aantal stappen: 3.278.173 +/- 10.000 stappen = 7,5 km
aantal wandelingen: 271
aantal fietstochten: 85
Zoeken in blog
13-09-2024
Lange wandeling langs de Zuid-Willemsvaart.
Nee, deze voormiddag had ik echt geen goesting om te gaan wandelen, veel te fris en dan ook nog eens die mist, ... herfstweer. Ik ben wel effe te voet naar de bakker geweest, maar dat was nauwelijks 'n afstand - heen en terug - van 1,3 km. Ik heb dan maar wat huiselijke taken gedaan, dat moest toch gebeuren.
Maar in de namiddag kon ik het toch niet houden, ik had 'n mooie wandeling in gedachten. Ik nam hiervoor de bus naar het centrum van Mechelen a/d Maas. Daar heb ik mijn Strava-account aangezet en ben zo naar het kanaal gestapt. Eens aan de Zuid-Willemsvaart is het gewoon rechtdoor naar Boorsem. Daar kom je eerst langs de boerderij van ex-voetballer/coach/trainer Eric Gerets. Dan is het opnieuw de brug over aan dat kruis waar 'n slachtoffer van 'n ongeval in 2019, nog steeds in gedachten gehouden wordt.
Na Boorsem heb je Rekem en zijn natuurreservaat De Oude Weerd. Gelukkig staan er op dat punt veel bomen want het was effe nodig om te schuilen. Waar het eerst vanaf Mechelen a/d Maas wat gemiezerd had, viel er nu 'n fikse bui uit de lucht. Ook 'n zestal andere wandelaars zochten beschutting. De visser echter, die viste gewoon verder.
Wat ik mij soms afvraag, bij het minste gedruppel zie je overal paraplu's verschijnen, hebben die mensen die dan altijd standaard bij ...?? Ik alleszins niet, 'n beetje gedruppel kan mij niet deren en regent het wat feller, daar dienen dan bomen voor (als je geluk hebt dat die er staan natuurlijk, ha, ha, ha).
Ook in Rekem nam ik 'n foto van dat bronzen beeld. Het werd gemaakt ter nagedachtenis van de meer dan 1.500 Limburgse soldaten die het leven lieten in WO I.
En aan de lucht kon je nog zien dat het goed geregend had, ik vermoed dat op dat moment, Maastricht de volle laag kreeg. Ook zie je dat het stilaan tijd wordt voor de paddenstoelen- en zwammentijd. Dit is 'n zwavelzwam.
Via de sluis van Lanaken keerde ik terug naar huis. Een wandeling van iets meer dan 13 km. daar kan ik best tevreden over zijn. Morgen, als ze daarboven willen meewerken, dan ga ik fietsen. Het zal weer 'n bergritje worden in en rond Valkenburg.
Met dit onstabiel weer is het altijd zoeken naar het juiste moment om te sporten, het was vandaag niet anders. Eerst heb ik nog 'n kleinigheid afgewerkt in de tuin om vervolgens ná de 10u00-koffie mijn stadsfiets van stal te halen. Ik wilde nog eens naar het kerkdorpje Sint-Pieter fietsen, boven op de gelijknamige Sint-Pietersberg.
Ik vertrok via het Albertkanaal in Briegden naar Vroenhoven en Kanne. Daar stak ik het kanaal over om vervolgens via Petit-Lanaye aan de voet van de Sint-Pietersberg te komen. Met de stadsfiets is dat stevig klimmen, het profiel geeft aan dat de steilste 100 meter méér dan 11% zijn, sommige punten zijn zelfs nog iets méér oplopend. Ik had de indruk dat ze er 'n buslading Japanners hadden afgezet. Je komt er voorbij aan Grand-Café Buitengoed Slavante.
Wat verderop heb je 'n Lourdesgrot, mogelijk zelfs de oudste van Nederland. Deze is ontworpen einde de 19de eeuw. En dan tegenover de kerk, staat de woning van violist André Rieu. Hij woont in het kasteelachtig landhuis de Torentjes. Het is 'n gebouw deels uit de 16de eeuw. Je ziet zo goed als niks van het gebouw vanop de weg, de foto's zijn derhalve gevonden op het internet.
Het dorp Sint-Pieter is trouwens sinds 1920 'n deelgemeente van Maastricht. Voorheen was het dorp zelfstandig. Zeer bekend in Sint-Pieter was de cementfabriek ENCI.
Vandaag heb ik drie keer de bus genomen, eerst heen en terug naar Genk en tenslotte terug vanuit Maastricht na mijn wandeling. Het was weer even geleden, maar we zijn nog eens samen naar Genk getrokken om er te shoppen en ergens te gaan eten. Dat shoppen ging vrij vlot, dat eten iets minder, alhoewel zéér lekker. We beginnen het beiden te merken dat we ouder worden, vroeger verslonden we zo 'n bord eten, nu hebben we allebei flink ons best gedaan aan dat gigantisch bord eten, maar het lukte niet om alles weggeduwd te krijgen. Het zij zo!
Terug thuis heb ik mij wel geen seconde bedacht om het wandelen voor ene keer maar te laten, nee, absoluut niet. Ik heb direct mijn wandelkledij aangetrokken en tegen mijn vrouw de bestemming medegedeeld: Maastricht en met de bus terug.
Ik vertrok uiteraard via Smeermaas, naar de Brusselseweg. Normaal neem ik altijd de kortste weg naar Maastricht, nu ben ik de hele Brusselseweg afgestapt tot aan de Brusselse Poort. Onderweg zag ik die mooie giraf op de speelplaats van 'n school. Aan de Brusselse Poort heb je de Sint-Lambertuskerk. Daar zit 'n heel verhaal achter. De kerk werd gebouwd tussen 1913 en 1916 maar omdat in die regio er vele kazematten zijn (ondergronds netwerk van verdedigingsgangen) van lang vervlogen tijden, is de ondergrond onstabiel. Dat bleek dus ook nadat de kerk gebouwd was. Regelmatig vertoonden de muren scheuren en waren er verzakkingen. Deze problemen werden telkens hersteld maar op den duur werd het al te gortig met als gevolg dat de kerk in 1985 definitief buiten dienst werd gesteld. Er werd gedacht aan de afbraak van de kerk, maar uiteindelijk kwam de kerk in 2016 in particuliere handen. Nu is het 'n woonhuis - onderzoekscentrum - laboratoria - semi-openbare zaal voor culturele activiteiten.
