Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-02-2018
Brasserie Desevaux - Boussu
Brasserie Desevaux
Het was al een tijdje geleden dat Geroen en ik nog op bierexpeditie waren geweest. Net als vroeger reden we weer door tal van Belgische Provincies op zoek naar nieuwe bieren. De ochtend werd goed ingezet met een bezoek aan Brasserie Desevaux.
De brouwerij uit 1821 is gevestigd in een mooie oude vierkantshoeve, 'Ferme du Hanneton' genaamd, en ligt in Boussu meer bepaald in de vallei van Hanneton. De Hanneton (meikever) is een kleine stroom achter de brouwerij waarvan het water over voldoende kwaliteit beschikt om gebruikt te worden tijdens het brouwen.
De grote binnenplaats met een groene ruimte wordt soms gebruikt voor incidentele evenementen.
Deze enorme boerderij was eigendom van de oom van Veronique de echtgenote van Sébastien Deseveaux. Hij kocht ze in 2008 om ze vervolgens vanaf 2011 te transformeren om er een 2de handse Duitse brouwerij te installeren. De brouwerij werd in 2015 in productie genomen. Vroeger werden de bieren van Sébastien bij de Proefbrouwerij gebrouwen.
Meester Brouwer Sébastien houd het brouwproces nauwlettend in het oog.
Brouwer Sébastien herstelt voorouderlijke granen zoals haver en boekweit terug in ere. De ingrediënten zijn gekozen voor hun originaliteit, hun smaak en de duurzaamheid van hun productie.
"Er zijn veel bieren in België, mijn doel bij het creëren van de brouwerij is om nieuwe smaken te kunnen brengen."
De helft van de productie is momenteel Bio en evolueert naar de toekomst toe in stijgende lijn. Er wordt gebruik gemaakt van de biohop van Joris Cambie uit Poperinge. De mouten komen van 2 leveranciers nl. Dingemans en Malterie de Chateau.
Wekelijks wordt er 3 x gebrouwen met telkens 2 brouwsels na elkaar van 1.400 l. met een nettorendement van ong. 1.300 liter van elk brouwsel.
Stap voor stap is men bezig de brouwerij zorgvuldig aan het inrichten. Tijdens ons bezoek waren ze de 'warme kamer' aan het optimaliseren. De brouwerij is in ieder geval zeer netjes en clean. Ze is met verstand opgebouwd om bezoekers te ontvangen.
De bieren van Brasserie Desevaux.
Het gezellige proeflokaal.
Vooraleer we andere bestemmingen opzochten nam Veronique ons mee naar hun mooi proeflokaal. We proefden er hun prijswinnaar een 2-granenbier 'Avena Bio Saison' (haver en gerstemout). Deze echte Waalse Saison heeft ondanks dat er geen kruiden inzitten een licht kruidentoetsje en een tikje bitter met een scherpe uitzonderijke smaak. Heel lekker! Ook van hun nieuwe tripel vers getapt van het gistingsvat mochten we even nippen. De smaak was reeds veelbelovend.
De nieuwe tripel vers getapt van het gistingsvat mochten we even nippen. De smaak was al veelbelovend.
Hun beste verkochte bier is de Sarazen. Maar ze mogen ook terecht fier zijn op hun Saison Avena Biologique, dit bier behaalde een gouden medaille op het Brussels Beer Challenge 2016. Ook nieuw is hun Sarazen bio Brune, een bier gebrouwen met boekweit, rogge, en verschillende moutsoorten.
In maart komt hun Triple 8,8%Alc.Vol. op de markt. Er ontbreekt nog een eigen flessenspoelmachine maar Sébastien werkt hiervoor samen met Brasserie des Legendes uit Irchonwelz. De jaarlijkse productie (2017) is momenteel 1.200 hl, volgens zijn verwachting zal Sébastien in 2018 naar schatting 2000 hl produceren.
Brasserie Deseveaux straalt alles uit wat een hedendaagse brouwerij moet hebben. Een mooi verzorgde Brasserie met supervriendelijke uitbaters.
Bedankt Sébastien en Veronique voor de leuke ontvangst
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (52) - Vrie Weisse - Schenenschopper - Saison de Dottignies - Xquic El Dorado Pale Ale - Léonce d'Armentiéres
Licht bittere aanzet. Tikje mout. lichtzure toetsjes De smaak van tarwe komt soms naar boven De bitterheid zwelt lichtjes op. Fris De afdronk is droog en lichtbitter. Lekker biertje.
De smaak gaat dezelfde weg op Subtiele fruitige prikken van tropisch fruit Citrus en pompelmoes spelen de hoofdrol Lichte bitterheid Mooi in evenwicht Een rijke smaakbom van slechts 3,5%Alc.Vol.
Prachtige neus van exotisch fruit Ananas grapefruit De eerste slok verwend mijn smaakpapillen. Zacht florale smaak Licht moutig Tikje citroen Lichte bitterheid Evenwichtig Romig mondgevoel Verschillende smaken lopen door elkaar wat aangenaam is om te degusteren Lichtbittere afdronk Een bier waar een mens gelukkig van wordt!
De neus ruikt een zoet en zwoel aroma. Moutig Pittige prikken
Zoete aanzet Tikje karamel het zoet blijft Moutige toetsen Weinig bitterheid Lichte alcohol toets Zoete afdronk Een gewone drinkbare Tripel
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op donderdagavond 8 februari 2018 vond in Café Restaurant ‘Kantien’ in Gent de uitreiking plaats van de Digital Beer Awards 2017.
Met deze BIERblog behaalde ik een Zilveren Award! Ik wil bij deze alle mensen van harte bedanken die op mijn blog hun stem hebben uitgebracht. Dank U x 1000 😘😘😘
Poperinge - VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2017 - 2018 uit.
VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2017 - 2018 uit
Op maandagavond 5 februari 2018 werd in het Hopmuseum de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2017 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaalbieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.
De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Bieren 5/02/2018
50% Belgische hop = Groen
100% Belgische hop = Geel
Brasserie Demanez, Rue Magerotte 7, 6680 Sainte-Ode
B.R. Blonde
Brasserie Au Pif, Route de Poperinghe 189, 59114 Steenvoorde (Frankrijk)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (51) - Blond Zoetje - Double Saison - Gouden Carolus Sauvage summer 16 - Hip Hop Milk Stout - Mongy Blonde Houblonnée
De aanzet is zoet Suiker lolly Tikje karamel Vervelend Weinig evenwicht De hop is ver te zoeken! Geen esdoorn te vinden. Jammer! Maar er zullen zeker mensen zijn die dit bier op prijs stellen!
De neus ruikt licht moutige toetsen Fruitig Snuifje brett
Een bittere aanzet lichte kruidentoets Fris en aangenaam Balanceert tussen zoet en bitter Mooie balans Brett laat zich opmerken Droge hoppige afdronk Top saison
Gouden Carolus Sauvage – summer 16 (9,8% Alc.Vol.) Brouwerij Het Anker– Mechelen
Donkerblond bier met witte schuimkraag
Het aroma is heerlijk fruitig gistig Funky
De eerste smaak is fruitig Druiven een licht zuur appelsmaakje Moutige toets tussendoor Het zuur en het fruitige is mooi in evenwicht Licht bittere afdronk Een Mechelse topper!
Donkerbruin bier (bijna zwart) met een beige volle schuimkop
Mmmm….aroma van Koffie chocolade Karamel
Zoete aanzet Gedroogd fruit Rozijntjes Licht zuurtje in de achtergrond Ook een lichte bitterheid waarneembaar. zachte afdronk Lekker maar de smaak mocht voor mij ietsje voller zijn!
De smaak begin met een zoete moutigheid Tikje floraal van citrus Kruidige toetsen wisselen af met het moutige Behagelijke bitterheid Tikje zurig Ook de afdronk is licht zurig Goed gebrouwen Frans biertje!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Aroma van zoethout moutige Kruidige prikjes Ook wat donker fruit komt even naar buisten
De aanzet is fruitig (rode bessen) Moutig Karamel Een lichte pittige bitterheid Mooi in balans Ook in de smaak een beperkte kruidigheid. Goed Kerstbier waar wij van genoten hebben. Ik denk alleen verkrijgbaar in de Aldi?
Dame Jeanne Brut Sur Lie (9,0% Alc.Vol.) Brouwerij De Triest– Kapelle-op-den-Bos
Donkerblond bier met witte schuimkraag
De neus bied ons een fruitaroma van citrus Gistige prikjes
Fruitige smaak Ook hier citrus Tikje geparfumeerd lichte alcoholwarmte Een geringe bitterheid Stabiel Kruidige en bitterzoete afdronk.
De aanzet is fruitig Pittige mouttoetsen Geringe kruidigheid Lichte hopbitterheid Een vlot drinkbaar biertje die gemakkelijk een medicijn vervangt volgens Doktor Rudy
Moutige neus Gistig Koriander Moutige aanzet Licht hoppige toetsen Zachte bitterheid In evenwicht Zoetbittere afdronk Geen hoogvlieger maar een allemansbiertje
GenGoulf aux Cèpes(7,5% Alc.Vol.) Brasserie GenGoulf- Villers-devant-Orval
Amberkleurig bier met een grove schuimkop
De neus ruikt fruitige toetsen Een Brettprikje De eerste slokken zijn levendig Fuitige prikken een lichte kruidentoets Hoppige bitterheid Ook hier komt een bretprikje naar boven. Goed evenwicht tussen zoet en bitter Pittige afdronk Lekker gebrouwen bier! Gebruik van eekhoorntjesbrood! Vandaar die pittigheid?
