Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
12-10-2021
Opendeur bij The Brew Society
Opendeur bij The Brew Society
'The Brew Society' in Heule vierde onlangs hun 5-jarig bestaan. Ze hielden daarom twee opendeurdagen. Op zondag 3 oktober 2021 t.g.v Open bedrijvendag en maandag 4 oktober voor bierjournalisten en mensen uit de horeca. Geroen Vansteenbrugge, Edwin Ghequire en ik kregen een rondleiding door de brouwerij van zaakvoerder en brouwer Olievier Desmadryl. We werden vergezeld door bierkenner Johan Wanne Madalijns en 2 toffe herbergiers! Na de boeiende rondleiding genoten we van allerlei lekkere hapjes en mochten we proeven van hun eigen gamma bieren. Een dag om nooit te vergeten.
De Brouwzaal
The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. De brouwerij, gevestigd in Heule bij Kortrijk, helpt bij het ontwikkelen en op de markt brengen van diverse bierprojecten voor ambachtelijke brouwerijen ciderproducenten en andere drankenbedrijven met behulp van geheel nieuwe apparatuur.
Wortkoeling en verluchting
De brouwerij brouwt zowel bieren van lage gisting als bovengisting ale’s, en produceren tussen de 50 en de 500 hectoliter per dag. Ze werken biologisch en ecologisch met lokale landbouwers en 100% Belgische producten, waardoor ze hun bieren volledig biologisch gecertifieerd op de markt kunnen brengen.
Ze kunnen om de 2 uren een nieuw brouwsel van 60hl (6000 liter) opstarten. Per volle productiedag produceren ze gemiddeld 240hl bier. Dit kunnen ze optrekken tot 540 hl
Volle aandacht voor Olivier
De brouwerij staat voor kwaliteit, vakkennis en innovatieve brouwprocessen. Ze bieden een 360°-service: receptontwikkeling, brouwen, bottelen, inblikken, verpakken en verkoopondersteuning.
Per brouwsel (afhankelijk van de biersoort) gebruiken ze +/- 1000kg mout
De brouwmeester en zijn team hebben meer dan 15 jaar ervaring. Ze kunnen pils en bier brouwen van 20HL-batches in hun microbrouwerij tot 120 HL-batches in hun hoofdbrouwerij.
We werden onderweg verrast met een versgetapt pintje rechtstreeks vanuit de grote tank. Een versere pint bestaat niet: Het bier is nog niet gebotteld. Olivier noemde het een groene pint. Hij proefde eerst of het in orde was!
Fermentatietanks 394.000 liter 4 x 5000 liter 3 x 6000 liter 3 x 12000 liter 5 x 16000 liter 4 x 60.000 liter
Ofwel 1 900 000 flesjes Martha per maand
De bottellijn 8000 flessen per uur 10.000 Blikken per uur Er passeerden dit jaar al 9.000.000 flessen
Hun nieuwe conservenlijn maakt het ook mogelijk om bieren of andere dranken in blik op de markt te brengen. Dankzij hun brouwlaboratorium & analytische diensten controleren ze debieren en dranken ter plaatse.
De Foederzaal
Foederzaal omvat
Foeders 4 x 10 000 liter 6 x 4 000 liter
Rijpingstanks 9 x 9 000 liter
Helder bier tanks 5 x 12 500 liter 1 x 8 000 liter
Na de rondleiding kon men genieten van diverse hapjes en natuurlijk hun eigen bieren De Marthabieren, XII Flemish Red Ale, XX Pale Grand Cru, Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia, Zeven Zonden Luxuria, Zeven Zonden Superbia en Zeven Zonden Ira
Brouwer en clown Koen Hugelier wuifde ons uit!
Bedankt Brew Society voor deze leerrijke en informatieve dag
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Amberkleurig helder bier met een witte schuimkraag
Zoet moutig aroma Koriander Even fruitige prikken Kruidig Lichte hopbitterheid in de achtergrond
De eerste slokken zijn zoet Karamel Scherpe toetsen De kruidigheid komt boven gevolgd door een lichte bitterheid Geen fruitigheid in de smaak Weinig evenwicht Droge afdronk Kruidige nasmaak
Dat Luc Vermeersch een creatieve Duizendpoot is in de bierwereld bewijst zijn nieuwe tripel! Net als zijn kunstzinnige familie is hij bezig met zijn eigen bierkunst! Elk jaar komt hij met iets nieuws op de proppen Nu heeft hij zijn eigen winterbier met Whisky op de biermarkt gebracht. “Enfant Terriple d’Hiver” U denkt dat het een bier van hoge alcohol is? Integendeel met zijn 8,8Alc.%
Is het een warm bier met heel veel smaak! Het bier vertoefde op kruiken en eik. De Whisky komt van Filliers Distillery uit Deinze
Donkerblond wazig Bier met witte schuimkraag.
Hoppige neus
Fruitig
Licht bittere aanzet Met een lekkere fruitigheid Toch een zoetje honing en kaneel Lichte alcohol toets Vanille Whiskey duidelijk aanwezig Hout Zacht Bitterheid neem toe Droge zoete afdronk Topper!
Zieke Geest is tot stand gekomen samen met de bekende Belgische komiek Philippe Geubels.
Goudkleurig wazig bier met een vlotte koolzuurpareling
Moutig zoete neus Fruitig Banaan
Lichtbittere aanzet Kruidige prikkels Koriander Harde smaak De fruitigheid komt boven Licht hoppig Niet zo in evenwicht Fruitige afdronk Slecht? Nee maar Er bestaan betere tripels
Op 1 oktober vond in het Stadhuis van Poperinge de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2021. Naast Burgemeester Christof Dejaegher was ook schepen van landbouw Kris Notebaert, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
Schepen Kris Notebaert
Schepen Kris Notebaert bedankte nog de 100-tal geïnteresseerde vertegenwoordigers van 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die aanwezig waren op de dag van Toeren rond Hoppeboeren. Ook een dankwoord aan de hoptelers die de deuren van hun hopbedrijf openden tijdens deze dag. De belangrijkste doelstelling van dit evenement was voornamelijk aantonen dat de Belgische hopteelt niet blijft stilstaan en ook mee evolueert en investeert in nieuwe technieken en rassen.
