelen de neus.
Een moutige smaak met een lekkere voortdurende hopbitterheid. Een beetje aards. Het biertje heeft lichtzurige toetsen (tarwe) Mooi in balans en voldoende body wat het aangenaam maakt om te drinken. Het heeft een dorstlessend gevoel en toch smaakt het naar meer. Het heeft een mooie bittere droge afdronk. Een heel lekker biertje die alle bier- en koersliefhebbers zal weten te bekoren.
De nieuwe trots van Zwalm.
Vlnr : Schepen Marleen Vanwildemeersch , Burgemeester Bruno Tuybens , Brouwer Peter Croonenberghs, Uitbater Drankenhandel Schepens Zwalm toosten alvast op het succes van het bier. Ze nodigen u ook uit in hun gemeente Zwalm op zondag 3 april 2011 voor de doortocht van de 95e Ronde van Vlaanderen.
Na de geslaagde proefavond Kerstbieren in de zomer was er nu de avond
Oude Geuze proeven in de winter.
Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.
De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.
Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden, maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.
Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het supergezellig is om bier te proeven.
Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest door mijn neef en ik vertelde hij mij enthousiast. Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is, stemde ik maar al te graag toe.
Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een Jacuzzi. Meer moet dat niet zijn om bier te proeven
Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.
Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.
Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen met vrienden. Liefst mensen die ook graag de zure smaak van dit bier kunnen appreciëren. Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting. David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt. Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee. Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris. Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje. Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.
Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.
Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.
Daarom dat we de aromas en smaken met zijn allen hebben ontleed.
Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden. Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.
Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.
Gegist en gerijpt op eiken tonnen.
In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen), zodat de originele lambiek smaken behouden blijven. Vandaar de naam Doesjel
Cognackleur - Geen schuim
Het aroma is licht zurig - Fruitig
Het is mals van smaak
Ook hier wat fruitigheid.
Toetsen van patisserie.
De smaak is eigenlijk niet agressief zuur
Droge afdronk.
Heel lekkere lambic
Doesjel verrassend lekker!
Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.
We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne Een blended met lambik van 3 fonteinen, Lindemans, Boon en nog een paar andere. Heel verrassend aangenaam.
Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt? Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers- en stekers verenigd in HORAL. Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Timmermans, Oud Beersel en Lindemans. De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009
7% Alc. Vol. donkergeel van kleur Dikke romige gebroken witte schuimkop De geur is die van wilde gist licht zurig en fruitig
De smaak is zuur en licht bitter licht fruitig een mooie zurige fruitige afdronk droog
Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.
Fruitig aroma van druiven
Heel mals van smaak
Fruiting met minieme toetsen van hout
Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen Hier ook soms een vanillesmaakje
Het bier is complex maar mooi in evenwicht
Prachtig!
Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor de gespreksonderwerpen.
Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.
Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975
Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.
Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?
Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?
Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).
Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden. En wat dacht u?
Marc De Keukeleire over micro-organismen
Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan. Zijn onderwerp : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop? bracht hij met brio in de groep
Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000) micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist) (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is. Gisten zijn eencellige schimmels. Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een mycelium ook als eencellige kunnen groeien. Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit van een celkern en zijn ook significant groter. Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van S. cerevisiae is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging. De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) zeer weinig energie op (2 moleculen ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe). Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.
Hoe kleiner, hoe sneller Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden. Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt, dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig is met de grootte van het organisme. Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de groeisnelheid. De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is. Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen. Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor hij andere organismen een slag voor is. Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken. Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt. In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe. Zo delen levercellen zich eens per drie maanden.
gisten :
2-15 um
1000 um= 1 mm,
67 gisten op 1 mm
670 gisten op 1 cm
448900 gisten op 1 cm2
0,75 milj per ml per graad plato
20 plato: 15 milj per ml
Als die 1 laag dik liggen:
1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot
Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen
We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol. lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015
Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt
De neus is zwavel
Zurig - Citroen
Smaak is zurig
Met af en toe zoete prikkels
toetsen van eikenhout
Soms een tikkeltje Pompelmoes Droge afdronk
De oven voor de spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.
Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles. Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022
Cognackleur
Een muf aards aroma,
Citrus
De smaak is eerder neutral in het begin.
Niet zo zuur
Eerder moutig
In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven
Dunne body
Droge afdronk
Ietsje meer van verwacht.
Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.) gebotteld 11 december 2000 10 jaar oud
Muffig aroma
Aards
Lichte pompelmoes
Smaak van citroen zacht van smaak
paardendeken
bitterheid
droge en lichtbittere afdronk
Uitsekend bewaard
Ondanks zijn ouderdom is deze geuze perfect drinkbaar
Davy aan het genieten
De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken. Daarbij zal zijn nieuw bier Ma Mère Speciale geschonken worden. Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden
Iemand moet het doen !
Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze. Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld
Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen. Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en degusteren. Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.
Natuurpunt kocht samen met haar Franse BirdLifepartner Ligue pour la protection des Oiseaux (LPO), de gemeente Belval en de Conservatoire Champagne-Ardenne het 203 ha grote vijvercomplex van Belval. Het gebied ligt in het noorden van Frankrijk, tussen Reims en Verdun, in de Argonne-streek. Veel Vlaamse en Nederlandse natuurliefhebbers trekken naar deze regio omwille van de uitzonderlijke natuurwaarden.
Het gebied is een schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven dassen, wilde katten, ringslangen, geelbuikvuurpadjes kortom een paradijs voor elke natuurgenieter! Bovendien is Belval een belangrijke pleisterplaats voor water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in het voor- en najaar geregeld kraanvogels en visarenden op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km zuidelijker.
Natuurpunt is voor 55 % eigenaar van ruim 203 ha vijvers en bossen in Belval. In overleg met de Franse partners willen Natuurpunt dringend werk maken van de restauratie van de dijken van de grote vijvers. Het dagdagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Conservatoire Champagne-Ardenne. Natuurpunt zal alles van zeer nabij volgen door een vertegenwoordiging in de commissie van eigenaars, waarin ze een doorslaggevende stem hebben. Samen met hun Franse collegas zullen ze een vrijwilligerswerking uitbouwen rond Belval, waarbij het verenigingsmodel van Natuurpunt als inspirerend voorbeeld zal dienen.
De aankoop van de vijvers van Belval kadert in de internationale werking van Natuurpunt binnen de koepel van Birdlife International, waarbij nationale zusterorganisaties samenwerken om belangrijke natuurbehoudsprojecten te verwezenlijken.
Ter gelegenheid van deze aankoop werd het bier Belval ontwikkeld, een 100% biologisch bier met respect voor natuur en milieu. Het is een bier met laag alcoholpercentage op basis van gerst en tarwe met nagisting op de fles. De verkoop van dit bier draagt bij tot het realiseren van deze, voor de natuur in de Argonne zeer belangrijke aankoop.
Bron : Natuurpunt.
Belval 4,8% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij Lochristi
Blond biertje met
witte schuimkraag
Moutig aroma
Lichtzurige prikkels (tarwe)
De smaak is moutig zoet
Met een lichte bitterheid in de achtergrond
Ook fruitige prikkels op de tong
Het biertje heeft weinig body dit komt door het geringe alcoholgehalte
Het heeft een bittere droge afdronk.
Het is een uitstekende mals gehopte dorstlesser voor de vele wandelaars
van Natuurpunt. Door zijn 4,8% kunnen ze eentje meer degusteren en
Bierpartner Geroen weet dat ik samen met mijn kunstvriendin Caro regelmatig herbergbezoeken combineert met een visite aan een kunsttentoonstelling.
Naar aanleiding van onze wetenschappelijke biertrip naar Antwerpen had hij ook een bezoek ingeschakeld aan
het FoMu (FotoMuseum Provincie Antwerpen)
Er was een fototentoonstelling te zien van Willy Kessels (1898 -1974).
Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger in ons land van een nieuwe, 'modernistische' fotografie die vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad.
Geroen in bewondering voor het werk van Kessels.
Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van de beroepsfotograaf in de jaren 1930. Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret, architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten Bron : FoMu
Portretstudies
De Pelikaan Antwerpen
Om ons wetenschappelijk caféonderzoek verder te zetten
bezochten wij café Pelikaan.
een bruin café in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Café Pelikaan kant Melkmarkt
Café Pelikaan kant Lijnwaadmarkt.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
In dit volkscafeetje mogen er maar max 35 personen binnen.
Ze aanvaarden geen betaal- en kredietkaarten.
Maar ze tappen naar het schijnt het beste Bolleke van t vat van de hele koekenstad.
Wij hebben het niet geproefd om de reden dat we ook de kans kregen om er een Troubadour Blon van t vat te degusteren (en dit is in onze contreien uiterst zeldzaam).
Zonder woorden
Tijdens ons bezoek volgden we de etiquette van een cafébezoek. Die luid als volgt volgens
Het optreden zij hoffelijk, zoo onopvallend mogelijk en beschaafd. Dit houdt dus in: geen op luide toon gevoerde gesprekken; het onder alle omstandigheden vermijden van het hardop noemen van namen van derden.
Sinjoren voeren in Café Pelikaan het hoge woord maar buitenlanders (lees: niet-Antwerpenaren) worden er getolereerd.
Men schuive geen stoel (op een terrasvloer b.v.) aan of weg met voor anderen hinderlijk gedruisch, men tikke nimmer tegen bord of glas om den kellner te roepen,
In het café mensen van alle sociale klassen en leeftijden
men onthoude zich ten allen tijde van het staren of herhaaldelijk nieuwsgierig omkijken naar derden, men houde bij groote drukte geen vrije stoelen bezet met pakjes, handtasschen, jassen enz.
Bier is er elke dag de dagschotel en de sfeer varieert van gezellige tête-à-tête aan een tafeltje, tot regelrechte ambiance, afhankelijk van hoeveel volk er samentroept.
Door de gérants wordt het - en terecht! - ongaarne gezien, dat voorbijkomende kennissen aan een tafeltje mede aanschuiven zonder iets te bestellen. Voor den gérant moet iedere stoel zijn geld opbrengen.
Zij, die in een café van tafeltje verwisselen (omdat er b.v. een tafeltje bij het raam is vrijgekomen) nemen bij het verhuizen niet zelf kopje of glas mede, doch verzoeken den kellner of de serveerjuffrouw dit voor hen te doen.
Wordt men door het bedienend personeel er op opmerkzaam gemaakt, dat men zonder vertering te bestellen niet kan blijven zitten (hetgeen soms wel eens minder tactvol geschiedt) dan kieze men de wijste partij en verwijdere zich of bestelle een kleinigheid. De tijden zijn voorbij, dat een vrouw-alleen niet in een café zou kunnen plaats nemen zonder hinderlijk aangestaard of op andere wijze lastig gevallen te worden.
Aan de vrouw, die zich rustig en waardig gedraagt (dit geldt ook voor de jonge vrouw!) op kalmen zekeren toon haar bestelling opgeeft en niet door herhaald heen en weer geloop of door opvallende manupulaties met lippenstift en poederdoos noodeloos de aandacht op zich vestigt, zal niemand aanstoot nemen.
Tenslotte bedenke men, dat men bij een enkele vertering niet anderhalf uur kan blijven zitten zonder nogmaals iets te bestellen. Een half uur, drie kwartier is ongeveer de spanne tijds, die men kan blijven toeven. Is er muziek of cabaret met verhoogde prijzen, die feitelijk verkapte entréegelden zijn, dan kan men natuurlijk langer blijven. Daarom bestelden we nog een Troubadour Blond (6,5% Alc.Vol.) van 't vat
Troubadour Blond van 't vat - 6,5% Alc.Vol. gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi voor bierfirma : De Musketiers
.
Blond met dikke witte schuimkraag Een heerlijk fris biertje met een hoppige neus. Toetsjes van kruiden en fruit. Het biertje heeft een malse zachtheid van smaak ook hier fruitige en kruidige toetsen Een lichte bitterheid nasmaak.
We moeten stilaan toegeven dat bier beter smaakt op café dan thuis. Vooral als de verhalen van de stamgasten gaan over een reis met de Trans Siberië-Expres, Art Deco en vroeger was het veel beter. En..ja... thuis hebben we ook geen tap. Maar we geven niet op!
WELLE - De Wellese Fiejesten zetten elk jaar Welle op zijn kop.
In 2007 zorgden Jan De Backer en Erik Duwé van Tès van Oère Zeggen
voor een bierige primeur.
Zij lanceerden de Welle, een donkerblond biertje met koppige nasmaak.
Ze probeerden het karakter van een Wellenaar in het bier te leggen. Het recept vonden ze in een oude kookboek. Het betrof allicht een recept uit de middeleeuwen want naar sommige ingrediënten moesten ze volgens de krant Het Nieuwsblad die in dit jaar het nieuws uitbracht lang zoeken.
Een rasechte Wellenaar had jaren geleden zijn hart verpand aan een Doornikse Schone.
Haar broer was toevallig Laurent Agache eigenaar van de artisanale brouwerij
De Cazeau uit Templeuve bij Doornik.
De beide heren moesten niet lang nadenken waar ze het bier gingen laten brouwen.
Na enkele flinke proefsessies stond het bier op punt.
Tussen Kerst en Nieuw zijn Geroen en ik bewust op café bezoek geweest.
Niet zomaar. Nee dat doen we niet. Maar wel om te weten of een streekbiertje beter smaakt in een herberg dan thuis.
Dus eigenlijk is het een bierwetenschappelijk experiment.
Beste bezoeker u zal waarschijnlijk nu lachen wanneer u dit leest. Maar deze experimenten zijn niet te onderschatten. Het is vermoeiend en zenuwslopend werk. En! U moet zich aan de regels van het cafébezoek houden. Dat leg ik later nog eens uit.
Niet dat we dit voor de eerste keer uitprobeerden, maar we wilden zeker zijn of dat Antwerpen
dezelfde resultaten oplevert of elders in het land.
We begonnen ons onderzoek niet ver van het Centraal station. Namelijk in Café "Bier Central".
Bier Central - De Keyserlei 25 2018 Antwerpen. Zoals alle herbergen op de Keyserlei bezit Bier Central een ruim terras.
Bier Central mag gerust een schitterende biertempel genoemd worden. De nieuwe place to be in Antwerpen voor bierliefhebbers Het Indrukwekkend interieur bestaat eigenlijk uit twee delen Het voorste gedeelte met een replica van de grandeur van vroeger met het comfort van nu.
en een achterste gedeelte opgetrokken in hout die doet denken aan een gezellige Ierse pub.
In de Bier Encyclopedie staan twintig Belgische bieren van het vat en meer dan 300 Belgische flessenbieren afgedrukt. De inleidingen in het boek werden geschreven door Ben Vinken Biersommelier, Uitgever en hoofdredacteur van Bierpassie Magazine en Hans Bombeke, Voorzitter van het Antwerps BierCollege
De prachtige luchter gevormd door bierflessen eist alle aandacht ondanks de aanwezigheid van de vriendelijke mooie serveerster.
Een wand van bierkratten verdeeld het café in twee delen.
Het stralend interieur nog eens extra in de verf gezet door de aanwezigheid van Kerstversiering.
Bierpancarten, emailborden met bierpubliciteit en allerhande kadertjes geven het interieur nog een extra toets.
