Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een groots bier in het kleinste café van Oudenaarde.

    We hadden er al eens geweest Carl en ik.  Na de terugweg van Brakel naar huis toen we een paar maanden eerder het  bier gingen bespreken die Carl wilde laten brouwen bij Wim in De Graal..

    Ik had er een goede herinnering aan over gehouden.

    Gelukkig vroeg Carl weer om eens halt te houden.  Zo landen we weer in het kleinste café van Oudenaarde "De Carillon". 
    In feite zijn het twee cafeetjes.  Als het ware opgeslorpt door de Sint- Walburgkerk.

    Het zijn twee diephuisje palend aan het koor.

    Van binnen is het Art-Deco.  Lampversieringen met bloemmotieven en geschilderde stadsgezichten van Oudenaarde.  Gesigneerd en gedateerd Edg. Fobert 1926.

    De huisjes dateren van 1600.  Ze fungeerden nog als decor in de eerste Bakeland strips.


    De Carillon
    Markt 49 - Oudenaarde


    Opgeslorpt door de Sint-Walburgkerk


    Geschilderde stadsgezichten van Oudenaarde
     
      
    Lampversieringen met bloemmotieven in dit smal café

    We dronken er een fles Liefmans Gouden Band.  Hoe kon het ook anders, we waren in Oudenaarde.

    Bij het eerste bezoek had ik slechts 3,00 € betaald omdat ze het bier pas binnen hadden en de prijs nog niet wisten.

    Nu is het ietsje meer 7,00 € voor een 75 cl Fles.

    Een redelijke prijs voor een lekker Oudenaards bruin.

     
    Liefmans Gouden Band - 8 % alc vol.



    Liefmans Gouden Band
    De wikkel was van een strik voorzien.  Een goeie vondst.

     

    Dit is een echt Provisie bier die lang houdbaar is.

    Een bier dat met de tijd evolueert qua smaak.

     

    Het heeft een donkerbruine kleur met een lichte rode gloed.

    Het aroma is fruitig.

    De smaak is mals en licht zurig, met wat zoete toetsen Het heeft ook een zekere fruitigheid, die smaakt naar kersen.
    Een jaar rijpen in de lagerkelders maakt de smaak van dit bier zo typisch
    Oud Vlaams Bruin.

    Het zure komt van de melkzuren.

    Het is een typisch Oost-Vlaams bruintje met sterallures.

    Zo’n prachtig bier op zo’n locatie.  Dit is pas genieten.
    Wie weet hebben we er geen tweede besteld?

    http://www.liefmans.be/

    27-07-2006 om 00:58 geschreven door William Roelens


    26-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangename Trollen in de tuin

    Bij dit warme zwoele weer zijn we in onze tuin weer overstelpt van Trollen.

    Ik weet niet of dat bij jullie ook zo is?

    Maar in plaats van last te veroorzaken zijn ze eigenaardig genoeg van harte welkom.

    Ze noemen zich meestal “Cuvée des Trolls”. 

    Ik heb er eentje kunnen vangen en fotograferen. 
    U kunt ze gerust degusteren bij allerhande tapa’s.
    Hier volgt een korte beschrijving voor het geval er zich ook eentje in jullie tuin nestelt.
      

    Cuvée des Trolls - 7 % alc. vol. 25cl - Long Neck bottle.
    Brasserie Dubuisson - Pipaix

    http://www.cuveedestrolls.com/ : Leuke website !!!
    http://www.br-dubuisson.com/


    Uit het struikgewas te voorschijn gekomen

    Blond gefilterd bier.
    Witte fijne schuimkraag die langzaam verdwijnt.
    Moutige en een paletje van fruitige gistaroma's
    Appelen, banaan, Sinaasappel enz.. Fris geheel.
    De smaak is zeer fruitig.  Snoepjes van allerhande fruit.
    Zelfs in de verte een klein beetje caramel te bespeuren.
    Geen enkel spoor van bitterheid.

    Een lekker biertje.  Licht en luchtig.
    Een vlot doordrink biertje alhoewel het toch iets volmondig zou overkomen na een tijdje.

    In tegenstelling tot alle zware bieren van Dubuisson is dit een oplossing voor eventuele bob's in het gezelschap bij het bezoek aan een Bush café.
    Maar dan ook maar bij eentje blijven!!!


    Leuk, speels en fruitig fris.

    26-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemberbier proeven bij het brouwen van een Slock biertje - De Graal

    Slock is de naam van een nieuw biertje ontworpen door Carl Kins en gebrouwen door Wim Saeyens van brouwerij De Graal.  Terwijl u dit leest lig het bier lekker te gisten in één van de vier gistingtanks die brouwerij De Graal rijk is.  De bedoeling van Carl is ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag een soort Belgian Style te ontwerpen met Amerikaanse Hop maar naar het voorbeeld van de IPA bieren.
    IPA (Indian Pale Ale) waren bieren die uit Engeland naar Amerika verscheept werden. 
    Om ze te bewaren gedurende die lange reis werden ze extra gehopt.
    Ik zal het Slockbier later nog uitvoerig bespreken als de tijd en het bier rijp zijn.


    Links mezelf, midden Wim de brouwer en rechts
    Carl Kins ontwerper van Slock.
    Carl presenteert zijn bier al op Amerikaanse wijze met de gespaste T-shirts


    Enkele Amerikaanse voorbeelden die we tijdens het brouwen proefden.
    Let op!  Een flesje deelden we wel door vier (de vader van Wim meegerekend)

      
    Brouwerij "De Graal"
    Warande 15, B-9660 Brakel
    http://www.degraal.be/

    Laten we het nu hebben over het Gember biertje van deze Brakelse brouwerij.

    De Graal Gember 8% alc.vol.



    Kleur - Koperkleurig (Ale-type)
    Wit stevig wandklevend schuim bij het inschenken.

    Gember Ale of Ginger Ale zoals de Engelstaligen het uitdrukken.

