Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
17-07-2011
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Zondag laatst (10 juli 2011) bevond ik me op dezelfde plaats waar ik 10 jaar geleden samen met mijn Voske als eersten een bezoekje brachten aan de mij toen nog onbekende brouwersvrouw Hildegard en haar Nederlandse echtgenoot Bas.
Het huisje en de tuin zijn nog net als 10 jaar geleden!
We stelden ons voor als Objectieve bierproevers en dat we graag als het kon hun eerste biertje zouden mogen proeven.
We werden onmiddellijk naar de tuin gebracht waar we ons gezellig konden nestelen bij de ouders van Hildegard. Bas stak onmiddellijk van wal met zijn inmiddels beroemde verhaal over de Erthels, de kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes die, genietend van hun geneeskrachtige drank Urthel, in de zwarte bossen van Ruiselede leefden.
Rondom de brouwerssite liggen de zwarte bossen, een stukje ongerepte natuur.
Hij de meesterverteller ging zodanig in zijn verhaal op dat hij bijna vergat om ons van het bier te laten proeven. Na 20 minuten kregen we onze eerste kroes Urthel bier en geloof het of niet
Het smaakte sprookjesachtig lekker.
Toen sprak Hildegard al over haar toekomstplannen om hier op deze mooie landelijke site een brouwerijtje op te richten met een proeflokaaltje.
En zie, na 10 jaar is haar droom verwezenlijkt. En er is zelfs sprake om een klein restaurantje "De Hopschuur" op de site te vestigen. Samen met al de andere genodigden werd ik die warme zondag weer op dezelfde hartelijke manier ontvangen als 10 jaar terug. Het verhaal werd door Bas niet meer verteld maar we voelden maar al te goed de aanwezigheid van de Erthels en.... In een minimuum van tijd hadden we onze prachtige saisoniere
Een bord wijst ons de weg naar het gebeuren
De genodigden konden al op voorhand genieten van de Urthel bieren. Ook twee ruiters voegden zich bij het gezelschap om eventjes de dorst te lessen.
Le moment suprême! Hildegard geef ons een woordje uitleg over haar project!
Het is voor ons een langgekoesterde droom die eindelijk werkelijkheid geworden. De Urthel Microbrouwerij staat er en we zijn er bijzonder fier op.
In februari hebben Bas en ik de stap gezet en een micro installatie gekocht in Italië.
Als brouwer wil ik meer vorm geven aan mijn creativiteit rond bieren.
We hebben nu drie varianten in Urthel nl. Saisonnière, Hop-It en Samaranth.
Deze worden gebrouwen bij derden nl. zoals iedereen op de hoogte is, bij La Trappe. Dat is een situatie die zo blijft.
De samenwerking met La Trappe is bijzonder goed en de kwaliteit is er. Toch begon het meer en meer te kriebelen om terug te experimenteren omtrent bieren en daar is nu natuurlijk waar het schoentje knelde.
Bij La Trappe was dat praktisch gezien onmogelijk door de grote brouwvolumes waarmee gewerkt worden. Vandaar deze labo opstelling.
Ik heb altijd gehoord dat je maar een paar keer in je leven verliefd wordt ! Mijn grote persoonlijke liefde kent iedereen, Bas, maar in Italië heb ik er een tweede opgedaan. De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Liefde op eerste zicht ;-) Het doordachte en het efficiënte van de installatie sprak mij onmiddellijk aan. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. Dus m.a.w. alles erop en eraan. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld. Er kan gekoeld worden tot O°C waardoor de lagering in dezelfde tank kan gebeuren. Dit is een opstelling met heel veel mogelijkheden waardoor naar hartenlust nieuwe bieren kunnen ontwikkeld worden.
Maar wat moet ik dan met al dat bier hé. Daarom hebben we naast het brouwerijtje ook een gezellig proeflokaaltje geïnstalleerd waar de bierliefhebber de vaste Urthelbieren maar ook de nieuwe bieren zal kunnen proeven. Dit elke zaterdag en zondag, ook s avonds uiteraard. Dus welkom altijd welkom in de Hoppeschuur !"
Hildegard bedankt haar Oma met een mooie bos bloemen.
Ook echtgenoot Bas (die nu als echte Belg door het leven gaat) zette zijn echtgenote in de bloemetjes!
Burgemeester van Ruiselede Greet De Roo was fier met de nieuwe brouwerij op haar grondgebied. Na de ontvangst van een ruiker bloemen geschonken door het brouwerspaar knipte ze met veel plezier het lint door en verklaarde onder veel applaus de brouwerij voor geopend. .
De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld.
'Per keer wordt er 150liter gebrouwen, ideaal dus voor Hildegard om te kunnen experimenteren met allerlei nieuwe gist, mout en hopsoorten Maar ze heeft nog andere toekomstplannen met haar microbrouwerijtje Door de kleinschalige ervan bied het ook de kans om groepen uit te nodigen. Zo is 'Trouwerij in de brouwerij' een mogelijkheid: Echtparen kunnen voor hun trouwdag een eigen biertje brouwen. Ook kunnen bedrijven workshops boeken als teambuildingactiviteit. enz... mogelijkheden genoeg op de Urthelsite.
Ook een gezellig proeflokaal zal tijdens de weekends open zijn. Hier kun je proeven van de Urthelbieren en eventueel de aanwezige proefbrouwsels. Ook zal er in de toekomst bieren gerijpt worden op wijnvaten. Momenteel liggen er Saint-Emilion vaten te wachten op gerstenat.
Na het officiële gedeelte konden de genodigden genieten van de mooie natuur en van de lekkere Urthelbieren.
In plaats van een gastenboek was het een gastenschilderdoek die ondertekend kon worden. Het doek verwijst naar de kunstenaar Bas Van Ostaden die naast de brouwactiviteiten van Hildegard zorgt voor de prachtige marketing.
Natuurlijk konden wij Zythologen niet ontbreken op de opening! Van links naar rechts : Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy, Freddy Debels, Stefaan Soetemans (Bierfirma The Musketeers) Joris Pattyn, Sofie Vanrafelghem en ikke.
In november komt er een eethuisje 'De Hopschuur' bij Omdat Hildegard naast bier brouwen ook een passie heeft voor koken, zal ze na het behalen van haar diploma de bezoekers verwennen op heerlijke streekgerechten met seizoengebonden groentjes. Ideaal voor de vele wandelaars en fietsers die hier op een boogscheut vandaan hun recreatiesport beoefenen. Maar ook een uitstekende gelegenheid voor dagjestoeristen die het Brugs Ommeland bezoeken en niet vergeten de Bierfanaten die van de bier- en kookkunsten van Hildegard willen genieten
INFO :
Microbrouwerij Urthel en Eet- en brouwhuis De Hoppeschuur, Krommekeerstraat 21, Ruiselede, open op zaterdag, zondag en feestdagen en na reservatie. www.urthel.com 051-68.89.99
Voor 2011 rekent de Brouwerij St-Feuillien op een jaarproductie van 32.000 hl.
En daarvoor moet ook de introductie zorgen van Grand Cru.
Dit 9,5% vol.alc. sterk blond bier met hergisting op fles onderscheid
zich terdege van de St-Feuillien abdijbieren door zijn hopbitterig, en geenszins kruidig karakter. Het bier met zijn dichte hagelwitte schuimkraag wordt normaal als een sublieme wijn gepresenteerd in een hoog en elegant kelkglas.
Omdat voor de hergisting op fles een nieuws gistcultuur wordt toegevoegd, anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets, die na enkele maanden sterker tot uiting komt. Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn, komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking met een wijnetiket kan doorstaan. Met Grand Cru extra blond degustatiebier zet Brouwerij St-Feuillien een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)
zingt de jongerengroep Spring. En dit was precies wat ik deed op zaterdag 02 juli 2011. De reden?De 16de Bierjutterij bijwonen. Een klein gezellig bierfestival die elk jaar op mijn agenda staat.
Jaarlijks is het Pauluspleintje the place to be voor veel bierliefhebbers,
vakantiegangers en dagjestoeristen.
Die dag zijn we allemaal voor een keer aangespoelden.
St. Petrus en Pauluskerk Oostende gelegen net tegenover het station en de haven
In de nabijheid van restaurant "De Bistronoom" en de Bierjutterij
Vooraleer ik me naar het festivalpleintje begaf
wilde ik eerst iets gaan eten bij Stefanie en Christof, vrienden die
het gekende bierrestaurant De Bistronoom open houden. Hun restaurant sleepte vorig jaar de Zilveren Beer & Gastronomy Award 2010
van Bierpassie in de wacht.
Als aperitief bij een drietal hapjes een geuze Girardin vakkundig uitgeschonken door Chtistophe Lekkerder kun je aan geen hoofdschotel beginnen
Ik was niet alleen op het zonnig terras
Brouwer Thijs Maenhout en zijn medewerker kwamen bijzitten
Als hoofdschotel namen wij een heerlijke geroosterde tonijn met groentjes uit de wok, balsamico en bereid met Freaky (bier van Alvinne) Een super biergerecht!!!
Wij proefden een La Corne du Bois des Pendus Triple van Brasserie des Géants
Christophe schonk hem in het mooie originele hoornglas
Voor een bierbeschrijving en het verhaal achter het bier
Op een boogscheut van de Bistronoom bevind zich het Pauluspleintje. Nog altijd even pittoresk. Dit is het kloppend hart van de Bierjutterij.
Een mooi kleurrijk plaatje die vroeg om gefotografeerd te worden!
Toen ik aankwam was er al een pakje volk aanwezig. Ook de zon was van de partij!
Het eerste biertje die ik proefde was een wereldprimeur! Dark Hommel Ale (8,2% Alc.Vol.). Deze donkere variant van het blonde Hommelbier van brouwerij Van Eecke uit Watou werd van het vat aangeboden. Het bier is speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt en zal normaal niet in België op de markt komen. Het bier heeft een moutige neus en ruikt naar vers brood Ook in de smaak zijn er broodtoetsen waarneembaar Een tikkeltje geroosterd. Zoet met in de achtergrond een bitterheid die blijft aanhouden tot op het eind. De alcohol is goed gemaskeerd.