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverij 8 - Karbo Blanka - Karbo Bruno - Karbo Rosso
Dinsdagnamiddag proeverijen (8)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Aan de figuur op hun etiketten kun je al raden waar de brouwers Johan en Tom Heselmans hun inspiratie haalden. Hun vader was indertijd mijnwerker en de term ‘Karbo’ verwijst naar het mijnwerkersverleden in de familie Heselmans. Karbo betekent steenkool.
Bemarkt het gele vogeltje op de schouder van de mijnwerker en het kroonkurkje! Vroeger hadden mijnwerkers die in een schacht afdaalden altijd een vogeltje in een kooitje mee. Dat vogeltje was er uiteraard niet om de mijnwerkers gezelschap te houden maar een soort alarminstallatie om ze te verwittigen dat er gas in de mijnschacht aanwezig was
Samen met twee Brusselse vrienden startten ze een brouwexperiment in de keuken van hun vader. In september 2017 openden ze hun eigen brouwerij (1.000 liter) in Veerle (Laakdal). Naast de brouwerij is er nu ook een winkel en een webshop waar u hun bieren kunt aankopen.
Karbo Blanka (6,0%Alc.Vol.)
Wazig goudblondbier met een sneeuwwitte schuimkraag.
De geuren zijn graanachtig Tikje tarwe Koriander Fruitige prikken. De aanzet is lichtzurig. Tarweprikken Zoete toetsen wisselen af. Mooi geheel. Een lichtbittertje komt soms aanzetten. Het lichtzurige blijft aanhouden Maar komt niet van de tarwe alleen! Het is een lichte dorstlesser
Karbo Bruno (7,4%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met beige schuimkraag.
Het aroma bied zwart gebrande mout Karameltoetsen Chocoladeprikken
De smaak is een tikje geroosterd Gebrande mout Karamel Lichte bittertoetsen Hier ook een kleine zuurheid in het bier! Het beste van de drie.
Karbo Rosso (8,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag
Moutige toetsen in de neus Lichtjes gebrand Granig
De aanzet is karamel Enige moutigheid Lichtbittere prikken Ook een zuurtje in de smaak!
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Zoete aanzet Een lichte bitterheid komt aanzetten. Tikje granig In evenwicht Weinig hoppe Zoete fruitige afdronk Een zomerse doordrinker. Eerste bier in hun nieuwe installatie!
Donker bruin tot zwart bier. Weinig tot bijna geen schuim.
Het aroma ruikt naar karamelmout Toetsen van donker fruit Gistige prikken
De smaakpapillen worden zoet verwend. Karamel Donker fruit Zoet stroperig Alcoholwarmte Niet al te veel koolzuur. Zoete afdronk. Mooi in balans Een lekker zetelbier!
Moutige granige aanzet. Licht zoet Kruidige toetsen Koriander Een lichte bitterheid komt naar boven. Droge afdronk Aangenaam bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
West-Vlaams Bierproefgenootschap 8e proeverij - De Hofnar Gullegem
West-Vlaams Bierproefgenootschap 8e proeverij
De Hofnar Gullegem
Oude Geuze Boon vat 91 (8,0%Alc.Vol.) Brouwerij Boon- Lembeek
Commerciële beschrijving : De zeer subtiele, elegante en malse smaak van Oude Geuze VAT 91 is afkomstig van foeder Nr. 91, vroeger in Normandië als calvados vat gebruikt. Nu creëert deze foeder uitstekende, malse Lambiek, ideaal voor Oude Geuze. VAT 91 is zacht, rond, volmondig, complex en in balans. De unieke ovalen vorm van foeder 91 zorgt voor het optimaal gebruik van de foederzaal.
Goudblond bier met witte licht romige schuimkraag
Lichtzuur aroma van een pink lady. Grassig
Delicate smaak Verfijnd en matig zurig Tikje Calvados maar de scherpte is weg. Mals en zacht Droge nasmaak.
Oude Geuze Boon vat 92 (8,0%Alc.Vol.) Brouwerij Boon– Lembeek
Commerciële beschrijving : Deze Oude Geuze is de lieveling van ons proevers team. Hij is aangenaam volmondig, complex en bevat rokerige en kruidige toetsen. Deze unieke smaken zijn afkomstig van het eiken vat, vroeger gebruikt voor rode wijn in Frankrijk in de Rhône vallei. Het eikenhout drukt duidelijk een stempel op het algemeen smaakbeeld en verleent een bijzonder positieve bijdrage aan het Lambiek aroma.
Goudblond bier met witte schuimkraag
Aroma van boerenerf Lichte zurigheid Skai prikken
De smaak is iets zoeter dan de 91. Kastanje toets Scherpte van taninnes Minder zurigheid. Eiktoets Droge afdronk
Oude Geuze Boon vat 108 (8,0%Alc.Vol.) Brouwerij Boon– Lembeek
Commerciële beschrijving : De zeer wijnachtige accenten in deze Oude Geuze worden gecombineerd met een duidelijk ‘oud bier’ karakter, wat zorgt voor een stevige & robuuste smaak met onmiskenbare, maar niet overweldigende vluchtige zuren. Dit vat uit 1935 is afkomstig uit een andere brouwerij, waar de bieren vluchtige zuren bevatten. Deze foeder verrijkt het karakter van al onze geuzemengelingen.
Donkerblond bier met witte volle schuimkraag
Scherp aroma van appelazijn. Putjes aroma
Zuur samentrekkende smaak Scherp Groene appeltjes Droog Zoetere afdronk dan de andere Smaakvol
Oude Geuze Boon vat 110 (8,0%Alc.Vol.) Brouwerij Boon– Lembeek
Commerciële beschrijving : Oude Geuze Boon VAT 110 heeft haar licht droge, maar zeer volmondige smaak, met een toets van vanille en droog fruit, te danken aan foeder Nr. 110. Deze foeder werd vroeger gebruikt als cognac stockage vat en is sinds 2009 in dienst van de brouwerij als Lambiek vat. Deze Oude Geuze wordt gekenmerkt door een rijkdom aan aroma’s, ontwikkeld door de brett gisten in het vat.
Amberkleurig bier met geringe witte schuimkraag
Scherp aroma Boerenerf en paardendeken Hout prikken
De aanzet is toegankelijker dan de vorige Zacht zurige toetsen Droge citrussmaak Funky Tikje cognac in de mond Verfrissend Droge afdronk. Voor het Genootschap de beste van de vier!
Commerciële beschrijving : GingerGueuze is gebaseerd op een mix van 12 maanden oude lambiek met twee- tot drie-jaar-oude lambiek, gefermenteerd in eik met verse gember. GingerGueuze combineert de zuurheid van lambiek met de subtiele smaken van verse gember.
Goudblond bier met romige witte schuimkraag.
De neus ruikt duidelijk gember. toetsen van Canada dry.
Lichtzurige aanzet. Gember dringt zich op Zacht en mals Tikje kruidigheid Zurige afdronk Mooi uitgebalanceerd. Een opmerking van een genoot! Geuze moet geuze blijven zonder fantasietjes!
Borelle Saison (7,0%Alc.Vol.) Bierfirma Valentin - Dranouter gebrouwen bijBrouwerij De Plukker– Poperinge
Commerciële beschrijving : Saison Borelle werd speciaal gebrouwen voor 'De Borelle'. Een feest waarbij de inwoners van Dranouter de winter verjagen en de lente verwelkomen.
Donkerblond bier met een witte mooie schuimkraag. De neus is moutig. Tikje hoppig in de neus. De aanzet is lichtbitter. Kruidige toetsen van koriander. De hopbitterheid komt langzaam naar boven. Volmondig Complex. Hoppige en droge bittere afdronk Lekker!
De Brabandere Brewmaster's Selection Wild Tripel Hop (8,0%Alc.Vol.) Brouwerij De Brabandere– Bavikhove
Commerciële beschrijving : Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden gerijpt heeft op eikenhouten foeders en versneden is met Petrus Tripel . Er werden twee Amerikaanse hopsoorten aan toegevoegd, namelijk Cascade en Amarillo.
Helder geel bier met romige witte schuimkraag.
De eerste geur is een pilsaroma met een lichte hopbitterheid. Tikje granig
Een lichte zurige aanzet. Hoppig Sinaas zorgt voor wat fruitigheid. De milde zurigheid houd aan. Het bier is in evenwicht. Lichtbittere afdronk. Aangenaam bier.
De Brabandere Brewmaster's Selection Wild funky Wit (5,0%Alc.Vol.) Brouwerij De Brabandere– Bavikhove
Commerciële beschrijving : De tweede Brewmaster’s Selection is een verfrissend witbier waarbij de eerste vergisting gebeurt op basis van de wilde microflora, geënt uit de eiken foeders van De Brabandere. De wispelturigheid van deze flora zorgt ervoor dat de vergisting meer tijd in beslag neemt om tot ons eindproduct te bekomen. Het resultaat: een uiterst verfrissend bier met een friszurige citrus-smaak en aroma!
Wit/Geel bier met witte romige schuimkraag Floraal aroma van citroen. Citrus. Wat brett in de neus.
Licht zurige aanzet. Prikje tarwe. Ietwat kruidigheid. Funky. Mocht nog ietsje meer body hebben. Niet al te wild. Al bij al een lekker zomerbier!
