Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
04-08-2011
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgische Limburg Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Nog 5 meter te gaan en we zijn in het biermekka van Tilburg!
Na het bezoekaan de Trappistenbrouwerij van Koningshoeven trokken Geroen en ik richting Tilburg. Het *ABT* Café Kandinsky was ons nieuwe doel. We hadden er een ontmoeting met Fiona De Lange, DE dame die momenteel het bier in Nederland aan populariteit doet stijgen. Fiona heeft niet alleen haar drukbezochte bierblog die ze dagelijks met biernieuws aanvult, maar heeft ook haar eigen bedrijf AlleZ PR & Communicatie (www.allez.nl.). Via deze onderneming schrijft ze redactioneel voor de Nederlandse magazines Bier, en Mitra, maar ook publicaties voor dagbladen. De website van Brouwerij Huyghe is ook van haar hand. Naast schrijven is ze ook moderator bij biervoorstellingen. Haar laatste verwezenlijking die de pers haalde was een bierproeverij en rondleiding in de Trappistenbrouwerij Koningshoeven. Enkel en alleen voor vrouwen Een 150 vrouwen kwamen op de uitnodiging af. Hopelijk komt er in België ook zo'n lovenswaardig initiatief? Een veelzijdige dame dus die we maar al te graag voor een tweede maal wilden ontmoeten.
vlnr : Ilja Thonhauser (vriend van Fiona), ikke , Geroen en Fiona. Wij poggen van een Nederlands biertje, Fiona en vriend kozen voor een Belgisch gerstenat.
Biertempel - De Kandynski Telegraafstraat 58 5038 BM Tilburg
Net zoals de Beyerd is biercafé Kandinsky aangesloten bij de Alliantie van bier tapperijen. *ABT* is een soort samenwerkingsverband van diverse biercafés verspreid over geheel Nederland. Ze hebben door hun inzet bekendheid gegeven aan het speciaal bier. De alliantie viert dit jaar haar 25 jarig bestaan.
De Kandinsky die de naam draagt van een Russische Franse kunstschilder is het mekka voorbierliefhebbers in Tilburg. Ze beschikken over een uitgebreide bierkaart met hoofdzakelijk Belgische bieren. Met 200 bieren op de fles en acht bieren op de tap stellen ze hun veeleisende bierklanten tevreden.
Het interieur is er warm en sfeervol. Een mooi voorbeeld van een bruin café.
Biercafe Kandinsky - The place to beer !"
Geroen en ik proefden het vatbier van de maand. en een tweetal bieren van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.
Goudkleurig wazig biertje met witte schuimkraag. Moutige neus
De aanzet is zoet en heeft meteen een volle lekkere smaak
Gevolgd door een hoppige bitterheid. Ook nu en dan een fruitprikje. zelfs geroosterde toetsjes. minieme kruidige smaken geven het bier de nodige schwung. Lekker bier met een licht bittere afdronk.
De eerste dag van onze tweedaagse zat er op! we moesten nog een kleine 50 km rijden om ons Hotel Bed & Breakfast "De Oude Bank" te bereiken in de gemeente Bergeijk. Nederland kan ons meer dan bekoren op biergebied! Wij komen zeker terug! De volgende dag doorkruisten we het prachtige Belgische Limburg met bezoeken aan biercafé De Bierkaai, Brouwerij De Dool, Brouwerij Wilderen en om af te sluiten nog een bezoekje aan De Stropop in Zoersel.
Maar daarover meer in de fotoreportages die volgen!
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (3)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
3 : Witte Trappist
Vooraleer we de brouwerij bezochten (zie vorige reportage) deden Geroen en ik ons te goed aan een lekkere maaltijd buiten op het terras van het prachtige proeflokaal. Op het menu baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist Daarbij degusteerden wij een uiteraard hetzelfde bier van t vat.
De Witte Trappist (5,5% Alc.Vol.) van La Trappe is voorlopig het
enige trappistenwitbier op moedertje aarde. Het biertje wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en heeft een nagisting op de fles.
Genieten op het prachtige terras van het proeflokaal. Wetende dat er straks een rondleiding volgt in de prachtige brouwerij. Voor een bierfanaat is dit pas leven
De Baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist en handgesneden frietjes. Een witte Trappist begeleid het gerecht.
De naam Witte Trappist kan twee betekenissen hebben.
Het wijst naar de bijnaam Witte Monniken die de Trappisten van Koningshoeven vroeger kregen. Of de witte Trappist een echt witbierprofiel heeft, heb ik het raden naar? maar de aromas en smaak benaderen een witje of tarwebier..
Op elke tafel wordt er een flesje met een nummer geplaatst met nog een extrabordje op een metalen stengel. Voor de diensters is het een koud kunstje om uw bestelling dan te bezorgen.
De Witte Trappist met op de achtergrond de oude mouterijtoren.
Witte Trappist van 't vat 5,5%Alc.Vol.
Wazig gouden biertje
Met romige witte schuimkraag.
Het aroma is fris zurig (citroen)
Ook tarweprikkels
De smaak is prettig fruitig Onze smaakpapillen worden verwend met
Diverse smaken van zomers fruit. Citroen en sinaasappel laten zich opmerken.
Kruidige toetsen zorgen voor een aangename afwisseling
Het biertje heeft een matige body
Zoete kruidige afdronk.
Aangenaam fris bier die door de zonnewarmte en met de nabijheid
van de abdij nog veel lekker smaakt.
Naast deze witte trappist brouwt Koningshoeven nog acht andere bieren die het Trappistenlabel mogen dragen :
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (2)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
2 : De brouwerij
Na een lekker middagmaal, kwam Exportmanager Vic Jaenen ons halen om de brouwerij te bezoeken. Na Orval, Rochefort, Westmalle en Achel is dit de vijfde Trappistenbrouwerij die ik bezoek. Nog Chimay en Westvleteren te gaan! In tegenstelling tot de Trappistenbrouwerijen in België staat de brouwerij van Koningshoeven open voor publiek.
Dit grote bakstenen gebouw, met de schoorsteen nog op de top, is de rijk geornamenteerde mouttoren. Vroeger gebruikten de monniken de oven om hun eigen gerst te mouten. Omdat dit een heel zwaar werk was en er niet zoveel monniken meer waren werd alle mout aangekocht van professionele mouters. De poort heeft u toegang naar de brouwerij.
Tunc vere monachie sunt si labore manuum suarum vivunt
Dan zyn zy waarlyk monikken als zy van den arbeid hunner handen leven
Regel H. Benedictus Hoofdstuk 48
Het oude brouwhuis De Schaapskooi. In 1987 besloten de broeder tot een grondige modernisering van de brouwerij. Een volledig nieuw brouwhuis werd gebouwd.
Op de binnenkoer van de brouwerij kun je de vijf torens van de abdij zien. De brouwerij wordt momenteel helemaal gerenoveerd.
Een middel om het goed te doen is : niet 'heilig' willen heten voor je het bent H. Benedictus - 4,62
De mouttoren gezien van op de koer van de brouwerij.
Een oude maar goed onderhouden brandweerwagen, geparkeerd naast de brouwerij De monniken waren duidelijk in staat om in het midden van de 20e eeuw! de behandeling van hun eigen branden te bestrijden. Een anekdote : De monniken mochten niet praten, dus gebruikten ze een speciale gebarentaal bij het communiceren van broeder tot broeder. Het gebruik van de telefoon zouden ze hanteren als een eenvoudige morse code, door te kloppen op de ontvanger. De enige uitzondering op deze regel was als er brand uitbrak, dan mochten de monniken bellen en het woord "vuur" roepen!
De oude bakkerij staat nog altijd in zijn hoedanigheid zoals vroeger. In de nieuwe bakkerij wordt brood gebakken voor de abdij en de kloosterwinkel. De populaire broden zijn bierbostel- en krentenbrood. Het bierbostelbrood is bereid van het gerst dat overblijft ná het brouwproces en is daardoor vitamine- en vezelrijk. Naast brood worden roomboterkoekjes en chocolade (tabletvormen) gemaakt, die het logo van de abdij dragen.
Hoe eenvoud mooi kan zijn! Een Trappistenstilleven in de oude bakkerij
De Brouwerij
In 1884 begonnen de monniken van Koningshoeven trappistenbier te brouwen. Bierbrouwerij De Koningshoeven, een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het enige Nederlandse trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.
Er is bijna altijd bier tekort. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. In 1999 bedroeg de productie amper 11.000 hl. Vorig jaar 2010 bedroeg de reeds 42.000 hl. Daarnaast ook nog ongeveer 20.000 HL voor derden gebrouwen. Het huidige volume bedraagt dit jaar al 48.000 hl
Exportmanager Vic Jaenen die ons door de brouwerij rondleidde. Waarvoor onze oprechte dank!
Al wat het klooster bezit, moet hij beschouwen als vaatwerk dat voor de altaardienst bestemd is H. Benedictus - 31,10-11
Drie brouwketels met achteraan de kamer met het besturingssysteem. Inhoud 144 HL waarbij je natuurlijk ruimte moet hebben voor het schuim. De beslagketel was vroeger tevens kookketel 144 HL
Het roerwerk
De oude mooie koperen brouwinstallatie
8 à 10 cylindroconische gistingstanks tanks van +/- 12.000 hl. Gisttanks zijn uitgelegd op 2 of 3 brouwsels dus effectief ( netto 300( 4x) - 450(8X) HL per stuk; Bruto 405 en 585 HL).