Via wat kleine straatjes, bereikte ik uiteindelijk het centrum. In de boekenkerk ben ik 'n tasje koffie gaan drinken en via de talrijke terrassen aan de Maas, ben ik naar de bushalte gestapt. Daar kon ik kiezen tussen lijn 45 en lijn 63.
Deze namiddag was er 'n forse wind en toch had deze sporter goesting om te gaan fietsen. Niet met de koersfiets maar met de stadsfiets. In de voormiddag had ik mij al nuttig gemaakt door diverse hagen en struiken te snoeien. Ik weet het, sinds verleden jaar heb ik hulp voor die klusjes, maar de tuinman gaat in oktober komen, juist in de periode dat ik nieuwe lenzen in mijn ogen krijg. Het is mij absoluut aanbevolen om in die periode infecties te voorkomen (lees: geen zwaar en vuil werk te doen). Derhalve ben ik er maar zelf aan begonnen zodat ik de boel nog kon opruimen. De grote hagen achter in de tuin, die laat ik aan mijn tuinman en zoon en/of schoonzoon moeten maar helpen bij het opruimen van het snoeisel. Ver moet dat niet gebracht worden, gewoon de composthoop op.
En in de namiddag heb ik dan gefietst. De bedoeling was om opnieuw het traject af te leggen van "fietsen door de heide" in Maasmechelen. Ik vertrok via Gellik en de oplopende Bergstraat. Aan de Zilverdennenlaan kwam ik op het fietspad Gellik - Zutendaal waar je sowieso beschermd bent tegen de wind. In Zutendaal was het dan rechtsaf naar die brug van "fietsen door de heide". Op het einde van de straat ging het vervolgens bergaf naar de Salamander in Maasmechelen, 'n kampeerverblijf - zwembad - speeltuin - cafetaria. Je kunt er ook prachtige wandelingen maken in de Mechelse heide.
Ik zette mijn tocht verder door het bos richting Opgrimbie. Daar heb je de oude Sint-Christoffelkapel uit de 16de eeuw. Dit is hetgeen er overblijft van de dorpskerk die grotendeels werd afgebroken in het begin de 20ste eeuw. Nu is de kapel 'n beschermd dorpsgezicht.
Vandaag had ik geluk met het bezichtigen van de kerken, de deur van die van Kotem stond open en ik kon er enkele foto's maken. Na Kotem kwam ik vervolgens in Uikhoven aan de Maas. De laatste plek waar ik doorheen fietste - en foto's maakte - dat was Herbricht. Ik ben nog eens tot kort aan die "Levensboom" gewandeld, 'n project van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion.
Terugkeren deed ik via Hochter Bampd en Smeermaas. En ja, met mijn gemiddelde van iets meer dan 16 km/uur heb ik idd. op zijn traagst gereden. Méér hoefde ook niet, ik had absoluut niet de ambitie om de ziel uit mijn lijf te fietsen, de nadruk lag op het aangename, het rondkijken, wat foto's nemen en genieten. En die wind, ... zoals mijn conditie nu is, is er geen probleem. Laat maar waaien.
Het was vandaag zo'n dag, noch vis - noch vlees - het weer wist het niet goed. Zou ik de boel nat maken of toch maar niet ..... Dat begon al vanmorgen toen ik naar de bakker ging, het regende weliswaar niet maar toch werd mijn jas nat. En omdat er toch wat huiselijke taken op het programma stonden, hebben we ons daar mee beziggehouden.
In de namiddag kon ik dan op wandel, zij het dat ook dan het weer twijfelde. Ik was nog niet lang onderweg of het begon al lichtjes te miezeren. Daarna bleef het 'n hele tijd droog om tenslotte op het einde van mijn wandeling, toch weer vochtig te worden. Het zij zo.
Vanmorgen zag ik die schaapjes gezellig bij mekaar liggen in het Uilenspiegelpark. En dan mijn wandeling die begon rond 13u00. Ik vertrok via de Sportoase, dan de brug in Briegden over om dan rechts af te slaan, het Louis Paul Boonpad in. Gisteren had ik het er nog met onze zoon over, hij kent dit pad niet en hij en zijn vriendin gaan dat dan ook eens uitproberen. Eens in de wijk Kompveld ging ik rechtsaf, de brug in Gellik over om verderdoor langs het kanaal te wandelen richting Eigenbilzen. Bijna op het hoogste punt van de Boonakkerstraat, ging ik rechts aan dat bankje die veldweg in.
Helemaal op het eind van die veldweg kom je dan op de Gellikerweg die even verderop, overgaat in de Dorpsstraat. Aan de kerk ben ik even gaan kijken op het plaatselijke kerkhof (blauwe cirkel op het kaartje). Daar zag ik dat zich 'n groep fietsers aan het vormen was - 'n twintigtal senioren - om onder begeleiding van 'n verantwoordelijke, 'n mooie tocht te maken. Ik vrees dat ook zij het niet droog hebben gehouden.
Wat de week mij nog zal brengen, dat is koffiedik kijken. Dat zal op het moment zelf beslist worden, al hoop ik toch 'n fietstocht te kunnen maken, zij het met de stadsfiets.
Na mijn mooie fietstocht van gisteren - en niet te vergeten, ik heb dit jaar al 5.000 km. op de teller - was het deze morgen tijd voor 'n fijne wandeling. In alle vroegte (7u57) begon ik er aan. Het doel was het Belvedèrepad en het Kronkelpad. Die liggen deels in Briegden, deels in Veldwezelt.
Ik was nog maar 'n paar stappen ver, toen ik de schaapjes zag grazen in het Uilenspiegelpark. Wat verderop aan de voormalige Sappi, staat 'n ganse rij verkiezingsborden. Het is gelukkig maar 'n goei maand meer tot aan die verkiezingen, maar hoe noemen ze dat: .... landschapsvervuiling ...???
