De eerste slokken zijn zoet Moutig Karamel Licht kruidige toetsen Matige hopbitterheid Wat koriander nu en dan Lichtdroge afdronk met wat bitterheid. Geen topper maar een waardige doordrinker.
Wazig donker goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag.
Moutige neus Een boeket van kruiden Licht fruitig
De aanzet is moutig Zoete toetsen en een lichte bitterheid in de achtergrond Ook in de smaak treft men de aanwezigheid van kruiden. Zachte fruitige prikken van banaan Lichtbittere afdronk met een zachte kruidige nasmaak Lekker bier!
Gouden carolus Whisky infused (11,7% Alc.Vol.) Whisky Infused 2015 - Bath N°1 Brouwerij Het Anker– Mechelen
Donkerrood bier met een licht beige schuimkop.
De neus wordt verwend met heerlijke aromacoctail van Karamel Toffee Whiskynota’s Chocolade
De smaak begint zoet Donkerfruit komt boven Geroosterde mout Karamel Tikje hout Whisky toetsen Allemaal mooi gedoseerd Een mooie alcoholwarmte dwarrelt door de mond. TOPbier uit Mechelen!
Bloemige smaak Hoppige toetsen Grapfruit Mangoprikjes Perzik Droog met een redelijke hopbitterheid Een bier die mij erg bevalt!
Mike's organic Dark Mild (4,0% Alc.Vol.) Mike's Brewery- Taranaki, New Zealand
Bruin – Roodbruin bier met een matige schuimkraag
Zoet aroma Chocoladeprikjes
Zoet begin. Karamel toetsen Tikje chocolade Lichtjes groosterd Droge afdronk Goed in balans Lekker en niet te alcoholisch Nieuw-Zeelands bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit soms anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Terugblik op de Bier- & Hoppefeesten 2017 - Poperinge
Terugblik op deBier- &Hoppefeesten 2017 - Poperinge
Op het derde weekend van september stond het bier terug centraal in de Hoofdstad van het Goede Leven. Drie dagen lang waren er in Poperinge de Hoppefeesten.
Annemie en ik hebben dit jaar deze wervelende feesten terug van dichtbij mogen meemaken. Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec (een zusterstad van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet. Een heel leuke ervaring!
Met twee dagen 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 24ste Folkloristische Historische Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te behagen. De TV spots op radio, televisie en Multimedia hadden weerklank gevonden bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. Met duizenden waren ze dan ook naar de Hoppestad afgezakt.
Ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec
Stadsgids Luc Dequidt leidde de Tsjechische vrienden rond in en rond brouwerij De Plukker.
Op de officiële ontvangst in het Stadhuis hadden de vrienden uit Zatec bier en hoppe bij. Deze werden overhandigd door Zdeňka Hamousová (Burgemeester) en de Chmelobrana (bewakers van de hop) uit Zatec.
Lekker Westhoeks
Terwijl elders in het land de regen neerstroomde kon in Poperinge de driedaagse Hoppefeesten doorgaan onder een stralende blauwe hemel. Zaterdagnamiddag was er 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt. Er was een grote belangstelling van buiten- en binnenlandse toeristen om te proeven wat Poperinge en het Heuvelland te bieden hadden. Een twintigtal streekproducenten en enkele foodtrucs stelden hun producten voor. Het bier speelde er natuurlijk een hoofdrol. Een dertigtal bieren van verschillende brouwers, gebrouwen met Belgische hop was er te proeven. Radio Fresnel zorgde voor de nodige animatie.
Behoorlijk druk op de Grote Markt.
Bier tovert altijd een lach op de mensen hun gelaat
Op zaterdagavond was er de verkiezing van de Hopkoningin. 3500 uitzinnige mensen waren in de feesttent getuige van een nipte strijd onder de twee groepen van drie meisjes. Uiteindelijk werd om 00u00 na een ludiek optreden van Sergio door Ex Miss België Beauty, Brunhilde Verhenne, Laura Sambaer (20) van het team Aurora verkozen tot HOPkoningin 2017. Samen met haar twee eredames Manon Debacker (19) en Hanne Rouseré (18) mogen ze drie jaar lang Poperinge vertegenwoordigen op tal van activiteiten.
De kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré werden zondagmorgen in het ontmoetingscenter 'De Kouter' officieel aangesteld door Burgemeester Christof Dejaegher.
Hoppestoet
Meer dan 1300 figuranten, 85 groepen, 80 paarden ruiters en menners vertelden zondagnamiddag het verhaal van de Poperingse hop. Kleurrijk en afgewerkt tot in de puntjes vergastte de stad van het Goede leven de meer dan 30.000 bezoekers op een ongelooflijk spektakel. Bijna ononderbroken volgden de prachtige (niet gemotoriseerde) wagens en de mooi geklede groepen elkaar op. Diverse muziekkorpsen zorgden voor de nodige ambiance. Het hoogtepunt zat hem natuurlijk in de staart van de stoet. Eerst kwam de wagen met de voormalige Hopkoninginnen voorbij, gevolgd door de praalwagen met de kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames.