"Een middel om het goed te doen : elke dag de dood voor ogen houden" H. Benedictus - 4,47
De bottelarij en vatenafvullijn bevinden zich in een prachtig kader! Bemerkt de muurschilderijen en de terugkerende spitsbogen. De productie is verdeeld als volgt 90 % flessen / 10 % vaten Het is een Belgische vatenafvulllijn.
Opslag voor export!
Ook Trappistenbrouwerij Koningshoeven experimenteert volop met bier gerijpt op vaten. Momenteel gebruiken ze 5 soorten vaten De nieuwste testen zijn nu aangevat op Rum vaten !
Info : Vic Jaenen Notities : Geroen en brouwmeester Lodewijk Swinkels
Veel meer info over Trappistenbrouwerij Koningshoeven vind u op :
De Ledenaren beschikken eindelijk over hun eigen biertje. Ze hoeven voortaan niet meer jaloers te zijn op de omliggende gemeenten die reeds beschikten over een eigen gerstenat.
De Ledenaren hebben hun bier te danken aan maar liefst vijf jubilerende verenigingen die samen kwamen voor een gezamenlijke viering.
Toneelkring Vreugd en Deugd, De Landelijke Gilde, het Davidsfonds, de Heemkundige Kring Heemschut en de 11 juli-organisatie LEEuwFEESTEN.
De naam Hovaardig boerke verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars.
Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op de toren van hun St. Martinuskerk.
In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers. Lede heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade.
Men moet weten dat zulk een bouwwerk wat meer uitstraling geeft dan een gewone "dakgoot" en aldus een zeker symbool van rijkdom weergeeft. Deze rijkdom moet toch wel een beetje toegeschreven worden aan de massale toeloop van bedevaarders de tijd van toen. Of heeft het iets te maken met de spotnaam
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
1 : Rondom de brouwerij
Na het bezoek aan het *ABT* Café De Beyerd ging onze reis verder. Een 40-tal km verder lag onze nieuwe bestemming. En wat voor een? Trappistenbrouwerij Koningshoeven in Berkel- Enschot. Via dorpjes zoals Bavel, Gilze en Goirle en ja we reden ook door klein Zwitserland bereikten we ons reisdoel. Om 14u30 hadden we pas een afspraak met Vic Jaenen Exportmanager van de brouwerij. Dus nog tijd om te eten en de omgeving te verkennen.
Bij aankomst werden we onmiddellijk geconfronteerd met de rust die de omgeving van de abdij uitstraalt. Bossen, vennen en landbouwpercelen, een gebied van zon 160 hectare rondom de abdij moet de bezoeker een gevoel van ontspanning geven. Het is precies of u zich gezonder voelt. In deze omgeving trekt u zich terug uit het dagelijkse drukke leven. Mijn liefde voor abdijen en kloosters is er nog groter op geworden.
Toch indrukwekkend de hoofdingang van het klooster
Trappisten in de meierij
Het imposante gebouwencomplex achter de toegangspoort van deze abdij is een goed voorbeeld van de neogotische bouwkunst uit de laatste decennia van de 19e eeuw. Het gehele complex kwam tot stand in de periode 1891-1893. Hier leven de paters die hun brood verdienen met het befaamde Trappistenbier.
Tegen het einde van de 19e eeuw bedreigde de Franse overheid het kloosterleven. Om het voortbestaan van de trappisten veilig te stellen trok in 1881 een groep monniken vanuit het klooster Sainte-Marie-du-Mont in Frans Vlaanderen naar Nederland. In drie boerderij op de grens tussen Tilburg en Berkel-Enschot vestigden zij het Trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven. Deze boerderijen waren ooit eigendom van Koning Willem II, vandaar de naam Koningshoeven. Koningshoeven is een van de vijf Trappistenkloosters in Nederland, maar is voorlopig het enige met een brouwerij.
De leer van Benedictus schrijft voor dat de paters Trappisten moeten leven van de arbeid hunner handen. Vanaf 1884 is besloten dit te doen door het brouwen van bier en dat jaartal markeert de geboorte van het ze beroemde bier La Trappe. Alleen wanneer bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij mag het Trappistenbier worden genoemd. Bierbrouwerij De Schaapskooi dankt zijn naam aan een van de oude boerderijen, die vroeger op het abdijterrein stonden.
Benedictus Trappisten leven volgens de regels van Benedictus van Nursia (6e eeuw, Italië). In de 11e eeuw ging een groep Benedicijner monniken naar Citeaux. Dit was het begin van de Cisterciënzer Orde. Na periode van bloei en verval voerden de monniken van de abdij van La Trappe in Soligny in Normandië een hervorming door. Zij gaven de naam aan de Trappistenorde.
Niet alleen wordt er bier gebrouwen in De Koningshoeven. Ze doen ook aan Ecologische verantwoordelijke teelt. De Diamant-groep is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wie groene vingers heeft, werkt bij Groen Xtra, een onderdeel van de Diamant-groep. Hieronder valt ook de kwekerij, die zich bevindt op het abdijcomplex van Koningshoeven. Hier worden vooral bodem bedekkende heesters voor de particuliere en gemeentelijke
markt gekweekt. Daarnaast worden de medewerkers ingehuurd om de groenvoorziening rond
abdij en brouwerij te onderhouden.
Enkele perceeltjes zijn afgelopen voorjaar voor het eerst zonder bestrijdingsmiddelen ingezaaid.
In het groen verscholen, een zwemvijver. Hier zouden de broeders op warme dagen indertijd afkoeling hebben gezocht.
Nog een speciale plaats op het domein. De dames die de abdij bezochten mochten niet verder gaan dan dit punt.
Een wonderlijke plek op het domein. De Mariakapel. Een eenvoudig plekje waar je even tot rust kan komen. Een plaats waar je altijd welkom bent.
Het bescheiden hoppeveld van de abdij. Klein maar o zo mooi!
Midden in de prachtige tuinen van het Trappistenklooster ligt het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier kunt u heerlijk genieten van de Trappistenbieren van La Trappe, en lunchen op het uitgebreide terras.
.
Het gebouw heeft eenzelfde uitstraling als de boerenhoeven die in de tijd van Koning Willem II rond de abdij van Koningshoeven stonden. Het proeflokaal heeft onder meer een eigen filmzaal
Het prachtige proeflokaal met rieten dak. Op 1 mei 2008 werd het voor het eerst in gebruik genomen.
Het prachtig en gezellig terras.
Het interieur oogt heel mooi en is modern. maar toch behoud het de stijl van de abdij.
Rechts van het poortgebouw is de kloosterwinkel van de abdij. Die is voor iedereen vrij toegankelijk. Te koop zijn de soorten La Trappe-bieren van de brouwerij en hun bijbehorende glazen. Uit eigen huis zijn ook brood- en banketprodukten. Verder worden in de winkel voornamelijk artikelen verkocht die in andere kloosters zijn gemaakt, zoals zeep, kaas, jam en mosterd. Daarnaast zijn er likeur, kaarsen, iconen, devotiebeelden en kunst- en fotokaarten te koop.
Ook de Quadruppel Oak Aged uit verschillende batches is er te koop
In de volgende reportage gaan we samen met Exportmanager Vic Jaenen door de poort van deze oude mouttoren op bezoek in de brouwerij.
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 1 : De Beyerd in Breda
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
Belgisch Limburg
Elke Belgische bierliefhebber weet dat bier momenteel grote furore maakt in Nederland. Daarentegen beschouwen bierleken Nederland nog altijd als een pilsland met slappe biertjes
Maar niets is minder waar Sinds de jaren negentig is de belangstelling en waardering voor de traditionele Nederlandse bieren sterk toegenomen. Vooral de laatste jaren is er een echte opmars bezig.
Kleine nieuwe Brouwerijen veranderen er stelselmatig het bierlandschap en brengen
lekkere originele bieren op de markt, bieren met een uitgesproken smaak en karakter.
Jammer genoeg zijn de bieren moeilijk te vinden in België, tenzij bij de betere dankenhandels en dan nog is het aanbod beperkt.
De belangenvereniging PINT, die in de jaren tachtig werd opgericht, organiseert het hele jaar door verschillende proeverijen en bierfestivals om het Nederlandse bier zo te promoten en in de picture te plaatsen.
Samen met biervriend Geroen bezocht ik het afgelopen weekend twee *ABT* biercafés (Alliantie van bier Tapperijen) om enkele Nederlandse bieren te proeven.
De Beyerd in Breda en de Kandinsky in Tilburg stonden op het programma. In deze laatste waren we in het gezelschap van Fiona De Lange een echte bierdame die via haar blog BIER en allerhande evenementen passioneel met bier bezig is en de Nederlanders wakker schud en hen op de hoogte houd van alle laatste ontwikkelingen op biergebied.
Naast het bezoek aan deze leuke biertempels stond er ons ook nog een rondleiding te wachten met Vic Jaenen (Commercieel Directeur) in
Nederlands voorlopige enige Trappistenbrouwerij De Koningshoeven in Berkel Enschot.
Maar eerst naar Breda voor een bezoekje aan De Beyerd
Het café is reeds 173 jaar in familiehanden. De inspiratie voor het ontstaan van dit bijzondere biercafé (1992) haalde eigenaar Piet de Jongh uit België. Weinig Nederlanders waren in die tijd bekend met de rijke Belgische biercultuur.
