Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
17-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 oktober 2011 Geluwe - Aalbeke GR5A

Nu de dagen toch wel spectaculair korten, is het zaak om nog snel enkele langere wandelingen af te werken. Vandaag staat het vervolg van de tocht langs GR5A Zillebeke - Geluwe op het programma, en dat wordt Geluwe - Aalbeke, zo een 19 km lang. De Leie is hier een tijdje onze leidraad, voor en na Menen. De TWQ van dit parcours bedraagt 39 %, de jaagpaden langs de gekanaliseerde Leie inbegrepen. Een beeld van de tocht in 4 punten:

1. Net voor Menen volg je een stuk dat ongetwijfeld de kans heeft om te worden uitgeroepen tot lelijkste stukje GR van België.

2. Na Menen volg je lange tijd de Leie: de bewegwijzering is hier bijzonder schaars. Ook al is er weinig kans op verdwalen, de stapper houdt van een bevestiging nu en dan. Even dachten we dat we een parcours weg van het jaagpad moesten volgen, maar de bewegwijzering was er even onbestaande.

3. Ten opzichte van de topogids is er een wijziging die begint net voor het Samijnbos en loopt tot het Potijzer. Dat is ongetwijfeld een verbetering: het wordt meteen het sterkste deel van het hele traject.

4. Blijkbaar heeft de Waalse ziekte zich nu ook naar Vlaanderen verspreid: ook hier talrijke wegwijzers die weggegomd zijn met grijze verf, soms om er een nieuw baken meteen onder te zetten. Ik kan wel aannemen dat men de mensen die de bakens uitzetten bepaalde normen oplegt, maar dit vind ik overdreven én verwarrend.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3907 8:09 8:19 +7 (1824 - 61008)

Brussel-Zuid - Menen 2330 8:41 10:02 +2 (389 - 428 vanaf Kortrijk)

Menen - Geluwe [84] 10:33 10:41 stipt (ab3630 - Van Hool A600 - Geluwe)

 

Aalbeke - Moeskroen [83] 17:14 17:27 +12 (ab5503-05 - Jonckheere Transit 2000 - De Laere, Popelier & Desmet Partners)

Moeskroen - Halle 3117 18:03 19:17 stipt (381)

 

De commentaar:

Zoals steeds weer begint onze dag met een grondige blik op Railtime: er zou een storing zijn tussen Doornik en Leuze (nog maar eens - het is een taaie), maar onze geplande 3106 lijkt de dans ontsprongen. Edoch, net voor we vertrekken, loopt het mis: er is nog een storing, deze keer in Edingen, en de vertragingen op lijn 94 zien er plots heel vettig uit. We hebben niet al te veel reserve ingecalculeerd, en het ziet er niet goed uit voor onze aansluiting in Brussel-Zuid, maar we slagen er nog in de 3907 te halen. Die vertrekt met 4 minuten vertraging, maar tussen Lot en Ruisbroek staan we bijna stil - Brussel-Zuid halen we met 7 minuten vertraging. We krijgen zelfs controle, en wat meer is: het eerste schuifje van onze opdracht is succesvol afgewerkt.

De kans is zelfs groot dat we ook met de voorziene 3106 de aansluiting met de IC naar Poperinge gehaald zouden hebben, want die rijdt ook met 6 minuten vertraging. Omdat er maar een stel naar Poperinge rijdt (389) moeten we wel vooraan instappen. Wie rekent op een warme weldoende gloed bij het betreden van ons coupé, is er aan voor de moeite: er is geen verwarming, en naarmate de mist wat dichter wordt, en de reis wat langer duurt, schuiven we naar de middengang op, al is dat een eerder symbolische vluchtpoging. Gelukkig valt het mee met de vertraging: in Kortrijk blijven er nog drie minuten over, en net voor het binnenrijden van de Leiestad krijgen we van een joviale TBG te horen dat het eerste stel voor herstelling van de verwarming niet verder rijdt, en dat het tweede deel de taak zal overnemen. Je zou denken dat zo iets extra vertraging oplevert, omdat dat eerste stel tenslotte eerst uit de voeten moet geraken, maar - zeker ook omdat we vertrekken voor de IC naar Oostende, die op aansluiting gewacht heeft van de IC uit Leuven, die op dit uur beperkt is tot Kortrijk- blijven we met maar 3 minuten rijden.

In Menen hebben we een ruime overstap: alle bussen komen daar rond het half uur langs, terwijl de treinen rond het volle uur passeren. Dat is ook zo voor de belbus, zodat we opnieuw aangewezen zijn op lijn 83, die we nemen tot Geluwe Stelplaats. Er zijn behoorlijk wat reizigers, maar we rijden stipt van begin tot einde - de rit duurt dan ook maar 7 minuten.

 

Voor de terugkeer hebben we nogal wat mogelijkheden. Aalbeke heeft in 1984 zijn station verloren, en nu wordt het dus bussen naar Kortrijk of Moeskroen. Dat laatste heeft de voorkeur omdat we dan een overstapvrije verbinding naar Halle hebben. In Aalbeke is de halte Centrum verplaatst: het centrum is inderdaad onbereikbaar. Gelukkig is de mededeling op de website van De Lijn in dit geval duidelijk. Ik ben de laatste twee jaar ervaringsdeskundige geworden op het vlak van omleggingen en weet nu vooral dat het op velerlei manieren fout kan lopen. Maar in dit geval loopt het zo goed dat we zelfs nog de bus van 17:14 kunnen nemen i.p.v. die van 17:34. Achteraf bekeken is dat ook niet slecht: de bus volgt een omlegging langs smalle straatjes en ondanks de rijstijl van de chauffeur die rallypiloten hem zouden benijden, groeit de vertraging nog van 6 naar 12 minuten. Even hopen we op een half uurtje winst (met overstap in Edingen, weliswaar) mar de IC naar Schaarbeek vertrekt stipt: het wordt dus toch de 3117.

Het wordt een geschiedenisloze rit tot Halle. Als blogschrijver zou je er moedeloos van worden, maar als NMBS-fan doet het deugd dat je af en toe ook eens positief kan eindigen, ook al maakt één trekgans de herfst niet…

 

Foto's van de wandeling:

 

http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/geluwe%20-%20aalbeke%20GR5A%20Zuid/

 

Maar bekijk alvast deze al eens:

 

 

Erg landelijk was de tocht , op de doortocht van Menen na: Ten Nieuwenhove is gemoderniseerd, maar gelukkig is deze mooie herinnering aan vroeger gebleven.

 

voor Menen

 

en na Menen

 



ms 365 met IC 2311 Poperinge - Dendermonde, lijn 69 kp 14.8, tussen Wervik en Menen. Het zijn de 2 stellen van onze heenreis die terugkeren - achteraan hangt dus de warme 428…

17-10-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
16-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe spoorvreter
Goed nieuws: Steven, alias de Spoorvreter, is terug: http://opdetrein.blogspot.com/ . Dat is goed nieuws voor iedereen die begaan is met het wel en wee van de NMBS en haar reizigers.

16-10-2011 om 14:03 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
14-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 oktober 2011 Trois-Ponts - Lierneux GR14

Meestal mijden we de Ardennen van oktober tot het eindejaar als de pest, omdat de jagers dan op pad zijn, en een confrontatie met gewapende bendes schuw ik als de pest. Maar gezondheidsperikelen in de zomer hadden onze wandelactiviteiten een maand lang verpest (ook al), zodat we nog een wandeling langs GR14 van Trois-Ponts naar Lierneux in de map zitten hadden. Die hadden we trouwens ook dikwijls in de rugzak gestoken als alternatief voor als er nog eens iets mis ging met de treinen, en zo was ze geleidelijk voorbij de deadline van 30 september geraakt.

Eigenaardig toch dat verenigingen die opkomen voor onze gevleugelde vrienden die door overmatig voeden sterven met, niet aan, leversteatose - zoals de meeste Vlamingen trouwens, de kopstukken, zoals dat hoort op kop - opvallend stil blijven als het over de uitermate onfaire slachtpartijen gaat die elk jaar opnieuw tot rituele moorden leiden in onze Ardense bossen. En waar zitten al die graffitispuiters die wel lafweg onze treinstellen en openbare gebouwen onderspuiten met de vraag om meer rechten voor de Animals, maar zich wijselijk ver houden van een  op hol geslagen meute Nederlanders en Vlamingen die voor veel geld hun moorddadige lusten kunnen botvieren op onschuldige dieren?

Maar kom, de laatste jaren heeft men toch al ingezien dat goede, vlot te raadplegen informatie hierover belangrijk is voor de wandelaars die zich toch in de herfstige bossen willen wagen. En meestal volstaat een mailtje naar een dienst van Waters en Bossen om een lijstje te krijgen van de zones die je best kunt mijden op die en die dag. Zo waren we ook vandaag vrij zeker dat we nergens tegen een of ander verbodsteken aan zouden lopen, vrij zeker, omdat je onderaan elke lijst kunt lezen dat alleen de gemelde klopjachten in de lijst voorkomen. Blijkbaar zijn de middeleeuwen dus nog niet helemaal afgeschreven, als jachtpartijen met een dergelijke impact op natuur en openbaar weggebruik nog altijd vrij geïmproviseerd kunnen worden. Bah! Tot zover mijn jaarlijkse tirade tegen de jacht…

Van Trois-Ponts naar Lierneux is het net geen 19 kilometer stappen, eerst door bossen die slechts onderbroken worden door kleine woonkernen als Basse-Bodeux en Réharmont, en later door een prachtig golvend landschap, met Arbrefontaine en zijn zeventiende-eeuwse kruisweg als extra attractie. De TWQ bedraagt 65 %, maar zoals wel vaker heb je na afloop de indruk dat het meer was. Voor de liefhebbers: we liepen ook een eindje over de oude trambedding van het lijntje dat Lierneux (waar het gebouw van de vroegere stelplaats opvallend goed stand heeft gehouden) met Vielsalm verbond.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3105          7:19 7:30 +2 (384)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +6 (1358 - 11819)

Liège-Guillemins - Trois-Ponts 113 9:18 10:11 +3 (3012 - 11714)

 

Lierneux - Vielsalm [14] 15:30 15:56 stipt (ab4150 - Jonckheere S2000T, stelplaats Manhay)

Vielsalm - Liège-Guillemins 116 16:37 17:42 +10 (3007 - 11708)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 540 18:00 18:54 +3 (1358 - 11819)

Brussel-Noord - Halle 3689 19:02 19:29 +5 (990)

 

De commentaar:

De IR uit Binche is op tijd vertrokken, de IR uit Ath bestaat uit zijn drie voorziene breaks, en in een oogopslag zie ik dat zeker in de eerste twee rijtuigen nog behoorlijk wat zitplaatsen in tweede klasse vrij zijn. Toch is het wringen om nog net op tijd de laatste twee plaatsjes in de eersteklasfadeling van de eerste break te bemachtigen. Zoals een dame het zegt: gedaan met een supplement te betalen om in eerste te staan. Zo ondergraaft de NMBS haar eigen product . Controle komt hier vrijwel nooit: vandaar dat niemand zich de moeite getroost om één of twee rijtuigen naar voren te schuiven én een zitplaats in tweede te vinden.

De rit zelf verloopt wat minder vlot dan de vorige keren, en dat verklaart de twee minuten vertraging bij aankomst in Brussel-Zuid, waar snel blijkt dat de ochtendspits tamelijk regelmatig verloopt.

Ook de IC naar Eupen van 7:57 doet het redelijk: met 4 minuten vertraging vertrekken, het is een zeldzaamheid geworden. In Brussel-Noord zijn dat er al 8 geworden, deels door het aanschuiven tussen Brussel-Zuid en Brussel-Centraal, deels door de reizigersdrukte, die nog geaccentueerd wordt door het trage in- en uitstappen in en uit deze I11-rijtuigen, die niet bepaald uitblinken in vlotte toegankelijkheid. Maar vanaf Brussel-Noord gaat het snel: bij aankomst in Leuven zijn al 2 minuten vertraging gesneuveld, en tussen Leuven en Liège gaan er nog eens 3 minuten  af. Ik weet het: deze rekening klopt niet, en dat is te wijten aan een onverklaarde lange stop in Leuven, waar 3 minuten vertraging extra opgetekend worden. Eindafrekening: 6 minuten bij aankomst in Liège, en dat is deze week een succes te noemen.

Voor ons betekent het dat we de aansluiting naar Luxemburg halen: bij twee vorige gelegenheden in deze week zou dat niet het geval geweest zijn. Ongelooflijk toch dat deze aansluiting, die eigenlijk de enig bruikbare is om in de voormiddag in dit deel van de Ardennen aan te komen, zo vaak in het water valt. Ik hoop dat men bij de hertekening van de dienstregeling dezelfde ruime marge aanhoudt als vandaag het geval is, want zelfs die 18 minuten blijken al te vaak onvoldoende te zijn.

Lijn 42 in de herfst, het is altijd de moeite waard, zeker als - zoals vandaag - de zon haasje over speelt met de mistflarden. De lijn is tijdens de maand september vernieuwd tussen Aywaille en Stoumont, en er geldt nog altijd een snelheidsbeperking tot 60 km per uur, ettelijke kilometer lang, dus. Dat resulteert in 3 minuten vertraging bij aankomst in Trois-Ponts.

 

Voor de terugrit hebben we recht op iets dat meestal als kafkaiaans omschreven wordt, maar dat eerder thuishoort in een script van FC De Kampioenen. Je moet weten dat Lierneux bediend wordt door 2 TEC-entiteiten: lijn 65 b loopt van Aywaille naar Verleumont, en wordt beheerd door de TEC-Liège-Verviers; tussen Manhay en Vielsalm rijdt bus 14 van TEC-Luxembourg. Ik sla enkele varianten en schooldiensten gemakkelijkheidshalve over.

Onlangs maakte ik me nog druk over het feit dat bij de vernieuwing van de halteborden van De Lijn in het Halse alle aanduidingen van de TEC verdwenen waren - dat is ondertussen rechtgezet. Dat de communicatie tussen De Lijn en de TEC niet altijd vlot loopt, is onaanvaardbaar maar in enige mate begrijpelijk. Welnu, hier slaagt men er niet eens in om krek dezelfde halte met één naam aan te duiden: Liège-Verviers heeft het over Lierneux Gare Bus, Luxembourg over Dépôt TEC. Die laatste informatie heb ik uit infotec.be moeten halen, want elke vermelding op het haltebord ontbreekt, zodat je hier een gokje moet wagen dat lijn 14 deze halte inderdaad bedient.

De bus die eerst komt aanrijden, lijkt een losse rit, en dat het om een bus van een pachter gaat, maakt het wel erg onwaarschijnlijk dat het om een 14 gaat, maar je kunt hier maar beter geen risico nemen. Ik wuif de bus tot stilstand, en inderdaad: onze bus komt pas over enkele minuten. Het gesprek is zowaar vriendelijk; bij ons krijg je soms een verwensing naar je kop, als je de verkeerde bus staan houdt - kun je niet lezen? - alsof er nooit een bus rondrijdt met de verkeerde film.

De 14 komt met acht minuten vertraging aanzetten - zelfs hier lijkt stipt rijden onmogelijk. Maar om verder te gaan met ons Kampioenenscenario: volgens de elektronische planner is het eindpunt van deze rit het Institut Saint-Joseph, volgens de pdf-dienstregeling stopt men bij Vielsalm Église. Ik hou me van den domme, en vraag de chauffeur of hij langs het station van Vielsalm rijdt. Verbijsterend antwoord toch: eigenlijk niet, maar ik moet toch langs daar om te keren, en zal jullie daar afzetten. Zit er dan bij de hele TEC-Luxembourg niemand die bij het uittekenen van deze rit inziet dat een bediening van het station (die er in feite toch is) een meerwaarde kan bieden? En zo staan we sneller dan verwacht bij het mooi opgeknapte station van Vielsalm. Einde van deze aflevering van FC De Kampioenen. We zenden ze wel nog enkele keren opnieuw uit…

Het is vrijdagavond en zelfs in Vielsalm is er dan veel jeugd op pad: het is dan ook onverwacht druk op het perron. Blijkbaar is de basissamenstelling van de IR's Liège - Luxemburg nu altijd 4 rijtuigen, en dat is ruim voldoende om de vrijdagavondpiek op te vangen. In het eersteklasserijtuig zit een dolverliefd jong stel dat véél liever in een I6-rijtuig - met coupétjes - gezeten had, zoveel is duidelijk.

Het was al een tijdje geleden, maar vanavond is het wachten op de 4016 in vertraging in Stoumont. Vanaf nu zal onze trein met 10 minuten vertraging rijden, te weinig om onze aansluiting in het gedrang te brengen, maar genoeg om de onheuglijke tijden in herinnering te brengen toen wachten in Stoumont dagelijkse kost was.

Ook de IC naar Oostende heeft trouwens vertraging: een seinstoring tussen Verviers en Liège heeft roet in het eten gestrooid. Maar door de ruime stilstand in Liège wordt de vertraging beperkt tot 9 minuten. Dat er tussen Liège en Leuven (alleen in deze richting) veel reserve in de dienstregeling zit, is duidelijk: in Leuven komen we aan met 3 minuten vertraging, maar huiswaarts kerende studenten doen daar een minuutje bij. Wie zal deze masters in spe eens diets maken dat deze trein erg lang is, en dat er achteraan altijd vrije zitplaatsen zijn? Ook nu lijkt staan op het platform van eerste aantrekkelijker dan wat moeite doen om een plaatsje in tweede te vinden. Gelukkig zijn ze na een week zware intellectuele arbeid zo mak als lammetjes.

Om 19:02 rijdt de laatste CR van de reeks 36xx. Een beetje verrassend bestaat die nog uit 2 stellen. Dat zorgt voor wat extra comfort, want deze trein is nog goed beklant. We vertrekken in Brussel-Zuid met 6 minuten vertraging; in Halle blijven er nog 5 over. In de jaren 1970 deed men er tussen Brussel-Zuid en Halle met hetzelfde materieel 16 minuten over, nu in theorie 18, vanavond in de praktijk 17. Maar… in de jaren 1970 reden deze omnibustreinen via lijn 96A en dat is al snel (?) 2 minuten langer. Iemand een verklaring waarom men er nu via de snellere lijn 96 niet in slaagt om hetzelfde traject in pakweg een kwartier af te leggen?

 

Een hele rits foto's' van de wandeling:

http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/trois%20ponts%20lierneux%20GR14/

 

Maar alvast deze:

 

De zeventiende-eeuwse kruisweg van Arbrefontaine

 

 

en gewoon mooie plaatjes van onderweg

 

 

 

In Trois-Ponts stonden deze bussen, gelukkig met film, maar overduidelijk niet in dienst:

 

 

 

En voor wie graag mijmert over het verleden:

de oude stelplaats van Lierneux staat er nog altijd sprankelend bij:

 

 

inclusief trammetje, dat hier wel bijzonder kwetsbaar opgesteld staat:

 

 

 

 

14-10-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
03-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 oktober 2011 (Roeselare)

De wandeling van vandaag hebben we gepuurd uit een overzichtsfolder met wandelingen in Roeselare die we al in 1985 aankochten. Dat is zeker geen risicoloze onderneming, maar achteraf bekeken maak ik me sterk dat het ATB-Noordwestpad er bijna 30 jaar geleden ongeveer moet uitgezien hebben zoals vandaag, al zal er hier en daar wel wat bewoning bij gekomen zijn. Het duurt meer dan 4 km voor we de soms dichte bebouwing achter ons laten, en ook op het einde worden ons nog 4 zo goed als waardeloze kilometer onder de voeten geschoven: dat is veel ballast voor een pad van iets meer dan 18 km dat ook voor de rest weinig afwisseling te bieden heeft. Gelukkig heerst er veel bedrijvigheid, omdat de landbouwers blijkbaar gebruik willen maken van deze laatste nazomerdag om hier en daar nog wat orde op zaken te stellen. De TWQ bedraagt 5 %, en die zijn volledig op rekening te schrijven van de korte doortocht van het Roeselaarse Stadspark.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3107 9:19 9:30 +3 (390)

Brussel-Zuid - Kortrijk 2331 9:41 10:45 +13 (2740 - 61071)

Kortrijk - Roeselare 661 11:00 11:19 +1 (979)

 

Roeselare - Kortrijk 8993 17:20 17:39 +2 (2367 - 58012)

Kortrijk - Halle 3117 17:52 19:17 stipt (314)

 

De commentaar:

Denk vooral niet dat je na de ochtendspits op stipte treinen kunt rekenen: nog voor we thuis vertrekken, weten we al dat onze IC naar Kortrijk met vertraging zal rijden, want de 2306 - die het materieel levert voor de 2331 - laat ook al meer dan 10 minuten optekenen. De vraag is vanaf dat moment al niet meer óf maar hoeveel vertraging we zullen hebben. De aansluiting met de IC naar Oostende  (3 minuten, en toch aangegeven in Railtime en op de NMBS-site) kunnen we dus maar beter vergeten. Het wordt nu inzetten op de aansluiting met de L naar Brugge.