Het achterste gedeelte in hout staat in fel contrast met het voorste gedeelte van het café. Hier waant u zich in een Ierse pub.
Gezellig zitten poggen in een ton!
Ruimte zat voor een gezellige proefavond met vrienden.
Maar liefst 20 bieren van de tap zijn er te verkrijgen
De tweedelige prachtige toog.
Een van de mooie glazen tapkranen
Ik dronk er een Bourgogne des Flandres van t vat een biertje momenteel gebrouwen door brouwerij Timmermans (John Martin) uit Itterbeek. Vroeger werd dit biertje nog gebrouwen door Van Houtryve en 't Hamerken in Brugge en door Verhaeghe uit Vichte.
De bieren van Timmermans (John Martin) eisen wel alle aandacht op in het café. Het bijna volledige gamma is er te vinden. Het volledige productieproces staat trouwens gedrukt in de Bierencyclopedie die op de tafels ligt.
De aanzet is zoet met een lichte zurige smaak in de achtergrond
Een beetje vineus
Vlot drinkend bier met fruitige toetsen van kersen
Het heeft bij momenten een heerlijk Lambiksmaakje
Droge afdronk
Een toch lekkere klassieker van slechts 5,0 % Alc die al te vaak over het hoofd wordt gezien.
Hoe kan het anders! We lieten ons voor de zoveelste maal verenigen door de sympathieke serveerster van dienst Nina.
Open en bloot maar toch achter een ijzeren gordijn. Als u naar het toilet gaat in de kelder wacht dit tafereel u op. Door drie venters kunt u de onderkant van de tapinstallatie zien + de opslagruimte van de bieren. Even bent u in een ondergrondse drankenhandel.
Nina fluisterde ons nog toe.. "Maak maar veel publiciteit op uw blog en schrijf dat iedereen even moeten binnenwippen als ze Antwerpen bezoeken"
O ja, wat ons wetenschappelijk experiment betreft. Het was heel positief, maar we hebben ondervonden dat we nog meer cafés moeten bezoeken om echt overtuigd te zijn!
Kerst - en Winterbieren - Rudolphe - Brasserie Silenrieux
Kerst - en Winterbieren
Rudolphe - Brasserie Silenrieux
Beste bezoeker, het is niet omdat Kerstmis voorbij is dat er
geen Kerstbieren meer mogen geproefd worden.
Laten we voorgoed dit misverstand uit de wereld helpen dat Kerstbieren na 25 december niet meer mogen gedegusteerd worden omdat ze zouden over datum zijn.
Niets is minder waar, integendeel sommige Kerst- en winterbieren
kunnen gerust een jaartje later nog geopend worden en met heel veel smaak geproefd worden.
Sommige bieren zijn zelfs op hun best na een jaartje of meer.
Ik spreek dan toch wel over bieren met een hoog alcoholpercentage.
Bier is in feite een drank die niet bederft. Dat de smaak achteruit gaat als het ouder wordt is een feit. Daar gaat de houdbaarheid die op de fles vermeld staat tenslotte over. Maar een fles bier is tot in den einde in principe veilig om te drinken. Alleen de smaak en het aroma verandert soms in de goede maar meestal in de slechte zin bij het te lang bewaren.
Maar het Kerstbier Rudolphe die ik proefde was Kers(t)vers.
Geroen en ik hadden het bier speciaal naar Silenrieux gaan halen tijdens onze
Het zoete wordt soms onderbroken door een moutbitterheid
Nootachtige prikkels
Ook een warme niet al te opdringerig alcoholtoets
Het bier smaakt zoals een Kerstbiertje moet smaken
Diverse smaakelementen die afwisselend naar boven komen
maar alles mooi in evenwicht
Zonder plakkerig te zijn.
Robert L. May creëerde rond 1939 een negende rendier om de slede van de Kerstman te trekken, Rudolph was zijn naam. Op een mistige kerstavond, terwijl het zicht steeds slechter werd, riep Santa de hulp in van Rudolph. Hij had immers een lichtgevende rode neus en kon zo de weg verlichten. In eerste instantie is Rudolph door zijn mederendieren verstoten uit de rendierengroep omdat hij zo'n opvallende neus had. Maar door zijn hulp op die mistige nacht werd hij de bekendste uit de groep van negen.
In 1949 schreef Johnny Marks het liedje "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" en dat doet het nog steeds goed.
Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu
Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu
Ondanks dat het landschap ons blij gezind was, lag het er maar desolaat bij. De dagenlange regen maakte de al troosteloze kleuren nog somberder. Geroen en ik op weg naar Abbaye du Val-Dieu. Twee West-Vlaamse Bierfanaten op zoek naar Kerstbieren door de 9 provincies Nu richting "Het Land van Herve". Door velen zijn we een beetje als gek verklaard omdat we toch maar door de aanhoudende regen
het Belgenland te doorkruisen.
We mogen blij zijn dat ons landje veel bier produceert en geen al te grote oppervlakte heeft
en niet andersom.
Voortdurende regen teisterde onze reis naar Aubel
In de vroege namiddag arriveerden we aan de site van Abbaye Val Dieu in het plaatsje Aubel (provincie Luik). We zouden er de Abdij en de brouwerij bezoeken We werden ontvangen door Michaël Peisser Directeur Commercial en de nieuwe vennoot van de brouwerij.
Hij was voor ons speciaal vroeger uit de European Beer Star inNürnberg (D) terug gekeerd om de rondleiding te verzorgen.
Waarvoor dank
Ik nam de fotos en Geroen zorgde voor de notas
De Abdij
Ingangspoort van de abdij met rechts naast de poort het winkeltje.
Zon achthonderd jaar geleden kwamen er de eerste monniken toe.
De abdij werd gesticht in 1216 in de toen erg onherbergzame vallei v/d Berwijn.
(er is het plaatselijk riviertje dat La Berwine heet).
Die vallei kreeg van de bevolking de bijnaam Vallée du Diable vallei van de Duivel.
Dit deed toen ook al dienst als het oudste hotel ter wereld.
De monniken bouwden er een abdij op de grond die ze gekregen hadden van Hendrik III
(hertog van Limburg) en van graaf Lotharius van Dalhem. Ze herdoopten de naam in Vallée de Dieu. Wat ondertussen de Abbaye de Val Dieu is geworden. De huidige abdij is de 3de abdij, en dateert van +/- 300 jaar geleden.
Nu zijn daar géén paters meer aanwezig, wél een Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap) die ook leeft volgens de regels van Benedictus. Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd.. Ze verzorgen er ook rondledigingen. De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001) uit naar Orval en Chimay.
Een verrassing! In de kelders van de abdij was de Duitse TV zender ZDF aan het filmen voor een TV reeks. Ik kon er een acteur op mijn digitaalke vastleggen.
Geroen en ik bezochten de belangrijkste plaatsen die ons het monastieke leven leerden ontdekken, zoals de kapittelzaal, refter, scriptorium en het gebied van de abt.
Het symbool van Val Dieu zijn 2 ringen die elkaar raken. Duidelijk te zien op deze stoel
in Vilna Pacis = Samen in vrijheid Ook in het heilig deel waar alle belangrijke beslissingen worden genomen nog steeds zo zie je in de pilaren nog het symbool dat verwijst naar Cisterciënzers.
Uit een pauselijke bul blijkt dat de cisterciënzermonniken zich in 1216 in Val-Dieu vestigden. In heel haar geschiedenis was de abdij het slachtoffer van plunderingen en invasies, maar telkens weer kwam ze opnieuw tot bloei. De huidige gebouwen werden na de oorlogen van Lodewijk XIV heropgebouwd. Van de ruïnes wordt in de 19e eeuw weer een abdijkerk en later een basiliek gemaakt, waarvan de fraaie gotische stijl de originele romaanse elementen behoudt. Met de hulp van de Vlaamse cisterciënzers van Bornem werd het gemeenschapsleven in de 19de eeuw nieuw leven ingeblazen.