Dirk Van Damme vertegenwoordiger van Malheur (Buggenhout) was ook van de partij!
De caravan van de verhuisbrouwerij verbonden met de decoratieve gevel
Zoals altijd geven de brouwers van de Verhuisbrouwerij een brouwdemonstratie. Jan Duym alias Brouwer Druk wordt hier geholpen met het mout te storten
door Johan De Jonghe Voorzitter van de Oostendse Bierjutters
De bieren van de Verhuisbrouwerij
Ook aanwezig
Sofie Van Rafelghemco-auteur van het boek 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos
Brouwer Thijs Maenhout (Brouwerij Maenhout - Meulebeke) schenkt een primeurtje uit. Berentemmer 7% Alc.Vol. Ernaast zijn eerste bier Koeketiene
Berentemmer 7% Alc.Vol. Donkerbruin bier met een lichtbeige schuimkraag. De neus bied geroosterde toetsjes Donker fruit. De aanzet is zoet en fruitig. De smaak is als van een jonge porto. Het heeft een tikkeltje alcoholwarmte. De afdronk is zoet. Het bier was eigenlijk nog een beetje te jong.
Gunther Bensch van Bierfirma Montaigu
had ook een primeur bij zich.
Echt Diesterse Beker (9% Alc.Vol)
gebrouwen door t Hofbrouwerijke
Dit biertje werd gebrouwen naar een oud Diesters recept
Wordt gebrouwen met 100% vloermout? Het bier is oranjeachtig bruin en wazig
Geen schuim
De neus is moutig en licht zurig
De smaak is muffig
Toetsen van fruit (abrikozen)
In de achtergrond enige bitterheid De afdronk is droog en zurig
Het had iets meer body mogen hebben
Speciaal, niet echt mijn dada!
Johan 'Beasty' Vanryckeghem
Schenkt een Crombez Kriekenbier 5,7% Alc.Vol. uit.
Zeer droog biertje met een licht kriekenaroma.
Er wordt gebruik gemaakt van echte Noorderkrieken op basis van oud bruin bier
Brouwerij Contreras (Gavere) vertegenwoordigt door brouwer FrederikDe Vrieze zelf.
Vertegenwoordigers van brouwerij St. Bernardus (Watou) Stefaan Demeyere en Martine Ottevaere druk in gesprek.
Vader en zoon Staf en Walter Crombez, achteraan Johan De Jonghe voorzitter van de Bierjutters
Nog een laatste biertje! Harlekijn 6%Alc.Vol. gebrouwen door brouwerij Strubbe (Ichtegem) voor bierwinkel 't Koelschip in Oostende
t Koelschip is een bierenspeciaalzaak gelegen in het hartje van Oostende.
Het assortiment telt ruim 400 soorten bier, en is een thuis voor elke bierliefhebber.
Van zoetebek tot meesterproever, iedereen komt in de zaak aan zijn trekken.
Donkerblond biertje
Helder
Moutig en zoet aroma
Het biertje is over de gehele lijn zoet
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Zis a Ostendse skone mé worringn lik a zjisterre en ze flusterde in min worre "Tot noaste jaere we goen ton ne kji un bottelke drinkn ip de katteie" !
Wie Vilvoorde zegt, denkt allicht aan Jean-Luc Dehaene, het Huis van de toekomst, de Vlaamse Media Maatschappij VTM of de grote brug van de Ring rond Brussel war het altijd een beetje aanschuiven is. Maar Vilvoorde is ook de stad van de paardenbiefstukken. Niet voor niets worden de Vilvoordenaars "Pjeirefretters" (paardenvreters) genoemd. Peirdevljesh is een Vilvoordse specialiteit.
t Preuverke - Fr.Rooseveltlaan 166 - Vilvoorde. Eventjes wachten want de zaak was nog gesloten toen we aankwamen.
Op onze vele biertochten belanden Geroen en ik in bier-en eetcafé t Preuverke Gelegen op de Fr.Rooseveltlaan 166 Momenteel is die laan vooral het decor van de Vilvoordse markt op woensdag en zaterdag en ook de jaarlijkse geroemde Paardenmarkt. Op het einde van de laan bevindt zich het beeld van "het Brabants trekpaard" van Koen Van Daele uit 1993.
t Preuverke is niet zomaar een eetcafé
Het is een van de vele restaurantjes in Vilvoorde waar Paardenvlees geserveerd wordt. Dat er een gigantische bierkaart aanwezig is, is voor bierproevers mooi meegenomen. Van de klassiekers tot de selecte bieren van de Struise Brouwers e.a. Alles staat op de kaart van Pierre en Georgette.
Strakke lichtgroene pastelkleuren geven de smalle ruimte een aangename sfeer. Op de schouw, publiciteit voor het nieuwe boek "375 originele cafés in Vlaanderen" van Bob Hendrickx.
Bij het binnenkomen wordt u overweldigd door kitscherige schoonheid. Het smalle café is gehuld in strakke lichtgroene kleuren. Het oogt, maar is ook heel proper en net. Vele details tot hoog in de nok roepen een aparte wereld op. Het duurt wel een tijdje vooraleer u alles geobserveerd hebt.
De smeedijzeren luchter dwingt u om naar boven te kijken. Hier en daar wordt u verrast door een kleine Trollen en kobolden! Ze hebben zich genesteld in de gedroogde hopperanken.
Ook de tegenwoordigheid van Norma Jeane Bakerof beter gekend als Marilyn Monroe bij de filmfanaten valt op. De mooie filmdiva is fanatiek aanwezig en geeft een zekere élégance
in de gelagkamer.
Niet ver van haar een studie van een naakte man. Was Marilyn trouwens geen mannenverslindster?
"I don't mind living in a men's world, as long as I can be a woman in it."
In de achterste ruimte karikaturen van beroemde Brusselaars. Ook een pentekening van Toots Thielemans siert de muren.
Op het eind van de gelagzaal een zithoek met oude emailborden van bier aan de muur
Ook hier een buste van de godin van het witte doek
Geroen en ik konden niet anders dan eens de plaatselijke specialiteit "Scheppe" te proeven Schep is de benaming voor paardenstoofvlees, en wordt gegeten met mosterd en brood of frieten. Het liefst van al met een pint bier. Het is een gerecht dat gemakkelijk te serveren valt en daardoor uiterst geschikt is voor kermissen en teerfeesten. De benaming komt waarschijnlijk van de wijze van verdelen: een schep (de oudste reclames gewagen steeds van een schep in plaats van het huidige kortere schep. Het woord zou in Vilvoorde te wijten zijn aan de vaart Rupel-Brussel waar de schepen met paarden werden getrokken. Eens de paarden versleten, werden ze opgegeten.
Een royale portie Scheppe klaar gemaakt in St. Bernardusbier. Heel Lekker en gezond!
Maar omdat niet iedereen Paardenvlees lust staan er nog andere lekkernijen op het menu. zoals Rodenbach met konijn Kriekbier met balletjes Geuze met een stoofpotje van kip en champignons
We dronken er een Zinnebir bij van de Zennebrouwerij uit Brussel Het biertje werd met veel liefde aangeboden door de zaak. maar het was jammer genoeg wat verouderd.
INFO :
't Preuverke Origineel eetcafé met Belgische gerechten en tal van streekbieren.
hadden we het over deze bierstijl die hoofdzakelijk
in Wallonië werd gebrouwen.
Nu, het onderstaande besproken bier de Saison dErpe Mere mag als
eerste Vlaamse Saison beschouwd worden. Het is zelfs het eerste bier dat brouwer Jef Van den Steen rond 2004
brouwde in zijn kersverse brouwerij De Glazen Toren in Erpe Mere.
Wijlen Michaël Jackson beschreef het bier in zijn boek Grote Belgische Bieren als volgt
De smaak van bloemen, geraniums en sinaasappelschillen, zoete citroen op de tong en een krachtige ginachtige bitterheid met wat droogheid van de hopzeef in de afdronk die lang laat nagenieten.
In 2009 kwam het bier uit in de Top 25 van meer dan duizend bieren die het Amerikaanse Draft Magazine proefde. Dus hoogtijd om dit unieke bier even aan u voor te stellen.
De flessen van 75 cL werden vroeger gepresenteerd in een wit-geel-groene wikkel van eigen ontwerp. Nu zijn ze vernieuwd en voor de Amerikaanse markt aangepast.
Een avond wit-en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een avond wit- en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een uitnodiging sla je niet zo maar af. Vooral als ze komt van een bevriende bierproefclub. En als die club dan in de Hoppestad gevestigd is tja...
Het Poperings Bierproeversgenootschap nodigde biervriend en voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge uit om een voordracht over witbieren te houden. Ook ik werd mee uitgenodigd. Ze zouden mijn aanwezigheid ten zeerste op prijs stellen. Wat een eer voor een bierreporter! De avond vond plaats in het Dienstencentrum "De Bres"
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt max 20 leden en bestaat reeds 15 jaar. Ze organiseren proefavonden, kooksessies met bier, lezingen en een karakterbierenfestival, dat grote uitstraling kent. Ze hebben de Toerismetrofee 2010 gewonnen en zijn al die tijd al ambassadeur geweest van Poperinge, zijn hop en het bier. Een jammerlijk puntje : Dames zijn er op hun bierproefavonden spijtig genoeg niet toegelaten.
Het moderne Dienstencentrum "De Bres" Het lokale dienstencentrum De Bres is een "open huis", een ontmoetingsplaats, voor alle inwoners van Poperinge, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden
Onze veelgevraagde biervoordrachtgever Geroen in actie!
Net als pils zijn witbieren doordrinkbiertjes met een eigen publiek.