Het begint nochtans opnieuw goed in Halle. Twee minuten vertraging bij vertrek en veel treuzelen bij het binnenrijden van Brussel-Zuid: dat is goed voor 3 minuten. (Terloops: de 3730 naar Quévy rijdt zonder eersteklasrijtuig. Een bedrijf dat zo omspringt met zijn best betalende klanten is aan meer dan zijn zoveelste doorlichting toe.)

Zoals verwacht rijdt de IC 2331 met een pak vertraging: 16 minuten bij vertrek uit Brussel-Zuid. We beginnen het script ondertussen wel te kennen: tussen Brussel en Denderleeuw gaan er 3 minuten af, en dan nog eentje omdat er nauwelijks reizigersbeweging is (Denderleeuw +12), Zottegem +11, Oudenaarde +11. Dan lijkt het draaiboek aangepast: men heeft de L uit Zottegem laten vertrekken, en die zit vanaf Vichte voor ons. Het is een variëren op een thema: mogelijk missen we nu de L, die onze redder in nood zou moeten worden, omdat die L onze IC met nog wat extra vertraging opzadelt. Bij aankomst in Kortrijk is die opgelopen tot 13 minuten, maar we halen toch gemakkelijk de L, die trouwens met 3 minuten vertraging vertrekt: aansluitingen, ze bestaan nog… We zitten in het verdwaalde CR-stel 979. Veel volk rijdt er niet mee, en we komen in Roeselare aan met nog 1 minuutje vertraging.

 

De verbinding Halle - Roeselare kan op vele manieren: via Kortrijk (dat we uit Brussel of uit Doornik kunnen bereiken), via Lichtervelde (met de IR naar De Panne) of uit Brugge (in aansluiting met de IC naar Knokke/Blankenberge). Voor de terugreis hebben we zelfs nog voor een specialleke gezorgd: we nemen in Roeselare een van de schaarse P-treinen van Brugge naar Kortrijk. Die wordt gesleept door de stokoude 2367; er is nog opvallend veel (jong) volk op pad, en ondanks het stipte vertrek in Roeselare komen we toch met 2 minuten vertraging aan in Kortrijk. Tussendoor hebben we grootse moderniseringswerken in Roeselare kunnen bekijken: die verlopen wat ten koste van het comfort (en de veiligheid?) van de reizigers, maar er is dus hoop op een betere toekomst.

De IR naar Antwerpen is de ideale aansluitende trein naar Halle. Soms klagen we over het gebrek aan controle in de trein, maar vandaag mogen we niet klagen: meteen na Kortrijk mogen we onze biljetten tonen aan de TBG van dienst (die ons een knip met 4117 i.p.v. 3117 geeft), in Tournai komt er een nieuwe TBG, die ook controleert, en vanaf Ath is er ook nog een Ticket Control Team, met bijhorende hesjes, aan boord. Die spreken niet goed met elkaar af, zodat we in tien minuten tijd ook nog twee keer aan één van hen de vervoerbewijzen mogen tonen.

Het is nauwelijks te geloven dat het weer er morgen helemaal anders uit zal zien: de zonsondergang heeft voor schitterende effecten gezorgd. Lijn 94 is altijd al een van mijn favorieten geweest: het wisselende landschap, met zijn heuvels en beken, is bijzonder mooi in de overgang van roodachtig geel naar geelachtig rood. En geen mens te bespeuren, op wat controlerende treinbegeleiders na…

 

Foto's van de wandeling:


http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/roeselare/





03-10-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (5)
29-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 september 2011 (Hamont - Bocholt GR 561)

Even leek het erop dat we vandaag opnieuw op een saai stukje GR terecht zouden komen - zoals het einde van onze vorige wandeling - maar na 5 km werden plots alle registers van wat Limburg aan fraais te bieden heeft opengetrokken. We stapten langs GR 561 van Hamont naar Bocholt (Kreiel), goed voor bijna 18 km, en voor een TWQ van 59 %. Als je weet dat we 5 km moesten stappen voor we onze eerste trage weg aangeboden kregen, dan zegt dat alles over de resterende kilometers: een mooi uitgekiend parcours, langs het Kanaal Bocholt - Herentals, door de Lozerheide (vooral bos en water) en later door een tamelijk ongeschonden landbouwgebied met nog lekker veel onverhard. De zon straalt: gelukkig is het geen zomer meer, want anders zouden we nu bij een ondraaglijke hitte stappen, en sommige bomen drukken ons met de neus op de weerfeiten: het is heus wel herfst.

 

De verbinding:

We slagen er altijd maar beter in om er telkens opnieuw met vaste hand een dagje treinellende uit te kiezen. Daarom deze keer 2 ketentjes, het vooropgezette en het gerealiseerde.

Wat we van plan waren:

Halle - Antwerpen-Berchem 7574 7:52 8:49

Antwerpen - Berchem - Neerpelt 3209 9:19 10:26

Neerpelt - Hamont [307] 10:32 10:45

 

Kreiel - Kaulille [746] 16:47 16:59

Kaulille - Neerpelt [8] 17:10 17:28

Neerpelt - Lier 3238 17:34 18:31

Lier - Brussel-Noord 3439 18:39 19:13

Brussel-Noord - Halle 1590 19:17 19:37

 

Wat het werd:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +5 (2141 - 53507)

Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal 9209 8:16 8:57 stipt (2825 - 50 84 1070 368)

Antwerpen-Centraal - Neerpelt 3209 9:13 10:26 +1 (4196)

Neerpelt - Hamont [307] 10:32 10:45 (ab4413-15, VDL Bus & Coach Linea, De Wilg)

 

Kreiel - Kaulille [belbus 746] 16:47 16:59 +11 (ab4005-18, Mercedes Sprinter II, Bronckaers)

Kaulille - Neerpelt [8] 17:10 17:28 +5 (ab4408-71, Van Hool New AG300, Heidebloem)

Neerpelt - Antwerpen-Berchem 3238 17:34 18:41 +12 (4140)

Antwerpen-Berchem - Brussel-Noord 4540 18:52 19:23 +12 (2719 - 61029)

Brussel-Noord - Halle 3788 19:35 20:02 +5 (691)

 

De commentaar:

P7574/IR3308 moet het tegenwoordig met 4 M5 doen, en dat is veel te weinig op het drukste moment van de spits. Het is dan ook hemeltergend dat je zelfs in eerste klasse - met eersteklasbiljetten -  moet staan, ook al omdat iedereen weer eens het recht in eigen handen genomen heeft, en dat tegelijk andere P-treinen van lijn 96 voor drie vierden gevuld in Halle voorbijzoeven. Maar dat hier minstens 2 rijtuigen meer ter beschikking zouden moeten staan, staat buiten kijf.

Met 5 minuten vertraging in Halle en nog steeds dezelfde vertraging in Brussel-Zuid ziet het er niet eens zo slecht uit voor deze 7574/3308. Maar dan gaan plots de lichten uit, en al snel krijgen we te horen dat de trein niet verder rijdt dan Brussel-Zuid. De reizigers voor Centraal en Noord worden verwezen naar een andere trein, maar daar zijn wij vet mee. Wij hadden gekozen voor een rechtstreekse trein met flink wat reserve, en moeten nu toch overstappen! Gelukkig staat de Amsterdammer op hetzelfde perron. De eersteklasrijtuigen hangen nu aan de uitersten van de trein, en we kiezen voor de staart. Bij de doorrit van Brussel-Noord hebben we 4 minuten vertraging, maar toch komen we nog 1 minuut te vroeg in Mechelen aan. Was het niet tijdsgebrek dat de NMBS er destijds toe genoopt had de stop in het Noordstation te schrappen? Maar het wordt een rustige rit, met weinig volk hier achteraan, en nu de Beneluxtrein zo goed als ongehinderd kan doorrijden (de 3308 rijdt hem immers niet voor de voeten…) komen we ook stipt in Antwerpen-Centraal aan. Dat is natuurlijk nog altijd een spoorwegkathedraal, maar als overstapstation is het waardeloos geworden. Daar zijn de afstanden en de vele (rol)trappen net iets te veel van het goede voor. Maar we hebben een dik kwartier om uit de diepten naar de hoogten op te stijgen, en dat is ruim voldoende. We horen de twee motorwagens trouwens al lang rochelen in de verte…

Zorgeloos reizen zit er voor ons vandaag niet in, en met een nipte aansluiting in Neerpelt hou ik de vertraging van deze IR nauwgezet in het oog. Lier komen we niet binnen zonder een bijna volledige stilstand en in Herentals is het blijkbaar de IR naar Antwerpen, die buiten mag voor wij binnen mogen. De vertraging is ondertussen opgelopen tot 5 minuten, maar vanaf dan gaat het snel beter: Geel +4, Mol dankzij een snelle ontkoppeling +1, Lommel en Overpelt +2, en uiteindelijk +1 bij aankomst in Neerpelt. Wie de pech heeft dat de zenuwen ook de blaas beïnvloeden, zit met een reuzegroot probleem: het toilet is zoals zo vaak afgesloten.

In Neerpelt hebben we dus een zeer goede aansluiting, met een erg comfortabele bus van een nieuwe generatie. De bus deponeert ons aan de halte Stadswaag, want zijn terminus ligt nog altijd aan het station. Je veegt de geschiedenis niet zo maar van de kaart. Overigens ligt die Stadswaag zo dicht bij het hart van de stad, dat het misschien niet eens zo een slechte optie is; tenslotte rijdt lijn 48 al tot de kerk, en heeft de stationswijk ook haar historische rechten.

 

Voor de terugrit hebben we een belbus nodig. Die zou ons om 16:47 moeten oppikken in Kreiel, onooglijk gehucht van Bocholt, en ons vervolgens naar Kaulille moeten brengen, waar we kunnen overstappen op lijn 8 naar Neerpelt. De bus komt met 12 minuten vertraging opdagen, en dat ziet er slecht uit: we hebben maar 11 minuten aansluiting. Op 2 plaatsjes na zijn alle plaatsen bezet door huiswaarts kerende scholieren, ongetwijfeld vaste klanten. We komen inderdaad net om 17:10 in Kaulille aan, maar wat vragen leert ons dat de bus naar Neerpelt nog niet doorgekomen is. Dat doet-ie met 6 minuten vertraging, net genoeg om de aansluiting met de trein in het gedrang te brengen. Jongens, toch, wat een dag! In Neerpelt hebben we nog 5 minuten vertraging, maar een IR naar Antwerpen is nog niet te bespeuren. Vertragingen kunnen ook in je voordeel spelen.

Van de 3 motorwagens die even later aankomen, worden er 2 afgekoppeld. De derde vat de terugrit aan met 8 minuten vertraging, alweer net genoeg om de aansluiting in Herentals of Lier met de IC naar Brussel om zeep te helpen. En ja hoor, net voor Herentals krijgen we te horen dat de aansluiting naar Brussel niet verzekerd wordt, en dat reizigers voor Mechelen en Brussel moeten doorrijden naar Antwerpen-Berchem. Dat is slecht nieuws, maar het valt toch te appreciëren dat we op die manier duidelijkheid krijgen.

Al snel blijkt dat we nu getrakteerd worden op een van de subtielste vormen van mensenjennerij die de NMBS in aanbieding heeft. Door die IC namelijk net voor ons te laten vertrekken, hindert die ook nog eens de rit van onze IR: net voor de lange vertragingszone in Nijlen staan we zo goed als stil, omdat de IC daar uiteraard ook trager moet, en net voor Lier staan we zelfs compleet stil, omdat de IC spoor 1 even bezet houdt. Zo wordt nu ook onze voor de hand liggende aansluiting in Berchem met de IC naar Charleroi problematisch!

Maar in Berchem blijkt dat lijn 25 zwaar gestoord moet geweest zijn, en dat al van in de namiddag. Achteraf zal blijken dat zowat het hele amalgaam aan spoorwegproblemen vandaag lelijk huis heeft gehouden: zelfmoord, storingen, defecten, zelfs een ingestorte tunnel in Jette… het is niet niks.

We vertrekken met 16 minuten vertraging (we staan nl. nog lang stil in Berchem), en bereiken Brussel-Noord met 12 minuten. De eerste trein naar Halle is de CR naar Dendermonde met 5 minuten vertraging, want ook de IR naar Binche rijdt 20 minuten te laat.

Het mag een wonder heten dat we maar een half uur later dan voorzien thuis komen. Maar één van de voordelen van zware verstoringen is dat alles met vertraging rijdt, en zo komen er plots onverwachte aansluitingen opduiken, die het leed wat verzachten.

Geen compensatie deze keer, ondanks een hele dag spoorellende. Spijtig, want ik vind dat we het wel verdienden. Voor die overbezette trein in de ochtendspits vertrekt er een klacht, de rest zullen we met de mantel der liefde bedekken - laat het ons maar bij een samenloop van omstandigheden houden. Dat hoor en lees je wel meer…

 

Foto's: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/hamont%20-%20bocholt%20GR561/

Maar bekijk alvast deze eens:
1. Het kanaal Bocholt - Herentals.



2. Lozerheide, vooral bos en water...



3. Heerlijk stappen over onverharde landbouwwegen.



4. En een bus aan het station van Hamont.



29-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
22-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 september 2011 (Zillebeke - Geluwe GR 5A)

Een deftig GR-traject ontwerpen in West-Vlaanderen kan bezwaarlijk een peulschil genoemd worden. Ik wil dus in de eerste plaats de verdiensten in de verf zetten van de mensen die deze GR 5A hebben uitgetekend, ook door een gebied dat zich niet altijd leent tot wandelen of stappen. Natuurlijk stapten we eerst door het domein Palingbeek, en volgden we lange tijd het Verwezen Kanaal Komen - Ieper, en dat is heus wel de moeite waard, maar daarna kwamen we in een landschap terecht dat niet echt tot onze verbeelding sprak. En toch werden ook hier met de moed der wanhoop zoveel mogelijk onverharde wegen opgezocht. Dat leidde uiteindelijk tot een TWQ van een verdienstelijke 49 %, en met het gevoel dat het beste er uitgehaald is. De GR 5A is op een aantal punten aangepast: uiteindelijk stapten we een dikke 16 km, maar met een aanloop en naverbinding erbij komen we in de buurt van 18 km.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3758 8:58 9:16 +2 (268)

Brussel-Zuid - Kortrijk 2331 9:41 10:45 +6 (2735 - 61061)

Kortrijk - Ieper 7017 10:50 11:20 +4 (359)

Ieper - Zillebeke [39] 11:30 11:48 +8 (ab5073)

 

Geluwe - Moeskroen [84] 17:00 17:44 +10 (ab4590)

Moeskroen - Halle 3117 18:03 19:17 stipt (397)

 

De commentaar:

We komen eigenlijk voor de IR van 9:09, maar we halen moeiteloos de CR van 8:58. Dat is nog maar eens een bordeaux stel, en dan nog wel met horizontale lichten: ik heb die horizontale positie altijd mooier en eleganter gevonden dan de verticale, maar lang heeft ze het niet uitgehouden. Ik kan alleen maar vermoeden dat het technische voordelen biedt om de lichten onder elkaar te plaatsen. De rit verloopt zonder veel problemen: alleen bij het binnenrijden van Brussel-Zuid worden we opgehouden, omdat de Benelux aan het perron gebracht wordt.

Veel vertragingen staan er niet meer op de schermen, maar de wet van Murphy speelt ons andermaal parten: de IC naar Kortrijk staat met 9 minuten vertraging aangekondigd. Met een aansluiting van 5 minuten in Kortrijk én de bestelde belbus in Ieper ziet dat er niet zo goed uit, ook al is de vertraging in Denderleeuw al gekrompen tot 6 minuten. Ik zoek dus toch maar even de treinchef op, wat geen sinecure is in een trein die een achttal TBG's terugbrengt naar hun depots na de ochtendspits. Ik vraag aan een eerste groepje of ze weten waar de treinchef zit, en dat valt mee: hij zit in het vorige rijtuig. De man lijkt zowaar te schrikken als ik vraag of hij de treinchef is, maar hij kan me een bijzonder geruststellend antwoord geven: ik zal mijn aansluiting én mijn belbus halen, want onze TB zal straks ook de rit naar Poperinge verzorgen.

Ik maak me terloops de bedenking dat de trein tussen Denderleeuw en Kortrijk geen vertraging meer inloopt: met een break zou dat ongetwijfeld anders verlopen zijn. Gecadanceerde diensten lijken op het eerste gezicht natuurlijk een zegen, maar eigenlijk resulteert het bijna altijd in te lange rittijden tijdens de daluren, en nog altijd krappe tijdens de (na)spits, als met logger materieel gereden wordt.

Maar zoals gezegd: we komen bijna tegelijk met de TB bij onze trein naar Poperinge, die met 4 minuten vertraging vertrekt. Tussen Menen en Wervik gaan we op tegenspoor, zodat de vertraging bij aankomst in Ieper eerder gegroeid dan geslonken is. Maar onze belbus halen we.

Eerst verschijnt een busje zonder veel aanduidingen, maar we krijgen te horen dat de belbus Ieper Oost (officieel lijn 39) meteen komt. We maken nog een ommetje door industrieel Ieper en langs het Ziekenhuis, en zo komen we uiteindelijk 8 minuten later dan voorzien aan de halte Zillebeke Vaartstraat, waar nogal wat bedrijvigheid heerst: hier bevindt zich namelijk het Bezoekerscentrum van de Palingbeek, en enkele scholen zijn aan een vroege uitstap bezig.

 

Voor de terugrit hadden we ook de belbus Wervik kunnen gebruiken, maar die geeft geen aansluiting op de treinen in Menen (of Wervik), en dus stappen we een kilometer of zo extra tot de stelplaats van Geluwe, waar we bovendien met lijn 84 naar Moeskroen kunnen, waar we de rechtstreekse IR naar Halle kunnen nemen. De rit uit Ieper (met gelede bus) wordt hier opgewacht door een aansluitende standaardbus, waar we als eerste kunnen instappen. Met heel wat overstappers blijkt het een vrij drukke rit te zijn: uiteindelijk komen we met 10 minuten vertraging in Moeskroen aan, zonder dat dit onze aansluiting in gevaar brengt.

Nog even genieten dus van deze overstapvrije treinverbinding: de rit verloopt vlekkeloos. Ik zal nooit het verzet begrijpen tegen deze op het eerste gezicht onlogisch aan elkaar geknoopte verbindingen, zoals we er sinds 1984 wel enkele hebben. Vroeg of laat haalt iemand er toch zijn voordeel uit, en vandaag zijn wij dat. Heerlijk!

