Koperkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Wandklevig Ingeschonken in zijn origineel glas.
Het aroma is zacht te noemen
Appeltjes met zoete prikkels
Lichte azijn
De smaak is een spel van zoet en zuur
Citroen limoen - appeltjes
Hout?
Korte zure afdronk
Niet slecht
Goede instap naar de zuurdere oude geuze
Het verhaal van La Mort Subite is gekend
Maar ik pen het hier nogmaals neer om jullie beste lezers een muisklik te sparen. Onderstaande tekst is te vinden op hun website
en ook in de menukaften in het café
Voor de ontstaansgeschiedenis van deze merkwaardige biernaam moeten we zo'n tachtig jaar terug in de tijd. Omstreeks 1910 was de heer Théophile VOSSEN baas van het café "LA COUR ROYALE" dat op de hoek van de Stormstraat en de Bergstaat lag. Onder zijn cliënteel waren veel vaste klanten van de Nationale Bank (Makelaars, kassiers, enz).
Omdat er maar een paar loketten waren, moesten zij doorgans lang wachten. Natuurlijk doodde men de tijd liever onder vrienden, achter een goed glas bier, dan wachtend voor de loketten. Terwijl de rondjes elkaar opvolgden, won en verloor men van elkaar aan de " PITJESBAK ", het tegenwoordige dobbelspel "421" Omdat de ongelukkige verliezer "de dode" werd genoemd, speelde men, als de tijd drong, nog snel een allerlaatste potje in één snelle, korte slag. Van daar een " MORT SUBITE ".
De benaming raakte al snel ingeburgerd bij de stamgasten van de "COUR ROYALE" en Meneer VOSSEN besloot zijn zaak om te dopen. Voortaan las men op het nieuwe uithangbord: "A LA MORT SUBITE" Het lag nu voor de hand om ook zijn gueuze die naam te geven. En dat deed hij. Eind 1928, verhuisde de Heer VOSSEN, maar hij bleef in de wijk wonen. René en Jean-Pierre hebben gedurende 36 jaren de traditie van hun grootvader voorgezet en tegenwoordig is dat de beurt aan Bernard en Olivier, de achterkleinzonen VOSSEN, vierde generatie. In hun zaak, aan de Warmoesberg n°7, kunt U nog steeds genieten van de voortreffelijke gueuze en het traditionele en beschermde interieur. En op het uitgang bord prijkt nog altijd A LA MORT SUBITE
Een verrassingsmaaltijd consumeren in het degustatielokaal van de oude Stoombrouwerij
Een verrassingsmaaltijd consumeren in het degustatielokaal van
de oude Stoombrouwerij "Vapeur"
Elk jaar zijn we met een groepje Vlaamse en Waalse vrienden te gast
bij brouwer Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier van Brasserie Vapeur te Pipaix.
Ook dit jaar mochten we weer gaan genieten.
In het gezellig en sfeervol degustatielokaal waar de tijd is blijven stilstaan
konden we weer proeven van hun verrassingsmaaltijd.
Het lokaal straalt zoveel rust uit dat het altijd een waar genot is om er te vertoeven.
Dit is voor mij dé ideale plaats om mensen te laten onthaasten.
Ik had ook het ultieme gevoel van, hier hoef je even helemaal niets. Wat mij betreft zijn de Jean-Louis en Vinciane er dan ook ruimschoots in geslaagd om een sfeer- en smaakvol paradijs te creëren.
Het degustatielokaal. Niet bij de zee zoals de foto laat vermoeden maar in het hartje van Pipaix een gemeente in Henegouwen.
Hier is de tijd blijven stilstaan.
15 biervrienden en verzamelaars onder elkaar, genietend van het
plaatselijk bier en terroire hoogstandjes.
Geen Hof van Cleve maar eenvoudige lekkere Waalse specialiteiten
Op tafel gebracht door mensen die nog respect hebben voor streekgebonden gerechten.
De hemel van onze smaakpapillen was op zondag 25 oktober dan ook niet veraf.
vlnr : Martin Villers ,Jean-Miche et Christiane Choquet, Ronan Vandermotten, Jean-Claude Dumont, Jacques Triffin, Ludo Berlemont, Jean-Pierre Declerck, Laurent Roegier, Danièle Declerck, Pierre et Gilberte Step Edith et Charles Eloy kwamen even later het gezelschap vervoegen
Bij het binnenkomen konden wij een Folietje proeven.
De Saison de Pipaix ontstaan in 1785 was jammer genoeg niet verkrijgbaar. Door het succes van het Canvasprogramma "Toernée générale" en de ophemeling door Jean en Ray van dit bier was het volledig uitverkocht
Dan maar een Folietje. Het donkerblond biertje van 8% AlcVol. zoals altijd waren er weer oxydatiesmaakjes te proeven. Hier en daar eeb citrus toetsje en in de verte een fruitige zuurheid Het smaakte ook behoorlijk naar zoete alcohol. Toch een eigenaardig biertje! met voor- en tegenstanders.
Ronan Vandermotten voorzitter van verzamelaarsclub "De Gambrinusclub van België" neemt alvast plaats aan de gedekte tafel wachtend op wat voor lekkers komen zal.
Voor het aperitief schonk Jean-Louis ons een Cochonne gemengd met een tikkeltje grenadine en jus-d'orange. Niet onmiddellijk mijn dada maar het was toch nog lekkerder dan ik had verwacht. Hier is de brouwer in gesprek met Danièle en Gilberte
We kregen als voorgerecht plakjes rode rauwe zalm die 24u in een marinade van Cochonnebier en diverse kruiden hadden gelegen.
Jean-Louis schonk ons een nieuw biertje uit glazen kannen. "Vapeur de Bises"
Heerlijke fijne kruiden (?) waren aanwezig om op de zalm te strooien. Zelfs in het brood was er bier aanwezig.
Vapeur Bise 7% Alc.Vol.
Een donkerbruin bier met beige schuimkraag
Het is gebrouwen met Pale en Cristal mout Feuilles de figuier (Vijgenbladeren) van uit zijn tuin 20% verse hoppe ook van uit de tuin. (Greenhopping?) en Golding hop uit Ploegsteert.
Het aroma is vineus De smaak is licht zurig als een oud Vlaams bruin De smaak is kruidig Ook toetsen van rode sinaas. Heel lekker
Het etiket
Tussen twee gerechten door, tijd voor ontspanning Jean-Pierre Declerck aan het sjoelen
Jean-Claude Dumont en Jacques Triffin in dialoog
Tijd voor de vuren aan te steken. Het grote werk gaat beginnen.
Lekker bakken en braden, kruiden en nu en dan een scheut cochonnebier in de pan.
De lieve sympathieke Vinciane Corbisier gaf ons ieder een enveloppe met de nieuwe etiketten en viltjes van Vapeur. Waarvoor dank.
Als dessert een mooie kaasplank met 10 regionale kazen
van boven naar beneden: Cochonette - Trappiste Avesnois (gewassen met Chimay) Italiaanse harde kaas - Coeur de Gaumes Bosquet Poivre - Mont des Cats - Gaumois Bosquet Fines Herbes - Moinette - Rouleau Cendré
Vinciane vul het pannetje met "Esprit De Vapeur Cochonne"
Daarna wordt de drank geflambeerd en op de Tarte Tatin gegoten.
Tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. Het is een zoete uitsmijter. Tarte tatin, het klinkt niet alleen goed, maar het is ook pure verwennerij. We danken het recept aan de Franse zusters Tatin die het in hun restaurant voor het eerst op tafel zetten nu een goede eeuw geleden. Sindsdien heeft de tarte tatin een vaste stek gevonden op vele menu's.
Natuurlijk mocht de "Esprit De Vapeur Cochonne" niet ontbreken. Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne
In het winkeltje kon er nog bier aangekocht worden. o.a de Vapeur d'Halloween
Deze heerlijke maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel kan zijn bereid en vergezeld met bier.
We moeten verdorie meer chauvinistisch zijn en bij een maaltijd een heerlijk Belgisch biertje kiezen in plaats van altijd die wijn.
Werden we om 14u00 verwacht in brasserie Du Bocq voor een rondleiding en degustatie.
Brasserie Du Bocq is een van de mooiste brouwerijen van Wallonië. Gelegen naast de kerk in het hartje van het dorp Purnode (Yvoir) maakt zij bijna deel uit van de dorpskern.
Brouwerij Du Bocq is nog 100% een familiale brouwerij. Ze is vandaag nog in handen van de vijfde generatie familie Belot. De brouwerij werd gesticht in 1858 door Martin Belot en is vooral na de tweede oorlog beginnen bloeien en ontwikkelen.
We werden vriendelijk ontvangen door de mooie en charmante Sylvie Deschrevel die onze gids was tijdens het bezoek aan de brouwerij.