    Wanneer men het bier in het glas schenkt komen de eerste aroma's van Gember op je los.
    Je ruikt gember en je smaakt gember.
    Ook lichte koriandertoetsen waarneembaar.
    Met toch een lichte bitterheid in de afdronk.
    Niet overdreven kruidig maar juist genoeg om het echt lekker te laten smaken.

    Het is een zacht biertje om te genieten.  Het is geen echt doordrinkbier eerder een degustatiebier.

    Het past uitstekend bij eend of kip volgens Wim
    En zelfs met een goed geroosterde Croque Monsieur kom het bier tot zijn recht.

    Maar wat brengt ons Slock?

    22-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent

    Orval drinken als aperitief.  Velen zullen ons gek verklaren. 
    Wie drinkt er nu een zware trappist juist voor het eten?
    Twee redenen waarom wij dat doen.
    1e Orval is helemaal niet zwaar.  Slechts 6,2 % alc Vol.
    En ten 2de Orval is lekker bitter.  Zijn dat niet juist de twee parameters voor een lekker aperitief?

    De plaats waar we het edele vocht dronken was "Het Spijker".
    Een pracht van een Historisch pand naast het indrukwekkende vleeshuis aan de Groentemarkt.
    Het Groot Vleeshuis dateert uit begin 15 de eeuw en werd als overdekte vleesmarkt gebruikt. Het gebouw behoort bij de waardevolste monumenten in het historische centrum van Gent.

     
    Foto's van de ingang en het terras die uitgeeft op de Leie

        
    Het gezellige historisch interieur

    Een van de prachtigste bieren van het land
    Orval 6,2 alc%
    gebrouwen in de abdij van Notre Damme d'Orval
    Villers-devant-Orval.
    http://www.orval.be/



    De kleur is prachtig, licht amber met oranje tinten.
    Het schuim is wit en dik.  Het is wandklevig.
    Een grote misser van formaat is dat de ober van "Het Spijker" vergat het flesje er bij te geven zodat we meteen niet wisten of het een jonge of een oude orval was die achter de glazen wand van het prachtige glas (enig in zijn soort) bevond?
    We roken fruitige toetsen en nog meer de typische Orval rinse bitterheid.
    Doordat het bier uitgegist is , is het juist die bitterheid die het bier als aperitief naar voren schuift.
    Een bier voor kenners?  Nee helemaal niet.
    U moet het bier leren drinken en proberen te ontleden.
    Eenmaal de smaak te pakken dan  ben ik zeker dat ge uw Leffe zal laten voor wat ie was.
    Naar het schijnt dat vrouwen die ouder worden de bitterheid meer en meer appreciëren.
    Nu weet ik dat Voske het bier vroeger negeerde maar dat ze er nu eentje durft te bestellen.
    En nu maar hopen dat ze dit niet leest!

    Als u graag alles wilt weten over deze fantastische trappist en de andere trappisten moet je beslist het boek van Jef van den Steen aanschaffen :
    Trappist, het bier en de monikken.
    http://www.zythos.be/dossiers/trappist/zyt03-recentie-trappist.html

    21-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gandavium in het Bierhuis aan de Waterkant - Gent

    Het was toch al een tijdje geleden dat Voske en ik het Waterhuis aan de Bierkant bezochten.  Ik herinner me nog levendig dat het toen ook zo warm was toen we het café betraden.  Tot onze grote verbazing stond er iemand verkleed als Kerstman te dansen op de tonen van Bailando een zomerhit uit 1997 van de Belgische formatie Paradisio. 
    Aan zijn Kerstmuts hing er een rode kerstbal te knipperen.

    Ditmaal was het Venus (1969) van Shocking blue die de gelagzaal vulde.

     

    Het waterhuis aan de Bierkant is niet alleen bekend om zijn geselecteerde bierkaart maar ook om zijn all-round muziek die door de boxen galmt.

    Het café is nog niet veel verandert.  Het is er nog steeds gezellig.  Rustig proeven in een historisch pand met door het ventser de voorbijstromende Leie.
    Door de drukte van de Gentse feesten is het café minder aangekleed dan normaal.
    Voor een vlotte bediening van de honderden toeristen is ook de bierkaart tijdens deze dagen beperkt.  Dit mailde Gert van "De Bierkamer uit Kluizen- Ertvelde me.

     

     
    Het waterhuis aan de bierkant
    Een bruin biercafé met all-round muziek
    Groentemarkt 9 - 9000 Gent

    http://www.waterhuisaandebierkant.be/

     De keuze van het bier was vlug gemaakt.  Het huisbier “Gandavum Dry Hopping”
    zou onze smaakpapillen strelen.



    Het bier werd samengesteld door Mario de Meer (eigenaar van de zaak) en Dirk Naudts (brouwerij De Proefbrouwerij).


    2 x Gandavum in al zijn glorie.

    Het is een Goudblond bier van het vat.  7,5 % alc.vol.
    Witte schuimkraag, wandklevig.
    Na een tijdje verdwijnt het schuim.  Misschien door de warmte (30°c die dag)
    Ook weinig koolzuurgas te bespeuren

    De eerste aroma's zijn van mout en fruit.
    Er wordt pilsmout en Munich gebruikt.
    Het bier wordt gebrouwen met twee Californische
    hopvariëteiten.
    Nl : Tomahawk en Willamette
    Er wordt ook van een dry hopping (Willamette) voorzien.
    Het smaakt zoet moutig en fruitig (Citrus - Mango?)
    De zoete smaak komt voornamelijk van de gistsoort wist Mario me te vertellen.
    Het is ook volgens Mario een volmout biertje, een beetje het handelsmerk van De proefbrouwerij.
    Toch is er een zeker evenwicht door een lichte bitterheid.
    Het is een lekker bier, liefhebbers van zoet zullen in de wolken zijn.
    Alhoewel ik meer ben voor bitter kon het mij en Voske toch bekoren.