Volgens Joeri Cools de ontwerper van deze Libidus bieren moeten ze een stimulans zijn voor je liefdesleven en je bedprestaties! Hij heeft een oud recept gevonden van een liefdesbier uit 1670 en heeft zich daarop gebaseerd”. In de bieren zitten enorm veel kruiden die allemaal een lustopwekkende werking hebben. Wanneer je de bieren degusteert moet het hele verhaal kloppen. Je moet je goed in je vel voelen, en je moet het op de juiste plaats proeven met de juiste persoon. Alles draait eigenlijk rond liefde en romantiek. En dan kan het met deLibidus biertje echt wel gezellig worden”,
Libidus Happy Ending Beer Pearl (6,9%Alc.Vol)
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.
De neus ruikt pittige fruitaroma kunstmatig fruit (Haribo) Tikje caramel.
De aanzet is fruitig geparfumeerd zoet met licht zurige toetsen Ook hier een soort kunstmatige smaak. Kruidige inbreng Compex bier Geen bier voor iedereen!
Libidus Happy Ending Beer Quarts (6,9%Alc.Vol)
Helder amberkleurig bier met romige schuimkop
Ook hier een zoet parfum van fruit. perziksmaakje Kruidige toetsen Maar ook weer die gearomatiseerde smaak. lichtzoete afdronk.
Libidus Happy Ending Beer Onyx (6,9%Alc.Vol)
Donkerbruin tot zwart bier met licht bruine romige schuimkop
Fijn aroma van warme chocolade Karamel.
De smaak is zoet Chocolade Toetsen van cecemelk. Lichte fruitigheid Maar weer allemaal zo kunstmatig opgebouwd. voor ons het beste bier van de drie.
Voor anderen zullen deze bieren wel plezieren! Het initiatief is wel opvallend leuk en de marketing getuigt van grote klasse. Maar jammer genoeg lagen de bieren niet in het smaakprofiel van het Genootschap.
Het bier wordt gebrouwen in een locatie (Esat) dat 116 werknemers met een mentale handicap te werk stelt in de grootstad Rijsel. Het is een puur moutbier met hop uit Frans-Vlaanderen.
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag
De neus ruikt een zoet aroma. Moutig maar redelijks scherp voor een tripel
De eerste slokken zijn fruitig Exotisch Citrus, Ananas Zoete achtergrond Toetsje koriander Een beetje waterig Mist body. Maar toch een lekker biologische dorstlesser.
Commerciële beschrijving : In lijn met de eeuwenoude Belgische traditie brouwt Mycelia al meer dan 15 jaar bier: Shimake.Het wordt vaak 'paddenstoelenbier' genoemd, omdat het subtiel gearomatiseerd is met shii-take-extracten.
Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag
Een aards aroma Met een zoet fruitprik Gistige.
Volmoutige aanzet Zacht van smaak. Lichte bitterheid Alcoholwarmte Bitterheid neemt toe koffieprikje! Geen topper maar toch een voortreffelijke soort Pale-Ale
Expo “Van ’t Vat” en de Iepersche Centrale Brouwerij - Brouwerij Roberg
Expo “Van ’t Vat” en de Iepersche Centrale Brouwerij - Brouwerij Roberg
Boven : Conservator Hopmuseum Sofie Adriaen, Therese Vandoorne (Deskundige Archief bij Stadsarchief Ieper) Onder : De Schepenen van Cultuur Poperinge en Ieper Loes Vandromme en Eva Ryde
Op 15 december vond in de projectieruimte van de Stadsschaal van Poperinge de boekvoorstelling en Expo “Van ’t Vat” plaats. Na de verwelkoming door conservator Sofie Adriaen en een korte inleiding van Therese Vandoorne (Deskundige Archief bij Stadsarchief Ieper) stelde Stadsarchivaris van Diksmuide en brouwer Chris Vandewalle er zijn boek voor over de Ieperse Centrale Brouwerij of brouwerij Roberg. De Schepenen van Cultuur Poperinge en Ieper Loes Vandromme en Eva Ryde sloten de zitting af en nodigen iedereen uit naar de tentoonstelling in het Hopmuseum.
Stadsarchivaris van Diksmuide en brouwer Chris Vandewalle
Een bomvole zaal!
Het boek
Het boek handelt over de Ieperse Centrale Brouwerij of brouwerij Roberg. Deze brouwerij werd in 1921 opgericht als een samenwerking van brouwers. Nadat hun brouwerijen tijdens de oorlog vernietigd waren, besloten ze om hun krachten te bundelen. Tot 1976 was deze brouwerij, met onder andere zijn Roberg Pils, een vaste waarde in de Ieperse biercultuur. Het is de eerste keer dat dit mooi stukje brouwgeschiedenis in een publicatie belicht wordt. Het boek bevat heel veel foto’s, archiefmateriaal en verzamelobjecten.
Veel belangstelling voor het boek en de tentoonstelling!
Chris Vandewalle en partner Karel Dendauw
Ook brouwer Philip Leroy van Leroy Breweries laat zijn boek tekenen door Chris!
Chris in gezelschap van Rik Opsommer (Stadsarchief Ieper)
vlnr :Joris Cambie, William Roelens, Sofie Vanrafelghem en Edwin Ghequire.
Chris tussen de twee schepenen : Loes Vandromme (Poperinge) en Eva Ryde (Ieper)
Een deel van de tentoonstelling
Een fiere Chris Vandewalle met zijn prachtig boek!
De tentoonstelling zet voornamelijk de periode 1850 en 1980 in de kijker. Aan de hand van archiefdocumenten en -objecten zoals oude foto's, bierviltjes, brouwersrekeningen of reclameaffiches, verken je het rijke verleden van de lokale brouwerijen en de biercultuur. Verschillende invalshoeken zorgen voor een nieuwe, frisse kijk op het brouw-en biererfgoed.
Nog te bezoeken van 27 december 2017 tot 07 januari 2018 14:00 - 17:30
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (48)- Het 5e Seizoen - Scotch Silly Burgundy - Soorske - Special Oerbier Reserva Brewed 2006 - Stasegemsche
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (48)
Het 5e Seizoen - Scotch Silly Burgundy - Soorske - Special Oerbier Reserva Brewed 2006 - Stasegemsche
Roodbruin bier (helder) met lichtbruine romige schuimkraag.
De neus bied donker fruit. Tikje wijn in de neus.
De smaak begin zoet. Karamelmout. Rozijntjes. Nu en dan een zuurtje tussendoor. Beetje aardse prikken Zoete afdronk. Lekker bier met een laag alcohol% Zo moet het zijn om er nog een te moegen degusteren!
Zoete aanzet. Moutige toetsen van karamel. Zoete prikken. Afwisselend met een geringe bitterheid. Nu en dan wat fruitigheid (banaan). Zoete afdronk. Goed gebrouwen bier!
Special Oerbier Reserva Brewed 2006 (13%Alc.Vol.) De Dolle brouwers- Esen
Donker roodachtig bruin met een beige schuimkraag. De neus is een aroma-explosie van wijnprikken. Lichte zuurheid. Pruimpjes
De aanzet is licht zurig. Ook hier een smaaksensatie van rode wijn. De cacaosmaak heeft nog altijd voldoende body aan het bier! geroosterde prikken. Een beetje samentrekkend mondgevoel. Maar al bij al een schitterend bier na 10-11 jaar. Zeg maar een Godendrank!
Wazig geel bier met witte schuimkraag. Pilsmoutig aroma. Tikje gist.
Zoet/bittere aanzet. Prikje fruit. Lichte bitterheid in de mond. Allemaal miniem Soort pils met meer smaak. Goede dorstlesser! En die moeten er ook zijn.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Terugblik op het 4de Winters Bierfestival van de Waregemse Bierfanaten.
Terugblik op het 4de Winters Bierfestival van de Waregemse Bierfanaten.
De mooi ingerichte zaal van ‘OC ’t Gaverke’
Dat een klein bierfestival een echte topper kan zijn bewezen de Waregemse bierfanaten op zaterdag 25 november. met hun 4de Winters Bierfestival. Dit jaar voor het eerst in Waregem zelf. Vanaf 14h00 tot 22h00 konden de talrijk opgekomen bierfanaten genieten van een tiental brouwerijen waarvan enkele brouwers nog niet veel of nog nooit op een bierfestival hebben gestaan.
De club bood deze beginnende bierbrouwers een platform aan om hun bieren aan het publiek voor te stellen. Dus het Winters Bierfestival was ook een unieke kans om dit publiek te laten kennis maken met hun bieren.
De mooi ingerichte zaal ‘OC ’t Gaverke’ was een schot in de roos. Ze lag slechts op 10 minuten wandelafstand van het station van Waregem. Zo kwamen bierliefhebbers uit alle hoeken van het land op dit evenement af. Ook buurtbewoners waren enthousiast over de formule. Vooral de leuke speelhoek voor de kinderen was mooi meegenomen. Niet alleen de bieren trokken de aandacht van de bezoekers maar ook de foodpairing met cullinaire hapjes gebracht door enkele gerenommeerde handelszaken zoals Chocolaterie Stijn Vanhoutte, Krok Ubuntu, Happetijt, Restaurant De Koetsier en Bierwafels Verstraete waren voltreffers.
Het eerste bier die ik proefde was de ‘In de naam van de Vader Tripel’ (7,8% Alc.Vol.) van deH.Hart brouwerijuit Kwatrecht.
De Heilig Hart Brouwerij werd dit jaar door Hans Dusselier en zoon Victor opgestart in de Heilig Hart Kerk te Kwatrecht (Wetteren).
Daar kunnen bezoekers naast wijn, junmai sake's ook artisanale bieren proeven. De bieren worden in afwachting van een eigen brouwinstallatie gebrouwen in de microbrouwerijCraywinckelhofin Lubbeek
De tripel is een wazig blond bier met witte schimkraag. goed gehopt bier met een fruitige neus. Fruitige aanzet, tikje koriander in de smaak. Banaan komt soms piepen. Een matige bittere afdronk. Niet slecht.