 

Foto's van de wandeling vind je op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/zillebeke%20-%20geluwe%20GR5A/

 

Maar bekijk alvast deze eens:

 

De Palingbeek, rechtstreeks gevolg van de mislukte aanleg van het kanaal Komen - Ieper, vandaag een erg rustig en aangenaam natuurgebied:

 

 

Zoals wel meer wordt de wandelaar in deze periode van het jaar gevoerd tussen hoge maïsaanplantingen, het rechtstreekse gevolg van een verkeerde bemestingspolitiek:

 

 

Ter hoogte van de vroegere halte Houthem (waarvan het vroegere perron nog altijd overleeft), kon ik P8049 Poperinge - Kortrijk fotograferen. De inzet van M6-rijtuigen heeft tot gevolg gehad dat bepaalde rechtstreekse verbindingen Poperinge - Brussel in Kortrijk met overstap dienen te gebeuren. Vanmorgen waren wij de klos, nu, in de vroege namiddag lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Veel zie je niet van stel 406, en dat is ook best, want de flank wordt ontsierd door kladden verf, die voor kunst zouden moeten doorgaan.

 

 

De halte Stelplaats in Geluwe ligt ook letterlijk binnen de omheining van de stelplaats, maar op dit drukke moment van de dag, zijn de meeste bussen op pad. Alleen het belbusje van Wervik wordt bereid gevonden om even te poseren, en wat later komt een bus Moeskroen - Ieper binnenrijden. Het is ab5137, maar  dat nummer lijkt te ontbreken op het front van de bus. Gelukkig is er nog www.zone01.be , waar ik dankzij de nummerplaat het nummer van de bus kon repereren.

 

 

 

 

22-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 september 2011 (Crupet - Mozet GR 575)

De Condroz ziet er deze dagen wat uit als de Belgische politiek, met hier en daar in het groen een verkleurde vlek, die er zou kunnen op wijzen dat de bomen onderling tot een akkoord gekomen zijn om nu maar meteen aan de herfst te beginnen, maar voorlopig zijn de aanwijzingen nog altijd erg schuchter. Het grote verschil is dat we weten dat de bomen zullen doorgaan, en met de politici van vandaag is dat nog lang niet zeker. Eén of twee vertrekkende zwaluwen maken de herfst niet…

Wat er ook van zij, wij hebben vandaag intens genoten van deze 19 km lange tocht die ons van Crupet naar Mozet bracht, langs een heerlijk heuvelend parcours dat ons voerde langs kleinere maar vooral grotere boerderijen, met die ideale mix van weiden, akkers en bossen. De TWQ ligt bovendien tamelijk hoog (67 %). Het is dan ook een aan te raden stukje GR 575, al is de bewegwijzering hier en daar aan wat opfrissing toe, zeker in het begin. Ivoi en de Ferme de Basseille zijn zonder meer hoogtepunten op deze tocht zonder echt zwakke momenten.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3656 6:29 6:48 +1 (990)

Brussel-Zuid - Yvoir 2407 7:03 8:39 +2 (415)

Yvoir - Crupet [128a] 9:10 9:25 stipt (ab5581-47, Mercedes Citaro LE, Autobus Latour)

 

Mozet - Namur [42] 16:35 17:07 +3 (ab5061-18, Mercedes Citaro LE, Bus et Cars Roquet)

Namur - Brussel-Noord 2138 17:21 18:18 stipt (503)

Brussel-Noord - Halle 3939 18:32 18:51 +10 (825)

 

De commentaar:

 

Veel keuze hebben we niet: de TEC-Namur voert al vele jaren een politiek die er vooral op gericht is om de landelijke lijnen af te bouwen. Wie een dienstregeling neemt van lijn 128a uit de tijd dat de NMBS deze dienst nog beheerde, en haar vergelijkt met die van vandaag, ziet de gevolgen.

Het wordt dus vroeg vertrekken. De stoptrein naar Brussel rijdt volgens het bekende scenario: de hele weg op de rem staan om toch maar niet te vroeg te rijden, en dan net voor Brussel-Zuid toch wat opgehouden worden. Ik geef toe, vandaag is de schade uiterst beperkt. Het eerste stel is een CR-stel: de display vooraan toont CR6, en ook in de flanken leren we dat dit CR 6 naar Leuven is. Erger is dat ook binnenin alle halten luid aangekondigd worden, telkens tot 3 maal toe: "De volgende halte is…" - "We komen aan in …" en dan ook nog even bij volledige stilstand de naam van de halte. Wie denkt op dit vroege ochtenduur nog even recht te hebben op een dutje, is eraan voor de moeite. Ik heb ooit eens gelezen dat katten na een dergelijke test (wakker gemaakt worden meteen nadat ze ingeslapen zijn, en dat telkens opnieuw) gek worden. Vermoedelijk is dit soort tests al lang verboden, maar op treinreizigers mogen ze nog altijd worden toegepast. Ik weet wel dat er langs alle kanten druk uitgeoefend wordt voor meer informatie, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat reizigers van een CR in de vroege ochtend behoefte hebben aan dit systematisch omroepen. Overigens stokt het systeem toch zodra de treinrit in de knoei raakt…

Van Brussel-Zuid naar Yvoir loopt het vlot. In tweede positie hangt de gemoderniseerde 383, maar alleen het laatste stel rijdt naar Dinant. In Yvoir worden we opgewacht door de onderstationschef die een oogje in het zeil houdt als de reizigers de sporen oversteken. We krijgen zowaar een vriendelijke goedendag, relict uit een tijd toen de NMBS nog geen door topmanagers geleid bedrijf was.

In de wachtzaal zit een klein onding een enerverend elektronisch spelletje te spelen. Maar de spinnen die zich hoog tegen het plafond genesteld hebben, blijven rustig zitten.

We hebben een wel erg ruime aansluiting. Dat is goed voor de zenuwen, maar ik vraag me toch af waarom de TEC er zo vaak meesterlijk in slaagt om zijn schaarse bussen altijd net te vroeg (als je uit Dinant komt) of net te laat (als je uit Namur) komt te laten rijden. Het antwoord is natuurlijk evident: het kwam bij het opstellen van de diensten toevallig zo uit, en de reiziger, die past zich wel aan. Het moet gezegd: dit is weer een van die kraaknette bussen, zoals je ze vaak vindt bij de Waalse vervoermaatschappij, en hij rijdt ook nog stipt. Bij de halte Evrehailles Route de la Gare haalt een reiziger wel erg op het nippertje zijn bus. Tenslotte rijdt de volgende bus al een goeie vier uur later…

Nog even dit: die 128a wijst erop dat het hier om een oude vervangingslijn gaat. En inderdaad volgen we vrij nauwkeurig de loop van de oude NMBS-lijn 128 Yvoir - Ciney. We rijden dan ook onder enkele bijzonder pittoreske spoorwegbruggen door, midden het vele groen dat hier aan weerszijden van de weg groeit. Zo begint de wandeling al in de trein.

 

Lijn 42 (van de terugrit) heeft ook al geen sterk gestoffeerde dienstregeling. Nochtans heb je zeker op het deel vanaf Andoy behoorlijk wat reizigers: alweer een lijn die onmiskenbaar niet het potentieel aanboort dat er is. Ook deze bus is kraaknet. Opvallend: alle senioren tonen hier hun pasje. Twee dagen eerder, in Lier, was dat absoluut niet het geval. Ik wens zuster Crevits dan ook veel geluk met het invoeren van de elektronische pasjes, die zogezegd een nauwkeurige opvolging van de reizigersaantallen mogelijk zullen maken. Kan iemand deze derde leeftijd van tegenwoordig eens diets maken dat het voortbestaan van vele diensten wel eens zou kunnen afhangen van hun houding bij het instappen? Een voor de hand liggende oplossing: geef alleen een pasje aan iemand die er in het vorige jaar effectief een aantal keren gebruik van heeft gemaakt.
In Namur wordt alles klaargezet voor de Fêtes de la Wallonnie die hier vanaf morgen losbarsten. Het is de laatste dag zonder omleidingen. Voor het laatste deel van het traject is behoorlijk wat tijd voorzien: zo wordt onze vertraging beperkt tot 3 minuten.

 

Over de reis van Namur tot Brussel valt niet veel te vertellen. Het wordt een zo goed als rimpelloze rit. Dat is niet het geval met onze rit Brussel - Halle. Normaal gezien wordt E3939 gereden met 2 vierledige stellen. Veel te vroeg komt inderdaad een leeg vierledig stel voorgereden, dat eerst als trein in doorrit aangegeven wordt. Blijkt dat door problemen bij de heenrit alleen 2 klassieke stelletjes naar Louvain-la-Neuve gereden zijn; die zullen nu aangekoppeld worden, zodat de trein vanaf Brussel-Noord in zijn normale samenstelling kan rijden. Acht minuten vergt zo een koppeling met bijhorende acties, zoals remproef. In Halle hebben we al 10 minuten vertraging, omdat we ook nog erg lang stilstaan in Brussel-Zuid.

In Brussel-Noord zijn enkele mannen van Securail ingestapt, en dat is altijd goed voor enkele smeuïge verhalen. Ze waren in het Noordstation opgeroepen voor een wanbetaler op de 3939, maar die was al in Schuman op de vlucht geslagen. En terloops komen we ook te weten dat er zo iets als de bende van Lembeek bestaat. Ja, ja, Halle is mee met zijn tijd: ook dit provinciestadje heeft problemen in zijn voorsteden.

Een fietser heeft zijn fiets in de bagageafdeling van het vierledig stel gezet. Als de TBG vraagt of hij daar ook voor betaald heeft - een knaller van een retorische vraag, als je het mij vraagt - is het antwoord negatief. De fietser vraagt zelfs of dat ook moet voor zo een trein. En nee, hij is geen jongeling van vreemde afkomst, maar wel degelijk een veertiger of vijftiger van oer-Vlaamse origine. Hij betaalt zonder morren, en denkt waarschijnlijk: de volgende keer opnieuw.

Dat denken wij ook als we uitstappen: de volgende keer opnieuw. Maar wij betalen de NMBS wel voor de al dan niet geleverde diensten…

 

Alle foto's van de wandeling op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/crupet%20-%20mozet%20GR575/ .

 

Hier krijg je alvast een voorsmaakje: in volgorde Crupet - de Condroz - Ivoi - Basseille

 

 

 

 

 

In Yvoir hadden we heel wat tijd om onze bus te fotograferen:

 

 

Onderweg, in Sart-Bernard, kwamen we ook nog deze bus tegen. Je zult me op mijn woord moeten geloven dat het hier een bus van lijn 66 betreft.

 

 

En onze boterhammetjes verorberden we op het perron in Sart-Bernard. Dat leverde enkele interessante kiekjes op.

 

Ms 515 met IC 2111 Brussel-Zuid - Luxemburg. Het is één van de weinige treinen op deze verbinding met 3 stellen.

 

 

Loc 2146 met een prachtig stel I6 en I10, als IC 2134.

 

 

Ms 595 met L5783 Ciney - Namur. Zowaar een vroeger Sabenastel…

 

 

En ten slotte nog ms 744 met L5763 Namur - Libramont. Merk ook het typische wachthuisje links.

 



15-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
13-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 september 2011 (Kessel)

Als het weer zich maar af en toe van zijn goede kant laat zien en je ook nog wat andere afspraken gemaakt hebt, is de keuze vaak simpel: niet stappen of een korte wandeling maken. Vandaar dat we in ons jaarprogramma ook altijd wel wat korte wandelingen zitten hebben, van die wandelingen die vaak gevolgd worden door mensen die door hun huisarts op het hart (!) gedrukt werden dat ze meer moeten bewegen, maar daar eigenlijk flink tegen opzien. Met iets meer dan 6 km verdient de Bogaertwandeling in Kessel de titel van gezondheidswandelingetje helemaal. Voor ons valt ze in het jaar dat we ook de Driedorpenwandeling uit Nijlen hebben gevolgd, en het interessantste stuk hebben we dus eigenlijk al eerder gestapt. De TWQ bedraagt 34 %, en je moet er dus flink wat bebouwing, tot heuse woonwijken toe, bijnemen, maar de onverharde paden die we volgden mochten er zijn.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3111 13:19 13:30 stipt (336)

Brussel-Zuid - Lier 3413 13:38 14:21 +1 (322)

Lier - Kessel [152] 14:34 14:49 +11 (ab1106-55, Van Hool New A600, Kruger Autobus)

 

Kessel - Lier [150] 17:08 17:23 +14 (ab1106-44, Van Hool A600, Kruger Autobus)

Lier - Brussel-Noord 3438 17:39 18:13 stipt (352)

Brussel-Noord - Halle 3140 18:20 18:41 stipt (433)

 

De commentaar:

Misschien zou je verwachten dat we met de trein tot Kessel reden, maar station en centrum liggen behoorlijk ver uit elkaar en de bussen van de lijnenbundel 150-151-152 zorgen voor een handig alternatief. Het voelt nog altijd wat onwennig aan dat we voor een verplaatsing Halle - Lier een lijntje op de Railpass moeten invullen. Als vollepotbetalers is zelfs die middellange verplaatsing al goedkoper met de langeafstandskaart die de Railpass zou moeten zijn. Het blijft wringen…

Dat TBG's er soms met hun pet naar gooien, valt me pas nu op. Op 1 september hadden we 2 lijntjes ingevuld van Eupen naar Halle. De eerste TBG had alleen het tweede lijntje geknipt - zo wordt het lijntje erboven immers ook ongeldig - maar de TBG van onze trein van Brussel-Noord naar Halle vond dat blijkbaar onvoldoende, en knipte ook het voorlaatste lijntje. Blijkt dat de tang op 25 augustus stond (op 1 september!) en dat we in trein 2320 zaten om van Brussel naar Halle te sporen. Enkele dagen voordien liep de tang (NIET de vrouwelijke TBG, die ik ervan verdenk dat ze niet eens gezien had wat ze knipte) 3 dagen achter bij een knip in mijn Benelux Tourrail. Stel maar even dat een volgende oplettende TBG dat merkt en je meteen verdenkt van fraude: hoe kun je bewijzen dat je niet met tintenkiller gewerkt hebt? Je mag er niet aan denken dat je bij een geschil dergelijke foutief geknipte kaarten als bewijsmateriaal moet aanvoeren. Enfin, vandaag is er niks mis met de knip…

 

Eigenlijk valt er weinig te vertellen over onze heenrit. Alleen is er die vervelende ouwe vent tussen Brussel-Noord en Mechelen die er een systeem van maakt om systematisch alle deuren achter zich open te laten. Wie dacht dat dat een privilege is van jonge sloddervossen, heeft het dus verkeerd voor.

 

In Lier ziet het busstation er al vele jaren een pak overzichtelijker uit dan toen we hier voor het eerst kwamen, maar met de smalle perrons is het zeker geen aangename plek om te wachten. En dat moeten we zelfs langer dan voorzien, want de bus vertrekt met 5 minuten vertraging. Ook in en om Lier wordt er duchtig aan de wegen gewerkt, en zoals altijd is de bus daar het voornaamste slachtoffer van. In Kessel noteren we 11 minuten vertraging.

 

Voor de terugrit vrezen we een gelijkaardig scenario. Eigenlijk staan we op de 152 van 17:01 te wachten, maar het is uiteindelijk de 150 van 17:08 die het eerst opdaagt, met 5 minuten vertraging. De chauffeur in opleiding wordt bijgestaan door een oude rot in het vak, maar het is duidelijk dat dit niet zijn eerste rit met de bus is. Toch komen we met 14 minuten vertraging aan in Lier.

 

Gelukkig vertrekt de IC naar Brussel op spoor 1, zodat we supersnel kunnen overstappen. De rit verloopt vlot. Even rekenen we op de aansluiting van 4 minuten met de CR naar Geraardsbergen, maar die blijkt met 24 minuten vertraging te rijden. Die recente tv-schermen zijn toch wel goud waard voor snelle beslissers. Terug naar spoor 12 dus, waar we in de IR naar Kortrijk/Geraardsbergen stappen. Als de CR hem niet voor de voeten rijdt, haalt die makkelijk enkele minuten vertraging in tussen Brussel-Zuid en Halle, en we komen dan ook stipt in Halle aan.

 

We hebben er dus een verbinding heen en terug met alleen maar breaks op zitten. Sommige reizigers halen hun neus op voor deze stellen, maar voor diensten als de door ons vandaag gebruikte, is het eigenlijk ideaal materiaal. En in eerste klasse stralen ze zelfs een bepaalde warmte uit, die ik in alle moderne treinen mis. En de kentering zit er nog niet aan te komen, als ik merk wat men weer gemaakt heeft van de Desiro's, de hoop van de NMBS in bange dagen…

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/kessel/





13-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
10-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 september 1011 (Brukom - Sint-Kwintens-Lennik)

 

Onze vorige tocht langs GR 512 (van Linkebeek naar Brukom) had niet helemaal gegeven wat je van een GR kunt verwachten, maar vandaag krijgt deze GR ruimschoots de kans om zich te rehabiliteren, van Brukom naar Sint-Kwintens-Lennik. Met een TWQ van 44 % (over net geen 18 km) lijkt dat niet helemaal te lukken, maar toch mag je dit tracé dwars door het zo geprezen, golvende Pajottenland, niet onderschatten. Soms lange stroken asfalt worden namelijk regelmatig afgewisseld door aloude veldwegen en we hebben voetwegen ontdekt (voornamelijk tussen Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Laureins-Berchem) die op wonderbaarlijke wijze de Grote Versnelling van de twintigste eeuw hebben overleefd. Voeg daar nog het Kasteel van Gaasbeek en de Boerenmarkt van Gaasbeek aan toe, en je hebt alle ingrediënten voor een aangename tocht, die we stapten bij een temperatuur van 28° en een relatieve vochtigheid die constant boven de 65 % lag. Daar kun je flink van zweten…

 

De verbinding:

Buizingen - Halle [155] 9:59 10:13 +4 (ab 3040-08, Jonckheere Transit 2000, Flanders Bus)

Halle - Sint-Pieters-Leeuw [170] 10:25 10:37 -1 (ab3961, Jonckheere Transit 2000, Het Rad)

 

Sint-Kwintens-Lennik - Leerbeek [142] 16:49 16:56 +8 (ab3164, Van Hool A600, Leerbeek)

Leerbeek - Halle [153] 17:05 17:26 -5 (ab3166, Van Hool A600, Leerbeek)

Halle - Buizingen [155] 17:43 18:02 stipt (ab3952, Jonckheere Transit 2000, Het Rad)

 

De commentaar:

Je merkt het, een treinloze verbinding in eigen streek deze keer.

Onze eigen bus van lijn 155 rijdt met wat vertraging, maar dat is op de drukste momenten van de zaterdag geen uitzondering. Halle is en blijft nu eenmaal een commerciële attractiepool. Het is een bus van lijn 170 die ons aan de andere kant van Halle moet brengen, meer bepaald bij de eerste Leeuwse halte (De Witte Roos). Die halte lijkt achteraf bekeken niet zo een goede keuze (meer): de Bergensesteenweg kreeg in het midden een betonbult om de 2 rijrichtingen uit elkaar te houden - hoe heet zo een ding? -, en voor voetgangers is het een heikele onderneming om over de 4 vakken en die bult aan de overzijde te geraken. De bewegwijzering voert ons dan ook naar een kruispunt met zebrapad wat verderop, naar schatting een omweg van 700 m. En de halte Brukom (Europalaan) ligt nu plots vlakbij. Dat was inderdaad een betere keuze geweest.

 

Voor de terugkeer hebben we de keuze uit niet minder dan 3 reiswegen: rechtstreeks met de 163 naar Halle, met de 141 of 142 naar Leerbeek, of met diezelfde lijnen naar Het Rad, waar we dan kunnen overstappen op de 155 naar Halle.

De 163 is niet meteen de beste optie: de bus rijdt op zaterdag maar om de 2 uur, en de aansluiting met de 155 is niet echt goed. Via Het Rad reizen impliceert een overstap van een half uur, en dus wordt het een traject langs Leerbeek.