Op de foto : Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum die de genodigden verwelkomde. Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) Marc Strubbe brouwer en ex-Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers
Burgemeester Christof Dejaegher overhandigde de respectievelijke diploma's uit.
Talrijke hoptelers met hun familie waren aanwezig
Een vlottere communicatie met de Belgische brouwerijsector bracht immers aan het licht dat er wel degelijk belangstelling bestaat voor één of meerdere nieuwe “Belgische” hopvariëteiten. Dit ‘HopBel’-project werd verleden jaar opgestart en loopt tot juni 2022. Dit eigen veredelingsprogramma, waarin hoptelers samenwerken met verschillende instituten en de brouwerijwereld, heeft als doel eigen plaatselijke hoprassen te ontwikkelen om een sterkere positie op de hopmarkt te verwerven.
Verscheidene mensen werden gelauwerd
Drie jonge hoptelers mochten een pakket Oostvlaams bier in ontvangst nemen
Zowel brouwers als hoptelers hebben immers hun eigen wensen en verzuchtingen voor één of meerdere nieuwe variëteiten: rendabele opbrengst, goede brouweigenschappen, ziekteresistent, klimaatrobuust, enzovoort. Vandaar de aandacht voor communicatie en interactie met het doelpubliek, hoptelers en brouwers, tijdens de verschillende workshops. Zo werd er op donderdag 26 augustus, met een aantal hoptelers, een bezoek gebracht aan de proefvelden van Inagro om daar enkele nieuwe rassen te beoordelen.
Alle hopvariëteiten kunnen in België geteeld worden, doch enkel deze die niet onder licentie zijn mogen effectief aangeplant en geteeld worden. Op vandaag worden er in de regio Poperinge - Westhoek ongeveer 35 verschillende rassen geteeld.
Eind dit jaar loopt het microproject ‘Durahop – Duurzame hop over de grenzen heen’ ten einde. Dit project bestaat uit twee acties; enerzijds het organiseren van grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken om duurzame teelttechnieken van elkaar te leren en anderzijds het gebruik van toestellen om de hop sneller te analyseren.
Op vrijdag 20 augustus werden de grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken georganiseerd. We waren met een 45-tal deelnemers uit o.m. Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Tijdens dit bezoek leerden we niet alleen de bedrijven maar ook de telers beter kennen.
De winnaars en gelauwerden Hopprijskamp 2021 vnlr.Elien Rosseel, Christof Dejaegher, Hannes Lagache,Wilfried Baes, Luc Lagache, Rob Lagache, Annebelle Vandenbroucke, Kris Noterbaert, Johan Derycke, Gerda Lefevere, Johan Rosseel en Eric Lagache
Laureaten Hopprijskamp 2021
Diploma Cascade
1e plaats met 92 punten: Derycke Johan, Kapellestraat 54, 8978 Watou
2e plaats met 89 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
Diploma Challenger
1e plaats met 89,5 punten: Rosseel Johan, Provenseweg 92, 8970 Poperinge
2e plaats met 89 punten: Baes Wilfried, Visserijmolenstraat 5, 8970 Poperinge
Diploma Diversen Aromahop
1e plaats met 89,5: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 88,5: Dewael Jean, Sint-Martinustraat 30, 1700 Sint-Martens-Bodegem
Diploma Diversen Bitterhop
1e plaats met 90 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge
Diploma Golding
1e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 84 punten: Beddeleem Joost, Abeelseweg 157, 8970 Poperinge
Diploma Hallertauer Mittelfrüher
1e plaats met 88 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 87 punten: Palm Breweries
Diploma Magnum
1e plaats met 90 punten: Boeraeve Bart, Provenstraat 8, 8970 Poperinge
2e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
Diploma Target
1e plaats met 92 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge
2e plaats met 89 punten: Rosseel Patrick, Westvleterseweg 14, 8970 Poperinge
Tijdens de Hopkeuring van dinsdag laatst werden er 70 hopstalen ter keuring aangeboden. De hopstalen staan tentoon in het HOPmuseum
Vrijdag 17 september vond het evenement ‘Toeren langs Hoppeboeren’ plaats. Een initiatief ingericht door de stad Poperinge voor de Belgische Brouwers.
Elien Rosseel (deskundige landbouw Poperinge)
Na de verwelkoming door Elien Rosseel (deskundige landbouw) brachten we met een 100-tal aanwezigen een bezoek aan het hedendaags familiehopbedrijf ‘BELHOP’.
Hopboer Bart Boeraeve en zijn echtgenote Annebel namen ons op sleeptouw door en rond hun bedrijf. Annebel tussen de hopranken en Bart in zijn hopbedrijf
Met twee bussen werden we voor de lunch naar de rooftop bar ‘Bar Bernard’ gebracht met het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.
In de rooftop van bar ‘Bar Bernard’ werden we verwend met een lekker maaltijd!
Het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.
Daarna bezochten we het vernieuwd hopbedrijf van Paul en Daan Soenen langs de Blekerijweg in Watou.
Daan Soenen gaf uitleg over zijn vernieuwd hopbedrijf
De laatste afspraak was een bezoek aan het eigentijdse Biohopbedrijf van Joris Cambie.
Bio hopboer Joris Cambie tussen de hoppevelden
De dag werd afgesloten met Project ‘HOPBEL’ waar Burgemeester Christof Dejaegher en Lies Willaert van Inagro een toelichting gaven over de stand van zaken bij het ontwikkelen van een streekeigen Belgisch Hopras en de stand van zaken van het lopende leaderproject ‘HopBel’.
WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT - EPICA EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM
WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT EPICA – EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM
Brouwerij De Kazematten. De unieke gevel van de brouwerij prijkt nu op de nieuwe etiketten.
Brouwerij De Kazematten
Op woensdag 15 september vond in brouwerij ‘De Kazematten’ in Ieper twee voorstellingen plaats. De eerste betrof de uitbreiding van het Wipers Time gamma en het tweede was de voorstelling EPICA het nieuwe bier gebrouwen voor de Nederlandse Metalband Epica waar Ieperling Isaac Delahaye deel van uit maakt.
