Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    11-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - In de zon - De Klyte (Heuvelland).



    In het spoor van Nico Mattan


    In de zon - De Klyte - Heuvelland












    Na onze aperitief gedegusteerd te hebben in De Helleketel (Poperinge)
    reden we door naar het restaurant ‘In de Zon’
    Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.











    ‘In de Zon’ is een restaurant die ingericht is zoals in de tijd van toen
    en die daardoor wat nostalgisch aandoet.
    Het heeft een karaktervol interieur met een knipoog naar het landelijke.









    De sfeer is gezellig vooral vanaf de herfst als de kachel brandt
    en kaarsjes die zorgen voor een aangename stemming.








    De prachtige antieke toog!














    De keuken is typisch Vlaams.
    Het eten is er lekker en heel betaalbaar.









    De sympathieke uitbaters Cathy en Dirk








    Mooie brandglazen verfraaien de ruimte!








    Het ruikt er naar antiek en brocante. De duidelijke passie van uitbater Dirk.









    Wij proefden er een  Baptiste (7,7%Alc.Vol.)
    gebrouwen door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem
    voor Bataille-Dumortier ‘Komen’ ter ere van Jean-Baptiste Soete.
    Jean-Baptiste was de de laatste molenaar van Soetens Molen uit Komen-Ten Brielen. 
    De hop komt uit Warneton (Waasten)









    Blond wazig bier met witte fijne schuimkraag 

    Neus is moutig
    Gistig 
    De eerste slokken zijn scherp
    Moutig met een lichte zuurtje
    Hoppige toetsen
    Licht fruitige prikken van banaan
    Voldoende evenwicht
    Zoet moutige afdronk
    Toch een bittertje in de nasmaak!
    Lekker bier!!!










    We aten er een lekker Kraaibiefstuk in sjalottensaus
    Een vaste waarde op de Franse menukaarten en gelukkig
    ook op de kaart van In 'De Zon'!











    De liefde voor de wielerkoers is duidelijk zichtbaar in een zaaltje achteraan het restaurant.
    Niet verwonderlijk want de zaakvoerder is een oud wielrenner.

















    Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht op de vallei met Ieper en omstreken.









    'In de Zon' is een uitstekende zaak;
    Niet chique of stijf maar warm en huiselijk
    met een prima bediening 
    en aandacht voor de klant.


    Ni
    ets dan lof dus zodat ik er zeker van ben dat menig klant hier terugkomt.
    Wij komen zeker nog eens terug maar eerst nog andere locaties bezoeken






    Groeten
    William







    11-01-2024 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge



    In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge





    Nog altijd in het spoor van oud-wielrenner Nico Mattan bezochten Annemie, Edwin en ik ditmaal het volkscafé
    ‘De Helleketel’ in Poperinge.

    Zoals gebruikelijk proefden we als aperitief een Picon van het huis.
    Op de middag stond het volksrestaurant “In de Zon” op het programma.
    Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.




    De Helleketel









    De Helleketel is een echt volkscafé. Het is blijkbaar één van de oudste café’s (1895) van Poperinge.
    Het Café ligt niet ver van het Helleketelbos en van de Fazantenheuvel, het hoogste punt van Poperinge en het nabijgelegen brouwersdorp Watou.
    Het café ligt ook op de befaamde Piconroute!
    Vandaar dat waarschijnlijk Nico Mattan dit historisch cafeetje heeft uitgekozen?
    Ook niet ver van het café bevindt zich de oriëntatietafel die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt.









    Langs hier geraakt ge moeilijk binnnen!









    Wijze spreuk!
































    Het interieur van het café is jaren onveranderd gebleven.
    Het is eigenlijk een oord van verpozing en vermaak  
    waar de tijd er is blijven stil staan!










    Nog altijd geen tapkranen aan de toog.
    Alle bieren staan in de koelkast!
    De stamgasten nemen gewoon een biertje uit de frigo en betalen aan de toog.














    Langs de voordeur geraak je er niet binnen!
    Wanneer er je aan klopt roept een stem dat je langs achter moet gaan.


    Via het terras betraden we het heiligdom waar de tijd is blijven stil staan.

    Antiek meubilair, het onderstel van naaimachines als tafels, trollen, oude volksspelen en ander prularia vullen het café.
    Ook een oude jukebox staat er op zijn eigen plaats.









    Dit unieke volkscafé wordt uitgebaat door de praatgrage Lena!
    Een echte volksfiguur.

    In het Poperings dialect (dat voegt een authentieke toets toe aan de conversatie)
    vertelt ze de laatste nieuwtjes, verhalen en anekdotes die de ronde doen.

    Ze speelt er een centrale rol en zorgt voor een aangename sfeer!








    Een unieke tafel!
















    De Helleketel is een uitzonderlijke plaats.
    U houdt ervan of niet.

    Een plaats die het bezoeken alleen, met vrienden of familie de moeite waard is 
    Een volkscafeetje waar u kunt genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt.
    Een lekker streekbiertje of een zelfgemaakte Picon verhoogt nog meer het genot.















    We degusteerden zoals gebruikelijk de lokale picon en verplaatsten ons daarna naar het Heuvelland voor ons middagmaal in het volksrestaurant “In de Zon”










    Tot In de Zon

    Groeten
    William







    03-01-2024 om 10:54 geschreven door William Roelens


    27-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.33ste Dinsdagnamiddag proeverij - Bierbeek Saison – Bierbeek Bruin – Golden Shower - Bierbeek Tripel – Bierbeek Quadrupel Winter 2023 - Maredsous Kerst.

    33ste Dinsdagnamiddag proeverij




    Bierbeek Saison – Bierbeek Bruin – Golden Shower -
    Bierbeek Tripel – Bierbeek Quadrupel Winter 2023 -
    Maredsous Kerst



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck Lid van de Poperingse Beerlady’s en

    ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
    Ditmaal waren we te gast in de Hoppestad Poperinge bij Annemie en mijzelf.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’


    We proefden vier bieren van de dorpsbrouwerij van Bierbeek. Eentje van Brouwerij Maenhout uit Pittem en een Kerstbier van brouwerij Moortgat (Breendonk)
    Er waren weer stukjes brood aanwezig om de smaakpapillen na elk bier te neutraliseren.





    Bierbeek Saison (5,5%Alc.Vol)





    Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag.


    Lichte hoppigheid in de neus
    Ook een fruitige prik
    Een zachte kruidigheid komt naar boven.

    Een lichthoppige aanzet
    Rechtlijnig van smaak
    Bitter
    Kruidig
    Een lichte citrusprik
    Heeft een frisheid
    In balans
    Bitter afdronk
    Droog
    Klassieke saison.




    Bierbeek Bruin (6,2%Alc.Vol)






    Donkerbruin bier met een wollige beige schuimkraag.


    De neus ruikt lichtjes gebrand
    Zoete prikken
    Donker fruit
    Allemaal niet overweldigend

    De eerste slokken zijn moutig
    Karameltoets
    Licht geroosterd
    Helemaal niet zoet
    Lichtbittere afdronk
    Misschien ietsje te flauw van smaak
    Maar helemaal niet slecht

    Dit recept werd mee op punt gezet door de inwoners van Korbeek-Lo tijdens de zomer van 2022.




