Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    20-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zijn AB, KOTK, ZBF en BBCI?

    Wat zijn AB, KOTK, ZBF en BBCI?

    Niet gevonden? We zullen U stap voor stap bij de hand nemen om het licht te zien. “Wij”, dat zijn Johan Brandt en Urbain Coutteau. Respectievelijk brouwmeesters voor de Struise Brouwers en voor de Regenboog. Gezien onze bezigheid, is het niet verwonderlijk dat wij mekaar virtueel tegenkwamen op het BBCI. Dit staat voor Belgisch BierCafé Index, en is het forum van de bierliefhebbers van Zythos. (Daarmee is het eerste barbarisme opgelost!) Gezien tussen pot en pint, al dan niet virtueel, de zaken veel vlotter gaan, is het niet te verwonderen dat er tussen beide artisanale brouwers een verregaande samenwerking tot stand kwam.

    Zoals U wellicht weet, is Zythos ook verantwoordelijk voor een jaarlijks festival: jawel, ZBF. En nu is het festival in 2007 in zekere zin een echt vernieuwend gebeuren, gezien het, in overeenstemming met een verheugende trend, geheel rookvrij zal zijn. Dat vonden wij, die het niet zo ophadden met al die rookwalmen, zó positief, dat we meenden dit te moeten ondersteunen. En hoe beter dan door positief door te denken? Is het niet zo, dat roken schadelijk is voor de gezondheid, en zelfs kanker kan veroorzaken? Dat, terwijl ons artisanaal product, bier, in kleine hoeveelheden genoten, zelfs erkend is als gezond.

    Dus kwamen wij vanzelf uit bij KOTK, het magnifieke initiatief dat staat voor “Kom Op Tegen Kanker”. We willen dit laten zien op het rookvrije ZBF zelf: we willen ervoor gaan, per betaalde consumptie op het festival, 0,1 Euro af te staan aan de actie. De Liga tegen Kanker heeft ons initiatief reeds erkend, en we zijn van wal gestoken door onze collega’s aan te schrijven om mee in de boot te stappen. Héwel, de brouwwereld kan best sympathiek zijn –
    en je kan dit best merken aan de uitgebreide deelnemerslijst hieronder die nog steeds aangroeit.

    We verenigden ons dus onder een noemer die aangeeft wat we zijn: AB, Artisanale Brouwers, die meer willen dan alleen maar bier verkopen. Noblesse oblige! We vinden het fantastisch deze gelegenheid te gebruiken om een geweldig idee te helpen verwezenlijken, en zijn ervan overtuigd dit met alle brouwers te kunnen doen slagen.




    De affiche met de deelnemende brouwers aan de actie
    en met tekst van Joris Pattyn


    Een prachtig initiatief van Johan Brandt en Urbain Coutteau.
    Mooi mannen, heel mooi. wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

    Alles over het festival op
    http://www.zbf.be/

    20-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opletten voor de charmes van Charmette

    Charmette.
    Les bières de l'Histoire N°1
    (La Liberté au droit de la femme 1960)

    Het klinkt allemaal veel belovend.
    Een mooie naam, een mooi etiket.
    Het bier heeft zelfs een infusie van Citroenmelisse ondergaan.
    Kortom we waren vol hoop op een lekker pittig biertje.

    De donderdagavond kon niet meer stuk.


    De charmes van een etiket.

    Charmette 7% Alc. Vol
    Brasserie Silenrieux
    http://users.belgacom.net/gc195540/


    Mooi ogend maar de Charmette kon mij niet charmeren.

    Blond nevelig bier met een witte romige schuimkraag.

    Leuke aroma's van mout
    Zure desem
    koriander - citrus

    De smaak is andere koek!

    Moutachtig
    koriander
    kruidig. 
    Een  vervelende en storende smaak.
    Een soort wrangheid teistert de smaakpapillen
    Nee, niet echt mijn smaak?

    Het was een beetje een tegenvaller.
    Ik heb al veel beter bier geproefd van deze voortreffelijke
    Naamse brouwerij.

    jammer.


    Sorry, na vanavond nooit meer schat!


    Alles over citroenmelisse
    http://www.annetanne.be/kruiden/melisse.html

    18-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als de rook om je hoofd is verdwenen.

    Het mag,
    het mag niet,
    het mag,
    het mag niet
    ......

    Sinds 1 januari 2007 is de wetgeving verandert in de horeca wat roken betreft.
    Wat mag en wat mag niet.  Alles hangt af van het type en de omvang van de zaak.

    Veel horecazaken raken er nu nog niet wijs uit.

    Taverne 't Rusteel heeft een mooie oplossing.
    Naast de zaak hebben ze een Rokershuisje geïnstalleerd.
    Lekker droog en nog mooi vertoeven ook
    .


    Gezellig eentje paffen in het rokershuisje.



    Zowel buiten als binnen in de horecazaak moet het rookbeleid duidelijk aangegeven worden
    met deze vier stickers

    17-01-2007 om 23:45 geschreven door William Roelens


    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    U kunt niet missen.

    Maraille is een fiets, wandel & praatcafé.  Het is er zo gezellig dat u zou vergeten dat er nog een eindje gefietst of gewandeld moet worden.
      Het café ligt in de gemeente Outdrijve niet ver van de Schelde en wanneer u voor het smeedijzeren hekken staat ziet u in de verte de Kluisberg mey het kluisbos liggen.

    http://users.skynet.be/bk239928/html/dutch/kluisbos.htm


    De Kluisberg, badend in het januari zonnetje


    Maraille komt van het Latijn mansionile en werd in het Frans mensil en betekent "woning met een stuk land, landbouwershuis". De schrijfwijze menielde omstreeks 1529 geeft de Vlaamse uitspraak van het Frans menille weer en werd later maraille. (bron : website)

    http://www.maraille.be/


    Een speksteenkachel zorgt voor de gezellige warmte
    tijdens de wintermaanden.


    Speksteen wordt ook zeepsteen of steatiet genoemd. Speksteen is de zwaarste natuursteen, wat een belangrijke verklaring is voor de vuurvastheid en het warmte-opname en geleidingsvermogen. Het hoge smeltpunt van speksteen staat toe de steen tot op zeer hoge temperaturen te verhitten. Speksteen wordt gebruikt voor het maken van massieve speksteenkachels.
    http://www.tegelkachel.be/speksteen_kleisteen.htm

    Het voorjaarse winterzonnetje en de zelfontworpen lampen zorgen
    voor een mooi lichtspel in dit gemoedelijk cafeetje


    Maraille is een uitstekende plaats om een fiets- of wandeltocht
    te beginnen of te beeindigen.

    In het café vindt je tevens info over de verschillende wandelingen en routes in de omgeving. Er zijn ook fiets & wandelkaarten te koop.
    Er is een gratis wandelroute te verkrijgen, met verschillende afstanden vanaf 7 km tot 21 km, je kan vertrekken aan het café.