Zoals enigszins gevreesd is de bus van lijn 142 (dat is de variant via Gaasbeek Dorp) niet zonder kleerscheuren door de Brusselse voorsteden (en de Gaasbeekse boerenmarkt, wie weet) geraakt: de bus laat dan ook een vertraging van 8 minuten optekenen. Omdat ik in de waan leef dat de bus van lijn 153 om 17:01 vertrekt, informeer ik toch maar even over de kansen om deze aansluiting te halen. Even later informeert de chauffeur zelf bij de dispatching, en dat stelt ons gerust. Ik schreef dat ik in de waan leefde dat de bus om 17:01 zou vertrekken, en dat komt omdat ik blindelings het ritoverzicht geloofd heb. Maar 17:01 is het aankomstuur, en van het vertrekuur - zoals alle vertrekuren in Leerbeek .05 (of .35) - is in de dienstregeling geen sprake. Een spijtige lacune, al geef ik toe dat ik het had moeten weten - je kunt het trouwens ook in het busboekje aflezen.

Hoe dan ook, bus 153 staat nog keurig te wachten. Het gebeurt trouwens zelden dat die precies om .05 vertrekt, en dat is deze dagen nog minder het geval. In Pepingen staan namelijk grootscheepse aanpassingswerken aan de Ninoofsesteenweg op het programma, en De Lijn heeft de dienstregeling stevig gerekt om dat op te vangen, maar een burger, vermoedelijk op zoek naar een identiteit, heeft roet in het eten gestrooid, en het is nu wachten op een gerechtelijke uitspraak. De dienstregeling houdt dus al rekening met werken die nog moeten beginnen. Zelfs na een rustige rit komen we 5 minuten te vroeg in Halle aan.

Enige gevolg daarvan is dat we nog wat meer aansluitingstijd hebben, maar dat zijn we stilaan gewend geraakt. Bus 155 brengt ons naar huis. In Essenbeek is er nog altijd een beperkte omleiding. Mocht deze bus binnen dit en vijf jaar eens gedurende een week of zo van begin- tot eindpunt langs de voorziene reisweg rijden, dan laat ik het je zeker weten. Onnodig om elke dag in je mailbox te kijken.


Foto's van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/brukom%20-%20lennik/

 

De zendmast van de VRT domineert eigenlijk de hele wandeling. Of dat een pluspunt is laat ik aan ieders oordeel over.

 

 

Of dit nu een Brabantse of een Belgische schone is, doet er niet toe. Maar waarom ze parmantig de achterzijde naar de camera draait, is me niet duidelijk. Misschien heeft ze kapsones, nu er opnieuw premies voor veulens uit de Vlaamse kas rollen.

 

 

Het pad dat we volgen loopt aan de voet van het bekende Kasteel van Gaasbeek. Zo zien de kikkers uit de nabijgelegen vijver het ook.

 

 

 

Onze bokes spraken we aan in Sint-Laureins-Berchem, dat zelfs op zaterdag 4 bussen per uur ziet passeren. Het lijkt erop alsof Flanders Bus hier heer en meester is, maar sinds de besparingsronde en bijhorende reorganisatie zie je hier meer regiebussen rijden dan vroeger.

 

 

 

 

10-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
09-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stoom in Beert

Even een stukje aangename jeugd herbeleven: het kan niet elke dag. Maar vandaag wil de firma Jocadis uit Edingen (bekend bij elke liefhebber van miniatuurtreinen) haar verhuis naar het station van Edingen in de verf zetten met een echte stoomtrein, en die zal passeren op de plek waar ik het grootste deel van mijn jeugd heb gesleten. Het overweghuisje mag dan wel verdwenen zijn, de ligusterhaag die mijn pa er eind jaren 1950 heeft aangeplant is nog altijd overweldigend aanwezig. Ze mist duidelijk de maandelijkse snoeibeurt waarmee pa haar in toom probeerde te houden. Van de prachtige bloementuin is niets meer overgebleven.

Stoomlocomotief van dienst is de 64.169, zorgvuldig gerestaureerd door TSP (Toeristisch Spoorwegpatrimonium), op dit ogenblik mogelijk de actiefste spoorwegvereniging van het land. Dit type P8 behoort tot een uitgebreide reeks stoomlocomotieven die nog voor de Eerste Wereldoorlog in Duitsland in gebruik genomen werd. Toen de Duitsers WO I verloren hadden, werden vele van deze prachtige locomotieven aan de overwinnaars afgestaan als vergoeding voor de oorlogsschade. Een uitgebreide reeks kwam ook in België terecht, maar het enige overblijvende exemplaar van de NMBS (64.045) is niet langer rijvaardig. Daarom besliste TSP om een locomotief in Roemenië aan te kopen, die met veel inzet omgetoverd werd in een Belgisch exemplaar. Het nummer spreekt boekdelen: op geen enkel moment had de NMBS 64.169 in dienst.

Ik moet zeggen: toen ik de locomotief in een zwarte wolk de zware helling tussen Halle en Beert zag op rijden, ging er nogal wat door mijn hoofd: de paniek van mijn ma, die de witte was opnieuw kon doen, de herinnering aan het typische geluid van een zwoegende locomotief, flarden jeugd… Het deed me zowaar wat…

Lijn 94 is ondertussen behoorlijk druk, en dat gaf de gelegenheid om ook wat andere treinen te fotograferen.

Eerst kwam 5501 met een zusterloc voorbij. Deze locs staan paraat om hst's in moeilijkheden te evacueren. Het moeten zowat de enige diesels zijn op deze lijn, waar de lustige brommers van halfweg de jaren 1960 tot tegen de jaren 1990 aan heer en meester waren.

 

 

Wat later passeerde E3112, bestaande uit 3 breaks. Het is een IR uit Kortrijk en Geraardsbergen (gekoppeld in Ath) op weg naar Antwerpen-Centraal. Zoals wel meer heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk graffiti te verwijderen.

 

 

En toen kwam het paradepaard van de dag. Je zult het me wel vergeven dat ik meer dan één foto van deze trein plaats. Opvallend: achteraan hangen 2 diesellocomotieven. Terwijl het type 202 zich lui laat slepen, is het duidelijk dat een loc van reeks 60 de stoomloc een stevig handje toesteekt, precies op de plaats waar ik als puber deze locs voor het eerst zag, aan kop van een zware reizigerstrein. De trein stopte zowaar volledig, blijkbaar om het aanzetten van de splinternieuwe loc op deze stevige helling te testen.

 

 

 

 

 

 

En toen kwamen er nog wat gewone treinen:


614 met CR Geraardsbergen - Dendermonde - als de rook om je hoofd is verdwenen...



 

2138 met E1935 Schaarbeek - Moeskroen, met 11 M4's als sleep. Bij de terugkeer uit Moeskroen zal deze trein onmiddellijk doorrijden als P-trein naar Ans, vandaar zijn lengte.

 

 

2146 sleept een veel korter stel als E1913 Moeskroen - Schaarbeek de andere richting op.

 

 

En tenslotte is er nog ms 616 met E1585, een CR van Dendermonde naar Geraardsbergen.

 

09-09-2011 om 17:58 geschreven door overweg13  


>> Reageer (4)
01-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 september 2011 (Manderfeld)

Manderfeld, tweede poging. We volgen wandeling C, uit een folder die we al sinds 1985 in ons bezit hebben. De wandeling valt grotendeels samen met een recenter met een geel kruis bewegwijzerd parcours. Manderfeld is de rust zelve, en de wandeling bestaat grotendeels uit 2 afdalingen (en onvermijdelijk klimwerk achteraf) naar de vallei van de Our, nauwelijks meer dan een beek. Tussendoor krijg je schitterende vergezichten; spijtig genoeg heeft de molengekte ook hier toegeslagen: zowat elke heuveltop wordt hier ontsierd door die fantasieloze ondingen, waarvan men nu al weet dat ze zelfs geen druppel op een hete plaat zijn. Maar het sust wel ons geweten, en we blijven in de waan leven dat het allemaal niet op kan. De wandeling is iets minder dan 9 km lang, en de TWQ blijft haperen bij een schamele 5 %. Maar toch is het volop genieten, ook al omdat we de eerste keer stappen in de sfeer van een aangenaam nazomertje…

 

Enkele foto's: het pas gerestaureerde kerkje, toegewijd aan Sint-Lambertus, maar met een schat aan andere heiligenbeelden - een erg typisch landschap met even typische koeien, en een hondenhok in Krewinkel

 

 

 

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid  3105 7:19 7:30 stipt (389)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +3 (1353 - 11827)

Liège-Guillemins - Vielsalm 113 9:18 10:22 +4 (3005 - 11709)

Vielsalm - Manderfeld [401] 10:30 11:58 stipt (ab7561-06 - Mercedes O405 - Satracom)

 

Manderfeld - Sankt-Vith [401] 15:25 15:56 stipt (ab7561-19 - Mercedes O405 - Satracom)

Sankt-Vith - Eupen [394] 16:25 17:35 +1 (ab7521-26 - Scania OmniLink - Autobus Blaise)

Eupen - Welkenraedt 17206 18:10 18:17 stipt (344)

Welkenraedt - Brussel-Noord 541 18:18 19:54 stipt (1304 - 11833)

Brussel-Noord - Halle 1591 20:17 20:37 stipt (625)

 

De commentaar:

 

Na recente ervaringen (één verleden jaar, één 2 dagen geleden) beginnen we met een bang hartje aan onze expeditie naar Manderfeld. En ik hoor sommigen luidop denken: wat wil je ook met het openbaar vervoer naar zo'n godvergeten gat, maar eigenlijk is dat naast de kwestie. Want voor iemand uit pakweg Trois-Ponts zou deze verbinding evident moeten zijn, maar ook voor hen kan het verkeerd lopen. Nog maar eens een keer het noodlot tarten dus. Het begint alvast goed in Halle, maar dat was 2 dagen geleden ook al het geval. Zowat alles rijdt stipt, ook IR3105, die er blijkbaar een gewoonte van maakt om 2 minuten te vroeg aan te komen in Brussel-Zuid. Enige echte smet op de aankondigingsborden aldaar: de IC naar Poperinge is afgeschaft. Maar voor de rest ziet het er redelijk uit.

En ja, de rit naar Liège verloopt zonder veel problemen: Brussel-Zuid +2, Brussel-Centraal +5, Brussel-Noord +5, Leuven +3 en Liège-Guillemins +3. Dat er geen vertraging afgaat, komt omdat we deze keer na de IC uit Quiévrain de afdaling naar de Maasvallei aanvatten. Maar dat zal ons worst wezen, de aansluiting met de IR naar Luxemburg zit er vandaag wel in. (Eén dag later loopt het alweer verkeerd, trouwens… - dat is 2 keer op één week van 5 dagen!)

Dat we per se vandaag nog naar Vielsalm willen, heeft alles te maken met de geplande werken op lijn 42, van 3 september tot 2 oktober. De rails liggen al klaar tussen Aywaille en Stoumont, en blijkbaar zijn de voorbereidende werken al begonnen, want tussen die 2 stations geldt een snelheidsbeperking tot 60 km per uur. Voor ons zal het de laatste keer zijn dat we van het kedeng kedeng zullen kunnen genieten (?) want wat klaar ligt is van het lange type. Gelukkig vertrekken we in Aywaille met amper één minuut vertraging, zodat de snelheidsbeperking niet meteen desastreus is: Coo +3, Trois-Ponts en Vielsalm +4: te weinig om ons in paniek te doen slaan.

We halen moeiteloos de aansluiting, net zoals de wat oudere dame die we ook de vorige keer (op 11 juli) al in de bus zagen. Het is trouwens opvallend dat deze bussen, ondanks de magere dienstregeling, toch nog wat reizigers vervoeren: vanmorgen een 7-tal, deze namiddag zelfs een 10-tal. Deze keer hoeven we in Sankt-Vith niet even van de bus voor de koffiepauze van de chauffeur. Die wordt trouwens aangeklampt door een kranige senior, die binnenkort naar Eupen zum Arzt moet, en dat uit Büllingen. De chauffeur diept moeiteloos dienstregelingen op uit zijn geheugen - dat zie ik bij ons bijna nooit - en kan bovendien ook nog de nodige busboekjes bovenhalen.

 

De halte Manderfeld Post wordt geteisterd door tamelijk agressieve wespen, die in de wachtende reizigers een bron van veel lekkers lijken te vermoeden. Je bent altijd blij als de bus aankomt, maar de wespen versterken dat gevoel nog.

In Sankt-Vith is het duidelijk dat de meeste scholen op deze eerste schooldag nog niet voluit zijn gegaan: de bezetting van de vele bussen is dan ook matig; vermoedelijk zal dat volgende week veranderen. Het is trouwens ongelooflijk hoeveel bussen, ook gelede, hier af en aan rijden. Onze 394 wordt zelfs voorafgegaan door 2 ontdubbelingsbussen (slecht maar duidelijk Nederlands), eentje naar Büllingen en eentje naar Elsenborn. Er is dan ook voldoende plaats in deze comfortabele bus, die eigenlijk op het hele traject reizigers lost en laadt. Eupen Centrum is nog altijd taboe voor bussen, maar dat leidt nauwelijks tot vertraging.

 

In de namiddag is iemand onder een trein gesukkeld tussen Aalter en Brugge, en dat merken we: in plaats van een lang stel I11 is het een break die ons oppikt en ons naar Welkenraedt zal brengen. Een elegante oplossing, voor ons toch, niet voor de reizigers van de IC uit Oostende, die zullen stranden in Welkenraedt; hopeloos wordt de zaak zelfs voor wie naar huis wil met de aansluitende bus van lijn 394. We zullen de break nadien in Verviers terugzien, als L naar Spa.

In Welkenraedt rijdt de IC binnen op het ogenblik dat wij uitstappen. Vlot gaat het wel, maar toch zal de terugkerende IC nog 8 minuten vertraging oplopen. In Liège zijn dat er al 11, maar de 8 minuten stilstand komen hier goed van pas: we vertrekken met +6; dat een rit Liège - Leuven veel sneller kan dan de rit in de omgekeerde richting wordt nog maar eens duidelijk: we komen op tijd in Leuven aan en ook van Leuven naar Brussel verloopt de rit probleemloos.

De CR naar Geraardsbergen staat in eerste instantie aangekondigd met 5 minuten vertraging, maar ook die vertraging wordt helemaal weggewerkt. De IR bestaat uit stel 625, dat de paarse stof van zijn zetels heeft zien vervangen door het stofje van de M6-rijtuigen, dat hier veel beter tot zijn recht komt. Vandaag bestaat deze trein uit één stel; nog niet zo lang geleden waren het er nog vier. Misschien heeft men orde op zaken gesteld in de inzet van deze stellen, want één stel volstaat ruimschoots, zeker nu het kustverkeer ook wat stilgevallen is.

We zijn er geraakt, heen en terug Halle - Manderfeld. Het doet ons plezier; de kleine hinder tussen Eupen en Welkenraedt is niet eens de schuld van de NMBS, en het is oneindig vele keren prettiger om een bijdrage met stroop in plaats van met gal af te sluiten. Wat met dezen dus gebeurd is.

 

En in zijn column voor De Standaard heeft Oscar van den Boogaard het vandaag nog heel even over de afschaffing van de halveprijskaart en over reizigers die zich zonder pardon knus installeren in eerste met hun tweedeklasbiljet. Zelf zou ik het nooit zo ver drijven, maar ik ben wel blij dat ik er niet alleen zo over denk… Lezen maar, al is de bijdrage blijkbaar alleen toegankelijk voor abonnees.

 

Alle foto's van de wandeling op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/manderfeld/

01-09-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
30-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 augustus 2011 (Esneux)

Herstellen kan soms lang duren, en dat is de reden waarom het hier zo lang stil is geweest. Maar vandaag vliegen we er opnieuw in, zij het met een niet zo lange wandeling. De bedoeling is om een kleine 9 km te stappen in het verre Manderfeld, maar de NMBS beslist er weer eens anders over. Het wordt dan ook een noodwandeling in Esneux. Vreemd dat we tegenwoordig niet meer zonder reservewandeling op pad durven.

In Esneux volgen we wandeling 4: Le Chemin des Carrières. Die is net geen 11 km lang. De bewegwijzering is optimaal, en ze staat ook keurig ingetekend op een toeristische kaart van het NGI (Anthisnes - Esneux). Ze voert de stapper via een flinke partij trappen naar de kerk en het kasteel Le Fy, naar Avionpuits, met schitterende kasteelhoeve, langs de Ruisseau de la Haze naar oude steengroeven, en ten slotte langs de boorden van de Ourthe naar het vertrekpunt, dat we voor ons gemak aan het station situeren. De TWQ bedraagt 47 %. Wie niet opziet tegen af en toe een stevige klim, komt hier dus ruimschoots aan zijn trekken.

 

Avionpuits verdient heus wel 3 foto's: het is ongetwijfeld het attractiefste punt op het pad:

 

 



 

maar het natuurlijke hoogtepunt ligt dan weer in een vallei: de Ruisseau de la Haze.

 

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (389)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +21 (13xx - 11834)

Liège-Guillemins - Esneux 5559 9:22 9:42 +3 (744)

 

Esneux - Liège-Guillemins 5583 13:19 13:38 +4 (257)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 484 13:42 14:27 stipt (1347 - 11836)

Brussel-Noord - Halle 14:32 14:51 +1 (773)

 

Het leek allemaal zo mooi te beginnen: zelfs de IR uit Binche van 7:09 vertrok stipt, en we stapten dan ook vol goede moed, maar in het besef dat er vandaag niet veel verkeerd mocht lopen, in de IR naar Antwerpen die het zelfs presteerde om ons 2 minuten te vroeg in Brussel-Zuid te brengen. Zelfs op de tv-schermen leek het op het eerste gezicht nog mee te vallen, maar als je de IC naar Tongeren met een vettige 20 minuten vertraging aangekondigd ziet staan, dan weet je dat alleen een mirakel de IC naar Eupen min of meer op tijd kan houden. Vandaag heeft de NMBS namelijk een seinstoring in Oostkamp voor ons in petto. Decelle van Infrabelle mag dan wel beweren dat koeien in Menen vertraging in - waar was het ook alweer?  - Berchem kunnen veroorzaken, maar het zou van meer redelijkheid en eerlijkheid getuigen, mochten niet de koeien (die arme beesten) de schuld krijgen van wat verkeerd gaat, maar de eigen onkunde om een performant en betrouwbaar spoorwegnet in stand te houden. Enfin, uiteindelijk verlaten we Brussel-Zuid met 19 minuten vertraging, en daar komt - wonder boven wonder - maar één minuutje meer bij in de NZV. Maar het lijkt me toch aangewezen om de TBG van onze plannen om in Liège de IR naar Luxemburg te nemen, op de hoogte te brengen. Blijkbaar zijn we niet de eerste, want de boordchef heeft al meer verzoekjes gekregen, en houdt zich bezig met het zaakje. Maar veel hoop geeft de TBG ons niet. Murphy zorgt ervoor dat er nauwelijks vertraging ingelopen wordt, meer, in Ans steekt hij ons ook nog net achter de L-trein uit Waremme, zodat we uiteindelijk met 21 minuten vertraging aankomen. Net voor aankomst krijgen we te horen dat de aansluitingen naar Maastricht en Luxemburg verzekerd zullen worden. Het is nu duidelijk minder bewolkt dan daarnet, de eerste zonnestraal streelt onze wangen.

We stormen naar beneden, en weer naar boven, waar de IR zopas vertrokken is. Een achterlichtaansluiting, heb ik zo iets onlangs horen noemen. Sneller dan wij het deden, kan niemand het, en toch valt onze aansluiting in het water. Als dit bewust jennen van reizigers is (de IR is op de koop toe met vertraging vertrokken!), dan is dit erg. Als dit gevolg is van het ontbreken van communicatie, dan is dit dramatisch.

 

Het is des te erger, omdat we nog maar eens gebruik wilden maken van de enige bruikbare aansluiting met bus 401 in Vielsalm, naar het eerder genoemde Manderfeld. Wij gaan maar stappen, maar stel je voor dat je op familiebezoek wil. Hallo, tante Julia, het zal voor een andere keer zijn, hoor, want vandaag gaan we naar tante Rosa; de oenen van Infrabel hebben het zo beslist. Of neem dat je naar een begrafenis moet: sorry, Jos, ik kon niet op je begrafenis zijn, maar ik ben naar die van Frans geweest. Eigenlijk moet zelfs een OV-fanaat het toegeven: vandaag is het OV zo onbetrouwbaar, dat je altijd een ruime marge moet inbouwen, en zelfs dan… Dat de lange reistijden op die manier nog eens exponentieel toenemen, moeten we er maar bijnemen.