De prachtige basiliek.
De Brouwerij
Sinds 1997, worden de gebouwen van de boerderij weer spring levend door de activiteit van een brouwerij. Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen.
maar Alain Pinckaerts en Benoit Humblet die gestopt is.
Het aandeel van medestichter Benoit Humblet (die zijn brouwsporen verdiende aan de U.C.L.
en 16 jaar als brouwer werkzaam was oa. in Kameroen) is nu in handen van
Michaël Pelsser. Virginie Harzée is momenteel de huidige brouwster die ook in de brouwerij inwoont.
De ingang van de brouwerij. De gebouwen moeten gevrijwaard blijven van alle veranderingen die in de brouwerij plaats vinden.
De brouwerij, wederom opgebouwd in de binnenmuren van de abdij zelf, brouwt aan de hand van een samenstelling gebruikt door de monnikenbrouwers om hun traditie voort te zetten. Natuurlijk werden deze samenstellingen aan de huidige grondstoffen en technieken aangepast.
De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.
Directeur Commercial Michaël Pelsser geeft ons de nodige uitleg.
Geroen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te noteren.
Hun huidige brouwzaal is sinds 1997 reeds de 3de
Men brouwt 7.000 hl per jaar.
Daarvan is 60% afgevuld in flessen van 33 cl.
30 % vaten en 10 % grote flessen.
Hun jaarlijkse groei bedraagt maar liefst 25 % en dit in een dalende biermarkt ! Het is dus niet enkel Duvel die zulke cijfers kan voorleggen.
Om voldoende capaciteit te hebben zijn er Inmiddels nog nieuwe gistingstanks bij gekomen.
Men voegt telkens 3 brouwels samen van elk 2.500 l. in een tank 10.000 liter
8 à 9 brouwels per week.
Afvullen gebeurt aan 7.000 flessen per uur (dat is hun beste rendement)
De machines kunnen 12.000 flessen per uur aan. 4 personen die deze brouwerij samen runnen.
Er zijn echter ook nadelen aan de groei, want in de abdijgebouwen doen ze helaas niet wat ze willen, wat extra (hand)werk en uren met zich meebrengt: getuige daarvan hun 2 warme kamers waar ze niet met een heftruk binnenkunnen . . .
Het sobere en spirituele van de abdij vind je ook terug in het proeflokaal van de brouwerij.
Tijd voor een degustatie Michaël Pelsser schenkt een Bière de Noël in de vernieuwde proefglaasjes uit. De bespreking van dit bier vind je HIER
Het huidig kerstbier dateert van 2002.
Dit ter vervanging van het kerstbier dat al sinds 1998 op vat verkrijgbaar was in hun cafés.
(het Kerstbier bestaat dus langer dan de Grand Cru)
De bieren kunnen enkel aangekocht worden in de winkelshop vooraan de site
Ook te bezoeken op de site is deze oude watermolen en restaurant.
Achter de Abdij bevindt zich een monumentaal park dat geklasseerd is als historisch monument. In het park staan 18 bomen die beschouwd worden als Waals erfgoed.
Maar dit bezoek zal waarschijnlijk voor volgende zomer zijn onder beter weersomstandigheden
Praktische informatie:
De Abdij van Val-Dieu bevindt zich in Aubel, middenin de driehoek tussen Luik, Maastricht en Aken, op 10 minuten van de autosnelweg Luik-Maastricht (E25) of Luik-Aken (E40).
De binnenplaats en de basiliek zijn altijd toegankelijk. Voor groepen (min. 15 pers.) zijn er rondleidingen om de rest van de site te ontdekken:
Tel.: +32.87682847 Fax: +32.87692849
Adres
Val-Dieu 227 4880 Aubel Province de Liège Tel.: +32.87692828
Kerstbieren - Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns.
Kerstbieren
Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns
Bieren met een redelijk hoog alcoholgehalte kun je makkelijk
een jaartje laten liggen. Sommige zelfs meer dan een jaartje.
Ze noemen dat provisie bieren. Bieren die lang houdbaar zijn. Ze evolueren met de tijd qua aroma en smaak.
Ook werd er gesuggereerd om de Vicaris Kerst een jaartje te laten liggen.
365 dagen laten rijpen ergens in het donker. Niet gemakkelijk om zon fles bier te laten liggen.
Ik heb toch de moed gehad om het te doen en eindelijk heb ik samen met mijn schoonzoon zondag laatst met veel eerbied de fles ontkurkt.
Plechtige momenten om te koesteren en te delen met anderen.
Wat kan een bierritueel toch mooi zijn.
Vicaris Kerst 2009 - Stijlvol!
Vicaris Kerst 2009 10% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi Voor Bierfirma Dilewyns - Grembergen
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
De neus ruikt lekker
naar zoete mout en chocolade
Toetsjes van donker fruit.
Een lichte parfum van alcohol komt de neus binnendringen.
Het eerste slokje is zoet
met smaken van gebrande mout
Lichtjes gekruid (zoethout)
Karamel Chocolade
Ook hier toetsen van donker fruit
In de achtergrond een fijne bitterheid.
De alcohol is ietsje meer aanwezig dan de jongere versie die ik verleden jaar bij de Waregemse Bierfanaten proefde
Ook de kruidigheid komt ietsje meer naar boven. De afdronk is zoet die langzaam overgaat naar lichtbitter
Een heel lekker Kerstbiertje Een winterwarmer die het wachten meer dan waard was. Inmiddels staat de Vicaris Kerst 2010 ook al klaar om gedegusteerd te worden. Nu of 2011?
Bierfirma Dilewyns zal vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar de productie in eigen handen nemen.
De bierfirma wordt nu een heuse brouwerij.
Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Momenteel worden de Vicarisbieren onder licentie gebrouwen door de proefbrouwerij te Lochristi.
Dus de kans is groot dat de Vicaris Kerst 2011 ontworpen zal worden in hun splinternieuwe brouwerij te Dendermonde.
De dagen 12 en 13 november 2010 zullen nog een lange tijd in mijn geheugen gegrift blijven.
Het waren die bewuste dagen dat de regen het hele land onder water zette.
Na een helse tocht door al de Belgische provincies op zoek naar Kerstbieren belanden we dezaterdag in het landelijke Tildonk waar brouwerij het Hof ten Dormaal gehuisvest is. De sympathieke zaakvoerder André Janssens zou ons de brouwerij laten zien.
Helemaal op ons gemak waren we niet. Want het water spoelde op weg naar de brouwerij hier en daar al over de baan. Toen Dries de zoon en brouwer aan zijn vader vroeg om de sluizen open te zetten tegen het overstromingsgevaar wilden we zo vlug mogelijk vertrekken om zeker niet ingesloten te worden door het wassende water. En vooral we hadden nog een hele rit voor de boeg naar ons vertrouwde West-Vlaanderen. André was de rust zelve, stelde ons op ons gemak en ontkurkte twee van zijn nieuwe biertjes "Winter 11" en "Dormaal Donker".
Hieronder mijn fotoreportage. Voor de tekst heb ik mogen beroep doen uit een verslag van mijn Nederlandse biervriend Ariël Meeusen uit Terneuzen. Waarvoor dank ! . Ariël lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws". Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie. Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor de Belgische Biercultuur
Onopvallende keien die meteen opvallen Ze liggen dicht bij de deur "When the dreams have no ends". Het verhaal in 't kort van brouwerij Hof Ten Dormaal?