Olivier Degehet verkoopsdirecteur van de brasserie kon spijtig genoeg niet aanwezig zijn.
De prachtige brouwerij gelegen in het hartje van Purnode een deelgemeente van Yvoir.
Het gezellige degustatielokaal met de nodige publiciteit voor hun plaatselijke bieren.
Dat de brouwerij in de dorpskern gelegen is bewijzen deze foto's Ze zijn genomen op de binnenkoer van de brouwerij. De kerk is de naaste buur van de brasserie.
We werden ontvangen door de mooie sympathieke Sylvie Deschrevel.
De brouwerij
Jaarlijks produceert Brasserie Du Bocq meer dan 60.000 hl. Dat betekent meer dan 380 brouwsels per jaar. Er zijn ogeveer een 40-tal personen te werk gesteld.
Na de rondleiding tapte Sylvie eerst een Blanche de Namur. Toeval of niet maar het bier werd de dag voordien juist bekroond als beste witbier en won in de categorie "Best wheat beer" en "Best grain only wheat beer" op de World Beer Awards 2009 van het Britse gespecialiseerde tijdschrift Beers of the World. Het bier Gauloise Ambrée kon de tweede plaats in de categorie "Strong Pale Ale" veroveren.
De prijswinnaars op het schenkbord
Blanche de Namur - 4,5% Alc.Vol.
Wit wazig biertje met een dikke witte schuimkraag
De neus is fruitig Citrus en sinaas delen het aroma. Maar de citrus primeert.
De eerste smaak komt ietsje waterachtig over. Kruiden komen opzetten citroen, korianderen sinaasappelschil vullen aan. Een heel lichte bitterheid te proeven in de achtergrond. Droge afdronk Fris biertje de body is ietsje te smal. Maar het biertje is een lekkere dorstlesser voor de zomer
Saison Regal - 5,5% Alc.Vol.
Een donker amber bier met een gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was iets muffig licht bitter
De eerste slok kwam vrij neutraal over Daarna kwamen licht gebrande toetsen naar boven. Karamel drukte zijn stempel. Kruidig Een zoet basis met hier en daar een lichtzurige toets Een lichte bittere afdronk.
Terwijl de vrienden het zwaardere werk voor hun rekening namen. Proefde ik nog een lichte Saison Regal Reden : Ik was de driver van dienst.
We bedanken Brasserie Du Bocq voor de hartelijke ontvangst en vooral Sylvie voor de rondleiding en degsutaie. Ook dank aan vertegenwoordiger John Barrez die alles regelde.
Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.
Neem nu de ingewikkelde materie hoe een bier beter lichtbestendig maken of
De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop. Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren is niet aan iedereen gegeven.
En toch wist Hop-professorDenis De Keukeleire(faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt Hop en gezondheid.
Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.
Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.
Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.
De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.
Professor Denis De Keukeleire : "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit."
Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod. Ook het brouwproces, De hopplant, voedingssupplementen met hop enz.. Kortom een heel boeiende avond.
De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingenHIC(Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en deWaregemse Bierfanaten. De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.
Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven
Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it
en Achouffe Houblonne.
De Proevers van de avond Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It en Achouffe Houblon (glas)
Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen
Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten
een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske, (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.
Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerijDe Leyerth kwam na vraag van de professor haar eigen biertje Hop-It aan het publiek voorstellen.
In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond. Ik koos voor een Hopsinjoor
Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.
Een hoppig en kruidig aroma Citrus Grapefruit Ietsje grassig
Moutige aanzet Malse bittere toetsen Fruitige prikkels van citrus Zoete mandarijn Hoppig met een mooie bittere afdronk. Een heel lekker bier.
"Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).
Het bier werd gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos : de vele bezoekers kozen het bier als beste bier en brouwerij Het Anker mocht op 10 april 2008 de "Consumententrofee ZythosBierFestival 2008" in ontvangst nemen. (Bron website : Het Anker)
Volgens de Toeristische dienst van Poperinge is een bierfestival
terecht op zijn plaats in Vlaanderens hopmetropool.
Vandaar dat Poperinge het voorbije weekend the place to be was voor menig
bierliefhebbers en Poperingenaren.
In Hotel-Restaurant Palace organiseerde het Poperings Bierproefgenootschap
voor de 14de maal hun Karakterbierenfestival.
Het meest familiaal getint festival groepeerdeeen 18- tal gekende en minder
bekende, vaak ambachtelijke en kleinschalige brouwerijen.
Ze stellen de meest uiteenlopende, met liefde en vakmanschap gebrouwen
biertjes voor om ze te leren kennen en te proeven.
Daar we gedurende jaren een zekere liefde hebben opgebouwd met de stad Poperinge
en hun Bierproefgenootschapkonden we ook dit jaar niet ontbreken.
Hieronder een kleine foto-impressie van het festival.
Ietsje minder volk op zaterdag maar toch een mooi bezoekersaantal. gedurende de twee dagen.
HOPleden Gilberte, Pierre en Piet in gesprek met Gert Jordens van bierfirma "Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke" uit Kuringen bij Hasselt.
Jessenhofke had er twee nieuwe biertjes bij nl Jessenhofke donker en Maya.
Een woordje uitleg van Bierfirma Jessenhofke over Maya:
Deze naam is een samensmelting van twee bedrijfsnamen nl. Brouwerij Jessenhofke en seitanproducent Maya. Dit bier is een uniek bier, namelijk het eerste bier volgens
cradle to cradle (c2c) principe ter wereld (de certificering is nog lopende: omdat de procedure niet op maat van levensmiddelen is gemaakt duurt dit langer dan voorzien).
De centrale gedachte van de C2C (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.
Michel Corthouts, Hasseltse seitanmaker wist Gert ervan te overtuigen om met het zetmeelhoudende restproduct aan de slag te gaan. Deze seitanoplossing vervangt gedeeltelijk het brouwwater. Ook gebruiken we 26.2% minder gerstemout en 5.5% minder tarwemout om deze variant op de jessenhofke tripel te maken. Een uniek experiment, met een verrassend resultaat. Een blond, verrassend feestbier van 6% Alc. Vol. Dit bier is momenteel enkel verkrijgbaar in flesjes van 33cl. Dit biertje zal nog uitvoerig besproken worden op BIERBLOG.
Johan Lefever brouwingenieur en brouwer bij Verhaeghe had voor de gelegenheid ook een nieuw biertje mee 'Ambrorouge' genaamd. Het bier noemde eerst Ambrossa, maar omdat er in Frankrijk reeds een biertje bestaat met deze naam was het wijselijk de naam te veranderen.
Nieuw op de festivals is de sympathieke Bierpromotor (Zo is zijn skip op facebook) Ive Mostrey. Hij vertegenwoordigt La Binchoise en Belgoo bieren.
Uit Frankrijk was er
Brasserie du Pays Flamand uit Blaringhem.
Brasserie du Pays Flamand. Enkele bieren.
De charmante An Van den Wijngaert die brouwerij Het Anker uit Mechelen vertegenwoordigt was druk in de weer met Lucifer van 't vat.
Verschillende hopperassen werden aan het publiek voorgesteld.
Zoals elk jaar aanwezig. De Hoppekonigin en haar twee ere-dames. vlnr : Delphine Descan, Hoppekoningin Charlotte Vallaeys en Karen Delvoye
Brouwerij Roman uit Mater was aanwezig met hun klassiek gamma Ook het winterbier Ename Cuvée 974 kon geproefd worden.
Ive Mostrey in gesprek met Eva Bouve van de Toeristische dienst van Poperinge
Etienne Van Poucke van brouwerij De Leite was vertegenwoordigt met Femma Fatale en het bruine Bonhomme
Marc Mertens hoofdredacteur van het tijdschrift "De Zytholoog" laat zich een Brugse Bok van brouwerij De Halve Maan inschenken.
Piet Salomez van brouwerij het Alternatief had naast zijn standaard gamma twee uitzonderlijke bieren mee. nl : Bittere Waarheid en Ambetanterik
De bieren van brouwerij Moortgat waren ook aanwezig. Voor wie graag een foto van zichzelf of van vrienden op het etiket van Vedett
zag verschijnen kon dat doen op het festival.
Dit was het resultaat van Burgemeester en schepenen van Poperinge.
Een officieel woordje van Guy Osteux (L) Naast hem Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher
Loes Vandromme schepen van Jeugdbeleid en Kris Notebaert schepen van Openbare werken en technische dienst
Voorzitter Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap overhandigde na de toespraak de flesjes aan het gezelschap.
Aan de stand van Brasserie Lefebvre uit Quenast kon je naast de honingbiertjes ook de Hopus proeven.
De meisjes van studentevereniging
'Moeder Bladluis' stonden achter de tap van St.-Bernardus
Kris Notebaert schepen van Openbare werken in gesprek met Joris Cambie, de enige biologische hopteler van de streek.
