We waren het al langer van plan, en uiteindelijk is het vrijdag laatst (22 december 2006 om 20.00u) er toch van gekomen.
De smaak proeven van de tweeslachtige Humulus lupulus plant (zeg maar Hoppe) in 't Kroegske. De Hoppigaard van de bierproeversvereniging HOP, Slock bier van Carl Kins, Kroegbier Goud het huisbier van Danny en Nadine uitbaters van t Kroegske en de Gaspard van Picobrouwerij Alvinne waren de te proeven bieren.
Om deze kleine proeverij te kunnen verwezenlijken was t Kroegske the place to be om dit te doen. Een gezellige warme sfeer, rustige Folk in de achtergrond. En zoals altijd een perfecte bediening. De vrijdagavond voor Kerstdag 2006 was een avond om in te lijsten.
Tegen dit schitterende decor van 't Kroegske nam de proeverij plaats.
Proevers van dienst waren Glenn en Davy van Picobrouwerij Alvinne, Carl Kins, Danny eigenaar van 't Kroegske en mezelf.
Ook twee lieve dames in ons gezelschap. Ine, vriendin van Glenn en Voske, mijn echtgenote, die met een digitaalke alles vastlegde.
Van links naar rechts : Mezelf met notitieboekje, Davy, Danny, Ine, Glenn en Carl
Lets go :
De Hoppigaard 35 EBU 6,5% Alc Vol.
HOP : Hallertau Magnum
Hallertau Spelt Select
Cascade
Dry Hopping : Tettnanger een lichte aroma HOP
Dit bier was een complete verrassing (in de negatieve zin). Het bier was troebel met een zurig aroma.
De smaak was ook zurig (groene appels) met nog een lichte nabitterheid.
De echte bitterheid was totaal verdwenen. Eerst dachten we dat het biertje reeds op zijn terugweg was. Ware het niet dat het zondag op het festival Croque local nog lekker bitter smaakte en gegeerd werd door de aanwezige bitter drinkers. De Podge en John White spraken er veel lof over.
Daar deze biertjes uit mijn persoonlijke voorraad komen was er maar een antwoord. Dit zou toevallig de laatste flesjes van de botteling kunnen geweest zijn. Vandaar die zurigheid en troebelheid door allerlei restanten. Hier schuilt het gevaar bvb om aan een bier punten toe te kennen. Eén slecht flesje kan het bier negatieve commentaren geven. Enfin niet getreurd we weten dat het bier veel lekkerder is.
Wat is er gezelliger dan een bierdegsutatie met vrienden? Ine verlicht met een kaars onze heldere geesten
SLOCK : 50 EBU 6,5% Alc. Vol.
HOP : Amarillo (USA)
Tomahawk (USA)
Cascade Tabletten (USA)
We wisten het al op voorhand. Een prachtig bier. Prachtig afgerond. Een fruitige en hoppige neus
Fruitige aangename smaak Citrus (door de cascade) Een strakke malse bitterheid die blijft hangen. Een droog mondgevoel. Een leuk bier naar een recept van Carl Kins en gebrouwen in Brakel bij De Graal
Een fijn biertje mooi in evenwicht. Wanneer het tweede brouwel? Misschien op vat?
Carl Kins met een fles van zijn eigen SLOCK bier
KROEGBIER GOLD : 40 EBU 6,6% Alc. Vol.
HOP : East Kent Goldings (Engeland)
Saaz
Dit was de tweede verrassing van de avond maar dan in positieve zin.
Dit biertje heeft een metamorfose ondergaan. De wrange bitterheid is verdwenen en plaats gemaakt voor meer toegankelijkheid. Kroegbier Gold is een fris biertje geworden. Een prachtig HOP aroma door de East Kent Golding hop. Met een lichte zurigheid in de verte.
Mooie saturisatie Prachtig schuim. Fruitig en een bitterheid die lang blijft hangen. Langer dan het Slock bier bvb.
Het staat prachtig tussen het andere geweld op de bierkaart van t Kroegske. Gebrouwen bij Alvinne.
Om te bewijzen dat het bier een gedaantewisseling had gekregen schonk Danny ons nog een Kroegbier Goud in van zijn eerste brouwsel. De wrange bitterheid is wel verzacht maar nog steeds aanwezig. Dit complexe bier was echt voor extreme bierkenners. Een groot verschil met het Kroegbier van nu die nu meer openstaat voor een veel groter gedeelte degusteerders. En dit is toch de bedoeling van een huisbier.
Danny met zijn "Kroegbier Goud" perfecte gastheer voor deze geslaagde avond
GASPAR : 115 EBU 8% Alc. Vol.
HOP : Challenger
East Kent Goldings (Engeland)
Saaz
Minder saturatie of vroeger wat een pluspunt is voor het bitterste bier van België.
Prachtige dikke schuimkraag (typisch Alvinne)
Een evenwichtig bier met een harde bitterheid
Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken. Het heeft een fruitige neus en een perfect genietbare bitterheid.
Ietsje zoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.
De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.
Een complex biertje die een plaats verdiend naast de andere koningen van Alvinne
Davy (Picobrouwerij Alvinne) degsuterend uit een proefglaasje
Glenn van Picobrouwerij Alvinne snuift de arma's van de Gaspar op. Vriendin Ine kijkt nauwlettend toe.
Vier nog jonge bittere en hoppige biertjes. Een voor een met zijn eigen hop aroma en smaak.
Jammer dat de Hoppigaard zijn ware gelaat niet heeft kunnen tonen.
Hij mag gerust bij de drie anderen staan die het Belgisch bierlandschap meer Karakter geven.
We mochten ook nog proeven van twee proefbrouwsels. Nl. Het Kroegske Amber en
Het Alternatief blond (nog niet de officiële naam).
KROEGBIER AMBER (Proefbrouwsel) 8,5 % Alc.Vol.
Amberkleurig biertje
Gebrouwen met enkel pilsmout
Lichte bitterheid
Hoofdzakelijk karamel
De Alcohol overheerst nog te veel.
Mits de nodige aanpassingen wordt het wel een goed gebrouwen Kroegbier Amber
(We wachten met ongeduld af)
K-BIER of ALTERNATIEF BLOND (Proefbrouwsel) 5,5 % Alc. Vol.
Blond en zeer helder bier met fijne koolzuurpareling.
Wit schuim
Aromas van gist en groene appeltjes.
De smaak van Granny Smith.
Ook een tikkeltje diacetyl (Botersmaak) waarneembaar
Een plotse redelijk nabitterheid komt uit het niets
Het zou deze zomer een goede dorstlesser kunnen worden.
Ik weet wat nemen als ik mag kiezen tussen een gewone pils en een Alternatief Blond,
maar de vraag is zullen de mensen het ook consumeren als ze de prijs gaan vergelijken?
POG weet je wel? Proeven, Ontdekken en genieten.
Ook Voske (Fotografe van dienst) deelde in de degsutatievreugde
We danken Danny en Nadine voor het zorgen van een gereserveerde tafel, voor de perfecte bediening en de warmte die 't Kroegske uitstraalt.
Blijde gezichten na een geslaagde avond. Voor herhaling vatbaar?
24-12-2006 om 00:00
geschreven door William Roelens
|