Eens de brug in Briegden over, kon ik aan het Belvedèrepad beginnen. Je hebt er wel waterdichte schoenen voor nodig, het gras staat vrij hoog op het pad en het was daarenboven ook nat. Je hebt er prachtige uitzichten, niet alleen op de natuur maar ook op de dieren die er grazen.
Ergens halverwege, ging ik naar rechts, het Kronkelpad in. Dat loopt naar beneden tot aan de voetbalveld van Veldwezelt. Op de achtergrond zie je de kerk trouwens van Veldwezelt. Eens je op de Winevenstraat bent - aan de voorkant van het voetbalstadion - moet je de weg naar rechts nemen, naar de Holle Weg.
Via de Briegdenstraat was ik al rap terug aan de brug om nu links af te slaan in de richting van de Sportoase. Eerst het oude spoor over en dan via de voetbalvelden terug naar huis. Er zijn trouwens twee velden en er waren vandaag vier wedstrijden voor de jongste kinderen, ieder op één helft van het veld. Er waren veel kijklustigen, natuurlijk de ouders maar ook heel wat grootouders zo te zien.
Zo, wat deze zondagnamiddag nog brengt, dat zal van onze goesting afhangen.
Ik had gedacht vandaag eens niet verkeerd te rijden, helaas, het overkomt mij de laatste tijd te dikwijls. Ik fiets graag in Nederlands Limburg, maar die bordjes van het fietsroutenetwerk zijn daar schabouwelijk. Dat ze eens op studiebezoek komen in ons eigenste Belgisch Limburg, daar kunnen ze nog 'n puntje aan zuigen. Nu heb ik mij wel verschillende apps op mijn gsm gezet om terug de juiste weg te vinden, maar zoals vriend Pol enkele dagen terug al aangaf, vroeger hadden wij geen apps en toch kwamen wij terug thuis. Zo heb ik ook vandaag de boel de boel gelaten, en verder gefietst enkel met de hulp van wat gezond verstand. Uiteindelijk kwam ik toch weer terecht op de juiste weg.
Ik vertrok vanmorgen richting Zutendaal en "fietsen door de heide" in Maasmechelen. Daar moest ik al direct enkele wandelaars de juiste weg wijzen, want ze waren ver afgedwaald van de juiste richting. Vervolgens ging het over het oude kolenspoor tot in Maaseik. Daar was het tijd voor de luch, enkele boterhammen. Daar de brug over en verder door naar Roosteren. Normaal had ik ergens 'n afslag moeten nemen naar Millen en Tüddern (Duitsland), maar de bordjes waren mij niet gunstig gezind. Dan maar direct naar Sittard, daar diende ik sowieso te zijn, deze stad stond op mijn route. Ik ben wel niet doorheen het centrum gefietst maar direct doorgereden naar Geleen.
Maar er is één troost aan dat verkeerd rijden, zo kwam ik toevallig doorheen het kerkdorp Limbricht. Het hoort bij Sittard-Geleen en werd al genoemd in de Romeinse tijd. Aan de oude Sint-Salviuskerk ben ik even gestopt. Blijkbaar hoort dit kerkje tot de top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. De noordermuur zou nog van de 11de eeuw zijn.
In Einighausen stond de teller op 60 km. en ik heb mij daar op het eerste het beste terras neergevlijd. Bleek dat 'n ijssalon te zijn. Tja, en waarom niet, het was er warm genoeg voor. Doorheen Geleen ben ik dan zonder problemen kunnen fietsen, ook al was het op de markt over de koppen lopen. Die ijzeren constructie behoort tot 120 kunstwerken in de openbare ruimte van Sittard-Geleen.
Het volgende dorp dat ik aandeed was Schimmert. Het behoort tot de gemeente Beekdalen. Volgens hetgeen ik las op internet, is Schimmert het hoogstgelegen kerkdorp van Nederland, het ligt meer bepaald op het plateau van Schimmert. Uitzonderlijk was daar de kerk eens open en ik wilde binnen wel eens 'n foto maken, maar ik schrok mij 'n bult, er was 'n huwelijksviering bezig, vandaar die minder geslaagde foto. Blijkbaar was die tractor het huwelijksvoertuig.
Terugkeren deed ik oa. via Berg en Terblijt en die onvermijdelijk Geulhemmerberg. En omdat ik wist dat ik vandaag minimaal 102 km. diende te fietsen om die 5.000 km. te halen, heb ik nog 'n ommetje gemaakt via Neerharen en café Mesjeu. Het is daar op dat terras altijd gemoedelijk, je hebt er zo 'n babbel met wildvreemden. Dat is toch hetgeen we moeten hebben in deze opgejaagde wereld, niet ...?
Zo, ik kan weer terugkijken op 'n mooie dag, veel gezien, en toch ook weer 'n goede sportieve prestatie.
Vandaag had ik 'n specifiek doel om naar toe te wandelen, de Hubo in Rekem. De reden was iets technisch, een nachtlampje in onze hal deed het niet meer. En gezien dat lampje nog ander garantie was, hadden wij vanmorgen gebeld om 'n nieuw lampje te bekomen. En dat was voor hen geen enkel probleem.
Ik dus deze namiddag te voet naar Rekem. Veiligheidshalve had ik mijn wandelroute ingegeven op 'n nieuwe wandelapp op mijn gsm, "RouteYou" van Het Belang van Limburg. En geloof het of geloof het niet, onderweg passeerde ik enkele straten waar ik voorheen nog nooit gewandeld had. Op 'n bepaald punt kon ik ofwel naar links ofwel naar rechts. Nu, veel mislopen kon ik niet, maar ik wilde mijn route toch volgen. En heel fijn, die nieuwe app wees mij mooi de juiste weg. Weer een aanwinst dus.
Ik vertrok via de Neerharenweg en de Van Kerckemstraat. In die laatste straat ligt het voormalige Kunstcentrum GLO'ART, opgericht door Maastrichtenaar Willy Gilissen. Hij overleed op 11/4/2023, maar jammer genoeg hebben zijn nazaten geen interesse in het verderzetten van het Kunstcentrum. Nochtans was het wijd en zijd bekend in de tien jaren dat Willy het centrum onder zijn hoede had.
