Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Beversche Leye - Alvinne

    Ee nieuwe biernaam is ontstaan in Beveren Leie (bij Waregem).  Alvinne Blond 6,5 % alc. kreeg van het feestcomité van Beveren Leie de naam "Beversche Leye" mee.  Het is dus een etiketbiertje.
    Picobrouwerij Alvinne informeert de klant eerlijk over de afkomst van het bier en zet de naam van het moederbier op het etiket. 
    Het bier werd gebrouwen ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis in Beveren Leie. 
    Er werden slechts 600 flesjes van 33cl afgevuld en van een etiket voorzien.


    Het feestcomité van Beveren Leie
    (foto geplaatst met toelating van Persfotograaf Johan Ancaert)


    Alvinne Blond 6,5 % alc. vol.

     . 
    Beversche Leye 6,5 ´% (moederbier Alvinne blond)

    Blond bier hergist in de fles.
    Stevige witte schuimkraag.

    Aroma's zijn hoppig en fruitig

    De smaak is een zoete aanhef.
    Toch ook een beetje zurigheid te proeven
    fruitige toetsen die overgaan naar een lichte bitterheid.
    Een mooi evenwichtig bier.
    fris en ideaal als aperitief door zijn droge afdronk.

    Stamwortgehalte: 14 °P
    Kleur: 10 EBC
    Bitterheid: 30 EBU


    Het Bevers Feestcomité kon geen beter biertje kiezen voor hun
    Jaarlijks feest.
    Voskes broer zal tevreden zijn.

    05-09-2006 om 16:58 geschreven door William Roelens


    04-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste editie van het Belgisch bier - Grote markt - Brussel.

    Het voorbije weekend was het weer hoogdag voor vele bierliefhebbers en duizenden toeristen.
    In het centrum van de oude stad op de Grote Markt van Brussel, een van de architecturale pronkstukken van België had de 8ste editie plaats van het Weekend van het Belgisch bier.
    Deze organisatie berustte op de schouders van
    De 'Belgische Brouwers' en de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers in samenwerking met de stad Brussel.
    Dit weekend ben ik altijd een beetje fier dat ik Belg ben.  Al die buitenlandse toeristen die zich te goed doen aan de Belgisch biercultuur in een magisch decor van Italiaanse barok en Vlaamse decoratie opgevrolijkt met oeroude folklore.  Het heeft iets magisch.
    Hieronder een kleine foto impressie van een groots evenement.


    Komende uit de haringstraat kunt ge de witte tenten zien opduiken.

     
    De tenten zijn zo opgesteld dat de toeristen kunnen genieten
    van het magisch decor van de grote markt van Brussel.



    Het Broodhuis van Brussel geniet van de gezellige drukte onder zijn puien.



    Optocht van de folkloritische stoet, met de reuzen van Brussel, oude bierkarren en confreries.

     
    Caulier "Prestige" en "Arend Bruin en blond" van De Rijck waren enkele primeurs.


    De flessen van het nieuwe bier "Arend" van brouwerij De Rijck.
    Arend bruin zal in de toekomst de Rochus komen te vervangen.


    Bij de stand van St. Feuillien schonk men tripel uit Magnum flessen.
    Dit prachtige bier werd in grote glazen geschonken die de Confrérie van St. Feuillien bij zich hadden.

    .

    Voske met een van de uitgedoste leden.
    Ter verduidelijking : het glas in de rechterhand is van mij!



    Enkele leden van de Confrérie met links Mr. Friart.
    De grote patron van brasserie St. Feuillien.


     
    Het dubbel gehopt bier "Patersvat". Brouwerij Affligem - Opwijk. 
    Een van de lekkernijen in Brussel.


    driemaal 't Zelfde op een rij.
     Een bier van Bosteels uit Buggenhout.


    De oude geuze mocht ook niet ontbreken in Brussel.
    Mariage Parfait van Frank Boon.


    Vrienden onder elkaar.
    van L naar R : Jean Pierre Franstalige Zytholoog, mezelf, Daniele Franstalige Zythologe
    RonanVandermotten (Voorzitter Gambrinusclub België)
    en José Detournay (voorzitter Cervesia Tornacum)

    04-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastelkleurige bieren met een doodshoofd - Mortal Beers



    Beste Bierblog bezoekers
    zijn jullie al eens deze kleuren van een biertje tegen gekomen ergens in een biercafé?
    Drie mooie pastelkleuren als het ware naast mekaar.
    Het plaatje is als een stilleven.

    Drie bieren met als naam van links naar rechts
    Kool Mortal
    Yellow Mortal
    Sun Mortal

    Deze leuke biertjes en nog andere worden gebrouwen bij :





    Mortal beers
    Vanwaar toch die erg bizarre naam en dit logo?

    Jean-Pierre Nain (djipie voor de vrienden) brouwde in 1997 in zijn garage een eigen bier.
    Op zijn verjaardag schonk hij het uit voor vrienden en kenissen.  Maar het bier was niet te drinken.
    Ze noemden zijn bier "La Black Mortelle" vanwege zijn appetijtelijke kleur.
    Zijn bier was bijna zwart verteld hij ons in zijn kleine brouwerij.
    Na lang zoeken en proefbrouwsels gemaakt te hebben blijk het bier toch te voldoen.
    Het "Black Mortelle" bier werd "Black Mortal" en aan de reputatie was geen verandering meer aan te brengen. Sindsdien heten al mijn bieren "Mortal".


      
    Brasserie Mortal - publiciteit op de bestelwagen duidelijker kan niet
    Het kleine brouwerijtje.

      
    Het kleine maar gezellig proeflokaaltje



    Jean-Pierre Nain (djipie) geef ons in zijn brouwerij
    een deskundige uitleg

               
    Een installatie goed voor een brouwsel van 400 l.

    We houden het enkel bij de Kool Mortal. (De andere bieren bespreek ik nog wel eens later).
    Omdat dit waarschijnlijk het enige bier is in België die gebrouwen wordt met Lavendel.
    Vandaar ook deze eigenaardige kleur van het bier.
    Het kan soms paars tot blauw worden en in het ergste geval groen.



