Inhoud blog
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Café Boutique Kemmel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    09-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (46) - Bomb-Out - Brugge Tripel Prestige - Gouden carolus Whisky infused - Jaipur I.P.A. - Mike's organic Dark Mild








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (46)









    Bomb-Out (6,0%Alc.Vol.)
    Bossuwé Brewing (Kortrijk)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)






    Koperkleurig bier met witte schuimkraag

    Zoet en moutig aroma
    Lichte karameltoets

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Karamel
    Licht kruidige toetsen
    Matige hopbitterheid
    Wat koriander nu en dan
    Lichtdroge afdronk met wat bitterheid.
    Geen topper maar een waardige doordrinker.











    Brugge Tripel Prestige (9,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Palm - Steenhuffel







    Wazig donker goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag.

    Moutige neus
    Een boeket van kruiden
    Licht fruitig

    De aanzet is moutig
    Zoete toetsen en een lichte bitterheid in de achtergrond
    Ook in de smaak treft men de aanwezigheid van kruiden.
    Zachte fruitige prikken van banaan
    Lichtbittere afdronk met een zachte kruidige nasmaak
    Lekker bier!










    Gouden carolus Whisky infused (11,7% Alc.Vol.)
    Whisky Infused 2015 - Bath N°1
    Brouwerij Het Anker – Mechelen









    Donkerrood bier met een licht beige schuimkop.

    De neus wordt verwend met heerlijke aromacoctail van
    Karamel
    Toffee
    Whiskynota’s
    Chocolade

    De smaak begint zoet
    Donkerfruit komt boven
    Geroosterde mout
    Karamel
    Tikje hout
    Whisky toetsen
    Allemaal mooi gedoseerd
    Een mooie alcoholwarmte dwarrelt door de mond.
    TOPbier uit Mechelen!










    Jaipur I.P.A. (5,9%Alc.Vol.)
    Thornbridge Brewery – Derbyshire (UK)







    Goudkleurig bier met een dikke schuimkraag

    Parfum van citrus
    Bloemig
    Tropisch fruit
    Hoppig

    Bloemige smaak
    Hoppige toetsen 
    Grapfruit Mangoprikjes
    Perzik
    Droog met een redelijke hopbitterheid
    Een bier die mij erg bevalt!











    Mike's organic Dark Mild (4,0% Alc.Vol.)
    Mike's Brewery - Taranaki, New Zealand

    Bruin – Roodbruin bier met een matige schuimkraag

    Zoet aroma
    Chocoladeprikjes

    Zoet begin.
    Karamel toetsen
    Tikje chocolade
    Lichtjes groosterd
    Droge afdronk
    Goed in balans
    Lekker en niet te alcoholisch Nieuw-Zeelands bier




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven!
    Bij u kan dit soms anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen
    zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!



    Groeten William







    09-10-2017 om 10:59 geschreven door William Roelens


    27-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op de Bier- & Hoppefeesten 2017 - Poperinge





    Terugblik op de Bier- & Hoppefeesten 2017 - Poperinge











    Op het derde weekend van september stond het bier terug centraal in de Hoofdstad van het Goede Leven.
    Drie dagen lang waren er in Poperinge de Hoppefeesten.


    Annemie en ik hebben dit jaar deze wervelende feesten terug van dichtbij mogen meemaken.
    Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec (een zusterstad van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet.
    Een heel leuke ervaring!



    Met twee dagen 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 24ste Folkloristische Historische Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te behagen.
    De TV spots op radio, televisie en Multimedia hadden weerklank gevonden bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. 
    Met duizenden waren ze dan ook naar de Hoppestad afgezakt.


     




    Ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec






    Stadsgids Luc Dequidt leidde de Tsjechische vrienden rond in en rond brouwerij De Plukker.







    Op de officiële ontvangst in het Stadhuis hadden de vrienden uit Zatec bier en hoppe bij.
    Deze werden overhandigd door Zdeňka Hamousová (Burgemeester) en de
    Chmelobrana (bewakers van de hop) uit Zatec.





    Lekker Westhoeks

    Terwijl elders in het land de regen neerstroomde kon in Poperinge de driedaagse Hoppefeesten doorgaan onder een stralende blauwe hemel.
    Zaterdagnamiddag was er 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt.
    Er was een grote belangstelling van buiten- en binnenlandse toeristen om te proeven wat Poperinge en het Heuvelland te bieden hadden.
    Een twintigtal streekproducenten en enkele foodtrucs stelden hun producten voor.
    Het bier speelde er natuurlijk een hoofdrol.
    Een dertigtal bieren van verschillende brouwers, gebrouwen met Belgische hop was er te proeven.
    Radio Fresnel zorgde voor de nodige animatie.





    Behoorlijk druk op de Grote Markt.










    Bier tovert altijd een lach op de mensen hun gelaat











    Gaudium Verpleegster (6,5%Alc.Vol.)

    Brouwerij Gemeldorp - Deftinge Lierde.

    Helder goudblond bier met witte schuimkraag

    Granig
    Zoet
    Tikje fruitig

    Zoete aanzet
    Tikje honing
    Licht gekruid
    Mooi in balans
    Aangenaam bier met een lichte bitterheid.
    Lekker Vlaams!









    De dansers "Moris Men" uit Kent (GB) vertegenwoordigden de Britse Hopregio









    Proeven, proeven en genieten!










    De jeugdbewegingen hadden het druk om de verschillende bieren in te schenken.










    Niets is leuker dan dansen die gebaseerd zijn op bestaande tradities











    Stoute Pitte (8,0%Alc.Vol.)

    Recept Hans Vandeputte
    Brouwerij Eutropius (Menen)


    Bruin bier met gebrokenwitte schuimkraag

    Moutig
    Chocolade

    Zoete aanzet
    Licht gebrande smaak
    Moutig
    Karamel
    Evenwichtig
    Licht zuurtje
    Zoete afdronk
    Allemansvriend!









    Gezondheid! Op Poperinge!




    Hopkoninginverkiezing

    Op zaterdagavond was er de verkiezing van de Hopkoningin.
    3500 uitzinnige mensen waren in de feesttent getuige van een nipte strijd onder de twee groepen van drie meisjes. Uiteindelijk werd om 00u00 na een ludiek optreden van Sergio door Ex Miss België Beauty, Brunhilde Verhenne, Laura Sambaer (20) van het team Aurora verkozen tot HOPkoningin 2017.
    Samen met haar twee eredames Manon Debacker (19) en Hanne Rouseré (18) mogen ze drie jaar lang Poperinge vertegenwoordigen op tal van activiteiten.