Met hun alcoholprocent tussen 4 en 6% zijn het ideale dorstlessers tijdens de zomermaanden.
Vandaar dat de piek van deze bieren dan ook tijdens de zomer is. Sommige wit-of ook tarwebieren genoemd zijn ook lekker om te degusteren. In tegenstelling tot de pisbieren zijn ze van hoge gisting.
Het witbier werd in feite in 1966 gelanceerd door de inmiddels overleden Pierre Celis. In zijn brouwerij De Kluis lanceerde hij het witje van Hoegaarden.
Het bier verwierf een ongelofelijke bekendheid en was in die tijd een trendsetter in de bierwereld.
Vooral de studenten konden dit biertje best smaken Het witje van Hoegaarden is nog altijd bekend maar het moet zich nu omringen met vele andere wittekes Volgens Geroen Vansteenbrugge zijn er momenteel tussen de 70 en 75 witbieren te verkrijgen in België?Het ene moeilijker te vinden dan het andere.
Het Poperings Bierproeversgenootschap een an al aandacht!
Geroen Vansteenbrugge maakt tijdens zijn voordrachten gebruik van veel didactisch materiaal!
licht hoppig en toetsen vankoriander ook een lichte bitterheid laat zich gelden.
Het bier heeft een volle smaak Droge afdronk
Voorzitter Guy Osteux proefde luisterde en wist dat het weerom een geslaagde avond was.
De stijl Wit-of Tarwebieren is misschien een beetje over haar hoogtepunt heen toch zijn het biertjes die u beslist eens deze zomer moet proeven ipv sommige mierzoete fruitbieren. Serveer ze fris in een smal Champagneglaasje en iedereen zal verbaasd zijn over de unieke smaak. Wat u vooral niet mag is een schijfje citroen in het bier doen. want het komt de smaak niet ten goede en u doet het schuim verdwijnen.
De bierstijl saison kent zijn oorsprong in de boerderij-brouwerijen in het zuiden van België. Dit bier werd voornamelijk tijdens de winter gebrouwen op de Waalse boerderijen. Er was toen niet veel werk te verrichten en de boer wilde niet dat de knechten met hun vingers zaten te draaien. Ze moesten dus gezamenlijk een licht biertje brouwen. Tijdens de zomermaanden diende het bier als welgekomen verfrissing om de dorst te kunnen lessen. van de vele knechten die op de velden werkten.
Hieronder de 10 voorwaarden om als Saisonbier erkend te worden. Er mogen wel twee punten van afgeweken worden!
De St. Feuillien Saison voldoet met overtuiging aan deze voorwaarden.
St. Feuillien Saison 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Saint-Feuillien - Le Roeulx (Henegouwen)
Helder gouden-oranje bier met een witte rotsachtige schuimkraag Mooie koolzuurpareling
De neus laat ons ruiken aan toetsen van citroen en sinaas Ook hoppige geurtjes worden waargenomen.
Moutig en kruidige aanzet De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd met een mooie bitterheid. Daarna komen er zoetere toetsen naar boven. Toetsen van citroen De bitterheid is altijd in de achtergrond aanwezig Droge afdronk.
Een saison om U tegen te zeggen Lekker verfrissend. De naam Saison waardig Een aperitiefbiertje om op een gezellig tuinfeestje mee uit te pakken.
Op 2 februari was ik samen met een aantal prominenten door brouwerij Bockor uitgenodigd om de aflevering rond het bier OMER Traditional Blond dat aan bod kwam in de derde aflevering van het voorbije TV1 programma Tournée Générale te bekijken. Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste verontschuldigde zich toen tijdens zijn toespraak voor het gebrek aan parking rond de brouwerij maar die plaatsen zullen worden ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers vertelde hij die avond.
We konden al een kijkje nemen bij enkele van de vijf warme kamers.
En kijk vier en een halve maand later zijn we weer te gast voor de officiële inhuldiging van die warme kamers. De officiële opening vond gisterenavond plaats in aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne en federaal minister Vincent Van Quickenborne, familie en tal van andere bevriende brouwers en genodigden.
Voor de inhuldiging kwamen de genodigden allemaal samen in en voor de VIPtent die opgesteld stond voor een van de geopende kamers. De OMER Traditioneel Blond werd rijkelijk uitgeschonken.
In het midden Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste met rechts De Hr.Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en links een familielid.
Twee bevriende brouwers. Links : Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle). Rechts Carl Verhaeghe, zaakvoerder brouwerij Verhaegehe (Vichte)
Genodigden Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge), Nieuwe vertegenwoordiger Bockor Jan Van Iseghem, Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en Daisy Claeys uitbaatster biercafé Brugs Beertje (Brugge) samen aan de praat.
De drie gastsprekers :
Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste, federaal minister Vincent Van Quickenborne en Provinciegouverneur Paul Breyne
Door de blijvende groei van OMER Traditioneel Blond kan brouwerij Bockor niet anders dan verder investeren in de toekomst. Een van deze investeringen zijn dus de vijf warme kamers waar het bier OMER de mogelijkheid krijgt te hergisten op fles gedurende drie weken op een temperatuur van 25° C. Daardoor krijgt men de heerlijke smaak van OMER Traditioneel Blond. Deze warme kamers beslaan een oppervlakte van 400m². Ze werden gebouwd in 5 compartimenten die elk afzonderlijk afsluitbaar zijn. Elke kamer kan maar liefst 5700 kratten opslaan. Vroeger werd OMER opgeslagen bij bevriende brouwerijen Rodenbach in Roeselare en Roman in Mater. met een prijskaartje van 600.000 euro beschikt de brouwerij nu zelf over warme ruimtes. Dit jaar werd reeds 2,5 miljoen euro geïnvesteerd waaronder de warme kamers, 2 cilinder conische tanks, een stoomketel, een volautomatische vatenlijn en uitbreiding van de koelinstallatie. Daarmee bevestigt brouwerij Bockor zijn continue groei en geeft ook blijk van inovatie en modernisatie.
Na de toespraken werd een van de warme kamers met een druk op de knop officieel geopend en ingehuldigd.
Klinken op het succes!
Nadien werden we uitgenodigd naar de brouwerijtoren om in in zaal "The Brett" verder te genieten van een goed glas OMER Traditioneel Blond en lekkere hapjes.
Genieten van het landschap met een glas OMER
Xavier Vanneste (midden) zaakvoerder brouwerij De Halve Maan in gesprek met Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (rechts).
Ikke, Daisy en Geroen genieten van het bier en het mooie uitzicht
Zonder woorden
OMER Traditioneel Blond heeft nog een bloeiende toekomst in het verschiet
Oost-Vlaamse faciliteitengemeente Ronse gelegen in het Zuid-Vlaamse Heuvelland, en stad aan de getuigenheuvels bezit een aantal lekkere streekspecialiteiten. Bommelkies (een ruitvormige cake met appeltjes en citroen), Buuntsies (een aperitiefhapje die bestaat uit gele Hongaarse boontjes en Hoge Mote kaas (een bierkaas bereid uit dagverse rauwe melk en gepekeld in het Hoge Motebier maken de Ronsenaar blij.
Daarnaast beschikt de Fiertelstad over enkele streekbiertjes zoals het reeds genoemde Hoge Motebier, Ronsischen Tripel, Ronsischen Dubbel en Ronsischen Bommel. Deze laatste twee biertjes gebrouwen in de proefbrouwerij (Lochristi) heb ik onlangs kunnen proeven met dank aan Geroen Vansteenbrugge.
Proeverij van Oudenaardse bieren - Oudenaardse BierProevers
Proeverij van Oudenaardse bieren Oudenaardse BierProevers
Oudenaarde is al altijd een stad geweest die me nauw aan het hart ligt. Ik ben daar immers een deeltje van mijn leven werkzaam geweest. Een gedeeltevan mijn werkzaam leven heeft zich trouwens in deze stad afgespeeld. Of ik naar mijn werk of terug richting huiswaarts reed, het was altijd een plezier om door het licht heuvelend ongeschonden landschap te rijden. Oudenaarde is niets voor niets de groene long en het hart van de Vlaamse Ardennen. Ook de stad op zich is de moeite waard. Na Gent mag Oudenaarde de tweede monumentenstad van Oost-Vlaanderen genoemd worden. Maar de voornaamste reden is toch nog altijd dat het de titel van Bierstad bij uitstek draagt. Nog altijd waakt Adriaen Brouwer over de stad.
Maar naast de jaarlijkse Adriaan Brouwerfeesten wordt er maar weinig aan bierpromotie gedaan. Biervriend Ariël Meeusen drukt in deel twee van zijn vierdelige boeiende reeks over biertoerisme in België, de stad Oudenaarde met de neus op de feiten. Hij klaagt over de stad Oudenaarde die weinig doet in verband met bierbeleving. Er zijn toch zoveel interessante plekjes in en rond Oudenaarde waar een bierverhaal achter schuilt en hij vindt het jammer is dat de stad daar niet op inspeelt.
Maar het tij zou kunnen keren want in de Adriaan Brouwerstad is er onlangs een kersverse biervereniging opgericht. OBP (Oudenaardse Bier Proevers naar een analogie van de vroegere confederatieverenigingde Objectieve Bier Proevers.
De oude brandweerkazerne
Op zaterdag 11 juni 2011 laatstleden organiseerden ze in de oude brandweerkazerne op de Woeker een klein bierfestival. De Oudenaardse bieren wilden ze in de belangstelling plaatsen. Maar liefst 22 bieren van vijf brouwerijen stonden op de kaart. Samen met biervriend Bernard van Damme spoorde ik richting Oudenaarde en proefde er 10 biertjes in kleine proefglaasjes.
Netjes op een rij, een deel van de Oudenaardse bieren.