En dus wordt het vandaag Esneux. De TBG van de L naar Jemelle knipt zonder verpinken onze Railpass. Esneux ligt inderdaad op de reisweg naar Vielsalm, maar hij zou toch minstens kunnen informeren naar onze bestemming, want met deze L-trein raken we daar nooit; en iets van de verloren tijd terugwinnen door alvast deze L-trein te nemen, zit er ook niet in. In Esneux houden we nog 3 minuten over van de 5 waarmee we in Liège vertrokken. In de trein is zowaar nog voor een groepsreis gereserveerd.

 

Het leven zit toch mooi in elkaar: je neemt de trein (en de bus, die doorgaans voor minder problemen zorgt - horresco referens) om te gaan stappen, en je stapt om de stress te verwerken die je door trein en bus opdoet. We vangen dan ook heerlijk ontspannen de terugreis aan.

Ook deze L-trein rijdt met wat vertraging (3, later 4 minuten) en het lijkt erop dat de NMBS ons zelfs de geste van een snelle overstap op de IC Maastricht - Brussel niet gunt. Maar dat is nu net het vernuftige van het hele systeem: als álle treinen met vertraging rijden, worden de meeste aansluitingen wel gerealiseerd. En zo kunnen we toch nog mee met deze 484. Tegenover ons zit een jongeman die regelmatig een blik werpt in zijn spoorboekje. Ja, het bestaat nog, en ik heb de indruk dat hij zelfs nog vrij goed met het boek overweg kan.

We vertrekken dus met 3 minuten vertraging in Liège, maar de rit verloopt erg vlot, en we komen op tijd in Brussel-Noord aan, waar we op hetzelfde perron de IR naar Binche kunnen nemen. We kunnen nog net zijn tegenligger bewonderen: de IR úit Binche, gesleept door de fonkelnieuwe (hoewel…) 1810, en met aan de staart de 1807, locomotieven die de enige hoop op beterschap uitmaken, als je de verenigde NMBS-bonzen moet geloven. Wait and see.

Tot voor enkele jaren was het al vierledig stel op deze IR-verbinding, maar dat is nu gedaan: de drukste treinen zijn nu gereserveerd voor de M6-rijtuigen (even met reeks 26, nu blijkbaar met reeks 18), en overdag rijdt er af en toe ook een combinatie van tweeledige, klassieke stellen. We kunnen kiezen tussen een oud en een erg oud stel, en voor één keer wordt het de vernieuwde 773. De rit naar Halle zou bijna vlekkeloos verlopen zijn, ware het niet dat een madam die oud genoeg is om haar grijze pluimen te verven, blijkbaar onvoldoende verstandig is om te beseffen dat kinderachtige gsm-spelletjes ferm enerverend kunnen zijn. Je moet kinderen niet zomaar alles in de pollen duwen…

 

Als alles meezit, dan doen we donderdag een nieuwe poging om in Manderfeld te geraken. Vanaf volgende maandag gaat lijn 42 een volledige maand dicht en worden de IR-treinen tussen Rivage en Trois-Ponts vervangen door bussen. Niet alleen is de reiziger al jarenlang de dupe van het onoordeelkundig op enkelspoor brengen van grote stukken van deze lijn door de vertragingen die dat met zich meebrengt, nu krijgt hij nog een extra portie ellende geserveerd omdat de onderhoudswerken van het enige overblijvende spoor de volledige sluiting van de lijn noodzakelijk maken.

Als men enige hinder vermoedt bij wegenwerken, lijkt het alsof heel België stil staat. Als treinreiziger wordt het slikken zonder bijten. En ja, wie denkt dat ik vanmorgen voor het vertrek een lekker fris glaasje gal gedronken heb, heeft het verkeerd voor: dat heb je als treinreiziger op bepaalde momenten echt niet meer nodig.


Meer foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/esneux/

 

Toch nog even een foto van een bus, aan het station van Esneux.

 

30-08-2011 om 18:50 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
24-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemeenterepertorium versie 2011
De lijst van de gemeenten en gehuchten met hun bediening door het OV is weer helemaal bijgewerkt. Ik maak me sterk dat het aantal fouten beperkt is gebleven, maar ben evenzeer overtuigd dat dit niet zonder fouten kan. Bij het opstellen van de lijst was de enige bekommernis een overzicht te bieden van alle OV in België. Dat was niet altijd even eenvoudig. Ik moest me baseren op de websites van De Lijn en de TEC. Geen van beide is gericht op het soort gebruik dat ik ervan gemaakt heb. Omdat het principe was: zoveel mogelijk gehuchten en kleinere woonconcentraties opnemen, los van de grenzen van de fusiegemeenten, volstond het bijvoorbeeld absoluut niet om met gemeentelijsten te werken zoals die door De Lijn en de TEC gehanteerd worden. Voor de TEC maakte ik dan ook dankbaar gebruik van het gedetailleerde rittenrooster dat voor elke afzonderlijke lijn beschikbaar is, en dat telkens alle halten vermeldt, ook als die op bepaalde dagen of momenten niet bediend worden. Voor De Lijn is dit niet doenbaar, omdat elke rit wel afzonderlijk kan worden opgeroepen, maar zonder vermelding van halten die door bepaalde varianten wel bediend worden. Extra moeilijkheden ondervond ik bij De Lijn omdat alleen Oost-Vlaanderen daar ook lijsten van halten per lijn publiceert. Ik moest dus wel gebruik maken van de soms summiere lijntabellen zoals die in de busboekjes gepubliceerd worden. Bovendien is de informatie over de belbussen in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant ondermaats: een tabelletje met de bediende halten kan er niet af. Ook de informatie over de Telbus van Luxemburg is eerder schraal.
Bijkomende problemen doken op omdat met name Luxemburg en Limburg zich af en toe nogal eens aan spellingseigenaardigheden bezondigen; nu eens wordt een bepaalde naam zus, dan weer zo gespeld.
Ik had wel een groot voordeel: ik beschikte nog over de lijst van 2006. Toen ik de basis gelegd had voor de nieuwe lijst, ben ik beide lijsten met elkaar gaan vergelijken: zo kon ik elk verschil tussen beide lijsten nog eens onder de loep nemen. In veel gevallen was de bediening inderdaad gewijzigd, maar ik kon op die manier ook nog veel aanvullingen inlassen en onnauwkeurigheden schrappen.

Ik denk dat het toch wel wat uniek is: vroeger stonden deze lijsten in de nationale spoor- en busboekjes van de NMBS en de NMVB en waren ze bijna onmisbaar als je naar een onbekende bestemming moest. Tegenwoordig nemen de planners dat voor een stuk over, al zijn ze niet altijd even nauwkeurig. Toch opgepast: bepaalde lijnnummers slaan op bedieningen met één bus 's morgens en één bus 's avonds, en dan nog alleen tijdens de schoolperiode. Het zou dus bijzonder onverstandig zijn om zo maar eens naar een bepaalde bestemming te rijden omdat ze in deze lijst voorkomt. Ik heb ooit eens een familie in Sint-Niklaas weten stranden in Tavigny omdat ze dachten dat ze vandaar vlot in Houffalize zouden raken. Niet dus, zodat het uiteindelijk een wandelingetje in Tavigny moest worden, in plaats van een toeristisch bezoek aan het Ardense stadje Houffalize.

Bijlagen:
Excelversie gemeenterepertorium.xls (808.5 KB)   

24-07-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (8)
11-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 juli 2011 (Lommersweiler)

Omdat ik toch geen uitnodiging ontvangen heb voor hét feest, en omdat ik toch geen zwart-geel kostuumpje in de kleerkast hangen heb, noch een voorraad papieren vlagjes, besluiten we vandaag betere oorden op te zoeken. Betere? Misschien wel de beste, zo helemaal in die neus die België na WO I aangeplakt kreeg. Op de wandelkaart Land van Sankt-Vith en Hoger Ameldal is ons oog gevallen op Lommersweiler, en meer bepaald op de gele wandeling naar de Antoniusbaum. We gebruiken de kaart uit de jaren 1990 - ik moet eens dringend de recentere aanschaffen - maar veel is er niet veranderd. De mooie houten borden met gele cirkel duiken hier en daar nog op, maar voor de rest volgen we de huidige bewegwijzering met geel kruisje en pijltje. Alleen in de onmiddellijke buurt van Lommersweiler wordt even van het oude tracé afgeweken.

Ik schreef beste, en eerlijk: dit is toch wel een van de heerlijkste streken in ons kleine landje: we volgen een tijdje de vallei van de Our, de grensrivier, die er hier meer als een omhooggevallen beek uitziet, en dat staat garant voor rustige dorpjes en indrukwekkende beboste hellingen. De TWQ is wel laag: met 26 % kun je bezwaarlijk van een hoogvlieger spreken. Samen met de E42 is dit de enige smet op de wandeling.

 

De Antoniusbaum, referentiepunt voor de wandeling, al stond er nog veel meer in de aanbieding.



 

De Our vormt een tijdje de grens.

 

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (305)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +15 (1325 - 11829)

Liège-Guillemins - Vielsalm 113 9:18 10:22 stipt (3014 - 11701)

Vielsalm - Setz [401] 10:30 11:32 +2 (ab7561-09, Satracom, Jonckheere Transit 2000)

 

Setz - Sankt-Vith [401] 15:44 15:56 stipt (ab7561-02, Satracom, Mercedes Citaro LE)

Sankt-Vith - Eupen [394] 16:25 17:35 stipt (ab7521-26, Blaise, Scania Omnilink)

Eupen - Brussel-Noord 541 18:10 19:54 stipt (1341 - 11828)

Brussel-Noord - Halle 1591 20:17 20:37 stipt (600)

 

De commentaar:

Je hebt het al gemerkt: dit is geen verplaatsing, dit is een expeditie. De hele streek beschikte hier ooit over een vrij dicht spoorwegnet (van Duitse origine); in Lommersweiler splitste de lijn uit Sankt-Vith zelfs in een tak naar Bleialf en Gerolstein (via Steinebrück) en een tak naar Trois-Vierges. Wie dat wil kan bij wijze van archeologische spoorwegbedevaart enkele oude (dichtgemetselde) tunnels en de resten van het station opzoeken. WO II zorgde hier voor grondige verwoestingen, en eigenlijk bestond nooit meer de wil om al die secundaire lijntjes nieuw leven in te blazen. Gelukkig werd op het spoorwegnet een vrij degelijk busnet geënt, zoals dat de gewoonte was van de NMBS, om het leed van de verdwenen treindienst enigszins te verzachten. Toen het hele busnet overgenomen werd door de NMVB, had dat al snel verstrekkende gevolgen: weekenddiensten verdwenen, vaak bleef alleen een schooldienst over. De NMVB paste zijn eigen exploitatienormen namelijk gretig toe op de van de NMBS geërfde lijnen, en dat leidde nooit tot verbetering. Het OV-onvriendelijke klimaat van de jaren 1980 was de rechtstreekse aanleiding  tot de verdere verschrompeling van de busdiensten in de streek. In feite is Sankt-Vith het laatste pompstation voor de woestijn: verderop is het behelpen. Bijvoorbeeld met de 2 ritten in elke richting van lijn 401 Vielsalm - Sankt-Vith - Manderfeld.

Lommersweiler blijft tijdens de schoolvakanties dan ook helemaal verstoken van openbaar vervoer, en ook in de schoolperiode zijn de enkele schooldiensten voor ons niet bruikbaar. Gelukkig kunnen we vrij gemakkelijk op de wandeling aansluiten in Setz, onooglijk gehucht van Sankt-Vith. En dat is dan meteen ook onze enige optie. Onnodig te zeggen dat we voor vandaag een reservewandeling mee hadden, dichter bij huis…

 

De rit Halle - Brussel-Zuid verloopt geschiedenisloos: het gebeurt niet alle dagen dat je dat traject zonder enige hapering kunt afleggen, maar vandaag lukt het dus.

Het ziet er zelfs naar uit dat het ook met de IC naar Eupen wel losloopt. Captain Hook himself stapt uit, al is dat geen garantie dat de trein op tijd rijdt. Maar met 5 minuten vertraging is er nog geen reden tot paniek. Maar dan begint het fout te lopen: een depanneerder moet het voorlaatste rijtuig herstellen, en dat maakt dat we in Brussel-Zuid vertrekken met 14 minuten vertraging. Tot overmaat van ramp manifesteert zich nog een onwillige deur in Brussel-Noord, dat we uiteindelijk met 18 minuten vertraging verlaten. In Leuven klokken we af op 16 minuten bij vertrek. Ik heb er al lang geen goed oog meer in. Even de TBG aanspreken dus, die zijn werk al gedaan heeft, want hij had dezelfde vraag al gekregen in een ander rijtuig. Hij stelt ons enigszins gerust: we zouden met 16 minuten in Luik aankomen, en dus zouden er ons nog 2 minuten resten om van spoor 1 naar spoor 5 te lopen. Verleden jaar kregen we een gelijkaardig verhaal te horen, maar toen liep het finaal mis, omdat we het Luikse hellend vlak slenterend af daalden. Nu zijn we blijkbaar net iets vroeger dan vorig jaar, zodat we in Ans voor de L-trein uit Waremme mogen. We scoren inderdaad nog 16 minuten vertraging, en we komen samen met de IR naar Luxemburg aan op perron 5.

Volgt dan een rustige, stipte rit naar Vielsalm, in een alweer zalig I-10 rijtuig.

 

De bus van lijn 401 houdt zich traditiegetrouw wat gedeisd tussen het groen, en vertrekt even traditiegetrouw met enkele minuten vertraging. Eén oudere dame heeft zich samen met ons aan de overstap trein/bus gewaagd. In Sankt-Vith staat de bus volgens de dienstregeling 12 minuten stil, maar we moeten uitstappen: de chauffeur wil zijn pauze nemen, en verdwijnt voor een tijdje. De klant bevindt zich helemaal onderaan de piramide… Als je dan nog zes minuten te vroeg aankomt, en vijf minuten te laat vertrekt, dan heb je al snel een riante koffiepauze van meer dan 20 minuten. In Setz komen we 2 minuten later dan voorzien aan; met een wandeling van 16.5 km, die we maar net tussen de bussen heen en terug konden persen, lijkt dat plots veel…

 

Maar we halen het moeiteloos, en staan dus ruimschoots op tijd klaar voor de terugrit. Die zal ons deze keer niet verder dan Sankt-Vith brengen, omdat de trein in Vielsalm om 16:37 vertrekt, en onze bus daar pas om 16:44 aankomt. De TEC heeft gekozen voor aansluitingen tussen de eigen bussen, en heeft het blijkbaar opgegeven om telkens opnieuw bij elke wijziging van de treindienst ook de aansluitende bussen aan te passen. Ons kost dit uiteindelijk een extra uur reistijd.

Maar de rit van Sankt-Vith naar Eupen met lijn 394 over de Hoge Venen is op zich ook al een toeristische attractie, en de bus is uiterst comfortabel. In Eupen lijkt het de hele zomer kermis te zijn, en dus rijden we rond i.p.v. door de stad, maar uiteindelijk komen we toch aan het station. De 394 is een van de weinige lijnen die haar terminus aan het treinstation heeft.

De trein uit Oostende komt met 14 minuten vertraging aan. Ondertussen is de laatste bus 394 alweer vertrokken: wie hier op een aansluiting rekent, kan maar beter voor een alternatief zorgen. De bus vertrekt normaal 10 minuten na aankomst van de trein, en heeft geen enkele wachttijd opgegeven gekregen. Spijtig voor de reiziger… Zeker voor de laatste rit zou men toch wat clementer mogen zijn…

Wij nestelen ons in een rustig rijtuig, dat geleidelijk aan reizigers zal winnen. In Leuven stapt een zestal jongeren in: ze worden door de TBG ongemoeid gelaten, en zullen dus wel volop aan het genieten zijn van hun cadeaubiljet. Voor de rest is het een rit zonder geschiedenis: we komen zelfs nog een minuutje te vroeg in Brussel-Noord aan.

Op dit moment van de dag valt de aansluiting wat langer uit dan we gewend zijn, maar het is aangenaam warm en rustig op perron 2, waar de CR naar Geraardsbergen moet komen. NMBS-personeel staat wat te smirten op perron 1 voor de prachtige deur die naar het seinhuis leidt.

De CR is korter dan voorzien, want alleen Sabenastel 600 maakt de dienst uit. Dat verrast reizigers in Noord, Centraal en Zuid, want 1 stel i.p.v. 3, dat scheelt al wat. Maar we blijven op tijd, tot Halle. Eigenaardig genoeg gaat deze trein eerst ook over 96 N, en heeft hij toch 11 minuten rittijd. Ik dacht dat de treinen over de rechtstreekse lijn het allemaal met 9 minuten moesten stellen, maar dat klopt dus blijkbaar niet.

 

Wij zijn er geraakt, zowel heen en terug. Even leek het aan een zijden draadje te hangen, maar de treingoden waren ons vandaag gunstig, en dat in samenspraak met de weer- en wandelgoden. Voor ons op het perron loopt een koppel, hij in een zwart pakje met geel hemd, zij met een opgerold leeuwenvlagje. Ik zal wel een slechte Vlaming zijn…

 

Meer foto's over de wandeling vind je op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/lommersweiler/

 

En als toetje nog enkele bussen in Sankt-Vith (An den Linden, al is het exemplaar dat er staat eerder klein uitgevallen…) Twee van de bussen namen we zelf (ab7561-09, ab7521-26), de derde is een aansluitende bus…

 

 

 

11-07-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
05-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 juli 2011 (Gedinne)

Het was al enkele jaren geleden dat we nog eens in de buurt van Gedinne gestapt hadden, en we keken dan ook uit naar deze bijna 21 km lange tocht die ons terug zou brengen naar oorden als La Croix Scaille en de Ferme Jacob vlak in de buurt. Leidraad was wandeling 5 zoals die voorkwam op de wandelkaart uit de jaren 1990. De wandeling kreeg toen de naam Les Hés mee, en je wandelt inderdaad door een bosgebied (Hé is bos), dat blijkbaar braaf verdeeld wordt onder de omliggende gemeenten. Vandaar ongetwijfeld benamingen als Hé de Gedinne, Hés des Petits Villages en Hé de Bourseigne-Vieille. In feite stap je in de eerste helft langzaam stijgend naar het hoogtepunt van La Croix Scaille (iets van een 500 m boven de zeespiegel) en daal je in de tweede helft terug af naar de vallei van de Houille met Gedinne als ankerpunt. Het profiel van de wandeling is dan ook een bijna perfecte gelijkbenige driehoek, weliswaar getekend door iemand die het beven van de tekenhand niet helemaal onder controle kan houden.

Op begin en einde na stap je onafgebroken door een uitgestrekt en gemengd bosgebied. Het asfalt is hier ver doorgedrongen: de TWQ is dan ook eerder laag (37 %) en de onverklaarbare aantrekkingskracht van asfalt op autowielen speelt hier mee. Toch is het een aangename wandeling, zeker voor wie een stevige bostocht kan smaken.

Wie een recentere versie heeft van de wandelkaart van Gedinne (2010) moet wel even opletten: de oorspronkelijke wandeling nummer 5 is serieus ingekort. Ze heet nu La Croix du Garde, en is maar 7.5 km lang meer. Eigenlijk vallen alleen de eerste en de laatste kilometers nog samen.

