Hoppas Het lekkere bierhapje
Onder die naam lanceerden de Week van de smaak en Vlaanderen Lekker Land, een campagne die past in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het startschot werd gisteren in het Brouwershuis in Brussel gegeven door viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
Toen we de zaal betraden stond alles klaar om de genodigden te bedienen.
Sofie Van Den Bossche (Tafelen in Vlaanderen) geeft nog wat aanwijzingen aan viceminister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois
Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak verwelkomt iedereen en geeft het woord aan de ministers Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois juicht het succes van de campagne toe "het brengt België nog meer op de kaart vooral in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie".
Foto : vlnr : Chris Michel, woordvoerder van minister Geert Bourgeois, Sofie Van Den Bossche (Vlaanderen Lekker Land). Uiterst rechts Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak en minster Joke Schauvliege.
Toespraak van
JOKE SCHAUVLIEGE
VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR
Beste collega Bourgeois,
Dames en heren,
Hartelijk welkom in dit magnifieke Brouwershuis! Waar anders dan hier op de Brusselse Grote Markt, waar zoveel (buitenlandse) bezoekers passeren, al die prachtige architecturale troeven kunnen zien, en uiteraard blijven plakken in de heerlijke restaurants en tavernes, waar anders kunnen we zon mooie, nieuwe aanwinst voorstellen?
Hoppas heeft alles om een stevig succes te worden. Alle elementen liggen er voor op tafel. Het is ten eerste een leuke naam en een sterk concept ik wil bij deze ook Ilse Duponcheel bedanken die het idee bedacht heeft. Er zijn ten tweede een heleboel professionele smaakmakers meer dan 120 horecazaken die het Hoppas-concept zullen uitwerken. Ten derde, en daarmee kom ik op de ingrediënten van de hoppas, er zit zoveel kwaliteit in: niet alleen onze speciaalbieren die momenteel erg in de lift zitten en wereldwijd faam genieten, maar ook onze heerlijke streekproducten zoals asperges of Gentse kop. Maar ook nog met een ander vaak onderschat - streekproduct: het vakmanschap van onze chef-koks!
Dames en heren,
We hebben een fantastische gastronomische cultuur en we bewijzen dat vandaag nog maar eens. Wouter Keersmaekers, een chef met sterren en een groot voorstander van bier op restaurant, was zeer enthousiast om peter te worden van de Week van de Smaak en werd zo de perfecte hoppas-ambassadeur. Wouter/ chef Keersmaekers heeft heroïsch en misschien ook wel een tikkeltje plezierig werk verricht door elk bier persoonlijk te proeven en er een hoppas voor te bedenken. Ik wil hem daarvoor nog eens expliciet bedanken, bedankt Wouter! De combinatie zal zeker aanslaan, want meer en meer mensen drinken abdijbieren en streekbieren, (pils verliest 15% marktaandeel, streekbier en abdijbieren winnen respectievelijk 7,7 en 4,7%). Mensen willen een stukje authenticiteit proeven en daar krijgen ze bij ons zeker de kans toe.
Laat ons dat vooral niet onderschatten: ons bier is niet alleen een uitstekend exportproduct - de export van Belgische kwaliteitsbieren naar de VS is de voorbije 5 jaar met zomaar eventjes 257%, van 376.000 hectoliter tot 1,3 miljoen hectoliter, gestegen. Maar het is ook een mooi visitekaartje voor onze regio, voor onze authentieke benadering, voor onze rituelen en voor onze expertise. Het bier is ons culinair erfgoed bij uitstek. Amerikanen appreciëren de creativiteit en de passie van onze brouwers. Ik denk dat de creativiteit van onze chef-koks op dezelfde appreciatie mag rekenen. Gentse kop op Vedett; oesters op Liefmans, wie kan daaraan weerstaan?
Al die elementen zorgen er ook voor dat er massaal gemobiliseerd is voor Hoppas. Met dank aan het sterke werk van de coördinatiecel van de Week van de Smaak. Alle brouwerijen in Vlaanderen kregen een uitnodiging om mee te doen met de campagne, velen hebben toegezegd, sommigen zijn hier vandaag ook aanwezig. En naast de meer dan 120 horecazaken waarover ik het eerder had, kan je tijdens de Week van de Smaak op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen genieten van een Hoppas-initiatief. En die initiatieven komen, naar goede Week van de Smaak-traditie, uit alle hoeken. Landelijke gilden, lokale verenigingen, kookclubs, buurtcomités en stadsbesturen: ze leren Hoppas maken, stippelen een Hoppas-wandeling uit, of organiseren een verkiezing van de beste Hoppas.