    Het waterhuis aan de bierkant, een café waar u zich onmiddellijk, thuis voelt.
    De huispils is het Duitse Bitburger.
    Mario wist me ook nog te vertellen dat ze weldra het Nederlandse
    Trappistenbier "La Trappe" van het vat zullen tappen.
    Dan zou het "Waterhuis aan de Bierkant" het enig café zijn die drie Trappistenbieren van het vat op hun bierlijst zouden hebben.
    Reden om terug te gaan

    18-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BioBen in het Palace Hotel te Poperinge

    Hotel Palace te Poperinge is de p(a)lace to be voor veel Engelsen.
    Poperinge is trouwens de toegangspoort tot Frans Vlaanderen.  Maar ook de startplaats voor veel
    toeristen die de Militaire begraafplaatsen willen bezoeken.
    Maar het hotel is ook bekend voor zijn bierminnende uitbaters Guy en Bea.
    Hotel palace heeft een fijne gastronomische keuken maar ook een sfeervolle typische bar waar meer dan 100 verschillende biersoorten kunnen gedronken worden.  U kunt er ook een collectie bierspiegels bewonderen die overal in de gelagzaal rond hangen.
    Het laatste weekend van oktober is het er altijd druk.  Dan gaat het jaarlijks Karakter Bier Festival van start.


    HOTEL PALACE
    Ieperstraat 34
    8970 POPERINGE

    http://hotelpalace.virtualave.net/

        
    De mooie voorgevel van het Hotel en het gezellig interieur

    Wij kozen bij ons bezoek voor een BioBen.



    BioBen 6,5% alc.vol. - De Proefbrouwerij te Lochristi.

    Het is een blond biertje gebrouwen voor Biodynamics.
    Gebrouwen met HOP, Gerst en rietsuiker.

    De missie van Biodynamics bvba is het leveren van hoogwaardige kwaliteitsproducten om de fysiologische, cognitieve, emotionele
    en fysische functies van de dynamiek van mens en dier te ondersteunen.

    http://www.biodynamics.be/

    Het heeft een fijne witte schuimkraag.
    Het ruikt lekker naar HOP en heeft gistaroma's
    Een smakend biertje met hopkarakter en hergist in de fles.
    Het smaakt zoetjes maar heeft toch de nodige bitterheid die het in evenwicht brengt.
    Een mooi product gebrouwen in een brouwerij waar kwaliteit hun handelsmerk is.
    Na het inschenken van het gistdepot komt de bitterheid uiteraard meer naar boven.
    Een heel aangename aromatische bitterheid die een tijdje blijft hangen.
    Droge hopping achteraf?

    17-07-2006 om 02:15 geschreven door William Roelens


    14-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jupiler Blue in Lagaar te Izegem (W-Vl)

    Vandaag zijn Voske en ik voor het eerst gaan fietsen op basis van nummers.  Het fameuse nieuwe Fietsnetwerk van de Leiestreek uitgeprobeert.  Ik moet zeggen dat het uitstekend in mekaar zit.
    U bepaalt zelf uw traject door gebruik te maken van nummers die ge uitstippelt op een fietsnetwerkkaart. 
    Voor meer uitleg zie
    http://www.westtoer.be/fietsen.aspx?id=75  of http://www.fietsroute.org/Fietsroutes_Limburg_Knooppunten?Fietsnetwerk.htm&midframe

    Op onze weg kwamen we het bekende bruin café "Lagaar" tegen.
    Lagaar is een verbastering van het Franse woord "La gare". 
    Het Café ligt juist vóór het station van Izegem (W-Vl)
    Eigenaar is niemand minder dan Paul Berlamont (bekend van verschillende bijrollen op TV)
    http://www.berlamont.be/

    Het café is hoogst merkwaardig te noemen.  Allerlei zaken verdienen uw aandacht.  Er is een houten toog van 10 meter.  Een uniek binnenterras waar een klein station is uitgebeeld.  Om naar het toilet te gaan moet ge door een echte biechtstoel.  In het toilet kunt ge luisteren naar Gregoriaanse gezangen.  U kunt het zo gek niet genoeg bedenken of het is in het Café aanwezig.


    "Lagaar" een bruine kroeg vol verrassingen.
    Korenmarkt 1 - 8870 Izegem
    Recht voor het station van Izegem.

        
    Geloof het of niet maar dit maakt deel uit van het interieur van café Lagaar

      
    Links een etalage van corsets in de veranda.  Rechts : Via deze biechtstoel moet je naar het toilet waar Gregoriaanse gezangen te horen zijn. 
    In de toiletten kunt u plaatsnemen in een XL of XXL toilet.


    Daar we met de fiets waren en het nogal warm was en ook omdat we nog nooit de Jupiler bleu geproefd hadden bestelden we dit nieuwe biertje van InBev

    Jupiler Blue 3,3 % vol.  25 cl



    Helder blonde pils van slechts 3,3 %
    Zeg maar bijna 2 % minder dan een gewone Jupiler.
    De eerste aroma's die je waarneemt zijn van mout en ook hop.
    Het bier ruikt lekker.
    De smaak is toch overwegend zoet te noemen.
    Een kleine lichte bitterhied.
    Bitterheid zoals bij grote broer Jupiler is nergens te bespeuren.
    Het bier komt nogal papperig naar boven.
    Het kan de dorst lessen, maar niet voor lang.  Door zijn volmondigheid krijg je opnieuw dorst.
    Dus opletten geblazen!! U drinkt maar 3,3 % alc vol. maar de hele avond van dit biertje snoepen zou de uitslag van de alcoholtest behoorlijk kunnen beinvloeden.
    Mannen weten waarom ze op tijd moeten stoppen!

    14-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Bernardus brouwerij in Watou.