Bij brouwerijBrochusschonk brouwer Roel Janssens mij een Poldor Porter in (6,8%Alc.Vol.). Een donkerbruin bier met beige schuimkraag. Moutige neus met een geroosterd aroma. Ook de smaak is lichtjes geroosterd. Een moutige bitterheid en een tikje chocolat. Het bier heeft geen volle smaak maar kan toch bekoren. Brouwerij Rochus stond voor de eerste maal op een West-Vlaams Bierfestival. Ze noemen zich de kleinste commerciële brouwerij ter wereld. En ze zijn opgericht om naar hartenlust te kunnen experimenteren. Volgens hun website zijn ze niet voortdurend op zoek naar nieuwe recepten, maar ook naar nieuwe samenwerkingen, kaascombinaties enfoodpairing mogelijkheden.
Eindelijk kon ik eens kennis maken met brouwer Gert Keunen van de bijna gelijknamigeBrouwerij Keun. Jammer genoeg nog niet in Ronse geraakt waar zijn brouwerij is gevestigd. Ik proefde zijn Fresh Hop Blond (8,0%Alc.Vol.). Het is een harvest bier gebrouwen met handgeplukte hop uit zijn eigen hoppeveld. Een klein hoppeveld betekent natuurlijk een beperkte oplage (Opbrengst nog geen 100 75cl flessen) daarom was ik verheugd om mijn smaakpapillen met dit bier te verwennen. Het bier is wazig blond en heeft een hoppige neus. De aanvang is bitter en licht fruitig. Er is een licht zuurtje aanwezig. Matig vlot drinkbaar bier. Niet slecht maar mocht ietsje hoppiger zijn.
Wat ik was vergeten te proeven op het Just Beer Festival in Kortrijk kon ik nu degusteren in Waregem. Dead Man’s Hand Brewer Edition een Russian Imperial Stout van 10,0% Alc.Vol). Een heerlijke nieuwe creatie vanbrouwerij ‘Het Nest’uit Oud Turnhout en uitgeschonken door de lieve sympathieke vertegenwoordigster Anneke. Een donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag. De geuren die opstijgen zijn een streling voor de neus. Karamel, rozijntjes, chocolade kortom alles wat je kan verwachten van een RIS. Ook de smaak zet het feest verder. Lichte alcoholwarmte, geroosterde prikken, Roodhooftspekjes enz.. Zoete toetsen met lichte bitterheid in de achtergrond. Heerlijk zetelbier!
Een Père Glorieux Tripel van 8,0%Alc.Vol. proefde ik bij het standje vanBrouwerij Bassaninauit Smetlede. Het is een blond bier met heel weinig schuim. Een moutig bier met toetsen van suiker en sinaas. De aanzet is zoetmoutig Lichtje gkruid Enkele fruitige prikken. Zoete afdronk. Mocht iets meer pit in deze trippel zitten! Brouwer Bart De Wolf vertelde me dat het bier pas uit de donkere kamer kwam.
Een monster dat `s nachts in de bossen van de Kempen zou ronddwalen en zelfs prikkeldraad zou eten. Dit noemen ze een Baskwadder in het tweestromenland tussen de Nete en de Aa. Jorge Leysen vanBrouwerij Leyssenuit Herentals serveerde mij de Baskwadder Winter 17-18 de jongste telg uit de Baskwadderreeks.
Een donker goudblond bier van 8,80%Alc.Vol. met een fijne witte schuimkraag. Fruitige neus Zoet en zwoel moutaroma tikje gist
Zoete aanzet Moutige toetsen Volmondig. Het zoete blijft aanhouden en overheerst een beetje. Lichte bitterheid. Droge afdronk Is meer een zomerbier dan een winterbiertje!
BrasserieSaint-Lazareeen brouwerij uit Mons heeft een aparte stijl om hun bieren een naam te geven. De nummers of codes BSL 002, BSL 004, BSL010… moeten duidelijk maken welk bier men in de handen heeft tenzij het allemaal voorlopige testbrouwsels zijn? De brouwerij Saint-Lazare heeft de gewoonte om recepten vaak te veranderen en regelmatig nieuwe originele drankjes te ontwikkelen, soms voor een beperkte periode, soms permanent.
Ik proefde de BSL010 een Pale-Ale, voor fans van een Hoppy Brett stijl
Het amberkleurig bier van 6,70%Alc.Vol. heeft een mooie gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt brett Moutig en gecompliceerd Fruitige aanzet Ook hier komt een minieme brett smaakje naar boven. Complex Bittere afdronk. Interessant bier maar absoluut geen IPA zoals zij het vernoemen
Voor de kids was er een leuk kinderhoekje voorzien! Belangrijker dan je denkt!
Een druk bezochte brouwerijstand wasDe Meesteruit Stacegem. De brouwerij heeft een gezonde filosofie. Ze willen de traditie van het artisanaal brouwen terug een nieuw leven in blazen. Ze brouwen met natuurlijke grondstoffen en uitsluitend hopbloemen afkomstig uit Poperinge. Bieren met karakter, verweven met aroma's afkomstig van de verschillende lokale hopsoorten. Meer moet dat niet zijn.
Dirk schonk mij een “Douze” uit. Een Donker(Zwart) bier van 11,5%Alc.Vol. Geurige aroma’s van chocolade, donker fruit, Karamel. De heerlijkheid zet zich verder in de smaak. Ook hier chocolade toetsen, karamel. Zoete smaak met een tikkeltje fruitigheid. Zoete afdronk. Een voortreffelijk zetelbier! Lekker
In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, elke week publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend
‘to beer or not to beer 2017’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. Het weekend vond plaats van 17 tot en met 19 november 2017.
31 jaar geleden
Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar! De kelner indertijd is nu directeur van het prachtige vakantiecomplex.
Dit jaar waren er een 250 inschrijvingen. Een succes dat mag je wel noemen! Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend van start gaan.
Op vrijdag om 17u00 werd in een van de lokalen van het complex de biertentoonstelling geopend. Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.
Speciaal voor dit weekend stelde Ieperling Bart Vermeulen uit zijn uitgebreide collectie een aantal oude Trappistenglazen tentoon.
De prachtige tentoonstelling was gedurende het weekend open voor de gasten en bezoekers van het vakantiecomplex Vayamundo
Dit fantastisch beerweekend werd opnieuw ingericht door bierkenner Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper)
Karin Van Acker (een duivelinnetje doet al) is bijzonder trots op de uitstraling van de tentoonstelling.
De oude trappistenglazen komen uit de verzameling van Bart Vermeulen.
‘Cuisine Mondiale'
‘s Avonds was er een ‘Cuisine Mondiale’ voorzien. De verschillende personeelsleden van Vayamundo Houffalize en Oostende met een immigratie achtergrond stelden hun eigen gerechten voor uit hun land van herkomst. Er kon ook op het beste gerecht gestemd worden. Vooraf waren de bieren “Jus De Mer Blond”, “Wipers Time 16” en ‘Saison Tremist te proeven als aperitief .
De drie aperitiefbieren
Dirk schenkt aandachtig een Saison Tremist uit
Kleurrijk en lekker de ‘Cuisine Mondiale’
Zaterdag 18 november
Jurering, tentoonstelling en proeverij
De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 9 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. De jury beoordeelde de zaterdagmorgen alle 9 bieren. Een tweede ronde op zaterdagnamiddag bepaalde uiteindelijk de winnaar De beste twee van de negen werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.
De 12 koppige Jury bestond dit jaar uit Luc Criel, Luc De Nil, Johan Van Goethem , Raoul Schoenaerts , Freddy Wacho Debels (Bierbrief) , Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske), Rudy Vossen (De Bierboom), Erik Daelewyn (winnaar éérste jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag), Erwin Vermeulen (winnaar vorig jaar) , Bart Vermeulen (Stadsgids Ieper en brouwerij De Kazematten) en ik zelf William Roelens (Wekelijks HOPnieuws en BIERblog)
De uitslag
1
Kristof Braekers
8
8,38
2
Vranckx Bart
1
7,07
3
Cortvriendt Bram
3
6,3
4
Martens Dirk
9
6,1
5
Declerck Geert
6
4,8
6
Ruppert Dubois-Bricout
2
3,9
7
Steenman David
5
3,8
8
Cools Joeri
4
3,5
9
Van Loo Koen
7
2,2
Winnaar Kristof Braekers wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.
Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld. Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.
Het bier van de vorige winnaar
Naast de jurering kon iedereen de brouwkunsten van Rudy Vossen van brouwerij ‘De Vier Monikken’ uit Brugge bewonderen. Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde toonde hoe kleine tonnen uit hout vervaardigd kunnen worden. De tentoonstelling was ook terug open gesteld voor de gasten en bezoekers. Er was voor de vakantiegangers vooraf een bierwandeling voorzien! Nadien konden de gasten genieten van een lezing door Geert Toye en Karen Van Acker over het verschil tussen Trappisten en Abdijbieren.
Er was ook een bierdegustatie van enkele aanwezige brouwers. Deze stelden zelf hun bieren voor aan het aanwezige publiek. Zo kom men proeven van een ‘Slaapmutske Hopcollection’ van Brouwerij Slaapmutske uit Melle, Een ‘Monachus 12’ van Brouwerij ‘De Vier Monikken” uit Brugge en een ‘Goedendag Bruin’ en ‘Blond’ van brouwerij Goedendag. De Antwerpse Brouw Compagnie van Johan Van Dyck bracht zelfs een wereldprimeur mee ‘Nonkel Pater Qua Dubbel’ een pracht van een winterbier. Voor wie in Hop geïnteresseerd was kon bij Marc De Bondt terecht om verschillende hopextracten te proeven.