Met Wipers Time Dubbel en Wipers Time Tripel voegt brouwerij De Kazematten twee nieuwe bieren toe aan hun gamma. Wipers Time 14 wordt nu Wipers Time Blond. Met deze naamwijzigingen bekomen ze een mooi triumviraat die vertrouwd in de oren klinkt. Ook de etiketten hebben een vernieuwing ondergaan. Ze hebben een kleurenspectrum gebruikt die past bij de respectievelijke bierstijlen. De illustratie op het etiket weerspiegelt de unieke gevel van de brouwerij.
De nieuwe uitstraling van Wipers Times! Blond, Dubbel en Tripel
EPICA
Het nieuwe EPICA bier is een zijdezacht easy drinking bier (5,4%Alc.Vol) met een exotische fruitigheid, lichte kruidigheid en een hoog dorstlessend karakter. Ideaal om te degusteren op muziekfestivals waar de Nederlandse groep optreedt en natuurlijk op andere festivals waar het eveneens verkrijgbaar is! Epica is momenteel één van de populairste bands van de lage landen. Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van deze band. Onlangs was de band te zien in Kortrijk op het Alcatraz Metal Festival.
Bart Vermeulen, Zytholoog, bierverteller en brouwer schenk het bier van uit het blik in het glas
Julie Depypere – Zaakvoerder brouwerij Kazematten toost op het nieuwe bier
Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van de metalband Epica
Brouwer Koen Hugelier
Dat brouwerij De Kazematten (Ypres City Brewery) wind in de zeilen heeft bewijzen de prijzen die ze gewonnen hebben op de World Beer Awards 2021. Wipers Time Blond werd ‘Country Winner’ wat niet enkel een gouden medaille betekent maar eveneens het beste blond bier van België! Het bier Tremist behaalde zilver!
Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag Vlotte koolzuur doorstroming
Een heerlijk fruitig aroma verwent de neus Ook een tikje mout en kruidigheid
Zoete aanzet Onmiddellijk gevolgd door een lekkere kruidigheid Tintelige bitterheid komt naar boven Het bier smaakt zacht en fris Ook een lichte banaantoets breekt door Mooi in evenwicht Een zachte hoppig-en kruidigheid laat zich gelden Zachte hoppige afdronk Het bier degusteert vlot Ik vind het een topper!
Me dank aan Geroen voor het mij te bezorgen
Alpaide Blond - Cuvée van de Generaal (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijNieuwhuys– Hoegaarden
Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag
Fruitig aroma van banaan Zoetmoutig Vanille Koriander
De eerste slokken zijn zoet Fruitig Een mooie bitterheid komt naar boven Ook een lichte kruidigheid in de mond Mooi in balans Alcoholische warmte Zacht Lichtbittere afdronk Het bier degusteert vlot, daarom opletten voor zijn 8,5%! Lekkere Hoegaardse cuvee of mogen we het een tripel noemen?
Goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag
Een moutruikend aroma Granig Gistig Tikje banaan!
De eerste slokken zijn een genot voor de smaakpapillen Zoete toetsen Tikje broodachtig Moutig Prikje banaan Milde hoppigheid Mooi in balans Lichte hoppigheid Top Belgisch bier met maar weinig alcohol!!!
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine beige schuimkraag Het aroma is zoet Karamel Tikje zoethout Pruimpjes
De aanzet is licht zoet Karamel Koffietoets Droog Nu en dan een bittertje tussendoor Donker fruit Evenwichtig Geroosterde smaak Lichte bittere afdronk mokka in de nasmaak
Lekker bier
La Goudale (7,2%Alc.Vol.) BrasserieGoudale(Les Brasseurs de Gayant) – Arques (FR)
Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag
Het aroma is moutig Karameltoets Brood Granig
De smaak zet het aroma verder Suiker zoet Granig Broodachtig Karameltoets Tikje honing Kruidige prikken In balans Stillaan wordt het ietsje bitter zoete afdronk Geen wow maar toch een genietbaar bier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Onlangs (28 & 29 augustus 2021) ging in Poperinge het tweede Bio Bieren Festival door. Het leuke aan dit festival ingericht door Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche van Brouwerij De Plukker (In 2020 nog volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge) is dat je diverse biobieren kon proeven tussen de geurende hoppevelden. De brouwerij had ook vijf bevriende brouwerijen uitgenodigd om hun eigen biobieren te presenteren. Joris gaf met plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine en er werd ook gedemonstreerd hoe er vroeger met de hand werd geplukt door diverse plukkers en pluksters. Een accordeonist bracht figuurlijk en letterlijk leven in de brouwerij! Voor de hongerigen waren twee biostandjes voorzien. Dit festival ging door i.s.w. met Toerisme Poperinge en de vrienden van het Hopmuseum.
Samen met brouwer Kris Langouche maakt Joris fantastisch Belgisch bier met zijn eigen geteelde biologische hop, Voorlopig is hij de enige die op dit ogenblik biologische hop kweekt. Samen gebruiken ze ook uitsluitend biologische grondstoffen voor het brouwen van hun bier.
Een gezellige drukte tussen de hoppevelden
Een lekkere zurige Lambic van Cantillon!
Enkele plukkers en pluksters demonstreren hoe er vroeger met de hand werd geplukt.
De Brasserie Coopérative Liégeoise bracht hun nieuw bier Badjawe Brune mee. Een Belgische Dubbel van 7,0%Alc.Vol. Een type stout met een licht geroosterde smaak en een tikje chocolade in de mond. De Brasserie Coopérative Liégeoise, gelegen in de Ferme à l'Arbre in Lantin, is de eerste biologische brouwerij in de regio van Luik en produceert "boerenbieren" die uitsluitend zijn samengesteld uit ingrediënten die ter plaatse (gerst en hop) in de biologische landbouw worden verbouwd.
Blij om terug eens een kopstoot (7%Alc.Vol.) te proeven van Brasserie Brunehaut. Prikken van jenever in de neus Karamel, Toetsen van pruimpjes, volmondig met veel body Kruidige afdronk
Hoe gezellig kan het zijn om een biertje te proeven tussen de geurige hopperanken
De All Inclusive 2020 van de Plukker mocht niet ontbreken
Elk jaar viert brouwerij De Plukker het einde van de hopoogst door een bier te brouwen met alle hopsoorten die er op de boerderij worden verbouwd. Voor de oogst van 2020 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenix, Centennial en WGV. Het resultaat is hun "All Inclusive 2020". De naam verwijst naar alle hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.