    De kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré werden
    zondagmorgen in het ontmoetingscenter 'De Kouter' officieel aangesteld door
    Burgemeester Christof Dejaegher.









    Hoppestoet

    Meer dan 1300 figuranten, 85 groepen, 80 paarden ruiters en menners vertelden
    zondagnamiddag het verhaal van de Poperingse hop.
    Kleurrijk en afgewerkt tot in de puntjes vergastte de stad van het Goede leven de meer dan 30.000 bezoekers
    op een ongelooflijk spektakel.
    Bijna ononderbroken volgden de prachtige (niet gemotoriseerde) wagens en de mooi geklede groepen elkaar op.
    Diverse muziekkorpsen zorgden voor de nodige ambiance.
    Het hoogtepunt zat hem natuurlijk in de staart van de stoet.
    Eerst kwam de wagen met de voormalige Hopkoninginnen voorbij,
    gevolgd door de praalwagen met de kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames.











    De stoet werd geopend door Popernicus.
    Hij is de mascotte van de Bier- en Hoppefeesten!
    Hij werd in 2011 ontworpen door ontwerpbureau Pigs in Space en kreeg via een wedstrijd zijn naam.
    Popernicus verwijst naar Poperinge en de astronoom Copernicus. 










    De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties.
    Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop.
    Ze voeren danspasjes uit op het lied
    'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...)
    Te beluisteren op :
    https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc











    Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar.
    Behandige keepermannen installeren een hopveld.








    De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld.
    Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.












    Het was het ‘Trio Aurora’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. 
    Laura Sambaer is de nieuwe Hopkoningin 2017-2020. 

    Zij mag samen met haar twee eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré
    drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad.
    Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge,
    heel wat applaus.
    Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.




    INFO:


    Toerisme Poperinge
    http://www.hopmuseum.be/

    https://www.toerismewesthoek.be/nl






    William Roelens.
    Annemie Declerck.

    X

    27-09-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen (6) - Driope 6 Blond - Driope 8 Tripel - Driope 10 Quadrupel






    Dinsdagnamiddag proeverijen (6)





    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.

    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’




    Ditmaal hebben we drie bieren gedegusteerd van één en dezelfde voorlopige bierfirma
    nl ‘’t Hoppegeluk’ uit Oudenaarde.
    Een mooiere Vlaamse naam voor een brouwerij kun je niet vinden!









    Bart Herman is na het volgen van een cursus artisanaal bierbrouwer in Roeselare en van een uitgebreide brouwopleiding
    'technicus fermentatieprocessen' bij ‘CVO Pant Rhei’ in Merelbeke een brouwinstallatie in elkaar beginnen steken
    en is zoals vele jonge brouwers in zijn garage aan het brouwen gegaan.

    Wim Iemants waarmee hij al jaren bevriend is werd al vlug door dezelfde microbe gebeten.
    Samen hebben ze in de garage heel wat bieren geproduceerd en geproefd.
    Doordat hun familie, vriendenkring en buren hun brouwsels konden smaken werd hoe langer hoe meer gevraagd om de bieren te kunnen kopen.
    Dus vonden beide vrienden dat het de hooste tijd was om de capaciteit van hun bier te verhogen.
    Ze gingen met hun recepten naar brouwers die een groter volume aankonden.
    Zo werd aangeklopt bij brouwerij Eutropius (Menen) en brouwerij Danny uit Erpe-Mere.
    Tot hun grote verbazing was het eerste brouwsel (2000l) in nog geen twee maanden volledig uitverkocht.
    Er volgenden meerdere brouwsels en kort daarop ook meerdere bieren.












    Driope 6 Blond (6,2% Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)

    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt een heerlijk aroma van fruit.
    Citrustoets
    Moutige prikken
    Gistig


    Mooie aanzet
    Licht zoet met een bitter achtergrondje
    Volmondig en vlot drinkbaar ondanks de lage alcohol %
    Smakelijke bittere toetsen
    Licht zuurtje in de achtergrond door de spelt en tarwe.
    Droge afdronk met een bittere uitloop.
    Lekker vriendenbier!





    Eigenlijk zijn ze begonnen vanuit een passie voor ambachtelijk gebrouwen bieren met gebruik van natuurlijke grondstoffen.
    Ze hebben zich vanaf het begin gericht op het maken van eigenzinnige recepten, waarin het maximaal benutten van de hop voor zowel aroma als smaak centraal staat.
    Daarbij maken ze voornamelijk gebruik van hoppen geteeld door Belgische hoppeboeren.

    Er wordt in elk van hun drie recepten een behoorlijke hoeveelheid hop gebruikt. De bieren worden daarenboven nog ge-dryhopped om maximaal het aroma te kunnen proeven.
    Zij produceren enkel met natuurlijke grondstoffen, zonder toevoeging van additieven. Hun bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Echte natuurlijke bieren dus.
    De recepten worden steeds uitgewerkt en op punt gezet in hun eigen brouwinstallatie (nog steeds in de garage van Bart), de installatie kan je bekijken op www.thoppegeluk.be




    Driope 8 Tripel (8,0% Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Brouwerij Danny (Erpe-Mere)

    Donkerblond bier met een volle witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoet
    Tikje zurig
    Ietsje vlakker van aroma dan bovenstaand bier

    Moutig begin
    Granige prikken
    Volmondig en goed in balans
    Zoet in de achtergrond die overgaat naar een tamelijke bitterheid.
    Droge granige afdronk

    De boomnimf

     

    De naam 'Driope' is afkomstig uit de griekse mythologie.

    Driope was een mooie jonge vrouw die op een dag met haar zoontje en haar zus, mooie bloesems aan het plukken was van een Lotus om daarvan een slingerkrans te maken.
    De boom was echter geen Lotus, maar 'Lotis', een dryade die verstopt was omdat iemand haar achtervolgde.
    En waar Driope de bloesems had geplukt stroomde nu bloed uit de takken.
    Lotis was kwaad, schreeuwde van pijn en woede en veranderde Driope in een boomnimf.

    Vanaf die dag was haar eigen leven verbonden met dat van de boom die ze diende te beschermen.
    Vandaar dat ze als symbool kan gezien worden
    voor respect.

    Bron :
    http://thoppegeluk.be/











    Driope 10 Quadrupel (10,0% Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)

    Wazig lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    Gistig aroma
    Licht gebrande mout
    Alcoholwarmte (overheerst net iets te veel)
    Chocolade

    De eerste slokken zijn alcoholtoetsen
    Gebrande mout
    Karamel
    Tikje chocolade
    Zoete achtergrond

    Een lekker bier maar net ietsje te veel alcohol voor ons.
    Andere proevers gaan er geen probleem mee hebben!