    Kool Mortal 5,2 % alc.vol.


    Mortal Kool een licht grijspaars biertje

    Een zoetig geurig aroma
    Kruidig
    Bloemig lavendel

    De smaak is zeer zoet.
    speculaas naar honing
    weinig gehopt
    Een zacht likeurtje met weinig alcohol zou je het kunnen noemen

    Een extreem biertje die een eigenaardigheid is in bierland.
    Vooral de kleur schrikt sommige mensen af om het te drinken.
    Zoals ik al zei, de smaak is zeer zoet en je valt er voor of niet.
    Ik hou er toch iets minder van. 
    Djipie vertelde mij dat de Walen het erg lekker vinden
    maar dat Vlamingen het meer hebben voor zijn hoppige bieren zoals
    Black Mortal en Season Mortal.

    Mortal Beers
    Belle ruelle 47a 5600 Jamagne (B)
    http://www.mortalsbeers.be/

    03-09-2006 om 17:13 geschreven door William Roelens


    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Halleschelle in Tapa's bar "Pado" te Tielt

    Dicht tegen het station van Tielt bevind zich Brasserie - Tapa's bar "Pado"
    Het woord "Pado" moet u niet meteen gaan opzoeken in een Spaans-Nederlands woordenboek.
    Het woord komt eenvoudig van de eerste twee letters van de voornamen van de uitbaters.
    Patrick en Dominiek
     


    De Pado
    Stationstraat 68
    8700 Tielt

    En die mensen doen dat met verve.
    Liefde voor de gastronomie, met name de Spaanse tapa's,
    liefde voor het bier.
    De Pado is niet alleen een brasserie, maar ook een degelijke Bierspecialiteitzaak
    Een 100 tal bieren staan er op de kaart en van het vat.


    Gelegenheidshelper Johan en uitbater Dominiek achter de toog.
    In de voorgrond een waaier aan verse Spanse tapa's 


    De mooie zaak waar u nog een vaste stamtafel kan krijgen.

    Zoals ik al zei, met liefde voor het bier.
    De uitbaters maken er een erezaak van dat elk bier moet geserveerd worden zoals het hoort.
    Perfecte temperatuur, perfect ingeschonken en opgediend.
    Alle bieren worden hier behandeld zoals het moet.
    Namelijk met respect.



    Dominiek schenkt hier op perfecte wijze een
    "Halleschelle" in.  Het huisbier van de zaak.



    Een beter erkenning kun je niet verdienen.
    Elk jaar wordt het label Orval Ambassadeur uitgereikt aan de caféhouders en restaurants die het best beantwoorden aan de criteria Aanwezigheid, Service en Creativiteit. De toekenning van deze oderscheiding gebeurt door een comité, waarin de brouwerij, uw concessiehouder
    en de Broederschap des Sossons d'Orvaulx zetelen
    http://www.orval.be/nl/producten/brouwerij/brouwerij7ambassadeur.html


    Spaanse Tapa's zijn de specialiteit van het huis.

    Al sinds lange tijd wordt in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral omdat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Maar vooral ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.

    Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers - de tapa - werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. 'Tapar' betekent namelijk afdekken.
    http://www.giessenborch.com/


    Specialiteit van het huis zijn de verse huisbereide Spaanse Tapa's.
    Links zie je een
    salade van manchego en serranoham.
    Rechts : Pan Catalan met serranoham.

    Het huisbier van de Pado
    Halleschelle 8,5 % Alc. Vol.



    Amberkleurig (donker roze) bier
    Ongefilterd en hergist op de fles.

    Een mooie romige licht beige schuimkraag

    De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus.
    Fris en bloemerig

    De smaak is echt kruidig.
    Uitgesproken koreander en citrus.
    Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt.
    Lichte bitterheid.
    Een leuk bier die de naam Halleschelle kreeg.

    De klokken in de Halletoren van Tielt werden in de Middeleeuwen geluid, elke keer als de wethouders verzamelden om recht te spreken. Telkens na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden berichten aan de bevolking bekendgemaakt. Zo is de naam Halleschelle ontstaan.



    Toen we zondag aanwezig waren liep er juist een tentoonstelling in de zaak.
    Schilderijen van Frank Bogaert.
    Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met de Open Monumentendag 10 september 2006
    Dit leverde mooie combinaties op van bier en kunst


    Vaste stamgasten na ieder Tieltse beurs voor bierattributen
    van links naar rechts : John (Affligem), Zythologe Gilberte (Heule),
    Zythologe Voske (Gullegem), Martin (Luik) en Zytholoog Pierre (Heule).

    01-09-2006 om 12:53 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierreclame op vingernagels of Nagelkunst in de Pado.

    Niet enkel de schilderijen van Frank Bogaert waren in de Pado te bewonderen.
    (zie vorig rubriekje)
    Maar ook de nagelkunst van Bianca sprong in het oog.
    Samen met haar vriend Thierry is ze gepassioneerd door de Belgische Bierkultuur.
    Bianca's liefde gaat zo ver dat ze haar vingernagels liet bewerken
    met afbeeldingen van de kaboutertjes van Achouufe.

    Hieronder het verbluffend mooie resultaat.

    Dus vrouwelijke bezoeksters van dit blog.
    Om uw man te verrassen waarom niet eens bierreclame op uw nageltjes?

    Of een ideetje voor Jean-Marie Pfaff





    En hij zag dat het goed was.

    01-09-2006 om 12:26 geschreven door William Roelens


    31-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Remy

    Wanneer we spreken over  de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Remy dan zullen er velen het in Keulen horen donderen.  Want de naam van deze abdij is niet zo bekend als de andere trappistenabdijen. 
    Wanneer we echter het over de abdij van Rochefort hebben dan wordt het voor de meeste mensen toch iets duidelijker. Dan associëren ze de naam Rochefort meteen met het bekende Trappistenbier.

