Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevuld witloof met gehakt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloof,het wordt weer winter!

    Gevuld witloof met gehakt       Hoofdgerecht
    ============================================
    8 stronkjes witloof

    350 gram gehakt (kalfsgehakt)

    1 ei

    1 ui

    50 gram paneermeel

    peper

    zout

    nootmuskaat

    4 deciliter kalfsfond

    200 gram kaas

    25 gram bloem (tarwebloem)

    25 gram boter (bakboter)

    5 deciliter melk (halfvol)

     


    .
    Het gehakt mengen met het ei, het paneermeel en de gehakte ui.

    Het schoongemaakte witloof middendoor snijden, lichtjes uithollen en
    het gesnipperde binnengedeelte door het gehakt mengen.

    Het witloof vullen met het bereide gehakt en de 2 helften terug op
    elkaar leggen. Opbinden met keukengaren en in 30 tot 40 minuten gaar
    pocheren in kalfsfond. Uit de pan nemen en warm houden.

    De melk aan de kook brengen met het kooknat van het witloof, kruiden
    met peper, zout en nootmuskaat en laten indikken met een mengsel van
    bloem en boter. De geraspte kaas erdoor mengen.

    Het witloof in een ovenschotel schikken en de kaassaus erover scheppen.
    Gratineren onder de hete grill en meteen serveren.


     

    27-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijngebraad op Ardense wijze.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het wildseizoen begint dus: Everzwijn

    Everzwijngebraad Op Ardense Wijze
    =================================
    1 everzwijngebraad (ongeveer 800 gr voor 6 personen)

    1,5 dl witte wijn
    1 dikke snede hesp (gekookte of licht gerookte)

    3 dl room

    2 sjalotten

    wildfond

    dragon

    peper en zout

    Tijm en laurier

    boter 2 eetlepels mosterd



    .
    Gebraad kruiden en bakken in de oven, tijm en laurier aan toevoegen.

    De sjalot snipperen en aanstoven (glazig laten worden), ham in brunoise
    snijden en bijvoegen,

    Goed laten bakken en blussen met witte wijn,

    Tot de helft laten inkoken en wildfond aan toevoegen.
    Nadien room, mosterd en dragon aan toevoegen.

    Zachtjes laten pruttelen, eventueel bijkruiden.

    Opdienen met groene boontjes en aardappelkroketten

     

    26-09-2009 om 10:07 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse hapjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of borrelhapje

    Griekse hapjes
    ==============
    bruin stokbrood 1   

    Fetakaas 180  gram 

    teentje look 1   

    zout      

    olijfolie 0,50  glas 

    ontpitte zwarte olijven  10   

    groene ontpitte olijven 10   

    klein rood pepertje 1   

    rozemarijn      

    tijm 

     


    Meng de olijfolie, het in fijne schijfjes gehakte piment, de tijm en de
    ontbladerde rozemarijn en een mespuntje zout en leg er de in schijfjes
    versneden kaas in.

    Laat die 12 uur marineren in de koelkast.

    Snijd het stokbrood in schijven van ongeveer 1 centimeter, toast ze
    lichtjes en wrijf ze in met look.

    Laat de kaas uitlekken en leg hem op het brood.

    Versier met in twee gesneden olijven en met de rozemarijn.

     

    25-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikant tomatensap.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een drankje voor de volgende dag!!!!

    Pikant tomatensap
    =================
    1 kilogram pruimtomaten

    1 blaadje laurier

    1 mespunt zout

    2 sjalotjes

    1 mespunt cayennepeper

     

    .
    Neem voor een sap de Italiaanse pruimtomaten en ontdoe die van de huid.
    Verwijder ook het kroontje maar zeker ook het aanhechtingspunt daarvan. 
     
    Daarna snijd je de tomaten aan stukken en legt die in een ruime pan.

    Voeg het blaadje laurier toe.

    Maak een aantal sjalotjes schoon al naar naargelang de hoeveelheid
    tomaten en snipper die uitjes fijn.

    Sauteer de snippers in een scheutje olijfolie en maak de uitjes glazig.
    Geen kleur laten krijgen dus niet te hoog vuur gebruiken.

    Doe de uitjes bij de tomaten en laat deze mengeling even aan de kook
    komen.Kook gedurende 10 minuten de pulp in zodat er enige binding
    ontstaat.
     
