Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    12-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij The Brew Society




    Opendeur bij The Brew Society













    'The Brew Society' in Heule vierde onlangs hun 5-jarig bestaan. Ze hielden daarom twee opendeurdagen. Op zondag 3 oktober 2021 t.g.v Open bedrijvendag en maandag 4 oktober voor bierjournalisten en
    mensen uit de horeca.

    Geroen Vansteenbrugge, Edwin Ghequire en ik kregen een rondleiding door de brouwerij van zaakvoerder en brouwer Olievier Desmadryl. We werden vergezeld door bierkenner Johan Wanne Madalijns en 2 toffe herbergiers! Na de boeiende rondleiding genoten we van allerlei lekkere hapjes en mochten we proeven van hun eigen gamma bieren.
    Een dag om nooit te vergeten.









    De Brouwzaal






    The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. De brouwerij, gevestigd in Heule bij Kortrijk, helpt bij het ontwikkelen en op de markt brengen van diverse bierprojecten voor ambachtelijke brouwerijen ciderproducenten en andere drankenbedrijven met behulp van geheel nieuwe apparatuur.








    Wortkoeling en verluchting




    De brouwerij brouwt zowel bieren van lage gisting als bovengisting ale’s, en produceren tussen de 50 en de 500 hectoliter per dag. Ze werken biologisch en ecologisch met lokale landbouwers en 100% Belgische producten, waardoor ze hun bieren volledig biologisch gecertifieerd op de markt kunnen brengen.








    Ze kunnen om de 2 uren een nieuw brouwsel van 60hl (6000 liter) opstarten.
    Per volle productiedag produceren ze gemiddeld 240hl bier. Dit kunnen ze optrekken tot 540 hl







    Volle aandacht voor Olivier














    De brouwerij staat ​​voor kwaliteit, vakkennis en innovatieve brouwprocessen.
    Ze bieden een 360°-service: receptontwikkeling, brouwen, bottelen, inblikken,
    verpakken en verkoopondersteuning.








    Per brouwsel (afhankelijk van de biersoort) gebruiken ze +/- 1000kg mout















    De brouwmeester en zijn team hebben meer dan 15 jaar ervaring.
    Ze kunnen pils en bier brouwen van 20HL-batches in hun microbrouwerij
    tot 120 HL-batches in hun hoofdbrouwerij.












    We werden onderweg verrast met  een versgetapt pintje  rechtstreeks vanuit de grote tank.
    Een versere pint bestaat niet: Het bier is nog niet gebotteld.
    Olivier noemde het een groene pint. Hij proefde eerst of het in orde was!













    Fermentatietanks
    394.000 liter
    4 x 5000 liter
    3 x 6000 liter
    3 x 12000 liter
    5 x 16000 liter
    4 x 60.000 liter

    Ofwel 1 900 000 flesjes Martha per maand









    De bottellijn
    8000 flessen per uur

    10.000 Blikken per uur
    Er passeerden dit jaar al 9.000.000 flessen






    Hun nieuwe conservenlijn maakt het ook mogelijk om bieren of andere dranken in blik op de markt te brengen. Dankzij hun brouwlaboratorium & analytische diensten controleren ze debieren en dranken ter plaatse.






    De Foederzaal




























    Foederzaal omvat

    Foeders
    4 x 10 000 liter
    6 x 4 000 liter 

    Rijpingstanks
    9 x 9 000 liter

    Helder bier tanks
    5 x 12 500 liter
    1 x 8 000 liter



















    Na de rondleiding kon men genieten van diverse hapjes en natuurlijk hun eigen bieren
    De Marthabieren, XII Flemish Red Ale, XX Pale Grand Cru,
    Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia, Zeven Zonden Luxuria, Zeven Zonden Superbia en
    Zeven Zonden Ira










    Brouwer en clown Koen Hugelier wuifde ons uit!






    Bedankt Brew Society voor deze leerrijke en informatieve dag

    The Brew Society
    Kortrijksestraat 103A,
    8501 Kortrijk
    The Brew Society | Brouwerij te Heule






    Groeten
    William











    12-10-2021 om 15:19 geschreven door William Roelens


    10-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 33 - Douf Tripel - Enfant Teriple hiver - Zieke Geest






    TRIPELS 33



    Douf Tripel - Enfant Teriple hiver - Zieke Geest




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.