BROUWERIJ HOF TER DORMAAL
Tekst : Ariël Meeusen Foto's : Wuilliam Roelens
Ooit een brouwer ontmoet die zelf amper bier dronk voordat hij met het brouwen van zijn eigen bieren begon? André Janssens is een speciale mens. Een speciale brouwer. Midden in het Vlaams-Brabantse land beleeft hij zijn droom. Een gezond bedrijf voor het nageslacht opzetten en vooral doorzetten. Dat is zijn missie.
Ergens in de polder en op de heuvels in de buurt van Tildonk ligt Hof Ter Dormaal. De hoeve is al vanaf de 12e eeuw bewoond in de toenmalige Heerlijkheid Lauwendries. Eén van de eerste bewoners moet Jan Dormaal geweest zijn. Vandaar die naam.
Meccanodoos
Janssens, van origine accountant en sportman, was inderdaad niet bekend met bier en al helemaal niet met het brouwen ervan. Zijn verhaal begint als hij in 2007 een maand naar Amerika gaat en in Bute [Montana] letterlijk het licht ziet. Er was daar in die bijzondere Amerikaanse stad een brouwerij afgebrand. Ik stond daar te kijken, zag dat de brouwinstallatie nog helemaal intact was en in zag het voor me hè. Dat was als Meccano hè, dat zet je zo in elkaar.
Ik kwam terug thuis met een brouwerij. Hij laat de brouwinstallatie in Bute afbreken en verschepen naar Tildonk. Eenmaal thuis blijkt dat het opbouwen van een brouwerij als Meccanodoos in zijn hoeve niet zo gemakkelijk is als verwacht. Wist ik, als accountant, dat je een buis niet zomaar kan buigen? Neen, natuurlijk niet. En alles aansluiten is ook heel wat anders als je dat zelf wilt doen
Peter Kindts wordt als redder in nood binnengehaald. Stap voor stap zorgt Peter er eigenlijk voor dat André de inzichten krijgt en zoon Dries [23] de brouwer van de Dormaal bieren wordt. Natuurlijk was dat een enorme omschakeling voor ons. Maar ik had een droom hè? Ik wist als accountant heel wat van cijfertjes en wilde ons landbouwbedrijf op deze manier veel rendabeler maken. Zelf gerst telen en hop, om er daarna je eigen bier mee te maken. Als familiebedrijf, met zoon, dochter en vrouwlief. Kan het idealer?
Na de enorme tour de force die ze gezamenlijk maken, wordt het eerste bier in 2008 gebrouwen. Den ambree, dat was ons eerste bier. De Dormaal Amber was het eerste dat we hier brouwden en we waren daar heel fier op. Maar dat brouwen voor negentig procent uit kuisen bestaat, dat hadden ze mij er niet bij verteld. Ik had dat in mijn leven nog nooit gedaan eeh. 't Is nie anders dan kuisen. Aan de andere kant is het brouwen van bier zo simpel. Het is een zaak van nuchter nadenken. Dat was ik als boekhouderke wel gewend. Ik denk rationeel over bier, niet passioneel.
Na het amberbier van 7,5% vol. alcohol, volgde al snel een smakelijk en stevig blond bier van 8% vol. alcohol. Bij de vraag of het eigenlijk geen tripel is schudt Janssens het hoofd. Mijn bieren zijn simpel.
Eén gerst, één hop, wat gist erbij en klaar! Het is bijna net als bij de single malt whiskeys. Om goed te zijn heb je maar één gerstsoort in je mout nodig. Het kan allemaal zo simpel zijn. Voor ons is dit is ons blond bier en wat anderen ervan maken moeten ze zelf weten. Janssens heeft een duidelijke kijk op de wereld en neemt daarbij geen blad voor de mond. Hij heeft overal zo zijn 'eigen geacht over'.
Ook hier doen de wegwerp-biervaten hun intrede.
De KeyKeg zo noemen ze die biervaten is door de Technische Universiteit van München uitgeroepen tot volwaardig alternatief voor het stalen fust.
De brouwzaal is verbonden met het proeflokaal
Ondanks het barre weer waren er toch een aantal trouwe bezoekers.
Van 't vat was er amber en blond te verkrijgen.
André Janssens schenkt ons een Winter 11. Het bier zal in 2011 veranderen in Wit Goud.
Wit Goud
Een winterbier waarbij de bitterhop wordt vervangen door cichorei. Cichorei is in Vlaams-Brabant een gekweekte witloofvariant. Gebrand, bitter en vroeger ook bekend als smaakmaker in de koffie. Janssens daarover: Hier in onze streek, is cichorei afkomstig van de witloof. Witloof is hier een enorm belangrijk landbouwproduct. Het werd hier altijd het witte goud genoemd. Iedereen verbouwde dat vroeger en letterlijk iedereen had wel iets met witloof vroeger. Iedereen verdiende er aan. Zo dus ook mijn vader.
Winter 11 voor de bierbesprekig op dit blog klik HIER
Winter 11 was dan ook een eerbetoon aan mijn vader. Die sprak altijd over de bitter of bitterwortel. Die bitterheid zit nu in dat bier. Bij een dergelijke motivering kan het [bijna] niet anders dan een goed bier zijn. En dat is het ook. Verrassend van smaak en de bitterheid van de cichorei roep nostalgische herinneringen op. Want gooide mijn eigen grootmoeder immers ook niet altijd cichorei in de koffiepot?
Om het hier terug te vinden in bier is dan ook wel zeer verrassend en bijzonder. Op het etiket stelt Janssens: 'It brings back memories of my childhood'. Inderdaad in het Engels, want ruim zeventig procent van alle bieren die de naam Ter Dormaal dragen gaan linea recta naar de Verenigde Staten van Amerika. Janssens heeft er een simpele verklaring voor: Laat ik het zo zeggen: bier maken is geen kunst. Bier verkopen wel!
Sabine en Marc, twee biergoeroes van OBAD uit Diest trotseerden ook het noodweer om de "Winter 11" te proeven.
Wij zijn in België niet goed uit de verf gekomen met onze bieren. Gelukkig had ik wat hulp van Derek Walsh en natuurlijk van Peter Kindts en die mannen hadden contacten waarvan ik enkel durfde dromen. Zo zijn onze bieren in Amerika geraakt. Zodoende doen we ook weinig in België. Ik wil niet gaan zeuren hoor, maar het valt ook allemaal niet mee. Kijk maar eens naar die Bierfestivals. Probeer je daar maar eens te onderscheiden met echte bieren, terwijl er allemaal van die etikettenplakkers rondom je staan en het nog druk hebben ook Daar heeft hij een punt. Winter 11 heeft in ieder geval een dermate groot succes, dat het vanaf 2011 als Wit Goud permanent aangeboden zal worden. Voor wat de verkoop betreft zijn de bieren eigenlijk duidelijk afgestemd op de Amerikaanse markt omdat ze allen, zonder uitzondering, bitter van smaak zijn.
Geroen schenkt een Dormaal Donker in.
Dromen
Sinds kort is er ook Hof Ten Dormaal Donker. Een dubbel bier van 7,5% vol. alcohol. Het bijzondere aan dit bier is dat het bitterheid heeft in plaats van zoet. Dit, terwijl er toch karamelmout is gebruikt. Daarnaast beschikt het over een volle moutsmaak. We laten onze eigen gerst vermouten bij Dingemans in Stabroek. Die mannen weten wat ze ermee moeten doen. Daarnaast hebben we hele goede contacten met het labo van de universiteit van Leuven. Daar gaan van elk brouwsel een aantal stalen naartoe. We werken prima samen en wisselen onderling de kennis uit. Ze voorzien ons ook van tips en die zijn altijd welkom. Ons doel is om alles goed te doen en tegelijkertijd een soort keerkringbedrijf te zijn. Een gesloten bedrijf, dat in de eigen behoefte voorziet. We verbouwen onze eigen ingrediënten om bier te kunnen brouwen. Zo zijn we nu zelfs onze eigen hop [Magnum] aan het verbouwen.