Drankenhandel Nevejan uit Krombeke was aanwezig met hun Kerelsbieren en natuurlijk het Poperings Nunnebier.
Het rijke gamma van Van Eecke / Het Sas.
Uit Wallonië Brasserie Brunehaut met prijsbeestje Abbaye de St. Martin Donker.
Ook schepen van Jeugdbeleid Loes Vandromme lust een biertje.
Afgezakt van Alveringem naar Poperinge om een biertje te proeven Vroegere uitbaatster van 't Brouwershof (Brouwerijmuseum Snoek), Mevr. Nicole Feys en haar echtgenoot
Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk met een mooie dame.
Tot volgend jaar op het 15de Karakterbierenfestival in Poperinge
Zaterdag laatst (24-10-2009) was het een uitzonderlijke Proefzolder.
Niet alleen omdat de openingsuren waren ingekort omwille van twee bierfestivals maar
ook omdat er ditmaal niet enkel bier te proeven was maar ook een Eau De Vie
gestookt van Oude geuze.
Naast het nieuwe Alvinne biertje "Caper Furnatis" was er uitzonderlijk een Eau de Vie te proeven 'Armand Spirit' genaamd.
Het verhaal rond deze Eau de Vie ook Armand Spirit genaamd heeft de voorbije maanden de TV en bijna alle kranten gehaald.
Ik zal het hier nog eens kort resumeren.
De Armand Spirit in al zijn glorie!
In een magazijn in Halle eigendom van brouwerij-en guezestekerij 3 Fonteinen lagen bijna 50.000 liter Oude Geuze in 100.000 flessen opgestapeld. Om deze goed te laten gisten is er een constante temperatuur van 16° c nodig.
Een defecte thermostaat bracht daar verandering in.
De Oude Geuze zou meer dan 36 uur in een temperatuur van 50 graden Celsius gelegen hebben
met het gevolg dat er veel flessen door de hitte kapot waren gesprongen.
Ook het bier in de niet kapotte flessen was niet meer goed om als echte authentieke Oude Geuze door te gaan.
De hele voorraad was verloren en Geuzesteker en brouwer Armand Debelder dacht onmiddellijk dat dit het faillissement van zijn zaak zou betekenen.
Zijn partner Lydie vroeg zich af waarom deze oude geuze niet te distilleren zou zijn?
Armand hield van zijn 50.000 liter uiteindelijk nog een 32.000 liter over. Maar om aan de resterende geuze te geraken moesten 60.000 flessen met de hand ontkurkt worden. Veel geuzeliefhebbers van binnen en buitenland hielpen Armand dagenlang met dit geduldwerkje.
De resterende oude geuze werd naar het Waalse Ragnies gevoerd, waar de distilleerfirma De Biercé er na enkele proeven een Eau de Vie van maakte, een graanjenever van veertig graden. Dat leverde 6.000 genummerde flessen van een halve liter op.
Een enig product die de naam Armand Spirit kreeg, want nog nooit eerder werd geuze gedistilleerd.
Het Pajottenland krijgt er dus tijdelijk een streekproduct bij maar als alle flessen op zijn (en dat hoopt Armand en zijn levensgezellin Lydie) zal geen nieuwe Armand Spirit gedestilleerd worden..
Armand en Lydie hopen dat dit uitzonderlijk product aanslaat bij de mensen want het voortbestaan van 3Fonteinen hangt hier grotendeels van af.
Armand Spirit is te koop in streekproductencentra, drankverdelers en in de 3 Fonteinen zelf. Ook zijn er flessen te koop in Den Proefzolder. Een ideaal geschenk voor de komende eindejaarsfeesten!
De Armand Spirit heeft een aroma van hout en vanille toetsen. Het is een mals distilaat Met toetsjes van graan. Het geeft een innerlijke warmte en door zijn zacht karakter laat hij zich gemaakkellijk degusteren. Met een 3 Fonteinenkaas erbij is het een lekker degustatiesnoepje!
Rufus Six en Peter van der Meulen genieten van een Armand Spirit.
Tijd voor een proevertje.
Phil Madden een Amerikaanse hobbybrouwer die reeds 5 jaar in België woont liet ons proeven van twee van zijn IPA's Volgens Phil zijn beiden eigenlijk van hetzelfde brouwsel maar gedeeld in twee. Een brouwsel is gegist alleen met Brettanomyces Clausenii (nvbb : veelbelovende glucose-en cellobiose gisting gist voor de gelijktijdige versuikering en fermentatie) en het andere met een proper Amerikaans gist. Beiden zijn dry-hopped maar de Amerikaans gist portie kreeg dubbel zoveel dry-hops. De bieren zijn gebrouwd met een Municher mout basis en gehopt met een beetje Amerikaans Amarillo en veel Nieuw Zeelandse Nelson Sauvin. De bieren waren heel erg jong (maar 12 dagen in fles). Ze zijn gebrouwen voor de amateur bierhappening bij Alvinne op 7 november. Dat belooft!!
Hopnest van de Birdsong Brewery een jonge IPA van hobbybrouwer Phil.
Hopnest heeft een heerlijk Hoparoma. Bij het proeven verwelkomen de lekkere bittere hoptoetsen uw smaakpapillen. Doordat het bier nog te jong is gaat het momenteel nog iets te veel één richting uit wat de smaak betreft. Een biertje die ik zeker nog eens zal proeven op de Amateurbierhappening van 7 november op Den Proefzolder
Phil Madden ruiken en proeven. Nog op de foto Pieter De Bonte en de twee Smetjes, Stephan en Youri
Nog een primeurke was Caper Fumatis (Rookbok) het nieuwe bier van Alvinne
Caper Fumatis, een rookbok, werd gebrouwen naar aanleiding van het 1ste Boreftsbierfestival in Brouwerij De Molen (Bodegraven, Nederland) op 30 oktober 2009. Brouwer Menno vroeg aan De Struise Brouwers, Emelisse (Nederland), Revelation Cat (Italië), Mikkeller (Denemarken), Narke (Zweden) en Alvinne om allen een experimenteel en innovatief bokbiertje te brouwen voor zijn bierfestival. Op zon uitnodiging kon Alvinne natuurlijk geen nee zeggen en zo is dit heerlijk biertje ontstaan. Meer Info over dit festival op : http://www.brouwerijdemolen.nl/index.php/nl/bierfestival.html.
Een donker biertje (bijna zwart) met een schuimende beige schuiimkraag
Het aroma is moutig met subtiele gerookte toetsjes.
De eerste slok is die van licht gerookt vlees. niet te fel maar zeer subtiel gedoseerd. In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.
Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel. Geen smaak van verbrande rubber zoals bij sommige rookbieren Het is een biertje perfect in ballans en heel delicaat van smaak. Voor de echte bierliefhebber Dit biertje zal scoren in Nederland, zeker weten!
Om af te sluiten had ik een fles Rodenbach Vintage 2007 Limited edition meegebracht. Het nieuwe bier van Rodenbach
Dit exclusieve biertje heeft gedurende twee jaar gerijpt op vat nummer 230, het resultaat mag er zijn Het heeft zacht-zure smaak en complexe, intense fruitigheid met een zeer lange afdronk net als wijn
In totaal werden er 40.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld, hiervan worden 30.000 flessen geëxporteerd naar de USA. Slechts 10.000 flessen zijn er in België te koop. U kan ze vinden bij gespecialiseerde drankenhandels en ook in de bezoekershop bij Rodenbach en Palm.
Rodenbach Vintage 2007 Limited edition. 7% Alc.Vol. Met de typische Rodenbach trekjes maar ietsje minder scherp.
Net als collega bierreporter Steven Vermeylenhad ik in tegenstelling tot fotograferende buitenlanders ook meer oog naar de plaats naast het manneke dan naar het beroemde plasserke zelf.
Wees nu eens eerlijk. Wat is het interessants voor een bierliefhebber? Trouwens is wildplassen niet verboden door de wet?
Na een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden Afrika in Tervuren t.g.v. de tentoonstelling Omo. Herders & design en Persona. Rituele maskers en hedendaagse kunst
trok ik samen met familie van mijn echtgenote nog eventjes de stad Brussel in.
Ik had al lang de Poechenellekelder met een bezoekje willen vereren.
Nu we toch op stap waren in de hoofdstad kon het niet beter passen.
Deze typische Brusselse Bistro dankt zijn naam aan de oude marionetten
Pouchenellen waarmee men vroeger in het kelder van het café theatervoorstellingen gaf.
Niet verwondert dat het café vol hangt met Pouchenellen.
Het terras nodigde ons uit om plaats te nemen
Van op het terras heeft u een ander beeld van de Die hard fans van Manneke Pis.