Naast Felix van bierfirma Clarysse en Smiske blond en bruin van brouwerij Smisje uit Mater was er ook naast het volledige gamma van Roman ook als primeur hun nieuw bier Gentse Strop te verkrijgen. De Oudenaardse biervereniging zorgde ook voor enkele exclusiviteiten. Zo kon men het Goudenband foederbier 2010 en 2011 van Liefmans proeven. Ook het Bizon foederbier 2008 van brouwerij Cnudde was aanwezig.
De smaak is moutig Toetsen van vers brood Zoet Met in de achtergrond een fijne bitterheid Een malse pils. Mankeert toch wel wat body
Ik proefde het voor het eerst op de Horecabeurs in Gent en het biertje kon ondanks dat ik geen pilsdrinker ben onmiddellijk bekoren. Het is in feite een kloon van Romy luxe pils maar met fijnere Tsjechische hoppen.
Cnudde bruin bier 4,9% Alc.Vol. Brouwerij Cnudde Eine
Roodbruin helder bier met witte beige schuimkraag
Het aroma ruikt naar boter (Diacetyl) Ook lichtzurige toetsen prikkelen de neus.
De smaak is lichtzurig en nogal waterachtig. fruitige toetsen van witte druiven Afdronk is zurig De smaak van het bier is wispelturig Er zit geen constante in. Wat ik bedoel : ik heb het al beter gedegusteerd. Een verrassend biertje met voor-en tegenstanders. Het bier wordt ook soms kerkhofbier genoemd
Donkerbruin helder bier met beige schuimkraag. Het schuim is wandklevig.
Heerlijk zoetzuur aroma Broodachtig Melkzuur
Lichtzure aanzet Zoete toetsen Lichte botersmaak met prikkels van azijn Gedroogd fruit Een beetje hout Droge afdronk.
Bison Foederbier 2008 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Cnudde Eine
rood helder bier zonder schuimkraag
Het aroma ruikt vineus.
De smaak is zoetzuur Karamel Prikkels van amandelen Kersentoetsen die het bier een aangename smaak geeft. Het bier is niet in de handel verkrijgbaar. Enkel in de kelder van de brouwerij te proeven. Verrassend biertje
Helder goudblond bier met een romige dikke witte schuimkraag
Moutige neus Fruitige en lichte hop prikkels
De smaak start zoet Gistige toetsen Naarmate men het degusteerde verandert het bier in fruitig-en hoppigheid Een lichte alcoholzweem (ietsje te veel naar mijn gedacht) dwarrelt er doorheen een lekkere bitterheid drukt zijn stempel. Ook in de afdronk is de bitterheid aanwezig.
Een heel lekker nieuw bier van Roman. Maar ondanks de 6,9% denkt u dat u een zwaarder biertje degusteert
Helder donkeramber kleurig bier met rode schijn. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag
Moutig zoet aroma
Zoete aanzet Moutig Karamel Met kruidige toetsen Lichte moutbitterheid brengt het bier min of meer in evenwicht. Ook bij dit bier een smakelijke alcoholwarmte die niet overheerst Smiske Bruin ligt zeker niet in de lijn van de Oudenaardse bruine bieren. Dat hoeft ook niet. Oudenaarde heeft nood aan andere karakterbieren
Voorzitter Marc Peeters schenkt een proefglaasje Goudenband Liefmans Foederbier
De neus laat ons genieten van kersen en tannine van kersenpitten. Licht zurig
De smaak is zacht Zuurzoet streelt de tong Kersen Met een prikje rozijnen Ook toetsen van hout en amandel spelen met de smaakpapillen. Zuurzoete afdronk Volmondig lekker snoepjes bier
Donkerroodachtig bruin van kleur Beige schuim die snel verdwijnt.
Aroma van karamel, bruine suiker en een tikkeltje balsamico Moutig
De smaak is licht gekarameliseerd. Zacht van smaak met toetsen van donker fruit (pruim, donkere kersen) subtiele fruitige toetsen met een melkzurige ondertoon Een bier met een rijke body aan smaken. Heerlijk lekker bier.
Adriaen Brouwer Dark Gold 8,5% Alc.Vol. Brouwerij Roman Mater
Donker bruin bier met een rode gloed. het heeft een mooie beige schuimige kraag
Een lekker aroma van gist en karameltoetsen verwend onze neus
De smaak is van bij het begin aangenaam. Bruine suiker en Karamel laat ons genieten. Als nu en dan toetsen van donker fruit opduiken worden de smaakpapillen echt verwend. Een smakelijke alcoholwarmte duikt nu en dan op. Zoet maar lekker zoet! Een degustatiebier perfect gebrouwen en mooi in balans Ik ben een fan!
Inge Van der Bruggenen Katrien Eeckhout zijn tevreden met hun eerste festival
De Oudenaardse BierProevers zijn ontstaan uit de cursus bierkenner van de Vrije avondschool Zuid-Oost Vlaanderen olv Katrien Eeckhout. De twaalf cursisten waren allemaal geslaagd en hebben allen hun getuigschrift op zak. Omdat Oudenaarde de bierstad bij uitstek is in de provincie Oost-Vlaanderen vonden ze dat een biervereniging hier niet mocht ontbreken. Marc Peeters uit Maarkedaal en Inge Van der Bruggen uit Leupegem zetten hun schouders onder het project en zo zagen de Oudenaardse Bierproevers het levenslicht. De vereniging zal zich ook laten aansluiten bij Zythos. Naast tal van kleine bijeenkomsten willen zij jaarlijks drie grootschalige activiteiten rond bier organiseren. In elk geval zijn ze goed bezig en hun eerste activiteit was een schot in de roos.
Ditmaal geen afsluitmeisje maar een heuse afsluitdame. Bierologe en goede biervriendin Bianca sprak de wijze woorden zoals Emile Goelen vroeger De volgende maal ben ik weer van de partij. U ook?
Eeuwen geleden zwierf de wolf door de bossen van de Demervallei. Vandaag brengt de ambachtelijke Brouwerij Lupus een ode aan dit mysterieuze dier. Het blonde bier Wolf 7, het donkere Wolf 8 en het amberkleurige Wolf 9 zijn pittige speciaalbieren van hoge gisting. Gevaarlijk lekker, verteld Peter Van Der Borght op Internet.
Ik kan het beamen want samen met mijn schoonzoon heb ik alle drie de bieren geproefd.
En net als de wolf zijn ze vol mystiek, eenvoudig en prachtig.
Peter kreeg de smaak van het brouwen in 2003 te pakken. Hij volgde een brouwcursus en in 2008 hield hij samen met vrienden Luc, Bart en Jo Brouwerij Lupus boven de doopvont. Genoemd naar de wolf, of Canis Lupus in het Latijn. Maar een bierliefhebber weet ook dat de Latijnse naam van hop humulus lupulus is,
De vrienden hebben in het oude slachthuis in Aarschot hun eigen brouwinstallatie geplaatst.
Vanaf dit jaar zijn ze volop operationeel en werken zij verder aan
de ontwikkeling van hun installatie en nog nieuwe bieren.
Voorlopig worden de bieren nog op grote schaal gebrouwen bij Brouwerij Het Anker in Mechelen
Ik ga ze vooral niet tegenhouden want hun brouwsels zijn een mooi voorbeeld hoe een lekker bier kan smaken. Brouwerij Lupus is een enorme aanwinst voor het Belgisch bierlandschap.
Wolf 7 7,4% Alc.Vol. Brouwerij Lupus (Begijnendijk) Voorlopig nog gebrouwen bij Brouwerij Het Anker (Mechelen)
Blond bier met dikke witte schuimkop
Een aangenaam aroma van mout en hop.
Fruitige prikjes strelen de neus
De smaak is zoals het aroma zacht en mals moutig zoet Met in de achtergrond een heel lekkere bitterheid die het bier mooi in balans houd. Ook is er een lichtzure pittigheid te proeven die de Wolf 7 nog frisser maakt.
Droge fruitige afdronk
Een heel lekker uitgebalanceerd biertje.
Denkt er dus aan wanneer je eens een wolvenmenu eet.
De voorstelling van Slaefke het Aughems fluytjesbier
De voorstelling van 'Slaefke' het Aughems fluytjesbier
Eerlijk gezegd! Ik had nog nooit van Ouwegem gehoord? Laat staan er geweest. Op de website van Michelin zag ik dat het slechts een 29 minuutjes rijden was van bij mij thuis. en dat het een deelgemeente van Zingem was. Zingem kwam wel voor in een deel van mijn hersenen voorbehouden aan gemeenten. En toch is de kleine gemeente met slechts een 2000-tal inwoners gekend en geroemd om zijn fluitjesfeesten. En het is precies om die feesten dat ik samen met biervriend Geroen verleden week in Ouwegem uitgenodigd was.
Her feestcomité zou er hun nieuw biertje Slaefke voorstellen.
Slaefke zou deze fluitjesfeesten nog meer elan moeten geven. Ter verduidelijking de fluitjesfeesten draaien rond een rood fluitsnoepje die
nog op ambachtelijke wijze gemaakt wordt door de vzw dOuwegemse fluitjes. De voorstelling vond plaats in het prachtige O.C De Griffel
O.C. De Griffel met er naast, voor veel bierliefhebbers de bekende caravan van de Verhuisbrouwerrij. Speciaal voor de voorstelling overgebracht van Antwerpen naar het Oost-Vlaamse Ouwegem.
In 1992 hernieuwden de Ouwegemnaars hun fluitjeskermis
en vierden opnieuw de Fluitjesfeesten. 20 jaar later bouwen ze nog steeds en met veel enthousiasme verder aan dit bruisend en succesvol
dorpsevenement, de laatste jaren zelfs met medewerking van enkele nieuwe verenigingen.
Dit jaar hebben ze dus naast hun snoepfluitje opnieuw iets te vieren.
namelijk de geboorte van Slaefke het Aughems fluytjesbier.