     
    Zo dichtbij en toch zo veraf.  Door die poort en je bent zo bij de brouwerij.



    Dan maar een beetje inzoomen. U bemerkt duidelijk het koper van de brouwketels
    Ook de glasramen aan de andere kant van de brouwzaal zijn te merken.

       

     
    Dan hebben Voske en ik maar de stilte opgezocht van de gebouwen
    die voor het publiek toegankelijk zijn.


    Er zouden nog (volgens het boek van Michael Jackson) een 23-tal momniken leven in de abdij.
    Waaronder vier, die nog samen met vijf leken de brouwerij bedienen.
    Verschiet niet!  Als de monniken om zeven uur s'morgens de mis bijwonen is hun brouwsel al een heel eind gezet.  Logisch want ze staan ieder dag om 3.15u op.

    Allemaal voor dit prachtig product die trappist Rochefort heet.


    Een Rochefort 10
    Een stuk donker vloeibare chocolade.
    Nog gebrouwen met liefde en passie voor het eindproduct.

    31-08-2006 om 23:17 geschreven door William Roelens


    30-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rochefort 10 op het terras van Le Luxembourg

    In de Elektronische Vandaele Groot woordenboek staat er onder de context van het woord "Genieten":
    in stilte genieten....genieten van.....
    Iedereen kan verder de zin afmaken naar gelang van wat hij of zij geniet..
    In mijn geval is dit... In stilte genieten van de rust die er heerst in en rond een abdij. 
    Genieten van een Rochefort 10 op het terras van "Le Luxembourg" in Rochefort. 

    Hoe graag had ik in de plaats geweest van Zytholoog Jef Van den Steen toen hij in alle abdijen binnen mocht ter voorbereiding van zijn boeken "Abdijbieren Geestrijk Erfgoed" en
    "Trappist, het bier en de monniken".
    Hoe graag had ik die Trappistenbrouwerijen bezocht.
    Het is voorlopig nog maar bij Orval gebleven.

    Maar we dwalen af.  Eerst genieten van een Rochefort 10.
    Waar kun je dat beter doen dan op het terras van Hotel - Restaurant Brasserie
    "Le Luxembourg"
    met zicht op het mooie stadhuis van de stad.


    Rochefort is niet moeilijk te vinden.
    U verwijderd gewoon enkele houtblokken



    Het gezellige terras van Hotel - Restaurant - Brasserie
    "Le Luxembourg" badend in de zon.
    http://www.leluxembourg.be/


    Van op het terras heeft men een mooi uitzicht op het "Hotel de Ville"


    Rochefort 10 - 11,3 % Alc. vol.
    Notre Dame de Saint Remy - Rochefort
    http://www.trappistes-rochefort.com/



    Donkerbruin bier met een beige fijne schuimkraag die snel verdwijnt.
    Er blijft een randje over.

    Het aroma is fantastisch.
    Zwarte chocolade, oude port met fruitige toetsjes.

    Eerst een zoete aanhef.
    De smaak is over het algemeen bitter.
    Positieve smaak van alkoholwarmte.
    Fruitig door de vrijkomende esters, Toffee
    Lekker, heerlijk gevaarlijk bier


    Voske had een biertje van een maand ouder dan het mijne
    en er waren al smaakverschiller.  Het hare was iets voller van smaak.

    30-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andreas het nieuwe abdijbier van Bavik.

    Andreas het nieuwe Abdijbier van Bavik

    De paters van Zevenkerke (tegen Brugge) lanceren twintig jaar na hun vorige abdijbier 'Pelgrim'
    een nieuw biertje : Andreas genaamd.



    Zowel het Dubbel Bruin (6,5 % Alc.) als de blonde versie (6,6 % Alc.) wordt door
    brouwerij Bavik uit Bavikhove gebrouwen.



    Yves Benoit (Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit brouwerij Bavik) wist ons te vertellen dat het wel degelijk om twee originele bieren gaat.
    Andreas is niet hergist op de fles in tegenstelling tot Pilaarbijter.
    Voorlopig is Andreas enkel te verkrijgen in de cafetaria van het Benedictusheem.

      
    Beelden gecapt uit het WTV - FOCUS Journaal van 23-08-2006
    en mits toelating van WTV - FOCUS en BAVIK hier afgebeeld.

    Brouwerij Bavik
    http://www.bavik.be/

    Focus / WTV
    http://www.wtv.be/

    29-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaspar - Het nieuwe Driekoningenbier van Pico brouwerij Alvinne

    Na de plechtigheden in het Kasteel der Lakebosschen (zie vorige rubriek) trokken we richting Ingelmunster naar Picobrouwerij Alvinne.
    Op het programma : Voorstelling 3de Driekoningenbier GASPAR (Een primeur! voor de cursisten)
    Inhuldiging van het nieuwe proeflokaal en bezoek aan de vernieuwde brouwerij.

    Aan de brouwinstallatie is niets gewijzigd. Ze brouwen nog altijd ongeveer 450 liter per keer. Maar aangezien ze een gisttank van 1000 liter en twee lagertanks (één van 1000 l en één van 625 liter) hebben bijgeplaatst kunnen ze nu 2 maal per week brouwen, wat op jaarbasis zal neerkomen op ca 350 hl. Te verdelen onder hun eigen bieren: Blond, Extra, Tripel, Bruin en de Podge stout die het hele jaar worden gebrouwen, de driekoningenbieren Balthazar, Melchior en Gaspar die enkel in de winter beperkt zullen te verkrijgen zijn en uiteraard 'n Maurootje die als voorjaarsbier eveneens in beperkte oplage zal gebrouwen worden.
    Daarnaast tal van gelegenheidsbrouwsels zoals momenteel het Blesbier.
    Ook zijn bij Alvinne twee brouwfirma's actief: Het Alternatief van Piet Salomez die ongeveer één keer per maand een brouwsel maakt en Danny en Nadine de uitbaaters van het Kroegske (Izegem) met ook regelmatig een brouwsel.