Dat het hem is gelukt om Breda en Nederland bekend te maken met de biercultuur bewijst Café de Beyerd.
Op dit moment worden er maar liefst 110 bieren van de fles geserveerd en 14 van het vat waaronder drie uit eigen brouwerij.
In 2010 werd dit etablissement uitgekozen als beste café van Nederland en staat het in de Café Top 100 van Misset Horeca. Het is in België uitgeroepen tot Ridder van de Roerstok.
Het Graphic Design Museum is de naaste buur van De Beyerd. Dit museum zou ik nog eens graag met een bezoekje vereren.
Het *ABT* café "De Beyerd" met een uitgebreid terras, waar het bij mooi weer heerlijk te vertoeven is.
Recht tegenover het café is er het winkeltje waar u de huisbieren van de Beyerd kan kopen.
De Beyerd mag zich Consul noemen van het Belgisch bier in het buitenland. Onder het bord ingemetseld in de muur, het laatste flesje Steendonk.
Het Café
De Beyerd straalt gezelligheid en warmte uit. Een bruin café waar het echt leuk te vertoeven is met vrienden.
Het Restaurant
Een verwijziging naar Brouwerij De Drie Hoefijzers Breda
De Brouwerij
In 2003 werd in de Beyerd gestart met de brouwerij. Hiermee haalde De Beyerd een stukje verloren Bredase traditie naar boven. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij "De Drie Hoefijzers" werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwersambacht terug in de straat. "Drie Hoefijzers Klassiek" is dan ook het eerste bier dat hier gebrouwen wordt. Bron : De Beyerd
De Brouwinstallatie met de koperen brouwketels
Open gistkuipen
Lagering en bierfilter
De Bieren
Jelle tapt een Drie Hoefijzers Klassiek
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
Zwart biertje met lichtbruine schuimkraag Het schuim verdwijnt snel (koude)
Het Aroma is licht geroosterd Ook een lichte boteraroma die absoluut niet stoort
De aanzet is licht zurig Met ook hier een licht geroosterde smaak Het bier smaakt fris Met toetsen van een lichte koffiesmaak Het heeft ietsje te weinig body maar is ook maar 5%Alc.Vol. Een lichte bitterheid maakt van dit bier een
Donkere dorstlesser.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
Goudblond helder bier Weinig koolzuur Het schuim is ook vlug verdwenen.
De neus ruikt moutig met fruitige prikkels.
Ook hier een lichte botersmaak Fruitige toetsen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Ook hier weinig body De bitterheid vloeit uit Eveneens een prima dorstlesser.
De Beyerd Hefe Weise van t vat 5,6% Alc.Vol.
Wazig blond biertje met dikke witte schuimkraag.
De neus is fruitig Licht zurig (Tarwe)
Een fruitige lichtzoete aanzet die overgaat naar zurige prikkels. Een lichte hoppigheid zorgt voor een aangename smaak De afdronk is licht hoppig en fruitig De body is duidelijk beter dan de vorige biertjes
Een mooier naam voor een biertje bestaat waarschijnlijk niet. Samen met de jonge Amerikaanse brouwer Jean Brouillet uit Pennsylvania brouwde Gudrun Vandoorne dit biertje in haar eigen brouwketels in Stasegem. Het was voor brouwerij t Gaverhopke de eerste keer dat een gast kwam mee brouwen. Er zou gebruik gemaakt zijn van maar liefst vier verschillende hopsoorten.
Dat Amerikaanse hop de hoofdrol speelt in het bier is te ruiken en te smaken. Het bier zal zowel in Pennsylvania als in Stasegem te proeven zijn.
In t Gaverhopke blijft het voorgoed op de kaart staan, wat wij als bierproevers maar kunnen toejuichen.
De naam van het nieuwe bier omvat bijna de omschrijving van het bier Het is bitter en zoet in een perfecte harmonie. En het woordje Symphony is ook toepasselijk. Was Gudrun in vroegere tijden geen lid van een zangkoor?
Amberkleurig biertjes met een rotsachtige dikke witte schuimkop Het schuim is wandklevig Mooie doorlopende koolzuurpareling
De neus verwend ons met een tropisch aroma Hoppig met prikkels van zoete lychee Pompelmoes
Net als het aroma laat het bier zich opmerken Door een fleurige smaak De Amerikaanse hop doet zijn werk Ook hier het tropische van de lychees afwisselend met de mooie pompelmoes bitterheid. Niet agressief, integendeel mooi in balans Alles is goed gedoseerd. De afdronk is droog en laat zich mooi uitvloeien. Een heerlijke instap IPA met een bitterheid van 78 EBU
Bitter Sweet Symphony is net als een uitgebreide muzikale compositie. Niet gecreëerd door Haydn of Beethoven maar door een West-Vlaamse brouwersvrouw en een jonge Amerikaan. Het bier is een verrijking en een verrassing voor t Gaverhopke. Gudrun en Bruno laten hun trouw cliënteel kennis maken met de wereld van het bittere. En dit is een pluspunt en geef meerwaarde aan hun zaak
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Zondag laatst (10 juli 2011) bevond ik me op dezelfde plaats waar ik 10 jaar geleden samen met mijn Voske als eersten een bezoekje brachten aan de mij toen nog onbekende brouwersvrouw Hildegard en haar Nederlandse echtgenoot Bas.
Het huisje en de tuin zijn nog net als 10 jaar geleden!
We stelden ons voor als Objectieve bierproevers en dat we graag als het kon hun eerste biertje zouden mogen proeven.
We werden onmiddellijk naar de tuin gebracht waar we ons gezellig konden nestelen bij de ouders van Hildegard. Bas stak onmiddellijk van wal met zijn inmiddels beroemde verhaal over de Erthels, de kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes die, genietend van hun geneeskrachtige drank Urthel, in de zwarte bossen van Ruiselede leefden.
Rondom de brouwerssite liggen de zwarte bossen, een stukje ongerepte natuur.
Hij de meesterverteller ging zodanig in zijn verhaal op dat hij bijna vergat om ons van het bier te laten proeven. Na 20 minuten kregen we onze eerste kroes Urthel bier en geloof het of niet
Het smaakte sprookjesachtig lekker.
Toen sprak Hildegard al over haar toekomstplannen om hier op deze mooie landelijke site een brouwerijtje op te richten met een proeflokaaltje.
En zie, na 10 jaar is haar droom verwezenlijkt. En er is zelfs sprake om een klein restaurantje "De Hopschuur" op de site te vestigen. Samen met al de andere genodigden werd ik die warme zondag weer op dezelfde hartelijke manier ontvangen als 10 jaar terug. Het verhaal werd door Bas niet meer verteld maar we voelden maar al te goed de aanwezigheid van de Erthels en.... In een minimuum van tijd hadden we onze prachtige saisoniere
Een bord wijst ons de weg naar het gebeuren
De genodigden konden al op voorhand genieten van de Urthel bieren. Ook twee ruiters voegden zich bij het gezelschap om eventjes de dorst te lessen.
Le moment suprême! Hildegard geef ons een woordje uitleg over haar project!
Het is voor ons een langgekoesterde droom die eindelijk werkelijkheid geworden. De Urthel Microbrouwerij staat er en we zijn er bijzonder fier op.
In februari hebben Bas en ik de stap gezet en een micro installatie gekocht in Italië.
Als brouwer wil ik meer vorm geven aan mijn creativiteit rond bieren.
We hebben nu drie varianten in Urthel nl. Saisonnière, Hop-It en Samaranth.
Deze worden gebrouwen bij derden nl. zoals iedereen op de hoogte is, bij La Trappe. Dat is een situatie die zo blijft.
De samenwerking met La Trappe is bijzonder goed en de kwaliteit is er. Toch begon het meer en meer te kriebelen om terug te experimenteren omtrent bieren en daar is nu natuurlijk waar het schoentje knelde.
Bij La Trappe was dat praktisch gezien onmogelijk door de grote brouwvolumes waarmee gewerkt worden. Vandaar deze labo opstelling.
Ik heb altijd gehoord dat je maar een paar keer in je leven verliefd wordt ! Mijn grote persoonlijke liefde kent iedereen, Bas, maar in Italië heb ik er een tweede opgedaan. De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Liefde op eerste zicht ;-) Het doordachte en het efficiënte van de installatie sprak mij onmiddellijk aan. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. Dus m.a.w. alles erop en eraan. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld. Er kan gekoeld worden tot O°C waardoor de lagering in dezelfde tank kan gebeuren. Dit is een opstelling met heel veel mogelijkheden waardoor naar hartenlust nieuwe bieren kunnen ontwikkeld worden.
Maar wat moet ik dan met al dat bier hé. Daarom hebben we naast het brouwerijtje ook een gezellig proeflokaaltje geïnstalleerd waar de bierliefhebber de vaste Urthelbieren maar ook de nieuwe bieren zal kunnen proeven. Dit elke zaterdag en zondag, ook s avonds uiteraard. Dus welkom altijd welkom in de Hoppeschuur !"
Hildegard bedankt haar Oma met een mooie bos bloemen.
Ook echtgenoot Bas (die nu als echte Belg door het leven gaat) zette zijn echtgenote in de bloemetjes!