Via een trap bereikt u de gelagzaal. Bij het naar bovengaan wordt u geconfronteerd met allerlei drukwerk over Manneke Pis
Het café beschikt ook over een ruime bierkaart. Via bordjes verspreid in het café wordt u er op attent gemaakt wat er al te verkrijgen is
Prachtige muurschilderijen geven het interieur een folkloristische toets.
De oude marionetten die vandaag aan de muren hangen, komen volgens de patron alleen nog tot leven zodra de cafégasten hun rug hebben gekeerd.
Hier zijn er twee aan het kaarten. Aan het glas van de Brusselse politieman hangt nog schuim. Nog een bewijs dat de Poechenellen nu en dan tot leven komen. Gelukkig zaten ze stil bij het fotograferen.
Verenigingen als de Orde van de Bloempanch,
Orde van de Faro, de stokoude (kruisboog)schuttersgilde Ancien Grand Serment des Arbalétriers, en de Orde van de Vrienden van Manneken Pis houden hier nog altijd hun bijeenkomsten
Naast de poppen is er nog andere prularia te vinden. Het hele interieur staat er vol van. Gezellig wel, maar praktisch werken aan de toog is bijna onmogelijk!
In de kelder van dit café, die nog steeds toegankelijk is, werden theatervoorstellingen gehouden.
Ook tal van andere eregasten hebben hier hun vaste plaatsen, te herkennen aan de koperen plaatjes op de tafels waar hun namen in gegraveerd staan. Voor bierliefhebbers is dit een paradijs, waar oude flessen Cantillon Grand Cru Bruocsella of Gouden Carolus Cuvée van de Keizer kunnen besteld worden. Niet goedkoop maar de locatie en de sfeer in dit bijzonder café maakt alles goed.
BLES BIERHAPPENING 2009 (2) - Gespot en zelf gespot
Gespot en zelf gespot op de BLES Bierhappening 2009 in Zottegem
Mijzelf met Sofie Vanrafelghem (Journaliste bij Reisreporter) en David Le Roy, ondervoorzitter van Zythos Foto genomen door Biergenieter Jan.(Waarvoor dank)
Marc Brusten penningmeester van Zythos bij Sandrino vertegenwoordiger van Van Eecke en Leroy
Drie jonge leeuwen. Van lnr : Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij), Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck) en Allex Lippens (Bockor)
De Redactie van De Zytholoog Jan Louies, Marc Mertens en Hans Meijvis
Voorzitter BLES - Johan Vleeshouwer en Jean Blaute
Taalkundige en professor-emeritus van de Gentse universiteit Johan Taeldeman (rechts) met zijn echtgenote Lieve (links) In het midden Johan Piens uit Schorisse.
De bierhappening van bierproeversvereniging BLES Zottegem mag naast het Zythos Bierfestival in St. Niklaas en het Kerstbierfestival in Essen als een van de beste bierevenementen van België beschouwd worden. Veel brouwerijstanden met diverse bieren waaronder telkens enkele primeurs, veel volk en een prachtige organisatie.
Ook dit jaar was het niet anders.23 Belgische brouwers stelden hun eigen pareltjes voor aan het talrijk opgekomen publiek. Ook BLES had zoals gewoonlijk hun eigen jaarlijks biertje gebrouwen.
Dit jaar kozen ze voor een biertje gekruid met de roze besjes van de schinusboom vandaar ook de naam Schinus die als 12de BLESbier mocht doorgaan.
Hun oude zaal moesten ze dit jaar verlaten omdat die volgens Schepen van Cultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeeleaan een flinke opknapbeurt toe is..
De happening ging nu door in de fuifzaal van De Beverse vijvers gelegen in hetzelfde complex.
Maar wat een verbetering! De zaal is iets kleiner weliswaar, maar veel luchtiger en praktischer. Ook voor de brouwers was deze zaal een verademing. Nu moesten ze met al hun standmateriaal en bier niet meer naar boven.
Wat de bierhappening ook zo bijzonder maakt is dat u naast de vertrouwde jaarlijks weerkomende gezichten veel nieuwe mensen leert kennen.
Mensen die u kent van naam of die via facebook bevriend zijn met u maar nog nooit live hebt ontmoet.
Zo leerde ik zaterdag enkele nieuwe mensen kennen.
Sofie Vanrafelghem een leergierige dame die voor Reisreporter schrijft maar het Belgisch bier nog beter wil leren kennen. Ook Facebookfriend Jan de Biergenieter mocht ik eindelijk live ontmoeten.
Ook met mensen van de nieuwe Gentse biervereniging kon ik kennismaken enz..
Eén van de hoogtepunten was om te toosten met de bekende Zottegemnaar Jean Blaute.
Musicus en bekende TV vedette maar nu in de spotlights van het bierwereldje door de
Canvasreeks Tournée générale
Kortom het was terug een gezellige bedoening.
Hieronder het eerste deel van een Fotoverslag van de Happening.
Het tweede deel zijn enkele fotos van mensen en vrienden die door mij gespot zijn.
DE BROUWERS
Toeval of niet maar de voornaam van deze drie heren eindigt op O Sandrino, Bruno en Jo
Mark De Neef van brouwerij 'De Glazen Toren' uit Erpe Mere schenkt een Saison dErpe-Mere in. In tegenstelling tot een typische Specialiteit van Henegouwen is deze Saison eentje uit Oost-Vlaanderen.
Ook van brouwerij 'De Glazen Toren' een Nette 2009 Een honingbiertje gebrouwen door vrouwen.
Danny en een vriend baten de stand van Café Moppie uit. Het volkscafé uit Elene (Zottegem) heeft maar liefst een 600 bieren in huis waaronder twee eigen huisbiertjes.
Naast Moppie blond is er ook een Mopie donker.
Bierfirma Cluysenaer uit Kluizen (Evergem) ook bekend als Brouwerij Johan Van Hoecke stond voor de eerste maal in Zottegem. Het biertje wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij.
Michael Vermeren, Philippe Golinvaux en vriend. 3 kleurrijke brouwers van bierfirma La Forestinne.
De Waalse brouwers van la Forestinne hadden hun Kerstbier Forestinne Mysteria bij. Dit biertje wordt gebrouwen in Brasserie La Caracole in Falmignoul (Dinant)
De stand van Vicaris (Dilewyns) uit Grembergen.
Claire een van de vier mooie dochters van zaakvoerder Vincent Dilewyns. Naar het schijnt hadden de vier dochters volgend jaar graag plaats genomen op het Ros Beiaard!
Brouwerij Roman kan absoluut niet ontbreken op de Happening.
Jo Van Aert van bierfirma Belgoobier Een sympathieke brouwer die gebruik maakt van de brouwketels van la Binchoise om zijn hoppige biertjes te brouwen.
Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere) even weg van zijn stand om een praatje te maken met Bruno Van Den Bossche van de gelijknamige brouwerij uit St. Lievens Esse.
Ook voor het eerst aanwezig op de Bierhappening De Scheldebrouwerij uit Meer.
Uit Brakel Wim van brouwerij De Graal en een jonge assistent.
Brouwer Stefaan Dedecker en echtgenote van brouwerij Den Tseut (Oost-Eeklo) stonden ook voor de eerste maal in Zottegem.
Ze hadden een nieuw biertje mee 'Belle Cies' genaamd. Een zware klepper van 10% Alc.Vol. In de 75cl flessen zit een hopbel. Het wordt gebrouwen met Champagnegist. Fruitig biertje met een uitgebalanceerde bitterheid.
Picobrouwerij Alvinne werd vertegenwoordigd door Glenn Castelijn. Bij hem Owen Miller, een Amerikaan die bij Alvinne en de Struise Brouwers stage zal lopen van eind oktober tot maart
Een goedlachse Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne
Het huisgezin Slaapmutske. Dany en Marleen met hun toekomstige brouwer?
In primeur hadden ze hun lekkere Bio-Tripel mee.
Nog een primeurke dat we konden proeven Een 'Bittere David', een brouwsel met Amerikaanse aroma's en smaken van hobbybrouwer David Le Roy..
Hilde Squire van De Hoevebrouwers uit Zottegem schenkt hun nieuw biertje uit.
Toria Tripel een heel lekker biertje met een mooi gedoseerde bitterheid. Heel lekker!
Raf Benoy (brouwer Kas) en Jan Duym (brouwer Druk), van de verhuisbrouwerij aan het werk. De Verhuisbrouwerij was onlangs te zien in het programma Tournée générale op Canvas. Naast brouwen moeten ze nu ook nog handtekeningen plaatsen.
Tommy Thys (brouwer Las) geef uitleg aan de geïnteresseerde bezoekers.
De Verhuisbrouwerij al jaren bekend maar nu echte TV vedetten samen op de foto voor hun beroemde caravan.
Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief uit Izegem schenkt hier zijn nieuw biertje Ambetanterik uit. Een heerlijke stout. Ook nieuw was zijn IPA De Bittere Waarheid. Echtgenote Christine kijkt glimlachend toe
Ook brouwerij Huyghe uit Melle was vertegenwoordigd. Voor de brouwerij moet ge die kant op, vertelden ze ons.