    Uiteraard is het hun ultieme droom om ooit de grotere volumes in een eigen installatie te kunnen brouwen.

    Ondertussen vallen hun bieren hoe langer in de smaak en worden geschonken in heel wat horeca-zaken
    in de regio Oudenaarde & Zottegem.
    Ze bekijken nog naar verdere mogelijkheden op gebied van verdeling en distributie.
    Kwaliteit blijft voor 't Hoppegeluk centraal staan en hun Driope 8 Tripel werd geselecteerd als één van de bieren die geschonken werden tijdens de onlangs gehouden succesvolle Poperingse Hoppefeesten.





    INFO :

    Brouwerij 't hoppegeluk

    Rennemonde nr. 8, B-9700 Oudenaarde

    Email: info@thoppegeluk.be

    http://thoppegeluk.be/

    Website in het Nederlands en Engels

     

    verkooppunt Oudenaarde:

    Bart Herman, bart@thoppegeluk.be

    T +32 474 54 71 21

    Rennemonde nr. 8, B-9700 Oudenaarde

     

    verkooppunt Zottegem:

    Wim Iemants, wim@thoppegeluk.be

    T +32 495 52 75 56

    Bambosstraat nr. 32, B-9620 Zottegem






    Beste bezoeker,

    Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom van het bier, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.





    Groeten en gezondheid
    Geroen & William








    XXX

    24-09-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2











    Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2







    Ze noemen zich een ‘Gypsy Brewery’ (Zeg maar zigeunerbrouwers) omdat ze hun bieren zelf produceren
    in de ketels van een externe brouwerij. 
    Hedonis Ambachtsbier (Asper) hadden hun Ouwen Duiker, Suzanne en Excuse me while I kiss my stout
    (drie toppers uit hun gamma) meegebracht naar Zwevegem.
    Ze maken deel uit van VZW Gent Brouwt










    Als u lekkere bieren wilde proeven en een leuke vriendelijke dame wilde ontmoeten
    dan moest u bij de stand van Brouwerij Het Anker (Mechelen) zijn.
    Daar zit Wendy Descamps echtgenote van vertegenwoordiger Dirk Van Damme










    Bij abdijbrouwerij Brasserie Val-Dieu (Aubel) kon men genieten van een
    klassieke Val-Dieu Tripel








    Zytholoog Kurt Gunst tapt een Gulden Draak uit de mooie tapkranen van
    Brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)
    Deze brouwerij uit het Meetjesland is al jaren een trouwe aanwezige in Zwevegem.









    De brouwerij had hun Baptist Blond (5,2% Alc.Vol.) van 't vat mee.
    Het is een bier vernoemd naar Jan Baptist de Bruyne die in 1784 Brouwerij Van Steenberge oprichtte.
    Helder blond bier met witte schuimkraag.
    Licht bitter biertje mals en zacht.
    Moutig
    Tikje kruidig
    Een doordrinker (Geen pils want het bier is van hoge gisting) soweso.









    Gespot op het Streekbierenfestival Zwevegem 2017.
    Elien Rosseel Deskundige Landbouw bij Stad Poperinge en Luc Dewulf 
    (Dienst Landbouw en secretaris VZW HOP).










    Aan de biertruck van Brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) proefden Geroen en ik hun
    Ginger Geuze (6%Alc.Vol.).
    Deze geuze is de derde in een rij van geuzes met een twist. De Geuze is gebaseerd op een mix van een 12 maanden oude lambic met eentwee tot drie jaar oude lambic, gefermenteerd op eik verrijkt met verse gember.
    Goudblond bier met een wit randje.
    Zurig met een tikje gember in de neus
    Ook de smaak is licht zurig tikje fruit
    Misschien een beetje plat maar al bij al een voortreffelijke geuze.
      








    David Daenens en medewerker van Mum Beer (Oostnieuwkerke) schenken een Chrysantenbier uit









    Mum Beer (6,5%Alc.Vol.)  is het eerste bier op basis van chrysantenextract van het West-Vlaamse Gediflora, een innovatief veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in bolchrysant.
    Door Gediflora's passie voor chrysanten, ontwikkelden ze op basis van bloemblaadjes een rijkelijk bier.
    Het bier wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem)
    Donkerblond bier met een moutige aanzet
    Licht kruidig
    Volmondig met een lichte bitterheid in de achtergrond.
    Tikkeltje zoet
    Al bij al een voortreffelijke allemansvriend










    Solo accordeonist Marino Punk, bekend van TV programma's zoals Afrit 9, Duizend Zonnen en Garnalen, Man bijt Hond enz..; maar vooral door zijn opvallende roze haarkam zorgde in de namiddag voor een aangename terrasjessfeer.

     








    De mooie dames van Brouwerij Omer Vander Ghinste (Bellegem) bestelden de bieren
    van op hun originele biertruck.











    Gedurende de twee dagen diverse optredens op het grote podium. 
    'No Limits' aan het werk








    Burgemeester Marc Doutreluingne toost met vertegenwoordiger Vic Jaenen van Brasserie Silly







    Dames met bier en smartphones genieten van het goede leven!








    De altijd goedlachse vriendelijke Karin Van Acker vertegenwoordigde
    Brouwerij St. Bernardus (Watou) en De Kazematten (Ieper)











    Voor de eerste maal aanwezig Biologische bieren Pol Warmenbol (Aartselaar)

    In het voorjaar van 2014 begon Pol met bierbrouwen, eerst als hobbybrouwer, maar eind 2015 bracht hij zijn eerste eigen biobier op de markt. Anno 2016 is Warmenbol één van de twee biobrouwers  van de provincie Antwerpen.
    Zijn bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Den Hopperd (Westmeerbeek)












    Voorzitter Yvan Devlaminck (of ook nog 'Yvan met de gebroken pols' genoemd)  hield met een glas gerstenat in de linker hand
    alles nauwlettend in het oog en zag dat het goed was!



    Proficiat aan de organisatie en tot
    VOLGEND JAAR





    http://flanderseventsvzw.be/


    William Roelens

    X

    14-09-2017 om 10:29 geschreven door William Roelens


    11-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1







    Herinneringen aan
    het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017







    Dat het internationale streekbierenfestival op 14 en 15 augustus in Zwevegem ondertussen een begrip is geworden in de brouwerijwereld en voor veel biertoeristen merkte je dit jaar weer aan de massale opkomst. Niet moeilijk want Yvan en zijn team hadden weer een resem brouwerijen uitgenodigd met maar liefst 16 nieuwkomers. En met een record van 192 streekbieren was het voor de bezoekers weer een gigantisch feest geworden. Ik kan alleen maar zeggen Hoed af voor dit groots evenement. Zoals elk jaar plaats ik herinneringsfoto's van dit gebeuren!