    Eindelijk de kans gekregen om de St. Bernardusbrouwerij te bezoeken.  Een brouwerij gelegen in de Trappistenweg te Watou.  Het klinkt net zo poëtisch als de Poëziezomers die telken jare plaats vinden in dit kunstenaarsdorp aan de schreve.
    Een mooie eigenaardige brouwerij.  Waar bier nog met liefde gekoesterd wordt. 
    Ik ga hier de geschiedenis van de brouwerij niet uit de doeken doen. 
    Wel enkele foto's laten zien.  Voor meer info zie :
    http://www.sintbernardus.be/

                            
           Schrootmolen                                                            Brouw- en Kookketel

          
    Filtering : Platte kraanmonden die kunnen een halve toer draaien naar een achterste opvangbak om het bier op te vangen wanneer het nog niet helder is.

      
    Proeven van de St. Bernardus Abt 12, Special Edition tussen de muren van de brouwerij  en de kar van de boer die de draf komt ophalen. Wat kan bier proeven toch mooi zijn!


    Van links naar rechts :

    Bert van Hecke (Brouwer) - Pierre Step (HOP lid) - Ik zelf  (HOP lid, HOP nieuws - Bierblog)(Carl Kins - HOP lid en Jurylid Seatle USA)
    Julia Fitzgerald en Echtgenote (Artisan Brewing) toekomstige brouwers uit Australië.

    St. Bernardus ABT 12 Special Edition
    & St. Bernardus ABT 12 - het normale brouwsel


               

    Eerst en vooral de St. Bernardus Abt 12 Special Edition wordt ten opzichte van de gewone Abt 12 gebrouwen met Poperingse hop en andere mouten.
    De gewone Abt wordt met Tsjechische HOP gebrouwen.

    We proefden de twee bieren naast mekaar

    De Special Edition bevindt zich in een mooi geëmailleerde fles.
    Abt 12 op de rugzijde van de fles wordt er 11% alc aangegeven terwijl het om 10 % Alc vol. gaat.
    Het bier werd in prachtige proefglaasjes geschonken.
    Beide bieren zijn donker met een fijne licht beige schuimkraag.
    De Special heeft een licht metaal aroma en heeft alcohol in de neus.
    De smaak is HOP bitter.  Dit komt meer tot uiting bij de SE dan bij de gewone.
    Ook toetsen van koffie en gebrande mout zijn aanwezig
    Alhoewel zout geen overheersende smaak is proefde Carl toch dat het bier ietsje vet was, dat zou door het zout komen.
    De beide bieren hebben dezelfde bittereenheden : 22 EBU
    De gewone Abt is iets malser en warmer van smaak dan de SE. Smaakt een beetje naar oude port.
    Zou het door de Golding en Challenger HOP komen?
    In ieder geval zijn het twee prachtige bieren.  Persoonlijk vind ik de nieuwe creatie van Bert Van Hecke de beste.  Het bier was nog vrij jong.  Een paar maanden laten liggen en het wordt een kanjer van een bier.
    Weet je trouwens dat een chocoladetaart perfect past bij de ABT 12? en ook andersom

    Ook onze Australische vrienden hadden hun eigen biertje bij die we konden proeven.
    Licht bruin met weinig chuim.  Het was gebrouwen op 60 liter en had een wrange bitterheid.
    Het had fruitige aroma's.  Er werd gebruikt gemaakt van abdij gist.
    Het was nog onevenwichtig en er moest nog aan gesleuteld worden.

    Bedankt Bert voor de uitnodiging.

    13-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Heksenkotje, waar heksen thuis zijn - Menen (W-Vl)

    Toen ik in 1964 nog als kleine jongen 's zaterdags de tekenlessen bijwoonde in de Stedelijke Academie van Kortrijk was de opdracht van een toen al in het leer gehulde eigenzinnige lerares "Teken uw verbeelding op het symfonisch gedicht van de Russische componist Modest Moessorgski".
    "De Nacht Op De Kale Berg". Mijn eerste kennismaking met de wereld van Heksen.

    42 jaar later hebben Voske en ik een bezoekje gebracht aan 't Heksenkotje in Menen.
    Een gezellig praatcafeetje die dateert uit 1875.  Geëvolueerd van kleermakershuisje naar dreupelkotje en die nu tot een volwaardig Heksenhuisje mag gerekend worden.

          
         't Heksenkotje - Bruin Praat- en Eetcafé
        Bruggestraat 272 - 8930 Menen
    ma, di, do open van 19.00u tot 23.00u
    vrij, zat open van 19.00u tot 03.00u
    zondag open van 14.00u tot 24.00u

    Het is aangenaam kennis maken met Perry Seys, de uitbater van het Heksenkotje.
    Een praatgrage man met een stapel
    ideeën in het achtehoofd.
    De specialiteit van het huis zijn de meer dan 30 soorten Straffe koffies.
    Heksenkoffie, Original Koffie, Carabuja Koffie met sambucca, Zwarte woud koffie enz..
    Ook de Whiskyproevers worden in 't Heksenkotje verwend. Perry bezit momenteel een 15-tal prachtige singelmalts en blended whisky's.  In de toekomst zou hij graag boven in de zaak een whiskybar willen installeren.  Een jeneverbedje kun je er ook krijgen.  Een 6-tal jenevers kun je er proeven geserveerd op een eigenhandig gemaakt bedje in hout. Leuk.

                            
    Links de ingang tot het Heksenkwartier - Rechts : Voske snuffelt in de Heksenkaart
     
                       
    Links : Heksenboeken en attributen - Rechts Perry achter zijn Heksentoog.
     
    Als bierproevers ging onze interesse uit naar de bierkaart.
    Er zijn een dertigtal bieren te vinden.  De klassiekers maar ook enkele Heksenbrouwsels zoals:
    Toverbier, Dulle Teve, Hellekapelle, Quintine uit de Heksengemeente Ellezelle.
    Wij besloten een Beselaars Heksenbier te proeven.