    Voeg tijdens het koken een theelepeltje zout toe.

    Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen met de deksel op
    de pan.

    Zet dan de staafmixer in de pan en draai de overgebleven stukjes fijn.
    Doe, als je daar over beschikt een mespunt cayennepeper bij deze
    tomatenmix en laat dit helemaal afkoelen.

    Daarna kun je de massa door een puntzeef leiden en verder op smaak
    brengen maar laat ruimte voor het smaakpatroon van eventuele gasten.

    Vaak wenst men peper, zout en Worcestershiresauce
    toe te voegen.

    Koud serveren.


     

    24-09-2009 om 10:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peterseliesoep op grootmoeders wijze.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens  Soep

    Peterseliesoep Op Grootmoeders Wijze
    =====================================
    2 varkenspoten

    50 g spliterwten

    10 peperbolletjes

    2 bouillonblokjes (rund)

    1 flinke bos peterselie

    1 rode ui, 2 wortelen, 3 selder stengels (fijngesneden)

    150 g gehakt, bloem

    zwarte peper en zout



    .
    Doe de varkenspoten in een ruime kom en voeg de spliterwten, de
    steeltjes van de peterselie, zout, peperbolletjes en bouillonblokjes
    toe. Voeg water toe en breng aan de kook, laat onafgedekt een uurtje
    zachtjes koken, schuim regelmatig a .

    Neem de varkenspoten eruit (deze zijn van geen nut meer vanaf nu) en
    laat de bouillon afkoelen, zet nog een uurtje in de koelkast zodat het
    vet stolt en het gemakkelijk kan verwijderd worden.

    Stoof de ui, selder en wortelstukjes aan in boter en bevochtig met de
    bouillon en voeg nu ook de grof gehakte peterselie toe, laat zo'n 30
    minuten zachtjes pruttelen.

    Maak ondertussen balletjes van het gehakt en bestuif ze met wat bloem.

    Mix de soep glad en breng verder op smaak met peper en zout, voeg de
    balletjes toe, laat nog even doorkoken en serveer.

     

    23-09-2009 om 10:32 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofschotel van duif.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we: Duif

    Estoufade(stoofschotel) Van Duif
    ================================

    4 duifjes

    5 deciliter druivenpitolie

    tuiltje verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, knoflook, basilicum)

    200 gram kleine champignons

    200 gram kleine zilveruitjes

    30 gram ongerookt spekreepjes

    30 gram geweekte morieltjes

    30 gram kleine hanekampaddestoelen

    2 deciliter Cognac

    12 aardappeltjes

    40 gram verse rozemarijn

    30 gram verse tijm

    4 hele knoflookteentjes

    1 salieblaadje

    2 kleine laurierblaadjes

    5 deciliter kalfsfond

    peper en zout



    .
    Wrijf de schoongemaakte duifjes in met ruim peper en zout, leg ze in de
    druivenpittenolie met ruim verse kruiden en laat een uur op 70° C
    garen.

    Laat de levertjes en hartjes uit de duifjes trekken in de fond.

    Zet ondertussen in een stoofpan de uitjes, champignons, aardappeltjes
    en hanekampaddenstoelen aan.

    Blus af met de Cognac en laat inkoken.
    Voeg de fond toe met de kruiden, knoflook en laurier, maar houd iets
    achter om in de duiven te doen.

    Haal de duiven uit de olie, stop de kruiden in en braad de duifjes in
    hun eigen vet mooi goudbruin en krokant.

    Leg ze in de pan en schep er de saus ruim overheen

    Voeg de morieltjes toe en bedek de duifjes met het uitgebakken
    katenspek.

    Proef alles goed af.Het deksel op de pan en stoof gedurende 25 minuten
    in de oven van 225° C.

    Serveer.

     

    22-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgen in seranoham met fontina-kaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bella Italie

    Fichi con prosciutto e formaggio fontina
    ========================================
    Ingredienten:

    7 verse vijgen

    100 gram fontina (Italiaanse
    bergkaas)of gruyerekaas

    7 plakjes parma of serranoham

    4 eetlepel olijfolie

    2 eetlepel balsamicoazijn

     


    .
    Bereidingswijze:

    Vijgen wassen en kruislings diep insnijden.