Licht hoppig , moutig met wat fruitigheid van banaan Gistig, zoetmoutig zacht Lekker hoppig Poperings bier
De kleine hopplukmachine kon op veel belangstelling rekenen
Klaar voor de hoppepluk!
Brasserie,de,la Lesse is een professionele brouwerij, maar met een maatschappelijk doel
Bezorgd om een lokaal en ethisch bedrijf op te richten, besloten de collega's dat de brouwerij een coöperatie zou worden met een sociaal doel, met als doelstellingen: de verplaatsing van de economie, het creëren van bedrijvigheid op het platteland en participatieve activiteit . Met de steun van Crédal en 160 moedige coöperatieleden zorgt ervoor dat het kleine bedrijf voldoende financiële basis heeft om op de rails te komen en zijn eerste brouwsel in januari 2012 te produceren. Door de jaren heen zijn er nieuwe bieren verschenen, steeds in een typisch Belgische stijl: blond, amber, bruin, wit, tripel, kerst. De brouwerij won meermaals de titel van "Beste Bier van Wallonië". Het bier vloeit rijkelijk, maar de apparatuur veroudert en kan het tempo niet meer bijhouden. Eind 2017 nam de brouwerij haar intrek in een gerenoveerde hoeve iets verderop in de straat. Nu gehuisvest in een ecologisch gebouw dat is uitgerust met hoogwaardige brouwerijapparatuur, opent een nieuwe pagina in de geschiedenis van deze kleine brouwerij in Rochefort. De coöperatie telt momenteel 4 arbeiders, 7 bestuurders en 400 coöperatieleden!
Ze hadden hun l'Esprit Tripel (8,0%Alc.Vol.) bij Moutig bier. Beetje gistig en kruidig Maar weinig bitterheid. Te zoet. Niet slecht maar toch meer van verwacht!
Ook de KSA van Poperinge was present met wat lekkers!
Accordeonist Vilbert Vanrenterghem zorgde voor de vrolijke noot!
Brasserie de l'Orne CVBA FS
De Coöperatieve en Participatieve Brouwerij Orne werd in juli 2018 opgericht door de wil van 19 inwoners van Mont-Saint-Guibert en naburige gemeenten. Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociaal doel, een lokaal bier zou produceren, participatief en met respect voor het milieu. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, in lijn met de doelstellingen van de transitie, zullen prevaleren boven de zoektocht naar winst en zullen leidend zijn bij al hun beslissingen.
De brouwerij is gevestigd in de brouwzaal van de voormalige grote brouwerij Mont-Saint-Guibert. Ze brouwen sinds februari 2019 met ingrediënten van voornamelijk Waalse en Belgische biologische oorsprong die via kortsluiting worden aangekocht.
Investeren in hun coöperatie betekent het ondersteunen van de verplaatsing van de economie, op alle niveaus, en milieuvriendelijke productie. Het betekent ook deel uitmaken van een participatief project.
Ornoise (5,8%.Alc.Vol.) Licht fruitig, Tikje honing Moutig en granig Droog Mist toch een beetje kracht
Kortom het tweede Biobieren festival was weer genieten!
17 september tot 19 september 2021
Lekker Westhoeks
In een kleurrijke setting proef je van de beste ambachtelijke streekproducten uit de Westhoek, van gekende en te ontdekken bieren tot biologische tuinsappen, wijnen uit Heuvelland, lokale gins of cocktails op basis van hopscheuten. Diverse foodtrucks serveren speciale 'Lekker Westhoeks' gerechten.
Tripels 32 - Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like
Tripels 32
Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like
Beer Van Brugge Tripel (8.9%.Alc.) Brugse Beer – Brugge Waarschijnlijk gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi
Amberkleurig bier met net geen witte schuimkraag
Moutig aroma Gist komt boven Karamel Kruidige toets (Kruidnagel)
Moutig Specerijsmaak Zoet Hoppig Grassig Smaak van steenfruit (Perzik) Evenwichtig Droge afdronk Een tripel iets anders van smaak Niet slecht De bieren zijn te vinden bij De supermarktketen Carrefour
De brouwerij “Brugse beer” werd indertijd verplicht om een naamsverandering door te voeren na een juridische strijd met Brouwerij De Halve Maan en café ‘t Brugs beertje. Zo is de “Beer van Brugge” dan geboren. Maar op de World Beer Awards in de categorie ‘Smoke’ gaat de eerste prijs naar de Beer van Brugge. Na de vele problemen over de naamsverandering was dit toch een opsteker voor brouwer Stéphane Kolijn. Waar de bieren gebrouwen worden hebben we voorlopig het raden naar?
Hertog Jan Tripel (8.5%.Alc.) ArcenseBierbrouwerij (AB-InBev)
Amberkleurig bier met een mooie bruisende schuimkraag
De neus ruikt zoet toetsen banaan Tikje citrus Moutig Karamel
Moutige aanzet Kruiden (Kruidnagel!) Moutsuiker Banaan Lichte alcohol warmte Mooi in evenwicht Licht hoppige afdronk kruidige nasmaak met een hoptoetsje Lekkere Nederlandse klassieker
Tripel I Liked (9,0% Alc.vol.) Gebrouwen bijBeerSelect- Gent
Amberkleurige wazig bier met een witte schuimkraag
De neus ruikt heerlijk naar fruit Moutig Lichte alcohol toets
Zoete aanzet Mooie bitterheid Fruitige toetsen van sinaas Mooi in evenwicht Alcohol warmte Zoete fruitige en licht bittere afdronk Fruitige nasmaak Heerlijke glutenvrije fruitige tripel
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -
25ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
We proefden 3 Biobieren van La Brasseriedu Grand Miruit Lesdain en één bier van BrouwerijBastion– Diest
La Brasserie du Grand Mir
In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen. De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten. Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!
Blonde (5,7%Alc.Vol.)
Donkerblond met een fijne witte schuimkraag
Het aroma is moutig Fruitig (Banaan?) Gist
Zachte aanzet Zoete prikken Moutig Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven Koriander Kruidige toetsjes Evenwichtig Over het algemeen zoet Mooie presentatie
Noire (7,0%Alc.Vol.)