      

      
    Het etablissement staalt één en al warmte en sfeer uit.
    De muziek is wereldmuziek.  Van Loreena McKennit tot Portugese Fado
    De kleine bierkaart bevat toch een paar grote biernamen.
    Dupont, Cuvée des Trolls, Vier soorten trappistenbieren, Quintine


    Wij kozen voor het trappistenbier "Chimay Rood"


    Chimay Rood 7.0 % Alc. Vol.
    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont
    Forges-lez-Chimay
    http://www.chimay.com/


    Een vrij jonge Chimay van 7% Alc. poseert gewillig voor mijn lens


    Kleur : Roodbruin
    met een dik lichtbeige schuimkraag.

    Aroma's van gist en mout
    zoete fruitgeurtjes
    en hier en daar een tikkeltje alcohol

    Een zoete aanhef
    mout en lichte chocolade toetsen
    een afdronk met toch weinig bitterheid.
    De smaak is niet vol, eerder ietsje waterig.

    Voor mensen die graag een minder alcohilische trappist willen drinken.
    Niet de liefste Trappist uit het gamma van Chimay die ik graag drinkt.
    Maar hij mag er toch best wezen.



    Goed tot 2010 of langer?


    Een bezienswaardigheid dicht bij het Cafeetje is de Tombeelmolen


    De Tombeelmolen dankt zijn naam aan de tombeel (molendam of hoogte) waarop hij is gebouwd. De molen te Outrijve is niet alleen het enige bewaarde exemplaar in de Scheldevallei. Als jongste bakstenen molen van Vlaanderen maakt hij ook de brug tussen de eeuwenlange houten molentraditie en het gebruik van ‘moderne’ materialen zoals ijzer.

    http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=808

    15-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vicaris Generaal is zijn naam waardig.

    Ondanks dat het bier gebrouwen is rond december 2005 en verpakt is met een Kerstwikkel
    is Vicaris Generaal geen echt Kerstbier.
    Maar ik zal het toch als laatste in de rij van Kerstbieren 2006
    op dit blog aan u willen voorstellen.

    Eerst en vooral moet ik zeggen dat Bierfirma Dilewyns een neus heeft voor marketing.
    Geen opvallende kleuren en schreeuwende etiketten.
    Nee, alles is afgestemd op een prachtige kleurcombinatie van vuil blauw en donker beige.
    Met het logo van het Ros beiaard uit Dendermonde.
    Het geeft hun bieren een zekere standing.  Mooi.

    Het visuele speelt een belangrijke rol om een bier naar de consument over te brengen
    maar natuurlijk moet er ook kwaliteit achter het glazen omhulsel zitten.

    daarom proefden we de mooie ogende fles
    "Vicaris Generaal" van 75 cl


    De Vicaris Generaal gewikkelt in een prachtig doorschijnend Kerstomhulsel


    Vicaris Generaal - Alc 8,8 % Alc.Vol.
    Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi
    naar een recept van Bierfirma Dilewiyns

    http://www.vicaris.be/


    Een prachtige fles met een heerlijke inhoud.

    Donker bruin van kleur
    met een beige romige schuimkraag

    Aroma's van gebrande mout
    Karamel

    Een zoete aanhef
    met bittere toetsen
    fruitig
    ook heel diep een porto smaakje.

    Een mooie nabitterheid
    een prachtig bier mooi in evenwicht tussen zoet en bitter.

    De inhoud en de verpakking is pure klasse.

       
    Het front en rug etiket, sober en mooi.


    De prachtige verpakking van de Vicaris Genaraal

    NB : Een vicaris Generaal
    (ook wel Groot-vicaris genaamd) is ook een plaatsvervanger
    van een bisschop.

    13-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draf tussen de tomaten - Verband tussen Alcohol en lichaamsgewicht.

    Rita Declercq en haar man Guy zijn bezeten van oude vergeten groenten en tomatensoorten

    Zie hun website

     http://www.lacegarden.be

     

    Hun interesse gaat ook uit naar het Belgisch bier

    Via mijn bierblog lieten ze weten dat ze draf gebruiken van brouwerij De Landtsheer om hun bodem te bedekken.

     

    Hallo William,

    De zeer vochtige draf kwam in het warme voorjaar goed van pas om de bodem rond de tomaten- en  courgette planten te bedekken Met dit procédé mag men wel niet overdrijven gelet op het risico van gisting , schimmelvorming en verhoging van zuurtegraad. Het overgrote deel van die draf die blijkbaar rijk is aan voedzame bestanddelen hebben we verwerkt in onze compost  om de kwaliteit ervan te verhogen.

    De eerste dagen was het in onze tuin juist zoals de geur van een café 'morgens na een nachtje stappen.
    Het is het eerste jaar dat we dit doen.
    Maar het heeft wel goed gewerkt want tijdens die hittegolf hadden we echt geen waterverdamping.

        
    Foto's van Rita en Guy




    Bier en Gezondheid

    VERBAND TUSSEN ALCOHOL EN LICHAAMSGEWICHT

    In tegenstelling tot wijn, heeft bierconsumptie geen merkbaar effect op de body-mass index (BMI, gewicht gedeeld door kwadraat van de lengte) noch op de verhouding taille/heup (WHR, waist-to-hip ratio). Tot deze conclusie kwamen Franse onderzoekers.

    De resultaten van de meeste studies over het verband tussen alcoholische drank en gewicht leverden tot hiertoe geen duidelijke resultaten op. De Franse onderzoekers analyseerden gegevens van 2323 volwassenen tussen 35 en 80 jaar.

    Globaal genomen had het verband tussen alcohol enerzijds, en WHR anderzijds, een J-vorm. Verbruikers met maximaal één standaard drank per dag vertoonden een kleinere verhouding dan wie minder of wie meer verbruikte. Die J-vorm was eveneens aanwezig voor de BMI, maar uitsluitend bij mannen.

    De J-curve was aanwezig bij wijndrinkers : wie dagelijks tot 8 glazen wijn dronk had een lager WHR dan wie meer wijn dronk of helemaal geen. Hier werd de J-vorm eveneens uitsluitend bij de mannen aangetroffen.

    In het geval van sterke drank werd een lineair verband vastgesteld: hoe groter de hoeveelheid, hoe grote BMI en WHR.

    Bierverbruik daarentegen had geen merkbaar effect op WHR of BMI, en leidt dus niet tot verdikking.

    Het is nog niet duidelijk of het verschil tussen wijn en bier te wijten is aan de drank zelve, dan wel of het iets te zien heeft met andere factoren, zoals bij voorbeeld een verschillende levensstijl van wijn- en bierdrinkers.