    Fontina in stukken snijden en in vijgen stoppen.

    Vijgen inpakken in ham.

    Pakketjes licht bestrijken met olie.

    Ovengrill voorverwarmen.

    Vijgenpakketjes op bakplaat zetten en circa. 10 minuten onder grill
    schuiven, tot ham knapperig is en kaas begint te smelten.

    In kom olie mengen met azijn, peper en zout.

    Vijgen elk op bord zetten en dressing rondom druppelen.

     

    21-09-2009 om 11:21 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filet Américain préparé.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de Broodmaaltijd

    Filet Américain préparé
    =======================
    400 gram rundertartaar.

    1 eetlepel, mayonnaise.

    1 eetlepel. tomaten ketchup.

    paar druppels worcestershiresaus en
    tabasco.

    1 eetlepel. fijngehakte uitjes.

    1 eetlepel. fijngehakte kappertjes.

    1 eetlepel fijngesneden peterselie.

    1 theelepel mosterd.

    1 fijngesneden augurk.


    .
    Meng alle ingredienten, behalve de rundstartaar, goed door elkaar tot
    er een glad mengsel ontstaat.

    Prak met een vork de rundertartaar er goed doorheen en doe de filet
    over in een mooie schaal.

     

    20-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Entre-côte Café de Paris.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een malse steak doet het altijd!

    Entrecôte café de Paris
    =======================
    2 sjalotten

    4 ansjovisfilets

    4 entrecotes

    50 gram. champignon

    75 gram. boter

    2.5 deciliter. kalfsfond

    2 blaadjes basilicum, verse

    0.5 bolletje knoflook

    2 eetlepel.Café de Paris(een soort schuimwijn)

    2 eetlepel. room

    1 theelepel. citroensap

    Kervel, verse

    Dragon, verse

    Peterselie, verse, gehakte

    Peper

    Zout

    Worcestershiresaus


    .
    De sjalotjes, champignons en knoflook ragfijn hakken en in een beetje
    boter fruiten zonder te laten kleuren. Af laten koelen.

    Het champignonmengsel samen met tweederde deel van de boter,
    ansjovisfilets, gehakte kruiden, citroensap, peper, zout en
    worcestershiresaus in de keukenmachine tot een crème draaien. Deze
    crème in de koelkast bewaren.

    De entrecotes in hete boter roze bakken, uit de pan nemen en warm
    houden.

    Het bakvet weggooien, de pan afblussen met de witte wijn en de
    kalfsfond toevoegen.

    Het geheel even in laten koken, de room toevoegen en de pan van het
    vuur nemen.

    Wat van de crème door de saus roeren. De saus eventueel op smaak
    brengen met peper en zout en samen met de entrecotes serveren.


     

    19-09-2009 om 13:50 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipkrokantjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    een Aperitief- of borrelhapje

    Kipkrokantjes
    =============
    400 gram kipfilet

    1 eiwit

    peper en zout1 grote kom cornflakes

    2 eetlepel Solo vloeibaar

    .
    Snij de kipfilet in kleine blokjes.Doe de blokjes in de keukenrobot en
    maal fijn.Voeg het eiwit toe en peper en zout.Meng goed.

    Verdeel in 8.

    Vorm met de handen kleine wafeltjes(Bevochtig de handen met koud
    water,dan kleeft het niet aan je vingers).

    Plet de Cornflakes grofweg in een bord.Leg de kipwafeltjes een voor een
    in de Cornflakes en bedek ze rondom.

    Verwarm de Solo in een pan en bak de kipkrokantjes goudbruin.

    Kan ook in frituurpan.

     

    18-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevuld kalfsgebraad.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsvlees vandaag.

    Gevuld Kalfsgebraad
    ===================
    boter  10  gram

    champignons  2

    water  20  cl

    sjalotten  5

    varkens- en kalfsgehakt  100  gram

    Provençaalse kruiden  1  koffielepel

    olie  2  soeplepel

    hardgekookt eieren  2

    peterselie  2  takjes

    peper en zout

    Porto  5  soeplepels

    kalfsgebraad  700  gram

    sneetjes wit brood  1  sneetje

    varkensnet

    ganzenlevermousse  1  blik



    .
    Verdeel het gebraad in 3 sneden, maar snij ze niet helemaal los.

