Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
27-09-2006
Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?
Een bier die ik nu zal voorstellen is "Bersalis" gebrouwen bij brouwerij Huyghe te Melle. Het recept is afkomstig van Gert Christiaens en Roland De Bus. Het bier Bersalis is zo bijzonder omdat de opbrengst van de verkoop, bestemd is om de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel weer te kunnen opstarten. "Bersalis" is in feite de oude latijnse naam voor Beersel. Lees alles op hun website:
Helder goudblond bier met een witte schuimkraag. Het aroma is moutig
De eerste smaak is moutzoet met daarna een iets wrange bitterheid. (kruiden bittreheid?) Ook lichte toetsen van metaal en alcohol. U proeft onmiddellijk dat we met een zware klepper te doen hebben. Op het eind een droog mondgevoel. Het is geen evenwichtig bier.
Het bier is niet meteen mijn smaak. Anderen zullen er anders over denken. En dat maakt het Belgisch bierlandschap zo uniek.
Jammer dat beide brouwers voor een zwaar alcoholisch bier gekozen hebben. Een lichter bier zou eerder welkom geweest zijn. Ondertussen heb ik vernomen dat ze waarschijnlijk de Lambikbrouwerij zullen kunnen opstarten in het begin van 2007. En dit is het belangrijkste. Weer kunnen genieten van een nieuwe oude geuze en kriek
Een klein festival met grote uitstraling - Sainte-Marie-Cappel
Zaterdag zijn we naar Sainte-Marie-Cappel de 9de editie van het "Festival International de la Bière Artisanale" gaan bijwonen. Dit kleine Franse dorpje aan de voet van de Casselberg (Mont de Cassel) juist boven Poperinge ontvangt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers.
De hoofdingang van het FIBA feest. Een echt gezellige bedoening.
Bier is het thema gedurende twee dagen. Het dorp is in feest. Naast het bierfestival die in de sporthal van het dorp doorgaat is er ook nog een wedstrijd voor amateur-brouwers ingericht door "Les Amis Du Bière". Ook diverse streekproducten zoals brood met bier bereid, kazen, verschillende soorten paddestoelen, potjesvleesch enz... kunt u op dit gezellige evenement aankopen. Ze bakken er zelfs nog frietjes met ajuin.
Dit jaar opvallend veel Belgische brouwers te zien tussen hun Franse collega's. Ze hebben blijkbaar de weg gevonden naar dit Noord Franse dorpje. Aanwezig : Van Eecke - Leroy, Slaapmutske, Verhaeghe (importeur uit Rijsel), Brasserie a Vapeur, De Ryck, Brugse Zot, Brasserie de Cazeau, St. Feuillien, La Wépionnaise.
Ook een eigenaardigheidje! Bij amateur-brouwer Olivier Duthoit van het "Institut Supérieur d'Aguculture" uit Rijsel, kon je het in de school gebrouwen biertje proeven en uw bevindingen op papier schrijven. Zelfs de naam mocht je verzinnen voor dit toch lekker fruitig biertje. Gebrouwen met Belgische gist.
Voor een fotoimpressie klikt op onderstaande foto.
Honingbierproeverij met HOP in het Bijenhof in Bissegem
Honing is een product waar niet veel aandacht meer voor is. We hebben immers allerlei andere zoetmiddelen gekregen in de laatste decennia, maar als enig zoetmiddel is het honderden jaren gebruikt en heeft het zijn waarde bewezen.
Vrijdagavond laatst hadden we een honingbier proeverij met HOP. Er stonden zes bieren op het programma. De bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes. Barbar en Barbar Winter Bok van Brasserie Lefebvre uit Quenast. Bière de Miel van Brasserie Dupont uit Tourpes, La Saint-Monon au Miel van Brasserie St. Monon uit Aubel, Bieken van Brouwerij Boelens uit Belsele en een primeur "Honingbier van het Bijenhof", een huisbier gebrouwen volgens de uitbater bij Brasserie Caulier uit Peruwelz. Het is enkel dit laatste bier dat ik hier gaat introduceren.
Het huisbier van het Bijenhof is enkel te verkrijgen in 75cl flessen.
Kleur : Wit Blond Licht wit schuim .
Aroma : honing overheerst hier duidelijk en drukt andere aroma's een beetje de kop in.. Een echte honinggeur prikkelt uw neus
Smaak : Tarwemout en honing die het bier zijn eigen smaak geeft. Bittere afdronk. Op het etiket vermeld dat het gebrouwen is met Haver, Rogge, Tarwe en mout.
Dit is duidelijk een echt honingbier. Er zit ook maar liefst 5 % honing in. Zij die de smaak van honing niet lusten zullen dit biertje geen tweede maal bestellen. Daartegenover zullen de liefhebbers dit een fantastisch bier vinden.
Een stil vermoeden doet me denken dat het basisbier van dit gerstenat "Blanche des Sources" is.