Hoe gelukkig een brouwersgezin kan zijn bewijs deze foto. Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere) en zijn vrouwtje An. Of had hij nog iets goed te maken?
Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde kon niet ontbreken in Zottegem.
Brouwerij De Ryck werd vertegenwoordigd door Miek en Bram Van Melkebeke. De kinderen van brouwster Ann De Rijck.
Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke.
Het boek 'Bieren en brouwerijen van België' aan de pers voorgesteld.
Het boek Bieren en brouwerijen van België aan de pers voorgesteld.
Woensdag 07 oktober 2009 werd in het prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel het boek Bieren en brouwerijen van België voorgesteld Auteur Historicus Adelijn Calderón was bijzonder gelukkig dat hij zijn jarenlange werk eindelijk aan de genodigden kon presenteren.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel. De eerste stenen huizen op de Grote Markt te Brussel werden vanaf de 14de eeuw gebouwd aan de zuidelijke kant, de zijde van de Grote Markt waar ook het stadhuis werd opgetrokken. Eén ervan, het huis genaamd "De Hille" en later "Den Gulden Boom", was gelegen op de plaats waar het Brouwershuis nu nog steeds staat.
In de gevel worden barokke en Vlaamse decoratieve elementen verenigd. Het ruitersstandbeeld dat bovenop het gebouw prijkt, is een copie uit 1901 van een kunstwerk uit het midden van de 18de eeuw. Het stelt de weldoener van de gilde voor, Karel van Lotharingen.
Bierjournalist Christian Deglas (midden) en uitgever Arnold Eloyvan Mens & Cultuur (links) stelden auteur Adelijn Calderón (rechts) aan de genodigden voor.
Ik heb Adelijn leren kennen in 2007 op de bierjutterij in Oostende. Wij raakten aan de praat en hij vertelde mij dat hij fan was van mijn bierblog en hij was ook reeds een hele tijd bezig met speurwerk in diverse brouwerijen om er met het bekomen materiaal een naslagwerk te schrijven over die bezochte brouwerijen en hun bieren. Vroeger zei men 'Hoe ouder je wordt, hoe rapper de tijd voorbij gaat'. En kijk, twee jaar later ben ik uitgenodigd op de voorstelling van zijn boek.
Adelijn bedankte de brouwers voor hun medewerking maar vooral de twee verzamelaars op biergebied waar hij vooral veel steun van kreeg. De een, het biermuseum van Lustin die meer dan 20.000 glazen in haar collectie heeft en een goede vriend van hem die over meer dan 10.000 bieretiketten beschikt. Van dit reusachtig materieel heeft hij mogen gebruik maken met als resultaat dit dikke kleurrijke boek die maar liefst 2,5kg weegt. Wat oorspronkelijk een werk van 400 bladzijden moest zijn is uiteindelijk een werk van 600 bladzijden geworden.
Naast alle actuele brouwerijen en haar bieren beschrijft de auteur ook de gegevens van 217 verdwenen brouwerijen. Informatie die u niet vind op het internet. Ook de bierfirmas komen aan bod. Het boek wordt geïllustreerd met duizenden fotos van etiketten en bierglazen.
Met een grote nauwkeurigheid is alle informatie gecheckt op juistheid, hetgeen in vele gevallen niet evident geweest is. Verder zocht de auteur voor elke brouwerij typische afbeeldingen en wat kon beter dan de voorstelling van de respectievelijke etiketten en de meest bekende en gebruikte bierglazen.
Ruime aandacht bij de voorstelling van het boek.
vlnr : Uitgever Arnold Eloyvan Mens & Cultuur, Paul Van Caesbroeck Grafische vormgeving, Bierjournalist Christian Deglas en Adelijn Calderón
Na de voorstelling was er een receptie met hoe kan het anders een fris pintje en belegde broodjes
Brouwers ondereen Kris Herteleer van De Dolle Brouwers in gesprek met Dirk Lindemans van brouwerij Lindemans
De prachtige verlichte kasten met tentoongestelde porseleinen tapkranen geven het interieur een warme uitstraling.
Adelijn Calderón kijkt samen met Guy Pirlot brouwer van bierfirma Bieren Pirlot uit Pulderbos in zijn naslagwerk.
Casimir Elsen (L) secretaris van Zythos in gesprek met Ronan Vandermotten (R) voorzitter Gambrinusclub van België en Auteur van het Belgische Biernamenregister.
Genietend van een biertje Alexandre Dumont (L) en Stéphane Meulemans (R) van Brasserie De Jandrain
Adelijn signeert zijn boeken.
Adelijn (Vilvoorde °1939) was Laureaat bij het Fonds der Meestbegaafden. Na het atheneum behaalde hij het diploma chemie aan de Ecole Industrielle Supérieure de la Ville de Bruxelles. Een groot deel van zijn loopbaan bracht hij door in de wereld van de voedingsscheikunde; ondermeer de fundamentele structuur van de koolwaterstoffen behoorde tot zijn onderzoeksopdracht. Later was hij directiemedewerker bij een internationaal cashand- carrybedrijf en adviseur voor buitenlandse handel. Sinds lange tijd is hij echter ook geboeid door het vak geschiedenis en daarbij komt, vanuit zijn wetenschappelijke en mathematische vorming, zijn analytische ingesteldheid wonderwel van pas.
Tot op heden realiseerde hij al diverse studies, o.m. Historiek der straten van Vilvoorde, Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994 (3 delen), Vilvoorde in de Tweede Wereldoorlog, De Belgische circussen Semay, Ça-Va Seul en Bux, De Nationale Landbouwprijskamp van Vilvoorde 1852- 2002 (2 delen) en Historiek der straten van Knokke-Heist (2 delen).
Met het ereteken van De Orde van de Roerstok rond de hals, Marie-Christine Dubois achterkleindochter van voormalige brouwerij Dubois uit Lebbeke
Auteur Historicus Adelijn Calderón met zijn dochter Eliane
Uitgever en auteur duimen op het succes.
Het boek werd opgedeeld in 15 hoofdstukken:
1. Inleiding 2. De Belgische brouwnijverheid 1900-2007 3. Bieren en brouwerijen 4. Actuele brouwerijen 5. Trappistenbrouwerijen 6. Speciale brouwerijen 7. Bierfirmas 8. Geuzestekerijen 9. Nieuwe brouwerijen / bierfirmas 2008 10. Gewezen brouwerijen 11. Het bier en de pils 12. Bierattributen 13. Definities 14. Bibliografie 15. Index
Dat bier en kaas een perfect huwelijk is en zo maar geen losse flirt
wordt hoe langer hoe meer duidelijker.
Diverse restaurants waaronder het Hof van Cleve durven al eens kaas presenteren vergezeld met een Belgisch biertje. Een perfect koppel blijkt later.
Wie heeft er nog nooit een abdij of trappistenbier geproefd met de bijhorende kaas?
Chimay, Orval, Westmalle, Maredsous, Postel enz
Ik denk iedereen die van lekker eten en drinken hou.
Natuurlijk is het geen toeval dat in ons land abdijen zowel kaas als bier produceren.
We zijn het land van bier en hoe langer hoe meer van kaas.
De biertjes smaken al even lekker in het glas als op het bord.
De paters wisten maar al te vlug dat de rijke smaak van hun bieren dankzij het hogere alcoholgehalte een mooi evenwicht vormt met hun vetrijke, romige kazen.
Maar waarom geen ander Belgisch streekbiertje combineren met diverse soorten kaas.
Cultuurcafé en de bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunstersloegen de handen in elkaar
En hielden zondag laatst (04-10-09) een bier en kaas middag.
De aanwezigen konden uit een overzichtelijke kaart Onze suggesties kiezen uit 6 Belgische streekbiertjes met een bijpassende kaas.
Bij het proeven kon men luisteren naar de Akoestische popgroep Corivia.
Schepen Trees Lapeere heft het glas op de eerste editie.
Hieronder de beschrijvingen van het bier en de kaas zoals die te lezen waren op de suggestiefiche
Blanche des Honelles met een stukje Roquefort
Dit donkerblond bier met hergisting in de fles heeft weinig bitterheid, maar smaakt eerder kruidig. Roquefort is een blauwschimmel van schapenmelk, vrij zout, kruidig en pikant.
Leireken Dark met een stukje jonge kaas
Biologisch bier op basis van boekweit dat zijn volle smaak koppelt aan elegante frisheid Jonge kaas is hard door een laag vochtgehalte, met een zachte en smeuïge smaak.
Augustijn Blond met een stukje Brugse Blomme
Het helder goudblonde Augustijn-bier heeft een milde, zachte maar toch rijke smaak Brugse Blomme is een heerlijke fluweelzachte delicatesse met een onverwacht pittige smaak.