    Beselaars Heksenbier - Bière des Sorcieres de Beselare
    Een blond biertje met weinig schuimvorming.  Wit fijn schuim. Weinig koolzuur.
    Hoppige en gist aroma's en lichtbittere toetsen.
    Smaakt fruitachtig.  Een zoete moutsmaak.
    Het is een leuke dorstlesser of doordrinkbiertje.
    Brouwerij : Van Eecke
    Beselaars Heksenbier is in feite een etiketbier van Hommelbier maar....
    Op het etiket staat nu 6,5 % alc.vol vermeld in tegenstelling tot de 7,5 die het vroeger had.
    Ook op de kaart staat nog 7,5% vermeld.

    Door de weinig bitterheid kan het onmogelijk nog een hommelbiertje zijn.

    In ieder geval een drinkgraag biertje voor Heksenliefhebbers.

    't Heksenkotje daar moet je beslist eens naar toe.

    "Wie goed doet, goed ontmoet"
    Wil je weten wat dit betekent dan moet je het maar aan de patron vragen.

    10-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Volgens Jan Rumes, Voorzitter Tussen Pot en Pint en Vice-Voorzitter van Zythos is het Pauluspleintje in Oostende niet te vinden met de GPS.

    Eigenlijk heet het pleintje voluit St Petrus en Paulusplein.
    Vandaar dat het misschien moeilijk op te sporen was.
     
    Wie het ook niet vond dit jaar was de stad Oostende.
     
    Want 11 jaar bierjutterij heeft toch iets te betekenen.  En toch kon er dit jaar geen tent af als onderkomen voor deze biervereniging. 

    Ondanks deze belemmering ging het feest toch door. 

    Geen al te grote massa maar enkele Zythologen en andere beerlovers vonden toch de weg naar dit speciaal pleintje.

    Ook niet al te veel bieren dit jaar.  Maar voldoende om ons toch een leuke namiddag te bezorgen.  En de zon was van de partij.  Meer moet dat niet zijn.

     

    Het St Petrus en Pauluspleintje met enkele bierlovers badend in de zon


    Eén biertje uit de lijst “verouderde bieren” is toch vermeldenswaard.

     

    Steedje Tripel (woordspeling naar Keetje Tippel) van brouwerij ’t Steedje uit Ettelgem. 7,9 alc%

    Dit tweemans brouwerijtje ging van start in 1986.
    De brouwers waren toen Eric Desmet en Michel Turpin.
     
    Jammer genoeg sloot het in 1998 haar deuren.



     Op de fles die we ontkurkten was de houdbaarheidsdatum voorzien tot 1994.
    Dus ruim 12 jaar over tijd.






























    Wat bewijst dat bier nog altijd kan gedronken worden na de houdbaarheidsdatum.
    uiteraard treden er smaakveranderingen op.
    Soms positief maar ook meestal negatief.
    Oude Geuzes en sommige bewaarbieren met een nhoog alc.% kunnen
    perfect bewaard blijven. 
































                

    Bij het uitschenken was er nog mooi wit schuim aanwezig. Die onmiddellijk verdween.
    Het bier kleurde geel en had een lichte sluier.
    De aroma's waren uiteraard van oxidatie.  De geuren van citrusvruchten kwamen naar boven.
    Vergelijkbaar met een citroen die al enkele dagen in een schaal ligt.
    De smaak was verrassend.  Zuur als een oude geuze.
    Meer azijnzuur.
    Leuk om eens te proeven en om de evolutie van het bier na te gaan.
    Indertijd smaakte het bier ook al naar Citroen wist Rik me te vertellen.
     
    Maar eentje is meer dan genoeg.

    Rik Vernack - Voorzitter van De Oostendse Bierjutters weet te melden dat het Sint-Petrus- en Paulusplein het belendende plein is. De plaats waar De Bierjutterij doorgaat, noemt slechts in de volksmond 't Paulusplein. Officieel is het geen plein, maar een samenkomst van de volgende straten: Paulusstraat, Paster Pypestraat en Franciscusstraat. Daarom zetten ze het ook tussen 'haakjes' op hun affiche.

    07-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toen we het nieuwe bier van Dickie's wilden proeven botsten we op een Kossaat.

    De dag ervoor hadden Voske en ik nog eens binnengesprongen bij brouwerij Alvinne om er een paar bakjes "'n Maurootje - Lauwse Saison" te kopen. (Er zijn er nog slechts 4 te verkrijgen).
     Daar hoorden we van Davy Spiessens de brouwer dat Alvinne een nieuw bier gebrouwen had voor het 10-jarig bestaan van Dickie's Beer & Grillhouse in Brugge.


    Het label van het nieuwe bier

    Nu we toch in Brugge waren besloten we het biertje in dit befaamde etablissement te gaan proeven.
    Toen we het bestelden was de voorstelling van dit nieuwe bier pas voorzien op 23 juli 2006 tussen 15.00 en 17.00u.
    Het bier was er dus nog niet of nog niet beschikbaar maar de Alvinne brouwers waren wel aanwezig.


    Glenn & Davy, de Alvinne brouwers nippend aan hun Kossaat bij Dickie's.

    Voske en ik besloten ook om een Kossaat te proeven.

    "Kossaat" Oorspronkelijke benaming : Iemand die in een "kot" zit : Keuterboer.
    Mogelijk is Kossaat een samenstelling van de Middelnederlandse woorden Kot en Zate.
    Kossaat kan ook door de Volksetymologie ontstaan zijn uit het Latijnse "Casatus".

                 

    Kossaat is een nieuw biertje gebrouwen in Quenast bij Brouwerij Lefebvre.
    Ondanks dat er op het etiket Artisanaal Blond bier vermeld staat is het Koperkleurig van kleur.
    Zeg maar bijna amber.  Het is een biertje hergist op fles.
    kleine witte schuimkraag.  Helder bier met fijne koolzuurpareling.
    Alc. vol. 6,7%
    Zoete aroma's van fruit en kaneel.
    De smaak is overwegend zoet.  Het bier komt toch een beetje volmondig over.
    Hoparoma's hebben we niet geproefd
    Het is wel een evenwichtig biertje die de liefhebbers van zoet wel zal bekoren.
    Voor mij en Voske is eentje genoeg.