Rudy Vossen - De Vier Monniken- Brugge
Drie bieren die de mensen konden proeven.
Bovenaan links : Karen in gesprek met glazenverzamelaar en Zytholoog Bart Vermeulen en echtgenote Kathy Saelens. Bovenaan rechts : Marc De Bondt heeft het over Hopextracten. Midden rechts : Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde Onderaan links : Het Nieuwe winterbier 'Nonkel Pater' van De Antwerpse Brouw Compagnie. Onderaan midden : Jeroen Gunst van brouwerij De vier Monniken schenkt hun bier uit. Geert Toye van brouwerij Goedendag uit Marke geeft een woordje uitleg over zijn bier.
De spreekbeurt. Interessant en leerrijk.
Gastronomisch diner
s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien vergezeld door bieren van de aanwezige brouwers. Ook werden de prijzen uitgereikt van de bierwandeling + de bekendmaking van de winnaar van de brouwer die het beste bier ingezonden heeft.
Gastronomisch diner met aangepaste bieren!
CEO Vayamundo, Robert Pepels en Marc De Bondt maken de namen van de prijswinnaars bekend.
Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn! Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”
Bedankt aan de Directie en het personeel van Vayamundo. Aan Karin, Dirk en Marc De Bondt, Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.
Een terugblik op JUST BEER - tasting event for beer lovers - 11 & 12 november 2017 Kortrijk
Een terugblik op
JUST BEER
tasting event for beer lovers
11 & 12 november 2017 Kortrijk
Zowat de hele Vlaamse craft bier wereld had acte de présence gegeven na de oproep van Master Biersommelier Sophie Vanrafelghem: een Vlaams bierfestival organi-seren waar het op aankomt. Met andere woorden: de bedenkster van Sophie’s World wilde met Just Beer te bewijzen dat er meer achter bier steekt dan op het eerste oog lijkt. Een loffelijk streven. Ook de locatie - de comfortabele en goed bereikbare Expo Kortrijk - was een schot in de roos. Zeker richting de toekomst waar Belgische, Franse en Engelse bierliefhebbers elkaar op een eenvoudige manier kunnen treffen.
Biersommelier Sophie Vanrafelghem in haar prachtige biertempel.
Het kwam wel uit dat het allemaal niet zomaar just beer is binnen de bierwereld. De bier incrowd kijkt immers altijd over je schouder mee. Waar er fouten worden gemaakt, wat niet klopt en (vooral) hoe het, volgens hen, eigenlijk wél moet.
Als onbevooroordeeld toeschouwer snel naar Kortrijk gereden om er het mijne van mee te krijgen en te ontdekken wat voor lekkers er allemaal wordt aangeboden. Zonder het langs de strenge meetlat van de ontelbare biermeesters te leggen. Blijft Just Beer hiermee dan steken in de mainstream of is het toch wat oppervlakkig? Geenszins! De uiterst strak georganiseerde festivalvloer gaf daar al een voor-proefje van. Alsof we een luxe champagnebeurs oplopen, wat een ontvangst na de wat onhandige binnen-komst met verschillende bandjes en de entreebetaling. Wat sowieso een pluspunt was is de ruime opzet en de geweldige overzichtelijkheid. Kosten noch moeite lijken gespaard. Ook het uniforme karakter lijkt heel overzichtelijk te werken en geeft niet de schijn van enkel visuele verlokkingen om bij één of andere stand te blijven staan.
Alsof we door een luxe champagnebeurs liepen. Just Beer waardeerde onze Nationale drank op naar een hoger niveau! Proficiat!
Een eerste halte was bij The Ministry Of Belgian Beer. Een naam die eigenlijk bij deze beurs mooi aansluit. Dimitri Messiaen en Tom Synae-ve schonken mij een Fresh Hop 13. Een verfrissend hoppig bier van slechts 4,0% Alc.Vol.
Blij om dokter Canarus van de gelijknamige brouwerij uit Deinze nog eens terug te zien. In een leuk ijskreemstandje bracht hij hulde aan oud wielrenner Lucien Buysse, winnaar van ‘De Tour de France’ van 1926. Een bruin Bier van 7,5%Alc.Vol. Moutig en licht zoet met een fruitige toets. Een allemans biertje.
Verwonderend, verbijsterend en verpletterend
In de locale pers werd Just Beer hierdoor zelfs afgeschilderd in drie kernwoorden: 'verwonderend, verbijsterend en verpletterend'. Een 70-tal brouwers presenteerden er een specialleke of een pri-meurtje. Zoals John Martin met de primeur IPA in blik; een nieuwe trend die snel navolging zal krijgen volgens kenners. De bierbrouwers en hun bieren waren op de festivalvloer in vijf categorieën ingedeeld. Dit naar gelang hun specialisme of bijzondere aspecten van het bier. Ook hier jammer genoeg weer volop Engelse termen.
Just Try: Met andere woorden, probeer het eens dat bier. Zeker als je geen bierfestivals gewend bent en jij als nieuwkomer kennis wil maken, vind je hier keus genoeg. Met voorbeel-den van Cristal, brasserie De Bastogne en Huyghe.
Just Hop: Voor de hop- en bitterliefhebbers natuurlijk. Hier konden bieren als de XX Bitter van De Ranke, Ceci n’IPA van De Feniks en de Imperial Black van Troubadour niet ont-breken.
Just New: Er viel veel nieuws te degusteren, met een keus uit nieuwe bieren van Het Anker (Indulgence Botanik), De Poes (Dortmunder Export), Dupont (Cuvée Dry Hopping 2017) en De Brabandere (Wild Quadrupel), om maar eens een paar namen te laten vallen.
Just Europe: Wie mocht blijven twijfelen of er goede speciaalbieren buiten België gebrouwen worden kon hier zijn/haar hart ophalen. Met geweldige bieren uit Nederland (o.a. Bliksem en Zundert), Italië (Birrificio del Doge), Estland (Öllenaut), Zweden (Poppels) en Griekenland (Sep-tem).
Just Different: Wie het aandurfde om eens iets bijzonders te proeven kon hier zijn/haar hart ophalen. Dany De Smet van Slaapmutske stond er met een bier dat enkel in Estland te koop is, de Witty Nelson. Deca met Georges IV, Bossuwé met Bomb-Out en The Ministry of Belgian Beer pakte uit met hun nieuwe Fresh Hop 13, om er maar een paar te noemen.
Brouwer Bosteels is duidelijk bezig om de DeuS weer goed als speciaalbier in de markt te plaatsen (we kwamen het, evenals het nieuwe degustatiebier van Liefmans, Goudenband op eiken vat, tegen op de Horeca Expo), want ook hier werd hun Champagnebier rijkelijk geschonken en gepromoot. Er waren daarnaast in de ruim zeventig stands veel inspirerende bieren en er was zelfs een aparte workshop ruimte voorzien en de onvermijdelijke biershop.
Enkel verkrijgbaar in Estland 'Witty Nelson' van brouwerij 'Het Slaapmutske' uit Melle. Een lekker tarwebier met Dry-hopping Een aroma van Nelsonsauvagehop Hoppig met een licht zuurtje in de af-dronk. Slechts 5,5%Alc.Vol.
Mattys Nuyts schonk met heel veel liefde de De Liefmans Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.) uit. Een pareltje van Duvel Moortgat. Donkerbruin bier. Met aroma's fruit en eik. Tikje balsamico lichtzurig. Volmondig . Met nota's van taart. Pracht van een bier!
Workshops
De workshops waren verrassend genoeg opgedeeld in: Just Taste, Just Beer & Bites, Just Beer & Chef en Just Beer & Cheese; beetje jammer van al die Engelse termen, het zal met de internationale allure van Just Beer te maken hebben. De bekende biersommelier Andy De Mulder beet het spits af met een bespiegeling over de link tussen aroma’s en smaken in relatie met de ingrediënten bin-nen het brouwproces. Denk daarbij niet alleen aan mout en hop, maar zeker ook aan gist in relatie met de vier unieke Belgische vergistingprocessen. Spontaan, gemengd, hoog en laag.
Master Beer Sommelier en organisator Sophie Vanrafelghem zelf, focuste in haar geweldige presentatie meer op de verrassende wereld van Beer & Foodpairing. Als extraatje trakteerde één van Sophie’s World protegees de gasten later op de dag nog op een mooie kaas & biercombinatie presentatie.
De workshops combineerden perfect met het thema Just Beer in het zogenaamde foodpairing village dat was ingericht met zaken als Chocolaterie Stijn uit Poperinge met zijn hoppralines. Bier en eten gaan tegenwoordig hand en hand en zo hoort dat ook. Dat bewees chef Bram Bonamie wel in zijn workshop Just Beer & Chef. Op zondag opgevolgd door collega chef Achim Vandenbussche. Dit verdient opvolging en navolging!
Stijn Glorie uit Poperinge is sinds enkele jaren aan de slag als chocolatier. Met hart en ziel werkt Stijn zorgvuldig aan chocoladewerkjes en patisserie. Deze lekkernijen worden artisanaal gemaakt, zonder toege-voegde chemische kleurstoffen en bewaarmiddelen. Op Just Beer bracht hij lekkere Hoppepralines mee! Hij was een van de deelnemers die een standje bevolkten voor Beer en foodpairing.
Een bier gebrouwen ter herinnering aan de tornado die Oostmalle op 25 juni 1967 heeft getroffen 50 jaar geleden was ook te proeven. Het amberkleurig bier heeft een alc% van 6,7% en word gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen. De neus is moutig. De eerste slok is harsachtig. Het wordt ook gebrouwen zoals vroeger. Men gebruikt ook oude hop. Nu en dan een fruitigheid. Bittere afdronk.