Slaefke het echte Aughems blonde Fluytjesbier
Eric Michels, voorzitter van het Fluitjescomité
"Slaefke verwijst naar de Middeleeuwen. Handelaars werden in die tijden vaak tijdens hun tochten overvallen en ingelijfd als slaven. Familie en dorpsgenoten kochten deze slaven terug vrij. In Ouwegem werden ze dan verwelkomd met een stoet. Die werd voorafgegaan door iemand die al fluitend de komst van de verloste slaven aankondigde. In Ouwegem was het dan een groot feest. Dit gebeurde dan met snoepfluitjes waarop je echt kon fluiten en dan kon opeten" Aldus een fiere voorzitter Eric Michiels. "Die fluitjes bestaan al jaren lang. en worden gebakken volgens een oud en geheim recept".
Enkele genodigden waaronder vooraan
Sofie Van Rafelghem co-auteur van het boek 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos
Geroen Vansteenbrugge gaf een smaakbeschrijving van het bier en gaf enige uitleg over de brouwers en de brouwerij door wie en waar het biertje gebrouwen werd.
De genodigden met uiterst links en rechts de brouwers luisterden aandachtig naar de uiteenzetting op Geroense wijze.
Een fiere Erik Michels en zijn fluitjesteam schonken maar al te graag het bier in de vele proefglaasjes om de genodigden te laten proeven. Het bier was vergezeld met vele rijkelijk belegde broodjes.
Slaefke is een ambachtelijk bier van hoge gisting met nagisting in de fles gebrouwen door Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau (Verhuisbrouwerij) naar eigen receptuur. Het bier werd gebrouwen in de huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem (Oost-Vlaanderen) Het is een blond biertje van 7%Alc.Vol. Fruitig met een lekkere bitterheid van 40 EBU. en een bittere afdronk. Een feestbier die zeker gesmaakt zal worden op de Fluitjesfeesten.
De groepsfoto voor het O.C. mocht niet ontbreken!
Tijdens de feesten is er ook een Trappistenloop. De beide dames en de jongeheer maken publiciteit via hun T-shirts
Hier een clos up van zo'n rood artisanaal snoepfluitje. volkstraditie uit België vanaf rond 16e en de 17 eeuw. Eerst een deuntje fluiten en dan langzaam in de mond laten smelten.
Vijf slaefkes op een rij. Met een glas van de Proefbrouwerij. Er zullen volgens Erik Michels ook aangepaste glazen komen.
Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau de fiere brouwers van het bier.
De Ouwegemnaars zijn maar al te blij met hun nieuw biertje!
Ook een kersverse biervereniging genaamd "De Ouwegemse fluitjes" zag het levenslicht. Enkele mensen van het bestuur : Vlnr : Eline Michels, Jacques Dhont, Wim De Baets, Stijn Dewaele en Eric Michels
Vooraleer afscheid te nemen van Ouwegem maak ik nog vlug een foto van het beeld "Meisje met het fluitje" 23.05.1997 een kunstwerk van Hubert Van der Donck.
Fluitje, fluitje rood en zoet Gemaakt in stilte en kaarsengloed, Jaar na jaar schenk je mensen 'n straaltje hoop Jij prachtig stukje fluitsiroop, Je klank is fijn, je smaakt zo zoet Nog vele jaren folklore heb jij te goed.
Marnix Dewaele
INFO :
18 en 19 juni 2011
In OUWEGEM deelgemeente van Zingem staat er heel wat te gebeuren i.v.m. het bier.
zaterdag 18 juni
een heuse TRAPPISTENLOOP, per gelopen ronde van 1,5 km krijg je 1 trappist (inl. op www.gezinsbondouwegem.net)
zondag 19 juni zal een dag worden om niet te vergeten, ter gelegenheid van d'Ouwegemse Fluitjesfeesten
gaat het
1e GROOT OPENLUCHT BIERFESTIVAL
door.
Bij verschillende brouwerijstanden kan je proeven van meer dan 25 gekende en minder gekende bieren,
waaronder ons nieuw gebrouwen biertje "SLAEFKE" Aughems Fluytjesbier blond,
dit is een artisanaal gebrouwen bier van hoge gisting, hergist in de fles, gebrouwen door de verhuisbrouwerij
bij St. Canarus.
Voor de eerste keer te proeven op de fluitjesfeesten.
Tevens is er een unieke tentoonstelling BIERATTRIBUTEN
(geëmailleerde reclameborden, bierblikken enz... unieke stukken die nog nooit het daglicht hebben gezien.
Dit alles op zondag 19 juni van 10 tot 20 uur.
Groot terras voor CC De Griffel, Ouwegemsesteenweg te Ouwegem (O-Vl)
De inkom is gratis. Op het terras voor De Griffel geeft de Verhuisbrouwerij brouwdemonstraties
Belgium well known for its beer and chocolates! - Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!
Belgium well known for its beer and chocolates!
Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!
Tekst : Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven) Waarvoor dank! Foto's : William Roelens.
Gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel: namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao, de Madagascar 67% cacao en tenslotte de Ghana 70%.
Op vrijdag 6 mei 2011 organiseerde H.O.P. een fantastische proeverij om nooit meer te vergeten .
Na de Bierorde van de Vauban van Ieper en verschillende Amerikaanse proeverijen vonden wij de tijd rijp om ook zelf bier met chocolade te combineren.
Eerst stelden we een zo rijk mogelijke selectie aan biersmaken samen.
Naast chocolade voegden we er nog een extra dimensie aan toe door ook één praline per bier te serveren. We namen hiervoor contact op met chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice.
Het was een zware opgave en opoffering om enkele avonden samen te zoeken naar de juiste praline bij elk bier. Leuk was om vast te stellen dat het soms heel uiteenlopende smaken waren die een geslaagd huwelijk gaven.
Voor de avond zelf, die doorging in het oude gemeentehuis van Bissegem, zetten we gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel: namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao, de Madagascar 67% cacao en tenslotte de Ghana 70%.
Bij elk bier dat geserveerd werd, proefden de 33 aanwezigen eerst wat van de praline om dan pas van het bier te nippen. Tenslotte zochten we welke origine chocolade het best bij het bier paste.
Het bier werd geschonken in onze vertrouwde degustatieglaasjes van ongeveer 12,5 cl
Links Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven) en rechts chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice Kortrijk.
Niet enkel de pralines werden gematcht aan het bier ook voor de chocolade gallets van Callebaut zochten we naar de perfecte combinatie.
Alle aanwezigen kregen een formulier om hun bevindingen neer te pennen.
Resultaat van de proeverij:
Liefmans Cuvée - Brut 6% van Br. Moortgat;
de zurig zoete smaak van kersen in het bier werd gecombineerd met een praline met grenache fondant vulling.
A : De meerderheid vond de combinatie bier + praline geslaagd en gaf een 8 of 9 op 10 als score. 7 van de 33 personen gaven echter een score lager dan 5.
B : De meerderheid vond de 60% cacao het best passen bij het bier daarna kwam de 70% en de 67%. 2 personen vonden dat de 39% het best paste.
Kriek De Ranke 7% van Br. De Ranke;
deze mooi gebalanceerde zure kriek werd gecombineerd met een cranberry vulling praline.
A : De score voor de combinatie bier + praline was hier meer verdeeld maar gemiddeld gaf men een score tussen 6 en 9 op 10.
B : Velen vonden de 67% cacao het best passen bij het bier daarna kwam de 39%. 4 vonden dat de 60% best paste en evenveel stemden voor de 70%.
Barbar blond 6% van Br. Lefebvre;
dit zoetig honigbiertje met zijn frisse koriandertoets werd gecombineerd met een advocaatvulling praline.
A : De meerderheid vond dit een zeer goede combinatie en beloonde dit met een 9 op 10 score, een voltreffer dus. 6 met een 8 en evenveel personen met een 7 op 10.
B : Een overwegende meerderheid vond dat de 39% cacao best paste bij het bier. Slechts 6 vonden dat het ook paste met de 60%.
33 leden kwamen naar deze uitzonderlijke chocolade - en bier proeverij
Abbaye des Rocs 9% van Br. Des Rocs;
dit bitterig zoetig biertje met zijn sterke body, fruitigheid en toffee
werd gecombineerd met een praline met als vulling: karamel, zoutboter en een vleugje vanille.
A : De combinatie met de praline bleek ook hier geslaagd al waren de meningen verdeeld; 6 gaven een 10 op 10 + 17 een 9 op 10, 6 gaven echter een score van minder dan 5 op 10.
B : Voor de origine chocolade vond de meerderheid dat de 67% cacao best paste, daarna telkens met weinig stemmen gevolgd door de 60%, de 70% en tenslotte de 39%.
Pannepot 10% van Br. De Struise Brouwers;
dit zoet, fruitig en kruidig bier met een lichte chocolade toets werd gecombineerd met A : een praline met witte grenache en crème brûllée vulling
B : de voorgaande praline met als vulling: karamel, zoutboter en een vleugje vanille
A : Hier waren de meningen zeer verdeeld over de combinatie met de eerste praline; veel stemmen gingen naar een 8 op 10, enkelen gaven een 9, 2 gaven een 10, 5 gaven een 7 + 7 een 5 op 10 en tenslotte eentje vond dat het minder dan 5 waard. Dus niet gebuisd maar geen topper in de combinatie.
16 personen vonden de tweede praline beter passen. Dit was een zeer goede match
B : Hier was overduidelijk 67% cacao de winnaar als combinatie gevolgd door 70% en 3 stemmen voor 60%.
Gulden Draak 10,5% van Br. Van Steenberghe;
dit bier met zijn volle body, warme afdronk en zijn zoet bitterige smaak met een vleugje toffee, vanille en chocolade werd gecombineerd met een pralinevulling van brésilienne nootjes en noga
A : De meerderheid gaf een score van 8 op 10 voor de combinatie praline bier, 5 gaven zelfs een 10, 2 een 9 + verder 6 een 7 en evenveel een 6.
B : Voor de origine chocolade werd het een gelijkstand tussen de 39% en de 60%.