Wie onderweg de wegwijzers naar La Tour du Millénaire ziet en al anticipeert op een stevige klim boven de bomen uit, komt bedrogen uit. De constructie uit 2001 werd in 2008 alweer gedemonteerd omdat de douglassparren uit de plaatselijke bossen toch niet echt bestand waren tegen het gure weer. De onderdelen liggen er nu verspreid verder te rotten. Alleen een stalen paal, die de houten constructie moest schragen, is nog intact.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1555 6:23 6:34 +5 (780)

Brussel-Zuid - Dinant 2407 7:03 8:46 stipt (392)

Dinant - Gedinne 6058 8:51 9:31 stipt (4165)

Gedinne - Gedinne [9] 9:38 9:42 +2 (ab 4572, VDL-Jonckheere Transit 2000, vermoedelijk Menuchenet)

 

Gedinne - Gedinne [241] 17:28 17:36 stipt (ab5051-15, Mercedes Citaro LE, Pirnay)

Gedinne - Bertrix 8682 18:06 18:30 +14 (4123)

Bertrix - Libramont 5989 18:55 19:04 stipt (4129)

Libramont - Brussel-Noord 2141 19:14 21:18 stipt (523)

Brussel-Noord - Halle 3143 21:21 21:41 +7 (304)

 

Zelfs op dit relatief vroege uur slagen we er nog in om een trein vroeger te nemen dan voorzien: in plaats van de CR naar Leuven van 6:29 wordt het die naar Dendermonde van 6:23. Die heeft trouwens 4 minuten vertraging, vermoedelijk omdat hij de IR naar Antwerpen volgt die ook vertraagd is. Die zou wel eens het gevolg kunnen zijn van een daad van kwade wil tussen Ath en Lessines waarvan de NMBS-site gewag maakt. Uiteindelijk zullen we in Brussel-Zuid aankomen met 5 minuten vertraging, het binnenrijden van de propere kant van het Zuidstation verloopt niet altijd even vlot.

Voordeel van zo veel aansluitingstijd is dat je dan een tijdje de vroege spits kunt observeren. Markantste feit: de IC naar Tongeren rijdt met een kleine 20 minuten vertraging, en rijdt met twee ms 96, zes bakskes, dus. Nochtans wil de omroepster de trein in Hasselt splitsen in 6 + 3 rijtuigen. Wat schreven de kranten een week voordien ook alweer over slechte communicatie?

De IC naar Dinant komt keurig op tijd aan het perron. Vermits we naar Dinant moeten, stappen we achteraan in. Een of andere idioot heeft met iets wat op opgedroogde moedermelk lijkt, alle ramen beklad met steeds dezelfde onleesbare kronkels. Een moedercomplex kan op velerlei wijzen tot uiting komen. Of misschien is hier wel een nieuwe Aga Akbar aan het werk, het personage uit de roman Spijkerschrift van Kader Abdolah. Akbar kan lezen noch schrijven en ontwikkelt dan maar zelf een soort spijkerschrift, dat achteraf door zijn zoon Ismaiel zal worden ontcijferd.

We maken wat vertraging (4 minuten in Etterbeek -  van de door de brand van het Etterbeekse seinhuis erg welgekomen halte wordt druk gebruik gemaakt). Vanaf Ottignies rijden we op tijd, en dat zal zo blijven tot Dinant, ondanks een rit op tegenspoor tussen Namur en Jambes. Blijkbaar staan er grote vernieuwingswerken op stapel voor de Maasbrug. Enorme onderdelen liggen al klaar.

In Dinant staat de L naar Libramont te reutelen op hetzelfde spoor. In Anseremme stappen de eerste kajakkers in; de echte meute laat nog even op zich wachten. Het is schrikken als we aanzetten op spoor 1: naast ons rijdt plots de 1326 met een lange goederentrein, en het ziet er even naar uit dat die voorrang krijgt, maar uiteindelijk krijgen wij meer vaart en rijden we als eerste over die andere Maasbrug in Anseremme. Weer een treinbestuurder van een goederentrein die morrend de hele weg achter een L-trein zit. Ondanks de korte aansluiting in Gedinne zullen we deze goederentrein ook nog in Gedinne zien voorbijrijden, in het zog van onze L-trein. 

 

Wie denkt dat een verplaatsing naar Gedinne een makkie is, denkt maar beter snel iets anders. Het station mag dan wel een vrij behoorlijke treinbediening hebben, om van het station naar het centrum te geraken, is er al wat meer cijferwerk nodig. Het is toch haast onbegrijpelijk dat er voor elke trein niet minstens een aansluitende bus is, die dan vanuit Gedinne centrum elk uur een ander deel van de regio zou bedienen. Maar nee, als we deze bus van lijn 9 (naar Bohan en Alle) missen is er nog net een bus van lijn 241 een 20-tal minuten later. Dan is het wachten tot de late namiddag voor een bus nog de afdaling naar Gedinne aanpakt.

Tenzij er scouts op pad zijn: die hebben blijkbaar een speciale bus besteld die hen naar Rienne zal brengen. Ze zijn met een tiental; het is me een raadsel hoeveel deze charterbus per persoon wel moet kosten. Tenzij de TEC uit valse schaamte voor het ontbreken van echte busdiensten in dit geval het gewone groepstarief aanrekent. Ze kunnen dus niet mee met onze 9; twee andere stappers doen dat wel: zij moeten naar Membre en willen een deel van GR 126 verkennen dat ze eind augustus met een groep willen af stappen. Even denk ik terug aan mijn eigen glorieuze Hacowadagen, ik zou nooit gedacht hebben dat er nog groepen waren die volgens hetzelfde patroon en dezelfde filosofie als mijn op dertigjarige leeftijd schielijk overleden wandelclub op pad trokken. Ze zijn er zich goed van bewust dat er niet veel verkeerd mag lopen: deze bus missen, betekent onherroepelijk overschakelen op een plan-B, want voor de avond geraak je niet meer in Membre.

 

's Avonds zien we beide stappers terug op een terras in Gedinne: ze moeten stevig doorgestapt hebben, en willen nu ook nog te voet naar het station langs de oude trambedding van de lijn Gedinne - Alle die hier met een erg kronkelend tracé een respectabel hoogteverschil moest overbruggen. Wij opteren voor de bus terug, al biedt ook deze verbinding een triestige illustratie van hoe slecht je openbaar vervoer wel kunt organiseren. Zeg nu zelf, Gedinne heeft het geluk dat de treinen van de richting Dinant - Libramont en die van de andere richting er op hetzelfde moment aankomen. Je hebt dus m.a.w. maar een bus nodig om meteen 4 aansluitingen te realiseren, in werkelijk alle richtingen. Tenzij je de bussen zo laat rijden dat ze net 6 minuten na het vertrek van beide treinen aan het station aankomen. Dat is wat ons dus te wachten staat, al hebben we een voor de treinliefhebber precies daardoor een interessant alternatief.

 

Even wachten dus in het gesloten station: muffe keldergeuren dringen door de met hout beschermde ramen en deuren naar buiten. Als je lang genoeg wacht, rot zo een gebouw vanzelf weg. Wie er op rekent dat de NMBS loketten sluit (wat er zeker zit aan te komen) en dan voor een aanvaardbaar alternatief zorgt of laat zorgen, moet hier maar even een kijkje komen nemen. Zorg wel voor een stoeltje of bankje, want om een of andere reden zijn alle zitbanken hier verdwenen: of je nu in de schaduw van perron 1 wacht, of in de zon van perron 2, het doet er niet toe: zittend wachten is hier taboe.

 

En wachten moeten we nochtans. Want de P-trein die we hopen te nemen, komt er maar niet door; meer: een lange goederentrein uit de richting Bertrix komt zich via een dubbele wisselbeweging op het wijkspoor posteren. Heel vaag klinkt een mededeling uit de luidsprekers, maar zelfs de hoogfrequente ruis die ons al een tijdje verveelt, overstemt elke poging tot communicatie met de arme wachtende klanten. De P-trein zal uiteindelijk met 13 minuten vertraging vertrekken. Achteraf zal ik op railtime lezen dat een defecte locomotief of motorstel de vertraging veroorzaakt had. Tot Beauraing had de trein trouwens stipt gereden.

Wat het precieze scenario van nog maar eens een calamiteit geweest is, kan ik niet weten. Maar toch dit gokje: rond 17:45 reed een goederentrein in volle vaart richting Dinant. Mogelijk is die defect geraakt op het baanvak tussen Gedinne en Beauraing dat in de voormiddag, en dus mogelijk ook nu nog, enkelsporig uitgebaat werd. En is dat de reden waarom de P-trein niet op tijd kon vertrekken en waarom de tweede goederentrein in Gedinne opzij moest. Maar dit is pure speculatie.

Gelukkig heeft de vertraging geen invloed op ons reisschema. Deze P-trein loopt trouwens zienderogen leeg. Het lijkt er ook op dat in elk station weer mat minder reizigers uitstappen: nog een tiental in Gedinne, nog vier in Bertrix. Het typische einde van alle P-treinen overal in het land. Tussen Paliseul en Bertrix worden we trouwens nog ingehaald door een goederentrein op het tegenspoor. Knap als je daarmee die goederentrein vlot door Bertrix kunt laten razen, voor de P-trein, minder knap als je hem ten slotte net voor Bertrix toch ophoudt om de P-trein binnen te laten rijden. Mij levert het een niet zo goede foto op…

In Bertrix is de toegangsdeur tot de wachtzaal geautomatiseerd. Voor je het weet krijg je de deur tegen je voorkant geflikkerd, want ze reageert fluks op iedereen die in haar buurt komt . De perrons worden opgefrist en verhoogd…

In Libramont is de aansluitingstijd nu opnieuw wat ruimer: tien minuten lijkt me realistisch en veilig. De IC naar Brussel komt stipt aan, en zal de hele weg stipt blijven. Rechts van ons zit een jong stel dat ten volle profiteert van de cadeaubiljetten eerste klas die ze onlangs gekregen hebben. Hij weet alles over treinen en bussen. Én hij verzamelt stempels op zijn cadeaubiljet… Hé, lees je dit mee?

Tussen Ottignies en Brussel komen twee agenten van Securail uitblazen. Ze hebben net een nare ervaring achter de rug met een dronken zwartrijder, en misschien nog meer met hoe dat zaakje door de politie is opgelost. Het is duidelijk dat een en ander moeilijk te verteren valt.

We komen zowaar een minuut te vroeg in Brussel-Noord aan en hebben dus uitzicht op een supersnelle aansluiting met de IR naar Ath-Geraardsbergen. Die staat keurig op de schermen aangekondigd voor spoor 12, zonder vertraging, voor 21:21. En voor de derde keer dit jaar gebeurt het: de IR verdwijnt van de schermen en in de plaats verschijnt de IC naar Charleroi van 21:26. Dit is wraakroepend. Onderzoek thuis leert dat de IR in Vilvoorde nog altijd op tijd was. Om een of andere reden wordt die daar regelmatig opzij gezet voor de IC naar Charleroi. Het gevolg is steevast een kleine 10 minuten vertraging voor de IR. Want die IC bezet al snel een viertal minuten spoor 12 en je ziet de IR dan stilstaan voor Brussel-Noord, te wachten tot de IC de baan ruimt. Wie dit bedenkt, moest maar snel een andere job zoeken. Want je hoeft niet eens een spoorwegenthousiast te zijn om te begrijpen dat hier iets verkeerd loopt. Acht minuten vertraging, wat geslenter (achter de IC dan nog!) in de NZV, en uiteindelijk nog 7 minuten vertraging in Halle, vertraging die perfect vermeden had kunnen worden. En zo zijn er wel meer…

 

Foto's van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/gedinne/

 

Maar hier heb je er alvast enkele:

 

Behalve Gedinne komen we op onze tocht ook nog in de buurt van het dorpje Louette-Saint-Pierre:

 

 

Het is volop zomer, het kaasjeskruid bloeit. We lopen even parallel met de Frans-Belgische grens, op weg naar La Croix Scaille:

 

 

En dan nog wat treinen erbovenop:

 

eerst de 1309 met een Luxemburgse 30 in Gedinne; ik verdenk er deze trein van dat hij de vertraging aan onze P-trein veroorzaakt heeft, al is er in Gedinne nog niets te merken van een defect. De trein rijdt met een meer dan behoorlijke vaart door stationnetje.

 

 

We zaten in mw 4123 die hier in Bertrix aan het einde van zijn rit gekomen is:

 

 

En ten slotte nog even een niet zo goede foto van de 1303 die ons dus eerst leek voor te gaan, maar die het net voor Bertrix toch moest afleggen tegen de bijna lege P-trein:

 

05-07-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
26-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 juni 2011 (Stavelot - Vielsalm langs GR5)

GR 5 is een van die GR's die tot de verbeelding spreken van trekkers die eens graag een groot project op poten zetten, zoals stappen van Nederland tot de Middellandse Zee. Wij houden het nog altijd - en dat zal wel zo blijven - bij kleinschaligheid, en vandaag vullen we dat in met een dikke 17 km tussen Stavelot en Vielsalm, weliswaar langs de ouderdomsdeken van de Belgische GR's: de 5!

Stavelot ben je uit voor je het weet, ondanks de reusachtige brocante die daar vandaag georganiseerd wordt. En dan begint een lange, min of meer rechtlijnige tocht, met de nadruk op stevige stukken bos, met af en toe indrukwekkende doorkijkjes naar het vaak schitterende landschap. De zon is trouwens van in het begin van de partij, en de zichtbaarheid is goed, zodat we vaak vergast worden op panorama's die illustreren met hoeveel tinten groen de natuur zijn plaatjes schept.

De TWQ bedraagt 66 %, hoofdzakelijk boswegen. Alleen in het begin en op het einde, en even bij Logbiermé, het enige stukje bewoning dat we op de tocht doorkruisen, is het beton nadrukkelijk aanwezig, voor de rest wordt het hele gamma van trage wegen bespeeld.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1906 7:30 7:39 stipt (482)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:58 9:00 +1 (1357 -11830)

Liège-Guillemins - Trois-Ponts 113 9:18 10:11 stipt (3016 -11715)

Trois-Ponts - Stavelot [745] 10:30 10:38 +1 (ab7561-10, Mercedes Citaro LE, Satracom)

 

Vielsalm - Liège-Guillemins 116 16:37 17:42 +3 (3008 - 11701)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 540 18:00 18:52 +1 (1357 - 11831)

Brussel-Noord - Halle 1940 19:12 19:30 +1 (2146 - 58043)

 

De commentaar:

Het is al erg lang geleden dat we er nog eens op zondag op uit getrokken zijn, maar met een reeks onwandelbare dagen in het verschiet (te heet, te onweerachtig, te zwoel, te nat) hebben we weinig keuze. Gelukkig kun je bepaalde regio's ook op zondag nog vrij makkelijk bereiken.

Vandaag begint voor de NMBS de toeristische periode, en dat verklaart waarom IC1906 nu eens geen voor deze verbinding zo karakteristiek trek-en-duwstel met M4 heeft. Twee ms 96 hebben de wacht overgenomen: ze zullen straks uit Schaarbeek naar Oostende sporen, via Tournai en Kortrijk. De rit verloopt snel en stipt, precies wat je verwacht op een zondagmorgen.

Ook de IC naar Eupen zal zo goed als stipt rijden, en dat is niet bepaald inspirerend als je over je treinritten een tekstje wil schrijven.

In Liège staat de ICT 6949 naar Jemelle op zijn eerste rijdag al meteen met 11 minuten vertraging aangekondigd. Die zou onze IR wel eens in de weg kunnen zitten, maar als de vertraging groeit tot 16 minuten, is het duidelijk dat men hem opoffert om de stiptheid van de IR naar Luxemburg te vrijwaren. En inderdaad, de IR zal eerst komen, onmiddellijk gevolgd door de ICT. (Waar komt zo'n vertraging nu eigenlijk vandaan? Vergeten dat de toeristische periode begon? Vergeten dat men materieel moest voorzien? Druk reizigersverkeer, zoals Railtime ons probeert wijs te maken?)

De IR naar Luxemburg bestaat uit 3 I10. Uit de aard van het publiek dat op het perron staat te wachten kun je meteen het belang van een trekpleister als Plopsacoo afleiden. Gelukkig heeft de NMBS destijds niet besloten om die halte te sluiten. In Coo zullen zowat 80 reizigers het buitenbeentje onder de pretparken opzoeken. De rit verloopt stipt vanaf Angleur ondanks 2 minuten vertraging bij vertrek uit Liège-Guillemins. Het buitenrijden van de spoorwegtempel gebeurt nu veel vlotter dan vroeger, maar de rittijd is dezelfde gebleven. Vandaar… Het station van Trois-Ponts is vandaag een onbemande halte. Wie denkt dat gesloten loketten niet samen hoeven te gaan met gesloten wachtzalen komt hier bedrogen uit, al is het weer niet van die aard dat je binnen wil zitten. Ik las onlangs een lezersbrief in een Britse krant, van iemand die ook vond dat reizen per trein de voorbije tientallen jaren vooral minder een belevenis is geworden: geen restauratie in de trein, geen kruiers meer, geen afzonderlijke rijtuigen meer waar je je bagage kwijt kunt, hij vermeldde nog wel enkele andere dingen. Wij mogen daar gerust het verdwijnen van min of meer comfortabele wachtaccommodatie aan toevoegen.

In Trois-Ponts valt nog geen bus te bespeuren. Die komt pas tegen het vertrekuur aan rijden. Opvallend veel reizigers stappen in op weg naar Stavelot, dat in feeststemming verkeert. Dat zal ook wel de oorzaak zijn van de 6 minuten vertraging van de heenrit, en van de 4 minuten vertraging van onze rit. Lijn 745 heette vroeger 45a. Ze verving inderdaad spoorlijn 45, omdat (in die tijd alleen) heren die het konden weten, wisten dat stadjes als Stavelot en Malmedy geen treinverbinding meer nodig hadden.

 

Vielsalm heeft sinds ons laatste bezoek een serieuze metamorfose ondergaan: een spoor is dan wel verdwenen, de beide resterende sporen kunnen nu bogen op verhoogde perrons (hoger dan in Halle!), en alles ziet er kraaknet uit. De wachthuisjes ontbreken nog. Het is trouwens behoorlijk warm op de schaduwloze perrons.

Voor de terugrit is een vierde rijtuig aangekoppeld. Blijkbaar is dit de terugrit van IR 115, en met reserveringen en Plopsadrukte was dat vierde rijtuig geen overbodige luxe, kan ik uit een gesprek van de TBG met een habitué afleiden. Ook deze rit zal voorspoedig verlopen, al wordt het stilaan warm in deze aircoloze I10. De geopende raampjes zorgen voor een helse drukte, zeker in de vele tunnels op het traject. Maar ik blijf van deze rijtuigen houden, ook en misschien nog meer na één van de best geslaagde renovaties van de voorbije jaren. Alleen tussen Poulseur en Angleur gaat het even minder vlot: dat verklaart de 3 minuten vertraging in Liège.

Voor de IC naar Oostende staat behoorlijk wat volk te wachten. Een onderstationschef getroost zich zowaar de moeite om luidkeels aan te geven waar de eersteklasrijtuigen zullen stoppen. Sommige reizigers schuiven op naar betere oorden, andere blijven staan of zitten waar ze staan of zitten. Voorlopig komt alleen nog maar in de krant wanneer bonobo's of chimpansees weer iets nieuws geleerd hebben, er komt ongetwijfeld nog een tijd dat de krant zal signaleren dat een specimen van die primatensoort zonder haar weer wat nieuws geleerd heeft. Het werd dus weer drummen om via de eersteklasrijtuigen naar tweede door te schuiven, en zelfs dan zal een snelle TBG nog enkele onverlaten tot verhuizen moeten aanzetten. Voor de rest is dit een typisch zondags reisgezelschap: wat binnen- en buitenlandse toeristen, hier en daar een stel oudjes, een spoorwegfamilie en wie weet: een cadeaubiljet. Een familie (die we ook vanmorgen al gezien hadden) maakt de reis Brussel-Noord - Coo en terug zelfs met een weekendbiljet. Echt rustig is het dus niet, maar het valt allemaal toch nog best mee.