     





    DEEL 1









    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik begonnen aan stand 1. Sven De Paepe vertegenwoordigde de brouwerijen/Bierfirma's De Laatste Drinker, Beerbugs en Broers









    We proefden er een hoppige Grasshopper van Beerbugs.
    Dit blonde bier (6%) wordt gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen.
    Hoppig fruitig met citrushints en een eucalyptustoets in de mond
    Helemaal niet slecht, een fris begin!









    We lieten ook  onze smaakpapillen verwennen met een Summer Special (6,5%) van Brouwerij Broers.
    Donkerblond bier met romige witte schuimkraag
    Zoet, fruitig tikje mandarijn.
    Een goede start!









    De mooie dames van Bierfirma De Sater (Nazareth)









    Altijd met een lach op het gezicht. Brouwer Bert Van Hecke van de B.O.M Brouwerij.
    Niet de ketels maken het bier maar wel de moutbakker is zijn leus!










    Triporteur Kriek & Berry (5,8%)
    Donker rood bier met een fijne roze schuimrand.
    Zoet en fruitig.
    Hints van Bosbessen.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Fris in de mond.
    Kortom een lekker zomerbiertje!









    Het team van bierfirma Bossuwé Brewing uit Kortrijk voor de eerste maal in Zwevegem.
    Hun bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij brouwerij Eutropius (Menen)









    We proefden ern hun nieuw bier Bossuwé Pand.Aap (4,5%)
    Een romige witte schuimkraag op een wazig geel bier.
    Moutige neus
    Zoete aanzet, fruitige toetsen.
    Lichte hopbitterehied.
    Het bier degusteerdt vlot en is arm aan alcohol.











    Ook Marc Doutreluingne Burgemeester van Zwevegem kan genieten van een goed glas gerstenat!









    Een steeds lachende Tim Vandenberghe bedrijfsleider bij Circus Tico en eveneens Biersommelier
    en ontwerper van recepten voor de Circusbrouwerij presenteerde een nieuw testbrouwsel!
    Het heeft niet echt een volwaardige naam. Het was ook maar een kleine batch speciaal voor de bierfestivals.

    Het is een neutrale tripel geworden van 8,0%Alc.Vol.
    moutig met een fruitige toets en een lichte bitterheid.
    De bieren van de circusbrouwerij worden nu gebrouwen bij The Brew Society in Heule.









    Voor de eerste maal in Zwevegem stond Eric Bastiaen en echtgenote van Curieus Merelbeke met zijn Cuberdonbier









    Curieuzeneuske (6,5% Alc.Vol.)
    Bordeauxkleurig bier met lichtrose schuimkraag.
    Zoete neus en de typische aroma van Cuberdons
    Ook de smaak is zoet,  niet TE maar toch redelijk.
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Toetsen van Framboos.
    Volmondige smaak en een zoete afdronk.
    Een verrassend bier die waarschijnlijk veel bijval zal hebben.
    Het wordt gebrouwen bij Contreras in Gavere.









    Zonder woorden!!!










    En hier zijn ze weer! Kartje Kilo. Ze presenteerden hun nieuwe act. Dtmaal waren ze Schlagerzangers Patrick en Geert. Ze palmden de mensen (vooral de dames) in met hun natuurlijke charme en charisma









    Ook in de draadtrekkersgemeente brouwerij Enigma met hun bieren Tamera en Black Fuel.  
    Het is een recente Bierfirma/brouwerij die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten.
    Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren.










    Brewery Feniks uit Heule is ook een van de brouwerijen die voor de eerste maal in Zwevegem staan.
    Ze bestaan een jaar en brouwen uitzonderlijke lekkere bieren.











    Ze stelden naast hun gewoon gamma twee whiskybieren voor aan de pers.
    Deze bieren werden door de brouwerij in Heule speciaal gebrouwen en opgedragen aan Patrick een overleden bestuurslid van het festival. De whiskybieren kregen de naam Mac InMemries.












    Om deel 1 af te sluiten doe ik met een foto van de knappe super vriendelijke Gina Legein.
    Vertegenwoordigster voor brouwerij De Brabandere uit Bavikhove.
    Ze schenkt uit De Brabandere Brewmaster’s Selection een Wild Funky (5%Alc.Vol.) van Brouwmeester Yves Benoit
    Een wit tarwebier met zurige prikken een tikje wilde gist. Kortom een Godendrankje







    EINDE DEEL 1









    11-09-2017 om 17:07 geschreven door William Roelens


    03-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge





    Bio bier en food happening 2017






    1000-tal bezoekers genoten van biobieren tussen de hoppe





    Op 27 augustus 2017 organiseerde Brouwerij De Plukker i.s.m. Toerisme Poperinge een eerste Biobierhappening.
    Dichter bij het belangrijkste ingrediënt van bier kon je immers niet komen.
    Letterlijk tussen de idyllische hopvelden genoten een kleine 1000 bezoekers van enkele geselecteerde biobieren. 






    Het Informatiebord Tournée Locale van brouwerij De Plukker.
    Deze borden gelegen op de fietsroute geven uitleg over de brouwerij, welke bieren er worden gebrouwen enz...








     



    Tussen de hopperanken door om zich naar het festival te begeven.
    Idyllischer kan niet!













    Stralend zomerweer, bloeiende hoppevelden en een vijftal biobrouwers die hun bieren presenteerden.
    Alle ingrediënten voor een fijne namiddag waren aanwezig op deze schitterende zondag.






    De bezoekers stapten letterlijk door het hopveld om het terrein van de happening te betreden.
    Terwijl de geur van rijpe hopbellen voor een heerlijk nazomers sfeertje zorgde, kon men genieten van de bieren van vijf biobrouwerijen en een biofoodstand.




    Net zoals De Plukker brouwen de vijf deelnemende brouwerijen biologische en artisanale bieren.
    Bij Sebastien Demanez van Brasserie Demanez uit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple.
    De kleine onafhankelijke brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier.
    Brasserie Brunehaut, uit Rongy vlakbij Doornik, had een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt.
    Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel.
    Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic.
    Uiteraard ontbrak ook het gamma van gastbrouwerij De Plukker niet op dit event. De prijzen voor een consumptie werden bewust vrij laag gehouden.










    Praatgrage Marc-Antoine de Mees van brasserie de Brunehaut was in zijn nopjes.
    Vanaf 2002 brouwde deze Waalse brouwerij hun eerste biobier









    St. Martin Blonde (7%).
    Goudgeel bier met een witte schuimkraag.
    Zoete neus met een kruidig tintje
    Evenwichtig bier met een zoete aanvang en een mooie nabitterheid.


