Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n MAUROOTJE - Lauwse saison - Het etiket
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-05-2006 om 16:40 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'N MAUROOTJE - Lauwse Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar maanden heb ik ook mijn eigen bier gebrouwen.
    "'n Maurootje - Lauwse saison".  De naam is gekozen omdat mijn kleinkind Mauro noemt en in Lauwe woont.
    Het bier is ontstaan nadat ik een examenbrouwsel moest maken bij Brouwerij Alvinne.
    http://www.alvinne.be
    Ieder jaar gaat in deze Picobrouwerij in Ingelmunster daar een brouwcursus door.
    Glenn Castelijn en Davy Spiessens (de brouwers) waren zo enthousiast over mijn proefbrouwsel (30 l) dat ze meteen besloten om het op een groter hoeveelheid (400 liter) uit te brengen.
    De voorstelling had plaats op het Zythosbierfestival in St. Niklaas.
    http://www.zythos.be
    Ondertussen is er reeds een twee brouwsel van gemaakt.

    Het bier is blond van kleur.
    Het bevat Jeneverbessen en Koriander.
    Het smaakt naar vanille en toetsen van banaan.
    het heeft een alc. vol van 7%

    William Roelens



    05-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HIJ KOMT VAN KANEGEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 1 mei - Uitgenodigd geweest op de voorstelling van het nieuwe bier "Hij komt van Kanegem".
    In de oude Pastorie in Kanegem werd dit nieuwe bier voorgesteld.
    Vroeger (beginjaar 1985, eind 1986) werd dit bier gebrouwen door Riva (Dentergem)
    Het was een etiketbier vann Vondel
    (etiketbier wil zeggen hetzelfde bier of een bestaand bier maar met andere naam)
    Nu is het een volledig nieuw biertje gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi.
    Het is een rood-bruin biertje van 6%alc. Vol. met hergisting op de fles.

    Het heeft fruitige en moutige aroma's en smaakt ietsje bitter.
    Een heel lekker biertje voor bij een aangename babbel.

    William Roelens
     

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een proeverij gehad met HOP in de zeer gezellige Taverne Brasserie “Nostalgie” op de veemarkt in Kortrijk 
    Programma : Proeven van 6 Speciale Belge.  Speciale Belge of ook nog amber bieren genoemd.
    Op de foto bemerk je van links naar rechts de hoofdrolspelers van de avond.
    De Koninck, Op-Ale, De Ryck Speciale, Ginder-Ale, Vieux Temps en Hose Ale.
    De spreker van dienst was HOPlid Alexander Surmont uit Brugge.

    Kenmerken van een Speciale Belge :

    EBC (Kleur) = 15-20
    EBU (Bitterheid) = 19-30
    Stamwort = 12°P - 1048
    Alc. 5,0 % Vol.
    Uitsluitend gemaakt van gerstemout en Hop. (Vooral Stiermark).
    Sommige bieren zijn gekruid.
    Het zijn hoge gistingsbieren.
    Zijn meestal gefilterd.
    Hebben een vollere smaak dan hun Britse collega's (Ales)

    De winnaar was De Ryck Speciale van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl).

     


    23-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Boek en de tekst die Michaël Jackson in mijn gekocht exemplaar schreef.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het Zythosfestival in St. Niklaas kon men het nieuwe boek kopen van Michael Jackson.  "Michael Jackson's Grote Belgische Bieren". Op deze foto signeert Michael Jackson mijn boek die ik net gekocht had.  Het is net alsof we aan het discussiëren waren.
    Niets is minder waar.  Ik legde Michaël uit hoe de naam "Maurootje" geschreven moest worden.  Want ik vroeg hem of hij me wilde geluk wensen met mijn eigen biertje " 'n Maurootje".
    Jan Rumes de vice-voorzitter van Zythos keek belangstellend toe.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek De Ranke - Waarom niet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze heerlijk kriek heeft een alcoholgehalte van 7,0 % alc vol.
    Het bier wordt gemengd met Lambik van Girardin.
    Het is zuur maar niet zo zuur en is meer toegankelijker dan sommige andere oude kriekbieren. 
    Laten we zeggen een instapbier naar meer zuur.
    Roodbruin van kleur en zurige aroma's van kersen.
    Een zalig bier, zeer verfrissend en een echte complexe dorstlesser.
    Voske mijn echtgenote is er niet zo voor.  Ze drinkt liever hun Pére Noël.

    En dan hebben we de XX bitter nog niet besproken!!!

    Moet er geen zand zijn?

    04-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 1 - Guldenberg Brouwerij De Ranke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van mijn lievelings bieren is  "Guldenberg" van brouwerij De Ranke.
    Brouwerij "De Ranke" met  zijn maatschappelijke zetel in Wevelgem heeft een volwaardige brouwerij in de Rue du Petit Tourcoing 1a  in het Henegouwse Dottignies of Dottenijs.
    Naast Guldenberg brouwen ze ook Kriek De Ranke, XX-Bitter en Pére Noël.  Er zijn plannen om een echte Saison te brouwen.