Het bestuur van HIC proeft van hun eigen combinaties.
De Ingelmunsterse akoestische popgroep Corivia zorgde voor de muzikale noot
Cultuurbeleidscoördinator Christophe Pareit aan het proeven
La Chouffe Blond met een stukje Echte Loo
La Chouffe Blond is een goudblond bier dat zich onderscheidt door zijn frisheid en fruitig aroma. De Echte Loo, gemaakt naar het recept van de paters van de oude Abdij van Lo, is een halfharde, pittige kaas.
Bourgogne de Flandre Bruin met een stukje Damme
Helder donkerkleurig bier met een heel eigen timbre, aangename afdronk met fruitige appeltoets Damme is een halfharde kaas met een zacht-pittige, romige smaak.
Arabier met een stukje Wijnendaele
Arabier is een zuiver moutbier met nagisting en is gehopt met bloemenhop uit Poperinge. Wijnendaele is een halfharde kaas van koemelk met een zachte smaak.
Dit waren de woorden van het jonge brouwerskoppel Jan en Veerle van bierfirma Lupiline bij de voorstelling van hun eerste biertje Primula op dinsdagavond 27 november 2007 bij Picobrouwerij Alvinne
En hun bierfirma is nog altijd springlevend Ondertussen is er in een tijdspanne van twee jaar toch veel verandert.
Ze brouwen hun biertjes nu bij brouwerij De Graal in Brakel en niet meer in Heule
Hun eerste biertje Primula heeft door toedoen van brouwerij Haacht een naamsverandering moeten ondergaan. Haacht dacht dat de naam "Primula" voor eventuele naamverwarring zou zorgen en schade zou toebrengen bij de verkoop van hun Primuspils.
Om niet meteen in hun jong begin met rechtszaken geconfronteerd te worden besloten ze wijselijk om de naam Primula te veranderen in Koriala.
Jan Vandenberge en Veerle Bal zijn perfectionisten.
Vooraleer ze een biertje op de markt brengen zijn ze al twintig proefbrouwsels ver.
De proefbrouwsels worden stap voor stap opgebouwd en verbetert tot ze
hun eigen smaakpapillen en die van hun vrienden kunnen bekoren.
Dit doen ze in hun klein proefbrouwerijtje in de tuin achter hun huis.
Veerle Bal en Jan Vandenberge aan hun eigen gebouwde brouwinstallatie. Hier ontstaan de proefbrouwsels.
Er is na bijna twee jaar een nieuw biertje bij gekomen.
Een pittig bruintje met de naam Cuerna
verwijzend naar Kuurne waar ze wonen. Maar daarover later meer.
Bubblzzz is ontstaan vanuit een verlangen.Dat om het goede leven te vieren, het echte leven.Het leven dat bruist, vol interessante figuren, verhalen uit het verleden, gelukkige momenten gedeeld tussen vrienden en liefhebbers van dezelfde dingen, de levensvreugde op ons stukje aarde.Welk beter symbool voor dit alles dan een goed glas bier?
Met deze tekst begin de persmap van het nieuwe online magazine Bubblzzz.
Donderdag laatst 1 oktober vond in het bekende restaurant
in 't Spinnekopke in Brussel de persconferentie plaats van dit gloednieuw
Glossy online biermagazine.Zeg maar een soort periodiek blad op Internet die u net als een ander tijdschrift kunt lezen door de bladzijden om te draaien.
Niet met de vingers maar ditmaal met de computermuis.
Bubblzzz gaat enkel over bier, maar dat had u al gelezen.
Reportages vergezeld van prachtige fotos (o.a. van Danny Van Tricht) die u naar believen
kunt inzoomen. U kan het magazine downloaden in pdf-vorm en de pagina's printen die u persoonlijk graag wil houden, of een pagina gedeeltelijk doorsturen naar een vriend. Er is rand informatie.Er zijn videofilms te zien en nog veel meer.
Zoals gezegd is het hip en glossy.
Bubblzzz, zo zal u merken, is geen klassieke website, maar een e-magazine met alle toeters en bellen van een echt magazine.Aangenaam, interessant en soms grappig.
De ontwerpers Christian Deglas en Kem Dust mikken hoog.
De bedoeling is om het magazine om de maand te laten verschijnen,
in het Nederlands en in het Frans en later in het Engels.
Er zou ook een papieren versie eenmaal per jaar op de markt komen.
Momenteel is het proefnummer 0 te zien.
Volgend nummer verschijnt op 1 november 2009.
Hieronder een fotoreportage van de druk bijgewoonde persconferentie. Er nog bij vertellen dat Jean Rodriguez eigenaar van het Spinnekopke diverse biersoorten serveerde w.o. Oude Geuze, Trappist enz.. De hapjes waren typische Brusselse specialiteiten zoals Bruine en witte pens, Brusselse kaas en kop.
In dit riant XVIII eeuw huis gelegen op het Bloemenhofpleintje, vol met geschiedenis ging de persconferentie door. In 't Spinnekopke zo noemt dit befaamde Brussels restaurant. Voor meer info en een vleugje muziek van Jacques Brell surf naar In t Spinnekopke
De ontwerpers Christian Deglas (boven) en Kem Dust (onder) legden uit hoe de website moet en kan bekeken worden.
Een druk bezochte persconferentie. De fotograaf wordt gefilmd en vica versa.
Christian Deglas in gesprek met geuzesteker en brouwer Frank Boon van brouwerij Boon
Geuzesteker en brouwer Armand Debelder van 3 Fonteinen uit Beersel in gesprek met Adelijn Calderón.
Samen met kaas en kop stonden ook deze lekkere bruine en witte pensen op tafel. Een persconferentie met echte Brusselse specialiteiten.
Frank Boon en Yves Paneels in gesprek. Waarschijnlijk gaat het over bier met spontane gisting?
Jean Rodriguezuitbater van In t Spinnekopke serveerde ons verschillende biersoorten. Ook zijn eigen biertje Betchard werd uitgeschonken.
In t Spinnekopke een typische Brussels etablissement met de bekende spiegels aan de muren.
Hoe fotografeer men best een oude geuze die volgens de regels uitgeschonken wordt? Trappistenkenner Danny van Tricht van de mooie blog "Trappistbier beleven" en Armand Debelder in gesprek.
Nogmaals Adelijn Calderón (links) auteur van het boek "Bieren en brouwerijen van België" die volgende week in Brussel zal voorgesteld worden in gesprek met de bekende striptekenaar Le papa du Poje, Louis-Michel Carpentier
Gust Simoens (rechts) de Kempense vertegenwoordiger van brasserie Dupont in gezelschap van Lionel Van der Haegen van Brasserie Silly
Kem Dust (links) en Christian Deglas toosten op het succes.
Enkele caps van het mooie E-Magazine.
Drie gekende bierreporters en bloggers vlnr : William Roelens van Bierblog en de wekelijkse biernieuwsbrief "Het HOPnieuws" Danny van Tricht van Trappistbier beleven en Steven Vermeylen van Hier stroomt het bier
Nieuwe biergerechten proeven in restaurant 'De Koetsier" te Waregem
Nieuwe biergerechten proeven in restaurant De Koetsier" te Waregem
Koken met bier wordt hoe langer hoe meer geïntroduceerd in de keuken van toprestaurants. Zelfs gerenommeerde chef koks hebben de combinaties ontdekt. Zie maar naar Ferran Adrià, de chef van elBulli (Girona - Spanje)- al jaren officieel het beste restaurant ter wereld.
Hij ontwikkelde een nieuw bier die hij in zijn driesterrenrestaurant wil schenken.
Het zal trouwens een Belgisch biertje zijn.
Ook dicht bij huis is bier in harmonie met eten erg in trek. Peter Goossens van het restaurant Hof van Cleve liet in bepaalde tv-programmas al duidelijk merken dat het gerstenat een merkelijke opgang maakt in de Belgische keukens.
Niet alleen koken met bier, maar ook bier kiezen die bij bepaalde gerechten past vind zijn weg bij koks en bierliefhebbers.
Bier als begeleidende drank zeg maar.
Dit wordt ook nog "Beer and Food Pairing" genoemd. In Amerika zijn ze er al een tijdje mee bezig. Nu nog de Belgische bevolking warm maken.
Ook het Waregems restaurant De Koetsier begin hoe langer hoe meer te experimenteren met bier.
gaan An en Chef Jan Goossens een vervolg koken aan deze succesrijke formule.
Wij werden dinsdag 29 september terug uitgenodigd om hun nieuwe biercreaties te gaan proeven en om keuzes te maken over het bier die erbij zou geserveerd worden.