Burgemeester van Ruiselede Greet De Roo was fier met de nieuwe brouwerij op haar grondgebied. Na de ontvangst van een ruiker bloemen geschonken door het brouwerspaar knipte ze met veel plezier het lint door en verklaarde onder veel applaus de brouwerij voor geopend. .
De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld.
'Per keer wordt er 150liter gebrouwen, ideaal dus voor Hildegard om te kunnen experimenteren met allerlei nieuwe gist, mout en hopsoorten Maar ze heeft nog andere toekomstplannen met haar microbrouwerijtje Door de kleinschalige ervan bied het ook de kans om groepen uit te nodigen. Zo is 'Trouwerij in de brouwerij' een mogelijkheid: Echtparen kunnen voor hun trouwdag een eigen biertje brouwen. Ook kunnen bedrijven workshops boeken als teambuildingactiviteit. enz... mogelijkheden genoeg op de Urthelsite.
Ook een gezellig proeflokaal zal tijdens de weekends open zijn. Hier kun je proeven van de Urthelbieren en eventueel de aanwezige proefbrouwsels. Ook zal er in de toekomst bieren gerijpt worden op wijnvaten. Momenteel liggen er Saint-Emilion vaten te wachten op gerstenat.
Na het officiële gedeelte konden de genodigden genieten van de mooie natuur en van de lekkere Urthelbieren.
In plaats van een gastenboek was het een gastenschilderdoek die ondertekend kon worden. Het doek verwijst naar de kunstenaar Bas Van Ostaden die naast de brouwactiviteiten van Hildegard zorgt voor de prachtige marketing.
Natuurlijk konden wij Zythologen niet ontbreken op de opening! Van links naar rechts : Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy, Freddy Debels, Stefaan Soetemans (Bierfirma The Musketeers) Joris Pattyn, Sofie Vanrafelghem en ikke.
In november komt er een eethuisje 'De Hopschuur' bij Omdat Hildegard naast bier brouwen ook een passie heeft voor koken, zal ze na het behalen van haar diploma de bezoekers verwennen op heerlijke streekgerechten met seizoengebonden groentjes. Ideaal voor de vele wandelaars en fietsers die hier op een boogscheut vandaan hun recreatiesport beoefenen. Maar ook een uitstekende gelegenheid voor dagjestoeristen die het Brugs Ommeland bezoeken en niet vergeten de Bierfanaten die van de bier- en kookkunsten van Hildegard willen genieten
INFO :
Microbrouwerij Urthel en Eet- en brouwhuis De Hoppeschuur, Krommekeerstraat 21, Ruiselede, open op zaterdag, zondag en feestdagen en na reservatie. www.urthel.com 051-68.89.99
Voor 2011 rekent de Brouwerij St-Feuillien op een jaarproductie van 32.000 hl.
En daarvoor moet ook de introductie zorgen van Grand Cru.
Dit 9,5% vol.alc. sterk blond bier met hergisting op fles onderscheid
zich terdege van de St-Feuillien abdijbieren door zijn hopbitterig, en geenszins kruidig karakter. Het bier met zijn dichte hagelwitte schuimkraag wordt normaal als een sublieme wijn gepresenteerd in een hoog en elegant kelkglas.
Omdat voor de hergisting op fles een nieuws gistcultuur wordt toegevoegd, anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets, die na enkele maanden sterker tot uiting komt. Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn, komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking met een wijnetiket kan doorstaan. Met Grand Cru extra blond degustatiebier zet Brouwerij St-Feuillien een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)
zingt de jongerengroep Spring. En dit was precies wat ik deed op zaterdag 02 juli 2011. De reden?De 16de Bierjutterij bijwonen. Een klein gezellig bierfestival die elk jaar op mijn agenda staat.
Jaarlijks is het Pauluspleintje the place to be voor veel bierliefhebbers,
vakantiegangers en dagjestoeristen.
Die dag zijn we allemaal voor een keer aangespoelden.
St. Petrus en Pauluskerk Oostende gelegen net tegenover het station en de haven
In de nabijheid van restaurant "De Bistronoom" en de Bierjutterij
Vooraleer ik me naar het festivalpleintje begaf
wilde ik eerst iets gaan eten bij Stefanie en Christof, vrienden die
het gekende bierrestaurant De Bistronoom open houden. Hun restaurant sleepte vorig jaar de Zilveren Beer & Gastronomy Award 2010
van Bierpassie in de wacht.
Als aperitief bij een drietal hapjes een geuze Girardin vakkundig uitgeschonken door Chtistophe Lekkerder kun je aan geen hoofdschotel beginnen
Ik was niet alleen op het zonnig terras
Brouwer Thijs Maenhout en zijn medewerker kwamen bijzitten
Als hoofdschotel namen wij een heerlijke geroosterde tonijn met groentjes uit de wok, balsamico en bereid met Freaky (bier van Alvinne) Een super biergerecht!!!
Wij proefden een La Corne du Bois des Pendus Triple van Brasserie des Géants
Christophe schonk hem in het mooie originele hoornglas
Voor een bierbeschrijving en het verhaal achter het bier
Op een boogscheut van de Bistronoom bevind zich het Pauluspleintje. Nog altijd even pittoresk. Dit is het kloppend hart van de Bierjutterij.
Een mooi kleurrijk plaatje die vroeg om gefotografeerd te worden!
Toen ik aankwam was er al een pakje volk aanwezig. Ook de zon was van de partij!
Het eerste biertje die ik proefde was een wereldprimeur! Dark Hommel Ale (8,2% Alc.Vol.). Deze donkere variant van het blonde Hommelbier van brouwerij Van Eecke uit Watou werd van het vat aangeboden. Het bier is speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt en zal normaal niet in België op de markt komen. Het bier heeft een moutige neus en ruikt naar vers brood Ook in de smaak zijn er broodtoetsen waarneembaar Een tikkeltje geroosterd. Zoet met in de achtergrond een bitterheid die blijft aanhouden tot op het eind. De alcohol is goed gemaskeerd.
Dirk Van Damme vertegenwoordiger van Malheur (Buggenhout) was ook van de partij!
De caravan van de verhuisbrouwerij verbonden met de decoratieve gevel
Zoals altijd geven de brouwers van de Verhuisbrouwerij een brouwdemonstratie. Jan Duym alias Brouwer Druk wordt hier geholpen met het mout te storten
door Johan De Jonghe Voorzitter van de Oostendse Bierjutters
De bieren van de Verhuisbrouwerij
Ook aanwezig
Sofie Van Rafelghemco-auteur van het boek 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos
Brouwer Thijs Maenhout (Brouwerij Maenhout - Meulebeke) schenkt een primeurtje uit. Berentemmer 7% Alc.Vol. Ernaast zijn eerste bier Koeketiene
Berentemmer 7% Alc.Vol. Donkerbruin bier met een lichtbeige schuimkraag. De neus bied geroosterde toetsjes Donker fruit. De aanzet is zoet en fruitig. De smaak is als van een jonge porto. Het heeft een tikkeltje alcoholwarmte. De afdronk is zoet. Het bier was eigenlijk nog een beetje te jong.
Gunther Bensch van Bierfirma Montaigu
had ook een primeur bij zich.
Echt Diesterse Beker (9% Alc.Vol)
gebrouwen door t Hofbrouwerijke
Dit biertje werd gebrouwen naar een oud Diesters recept
Wordt gebrouwen met 100% vloermout? Het bier is oranjeachtig bruin en wazig
Geen schuim
De neus is moutig en licht zurig
De smaak is muffig
Toetsen van fruit (abrikozen)
In de achtergrond enige bitterheid De afdronk is droog en zurig
Het had iets meer body mogen hebben
Speciaal, niet echt mijn dada!
Johan 'Beasty' Vanryckeghem
Schenkt een Crombez Kriekenbier 5,7% Alc.Vol. uit.
Zeer droog biertje met een licht kriekenaroma.
Er wordt gebruik gemaakt van echte Noorderkrieken op basis van oud bruin bier
Brouwerij Contreras (Gavere) vertegenwoordigt door brouwer FrederikDe Vrieze zelf.
Vertegenwoordigers van brouwerij St. Bernardus (Watou) Stefaan Demeyere en Martine Ottevaere druk in gesprek.
Vader en zoon Staf en Walter Crombez, achteraan Johan De Jonghe voorzitter van de Bierjutters
Nog een laatste biertje! Harlekijn 6%Alc.Vol. gebrouwen door brouwerij Strubbe (Ichtegem) voor bierwinkel 't Koelschip in Oostende
t Koelschip is een bierenspeciaalzaak gelegen in het hartje van Oostende.
Het assortiment telt ruim 400 soorten bier, en is een thuis voor elke bierliefhebber.
Van zoetebek tot meesterproever, iedereen komt in de zaak aan zijn trekken.
Donkerblond biertje
Helder
Moutig en zoet aroma
Het biertje is over de gehele lijn zoet
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Zis a Ostendse skone mé worringn lik a zjisterre en ze flusterde in min worre "Tot noaste jaere we goen ton ne kji un bottelke drinkn ip de katteie" !
Wie Vilvoorde zegt, denkt allicht aan Jean-Luc Dehaene, het Huis van de toekomst, de Vlaamse Media Maatschappij VTM of de grote brug van de Ring rond Brussel war het altijd een beetje aanschuiven is. Maar Vilvoorde is ook de stad van de paardenbiefstukken. Niet voor niets worden de Vilvoordenaars "Pjeirefretters" (paardenvreters) genoemd. Peirdevljesh is een Vilvoordse specialiteit.
t Preuverke - Fr.Rooseveltlaan 166 - Vilvoorde. Eventjes wachten want de zaak was nog gesloten toen we aankwamen.