Zwartbier met beige schuimkraag
Gerookt aroma Prik van noten Een tikje zoet komt naar boven
Zoete aanvang Kersensmaak Lichte bitterheid Kruidige prikken Fruitig Complex Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet! Die haal ik er toch niet uit
Brouwerij Bastion
Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht. Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt. Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen. Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.
Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.) Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.
Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag
Gebrand aroma Bitter Rokerig Koffie
De aanzet smaakt naar gerookte mout Gebrand Klein zoetje tussendoor Houtprik Whiskytoets Ook af en toe een licht zuurtje Mooi in evenwicht De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie De whisky mocht ietsje meer doorkomen!
Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.
Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol) BrouwerijAlvinne– Moen
Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag
In de neus ruikt men fruitige toetsen Zurige Framboos
De eerste slokken zijn zuur Lichtjes zout? Dan komt de framboos naar boven ook een tikje citroen Lichte body Verfrissend Nogal magere afdronk Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel! Voor mij is het nog wel eventjes wennen!
Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag Geen koolzuur
Het aroma is gistig fruitig Perzik Floraal
De eerste slokken zijn vrij bittter Fruitige prikken van perzik Karamel Tikje zoet tussendoor De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken Alcohol dringt zich vooraan Niet evenwichtig Bittere afdronk Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid! Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!
De eerste slokken zijn zoet Koffietoets Lichtjes gebrande smaak Lichte bitterheid kom boven Rozijnen Tikje vanille Zachte carbonatie Evenwichtig Lekker maar niet zo speciaal!
Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag
Het heerlijke aroma verwent de neus Donker en rijp fruit Karamel Lichte alcoholprik
De eerste slokken zijn zoet Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit Karamel Wijnachtige prikken Koffietoetsen Tikje zoethout Mooi in evenwicht De afdronk is lichtbitter Een klassebier, zeg maar een Meesterbier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)
Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)
Tijdens een aangename en zonnige fietstocht hebben we toevallig in het kleine Vlaamse landbouwdorp ‘Houtem’ het pittoresk cafeetje ‘Klein Plezier’ ontdekt.
De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Houtem is een van de prachtige dorpen die aanleunt tegen de Franse grens niet ver van Hondschoote. Het ligt midden in de prachtige West-Vlaamse natuur. Met nog geen 500 inwoners is het een van de grootste deelgemeenten van de stad Veurne.
De 17e-eeuwse pastorie
Het staat ook in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Naast De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (als monument beschermd in 1948) en de 17e-eeuwse pastorie gebouwd door de abt van de Sint-Niklaasabdij van Veurne is er dus ook dit kleine cafépareltje te bewonderen.
Klein Plezier
De tijd is hier ook blijven stil staan zoals u op de foto’s kan zien. De keuze van bieren is niet zo groot maar toch trof ik een bier aan die je weinig aantreft buiten het grondgebied Veurne nl. Boeteling ‘Boeteling’ een toeristisch bier gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere te Bavikhove. Dit bier werd geboren op 1 april 2005! Bestaat dus nog altijd met een ander etiket op de fles!
Boeteling
De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het vroegere etiket vertoonde een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.
De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw. In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.
In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.
In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.
Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.
De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.
Donkerblond bijna amberkleurig biertje met een witte wandklevige schuimkraag.
De neus ruikt moutig en ook een licht zurig trekje. Karamel en het fruitige van citrus.
De eerste slok is vrij zoet De karamelmout laat zich smaken. Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid. Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.
Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol. Maar komt absoluut niet papperig over.
Een klassieker uit 2005 die nog altijd op de biermarkt te vinden is en leuk is om hem onverwacht terug te kunnen proeven in een klein gezellige plattelands kroeg.
Goudkleurig licht waas bier met een mooie witte stabiele schuimkraag
Moutig aroma Tikje sinaas Honing
Fruitige aanvang met een lichte hopbitterheid Koriander Grassig Degusteert vlot met een lekker mondgevoel Voldoende evenwicht De afdronk is licht kruidig Lekkere bio-tripel Gedegusteerd in Au Nouveau St.-Eloi een van de leukste cafeetjes van Poperinge/Watou
St. Bernardus Tripel (8,0%Alc.Vol.) BrouwerijSt. Bernardus– Watou
Amberkleurig bier met een flinke witte schuimkraag
Het aroma is zoet fruitig Banaantoetsen komen vrij Tikje gekonfijt fruit
De eerste slokken zijn heerlijk Gistig Zoete en pittige toetsen wisselen elkaar af Karamel Banaan Honingprikken Een kleine bitterheid komt naar boven en zorgt voor evenwicht Lichte alcoholwarmte Mooie afdronk Perfect in balans Een TT’er (Top Tripel)
Donkerbruin bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Lekker aroma van donker fruit Rozijntjes Broodtoetsen Karamelprik
De eerste slokken zijn die van gebrande koffie Pruimpjes Rode wijn Karamel komt piepen Lichte kruidigheid Enige bitterheid Evenwichtig Droge afdronk Lekker toeristisch biertje
Ook de eerste slokken zijn kruidig Unieke smaak van jeneverbes Koriander Rozemarijn Soms een zoete suikertoets Maar meest een vervelende bitterheid Onevenwichtig Van het goede te veel! Niet echt mijn ding
Aroma’s van steenfruit Bosbessen Tikje kruidigheid Hout
De eerste slokken zijn lichtzurig Zachte toetsen van bosbessen en vlierbessen Redelijk fruitig Droog Lichte kruidigheid Proeft vlot Weinig koolzuur Lichtzure afdronk Complex bier
Rudy Ghequire (Algemeen Directeur Rodenbach) zegt het in de krant “De Tijd” dat Belgische brouwers het lastig hebben in de USA. Er zijn grote verschuivingen op de biermarkt De craft beers worden er aangevallen door de hard seltzers (spuitwater met aroma’s en alcohol, red.). Die hebben in korte tijd een groot marktaandeel veroverd. Dat heeft onder meer te maken met de lagere accijnzen op moutalcohol die in de seltzers wordt gebruikt.’ Maar niet geklaagd Rodenbach draait er goed mee en ze bundelen hun krachten met Dogfish Head, de Amerikaanse nummer één in zure bieren. Op basis van Rodenbach en een van hun brouwsels brachten ze samen deze Vibrant P’Ocean uit, een heel zuur, droog, scherp en zoutig bier, typisch voor de Amerikaanse markt.