De stoet werd geopend door Popernicus. Hij is de mascotte van de Bier- en Hoppefeesten! Hij werd in 2011 ontworpen door ontwerpbureau Pigs in Space en kreeg via een wedstrijd zijn naam. Popernicus verwijst naar Poperinge en de astronoom Copernicus.
De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties. Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop. Ze voeren danspasjes uit op het lied 'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...) Te beluisteren op : https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc
Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar. Behandige keepermannen installeren een hopveld.
De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld. Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.
Het was het ‘Trio Aurora’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. Laura Sambaer is de nieuwe Hopkoningin 2017-2020.
Zij mag samen met haar twee eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad. Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge, heel wat applaus. Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal hebben we drie bieren gedegusteerd van één en dezelfde voorlopige bierfirma nl ‘’t Hoppegeluk’ uit Oudenaarde. Een mooiere Vlaamse naam voor een brouwerij kun je niet vinden!
Bart Herman is na het volgen van een cursus artisanaal bierbrouwer in Roeselare en van een uitgebreide brouwopleiding 'technicus fermentatieprocessen' bij ‘CVO Pant Rhei’ in Merelbeke een brouwinstallatie in elkaar beginnen steken en is zoals vele jonge brouwers in zijn garage aan het brouwen gegaan. Wim Iemants waarmee hij al jaren bevriend is werd al vlug door dezelfde microbe gebeten. Samen hebben ze in de garage heel wat bieren geproduceerd en geproefd. Doordat hun familie, vriendenkring en buren hun brouwsels konden smaken werd hoe langer hoe meer gevraagd om de bieren te kunnen kopen. Dus vonden beide vrienden dat het de hooste tijd was om de capaciteit van hun bier te verhogen. Ze gingen met hun recepten naar brouwers die een groter volume aankonden. Zo werd aangeklopt bijbrouwerij Eutropius(Menen) enbrouwerij Dannyuit Erpe-Mere. Tot hun grote verbazing was het eerste brouwsel (2000l) in nog geen twee maanden volledig uitverkocht. Er volgenden meerdere brouwsels en kort daarop ook meerdere bieren.
De neus ruikt een heerlijk aroma van fruit. Citrustoets Moutige prikken Gistig
Mooie aanzet Licht zoet met een bitter achtergrondje Volmondig en vlot drinkbaar ondanks de lage alcohol % Smakelijke bittere toetsen Licht zuurtje in de achtergrond door de spelt en tarwe. Droge afdronk met een bittere uitloop. Lekker vriendenbier!
Eigenlijk zijn ze begonnen vanuit een passie voor ambachtelijk gebrouwen bieren met gebruik van natuurlijke grondstoffen. Ze hebben zich vanaf het begin gericht op het maken van eigenzinnige recepten, waarin het maximaal benutten van de hop voor zowel aroma als smaak centraal staat. Daarbij maken ze voornamelijk gebruik van hoppen geteeld door Belgische hoppeboeren.
Er wordt in elk van hun drie recepten een behoorlijke hoeveelheid hop gebruikt. De bieren worden daarenboven nog ge-dryhopped om maximaal het aroma te kunnen proeven. Zij produceren enkel met natuurlijke grondstoffen, zonder toevoeging van additieven. Hun bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Echte natuurlijke bieren dus. De recepten worden steeds uitgewerkt en op punt gezet in hun eigen brouwinstallatie (nog steeds in de garage van Bart), de installatie kan je bekijken opwww.thoppegeluk.be
Moutig aroma Zoet Tikje zurig Ietsje vlakker van aroma dan bovenstaand bier
Moutig begin Granige prikken Volmondig en goed in balans Zoet in de achtergrond die overgaat naar een tamelijke bitterheid. Droge granige afdronk
De boomnimf
De naam 'Driope' is afkomstig uit de griekse mythologie.
Driope was een mooie jonge vrouw die op een dag met haar zoontje en haar zus, mooie bloesems aan het plukken was van een Lotus om daarvan een slingerkrans te maken. De boom was echter geen Lotus, maar 'Lotis', een dryade die verstopt was omdat iemand haar achtervolgde. En waar Driope de bloesems had geplukt stroomde nu bloed uit de takken. Lotis was kwaad, schreeuwde van pijn en woede en veranderde Driope in een boomnimf.
Vanaf die dag was haar eigen leven verbonden met dat van de boom die ze diende te beschermen. Vandaar dat ze als symbool kan gezien worden voor respect. Bron :http://thoppegeluk.be/
Wazig lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Gistig aroma Licht gebrande mout Alcoholwarmte (overheerst net iets te veel) Chocolade
De eerste slokken zijn alcoholtoetsen Gebrande mout Karamel Tikje chocolade Zoete achtergrond
Een lekker bier maar net ietsje te veel alcohol voor ons. Andere proevers gaan er geen probleem mee hebben!
Uiteraard is het hun ultieme droom om ooit de grotere volumes in een eigen installatie te kunnen brouwen.