In Ans staan we even stil om de IC uit Knokke/Blankenberge door te laten, maar zelfs dat belet niet dat de initiële vertraging van 4 minuten in Leuven al gereduceerd is tot 2 minuten (en 1 bij vertrek).

Deze IC naar Moeskroen bestaat wel uit de vertrouwde M4-rijtuigen. Na de koelte van de I11'en is het weer even wennen aan de warmte en het lawaai van deze ondertussen meer dan 30 jaar oude rijtuigen, die voor mijn part gerust nog vele jaren mogen blijven rijden. De rit Brussel-Zuid - Halle wordt in minder dan 8 minuten gereden. Thuis heeft de maximumthermometer afgeklokt op 25.6°: dat is nog net niet te veel om van een uitstap als die van vandaag een deugddoende bezigheid te maken.

 

Alle foto's van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/Stavelot%20-%20Vielsalm%20GR5/

 

Maar kijk alvast ook eens naar deze foto's , met een bebloemde Amblève, een karakteristiek beeld, en de Luxemburgse loc 3010 met IR 119 Liers - Luxemburg in het nu erg mooi en praktisch ogende station van Vielsalm.




26-06-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (6)
23-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 juni 2011 (Halle - Halle per trein)

Het moest er eigenlijk nog eens van komen, zo een dagje treinen voor de pret. Zoals altijd had ik wel een elftal ritten klaarliggen, waarmee ik uiteindelijk het hele net kan verkennen, en het cadeaubiljet dat een gunstige WNW-wind in mijn richting blies, slaagde er uiteindelijk in om me de stap te doen zetten, waar ik de laatste maanden niet meer toe kwam: goed voorbereid aan de start komen en dan een hele dag genieten.

 

Dit werd het:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +2 (21xx - 53513)

Brussel-Zuid - Visé 458 8:24 9:39 +93 (1315 - 11819)

Visé - Liège-Guillemins 482 11:22 11:39 +12 (1315 - 11819)

Liège-Guillemins - Verviers-Central 509 12:05 12:25 stipt (1337 - 11808)

Verviers-Central -  Spa-Géronstère 5483 13:05 13:33 stipt (301)

Spa-Géronstère - Verviers-Central 5463 13:48 14:14 +1 (301)

Verviers-Central - Liège-Guillemins 537 14:34 14:54 +4 (1353 - 11833)

Liège-Guillemins - Tournai 2436/8520 15:01 18:40 +26 (2122 - 51023)

Tournai - Halle 3118 19:22 20:17 stipt (375)

 

De commentaar:

Het leek allemaal erg goed te beginnen in Halle vanmorgen: zowat alles reed op tijd, zelfs de IR naar Binche liet niet meer dan 7 minuten optekenen. En ook mijn P annex IR naar Antwerpen-Centraal reed vlot naar Brussel-Zuid. Blijkbaar speelden de zenuwen me toch wel wat parten, want ik vergat het locomotiefnummer te noteren. Als iemand me kan helpen: graag!

In Brussel-Zuid zag de spits er uit zoals meestal: geen echt debacle, maar toch wel wat vertragingen. Vooral het Thalysverkeer, dat ik op de voet kon volgen omdat de IC naar Maastricht van spoor 5 vertrekt, leek het lastig te hebben. Als om 8:24 - het vertrekuur van de Maastrichter - een Thalys het spoor 5 komt bezetten, is er even paniek. Maar de tv-schermen houden koppig vol dat de IC van spoor 5 zal vertrekken, zij het met 5 minuten vertraging. Ondoenbaar, lijkt me, en dat wordt snel bevestigd: de IC zal van spoor 12 vertrekken. Het is een lang stel van 12 I11-rijtuigen dat ik bij het binnenrijden van het Zuidstation al zien staan had. Al snel wordt duidelijk dat de helft van de rijtuigen gesloten is. Zoals eerder gezegd is dat een probaat middel om vertragingen te creëren. Zowel in Centraal als in Noord duurt het een tijdje voor iedereen ingestapt is. Dat de eerste toegankelijke rijtuigen dan ook nog de 3 eersteklasrijtuigen van deze trein zijn, maakt een en ander nog erger, want niet iedereen stapt zo maar in een eersteklasrijtuig in. We vertrekken in Brussel-Zuid met 4 minuten vertraging, en het gewone getreuzel in de NZV is goed voor een verdubbeling van deze vertraging in Brussel-Noord. En alhoewel de rit op het eerste gezicht vlot verloopt (behalve tussen Brussel-Noord en Schaarbeek) komen daar nog 2 minuutjes bij tijdens de non-stoprit naar Liège. In Leuven wordt de IC naar Knokke/Blankenberge opgehouden, om onze IC vrije doorvaart te verlenen.  

Met 10 minuten vertraging is er nog geen man overboord, maar net voorbij OW 15 (en dus net voor Cheratte) krijgen we een stop na een onmiskenbare noodremming. Het duurt even voor we te horen krijgen wat er aan de hand is, maar het moet gezegd: deze TBG's doen hun best. Blijkbaar is de TB serieus uit zijn lood geslagen omdat hij ei zo na iemand aangereden heeft. Verder rijden wil of kan hij niet meer, en dus moet een aflos opgetrommeld worden. Eerst ziet het er naar uit dat die met de volgende IC komt, maar uiteindelijk zal een taxi de aflosser brengen.

Wie de persoon in de sporen was, is niet duidelijk. Maar als we na lange tijd opnieuw beginnen te rijden, blijkt er een Infrabelploeg aanwezig te zijn - wij rijden trouwens op tegenspoor. Het zou dus wel eens één van hen geweest kunnen zijn, die vandaag enigszins opgelucht naar huis zal kunnen gaan. Maar toch voor alle duidelijkheid: langs dit deel van lijn 40, waar genoeg zwerf- en ander vuil ligt om een respectabel containerpark mee te vullen, zie je ongeveer op de plek waar de noodstop gebeurd moet zijn, een onofficieel paadje dat haaks over de sporen lijkt te gaan, en dat zal wel geen ontsnappingsroute zijn van vossen en andere vuilnisbakdieren die zich hier aan het vele beschikbare lekkers te goed komen doen.

Het verhaal laat zich voor de rest als volgt samen vatten: eerst wordt meegedeeld dat onze trein (volgens de tang van een TBG de 468, maar in werkelijkheid de 458) tot Visé beperkt zal blijven, en dat reizigers voor Maastricht daar zullen kunnen overstappen op de IC die meteen na de onze in Visé zal aankomen. Maar dat is te optimistisch: uiteindelijk zal de volgende IC beperkt blijven tot Liège-Guillemins, en zullen de reizigers met de bus naar Maastricht gebracht worden. Hoe al die reizigers in een bus moeten, is me niet duidelijk. Ik zal onmiddellijk terugkeren naar Liège, en ga er maar van uit dat ik in de 482 zit, al is de terugrit van de 458 eigenlijk de 481. We vertrekken in Visé met 4 minuten vertraging, maar uiteindelijk worden dat er 12 in Liège. Wie denkt dat het nu wel vlot naar Brussel zal gaan, is er aan voor de moeite: gezien de grote vertraging wordt de trein beperkt tot Liège, en de reizigers voor Brussel moeten overstappen op de IC naar Oostende, die trouwens niet lang op zich laat wachten.

Ik heb een verkenning gepland van de lijnen ten oosten van Liège, maar Eupen kan ik maar beter laten vallen. Zo pik ik opnieuw in op mijn oorspronkelijke plan, al zal ik het heen-en-terugje naar Eupen (en Dolhain) moeten schrappen.

Dan gaat het even beter: Liège - Verviers verloopt zowaar vlot, ondanks de lange werf die zich hier uitstrekt van pakweg Trooz tot Pepinster: de meeste bruggen over de Vesder en de tunnels krijgen hier een grondige beurt. Dat houdt enkelspoor in over deze kilometerlange sectie. De laatste jaren heeft men hier voortdurend de dienstregeling aan steeds nieuwe werven aangepast, en dat is ook nu weer voor enkele maanden het geval. Het grootste slachtoffer hiervan is nog maar eens de IR naar Aachen.

De heen-en-terugrit naar Spa-Géronstère is er een zonder verhaal, al is het mijn maidentrip met breaks over deze lijn. Breaks gaan hier duidelijk vlotter door de vaak hoekige bochten, waar klassieke stellen wel eens last mee hebben. Bovendien is het ms 301, en het is nu eenmaal zo dat het ABD-deel over net iets betere onderstellen beschikt dan de seriebreaks.

Met elke doortocht lijkt het station van Spa te krimpen. Hopelijk slaagt men erin om een of andere spoorwegfanaat ver genoeg te krijgen om het gebouw te kopen, want anders wordt het hier ongetwijfeld ook "I love the sound of breaking glass".

De pièce de résistance voor vandaag moet de marathon Liège - Tournai via Brussel worden met IC 2436 die vanaf Brussel P 8520 wordt. Tussen Brussel en Mons spreken kwatongen van de Di-Rupo-express, maar dat neemt niet weg dat ook deze trein vandaag met vertraging zal rijden.

En ik maar vrezen dat de aansluiting tussen IC 537 en IC 2436 wel eens fout zou kunnen lopen: bij aankomst in Liège staat de 2436 al met 11 minuten vertraging aangekondigd, en dat wordt een vol kwartier bij vertrek in Liège. Daar bega ik een blunder van formaat: net na de loc hangt een AD-eersteklasserijtuig, maar in plaats van even een spurtje naar voren te wagen, kies ik voor een A-rijtuig midden in de trein, met in mijn achterhoofd de idee dat het met de bezetting van deze trein wel mee zal vallen. Mijn luiheid zal onverbiddelijk afgestraft worden.

Erg vlot komt zo'n samenstelling van een 21 met 10 M4 niet op snelheid. Zonder speciaal oponthoud gaat er nauwelijks iets van de vertraging af: in Namur is ze zelfs al opgelopen tot 18 minuten. Brussel-Noord zullen we uiteindelijk met 17 minuten vertraging buiten rijden. Tot dan is het een rustige rit geweest, tegen de achtergrond van fikse plensbuien en schitterende cumulonimbi, vooral in de buurt van Gembloux.

Maar vanaf Brussel-Zuid is het hek van de dam. Blijkbaar is de IR naar Quévy afgeschaft (een 27 met M6-rijtuigen, gelukkig zal dat allemaal verleden tijd zijn als we eenmaal over modern materieel kunnen beschikken, haha!). Voor ik het weet word ik in mijn rustige nestje omsingeld door uitgeweken tweedeklasreizigers die er duidelijk schik in hebben: luid geeuwen met open mond, voeten op de bank, luide onzin spuiend… Voor mijn jeugdige lezertjes gaan steigeren, een van de dames gaat er prat op dat ze al 23 jaar een veel te duur abonnement betaalt, en dat ze dus wel eens in eerste mag komen zitten.  En voor de anderen steigeren: ik wil hier absoluut niet suggereren dat dit gedrag typisch is voor tweedeklasreizigers; misschien is een van de voordelen van eerste klas wel dat je wat verder van elkaar zit. De vijf zijn het roerend met elkaar eens. En met hun cadeaubiljet trekken ze wel eens naar zee. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze dat doen op een dag dat de eersteklasfadelingen van de kusttreinen uitpuilen van de cadeaubiljetten, zodat het ook voor hen eens duidelijk wordt dat het niet prettig is als je met je eersteklasbiljet niet meer krijgt dan met een tweedeklasbiljet. Overigens zit het er dik in dat het op hete zomerdagen dit jaar in eerste klas ook niet te pruimen is…

Tot overmaat van ramp valt ook mijn directe rit naar Mons in het water. Dankzij de vertraging kan P8520 perfect in de plaats van de IR naar Quévy rijden, en dat betekent extra stops in Braine-Le-Comte, Soignies en Jurbise. Net voor Mons komt de TBG langs: ze zou ongetwijfeld hoog scoren in een wedstrijd voor Miss NMBS, maar gezag moet je uitstralen of afdwingen. Zij doet geen van beide. Haar verzoek aan mijn directe omgeving om toch maar in tweede te gaan zitten, zijn dan ook woorden in de wind. Het zal tot Saint-Ghislain duren voor de rust is teruggekeerd, maar dan is die ook zo goed als compleet. Ik moet nog even naar het toilet: ik stort mijn bijdrage in een overvol WC - doortrekken is niet meteen aangewezen.

Hoeft het gezegd dat de vertraging ondertussen nog is toegenomen? In Mons bedraagt die al 26 minuten, en daar zal niets meer af gaan tot Tournai, waar ik dus mijn aansluiting met de IC naar Schaarbeek niet eens meer kan nawuiven.

Voordeel is dat ik nu rechtstreeks naar Halle kan, een half uur later dan voordien, in een rustige break (met Miss NMBS , die dus ook haar aansluiting gemist heeft, in de onmiddellijke nabijheid), maar waarvan een rolgordijn (van de break) danig toegetakeld is. Het gaat allemaal vlot tot Halle: het landschap is schitterend in de avondzon, met cumuluswolken die altijd maar kleiner lijken te worden. Toch stel ik me na vandaag de vraag of dit wel de aangewezen manier is voor de NMBS om de pil voor de moegetergde reiziger enigszins te vergulden. Tegen beter weten in speel ik met de idee dat dit wel eens de laatste keer zou kunnen geweest zijn dat ik nog voor de lol met de trein gaan reizen ben.

23-06-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
14-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 juni 2011 Wulvergem - Zillebeke GR 128

Tussen Kemmel en Wulvergem lopen GR5A en GR128 netjes samen. Vandaag stappen we over beide GR's verder over het gemeenschappelijke deel van Wulvergem tot de Palingbeek, waar ze uit elkaar gaan om elkaar opnieuw te treffen in de buurt van Dendermonde en Aalst. Dan gaat het resoluut over GR 128 tot Zillebeke. (Ik heb altijd een beetje een naar gevoel bij die samenlopende GR's, omdat ik wel eens durf denken dat er maar één waardevol tracé uit te tekenen is, en dat is in bepaalde regio's ook ongetwijfeld het geval.)

Maar over de ongeveer 16 km van vandaag hoor je ons niet zeuren: men is erin geslaagd flink wat onverharde wegen met elkaar te combineren, wat tot een TWQ van 62% leidt. Bovendien blijft de leergierige stapper evenmin op zijn honger zitten: the Pool of Peace, Wijtschate, Hill 60, overal komt die goed aan zijn trekken, en zeker als je de tijd neemt om de niet opdringerige informatie onderweg te lezen. Een aangenaam dagje stappen werd het dus, in dit zacht golvend gebied, met de wat prominentere Kemmelberg op de achtergrond, en de torens van Ieper op de voorgrond.

 

Destijds reed hier een trammetje tussen Ieper en Warneton, dat ook Wijtschate bediende. Eigenlijk takte het in Kemmel af van de lijn Ieper - Nieuwkerke. Het werd al gesloten voor reizigers in 1936, en voor goederen in 1938. Geen wonder dus dat we er geen sporen  meer van gevonden hebben. Helemaal op het einde van onze tocht kruisten we lijn 69 Poperinge - Kortrijk, ter hoogte van Hill 60. Deze heuvel was in WOI strategisch belangrijk genoeg om er een stevig robbertje voor te vechten. Eigenaardig genoeg is de top van de heuvel kunstmatig: toen de bedding van lijn 69 uitgegraven werd, wist men blijkbaar niet goed wat men met de uitgegraven aarde moest aanvangen. En dus werd die gewoon naast de spoorweg op de heuvel gedeponeerd. Waarschijnlijk zou ook zonder dat extraatje voor de verovering van deze plek gevochten zijn. Ze kunnen het niet laten…

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3907 7:52 8:01 +2 (2140 - 53511)

Brussel-Zuid - Ieper 2330 8:36 10:20 +1 (401)

Ieper - Wulvergem [79 = belbus Ieper Zuid) 10:30 (ab 5073; VDL Jonckheere ProCity, stelplaats Ieper)

 

Zillebeke - Ieper [89] 16:22 16:34 +5 (ab 5501-39; Jonckheere Transit 2000 van Gruson Autobus)

Ieper - Brussel-Zuid 2317 17:39 19:19 stipt (415)

Brussel-Zuid - Halle 1590 19:28 19:37 +1 (753)

 

De commentaar:

IR 3907 van 8:09 moest eigenlijk onze trein worden, maar we zijn altijd al early risers geweest, en kunnen zonder veel moeite een vroegere trein nemen. Ook de IR naar de Luchthaven van 7:46 is trouwens nog niet weg. Veel reizigers voor die IR kiezen dan ook voor P7574. Uiteindelijk zullen beide treinen samen aan het perron staan. (Opmerkelijk: een L-trein van lijn 26 wacht op de vertraagde IR uit Quévy: het kan dus nog.) We vertrekken wat onverwacht nog voor de IR, en meteen over lijn 96. Ik vermoed dat men de IR over de 96N zal leiden, maar zeker ben ik daar niet van. Wij rijden opvallend vlot met onze P-trein naar Brussel-Zuid, in de voorziene negen minuten. Ook dat kan nog. (En dat op een moment waarvan ik stilaan begin te vermoeden dat het het moeilijkste is van de ochtendspits op lijn 96: van 7:45 tot 8:15.)

Probleem met zo'n vroegere trein, die dan ook nog zo goed als op tijd rijdt, is dat je meteen over een weinig zinvolle zee van tijd beschikt. Het is blijkbaar geen echt slechte ochtendspits, maar toch vallen er wat vertragingen tussen 6 en 10 minuten op te tekenen. Voor onze IC ziet het er trouwens ook niet meteen goed uit: vrij snel staat die met 5 minuten genoteerd, maar met een CR naar Geraardsbergen met veel meer vertraging voor zijn voeten, kan dat snel meer worden.  Uiteindelijk rijden we Brussel-Zuid uit met acht minuten vertraging. En ondanks de vertragingszones op lijn 50 A, verkeer op enkelspoor tussen Denderleeuw en Burst en werken aan een OW in Vichte met vertragingszone, worden die 8 minuten snel minder: Denderleeuw +5, Zottegem +4, Oudenaarde +3, Kortrijk +2. Uiteindelijk bereiken we Ieper met 1 minuutje vertraging.

In Brussel-Zuid werd nog omgeroepen dat alleen de eerste drie rijtuigen naar Poperinge reden. Voor Kortrijk krijgen we echter te horen dat het er 6 worden. Misschien heeft deze juniperiode met veel schoolreizen er de NMBS toe aangezet om toch maar wat langere treinen richting Bellewaerde te sturen? In Kortrijk zit inderdaad een groep te wachten, helemaal aan de verkeerde zijde van het perron. Is er dan echt niemand van de NMBS die die groep naar voren kan sturen? Ook zoiets is een bron van vertraging.

 

In Ieper staat het belbusje van lijn 79 (Ieper-Zuid) al te wachten. Theoretisch kan het dat deze bus een indrukwekkende lus moet maken, maar vandaag is het succes beperkt: een meisje tot Dranouter, en wij twee naar Wulvergem. We komen dan ook ruimschoots vroeger dan voorzien aan in Wulvergem.

 

Ik heb ooit een vivabox als cadeau gekregen, waarmee ik o.a. hier in het centrum van Wulvergem A la Basseville een Hommelbier kan gaan drinken. In het bijhorende boekje lees ik dat deze familiezaak me graag verwelkomt met een natje en een hapje. "Alle gerechten worden in eigen huis bereid…" Rookvrij, zou je dan veronderstellen, maar blijkbaar is de wetgeving, laat staan de naleving ervan, nog niet tot deze verre    hoek van het land doorgedrongen. Als de baas mee rookt, loopt de communicatie van wetteksten waarschijnlijk nog net iets minder vlot.