    Golden Shower - American IPA (6,2%Alc.Vol)
    Brouwerij Maenhout – Pittem


    Na ruim 15 jaar vol passie en plezier kondigen wij met trots aan dat Brouwerij Maenhout een nieuwe eigenaar heeft gevonden. Vanaf 1 juli 2023 zal de heer Pieter Maes onze brouwerij overnemen en ons verhaal voortzetten, zij het op een andere locatie






    Blond troebel bier met een romige witte schuimkraag


    We ruiken hoppigheid in de neus
    Fruitige prikken

    De eerste slokken zijn hopbitter
    Fruitig
    Scherp
    Agressieve bitterheid
    Beetje wrangheid
    Scherp van smaak
    Bittere afdronk
    Lekker bier




    Bierbeek Tripel (8,1%Alc.Vol)






    Blond bier met romige witte schuimkraag.


    Licht fruitig aroma
    Gist
    Korianderprik
    Moutigheid komt naar boven
    Alcoholprik

    Hoppige aanzet
    Moutig
    Kruidig
    Lichte bitterheid tussen het zoete
    Toch redelijk hard en scherp van smaak
    In evenwicht
    Aanvaardbare lokale tripel

    De smaak werd mee bepaald door de inwoners van Bierbeek in de zomer van 2018.





    Bierbeek Quadrupel Winter 2023 (10,3%Alc.Vol) Limited Edition.






    Donkerbruin Bier met een romige beige schuimkraag.


    Fruitig aroma
    Alcoholwarmte
    Zoet
    Karamelprikken
    Geroosterde mout

    De eerste slokken zijn licht alcoholisch
    Zoet
    Moutig
    Ook in de smaak komt karamel voor
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Lekker winterbier




    Maredsous Kerst (10,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Moortgat - Breendonk






    Donkerbruin tot bijna zwart bier met een romige beige schuimkraag.


    Alcoholwarmte in de neus
    Geroosterde mout


    De eerste slokken zijn zoet
    Alcohol komt lichtjes naar boven
    Zachte kruidigheid
    Geroosterde mout
    Lichte koolzuur
    Bijna geen karakter (Jammer)
    Lekker maar voor mij geen echt Kerstbier!









    Alle bieren op een rij!



    Groeten
    William






    27-12-2023 om 10:39 geschreven door William Roelens


    20-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 148 - Brett Elle Oude Geuze - Caliber 3 - Sir Grashopper - Terre Noire - Tietje




    5 bieren 148




    Brett Elle Oude Geuze - Caliber 3 - Sir Grashopper -
    Terre Noire - Tietje






    Brett Elle Oude Geuze
    Lambiek fabriek – Ruisbroek (momenteel in Sint-Pieters-Leeuw)






    Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag


    Zuur fruitig aroma
    Appelzuur

    Groene appel in de mond
    Brett
    Milde zoete toetsen doorheen
    Aardse bitterheid
    Tikje eikenhout
    De afdronk is zuur en tamelijk scherp
    Droog
    Een lange afdronk
    Lichtzure smaak in de mond
    Kan mij wel smaken alhoewel ik geen echte geuzeproever ben!






    Sans Merci Caliber 3
    Gebrouwen door brouwerij De Poes (Tielt)
    voor brouwerij Sans Merci (Stekene)
    Collaboration brew






    Wazig donker amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag die vlug verdwijnt


    De neus is granig
    Moutig
    Tikje fruitigheid
    Hoppig

    Zoete aanzet
    Kruidige prikken
    Ook een zekere fruitigheid komt naar boven
    Hoppige nota’s
    Mooi in balans
    Zacht
    Vol van smaak
    Bittere afdronk
    Lekker!






    Sir Grashopper (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Deca – Woesten /Vleteren






    Amberkleurig helder bier met een romige beige schuimkraag.

    De neus is hoppig

    Moutig
    Fruitige prikken van:
    Mango
    Ananas
    Tikje citrus

    De eerste slokken zijn moutig
    Zoet
    Kruidigheid
     Perzik
    Hopbitter
    Citrus
    Voldoende evenwicht
    Droge afdronk met bitterheid
    Lekkere IPA





    Terre Noir Dark Saison (8,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Craywinckelhof – Lubbeek
    voor Galea Craft Beers – Brasschaat







    Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkop


    De neus is moutig
    Geroosterd
    Aroma van chocolade

    De eerste slokken zijn koffieprikken
    Moutig
    Bitter
    Tikje alcoholwarmte
    In evenwicht
    Moutige afdronk
    Geroosterd
    Koffie
    Zachte nasmaak
    Toppertje!







    De Boezemvrienden Tietje Belgian Blond (7,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij BeerSelect - St-Denijs-Westrem
    Voor De Boezemvrienden - St-Denijs-Westrem

    Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Zoete prikken
    Fruitigheid komt naar voor

    De eerste slokken zijn moutig
    Zoet
    Banaan
    Tikje kruidigheid
    Korianderprik tussen door
    In balans
    De afdronk is licht kruidig
    Hopbitter
    Zoete prikken
    Kruidachtig
    Niet slecht maar geen hoogvlieger





    GROETEN
    WILLIAM







    20-12-2023 om 15:45 geschreven door William Roelens


    02-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - De Musette - Dranouter




    In het spoor van Nico Mattan


    Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan.
    Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge (Zie vorig artikel)
    en daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.



    De Musette Dranouter


    De Musette is een aangenaam charmant restaurant.
    Het is gelegen in het golvend landschap van Dranouter en bevindt zich in een Oud Pastoriegebouw.






















    De naam van het restaurant verwijst niet naar een Franse dans uit de 17e en 18e eeuw
    maar naar het zakje waarin wielrenners hun eten en drinken opbergen.









    Dit gezellige eet- en koffiehuis wordt uitgebaat door Freya en Tristan.
    Je kan er terecht voor zowel een snelle hap alsook voor een uitgebreid diner.















    De sympathieke gastvrouw Freya




    Zij kiezen hun dagverse producten zorgvuldig uit, zo werken zij samen met een lokale hoeveslager die de verzorging van zijn koeien hoog in het vaandel draagt, en dat smaak je! 










    Hun groentjes komen vaak rechtstreeks uit de boerengrond en ze bieden ook Heuvellandse wijnen aan waarvan je de wijnranken op wandelafstand kan terugvinden.








    Een verzameling fietsplaten decoreren het interieur






















    Tijdens de zomer kun je in de tuin genieten van het mooie Heuvelland















    Onze keuze viel op Schelvishaasje met witte wijnsaus - sla en frietjes.

    Als bierproevers kozen we voor het Dranouters bier ‘Borelle’ (7,0%Alc.Vol.)
    gebrouwen door Brouwerij Het Nest (Oud -Turnhout)


    Borelle,

    Borelle!!!
    Stik ’t vier
    in d’helle





    De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. 
    Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.

     Borellen zijn bundels stro die als fakkels dienen.
    Het stamt voort uit een Germaanse traditie.

     

     Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt op verschillende plaatsen stropoppen verbrand.
    Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!









    Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag 

     De neus is gistig
     Moutig
    met een licht hoparoma

     De aanzet is kruidig 
    ook een moutzoete toets.
    Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren
    een tikje fruitigheid
    Ook de kruidigheid (kruidnagel) laat zich voortdurend smaken
    mooi in balans
    droge afdronk

     

     



    Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd!
    Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur.










    Naast het restaurant is er een aanpalend fietsenatelier
    Daar staan hun sympathieke buren klaar voor het verhuren en herstellen van fietsen en E-Bikes .
    Het idyllische landschap van het Heuvelland nodigt immers uit om de fiets te nemen en de omgeving te (her)ontdekken.







    De Musette
    Dikkebusstraat 244
    Dranouter – Heuvelland
    0478 59 07 33




    Op naar een volgende locatie

    Groeten
    Annemie, Edwin en William



    02-12-2023 om 16:16 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - De Havermuis - Poperinge


    In het spoor van Nico Mattan


    Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan.
    Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge en Daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.