Voor veel bezoekers van mijn blog zal de naam "De Podge" onbekend in de oren klinken. Maar iedereen die het Belgisch streekbierwereldje van nabij volgt zal bij het horen van de naam een glimlach naar boven toveren.
Chris Pollard alias "De Podge"
De Podge, de Engelse bierliefhebber met zijn collectie kleurrijke hemden.
Chris Pollard (zo is zijn echte naam) staat nog meer bekend voor zijn talloze bierreizen die hij sinds 1994 van uit Engeland organiseert naar België met Engelse biertoeristen.
Hij is lid van CAMRA (Campagne for Real Ale, zeg maar het Engelse Zythos) en lid van verschillende Belgische bierverenigingen, dus ook van mijn eigen bierproeversvereniging HOP.
Ik had hem de dag voordien al tegengekomen met zijn 30 bierlovers op het Belgisch-Frans Bierfestival van Komen Waasten.Zondag laatst was hij samen met zijn groep te gast bij Alvinne.
De Podge samen met zijn Engelse biertoeristen. Rechts onder : Samen met Glenn Castelein één van de Alvinne brouwers.
Alvinne is een brouwerij die hem nauw aan het hart ligt want deze Picobrouwerij heeft een bier gebrouwen in opdracht van de Podge. "Podge Belgian Imperial Stout"
Podge Belgian Imperial Stout - 10,5 % Alc. Vol.
Nog één van de eerste brouwsels : Botteldatum : september 2005
Kleur : Donker - Zwart Beige romige schuimkraag.
Aroma : Donkere chocolade gebrande mout en geur van een oude port.
Hemelse smaken van warme alcohol. Oude port, pure zwarte chocolade een zoete aanvang en een heerlijk bitter einde Een lange intense afdronk Een hemels bier met een pracht aroma om langzaam te genieten. Bijhorende muziek bij het nuttigen van deze heerlijke stout : Diana Krall http://www.dianakrall.com/music.aspx Let op !! mets zijn 10,5 % alc. is het een gevaarlijk biertje.
Het verschil met de fles is volgens Davy Spiessens :
"Er is toch wel degelijk een verschil. Ik zou niet durven zeggen dat hij minder bitter smaakt, maar hij smaakt zeker 'frisser'. Die van de fles bevat meer zwavelcomponenten. Dit heeft vooral te maken met de nagisting die in de fles intenser is (8gr suiker per liter) dan op vat (4 gr) waardoor de fles dus meer tijd nodig heeft om tot evenwicht te komen. Het verschil tussen vat en fles is dus duidelijker als het bier jong is. Hoe ouder, hoe meer het op elkaar zal gaan lijken.
Als je de gist uit de fles ook in je glas giet zal het bier uiteraard wel een stuk bitterder smaken."
Ik versta nog altijd niet waarom we bier moesten drinken uit aarden potten?
Nochtanshet glas of liever het glasblazen is uitgevonden geweest rond 50 jaar voor Christus.
Meer bepaald in Syrië die deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. In die tijd waren over dit hele grote Romeinse rijk glasblazers aan het werk.
En toch dronken we in het Gallo Romeinse openlucht Museum van Malagne uit aarden potten. Ik denk dat ze bewust de glazen voor de niet bierproevers of Leffe drinkers achterhielden?
Zo konden we in feite het kleur van het bier moeilijk bepalen. Waarschijnlijk zal de smaak ook anders zijn in een aarden kom dan in een glas? Ik heb mommenteel geen Romeinse vrienden die het me kunnen uitleggen.
Links "La malagne Bière brune artisanale au mièl" en rechts "l'Arduinna Malagne"
La malagne Bière brune artisanale au mièl 7,5 % Alc. Vol. Brasserie St. Monon - Aubel http://www.saintmonon.be/
Fijn beige schuimkraag.
Zoete aroma's van honing, peperkoek
Smaak : een zoete aanhef Smaakt duidelijk honing en zoete mout. Een licht zure nasmaak. Hop en bitterheid ontbreken in dit biertje.
Aroma van mout De geur is zoals de geur van het maïschen in een brouwzaal. Ook lichte fruitaroma's naar het einde wordt het bier een beetje plakkerig ook geen bitterheid en hop te proeven. Bij dit biertje zou spelt gebruikt worden.
Twee moutige bieren die de bezoekers van dit Openluchtmuseum wel zullen lusten. Door dat het bier in een aarden kom geschonken wordt verhoogd alleen maar de pret. Maar ik drink liever mijn bier uit een glas. Het gaat waarschijlijk om twee etiketbieren van Saint-Monon. Maar ik ken de bieren niet zo goed om duidelijkheid te verschaffen.
Dit openluchtmuseum is nog niet helemaal klaar. Het is wel voor mensen die van archeologie houden. Als het wil toeristen lokken gaat het toch werk moeten maken om de informatie die op het terrein verspreid is ook in andere talen te laten vertalen dan het Frans alleen zo dat het ietsje duidelijker wordt voor iedere bezoeker. Het beste is de site best te ontdekken wanneer er randanimatie te beleven valt. De data zijn vermeld in de plaatselijke folder of op de website
Op de archeologische overblijfselen van een van de grootste villa's van Noord-Gallië, kunt u in Malagne het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen ontdekken.