Verwonderlijk maar een Griekse brouwerij was ook aanwezig op Just Beer Septem Microbrewery uit Evia Island had verrassende bieren mee zoals hun Septem 8th Day (7%Alc.Vol) Hoppige neus. Floraal Ook in de smaak dit exotische. Fruitig en een mooie bitterheid Een lekkere IPA uit het land van de sirtaki!
Meet the brewer
Naast de eerder genoemde workshops was er voldoende ruimte om eens met een brouwer van gedachten te wisselen. Was dat niet op de brouwersstand – ja, ze liepen gewoon in het wild rond die brouwers – maar ook in de vorm van meet the brewer. Zeg maar gerust brewers, want op zater-dag waren dat naast Bart Verdonk van de Kustbrouwerij, Ronald de Waal van Flying Dutchman (NoMad Brewing), Chris Vandewalle, Sam Quartier (Omer Vander Ghinste) en de ravissante Italiaanse Veronica Vecciato van Birrificio del Doge. Op zondagmiddag trapte Merlijn Dietvorst van brouwerij Bliksem af, gevolgd door Pieter Maes (De Bra-bandere), Bart Cuypers (Het Nest) en de Zweedse brouwer Petter Gunnarson van Poppels Bryggeri. Elke brouwer had zijn/haar eigen inbreng en vertelde bijzondere verhalen over brouwen en het onvermijdelijke resultaat daar-van: bier. Allen even gepassioneerd en vaak zelfs bevlogen met bier en brouwen bezig. Soms volgde de ene anekdote de volgende in zeer rap tempo op, waardoor het heel vermakelijk was om naar de brouwers te luiste-ren.
Bart Verdonk van de Kustbrouwerij in actie!
Een lekkere hamburger met kaas en spek kan in één, twee, drie uw hongertje stillen!
Eindelijk kon ik op 'Just Beer' het eerste bier van 'The Brew Factory" uit Heule proeven. Nicolas schonk mij een 'Martha' (8,0%Alc.Vol) in. Lekker fruitig blondje gebrouwen met spelt. Deze laatste zorgt voor een volle smaak. Prachtig bier met een mooi etiket!
Jong en ambitieus zijn de brouwer en zijn vriendin van Brouwerij VBDCK B.V.B.A. (Tielrode) wel. Pas opgericht in 2016 brachten ze reeds een zevental bieren uit die in Kortrijk allemaal te proeven wa-ren. Aan originaliteit geen gebrek bij dit koppel! Hun manier van marketing is een schot in de roos!
Het kleine flesje met Engelse teksten is het handelsmerk van deze Vlaamse brouwerij. Dit flesje had als inhoud een amberkleurige IPA van slechts 4,5% Alc.Vol. Hoppige neus en een redelijke aardse smaak. Een tikje zoet en fruitigheid laten zich opmerken Een bittertje om U tegen te zeggen.
Bij de stand van Syntra West kon je samen met Chantal Debusseré (Opleidingsmanager Horeca-voeding, SYNTRA West) en Guido Vandenbussche (lesgever Syntra West) ruiken van verschillende aroma's
Bij brouwerij De Brabandere kon men in primeur het derde bier in de rij van de Brewmaster's Selection proeven. Brewmaster's Selection Wild Quadrupel een donker bier van 10,5%Alc.Vol. Dit bier is gemaakt van 5 verschillende mouten en 1 gepelde en geroosterde gerst vermengd met puur foeder-beer. Het toevoegen van het zure bier aan de full-bodied quadruple, maakt dit bier zeer toegankelijk. Een gistige neus en een prachtig aroma van chocolade verlangen om te proeven. Ook in de mond chocolade en geroosterde smaken. Lichte alcoholwarmte.
Aflsuiten doe ik met een mooie foto van de enige biohoppeboer in België. Het was trouwens de enige stand die echt naar hoppe rook. Joris Cambie Ik proefde zijn kersverse Singel Green Hop Een bier met een mooie bitterheid in de neus. Zacht bittere smaak en droge afdronk.
Er kan maar één conclusie overblijven: dat het maar snel november 2018 wordt om met z’n allen naar Kortrijk te trekken om bijzondere bieren te gaan proeven en goeie brouwers te ontmoeten op Just Beer! Iets meer dan 4000 bezoekers bezochten dit uniek evenement.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
De drie bieren die ditmaal onze smaakpapillen probeerden te verwennen kwamen van huisbrouwerij ‘Klondiker’ uit Meulebeke (WVl). Volgens brouwer en eigenaar Dirk Cnockaert zou hij de kleinste artisanale microbrouwerij van ’t land bezitten. De brouwerij is actief sinds de zomer van 2017. Hij brouwt in een brouwinstallatie die Dirk samen met de leerlingen van het VTI Deinze ontworpen heeft. Ze bestaat uit drie kleine brouwketels die samen zorgen voor zo’n honderd liter bier.
Dat Dirk het groots ziet lijd geen twijfel. Deze zomer bracht hij maar liefst acht bieren op hetzelfde moment op de markt. De naam van de brouwerij en van sommige bieren verwijzen naar een regio in Canada waar hij indertijd nog op bezoek is geweest. Deze regio in Yucon zou duizenden goudzoekers naar de streek gelokt hebben. Dawson City groeide binnen een paar maanden tot een metropool van zeker 30.000 inwoners. De goudkoorts van Klondike was het onderwerp van Charlie Chaplins film The Gold Rush uit 1925.
De etiketten zijn ontworpen door echtgenote Kathleen. Het logo bestaat uit vier beren. Die staan symbool voor de Canadese beren, maar ook voor ‘de Berengemeente’ Meulebeke’. Na Vondel, Goethals, Roelandts en Maenhout beschikt Meulebeke weer over een brouwerij!
De brouwerij is elke zaterdag tussen 14 en 18 uur open om te proeven. De bieren kunnen dan aangekocht worden.
Donkerblond licht wazig bier met een witte schuimkraag.
De neus ruikt een licht aroma van brett moutig
De eerste slokken bevatten een zachte smaak van citroen. Afwisselend met een lichte bitterheid Ook hier dringt een geringe brettsmaak door. Tikje zurig Iets kruidig Droog Lichtbittere afdronk.
Nugget (8,0%Alc.Vol.)
Redelijk helder lichtgeel bier met witte schuimkraag Weinig koolzuur.
De neus is bitter (ruik tikje leer) Zwakke neus
Bittere aanzet Harsachtig Hopvarieteit? Ietsje te weinig body Hier en daar een kruidige toets. Lichte honingtoets? Bittere afdronk
Porlu (9,0%Alc.Vol.)
Donkeramber tot bruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Licht gebrand aroma Zoethout in de neus.
Gistige aanzet. Ook in de smaak zoethout. Gebrande toetsen Moutig Beetje te eenzijdig van smaak. Lichtbittere afdronk
Voor ons de beste van de drie bieren.
We denken dat de bieren nog verbetert kunnen worden. Hier en daar zitten volgens ons nog kleine foutjes in de receptuur. Acht bieren op hetzelfde moment op de markt brengen is misschien iets van het goede te veel. Beter de bieren één voor één grondig op punt zetten. Maar toch heel veel respect voor deze nieuwe brouwer!
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De 22ste editie van het Poperinge Bierfestival was terug een schot in de roos. Zaterdag 28 & zondag 29 oktober zette Poperinge en de Poperingse bierclub haar naam van ‘hoofdstad van de hop’ kracht bij met hun prachtig en gezellig jaarlijks bierfestival.
De Poperingse bierclub had na de geslaagde en succesrijke edities van de voorbije twee jaar voor zijn 22ste bierfestival geopteerd om terug de nieuwe locatie te behouden. De Maekeblijde werd weer omgetoverd tot een sfeeëriek bierdorp en werd voor de tweede keer uitgebreid. Dat het terug een goede keuze was is gebleken want de zaal zat de hele tijd vol. Er heerste voortdurend een gezellige drukte en er was heel wat ambiance", zeggen de tevreden organisatoren Edwin Ghequire en Guy Osteux.
Zowel de modale bierliefhebber als de echte specialisten konden hun gading vinden bij de 25 brouwers die samen zo'n honderd bieren presenteerden.
Met de Nederlandse brouwerijen ‘HappyFace Brewery’ en ‘Mommeriete’ en ‘Monsieur Rock’ van gewezen Orval brouwer Jean-Marie Rock zorgden de organisatoren voor een aangename verrassing. De drie Poperingse brouwerijen werden mooi verdeeld over de zaal. De MG’s Brothers speelden zoals elk jaar de nodige ambiance bijeen.
Zaterdagmiddag 28/10/2017 gaf Burgemeester Christof Dejaegher in gezelschap van voorzitter Guy Osteux, de Hopkoningin Laura Sambeaer en eredames in de zaal Maekeblyde de start van het tweedaags Internationaal Poperings Bierfestival 2017.
Proeven en genieten
Al de standen aandoen om een biertje te proeven is van het goede te veel! Daarom heb ik geprobeerd om dit jaar eens andere brouwerijen aan te doen in vergelijking met de vorige editie. De Poperingse brouwerijen en hun bieren heb ik reeds meermalen vermeld op deze BIERblog daarom heb ik ze nu niet opgenomen in deze reportage.