    De Havermuis - Poperinge



    De Havermuis is een van de oudste herbergen van Poperinge (1870).
    Het is een echt volkscafeetje waar de tijd bleef stil staan.



    Het ligt op de Quintens Wandelingpalend aan de Vleterbeek en het Tjoekebos.
    Ook de wandelroute aan de Vleterbeek en het waterspaarbekken ligt niet veraf!
    Het bezit eveneens een prachtig zomerterras waar je als de zon schijnt gezellig kan genieten van de zuivere buitenlucht.

    Tijdens het warm weer kan je er je schutterstalent tonen bij het schieten op de liggende wip met een gewone boog, ideaal als je met vrienden op toer bent!












    Wil je kaarten, vogelpieken of een ander volksspel spelen dan zijn er altijd stamgasten die bereid zijn mee te genieten. Het café maakt trouwens deel uit van de volkssportroute van de stad Poperinge.


















    Het interieur is kleurrijk. Je vindt er onder andere oude foto’s, tal van borden aan de muur en kasten waar diverse soorten muizenbeeldjes tentoon gesteld staan.
    Vroeger was er een smidse gevestigd en een boltra waar het genot van een streekbier bij hoorde.




































































    Bertin Deroo en zijn echtgenote Didianne Knockaert schenken er diverse streekbieren. Wij proefden hun huisgemaakte Picon…een echte topper!











    Kortom dit origineel Poperings cafeetje is een bezoekje waard!









    En nu naar......De Musette in Dranouter




    Groeten

    Annemie, Edwin en William












    02-12-2023 om 09:39 geschreven door William Roelens


    13-11-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.32ste Dinsdagnamiddag proeverij





    32ste Dinsdagnamiddag proeverij






    Birra FLEA ‘Bianca Lancia Blanche’ - Birra FLEA ‘Frederico II Ipa’ –
    Birra FLEA 7 ‘Violante Belgian Strong Blond’ -
    Nurcia Tripel - Nurcia Extra - Tormales -
    Elite Tripel 


    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck Lid van de Poperingse Beerlady’s en
    ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
    Ditmaal waren we te gast in Gullegem bij Geroen en Conny.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

    Geroen had weer brood gebakken om de smaakpapillen na elk bier te neutraliseren.
    Ditmaal Mais Brood.

    Vijf bieren van de zeven kwamen uit de Italiaanse regio’s De Marken & Umbrië!








    Birra FLEA ‘Bianca Lancia Blanche’ (5,0%Alc.Vol.)
    Birra Flea - Umbria





    Helder Blond bier met een fijne witte schuimkraag

    Weinig koolzuur te bespeuren

    De neus is wel verfrissend
    Koriander
    Curasol
    Moutig

    Matige aanzet
    Vlak
    Weinig smaak en body
    Lichte bitterheid
    Licht zuurtje van de tarwe
    Flauwe nasmaak
    Waterachtig
    Toch een klein bittertje op het eind
    Witbier, doordrinker en dorstlesser.





    Birra FLEA ‘Frederico II Ipa’ (6,6%Alc.Vol.)
    Birra Flea – Umbria






    Licht amber (Bijna oranje) bier met een romige witte schuimkraag


    De neus bied een hoppigheid aan
    Ook fruitige toetsen tussendoor

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Zoete prikken
    Ook een fruitigheid komt naar boven
    Alsook een lichte kruidigheid
    Alles in evenwicht
    Een nabitterheid blijft hangen
    Lichte IPA
    Heerlijk bier!





    Birra FLEA 7 ‘Violante Belgian Strong Blond’ (8,0%Alc.Vol)
    Birra Flea - Umbria






    Blond bier met een witte smalle kraag

    Hoppige neus
    Lichte bitterheid

    Ook de eerste slokken zijn licht bitter
    Hoppigheid komt boven
    Een tikje honing
    Mooi in balans
    Licht bittere afdronk
    Een smakelijke Belgische tripel





    Nursia Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Monastero di San Benedetto da Norcia - Norcia (PG), Italia




    Amberkleurig bier met een romige witte fijne mousserende schuimkraag.

    De neus ruikt fruitigheid
    Banaan
    Abrikoos
    Tikje karamel

    De aanzet is bitter
    Moutig
    Fruitige toetsen
    Kruidige prikken
    Ook in de smaak een tikje karamel
    Hoppig
    Evenwichtig
    Licht bittere afdronk met wat fruitigheid
    Lekker bier





    Nursia Extra (10,0%Alc.Vol.)
    Monastero di San Benedetto da Norcia - Norcia (PG), Italia






    Kastanje bruinkleurig bier met een romige beige schuimkraag


    De neus ruikt zoete prikken
    Donker rijp fruit
    Rozijntjes
    Lichte alcohol
    Chocoladetoets

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Muskaatdruifjes?
    Prik chocolade
    Alcohol
    Lichte rokerige moutbitterheid
    Beetje zoethout op het einde
    Lekker zetelbier





    Tormales Tripel (8,1%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Anders (Halen)
    Voor Dorpsweyden (Zoutleeuw)

    Dit nieuwe ambachtelijk streekbier werd gelanceerd door een groep Zoutleeuwse hobbybrouwers gebrouwen naar een oud recept dat werd gevonden op een perkament uit Dormaal. (©Vanessa Dekeyzer)







    Blond bier met een witte romige schuimkraag


    Lichte zoetigheid in de neus
    Koriander
    moutig
    Hoppige prikken

    De eerste slokken zijn zoet met in de achtergrond een lichte bitterheid
    Kruidige toetsen
    Geel fruit
    Koriander laat zich opmerken
    Jeneverbes?
    In balans
    Zacht bittere afdronk
    Lekkere tripel





    Elite Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Pirlot (Zandhoven)






    Goudkleurig-Donker bier met witte fijne romige schuimkraag


    Lichte fruitigheid in de neus
    Hoppige prikjes
    Zachte kruidigheid

    De eerste slokken zijn Kruidig
    Een aangename lichte bitterheid
    Granig
    Ook kruidige toetsjes tussendoor
    Aangename smaak
    Suiker
    Evenwicht
    Licht bittere afdronk
    Niet mis!








    De geproefde bieren




    Maisbrood






    Groeten
    William




    13-11-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In het spoor van Nico Mattan - Hazekasteel en Chaplin.



    Deel 2

    IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN




    HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)



    Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville
    (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland. 

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=2564567

    Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië

    We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.









    Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé
    “Het Hazekasteel”







    Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé.
    De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.









    Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje.
    Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.








    “Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur.
    Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis.
    Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.








    Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen.
    Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de
    sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.




































    Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen.
    Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.













    ’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan. 













    In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we
    vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.















    Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij Beerselect Gent

    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitig
    Moutig
    Banaanprikjes

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig (banaan)
    Hoppige toetsjes
    Citrusprik
    In balans
    Licht fruitige afdronk
    Tikje bitterheid
    Een klassieke tripel!















    Restaurant Chaplin (https://www.chaplin-nieuwkerke.be/Nederlands/index1.html)
    is gelegen op de markt 5 te Nieuwkerke (Heuvelland).



    Groeten

    Annemie, Edwin en mezelf
    Op naar een volgende locatie!





    31-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverij 31 - Axes Castellium Zondagskind - Entre Nous 6 Blonde - Entre Nous 7 Amber - Entre Nous Triple - De Zeedijk Dubbel - Rodenbach Envolved Grand Cru


    Dinsdagnamiddag proeverij 31





    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck en ik William Roelens komen regelmatig op een  dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.