’
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Marc Coesens Brouwmeester bij brouwerij Liefmans brouwde, samen met Koen Debusschere en Jo Panneels van Colruyt Kriek-Brut Xtra. Het is een origineel en uniek bier waarbij verschillende Liefmans kriekbieren van diverse jaargangen geblend werden met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt én met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Een craft blend waarin friszure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra (9,5%) is exclusief en in gelimiteerde oplage te verkrijgen bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli.
Brouwerij Liefmans
Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.
Samen met Koen Debusschere (aankoper) en Jo Panneels (bierconsulent) van Colruyt, blendde brouwmeester Marc Coesens een uniek en gelimiteerd bier, dat exclusief te verkrijgen is in de Colruyt-winkels. Het resultaat is een uniek bier waarin fris zure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.
Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans verwelkomde de aanwezigen
Koen Debusschere, aankoper Colruyt
Koen Debusschere, aankoper bier bij Colruyt Laagste Prijzen: “Bier is belangrijk voor Colruyt en onze klanten komen ervoor naar ons. We willen onze klanten dan ook graag inspireren en laten ontdekken. Daarom zetten we constant in op vernieuwing en innovatie binnen ons assortiment. We zijn trots dat we samen met brouwerij Liefmans, een jarenlange partner, dit prachtige bier creëerden en dit nu aan onze klanten kunnen voorstellen.”
Marc Coesens, brouwmeester Liefmans en Koen Debusschere, aankoper Colruyt
Marc Coesens, brouwmeester Liefmans: “Deze Kriek-Brut Xtra is een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Het resultaat is een zeer geslaagde blend die we exclusief lanceren bij Colruyt. ”
Olav Blancquaert vulde de glazen nog even bij
Jo Panneels, bierconsulent Colruyt Laagste Prijzen: “Onze Kriek-Brut Xtra past heel goed bij desserten, zoals chocolademoelleux of zwartewoudgebak. Wie het bier eerder wil smaken bij een hoofdgerecht, die zou ik een gerecht als eend met een bosvruchtensausje aanraden. En natuurlijk kan je ook genieten van onze Kriek-Brut Xtra op een terrasje.”
Annemie Declerck voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum in gesprek met Zythologe Kristel Logie.
Links Kriek-Brut Xtra een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Rechts een kriek van 2005
Maarten Galland uitbater feestzaal Liefmans schonk nog eens bij!
Annemie Declerck in gesprek met Chris Bauweraerts stichter van brouwerij Achouffe
Kriek-Brut Xtra speciaalbier degusteer je best bij 6 °C. Zoetzuur Fruitig Volmondig Houtprik Tikje karamel Tannine Met de smaak van krieken Poepkes (rode snoepjes - gewassen kriekjes) Wijntoetsen Zoetzure afdronk
Dit gelimiteerde specialbier is exclusief te koop bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli 2021. Richtprijs: 9,99 euro per fles.
Ook biersommelier Sofie Vanrafelghem kwam even binnenwippen
Jo Panneels, bierconsulent Colruyt, Koen Debusschere, aankoper Colruyt, Marc Coesens, brouwmeeser Liefmans, Elfried Anckaert, brouwmeester Liefmans, en Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans, zijn trots op hun nieuw bier 'Kriek-Brut Xtra' .
Onlangs met voordrachtgever en boezemvriend Geroen Vansteenbrugge na een lange coronatijd onze 24ste Dinsdagnamiddag proeverij kunnen houden. 4 bieren stonden op het programma Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison en Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin vanBrasserie La Source Beer et Co– Brussel Stout’n Tseut (7,5% Alc.Vol.) - van HuisbrouwerijDen Tseuten Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer gebrouwen doorBram Basbij BrouwerijDe Feniks– Gullegem
Brussel is een nieuwe brouwerij rijker! Brouwerij “La Source” opende onlangs haar deuren in het Historische Byrrh gebouw. Byrrh is een aromatisch aperitief gemaakt van rode of witte wijn. Het kwam voor het eerst op de markt in 1866. Na de 2de oorlog zakte de markt helemaal in elkaar. In 1977 werd het overgenomen door PernoRicard.
Het Byrrh kreeg een nieuwe naam Be-Here De brouwerij is gevestigd in Tour é Taxis momenteel het brouwgebied bij uitstek! De brouwerijen En Stoemelings en No Science liggen aan de overkant van de straat en brouwerij Zenne ligt op een paar honderd meter afstand.
Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison
Blond bier met een romige witte schuimkraag
Aroma is redelijk hoppig Citrus in de hoofdrol Citroen
Zurige aanzet Citroen Citroengeste Lichte bitterheid Hoppetoetsen Hout Smaakt naar oude geuze Smaakt naar oude tonnen Droog Evenwicht Lichtzure afdronk
Een lekker zurig zomerbier
Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin
Donker amberkleurig bier met beige schuimkraag
Zoet aroma Moutig (haver) Brood Wilde zurige toets Karamel in de diepte
De eerste slokken zijn zurig Oud bruin Houttoets Type geuze wilde gist Lichte zoete toets Soms een wijntoets
De smaak komt bijna overeen met het bier hierboven Lekkere dorstlesser
En nu had Geroen voor onze dinsdagnamiddagproeverij twee bieren mee van deze brouwerij. Wij moesten ze wel uit het flesje uitschenken wat als u als gast de brouwerij bezoekt dit kan doen uit kranen die aangesloten zijn aan 600 liter vaten! Dus verser kan niet! Vandaar ook hun naam La Source of De Bron. De brouwerij heeft een tiental bieren zoals Tripels, Porters Stouts en IPA’s zoals u ziet een hele reeks variëteiten! Ondanks de voorliefde voor blikjes waren onze bieren in normale flesjes. Wij proefden twee 37,5 cl bieren de Messange (4,6% Alc.Vol.) een wilde saison en Bête noire, een jong bruin
Stout’n Tseut(7,5% Alc.Vol.)