    Wat maakt een Guldenberg zo lekker?
    Het is een goudblond biertje met een fruitig en HOP Aroma. Door de toegepaste dryhopping (Droge hopping) worden naast fruitige ook bittere toetsen waargenomen.
    Het heeft een Alcoholgehalte van 8,5 % vol.
    Om hun bier te hoppen bezigt De Ranke nog altijd Hoppebloemen i.p.v. pellets of hopextracten.

    Eerlijke producten voor (H)eerlijke bieren

    Ik heb eens om 09.00u samen met de groep "Bières sans Frontières" van een Guldenberg genipt en ik moet zeggen HEERLIJK.  Velen zullen zeggen bier om 09.00 s'morgens?  Maar een Bloemachtige Guldenberg drink je op ieder moment van de dag.  Hij smaakt altijd even lekker.

    Ooit een Guldenberg gedronken tijdens de middag met een eenvoudig broodmaaltijd terwijl de Ranke Boys aan het brouwen waren.  De aroma's van het bier en de geuren van een brouwerij in volle werking.  Is dit de hemel?

    De naam Guldenberg verwijst naar een vroegere Wevelgemse abdij waar kloosterzusters in de Middeleeuwen ook bier brouwden.

    Jammer genoeg is het nog geen erkend abdijbier.

    03-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP - HEERLIJK OBJECTIEF PROEVEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, Mijn naam is William Roelens. Mijn hobby is het proeven van bier. Met mijn vereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven) proberen we de Belgische Bier Cultuur aan de mensen voor te stellen. Hetzij door proefavonden, bezoek aan brouwerijen, spreekbeurten enz... Ook het tot in het buitenland bekende jaarlijks Karakterbierweekend in Vichte is een organisatie van ons. Met dit Karakterbierweekend brengen we de brouwers en hun bieren naar de mensen toe. We laten duidelijk verstaan dat er nog veel meer andere lekkere bieren hier in België te vinden zijn dan Leffe bvb. Met deze blog zal ik jullie laten kennis maken met heerlijke nieuwe bieren, leuke en gezellige cafeetjes enz... Het moet een smakelijke blog worden met veel interessante onderwerpen over de gezondste drank van de wereld - Bier !!! http://users.pandora.be/hopsite/ http://www.karakterbierweekend.be

    01-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-1984
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.39ste Dinsdagnamiddag proeverij

    39ste Dinsdagnamiddag proeverij


















    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.39ste Dinsdagnamiddag proeverij


    39ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, mijn vriendin Annemie Declercq (lid van de Hoppy Ladies Poperinge) en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

    Volgende bieren werden geproefd:


















    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 153 - Meester Dubbel - Urbain - Vleteren 12 Whiskey - Weisbar - X Marks G spot



    5 bieren 153



    Meester Dubbel - Urbain Blond - Vleteren 12  Whiskey - Weisbar -
    X Marks G spot







    Meester Dubbel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Meester – Lendelede








    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag.

    De neus ruikt karamel
    Geroosterde/Gebrand mout
    Fruitig

    De eerste slokken zijn zoet
    Zoethout
    Met een lichte hopbitterheid
    Karamel
    Chocoladeprikjes
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is niet al te bitter
    Gebrand
    Zoet
    Voor mij een top bier







    Urbain Blond (6,2%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Kroeg ’t Koningshof (Bissegem) 
    door Brouwerij De Meester – Lendelede






    Blond bier
    met een romige witte schuimkraag

    Licht hoppig
    Fruitig
    Citrus komt boven
    Fris
    Perfect in balans
    Ook in de afdronk citrustoetsen
    Een lekkere doordrinker
    Een intact zomerbier








    Vleteren Blond 12°  Whiskey barrel Aged (12%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Deca Service – woesten – Vleteren







    Licht amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag

    De neus wordt verwend met aroma’s van whisky
    Vanille
    Tikje alcohol

    De smaak is licht fruitig
    Hoppig
    Zoet maar niet te!
    Whisky breekt door
    Vanille
    Alcohol
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is zoet en mild
    Wat hout
    Alcoholisch
    Topper!






    Weisbar (5,4%Alc.Vol.)
    Bère brouwers – Gistel







    Blond wazig bier met een witte romige schuikop

    De neus ruikt moutige prikkels
    Zoete toetsen
    Vlierbloesem

    De eerste slokken zijn zoet
    Granig
    Tarwe
    Brood
    Lichte hop tussendoor
    Voldoende evenwicht
    In de afdronk smaken we tarwetoetsen
    Lekker witbier!