Maar liefst 7 burgemeesters stellen tijdens de Week van de Smaak hun eigen Hoppas-creatie voor. Poperinge, centrum van de hopteelt, wordt omgetoverd tot Hop-pa-land. Boechout opent de Week van de Smaak met een hoppasbuffet van de Boechoutse horeca. En ook Stad van de Smaak Aalst gaat met hoppas aan de slag.
Brouwerijen zetten hun deuren open en koppelen hun bieren aan een hapje. Ook de Dag van de Oude Geuze, sinds jaar en dag op de Week van de Smaak-kalender, laat het publiek kennismaken met hoppas.
Over één groep heb ik het nog niet gehad, en dat zijn de hotelscholen. Ook zij laten zich allerminst onbetuigd. Enkele leerlingen van één van de bekendste hotelscholen uit Vlaanderen, Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge, laten u vandaag proeven van hun Hoppas-creatie. Het resultaat van al dat samenwerken, dat experimenteren, koken, stoven en kruiden heb ik hier vast: een receptenboekje vol Hoppas-ideeën, weliswaar van een sterrenchef maar haalbaar voor iedereen, verrijkt met een overzicht van de beste hoppas-adresjes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hoppas niet zo maar een modeverschijnsel is, maar dat de hoppas op zich een nieuwe culinaire traditie kan worden.
Dames en heren,
Hoppas komt ook op een ideaal moment: welke timing is beter om een culinair concept te lanceren dan tijdens het Europees voorzitterschap, wanneer we internationaal in de kijker lopen? Ik heb onder het Belgisch EU-voorzitterschap al wat conferenties voorgezeten met lange vergaderingen en stevige discussies. Hoppas en alles wat erbij komt, zou zeker voor enige verlichting kunnen zorgen. (Misschien zouden bepaalde dossiers ook wel sneller opgelost raken ;). Zoals u misschien weet, was ons motto Vlaanderen schittert in Europa schittert in Vlaanderen. Welnu, vandaag schittert Vlaanderen met zijn biercultuur, streekproducten en gastronomie; tegelijk halen we met hoppas de band aan met de culinaire tradities van een groot Europees land, (Spanje) via de tapas.
Naast Hoppas zijn er nog andere initiatieven waarmee de Week van de Smaak Vlaanderen zal doen schitteren in Europa. Zo nemen tijdens de Week van de Smaak enkele Europese commissarissen plaats achter het kookfornuis, gaan topchefs uit Spanje, België en Hongarije samen bekende stoofgerechten bereiden en zullen expats uit de verschillende lidstaten van de EU aardappelgerechten uit hun thuisland op tafel toveren.
Graag overhandig ik de Engelse versie van het Hoppasboekje aan enkele expats die meegewerkt hebben aan de Europese projecten van de Week van de Smaak. May you enjoy our Hoppas!
En, dames en heren, laat me misschien eindigen met een zonnige noot in dit koude weer. We zijn misschien geen oosterse oase van melk en honing maar wel een heerlijke herberg van bier & hoppas!
Geniet er allemaal van!
Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur
Foodmatching op maat van de Horeca
De combinatie van speciaalbieren en producten van bij ons vormt voor heel wat horecazaken een mooie kans om op een frisse manier met bieren en gerechten uit te pakken. Van restaurants tot eetcafés, van brasseries tot brouwerijen,... het kostte weinig moeite om de horeca warm te maken voor dit nieuwe initiatief. Vlaanderen Lekker Land sprokkelde meer dan 120 deelnemers bij elkaar.
Een ervan is restaurant Zarza uit Leuven.
Tijdens de persvoorstelling lichtte zaakvoerder Ben Lelièvre en chef Stef Vervoort hun hoppas-actie toe
Zaakvoerder Ben Lelièvre van restaurant Zarza uit Leuven over zijn hoppas-actie :
"Dagelijks serveert Zarza een wisselende selectie van 4 Hoppas. Op zaterdagmiddag 13/11 & 20/11 proef je tijdens de georganiseerde Hoppasquiz van de tien Hoppas samen. Raad je van alle tien de Hoppas met welk bier het hapje gemaakt werd, tevens het bier dat erbij geschonken wordt, dan eet je gratis".