Ondertussen vallen hun bieren hoe langer in de smaak en worden geschonken in heel wat horeca-zaken in de regio Oudenaarde & Zottegem. Ze bekijken nog naar verdere mogelijkheden op gebied van verdeling en distributie. Kwaliteit blijft voor 't Hoppegeluk centraal staan en hun Driope 8 Tripel werd geselecteerd als één van de bieren die geschonken werden tijdens de onlangs gehouden succesvolle Poperingse Hoppefeesten.
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom van het bier, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Ze noemen zich een ‘Gypsy Brewery’ (Zeg maar zigeunerbrouwers) omdat ze hun bieren zelf produceren in de ketels van een externe brouwerij. Hedonis Ambachtsbier(Asper) hadden hun Ouwen Duiker, Suzanne en Excuse me while I kiss my stout (drie toppers uit hun gamma) meegebracht naar Zwevegem. Ze maken deel uit van VZWGent Brouwt
Als u lekkere bieren wilde proeven en een leuke vriendelijke dame wilde ontmoeten dan moest u bij de stand vanBrouwerij Het Anker(Mechelen) zijn. Daar zit Wendy Descamps echtgenote van vertegenwoordiger Dirk Van Damme
Bij abdijbrouwerijBrasserie Val-Dieu(Aubel) kon men genieten van een klassieke Val-Dieu Tripel
Zytholoog Kurt Gunst tapt een Gulden Draak uit de mooie tapkranen van BrouwerijVan Steenberge(Ertvelde) Deze brouwerij uit het Meetjesland is al jaren een trouwe aanwezige in Zwevegem.
De brouwerij had hun Baptist Blond (5,2% Alc.Vol.) van 't vat mee. Het is een bier vernoemd naar Jan Baptist de Bruyne die in 1784 Brouwerij Van Steenberge oprichtte. Helder blond bier met witte schuimkraag. Licht bitter biertje mals en zacht. Moutig Tikje kruidig Een doordrinker (Geen pils want het bier is van hoge gisting) soweso.
Gespot op het Streekbierenfestival Zwevegem 2017. Elien Rosseel Deskundige Landbouw bij Stad Poperinge en Luc Dewulf (Dienst Landbouw en secretarisVZW HOP).
Aan de biertruck vanBrouwerij Lindemans(Vlezenbeek) proefden Geroen en ik hun Ginger Geuze (6%Alc.Vol.). Deze geuze is de derde in een rij van geuzes met een twist. De Geuze is gebaseerd op een mix van een 12 maanden oude lambic met eentwee tot drie jaar oude lambic, gefermenteerd op eik verrijkt met verse gember. Goudblond bier met een wit randje. Zurig met een tikje gember in de neus Ook de smaak is licht zurig tikje fruit Misschien een beetje plat maar al bij al een voortreffelijke geuze.
David Daenens en medewerker vanMum Beer (Oostnieuwkerke) schenken een Chrysantenbier uit
Mum Beer (6,5%Alc.Vol.) is het eerste bier op basis van chrysantenextract van het West-Vlaamse Gediflora, een innovatief veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in bolchrysant. Door Gediflora's passie voor chrysanten, ontwikkelden ze op basis van bloemblaadjes een rijkelijk bier. Het bier wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem) Donkerblond bier met een moutige aanzet Licht kruidig Volmondig met een lichte bitterheid in de achtergrond. Tikkeltje zoet Al bij al een voortreffelijke allemansvriend
Solo accordeonistMarino Punk, bekend van TV programma's zoals Afrit 9, Duizend Zonnen en Garnalen, Man bijt Hond enz..; maar vooral door zijn opvallende roze haarkam zorgde in de namiddag voor een aangename terrasjessfeer.
De mooie dames van BrouwerijOmer Vander Ghinste (Bellegem) bestelden de bieren van op hun originele biertruck.
Gedurende de twee dagen diverse optredens op het grote podium. 'No Limits' aan het werk
Burgemeester Marc Doutreluingne toost met vertegenwoordiger Vic Jaenen vanBrasserie Silly
Dames met bier en smartphones genieten van het goede leven!
Voor de eerste maal aanwezig Biologische bierenPol Warmenbol (Aartselaar)
In het voorjaar van 2014 begon Pol met bierbrouwen, eerst als hobbybrouwer, maar eind 2015 bracht hij zijn eerste eigen biobier op de markt. Anno 2016 is Warmenbol één van de twee biobrouwers van de provincie Antwerpen. Zijn bieren worden gebrouwen bijBrouwerij Den Hopperd (Westmeerbeek)
Voorzitter Yvan Devlaminck (of ook nog 'Yvan met de gebroken pols' genoemd) hield met een glas gerstenat in de linker hand alles nauwlettend in het oog en zag dat het goed was!
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017
Dat het internationale streekbierenfestival op 14 en 15 augustus in Zwevegem ondertussen een begrip is geworden in de brouwerijwereld en voor veel biertoeristen merkte je dit jaar weer aan de massale opkomst. Niet moeilijk want Yvan en zijn team hadden weer een resem brouwerijen uitgenodigd met maar liefst 16 nieuwkomers. En met een record van 192 streekbieren was het voor de bezoekers weer een gigantisch feest geworden. Ik kan alleen maar zeggen Hoed af voor dit groots evenement. Zoals elk jaar plaats ik herinneringsfoto's van dit gebeuren!