Ariël Meeusen
Een lekkere Dormaal Donker Met een aroma van geroosterde mout. Toetsjes van noten In de smaak donkere chocoladetoetsen ook hier komen geroosterde prikjes en toffee de smaakpapillen verwennen Droge afdronk
Brouwerij Hof ten Dormaal is een brouwerij naar mijn hart. André Janssens is een nuchtere klaar kijkende zaakvoerder. Hij weet waarover hij praat en durf voor zijn mening uitkomen. Zijn zoon Dries die het brouwen op zich neemt is uit het zelfde hout gesneden. Een leergierige jongeman met heel veel ambitie. De vier bieren die ze brouwen zijn effenaf smakelijke karakterbieren. Goed doordacht en elk met een verhaal.
Hopelijk vind je ze volgend jaar in de betere drankenhandels, Maar daar ben ik vrijwel zeker van. Nu zijn de bieren voorlopig te bekomen in de Brouwerij zelf en in drankenhandel 't Koelschip in Oostende.
Kerst - en Winterbieren - Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
Kerst - en Winterbieren
Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
Winter 11 8,0% Alc.Vol.
Hof ten Dormaal - Tildonk
Koperkleurig bier
Licht wazig met een witte schuimkraag.
Een fijn aroma van kruiden
De smaak is kruidig
Met een zoete constante
Een lekkere bitterheid dringt langzaam door
en is mooi gedoseerd
Het biertje bevat aroma hoppen
Maar de bittere hoppen werden vervangen door cichorei
Het heeft een kruidige droge afdronk
Het bier is een echte heerlijke topper maar
een echt winterbier kun je het niet noemen.
Het tikkeltje warmte ontbreekt die Kerst- en Winterbieren zo eigen maakt.
Winter 11 kan gemakkelijk tijdens de zomer gebruikt worden als
een lekkere dorstlesser.
Ook de brouwer denkt daar ook zo over.
Het bier zal voortaan het hele jaar te koop aangeboden worden
Volgens mijn Nederlandse vriend Ariël Meeusen zal brouwer André Janssens de Winter 11 omzetten in een permanent leverbaar bier dat de naam Wit Goud zal meekrijgen.
Weldra volgt nog een fotoreportage over het Hof ten Dormaal met tekst van Terneuzenaar Ariël Meeusen. Hij lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws". Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie. Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor Belgische bieren
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur - Pipaix
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier. Brasserie Vapeur - Pipaix
De laatste jaren worden we overdonderd door allerlei keukentermen.
Bien cuit, Bouquet-garni, Déglaceren, dresseren en doreren zijn dagelijkse begrippen in de huiskamer geworden.
Sterrenchefs zadelen die woorden ons bijna elke dag op via de beeldbuis.
Het is dan bijna een gewoonte wanneer we op restaurantbezoek gaan dat we deze uitdrukkingen in de mond nemen. We voelen ons dan een klein beetje een recensent.
Alles moet nu volgens de beleefdheidsregels verlopen. Zeg maar volgens de etiquette.
Bij onze vrienden Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier eigenaars en brouwers van Brasserie Vapeur zijn al die geleerde keukentermen niet van toepassing.
Au contraire.
Zonder al te veel tralala, maar steeds heel lekker laten ze ons jaarlijks kennis maken met de geheimen van hun Cuisine du terroir
Met enkele Vlaamse, Waalse en Brusselse vrienden (inderdaad) gaan we elk jaar op culinaire toer in Pipaix.
Jean-Louis en Vinciane toveren dan altijd een menu de Brasseur uit hun kookpotten
Een eetfestijn die de smaakpapillen in uiterste vervoering brengen.
Gelooft het of niet, maar dit jaar was het ook weer niet anders
Zoals elk jaar verteld Jean-Louis wat er op het menu staat.
Aperitief Vapeur
Crêpe de Pipaix
BBQ met gemarineerde hesp, worsten
en brochettes.
Buffet de Fromage
Verschillende taarten
Esprit De Vapeur Cochonne
Alles begeleid met de bieren Vapeur Cochonne, La Saison de Pipaix en La Vapeur en Folie
Aperitief Vapeur. Samenstelling : Fruitsap, Esprit De Vapeur Cochonne, Bière Cochonne en
Amer Gervin Spécial Bière (Aperitief dat speciaal werd ontwikkeld om met bier te worden gemengd).
Het lekker brood klaar gemaakt met Bio bloem en hoe kan het anders! met het huisbier "Saison de Pipaix". begeleid bijna alle gerechten
Crêpe de Pipaix
Zalm gerookt op hout en 24 uur gemarineerd in Saison de Pipaix. Bereid met prei, bechamelsaus en room
De Cochonne wordt uitgeschonken uit kannen.
Genieten in een rustige kader van de heerlijkheden van de Terroir.
Chef Jean-Louis aan de BBQ
Ongure weersomstandigheden kunnen hem niet deren.
Binnen en lekker warm maakt gastvrouw Vinciane de heerlijke salades met een biermarinade klaar.
Hesp gemarineerd in bier met Aardappelen in papillotte.
Vlees in overvloed. Niet gedresseerd op het bord maar verdorie even lekker
De drie gewesten vertegenwoordigt rond de tafel. Is dit nu zo moeilijk?
De Kaastafel met maar liefst 14 regionale kazen. Voor de liefhebbers noem ik de kazen even op: Peket, Rouleau Cendré, Blue Gantois, Panier Cendre, Pavé Maffe aux raisins, Coeur de Gaume, Butte de creme, Fourme aux Sauternes, Bailli aux Orties, Moelon Beloeil, Petite Bonsecours, Crémeux au nois, Cochonnet en Avesnois de la Trapiste
Tussen door een huisbiertje "Vapeur en Folie"
De verschillende artisanale Gâteaux mochten er ook zijn
Om af te sluiten "Esprit De Vapeur Cochonne" en koffie.
Hier geen keuken van een sterrenchef. Maar een Cuisine régionale met uitstekende uitgekozen producten met veel liefde klaar gemaakt met of zonder bier en op een lieve lokale wijze met veel warmte geserveerd. Om met de woorden van biervriend Geroen af te sluiten : Meer moet dat niet zijn.
Door een computercrash verleden week kon ik een tijdje niets meer op dit blog plaatsen. Nu ik een nieuwe configuratie heb vliegen we er weer in zoals altijd
Aandacht voor de lezers die geabonneerd zijn op de wekelijke biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"
Nr 286 werd gisteren en vandaag doorgemaild. Wie niets ontvangen heeft laat het me a.u.b. weten.
Proeven van Scotchbieren en Kaas in De Pado te Tielt
Scotchbieren en Kaas
of andersom?
Laten we eens eerlijk zijn!
Wie besteld er de dag van vandaag nog een Scotch bij een herbergbezoek?
Dit type bier staat hier en daar nog op de kaart in een beter bieretablissement, maar wordt weinig of nooit gevraagd.
En als we er een zien staan, dan zit er ongetwijfeld een ouder iemand achter het glas.
Scotch oogt bij de jeugd oubollig en voorbij gestreeft.
Met de Kerstperiode kom eventjes Gordon Scotch met zijn
Gordon Xmas opzetten en and that is it.
En toch zijn er nog Scotchbieren in ons land dan alleen maar Gordon.