    Doef Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Doefbrouwerij – Braschaat
    In samenwerking met brouwerij Craywinkelhof - Lubbeek







    Amberkleurig helder bier met een witte schuimkraag

    Zoet moutig aroma
    Koriander
    Even fruitige prikken
    Kruidig
    Lichte hopbitterheid in de achtergrond

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Scherpe toetsen
    De kruidigheid komt boven
    gevolgd door een lichte bitterheid
    Geen fruitigheid in de smaak
    Weinig evenwicht
    Droge afdronk
    Kruidige nasmaak


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge









    Enfant Terriple d’Hiver (8.8%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde







    Dat Luc Vermeersch een creatieve Duizendpoot is in de bierwereld bewijst zijn nieuwe tripel!
    Net als zijn kunstzinnige familie is hij bezig met zijn eigen bierkunst!
    Elk jaar komt hij met iets nieuws op de proppen
    Nu heeft hij zijn eigen winterbier met Whisky op de biermarkt gebracht.
    “Enfant Terriple d’Hiver”
    U denkt dat het een bier van hoge alcohol is? Integendeel met zijn 8,8Alc.%

    Is het een warm bier met heel veel smaak!
    Het bier vertoefde op kruiken en eik. De Whisky komt van  Filliers Distillery uit Deinze












    Donkerblond wazig Bier met witte schuimkraag.

    Hoppige neus

    Fruitig

    Licht bittere aanzet
    Met een lekkere fruitigheid
    Toch een zoetje honing en kaneel
    Lichte alcohol toets
    Vanille
    Whiskey duidelijk aanwezig
    Hout
    Zacht
    Bitterheid neem toe
    Droge zoete afdronk
    Topper!










    Zieke Geest Tripel (8.0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Vleesmeester Boechout - Antwerpen






    Zieke Geest is tot stand gekomen samen met de bekende Belgische komiek Philippe Geubels.





    Goudkleurig wazig bier met een vlotte koolzuurpareling

    Moutig zoete neus
    Fruitig Banaan

    Lichtbittere aanzet
    Kruidige prikkels
    Koriander
    Harde smaak
    De fruitigheid komt boven
    Licht hoppig
    Niet zo in evenwicht
    Fruitige afdronk
    Slecht? Nee maar
    Er bestaan betere tripels




    Groeten
    William






    10-10-2021 om 16:28 geschreven door William Roelens


    05-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopprijskamp 2021



    Hopprijskamp 2021


    Op 1 oktober vond in het Stadhuis van Poperinge de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2021.
    Naast Burgemeester Christof Dejaegher was ook schepen van landbouw Kris Notebaert, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.





    Schepen Kris Notebaert




    Schepen Kris Notebaert bedankte nog de 100-tal geïnteresseerde vertegenwoordigers van 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die aanwezig waren op de dag van Toeren rond Hoppeboeren. Ook een dankwoord aan de hoptelers die de deuren van hun hopbedrijf openden tijdens deze dag.
    De belangrijkste doelstelling van dit evenement was voornamelijk aantonen dat de Belgische hopteelt niet blijft stilstaan en ook mee evolueert en investeert in nieuwe technieken en rassen.







    Op de foto : Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum die de genodigden verwelkomde.
    Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst)

    Marc Strubbe brouwer en ex-Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers









    Burgemeester Christof Dejaegher overhandigde de respectievelijke diploma's uit.







    Talrijke hoptelers met hun familie waren aanwezig




    Een vlottere communicatie met de Belgische brouwerijsector bracht immers aan het licht dat er wel degelijk belangstelling bestaat voor één of meerdere nieuwe “Belgische” hopvariëteiten. Dit ‘HopBel’-project werd verleden jaar opgestart en loopt tot juni 2022. Dit eigen veredelingsprogramma, waarin hoptelers samenwerken met verschillende instituten en de brouwerijwereld, heeft als doel eigen plaatselijke hoprassen te ontwikkelen om een sterkere positie op de hopmarkt te verwerven.