    De brouwerij van Brunehaut heeft een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld,
    gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt (de boerderij van domaine de Graux).












    Gezellig degusteren in het hoppeveld.













    Hoppeboer Joris gaf met veel plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine.
    De bezoekers konden de vers geplukte hoppebellen meenemen naar huis.












    Hoppeboer Joris Cambi en bierkenner Bart Vermeulen belijken een homootje
    Dit is een hermafroditplant waar en vrouwelijke bellen en mannelijke zaadbloemen aan dezelfde plant hangen.
    Die mannelijk bloemen kunnen geen kwaad, want er wordt geen zaad in gevormd.
    Komt zeer uitzonderlijk voor.

     












    Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel.
    Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic.












    Een lekkere frisse lambic kon veel bezoekers bekoren.















    De hongerige bezoekers konden genieten van de lekkere biohapjes van Jozefien van Ooogst (www.ooogst.be).
    In haar caravan toverde ze smaakvolle, verse en locale ingrediënten om tot hartelijke lunches,
    verrassende snacks en feestelijke buffetten.













    In het tentje van Guido Vandermarliere kon je lijken naar een videofilm ‘Hoppebloed’
    en ook proeven van zijn zelfgemaakte hopthee!













    Deze twee jonge dames serveerden biobier van brouwerij De Hopperd uit Westmeerbeek.
    De kleine onafhankelijke brouwerij  produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier.













    De toeristische dienst van Poperinge stond er met een infostand.
    Via folders kon men alles weten over de komende Hopfestiviteiten!













    Bij Sebastien Demanez van Brasserie Demanez uit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple.












    La B.R.Triple (9,0%) met biologische hop uit de Elzas

    Donkerblond bier met romige witte schuimkraag
    Moutige neus - Tikje grassig
    Zoet karamel
    Fruitig
    Lichtbittere afdronk













    We proefden uiteraard een biertje van brouwerij De Plukker.

    Rookop (7%)
    Donkerbruin tot zwart bier
    met beige romige schuimkraag.

    Mooie moutige neus
    met lichtjes gebrande toetsen
    Muffig.

    moutig
    Gebrande toetsen.
    Heel diep een mooie hopbitterheid
    Drop toetsen komen soms boven piepen.
    Droge afdronk













    Met een ondergaande zon nemen we afscheid van dit prachtig Biofestival!
    Er is prake dat dit festival om de drie jaar zal ingericht worden telkens n.a.v de driejaarlijkse Hoppefeesten.

    Maar eerlijk?

    Voor mij mag het elk jaar! doorgaan

    Groeten

    William Roelens.







    03-09-2017 om 11:42 geschreven door William Roelens


    29-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij










    7de Proeverij van het
    West-Vlaams Bierproeversgenootschap



    20 juni  2017
    De Hofnar - Gullegem





    Deel 2




    BIEREN

    Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen.
    Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem
    Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi


    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.

    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
    Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op!
    We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.


    Tripel Westhoeker (7,8%Alc.Vol.)
    Brouwerij ‘De Plukker’ – Poperinge.




    Het bier bevat drie biologische hopsoorten: Pilgrim, Goldings en Cascade.
    Rondje Westhoek gebruikt dit bier om zijn gasten te verblijden tijdens een rondje in de Westhoek in een authentieke VW-bus.

    Wazig blond bier met witte schuimkraag.

    De neus is licht kruidig.
    Gistig.
    Zoetmoutig.
    Ietwat honing.

    De aanzet is zoet.
    Gistig.
    Fruitige toetsen.
    Het bier is goed in balans.
    Aangename hopbitterheid in de achtergrond
    Droge afdronk.
    Een lekker smakelijk bier, de Westhoek waardig!










    Smitteletha (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Basnina – Smetlede



    Wazig amberkleurig bier met een dikke romige gebroken witte schuimkop.

    Hoppig aroma
    Karamelmout met een tikje kruidigheid.

    De eerste slokjes zijn kruidig
    Zoet
    Moutig
    Grassig
    Volmondig
    Mooi in evenwicht.
    Een voortreffelijke hopbitterheid.
    Lichtdroge afdronk.
    Een heerlijke topper!











    That’s Miss Brown to You (6,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij Feniks – Heule




    De naam van dit bier is een ode aan de legendarische jazzzanger Billie Holiday en haar lied 'Miss Brown to You' (1935).
    Gedurende haar leven, vol met ontberingen volgde ze altijd haar droom. Ze was een icoon van jazzmuziek.


    Bruin bier met een gebroken witte romige schuimkraag.

    Gebrand aroma vertroeteld de neus
    Karamel
    Tikje chocolade

    Zoete aanvang
    Toetsen van warme alcohol
    Licht gebrande mout
    Karamel
    Chocolade
    Gedroogd fruit
    Perfect in evenwicht
    Zoete lange afdronk
    Heel lekker bruintje!











    ZBF Medewerkersbier 2017 (7,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij Broers – Wachtebeke

    Gebrouwen als bedanking voor de helpers op het Zythos Bierfestival 2017.

    Amberkleurig bier met witte schuimkraag.

    De neus is vrij hoppig.
    Tikje karamel.

    De aanzet is fruitig.
    Karamel.
    Moutige toetsen.
    Hoppige prikken In de achtergrond.
    Een mooie bitterheid.
    Het bier is mooi in balans.
    Lichtbittere afdronk.
    Lekker bier










    De Vos Tripel (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Verzet - Anzegem



    Wazig goudblond bier met een romige fijne schuimkraag.

    Toegankelijke bittere neus.
    Gistig.
    Aroma van venkel.

    Zoete aanzet.
    Moutig.
    Lekkere hopbitterheid.
    Ktuidig.
    Ook in de smaak vind men venkelprikken terug. 
    Goed in balans.
    Heel lekker verfrissend bier!










    Jurist (7,0%Alc.Vol.)
    Better Beer BrewersDe Oude Maalderij - Izegem




    Donkerblond bier met een volle witte schuimkraag.

    Kruidige neus van Kardemon.
    Zoet.
    Prikjes gember.
    Fruitige prikken.

    De eerste slokken zijn licht kruidig.
    Ook in de smaak vind men de kardemon terug.
    Prikken van denappel.
    Tijm.
    De afdronk smaakt naar zoethout die lang blijft hangen.
    Voor sommige zou het bier na een tijdje kunnen vervelen.
    Voor de liefhebbers van kruidige bieren.