Het was een eer om Jean-Marie Rock terug te ontmoeten. Monsieur Rock, Mister Brett of Mijnheer Orval zoals hij genoemd wordt in het boek 'De Biericonen der lage landen' was op vraag van voorzitter Guy Osteux voor de eerste maal aanwezig in Poperinge. De leuke ontmoeting was wederzijds. De goedlachse brouwer trakteerde Guy en ik onmiddellijk met zijn eigen bier in het originele glas! Het recept is van Jean-Marie (http://www.greenbrew.be/) zelf en wordt gebrouwenMeantime Engeland. Monsieur Rock is een blond bier (6,6% Alc.Vol.) met romige witte schuimkraag. Licht hoppig aroma met een citrustoetsje. De smaak is bitter/zoet. Maar toch ietsje meer bitter. Het is zacht en verfrissend. Een doordrinker! Een goeie opener op het festival!.
Baselius Special Edition (7%Alc.Vol.). Voor mij een van de toppers op het festival. Het recept komt van Eli Noë van het Brugs Bierinstituutuit Brugge. Het bier wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag. Karamel in de neus, fruitig De smaak is zoet/bitter. Moutige toetsen van karamel en melkchocolade Kruidige harsprikken geven het bier een lekker mondgevoel. Een warm lichtkruidig biertje met heel veel smaak van slechts 7% Topie!
Gaëtan Vandenbulcke (29) en Géraldine Legein (22) van Bierfirma Bossuwéuit Kortrijk zijn ambitieuze mensen en worden stilaan bekende gezichten op de bierfestivals. Ze zijn nog een bierfirma en de bieren worden voorlopig gebrouwen bij Eutropius(Menen) In Poperinge hadden ze een nieuw proefbiertje MOAB-O! (met verplicht uitroepteken) met zich mee. Een donkergeel roggebier met een romige witte schuimkraag. Kruidige neus en licht zurig. Het bier werd gebrouwen met Rogge en karwijzaad (Kummel) Lekker en evenwichtig. Licht bittertje Droge afdronk. Niet mis! Is wel een Limited Edition!
Dikke jan Bruin (7,5%Alc.Vol.) is het nieuwe bier van 2017 van gelijknamige bierfirma Dikke Jan uit Desselgem. Ze hebben voorlopig drie bieren maar vanaf 2018 is het de bedoeling om minstens één seizoensgebonden bier te brouwen dat afhankelijk van het succes in het gamma zal worden opgenomen. Hun bieren worden gebrouwen bij Deca Service in Woesten. Dikke Jan bruin is een donkerbruin bier met een romige dikke schuimkop. De neus is moutig met chocolade toetsen en tikje koffie. De smaak is lichtjes gebrand. Het heeft een lichte bitterheid Een smaakvol klassiek bruin bier met dat tikkeltje meer.
Voor de eerste maal aanwezig op het festival, Brasserie St-Sylvestre uit St-Sylvestre-Cappel (Fr) De brouwerij bevindt zich niet zo ver van Poperinge en ligt in het hart van de 3 bergen van hhet euvelland nl: de Mont des Cats, de Mont Cassel en de Mont Noir. Daarom worden ook enkele bieren Trois Monts genoemd. Bekend is hun bier Gavroche. Een donker amberkleurig fruitig bier met een romige schuimkraag. Gavroche is een figuur uit 'Les Miserables'. De brouwer was zo opgetogen van de sfeer op het bierfestival dat hij hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer aanwezig zal zijn!
Gijzels Blond (6,4%Alc.Vol.) van bierfirma 'Slaapmutske' Gebrouwen bij de Proefbrouwerij Een bekend bier in de streek van Oosterzele en die tijdelijk uitverkocht was maar nu weer op de markt is en te proeven was in Poperinge. Een helder geel bier met witte schuimkraag. Licht zurig van smaak met wat bitterheid Droog met een bittere achtergrond. Lichtzurige afdronk. Zomerbier!
Een gelukkige voorzitter Guy Osteux met twee Argentijnse bierproevers.
Voor de eerste maal aanezig in de Keikopstad is bierfirma Enigma Belgian Brewery. uit Heusden-Zolder. Opgelet dit is een Vlaamse brouwerij ondanks de volledige engelstalige website! Brouwer Mark Veugelers (zie foto)is gestart als hobbybrouwer, als biochemicus wist hij natuurlijk sowieso één en ander van mengsels. 5 jaar geleden begon hij in zijn kelder te experimenteren met een eigen kleine brouwinstallatie in Schreverland. Daar ontwikkelde hij liefst 400 recepten met verschillende samenstellingen, andere gisten, hoppen, ... De beste 20 recepten heeft hij hernomen en daaruit zijn dan de 5 beste overgebleven waaronder Tamera Tripel (9,0%Alc.Vol.) die ik proefde. Van dit bier zouden er meer dan 20 testbrouwsels gemaakt zijn. De inspiratie voor de naam komt van de Belgische rivier 'De Demer' waarvan gedacht werd dat deze was afgeleid van de Keltische 'Tamera' of 'Tamara', wat 'Zwarte rivier' betekent. Tamera Tripel is een donkerblond bier met witte schuimkraag. De neus is hoppig en floraal. Zoete aanvang met fruitige toetsen van ananas en mango. Fruitige lichtbittere afdronk. Lekkere Tripel!
Janos de Baets uit Waregem tapt voor mij het nieuwe bier The Walking Duck (5,4%Alc.Vol.)
Ik ben altijd fan geweest van de Hedonis Ambachtsbieren. Hedonis Ambachtsbierwerd opgericht door Janos de Baets en Leopold De Ketelaere Ze noemen zichzelf ‘gypsy brewery’ waarbij ze hun bieren brouwen in de ketels van een externe brouwerij. Hierbij worden alle stappen echter zelf uitgevoerd. Van receptontwikkeling over brouwen tot verkopen. Dit stelt hun in staat de kwaliteit van de producten voor 100% op te volgen en te garanderen. Hun eerste bier dateert al van augustus 2015. The Walking Duck is een blond bier met een witte schuimkraag. Het aroma is fruitig Een lekkere IPA met toetsen van ananas. Droog met een lichte bittereheid. Aangenaam evenwichtig bier met heel veel smaak!
Hof ten Dormaal van André Janssens uitvinder van het Witlofbier was ook voor de eerste maal aanwezig op het Poperings Bierfestival! Van deze hoevebrouwerij uit Tildonk degusteerde ik 'Frambuesa y chocolat' (6,5%Alc.Vol.) Het is een donker kastanjekleurig bier met weinig schuim. Het aroma is zurig Framboostoetsje De eerste slokken zijn fruitig zuur. Scherp De chocolade moet ik missen Zure afdronk.
Van de Van de HappyFace Brewerydegusteerde ik de HappyFace Bock (8,0%Alc.Vol.) Het bier wordt gebrouwen bij InBier (Sittard)
HappyFace Bock is een donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag. Een moutige neus Zoet Ook de aanzet is zoetmoutig Chocolade toetsen Karamel komt boven Lichtjes geroosterde smaak Zoete afdronk.
De bevallige Carina Kelder van Brouwerij De Mommerietetapte voor mij een Vrouwe van Gramsbergh (10%Alc.Vol.) Een bruin wazig bier met een mooie volle lichtbruine schuimkraag. De neus is vrij zoetig. Karamel Rozijntjes
Het is een alcoholisch snoepje met toetsen van karamel Chocolade Tikje koffie en soms zoethout Een warm Nederlands biertje met een leuke naam!
Al enkele jaren aanwezig op het festival is Brouwerij Eutropius uit Menen. Barbara tapte mij hun Oscar Blond. Benieuwd?
Oscar Blond is een goudblond bier (6,6%Alc.Vol.) met witte schuimkraag Het aroma is moutig licht bittere prikken Gistig
Moutige aanzet Een lichte droge bitterheid. In balans Tikje fruitigheid Allemaal matig Niet slecht Een klassiek blond bier
Het bier van Huisbrouwerij en bierfirma 'Half Zeven' heb ik leren kennen in de Bierpaddestoel in Grembergen. Met enkele vrienden proefden we daar voor het eerst de Orvelo Tripel (http://www.orvelo.be/blog/de-bierpaddestoel.html)
In Poperinge proefde ik hun Orvélo Wijss.(6,0%Alc.Vol.). Het bier wordt gebrouwen bij DeProefbrouwerij
Wazig goudkleurig bier met witte schuimkraag De neus is licht kruidig Granig
De smaak is lichtzurig Fris met een bittertje hints van koriander Het bier is mooi in evenwicht Tikje hopbitterheid Voortreffelijk biertje met een aangename smaak!
Ondanks de problemen met de treindienst tussen Menen en Poperinge lokte het festival
weer bomvolle zalen op zaterdag en zondag. Proficiat aan de organisatie.
Nog een stand die voor de eerste keer Poperinge aandeed.
Les 3 Fourquetsuit Gouvy met hun Lupulus bieren. Ik degusteerde hun Lupulus Organicus een Biobier van 8,5%Alc.Vol. De biohop in het bier komt van hoppeboer Joris Cambie Blond bier met witte schuimkraag.
De neus bied kruidige toetsen Tikje mout De smaak is raak. Fruitig, hoppig, tikje gist. In balans DRoge licht fruitige afdronk met een tikkeltje kruidigheid Heel lekker biobier!
Zoals vroeger sluit ik deze reportage af met een afsluit dame Ditmaal is het de bloedmooie Ellen. En ook zij fluisterde zachtjes in mijn oor
Licht wazig rood rose bier met fijne witte schuimkraag
Het aroma van frambozen laat zich ruiken. Lichtzurig met een zoet kantje. Tikje gist.