    Info : Brouwer Davy Spiessens (Waarvoor dank)

         
    De gisttank van 1000 liter


    De lagertanks van 1000 en 625 liter

     
    Gezellig keuvelen voor het nieuwe proeflokaal
    Jeffrey (broer van Glenn) schenkt de heerlijkheden uit


    Gaspar - Driekoningenbier 8% alc.vol.


    Het bitterste bier van België

    Een mooi goudblond bier met een stevige witte romige schuimkraag.
    Nagisting in de fles.

    De aroma's zijn één en al hop
    Ook fruitige toetsen waarneembaar ondanks de hopbitterheid.

    De smaak is bitter, zeer bitter.
    maar wel een aangename evenwichtige bitterheid.
    Een goed uitgebalanceerd bier.
    Het was nog vrij jong toen we het zaterdag proefden. (Slechts 9 dagen gebotteld)

    Ondanks de bitterheid (momenteel het bitterste bier van België)
    is het zeer aangenaam om te drinken.

    Enkele kenmerken

    Pils, Tarwe, Pale-Ale en Caramelmout.
    Challenger en EK Goldings Hop
    Gist : Belgian Trappist Gist

    Stamwortgehalte 18°P
    Kleur = 20 EBC
    Bitterheid = 115 EBU !!!

    Op de bierhappening van Bles op 14 oktober wordt hij officieel aan het publiek voorgesteld,
    maar vanaf heden is hij ook te proeven in de brouwerij Alvinne
    Alle geïnteresseerde proevers zijn welkom op een zaterdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur.

    Picobrouwerij Alvinne
    Oostrozebekestraat 114
    8770 Ingelmunster
    Tel.:051/30 55 17
    BTW: BE 676 320 325
    info@alvinne.be

    Bierhappening BLES
    zaterdag 14 oktober 2006
    van 14.00u tot 22.00u
    Feestzaal Bevegemse Vijvers
    Zwembadstraat - Zottegem
    http://www.bles.be

    28-08-2006 om 16:31 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Bierevenementen - zaterdag 26 augustus 2006

    Het kon zo uit de eerste aflevering van “De Parelvissers” komen (Het meesterwerkje van Tom Lenaerts). Ook daar kwamen de personages een voor een toe in een Kasteel ergens in de Ardennen.

    Nu waren het geen mensen van een productiehuis die het kasteel der Lakebosschen in Oostkamp betraden, maar oud- en nieuwe leerlingen van de succesrijke cursus voor brouwamateurs die
    Alvinne Bierevenementen ieder jaar inricht.

    Een diploma-uitreiking en een Kruidenbierproeverij stonden op het programma.
    En als toetje op de taart.  De voorstelling van het nieuwe Driekoningenbier “Gaspar” in het nieuwe proeflokaal bij Picobrouwerij Alvinne te Ingelmunster.  Onze dag kon niet meer stuk.


    Het Kasteel des Lakebosschen verscholen in het groen.
    Lakebossendreef - 8082 Oostkamp.

    We werden in het koetshuis vriendelijk ontvangen door de dames van de brouwers. 
    Om het ons zo aangenaam mogelijk en ook om een beetje in de sfeer van het Kasteel te blijven hadden ze voor de gelegenheid de open haard aangestoken.


    Het knetterend haardvuur

    Glenn Castelein verwelkomde een 50-tal oud-en nieuwe cursisten in het Koetshuis.
    En reikte er de diploma’s en attesten uit.

    Volgende personen mochten het in ontvangst nemen Dominiek Snauwaert, Bart Geerooms, Paul  Van Neulande, Franky Arteel en mezelf.
    jammer waren er drie cursisten niet kunnen afkomen.



    Glenn Castelein verduidelijkte het programma van de dag.

     
    Een vijftigtal aandachtige cursisten kwamen opdagen.

    Jan Vandenberghe (Amateurbrouwerij Lupiline en lid van HOP)  en echtgenote Veerle Bal (Amateurbrouwerij Lupiline en Voorzitster van HOP) namen de kruidenproeverij voor hun rekening.
    Ze hadden het over smaakmakers of smaakkrakers.
    Over welke kruiden en de hoeveelheid die we kunnen gebruiken in het bier.


    Jan en Veerle met een deskundige uitleg over het gebruik
    van kruiden in het bier.

    De bieren die we proefden in kleine proefglaasjes van 12,5 waren :

     

    Gageleer (Gagel) van proefbrouwerij Andelot naar een recept van Louis Mulders.
    Tripel Karmeliet (Curaçao) van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout.

    Floreffe Meilleure (zoethout) van Brasserie Lefebvre uit Quenast

    De Graal Gember (Gember) van Brouwerij De Graal uit Brakel

    En tenslotte Balthazar (Kardemon) van Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster.

    Later op de blog komen we nog op die bieren terug.

    Lupiline : http://www.lupiline.be/
    HOP : http://users.pandora.be/hopsite/
    Alvinne : http://www.alvinne.be/

    Alvinne Bierevenementen
    Glenn castelein
    Gentse Steenweg 257/9
    9620 Zottegem
    glenn@alvinne.be

    28-08-2006 om 12:45 geschreven door William Roelens


    27-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een "Tournay" in de brouwerij die menigmaal van naam veranderde

    Van Brasserie du Vert Fachaux, over La Brasserie Agache naar Brasserie de Cazeau. De kleine brouwerij uit Tempeleuve veranderde menigmaal van naam.
    Zaterdagmorgen brachten Pierre (vriend en tevens Zytholoog) en ik naar aanleiding van een verzamelbeurs ingericht door "Cervesia Tornacum" een bezoek aan deze Henegouwse brouwerij.  Het zou nog een drukke zaterdag worden.  In de namiddag werden Voske en ik trouwens verwacht op het Kasteel der Lakebosschen in Oostkamp voor de uitreiking van de amateur-brouwdiploma's.  Maar daarover meer in het volgend hoofdstukje.