    Hérétique (9,6%Alc.Vol.)
    Brouwerij Feniks – Heule



    De naam is ook een verwijzing naar de legendarische bieren die onze Master Brewer
    in het verleden voor Unibroue (Quebec) heeft gecreëerd.

     Donkerbruin bier met gebroken witte tot lichtbruine dikke schuimkraag.

    De neus ruikt naar Espresso.
    Toetsen van Picon Amer spelen met het aroma.

    De aanvang is zoet.
    Tikje chocolade.
    Karmel.
    Gebrande mout.
    Prikjes van zoethout.
    Warme alcoholtoets.
    Zoete afdronk.
    Een heerlijk zetelbier











    Een lekkere hongerstiller
    Een vers bereide quiche geserveerd met een fris slaatje.



    INFO :

    DE HOFNAR

    Koningin Fabiolastraat 26  -  8560 Gullegem
    T: + 32 478 13 54 38  - 
    info@hofnargullegem.be




    Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.




    Groeten
    William Roelens





    29-08-2017 om 10:15 geschreven door William Roelens


    22-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij













    7de Proeverij van het
    West-Vlaams Bierproeversgenootschap



    20 juni  2017
    De Hofnar - Gullegem





    Deel 1




    BIEREN

    Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen.
    Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem
    Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi


    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.

    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
    Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op!
    We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.









    Het genootschap.
    Vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens,
    Bernard Vandamme, Edwin Ghequire en Dominique Vanderstraeten.










    VIBB - Verry Import Belgian Beer (4,5%Alc.Vol.)
    Brasserie ‘Brunehaut’ - Rongy



    Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceerden dit bier dat volgens hen geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweerde het duo. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, de mout komt uit Wallonië!


    Blond heldergeel suikervrij bier met witte schuimkraag.

    De neus ruikt citrus.
    Een tikje honing komt naar boven.

    Tarwe in de smaak bij de eerste slok.
    Een lichte bitterheid.
    Het bier mist wel body.
    Nogal fletsjes.
    Hop is jammer genoeg ver te zoeken.
    Een veredelde limonade.












    Weihenstephaner Hefe Weissbier (5,4%Alc.Vol.)
    Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan – Freising (DL)




    Goud geel bier met een fijne schuimkraag

    Een fijn aroma van kruidnagel verwend onze neus.
    Licht zurig door de aanwezigheid van tarwe.
    Ook een beetje gist komt naar boven.

    De aanzet is verfrissend!
    Lichtzurige aangename smaak.
    Kruidig.
    Tikje pompelmoes.
    Banaan.
    Goed samengesteld en evenwichtig.
    Zacht malse afdronk.
    Lekkere dorstlesser.
    Nog altijd gebrouwen volgens Duitse brouwtradities










    Oude Geuze Vandervelden 135 years (6,5%Alc.Vol.)
    Oud Beersel – Beersel




    Een Oude Geuze gestoken van éénjarige lambiek gerijpt op 30 jaar oude foeders uit Toscane en driejarige lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel.

    Deze uitzonderlijke Oude Geuze heeft een uitgesproken toets van rode wijn rijpt is
    gebotteld op 37,5 cl flessen.

    Blond bier met romige schuimkraag die verdwijnt.

    Lichtzurige neus.
    Tikje leer.
    Groene appeltjes.

    Een middelmatig zure smaak.
    Dorstlessend.
    Fijne malse toetsen.
    Volledig in balans.
    Alle smaken vloeien ineen.
    Soms een vineus tintje.
    Zachte afdronk.
    Lichtzure nasmaak.
    Top !!!









    Blonde Tapuit (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij ‘De Plukker’ – Poperinge




    Gebrouwen voor het Groen van Morgen.

    Blond bier met witte fijne schuimkraag.

    Oogstaroma.
    Moutig Droog.
    Tikje Diacetyl

    Zoete aanzet.
    Gistig.
    Niet volledig uitgegist.
    Het bier was niet in balans.
    Lichte eigenaardige hopbitterheid.
    Zoet over de ganse lijn.
    Een totaal ander bier wat we van de Plukker gewoon zijn!

    Onlangs een nieuwe blonde tapuit gedegusteerd op een Biobijeenkomst
    En het resultaat was heel veel beter.
    Nog altijd zoet maar de hopbitterheid was in orde.
    Het bier was in balans!








    Belgian Coast IPA (5,5%Alc.Vol.)
    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx




    Helder amberkleurig bier met een fijne volle schuimkraag.

    Het aroma bied ons een hoppige neus
    Moutig en fruitig
    Tropisch fruit : Passievrucht, mango en citrus.

    De smaak is zoet met een lichte bitterheid
    Hoppige accenten.
    Moutig.
    Ook in de smaak fruitige prikken.
    Droge afdronk
    Een bitterheid blijft hangen in de mond.
    Lekker!











    Staminee (6,6%Alc.Vol.)
    Brouwerij ‘De Plukker’ – Poperinge





    Speciaal gebrouwen voor De Stokerij en de Multatuli in Gent.
    Vroeger nog gebrouwen door de Zennebrouwerij.

    Lichtbruin bier met een rode glans en een gebroken witte schuimkraag.

    De neus is karamelzoet.
    Moutig.
    Rozijntjes.

    Zoete aanvang.
    Moutzoet.
    Lichte bitterheid.
    Diep gedroogde vruchten.
    Chocolade, karamel.
    Tikje cacaopoeder.
    Aangename hopbitterheid.
    Zacht geroosterde smaken.
    Lekker allemans bruintje.









    Charleroi Experience (6,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Pay Noire – Marcinelle






    Blond bier met een romige dikke schuimkraag.

    Moutige neus.
    Gistig.

    De aanzet is mager.
    Geen fraicheur.
    Moutig.
    Koriander.
    Ook tikje ijzer in de smaak. 
    Het laatste bier van de fles begon na het uitschenken plots te schuimen.
    Mooie fles maar het bier is jammer genoeg een beetje ondermaats!









    Halleschelle (8,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij ‘De Leite’ – Ruddervoorde






    Van 2005 tot 2016 gebrouwen bij Alvinne voor Tielt - Pado team.
    Sinds april 2017 gebrouwen met een nieuw recept bij De Leite in Ruddervoorde.

    Wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.

    Licht zuurtje in de neus.
    Gistig.
    Granig.
    Lichtjes citrus.

    Zoete aanzet.
    Tijm.
    Citroen.
    Hopbitterheid Lijkt alsof het een lichte infectie heeft gekregen?
    Op de voorstelling was deze infectie nochtans niet aanwezig?









    AB BEER (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Eutropius – Menen





    Gebrouwen voor de Ancien Belgique (Brussel).
    Kruidig aperitiefbier met tijm en stadshoning uit Brussel op het dak van de rocktempel AB.