      

                            
    Dickie's - Vrijdagmarkt 16 - 8000 Brugge 

    06-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapel van Viven in het Bargehuis te Brugge
    Om nog meer van het zonnetje te genieten hebben Voske en ik samen met twee vrienden "nl. onze fietsen" de trein genomen richting Brugge.  Gewapend met het boek "Around Bruges in 80 beers" van HOP lid Chris Pollard (zeg maar De Podge) en zijn vriendin Siobhan Mc Ginn samen uit Engeland en in de voetsporen van mijn grote voorbeeld Filip Geerts gingen we op zoek naar een paar typische Cafeetjes in het Venetië van het Noorden.  Niet ver van het station en gelegen op de fietsroute "Rond Brugge komt men het Bargehuis tegen.  Een leuk cafeetje met een 150 soorten bier waarvan een flink assortiment op kurk.

                    
            
    Een gezellig cafeetje vol beren en bierattributen.
    Het komt allemaal een beetje rommelig over.  Bewust?

    Op de kaart vond ik de "Kapel van Viven" zo noem het blonde bier uit Damme en gebrouwen bij
    "De Proefbrouwerij" in Lochristi.  Er bestaat ook nog een bruine versie "Klooster van Viven".
    Ik heb de blonde Viven leren smaken een paar jaar terug op een klein bierfestivalletje in Gent.
    Ik was toen dol enthousiast.  Nu er een nieuwe eigenaar is die het bier beheert ben ik benieuwd of de smaak nog is zoals vroeger.

           

    Goudblond biertje van 6,8 % alc.vol.
    Prachtige wit romige schuimkraag. Wandklevig.

    Een moutig aroma. hoppig en geurend naar brood.
    De smaakaanhef is zoet maar toch licht bittere toetsen die het drinken aangenaam maakt.
    Ik had de indruk dat het vroeger iets bitterig was.  (daarom had ik het in die tijd ook aangekocht).
    Nietemin een heel lekker biertje waarvoor elke InBev liefhebber zijn Leffe links zou laten staan.
    Prachtig evenwicht
    Mooie presentatie en lekker fris opgediend.

    Kapel van Viven

    Geboren uit respect voor het land
    Gebrouwen uit liefde voor een dorp


    http://www.bargehuis.be/

    05-07-2006 om 15:02 geschreven door William Roelens


    04-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse Primitieven in De Bierkamer - Kluizen.

    Waar kom je nog een café tegen waar je geen pils kunt krijgen? 
    Wel zo'n cafeetje is "De Bierkamer". 
    De Bierkamer is de trots van Gerten een patron die de liefde voor het bier hoog in het vaanel draagt.
    Een biercafé om te koesteren.  Prachtig interieur.  Waar alles te koop is.
    Een café met een pracht geselecteerde bierkaart. 
    En op die kaart vind ge er een juweeltje van een bier.
    "De Vlaamse Primitief."

       

     
     

    De Vlaamse Primitief.
    Is een biertje van 9% alc vol.
    Goudblond van kleur met een romige witte schuimkraag.
    De aroma's zijn die van gist.  (Wilde gisten britanomyces)
    Ook zoet toetsen waarneembaar (fruit)
    Kruidige smaak.  Heel complex.
    Positieve smaken van veroudering.  (brood?)
    Een heel speciaal lekker biertje.
    Niets voor niets een WILD ALE genoemd
    Vroeger uitsluitend gebrouwen voor Amerika.
    Nu verkrijgbaar in dit wonderlijk cafeetje.

                                  
    Er bestaan verschillende uitvoeringen van het etiket

        
    De broodplanken met preskop (Hoofdvlees) of 3 soorten kazen waaronder een Orvalkaas bereid met bier, Oud Brugge en Pére Jozef" smaakten op het aangename buiten terras.

    http://www.debierkamer.be/

    04-07-2006 om 01:12 geschreven door William Roelens


    02-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30ec - Waarom geen brouwerij bezoek?

    De ene gaan naar zee, de andere zoeken de koelte op van een bioskoop. Ik als bierliefhebber gaat naar de open deur dag van brouwerij Andelot "De Proefbrouwerij" in Hijfte - Lochristi. De Proefbrouwerij bestaat 10 jaar vandaar deze feestelijke dag voor de brouwerij. Ook in Oost- en West Vlaanderen werd het fietsnetwerk ingereden. Naast de brouwerij waren dan ook allerhande attracties te beleven. Hoe beide culturen mekaar kunnen ontmoeten!


    De reuze figuren uit het Reinaert Epos wachten ons op

          
    Links brouwerij "De Proefbrouwerij".  Beslag, filter en kooketel

    Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan konden we proeven van een verse, en speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen Reinaert Blond een biertje van 6,2° Alc. vol.


    een prachtig biertje, één met de natuur

    Reinaert Blond rechtstreeks van de tank.
    Het is een goudblond helder biertje met fijn wit schuim.  Die snel verdwijnt.
    Wandklevend. Met een prachtige doorlopende koolzuurpareling.
    Moutige aroma's
    Zoet biertje over de gehele lijn.
    Zeg maar een echt volmoutbier. Voor de liefhebbers van dit soort bier.

    Reinaert Amber

          
    Een tweede biertje die men kon proeven was Reinaert Amber

    Zoals de naam het zegt een amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag.
    Terug dit moutig aroma maar nu ruikt men fruitige toetsjes van gist.
    De smaak is zoet maar toch licht bitter.
    Dit biertje vond ik persoonlijk lekkerder dan het blondje.
    Het had een lange licht bittere afdronk.

    Twee perfect gebrouwen bieren van Dirk Naudts de specialist in België op gebied van gisten.
    De Proefbrouwerij bevat een eigen gistverzameling met meer dan 60 verschillende stammen met elk hun eigen karakter.