    Axes Castellium Zondagskind (5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij Assen - Zwolle (NL)





    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus is zoet
    Fruitig
    Granig (Tarwe)

    De eerste slokken zijn licht zurig (Tarwe)
    Ook een lichte bitterheid komt opdagen
    Fris
    Fruitig (Banaan)
    Tikje kruidigheid
    Evenwichtig
    Lichte nabitterheid
    Niet slecht!









    Entre Nous 6 Blonde (5,7%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent - Luik

    Gebrouwen bij Brasserie des Carrières - Basècles



    Bier met wilgenschors

    Lichtwazig blond bier met een witte stabiele schuimkraag

    Aroma is granig
    Kruidige prikken
    Hoppige nota’s

    De eerste slokken zijn kruidig
    Bitter
    Nu en dan een zuurzoet prikje
    Een lichte bitterheid blijft aanhouden
    Hout
    De wilgenschors bepaald de smaak
    Koriander
    Evenwicht
    Bittere hoppige afdronk
    Met een bittere nasmaak
    Origineel bier





    Entre Nous 7 Amber (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent - Luik





    Bier met wilgenschors

    Troebel amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Kruidigheid
    Karamel

    Moutige aanzet
    Karamelprik
    Bitter
    Kruidig
    Ook hier houttoets (wilg)
    Vol van smaak
    In balans
    Bittere afdronk
    Lichte alcoholwarmte
    Kruidig
    Kon ons bekoren!









    Entre Nous Triple (8,3%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent – Luik




    Amberkleurig bier met een mooie romige schuimkraag

    Een hoppig aroma
    Zoet
    Lichte fruitigheid in de neus

    De eerste slokjes zijn hoppig
    Moutig
    Vol van smaak
    Fruitigheid komt boven
    Zoete toetsen
    Karamel
    Hopbitterheid
    Ook hier een alcoholwarmte
    In evenwicht
    Fruitige afdronk
    Topper van de drie bieren








    De Zeedijk Dubbel (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Klinkert – Overrijsel (NL)





    Helder bruin bier met een beige schuimkraag


    Zoet aroma
    Hints van karamel
    Tikje zoethout
    licht hoppig
    Chocoladeprik

    De eerste slokken zijn nootachtig
    Karamel
    Licht bittere smaak
    notig
    Klein zoetje Chocolat
    In balans
    Bittere afdronk en nasmaak
    Een lekker bier die mijn smaakpapillen kan bekoren!









    Netjes op een rij!








    Rodenbach Envolved Grand Cru (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Rodenbach (Swinkels Family Brewers) 



    Wat gebeurt er als we onze Grand Cru in plaats van de standaard 18 maanden 10 jaar laten rijpen? Het antwoord is de allereerste editie van Rodenbach Evolved. Een viering van onze iconische Grand Cru die je verrast met zijn subtiliteit en complexiteit. Dankzij de uitzonderlijk lange rijping in eikenhouten vat nr. 95 heeft het bier een nog uitgesprokener houtkarakter. De natuurlijke smaken van zure kers, groene appel, leer, eikenhout en rood fruit, ontwikkeld tijdens het verouderingsproces, zijn van sensationele zuiverheid.
    (Bron: Rodenbach)


    Roodbruin van kleur met een gebroken beige schuimkraag

    Een heerlijk aroma van hout
    Groene appel
    Basamico
    Donker fruit
    De eerste slokken zijn licht zurig
    Appel
    Zure kers
    Marsepein
    Karamel!
    Ook in de smaak een tikje balsamico
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een topper die soepel consumeert!





    TOT DE VOLGENDE
    GEROEN

    EDWIN
    ANNEMIE
    WILLIAM










    31-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Deel 2 - Hazekasteel en Chaplin

    ze

    Deel 2

    IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN




    HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)



    Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville
    (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland. 

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=2564567

    Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië

    We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.









    Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé
    “Het Hazekasteel”







    Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé.
    De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.









    Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje.
    Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.








    “Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur.
    Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis.
    Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.








    Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen.
    Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de
    sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.




































    Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen.
    Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.













    ’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan. 













    In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we
    vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.















    Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij Beerselect Gent

    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitig
    Moutig
    Banaanprikjes

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig (banaan)
    Hoppige toetsjes
    Citrusprik
    In balans
    Licht fruitige afdronk
    Tikje bitterheid
    Een klassieke tripel!















    Restaurant Chaplin (https://www.chaplin-nieuwkerke.be/Nederlands/index1.html)
    is gelegen op de markt 5 te Nieuwkerke (Heuvelland).



    Groeten

    Annemie, Edwin en mezelf
    Op naar een volgende locatie!





    22-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 147 - Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon - Liefmans Kriek Brut Extra - Nonkel Pater - RDV Rendez-Vous - Robert The Great




    5 bieren 147



    Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon
    Liefmans Kriek Brut Extra - Nonkel Pater - RDV -
    Robert the Great










    Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Met dank aan Edwin Ghequire

    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkop

    De neus ruikt moutig
    rozijntjes
    Karamel
    Bourbon

    De eerste slokken zijn zoet
    Rozijnen
    Karamel
    Vanilleprikken

    In evenwicht
    De afdronk is alcoholisch
    Licht bitter
    Zoet
    Bourbon
    Lekker complex bier!








    Liefmans Kriek Brut Extra (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Liefmans (Moortgat) – Oudenaarde








    Kriek-Brut Xtra is een origineel en uniek bier waarvoor we Liefmans-kriekbieren van diverse jaargangen geblend hebben met een blond bier dat twee jaar op bourbonvaten heeft gerijpt en met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt.



    Donkerrood bier met een romige lichtroze schuimkraag

    Zoete aromatische neus
    Amandelprikken
    Marsepein

    De eerste slokken zijn zoet/Zuur
    Marsepein
    Kersachtig
    Tikje vanille
    Houtprik
    In balans
    Lichtbittere nasmaak
    Lekkere smaakbom










    Nonkel Pater (9,0%Alc.Vol.)
    Antwerpse Brouw Compagnie – Antwerpen







    Donkerbruin bier met een amberkleurige grove schuimkraag


    Karamel in de neus
    Zoethout
    Kruidige prikken

    De smaak is raak
    Toffee
    Karamel
    Moka
    Lichte kruidigheid
    In evenwicht
    Karamelachtige afdronk
    Gedroogd fruit
    Lekker bier uit de Seefhoek!










    RDV - Rendez - Vous(0,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen








    Amberkleurig helder bier met een witte romige schuimkraag

    De neus ruikt een lichte moutigheid
    Tikje kruidig

    De aanzet is licht bitter
    Moutig
    Hopbitterheid
    Tikje granig
    Citrustoets
    Redelijk alcoholvrij bier.
    Voor wie met de auto moet rijden is het een perfect biertje!






    Robert the Great (10,5%Alc.Vol.)
    De struise Brouwers – Oostvleteren








    Donker tot zwart bier met een fijne lichtbruine schuimkraag

    Een heerlijk aroma van Cacao
    Karamel
    Koffie

    De eerste slokken zijn heerlijk!
    Geroosterde mout
    Zoet
    Romig
    Karamel
    Vanille
    Voldoende evenwicht
    warme alcoholische afdronk
    Lichte nabitterheid
    Een struis bier die me blij maakt!




    Groeten
    William






    22-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 51 - l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel



    Tripels 51


    l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel







    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. 

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.

    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.





    l’Esprit Triple (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de la Lesse – Eprave




    Goudkleurig bier met een romige fijne witte schuimkraag


    De neus is moutig,

    Prikjes van hop
    Fruitig (Banaan)
    Tikje kruidigheid

    De eerste slokken zijn moutig
    Hoppige prikken
    Koriander
    Ook hier een smaakje van banaan
    Bitterheid tussendoor
    Mooi in evenwicht!
    Licht bittere afdronk
    Aangenaam bier!