Ook de laatste molenaar Jean-Baptiste Soete was in Komen-Waasten. Niet als persoon maar als een streekbier. Een biertje gebrouwen als eer aan de laatste Molenaar van Soete's molen te Komen-Ten Brielen. Niet verwarren met "Soetens Molen" in Kortrijk Vroeger werd het bier gebrouwen door brouwerij Riva, nu door Brasserie Lefebvre - Quenast.
Een zoete aanhef de smaak van karamelmout toetsjes van honing? Een lichte bitterheid. Het is waarschijnlijk een etiketbier. Ik denk van Barbar door de honingtoetsen Het is een evenwichtig bier goed in balans maar voor mij toch ietsje te zoet.
Jean-Baptiste flesjes en glazen te koop in in een kratje
Nieuw! Fruitsapje met alcohol - Grisette Country Cool
John Denver heeft het over zijn Counrtry Roads St. Feuillien over Country Cool.
Op het festival van Franco-Belge de la Bière in Komen was dit nieuw snoepje te proeven en te verkrijgen.
Gebrouwen op basis van mout en tarwe is "Grisette Country Cool" een licht bier, zacht en fris van toon, subtiel qua aroma. In harmonie de volle fruitsmaken van ons platteland bindend, openbaart deze nectar zich als onvergelijkelijk flatterend en heerlijk. zo kun je de omschrijving lezen op de website van St. Feuillien. http://www.st-feuillien.com/
Grisette Country Cool in het mooie nieuwe proefglaasje van het Festival
Grisette Country Cool 3,5 % Alc.Vol.
Wazig en Amber van kleur met een fijne schuimkraag.
Het eerste aroma is een beetje muffig Daarna overwegend appelen
Het is een fruitmandje geworden van banaan, appelen en pruimen. Mierzoet. Het smaakt als een appelsapje die we soms aan ons kleinkind geven maar dan met 3,5% Alc. Het is nu niet mijn smaak, maar net als hun (voor mij veel betere) "Grisette Fruits des bois" waar ge nog een Hoppeprik kunt smaken zal dit vele zoetemonden en suikerbekken aanspreken.
In de Zytholoog nr.14 staan er een 120 Belgische fruitbieren opgesomd. Wel dit is nr 121. Let op de lijst is nog lang niet volledig volgens Casimir Elsen schrijver van het artikel!
Het levert wel een nieuw bierviltje op! En dat spreekt mij wel aan.
Een Chimay Tripel tussen de vrachtwagens van Romedenne.
Daar we gelogeerd waren in Vodelée was Romedenne niet zo veraf. Zeg maar het dorpje naast het onze. Romedenne is gelegen in de vallei van de Hermeton. Het is een hooggelegen dorp die uitkijkt over de Naamse Fagne.
Een vrij rustig dorpje die al drie jaar na mekaar opgeschrikt wordt door de feesten rondom het Gambrinus Drivers Museum. Volgend jaar op 7 en 8 juli 2007 wordt het de vierde editie. en de 10de verjaardag van het museum. http://www.gambrinus-drivers-museum.be/
Deze bierwagen van de Antwerpse brouwerij De Koninck kijkt uit op de Naamse Fagne
Ingang van het museum. Wanneer je binnen gaat moeten je ogen even wennen aan de duisternis.
Maar dan volstrekt zich een wondere wereld van biervrachtwagens. Boven de toog hangt er een heuse bierwagen
Het is het enige museum dat gewijd is aan brouwerijvrachtwagens. Het museum is gevestigd in een oude mouterij-brouwerij-hoeve van de 19de eeuw Het museum telt een 20 vrachtwagens en 50 thematische vitrines.
Gezellig keuvelen onder een vrachtwagen met een lekker streekbiertje ! Moet kunnen.
De tafels zijn wel van een Frans biermerk.. maar er staat een bierwagen op en dit is het voornaamste.
Chimay Tripel van 't vat - 8 %Alc.Vol. Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forges-Lez-Chimay http://www.chimay.be/
Wat kan een trappist toch mooi zijn! zelfs in een vrachtwagenmuseum
Goudblond bier met stevige witte schuimkraag. die nogal snel wegdijmsterde Het bier was nogal te koud getapt.
De eerste aroma's waren bijna reukloos.
Na een tijdje het glas met de handen opgewarmd te hebben kwamen de eerste zoete aroma's de neus strelen. Hoppig en fruitig (druiven)
De smaak van fruit treed u tegemoet. Ook hoppetoetsen zijn te bespeuren. Ook een beetje mout waar te nemen Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid. Een uitstekend bier waar de bitterheid blijft hangen.
Oud en nieuw Blond en Donker Maar alle twee de perfectie in het Belgisch bierlandschap !! Bedankt Voske voor het niet beven bij de opname!