 

Voor de terugrit konden we eigenlijk opnieuw een belbus bestellen, maar als dat enigszins kan, gebruiken we toch de reguliere bus. Zillebeke had destijds een treinhalte, die ook voor 1984 al een tijdje van een erg matige bediening mocht genieten. Buslijn 69a Ieper - Komen moest het ontbreken van een goede treindienst opvangen, en in de geest van IC-IR uit 1984 moest deze lijn zelfs een performante buslijn worden. Vandaag is de bediening buiten de spits graatmager, en op zondag rijdt er al helemaal niets meer. Toch kunnen we nog een bus meepikken voor de eigenlijke spits begint. Die zou ons net op tijd aan het Ieperse station moeten brengen, maar een overstaptijd van 5 minuten is weer net te weinig. De trein is aan het eind van het perron gekomen, als wij met de moed der wanhoop een spurtje inzetten. Dat wordt een extra uur in Ieper.

Waarom een bus met ons als enige reizigers zo nodig met vertraging moet rijden op een moment dat de spits niet eens begonnen is, en waarom die nu geen vijf minuten vroeger kan rijden, weten we niet. Maar het zijn precies dergelijke dingen die het gebruik van het openbaar vervoer nog altijd masochistische trekjes verleent, dat kan een lekkere koffie tussen bus en trein niet verhelen.

 

Volgens de wet van Murphy moet de IC van het uur nadien dus wel vertraging hebben, en ja hoor, anders dan zijn stipte voorganger, wordt die met 5 minuten vertraging aangekondigd. P8001 komt een en ander nog wat accentueren, want uiteindelijk vertrekken we zelfs met 10 minuten. (Zowat alles uit de tegenrichting zal trouwens de hele avondspits lang met veel vertraging rijden - het record is voor de 2338, die met 71 minuten vertraging in Kortrijk aankomt, en verderop afgeschaft wordt.)

Gelukkig is de enige break niet gemoderniseerd, want een groep scholieren besluit zijn dagje Bellewaerde met een trip in eerste klas. En gelukkig zitten we in een break en niet in een motorwagen 41, zodat de uitgelaten kudde tenslotte niet al te storend is. Ik heb geen idee van de bezetting van deze trein, maar hij kwam zo goed als leeg uit Poperinge binnen, en in Ieper stonden pakweg 80 reizigers te wachten. Misschien oordeelde de TBG dat een verhuis nog meer voeten in de aarde gehad zou hebben, dan ze gewoon rustig te laten zitten. Vincent heeft blijkbaar nog een grote boodschap mee, want hij verdwijnt voor een hele tijd in het toilet. Er komen een meester en een juffrouw aan te pas om hem voor Kortrijk weer bij de zijnen te brengen.

 

IC2317 bestaat uit één break, die geen versterking krijgt in Kortrijk. Erg veel volk zit er dan ook niet meer in deze IC. De tien minuten vertraging brokkelt geleidelijk af, ook als we in Kortrijk na de IR4118 vertrekken, die in aansluiting met onze IC rijdt. We komen uiteindelijk zelfs 2 minuten te vroeg in Brussel-Zuid aan.

Nog even een CR naar Geraardsbergen dus om ons naar Halle te brengen. Die bestaat uit 2 gemoderniseerde stellen die eigenlijk nog vrij goed bezet zijn ook. In onze afdeling staan alle ramen open, de zomer lijkt pas nu echt goed begonnen. De IR krijgt 9 minuten rittijd tussen Brussel-Zuid en Halle, net zoals de reeks 51 destijds met 3 of 4 M2. Maar die konden nog wel niet zo snel over lijn 96N (tot Ruisbroek). Ze slaagden er dus ook maar zeer sporadisch in om in Halle op tijd aan te komen, en alleen maar als ze op spoor 4 mochten binnen stuiven. De stellen doen het vandaag trouwens niet beter: ook deze trein zal een minuutje later dan voorzien in Halle aankomen.

Wij komen dus eigenlijk 61 minuten later dan voorzien aan, en dat omdat men bij De Lijn niet weet dat er in dit land ook nog treinen rijden. Omgekeerd ook niet, trouwens…

 

Foto's' van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/wulvergem%20-%20zillebeke%20GR128%20of%20GR5A/

 

Het belbusje heeft ons net in Wulvergem gebracht:

 

 

De Pool of Peace is een enorme krater. Als de Engelsen diep in de grond met explosieven spelen, die ze daar door een halve kilometer lange tunnel hebben aangebracht, om de Duitsers aan het schrikken te brengen, krijg je dit als resultaat.

 

 

Net voor Wijtschate is het oorspronkelijke tracé sterk verbeterd, al moet je wel langs deze wachtpost. Brave plaatselijke schonen, gelukkiglijk.

 

 

In Zillebeke, meer bepaald ter hoogte van Hill 60, gaat lijn 69 door een voor de streek wat ongewone uitgraving. Break 396 rijdt als IC 2315 richting Sint-Niklaas. Deze trein is net als de volgende stipt; vooral dat laatste zullen we aan den lijve ondervinden.

 

14-06-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
04-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 juni 2011 (Sirault)

Saint-Ghislain en omgeving roepen misschien niet meteen visioenen op van paradijselijke wandelgebieden, maar de gemeentefusies hebben tenminste als voordeel gehad dat ook wat troosteloze stadjes er een flink stuk platteland hebben bijgekregen: Sirault, dat we vandaag als bestemming gekozen hebben, illustreert dat ten overvloede. We stappen dan ook rakelings langs inplantingen van de chemische industrie, door onmiskenbaar landbouwgebied, en door een parel van een bos. Spijtig genoeg mist de wandeling (Promenade du Moulin met de verlenging naar de Fontaine Bouillante) echte kwaliteit en kunnen alleen het Bois de Stambruges, en heel even het Bois de Baudour, echt bekoren, en dat is wat weinig voor deze wandeling die om en bij de 22 km lang is. Ik schrijf om en bij omdat de precieze afstand van zo'n wandeling bepalen er met de komst van alle digitale hulpmiddelen niet eenvoudiger op  geworden is. Je moet maar eens proberen om je gps-track te koppelen aan Map Source, de kaarten van het NGI op dvd en Google Earth. Wedden dat je 3 verschillende resultaten haalt? Vandaar dat ik de afstand ook nog altijd op artisanale wijze bereken, en dan kom ik aan 22.320 km. De TWQ bedraagt 32 %, en dat bevestigt enigszins mijn indruk tijdens het stappen: de ontwerpers hebben kansen laten liggen, en stappers sturen over een dubbelvaksweg, die gelukkig niet te druk is, is nooit aangewezen. En toch, achteraf bekeken, valt de globale indruk nog best mee, ook al omdat we gemerkt hebben dat de mensen hier nog vriendelijk dag zeggen. Er zou eens dringend een atlas moeten komen van waar dat nog gebeurt en waar dat niet gebeurt. Want soms heb je al na een kilometer of twee door hoe open of gesloten de plaatselijke bevolking reageert op de komst van die vreemde luizen met rugzak en zware wandelschoenen.

 

De verplaatsing:

Halle - Edingen 3577 7:13 7:23 stipt (939)

Edingen - Ath 1928 7:28 7:42 +1 (2129 - 51035)

Ath - Sirault [100] 8:00 8:29 stipt (ab 3547, Mercedes Citaro GII)

 

Sirault - Ath [100] 15:11 15:40 stipt (ab 4531-17, Jonckheere Transit 2000, Autobus Dujardin)

Ath - Halle 3114 15:49 16:17 stipt (335)

 

De commentaar:

Er is wat vreemds aan de gang met het zwarte driehoekje, je weet wel, dat symbooltje dat de NMBS al vele tientallen jaren hanteert om de vakantieperiode aan te duiden. Niet dat het symbooltje zelf veranderd is, maar de toepassingsperiode lijkt elk jaar opnieuw te groeien of te krimpen. Het spoorboekje van december maande ons nog duidelijk aan om de brugdag van Hemelvaart ook als een vakantiedag te beschouwen; toen ik deze uitstap aan het voorbereiden was, leken de L-treinen van lijn 26 tussen Halle en Geraardsbergen plots wel te rijden. Een mailtje naar de NMBS én een antwoord binnen de 24 uur maakten een en ander duidelijk: de website geeft correcte informatie, en dus rijden deze treinen in tegenstelling tot wat in het papieren spoorboekje  (en in de pdf-folders op de website) staat, vandaag wél. Dat komt ons trouwens goed uit: de winst bedraagt meer dan een half uur. Toch blijft het een wat rare verbinding, telkens één station ver.

 

In tegenstelling tot Halle bruist Edingen wel van het schoolgaande heir. In Vlaanderen lijkt de brugdag dan ook een verworven recht, in Wallonië ligt de keuze nog altijd bij de scholen. Dat betekent o.a. dat ook de scholierentrein Edingen - Tournai vandaag rijdt. Over onze eigen treinen kunnen we kort zijn: de 3577 rijdt stipt, de 1928 vertrekt in Edingen met 3 minuten vertraging, maar in Ath is de vertraging zo goed als volledig opgelost. Opvallend: we krijgen in beide treinen controle.

In Ath lijkt de hele stationsomgeving bezet door scholieren, die zich vandaag met nog wat meer moeite dan anders naar de scholen in de buurt van het station slepen. Velen komen met de bus: het valt op hoeveel bussen hier op dit moment van de dag rijden, in een regio die nochtans niet echt op veel openbaar vervoer kan bogen. Ook onze 100 komt goed gevuld aan rijden, maar met meer dan een achttal reizigers zal hij niet naar Saint-Ghislain hoeven terug te keren. Tot vorig jaar reed deze bus onder het nummer (?) 100a. Daarmee was duidelijk dat hij een vroegere treinverbinding verving, nl. die van Ath naar Saint-Ghislain. De buslijn volgt trouwens nog altijd vrij getrouw de vroegere lijn, via Maffle, Chièvres, Vaudignies, Neufmaison, Sirault, Villerot en Tertre. Veel valt daar niet meer van te merken: een verbouwd stationnetje, een overwegwachtershuisje, wat struiken. Opvallend: meteen na de opheffing van de treinverbinding reed de bus als 100; pas later kwam daar een a'tje bij, dat nu dus opnieuw verdwijnt. Ook die andere vervangingsbus 81 zal het voortaan trouwens zonder a moeten stellen.

De bus vertrekt perfect op tijd aan het station maar bij de eerstvolgende halte (Café du Faubourg) kunnen we al 5 minuten vertraging noteren. Die slinkt vrij snel, in Sirault rijden we al een minuut te vroeg.

De halte in Sirault heet Postes; het enige wat we zien is een postbode en een rode brievenbus aan de muur van de plaatselijke Spar. Weer een haltenaam als trieste getuige van wat ooit is geweest.

De terugrit gebeurt opnieuw via Ath, dat eigenlijk altijd al beter verbonden is geweest met Halle dan Saint-Ghislain. Van de 4 minuten vertraging in Sirault blijft in Ath niets meer over. Op deze brugdag is het best mogelijk dat de spits niet eens begint. In Ath rijden we parallel met het treindeel uit Geraardsbergen: veel beter kan een aansluiting niet zijn. Zoals meestal komt slechts één break uit Kortrijk de trein versterken. Met 3 breaks is er trouwens meer dan voldoende plaats. Ook nu krijgen we controle, maar dat is dan ook ongeveer het enige dat ik over deze rit nog kan vertellen. Enghien wordt met de zj van engin aangekondigd. Hoe ging dat weer over al die Walen die ons Nederlands verkrachten? We komen zelfs nog een minuutje te vroeg in Halle aan.

 

Fotos' van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/sirault/

 

En toch nog dit:


de cirkels in het water zijn het resultaat van opborrelend water in de Fontaine Bouillante. Lang geleden zou hier een koets met man en muis verdwenen zijn in het diepe water van de bron. Met Goede Vrijdag, maar alleen als het stormt, zou het hele zootje om middernacht nog even het hoofd boven het water steken, om dan meteen weer in de diepten te verdwijnen, met het borrelend water als trieste getuigen.

In Ath kon ik nog snel gebruik maken van de koppeling om vanop perron 1 onze eigen bus en nog een andere te fotograferen. Zo wat uit de hoogte doen kan nog best meevallen.



En Victor d'Alost, nog nooit van gehoord hier in Sirault (Saint-Ghislain)! Op het nu echt niet zo indrukwekkende kerkplein vind je documentatie in twee talen. Gelukkig bestaan er ook voor bekrompenheid grenzen.


04-06-2011 om 14:17 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
24-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 mei 2011 (Strée - Rausa)

We laten ons vandaag inspireren door de wandelkaart die het NGI publiceerde in opdracht van de gemeente Modave. Het wordt dus een onvervalste Condroztocht, en het moet gezegd: de combinatie van de 2 paden heeft vandaag tot onverwacht veel schoonheid geleid: mooie bossen, prachtige vergezichten (weliswaar doorkruist door echt heel veel hoogspanningsleidingen - Tihange is vlak bij), een schitterend dorp als Rausa en een TWQ van 69 %. Je kunt zo'n mooie lentedag als vandaag op minder aangename wijze vullen.

Eigenlijk is het ons om een wandeling uit Rausa (La Pâche) te doen, maar Rausa wordt niet echt goed bediend door de TEC, en dus gebruiken we een tweede wandeling (uit Strée, die van Froide Fontaine) als aanlooproute. Beide wandelingen zijn van hoge kwaliteit, en bovendien is de bewegwijzering prima, al wijkt - naar goede gewoonte - de kaart even af van de bewegwijzering te velde, of moet ik ten bosse schrijven? In totaal leggen we iets minder dan 16 km af.


 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3708 9:46 9:56 +6 (556)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 460 10:24 11:19 +2 (1337 - 11810)

Liège-Guillemins - Huy 4961 11:26 12:02 stipt (270)

Huy - Strée [97] 12:31 12:48 +4 (ab5394 - Van Hool New A360, Warzée)

 

Strée - Huy [97] 17:01 17:20 stipt (zelfde bus als heenrit)

Huy - Brussel-Noord 2140 17:24 18:49 stipt (386)

Brussel-Noord - Halle 3740 18:53 19:14 +4 (556)

 

De commentaar:

Huy is uit Halle op erg uiteenlopende manieren te bereiken: via Liège, via Namur, via La Louvière-Sud. Dat maakt het altijd wat moeilijk om er de bruikbaarste reisweg uit te pikken, zeker voor de heenreis, waar wat reserve best mag, als dat kan. En zo kiezen we voor een reis in drie schijfjes, met overstappen in Brussel-Zuid en Liège-Guillemins, met in ons achterhoofd een mogelijke reddingsboei via Namur.

We zijn nog op tijd voor de 3708, die dan wel stipt uit Halle vertrekt, maar onderweg gehinderd zal worden door de 1908. In Lot staan we zelfs een tijdje stil, en ook daarna haalt de trein geen normale snelheid meer. Het resultaat: 6 minuten vertraging bij aankomst in Brussel-Zuid, maar geen man overboord. Eén van onze medereizigers is een Amerikaan met een sterk zuidelijke drawl. Hij moet een klasverhoging betalen, en kent blijkbaar mini-ster Vervotte, want hij vraagt of de tarieven verschillen volgens het tijdstip van de dag.

 

In Brussel-Zuid zijn de loketten dicht, wegens een asociale actie. Dat is pas een manier om de eigen nutteloosheid te benadrukken. Om een degelijk actiemiddel zit men bij de vakbonden nooit verlegen.

 

Nu dat nog kan, willen we nog eens naar Liège. In de zomervakantie vallen de IC's naar Maastricht sowieso uit, en naar verluidt zou de trein vanaf december volledig geschrapt worden. De ICE komt ons nog even hinderen in Diegem; waarschijnlijk legt hij de basis voor de 2 minuten vertraging bij aankomst in Liège. Ik blijf het een zalige trein vinden: heerlijk snel door Leuven zoeven, en weinig of geen reizigers die de hele trein willen verkennen.

 

In Liège staat gouwe ouwe 270 te wachten om ons naar Huy te brengen. De ramen van deze klassiekers zijn duidelijk niet opgewassen tegen de moderne trainwashmiddelen, want door enkele kan je alleen door een waas de niet zo attractieve buurt zien met de restanten van de zware Luikse industrie. Gelukkig zorgt de zon voor veel kleur. De stoptrein blijft zonder veel problemen op tijd: Huy halen we precies op tijd. De TBG doet het verhaal van zijn nakende pensionering aan een Thalysman die ook in Liège is ingestapt, en breit daar een uitgebreide socio-economische analyse aan vast. Als hij onze railpass knipt verontschuldigt hij zich zelfs voor zijn uitvoerige betoog. Ik onthou er vooral van dat een privatisering van de spoorwegen o.a. als nadeel zou hebben dat er niet meer gestaakt kan worden. Het is maar hoe je het bekijkt.

 

De bus van lijn 97 houdt zich eerst nog bescheiden op de achtergrond, maar komt toch keurig op tijd aan rijden. Met een twaalftal reizigers mag hij zelfs bogen op enige populariteit: weer een van die TEC-lijnen die ongetwijfeld wel een betere bediening zou kunnen verdragen. Het is een recente Van Hool, die prettig rijdt. Wij stappen uit bij de halte Strée Maison Communale, en zien meteen wat vanavond het probleem zou kunnen worden: blijkbaar komen hier 2 varianten samen, en de halte is op 2 verschillende plaatsen ingeplant. De TEC-Liège mag dan wel van in het begin gekozen hebben voor informatieve halteborden (haltenaam, bedienende lijnen…), als je alle varianten hetzelfde lijnnummer geeft, heb je daar als reiziger niet veel aan, als er ook geen gedetailleerde dienstregeling hangt met de uren van doorrit. Hier hangt alleen een kopie van het busboekje, waar alle varianten rustig door elkaar geklutst werden. Met wat puzzelen op de stafkaart wordt een en ander wél duidelijk…

 

's Avonds staan we dan ook op de juiste plek te wachten op een bus die op schooldagen van het Collège Saint-Roch vertrekt. We zijn er ooit wel eens langs gelopen: een prestigieus gebouwencomplex midden in de bossen, waar mijn vroegere prof literatuur Bernard Kemp nog school liep, en dat uit het verre Hamont! De bus zit stilaan aan het eind van zijn rit, en dat zie je aan de bezetting: nog een tiental reizigers. We komen precies op tijd aan het station, en hebben dus een krappe vier minuten overstaptijd.

 

We opteren nu voor de rechtstreekse IC naar Brussel: één povere break op een moment dat de spits toch nog volop bezig is.

Wie zich zorgen maakt over de integratie van de laatste golf immigranten kan gerust zijn: deze zwaar behaarde mannen uit het arme deel van Europa hebben zich wonderwel aangepast aan de Belgische geplogenheden. Als de TBG na Statte zijn ronde doet, stuurt hij er 2 naar tweede. Ze gebruiken net hetzelfde argument als de doorwinterde Belg: te weinig plaats, en de verhuis gebeurt net zo tergend traag als bij de autochtonen: eerst moet de thee op.

Voor de rest verloopt de rit zonder veel wederwaardigheden: in Namur verloopt de koppeling probleemloos, voor de extra stop in Etterbeek is er ruim voldoende tijd, en we komen dan ook stipt in Brussel-Noord aan. (Wederwaardigheid, op weg naar het archaïsche. Zou er voor dergelijke prachtige woorden ook een verjaringstermijn bestaan, zoals voor het in stand houden van onzichtbaar geworden voetwegjes?)

 

Op spoor 10 staat de IR naar Quévy al te wachten: het is dezelfde trein als vanmorgen, en we komen in hetzelfde stel terecht. We rijden vlot door de NZV, maar in Vorst loopt het alweer fout: een verdwaalde Eurostar komt over lijn 96A aangereden, en je kent het verhaal wel: voorrang en ontblokking, goed voor 4 minuten vertraging in Halle. Maar kom, we hebben net de mooiste wandeling  van 2011 tot nog toe gestapt, de treinen reden tamelijk stipt, en de wilde en andere stakingen werden nog even opgespaard. Want van dat laatste kun je wel zeker zijn: die zitten er opnieuw aan te komen, zoals een frisse lentenacht die zich ook al voelbaar aankondigt.

 

Alle foto's van de wandeling vind je op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/stree%20rausa/



24-05-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne

    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!