    Ne Gevaarleuke (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dreef – Zandhoven







    Blond helder bier met een witte romige schuimlaag

    Het aroma is moutig
    Bitter
    Geurtje van appel/peer
    Mocht meer aroma hebben

    De eerste slokken zijn moutig
    Een hopprik tussendoor
    Ook een lichte kruidigheid kom naar boven
    Ook hier een tikje wit fruit in de smaak
    Evenwicht
    Bittere droge afdronk.







    Tongerlo Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek








    Donkergoud kleurig bier met een witte romige schuimkraag.

    De neus is bloemig en fruitig  (abrikoos)
    Aroma’s van wit fruit
    Licht granig

    De eerste slokken zijn veel belovend
    Karamel
    Rijpe banaan
    Tikje kruidig
    Lichte bitterheid zorg voor afwisseling
    Lekker mondgevoel
    In balans
    De afdronk is licht kruidig
    Tikje zoet
    Voor mij een voorbeeld van een lekkere tripel





    Groeten
    William


    15-10-2023 om 15:27 geschreven door William Roelens


    08-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopprijskamp 2023

    Hopprijskamp 2023

    Vrijdagmorgen  06 oktober 2023 vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2023.

    Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
    Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
    De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Schepen Loes Vandromme
    De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.











    De hoptentoonstelling met de hopvVariëteiten die door een vakkundige jury gekeurd werden. 






    Peter Cleenewerck kondigde de diverse sprekers aan








    Schepen van landbouw Kris Notebaert


    Geachte dames en heren volksvertegenwoordigers, collega’s schepenen en leden van de gemeenteraad,

    Beste hoptelers en vrienden van de hop,

    Geachte genodigden,

    Op vrijdag 18 augustus 2023 organiseerden we een groepsgeest bevorderende excursie voor alle hoptelers en geïnteresseerden. We begonnen de dag met een bezoek aan het 'Musée de la vie frontalière' in Godewaersvelde, waar we leerden over het fascinerende kat-en-muisspel tussen fraudeurs en douaniers aan beide zijden van de grens, gepresenteerd in woord en beeld. Daarna genoten we allen van een heerlijke maaltijd in restaurant Auberge St. – Hubert. Daarna brachten we een bezoek met degustatie aan brouwerij Trois Monts in Saint Sylvestre Cappel. Vooral het ‘proeven’ en het bezoek aan het hopveld waren erg leerzaam voor de hoptelers. Op de terugweg maakten we nog even een stop bij 'Au Nouveau st.-eloi' om verder te proeven van het lokale ‘gele water’. Deze dag met spijs en drank heeft de samenhorigheid zeker versterkt. Voor volgend jaar staat er een  driedaagse studiereis naar Engeland op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 augustus gepland. Noteer alvast deze data  in jullie agenda. 





    Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers




    Momenteel verkeert Poperinge nog steeds in een zalige roes van de geslaagde 25ste bier- en hoppefeesten, die drie weken geleden plaats vond. Een bomvolle feesttent met optredens, de verkiezing van de hopkoningin en eredames, muzikale taptoe,  indrukwekkende hoppestoet en nog veel meer, …stonden op het programma. Me dank aan het zonnige weer hebben we volop kunnen genieten van dat weekend. Ik wil alle mensen bedanken die hebben meegeholpen aan dit feestelijk weekend. Bij deze wil ik ook het trio, waarvan de hopkoningin de dochter is van hopteler Joris Cambie, alle succes toewensen om de komende drie jaar onze stad en onze culinaire plant mee te promoten. Vandaag konden ze jammer genoeg niet aanwezig zijn. Voor degenen die er niet bij waren, raad ik aan om het derde volledige weekend van september 2026 nu reeds in jullie agenda te noteren!





    Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)




    Hopbel 2.0, het vervolg van het leaderproject 'HopBel' dat de ontwikkeling van Belgische hopvariëteiten promoot, is momenteel al een jaar lopende. Momenteel worden er bij 6 hoptelers verschillende unieke hopvariëteiten opgekweekt. Er  bevinden zich trouwens 6 stalen van het HopBel project te midden de andere hopstalen. Hoewel deze monsters niet zijn opgenomen in de officiële keuring omdat het nog geen officiële rassen zijn, werden ze wel beoordeeld en kregen ze punten. Op deze manier laten we aan de brouwers zien dat we hard werken en streven naar de introductie van een mogelijks nieuw Belgisch hopras binnen enkele jaren.





    Schepen Loes Vandromme

    Begin dit jaar werkten we samen met de hopdiensten uit Wallonië en Noord-Frankrijk, om samen met hen een nieuw Interreg project Vlaanderen – Wallonië – Noord-Frankrijk: Tomorr’hop’ op te starten. Inagro, Stad Poperinge, de vzw HOP, CER Groupe, Junia, Chambre d’Agriculture du Nord Pas de Calais, Université de Lille, Lycée de Douai en Houblonnière de la Christrée zijn de verschillende partners betrokken bij dit project. De belangrijkste acties omvatten proeven op het gebied van water, klimaat, bodem… en het organiseren van bedrijfsbezoeken. De eerste fase van dit Interreg project werd reeds weerhouden. Volgende week wordt fase twee ingediend. Begin volgend jaar weten we het resultaat hiervan.

    Tot slot, voor de hopkeuring van afgelopen dinsdag werden in totaal 102 hopstalen ter keuring aangeboden. Straks maken we de resultaten van deze keuring bekend en worden de prijzen overhandigd.

    Ik wil graag al onze aanwezigen en hopvrienden bedanken voor jullie aanwezigheid op deze jaarlijkse viering van hop, hier in de hoofdstad van het goede leven. Dank jullie wel!







    PRIJZEN STAD POPERINGE

     

    Aan de hoptelers met een ereplaats wordt een aanmoedigingspremie geschonken.

    De winnaar per variëteit ontvangt een diploma, een bierpakket en aanmoedigingspremie;

     

    1. TARGET : 2 prijzen

     

    2e prijs Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 – Reningelst

                                                                                                                    

    1e prijs  Boeraeve Bart – Provenstraat 8 – Poperinge                    91,5 ptn./100

     

    1. MAGNUM : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 – Reningelst                                     

     

    1e prijs  Derycke Johan – Kapellestraat 54 - Watou                                                           91 ptn./100

     

    3. CHALLENGER : 2 prijzen

     

    2e prijs Lagache Rob – Mesenstraat 191 - Waasten

     

    1e prijs Cambie Joris – Elverdingseweg 16 – Poperinge                                                   92 ptn./100

     

    1. GOLDING : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 - Reningelst                                      

     

    1e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten                                                        91,5 ptn./100

     

    5. CASCADE: 2 prijzen

     

    2e prijs  Lammertyn Koen – Donkerstraat 48 - Lennik

     

    1e prijs  Dekervel Niels – Elverdingseweg 29 – Poperinge                                                90,5 ptn./100






















    6. DIVERSEN AROMAHOP  : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten

    (variëteit Chinook)

     

    1e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten                         89 ptn./100   (variëteit Northern Brewer)

                                                                                                        

    1. DIVERSEN BITTERHOP : 1 prijs

     

    1e prijs  Dekervel Niels – Elverdingseweg 29 - Poperinge      90 ptn./100   (variëteit Pilgrim)























     

     

    PRIJZEN STAD AALST worden uitgereikt door dhr. Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse

     

    HALLERTAU MITTELFRÜH : 2 prijzen

     

    2e prijs  Dewael Jean – Sint-Martinusstraat 30 – Sint-Martens-Bodegem

     

    1e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 29 – Reningelst             84 ptn./100                       

     

     

     

    PRIJS GEMEENTE KOMEN wordt uitgereikt door dhr. Vincent Bataille

     

    SAAZ: 1 prijs

     

    1e prijs  Boeraeve Bart – Provenstraat 8 – Poperinge                             86,5 ptn./100



     

















    TOT VOLGEND JAAR!