De beide ministers moesten samen met Dominiek Snauwaert van tapasbar "Pado" Tielt deze hoppasquiz voor de gelegenheid spelen. De hoppas waren beperkt tot drie. Chef Stef Vervoort van restaurant Zarza uit Leuven coördineerde de miniquiz
Hoppas sluit aan bij de rijke traditie van de tapas uit Spanje, dit jaar eregenodigde van de Week van de Smaak. De formule van dit nieuwe streekgerecht is simpel : hop + tapas = hoppas. De hop komt van onze speciaalbieren; de tapa wordt gemaakt met producten en ingrediënten uit Vlaanderen. Een culinaire traditie uit een Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling. Culturele uitwisseling en vernieuwing : daar staat Europa voor.
Dan mochten beide ministers helpen kokerellen met Sterrenchef Wouter Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop (Boechout).
Handgeplette garnalen en geplette aardappel met gepocheerd ei & Petrus Blond was het resultaat.
Nadien volgde een uitgebreide receptie met tal van Hoppas en hun begeleidend bier.
vlnr : Dominiek Snauwaert en Patrick Acx zaakvoerders van Tapasbar "De Pado" in Tielt in gezelschap van Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk en echtgenote.
De leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge dienden de hoppas op
Deze hoppa werd gecreëerd door de leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge Bavarois van Brugge Prestige kaas, Leopold druif, stroop van oude Geuze en Lambikazijn & Oude Geuze Drie Fonteinen
Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische Brouwers.
Hoppas zet het cultureel en culinair erfgoed Vlaanderen op de kaart van Europa. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren : niet voor niets maakt onze biercultuur indruk, ook in de rest van Europa. Bij het bier komt nu het hapje, dat qua smaak perfect harmonieert met het bier en bereid wordt met onze beste ingrediënten : groenten en fruit uit eigen streek, vlees en vis van bij ons, of erkende Vlaamse streekproducten.
Kalfskop met tartaar van kalfsfilet en mayonaise van makreel & Vedette White (Wouter Keersmaekers)
Heel wat genodigden in het Brouwershuis.
Restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, sterrenchefs, verenigingen en hobbykoks : vanaf de Week van de Smaak gaan ze met hoppas aan de slag. Op www.weekvandesmaak vind je een overzicht van hoppasinitiatieven per gemeente. Zelf experimenteren met hoppas kan ook, met de handige Hoppasreceptenboekje, dat je in het midden van de programmabrochure van de Week van de Smaak vindt. Peter van de Week van de Smaak Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop, Boechout) liet zich inspireren door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren en stelt 18 hoppas voor die duidelijk zijn stempel dragen: hoppas van een sterrenchef, maar haalbaar voor iedereen. Voor wie liever uit eten gaat, selecteerde Vlaanderen Lekker Land de beste hoppasadresjes uit elke provincie.
Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer) was ook aanwezig.
Dat Hoppas heel wat troeven heeft om een echte blijver te worden, is duidelijk. We zijn een volk van Bourgondiërs, houden van een lekker biertje en het goede leven. Hoppas is dus veel meer dan een marketingstunt: het heeft alles in huis om snel uit te groeien tot een vast onderdeel van ons culinaire erfgoed en een nieuwe traditie te worden. Bron : Persmap
Ganzelever met Boskoop appel en Hagelandse pens, citroenverbena, crunch van brioche en siroop van kriek Lindemans. Creatie : Stef Vervoort - Restaurant Zarza - Leuven
Links : Manu Pauwels - Hoofd marketing Brouwerij der Trappisten van Westmalle
In gesprek met Anthony De Groeve (Product Manager brouwerij Haacht)
Foto vlnr : Caroline Bequoye (Dienst voor Toerisme Poperinge) Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk. Sofie Vanrafelghem en Bruno Loockx (Reisreporter en auteurs van het boek proeven van 100 x straffe streekbieren)
Nog een laatste Hoppa : Kalfskop met gepocheerd ei en kruidenvinaigrette en Tripel Karmeliet. (Wouter Keersmaekers).
Alle Info vind u op :
www.weekvandesmaak
http://www.vlaanderenlekkerland.be/
22-10-2010 om 00:00
geschreven door William Roelens
|