DEEL 1
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik begonnen aan stand 1. Sven De Paepe vertegenwoordigde de brouwerijen/Bierfirma's De Laatste Drinker, Beerbugsen Broers
We proefden er een hoppige Grasshopper van Beerbugs. Dit blonde bier (6%) wordt gebrouwen bij brouwerij Andersin Halen. Hoppig fruitig met citrushints en een eucalyptustoets in de mond Helemaal niet slecht, een fris begin!
We lieten ook onze smaakpapillen verwennen met een Summer Special (6,5%) van Brouwerij Broers. Donkerblond bier met romige witte schuimkraag Zoet, fruitig tikje mandarijn. Een goede start!
Altijd met een lach op het gezicht. Brouwer Bert Van Hecke van de B.O.M Brouwerij. Niet de ketels maken het bier maar wel de moutbakker is zijn leus!
Triporteur Kriek & Berry (5,8%) Donker rood bier met een fijne roze schuimrand. Zoet en fruitig. Hints van Bosbessen. Lichte bitterheid in de achtergrond. Fris in de mond. Kortom een lekker zomerbiertje!
Het team van bierfirma Bossuwé Brewing uit Kortrijk voor de eerste maal in Zwevegem. Hun bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij brouwerij Eutropius (Menen)
We proefden ern hun nieuw bier Bossuwé Pand.Aap (4,5%) Een romige witte schuimkraag op een wazig geel bier. Moutige neus Zoete aanzet, fruitige toetsen. Lichte hopbitterehied. Het bier degusteerdt vlot en is arm aan alcohol.
Ook Marc Doutreluingne Burgemeester van Zwevegem kan genieten van een goed glas gerstenat!
Een steeds lachende Tim Vandenberghe bedrijfsleider bij Circus Tico en eveneens Biersommelier en ontwerper van recepten voor de Circusbrouwerij presenteerde een nieuw testbrouwsel! Het heeft niet echt een volwaardige naam. Het was ook maar een kleine batch speciaal voor de bierfestivals.
Het is een neutrale tripel geworden van 8,0%Alc.Vol. moutig met een fruitige toets en een lichte bitterheid. De bieren van de circusbrouwerij worden nu gebrouwen bij The Brew Society in Heule.
Voor de eerste maal in Zwevegem stond Eric Bastiaen en echtgenote van Curieus Merelbeke met zijn Cuberdonbier
Curieuzeneuske (6,5% Alc.Vol.) Bordeauxkleurig bier met lichtrose schuimkraag. Zoete neus en de typische aroma van Cuberdons Ook de smaak is zoet, niet TE maar toch redelijk. Een lichte bitterheid komt naar boven. Toetsen van Framboos. Volmondige smaak en een zoete afdronk. Een verrassend bier die waarschijnlijk veel bijval zal hebben. Het wordt gebrouwen bij Contreras in Gavere.
Zonder woorden!!!
En hier zijn ze weer! Kartje Kilo. Ze presenteerden hun nieuwe act. Dtmaal waren ze Schlagerzangers Patrick en Geert. Ze palmden de mensen (vooral de dames) in met hun natuurlijke charme en charisma
Ook in de draadtrekkersgemeente brouwerij Enigma met hun bieren Tamera en Black Fuel. Het is een recente Bierfirma/brouwerij die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten. Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren.
Brewery Feniksuit Heule is ook een van de brouwerijen die voor de eerste maal in Zwevegem staan. Ze bestaan een jaar en brouwen uitzonderlijke lekkere bieren.
Ze stelden naast hun gewoon gamma twee whiskybieren voor aan de pers. Deze bieren werden door de brouwerij in Heule speciaal gebrouwen en opgedragen aan Patrick een overleden bestuurslid van het festival. De whiskybieren kregen de naam Mac InMemries.
Om deel 1 af te sluiten doe ik met een foto van de knappe super vriendelijke Gina Legein. Vertegenwoordigster voor brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. Ze schenkt uit De Brabandere Brewmaster’s Selection een Wild Funky (5%Alc.Vol.) van Brouwmeester Yves Benoit Een wit tarwebier met zurige prikken een tikje wilde gist. Kortom een Godendrankje
Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
Bio bier en food happening 2017
1000-tal bezoekers genoten van biobieren tussen de hoppe
Op 27 augustus 2017 organiseerde Brouwerij De Plukker i.s.m. Toerisme Poperinge een eerste Biobierhappening. Dichter bij het belangrijkste ingrediënt van bier kon je immers niet komen. Letterlijk tussen de idyllische hopvelden genoten een kleine 1000 bezoekers van enkele geselecteerde biobieren.
Het Informatiebord Tournée Locale vanbrouwerij De Plukker. Deze borden gelegen op de fietsroute geven uitleg over de brouwerij, welke bieren er worden gebrouwen enz...