Bush ambrée 12% van Br. Dubuison;
Dit sterk alcoholische bier met zijn warme afdronk en zijn smaak van karamel, bisquit, gedroogd fruit + een vleugje noga en toffee lieten we ook combineren met 2 pralines: eentje met speculaas vulling + eentje met mokka vulling.
A : Voor de speculaas vulling gaf de grote meerderheid een 8 op 10, 5 een 10 op 10, 8 een 9 op 10. Voor de mokka vulling was het meer verdeeld maar de gemiddelde score lag tussen de 6 en 7 op 10. Besluit was dat de speculaas vulling sterk genoeg van smaak was om de alcohol van het bier aan te kunnen
B : Hier was zeer duidelijk dat 39% cacao origine chocolade best paste. 5 vonden dat de 60% ook wel kon
Enkele aanwezigen opperden dat de avond een wereldprimeur was. Of dit zo was weet ik niet, maar we kunnen besluiten dat deze avond een openbaring was. Bier en chocolade kan dus goed samen gaan en de combinatie met de juiste praline kan zelfs uitstekend zijn! Belgium well known for its beer and chocolates! Voor de medewerking aan deze geslaagde avond bedanken we Callebaut en in het bijzonder chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice, die zelfs twee nieuwe pralines creëerde voor die bewuste avond. Al de pralines werden s'morgens vers bereid.
Stadsbrouwerij Gruut is gelegen in het hartje van Gent. Het is een unieke brouwerij omdat ze geen hop gebruiken in hun bier
maar wel een kruidenmengsel, gruut genaamd.
Gruut dient evenals hop als smaakmaker bij bier.
De samenstelling van gruut hangt af van streek tot streek.
Dit kan gaan van Rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. De brouwer betaalde, al was het bier voor eigen gebruik, een gruitbelasting. Na het vervangen van gruit door hop, werd ook deze belasting naar hop overgedragen.
De Gruutbieren (behalve Gruut blond) worden voorlopig bij brouwerij Bavik gebrouwen.
Voor een verslag van de opening zie vorige reportage!
Anne-Cathérine Dilewyns (zaakvoerder brouwerij) in gesprek met Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en Jo Abbeloos bierliefhebber/hobbybrouwer
David Le Roy (Vice-Voorzitter Zythos en Vice-voorzitter & Hoofdredacteur BLES in gesprek met Jonathan Heuvinck actief binnen de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde en Bleslid
Johan Merkx biervertegenwoordiger in gesprek met Luk Smekens (Bestuurslid Zythos groep Actie en bestuurslid bij de Leuvense biertherapeuten) en kersverse echtgenote An Frankie
Ter gelegenheid van de opening werd het nieuwe blonde bier, Vicaris 5, gelanceerd.
Een stralende Julie Dilewyns serveert het nieuwe bier aan de genodigden.
Liefst 250 genodigden kwamen vrijdagavond naar de opening. Naar schatting kwamen er op zaterdag nog eens 3000 kijklustigen.
Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke - Beerzel. Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen met zijn twee zonen.
Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba)
De prachtige en lekkere verrassingsbroden met in hun brooddeksel de naam Dilewijns gebakken.
Marc De Keukeleire (Brouwerij Alvinne) en Professor Denis De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop
Rechts een dolblijde Claire Dilewyns in gesprek met Familie of vrienden.
Gert Jordens (brouwerij Jessenhofke Küringen) en Annick De Splenter (Brouwerij Gruut - Gent)
Gezellig keuvelen en proeven in de glimmende gloednieuwe brouwzaal.
Jef Van den Steen. notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken en brouwer (Brouwerij De Glazen Toren - Erpe-Mere) in gezelschap van Glenn Castelein (Brouwerij Alvinne - Moen)
De nootham bereid met Vicarisbier was heel lekker.
Dirk Naudts (De Proefbrouwerij, Lochristi ) en echtgenote in gesprek met zaakvoerder Anne Catérine. De Vicarisbieren werden vroeger gebrouwen bij Dirk.
Ronald Mengrink (brouwerij De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog) en Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)
Mark De Neef (brouwerij De Glazen Toren - Erpe Mere) tussen Marc De Keukeleire en Glenn Castelein (Beiden van brouwerij Alvinne - Moen)
Men kon ook proeven van enkele Dendermondse streekprodukten.
Rechts Gert Christiaens (brouwerij- en geuzestekerij Oud Beersel) Bijna uit beeld : Jos Boon zoon van geuzesteker Frank Boon (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon)
Isabel et Hugues Van Poucke (La Brasserie dEcaussinnes Ecaussinnes)
Hélène Dilewyns de jongste van de vier zussen laat de gasten nog eens proeven van de smakelijke broodjes.
Davy Spiessene (Brouwerij Alvinne - Moen) in gesprek met Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief - Izegem)
Links geuzesteker Frank Boon (brouwerij- en geuzestekerij Frank Boon - Lebbeke) in gezelschap van bierliefhebbers Dirk Van Esbroeck (lid van de Gentse Biervereniging) en Geroen Vansteenbrugge (voordrachtgever en secretaris van de Waregemse bierfanaten).
Brouwster An De Ryck met dochter en zoon Miek en Bram Vanmelkebeke (Brouwerij De Ryck - Herzele)
Voor de snoepers was er nog een chocoladefontein met fruitspiesjes
Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via de website www.vicaris.be Anne-Cathérine Dilewyns Zaakvoerder
Brouwerij Dilewyns bvba Vlassenhout 5 B - 9200 Dendermonde
Op vrijdagavond 20 mei 2011 waren we uitgenodigd om de officiële opening van brouwerij Dilewyns bij te wonen. Een gigantische onderneming voor de sympathieke familie uit Grembergen die na zes jaar bierfirma te zijn geweest nu de grote stap zet om als brouwerij verder door het leven te gaan en het Belgisch bierlandschap mee zal helpen te bepalen.
Liefst 250 genodigden w.o. uw verslaggever waren van de partij. Onder de gasten waren er zeer veel collega brouwers aanwezig, allen met de boodschap 'join the club'. (zie volgende reportage (gespot op de opening van brouwerij Dilewyns)
Opening Brouwerij
vlnr en bnb : Dhr. Jo Abbeloos bierliefhebber/brouwer Dhr. Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde) Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen
De toespraken kwamen van Dhr Piet Buyse (Burgemeester van Dendermonde) die maar al te blij was dat er na Brouwerij Mouterij De Witte-Van Overstroaten en Brasserie Wilderode Pauwels opnieuw een brouwerij gevestigd is in Dendermonde.
Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) die op een plezante manier een korte geschiedenis schetste van de brouwerijen in België.
Collega brouwer Dhr. Jef Van Den Steen die het eerst niet kon geloven dat Vincent Dilewyns zijn droom zou waarmaken en nu met de verwezenlijking ervan zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak. "Ik ben nog niet naar binnen geweest, maar toch al stiekem eens door het venster gekeken" vertelde Jef.
Al de gastsprekers werden vlot aan elkaar gepraat door Dhr. Jo Abbeloos, bierliefhebber/brouwer en vriend aan huis.
Vincent Dilewyns en dochter Anne-Cathérine
Vader Dilewyns was een trots man. Hij was een beetje overdonderd door de massale opkomst. Hij bedankte iedereen en gaf het woord aan zijn dochter Anne-Cathérine de zaakvoerder van brouwerij Dilewyns.
Een 250-tal genodigden waren aanwezig op de opening.
Anne-Cathérine "De missie van Brouwerij Dilewyns is om met haar toewijding, ambitie en constante streven naar perfectie in productie, aankoop en verkoop een sterk merk op te bouwen in zowel binnen als buitenland.
Toewijding en ambitie hebben wij met zn allen de voorbije zes jaar onafgebroken geleverd en daarvan kan u het resultaat vandaag zien.
Maar wees gerust, nu start het verhaal pas, de basis is er, het hart van de brouwerij is sterk nu is het kwestie van onze toewijding en ambitie te gebruiken voor de uitbouw van onze brouwerij.
Het constante streven naar perfectie in productie zal zich vertalen door het nemen van alle maatregelen om een constante kwaliteit te leveren.
Hierbij zal het proces binnen onze brouwerij van A tot Z bekeken en indien nodig geoptimaliseerd worden Zo starten we bij de aankoop, waarbij we steeds kiezen voor prijs-kwaliteit de beste producten met oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen".
Een gelukkige familie Dilewyns. vlnr : Anne-Cathérine, Julie, Genevieve, Vincent, Claire en de jongste dochter Hélène.
Vooraleer het officiële lint werd doorgeknipt werd de brouwerij plechtig ingezegend door Z.E.H. Vicaris Generaal Paul van Puyenbroeck.
Tenslotte knipte Dhr Piet Buyse Burgemeester van Dendermonde onder massale belangstelling het lint door zodat alle aanwezigen de brouwerij konden bezichtigen.
Fotogallerie Brouwerij
Brouwerij Dilewyns bestaat uit een 25 HL brouwinstallatie afkomstig van VELO uit Italië. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren.
De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli Italië.
De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen.
De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven.
Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces.
2 x 2.500 liter per brouwsel betekent 5000 liter per dag of 1.500.000 liter per jaar als men 300 werkdagen per jaar brouwt
Technische Fiche :
Moutmolen met 4 rollen Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter Filterkuip 2500 liter Whirpool 2500 liter Warmwaterketel 5000 liter Koudwaterketel 5000 liter 4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter Opslagtank voor gist (200 liter) HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter Koelinstallatie (35,8 Kw)
In naam van Bierblog en het HOPnieuws wens ik zaakvoerder Anne-Cathérine en de familie Dilewyns heel veel succes toe met hun nieuwe onderneming.
Brouwerij Dilewyns (Vicaris) is zeker een aanwinst voor de stad Dendermonde en de regio;
Maar ook voor alle bierliefhebbers in binnen- en buitenland.