    Week het brood in 2 eetlepels porto.

    Prak de ganzenlevermousse, harde eieren, 1 sjalotje, de champignons,
    het brood en het gehakt goed door elkaar.

    Werk ook de kruiden erdoor en breng op smaak met peper en zout.

    Verwarm de oven op 180°C.

    Vul de inkepingen in het gebraad met deze vulling en verpak het geheel
    in het varkensnet.

    Leg het gebraad in een ovenschotel en bestrijk het met boter en olie.

    Leg de sjalotten er rond en zet in de oven.

    Los het bouillonblokje op in heet water en overgiet het gebraad ermee
    na 25 minuten braadtijd.

    Laat nog 20 minuten bakken terwijl je het gebraad regelmatig bedruipt.

    Haal het gebraad en de sjalotten uit de oven en hou ze warm.

    Giet de porto in de braadschotel, roer de aanbaksels goed los en zeef
    de saus.

    Serveer het versneden gebraad met de sjalotten, gekookte aardappelen en
    primeurgroenten.

     

    17-09-2009 om 09:27 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois met mascarpone en pure chocolade.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens een: Nagerecht

    Bavarois Met Mascarpone En Pure Chocolade
    =========================================
    3 eigelen

    3 eiwitten

    5 soeplepels suiker

    2 kopjes sterke koffie

    500 gr mascarpone

    4 soeplepels amaretto

    Cacaopoeder

    5 a 6 blaadjes gelatine

    4 soeplepels room

    100 gr pure chocolade



    .
    Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker.

    Klop de eigelen op met de andere helft van de suiker.

    Warm de amaretto en de koffie op een zacht vuurtje op.

    Laat de blaadjes gelatine weken in water en voeg ze bij de hete koffie
    en amaretto.Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur

    Meng de mascarpone onder het eigeel en meng er daarna de
    gelatinebereiding onder.

    Meng er dan de eiwitten onder.

    Stort alles in een vorm.

    Laat een nacht rusten.

    Warm de room op met de chocolade en serveer met de bavarois.

    Berstrooi met cacaopoeder

     

    16-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte chocolade-geitenbavarois met honingsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht is altijd welkom.

    Witte chocolade-geitenbavarois met honingsaus lekker
    ====================================================
    160 gram witte chocolade

    200 mililiter slagroom

    150 gram zachte geitenkaas

    4 eetlepel honing

    250 gram mascarpone

    4 blaadjes gelatine


    VOOR DE SAUS

    100 gram rozijnen

    400 mililiter witte port

    3 eetlepel honing


    .
    Laat de rozijnen enkele uren weken in de pan.

    Smelt de witte chocolade samen met 2 eetlepel slagroom

    Laat de gelatine weken in koud water(5 min)Wring hem uit en voeg bij
    het chocolademengsel.

    Roer de geitenkaas en de honing erdoor
    Klop de rest van de slagroom lobbig.

    Meng de mascarpone door het chocolademengsel.

    Spatel de slagroom er doorheen.

    Laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.
    Kook de port met rozijnen en al tot de helft in en voeg 3 eetlepel
    honing toe.

    Verdeel de bavarois over 4 borden of schaaltjes.

    Schep er wat saus op.

     

    15-09-2009 om 09:29 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslever op z'n Venetiaans.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de liefhebbers: Kalfslever

    Kalfslever Op Venetiaanse Wijze
    ===============================
    peper en zout

    tijm

    1 kilogram uien, gepeld en in ringen gesneden

    2 eetlepels gehakte peterselie

    3 dl witte wijn

    12 eetlepels olijfolie

    800 g kalfslever, in plakjes gesneden


    .
    Verhit 8 eetlepels olijfolie in een pan en stoof er de uienschijven in
    aan gedurende 3 minuten.

    Voeg er dan de tijm en de wijn bij en breng verder op smaak met peper
    en zout.

    Dek af en laat alles 15 minuten sudderen .

    Verhit de rest van de olie in een pan. Kruid het vlees met peper en
    zout en bak het gedurende 2 minuten aan alle kanten aan.

    Schik de uien op voorverwarmde borden.

    Leg er een stuk vlees op en werk af met de gehakte peterselie.