    Verscheidene mensen werden gelauwerd







    Drie jonge hoptelers mochten een pakket Oostvlaams bier in ontvangst nemen





    Zowel brouwers als hoptelers hebben immers hun eigen wensen en verzuchtingen voor één of meerdere nieuwe variëteiten: rendabele opbrengst, goede brouweigenschappen, ziekteresistent, klimaatrobuust, enzovoort. Vandaar de aandacht voor communicatie en interactie met het doelpubliek, hoptelers en brouwers, tijdens de verschillende workshops. Zo werd er op donderdag 26 augustus, met een aantal hoptelers, een bezoek gebracht aan de proefvelden van Inagro om daar enkele nieuwe rassen te beoordelen.









    Alle hopvariëteiten kunnen in België geteeld worden, doch enkel deze die niet onder licentie zijn mogen effectief aangeplant en geteeld worden. Op vandaag worden er in de regio Poperinge - Westhoek ongeveer 35 verschillende rassen geteeld.

    Eind dit jaar loopt het microproject ‘Durahop – Duurzame hop over de grenzen heen’ ten einde. Dit project bestaat uit twee acties; enerzijds het organiseren van grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken om duurzame teelttechnieken van elkaar te leren en anderzijds het gebruik van toestellen om de hop sneller te analyseren.










    Op vrijdag 20 augustus werden de grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken georganiseerd. We waren met een 45-tal deelnemers uit o.m. Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Tijdens dit bezoek leerden we niet alleen de bedrijven maar ook de telers beter kennen.















    De winnaars en gelauwerden Hopprijskamp 2021
    vnlr.Elien Rosseel, Christof Dejaegher, Hannes Lagache,Wilfried Baes, Luc Lagache, Rob Lagache, Annebelle Vandenbroucke,
    Kris Noterbaert, Johan Derycke, Gerda Lefevere, Johan Rosseel en Eric Lagache


    Laureaten Hopprijskamp 2021


    Diploma Cascade

    1e plaats met 92 punten: Derycke Johan, Kapellestraat 54, 8978 Watou

    2e plaats met 89 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    Diploma Challenger

    1e plaats met 89,5 punten: Rosseel Johan, Provenseweg 92, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89 punten: Baes Wilfried, Visserijmolenstraat 5, 8970 Poperinge

    Diploma Diversen Aromahop

    1e plaats met 89,5: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 88,5: Dewael Jean, Sint-Martinustraat 30, 1700 Sint-Martens-Bodegem

    Diploma Diversen Bitterhop

    1e plaats met 90 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge

    Diploma Golding

    1e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 84 punten: Beddeleem Joost, Abeelseweg 157, 8970 Poperinge

    Diploma Hallertauer Mittelfrüher

    1e plaats met 88 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 87 punten: Palm Breweries

    Diploma Magnum

    1e plaats met 90 punten: Boeraeve Bart, Provenstraat 8, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    Diploma Target

    1e plaats met 92 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89 punten: Rosseel Patrick, Westvleterseweg 14, 8970 Poperinge



    Tijdens de Hopkeuring van dinsdag laatst werden er 70 hopstalen ter keuring aangeboden.
    De hopstalen staan tentoon in het HOPmuseum




    Groeten
    William




    05-10-2021 om 11:27 geschreven door William Roelens


    27-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeren langs Hoppeboeren



    Toeren langs Hoppeboeren








    Een honderdtal genodigden melden zich aan!




    Vrijdag 17 september vond het evenement ‘Toeren langs Hoppeboeren’ plaats.
    Een initiatief ingericht door de stad Poperinge voor de Belgische Brouwers.







     Elien Rosseel (deskundige landbouw Poperinge)




    Na de verwelkoming door Elien Rosseel (deskundige landbouw)
    brachten we met een 100-tal aanwezigen een bezoek aan het hedendaags familiehopbedrijf ‘BELHOP’. 























    Hopboer Bart Boeraeve en zijn echtgenote Annebel namen ons op sleeptouw door en rond hun bedrijf.
    Annebel tussen de hopranken en Bart in zijn hopbedrijf












    Met twee bussen werden we voor de lunch naar de rooftop bar ‘Bar Bernard’ gebracht met het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.








    In de rooftop van bar ‘Bar Bernard’ werden we verwend met een lekker maaltijd!









    Het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.