Wie toelichtingen over het brouwproces wil weten kan zich inschrijven voor een brouwerijbezoek via de website www.vicaris.be Anne-Cathérine Dilewyns Zaakvoerder
Brouwerij Dilewyns bvba Vlassenhout 5 B - 9200 Dendermonde
Het bier wordt gebrouwen voor de confrérie des Scailtons de Bertrix
De confrérie wil de herinnering bewaren van alle mijnwerkers die nog in de leisteengroeven gewerkt hebben in de vallei van Aise Een Scailton, is dus de algemene term van een werknemer die in deze leisteengroeven werkte. De Confrérie is ontstaan in augustus1998
Hun motto : "Cracher le feu du museau et des trois fers"
Het Vilvordia bierproef Festival in Jette is een evenement die we als bierologen
niet links kan laten liggen.
Een klein festival met grootse opvattingen en nog grootsere bieren.
Een uniek evenement ingericht door de studentenclub Vilvordia o.l.v. Senior Honoris Causa en biergoeroe Steven Vermeylen.
EHB Campus - Jette De Erasmus Hogeschool waar het bierfestival plaatsvond.
Steven (auteur bierblog Hier Stroomt het Bier) reisde weer het hele Belgenland af om toch maar die primeurbiertjes te verkrijgen die in kleine brouwerijen gebrouwen worden
en soms niet verder bekend geraken dan in het plaatselijke dorp.
Hij slaagt er dan telkens weer in om voor zijn festival een indrukwekkende bierlijst samen te stellen.
De vertrouwde ballonnen met de kleuren geel en groen, de kleuren van het Praesidium
Niet alleen voor deze biertjes reizen we af naar het Brusselse.
Ook voor de studenten en de mooie studentinnen die hun uiterste best doen
om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Maar ook voor de rust die er op het festival heerst om al dat lekkers
op een aangename manier te kunnen degusteren.
De rust nu en dan onderbroken door solo-accordeonist Marino Punk
die met zijn musetten, paso dobles e.a. muziek onze smaakpapillen eventjes rust gunnen.
Maar ook voor de stops (betekent streekbiercafeetjes) die we inlassen naar en van Jette. Waarvan er uiteraard nog reportages van volgen!
De charmante Roxane Seroen (links) (een jonge dame die twee jaar geleden nog mijn fotoreportage afsloot) en een sympathieke mede-studente achter de bar. Een van de redenen om naar Jette af te zakken!
Het was reeds de 16de editie.
En de studentenclub Vilvordia vierde zijn 55ste verjaardag!
(Waar is de tijd toen het nog in Vilvoorde was?)
Treed binnen in de wereld van groen en geel of andersom.
De beschrijvingen en de interessante informatie bij de foto's komen grotendeels uit de handige biergids die Steven opstelde en waar we gebruik mochten van maken Thx!
Voor hun 55ste verjaardag lieten de studenten terug een nieuw biertje brouwen.
Ditmaal bij Marc Struyf Brouwerij Triest in kapellen-op-de-Bos.
Het werd Aphis (bladluis) genoemd. De naam verwijst naar het eerste studentenblad in een ver verleden van de club.
Een eigen feestbier behoeft een eigen glas dachten de studenten. En zo geschiedde. De biertjes werden voor het eerst geschonken in de glaasjes van het festival met het logo van VBPF
Een eerste biertje was Aphis (7% Alc.Vol.) - Den Triest Kapelle-op-den-Bos Donker amberkleurig biertje met gebroken witte schuimkraag. Zoet aroma van karamel met prikjes van hop Zoete aanzet - licht kruidig - maar vooral een lekkere hopbitterheid. De afdronk is bitter en droog. Topbiertje!
Een West-Vlaams biertje was Svea IPA (7% Alc.Vol.) - Struise Brouwers - Deca Woesten. Een biertjes speciaal gebrouwen voor Monk's Cafe Sveavägen in Stockholm. gebrouwen met water, gerst, haver, tarwe, rogge, nobele hoppen, suiker, gist en een Struise twist Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag. Zoet moutaroma van peperkoek. De karamelsmaak laat zich vergezellen door enige fruitigheid. De smaak is rechtlijnig maar lekker. Droge en bittere afdronk. Topie!
Enkele leden van OBAD (Objectieve Bier Academie Diest) met glaasjes die niet lang leeg zullen blijven!
Toetëler (5,2% Alc.Vol.) is een Limburgs witbier uit Hoeselt. Gebrouwen door de brouwerij met dezelfde naam. Blond wazig bier met witte schuimkraag. Hoppige neus met toetsen van vlierbloesem.- Gistig. Het bier is kruidig en lichtzurig. Er komt ook wat bitterheid opduiken. Het biertje mocht meer evenwichtig zijn. Maar het is een experiment wat de start betekende voor deze brouwerij. Genoemd naar de vlierstruik. "Het oud hout van deze struik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar".
Het volgende biertje is het sprookjesachtige Elfique Ambrée (7% Alc.Vol.) Een amberkleurig biertje van au grimoir des legendes - Aywaille. Het heeft een romige witte schuimkraag. De neus is zoet, grassig en gistig De smaak is zoet afwisselend met lichtzurige smaken. Aromatisch bier met een lichte alcoholwarmte die ons wist te bekoren. Brouwer André Grolet koppelt de liefde voor het bier aan de Mysterieuze wereld van elfen en andere kleine wezens die in de regio van Aywaille rondspoken. (waar hebben we dit nog gehoord?) Ook rond de microbrouwerij zelf waart het mysterie.
Pieter Audenaert en Tim De Roeck van de Gentse biervereniging zijn aan het poggen!
Casimir Elsen lid van de Limburgse Biervrienden overloopt aandachtig de bierlijst.
Om 14-16 en 18 uur waren er Oude geuze en Lambiek degustaties o.l.v. Kris Van Buggenhout, biermeester van de Opstalse Bierpallieters.
Ook gekend bieroloog Joris Pattyn deelde nuttige informatie uit aan de geïnteresseerden
Het volgende biertje Jino-bier (5,0% Alc.Vol.) was van brouwer Werner Mertens van hobbybrouwerij en bierfirma "De drie vaten" uit Ekeren. Werner huurt voor zijn commerciële brouwsels naar eigen receptuur de ketels van brouwerij Boelens af, waar hij zelf gaat brouwen. Het licht amberkleurig biertje met gebroken witte schuimkraag heeft een hoppig aroma (hopbloemen) de smaak is bitter over de hele rechte lijn. droge bittere afdronk. Het bier werd gebrouwen voor de Jins (Leeftijdsgroep bij de scouting in België) van Sint-Hubertus Hoevenen.
Dit noemen ze nu in trance zijn. Inrichter van het bierfestival Steven Vermeylen aan het biermediteren. De meeste mensen denken meteen aan kale mannen in lange gewaden, wierook en sandalen. Ne hoor een T-shirt van het Festival is voldoende. Marino Punk staat er bij en keek er naar.
Twee toffe Nederlandse biervrienden en collega bierproevers nemen het proeven ernstig!
Bij Cantillon is Brusselse folklore en 'zwanze' gegarandeerd. Ieder jaar zal een nieuwe zwanze gebrouwen worden, telkens met een ander ingrediënt. In 2009 waren dat vlierbloesems. Dit bier werd omgedoopt tot Mamouche (5,0% Alc.Vol.) Cantillon - Anderlecht. Licht amber met gebroken witte schuimkraag. Kruidige en zure neus. Matige zure smaak - niet agressief Droge afdronk. Prachtig brouwsel!
Net als in 2007 zorgt Marino Punk uit Menen (West-Vlaanderen) voor gezellige trekzakdeuntjes.
Voor wie een beetje honger kreeg van het proeven was er net zoals andere jaren de fantastische BBQ.
De Roze Ridders bestaan ook in alcoholvorm! De Roze Ridder (8,0% Alc.Vol. - brouwerij Vissenaken) is een uniek brouwsel voor het gelijknamig toneelstuk dat eind januari gebracht werd door toneelvereniging Well(n) De Slumme(n) van Vessenake. Wazig donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag. Hoppige en grassige neus. Volmondig bier met mouttoetsen een hopbitterheid die blijft hangen. Het bier mist een beetje balans.
Iemand moet het doen! Thore Van de Wiele in Hexapoda-pak die elk jaar lotjes voor de tombola verkoopt.
Het laatste biertje was de Xtreem Warrior (4,6% Alc.Vol.) van de Scheldebrouwerij uit Meer. Amberkleurig biertje met een prachtige hoppige neus. Ook mout en fruitaroma's komen opzetten. De smaak is subtiel hoppig. Fruitige toetsen en een droge bittere afdronk. Een lekker biertje om af te sluiten.
En ja als u een mooie dame op het einde van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Het afsluitblogmeisje komende van het Praesidium Normalia (Studentenkring Departement Lerarenopleiding Ersamusschool Brussel) fluisterde mij vier woorden toe waarvan ik slechts deze drie niet mocht vergeten op mijn Bierblog te vermelden :
La Corne du Bois des Pendus Triple - Brasserie des Géants
La Corne du Bois des Pendus Triple
Brouwer Gaëtan Patinis de trots van zijn dorp, Ebly. De jonge man van 29 jaar creëerde sinds 2010 twee biertjes,
La Corne du Bois des Pendus Blonde en de Triple
Omdat de Belgische bieren van een goede reputatie genoten in het buitenland en Gaëtan veel in vreemde contreien vertoefde o.a. in Australië, Zuid-Afrika en Costa Rica. besloot hij zelf zijn eigen bier te creëren. Terug in België volgde hij een brouwcursus in Ath en begon met zijn proefbrouwsels voor zijn eerste bier. Gaëtan wilde de bevolking in zijn project betrekken en hij liet het hele dorp proeven van zijn bier.
Ze werden gevraagd om te kiezen tussen vijf smaken. De bevolking koos voor La Corne du Bois des Pendus.