     
    In deze tank is 300 l Brettanomyces opgestapeld in propagatie.
    Brettanomyces zijn wilde gisten. De meest voorkomende is de Brettanomyces intermedius.
    De meest bekenden zijn de Brettanomyces Bruxellensis en lambicus.  Die zijn verantwoordelijk voor de spontane gisting bij bvb Lambiekbieren.

    02-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe de letter "e" mij aanspoorde om te proeven!

    Naar aanleiding van de negentigste verjaardag van Alfred Van Roy bracht Palm Breweries enkele jaren geleden een zwaarder feestbier op de markt. De Palm Royal. Een bier met een alcoholgraad van 7 procent. Dat bier sloeg zo goed aan dat het een ‘blijver’ werd. Nu las ik onlangs in een tijdschrift dat Palm het hergelanceerd heeft als een zwaardere line-extensions van palm Speciale. Er is ook een "e" bijgekomen.  Het is nu "Palm Royale".  Het bier is iets zwaarder en heeft nu een alcoholgraad van 7,5 %.    Tijd dus om te proeven!


    Prachtig koperkleurig biertje

    Bij het uitschenke ruik men reeds fruitige aroma's.
    Het bier heeft een prachtige fijne witte schuimkraag die wandklevend is.
    Het bier is koperkleurig en helder.

    Het ruikt aromatisch (Aromahoppen?) en naar lichte alcohol (Whisky?)
    Een mooi bloemenparfum.
    De aanzet is zoet maar toch komen er bittere toetsen vrij.
    Het heeft ook een aangename lichte alcoholsmaak die niet storend werkt.  Integendeel.
    Een heel lekker bier met op het einde een lichte bitterheid die blijft hangen.
    Een "Speciale Belge" met een hoger alcoholwaarde.
    Lekker...
     

     
         Het oude label Royal                    Het nieuwe Label Royale

    01-07-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chique met bier

    Waarom geen staande receptie met een
    "Brut des Flandres, Cuvée Prestige" 
    ter gelegenheid van een of ander feest?

    Brut des Flandres, Cuvée Prestige of eenvoudig DEUS genaamd
    is een Champagne bier.
    De fles, het etiket, de glazen, de ijsemmer.  Alles doet denken aan Champagne.
    En inderdaad dit prachtige bier heeft er iets mee te maken.
    Na de gisting wordt het bier en ik citeer nu Micael Jackson (De biergoeroe) lichtjes gehopt.
    Het krijgt verzoetende suikers toegediend en een wijncultuur.
    Via citerns verhuist het naar Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek.Het wordt er op flessen getrokken.  Het hergist drie tot vier weken op de fles en rijpt het nog meer dan een jaar op keldertemperatuur.  Daarna volgen nog drie tot vier weken van remuage en degorgeren.
    Zoals de echte champagne.


    Het Goddelijke bier netjes op een rij

    Ik heb het bier al verschillende malen geproefd en telkens is het een Hemels genot.
    Onlangs op het Bierpassieweekend in Antwerpen werd het door Stijn op een voortreffelijke wijze weer gepresenteerd.
    Het bier is strogeel van kleur.
    Bij het uitschenken een prachtige romige schuimkraag.
    Het koolzuur borrelt meer dan bij Champagne.
    De aroma's zijn moutig, ook allerei soorten fruit (Grapefruit, groene appels)
    ook toetsen van munt zijn waar te nemen.
    De smaak is betoverend.  Lichte munt of zoethout. Niet overdreven.
    Het is een lekker droog bier om uit te schenken bij speciale gelegenheden op een warme zomeravond in de tuin.
    Het bier moet uitgeschonken tussen 2 en 4°
    Lees alles op :
    http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html

    Let op met zijn 11,5 % alc.vol is het een biertje om voorzichtig te zijn.
    De prijs is ook niet mals.  10.00€ voor een 75cl fles.
    Maar u haalt wel iets bijzonders in huis.


    De gegraveerde ijskoeler waar het bier gekoeld en gepresenteerd word

    29-06-2006 om 18:04 geschreven door William Roelens


    26-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag het ook iets lichter zijn?

    Lekker bier hoeft niet altijd zwaar in alcohol te zijn.
    Neem nu deze twee Luxepilsen Bel Pils en Vedett van dezelfde brouwerij
    nl. brouwerij Moortgat uit Breendonk.

    Ik had altijd gedacht dat het een en hetzelfde bier was.  Niets is minder waar.
    Op het onlangs gehouden Bierpassieweekend in Antwerpen kon ik dank zij De Hr. Fons Swartele
    chef  biertappen bij Moortgat de twee bieren naast elkaar proeven.

    Belpils heeft een alc. vol van  5% en Vedett 5,2%
    Bijna niet te onderscheiden.
    Ook kleur en helderheid zijn dezelfde. Alhoewel Bel pils itesje blonder zou zijn.
    Het aroma is wel te onderscheiden.  De vedett ruikt ietsje hoppiger dan de Bel pils.
    De smaak komt bij vedett ook meer naar voren dan bij de Bell pils.
    De Belpils smaakt eerder iets waterig. Het is ook,een vrij jong bier want het wordt na één maand reeds gebotteld. Maar toch is er enige bitterheid te bespeuren.
    De Vedett heeft ook die bittreheid maar ook het fruitige en het hoppige.
    Ietsje mondiger van smaak zeg maar.
    Maar alle twee zijn het uitstekende dorstlessers.


    Bel pils in het nieuwe glas (primeur).
    Het is ontstaan in 1930 en kreeg de naam Extra Blond mee.
    Van 1976 tot 1993 noemde het "Extra Pilsner". En in 1993 kreeg het bier zijn definitieve naam.
    Bel pils.


    Vedett is een trendy biertje geworden die bij de jeugd enorm populair is.
    Het is reeds van 1945 op de markt.  In 2003 beleeft het een tweede jeugd.
    Het heeft een eigen publiciteitscampagne met allerlei trendy gadgets.
    Een heel lekker terrasbiertje.  Wordt over het algemeen uit de fles gedronken.