Op onze vele biertochten belanden Geroen en ik in bier-en eetcafé t Preuverke Gelegen op de Fr.Rooseveltlaan 166 Momenteel is die laan vooral het decor van de Vilvoordse markt op woensdag en zaterdag en ook de jaarlijkse geroemde Paardenmarkt. Op het einde van de laan bevindt zich het beeld van "het Brabants trekpaard" van Koen Van Daele uit 1993.
t Preuverke is niet zomaar een eetcafé
Het is een van de vele restaurantjes in Vilvoorde waar Paardenvlees geserveerd wordt. Dat er een gigantische bierkaart aanwezig is, is voor bierproevers mooi meegenomen. Van de klassiekers tot de selecte bieren van de Struise Brouwers e.a. Alles staat op de kaart van Pierre en Georgette.
Strakke lichtgroene pastelkleuren geven de smalle ruimte een aangename sfeer. Op de schouw, publiciteit voor het nieuwe boek "375 originele cafés in Vlaanderen" van Bob Hendrickx.
Bij het binnenkomen wordt u overweldigd door kitscherige schoonheid. Het smalle café is gehuld in strakke lichtgroene kleuren. Het oogt, maar is ook heel proper en net. Vele details tot hoog in de nok roepen een aparte wereld op. Het duurt wel een tijdje vooraleer u alles geobserveerd hebt.
De smeedijzeren luchter dwingt u om naar boven te kijken. Hier en daar wordt u verrast door een kleine Trollen en kobolden! Ze hebben zich genesteld in de gedroogde hopperanken.
Ook de tegenwoordigheid van Norma Jeane Bakerof beter gekend als Marilyn Monroe bij de filmfanaten valt op. De mooie filmdiva is fanatiek aanwezig en geeft een zekere élégance
in de gelagkamer.
Niet ver van haar een studie van een naakte man. Was Marilyn trouwens geen mannenverslindster?
"I don't mind living in a men's world, as long as I can be a woman in it."
In de achterste ruimte karikaturen van beroemde Brusselaars. Ook een pentekening van Toots Thielemans siert de muren.
Op het eind van de gelagzaal een zithoek met oude emailborden van bier aan de muur
Ook hier een buste van de godin van het witte doek
Geroen en ik konden niet anders dan eens de plaatselijke specialiteit "Scheppe" te proeven Schep is de benaming voor paardenstoofvlees, en wordt gegeten met mosterd en brood of frieten. Het liefst van al met een pint bier. Het is een gerecht dat gemakkelijk te serveren valt en daardoor uiterst geschikt is voor kermissen en teerfeesten. De benaming komt waarschijnlijk van de wijze van verdelen: een schep (de oudste reclames gewagen steeds van een schep in plaats van het huidige kortere schep. Het woord zou in Vilvoorde te wijten zijn aan de vaart Rupel-Brussel waar de schepen met paarden werden getrokken. Eens de paarden versleten, werden ze opgegeten.
Een royale portie Scheppe klaar gemaakt in St. Bernardusbier. Heel Lekker en gezond!
Maar omdat niet iedereen Paardenvlees lust staan er nog andere lekkernijen op het menu. zoals Rodenbach met konijn Kriekbier met balletjes Geuze met een stoofpotje van kip en champignons
We dronken er een Zinnebir bij van de Zennebrouwerij uit Brussel Het biertje werd met veel liefde aangeboden door de zaak. maar het was jammer genoeg wat verouderd.
INFO :
't Preuverke Origineel eetcafé met Belgische gerechten en tal van streekbieren.
hadden we het over deze bierstijl die hoofdzakelijk
in Wallonië werd gebrouwen.
Nu, het onderstaande besproken bier de Saison dErpe Mere mag als
eerste Vlaamse Saison beschouwd worden. Het is zelfs het eerste bier dat brouwer Jef Van den Steen rond 2004
brouwde in zijn kersverse brouwerij De Glazen Toren in Erpe Mere.
Wijlen Michaël Jackson beschreef het bier in zijn boek Grote Belgische Bieren als volgt
De smaak van bloemen, geraniums en sinaasappelschillen, zoete citroen op de tong en een krachtige ginachtige bitterheid met wat droogheid van de hopzeef in de afdronk die lang laat nagenieten.
In 2009 kwam het bier uit in de Top 25 van meer dan duizend bieren die het Amerikaanse Draft Magazine proefde. Dus hoogtijd om dit unieke bier even aan u voor te stellen.
De flessen van 75 cL werden vroeger gepresenteerd in een wit-geel-groene wikkel van eigen ontwerp. Nu zijn ze vernieuwd en voor de Amerikaanse markt aangepast.
Een avond wit-en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een avond wit- en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een uitnodiging sla je niet zo maar af. Vooral als ze komt van een bevriende bierproefclub. En als die club dan in de Hoppestad gevestigd is tja...
Het Poperings Bierproeversgenootschap nodigde biervriend en voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge uit om een voordracht over witbieren te houden. Ook ik werd mee uitgenodigd. Ze zouden mijn aanwezigheid ten zeerste op prijs stellen. Wat een eer voor een bierreporter! De avond vond plaats in het Dienstencentrum "De Bres"
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt max 20 leden en bestaat reeds 15 jaar. Ze organiseren proefavonden, kooksessies met bier, lezingen en een karakterbierenfestival, dat grote uitstraling kent. Ze hebben de Toerismetrofee 2010 gewonnen en zijn al die tijd al ambassadeur geweest van Poperinge, zijn hop en het bier. Een jammerlijk puntje : Dames zijn er op hun bierproefavonden spijtig genoeg niet toegelaten.
Het moderne Dienstencentrum "De Bres" Het lokale dienstencentrum De Bres is een "open huis", een ontmoetingsplaats, voor alle inwoners van Poperinge, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden
Onze veelgevraagde biervoordrachtgever Geroen in actie!
Net als pils zijn witbieren doordrinkbiertjes met een eigen publiek.
Met hun alcoholprocent tussen 4 en 6% zijn het ideale dorstlessers tijdens de zomermaanden.
Vandaar dat de piek van deze bieren dan ook tijdens de zomer is. Sommige wit-of ook tarwebieren genoemd zijn ook lekker om te degusteren. In tegenstelling tot de pisbieren zijn ze van hoge gisting.
Het witbier werd in feite in 1966 gelanceerd door de inmiddels overleden Pierre Celis. In zijn brouwerij De Kluis lanceerde hij het witje van Hoegaarden.
Het bier verwierf een ongelofelijke bekendheid en was in die tijd een trendsetter in de bierwereld.
Vooral de studenten konden dit biertje best smaken Het witje van Hoegaarden is nog altijd bekend maar het moet zich nu omringen met vele andere wittekes Volgens Geroen Vansteenbrugge zijn er momenteel tussen de 70 en 75 witbieren te verkrijgen in België?Het ene moeilijker te vinden dan het andere.
Het Poperings Bierproeversgenootschap een an al aandacht!
Geroen Vansteenbrugge maakt tijdens zijn voordrachten gebruik van veel didactisch materiaal!
licht hoppig en toetsen vankoriander ook een lichte bitterheid laat zich gelden.
Het bier heeft een volle smaak Droge afdronk
Voorzitter Guy Osteux proefde luisterde en wist dat het weerom een geslaagde avond was.
De stijl Wit-of Tarwebieren is misschien een beetje over haar hoogtepunt heen toch zijn het biertjes die u beslist eens deze zomer moet proeven ipv sommige mierzoete fruitbieren. Serveer ze fris in een smal Champagneglaasje en iedereen zal verbaasd zijn over de unieke smaak. Wat u vooral niet mag is een schijfje citroen in het bier doen. want het komt de smaak niet ten goede en u doet het schuim verdwijnen.
De bierstijl saison kent zijn oorsprong in de boerderij-brouwerijen in het zuiden van België. Dit bier werd voornamelijk tijdens de winter gebrouwen op de Waalse boerderijen. Er was toen niet veel werk te verrichten en de boer wilde niet dat de knechten met hun vingers zaten te draaien. Ze moesten dus gezamenlijk een licht biertje brouwen. Tijdens de zomermaanden diende het bier als welgekomen verfrissing om de dorst te kunnen lessen. van de vele knechten die op de velden werkten.
Hieronder de 10 voorwaarden om als Saisonbier erkend te worden. Er mogen wel twee punten van afgeweken worden!
De St. Feuillien Saison voldoet met overtuiging aan deze voorwaarden.
St. Feuillien Saison 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Saint-Feuillien - Le Roeulx (Henegouwen)
Helder gouden-oranje bier met een witte rotsachtige schuimkraag Mooie koolzuurpareling
De neus laat ons ruiken aan toetsen van citroen en sinaas Ook hoppige geurtjes worden waargenomen.
Moutig en kruidige aanzet De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd met een mooie bitterheid. Daarna komen er zoetere toetsen naar boven. Toetsen van citroen De bitterheid is altijd in de achtergrond aanwezig Droge afdronk.
Een saison om U tegen te zeggen Lekker verfrissend. De naam Saison waardig Een aperitiefbiertje om op een gezellig tuinfeestje mee uit te pakken.