Donker tot zwart bier met beige schuimkraag
Gebrand aroma Rooktoets
De eerste slok is een beetje waterachtig Gebrande smaak Koffietoets Tikje nootachtig Lichte bitterheid Tikje zurigheid Chocolade Voldoende evenwicht Zachte koolzuurprikkel Lichtbittere afdronk Lichte gebrande nasmaak Niet slecht en toegankelijk
Maar een beetje braafjes (ietsje meer power verwacht) Toch smaakvol voor slechts 7,5%
Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer Het bier wordt ook Bram Brass Brewer’s Nightmare Ardmore BA
Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt gerookt aroma Zoetjes Vanilletoets
Geroosterde mout Suiker Chocolade dringt zich effentjes op Wiener melange Koffie Lichte alcohol Ook een kruidige prik Zoete afdronk met een licht bittere toets Fantastisch! Zetelbier bij een Netflixserie
Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F - Dominicains Dubbel - Dominicains Tripel - Dominicains Quadrupel
Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F
DE GESCHIEDENIS VAN 3F BRASSERIE IS EEN MODERN VERHAAL VAN RESPECT VOOR TRADITIE, FAMILIEWAARDEN EN CREATIEVE DYNAMISME. EEN VERHAAL VAN VRIENDSCHAP.
Pierre en Rémy hebben elk op hun eigen manier een speciale band met bier en zijn geschiedenis.
Pierre: zijn overgrootvader is een overtuigd Belgische brouwer. In 2014 besloot hij, als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, om zijn eigen bier te maken: La Forge.
Rémy: hij groeide op in de familiebrouwerij in Douai. In 2015 rondde hij zijn bedrijfskunde af en ontwikkelde hij ook een zekere honger naar bierproductie.
Samen ontwikkelen de 2 jongeren het project van de oprichting van een brouwerij, ondersteund door hun families, die hen enerzijds toestaan om het project te financieren en anderzijds hen wat ervaring en veel advies op het gebied van het brouwen brengen.
Brasserie 3F is niets anders dan de ontmoeting van hun ambities en hun twee unieke universums. Het komt tot leven in Frameries, België, en de naam doet denken aan de 3 nog werkende fonteinen in de stad Mons, die net naast de deur ligt.
Geïnspireerd door de hoge traditie van Belgische bieren en hun geloof in edele en genereuze ingrediënten, vindt het Dominicaanse assortiment speciaalbieren opnieuw uit.
3 bieren: Dominicains Dubbel, Dominicains Tripel en Dominicains Quadrupel.
Deze namen verwijzen naar de geschiedenis van bieren gebrouwen in kloosters, die de moutconcentratie en het alcoholgehalte van het bier aangeven.
Een compleet bierassortiment, een spel van evenwicht tussen aromatische hop en kruidige tonen (koriander, sinaasappel).
Zie website
Dubbel (6,9%Alc.Vol.)
Goudblond bier met een witte schuimkraag
Zoet moutaroma Koriander Honing Sinaas
De eerste slokken zijn kruidig Ook hier een tikje honing Sinaastoets komt naar boven Zachte dronk Lichte hoppigheid Mooi in evenwicht Malse bitterheid in de afdronk. Weet niet of ‘dubbel’ gepast is op het etiket Een formitastisch bier
Trippel (8,2%Alc.Vol.)
Goudblond met een romige witte schuimkraag Mooie koolzuur doorstroming
Aroma is fruitig Moutig Kruidigheid in de neus
Zoete aanzet Karamelleprik Fruitig (Banaan) Tikje granig De afdronk is licht bitter Mooi in ballans Zacht Lichte alcoholprik Lekkere tripel
Quadrupel (9,2%Alc.Vol.)
Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkop
Fijne vlotte koolzuurdoorstroming
Het aroma bied ons rijp fruit Moutig
Fruitig begin Banaan komt boven Pittige kruidigheid Koriander Appelprik Alcoholwarmte Voldoende evenwicht Levendig Beetje identiek met de tripel Lekker Quad
Brasserie 3 F 5 Avenue van het Parc d'adventures scientifiques 7080 FRAMERIES België
Bruin bier met een lichte rode gloed De beige schuimkraag verdwijnt vlug
Zoete neus Karamelprikken Licht fruitigheid
De eerste slokken zijn zoet moutig Een framboossmaakje komt naar boven Karamel Bruine suiker maar ook een klein zuurtje Lichte bitterheid Zoete zachte afdronk met framboos in de mond Door te weinig koolzuur is de smaak van het bier iets doordringender Maar de presentatie is iets minder Voor mij een lekkertje
Blond helder bier met een kleine witte schuimkraag
Weinig koolzuur bij het uitschenken Moutig Fruitige neus van abrikoos
Eerste slok smaakt licht bitter Na een tijdje begin de bitterheid toe te nemen Fruitige toetsen Een lichte kruidigheid Maar het is vooral de hopbitterheid die de smaak bepaald Droge afdronk Een frisse laag alcoholische doordrinker
De Lieve was één van de oudste kanalen in Europa. Ze verbond ooit de stervormige vestingwerken van de stad Damme met het historische centrum van Gent. Ditmaal stroomt De Lieve in het glas!
Donker koperkleurig bier met een royale schuimkraag
De neus ruikt zoete prikken Karamel Rozijntjes?
De aanzet is fruitig
Gedroogd fruit banaan Karamel Droog Chocolade Honingtoetsen Zacht Toch een bier met een redelijk karakter Het kon mij bekoren
Red by Petrus (8,5%Alc.Vol) BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Donkerrood helder bier met een gebroken fijne witte schuimkraag
De neus is zoet Moutig Kersenaroma Amandelen
De eerste slokken zijn zoet met een lichte bitterheid Kersen Casistoets Amandelen Tikje hout Soms een framboostoets Lichtzoete Afdronk met een licht bittertje Zoet en zuur wisselen elkaar af Mocht ietsje meer zuurheid bevatten!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
In het hart van Mons (Bergen) lig in de oude garage "St-Christophe" de "Brasserie de Londres" waar destijds in 1455 ook een Londense brouwerij was gevestigd Deze is nog niet zo lang opgestart. Naast de onderstaande Belgicabieren produceren ze ook de Montoise en de Trinity. Ze brengen deze productie terug naar het stadscentrum van Bergen. De bieren werden tot nu toe bij Brasserie La Binchoise gebrouwen. Men spreekt over een grootschalig project en een investering van naar schatting 1,8 miljoen euro om deze voormalige garage om te vormen tot een moderne brouwerij die 5.000 hectoliter per jaar kan produceren. De werkzaamheden werden snel gestart en moeten eind 2023 volledig zijn afgerond. Er werd een crowdfunding gelanceerd. Deze bracht maar liefst 57 669 000 Euro op. Hun droom werd verwezenlijkt
Het onderstaand Belgica trio zijn bieren van Greg Piotto die bestemd zijn voor de export. Hiervan worden jaarlijks maar liefst 1.500.000 flesjes vrijgegeven. Er bestaat ook nog een speciale Kersteditie
Belgica Blonde (6,2%Alc.Vol.)