    Bron:Lukasiewicz E e.a., Public Health Nutr. 2005;8(3): 315-320.


    Met de toelating van Bier en Gezondheid
    http://www.bierengezondheid.be/index.php/mainpage/nl/

    11-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.

    Alhoewel Quintine Blond in de heksengemeente Elzele (Ellezelles) gebrouwen word,
    bevat het geen slijm van padden, spinnenpoten, bloed van jonge maagden (of komt dit uit een ander verhaal?) en water uit een sloot.
    Nee het is een ander soort Heksenbrouwsel.
     Een brouwsel gemaakt met hop, mout, gist en water. 
    De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand.
    Ontsproten uit het brein van Philippe Gérard
    Eigenaar en brouwer van Brasserie Ellezelloise


    Quintine Blonde 8 % Alc. Vol.
    Brasserie Ellezelloise - Ellezelle
    http://www.brasserie-ellezelloise.be/bieres-nl.shtml



    "Quintine Blonde" Een Waals bier om U tegen te zeggen. 

    Donkerblond met witte dikke romige schuimkraag

    Een aangenaam gist en mout aroma
    Heel diep fruitige geurtjes.

    De smaak is moutig
    Ietsje zurig (citrus?)
    Ook bittere toetsen.
    Fris en fruitig in de mond 
    Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %

    Een droge lekkere bittere afdronk.

    Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen
    Een prachtig Henegouws biertje.


    Hoe mooi liefde voor een bier kan zijn bewijst deze buste!

    09-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peegie blond van Huisbrouwerij "Den Blauwvoet" uit Roeselare

    Tijdens de overgangsdagen van Oud naar Nieuw werd er ten huize Roelens - De Vos veel getoast.
    Een unieke gelegenheid om diverse bieren aan bod te laten komen.
    Zo ook het bier "Peegie Blond" van vriend en hoppelid Alfons Dedeyne. Hij schonk me een 75 cl fles t.g.v. een bierproeverij bij me thuis..
    Alfons is amateur-brouwer en beschikt over een kleine zelfgemaakte huisbrouwerij waar veel grote brouwers nog jaloers op zouden zijn.
    De naam?  "Huisbrouwerij Den Blauwvoet".
    Hoe kan het anders want Alfons woont en brouwt in Roeselare.
    En was het niet toevallig Rodenbach die met de blauwvoet zwaaide?

    We laten Alfons zelf aan het woord over zijn huisbrouwerij:


    "Per brouwsel kan ik 40 liters bier maken.
    De jaarcapaciteit bedraagt slechts 400 liters (4 HL) m.a.w. 10 brouwsels. Omdat het slechts voor eigen gebruik is.
    De bieren die ieder jaar opnieuw gebrouwen worden zijn:
     
    Peegie blond: kleur 18 EBC, 7.4 vol.%, bitterheid 22 EBU
    Peegie amber: kleur 28 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 18 EBU
    Krullebolleke: amberkleurig 30 EBC, 6.8 vol.%, bitterheid 20 EBU
    Degustief: kruidenbier : kleur 36 EBC, 7 vol.%, bitterheid 26 EBU
    Cyper: nieuw: blond 16 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 30 EBU
     
    De rest zijn experimentele bieren.
    Er wordt met biologische gekweekte hoppebloemen gewerkt en nooit suikers toegevoegd waardoor de alcohol zuiver van de mouten komt om het zo ambachtelijk mogelijk te houden".


    Peegie Blond - 7,2 % Alc. Vol.
    Huisbrouwerij "Den Blauwvoet" - Roeselare



    Ondanks het Nieuwjaarszonnetje was het toch redelijk fris
    toen ik het Peegie blondje fotografeerde
    .

    Een donkerblond bier
    met een dikke romige schuimkraag.

    Aangename aroma's van fruit en mout

    Een zoete aanhef
    met fruitige toetsen.
    De smaak van kardemon komt duidelijk naar boven
    zonder te overheersen.
    Een heel lichte bitterheid.
    (graag had ik ietsje meer gehad, maar wie ben ik?)

    Toch een prachtig evenwichtig degustatiebier die perfect gebrouwen is.
    in een al even perfecte huisbrouwerij.

    Een interview in het Nieuwsblad over het Peegie bier kun je hier vinden :
    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=g115hmce


    De naam Peegie komt van een fictieve volksfiguur uit de boeken van Willem Denys,
    Peegie leefde op de Nieuwmarkt in Roeselare.
    Hij maakte het wel en het wee van de leurders van dichtbij mee.


    Klik op de foto hieronder voor een bezoek aan
    huisbrouwerij "Den Blauwvoet"

    08-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Christmas aan weerskanten van het gelijk - Heule

    Ditmaal hebben we het niet ver gezocht.
    In de Tinnekesgemeente Heule is er een cafeetje "De Heerlijkheid"
    Genoemd naar
    Het goed ‘de Heerlijkheid van Heule’ dat een historisch goed is en in het feodale en meer nabije verleden een grote rol heeft gespeeld. De inwoners van Heule en Kortrijk zijn door de geschiedenis heen met het goed verbonden.
    Deze boerderij was ooit het centrum en het foncier van Heule.



    Links en in het midden, twee deuren om het café te betreden.

    Maar eigenaardig genoeg heeft het cafeetje nog een tweede naam.
    "Aan weerskanten van het gelijk"
    Daar er vroeger twee deuren waren om het café te betreden kon men deze bovenstaande naam eruit afleiden.

     
    Aan weerskanten                                van het gelijk

    De Heerlijkheid is een lang en smal café, maar daarom niet minder gezellig.
    Het is een vaste pleisterplaats voor dichters , kunstenaars en denkers van de gemeente.
    Zo komt dichter- en schrijver Joris Denoo regelmatig over de vloer.

     http://www.jorisdenoo.be/


    Een lang smal cafeetje.
    Om de sfeer van warmte die de Heerlijkheid uitstraalt weer te geven
    heb ik bewust geen flits gebruikt.



    Dit beeldje kijkt nauwlettend toe dat alles rustig verloopt.


    Deze erotische afbeelding van een naakte vrouw geschilderd boven de deur
    is het werk van beeldend kunstenaar Rik Vermeersch.

    http://www.rikvermeersch.be/


    Een jonge kunstenaar in spe?


    Naar aanleiding van een Beurs voor Bierattributen ingericht door
    De Belgische bierviltjes- en Attributenclub in het zaaltje van De Heerlijkheid
    zijn we achteraf nog een biertje gaan drinken in dit café.
    Op de foto: Voske, Eddy De Dapper (inrichter van beurzen) zie :
    http://www.hobby13.be/,
    Ronny Schamp voorzitter Belgische Club met vriendin Christinne.
    verder Anne (vriendin van Eddy) en Pierre Step.