De patroon moet ze weer eens durven op zijn kaart zetten en aan ons
om ze terug te leren ontdekken.
Wij, leden van HOP deden onlangs een proeverij van dit type bier in
Taverne Pado te Tielt.
Maar daar hadden we niet mee genoeg.Nu kaas en bier geweldig hip is
zouden we bij de bieren passende kazen proeven.
We deden beroep op het professionalisme van Do en Patrick van de Pado voor de scotchbieren en op het vakmanschap van kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.
Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering, afdeling Vlaanderen.
Die heeft verscheidene avonden doorgebracht met het selecteren en proeven van kaas die best bij de Scotch bieren pastte.
En het resultaat mocht er zijn.
Hieronder de fotos. We proefden de bieren blind, vandaar dat enkel
een glaasje naast de kaas staat.
De bijbehorende tekst is van HOPvoorzitter Lode Van Biervliet die tijdens de avond
notities nam van het oordeel van de Hoppigaards. (Onder BB voeg ik eigen notities aan)
Mac Vertus 5% van Millevertus + Brie de Coulommiers (Ille -de-France, F)
Het bier was een buitenbeentje in de reeks omwille van zijn alcoholpercentage en zijn redelijk eenzijdige bitterheid die wel behoorlijk goed samenging met de smeuïge brie en de lichte bitterigheid van zijn witschimmelkorstje.
(BB : Het biertje had door zijn geroosterde- en koffietoetsen meer weg van een stout dan van een Scotch. - Maar de combinatie was wel lekker)
Scotch Silly 8% van Silly + Cantal (Auvergne, F)
Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak was een goede combinatie met het zoetig-bitterige bier. Het ene overstemde het andere niet. (BB : Inderdaad een prachtige huwelijk)
Mc Chouffe 8% van Moortgat + Charmoix (Maffe, wallonië - B)
Het bier kon de meesten niet bekoren mede door zijn snoeperigheid. De zachte kaas uit de Ardennen met zijn eerder uitgesproken smaak kon dan wel weer velen boeien. De combinatie was echter geen topper.
(BB : Het bier had ook naar mijn gevoel weinig aroma en body. De Charmoix had dan wel karakter en waardeerde het bier naar boven)
Patrick serveerde de Scotchbiertjes met heel veel passie.
Gordon finest Scotch 8,6% van John Martin + Montgommery's Ogleshield (UK)
Het bier was zoet en de karmelisatie + de geur van rozijntjes maakten het tot een complex bier met een bittere afdronk. De zachte kaas met zijn romig en fruitige smaak + een hint van noten maakte de combinatie met het bier zeer geslaagd.
(BB : Inderdaad een heerlijke combinatie)
Kaasmeester Dirk Van de Walle gaf een woordje uitleg over de afkomst en het productieproces van de gekozen kazen.
Canaster winterscotch 8,7% van De Glazen toren + Applebys double Gloucester (UK)
Een bitterig-zoetig en fruitig bier met veel koolzuur. De Engelse oranjekleurige halfharde kaas (cheddar) met zijn zoetig aroma en zijn rijke en zachte smaak met een hint van gedroogde vruchten (ook rozijntjes?) en een lichte zurigheid maakte dat de combinatie met het bier niet slecht gekozen was maar misschien paste deze kaas nog beter bij het voorgaande bier?
(BB : De lichte alcoholtoets van het bier en zijn zoete smaak waren een lekkere match met deze schittrende Engels kaas)
Watneys Scotch Ale 8% van Scottissh & Newcastle & Watneys Scotch Ale 2 jaar oud + Blue schropshire (UK)
Het zoete bier is een verzameling van gedroogd fruit: pruimen, rozijnen en dadels. De oranjekleurige blauwschimmelkaas met zijn romige zoutigheid is in combinatie met het zoete van het bier een zeer goede combinatie. Ook de 2 jaar oude paste goed bij de kaas maar was totaal niet te vergelijken met zijn jonge broertje.
(BB : schitterend geheel - Een tip : Neem een stukje kaas in de mond en laat een slokje bier erover vloeien)
De geproefde bieren getoond achteraf. De Mac Vertus was van het vat.
De toch niet alledaagse geselecteerde kazen tilden de bieren naar een hoger niveau. Een schittrende proeverij die nogmaals aantoont dat bier en kaas een perfect huwelijk is.
Kaasmeester Dirk met zijn echtgenote Tine en Patrick en Dominiek van tapasbar De Pado zorgden voor een smaakmakende avond. Waarvoor dank!
Ik had vroeger eens geschreven dat het Zythos Bierfestival in St. Niklaas, het Kerstbierfestival in Essen en het Brugs Bierfestival van BAB momenteel de grootste bierevenementen zijn in België.
Na het bezoek van Het weekend der Belgische Bieren in Hasselt, ingericht door de Limburgse Biervrienden moet ik toch mijn mening herzien. Dit festival hoort thuis bij de top.
Let op! Dit is geen afbreuk doen aan de vele kleinere festivals want die hebben door hun eigenheid en een totaal andere aanpak ook veel te bieden . Als je dat maar weet! Maar dit bierfestival straalt het echte Limburg gevoel uit.
In het prachtige Cultuurcentrum van de jeneverstad verzamelden vrijdag maar liefst een 1200 bierliefhebbers om te proeven uit een aanbod van rond de 150 verschillende biertjes.
Let op! Ik spreek dan enkel over vrijdagavond.
Het 17de festival liep over drie dagen en bereikte ondanks het bar slechte weer meer dan 3000 bierfanaten.
Het prachtige Cultuurcentrum van Hasselt
Enkele cijfers:
Te proeven rond de 150 bieren waaronder maar liefst 110 nieuwe van 2010.
12 van het vat.
6 echte primeurs!
Al de bieren zijn andere dan vorig jaar uitgezonderd hun eigen clubbier Kameraad Tripel.
Bijna 65 medewerkers zorgen voor een vlot verloop van het festival.
Drankbonnetjes, bierboekje en een proefglaasje, meer heb je niet nodig om de Belgische Biercultuur in Hasselt te ontdekken.
Ludo, Rik en Davy, drie van de 65 medewerkers die de aanwezigen in één oogwenk bedienden.
Twee gratis biertjes van 't vat voor de Zythosleden. Links Steenbrugge Abdij Bock 6,5% Alc.Vol.(Brouwerij Palm voor de Nederlandse markt) en rechts de Amburon Pils 5,2% Alc.Vol. van brouwerij Ter Dolen.
Het bokbiertje is donkeramber van kleur met gebroken witte schuimkraag. De neus is gebrand, de smaak is zoet moutig met fruitige toetsen. Licht geroosterde nota's. Karamel. Plakkerig biertje.
De Amburon Pils is helder blond met wit schuim die nogal vlug verdwijnt. De neus is lichtzurig. De smaak is zoet met heel weinig bitterheid. Niet hoppig en een beetje plakkerig. Weinig body.
Jagerke 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Smokkelaar 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Inderdaad 2x dezelfde bespreking Dit bewijst dat Jagerke en Smokkelaar twee dezelfde bieren zijn onder een andere naam.
Twee identieke bieren met een andere naam. Smokkelaar werd gebrouwen voor drankenhandel "Biergrens" in Baarle-Hertog/Nassau. Jagerke voor taverne "De Jachthoorn" in Hoogstraten.
La Pageo 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Brootcoorens.
Blond Bier met een witte schuimkraag. De neus is licht hoppig en ruikt kruidige toetsen. Het bier is bitter en vooral kruidig. Prikjes van kruidnagel? Fris biertje.
Op zekere tijdstippen is het tijd voor de tombola. Wanneer voorzitter Rony Langenaeken deze aankondigt dan gaat de zaal volledig uit de bol.