Blond bier met een fijne witte kraag Fijne koolzuurdoorstroming
De neus is moutig Lichte ftuitigheid (sinaas)
De aanzet is zoet Moutig Lichte hoppigheid Smaakt fris tikje kruidigheid Koriander Allemaal heel miniem Vreemde nasmaak van gist Samentrekkend Maar het bier degusteert vlot Maar ook niet meer Zomerse doordrinker
Belgica Brune (7,7%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt
Zoet aroma Lichte geur van gebrande mout Karamel Weinig aroma!!!
De eerste slokken zijn zoet Karamel Chocolade Tikje gedroogd fruit Zoethout moutig Waterachtig Weinig volume Niet echt geslaagd mist een beetje power
Belgica Tripel8,5%Alc.Vol.)
Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus is moutig Fruitig en bloemig Koriander Banaan
De eerste slokken zijn zoet Moutig Gistachtig Tikje fruitig (citrus) Hopbitter komt erna onmiddellijk naar boven Kruidnagel Evenwichtig Lichtbittere afdronk Niet slecht maar ook geen wow!
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is zoet Moutige prikken Karamel
De smaak zet het aroma verder Ook hier moutige toetsen Zoet Karamel Honing? Suiker bitterheid komt opduiken Voldoende evenwicht Bittere hoppige afdronk Lekker bier
Zoete aanzet Bloemig Prik koriander Lichte bitterheid komt naar boven en blijft hangen Degusteert vlot Zoete afdronk Mooi in evenwicht Zoete afdronk Een bier die vlot degusteert
De firma Gediflora is Europees marktleider in het veredelen en telen van potchrysanten. Samen met brouwerij ’t Gaverhopke lanceert het bedrijf een eerste biertje met chrysantenextract op de markt. Het is een familiebedrijf, David en zijn vrouw Elien Pieters zijn de derde generatie die een patent heeft op een 140-tal chrysantenrassen.
Nonkel Hop IPA 6,5% GistgeestDeurne Gebrouwen bij BrouwerijEutropius- Menen
Licht amberkleurig bier met witte romige schuimkraag
De neus ruikt citrus fruitig Moutig Tikje karamel
De eerste slok is bitter ook hier citrus in de smaak Licht zoete toets Verfrissend Mooie bitterheid Groene hop Bij walsen in de mond smaakt de hop nog meer Bittere droge afdronk Lekker gerstenat
Poufff - Champagne Saison (6,0%Alc.Vol.) Dust Beer – Brugge Gebrouwen bijHof Ten Dormael- Tildonk
Amberkleurig bier Licht wazig Witte schuimkraag Veel koolzuur
Moutige neus Granig Broodaroma
Lichtzurige aanzet Granig Lichte bitterheid Geringe zurigheid Een beetje een zwakke structuur Lichte nabitterheid in de afdronk Vlot drinkend bier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 30 - Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel
Tripels 30
Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel
Kompel Tripel Hop (10,5%Alc.Vol.) BrouwerijKompel- Maasmechelen
Koperkleurig met witte fijne schuimkraag
De neus is hoppig Kruidig (Kruidnagel)
De eerste slokken zijn zoet Kruidige toetsen Ook een fruitige prik Hopbitterheid laat niet lang op zich wachten Droog Alcoholwarmte Overwegend zoet Goed in balans Droge afdronk Bittere nasmaak Niet slecht maar eentje is genoeg Een tripel waar men kan over discuteren!
De bieren van Brouwerij Kompel zijn een ode aan de Mijnwerkers of kolenputters van Limburg. Ze worden ook Kompels (kumpel in het Duits) genoemd. Dit betekent ook ‘vriend’ of ‘makker’ Sandro Di Pietro, Frederic Fabry en Alessio Di Pietro uit Eisden waarvan hun grootouders nog in de mijnen gewerkt hebben ontwierpen de eerste Kompelbieren. ‘Kompel Bovengronds’ en ‘Kompel Ondergronds’. Ze werden als eerst gebrouwen bij brouwerij Anders. Ze kenden al vlug succes. Sinds 2015 worden de bieren gebrouwen op de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren.
De biertjes, zoals Bovengrondse (Blond), Ondergrondse (Donker), Kriek en Christmas, kaapten al meerdere prijzen weg.
Intussen is het trio ook begonnen met de ontwikkeling van voedingsproducten, zoals kaas. En nog is hun ondernemingshonger niet gestild. In het gebouw van Terhills Hotel, geprangd tussen Euroscoop en Maasmechelen Village, werd een ruimte vrijgemaakt voor een gloednieuwe brasserie.
Rik en raf Tripel (8.0% Alc.Vol.) ReceptBramBrass– Heestert
De eerste slokken zijn lichtbitter Fruitige toetsen van citrus Een zoet toetsje Honing breekt de bitterheid Brengt evenwicht Lichte alcoholwarmte Smaakt nog naar een! Lekkere tripel met net dat beetje anders die mijn smaakpapillen opvrolijken
Wieze Premium Belgian Tripel (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Brabander– Bavikhove
Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is zoet moutig Tikje hoparoma Lichte smaak van banaan Ietsje alcohol
De aanvang voelt lekker aan Een fruitige aanvang Wat honing Moutige toetsen Lichte hopbitterheid Mooi in balans Ook hier een alcoholwarmte de afdronk is lichtbitter Voor mij een genietbare typische Belgische tripel