En in de Hubo was er geen enkel probleem met het omwisselen van dat nachtlampje. Een identiek exemplaar kreeg ik mee naar huis. Om niet dezelfde weg terug te nemen, wandelde ik richting Neerharen via de Heirbaan. Zo kwam ik nog eens langs de Sint-Petronellakapel in Rekem. De kapel is van 1620 en opgericht op initiatief van Gravin Antonia van Graffier en Reckheim (vroegere naam van Rekem). Sinds 1981 is het 'n beschermd monument.
Eens in Neerharen begon het zowaar te druppelen, gelukkig was ik in de buurt van fietscafé Mesjeu en kon ik daar onder het terras vluchten. Maar goed ook, heel even viel er 'n flinke bui. Terugkeren deed ik uiteindelijk via de Heirbaan met zijn verschillende oude woningen, de winterverblijfplaats van boten in Tournebride en de eenden even verderop.
Hiermede ben ik weer 'n groot stuk van de namiddag actief geweest. Als ik de weersvoorspelling van morgen bekijk, dan staat er mij niets in de weg om de langere fietstocht te maken die ik al had voorbereid.
Er zou vandaag gefietst worden, en dat is dan ook gebeurd, zij het niet de vooropgestelde route, maar plan B diende ik weer in werking te zetten. Vanmorgen toen ik de krant uit de bus haalde, had ik al direct 'n slecht voorgevoel bij mijn beoogde fietstocht, het was koud, grijs, en de wind was strak. Daarenboven was het vochtig, het regende wel niet maar er hing 'n beetje mist en dat maakte de boel onaangenaam. Fietsen moet plezant blijven, maar in dergelijk weer lukt dat niet.
Ik heb mij daarom maar eerst bezig gehouden met onkruid te wieden. Vervolgens heb ik dan maar plan B opgeduikeld. Het zou in de namiddag 'n fietstocht worden met de stadsfiets. Om toch iet of wat 'n doel te hebben, maakte ik 'n basistocht. Ik zou wel zien hoe de rit evolueerde, bleef het droog, was de wind niet te fel .... enz.
Ik vertrok richting Bilzen om daar even halt te houden aan dat tuinprieeltje. Ik ben er al dikwijls langsgefietst maar heb nooit opgezocht waar dit prieel vandaan komt. Het is blijkbaar gebouwd tussen 1743 en 1749 door Landcommandeur van Alden Biesen, Ferdinand von Sickingen. Oorspronkelijk was het 'n kapel.
Bilzen is in feite 'n lappendeken van vele deelgemeenten, ook Beverst hoort tot Groot-Bilzen. Schoonbeek is dan weer 'n gehucht van Beverst, dit sinds 1878. Het telt ca. 2.800 inwoners en bij de grote fusies van 1977 werden ze 'n deelgemeente van Bilzen. De mooiste parel van dit gehucht is ontegensprekelijk het mooie kasteel.
Een even mooi gebouw, zij het minder groot, is de pastorij in Zutendaal. Gezien ik daar al iets meer dan 30 km. op de teller had, was het tijd voor 'n fris drankje. Vervolgens ging het de Duivelsberg op in Opgrimbie. Op de grens met Rekem was ik vlakbij de Aspermansvijver, altijd in voor enkele foto's. En dan ging het naar Boorsem waar je de Stormvogel ziet, 'n oude molen van eind de 19de eeuw. Deze kwam in de plaats van zijn volledig in 1858 afgebrande voorganger. Zo te zien wordt hij opnieuw opgefrist.
Terugkeren deed ik via het Hangveld in Rekem en de sluis van Lanaken. Uiteindelijk heb ik met mijn stadsfiets toch nog 'n respectabel aantal kms. afgelegd. Het is zelfs warm geworden, zo zeer zelfs dat ik mijn kledij op de wasdraad heb moeten hangen om het zweet te laten verdampen. Voor zei die dit nog lezen, slaap wel of anders, tot morgen.
De goesting was er om vandaag te gaan fietsen, helaas ... de regen van deze voormiddag dacht er anders over. Dan maar plan B in de namiddag, 'n fikse wandeling heen en terug naar Maastricht.
Ik wilde nog eens naar Maastricht wandelen via het smokkelpad, oftewel het pad dat langsheen de woonboten loopt. Dat pad begint aan de brug in Smeermaas aan de Brugstraat. En ik had het al 'n beetje gevreesd, door de regen van de laatste dagen lag het pad er op vele plaatsen nogal drassig bij. Maar goed dat ik de juiste wandelschoenen aan had. Ook die spiegel hangt daar ergens achter die woonboten, vermoedelijk om met de auto veilig uit te kunnen rijden. Die mensen kunnen daar met de auto komen, dit in tegenstelling met het begin van het pad waar je alleen kunt wandelen (desnoods kun je er ook door met de mountainbike).
Aan de Noorderbrug blijven die muurschilderingen nog altijd intact. Op de Markt in Maastricht nam ik 'n korte pauze, 'n tas koffie. 3,00 euro is daar blijkbaar 'n standaardprijs voor alle horecazaken. Terugkeren deed ik via het Bassin en enkele zijkanaaltjes van de Maas.
Maar eerst was ik nog even het gebouw van Cinema Lumière binnengestapt. Het is naast 'n cinema met zes zalen, ook 'n restaurant-café. Sinds 2016 hebben zij hun onderkomen aan 't Bassin. Lumière bestaat als cinema sinds 1976 en kreeg gestaag meer bezoekers (in 2019 bvb. 159.000), vandaar hun verhuis van de binnenstad naar de huidige locatie.
Ik wandelde dus terug via de kleine grens om in Smeermaas mijn laatste foto te maken van het "eilandje".
Morgen, als het weer het toelaat, dan ga ik fietsen. Ik passeer dan normaal gezien Millen en Tüddern in Duitsland en Sittard en Geleen in Ned. Limburg.