Wij Dit zijn : An en chef Jan Goosens van het restaurant, Leen Walcarius voorzitster van de Waregemse Bierfanaten, Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem. Geroen Vansteenbrugge secretaris Waregemse bierfanaten en tegenwoordig een veel gevraagde gastspreker in verband met bier en uw verslaggever William Roelens.
Ik wil eerst en vooral benadrukken dat alle bieren door Jan en An van De Koetsier uitgekozen waren en van onberispte kwaliteit waren.
Maar aan ons om de perfecte harmonie te vinden of te benaderen welk bier bij het gerecht paste.
Ook alle gerechten werden met bier klaargemaakt.
HET RESTAURANT
Ik was ietsje te vroeg zodat ik nog op mijn gemak enkele foto's kon maken van dit gezellig restaurant. De tafel voor zes was gedekt en de proefglaasjes blonken. Tijd om te proeven!
HET PROEFPANEL
An en chef kok Jan Goosens uitbaters van De Koetsier. Jan is een kok die niet te vlug tevreden is. Hij eist perfectie in alleswat hij uit zijn kookpotten tovert en dat proeft u.
Leen Walcarius voorzitster van de Waregemse Bierfanaten,
Tenslotte uw verslaggever van BIERBLOG en het wekelijkse HOPnieuws/
DE TASTING
Eerst kwam er een Rundscarpaccio met een geparfumeerde vinaigrette van Augustijn donker. We hadden de keuze uit twee bieren De Augustijn Donker en de Kwak
We kozen voor de Augustijn donker omdat het bier die op zich zoete toetsen heeft door de lichte bitterheid van de Carpaccio ook bitterder gaat smaken. Het bier vormde een geheel met de flinterdun gesneden plakjes rundvlees De Kwak was te aromatisch en ietsje te veel geparfumeerd.
Daarna volgde een heerlijke ajuinsoep in bladerdeeg met gruyèrekaas en Dendermondse Tripel. Naast deze soep staat er ook een Wildbouillon in bladerdeeg geparfumeerd met Augustijn Grand Cru
Na de soep kwam een gebakken Doradefilet met julienne van prei en een lichte tijmsaus klaargemaakt met Corsendonk Agnus De keuze van de twee bieren was een St. Bernardus Tripel en een St. Feuillien Blond
De St. Bernardus kwam er beter uit dan het biertje uit Henegouwen. Het bracht meer evenwicht in het gerecht. De St. Feuillien Blond kon aan het gerecht geen bijdrage leveren. We opteerden ook voor een eventueel witbier zoals St. Bernardus Witbiertje. Dit zou het % Alc enigszins temperen die we nu hebben van de tripel.
Een van de hoofdgerechten was een Pladijsfilet met gesmoorde verse spinazie vergezeld van pureeaardappeltjes met kappertjes. Augustijn Blond en Chimay Tripel was de keuze van het bier.
De Chimay Tripel haalde het van de Augustijn Blond. Hij bevatte meer body en cobineerde vlot met het visgerecht. De Augustijn Blond kwam eerder ietsje zuriger over bij de smaak van het gerecht.
Een ander hoofdgerecht was het schitterende Speenvarkenkroontje met boschampignons en een aardappelgratin. Wij hadden de keuze uit een Gouden Carolus Classic, een Augustijn Grand Cru en een Augustijn Donker
De Gouden Carolus Classic was het beste bier die bij dit heerlijk gerecht paste. Het bracht meerwaarde aan het malse vlees. Het gaf herfstwarmte aan het gerecht en men kon van het bier rustig nagenieten tot het dessert er aan kwam.
Tenslotte kwam als dessert een appeltaartje in bladerdeeg op tafel Jan en An stelden voor om er een oude kriek De Cam er bij te degusteren.
De combinatie was eigenaardig lekker. De zoete en het zure brachten een aangenaam geheel. De lekkere kriek werd enigszins getemperd door het dessert en kwam minder zuur over. Misschien zou het gerecht met een minder zure kriek tot een betere smaaksensatie komen?
Proeven, vergelijken, noteren en bespreken en er ook iets van opsteken. Dit was de bedoeling van deze interessante avond. Het is niet gemakkelijk om bier en gastronomie te combineren. We zijn ook geen echte kenners, maar ik denk dat we met onze resultaten toch iets bereikt hebben.
Wij bedanken An en Jan om ons opnieuw uit te nodigen We zijn weer een stukje ervaring rijker op ons lange bierpad.
Nog bij vertellen wie het menu neemt wordt ook verwend met een aperitief en hapjes.
De gerechten op de foto's zijn enkel proevertjes en stemmen qua grootte niet overeen met wat u op uw bord krijgt bij het bezoek aan De Koetsier.
Ik raad dan ook iedereen aan om eens gerechten te combineren met bier. Hetzij thuis of op restaurant. Om het met de woorden van Carlo Didden die de Gastronomie Award 2008 won te zeggen "Bier is verfrissend. Die frisheid ontbreekt in wijn, vooral dessertwijnen. Bier frist op. Het spoelt de mond en tong. Het vermoeit niet wanneer je bier hebt gedronken. Dat is van belang, zeker als je lang moet tafelen. Het werkt hetzelfde als champagne (bron : BIER - Magazine uit NL)
Het Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) met het Karakterbierfestival op zaterdag vond voor de eerste maal plaats in Bissegem een deelgemeente van Kortrijk.
Bissegem was maar al te blij dat HOP hun gemeente had uitgekozen om hun jaarlijks bierfestival aan het grote publiek voor te stellen. Het bracht meer schwung aan hun jaarlijkse kermis.Om het met biertermen te zeggen
Het bracht meer leven in de brouwerij.
Het KBW kreeg steun van het O.C. De Neerbeek; Het kermiscomité en Unizo
Het Festival was al aan de 15de editie toe. De laatste jaren ging het door in Vichte, maar door gebrek aan belangstelling koos HOP nu voor de Leiegemeente. Het was meteen een schot in de roos. Menig Bissegemnaar kwam eens een kijkje nemen in O.C. De Neerbeek. Nog iets te weinig maar daar zal volgend jaar na een grondige evaluatie verandering in moeten komen. Positief is dat de jeugd ook kennis kwam maken met de Belgische Biercultuur. Ze kwamen proeven en genieten en de BOB bus (altijd aanwezig bij HOP) trok veel aandacht bij de jonge proevers.
15 brouwerijen waren vertegenwoordigd met hun gamma streekbieren En de Bissegemnaren vonden dat het goed was.
Hieronder een fotoreportage van het gebeuren.
Nog vertellen dat de avond voordien de bier haiku-poëzie in de belangstelling stond.
In de Neerbeekvallei kun je tot eind oktober genieten van deze dichtkunst
in een stukje natuurgebied. Er zullen enkele Haiku's verschijnen op mijn zwart-wit blog
De tekst op de zoveelste bier T-shirt van bierkenner Paul Briggs bracht ons meteen in de stemming
Bij het binnenkomen botsten de bezoekers onmiddellijk op de stand van bierfirma Slaapmutske" uit Melle. U werd op uw wenken bediend door de altijd goedlachse Marleen en de sympathieke Dany.
Daar de cafetaria van OC De Neerbeek eigendom is van brouwerij Bavik kon je hun Petrus en Wittekerke gamma verkrijgen aan de grote toog.
Brouwerij De Ranke uit Dottenijs was vertegenwoordigd door brouwer Nino Bacelle. Hier in gesprek met Steven Lintermans een echte geuzeliefhebber.
Vijf top kwaliteitsbieren van De Ranke achter glas.
Ook kwaliteit uit Henegouwen waren de drie bieren van Brasserie De Cazeau
. Tournay Noire, Saison Cazeau en Tournay Blonde. De stand werd uitgebaat door Arthur Lahousse.
Jammer genoeg geen foto van deze vriendelijke vertegenwoordiger.
Gezellig keuvelen en genieten van een 100-tal streekbiertjes.
Brouwerij 't Brouwkot alias brouwerij Het Gulden Spoor
uit Gullegem stond voor de eerste maal op een bierfestival. Hun 75cl flessen vielen op door de mooie wikkels.
Björn Desmadryl schenkt hier een Tineke van Heule in. Het bier was in beperkte voorraad te proeven. Het wordt speciaal gebrouwen voor drankenhandel Pauwels in Heule.
Brouwers Olievier Kim en Björn Desmadryl in gesprek met Yvan Devlaminck voorzitter van het Streekbierenfestival in Zwevegem.
Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap komen een biertje proeven bij An Van den Wijngaert die brouwerij Het Anker uit Mechelen vertegenwoordigt.
Ook Zythologen Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier) en Walter Thijs laten zich maar al te graag fotograferen met de mooie sympathieke An
Een mooi stilleven gefotografeerd aan de stand van brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Hun Champagnebier werd gesmaakt door de aanwezigen.
Vertegenwoordiger van Bosteels, Stijn De Neve met zijn zoontje Arthur. Jong geleerd is oud gedaan.