Tussen de hopperanken door om zich naar het festival te begeven. Idyllischer kan niet!
Stralend zomerweer, bloeiende hoppevelden en een vijftal biobrouwers die hun bieren presenteerden. Alle ingrediënten voor een fijne namiddag waren aanwezig op deze schitterende zondag.
De bezoekers stapten letterlijk door het hopveld om het terrein van de happening te betreden. Terwijl de geur van rijpe hopbellen voor een heerlijk nazomers sfeertje zorgde, kon men genieten van de bieren van vijf biobrouwerijen en een biofoodstand.
Net zoals De Plukker brouwen de vijf deelnemende brouwerijen biologische en artisanale bieren. Bij Sebastien Demanez van Brasserie Demanez uit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple. De kleine onafhankelijke brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier. Brasserie Brunehaut, uit Rongy vlakbij Doornik, had een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt. Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic. Uiteraard ontbrak ook het gamma van gastbrouwerij De Plukker niet op dit event. De prijzen voor een consumptie werden bewust vrij laag gehouden.
Praatgrage Marc-Antoine de Mees van brasserie de Brunehautwas in zijn nopjes. Vanaf 2002 brouwde deze Waalse brouwerij hun eerste biobier
St. Martin Blonde (7%). Goudgeel bier met een witte schuimkraag. Zoete neus met een kruidig tintje Evenwichtig bier met een zoete aanvang en een mooie nabitterheid.
De brouwerij van Brunehaut heeft een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt(de boerderij van domaine de Graux).
Gezellig degusteren in het hoppeveld.
Hoppeboer Joris gaf met veel plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine. De bezoekers konden de vers geplukte hoppebellen meenemen naar huis.
Hoppeboer Joris Cambi en bierkenner Bart Vermeulen belijken een homootje Dit is een hermafroditplant waar en vrouwelijke bellen en mannelijke zaadbloemen aan dezelfde plant hangen. Die mannelijk bloemen kunnen geen kwaad, want er wordt geen zaad in gevormd. Komt zeer uitzonderlijk voor.
Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic.
Een lekkere frisse lambic kon veel bezoekers bekoren.
De hongerige bezoekers konden genieten van de lekkere biohapjes van Jozefien van Ooogst (www.ooogst.be). In haar caravan toverde ze smaakvolle, verse en locale ingrediënten om tot hartelijke lunches, verrassende snacks en feestelijke buffetten.
In het tentje van Guido Vandermarliere kon je lijken naar een videofilm ‘Hoppebloed’ en ook proeven van zijn zelfgemaakte hopthee!
Deze twee jonge dames serveerden biobier vanbrouwerij De Hopperduit Westmeerbeek. De kleine onafhankelijke brouwerij produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier.
Detoeristische dienstvan Poperinge stond er met een infostand. Via folders kon men alles weten over de komende Hopfestiviteiten!
Bij Sebastien Demanez vanBrasserie Demanezuit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple.
La B.R.Triple (9,0%) met biologische hop uit de Elzas
Rookop (7%) Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkraag.
Mooie moutige neus met lichtjes gebrande toetsen Muffig.
moutig Gebrande toetsen. Heel diep een mooie hopbitterheid Drop toetsen komen soms boven piepen. Droge afdronk
Met een ondergaande zon nemen we afscheid van dit prachtig Biofestival! Er is prake dat dit festival om de drie jaar zal ingericht worden telkens n.a.v de driejaarlijkse Hoppefeesten.
WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 2
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het bier bevat drie biologische hopsoorten: Pilgrim, Goldings en Cascade. Rondje Westhoek gebruikt dit bier om zijn gasten te verblijden tijdens een rondje in de Westhoek in een authentieke VW-bus.
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
De neus is licht kruidig. Gistig. Zoetmoutig. Ietwat honing.
De aanzet is zoet. Gistig. Fruitige toetsen. Het bier is goed in balans. Aangename hopbitterheid in de achtergrond Droge afdronk. Een lekker smakelijk bier, de Westhoek waardig!
Wazig amberkleurig bier met een dikke romige gebroken witte schuimkop.
Hoppig aroma Karamelmout met een tikje kruidigheid.
De eerste slokjes zijn kruidig Zoet Moutig Grassig Volmondig Mooi in evenwicht. Een voortreffelijke hopbitterheid. Lichtdroge afdronk. Een heerlijke topper!
De naam van dit bier is een ode aan de legendarische jazzzanger Billie Holiday en haar lied 'Miss Brown to You' (1935). Gedurende haar leven, vol met ontberingen volgde ze altijd haar droom. Ze was een icoon van jazzmuziek.
Bruin bier met een gebroken witte romige schuimkraag.
Gebrand aroma vertroeteld de neus Karamel Tikje chocolade
Zoete aanvang Toetsen van warme alcohol Licht gebrande mout Karamel Chocolade Gedroogd fruit Perfect in evenwicht Zoete lange afdronk Heel lekker bruintje!
Gebrouwen als bedanking voor de helpers op het Zythos Bierfestival 2017.
Amberkleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is vrij hoppig. Tikje karamel.