Kijk, dat vroeg ik me ook af en nam een fles mee uit het schap van Delhaize. Ik weet het er staan andere bieren met meer klinkende namen dan "Florival Blond" want zo heet het bier in het echt. Maar ik had er al zo vaak langs gelopen dat ik uiteindelijk besloot om er toch eentje mee te nemen. Het is een niet erkend abdijbier gebrouwen bij brouwerij "Affligem" in Opwijk.
In de abdij zouden er Cisterciënzer zusters geleefd hebben. De abdij zou zich in de nabijheid van Archenne nabij Waver (Waals Brabant) bevonden hebben.
De aroma's komen je neus tegemoet. Zeer aromatische mout aroma ook fruitige toetsen
De smaak is overwegend zoet en licht fruitig. Een heel klein beetje smaak van peper en licht hoppig. Een afgewerkt product. Een perfect commercieel biertje.
Een karakterbier? Ik denk het niet
Geef mij maar lievr het "Patersvat" van Affligem.
Florival = een etiketbier van Affligem Blond speciaal gebrouwen voor de winkelketen Delhaize
Cuvée St. Hadelin proeven bij een sprookjeskasteel.
De smaak ven één en hetzelfde bier kan verschillen naargelang de plaats waar je het consumeert.
Neem nu een biertje als De Koninck (Antwerps Bolletje).Dit bier smaakt veel lekkerder als u dat verbruikt op een terras ergens in Antwerpen of dat u dat thuis drinkt.Het is maar een gedacht maar toch is het zo. Ook het gezelschap waarin je vertoeft kan het bier aangenamer doen smaken.
Ik was ditmaal alleen met Voske (ook een aangenaam gezelschap) maar de plaats waar we een "Cuvée St. Hadelin" proefden was effenaf prachtig. Dit bier smaakte dan ook uitzonderlijk lekker!
het Kasteel van Vêves . Ik weet niet of velen onder u dit sprookjeskasteel zullen kennen. Dit zou normaal zijn volgens een tekstje op Internet.U bent er welkom, maar de eigenaars - de zesentwintigste generatie van dezelfde familie - voeren niet veel reclame omdat ze niet willen dat het kasteel overrompeld wordt. Dit mooie slot ligt trouwens in België niet ver van Dinant.
De weg naar het prachtige Sprookjeskasteel
Vêves is het meest kenmerkende voorbeeld van veertiende-eeuwse militaire architectuur in ons land. Het vijfhoekige sprookjeskasteel is op een rots gebouwd en heeft ronde hoektorens die doen denken aan de tijd toen we voor onze St. Niklaas een houten kasteel kregen met soldaatjes. Een bezoek loont zeker de moeite. Naast vreemde curiosa als een wijnfles uit de achttiende eeuw, worden schitterend meubilair en huisraad uit diverse periodes tentoongesteld.
Speciaal voor de vrouwelijke bloggers enkele foto's van het interieur
Cuvée St. Hadelin 6,3 % Alc. Vol Brasserie Du Bocq - Purnode http://www.bocq.be/
Nee, u bent niet dronken! Het is het glas dat scheef staat!
Blond bier met een witte romige schuimkraag.
Fijne pareling
Hop en moutgeuren Ook gistprikkels
Een zoete aanhef door de gekozen moutsoort Licht fruitige smaakpiekjes.
Ook toetsjes van Citrus waarneembaar Een lichte bitterheid in de achtergrond en afdronk.
Een heerlijke dorstlesser van Brasserie Du Bocq.
Het is wel een etiketbiertje van St. Benoit. Het wordt gebrouwen voor het dorp Celles. Een van de mooiste dorpen van Wallonië, met een kerk in Romaanse kunst.
Op Open Monumentendag 2006 hebben we ditmaal geen brouwerij bezocht. Nee, we hebben ons in het spoor van de Keteniers gewaagd. De Keteniers zijn de behoeders van de hop. Zij voerden zondag samen met andere verenigingen een Open monumentenstrijd. Hun doel is, het redden van de hopcultuur. Het bewaren van de hommelketen. En omdat HOP één van de belangrijkste ingrediënten van bier isvonden wij als Zythologen het maar normaal om deze vereniging te steunen. Daarbij het was lekker warm weer en de fijne geur van HOP opsnuiven is een van de heerlijkheden die ge niet aan uw neus mag laten voorbijgaan
De Open Monumentendag van de Keteniers was op drie plaatsen in de hoppestreek rond Poperinge.
Een eerste bestemming was het vakantiehotel dHommelbelle.Daar kon je samen met eigenaar Guido Vanexem een begeleidende wandeling maken door een Hoppeveld.
Een gezellige hoppesfeer op het erf van d'Hommelbelle
Op de accordeon Vilbert (geen typfout!) Vanrentegem Samen met nonkel Henri de rijkste van Poperinge! Niet alleen .... maar samen de rijkste!!! HOP overal HOP.
U kon ook in de hopasten terecht waar een beperkte tentoonstelling liep over de geschiedenis van de Hoppeteelt.