Op 2 februari was ik samen met een aantal prominenten door brouwerij Bockor uitgenodigd om de aflevering rond het bier OMER Traditional Blond dat aan bod kwam in de derde aflevering van het voorbije TV1 programma Tournée Générale te bekijken. Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste verontschuldigde zich toen tijdens zijn toespraak voor het gebrek aan parking rond de brouwerij maar die plaatsen zullen worden ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers vertelde hij die avond.
We konden al een kijkje nemen bij enkele van de vijf warme kamers.
En kijk vier en een halve maand later zijn we weer te gast voor de officiële inhuldiging van die warme kamers. De officiële opening vond gisterenavond plaats in aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne en federaal minister Vincent Van Quickenborne, familie en tal van andere bevriende brouwers en genodigden.
Voor de inhuldiging kwamen de genodigden allemaal samen in en voor de VIPtent die opgesteld stond voor een van de geopende kamers. De OMER Traditioneel Blond werd rijkelijk uitgeschonken.
In het midden Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste met rechts De Hr.Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en links een familielid.
Twee bevriende brouwers. Links : Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle). Rechts Carl Verhaeghe, zaakvoerder brouwerij Verhaegehe (Vichte)
Genodigden Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge), Nieuwe vertegenwoordiger Bockor Jan Van Iseghem, Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en Daisy Claeys uitbaatster biercafé Brugs Beertje (Brugge) samen aan de praat.
De drie gastsprekers :
Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste, federaal minister Vincent Van Quickenborne en Provinciegouverneur Paul Breyne
Door de blijvende groei van OMER Traditioneel Blond kan brouwerij Bockor niet anders dan verder investeren in de toekomst. Een van deze investeringen zijn dus de vijf warme kamers waar het bier OMER de mogelijkheid krijgt te hergisten op fles gedurende drie weken op een temperatuur van 25° C. Daardoor krijgt men de heerlijke smaak van OMER Traditioneel Blond. Deze warme kamers beslaan een oppervlakte van 400m². Ze werden gebouwd in 5 compartimenten die elk afzonderlijk afsluitbaar zijn. Elke kamer kan maar liefst 5700 kratten opslaan. Vroeger werd OMER opgeslagen bij bevriende brouwerijen Rodenbach in Roeselare en Roman in Mater. met een prijskaartje van 600.000 euro beschikt de brouwerij nu zelf over warme ruimtes. Dit jaar werd reeds 2,5 miljoen euro geïnvesteerd waaronder de warme kamers, 2 cilinder conische tanks, een stoomketel, een volautomatische vatenlijn en uitbreiding van de koelinstallatie. Daarmee bevestigt brouwerij Bockor zijn continue groei en geeft ook blijk van inovatie en modernisatie.
Na de toespraken werd een van de warme kamers met een druk op de knop officieel geopend en ingehuldigd.
Klinken op het succes!
Nadien werden we uitgenodigd naar de brouwerijtoren om in in zaal "The Brett" verder te genieten van een goed glas OMER Traditioneel Blond en lekkere hapjes.
Genieten van het landschap met een glas OMER
Xavier Vanneste (midden) zaakvoerder brouwerij De Halve Maan in gesprek met Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (rechts).
Ikke, Daisy en Geroen genieten van het bier en het mooie uitzicht
Zonder woorden
OMER Traditioneel Blond heeft nog een bloeiende toekomst in het verschiet
Oost-Vlaamse faciliteitengemeente Ronse gelegen in het Zuid-Vlaamse Heuvelland, en stad aan de getuigenheuvels bezit een aantal lekkere streekspecialiteiten. Bommelkies (een ruitvormige cake met appeltjes en citroen), Buuntsies (een aperitiefhapje die bestaat uit gele Hongaarse boontjes en Hoge Mote kaas (een bierkaas bereid uit dagverse rauwe melk en gepekeld in het Hoge Motebier maken de Ronsenaar blij.
Daarnaast beschikt de Fiertelstad over enkele streekbiertjes zoals het reeds genoemde Hoge Motebier, Ronsischen Tripel, Ronsischen Dubbel en Ronsischen Bommel. Deze laatste twee biertjes gebrouwen in de proefbrouwerij (Lochristi) heb ik onlangs kunnen proeven met dank aan Geroen Vansteenbrugge.
Proeverij van Oudenaardse bieren - Oudenaardse BierProevers
Proeverij van Oudenaardse bieren Oudenaardse BierProevers
Oudenaarde is al altijd een stad geweest die me nauw aan het hart ligt. Ik ben daar immers een deeltje van mijn leven werkzaam geweest. Een gedeeltevan mijn werkzaam leven heeft zich trouwens in deze stad afgespeeld. Of ik naar mijn werk of terug richting huiswaarts reed, het was altijd een plezier om door het licht heuvelend ongeschonden landschap te rijden. Oudenaarde is niets voor niets de groene long en het hart van de Vlaamse Ardennen. Ook de stad op zich is de moeite waard. Na Gent mag Oudenaarde de tweede monumentenstad van Oost-Vlaanderen genoemd worden. Maar de voornaamste reden is toch nog altijd dat het de titel van Bierstad bij uitstek draagt. Nog altijd waakt Adriaen Brouwer over de stad.
Maar naast de jaarlijkse Adriaan Brouwerfeesten wordt er maar weinig aan bierpromotie gedaan. Biervriend Ariël Meeusen drukt in deel twee van zijn vierdelige boeiende reeks over biertoerisme in België, de stad Oudenaarde met de neus op de feiten. Hij klaagt over de stad Oudenaarde die weinig doet in verband met bierbeleving. Er zijn toch zoveel interessante plekjes in en rond Oudenaarde waar een bierverhaal achter schuilt en hij vindt het jammer is dat de stad daar niet op inspeelt.
Maar het tij zou kunnen keren want in de Adriaan Brouwerstad is er onlangs een kersverse biervereniging opgericht. OBP (Oudenaardse Bier Proevers naar een analogie van de vroegere confederatieverenigingde Objectieve Bier Proevers.
De oude brandweerkazerne
Op zaterdag 11 juni 2011 laatstleden organiseerden ze in de oude brandweerkazerne op de Woeker een klein bierfestival. De Oudenaardse bieren wilden ze in de belangstelling plaatsen. Maar liefst 22 bieren van vijf brouwerijen stonden op de kaart. Samen met biervriend Bernard van Damme spoorde ik richting Oudenaarde en proefde er 10 biertjes in kleine proefglaasjes.
Netjes op een rij, een deel van de Oudenaardse bieren.
Naast Felix van bierfirma Clarysse en Smiske blond en bruin van brouwerij Smisje uit Mater was er ook naast het volledige gamma van Roman ook als primeur hun nieuw bier Gentse Strop te verkrijgen. De Oudenaardse biervereniging zorgde ook voor enkele exclusiviteiten. Zo kon men het Goudenband foederbier 2010 en 2011 van Liefmans proeven. Ook het Bizon foederbier 2008 van brouwerij Cnudde was aanwezig.
De smaak is moutig Toetsen van vers brood Zoet Met in de achtergrond een fijne bitterheid Een malse pils. Mankeert toch wel wat body
Ik proefde het voor het eerst op de Horecabeurs in Gent en het biertje kon ondanks dat ik geen pilsdrinker ben onmiddellijk bekoren. Het is in feite een kloon van Romy luxe pils maar met fijnere Tsjechische hoppen.
Cnudde bruin bier 4,9% Alc.Vol. Brouwerij Cnudde Eine
Roodbruin helder bier met witte beige schuimkraag
Het aroma ruikt naar boter (Diacetyl) Ook lichtzurige toetsen prikkelen de neus.
De smaak is lichtzurig en nogal waterachtig. fruitige toetsen van witte druiven Afdronk is zurig De smaak van het bier is wispelturig Er zit geen constante in. Wat ik bedoel : ik heb het al beter gedegusteerd. Een verrassend biertje met voor-en tegenstanders. Het bier wordt ook soms kerkhofbier genoemd
Donkerbruin helder bier met beige schuimkraag. Het schuim is wandklevig.
Heerlijk zoetzuur aroma Broodachtig Melkzuur
Lichtzure aanzet Zoete toetsen Lichte botersmaak met prikkels van azijn Gedroogd fruit Een beetje hout Droge afdronk.
Bison Foederbier 2008 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Cnudde Eine
rood helder bier zonder schuimkraag
Het aroma ruikt vineus.
De smaak is zoetzuur Karamel Prikkels van amandelen Kersentoetsen die het bier een aangename smaak geeft. Het bier is niet in de handel verkrijgbaar. Enkel in de kelder van de brouwerij te proeven. Verrassend biertje
Helder goudblond bier met een romige dikke witte schuimkraag
Moutige neus Fruitige en lichte hop prikkels
De smaak start zoet Gistige toetsen Naarmate men het degusteerde verandert het bier in fruitig-en hoppigheid Een lichte alcoholzweem (ietsje te veel naar mijn gedacht) dwarrelt er doorheen een lekkere bitterheid drukt zijn stempel. Ook in de afdronk is de bitterheid aanwezig.