Amaaai zeg, dat was gisterenavond 'n flinke plas water die over Lanaken trok. De riolering kreeg het amper geslikt. We horen dat - en vooral, we ruiken het ook - aan onze toiletten. Als die beginnen te klokken en de onderkant van de bril wordt nat, dan weet je dat er op zéér korte tijd, véél water doorheen de rioleringsbuizen aan 't lopen is. Gelukkig was er geen schade.
En omdat de tuin uiteraard ook kletsnat geworden is, was daar geen beginnen aan om er iets nuttigs te verrichten. Gelet op het onstabiele weer in de namiddag, leek het mij plezant om dan maar in de voormiddag 'n mooie fietstocht te maken, weliswaar met de gewone stadsfiets. Ik vertrok naar Maastricht om daar aan 't Basin, links de Wilhelminabrug te nemen richting Eijsden.
In Eijsden stond ik verwonderd te kijken naar dat grote huis dat ze aan het renoveren zijn. Wie heeft daar het geld nog voor om dat in dergelijke toestand te krijgen? Wat verderop, de vaste baan naar Eijsden-centrum, kon ik niet verder of ik kreeg 'n boete aan mijn broek.
In Eijsden ben ik even blijven stilstaan aan die beeldengroep. Het stelt de Cramignon voor, de voorstelling van 'n reidans, vooral gedanst door jongeren in enkele dorpen van Ned. Limburg. Deze dans werd voorgedragen als immaterieel cultureel erfgoed. In dit dorp heb je ook 'n mooi kasteel dat, zo te zien, goed onderhouden wordt.
Op grondgebied van de gemeente Visé, stak ik de Maas over om via het dorp Lixhe terug te fietsen. Je fietst daar over Ravel 7, dat is 'n langeafstandsroute tussen Lanaye en Bouillon. In Opcanne, 'n deel van het vroegere Kanne, zie je een der openingen van de vele mergelgrotten.
Eens terug in Belg. Limburg, ben ik nog even gestopt in Vroenhoven aan de herinnering van de Romeinse Weg. Deze weg, de Via Belgica genoemd, zou gelopen hebben tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen en zou 400 km. lang geweest zijn.
Er moet ook nog gewerkt worden ten huize Meuris. Na ene rustige zondag was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Een haag diende dringend gesnoeid te worden. Voorts was ook ons gazon weer aan 'n maaibeurt toe en de klimop diende hier en daar wat bijgetopt te worden. Als ik zo 'n kijk had op het weer van vandaag, leek het mij het verstandigste om er maar direct aan te beginnen, in de namiddag zou er onweer kunnen zijn.
Ik was juist op tijd klaar om aan te schuiven aan het middageten. Daarna heb ik nog even de buienradar gecheckt om te zien of er nog 'n wandeling inzat vandaag. En dat bleek zo te zijn, regen omstreeks 16u00 volgens het KMI.
De beste optie was daarom maar direct te vertrekken, deze keer naar Zutendaal, om dan met de bus terug te keren. Je kunt uiteraard op de snelst mogelijke manier van punt A naar punt B gaan, maar dat zit natuurlijk niet in mijn genen. Het mag ietsje méér zijn.
Ik vertrok richting de Bessemerberg en de voormalige parking bovenop. Ik zag dat de parking al volledig is opgebroken en dat alles in gereedheid is gebracht om die locatie terug te geven aan de natuur. Op de wijk Bessemer (of Besmer) sta je volledig op de grens tussen Zutendaal links en Lanaken rechts. Die oude woning (in vroegere tijden Hotel Cops) zijn ze mooi aan het restaureren. Op te merken is dat de naam Cops behouden is gebleven boven de toegangsdeur.
Verder volgde ik in Zutendaal ook voor 'n deel het fietsroutenetwerk, oa. pt. 252. Aan de Maastrichterstraat heb je de kapel van O.L.Vrouw van Banneux. De kapel werd opgericht in 1957 als dank voor de genezing van 'n kind uit die wijk. Via de Sprinkelestraat keerde ik terug naar het centrum om daar mijn bus te nbemen. Lang heb ik niet moeten wachten.
En nu ik dit schrijf is er zwaar weer op komst. We mogen ons schrap zetten. De eerste regen is al aan 't vallen.
Na mijn mooie fietstocht van gisteren, was het vandaag tijd voor 'n rustige wandeling, rustig in de zin van langzaam voortbewegen. Het was al relatief warm deze ochtend en ik had eigenlijk geen zin om bezweet terug thuis te komen. Ik had mij eerst gekleed om naar de bakker te gaan, maar na de koffie trok ik toch maar mijn wandeltenue aan. Maar zoals gezegd, ik haalde vandaag net geen 5 km/uur.
Ik wilde nog eens doorheen het bos naar Gellik wandelen. Ik vertrok daarom via de school in Sparrendal om dan in het bos aan het eerste kruispunt links af te slaan. Het is vooral in het eerste stuk, doorheen de zandpaden baggeren en je hebt hier en daar ook wat hoogteverschillen. Uiteindelijk kwam ik uit op het fietspad tussen Zutendaal en Gellik. Daar zag ik dat vele mensen aan het profiteren waren van het goede weer, wandelaars, wielertoeristen met hopen, dagjesfietsers en hier en daar ene jockey.
Ik ben nu zelf ene wielertoerist, maar als je de snelheid ziet van sommige groepen, dan kan ik alleen maar zeggen: onverantwoord op die smalle paden. Die mannen malen tochten van 100 km. en meer af tegen snelheden van méér dan 30 km/uur. Ik zou dat niet meer kunnen/willen.
In Gellik kwam ik uit op de Zilverdennenlaan. Ik wandelde richting het centrum, oa. langs het oude klooster en de kerk. Daar nam ik de trappen naar beneden. De kerk van Gellik ligt op 'n helling, je ziet de kerk dan ook liggen vanuit alle richtingen.
Veel foto's heb ik vandaag niet genomen, wel had ik nog ene babbel met 'n dame die in mijn jeugd in dezelfde straat woonde.
Wat deze namiddag nog brengt, ik denk dat ik met de benen omhoog ga en naar de koers ga kijken.