Bertin Demeire Hopkenner bij uitstek verschafte maar al te graag enige uitleg. Hij is gids in het Hoppemuseum en auteur van zeven x Hop
Ook Annemie Declerck secretaresse bij "De Keteniers" was druk in de weer om de bezoekers van uitleg te voorzien. Er waren ook twee boeken te verkrijgen Reynold Scot en de Poperingse hoppeteelt De kroniek van de Poperingse hoppeteelt - 1850 - 1868 http://www.deketeniers.be/
Als bierproever kun je er niet omheen. Een mooie dag vol hoppegeuren vraagt om een heerlijk bitter hommelbiertje.
Er was ook nog een tentoonstelling te bwonderen van Luc Ameel Schilderijen over Hoppevelden.
De volgende stop was bij hopboer Johan Derycke in Watou Een modern hopbedrijf in werking. Hier kon je de moderne Pluktechniek bekijken
De hoppevelden van Johan Derycke
De moderne hoppepluk
De hop wordt binnen gehaald
De Hopbloemen worden machinaal verwijderd van de ranken.
Hopboer Johan Derijcke verschaft ons uitleg hoe alles juist in zijn werk gaat. Dit jaar zou door het slechte weer 1/3 minder opbrengst zijn. Ook de bellen zijn iets kleiner.
Natuurlijk kon het Poperings Hommelbier niet ontbreken. Hommel is het Poperings dialect voor HOP.
Een heerlijk goudblond biertje van 7,5 % Alc.Vol. Met witte schuimkraag.
Hoppige aroma's een zeer lekkere hopbitterheid. Een zeer verfrissend biertje Het bier uit de fles was bitterder dan van het vat. Het is een biertje dat geen constante heeft. het ene brouwsel bij het ander verschilt. En dit is juist de charme van dit Biertje van brouwerij Van Eecke. http://hommel3.tripod.com/
De derde en laatste stop was bij Wally's Farm Het Las Vegas tussen de Hoppevelden. (ik kom er later nog op terug) Hier was er een echt "Plukfeest" aan de gang. Ieder bezoeker kon als "vreemde plokker" zijn beste handje bijdragen. hieronder enkele beelden die duidelijk maken hoe het vroeger er aan toeging.
Het Plukfeest. Mooi en levensecht in beeld gebracht door ervaren plukkers.
Twee "Vreemde Plokkers" - Voske (HOP) en Bianca (Oostendse Bierjutters)
Het bier werd recht gezet in de hoppemand
Je kon ook een tentoonstelling bekijken over de evolutie van de hopasten door de eeuwen heen en een gerestaureerde ast uit de jaren '20 bezoeken.
Guido Vandermarliere die zijn sporen in de hopgeschiedenis al verdiend heeft verzorgde de rondleiding.
In 'n oedn tied dèj olleman mèj an 'n ommelpluk - die nog manueel was. Da wos zwoar werk - sertoe at 't rènde, want toe laagn jen an opn va de rank'n. Om d'ambiance d'r in 't oen, zoengn de mensje liedjes. D'r bestoa zefs e hiël Hoppelied. Dit is 't 1e refring: Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Om onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar 't geluk Naar 't land van Poperinge En van den hommelpluk
Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe
De Abdij van Floreffe werd gesticht in 1121 en overheerst, hoog gelegen, het dorp. Het grote complex rond een Frans ingerichte binnenhof (stijl Lodewijk XIV), werd tot aan de Franse Revolutie bewoond door paters van de Orde der Premonstratenzers. Zij geeft sinds 1819onderdak aan een belangrijk diocesaan college. Aan de grote middelbare school is een internaat verbonden dat is ondergebracht in een moderne nieuwbouw aan de zuidkant van het complex. Bij de watermolen-brouwerij aan de voet van het complex is een herberg die met lokale producten als het Bière de Floreffe, kaas, gerookte worst en abdijbrood, een trekpleister voor toeristen is.
Van boven op de abdij heb je een mooi uitzicht op de Samber.
In de watermolenbrouwerij genieten we van een heerlijke Floreffe Prima Melior
Floreffe Prima Melior (ook wel Floreffe Meilleure genoemd) is gekozen door de paters van de Abdij zelf.en geldt voor het donkerste en zwaarste bier van het gamma Floreffe bieren.
Het kleur is donker bruin, bijna zwart. Fijne mooie beige romige schuimkraag. Wandklevend.
Aroma's van Chocolade, oude port en zoethout
De eerste smaken zijn die van gebrande mout zoet met bittere natoetsen zoethout - het oude snoepje "roodhoofd" Ook een lichte smaak van alcohol kortom een heerlijk abdijbier die warmte uitstraalt
Brouwerij Druïde VOF is een bierfirma die haar bieren laat brouwen bij De Proefbrouwerij. Vroeger was het bij brouwerij De Graal. De recepten komen van de drie vrienden Hendrik, Pascal en Pieter die samen brouwerij Druïde vormen.
'n Overleieneire Blond is in feite Druïde Blond die nog werd gebrouwen bij brouwerij De Graal.