De aanzet is fruitig. Karamel. Moutige toetsen. Hoppige prikken In de achtergrond. Een mooie bitterheid. Het bier is mooi in balans. Lichtbittere afdronk. Lekker bier
Kruidige neus van Kardemon. Zoet. Prikjes gember. Fruitige prikken.
De eerste slokken zijn licht kruidig. Ook in de smaak vind men de kardemon terug. Prikken van denappel. Tijm. De afdronk smaakt naar zoethout die lang blijft hangen. Voor sommige zou het bier na een tijdje kunnen vervelen. Voor de liefhebbers van kruidige bieren.
WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 1
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het genootschap. Vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens, Bernard Vandamme, Edwin Ghequire en Dominique Vanderstraeten.
Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceerden dit bier dat volgens hen geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweerde het duo. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, de mout komt uit Wallonië!
Blond heldergeel suikervrij bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt citrus. Een tikje honing komt naar boven.
Tarwe in de smaak bij de eerste slok. Een lichte bitterheid. Het bier mist wel body. Nogal fletsjes. Hop is jammer genoeg ver te zoeken. Een veredelde limonade.
Een fijn aroma van kruidnagel verwend onze neus. Licht zurig door de aanwezigheid van tarwe. Ook een beetje gist komt naar boven.
De aanzet is verfrissend! Lichtzurige aangename smaak. Kruidig. Tikje pompelmoes. Banaan. Goed samengesteld en evenwichtig. Zacht malse afdronk. Lekkere dorstlesser. Nog altijd gebrouwen volgens Duitse brouwtradities
Oude Geuze Vandervelden 135 years (6,5%Alc.Vol.) Oud Beersel– Beersel
Een Oude Geuze gestoken van éénjarige lambiek gerijpt op 30 jaar oude foeders uit Toscane en driejarige lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel.
Deze uitzonderlijke Oude Geuze heeft een uitgesproken toets van rode wijn rijpt is gebotteld op 37,5 cl flessen.
Blond bier met romige schuimkraag die verdwijnt.
Lichtzurige neus. Tikje leer. Groene appeltjes.
Een middelmatig zure smaak. Dorstlessend. Fijne malse toetsen. Volledig in balans. Alle smaken vloeien ineen. Soms een vineus tintje. Zachte afdronk. Lichtzure nasmaak. Top !!!
Zoete aanzet. Gistig. Niet volledig uitgegist. Het bier was niet in balans. Lichte eigenaardige hopbitterheid. Zoet over de ganse lijn. Een totaal ander bier wat we van de Plukker gewoon zijn!
Onlangs een nieuwe blonde tapuit gedegusteerd op een Biobijeenkomst En het resultaat was heel veel beter. Nog altijd zoet maar de hopbitterheid was in orde. Het bier was in balans!
Helder amberkleurig bier met een fijne volle schuimkraag.
Het aroma bied ons een hoppige neus Moutig en fruitig Tropisch fruit : Passievrucht, mango en citrus.
De smaak is zoet met een lichte bitterheid Hoppige accenten. Moutig. Ook in de smaak fruitige prikken. Droge afdronk Een bitterheid blijft hangen in de mond. Lekker!
De aanzet is mager. Geen fraicheur. Moutig. Koriander. Ook tikje ijzer in de smaak. Het laatste bier van de fles begon na het uitschenken plots te schuimen. Mooie fles maar het bier is jammer genoeg een beetje ondermaats!
Van 2005 tot 2016 gebrouwen bij Alvinne voor Tielt - Pado team. Sinds april 2017 gebrouwen met een nieuw recept bij De Leite in Ruddervoorde.
Wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Licht zuurtje in de neus. Gistig. Granig. Lichtjes citrus.
Zoete aanzet. Tijm. Citroen. Hopbitterheid Lijkt alsof het een lichte infectie heeft gekregen? Op de voorstelling was deze infectie nochtans niet aanwezig?
Gebrouwen voor de Ancien Belgique (Brussel). Kruidig aperitiefbier met tijm en stadshoning uit Brussel op het dak van de rocktempel AB.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag.
Zoete neus met honingtoetsen. Prikken van paprika en zongedroogde tomaten.
De eerste slokken zijn zoet. Honing. Eucalyptus prikjes. Denappels. Tym. Kortom een verrassende kruidige smaak. Lichte hopbitterheid. Bier voor een deel van de bierliefhebbers!
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Na jaren van afwezigheid was ik eindelijk eens terug op het Pauluspleintje in Oostende. De Bierjutters hielden er zoals elk jaar hun Bierjutterij. Reeds de 22ste in rij!
Met de gedachten aan het lied van de groep ‘Spring’ spoorden Annemie en ik naar de Koningin van de badsteden. We moesten wel een kleine marteling ondergaan omwille van een propvolle wagon met zingende kinderen. We hadden jammer genoeg de oorattributen niet bij waar Minister Joke voor pleit.