    Een permanente tentoonstelling van kunst geeft een zeker cachet aan het interieur


    De vele lampen zorgen voor een intieme sfeer.

    Daar de Kerststemming nog altijd in ieder van ons aanwezig was
    dronken we een :



    Tongerlo Chritsmas 6,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek
    http://www.tongerlo.be/
     



    Donkerblond bier met witte schuimkraag
    die snel verdwijnt.

    Aroma's zijn die van karamelmout
    ook lichtjes fruitig

    De aanhef is zoet
    karamel en Vanille
    alcohol toetsen
    die het bier toch een zeker warmte geeft.
    Een moutsmaak neemt echter de bovenhand

    Nasmaak en afdronk zijn zoet.

    Een bier die in de smaak zal vallen van het grote publiek.
    Voor mij is het ietsje te zoet over gans de lijn.
    Een goed gebrouwen commercieel biertje.
    Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.

    06-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat denkt ge? Nog ééntje?

    "Nog Eéntje" is een bier dat gebrouwen wordt met biologische mout, hop en rietsuiker.
    Niet verwonderlijk dat ik het vond bij Bioplanet.
    Het wordt speciaal gebrouwen voor "STEPAJA" bvba in Lochristi.
    http://www.stepa.be/nederlands.html


    Nog Eéntje Dubbel - 6,5 % Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/




    Een Prachtig donker Amber bier met een mooie schuimkraag

     Een mooi donker amber kleurtje
     met een romige beige schuimkraag.

    Moutige aroma's
    caramel
    lichte leuke alcohol prikkels.

    De aanhef is zoet
    Caramel - moutzoet
    maar heeft eigenlijk weinig om het lijf.
    De smaak valt na het toch prettig aroma een beetje tegen.
    Het bier heeft geen body
    ik had er meer van verwacht.
    Een lichte bitterheid
    en een storend zurig desem smaakje op het eind.

    Misschien ben ik te veel verwend geweest met het Kerstbier geweld?

    Nog Eéntje zal waarschijnlijk andere mensen kunnen bekoren.
    Met zijn 6,5 % is het een doordrinkbier.
    Maar op mij heeft het geen indruk gemaakt.

    Nog Eéntje?  Nee dank u.

     
    Nog Eéntje dubbel - met biologische mout, hop- en rietsuiker


    Encore Une? Het bier oogt mooi, maar de smaak valt ietsje tegen.

    05-01-2007 om 10:28 geschreven door William Roelens


    04-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de beste wensen van de brouwer

    Ieder jaar op het feest "'Tourpes en Avtivité" het derde weekend van september 
    (zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=142)
    sla ik een voorraadje "Avec les bons voeux" in.  Dit prachtige bier degusteer ik dan samen met mijn familie en vrienden tijdens de Kerst-en Nieuwjaarsdagen.

    "Avec les bons voeux" werd voor het eerst in de jaren zeventig gebrouwen.  Het was een gift van de brouwerij aan haar goede klanten.  De volledige naam was eigenlijk 
    "Avec les bons voeux de la brasserie Dupont"
    een wat lange naam, die wordt afgekort tot "Bons Voeux".


    Avec les bons voeux - 9,5 % Alc.Vol.
    Brasserie Dupont - Tourpes
    http://www.brasserie-dupont.com/dupont/


    Het vrij jong schitterende bier, bemerkt het kurk uit 2006
    Het is een bier die volgens mij toch vrij jong gedronken moet worden.
    Alhoewel het perfect bawaard kan blijven.

    Een koperblond biertje met een
    dikke romige witte schuimkop

    De aroma's van verse aroma hop brengen u onmiddellijk in hogere sferen
    Wat een boeket!
    Ook fruitige toetsen strelen de neus.

    De smaak is bloemig
    Hoppig en fruitig
    zacht en mals
    u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt.
    wat het een gevaarlijk biertje maakt.

    Het is een vrij levendig hoppig biertje
    Een bier met Karakter en Klasse
    Al jaren een van mijn favoriete biertjes

    Het wordt nu ook gebrouwen in 37.5 Cl flessen.

    Het bier behaalde een mooie zesde plaats op het onlangs gehouden
    Kerstbier festival in Essen.
    zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=185
    of
    http://www.kerstbierfestival.be/

    Voor blog bezoekers die dachten om eens af te komen om te proeven!
    moet ik met spijt mede delen dat alle 75cl  botteltjes op gedegusteerd zijn.
    Als dat een troost mag zijn deze onderstaande zin :
    "Avec les bons voeux de William et Voske (petitte renard?)"


    Avec les Bons Voeux de la Brasserie Dupont
    Eénmaal in huis en u bent verslaafd aan dit heerlijk bier


    Het bier was in feeststemming toen het geconsumeerd werd!
    Toch een van de beste bieren die bij de Wereldtop behoort.

    04-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudejaarsavond vieren met een Aardmonnik!

    Bijna noemde men het bier “Aardse Zwarte” een woord die thuis hoort in de wereld van het paranormale.

    Maar paranormaal heeft betrekking op wat niet met de normale zintuigen waargenomen kan worden.

    Wat dus niet van toepassing is op dit ongelofelijke bier.

     

    Het is Aardmonnik of Earthmonk geworden.  Vanwaar deze keuze?



    Het surealistisch etiket

    Carlo, een van de Struise brouwers zegt het volgende op het Zythosforum
    ”Ik heb thuis een erg oud (mogelijk méér dan 300 jaar oud) Majolica aardewerken bord uit Pesaro, het is gesigneerd met de initialen M.A.P.
    Na de dood van mijn vader is het in mijn bezit gekomen. Ik heb het altijd een erg mysterieuze ,maar ook erg mooie voorstelling gevonden. Het creatuur dat erop te zien is, is moeilijk te definiëren. Is het een beest? een mysterieus schepsel met menselijke trekjes (kijk naar de expressie van de kop) of iets anders, God weet het. Kortom, we hadden beslist om deze voorstelling te gebruiken voor het label van ons nieuw bier. De voorstelling was er, nu nog een naam. Aardmonnik of Earthmonk leek ons wel wat. Het ging goed samen met de voorstelling en eigenlijk ook met de smaak van het bier”.

    Aardmonnik - Earthmonk 8% Alc.vol
    Bierfirma : VDACO bvba - De Panne
    De Struise Brouwers
    http://www.struisebrouwers.be/
    Gebrouwen bij Deca Services - Woesten


    Een Vlaams Oud Bruin in de Westhoek

    Zeer donker bier (Roodbruin naar zwart)
    Een fijne beige schuimkraag die snel verdwijnt.