Ik weet het, ... al mijn derde fietstocht van deze week. Uiteraard is daar niks mis mee, het is mijn passie en als het kriebelt, dan moet je fietsen. Het weer diende zich vandaag weer prima aan, niet te warm, droog en de wind .... ik had mijn route zo gemaakt dat ik 'n heel eind door de bossen kon rijden. Nee, echt last van die wind heb ik dus niet gehad.
Gisteren toen ik op bezoek was bij mijn vriend Hubert, had hij mij 'n nieuwe app op mijn gsm laten plaatsen, 'n app die de nrs. van het fietsroutenetwerk volgt. Vandaag heb ik die eens uitgetest, niet vanaf het begin, maar ergens halverwege. En idd. hij pikt direct het punt op waar je staat en wijst je verder naar het volgende knooppunt. Om toch een test te doen, was ik opzettelijk even verkeerd gereden. En ja, hij gaf mij 'n alternatief om naar het juiste knooppunt te fietsen. Nu ga ik die app niet voortdurend gebruiken, dat zou teveel energie vragen van mijn gsm, die nieuwe "app 01" en mijn Strava-account tesamen.
Ik vertrok in Lanaken via de Bessemerberg, 'n kleine helling die door myCols als dusdanig herkend wordt, met dien verstande dat je de juiste weg naar de top van de Bessemerberg neemt. Via Zutendaal ging het naar Genk met ondermeer het recreatiegebied Kattevenne. Op 'n bepaald moment dacht ik dat ik dronken was, .... grapje, ... maar best toch niet de groene lijn te volgen. Vervolgens fietste ik langs het stadion van KRC Genk en de voormalige koolmijn van Waterschei.
In Meeuwen ben ik even gestopt aan die mooie vijver, gelegen aan de bronloop van de Abeek. Die twee eenden hadden geen schrik en hebben staan bedelen om 'n stukje boterham. Normaal mag het niet maar ik heb ze beiden 'n miniem stukje gegeven ter grootte van 'n pinkuiteinde.
Wat verderop, en omdat het al twaalf uur was, ben ik toch opnieuw gestopt voor 'n stuk kersenvlaai, koffie en cola, dit in de Bullenschool. Voor 7,20 euro ben je niet bestolen, zeker niet met zo 'n groot stuk vlaai. Een mijner vrienden, Peter, wil al lang eens met mij meegaan naar dit punt, maar het komt er maar niet van. Na zijn pensionering kreeg hij 'n werkaanbod voor één dag in de week, iets totaal anders dan in zijn actieve loopbaan. Maar die ene dag werden er uiteindelijk meerderen en ik geloof dat hij nu bijna alle dagen actief is. Maar wie ben ik om hem te laten weten dat hij ook nog moet genieten van het leven. Misschien doet hij dat wel in zijn nieuwe job. Hoe ook, ik kon het niet laten om hem wat te jennen met 'n foto van de vlaai.
In Ellikom ook even gestopt aan die kader met 'n affiche, verwijzend naar Pieter Bruegel de Oude. Verder ging het oa. naar Opoeteren, Neerglabbeek, As (daar aan de fietsbrug zag ik in 'n flits dat ik fietser nr. 759 was vandaag) en Mechelen a/d Maas. In die laatste gemeente staat al jaar en dag 'n ijskar strategisch opgesteld aan het kanaal. Voor mij geen ijs, maar 'n frisse pint in Herbricht aan de Maasbar. Het terras zat zo goed als vol.
Tenslotte ben ik via Smeermaas en Veldwezelt teruggekeerd. 105 km. op de teller, niet slecht en totaal geen klachten onderweg, niet van de fiets en niet van de mens. Tenzij, ... héél raar, ... de eerste 5 - 6 kms. piepte mij achterrem verschrikkelijk, maar eens in Zutendaal was het gedaan met piepen. De rem zal vermoedelijk ook opgewarmd moeten zijn zeker ...? En om even terug te komen op fietser nr. 759 zijn, het bewijst dat onze provincie 'n fietsprovincie bij uitstek is.
Onze kleinzoon was vandaag bij ons en hij heeft ons - zoals steeds - goed bezig gehouden. Daarna kon ik gaan wandelen, nog eens in eigen dorp, meer bepaald naar Pietersheim.
Ik vertrok aan dat poortje op de Sprokkelstraat. Je moet daar enkele honderden meters lopen op 'n houten vlonder. En dat je best op die vlonder blijft, dat voelde ik op verschillende plekken waar die vlonder wat op-en-neer bewegingen maakte door de natte ondergrond. Aan de kinderboerderij koos ik voor 'n smal pad doorheen het bos. Op het eind van het pad ben je zo aan de burchtruïne.
Terugkeren deed ik via de Wijnwijk en de Wijngaardstraat. Nadat ik nog even vriend Hubert bezocht had, diende ik nog naar het centrum te wandelen om enkele medische producten af te halen. Daar zag ik ook dat er al verschillende auto's zijn toegekomen die dit weekend deelnemen aan het Oldtimertreffen. Daar staan enkele pareltjes tussen.
Morgen zaterdag, ga ik vermoedelijk weer fietsen. Dadelijk eens bekijken vanwaar de wind komt om met die wijsheid, mijn route te bepalen.
Normaal gingen wij vandaag naar Hasselt, wat shoppen en ergens eten, maar de gezondheid van mijn halve trouwboek liet het vanmorgen 'n beetje afweten. Dus maar geen risico's nemen en thuis 'n beetje bekomen. Ik had dan de tijd voor mezelf. In de voormiddag heb ik al onze lavendelstruiken gesnoeid en in de namiddag had ik goesting om te gaan fietsen. Het weer was goed, niet teveel wind en de temperatuur zat goed.
Ik kon het weer niet laten, mijn rit ging weer naar het heuvelland rond Valkenburg en Gulpen. De reden is natuurlijk niet ver te zoeken, de wegen zijn daar prachtig en ik kon onder 'n stralende zon fietsen. Ik vertrok via de Noorderbrug in Maastricht om vervolgens naar Houthem te rijden. Dit is 'n kerkdorp in de gemeente Valkenburg. De oudste schriftelijke bewijzen van het bestaan van Houthem, dateren van 1096. Op 1/10/1940 ging het dorp op in Valkenburg. Om het dorp uit te rijden, diende ik de Vauwerberg op te rijden, 'n klimmetje van 0,7 km. met 'n max. stijgingspercentage van 12%. De kapel in Houthem dateert van 1902.