    De ingangspoort van deze boerderij brouwerij



    De kleine Brasserie de Cazeau herstartte haar activiteiten in september 2004 nadat hier van 1753 tot 1969 bier gebrouwen werd. In deze brouwerij wordt de 'Tournay' gebrouwen, een goudblond bier van hoge gisting, 7,2 alcoholgehalte.

    http://www.brasseriedecazeau.be/

       
    De brouwketels en gistingtanks zijn nog bemanteld met hout.
    Ze zijn beperkt tot 1300 liters

    La Tournay 7,2 % alc.vol.

    Een goudblond bier met een stevige wandklevende witte schuimkraag.

    Het bier heeft een moutig aroma.
    Ondanks geen toevoeging van kruiden is er een geur van koriander
    te bespeuren.

    Het heeft een zoete aanhef en is fruitig van smaak.
    Gistaroma's
    Het is heel fris en het heeft een lichte bitterheid.
    .
    Een lekker vlot biertje.

    "Quand te poumèn' dins l'ville, qu't'ormeontes l'leong d'l'Esquéaut,
    Assis-te à n'ein'terrasse, qui fass'freod, qui fass' queaud,
    Ein' beonn' bière d'Tournay, du beon temps te vas printe.
    T'ov'là ravigoté, ell' f'ra beonn' beonne à t' vinte."

    27-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière de Brasseur - Bier met Cider - Mariembourg

    Na het karten op het circuit van de "Karting des Fagnes" te Mariembourg waar ik mijn schoonzoon en dochter had uitgedaagd zijn we naar
    Brasserie des Fagnes ook in Mariembourg  geweest om het bier van de brouwer te proeven.
    Het was tenslotte mijn beurt om te betalen want de uitslag van de karting was in mijn nadeel.
    De derde plaats was verre van slecht, ware het niet dat we maar met drie waren.



    Op de eerste plaats met de rode trui, mezelf, daarna de dochter en de schoonzoon.
    Maar dat was tijdens de start.  De aankomst was het  juist andersom.




    Brasserie des Fagnes.
    Route de Nismes 26
    5660 Mariembourg


    http://www.fagnes.be/brasserie/



    Brasserie des Fagnes bestaat eigenlijk uit twee brouwerijen.
    Een museumbrouwerij en een actieve brouwerij. 
    La bière de Brasseur wordt hier naar gelang het seizoen en het humeur van de brouwer gebrouwen.
    De andere bieren (klassieke) worden gebrouwen in Purnode bij Brasserie Du Bocq.


    Enkele koeien houden een oogje in het zeil.

         

         
    Boven het interieur en onderaan een deel van de brouwerij.

    Bière de Brasseur
    Cuvée de Brasseur - Bière au Cidre 6 % alc.vol.



    Blond bier met witte fijne schuimkraag.  Fijn parelend koolzuur.

    Een moutachtig aroma.
    Fruitige aroma geurtjes

    Licht zurig met toetsen van bitterheid.
    Hoppe is er weinig te bespeuren.
    Door zijn lichte zurigheid en zijn weinig alc.vol is het een leuk doordrinkbier en dorstlesser.
    Het vloeit vlug uit.


    Super des Fagne Brune 7,5 % alc.vol.
    Gebrouwen bij Du Bock Purnode


    Bruin met een mooie dikke wandklevende beige schuimkraag.

    Het aroma is dat van gebrande mout.
    Het was ietsje te koud getapt voor een bruin biertje.
    Maar het zonnetje bracht daar verandering in.
    Fruitig en karamel stijgen op uit het speciale glas.

    Een zoete moutsmaak.
    Ook toetsen van Kandij waren te bespeuren.
    Het bier heeft ook een lichte bitterheid die blijft hangen.
    Een leuke bittere nasmaak.
    Heel lekker evenwichtig bier.


    Wie zei ook weer dat het een slechte augustusmaand was?
    Lekker genieten op het terras van Super des Fagnes

    24-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Feuillien Blonde, een Waalse aperitief

    Ondanks dat het bier gemakkelijk bij ons te krijgen is,
    kan ik nog altijd genieten van een heerlijke St. Feuillien Blonde op een Waals terrasje.
    Trouwens Brasserie Friart was dit jaar nog te gast op ons Karakterbierweekend in Vichte.
    zie fotogalerij :
    http://users.pandora.be/hopsite/Karakterbierweekend%202006.html

    St. Feullien Blonde 7.5% alc. vol 
    Brasserie Friart - Le Roeulx
    http://www.st-feuillien.com/



    Een goudblond biertje met een stevige witte schuimkraag in het mooie glas.
    Een echt stilleven!

    En dan het aroma.
    Lekker bloemig, ruikend naar vers fruit.
    fruitgist en mout. met lichte hoparoma's.

    De smaak van sinaasappel, Citrusvruchten.
    Een tikkeltje koreander.
    Bloemig en licht kruidig.
    Lichte hopbitterheid
    Een frisse aperitief ondanks zijn 7,5 alc % 

    En wat smaakt er heerlijker na dit bier dan een beroemde BBB.
    Nee niet een bier van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout maar
    een malse Blanc Bleu Belge
    Het superieur vlees van onze Franstalige Belgen.
    Als dit lekkere malse vlees op de menukaart prijkt twijfelt niet en bestel het met een gerust hart.


    Al sinds 1980 bestaat 60 procent van de Waalse rundveestapel uit het gerenommeerde ras Blanc-Bleu Belge (BBB).  Nauwelijks enkele decennia geleden diende dit vermaarde vleesras nog voor zowel de vlees- als melkproductie.

    22-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwer, kan ik geen bier krijgen? - Alveringem
    Alveringem - Mout- & Brouwhuis "De Snoek"
    http://www.desnoek.be/

    In de reeks "Brouwbedrijf in historisch perspectief".
    had zondag laatsleden in het Mout- & Brouwhuis De Snoek te Alveringem de voortelling
    van de 11de publicatie plaats.
     
    In aanwezigheid van dhr. Geert BOURGEOIS, Vlaams Minister van Bestuurszaken, Buitenlands beleid, Media en Toerisme
     mochten auteurs Chris Vandewalle en Roger Lievens hun boek "Brouwer, kan ik geen bier krijgen?" onder ruime belangstelling voorstellen.
     