    William Roelens




    08-10-2023 om 10:30 geschreven door William Roelens


    04-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Deel 1 - Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem)



    In het spoor van Nico Mattan - Deel 1


    Proeven in A La Basse Ville (Wulvergem)





    Welgekom,
    Vor e teusje,
    vor e knabbeling,
    vor e klappe nansjed,
    vor tope te zin met de moatn,
    vor kartje te legn
    vor te pooln of te veugelpikn,
    of
    vor te pruven van vier platselikke biern!








    In de Westhoek moet je zijn om er gezellige bruine cafeetjes te ontdekken.
    Zo reisden Annemie, Edwin en mezelf door het prachtige hellend groene landschap van de Zuidvlaamse bergen om in Wulvergem  (slechts ongeveer 260 inwoners en een oppervlakte van 351 ha.) de kleinste gemeente van Heuvelland een bezoek te brengen aan de originele kroeg ‘A La Basseville’ uitgebaat door het sympathieke duo Nathalie en Christophe. Dit pittoresk cafeetje schenkt in zijn authentiek interieur vier eigen huisbieren ontworpen door  Basseville Brew Works en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
    Het doel van onze trip was om deze 4 unieke bieren en het charmante café te ontdekken.






    A La Basseville heeft ook een wielerhoekje 

    als herinnering aan wielrenner Frank Vandenbroucke 
    een van de meest bijzondere wielrenners uit het peloton die regelmatig
    een bezoekje bracht aan deze herberg.




    Een oude jukebox pronkt in de gelagzaal!





    Een 100-tal lege bierflessen sieren de eetzaal!









    De vier huisbieren!




    Sappige Beese (4,6%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)







    Roodbruin bier met een licht beige schuimkraag

    De neus ruikt lichte zurige prikken
    Kersen
    Moutig

    De eerste slokken zijn zurig
    Kersen
    Droog
    Agrumtoetsje
    Hout
    licht hoppig 
    Bittertje tussendoor
    Zurige afdronk





    Platte tube (4,6%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)


    Troebel blond bier met een fijne witte schuimkraag

    Fris aroma
    Hoppig
    Fruitigheid van citrus in de neus
    Tarwe

    Licht bittere aanzet
    Tikje wrangheid
    Hard
    Granige toetsen
    Licht bittere afdronk
    Goeie dorstlesser na het fietsen!




    Wulvergemse tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)






    Blond bier met een witte romige schuimkraag

    Hoppige neus
    Lichte hoppigheid komt boven
    Moutigheid

    De eerste slokken zijn moutig
    Gerstemout
    Zoete prikken
    Citrustoetsen
    Alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk met lichte hoppige toetsen
    Lekkere tripel





    ’t Ambtenaarke (10,0%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)






    Goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Moutige neus

    Hoppige toetsen
    Tikje alcohol in de neus

    De aanzet is licht bitter
    Stevige moutigheid
    Vanilleprik
    Weinig alcoholwarmte ondanks de 10%
    In evenwicht
    Bittere afdronk
    Hoppige nasmaak

    't Ambtenaarke is genoemd naar lokale dorpslegende Marc Leroy uit Wijtschate.
    Dit bier is enkel te verkrijgen in dit café!


     



    Vier op een rij!







    Dit café kun je ook ontdekken in het nieuwe café boek van België van Sofie Vanrafelghem!







    De talrijke bierflessen en de tekeningen over het brouwproces  herinneren nog aan
    de vroeger eigenaar van het dorpscafé








    De nieuwe sympathieke cafébazen Nathalie en Christophe van A La Basse Ville








    Uitzicht op de kerk van Wulvergem





    A La Basseville
    Dorpsstraat 2, Heuvelland

    www.facebook.com/wulvergemsetripel





    Groeten
    William






    04-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 146 - Grain Master - Provision - Punaise Juiiey Blond - Valerio Rum Infused – WNTR



    5 bieren 146


    Grain Master - Provision - Punaise Juiiey Blond -

    Valerio Rum Infused – WNTR


    Grain Master (13.0% Alc.Vol)
    Brouwerij De
    Meester – Lendelede





    Donker roodbruin bier met een beige romige schuimkraag

    Donkermout aroma
    Geroosterde prikjes
    Alcohol
    Koffie

    De eerste toetsen zijn heerlijk!

    Koffietoetsen
    Whiskyprikken
    Zoethout en de verte
    Vanille
    Alles mooi in overvloei
    Karamel tussendoor
    Perfect in evenwicht
    Droge afdronk
    Bittertje
    Tik alcohol
    Prachtig bier die de smaakpapillen verwend









    Provision (9,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Verzet – Anzegem









    Donkerbruin bier met een lichtbruine fijne schuimkraag

    Fruitige neus
    Kriekjes
    Karamel
    Rozijntjes

    De aanzet is licht zurig
    Moutige prikken
    Rozijntjes tussendoor
    Soms een zoetje van karamel
    Droge afdronk
    Smaak van bessen
    Zurig
    Vineus
    Al bij al een complex bier voor liefhebbers van zuur!







    Punaise Juicy Blond (5,5%Alc.Vol.)
    De Koekoeksbrouwer-ei – Izegem







    Goudgeel bier met een witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Mooie Hoppigheid

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fris
    Hoppig
    Tikje kruidigheid
    Prikje pompelmoes!
    Citrus
    Mango
    In balans
    Licht bittere afdronk
    Met wat fruitigheid
    Met zijn slechts 5,5% is het een lekker zomer bier!









    Valerio Rum Infused – (8,8%Alc.Vol)
    Huisbrouwerij Klondiker - Meulebeke






    Donkerbruin/Rood bier met een beige grove schuimkraag

    De neus ruikt geroosterde mout
    Kruidige nota’s
    Tikje rum

    De aanzet is zoet
    Ook in de smaak is er geroosterde mout te proeven
    Fruitig
    Moutig
    Suikerprikken
    Anijs
    Kruidige toetsjes
    Voldoende evenwicht
    Zoete afdronk
    Toch een lichte rumsmaak









    WNTR (10% Alc.Vol.)
    Brouwerij Jessenhofke - Kuringen-Hasselt







    Donkerbruin bier met een beige kleurige schuimkraag. 

    Zoete neus

    Lichte kruidigheid
    Tikje alcohol

    De eerste toetsen zijn zoet
    Kruidigheid komt naar boven
    Gebrande karamel
    Ook een lichte portotoets
    Anijs
    In balans
    De afdronk is zoet met een bittertje
    Kandij
    Lichte alcohol
    Niet slecht!



    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeve
    n zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
    Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!


    Groeten
    William







    28-09-2023 om 17:50 geschreven door William Roelens


    23-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 145 Montagnarde 1979 - Paljas Bruin - Sosab XII Flemish Red Ale - Wuk Bruin - Zeeuwsche Witte.



    5 bieren 145


    Montagnarde 1979 - Paljas Bruin - Wuk Bruin
    Sosab XII Flemish Red Ale - 
    Zeeuwsche Witte.






    Montagnarde 1979 (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye des Rocs -Montignies-sur-Roc







    Amberkleurig bier met een witte romige fijne schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Lichte prikjes van sinaas

    De eerste slokken zijn moutig
    Vol van smaak
    Lichte kruidigheid komt naar voor
    Zoete prikken
    Honingtoets?
    Evenwichtig
    Zachte afdronk
    De nasmaak is een zoethoutprik.