Vooraleer we naar het festivalplein gingen (in Werchter noemen ze het een weide) trotseerden we de 27km/u Noord-Westenwind. Onze eerste stopplaats was het legendarisch biercafé ‘Botteltje’. Alvorens we plaatsnamen nam zaakvoerster Henriette ons mee naar het hotel Botteltje (vroeger Marion) net naast het café. Ze toonde ons met trots enkele van de 15 pas vernieuwde kamers. Ze hadden allen de naam van een welbepaalde brouwerij gekregen. Boven het bed kan je een prachtige foto zien van de brouwerij waar de kamer voor staat. De frigo’s in de kamers bevatten twee flesjes bier van de brouwerij. Prachtige en stijlvolle logeermogelijkheden voor een verblijf in Oostende. We aten de bekende weekdieren van de Noordzee in combinatie met het huisbier Ostensche Strever. Een bier 8,0% Alc.Vol gebrouwen bij brouwerij Maenhout. Het bevat vier mout- en twee hopsoorten. Het recept is van zaakvoerder James Desimpelaere (41). Het etiket is van kunstenaar Siegfried Vynck.
Via het omstreden kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze wandelden we langs de havengeul naar het legendarisch Paulus pleintje, bekend om zijn jaarlijkse Paulusfeesten.
De opbouw is precies hetzelfde als de vorige jaren. Onder de schaduw van Sint-Petrus-en-Pauluskerk bevinden zich nog altijd enkele biertenten en banken die de tenten verbind met de aanpalende kleurrijke kroegen. De familiale sfeer die enkel bij de bierjutters te vinden is was ook weer aanwezig!
De sympathieke Catherinne Minne van Brasserie de Bastogne (Vaux-sur-Sûre) schenkt mij een 'La Trouffette Belle d'été - 6%' uit. Een fruitig blondje met koriander in de neus. Aangenaam dorstlessend licht-zurig bier.
Bij Bert Van Hecke van de BOM brouwerij uit Roeselare proefde ik de triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%). Bert is de eerste moutbakker ter wereld. Hij bakt zijn mout om zijn bieren een zo authentiek mogelijke smaak te geven!
Triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%) Een helder donkerblond bier met aroma's van mout en hop. Pittig gerstenat met een opvallende moutsmaak. Hoppig, fruitig en mooi in balans. Voor dit bier zou Bert zijn inspiratie gezocht hebben in de Hip-Hop wereld. Het bier werd gebrouwen met echte 24-karaats goudmout en Bling Bling hoppen. De 8,88% Alc zou een verwijzing zijn naar 888 het chinese geluksgetal voor driedubbel geluk.
Belinda Eelbode (Toeristische gids voor de Leiestreek en de Westhoek) vertegenwoordigde brouwerij De Poes uit Tielt. De Poes is een blond biertje van 8,0%Alc?Vol. Fruitig en licht bitter. Een aangenaam bier licht gekruid die om een tweede vraagt! Het bier behaalde in 2016 een zilveren medaille op de World Beer Challenge.
Niet aanwezig maar zijn bier wel was Rudy Vossen van de Bierboom uit Brugge. Ik proefde zijn Imperial Porter (10,6%Alc.Vol.). Donkerbruin tot bijna zwart bier met een heerlijke neus van chocolade en cacaopoeder. Vol van smaak en een tikje vanille en whyskey. Lekker brouwsel!
De altijd goedlachse brouwer Bart Verdonck schenk voor mij een Dronkenput Tripel uit! Het bier is genoemd naar de natuurlijke toeristische attractie in Middelkerke. Dronken put is een betonnen waterreservoir dat door het opstuwende grondwater helemaal scheef kwam te staan.
Dronkenput Tripel (8,5%Alc.Vol.) niet in het origineel scheef glas maar in een proefglaasje van de Bierjutterij. Donkerblond van kleur met een houtaroma. Het bier is er op vooruit gegaan en smaakt naar meer. Het heeft een twee maand rijpingsproces ondergaan. Vol van smaak een Tripel waardig!
Aangenaam proeven op het kleurrijk pleintje!
Op de foto Kurt Decoene met zijn lieftallige echtgenote Angela Wang. Kurt runt samen met zijn partner Gino Vantieghem in Heule bij Kortrijk brouwerij De Feniks uit. Hij serveert mij een Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.)
Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.) Donker tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag. De neus wordt verwend met heerlijke geroosterde toetsen van noten. Zoete smaak met bittere chocoladetoetsen. Koffie! Tikje alcoholwarmte. Kortom een heel lekkere stout!
Kapittel Wood Experiment (6%Alc.Vol.) Een experimenteel bier van Leroy Breweries-Van Eecke Een mengeling van Oud bruin en Pater. Beide bieren hebben elk op 5 verschillende vaten gelegen. Lichtzurige neus met een kersen aroma. Zoete aanzet met zurige prikken Tikje hout. Zoetzure afdronk.
Ook de stamgasten van de aanpalende kroegen genieten mee. Hun bieren zijn wel verschillend met deze van de Bierjutterij!
Brouwerij Het Anker werd vertegenwoordigd door de man die niet enkel vrouwen maar ook mannen op de Franse manier begroet! Dirk Van Damme met de eeuwige lach! Topvertegenwoordiger!