    Lekker met gebakken krielaardappeltjes

     

    14-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenfricasse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de Bourgondiers!!

    Kalkoenfricassee
    ================
    800 g kalkoenfricassee

    1 bussel schorseneren(of een bokaal van 800 gr)

    250 g champignons

    2,5 dl room of room alternatief

    2,5 dl kippenbouillon

    verse peterselie en rozemarijn

    boter en bloem, wat citroensap

    zwarte peper uit de molen en zout



    .
    Maak de schorseneren schoon, snijd ze in stukken van 5 cm en zet ze in
    water waar U wat citroensap aan toevoegt.

    Snijd de champignons in schijfjes en bak ze kort aan in boter, kruid
    flink met peper en wat zout.

    Bestrooi met 2 el bloem, neem van het vuur en meng goed onder elkaar,
    giet nu een scheutje bouillon erbij en meng goed.

    Terug op het vuur giet u bouillon bij tot er een gladde saus ontstaat,
    laat even doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen.

    Kook(stoom) de schorseneren beetgaar en voeg ze bij de champignons, hou
    warm.

    Bak de kalkoenfricassee mooi gaar in een grote pan, kruid met peper en
    wat zout en strooi er verse peterselie en enkele blaadjes rozemarijn
    over.

    Verwijder het overtollige braadvet en giet er de
    schorseneer-champignonsaus over, sluit af met de room en meng
    voorzichtig onder elkaar.

    Laat dit nog even zachtjes sudderen.

    Dien op met versgekookte aardappelen

     

    13-09-2009 om 11:05 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossobuco van varkensschenkels.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkensvlees

    Ossobucco Van Varkensschenkels
    ==============================
    4 mooie varkensschenkels

    boter

    zout

    zwarte peper

    1 grote winterwortel (geschild en fijngesneden)

    6 pruimtomaten (grof gesneden)

    3 stengels bleekselder (fijngehakt)

    2 geperste teentjes knoflook

    1 eetlepel olijfolie

    1 eetlepel citroensap

    2 dl kippenbouillon

    1 laurierblaadje

    2 dl witte wijn

    1/2 bussel peterselie (fijngesnipperd)

    olijfolie

    8 middelgrote aardappelen (bij voorkeur vastkokende)




    .
    1.Bak de varkensschenkels op beide kanten kort aan. Kruid ze met peper
    en zout.

    2. Fruit de wortel, selder, sjalotjes en look in olijfolie. Voeg het
    citroensap, de kippenbouillon, tomaten, laurier en witte wijn toe.
    Breng aan de kook en leg de schenkels bovenop. Laat een half uurtje
    sudderen onder gesloten deksel.

    3. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook die beetgaar in
    kokend gezouten water.

    4. Giet de aardappelen af en laat ze even rusten. Breng de groenten en
    het vlees op smaak met peper en zout.

    5. Bak de aardappelen goudbruin in boter. Schep de ossobucco op de
    borden en strooi er de peterselie overheen. Serveer met de aardappelen
    en sprenkel nog wat lekkere olijfolie over de borden.


     

    12-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kabeljauw in parmaham.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag : Kabeljauw

    Kabeljauw in parmaham
    =====================
    4 stukjes kabeljauw van ca 125 g
    200 g Parmaham
    .
    Strooi wat peper over de vis Verpak de vis in Parmaham Bak de vis aan
    beide zijden

    Wij Eten Er Graag Bloemkoolroosjes Met Ansjovis Bij.

    Bloemkoolroosjes met ansjovis en broodkruim.
    ============================================
    1 bloemkool
    olijfolie
    1 blikje ansjovis
    3 witte boterhammen
    peper
    .
    Kruimel het brood fijn en rooster het in een pan zonder olie Snijd de
    bloemkool in kleine roosjes en was hem Bak de bloemkool rijkelijk in
    olie op niet al te hoog vuur 10 minuten Voeg de fijngesneden ansjovis
    toe en iets later het broodkruim en bak het nog 5 minuten

     

     

    11-09-2009 om 13:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Meatloaf  gehaktbrood
    =====================
    500 g gemengd gehakt

    10 sneetjes gerookt spek

    1 ui

    2 teentjes knoflook

    10 g peterselie

    4 eieren (3 om te koken, 1 voor door het gehakt)