Een heel lekker nieuw bier van Roman. Maar ondanks de 6,9% denkt u dat u een zwaarder biertje degusteert
Helder donkeramber kleurig bier met rode schijn. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag
Moutig zoet aroma
Zoete aanzet Moutig Karamel Met kruidige toetsen Lichte moutbitterheid brengt het bier min of meer in evenwicht. Ook bij dit bier een smakelijke alcoholwarmte die niet overheerst Smiske Bruin ligt zeker niet in de lijn van de Oudenaardse bruine bieren. Dat hoeft ook niet. Oudenaarde heeft nood aan andere karakterbieren
Voorzitter Marc Peeters schenkt een proefglaasje Goudenband Liefmans Foederbier
De neus laat ons genieten van kersen en tannine van kersenpitten. Licht zurig
De smaak is zacht Zuurzoet streelt de tong Kersen Met een prikje rozijnen Ook toetsen van hout en amandel spelen met de smaakpapillen. Zuurzoete afdronk Volmondig lekker snoepjes bier
Donkerroodachtig bruin van kleur Beige schuim die snel verdwijnt.
Aroma van karamel, bruine suiker en een tikkeltje balsamico Moutig
De smaak is licht gekarameliseerd. Zacht van smaak met toetsen van donker fruit (pruim, donkere kersen) subtiele fruitige toetsen met een melkzurige ondertoon Een bier met een rijke body aan smaken. Heerlijk lekker bier.
Adriaen Brouwer Dark Gold 8,5% Alc.Vol. Brouwerij Roman Mater
Donker bruin bier met een rode gloed. het heeft een mooie beige schuimige kraag
Een lekker aroma van gist en karameltoetsen verwend onze neus
De smaak is van bij het begin aangenaam. Bruine suiker en Karamel laat ons genieten. Als nu en dan toetsen van donker fruit opduiken worden de smaakpapillen echt verwend. Een smakelijke alcoholwarmte duikt nu en dan op. Zoet maar lekker zoet! Een degustatiebier perfect gebrouwen en mooi in balans Ik ben een fan!
Inge Van der Bruggenen Katrien Eeckhout zijn tevreden met hun eerste festival
De Oudenaardse BierProevers zijn ontstaan uit de cursus bierkenner van de Vrije avondschool Zuid-Oost Vlaanderen olv Katrien Eeckhout. De twaalf cursisten waren allemaal geslaagd en hebben allen hun getuigschrift op zak. Omdat Oudenaarde de bierstad bij uitstek is in de provincie Oost-Vlaanderen vonden ze dat een biervereniging hier niet mocht ontbreken. Marc Peeters uit Maarkedaal en Inge Van der Bruggen uit Leupegem zetten hun schouders onder het project en zo zagen de Oudenaardse Bierproevers het levenslicht. De vereniging zal zich ook laten aansluiten bij Zythos. Naast tal van kleine bijeenkomsten willen zij jaarlijks drie grootschalige activiteiten rond bier organiseren. In elk geval zijn ze goed bezig en hun eerste activiteit was een schot in de roos.
Ditmaal geen afsluitmeisje maar een heuse afsluitdame. Bierologe en goede biervriendin Bianca sprak de wijze woorden zoals Emile Goelen vroeger De volgende maal ben ik weer van de partij. U ook?
Eeuwen geleden zwierf de wolf door de bossen van de Demervallei. Vandaag brengt de ambachtelijke Brouwerij Lupus een ode aan dit mysterieuze dier. Het blonde bier Wolf 7, het donkere Wolf 8 en het amberkleurige Wolf 9 zijn pittige speciaalbieren van hoge gisting. Gevaarlijk lekker, verteld Peter Van Der Borght op Internet.
Ik kan het beamen want samen met mijn schoonzoon heb ik alle drie de bieren geproefd.
En net als de wolf zijn ze vol mystiek, eenvoudig en prachtig.
Peter kreeg de smaak van het brouwen in 2003 te pakken. Hij volgde een brouwcursus en in 2008 hield hij samen met vrienden Luc, Bart en Jo Brouwerij Lupus boven de doopvont. Genoemd naar de wolf, of Canis Lupus in het Latijn. Maar een bierliefhebber weet ook dat de Latijnse naam van hop humulus lupulus is,
De vrienden hebben in het oude slachthuis in Aarschot hun eigen brouwinstallatie geplaatst.
Vanaf dit jaar zijn ze volop operationeel en werken zij verder aan
de ontwikkeling van hun installatie en nog nieuwe bieren.
Voorlopig worden de bieren nog op grote schaal gebrouwen bij Brouwerij Het Anker in Mechelen
Ik ga ze vooral niet tegenhouden want hun brouwsels zijn een mooi voorbeeld hoe een lekker bier kan smaken. Brouwerij Lupus is een enorme aanwinst voor het Belgisch bierlandschap.
Wolf 7 7,4% Alc.Vol. Brouwerij Lupus (Begijnendijk) Voorlopig nog gebrouwen bij Brouwerij Het Anker (Mechelen)
Blond bier met dikke witte schuimkop
Een aangenaam aroma van mout en hop.
Fruitige prikjes strelen de neus
De smaak is zoals het aroma zacht en mals moutig zoet Met in de achtergrond een heel lekkere bitterheid die het bier mooi in balans houd. Ook is er een lichtzure pittigheid te proeven die de Wolf 7 nog frisser maakt.
Droge fruitige afdronk
Een heel lekker uitgebalanceerd biertje.
Denkt er dus aan wanneer je eens een wolvenmenu eet.
De voorstelling van Slaefke het Aughems fluytjesbier
De voorstelling van 'Slaefke' het Aughems fluytjesbier
Eerlijk gezegd! Ik had nog nooit van Ouwegem gehoord? Laat staan er geweest. Op de website van Michelin zag ik dat het slechts een 29 minuutjes rijden was van bij mij thuis. en dat het een deelgemeente van Zingem was. Zingem kwam wel voor in een deel van mijn hersenen voorbehouden aan gemeenten. En toch is de kleine gemeente met slechts een 2000-tal inwoners gekend en geroemd om zijn fluitjesfeesten. En het is precies om die feesten dat ik samen met biervriend Geroen verleden week in Ouwegem uitgenodigd was.
Her feestcomité zou er hun nieuw biertje Slaefke voorstellen.
Slaefke zou deze fluitjesfeesten nog meer elan moeten geven. Ter verduidelijking de fluitjesfeesten draaien rond een rood fluitsnoepje die
nog op ambachtelijke wijze gemaakt wordt door de vzw dOuwegemse fluitjes. De voorstelling vond plaats in het prachtige O.C De Griffel
O.C. De Griffel met er naast, voor veel bierliefhebbers de bekende caravan van de Verhuisbrouwerrij. Speciaal voor de voorstelling overgebracht van Antwerpen naar het Oost-Vlaamse Ouwegem.
In 1992 hernieuwden de Ouwegemnaars hun fluitjeskermis
en vierden opnieuw de Fluitjesfeesten. 20 jaar later bouwen ze nog steeds en met veel enthousiasme verder aan dit bruisend en succesvol
dorpsevenement, de laatste jaren zelfs met medewerking van enkele nieuwe verenigingen.
Dit jaar hebben ze dus naast hun snoepfluitje opnieuw iets te vieren.
namelijk de geboorte van Slaefke het Aughems fluytjesbier.
Slaefke het echte Aughems blonde Fluytjesbier
Eric Michels, voorzitter van het Fluitjescomité
"Slaefke verwijst naar de Middeleeuwen. Handelaars werden in die tijden vaak tijdens hun tochten overvallen en ingelijfd als slaven. Familie en dorpsgenoten kochten deze slaven terug vrij. In Ouwegem werden ze dan verwelkomd met een stoet. Die werd voorafgegaan door iemand die al fluitend de komst van de verloste slaven aankondigde. In Ouwegem was het dan een groot feest. Dit gebeurde dan met snoepfluitjes waarop je echt kon fluiten en dan kon opeten" Aldus een fiere voorzitter Eric Michiels. "Die fluitjes bestaan al jaren lang. en worden gebakken volgens een oud en geheim recept".
Enkele genodigden waaronder vooraan
Sofie Van Rafelghem co-auteur van het boek 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos
Geroen Vansteenbrugge gaf een smaakbeschrijving van het bier en gaf enige uitleg over de brouwers en de brouwerij door wie en waar het biertje gebrouwen werd.
De genodigden met uiterst links en rechts de brouwers luisterden aandachtig naar de uiteenzetting op Geroense wijze.
Een fiere Erik Michels en zijn fluitjesteam schonken maar al te graag het bier in de vele proefglaasjes om de genodigden te laten proeven. Het bier was vergezeld met vele rijkelijk belegde broodjes.
Slaefke is een ambachtelijk bier van hoge gisting met nagisting in de fles gebrouwen door Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau (Verhuisbrouwerij) naar eigen receptuur. Het bier werd gebrouwen in de huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem (Oost-Vlaanderen) Het is een blond biertje van 7%Alc.Vol. Fruitig met een lekkere bitterheid van 40 EBU. en een bittere afdronk. Een feestbier die zeker gesmaakt zal worden op de Fluitjesfeesten.
De groepsfoto voor het O.C. mocht niet ontbreken!
Tijdens de feesten is er ook een Trappistenloop. De beide dames en de jongeheer maken publiciteit via hun T-shirts
Hier een clos up van zo'n rood artisanaal snoepfluitje. volkstraditie uit België vanaf rond 16e en de 17 eeuw. Eerst een deuntje fluiten en dan langzaam in de mond laten smelten.
Vijf slaefkes op een rij. Met een glas van de Proefbrouwerij. Er zullen volgens Erik Michels ook aangepaste glazen komen.