    Paljas Bruin (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde




    Donkerbruin bier met een romige grove beige schuimkraag.


    De neus bied je caramel, tikje Kandij
    Beetje gebrand aroma

    De eerste slokken zijn zoet maar ook niet te8
    Romig
    Koffie
    Karamel
    Kandij
    In balans
    Romige zoete afdronk
    De smaak mocht ietsje krachtiger!
    En toch, nu al een klassieker!


     

     


    Wuk Bruin (8,5%Alc.Vol.)
    De Brouwmoaten – Merelbeke





    Donkerbruin bier met een romige fijne volle schuimkraag


    De neus bied ons karameltoetsen
    Tikje chocolade
    Geroosterde prikjes

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Tikje koffie
    Lichte kruiden
    nu en dan een tikje banaan
    Voldoende in balans
    Zoete afdronk met een lichte bitterheid tussenin
    Een klassiek bruin biertje!








    Sosab XII Flemish Red Ale (6,0% Alc.Vol.)
    Micro brouwerij Sosab – Heule

    Europian Beer Challenge 2022 – Brussels beer Challenge 2021

    Donker rood bier met een romige beige schuimkraag.

    De neus ruikt zuur
    Houtprikjes
    Karamel
    Donkere kersen

    De eerste slokken zijn fruitig
    Zoetzurige toetsen
    Kersen
    Pruimpjes
    Een houtsmaakje tussendoor
    Tikje azijn.
    Mooi in balans
    De afdronk is licht zurig
    Kandij
    Een prachtig lekker bier die mij kan bekoren
    Gelukkige kan ik het hier in Poperinge proeven bij Goeste!!!











    Zeeuwsche Witte (5,0%Alc.Vol.)
    Bierbrouwerij Vermeersen (Voorheen gekend als de halve Maan) – Hulst (Nl)








    Blond helder bruisend bier met een witte schuimkraag

    De neus is licht fruitig
    Kruidige prikjes
    Gist

    De aanzet is zoet
    Tikje fruitig (Citrus)
    Kruidig
    Prik banaan
    Toch een beetje waterig
    In evenwicht
    Een prima dorstlesser




    Goeten
    William









    23-09-2023 om 10:54 geschreven door William Roelens


    14-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30ste Dinsdagnamiddag Proeverij - La Bière Bleue de Soignies, Mononk Blonde, La Pause, Rinxter Stout - Taxandria Copper Ale - Saison Noire - Duvel x Magritte.

    30ste Dinsdagnamiddag Proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
    Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire maak nu ook deel uit van de ploeg en ook mijn vriendin Annemie Declercq was terug aanwezig.

    Volgende bieren werden geproefd:

    La Bière Bleue de Soignies, Mononk Blonde, La Pause, Rinxter Stout,
    Taxandria Copper Ale, Saison Noire, Duvel x Magritte.


    Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin oud brood





    VLNR: William, Geroen en Edwin










    Bière Bleue de Soignies (4,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Hoppy (Neufvilles)
    samen met Brasserie de Soignies







    Gebrouwen met Pierre Bleue uit de steengroeven van Zinnik en op natuurlijke wijze blauw gemaakt door toevoeging van blauwalgen.
    Het gebruik van steen als ingrediënt in bier, een wereldprimeur*!

    Omdat bierwort licht zuur is, lost het de steen licht op en geeft het een subtiele minerale toets aan het bier.

    De mouten en hop zijn geselecteerd om de minerale kant van de steen het beste naar voren te brengen en aroma's van wit fruit te bieden.



    Romige lichtblauwe schuimkraag

    De neus ruikt fruitigheid

    Zoet
    De eerste slokken hebben niet veel smaak
    Zwak van bitterheid
    Geen evenwicht
    Waterachtig bier met toch een lichte houtsmaak in de afdronk!
    Verrassend bier door de kleur maar verder niks speciaals.







    Mononk Blonde (5,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de Soignies
    Door Brasserie La Manufacture Urbaine (Charleroi)






    Licht amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Fris moutig aroma (spelt)
    Koriander

    Lichte bitterheid

    Tikje zuur
    Mooi in evenwicht
    Licht zurige afdronk
    Met een licht bittere nasmaak.




    La Pause (6,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Brasserie de la Couronne (Leval-Trahegnies)






    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.

    Een beetje muffig moutig aroma
    Zoete prik
    Tikje karamel

    De aanzet is licht bitter
    Zoete karamel toetsen komen opzetten
    Beetje dyacitil in de mond
    Hoppige nota’s
    In balans
    Bittere afdronk
    Licht zoete nasmaak








    Runxter Stout (6,6%Alc.Vol.)
    Door Brouwerij De Rechter (Kuringen)

    voor Donbosvalk (Hasselt)







    Donkerbruin tot zwart van kleur met een licht beige fijne schuimkraag.

    De neus ruikt een licht gebrand aroma
    Anijstoetsje

    De eerste slokken zijn gebrand
    Bitter
    Chocolade
    Tikje koffie
    Drop

    Licht zuurtje
    Zacht van smaak
    Droge afdronk
    Beetje waterig kon ietsje krachtiger maar toch lekker!






    Taxandria Copper Ale (8,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Het Nest - Turnhout
    Voor Taxandria Turnhout






    Koperkleurig bier met een witte schuimkraag

    Lekker geurend bitterzoet aroma

    Hoppige zoete toetsen

    Fruitige prikken
    Karamel
    Lichte bitterheid
    Zacht
    Evenwichtig
    Licht bittere nasmaak

    Lekker bier!







    Saison Noire (8,9%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Beerselect - Gent
    voor Brasserie Vandekelder (Brussel)







    Donkerbruin bier met lichtbruine grove schuimkraag

    Zoet aroma

    Licht hoppige toetsen
    Zoet van smaak
    Tikje caramel
    Met een bittertje tussendoor
    Koekjes

    In evenwicht

    Gevaarlijk biertje
    Degusteert vlot maar opgelet - 8,9%Alc!!!







    Duvel x Magritte (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Moortgat - Breendonk






    Duvel viert de 125e verjaardag van de Belgische schilder René Magritte. Als eerbetoon aan deze iconische kunstenaar brengt de brouwerij een collectie flessen uit, gebaseerd op zijn surrealistisch werk CIEL BOUTEILLE uit 1940. En net dit iconisch werk krijgt vandaag een tweede leven op een 75cl bierfles.




    Goudkleurig bier met een romige schuimkraag

    Hoppige neus

    Zoet, moutig
    Brood
    Droog fruit

    Fruitige aanzet
    Peren
    Abrikozenprik
    Licht kruidig
    Zoete mout
    Mooi in evenwicht

    Licht bittere aangename afdronk
    Een hemels bier



    TOT VOLGENDE!!!


    14-09-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 144 - Guinnes Speciaal Export - Martin's Pale Ale - Slutte - Snake Bite - Umami



    5 bieren 144



    Guinnes Speciaal Export - Martin's Pale Ale - Slutte - Snake Bite - Umami






    Guinnes Speciaal Export (8,0%Alc.Vol.)
    St. James's Gate Brewery (Diageo Ireland)









    Donkerbruin tot zwart bier met een romige crèmekleurige Schuimkraag

    Een geurig aroma van donkere gebrande mout
    Zwarte koffie
    Het aroma is niet zo krachtig

    Gebrande smaak bij de eerste slokken
    Nu en dan een zoetje tussendoor
    Droog
    Chocolade prikjes zorgen voor een zoete prik
    Rozijntjes
    Evenwichtig

    de afdronk is droog moutig
    Tikje chocolade
    Fruitig (Pruimpjes)
    Rokerig
    Zoete smaak











    Martin’s Pale Ale Speciale Edition (5,8%Alc.Vol.)
    Brewery John Martin & Brewery Timmermans - Genval







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutig
    Koekjes

    Zoete aanzet
    Moutigheid
    Tikje fruit
    Karamel komt soms naar boven
    Licht bittertje
    Droog
    In balans

    Licht bittere afdronk
    Toch een smakelijk bier








    Slutte (6,2%Alc.Vol.) – 75cl
    Brasserie Grain d'Orge – Hombourg Luik
    Slutte.be






    Germaine Slutte zou de dochter geweest zijn van een brouwer uit het Brusselse die een misverkiezing won in Amerika.