    50 g Parmezaanse kaas

    2 witte boterhammen

    scheut melk

    peper en zout



    .
    Kook 3 eieren

    Week het brood met melk en knijp het uit

    Meng het gehakt met alle ingrediënten

    Vorm het gehakt in de vorm van een brood,doe binnenin de 3 eieren

    Bedek het met het gerookte spek

    Zet het 1 uur (vrij, dus zonder bakblik) in een oven van 175 graden

    Maak een sausje van 3 el tomatenketchup, 2 el bruine suiker en 2 el
    rode wijnazijn, 1 el mosterd, 1/2 el citroensap en een 1/4 tl
    cayennepeper.

    Serveer dit erbij

     

    10-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsstoofpot.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sudderpotjes smaken altijd heerlijk!

    Lamsstoofpot
    =============
    1 kg lamsschouder, in blokjes gesneden

    50 g margarine

    1 fijngesnipperde ui

    1 fijngesnipperd knoflookteentje

    250 g champignons

    2 wortelen

    3 stengels stoofselder

    1 blik gepelde tomaten

    1 flesje Tripel blond abdijbier 8°

    1 laurierblad

    een mespunt gedroogde tijm

    maïzena voor donkere sauzen

    zout en peper uit de molen

    1 koffielepel vloeibare honing

    1 afgestreken eetlepel zachte mosterd

    een handvol gehakte peterselie



    .
    Braad het vlees aan in de margarine en haal het uit de pan

    Fruit de ui en de look in hetzelfde braadvocht

    Schep het vlees opnieuw in de pan

    Roer de fijngesneden wortelen, selder en de tomaten door het vlees

    Breng op smaak met peper, zout, tijm, laurier, mosterd en de honing

    Overgiet met het bier en laat onder deksel verder sudderen

    Halveer de champignons en doe ze een tiental minuten voor het vlees
    gaar is mee in de stoofpot

    Bind de saus met een beetje maïzena

    Bestrooi gul met peterselie

    Dien op met pasta,of versgekookte aardappeltjes.

     

    09-09-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse kippensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zijn al in de herfst,dus warme soep!!!

    Italiaanse kippensoep
    =====================
    3 kipfilets (elk circa 150 g)

    9 uien, dat is per kipfilet 3 uien

    1 bleekselderij, dat is circa 4 stengels per kipfilet

    3 winterpenen, dat is één peen per kipfilet

    3 rode chili pepers, dat is één chili peper per kipfilet

    1 bol knoflook, voldoende voor drie kipfilets

    1 eetlepel gedroogde tijm

    12 rijpe tomaten, dat zijn vier tomaten per kipfilet

    3 tot 4 liter kippenbouillon, zelf gemaakt , uit potjes of aangemaakt uit
    blokjes bouillon

    fijngemalen zeezout voor de knoflook




    .
    Van de totale hoeveelheid uien neem je drie uien (per kipfilet eentje)
    die je schilt en in kleine stukjes snijd.

    Neem de chili's en snij de groene delen er af.

    Je laat één chili verder ongemoeid. De andere twee snij je in de lengte
    door en ontdoe je van de zaadlijsten. 

    De feitelijke peperkracht zit geconcentreerd in deze zaadlijsten.
    Probeer ze niet met je handen aan te raken. Want er zit veel peper in.

    Snij de pepers in kleine stukken. 

    Breek de bol knoflook open en pel de teentjes.

    Snij de teentjes fijn. Ik gebruik er wat gemalen zeezout bij.

    Knoflook zal tijdens het snijden namelijk heerlijke smaakstoffen vrij
    maken, die uit de cellen in de knoflook komen. Het nadeel van deze
    stoffen is dat ze heel snel (enkele seconden) reageren met het zuurstof
    in de lucht. De smaak raakt dan verloren en de knoflook wordt bitter.
    Niet lekker. Als je zeezout gebruikt zullen de smaakstoffen hiermee
    reageren en blijft de smaak wel behouden. Erg lekker.

    Snij de knoflook lekker fijn.

    De kipfilet snij je in blokjes

    Je kunt nu het "oliedeel" bereiden. Terwijl je dit bereid kun je alvast
    de groenten voor het "waterdeel" klaarmaken. Scheelt tijd.