In Wijlre had ik weer 'n mooi zicht op de weidse natuur. Vervolgens ging het naar Gulpen, 'n stad die ik geregeld passeer. Boven op de berg zag ik 'n koppel effe pauzeren, zij met ene elektrische fiets en op het gemak iets aan het drinken, hij met de gewone koersfiets, maar stevig uithijgend over zijn stuur.
Normaal had ik van Gulpen moeten terugfietsen richting Maastricht, maar er zat nog veel jus in de benen, dus ik besloot om links af te slaan richting Banholt en Mheer. In dit laatste dorp nodigde 'n mooi terras mij uit om even te pauzeren. Mheer is ook 'n kerkdorp, tot 1982 zelfstandig maar sinds 1/1/2011 horende bij Eijsden-Margraten.
Om terug te keren reed ik oa. langsheen de Mariakapel in Rijckholt. De kapel dateert van 1960 en het dorp telde ln 2022, 615 inwoners. Ook dit kerkdorp hoort bij Eijsden-Margraten.
Uiteindelijk kwam de grens in Smeermaas in zicht en via het Kerkplein in Lanaken ging ik rechtstreeks naar huis. Ik had juist de tijd om mij te verfrissen voor het avondeten. En dat Oldtimertreffen, dat is nu dit weekend weer.
Morgen hebben we de kleinzoon enkele uurtjes thuis.
Je hebt wandelingen en je hebt mooie wandelingen, wel, van dat laatste soort heb ik vandaag genoten. Ik wilde nog eens in Bilzen gaan wandelen en meer bepaald naar het kasteel van Alden Biesen. Mijn vrouw vroeg me of ik naar de Reniwi-Tour wilde gaan kijken, met start in Riemst en met aankomst in de buurt van Alden Biesen. Uiteraard wilde ik de renners wel eens zien maar het was geen "must", mijn tocht doorheen de natuur sprak mij zoveel meer aan.
Ik had thuis mijn route bepaald aan de hand van het fietsroutenetwerk en volgde de nrs. 85 - 108 - 68 -85. Ik vertrok aan het station van Bilzen. Ik was nog niet aan de grens met Hoeselt of ik zag 'n grote groep orthodoxe Joden wandelen. Deze mensen zie je niet rap in onze contreien. Waren ze op uitstap??
Eens op grondgebied van Hoeselt, kwam ik toe in de Holle Weg en het kapelletje boven op de helling. Ze noemen deze kapel de Jeugdkapel omdat diverse jeugdverenigingen van Hoeselt deze kapel bouwden einde WO II. En dan kwam ik toe in het dorp Rijkhoven. Naar Alden Biesen toe, loopt de straat stevig omhoog. Bijna bovenaan kun je naar links, wandelen doorheen de boomgaard van het domein. En iets verder zie je dan het kasteel in al zijn pracht. Het is de achterkant die je ziet. Op de foto van de binnenplaats zie je rechts vóór, 'n witte deur, dat was de verblijfruimte van de laatste kasteelheer Jonkheer Armand Roelants du Vivier. Hij gebruikte slechts 'n bescheiden ruimte om te leven. Het kasteel werd op 8/3/1971 geteisterd door 'n enorme brand, maar alles werd weer in alle pracht heropgebouwd.
Mijn pauze nam ik in het Gasthuis, daterende van 1616, vooraan aan de toegangspoort. Terugkeren deed ik via de wijk Leten en de afdaling van de Katteberg. Daar staat 'n herinnering aan wat ooit 'n tramspoor was tussen 1910 en 1948. Kort aan De Kimpel, heb je diverse vijvers, 'n rustplaats voor de bewoners van het nabijgelegen rusthuis.
Alden Biesen was eertijds 'n Landcommanderij van de Duitse Orde, ontstaan in de 13de eeuw tot 1795. Nu is het eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.
Het was wel warm vandaag, maar ik heb er van genoten. En de koers?? Niks gezien, ik diende bijna 'n uur te wachten op de doorkomst vóór het kasteel en daar had ik geen goesting voor. Ik diende nog de bus terug naar Lanaken te nemen.
Het spreekwoord zegt: "je moet het ijzer smeden als het heet is", dat is hetgeen ik vandaag deed. Ik had gezien dat het qua weer, een der betere dagen zou zijn, droog, niet te veel wind en niet al te warm. Ideaal weer dus om te fietsen. Deze keer werd het 'n vlakke rit, de bergjes heb ik wel effe gehad voor 'n tijdje. Het werd Maasbracht, ten noorden van Roosteren. Op voorhand had ik mijn route zo gemaakt dat ik twee keer de Maas zou moeten oversteken met het veer, op de heenrit in Uikhoven, en om terug te keren, in Ohé en Laak.
Nadat ik gisteren mijn fiets grondig had gereinigd kon ik omstreeks 10u00 vertrekken. In Uikhoven waren we met 'n achttal om de Maas over te steken. Vervolgens fietste ik over gekende wegen en door dorpen zoals Stein en Obbicht. In dat laatste dorp vond ik die woning wel kleurrijk. In Roosteren aan de kerk nam ik even de tijd om enkele boterhammen binnen te spelen. Wat verderop in Echt, had ik effe 'n sanitaire stop nodig. Hilarisch werd het toen enkele varkentjes kwamen kijken wat ik aan het doen was.
En dan kwam mijn doel voor vandaag in 't zicht, Maasbracht. Ik ben niet tot in het centrum gefietst, dat zou wat te ver om zijn geweest, dus mijn pauze heb ik er niet genomen. Het volgende dorp op mijn route was Stevensweert. Hier zie je de Oude Maas nog, 'n oude rivierarm van de Maas, na 1850 afgesneden. Dit stuk rivier is 6,7 km. lang en loopt tussen Aasterberg en Maasbracht. In vroegere tijden vormden Maasbracht - Stevenweert en Ohé en Laak 'n eilandje, nu is het 'n schiereiland.