Frisse aanzet Ook hier de duidelijke smaak van framboos Matige zuurheid (wat de smaakpapillen kunnen verdragen) Buiten een tikje hout is de smaak rechtdoor. Aangenaam verfrissende zomerdrank van slechts 4,0%!
Donkerbruin bier met een mooie lichtbruine romige schuimkraag.
Moutig aroma (zacht) Lichte warme alcohol in de neus. Donker fruit heerlijk!
De smaak zet het aroma verder. Genieten van donker fruit Rozijnen Pruimpjes Tikje hout Warme alcohol zoete taart Kortom alles wat smaakpapillen verlangen!
De eerste smaak is moutig prikjes van koekjes Gevolgd door fruitigheid Tikje floraal Een lichte bitterheid in de achtergrond Zacht hoppig Het bier is mooi in evenwicht Niet complex (moet dat dan? - Nee hoor!) Een goed vakkundig gebrouwen bier zonder al te veel tierlantijntjes maar aangenaam om te degusteren zoals alle bieren trouwens van brouwerij De Feniks!
Het bier verwijst uiteraard naar René Magritte (ceci n'est pas une pipe) een eigen Belgische identiteit. En zo moet het!
Amberkleurig bier met gebroken witte romige schuimkop
De neus is floraal. Hoppige tropische aroma’s.
Eerste slok is redelijk bitter. Hoppig Floraal (Citrus, ananas) lekker fris Stevige bitterheid blijft aanhouden. Soms een prik van kruiden. Bittere droge afdronk Een stevige goed gebrouwen IPA voor liefhebbers van florale Bieren!
Aangename florale aanzet Lichte zoete fruitigheid Redelijke bitterheid (maar niet overdreven) Exotische toetsen. Evenwichtig Fruitige afdronk met een licht bittere uitloop. Wat een lekker bier! smaakt naar nog eentje
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Jammer, maar dit is nu eenmaal de tendens van vandaag
We werden ontvangen door Sabrina Proserpio (Medewerkster Advertising & Perwerking Bioforum Vlaanderen). Naast de twee gezichten van de campagne, Cartoonist, kunstenaar en pianostemmer Herr Seele en Biologische hopteler Joris Cambie was ook Meester Bier sommelier en Zythologe Sofie Vanrafelghem aanwezig in dit uitzonderlijk Biercafé aan de Belgische kust.
Herr Seele (Peter van Heirseele) net terug van de opnames van de ‘Slimste Mens’ stelde zich als 40 jaar fervent Bio gebruiker voor. Dit is al zijn gehele leven zo. Hij heeft dat door zijn moeder met de paplepel binnengekregen. “Als je mijn frigo open doet dan zie je daar 100% Bio”. “Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken; je gaat nadenken over de weg die de groenten hebben afgelegd, Wat is die groente precies, hoe zit die in de grond en hoe wordt die gekweekt”
De praatgrage Herr Seele in actie!
Joris Cambie
Joris Cambie kan daar antwoord op geven. Hij is momenteel één van de laatste achttien Belgische hoptelers en enige biologische! Dank zij zijn vader en ook om te bewijzen aan de andere hoptelers schakelde hij in 1997 over naar Biologische hopteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten.
De biologische hoppeteelt vergt dus een bestendige kundigheid om die snelgroeiende plaag-en ziektegevoelige plant (soms tot 25cm op één dag) in goede banen te leiden. “Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je al te laat” vertelt Joris over zijn preventieve aanpak. “Een goede rijke grond is de basis van alles; Ik voed de planten niet, maar wel de bodem en dit gebeurt met organische bemesting” Joris teelt niet alleen hop maar heeft samen met Kris Langouche een eigen brouwerij'De Plukker' in Poperinge. Deze brouwerij zag in 2011 het levenslicht. Alle bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met - hoe kan het anders - 100% Belgische Biohop van eigen bedrijf en met zo lokaal mogelijke ingrediënten.
Joris Cambie, de enige Belgische Bio Hoppeboer uit Poperinge
Sofie Vanrafelghem
Na de heren volgde Zythologe Sofie Vanrafelghem. Na eerst antwoorden gegeven te hebben op de vele vragen die Herr Seele aan haar stelde over het brouwproces nam ze ons mee in haar zintuigelijke wereld van vier biobieren. Het waren niet de eerste de beste, maar 4 kleppers uit België Biobierland. De bieren waren trouwens vergezeld met 4 lekkere biokazen.
Zythologe Sofie Vanrafelghem heeft haar eigen websiteSofie's World en is uitgever van haar eigen tijdschrift 'Arnold'.
De Bieren
Vier toppers uit de Belgische Biobierwereld!
Belgoo Bio Blond (6,4%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrouwerij Strubbein Ichtegem voor Brouwerij Belgooin Sint-Pieters-Leeuw Een strogeel bier met witte schuimkraag De neus is lichtzurig. Fris toegankelijk bier met een lichte tarwesmaak. Fruitig met hoppige toetsen. Gebrouwen met drie granen: gerst, tarwe en spelt. Vergezeld met Cabriolait kaas van hetHinkelspel
Saison Dupont Biologique (5,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrasserie Dupont(Tourpes) Donkergeel van kleur met witte schuimkraag. Het bier heeft een uitzonderlijke droogheid en bitterheid. Toetsen van citrus. Lichte kruidigheid. Strak en droog, benadert meer het hopkarakter Vergezeld met Keiems Bloempje van HetDischhof Biokaasboerderij
Trippel Plukker (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijbrouwerij De Plukker (Poperinge) Gebrouwen met Pelgrim hop. Blond bier met fijne sluier. Moutige neus, tikje exotisch en rijp fruit, Zoete aanzet , vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Zachte afdronk Vergezeld met Camembert vanDe Zonnegaard
BRWN (7,0%Alc.Vol.) Brouwerij Jessenhofke – Kuringen Hasselt Gebrouwen bij Brouwerij Anders (Halen) Romig bruin bier met beige schuimkraag. aroma van gebrande mouten, koffie en kandij. Smaak van koffie, gedroogd fruit. Droge afdronk. Vergezeld met met Pas de Bleu blauwschimmelkaas vanhet Hinkelspel
Maar wat maakt bier Bio? Niet de smaak want biobier proef je niet. Het grote verschil met andere bieren zit hem eerst en vooral in het gebruik van de landbouwingrediënten (Hop, Gerst en mout). Deze gewassen zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Dus niet geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Op additieven (Toegevoegde stoffen) en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobieren strengere normen. Biobieren bevatten geen onnodige smaak- of schuimversterkers. Ook smaakmakers zoals fruit moeten biologisch zijn.
Het Belgische label Biogarantie®, eigendom van BioForum, Unab en Probila, gaat voor bio op volle kracht. Dit betekent bovenop de Europese biowetgeving extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Als Biogarantie®-houder onderteken je het lastenboek en bijhorend duurzaamheidcharter. In ruil krijg je promotiemateriaal en zichtbaarheid.
Nog even toosten op het succes van de campagne!
Van 21 t/m 29 oktober 2017
Vanaf nu kun je op de websitewww.biomijnnatuur.bestemmen op je favoriete biobier, je kunt er tal van biobierboxen winnen. Op de website staan eveneens alle activiteiten die tijdens de campagneweek georganiseerd worden.
Een uitnodiging van Gabi en Frank van het koffiehuis ‘De Hofnar’ (Gullegem) om er Duitse bieren te komen proeven in een select gezelschap kun je niet zomaar aan u laten voorbijgaan.
De Hofnar is een kleine mooie koffiezaak met ook een bijzondere aandacht voor bieren. Het interieur ademt een aangename bijna sprookjesachtige sfeer uit.
Neem dan nog de vriendelijke uitbaters en het gezellige petit comité waarmee we die avond vertoefden, het kon niet anders dan een aangename proeverij worden.
En onze vermoedens werden bevestigd.
9 BIEREN
De uitbaters schonken deze avond 9 bieren uit die ze persoonlijk meegebracht hadden uit Gabi’s geboorteland.
Koffiehuisje, Bierhuisje of Sprookjeshuis?
Die avond was toch een beetje een nieuw experiment in mijn bierleven. Duitse bieren waren tot op de dag van vandaag niet zo ‘hot’ bij mij.
De enkele bieren die ik proefde op reis waren lage gisting bieren en heel laag in alcohol. Enkele hoge gisting zoals hun lekkere malse tarwebieren (Weizen- of Weißbier) of het Altbier en Kölsch uit Dusseldorf en Keulen kon ik ook wel smaken. De Rauchbieren uit Bamberg zijn voor mij nog altijd toppers, maar daar hield mijn Duitse bierkennis eindelijk op
Gelukkige zijn de Duitse brouwers niet meer gebonden aan hun Reinheitsgebot uit 1516, Net zoals hun Europese collega's kunnen ze nu aan de slag gaan met allerlei toevoegingen zoals karamel, maïs en chemische extracten.
De proeverij begon met vier bieren van de Hopfmeister Braumanufaktur uit München. Brouwer Marc Gallo
Wazig bleekblond bier met een fijne witte schuimkraag.
Heerlijk aroma van citrus Floreale toets Hoppige prikken
De eerste slokken zijn mals Typisch Duitse smaak. Een zachte bitterheid kom naar boven. Lichte toets van mandarijn. Smaak van zwarte bessen, jenever bessen. Zachte afdronk. Een aangenaam bier. Een mooi starter van de avond!
Een moutig aroma Zoet Karameltoetsjes Brood Karamelmout Weinig body Suiker Houtlagering in de smaak Lichte bittereheid heel diep Pale-Ale achtig bier Blond bier bijgekleurd met karamel? Weinig pit in een mooie fles Gewone doordrinker!