     

    Blond bier met een dikke witte schuimkraag.

    Zoete neus met honingtoetsen.
    Prikken van paprika en zongedroogde tomaten.

    De eerste slokken zijn zoet.
    Honing.
    Eucalyptus prikjes.
    Denappels.
    Tym.
    Kortom een verrassende kruidige smaak.
    Lichte hopbitterheid.
    Bier voor een deel van de bierliefhebbers!






    22-08-2017 om 09:14 geschreven door William Roelens


    16-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende









    Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende






    Na jaren van afwezigheid was ik eindelijk eens terug op het Pauluspleintje in Oostende.
    De Bierjutters hielden er zoals elk jaar hun Bierjutterij.
    Reeds de 22ste in rij!



    Met de gedachten aan het lied van de groep ‘Spring’ spoorden Annemie en ik naar de Koningin van de badsteden. We moesten wel een kleine marteling ondergaan omwille van een propvolle wagon met zingende kinderen. We hadden jammer genoeg de oorattributen niet bij waar Minister Joke voor pleit.

    Vooraleer we naar het festivalplein gingen (in Werchter noemen ze het een weide) trotseerden we de 27km/u Noord-Westenwind.
    Onze eerste stopplaats was het legendarisch biercafé ‘Botteltje’. Alvorens we plaatsnamen nam zaakvoerster Henriette ons mee naar het hotel Botteltje (vroeger Marion) net naast het café.
    Ze toonde ons met trots enkele van de 15 pas vernieuwde kamers. Ze hadden allen de naam van een welbepaalde brouwerij gekregen. Boven het bed kan je een prachtige foto zien van de brouwerij waar de kamer voor staat.
    De frigo’s in de kamers bevatten twee flesjes bier van de brouwerij.  Prachtige en stijlvolle logeermogelijkheden voor een verblijf in Oostende.
    We aten de bekende weekdieren van de Noordzee in combinatie met het huisbier Ostensche Strever. Een bier 8,0% Alc.Vol gebrouwen bij brouwerij Maenhout. Het bevat vier mout- en twee hopsoorten. Het recept is van zaakvoerder James Desimpelaere (41). Het etiket is van kunstenaar Siegfried Vynck.

    Via het omstreden kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze wandelden we langs de havengeul naar het legendarisch Paulus pleintje, bekend om zijn jaarlijkse Paulusfeesten.










    De opbouw is precies hetzelfde als de vorige jaren. Onder de schaduw van Sint-Petrus-en-Pauluskerk bevinden zich nog altijd enkele biertenten en banken die de tenten verbind met de aanpalende kleurrijke kroegen.
    De familiale sfeer die enkel bij de bierjutters te vinden is was ook weer aanwezig!









    De sympathieke Catherinne Minne van Brasserie de Bastogne (Vaux-sur-Sûre) schenkt mij
    een 'La Trouffette Belle d'été - 6%' uit.
    Een fruitig blondje met koriander in de neus.
    Aangenaam dorstlessend licht-zurig bier.








    Bij Bert Van Hecke van de BOM brouwerij uit Roeselare proefde ik de
    triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%).
    Bert is de eerste moutbakker ter wereld.
    Hij bakt zijn mout om zijn bieren een zo authentiek mogelijke smaak te geven!








    Triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%)
    Een helder donkerblond bier met aroma's van mout en hop.
    Pittig gerstenat met een opvallende moutsmaak.
    Hoppig, fruitig en mooi in balans.
    Voor dit bier zou Bert zijn inspiratie gezocht hebben in de Hip-Hop wereld.
    Het bier werd gebrouwen met echte 24-karaats goudmout en Bling Bling hoppen. 
    De 8,88% Alc zou een verwijzing zijn naar 888 het chinese geluksgetal voor driedubbel geluk.









    Belinda Eelbode (Toeristische gids voor de Leiestreek en de Westhoek) vertegenwoordigde
    brouwerij De Poes uit Tielt.
    De Poes is een blond biertje van 8,0%Alc?Vol.
    Fruitig en licht bitter. Een aangenaam bier licht gekruid die om een tweede vraagt!
    Het bier behaalde in 2016 een zilveren medaille op de World Beer Challenge.









    Niet aanwezig maar zijn bier wel was Rudy Vossen van de Bierboom uit Brugge.
    Ik proefde zijn Imperial Porter (10,6%Alc.Vol.).
    Donkerbruin tot bijna zwart bier met een heerlijke neus van chocolade en cacaopoeder.
    Vol van smaak en een tikje vanille en whyskey.
    Lekker brouwsel!





     




    De altijd goedlachse brouwer Bart Verdonck schenk voor mij een Dronkenput Tripel uit!
    Het bier is genoemd naar de natuurlijke toeristische attractie in Middelkerke.
    Dronken put is een betonnen waterreservoir dat door het opstuwende grondwater
    helemaal scheef kwam te staan.







    Dronkenput Tripel (8,5%Alc.Vol.) niet in het origineel scheef glas maar
    in een proefglaasje van de Bierjutterij.
    Donkerblond van kleur met een houtaroma.
    Het bier is er op vooruit gegaan en smaakt naar meer.
    Het heeft een twee maand rijpingsproces ondergaan.
    Vol van smaak een Tripel waardig! 







    Aangenaam proeven op het kleurrijk pleintje!









    Op de foto Kurt Decoene met zijn lieftallige echtgenote Angela Wang.
    Kurt runt samen met zijn partner Gino Vantieghem in Heule bij Kortrijk brouwerij De Feniks uit.
    Hij serveert mij een Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.)









    Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.)
    Donker tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag.
    De neus wordt verwend met heerlijke geroosterde toetsen van noten.
    Zoete smaak met bittere chocoladetoetsen.
    Koffie! Tikje alcoholwarmte. 
    Kortom een heel lekkere stout!







    Kapittel Wood Experiment (6%Alc.Vol.)
    Een experimenteel bier van Leroy Breweries-Van Eecke
    Een mengeling van Oud bruin en Pater.
    Beide bieren hebben elk op 5 verschillende vaten gelegen.
    Lichtzurige neus met een kersen aroma.
    Zoete aanzet met zurige prikken
    Tikje hout.
    Zoetzure afdronk.






    Ook de stamgasten van de aanpalende kroegen genieten mee.
    Hun bieren zijn wel verschillend met deze van de Bierjutterij!







    Brouwerij Het Anker werd vertegenwoordigd door de man die niet enkel vrouwen maar ook mannen op de Franse manier begroet! Dirk Van Damme met de eeuwige lach! Topvertegenwoordiger!