    Het boek gaat over de familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem St. Laurentious en in Wingene "De Standaard"


    "Brouwer kan ik geen bier krijgen" is reeds de 11de publicatie
    in de reeks Vlaams Brouwbedrijf in historisch perspectief.
    Prijs 7,50 € te verkijgen in het Mout- & Brouwhuis De Snoek te Alveringem
    http://www.desnoek.be/PERSNOTA%20publicatie%20brouwerij%20Lievens.pdf


      Auteurs Chris Vandewalle (rechts) en Roger Lievens (midden) overhandigen hun boek aan
    dhr. Geert BOURGEOIS, Vlaams Minister van Bestuurszaken, Buitenlands beleid, Media en Toerisme



    Groepsfoto met dhr. Geert Bourgeois, de auteurs, familie Lievens en andere
    leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus".


    Marc Strubbe - Brouwerij Strubbe Ichtegem (Brouwer en bestuurslid)
    Chris Vandewalle - Brouwerij De Dry Schichten Pervijze (Schrijver)
     Rik Vernack - Oostende (Biermeester en voorzitter Oostendse Bierjutters)



    Voor deze bijzondere gelegenheid had Mevr. Nicole Feys van 't Brouwershof
    flessen met de hand geschilderd voor de leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus".


    De mooie flesjes met als inhoud "Snoek Bruin"


    De grote handgeschilderde flessen
    Keyte en Snoek Bruin.


    Het Brouwershof - Een gezellige pleisterplaats in Alveringem

                Links : Links het museum - Rechts het interieur van het Brouwershof.

    De Snoekbieren die op de receptie geschonken werden :

    Snoek Blond 7,5 alc%  - Brouwerij Bavik



    Blond bier met een stevige witte schuimkraag.
    De vorm van het tulpglas speelt daarin een voorname rol.

    Moutig (pilsmout) parfum met fruitige toetsen.
    Het heeft een hoppige smaak en een zekere aangename harde bitterheid.
    Een karakterbier voor mensen met smaak.
    Toch opletten met de 7,5 Alc. %

    Snoek Bruin 5,5 alc.% - Brouwerij Strubbe



    Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag.

    Zuur zoet en kruidig aroma.
    Geen hop bittrehied te bespeuren
    Zoete afdronk met lichte fruittoetsen.
    Een licht aangenaam West-Vlaams biertje

    21-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sara & Pave de l'ours in Silenrieux

    Een plaats waar we altijd halt houden als we in de buurt zijn is Brasserie Silenrieux.
    Brasserie Silenrieux gelegen in de gemeente met dezelfde naam lig tussen Beaumont en
    Phillipville en niet zo ver van Walcourt.
    Het gebouw bestaat uit een brouwzaal en een degustatieruimte gescheiden door een wand met ramen zodat ge van de gelagzaal een mooi zicht hebt op de  brouwerij.


          
    Brasserie Silenriuex met gelagzaal.

        
    Zicht op de brouwerij.

    Brasserie de Silenrieux
    Rue de Noupré
    B 5630 Silenrieux.


            De bieren van Brasserie de Silenrieux zijn toch iets apart.
    We hebben er de Sara (met sarrasin of boekweit, ook wel zwarte tarwe genoemd )
    La Joseph (met épeautre of spelt, een soort grove tarwe).
    Verder brouwen ze ook nog het Bio bier "Leireken" voor de bierfirma "Guldenboot" uit Opwijk.
    We proefden er het honingbier "Le Pavé de l'Ours" en hun Sara.
    Mag ik er bij vertellen dat we van mekaars bier proefdenom zo de alcohol te beperken.
    Dit is wat bierproevers doen, verstandig degusteren.


    Sara 6% alc.vol. - Brasserie Silenrieux

     

    Een donker biertje (bijna zwart) met een beige romige schuimkraag.
    Het aroma doet denken aan pannekoeken.
    Zoet moutige geur
    De smaak is zoet met toch nog iets zurig.
    Licht hoppig en een fruitige nasmaak

    Een aangenaam lekker bier die me echt kan bekoren.
    Sara, wat doe je me aan?

    La Pavé de l'ours 8% alc.vol. - Brasserie Silenrieux


    Een goudblond bier met een licht beige schuimkraag.
    Geschonken in een glazen bierpot.

    Het aroma was eerst reukloos.
    Na enige tijd kwamen de geuren van honing opzetten.

    De smaak is zoet en u proeft er speculoos en peperkoek.
    Het bier vloeit langzaam uit.
    Opletten want het gaat gemakkelijk zoetjes binnen.
    Maar met zijn 8% alc.vol is het wel een gevaarlijk biertje.
    Zeg maar niet dat het van de honing komt als ge moet blazen.. want dan hebt ge zeker prijs!
    Een bier voor liefhebbers van zoet.

    We hebben ook nog enkele andere botteltjes gekocht voor in onze vakantieplaats en voor thuis.
    Die bespreek ik later wel.

    20-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière des Arbaletriers - Brasserie Charles Quint - Beaumont

    Een eerste tussenstop op weg naar de Ardennen was in Beaumont.

    Dit Henegouwse stadje  heeft me altijd gefascineerd. Was het de Salamandertoren of de legende van Karel de Vijfde en de drie Auvergnaten (mannen uit Auvergne) ?

    Het leek vroeger groter dan nu.  Als kind dacht ik dat we al diep in de Ardennen waren toen we er telkens halt hielden.

    Voske en ik bezochten het bekende café – restaurant “Charles Quint”


    Le Charles-Quint, Grand-Place 8, 6500 Beaumont (071/58.88.61  Fermé le jeudi.
    Spécialité : Jambon braisé façon Charles-Quint, Riz de veau à la moutarde de grain, gibier en saison


     
    Het gezellig interieur van Brasserie-Restaurant Charles Quint

    We proefden er het plaatselijke bier “Beaumont Bière des Arbaletriers".