    X Marks the Spot (12,5%Alc.Vol.)
    Vroegere Brouwerij De Fenix - Heule






    Donkerbruin bier met een kleine schuimkraag

    Het aroma is fantastisch
    Alcohol
    Moutig
    Whiskey toetsen prikkelen de neus

    De smaak zet de geur om in zoete toetsen.
    Vanille
    Whiskey
    Lichte fruitigheid
    Evenwichtig
    De vloeibaarheid geef aan dat je een bier proeft ipv een whiskey!
    Super lekker!




    Jammer! Maar het bier zal helaas niet meer gebrouwen worden door het stop zetten van de
    brouwactiviteiten van brouwerij Feniks!






    Groeten
    William





    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - De Tere Plekke (Dranouter)



    IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN



    De Tere Plekke (Dranouter)


    Na van onze aperitief ‘Picon’ bij ’t Vertier genoten te hebben in Westouter (zie vorig artikel) rijden we door het schilderachtig Heuvelland naar Dranouter om gezellig te dineren in restaurant ‘De Tere Plekke’.











    Het Heuvelland is een prachtige regio gelegen in de Westhoek van België, nabij de grens met Frankrijk. Het staat bekend om zijn glooiende landschap met schilderachtige heuvels, uitgestrekte velden en charmante dorpjes. De regio is populair bij wandelaars.














    Bij het betreden van het restaurant hangt er een ontspannen sfeer.
    Het interieur is fenomenaal.
    We zijn zoals altijd vroeg om foto's te kunnen nemen zonder de klanten te storen.
















    Hopperanken, een hertenkop, u kunt het zo gek niet bedenken.
    Het straalt een warme uitnodigende sfeer uit die een verbondenheid met de natuur creëert.













    Het is een memorabel ruimte.
    Het is doordacht en wij voelden ons meteen thuis.
    Het personeel is druk doende, maar dat weerhoudt ze niet om de klanten vriendelijk te woord te staan.




















    We aten feuilletés d’asperges a la Flamande. Saumon fumé oeuf de poisson.
    Gerookte zalm met asperges is een heerlijke combinatie! De rokerige smaak van de zalm gaat goed samen met de subtiele smaak van de asperges. Het is een klassieke en verfijnde combinatie.






    Als drankje kozen we voor een Moinette van Brasserie Dupont (Tourpes-Leuze)

    Moinette (8,5%Alc.Vol.)


    Blond bier met een volle witte schuimkraag

    Zoete prikken
    Kandij
    Tips van banaan
    Koriander

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Moutig
    Maar dan komt een lichte bitterheid naar boven
    Kruidige prikjes
    Soms een tikje honing
    Alcoholwarmte laat zich enkele merken
    Goed in balans
    Een licht bittere romige afdronk
    Degusteert vlot
    Lekker Waals bier!







    De vriendelijke uitbaters




    Wij komen zeker nog terug!



    De tere plekke
    Koudekotstraat 21, 8951 Heuvelland




    Groeten
    William







    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)



    In het spoor van Nico Mattan


    Het Mysterie (Poperinge)




































    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-1983
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - De Havermuis Poperinge


    In het spoor van Nico Mattan


    Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan.
    Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge en Daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.











    De Havermuis - Poperinge



    De Havermuis is een van de oudste herbergen van Poperinge (1870).
    Het is een echt volkscafeetje waar de tijd bleef stil staan.



    Het ligt op de Quintens Wandelingpalend aan de Vleterbeek en het Tjoekebos.
    Ook de wandelroute aan de Vleterbeek en het waterspaarbekken ligt niet veraf!
    Het bezit eveneens een prachtig zomerterras waar je als de zon schijnt gezellig kan genieten van de zuivere buitenlucht.

    Tijdens het warm weer kan je er je schutterstalent tonen bij het schieten op de liggende wip met een gewone boog, ideaal als je met vrienden op toer bent!












    Wil je kaarten, vogelpieken of een ander volksspel spelen dan zijn er altijd stamgasten die bereid zijn mee te genieten. Het café maakt trouwens deel uit van de volkssportroute van de stad Poperinge.


















    Het interieur is kleurrijk. Je vindt er onder andere oude foto’s, tal van borden aan de muur en kasten waar diverse soorten muizenbeeldjes tentoon gesteld staan.
    Vroeger was er een smidse gevestigd en een boltra waar het genot van een streekbier bij hoorde.




































































    Bertin Deroo en zijn echtgenote Didianne Knockaert schenken er diverse streekbieren. Wij proefden hun huisgemaakte Picon…een echte topper!











    Kortom dit origineel Poperings cafeetje is een bezoekje waard!









    En nu naar......De Musette in Dranouter




    Groeten

    Annemie, Edwin en William












    14-05-1983 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Bieren 144 - Leonie - Moinette Blonde - Noble - Peak Brune – Picolo



    5 Bieren 144

    Leonie - Moinette Blonde - Noble -
    Peak Brune – Picolo














    14-05-1983 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!