    26-06-2006 om 01:33 geschreven door William Roelens


    24-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 3 - La Rulles Blonde

    Niet alleen in Vlaanderen vind je schitterende bieren
    maar ook onze Waalse brouwers kunnen er wat van.
    Neem nu
    Grégory Verhelst.  De brouwer met de pet uit Rulles (Habay) in de streek van de Gaume. Iemand die verduiveld goed weet hoe een echt karakter bier gebrouwen moet worden.
    Nadat we in een snelvaart zijn brouwerijtje hadden bezocht. (Grégory moest dringend weg) hebben Voske en ik in het bekende restaurant "Au coeur de la Gaume" een Rulles Blonde geproefd.
    Slow food is in tegenwoordig.  Wel dit geld ook in dit restaurant.  Het eten wordt geduldig en met zorg klaar gemaakts. De tijd blijft er stil staan. alles moet op zijn gemakje gaar worden.
    En ons wachten met dit schitterend bier werd beloond met een
    overheerlijk Gaums stoofpotje "La Touffaye"


    Au coeur de la Gaume

      
    Het prachtige interieur van het restaurant en het streekgerecht "La Touffaye" uit de Gaume.


    La Rulles Blonde

    Het heeft een romige witte schuimkraag
    Een helder goudblond biertje van 7%alc. Vol.
    Een prachtig aroma van mouten
    Zacht om te drinken met een verborgen bittreheid.
    Al de Rulles bieren hebben een bitter karakter.
    Ook fruitige toetsen en hoparoma's zijn waarneembaar.
    Kortom een heel prachtig Waals bier.
    Een biertje waarvan ik echt van hou.

    http://www.larulles.be/

    24-06-2006 om 00:58 geschreven door William Roelens


    23-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HIK bier van "Het Alternatief"

    Het onderscheid tussen een bierfirma en een brouwerij is, dat een bierfirma over geen eigen brouwinstallatie beschikt en zijn bieren (meestal naar eigen recept) laat elders brouwen of zelf brouwt in een ander brouwerij.  Men kan ze dan ook brouwerijhuurder noemen.

    "Het Alternatief" uit Izegem van Piet Salomez en zijn echtgenote Christine Opsomer is zo'n nieuwe bierfirma.  Piet gaat zijn bier brouwen bij brouwerij Alvinne in Ingelmunster.



    Hij heeft voorlopig twee bieren.  HIK bier en HIK bier bruin.
    Het HIK bier is een verwijzing naar de bierproevers Club HIC uit Ingelmunster
    waar hij deel uitmaakt van het bestuur.

    Toeval of niet maar we hebben zo'n HIK biertje geproefd vanavond.



    HIK bier is een origineel volmout biertje van 7 vol % alc.
    Het is goudblond van kleur : 10 EBC
    Het heeft een bitterheid van 30 EBU.

    Het heeft een stevige schuimkraag die toch snel verdwijnt.
    Een lichte gist troebelheid.
    Een pracht van een aroma.  Hoppig en bloemachtig.
    Waarschijnlijk door de Belgian Ardenne gist?

    De smaak is licht bitterig en zoet moutig.
    Kruiden ??
    Een te weinig koolzuur laat het ietsje plat overkomen.
    Maar toch een heerlijke dorstlesser ...alhoewel met 7% alc vol. is het toch opletten geblazen.

    Het HIK bier bruin staat in de warme kamer te wachten om op de mensheid los gelaten te worden.
    Benieuwd naar dit nieuwe biertje van "Het Alternatief"

    http://www.brouwerijhetalternatief.be/

    23-06-2006 om 01:49 geschreven door William Roelens


    21-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek "Lou Pepe" van Cantillon - Anderlecht.

    Lekker bier drink je niet alleen.
    Wat is er leuker dan een goede fles gerstenat te delen met je vrienden bierliefhebbers?
    Samen rond de tafel en het fictieve woordje POG in daden omzetten.
    Proeven, Ontdekken en Genieten.
    Zo richt ik regelmatig bij mij thuis een bierproeverij in.
    Zo ook een Oude Geuze en Kriek proeverij.



    Een bier die in de smaak viel kwam uit de fles van Cantillon. 
    Lou Pepe Kriek.

    De Lou Pepe geuze wordt gemaakt met Lambikken van twee jaar oud met een zachte smaak, vaak afkomstig uit vaten waarin voorheen alleen maar wijn heeft gezeten. In juli wordt bier van hetzelfde type gebruikt om de Kriek en het Frambozenbier Lou Pepe te maken. Ook daar gebeurt het weken in vaten die rechtstreeks uit Bordeaux komen.

    Bij deze bijzondere bieren wordt de hergisting op de fles niet veroorzaakt door toevoeging van jonge Lambik maar wel van gesuikerde likeur, waarbij de gisten de suikers omzetten in koolzuurgas. Alle lambikken zijn afkomstig van een zelfde brouwseizoen en op de Lou Pepe-flessen staat het jaartal vermeld. Het gebruik van likeur in plaats van jonge Lambik geeft ook een intensere fruitsmaak. De Kriek en de Rosé de Gambrinus bevatten gemiddeld 200 g fruit per liter, voor de Lou Pepe-bieren is dat 300 g. Door deze fruitsmaak, in combinatie met de wijnsmaak die afkomstig is van de vaten uit Bordeaux, onderscheiden deze speciale bieren zich van de andere producten van Cantillon.

    De ietwat bijzondere naam van deze bieren komt uit het zuidwesten van Frankrijk, een streek waarvan de familie Van Roy enorm veel houdt. In deze mooie streek noemt men de grootvader " Lou Pepe ". Voor zijn kleinkinderen Florian, Simon, Louis en Sylvain is de Meester-Brouwer de Lou Pepe van het noorden.

    bron : website van cantillon
    http://www.cantillon.be/


    Een fles kriek Lou Pepe omringd door
    radijsjes, Pijpajuintjes en niet vergeten de platte kaas.

    Dit moet je beslist eens uit proberen !!!

    21-06-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!