'n Overleieneire 6,5 % Alc. Vol. of Druïde Blond van vroeger Brouwerij Druïde VOF www.druide.be
Brouwerij De Graal - Brakel
Blond bier met een witte stevige schuimkraag.
De aroma's zijn zeer hoppig
De smaak is hoppig en bitter Een harde bitterheid. De Druïde blond die momenteel gebrouwen wordt bij de Proefbrouwerij is misschien completer. Ietsje zachter en evenwichtiger dan dit bier. Het is ook fruitiger en malser.
Alles heeft te maken met de hardheid van het water..
Eerlijk gezegd, ik verkies deze van De Graal boven de Druïde blond van de Proefbrouwerij. Het zijn allebei smakelijke bieren maar deze heeft volgens mij ietsje meer karakter.
Café De Torre, rechtover het pittoreske tramstationnetje van De Haan. is een van de oudste belle époquevilla's van de Belgische kust. Het is er de ontmoetingsplaats voor al wie kan genieten van "alle goeie dingen in het leven". Een prachtige stijlvol interieur, een trendy sfeer. Rustig overdag, gezellige ambiance 's avonds. De twee terrassen (volop zon) zijn uitnodigend voor een lekker streekbiertje
De ingang via de memlinglaan.
Het stijlvolle interieur.
Het gezellige terras met zicht op de oude tramhalte
De oude tramhalte
Een lekkere vegetarische spaghetti uit de keuken van De Torre. Slechts 4 flexi points bij de Weight Watchers !!!
Amberkleurig biertje met stevige witte schuimkraag.
Het heeft een moutig aroma.
De eerste slok is zoet. Mout zoet. Heel diep lichte zurige toetsjes waarneembaar - Tarwemout. Overwegend zoet. Weinig hoppe te bespeuren. Op het eind een zeer zeer lichte bitterheid. Vloeit uit.
Het is een licht verteerbaar biertje zoals op het etiket vermeld staat. Voor mij iets te zoetig maar voor de vele Toeristen die De Haan aandoen zal het zeker in de smaak vallen.
Als je een Trammelant drinkt steun je ook nog een goed doel, want tien procent van de opbrengst schenken Bieren Den Haene aan het Zeepreventorium.
Trammelant is ook een Belle Epoquefeest in de typische villawijk van De Haan-centrum rond het unieke honderdjarige tramhuisje, met als hoogtepunten taferelen uit het leven van de Belle-Epoque. Dit feest vind telkens plaats op de eerste zaterdag van augustus http://www.dehaan.be/toer_feesten_topmanifest.htm
La Cré Tonnerre van 't vat - Delirium Café - Brussel.
"bewustzijnsverlaging veroorzaakt door een organisch defect, vaak gepaard gaand met het optreden van wanen of hallucinaties" Dit is een Delirium. De kans zit er dik in dat u dit zou kunnen voorhebben als u één honderdste drinkt van wat ze hieronder in huis hebben.
In een 18de eeuwse kelder, in het hart van de "Vrije Gemeente" : het "Ilot Sacré" en op amper 100 meter verwijderd van de Brusselse Grote Markt ligt het "Delirium Café".
De Delirium trap. Een mens zou er duizelig van worden
Een décor vol oude geëmailleerde reclameborden, affiches van weleer en kleurrijke lichtreclames dompelen u onder in een wereld van bieren en jenevers.
De grote houten vaten nodigen u uit tot het degusteren van onze verschillende dranken : Belgische en buitenlandsse bieren, op fles of van het vat. Oude jenevers, vruchtenjenevers of zelfs met chocoladesmaak. Er is ook een ruime keuze aan whisky's, vodka's, tequila's enz..., genoeg om u van roze olifantjes te laten dromen en u mee te voeren in de aangename, zachte roes van het "Delirium Café". (tekst website Delirium Café)
U ogen moeten wel even wennen bij het betreden van de kelder. Dan pas ziet ge hoe ongelooflijk mooi alles is.
Goudblond biertje getapt van 't vat met een geringe witte schuimkraag. (misschien iets te koud)
Zeer kruidig aroma's (uitgedroogde laurier?) dit komt door de toevoeging van Rhum in het bier. Geen storende aroma's integendeel.
De smaak is ook zeer apart Kruidig en fruitige parfum De rhum is niet overvloedig aanwezig zo is het bier zeer aangenaam om te drinken Op het eind een iets zurige nasmaak.
Kortom een aangenaam biertje met een apart karakter Niet overdreven geparfumeerd
Vroeger werd het bier gebrouwen door Mortal Beers Het wordt genoemd naar een Franstalige Folkgroep http://www.cretonnerre.be/.
Ook mijn eigen biertje "n'Maurootje" is te verkrijgen in dit café. mooi geserveerd en op de juiste temperatuur. en... niet lang moeten wachten...