    Het bier is de eerste Belgische IPA die Wereldkampioen werd in haar categorie op de WBA 2019

    Amberkleurig bier met een licht beige romige schuimkraag

    De neus is hoppig
    Licht zoet aroma
    Appelsienprikje

    De eerste slokken zijn zoet
    Licht hoppig
    Fruitig (Appelsien)
    Karamel in de achtergrond
    Tikje bitterheid
    Droog
    Voldoende evenwicht
    Zachte hoppige afdronk.











    Snake Bite (7,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Turnhout







    Het is een blend van een cider en de SchuppenBoer Grand Cru

    Blond wazig bier met een kleine witte schuimkraag

    Lichtzuur aroma
    Appels

    Lichtzure aanzet
    Fruitig
    Fris
    Cider toetsen
    Zoete prikken

    Cider weegt meer door dan bier
    Lekker frisse aperitief !
    Een heerlijke verfrissing voor in een warme zomer!


    Umami (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Fort
    Lapin - Brugge





    Een spontane ontmoeting tussen een gepassioneerd bio tomatenboer* en een creatieve hobbybrouwer maakt dit verhaal uniek. De prikkelende aroma's van de umamitomaat doen een walsje in de fles met de herkenbare hoptoetsen die dit bier typeren. De combinatie is verrassend, fris en verrijkend.
    * Met dank aan Phillip Vermeulen


    Licht wazig blond bier met een witte grove romige schuimkraag

    Aroma's van hop en tomaat
    Kruidig
    Floraal

    De eerste slokken zijn droog
    Moutig
    Bitter
    Tomatensmaakje
    Evenwicht
    Kruidig
    Bloemig
    Slecht is het niet maar het kan mij niet echt bekoren!



    Groeten

    William













    02-09-2023 om 13:35 geschreven door William Roelens


    19-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 143 - Leonie - Moinette Blonde - Noble - Peak Brune – Picolo




    5 bieren 143



    Leonie - Moinette Blonde - Noble -
    Peak Brune – Picolo








    Léonie (6,3%Alc.Vol.)

    Recept : Castalia Craft beers
    Gebrouwen bij Feniks Heule






    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag


    De neus bied ons moutige prikken
    Zoet
    Gist
    Een kleine fruitigheid

    De eerste slokken zijn fruitig
    Onmiddellijk gevolgd door een bitterheid
    Nu en dan zoete toetsen tussen door
    Fruitigheid van banaan of abrikoos
    Droog
    Evenwichtig
    Lichtbittere afdronk
    De nasmaak is bitter/zoet


    In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België werd. Deze pittige dame wordt dankzij het comité Léonie herinnerd en verdiende een bier. Het bier werd verkozen tot laureaat van de wedstrijd "Streekproduct Zonnebeke".








    Moinette Blonde (8,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Dupont – Tourpes-Leuze





    Blond wazig bier met een witte volle schuimkraag


    Zoete prikken
    Kandij
    Hints van banaan
    Koriander

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Moutig
    Maar dan komt een lichte bitterheid naar boven
    Kruidige prikjes
    Soms honing
    Alcoholwarmte laat zich soms opmerken
    Goed in balans
    Een licht bittere romige afdronk
    Degusteert vlot
    Lekker Waals bier!








    Noble Blond No Nonsense (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Den Bossche - Sint-Lievens-Esse






    Blond wazig bier met een kleine witte schuimkraag.


    De neus is moutig
    Granig
    Tikje kruidig

    De eerste slokken zijn moutig
    Droog
    Een bittertje komt opzetten
    Een tikje jeneverbes in de mond
    Aards
    Kruidigheid
    Licht zoet
    Maar allemaal matig
    De afdronk is droog met een bittertje
    Niet slecht maar mocht ietsje meer karakter hebben








    Belgium Peak Beer Brune Double (8,5%Alc.Vol.)
    Microbrewery Belgium Peak Beer – Sourbrodt Luik






    Bruin bier met een gebroken witte schuimkraag


    De neus ruikt fruit
    Karameltoets
    Zoethout

    De eerste slokken zijn moutig
    Karamel
    Koekjes
    Chocolade
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid in de afdronk
    Tikje fruitigheid in de nasmaak
    Lekker biertje uit het hoogste punt van België








    Picolo finest Herb beer
    Circusbrouwerij Zwevegem








    Deze goudkleurige kruidentripel was het allereerste bier in de Circus Brouwerij serie. Het staat ook synoniem aan het welkom heten van gasten aangezien de piccolo de eerste persoon is die je in het circus zal tegen komen om u naar uw plaats te wijzen.



    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Het aroma is zeer kruidig
    Tijm, oregano
    Tikje gistig

    De eerste toetsen zijn bitter
    Moutig
    De kruidenmix komt naar boven
    Peper
    Kardemon?
    Lichte fruitigheid
    Heel diep een tikje karamel
    Geen voldoende evenwicht
    Kruidige afdronk
    Niet slecht
    Een complex Spicy bier die past bij een pizza!




    Groeten
    William






    19-07-2023 om 10:19 geschreven door William Roelens


    05-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 50 : Maitre Tripel - Silly Bio Triple - Minne Ardenne Super Triple au Rhum



    Tripels 50

    Maitre Tripel - Silly Bio Triple - 
    Minne Ardenne Super Triple au Rhum.











    Maître Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester – Lendelede







    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    Het aroma is zoet
    Kruidige nota’s
    Fruitigheid
    Honing
    Granig

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitigheid van abrikoos/Banaan
    Licht bittertje komt eens piepen tussendoor
    Variatie aan smaken wisselen
    Mooi in evenwwicht
    Bitterheid blijft aanhouden
    Zoet-bittere afdronk
    Kruidige nasmaak
    Weerom een topper van een meester brouwer!








    Silly Bio Triple (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de Silly – Silly






    Goudwazig bier met een fijne witte schuimkraag


    De neus is moutig
    Tikje honing
    Karamel tussendoor

    De aanzet is zoet
    Fruitigheid van banaan
    Koriander
    Lichte hoppigheid en een minieme bitterheid
    Tikje kruidigheid
    In evenwicht
    Lange zachte granige afdronk
    met een kleine bitterheid
    Lekkere tripel!








    Minne Ardenne Super Triple au Rhum (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Minne – Sibret






    De Super Triple Rhum is een blend van Brasserie Minne tussen haar
    Ardenne Tripel en Belgische Rum.

    Donker amber van kleur met een romige volle schuimkraag.

    Aroma mout
    Prik alcohol
    Rum
    likje kandij

    De aanzet is zoet
    Honingtoets
    Moutig
    gist
    Tikje fruitigheid
    De rum komt er tussendoor
    Evenwichtig
    Afdronk is lichtbitter
    Tikje alcohol in de mond
    Lekkere pittige Ardeense Tripel die me kan smaken!






    Groeten
    William





    05-07-2023 om 14:30 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!