De bijzonderheid van dit brouwsel schuilt in feite in het glas dat er mee gepaard gaat.
Het bier wordt geserveerd in een glas die de vorm van een hoorn heeft.
Deze hoorn verwijst naar een legende uit de regio.
La Corne du Bois des Pendus is een gehucht in het woud van Anlier.
Het verwijst naar een tragische gebeurtenis uitde dertigjarige oorlog.
In 1636 trokken de Poolse, Hongaarse en Kroatische troepen via Duitsland naar Frankrijk om er oorlog te voeren. Toen ze in Anlier waren dachten de soldaten dat ze reeds in Frankrijk waren en
de dorpelingen werden verbrand en opgehangen.
Vandaar de naam van de bieren om de legende te bewaren. Gaëtan hoopt om binnen vijf jaar zijn eigen brouwerij te kunnen opstarten en ook een museum met als thema de jaren 1900. De bieren worden voorlopig gebrouwen bij Brasserie Des Géants in Irchonwelz (Henegouwen)
Voorstelling Oude geuze Armand 4 en likeurpralines ArmandSpirit in de Lambikodroom te Beersel
Voorstelling Oude geuze Armand 4 en likeurpralines ArmandSpirit in de Lambikodroom te Beersel
Geroen en ik waren op donderdag 12 mei uitgenodigd op de persvoorstelling van de Oude geuze 'Armand'4' en de likeurpralines 'Armand'Spirit'. De voorstelling nam plaats in de LambikOdroom in Beersel.
Wat is de LambikOdroom?
De LambikOdroom is DE ontmoetingsplaats voor elke geuzeliefhebber. Op 20 juni 2008 opende Armand Debelder de LambikOdroom aan de brouwerij 3 Fonteinen in de Hoogstraat te Beersel. Met de LambikOdroom ging een droom van Armand letterlijk in vervulling Voor wie Armand niet kent. Armand Debelder is nog een echte geuzesteker. Oude Geuze of kriek maken is zijn kunst, met passie en vakkennis ingelepeld door zijn vader Gaston Debelder. In de LambiekOdroom wil Armand de mensen laten genieten van de Brusselse champagne zoals oude geuze nog genoemd wordt.
Hier kun je de fijnste caveaus proeven die Armand gedurende jaren heeft opgespaard.
Dit te delen met de geuzeliefhebber was een droom die Armand 30 jaar lang koesterde.
Dit kan nog altijd elke vrijdag en zaterdag tussen 11u00 en 20u00.
De LambikOdroom een gewoon huis zou je zeggen? Er is geen toog aanwezig? Maar kijk eens door het raam en u ziet de schenkruimte met de tapinstallatie staan waar de oude geuze en kriek op professionele wijze de glazen vult.
Op cultureel vlak wil de LambikOdroom een steentje bijdragen door o.a. een nauwe samenwerking met het Herman Teirlinckhuis. Herman Teirlinck was een intieme vriend van de familie Debelder en heeft een persoonlijke impuls gegeven om Oude Geuze op de traditionele manier te blijven steken.
Deze bekende Vlaamse schrijver is dan ook nadrukkelijk aanwezig en wordt belicht in de LambikOdroom. Originele werken, door hem gesigneerd, krijgen een ereplaats in de degustatieruimte (Bron : Editie Pajot 22 juni 2008)
Armand Debelder in een kunstwerk van Jan Springael Dit beeld noemt "LambikOdroom" Het zwarte web stelt een dromenvanger voor en is een verwijzing naar de dromen van Armand en naar de naam van het degustatiecafé.
De persvoorstelling
Bij het binnenkomen werden we verwelkomt met een lambiek, geschonken op traditionele wijze door Michaël.
Door een voorval op 16 mei 2009 met een defecte thermostaat waarbij duizenden liters oude geuze, oude kriek en het hele stockbeheer verloren waren gegaan werd er sindsdien niet meer gebrouwen bij de 3 Fonteinen.
Armand vertelde dat hij het eventjes niet meer zag zitten.
De Lambiek die lag te rijpen, de oude geuze stond klaar om verkocht te worden, alles was reddeloos verloren". "Ik moest mijn brouwinstallatie verkopen en me verder bezig houden met enkel geuze te steken.
De wort moest ik kopen bij de collega brouwers om zo mijn eigen geuze weer te kunnen creëren". vertelde ons een emotionele Armand.
Armand verteld zijn verhaal op zijn eigen warme manier aan de genodigden.
Opgepept en bijgestaan door zijn energieke echtgenote Lydie begon Armand een nieuwe geuze op punt te zetten. Hij had nog een 50 vaten lambiek liggen van een, twee en drie jaar oud. Lambiek indertijd door hem nog gebrouwen. Hij mengde ze tot een nieuwe geuze en assembleerde ze op vier verschillende dagen. Zo ontstonden er vier verschillende single blend oude geuzen 3 Fonteinen
Genoemd naar de vier jaargetijden elk met hun eigen smaak - Worden er ook geen vier hoofd ingrediënten gebruikt bij het bierbrouwen?
Oude Geuze Armand'4 - Lente, Zomer, herfst en Winter. (collage) De vier etiketten ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3
De smaken komen van de Lambiek die heeft een specifiek smaakpallet waarintoetsen van pompelmoes en groene appel de hoofdrol spelen.
En vier staat ook voor fier.
Want fier mag Armand wel zijn. Zijn kersverse oude geuze Armand 4 (zo noem het bier) mag als de beste beschouwd worden wat Armand ooit heeft gemaakt. De verkoop van deze unieke brouwsels gaat dienen als kapitaal om later zijn eigen brouwerij weer te kunnen opstarten.
Ook nog vermelden dat hij naast Lydie (moreel) ook bijgestaan wordt door de jonge Michael Blancquaert. Hij noemt hem nu al zijn troonopvolger.
De prachtige Asti Spumante flessen waarin de geuze in gebotteld is.
Niet allen de geuze is uniek maar ook de flessen. Ze kunnen nu al als collector item doorgaan De geuze werd gebotteld in 17.500 Asti Spumante flessen met dikke buik en lange nek. De labels op de flessen vermelden naast een zicht op het Pajottenland met de Zenne ook de naam van het jaargetijde. Het prachtige label werd ontworpen door Lieve Verrelst van Hyp3 die ook al het etiket voor Straffe Winter en de proefglazen van 3 Fonteinen voor haar rekening nam.
Armand Debelder, Lydie Hulpiau en Michael Blancquaert bij het beste wat het Pajottenland te bieden heeft!
Marc Sluys, kernredacteur voor Editie Pajot, medewerker Radio 2 Vlaams Brabant, én vriend des huizes interviewde Armand op het terras van de LambiekOdroom
Doordat de geuze verloren was gegaan was het maken van een distillaat de enige manier om er nog wat geld van te maken. Alle flessen werden geopend (door tientallen vrijwilligers) en het bier ging naar een fruitstokerij, en van de oude geuze 3 Fonteinen werd een eau-de-vie gedistilleerd. Dit pure distillaat draagt de naam ArmandSpirit. Het is een pittige eau-de-vie met 40% alc.vol. die verrast door zijn aromatische geuzeneus en zijn mooie ronde afdronk. De geur en de smaak van de houten vaten waarin de lambiek rijpt zijn heel subtiel aanwezig.
En nu werden er pralines gemaakt met de eau-de-vie als vulling.
ArmandSpirit en de pralines
Naast de Oude Geuze Armand4 waren Armand en Lydie trots om hun likeurpralines gevuld met ArmandSpirit voor te stellen
Deze pralines werden ontworpen door chocoladewonder Place Royale. Het was Jozef Caris, inwoner van Alsemberg die op het idee kwam om te werken met een de eau de vie van Oude Geuze 3 Fonteinen. Vakman Joris Caris die voordien een chocoladewinkel in San Juan in Puerto Rico uitbaatte slaagde door samenwerking met Place Royale uit Brussel om de juiste balans te vinden tussen de lichte- bittere smaak van de pure chocolade en de pittige, droge smaak van de eau-de-vie (40% Alc.Vol.) Het krokant suikerlaagje binnenin de praline geeft een aangenaam mondgevoel en een extra zoete toets. De praline moet volledig in de mond gestopt worden om de explosie van verschillende smaken en de verschillende texturen te proeven.
Jozef Caris, Lydie Hulpiau en Armand Debelder tonen fier hun lekkere pralines. Jozef was verpleegkundige en is nu al 10 jaar bezig mat creaties van chocolade. De pralines met Armand's Spirit zijn met chocolade van 77 % cacao.
Ook Jozef Caris en Lydie Hulpiau moesten in de ether.
Daarna mochten we aan tafel plaats nemen. De LambikOdroom is voor niets de plaats van de smaak. Naast de nieuwe Oude geuze Armand'4 konden we proeven van vier (alles stond in het teken van vier deze avond) gerechtjes klaar gemaakt met deze prachtige oude geuze en de eau-de-vie
Lamsboutje geperst in lambik 3 fonteinen met frisse groentjes.
Kabeljauw gegaard in de oven, vergezeld van asperges met een sabayon van gueuze 3 fonteinen.
Het pajottenland en 3 Fonteinen op zijn best. Het Brussels (Beersels) dialect werd af en toe onderbroken door een mondje Wes-Vlaams.
Varkenswangetjes in gueuze 3 fonteinen met fond fondant en worteltjes
Gerookte zalm superieur granité Armand Spirit, daarnaast vooraan héérlijke st. jacobsvruchten op een bedje van in gueuze gebraiseerd witloof
Armand en Lydie met de mensen die voor de heerlijke maaltijd zorgden. De kok is Bart Vandervelden en is docent aan de avondschool Elishout Anderlecht.
De Oude Geuze Armand4 (Lente) en de pralines werden reeds met succes verkocht op 1 mei 2011 tijdens de Toer de Geuze.