    Wanneer men de fles ontkurkt wat niet zo gemakkelijk is met
    de plastieken kurken
    ontsnappen heerlijke aroma's van

    porto, melkzuur
    fruitige prikkels
    Balsamico azijn toetsjes
    een complex aromatuiltje

    De smaak kun je noemen als die van een jonge Bourgogne wijn.
    licht zurig
    chocolade, nootachtig (eik)
    Typisch West-Vlaams bruin maar meer verfijnd

    Een prettige zure afdronk.

    Volgens Urbain (de andere Struis brouwer) betreft het hier om een blend
    tussen twee bovengistende bieren, de één (30%) dat 18 maand rijpt in eikenhouten vaten en hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkrijgt. Hierdoor krijgt het bier een licht zurige smaak en de tweede van identieke receptuur wat jong is (70%). Heeft een alcohol gehalte van 8° met medium body.

    Ik denk dat dit het bier van 2006 was!!!
    Proficiat Struise Brouwers.


    Het embleem van de Sruise Brouwers.
    Noemend naar de Struisvogelfarm "De Noordhoek'
    In Lo-Reninge
    http://noordhoek.com/nl/


    Misschien beter genieten zonder kaas.
    Maar opletten het is er eentje van 8,0 % Alc.
    En de kaas smaakt heerlijk naast die Bourgogne uit de Westhoek!

    03-01-2007 om 15:09 geschreven door William Roelens


    01-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Slaapmutske Triple Nightcap om de avond te beginnen.

    Slaapmutske is een bierfirma uit Melle.  Zaakvoerders zijn Dany De Smet en Marleen Vercaigne.
    Dany is brouwerij-ingenieur.  Ze beschikken nog niet over een eigen brouwerij.
    Hun zelf ontworpen recepten laten ze brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi
    http://home.tiscali.be/slaapmutske/nederlands/geschied.html

    Op het "Festival Internationale de la Bière Artisanale" in Sainte-Marie-Cappel (FR)
    http://foto.telenet.be/8877694122
    heb ik een fles "Slaapmutske Triple Nightcap"
    op de kop kunnen tikken.
    Nieuwjaarstijd is een mooie gelegenheid om het als aperitief te degusteren.

    Dit uniek bier wordt speciaal voor Amerika gebrouwen.
    Het wordt geïmporteerd door de Shelton Brothers
    http://www.sheltonbrothers.com


    Slaapmutske Triple Nightcap 8 % Alc.Vol. - 75cl fles
    naar een recept van Dany De Smet
    gebrouwen in de "Proefbrouwerij" te Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/



    De maan met een Nightcap aan.
    U ziet dat enkel maar in de USA.



    Een goudblond bier
    met een stevige witte schuimkraag

    Moutzoet aroma
    met fruitige toetsjes. Honing?
    Ook aroma's van Hopbloemen

    De smaak laat ons onmiddellijk kennis maken met
    die wonderlijke plant : hop
    Deze tripel is meer gehopt dan zijn Belgische broer "Slaapmutske tripel".
    Heerlijke Hopbloemen bitterheid maakt meester van onze mond.
    hier en daar steken fruitige smaakjes de kop op.

    Een bittere en droge afdronk

    En wat is er beter om te aperitieven dan een lekker bitter biertje.

    Beste mensen laat a.u.b. die porto en ander zoetigheden staan en scherp het hongergevoel aan
    met een bittertje!
    Waarom niet aperitieven met een echt Belgisch bitter bier dan met Franse Champagne (duur) of
    Duitse goedkope schuimwijn (zonder pareling).
    Wees eens een beetje chauvinistisch!



    Een prachtige gouden Belgische bittere tripel voor Amerika


    De maan is tevreden over het resultaat


    Het rugetiketje met waarschuwing voor zwangere vrouwen!

    01-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hopteelt in de hoofdrol

    OPNAMES IN KADER VAN MONUMENTENSTRIJD

    DE HOPTEELT IN DE HOOFDROL
    bron : Het Nieuwsblad 22-12-2006

    Poperinge - Canvas en het productiehuis Endemol maken deze week in Poperinge opnames in het kader van Monumentenstrijd. De Keteniers, behoeders van de hopcultuur, dingen mee met hun project ,,Bewaar de hommelketen! Red de hopcultuur!''

    Presentator Bruno Wyndale interviewde projectleidsters Anne-Mie Declerck van de Keteniers over het herbestemmingsproject "Indien we de prijs winnen, willen we met het geld hopasten restaureren en een hopastenroute uitwerken", zegt ze

    De crewe filmde onder meer de oude boerderij van René Ruyssen, met de oudste hoppeast (1869) in de Provenseweg, die een grote landschappelijke en historische waarde heeft.
    Ook draaide ze op de hoeve Brutsaert in de Douvieweg in Watou, bij hopboer Rik Rosseel
    (plukmachine) en aan het hoppeveld van Gery Boeraeve in de Kleine Casseldreef.

    Er werden interviews opgenomen met Jacqueline Verhaeghe uit de Bruggestraat, "steeplokker" of plukster uit Poperinge zelf, en met Guido Van Exem en zijn echtgenote Rita Lobeau, uitbaters van vakantiehoeve-hotel d'Hommelbelle (Watouseweg) en bewoners van de vroegere woning van hoppekoopman Carton (1872) met hoppeast (1926).

    Gilbert Milleville, bekend figuur uit de Poperingse revue, treedt bij de opnames als hoppeboer op.
    De stedelijke brandweerladder werd hierbij zelfs ingezet om voor betere beelden te zorgen.

    De Keteniers zetten de tweede stemronde in met een traktatie.
    Op woensdag 31 januari om 14.00u presenteert Kamagurka, peter van het project, in het Hopmuseum het eigen Keteniersbier, een lekker blondje!  De eerste 300 aanwezigen mogen het gratis proeven.  Er zal ook hommelpap zijn.

    Ook wordt een korte film met Kama opgenomen.  Iedereen die kandidaat is om te figureren is welkom.



    Redactrice Veerle Heyvaert, projectleider Anne-Mie Declerck, acteur Gilbert Milleville, Bart Maes, producente Michèle Meire, regisseur Bart Verstockt en cameraman Philippe Van Puyvelde in Poperinge voor de opnames voor Monumenten-strijd. © TAC



    De Keteniers
    http://www.deketeniers.be/

    Monumentenstrijd
    http://www.monumentenstrijd.be/monumenten_master/start/mms_II_start/index.shtml




    De reportage over het hoppeastenproject wordt als laatste in de reeks uitgezonden op Canvas op maandag 12 februari.  Daarna kan worden gestemd op project 15 ("De hopcultuur Poperinge") van 12 februari tot zondag 18 februari om middernacht.