    Om af te sluiten proefde ik een Cuvee van de Keizer Whisky Infused (11,7% Alc.Vol.)
    Deze Indulgence brouwsels zijn exclusieve creaties van brouwerij 'Het Anker' uit Mechelen.
    De Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2015 werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky uit een selectie Ankervaten.
    Lekker bier met smaken van hout, vanille en whisky!








    Aan vrolijke dames niet te kort op deze 22ste bierjutterij! 





    Met de avond is het pleintje stillaan volgelopen!



    Het was weer leuk in Oostende.
    Enkele mensen ontmoet die we in jaren niet meer live hadden gezien!
    Dit en een goed glas bier + een hap gezonde zeelucht.

    Tja... We mogen niet meer zo lang wachten.

    Tot de 23ste Bierjutterij

    Groeten
    William & Annemie





    X

    16-07-2017 om 14:44 geschreven door William Roelens


    11-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek







    BROUWER SCHRIJFT MANAGEMENTBOEK

     




    Op de schitterende zomeravond van 3 juli heeft brouwer Luc Vermeersch – De Leite – zijn boek Ondernemen met hoge gisting/goesting [de kracht van mensen en waarden] gepresenteerd.
    Onder enorme publieke belangstelling introduceerde Patrick Mahieu, vriend en auteur poëet, ondernemer-brouwer en nu ook schrijver Luc Vermeersch als een bijzonder mens.
    Met wat quotes uit het boek kwam al snel de gedrevenheid van Vermeersch bovendrijven.

    De uitgave van 130 pagina’s valt uiteen in 5 leidende hoofdstukken met daarin Vermeersch’s achtergronden, visie en ideeën. Bijzonder daarbij is de ‘bierzijde’ van het verhaal.
    Dus telkens ruime aandacht hoe hij bier als leidraad in zijn leven plaatst en binnen zijn maatschappelijke carrière. Heel origineel!

     

     




    Luc Vermeersch & Patrick Mahieu


    Patrick Mahieu : directeur Woord kunstacademie Eeklo en zo veel meer























    Luc lijdt aan een gezonde vorm van ADHD – Altijd Dienstbaar Hartelijk en Dichtbij – en kent het bedrijfsleven als geen ander.
    Als CEO van o.a. Coca Cola Belgium weet hij als geen ander hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Collega ondernemer Barbara Torfs – ja die van die schoenen – onderstreepte de menselijkheid van Vermeersch binnen de zaken waaraan hij leiding geeft.
    Een man met een missie, vervuld van visie en leiderschap, met oog voor waarden en normen en als zowel ondernemer als mens authentiek.
    Kortom alles wat een mens nodig heeft om succesvol te zijn in het leven. Hartelijk en toch zakelijk. Een etiket dat perfect bij hem past aldus de vele aanwezigen.
    De spreker, Vermeersch incluis, waren het over één ding eens: de kracht van ondernemer en mens zijn ligt in het (prettig) samenwerken en samenzijn.

     

     













    Luc met Barbara Torfs

    Barbara Torfs momenteel directeur bij coachingbedrijf Herculean 




    Vanaf 1997 pakte Vermeersch het brouwen op, hoewel op zeer kleine schaal in porties van 30 liter per keer. Van het één kwam het ander en brouwerij De Leite werd via zijn brouwbroeders, zoals hij ze noemt, een blijvertje dat nu meer dan 5.000 liter brouwt. Creëren-Brouwen-Delen, zegt hij hierover. De bescheiden levensgenieter, nooit verlegen om een slogan of catchy hint, schijnt met geluk en plezier te strooien. Met nog één tip van de schrijver: Droom – Durf – Doe! Mijn advies: zeker eens lezen dat boek!








    Bert Demeyer en  Mathias Broeckaert



    Bert Demeyere is een creatieve bassist. Een mengelmoes van punk en funk en dus niet in één hoekje te ... nou ja ... drummen. 
    Mathias Broeckaert is een saxofonist. Jazzy, groovy en met een pyama van woody. Maar gelukkig niet op scène










    Aardig wat volk uit het bedrijfsleven op de voorstelling.










    Luc Vermeersch maar al te fier op zijn boek!
    Zijn eerste in een rij?





    Verslag : Ariël Meeusen
    Foto's en ondertittels William Roelens






    Ondernemen met hoge gisting/goesting

    Uitgeverij Bibliodroom

    ISBN : 
    9789492515124
    Prijs: 
    23,95





    11-07-2017 om 11:07 geschreven door William Roelens


    04-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45)











    Brew by Numbers Session 4
    (4,0% Alc.Vol.)
    Zennebrouwerij - Brussel







    Geel licht wazig bier met witte schuimkraag.

    Redelijk fruitig in de neus
    Citroenschil
    Tikje tarwe

    Moutig begin
    Toetsen van citrus
    Mooie verdeelde bitterheid
    Goed in balans.
    Droge afdronk met een citrussmaakje
    Weerom een licht fris biertje vol van karakter!
    TOP!










    Domesticus (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde







    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.

    Moutige neus
    Tikje fruitig

     Zoete start
    Moutige toetsen
    Gistig
    Nu en dan enkele kruidige prikken
    Tike perzik in de achtergrond
    Lichtzoetige afdronk
    Goed maar mist ietsje karakter!










    Excallibur I.P.A. (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Anders - Halen






    Goudblond bier met romige schuimkraag

    De neus wordt verwend met een hoppig aroma
    Citrus
    Fruitig
    Tikje mout

    Een frisse aanzet
    Hoppig en fruitig
    Citrus en mango
    Tussendoor een tikje mout.
    Karamel
    Mooi evenwicht tussen zoet en bitter
    Lekkere IPA









    Lienne Noire (5,5% Alc.Vol.)
    Brasserie de la Lienne -,Lierneux







    Donkerbruin gerstenat met beige romige schuimkraag


    Zoetig moka aroma
    Koffietoetsjes

    Zoete aanzet
    Chocolade
    lichtzoet
    Licht geroosterde prikjes
    Alles met een licht bittere achtergrond
    Zoete licht geroosterde afdronk.
    lekker! maar mocht ietsje meer power hebben!









    Suzanne Hedonis (5,0%Alc.Vol.)
    Hedonis Ambachtsbier – Asper
    Gebrouwen bij Brouwerij ‘t Verzet – Anzegem






    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Lichte kruiden in de neus.
    licht zuurtje
    Granig

    Licht zure aanzet
    Citrus
    Gematig kruidig in de achtergrond
    Koriander?
    Zacht en mals
    Evenwichtig
    Droog bittere afdronk
    Heerlijke Zomer verfrisser


    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten William






    04-07-2017 om 16:01 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!