    Beaumont Bière des Arbaletriers 8,5% Alc.Vol.
    Brasserie Dupont - Tourpes

    Een amberkleurig biertje (neigt naar rood)
    Licht beige schuim die snel verdwijnt maar een randje achterlaat.
    Het heeft een zurig aroma - ruikend naar groene appels.
    de eerste smaak is caramel zoet en dan iets zurig.
    Het smaakte ook heel eventjes naar oxydatie (Houdbaarheidsdatum 2007) wat absoluut niet stoorde.
    Er was een zekere bitterheid te bespeuren maar die leek ver weg.
    Op het etiket stond er 75 cl ondanks dat het een 33cl flesje was.

    In de plaatselijke drankenhandel hebben we nog een 75cl fles gekocht.
    We moesten wel drummen om bij de streekbiertjes te geraken, want blijkbaar was heel het stadje aanwezig om er zijn ochtendbiertjes rechtstaand tussen de bakken te drinken.

    De 75cl fles had ongeveer dezelfde aroma's en smaken als de kleine flesjes.
    De oxydatie was nu nergens te bespeuren.



    De 75cl fles

    Stad van Beaumont,
    Stad van ongeluk
    Op de middag aangekomen,
    Om één uur opgehangen !

    19-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kilkenny in Celtic Ireland - Oostende

    De 10de Toog en Tafel Happening bracht ons ook in contact met het majestueus Celtic Ireland hotel in de Langestraat.

    Op de binnenkoer was het gezellig druk.  Een Ierse bard en een Schotse Piper wisselden mekaar af met  Ierse Folksongs.

    Het hotel is indrukwekkend.  Prachtige zalen en ruimtes waar je een Guinness of een Kilkenny kunt nuttigen. Ook een Whiskybar ontbreekt niet. Een enorme toog met daarachter verschillende tweetapkranen (om twee Pints tegelijkertijd te kunnen tappen) is een van de blikvangers van het hotel.  Het is er groots opgevat.  Misschien ietsje over.

    Veltic Ireland Oostende
    Langestraat 67 - Oostende
    http://www.celticirelandostend.be/default.asp

                  
    Het majestueus hotel beschikt over gezellige ruimtes

                
    Rechts de tweetapkranen.


    De prachtige toog


    De grote binnekoer met Folkmusic.

    We dronken er een Kilkenny met als Tafel en Happening proevertje een Keltisch Stoofpotje.



    Het Keltisch Stoofpotje een lekkernij uit Ierland

    Kilkenny 4,3 % alc.vol.
    E. Smithwick and Sons Ltd.
    St. Francis Abbey Brewery,
    Parliament St,
    Kilkenny

    Kleur is donker bruin - Gouden amber
    Weinig schuim

    Aroma's : bijna reukloos (te koud)
    Na enige tijd ruik je een weinig mout.
    De smaak is waterachtig.  Weinig hopsmaken te vinden.

    Door de hoge temperaturen warmt het bier sneller op en
    een lichte bitterheid komt na enige tijd boven.
    ook een gebrand aroma en de smaak van koekjes.

    Toch hou ik het liever bij een Belgisch biertje.
    Een Guinness was natuurlijk een betere keuze maar die hadden we vroeger
    al gedugsteerd

    08-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oerbier in het Botteltje te Oostende

    Voske en ik waren naar Oostende afgereisd voor de 10de Toog en Tafel Happening in het Louisakwartier.  Dit kwartier bestaat uit het Achturenplein, De Kapucijnestraat, Sint-Niklaasstraat, een gedeelte van de Langestraat en de Louisastraat.

    Het is in deze laatste dat Het Botteltje zich bevind.  Het Botteltje is een gezellige bruine kroeg waar je een 15-tal bieren van ’t vat kunt krijgen en ±300 van de fles.


     
    Het gezellige café 't Botteltje


    15 bieren van 't vat en +/- 300 van de fles

      
    Allerhande ruimtes om gezellig te genieten van de biercultuur.

    Botteltje - Hotel Marion
    Louisastraat 19 - 8400 Oostende

    http://www.hotelmarion.be/n/beginframe.htm

    Wij kozen er voor een lekker Oerbiertje van De Dolle Brouwers uit Esen.



    Oerbier "Nat en Straf"

    Oerbier 9 % alc.vol.
    De Dolle Brouwers - Esen (Diksmuide)
    http://www.oerbier.be/

    Donker bruin bijna het dieprood van een Bourgogne wijn.
    Mooie beige schuimkraag die snel verdwijnt maar met een blijvend randje.

    De aroma's zijn schitterend.  Ondanks zijn 9% alc.vol geen alcohol waarneembaar.
    Dit maakt het bier zo gevaarlijk.
    Aroma's van allerhande fruit.  Zeer complex te noemen.

    De smaak is aangenaam lichtzuur van de melkzuren.
    Ook lekkere fruitsmaken die lang aanhouden.
    Het ruikt als een wijntje en het drinkt als een wijntje maar iets beter!
    Een bier die elke Belg zou willen drinken.



    Gelijktijdig met de Toog en Tafel happening liep het Belgisch Kampioenschap van
    "Levende Standbeelden". 
    Alhoewel ze nog uren moesten stilstaan waren de Bouwvakker en de loodgieter bereid om voor ons te poseren met het heerlijke Oerbier.
     Het donkere Bier dat voor een prachtige contrast zorgde ten op zichte van hun grijze kledij.

       
    Zelfs de Nederlandse Levende Beelden "De Bouwvakker" en "De Loodgieter"
    waren dol van dit brouwsel. 
    Alleen mochten ze er niet veel van drinken want ze moesten nog uren stilstaan.
    Bedankt mannen voor het poseren


    http://www.beeldje.nl/

    07-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier "Goud" in 't Kroegske - Izegem

    Wie als Zytholoog (bierproever) nog nooit ‘t kroegske bezocht heeft verdiend als straf een hele avond Leffe te drinken.  Hoe erg het ook is.