In Ohé en Laak nam ik weer het veer, ik kon nog net mee als nr. 12. Er mogen slechts twaalf personen per keer mee over, 'n groepje van acht diende te wachten tot de volgende overvaart. Eens op Belgisch grondgebied, vanaf het dorp Ophoven, had ik de pauzeplaatsen voor het uitkiezen. Mijn keuze viel op "d'n Sjeiven Dörpel" in Maaseik. Voor 7,80 euro had ik 'n mooi stuk taart, koffie en ene cola.
Nadien ging het via Wurfeld richting het oude kolenspoor naar As. Het is daar gewoon rechtdoor fietsen en het was er vandaag ongewoon rustig. Normaal is het daar drukker met meer fietsers en ook wandelaars. In As aan het station stonden de fietsen rijen dik. Het was lang wachten op 'n nieuwe uitbater in het oude station. Zo te zien heeft zijn aanpak succes.
Ik fietste terug via de Salamander in Maasmechelen en Rekem. Nu ik de hartelijke ontvangst heb ontdekt bij Mesjeu in Neerharen, ben ik ook vandaag daar gestopt voor 'n fris biertje.
Het was vandaag al bij al, 'n rustige rit. Ik heb niet al te snel gefietst, en voor de rest, enkel in Echt heb ik even de weg moeten zoeken wegens wegenwerken. Morgen wordt weer 'n wandeldag. Nog even bekijken waarheen.
Maandagnamiddag, het is alweer tijd om mijn verslag van vandaag neer te pennen. Deze voormiddag heb ik wat tijd besteed aan het grondig proper maken van mijn koersfiets (lees: ontvetten, derailleur en ketting proper maken). Ik ben er toch effe mee bezig geweest, en niet in het minst met achteraf mijn handen ook te ontvetten. Ik weet wel, handschoenen houden je handen proper, maar ik voel graag wat ik vastneem. Maar hij is weer proper en kan morgen gebruikt worden voor mijn tocht naar Maasbracht.
In de namiddag rond 13u00 ben ik vertrokken naar Maastricht. Eerst doorheen het veld met wat verderop 'n zicht op die paar woningen aan de Lanakerweg, 'n straatje waar ik al eens doorheen wandel. De Sandersweg fiets ik al eens in als ik op weg naar huis ben. Je hebt daar 'n korte klim van 500 meter met 'n max. stijgingspercentage van 7%. Het is de ideale helling om helemaal op het einde van je rit nog eens te testen hoeveel "jus" er nog in de benen zit.
Vervolgens wandelde ik over de Noorderbrug met zicht op de oude spoorbrug. Eens de Maas over kon ik nog wat flaneren langs het water en kon ik ook 'n foto maken van de Sint Servaasbrug vanuit 'n andere hoek. Wat verderop ligt het stadsdeel Wyck. Het is daar fijn wandelen met vooral veel alternatieve winkels. In vroegere tijden bleven de toeristen en wij Belgen, altijd aan de andere kant van de Maas, maar tijden veranderen en nu is het soms over de koppen lopen in Wyck.
Via de voetgangersbrug stak ik weer de Maas over om onder de Helpoort door te stappen (vroeger ook wel eens Jekerpoort genoemd). Deze stadspoort is van 1229. Een koffie wilde ik drinken op het O.L.Vrouweplein. Toevallig was daar 'n muzikant het plein aan het animeren. En mannen onder ons, wie zich geroepen voelt om het Mastreechter Staarkoor te vervoegen, ga uw gang. Dit mannenkoor is trouwens ontstaan in 1883 met 60 leden en treedt nu nog geregeld op met het orkest van André Rieu. En ja, die duiven zijn niet weg te denken aan de Wilhelminabrug. Telkens ik er voorbij kom, zie je ze in grote aantallen.
Zo, dat was het weer. Mijn bus was op tijd om mij terug naar Lanaken te voeren, en zoals gezegd, morgen ga ik fietsen.
In tegenstelling tot gisteren, heb ik vandaag wat minder te vertellen. Misschien dat het weer van gisteren nog 'n item is om het over te hebben. In Lanaken is het pas beginnen te regenen rond de klok van 19u00, dit in tegenstelling tot andere delen van het land waar het soms lelijk heeft huisgehouden. Ik heb dus mijn fietstocht in prima omstandigheden kunnen afwerken, zij het dat er wel veel wind was.
Vandaag was het gewoon met 'n ommetje naar de bakker gaan. Ons brood en broodjes waren besteld, het maakte dus niet uit wanneer ik er zou toekomen. Ik vertrok mijn wandeling via de Henri Dunantstraat, vervolgens de Blindevijversweg en dan de Sprokkelstraat in. Daar aan dat hek moet ik nog eens binnenstappen. Je wandelt daar over 'n smalle houten vlonder, maar dat was deze voormiddag minder aan de orde, zeker gelet op de vele regen van gisterenavond. Het kan daar al eens glad zijn.
Ik wandelde gewoon mijn geijkt pad, recht omhoog naar de Bessemerberg. En wie nog wat hout nodig heeft voor haar/zijn kachel, laat het mij weten, ik weet nog 'n stapeltje liggen ... ha, ha, ha. Boven op de Bessemerberg zijn ze de voormalige parking aan het ontharden om dat stukje grond terug te geven aan de natuur. Voorheen was dat 'n uitmuntende plaats voor de vele wandelaars om daar hun auto te parkeren. Maar toen ook drugs en seks daar te koop bleken, werd deze parking grimmig en de vele recreanten voelden zich er niet meer veilig. Tenslotte heeft het gemeentebestuur ingegrepen door eerst de parking af te sluiten, en nu, door ze helemaal te verwijderen.
Aan de andere kant van de grote weg ben ik teruggewandeld naar de Pannestraat en de bakker. Ik kon het niet laten, maar die paarden wilde ik wel nog fotograferen. Wat deze namiddag gaat brengen, dat zal afhangen van de goesting van ons beiden. Morgen zal er ook gewandeld worden, voor overmorgen dinsdag geven ze mooi weer, ideaal om te fietsen.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Eddy Meuris
Ik ben een man en woon in Lanaken (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/03/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen - fietsen - genealogie - schaken.