    31-12-2006 om 10:59 geschreven door William Roelens


    30-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van "Kroegbier Pater" in 't Kroegske - Izegem

    Vrijdagavond trokken we terug richting 't Kroegske in Izegem. 
    Ditmaal werden we door de uitbaters Danny en Nadine uitgenodigd
    voor de presentatie van hun jongste creatie "Kroegbier Pater".
    "Kroegbier Pater" is naast "Kroegbier Goud" het tweede bier van deze jonge
    Bierfirma "Verbeke-Demeestere".
    http://www.kroegske.be/
    "Kroegbier Pater" naar een recept van Danny en Nadine werd terug gebrouwen in de brouwketels van Picobrouwerij Alvinne in Ingelmunster.
    http://www.alvinne.be/


    't Kroegske by Night.
    Achter deze deur bevindt zich het nieuwe Kroegbier!



    Bij het binnenkomen kunt u er niet naast kijken.
    Het "Kroegbier Pater" nodigt u uit om het te degsuteren.
    Hier Danny achter zijn nieuwste telg
    (Ik moest er bij vertellen dat dit bier op de foto toebehoorde aan de Wacho)

    http://www.bloggen.be/wacho/


    Nadine trots met een schenkbord Kroegbieren.
    Door het opvallend etiket kunt u er niet naast kijken!



    Nadine en Danny poseren maar al te graag voor de lens van Voske.
    In de handen, hun laatste nieuwe donkere smakelijke creatie



    Kroegbier Pater 9,5 % Alc. Vol
    Naar een recept van bierfirma Verbeke-Demeestere.
    gebrouwen bij Alvinne - Ingelmunster




    Kroegbier Pater een Hemels genot
    Het tweede huisbier van 't Kroegske.
    Proficiat Nadine en Danny!


    Het kleur is donkerbruin, bijna zwart
    met een romige mooie lichtbeige schuimkraag.

    De eerste aroma's laten ons meteen weten dat we hier een
    ferme klepper onder de neus hebben.
    Fruitige toetsen
    lichte alcoholtoetsjes (juist genoeg)

    De eerste slok is een zoete aanhef
    hemels genot.

    Wanneer u het bier in uw mond walst
    komt er een lichte warme alcoholsmaak naar boven.
    Moutbitter
    Ook hier en daar tikkeltjes zoethout van de gist afkomstig.
    Een lange heerlijke nabitterheid.

    Een bier perfect in evenwicht
    zoet en bitter mooi op elkaar afstemmend
    complex.
    Heerlijk.
    Opletten met de 9,5 % Alc.
    Want het bier is zo lekker dat u er meer dan één zou willen proeven.

    Oh! wat worden we deze week toch verwend met smakelijke bieren.


    Kijk eens aan hoe mooi bier kan zijn.
    Bemerkt de prachtige schuimkoppen.


    Kroegbier Pater heeft zijn naam niet gestolen!
    Een stevig patersbier die gerust naast zijn grote soortgenoten mag staan.

    Ik doe jullie beslist watertanden!     wedden?


    Het sobere etiket.

    Lees ook volgende rubrieken over 't Kroegske in dit blog :

    Kroegbier "Goud" in 't Kroegske - Izegem
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=103
    De smaak proeven van de tweeslachtige Humulus lupulus plant (zeg maar Hoppe) in 't Kroegske
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=191

    30-12-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Via het nummer 36 naar de stelling van Piet-Agoras

    Gisterenmiddag twee proefbrouwsels gekregen van mijn vriend en brouwer Piet Salomez.
    van de onlangs opgerichte Bierfirma "Het Alternatief" uit Izegem.
    "Daar moet ge ne keer van proeven, en uw gedacht van zeggen" zei hij fier.

    Daar we juist koffie gedronken hadden en de smaakpapillen niet meer zo goed werken heb ik de beide flesjes bewaard tot gisterenavond.
    Ik heb Piet diezelfde avond nog opgebeld om hem proficiat te wensen.
    Hij heeft een pracht van een ambertje ontworpen.

    Hopelijk vinden we eind januari alle smaken en aroma's terug in het uiteindelijk brouwsel
    van 400 liter die op 6 januari gebrouwen zal worden bij Alvinne.
    Maar daar twijfel ik niet aan.



    Een Roodkoper smakelijk biertje


    Proefbrouwsel 36 - 9 % Alc. Vol
    Weldra onder de naam "Piet-Agoras" te verkrijgen vanaf eind januari
    Een biertje van bierfirma Het Altenatief - Izegem
    http://www.brouwerijhetalternatief.be/
    gebrouwen bij Alvinne - Ingelmunster
    http://www.alvinne.be/

    donker amberkleurig (roodkoper)
    Met een romige witte schuimkraag
    Zeer fijne koolzuurpareling

    Een moutachtig aroma
    met diepe aangename alcohol geurtjes

    Een zoete aanhef
    Fruitig - abrikozen
    karamelmoutig
    warme alcohol toetsjes

    een mooi afgeronde nabitterheid
    een bitterheid die blijft alcohol

    Een bier met body
    Het drinkt lekker 
    maar opletten met die 9% Alc.
    U wordt tenslotte verwittigd want het bier heeft u een warm gevoel.


    Nu nog het Nr. 36
    Eind januari wordt het "Piet-Agoras"

    29-12-2006 om 16:04 geschreven door William Roelens


    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stille nacht om van te genieten

    "Genieten is een kunst, gezien de praktijk moeilijk te leren. ik beschrijf het als: bevestigend aanwezig zijn, aangenaam aangedaan zijn, een bezitloos bezitten."
    Geselecteerd uit: N. TYDEMAN, De kunst van het genieten.

    Ik was aangenaam aangedaan over een bezit die ik nog staan had uit 2004.

    Een Goddelijke Stille Nacht - brouwsel 2004 - van de Dolle Brouwers uit Esen (Diksmuide).
    'Eine kleine Nachtmusik' galmde het door de boxen van onze woning
    Het beste biertijdschrift van België "De Zytholoog" in de rechterhand en nu en dan met de linker hand het glas opheffen en nippen van het Stille Nacht bier.

    Bierproeven is ware magie.  Bierproeven is kunst.


    Eén van de 10 beste Kerstbieren in de wereld

    Stille Nacht 2004 - 12 % Alc.Vol
    De Dolle Brouwers - Esen (Diksmuide)
    http://www.dedollebrouwers.be/


    Kleur : Donker Amber
    Fijn wit schuimkraagje (vermindert door ouderdom en Alc. Vol.)

    Zoet aroma van
    rijpe banaan
    Ook aroma's van een Madeira wijn "Santa Luzia".
    Prachtig.

    De smaak is uitgesproken delicaat.
    karamel, overrijpte banaan
     Geen koolzuur meer aanwezig
    een warme alcohol smaak
    puur genot.

    Een degustatiebier waar de 12% Alc.Vol nog altijd naar boven komt.
    Opletten dus!