Om af te sluiten proefde ik een Cuvee van de Keizer Whisky Infused (11,7% Alc.Vol.) Deze Indulgence brouwsels zijn exclusieve creaties van brouwerij 'Het Anker' uit Mechelen. De Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2015 werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky uit een selectie Ankervaten. Lekker bier met smaken van hout, vanille en whisky!
Aan vrolijke dames niet te kort op deze 22ste bierjutterij!
Met de avond is het pleintje stillaan volgelopen!
Het was weer leuk in Oostende. Enkele mensen ontmoet die we in jaren niet meer live hadden gezien! Dit en een goed glas bier + een hap gezonde zeelucht.
Op de schitterende zomeravond van 3 juli heeft brouwer Luc Vermeersch – De Leite – zijn boek Ondernemen met hoge gisting/goesting [de kracht van mensen en waarden] gepresenteerd. Onder enorme publieke belangstelling introduceerde Patrick Mahieu, vriend en auteur poëet, ondernemer-brouwer en nu ook schrijver Luc Vermeersch als een bijzonder mens. Met wat quotes uit het boek kwam al snel de gedrevenheid van Vermeersch bovendrijven.
De uitgave van 130 pagina’s valt uiteen in 5 leidende hoofdstukken met daarin Vermeersch’s achtergronden, visie en ideeën. Bijzonder daarbij is de ‘bierzijde’ van het verhaal. Dus telkens ruime aandacht hoe hij bier als leidraad in zijn leven plaatst en binnen zijn maatschappelijke carrière. Heel origineel!
Luc Vermeersch & Patrick Mahieu
Patrick Mahieu : directeur Woord kunstacademie Eeklo en zo veel meer
Luc lijdt aan een gezonde vorm van ADHD – Altijd Dienstbaar Hartelijk en Dichtbij – en kent het bedrijfsleven als geen ander. Als CEO van o.a. Coca Cola Belgium weet hij als geen ander hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Collega ondernemer Barbara Torfs – ja die van die schoenen – onderstreepte de menselijkheid van Vermeersch binnen de zaken waaraan hij leiding geeft. Een man met een missie, vervuld van visie en leiderschap, met oog voor waarden en normen en als zowel ondernemer als mens authentiek. Kortom alles wat een mens nodig heeft om succesvol te zijn in het leven. Hartelijk en toch zakelijk. Een etiket dat perfect bij hem past aldus de vele aanwezigen. De spreker, Vermeersch incluis, waren het over één ding eens: de kracht van ondernemer en mens zijn ligt in het (prettig) samenwerken en samenzijn.
Luc met Barbara Torfs
Barbara Torfs momenteel directeur bij coachingbedrijf Herculean
Vanaf 1997 pakte Vermeersch het brouwen op, hoewel op zeer kleineschaal in porties van 30 liter per keer. Van het één kwam het ander en brouwerij De Leite werd via zijn brouwbroeders, zoals hij ze noemt, een blijvertje dat nu meer dan 5.000 liter brouwt. Creëren-Brouwen-Delen, zegt hij hierover. De bescheiden levensgenieter, nooit verlegen om een slogan of catchy hint, schijnt met geluk en plezier te strooien. Met nog één tip van de schrijver: Droom – Durf – Doe! Mijn advies: zeker eens lezen dat boek!
Bert Demeyer en Mathias Broeckaert
Bert Demeyere is een creatieve bassist. Een mengelmoes van punk en funk en dus niet in één hoekje te ... nou ja ... drummen. Mathias Broeckaert is een saxofonist. Jazzy, groovy en met een pyama van woody. Maar gelukkig niet op scène
Aardig wat volk uit het bedrijfsleven op de voorstelling.
Luc Vermeersch maar al te fier op zijn boek! Zijn eerste in een rij?
Verslag : Ariël Meeusen Foto's en ondertittels William Roelens
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45)
Brew by Numbers Session 4(4,0% Alc.Vol.) Zennebrouwerij- Brussel
Geel licht wazig bier met witte schuimkraag.
Redelijk fruitig in de neus Citroenschil Tikje tarwe
Moutig begin Toetsen van citrus Mooie verdeelde bitterheid Goed in balans. Droge afdronk met een citrussmaakje Weerom een licht fris biertje vol van karakter! TOP!
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutige neus Tikje fruitig
Zoete start Moutige toetsen Gistig Nu en dan enkele kruidige prikken Tike perzik in de achtergrond Lichtzoetige afdronk Goed maar mist ietsje karakter!
Donkerbruin gerstenat met beige romige schuimkraag
Zoetig moka aroma Koffietoetsjes
Zoete aanzet Chocolade lichtzoet Licht geroosterde prikjes Alles met een licht bittere achtergrond Zoete licht geroosterde afdronk. lekker! maar mocht ietsje meer power hebben!
Licht zure aanzet Citrus Gematig kruidig in de achtergrond Koriander? Zacht en mals Evenwichtig Droog bittere afdronk Heerlijke Zomer verfrisser
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!