Ee nieuwe biernaam is ontstaan in Beveren Leie (bij Waregem). Alvinne Blond 6,5 % alc. kreeg van het feestcomité van Beveren Leie de naam "Beversche Leye" mee. Het is dus een etiketbiertje. Picobrouwerij Alvinne informeert de klant eerlijk over de afkomst van het bier en zet de naam van het moederbier op het etiket. Het bier werd gebrouwen ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis in Beveren Leie. Er werden slechts 600 flesjes van 33cl afgevuld en van een etiket voorzien.
Het feestcomité van Beveren Leie (foto geplaatst met toelating van Persfotograaf Johan Ancaert)
Blond bier hergist in de fles. Stevige witte schuimkraag.
Aroma's zijn hoppig en fruitig
De smaak is een zoete aanhef. Toch ook een beetje zurigheid te proeven fruitige toetsen die overgaan naar een lichte bitterheid. Een mooi evenwichtig bier. fris en ideaal als aperitief door zijn droge afdronk.
Stamwortgehalte: 14 °P Kleur: 10 EBC Bitterheid: 30 EBU
Het Bevers Feestcomité kon geen beter biertje kiezen voor hun Jaarlijks feest. Voskes broer zal tevreden zijn.
8ste editie van het Belgisch bier - Grote markt - Brussel.
Het voorbije weekend was het weer hoogdag voor vele bierliefhebbers en duizenden toeristen. In het centrum van de oude stad op de Grote Markt van Brussel, een van de architecturale pronkstukken van België had de 8ste editie plaats van het Weekend van het Belgisch bier. Deze organisatie berustte op de schouders van De 'Belgische Brouwers' en de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers in samenwerking met de stad Brussel. Dit weekend ben ik altijd een beetje fier dat ik Belg ben. Al die buitenlandse toeristen die zich te goed doen aan de Belgisch biercultuur in een magisch decor van Italiaanse barok en Vlaamse decoratie opgevrolijkt met oeroude folklore. Het heeft iets magisch. Hieronder een kleine foto impressie van een groots evenement.
Komende uit de haringstraat kunt ge de witte tenten zien opduiken.
De tenten zijn zo opgesteld dat de toeristen kunnen genieten van het magisch decor van de grote markt van Brussel.
Het Broodhuis van Brussel geniet van de gezellige drukte onder zijn puien.
Optocht van de folkloritische stoet, met de reuzen van Brussel, oude bierkarren en confreries.
Caulier "Prestige" en "Arend Bruin en blond" van De Rijck waren enkele primeurs.
De flessen van het nieuwe bier "Arend" van brouwerij De Rijck. Arend bruin zal in de toekomst de Rochus komen te vervangen.
Bij de stand van St. Feuillien schonk men tripel uit Magnum flessen. Dit prachtige bier werd in grote glazen geschonken die de Confrérie van St. Feuillien bij zich hadden. .
Voske met een van de uitgedoste leden. Ter verduidelijking : het glas in de rechterhand is van mij!
Enkele leden van de Confrérie met links Mr. Friart. De grote patron van brasserie St. Feuillien.
Het dubbel gehopt bier "Patersvat". Brouwerij Affligem - Opwijk. Een van de lekkernijen in Brussel.
driemaal 't Zelfde op een rij. Een bier van Bosteels uit Buggenhout.
De oude geuze mocht ook niet ontbreken in Brussel. Mariage Parfait van Frank Boon.
Vrienden onder elkaar. van L naar R : Jean Pierre Franstalige Zytholoog, mezelf, Daniele Franstalige Zythologe RonanVandermotten (Voorzitter Gambrinusclub België) en José Detournay (voorzitter Cervesia Tornacum)
Pastelkleurige bieren met een doodshoofd - Mortal Beers
Beste Bierblog bezoekers zijn jullie al eens deze kleuren van een biertje tegen gekomen ergens in een biercafé? Drie mooie pastelkleuren als het ware naast mekaar. Het plaatje is als een stilleven.
Drie bieren met als naam van links naar rechts Kool Mortal Yellow Mortal Sun Mortal
Deze leuke biertjes en nog andere worden gebrouwen bij :
Mortal beers Vanwaar toch die erg bizarre naam en dit logo?
Jean-Pierre Nain (djipie voor de vrienden) brouwde in 1997 in zijn garage een eigen bier. Op zijn verjaardag schonk hij het uit voor vrienden en kenissen. Maar het bier was niet te drinken. Ze noemden zijn bier "La Black Mortelle" vanwege zijn appetijtelijke kleur. Zijn bier was bijna zwart verteld hij ons in zijn kleine brouwerij. Na lang zoeken en proefbrouwsels gemaakt te hebben blijk het bier toch te voldoen. Het "Black Mortelle" bier werd "Black Mortal" en aan de reputatie was geen verandering meer aan te brengen. Sindsdien heten al mijn bieren "Mortal".
Brasserie Mortal - publiciteit op de bestelwagen duidelijker kan niet Het kleine brouwerijtje.