    Volgens de website van de Dolle Brouwers :


    Bierliefhebbers weten dat de Stille Nacht zelfs na jaren liggen zijn kwaliteiten behoudt, zoniet verbetert en houden een vakje opzij voor dit doel. Volgens 'The BEER Companion'-auteur Stephan Snyder is dit één van de tien beste kerstbieren ter wereld. We weten dus niet of het het tiende is ofwel het eerste… U kunt het zelf uittesten door 'blind' te vergelijken.



    Duidelijker kan niet
    Dit bier kan nooit over datum zijn.!


    En we hebben er nog voor volgend jaar!
    Dit klinkt als muziek in de oren

    27-12-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met La djean d'Mady Triple op bezoek bij Cambrinus - Brugge

    Zaterdag 23 december zijn we nog eventjes de Kerstsfeer gaan opsnuiven in Brugge.
    Naast een bezoek aan het gezellige café "Dickies" hebben Voske en ik ook nog een andere brasserie opgezocht.
    "Bierbrasserie Cambrinus" genoemd naar de God van het bier.



    Bierbrasserie Cambrinus
    Philipstockstraat 19, 8000 Brugge


    De prachtige voorgevel van het pand.

    Bezoekt ook de mooie website van Brasserie Cambrinus
    naar de hand van Filip Geerts
    http://www.cambrinus.eu/


    Het mooie raam vertelt ons dat er 400 verschillende bieren te verkrijgen zijn.


    Het zou een schilderij van Johannes Vermeer kunnen zijn.
    "Voske zoekt een biertje in het dikke drankenboek"



    De mooie hoes van de bierkaart.


    Bemerk de vele koelkasten tegen de wand.
    Bovenaan de te verkrijgen biertjes mooi uitgestald.



    Het kraaknette etablissement



    Prachtige muurschilderijen.
    "Cambrinus" De God van het bier
    en het Brouwproces


    Oog voor detail

    La djean d'Mady Triple - 9,0 % Alc. Vol. - 75cl fles
    Micro Brasserie Sainte Hélène
    http://www.sainte-helene.be/
     


    La djean Triple met zijn prachtig etiket.
    Het etiket is ontworpen door palix de zelfde ontwerper als voor de Rülles bieren

    http://www.palix.be/


    Amberkleurig met een romige witte schuimkraag
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.
    Een weinig koolzuurpareling

    Weinig aroma's vallen er op te snuiven
    na een paar minuutjes, moutige toetsen waar te nemen
    Ook geurtjes van alcohol
     
    Een zoet aanhef
    karamelmout
    kruidig

    Een zoete afdronk
    Alcoholtoetsen
    een beetje een papperige volmondigheid
    en een lichte bitterheid

    Deze ongefilterde tripel is een gevaarlijk biertje.
    Drinkt
    gemakkelijk door zijn zoete moutige smaak.

    Ietsje te zoet voor mij
    Maar velen zullen vallen voor dit bier uit de kleine Belgische Provence "De Gaume"


    En hij zag dat het kleur goed was!

    26-12-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Kerstbier hoeft niet altijd een hoog alcoholpercentage te bevatten.

    Dat een Kerstbier niet altijd een hoog alcoholpercentage moet bevatten
    en toch een zekere warmte kan uitstralen bewijzen dit Amerikaans en Engels Kerstbier.

    Bij het bezoek aan Urbain van de "Struise Brouwers" in de Noordhoek te Lo-Reninge werd ik vriendelijk ontvangen met een  "Rogue Santa's Private Reserve Ale" want zo heette dit voor mij nog onbekende bier.

    Ik heb wel een drietal viltjes in mijn bezit van deze brouwerij gelegen in Newport - Oregon.
    Op eentje staat vermeld "Complex Ales of Distinction".
    Wel als u dit biertje degusteerd, onderscheid het zich wel degelijk van de doorsnee
    Belgische Kerstbieren.


    Urbain genietend van achter zijn bureel van de Rogue Santa's Private Reserve Ale

    Rogue Santa's Private Reserve Ale - 6%Alc.Vol
    Newport, Oregon - USA

    http://www.rogue.com/


    Dit bier heeft een donkerbruine kleur
    met een koffie met melk schuimkraag

    Prachtige hoparoma's prikkelen de neus
    Fruitig met een toetsje vanille aroma
    een licht alcoholaroma

    De eerste smaak is zoet
    die overgaat in een mooie hopbitterheid
    nootachtig
    Warm alcohol

    De bitterheid vloeit langzaam uit.

    Een mooi afgerond bier met een stevige body

    Ook Urbain vind dit een pracht van een bier.
    Niet moeilijk als u weet dat de Struise Brouwers ook streven
    naar nieuwe smaken en complexe bieren.



    Een prachtig bier geschonken door een prachtige mens


     
    Op het Kerstbierfestival in Essen mocht ik van Chris Pollard De Podge
    (Chris is een Engelsman die reizen organiseert voor Engelse Biertoeristen)
    een Kerstbiertje ontvangen.
    Waarvoor mijn dank.

    Op Kerstavond hebben we deze Christmas Ale van de Felstar Brewery gedegusteerd.




    Christmas Ale uit Engeland - altijd leuk om te proeven


    Christmas Ale - 6.0% Alc. Vol.
    Felsted Essex CM6 3JT
    http://www.felstarbrewery.co.uk/

    Het kleur is donker bruin tot bijna zwart
    Kleur van het schuim : Koffie met melk
    Het schuim verdwijnt nogal vlug

    Aroma's van gebrande mout
    koffie

    Een lichte gebrande smaak maakt meester van onze smaakpappillen
    Hoofdzakelijk Koffie, toffee
    Geen al te groot mondgevoel

    Een koffiebitterheid in de nasmaak
    vloeit langzaam uit

    Geen body zoals zijn Amerikaanse college hierboven

    Toch een smakelijk bier die menig Stout liefhebber zal bekoren

    25-12-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De smaak proeven van de tweeslachtige Humulus lupulus plant (zeg maar Hoppe) in 't Kroegske

    We waren het al langer van plan, en uiteindelijk is het vrijdag laatst (22 december 2006 om 20.00u) er toch van gekomen.

    De smaak proeven van de tweeslachtige Humulus lupulus plant (zeg maar Hoppe) in 't Kroegske.
    “De Hoppigaard” van de bierproeversvereniging HOP,  “Slock bier” van Carl Kins,  “Kroegbier Goud” het huisbier van Danny en Nadine uitbaters van ’t Kroegske en de “Gaspard” van Picobrouwerij Alvinne waren de te proeven bieren.

     

    Om deze kleine proeverij te kunnen verwezenlijken was ’t Kroegske the place to be om dit te doen. Een gezellige warme sfeer, rustige Folk in de achtergrond. En zoals altijd een perfecte bediening.  De vrijdagavond voor Kerstdag 2006 was een avond om in te lijsten.