Meer dan duizend bezoekers op vrijdagavond!
Molse Tripel 8,3% Alc.Vol. - Scheldebrouwerij.
Naar een recept van Bruno Vangeel (Uitbater van het café "De Primeur" in Mol-Sluis) Troebel Goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Een prachtig bitter en bloemig aroma De smaak valt in de smaak. Lekker bittere toetsen mooi in evenwicht met het moutzoete (honing?). Lekkere droge bittere afdronk.
Op het festival werden Geroen en ik uitgenodigd door de kersverse afgestudeerde Zythologen of Bierologen om hun eigen bier "AmBassadeur" te proeven vlnr : Peter Nulens, Karel Tack, Françoise Roelandts, Christophe Coenen en Jan Celis
Met veel energie moest Karel Tack de 75cl fles ontkurken
AmBassadeur 8,8% Alc.Vol. - De Proefbrouwerij
Het ontstaan van dit bier is een initiatief van Karel Tack. De 18 Zythologen hebben het smaakbeeld bepaald en Robert Putman heeft het recept geschreven. het bier wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
AmBassadeur is goudblond van kleur met een mooie witte schuimkraag. Het aroma is hopbitter en bloemig. De smaak is fruitig De smaak is zoet met prachtige hoppige toetsen die voldoende evenwicht in het bier brengt. Ook een vleugje alcoholwarmte laat zich opmerken. Dit bier zal later op dit blog nog uitvoeriger besproken worden. Want ik heb een flesje gekregen waarvoor dank!
Grandioso 8,5% Alc.Vol. Brouwerij Boelens
Blond biertje met dikke witte schuimkraag. Het biertje ruikt naar citrus, hoppig De smaak is zoet met in de achtergrond een mooie florale hopbitterheid Pittig biertje
Om de misverstanden voor goed uit de weg te ruimen! Links Geroen Vansteenbrugge en rechts Luc Van Den Eynde
Bière des Hertcheûses 6,0% Alc.Vol. Brasserie l'Abbaye du Val-Dieu.
Donker goudblond bier met witte romige schuimkraag. Een moutige neus met lichte prikkeltjes van kruiden De aanzet is vrij zoet (Karamel) Ook in de smaak komen kruiden naar boven. Het bier is over het algemeen zoet met een zoete afdronk.
En het publiek bleef maar groeien. De zwarte cijfers op de gele pancarden zijn al de bieren die voorradig zijn. Wanneer er eentje uitverkocht is wordt het cijfer weggenomen.
Eeuwige Liefde 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Dijkwaert.
Donkeramber bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt veel pilsmout De smaak is zoet (Karamel) Er is een wrange bitterheid in de achtergrond (leer) Kruidige toetsen. Eigenaardig biertje?
Charlepoeng 2010 - 7,8% Alc.Vol. - De Graal
Amberkleurig bier met witte schuimkraag Het aroma is moutig zoet Een lichte bitterheid brengt evenwicht in het bier. een zweempje alcoholwarmte brengt nog meer schwung Lekker bier met een mooie bittere afdronk.
Abbaye de Brogne Cuvée 919 Tripel - 8,5% Alc.Vol. - La Binchoise.
Blond biertje met wit dik schuim. Fruitige neus De smaak is zoet met toetsen van zoete patisserie. Het is een mals biertje met in de achtergrond een lichte bitterheid Het kon mij bekoren.
Laat in de avond hebben De Limburgse Biervrienden nog altijd hun handen vol.
Van harte proficiat aan voorzitter Ronny en zijn biervereniging "De Limburgse biervrienden" voor het warm onthaal en de perfecte organisatie. We hebben lekker kunnen poggen. (Proeven, Ontdekken en genieten)
Natuurlijk was er ook een Limburgse Scone die voor mijn digitaalke wilde postvatten. En een beetje al zingend fluisterde zij in mijn oor
Hoe gezellig een horecazaak kan zijn bewijs De Stroopop in Zoersel.
Ondanks dat Zytholoog Kurt Gunst en ik er in de vroege namiddag nog alleen waren straalde dit café al een sfeervolle warmte uit.
En als de patron zich aanmeld als trouwe lezer van mijn bierblog en ook nog een passioneelbierliefhebber is dan voelden we ons meteen thuis in deze Stamirant,
een woordspeling op Staminé en restaurant die uitbater Marc Winant zijn zaak noemt..
.
De gemeente Zoersel is gelegen in het groene hartje van de Antwerpse Kempen,
Ze maakt deel uit van het 'Land van Playsantiën. Ze staat samen met enkele ander gemeenten synoniem voor een boeiend aanbod in een kleurrijk geheel!
De naam verwijst naar de vele 'hoven van Playsantië', de vroegere buitengoederen
van de stedelijke burgerij en de kastelen van de plaatselijke landadel in dit groene hartje van de Antwerpse Kempen.
De naam is ook een weerspiegeling van hoe plezant en lekker het wel is in deze regio.
De geneugten van het leven zijn immers nooit ver af volgens hun website
De stroopop is gelegen in een groene long niet ver van het Zoerselbos.
Het café-restaurant beschikt over diverse buitenterrassen. Dit moet wel want het is gelegen op een fiets- en wandelroute.
Het interieur is landelijk geïnspireerd (een beetje Country Life Style) en is ideaal om gezellig tot rust te komen tijdens een fikse wandeling, fietstocht of tijdens de koude wintermaanden. Geniet mee met onderstaande foto's.
Een café mag nog zoveel warmte uitstralen maar staat of valt met de patroon.
Een goede uitbater moet diezelfde warmte overbrengen naar zijn klanten.
Hij moet gastvrij zijn en kennis hebben over de producten die hij uitschenkt of opdient.
Liefde voor het vak noemen ze dat.
En over deze eigenschappen beschikt Marc Winant. Het is een echte spraakwaterval als het over het Belgish gerstenat gaat.
Hij toonde met trots zijn opslagplaats waar zijn vele bieren tot rust komen.
wachtend om geschonken te worden.
Uitbater Marc Winant toont trots zijn opslagplaats.
Wij proefden er om te beginnen het Oelegems Titsenbier (7,5% Alc.Vol.) een ongefilterd biertje gebrouwen bij brasserie Dupont
Oelegems Titsenbier: verwijst naar een tits, een hoedje dat de
Oelegemnaren droegen.
Een goudkleurig biertje met een witte dikke schuimkraag. Zoet en kruidige aroma. De smaak is ook zoet-kruidig met een licht bittere afdronk.
Met liefde voor het bier deelde Marc Winant met ons een "Hopruiter".8,5 %. Een biertje van de scheldebrouwerij. Het bier was pas op de markt en Marc wilde ons oordeel weten over de nieuwe aanwinst op zijn rijk gevulde bierlijst. Ondertussen heb ik het al meermaals geproefd.
Hopruiter is een goudblond biertje met een witte schuimkraag Een heerlijk aroma van een fruitkorf (Ananas, hopbloemen) Lekker hoppigvan smaak met mooie smaakcomponenten fruitig en bitter in de afdronk. Heel lekker, bedankt Marc!
Twee grootse bieren op een van de gezellige stamtafels van de Stroopop.
De Stroopop is niet alleen gekend voor zijn mooi bieraanbod. U kunt er ook uitgebreid tafelen. Specialiteiten van het huis zijn o.a. diverse vleesgerechten klaargemaakt op een lava-grill. Of gambas bereid op verschillende wijzen. De Stroopop is daarentegen kindvriendelijk, een reuze speeltuin zorgt er wel voor dat de ouders zorgeloos kunnen genieten.
Een stamgast legde voor we vertrokken richting West-Vlaanderen nog vlug een foto vast op mijn digitaalke.