Alex Gaethofs en Yannick de Cocquéau de fiere brouwers van het bier.
De Ouwegemnaars zijn maar al te blij met hun nieuw biertje!
Ook een kersverse biervereniging genaamd "De Ouwegemse fluitjes" zag het levenslicht. Enkele mensen van het bestuur : Vlnr : Eline Michels, Jacques Dhont, Wim De Baets, Stijn Dewaele en Eric Michels
Vooraleer afscheid te nemen van Ouwegem maak ik nog vlug een foto van het beeld "Meisje met het fluitje" 23.05.1997 een kunstwerk van Hubert Van der Donck.
Fluitje, fluitje rood en zoet Gemaakt in stilte en kaarsengloed, Jaar na jaar schenk je mensen 'n straaltje hoop Jij prachtig stukje fluitsiroop, Je klank is fijn, je smaakt zo zoet Nog vele jaren folklore heb jij te goed.
Marnix Dewaele
INFO :
18 en 19 juni 2011
In OUWEGEM deelgemeente van Zingem staat er heel wat te gebeuren i.v.m. het bier.
zaterdag 18 juni
een heuse TRAPPISTENLOOP, per gelopen ronde van 1,5 km krijg je 1 trappist (inl. op www.gezinsbondouwegem.net)
zondag 19 juni zal een dag worden om niet te vergeten, ter gelegenheid van d'Ouwegemse Fluitjesfeesten
gaat het
1e GROOT OPENLUCHT BIERFESTIVAL
door.
Bij verschillende brouwerijstanden kan je proeven van meer dan 25 gekende en minder gekende bieren,
waaronder ons nieuw gebrouwen biertje "SLAEFKE" Aughems Fluytjesbier blond,
dit is een artisanaal gebrouwen bier van hoge gisting, hergist in de fles, gebrouwen door de verhuisbrouwerij
bij St. Canarus.
Voor de eerste keer te proeven op de fluitjesfeesten.
Tevens is er een unieke tentoonstelling BIERATTRIBUTEN
(geëmailleerde reclameborden, bierblikken enz... unieke stukken die nog nooit het daglicht hebben gezien.
Dit alles op zondag 19 juni van 10 tot 20 uur.
Groot terras voor CC De Griffel, Ouwegemsesteenweg te Ouwegem (O-Vl)
De inkom is gratis. Op het terras voor De Griffel geeft de Verhuisbrouwerij brouwdemonstraties
Belgium well known for its beer and chocolates! - Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!
Belgium well known for its beer and chocolates!
Of bier, chocolade & pralines proeven een revelatie!
Tekst : Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven) Waarvoor dank! Foto's : William Roelens.
Gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel: namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao, de Madagascar 67% cacao en tenslotte de Ghana 70%.
Op vrijdag 6 mei 2011 organiseerde H.O.P. een fantastische proeverij om nooit meer te vergeten .
Na de Bierorde van de Vauban van Ieper en verschillende Amerikaanse proeverijen vonden wij de tijd rijp om ook zelf bier met chocolade te combineren.
Eerst stelden we een zo rijk mogelijke selectie aan biersmaken samen.
Naast chocolade voegden we er nog een extra dimensie aan toe door ook één praline per bier te serveren. We namen hiervoor contact op met chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice.
Het was een zware opgave en opoffering om enkele avonden samen te zoeken naar de juiste praline bij elk bier. Leuk was om vast te stellen dat het soms heel uiteenlopende smaken waren die een geslaagd huwelijk gaven.
Voor de avond zelf, die doorging in het oude gemeentehuis van Bissegem, zetten we gallets van vier verschillende origine chocolades van Callebaut op tafel: namelijk de Arriba 39% cacao, de Grenade 60% cacao, de Madagascar 67% cacao en tenslotte de Ghana 70%.
Bij elk bier dat geserveerd werd, proefden de 33 aanwezigen eerst wat van de praline om dan pas van het bier te nippen. Tenslotte zochten we welke origine chocolade het best bij het bier paste.
Het bier werd geschonken in onze vertrouwde degustatieglaasjes van ongeveer 12,5 cl
Links Lode Van Biervliet (voorzitter Heerlijk Objectief Proeven) en rechts chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice Kortrijk.
Niet enkel de pralines werden gematcht aan het bier ook voor de chocolade gallets van Callebaut zochten we naar de perfecte combinatie.
Alle aanwezigen kregen een formulier om hun bevindingen neer te pennen.
Resultaat van de proeverij:
Liefmans Cuvée - Brut 6% van Br. Moortgat;
de zurig zoete smaak van kersen in het bier werd gecombineerd met een praline met grenache fondant vulling.
A : De meerderheid vond de combinatie bier + praline geslaagd en gaf een 8 of 9 op 10 als score. 7 van de 33 personen gaven echter een score lager dan 5.
B : De meerderheid vond de 60% cacao het best passen bij het bier daarna kwam de 70% en de 67%. 2 personen vonden dat de 39% het best paste.
Kriek De Ranke 7% van Br. De Ranke;
deze mooi gebalanceerde zure kriek werd gecombineerd met een cranberry vulling praline.
A : De score voor de combinatie bier + praline was hier meer verdeeld maar gemiddeld gaf men een score tussen 6 en 9 op 10.
B : Velen vonden de 67% cacao het best passen bij het bier daarna kwam de 39%. 4 vonden dat de 60% best paste en evenveel stemden voor de 70%.
Barbar blond 6% van Br. Lefebvre;
dit zoetig honigbiertje met zijn frisse koriandertoets werd gecombineerd met een advocaatvulling praline.
A : De meerderheid vond dit een zeer goede combinatie en beloonde dit met een 9 op 10 score, een voltreffer dus. 6 met een 8 en evenveel personen met een 7 op 10.
B : Een overwegende meerderheid vond dat de 39% cacao best paste bij het bier. Slechts 6 vonden dat het ook paste met de 60%.
33 leden kwamen naar deze uitzonderlijke chocolade - en bier proeverij
Abbaye des Rocs 9% van Br. Des Rocs;
dit bitterig zoetig biertje met zijn sterke body, fruitigheid en toffee
werd gecombineerd met een praline met als vulling: karamel, zoutboter en een vleugje vanille.
A : De combinatie met de praline bleek ook hier geslaagd al waren de meningen verdeeld; 6 gaven een 10 op 10 + 17 een 9 op 10, 6 gaven echter een score van minder dan 5 op 10.
B : Voor de origine chocolade vond de meerderheid dat de 67% cacao best paste, daarna telkens met weinig stemmen gevolgd door de 60%, de 70% en tenslotte de 39%.
Pannepot 10% van Br. De Struise Brouwers;
dit zoet, fruitig en kruidig bier met een lichte chocolade toets werd gecombineerd met A : een praline met witte grenache en crème brûllée vulling
B : de voorgaande praline met als vulling: karamel, zoutboter en een vleugje vanille
A : Hier waren de meningen zeer verdeeld over de combinatie met de eerste praline; veel stemmen gingen naar een 8 op 10, enkelen gaven een 9, 2 gaven een 10, 5 gaven een 7 + 7 een 5 op 10 en tenslotte eentje vond dat het minder dan 5 waard. Dus niet gebuisd maar geen topper in de combinatie.
16 personen vonden de tweede praline beter passen. Dit was een zeer goede match
B : Hier was overduidelijk 67% cacao de winnaar als combinatie gevolgd door 70% en 3 stemmen voor 60%.
Gulden Draak 10,5% van Br. Van Steenberghe;
dit bier met zijn volle body, warme afdronk en zijn zoet bitterige smaak met een vleugje toffee, vanille en chocolade werd gecombineerd met een pralinevulling van brésilienne nootjes en noga
A : De meerderheid gaf een score van 8 op 10 voor de combinatie praline bier, 5 gaven zelfs een 10, 2 een 9 + verder 6 een 7 en evenveel een 6.
B : Voor de origine chocolade werd het een gelijkstand tussen de 39% en de 60%.
Bush ambrée 12% van Br. Dubuison;
Dit sterk alcoholische bier met zijn warme afdronk en zijn smaak van karamel, bisquit, gedroogd fruit + een vleugje noga en toffee lieten we ook combineren met 2 pralines: eentje met speculaas vulling + eentje met mokka vulling.
A : Voor de speculaas vulling gaf de grote meerderheid een 8 op 10, 5 een 10 op 10, 8 een 9 op 10. Voor de mokka vulling was het meer verdeeld maar de gemiddelde score lag tussen de 6 en 7 op 10. Besluit was dat de speculaas vulling sterk genoeg van smaak was om de alcohol van het bier aan te kunnen
B : Hier was zeer duidelijk dat 39% cacao origine chocolade best paste. 5 vonden dat de 60% ook wel kon
Enkele aanwezigen opperden dat de avond een wereldprimeur was. Of dit zo was weet ik niet, maar we kunnen besluiten dat deze avond een openbaring was. Bier en chocolade kan dus goed samen gaan en de combinatie met de juiste praline kan zelfs uitstekend zijn! Belgium well known for its beer and chocolates! Voor de medewerking aan deze geslaagde avond bedanken we Callebaut en in het bijzonder chocolatier Jean-Pierre Hauspie van Delice, die zelfs twee nieuwe pralines creëerde voor die bewuste avond. Al de pralines werden s'morgens vers bereid.