    Tegen dit schitterende decor van 't Kroegske nam de proeverij plaats.


     

    Proevers van dienst waren Glenn en Davy van Picobrouwerij Alvinne,  Carl Kins,  Danny eigenaar van 't Kroegske en mezelf.

    Ook twee lieve dames in ons gezelschap.  Ine, vriendin van Glenn en Voske, mijn echtgenote, die met een digitaalke alles vastlegde.



    Van links naar rechts : Mezelf met notitieboekje, Davy, Danny, Ine, Glenn en Carl


    Lets go :


     

    De Hoppigaard  35 EBU  6,5% Alc Vol.


     

    HOP :   Hallertau Magnum

                Hallertau Spelt Select

                Cascade

                Dry Hopping : Tettnanger een lichte aroma HOP

     

    Dit bier was een complete verrassing (in de negatieve zin).  Het bier was troebel met een zurig aroma.

    De smaak was ook zurig (groene appels) met nog een lichte nabitterheid.

    De echte  bitterheid was totaal verdwenen.  Eerst dachten we dat het biertje reeds op zijn terugweg was.  Ware het niet dat het zondag op het festival Croque local nog lekker bitter smaakte en gegeerd werd door de aanwezige bitter drinkers.  De Podge en John White spraken er veel lof over.

    Daar deze biertjes uit mijn persoonlijke voorraad komen was er maar een antwoord.  Dit zou toevallig de laatste flesjes van de botteling kunnen geweest zijn. Vandaar die zurigheid en troebelheid door allerlei restanten.  Hier schuilt het gevaar bvb om aan een bier punten toe te kennen.  Eén slecht flesje kan het bier negatieve commentaren geven. Enfin niet getreurd we weten dat het bier veel lekkerder is.


    Wat is er gezelliger dan een bierdegsutatie met vrienden?
    Ine verlicht met een kaars onze heldere geesten



    SLOCK :  50 EBU 6,5% Alc. Vol.


     


    HOP :   Amarillo (USA)

                Tomahawk (USA)

                Cascade Tabletten (USA)

     

    We wisten het al op voorhand.  Een prachtig bier.  Prachtig afgerond.  Een fruitige en hoppige neus

    Fruitige aangename smaak – Citrus (door de cascade) – Een strakke malse bitterheid die blijft hangen. Een droog mondgevoel. Een leuk bier naar een recept van Carl Kins en gebrouwen in Brakel bij De Graal

    Een fijn biertje mooi in evenwicht.
    Wanneer het tweede brouwel?
    Misschien op vat?


    Carl Kins met een fles van zijn eigen SLOCK bier


     

    KROEGBIER GOLD : 40 EBU   6,6% Alc. Vol.



     

    HOP :   East Kent Goldings (Engeland)

                Saaz

     

    Dit was de tweede verrassing van de avond maar dan in positieve zin.

    Dit biertje heeft een metamorfose ondergaan.  De wrange bitterheid is verdwenen en plaats gemaakt  voor meer toegankelijkheid.  Kroegbier Gold is een fris biertje geworden. Een prachtig HOP aroma door de East Kent Golding hop. Met een lichte zurigheid in de verte.

    Mooie saturisatie – Prachtig schuim.  Fruitig en een bitterheid die lang blijft hangen.  Langer dan het Slock bier bvb.

    Het staat prachtig tussen het andere geweld op de bierkaart van ’t Kroegske.  Gebrouwen bij Alvinne.

     

    Om te bewijzen dat het bier een gedaantewisseling had gekregen schonk Danny ons nog een  “Kroegbier Goud” in van zijn eerste brouwsel. De wrange bitterheid is wel verzacht maar nog steeds aanwezig.  Dit complexe bier was echt voor extreme bierkenners.  Een groot verschil met het Kroegbier van nu die nu meer openstaat voor een veel groter gedeelte degusteerders.  En dit is toch de bedoeling van een huisbier.




    Danny met zijn "Kroegbier Goud" perfecte gastheer voor deze geslaagde avond
     

               

    GASPAR : 115 EBU   8% Alc. Vol.




     

    HOP :   Challenger

                East Kent Goldings (Engeland)

        Saaz

     

    Minder saturatie of vroeger wat een pluspunt is voor het bitterste bier van België.

    Prachtige dikke schuimkraag (typisch Alvinne)

     

    Een evenwichtig bier met een harde bitterheid

    Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.  Het heeft een fruitige neus en een perfect genietbare bitterheid.

    Ietsje zoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.

    De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.

    Een complex biertje die een plaats verdiend naast de andere koningen van Alvinne

     

    Davy (Picobrouwerij Alvinne) degsuterend uit een proefglaasje



    Glenn van Picobrouwerij Alvinne snuift de arma's van de Gaspar op.
    Vriendin Ine kijkt nauwlettend toe.


    Vier nog jonge bittere en hoppige biertjes.  Een voor een met zijn eigen hop aroma en smaak.

    Jammer dat de Hoppigaard zijn ware gelaat niet heeft kunnen tonen.

    Hij mag gerust bij de drie anderen staan die het Belgisch bierlandschap meer Karakter geven.

     

    We mochten ook nog proeven van twee proefbrouwsels.  Nl. Het Kroegske Amber en

    Het Alternatief blond (nog niet de officiële naam).

     

    KROEGBIER AMBER (Proefbrouwsel) – 8,5 % Alc.Vol.


     

    Amberkleurig biertje

    Gebrouwen met enkel pilsmout

    Lichte bitterheid

    Hoofdzakelijk karamel

    De Alcohol overheerst nog te veel.

    Mits de nodige aanpassingen wordt het wel een goed gebrouwen Kroegbier Amber

    (We wachten met ongeduld af)


     

    K-BIER of ALTERNATIEF BLOND (Proefbrouwsel) – 5,5 % Alc. Vol.

     

    Blond en zeer helder bier met fijne koolzuurpareling.

    Wit schuim

     

    Aroma’s van gist en groene appeltjes.

    De smaak van Granny Smith.

    Ook een tikkeltje diacetyl (Botersmaak) waarneembaar

    Een plotse redelijk nabitterheid komt uit het niets

    Het zou deze zomer een goede dorstlesser kunnen worden.

    Ik weet wat nemen als ik mag kiezen tussen een gewone pils en een Alternatief Blond,

    maar de vraag is zullen de mensen het ook consumeren als ze de prijs gaan vergelijken?
     


    POG weet je wel?  Proeven, Ontdekken en genieten.


    Ook Voske (Fotografe van dienst) deelde in de degsutatievreugde

    We danken Danny en Nadine voor het zorgen van een
    gereserveerde tafel, voor de perfecte bediening en de warmte die
    't Kroegske uitstraalt.


    Blijde gezichten na een geslaagde avond.
    Voor herhaling vatbaar?

    24-12-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!