Mooi in 't gelid - de bieren van brouwerij Van Eecke uit Watou en brouwerij Leroy uit Boezinge.
Ann & Nele uit Ieper namen de plaats in van vertegenwoordiger Sandrino Desender. Dat mogen ze van mij nog doen.
Twee biertjes van brouwerij Kerkom. Maar wat voor bieren? Winterkoninkske en Bink Blond werden geschonken door brouwer Marc Limet en zijn eeuwige assistent Rudy Wauwermans. Jammer genoeg ook niet op de foto. Maar binnenkort volgt er een fotoreportage van Kerkom.
Nog Champagnebier op het Karakterbierfestival. Malheur Bière en Dark Brut
De Sympathieke Dirk Van Damme vertegenwoordiger bij brouwerij Malheur schenkt een donker champagnebiertje in een origineel glas.
Etienne Van Poucke van brouwerij De Leite (Ruddervoorde) omringd door de brouwers Davy en Glenn van Alvinne uit Heule. Ze sloten vroeger de deuren van den Proefzolder en brachten enkele vertrouwde zolderproevers met zich mee.
Kunst op een bierflesje en in het glas. Femme Fatale en Bon Homme. Twee biertjes van brouwerij De Leite
De Tafel waar de tombolaprijzen opgesteld waren. Iedereen die een lotje kocht had een mooie bierprijs om thuis na te genieten.
Veel jeugd op het KBW. Ze kwamen op een verstandige manier proeven van de Belgische biercultuur.
Wevelgemse Tripel, een streekproduct uit de naburige gemeente Wevelegem. Dit bier wordt gebrouwen bij De Ranke.
Om een Wevelgemse Tripel te drinken moest u bij de mooie echtgenote van Tonino Bacelle zijn aan de stand van bierwinkel Bacelle.
Ook aanwezig op het KBW Bruno Delrue van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem Hij schenkt hier een kruidig Kerstbiertje in.
Een tafeltje biergenieters waar reeds tombolaloten werden aangekocht!
Naast de traditionele HIK bieren kon je ook twee primeurs proeven bij Het Alternatief uit Izegem. Ambetanterik en Bittere Waarheid. Brouwer Piet Salomez en echtgenote Christine bedienen biergoeroe Stephen D'Arcy (in het rood)
Renaat en Francoise leden van bierproeversclub H.I.C. uit Ingelmunster amuseren zich aan de stand van Brasserie Du Bocq uit Purnode (Namen)
De stand van Du Bocq wordt uitgebaat door de joviale vertegenwoordiger John Barrez Hier schenkt hij een heerlijk Kerstbiertje Gauloise X-Mas uit
Brouwer Guido Devos van brouwerij De Ranke schenkt hier een primeurke uit. Rechtstreeks uit de lagertanks kon men al proeven van het nieuwe bier 'HOP Flower Power', gebrouwen voor de 15de verjaardag van HOP. Zoals u ziet moet het bier nog rijpen. Maar de jonge smaak was al uitstekend! Het bier werd gebrouwen met verse hop die rechtstreeks van het veld naar de kookketel werd gebracht. Primeur voor België
De mooi bezette zaal kon genieten van al het lekkers dat de brouwers voorschotelden.
Ook aanwezig was de kersverse Leieambassadrice Alien Decock uit Wevelgem met haar eredames Vicky Vandriessche en Reinhilde Duynslager. Hier op de foto met enkele HOPleden en de deelnemers voor Kermisburgemeester.
GESPOT OP HET KBW 2009
Zoals gewoonlijk sluit ik een fotoreportage van een bierfestival af met een mooi dame. Ditmaal is het de Leieambassadrice Alien Decock
Gezondheid en hopelijk tot volgend jaar? met vriendelijke groeten van Alien
Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES - Zottegem
Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES
Voor de Jaarlijkse persconferentie van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede) reden Pierre en ik verleden week naar Zottegem.
In de bovenzaal van restaurant De Kézou het gebeuren plaatsvinden.
Dat BLES een bierproeversclub met standing is bewezen ze nogmaals deze avond.
Al de aanwezige Blesleden waren uitgedost in hun herkenbare bordeauxkleurige hemden.
Mooie en duidelijke persmappen en op de tafels fijne bierhapjes.
Restaurant De Ké in Zottegem
Bij het binnenkomen van de zaal werden we onmiddellijk geconfronteerd met het nieuwe bier 'Schinus Blond'.
Op de tafels hartige hapjes om het bier te vergezellen
Aan de bestuurstafel vlnr Brouwer bij brouwerij De Ryck Bart Carrijn, voorzitter Johan De Vleeschouwer,
ondervoorzitter David Le Roy en Kjell Spoormans (De Hoevebrouwers)
Voor een talrijk aanwezige pers gaf voorzitter Johan De Vleeschouwer enige uitleg over de 16de Nationale Bierhappening.
De bierhappening neemt dit jaar plaats in de fuifzaal van de Beverse vijvers.
De feestzaal waar ze jaren te gast waren is momenteel aan vernieuwing toe.
Dat uitte ook schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele in zijn toespraak.
Let wel de beide zalen bevinden zich in hetzelfde complex van de Bevegemse Vijvers te Zottegem.
Dit jaar zijn 23 brouwerijen op de afspraak. waaronder zeven die voor het eerst deelnemen.
Ook de Verhuisbrouwerij inmiddels bekend van het programma Tournée Générale zal komen demonstreren hoe een bier effectief gebrouwen wordt. Kort omschreven is de Bierhappening een feest voor de bierliefhebbers. Een bierbeurs waar het aangenaam te vertoeven is. De brouwers of hun vertegenwoordigers zijn zelf aanwezig om hun minder gekende bieren voor te stellen aan het publiek. Vooral de kleine brouwerijen staan in de belangstelling.
Aandachtige Blesleden waaronder An De Ryck brouwster van de gelijknamige brouwerij.
Schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele was opgetogen met de bierhappening en hoopt dat de vernieuwde zaal volgend jaar klaar zal zijn. zodat het bierfeest weer in optimale omstandigheden zal kunnen doorgaan.
Na voorzitter Johan en DeHr. Van Herzeele kwam brouwer Bart Carrijn aan het woord.
Hij gaf enige toelichting aangaande het nieuwe BLESbier Schinus Blond (reeds het 12de bier) die zal geschonken worden op de bierhappening.
Brouwer en ontwerper van het bier Bart Carrijn.
"Het 12de Blesbier werd gekruid met de vrucht van een oorsprong Midden- en Zuid Amerikaanse, 5 tot 10 meter hoge boom, genaamd Schinus molle of peperboom. Deze plant heeft niets te maken met de echte witte of zwarte peper maar is eerder verwant aan de halve maanvormige cashewnoot en de pistache-noot. Desalniettemin ligt de verwarring voor de hand. Qua vorm en grootte lijken ze sterk op elkaar en bovendien worden ze eveneens vaak in een pepermolen gemalen voor gebruik in de keuken. Het zou dus duidelijker zijn mochten we over roze bessen spreken in plaats van rode pepers"
"Hoewel de smaak ook een pittig facet herbergt, zijn het vooral de bloemige , aromatische zwoele en zoete accenten die deze vrucht typeren. Bovendien zit er in elk vruchtje een zaadje met een sterke bittere smaak. Toch gaat het typische karakter van de roze bes makkelijk verloren indien het gecombineerd wordt met andere kruiden. Vandaar dat in vele gerechten geen andere kruiden worden gebruikt en indien wel, dan heeft de roze peper enkel een kleurende functie. Precies om deze reden hebben we ervoor geopteerd enkel roze besjes te gebruiken om Schinus Blond op smaak te brengen" aldus brouwer Bart.
Aroma : Gistig-fruitig en zacht hoppig. Voornamelijk wanneer het bier de kans krijgt minder koud te worden, komt de typische Schinusgeur naar boven onder de vorm van een aromatische zoete, aan een honinggeur verwante, kruidige toets.
Smaak : Hier zijn ook bij lagere temperaturen de kruidige facetten van het bier waarneembaar, reeds helemaal vanaf het begin : aanvankelijk verweven met een zachte moutsmaak en uiteindelijk uitvloeiend samen met de bitterheid.
Afdronk : De uitvloeiende bitterheid vertoont lichte pikante toetsen die mogelijks aan het gebruik van de roze bessen toe te schrijven zijn. Alleen heel veel proeven kan hierover uitsluitsel brengen.. Het bier werd gebrouwen bij brouwerij De Graal in Brakel.
Een momentopname met de toelating van de ouders van de baby.
Het bestuur en de leden van BLES heffen het glas op hun gezellige hopelijk druk bezochte 16de bierhappening. Maar daar twijfel ik niet aan.
Alle inlichtingen betreffende de manifestatie zie : www.bles.be