Het kleine maar gezellig proeflokaaltje
Jean-Pierre Nain (djipie) geef ons in zijn brouwerij een deskundige uitleg
Een installatie goed voor een brouwsel van 400 l. We houden het enkel bij de Kool Mortal. (De andere bieren bespreek ik nog wel eens later). Omdat dit waarschijnlijk het enige bier is in België die gebrouwen wordt met Lavendel. Vandaar ook deze eigenaardige kleur van het bier. Het kan soms paars tot blauw worden en in het ergste geval groen.
Kool Mortal 5,2 % alc.vol.
Mortal Kool een licht grijspaars biertje
Een zoetig geurig aroma Kruidig Bloemig lavendel
De smaak is zeer zoet. speculaas naar honing weinig gehopt Een zacht likeurtje met weinig alcohol zou je het kunnen noemen
Een extreem biertje die een eigenaardigheid is in bierland. Vooral de kleur schrikt sommige mensen af om het te drinken. Zoals ik al zei, de smaak is zeer zoet en je valt er voor of niet. Ik hou er toch iets minder van. Djipie vertelde mij dat de Walen het erg lekker vinden maar dat Vlamingen het meer hebben voor zijn hoppige bieren zoals Black Mortal en Season Mortal.
Dicht tegen het station van Tielt bevind zich Brasserie - Tapa's bar "Pado" Het woord "Pado" moet u niet meteen gaan opzoeken in een Spaans-Nederlands woordenboek. Het woord komt eenvoudig van de eerste twee letters van de voornamen van de uitbaters. Patrick en Dominiek
De Pado Stationstraat 68 8700 Tielt
En die mensen doen dat met verve. Liefde voor de gastronomie, met name de Spaanse tapa's, liefde voor het bier. De Pado is niet alleen een brasserie, maar ook een degelijke Bierspecialiteitzaak Een 100 tal bieren staan er op de kaart en van het vat.
Gelegenheidshelper Johan en uitbater Dominiek achter de toog. In de voorgrond een waaier aan verse Spanse tapa's
De mooie zaak waar u nog een vaste stamtafel kan krijgen.
Zoals ik al zei, met liefde voor het bier. De uitbaters maken er een erezaak van dat elk bier moet geserveerd worden zoals het hoort. Perfecte temperatuur, perfect ingeschonken en opgediend. Alle bieren worden hier behandeld zoals het moet. Namelijk met respect.
Dominiek schenkt hier op perfecte wijze een "Halleschelle" in. Het huisbier van de zaak.
Een beter erkenning kun je niet verdienen. Elk jaar wordt het label Orval Ambassadeur uitgereikt aan de caféhouders en restaurants die het best beantwoorden aan de criteria Aanwezigheid, Service en Creativiteit. De toekenning van deze oderscheiding gebeurt door een comité, waarin de brouwerij, uw concessiehouder en de Broederschap des Sossons d'Orvaulx zetelen http://www.orval.be/nl/producten/brouwerij/brouwerij7ambassadeur.html
Spaanse Tapa's zijn de specialiteit van het huis.
Al sinds lange tijd wordt in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral omdat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Maar vooral ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.
Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers - de tapa - werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. 'Tapar' betekent namelijk afdekken. http://www.giessenborch.com/
Specialiteit van het huis zijn de verse huisbereide Spaanse Tapa's. Links zie je een salade van manchego en serranoham. Rechts : Pan Catalan met serranoham.
Het huisbier van de Pado Halleschelle 8,5 % Alc. Vol.
Amberkleurig (donker roze) bier Ongefilterd en hergist op de fles.
Een mooie romige licht beige schuimkraag
De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus. Fris en bloemerig
De smaak is echt kruidig. Uitgesproken koreander en citrus. Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt. Lichte bitterheid. Een leuk bier die de naam Halleschelle kreeg.
De klokken in de Halletoren van Tielt werden in de Middeleeuwen geluid, elke keer als de wethouders verzamelden om recht te spreken. Telkens na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden berichten aan de bevolking bekendgemaakt. Zo is de naam Halleschelle ontstaan.
Toen we zondag aanwezig waren liep er juist een tentoonstelling in de zaak. Schilderijen van Frank Bogaert. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met de Open Monumentendag 10 september 2006 Dit leverde mooie combinaties op van bier en kunst
Vaste stamgasten na ieder Tieltse beurs voor bierattributen van links naar rechts : John (Affligem), Zythologe Gilberte (Heule), Zythologe Voske (Gullegem), Martin (Luik) en Zytholoog Pierre (Heule).
Bierreclame op vingernagels of Nagelkunst in de Pado.
Niet enkel de schilderijen van Frank Bogaert waren in de Pado te bewonderen. (zie vorig rubriekje) Maar ook de nagelkunst van Bianca sprong in het oog. Samen met haar vriend Thierry is ze gepassioneerd door de Belgische Bierkultuur. Bianca's liefde gaat zo ver dat ze haar vingernagels liet bewerken met afbeeldingen van de kaboutertjes van Achouufe.
Hieronder het verbluffend mooie resultaat.
Dus vrouwelijke bezoeksters van dit blog. Om uw man te verrassen waarom niet eens bierreclame op uw nageltjes?