    De bereiding van het oliedeel :

    In een braadpan verwarm je 6 eetlepels olijfolie. Dat is twee eetlepels
    olie per ui.

    Voeg de uien toe en bak deze bruin.

    Je roert de uien om de tien minuten om en schraapt eventuele
    vastzittende delen van de bodem van de pan.

    Als de uien mooi bruin zijn voeg je de chili toe.

    Bak de chili ongeveer 5 minuten, waardoor de peperdeeltjes uit de chili
    goed zijn losgekomen. Voeg dan de stukjes kipfilet toe.

    Bak de stukjes kipfilet rondom bruin.

    Als het geheel goed gaar is, en de stukjes kipfilet rondom zijn
    aangebakken, voeg je de knoflook toe.

    Draai het vuur laag en laat de knoflook 1 minuut meebakken. Draai
    daarna het vuur uit.

    Schep het geheel in een zeef die boven een kom hangt. Je wilt de olie
    uitzeven.

    De olie gebruik je dadelijk in de soep, want die olie laat je binden
    met de stoffen in de tomaat en je geeft daarmee de smaak door aan de
    soep. Heerlijk ! De gebakken kipfilet koel je af, dek je af en zet je
    weg in de koelkast. 

    Intussen heb je de groenten kunnen voorbereiden :

    Te beginnen met de tomaat. 

    Verwijder de groene steeleindjes van de tomaat. 

    Tja, ik vind stukjes vel in de soep lekker. Stukjes vel van de tomaat.
    Ben je er zelf geen liefhebber van, dompel de tomaat dan 10 tot 15
    seconden onder in kokend water. Haal hem er uit en nu kun je het
    velletje heel makkelijk afpellen.

    Snij de tomaat in stukjes.

    bleekselderij, eveneens een groente die je in de Italiaanse keuken
    vaker tegenkomt.

    Snij de uiteinden er af.

    Breek nu de bleekselderij, door de stengels van het worteleind af te
    breken. 

    Snij het worteleind af.

    En snij de bleekselderij in stukjes.

    De gewassen stelen snij je eerst twee of drie keer in de lengte door.

    En daarna dwars in stukjes snijden.  

    Snij de wortels in stukjes door ze in de lengte in zessen te snijden,
    eerst middendoor, daarna elk deel in drie stukken.

    Snij de repen nu dwars in stukjes, zodanig dat de stukjes even hoog als
    breed als lang zijn. Ongeveer. 

    Prepareer het overgebleven deel van de uien door ze eerst te schillen
    en daarna in stukjes te snijden.

    Toen ik de tomaten gesneden had heb ik een pan met drie liter water op
    het vuur gezet en de tomaten toegevoegd. Intussen ging ik verder met
    het prepareren van de groenten. Dat scheelt tijd.

    Enfin, Dit is wat er zich in de pan afspeelt :

    Drie liter water gaan erin.

    Gevolgd door de tomaten, die ik tot koken breng.

    Zodra ze koken gaat het vuur laag en ik laat ze twee uur zachtjes
    koken. Daarna gaan de vetten erbij : De bakolie van de kipfilet en de
    de bouillon. 

    Dat laagje olie gaat in een uurtje tijd reageren met het caroteen in de
    tomaten. De olie verdwijnt grotendeels en vormt heerlijke aromatische
    smaakstoffen. 

    Laat de pan een uurtje afgedekt rustig pruttelen om dit proces goed te
    laten verlopen.

    Terwijl de tomaten doorgaren plet je de tomaten.

    En lekker laten doorkoken (met de deksel op de pan).

    Toevoegen: de bleekselderij, de winterpenen en de uien

    Weer aan de kook brengen en een uurtje laten wegpruttelen...

    Nu op smaak brengen met zeezout en gedroogde tijm. Proef of je van elk
    voldoende hebt toegevoegd en pas het aan naar eigen smaak.

    Voeg dan het vlees toe. Vergeet niet : Het vlees is gaar, dus je kunt
    al bijna gaan serveren (laat het vlees niet verder gaar worden want dan
    verliest het smaak .

    Breng de soep snel aan de kook en zet het vuur uit. Je kunt serveren.

    Wat stokbrood erbij is erg lekker.


     

    08-09-2009 om 09:55 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!