    Danny en Nadine de uitbaters zijn bezeten door de biermicrobe.  Ze zijn zo begaan met onze Belgische biercultuur dat ze ver gaan met hun eisen in hun biertempeltje.

    Zo mag je bvb geen sigaren roken (omdat het parfum van een sigaar de degustatie kan storen).  Ook luidruchtig gedrag wordt niet getolereerd.  Er is geen pils, Palm, en Grimbergen te verkrijgen.  Ook het volume bier Leffe is nergens op de kaart te bespeuren alhoewel er meer dan 500 soorten bier te vinden zijn op de eigen ontworpen bierkaart. Kortom ’t Kroegske is een oase van rust. Genieten en nog eens genieten. 

    Of om het met de woorden van Bob Hendrickx te zeggen “Een café met een ziel”

    't Kroegske
    Vijfwegenstraat 35 - 8870 Izegem
    http://www.kroegske.be/bier.html



    Het warme interieur

                   
    Links : Gezellig tafelen - Rechts : Een keuze uit meer dan 500 bieren


    Tijdens de winter nog de gezelligheid van
    een kolenkachel.


    Zoals eerder reeds vermeld gingen Voske en ik het “Kroegbier Goud” gaan proeven.

    Kroegbier Goud is een bier waar Danny en Nadine het recept zelf hebben ontworpen. Ze hebben eerst een proefbrouwsel van 20 liter gemaakt om daarna een brouwsel van 400 liter te laten brouwen bij Pico brouwerij Alvinne.

    Het bier viel zo in de smaak bij de klanten dat ze reeds aan hun tweede brouwsel begonnen zijn.

     
    Kroegbier "Goud" 6,6 %alc. vol.
    Pico brouwerij Alvinne - Ingelmunster
    naar een recept van 't Kroegske.


    Zoals zijn label
    Rechtuit zonder franjes maar met een ziel.


    Blond bier met een stevige witte wandklevende schuimkraag.

     

    Aroma’s Mout, met enorm veel hoppegeuren.
    kruidenaroma's afkomstig van de Amerikaanse gist.

    (’t Kroegske zal nooit kruiden gebruiken in hun bier).

     

    Bij de eerste slok ben je enorm verrast.  Je kan de smaak niet meteen thuis brengen. 

    Ik durf zelf spreken van een soort leersmaak maar in de positieve zin. (in bepaalde karakter wijnen vind je ook een leersmaak terug). Zelfs de harde smaak van zwarte drop kan ik er in vinden. 
    Een soort bitterheid die je echt gewoon moet worden.

    Het is de tweede maal dat ik het bier proeft en mijn twijfels zijn enigszins verdwenen bij de eerste keer.  Toen proefde ik een wrange bitterheid.  Nu smaak ik meer een harde bitterheid die niet bij iedereen in de smaak zal vallen.  U kan het bier beschrijven als zwart/wit.  Zonder grijstonen. 
    Wat ik bedoel is : U drinkt het graag of niet graag.

     

    Het is een complex biertje.  Helemaal anders dan het soort bieren die we gewoon zijn.

    Een bier die je niet na de eerste keer geproeft te hebben zomaar kan beschrijven.
    Het is een bier zoals haar etiket.  Rechtuit zonder franjes maar met een ziel.

    Naarmate je het drinkt wordt je er verliefd op.

     

    We hebben al mogen proeven van hun proefbrouwsel “Kroegbier Pater”.  Een bruin warm biertje die ze gaan brouwen in de aard van een trappistenbier. 
    Ik kan u nu al verklappen dat dit een echte topper zal worden.
    Dit bier, deze winter bij de warme kolenkachel en in de achtergrond de zo vertrouwelijke alternatieve muziek van 't Kroegske.....amaai

    06-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vooraleer we richting 't Kroegske trokken waar we het plaatselijke huisbier gingen proeven besloten Voske en ik nog eerst even een bezoekje te brengen aan de Kasteelkelder van het Kasteel van Ingelmunster.  Het kasteel was in 1075 een versterkte burcht gebouwd door Robrecht de Fries, graaf van Vlaanderen. Het werd gebouwd op de ruïnes van een klooster dat in 640 bewoond was door Engelse monniken, die hun naam aan deze plaats gegeven hebben (Anglomonasterium = Ingelmunster).


    Het prachtige Kasteel badend in de zon.


    Bij mooi weer is het prettig vertoeven op het terras boven de kasteelkelder.

             
    Binnen kun je genieten aan een van de vele vensters die uitzicht bieden op de slotgracht

    De Kasteelkelder
    Stationstraat 3
    8770 Ingelmunster
    http://www.kasteelingelmunster.be/

    Om dat het zo warm was en ook omdat het een licht alcoholisch biertje is, verkozen we een Bacchus boven een Kasteelbier.

     

    Bacchus is een typisch West-Vlaams Rood.  Het wordt nog gerijpt in eiken vaten.

    Het is een mengbier.  Het bier wordt ook nog gebruikt als basis voor het Kriekbier van brouwerij Van Honsebrouck.


    Bacchus 4,5% alc.vol. – Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster
    http://www.vanhonsebrouck.be/

         

    Een frisse Bacchus, fier poserend op de slotbrug van het Kasteel

    Het bier kleurt robijnrood overhellend naar bruin.

    Het heeft een witte eerder licht beige stevige schuimkraag.

    Die verdwijnt vlug maar maakt plaats voor een blijvend randje.

     

    De eerste aroma’s zijn zurig en heel eventjes in de verte enkele toetsen van eik.

    (die zijn niet zo sterk aanwezig of in Rodenbach, maar toch)

    Het heeft een frisse zure smaak met toch een beetje een samentrekkende  scherp gevoel.

    Ook de smaak van kruiden en fruit zijn waarneembaar.

    Het komt in ieder geval fris over, licht alcoholisch. 

    Een lekker West-Vlaams rood biertje die meer dan welkom is met dit weer.

    Elaborado Segun Receta Tradicional Flemenca

    03-08-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!