    Daarna bezochten we het vernieuwd hopbedrijf van Paul en Daan Soenen
    l
    angs de Blekerijweg in Watou.







    Daan Soenen gaf uitleg over zijn vernieuwd hopbedrijf



































    De laatste afspraak was een bezoek aan het eigentijdse Biohopbedrijf van Joris Cambie.







    Bio hopboer Joris Cambie tussen de hoppevelden



















    De dag werd afgesloten met Project ‘HOPBEL’ waar Burgemeester Christof Dejaegher en Lies Willaert van Inagro  een toelichting gaven over de stand van zaken bij het ontwikkelen van een streekeigen Belgisch Hopras en de stand van zaken van het lopende leaderproject ‘HopBel’.






    Burgemeester Christof Dejaegher









    Lies Willaert van Inagro




    https://www.belgischehop.be/nl/bierliefhebber/belgische-hop
    https://www.poperinge.be/hopteelt
    https://www.inagro.be/
    https://www.toerismewesthoek.be/nl/tournee-locale/bezoek-een-hopbedrijf
    https://www.plukker.be/nl/hop/
    https://zoeken.onthaalopdeboerderij.be/belhop





    GROETEN
    WILLIAM












    27-09-2021 om 15:30 geschreven door William Roelens


    20-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT - EPICA EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM






    WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT

    EPICA – EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM









    Brouwerij De Kazematten.
    De unieke gevel van de brouwerij prijkt nu op de nieuwe etiketten.











    Brouwerij De Kazematten



    Op woensdag 15 september  vond in brouwerij ‘De Kazematten’ in Ieper twee voorstellingen plaats.
    De eerste betrof de uitbreiding van het Wipers Time gamma en het tweede was de voorstelling EPICA het nieuwe bier gebrouwen voor de Nederlandse Metalband Epica waar Ieperling Isaac Delahaye deel van uit maakt.






    Pieter Verdonck Marketing Consulant Brouwerij St.Bernardus










    Pers en genodigden







    Wipers Time breidt uit!

    Met Wipers Time Dubbel en Wipers Time Tripel voegt brouwerij De Kazematten twee nieuwe bieren toe aan hun gamma. Wipers Time 14 wordt nu Wipers Time Blond.
    Met deze naamwijzigingen bekomen ze een mooi triumviraat die vertrouwd in de oren klinkt.
    Ook de etiketten hebben een vernieuwing ondergaan. Ze hebben een kleurenspectrum gebruikt die past bij de respectievelijke bierstijlen. De illustratie op het etiket weerspiegelt de unieke gevel van de brouwerij.











    De nieuwe uitstraling van Wipers Times!
    Blond, Dubbel en Tripel












    EPICA






    Het nieuwe EPICA bier is een zijdezacht easy drinking bier (5,4%Alc.Vol) met een exotische fruitigheid, lichte kruidigheid en een hoog dorstlessend karakter. Ideaal om te degusteren op muziekfestivals waar de Nederlandse groep optreedt en natuurlijk op andere festivals waar het eveneens verkrijgbaar is!
    Epica is momenteel één van de populairste bands van de lage landen.

    Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van deze band.
    Onlangs was de band te zien in Kortrijk op het Alcatraz Metal Festival.








    Bart Vermeulen, Zytholoog, bierverteller en brouwer schenk het bier van uit
    het blik in het glas











    Julie Depypere – Zaakvoerder brouwerij Kazematten toost op het nieuwe bier










    Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van de metalband Epica







    Brouwer Koen Hugelier







    Dat brouwerij De Kazematten (Ypres City Brewery) wind in de zeilen heeft bewijzen de prijzen die ze gewonnen hebben op de World Beer Awards 2021. Wipers Time Blond werd ‘Country Winner’ wat niet enkel een gouden medaille betekent maar eveneens het beste blond bier van België! Het bier Tremist behaalde zilver!




    Brouwerij Kazematten
    Houten Paard 1 - 8900 Ieper

    www.kazematten.be








    Groeten

    William











    20-09-2021 om 11:15 geschreven door William Roelens


    16-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN 99 - FloRik 2152 Hoppig Blond – Alpaide Blond – Chimay Dorée – Kompel Ondergronds – La Goudale



    Vijf Bieren om uw smaakpapillen te versieren 99





    FloRik 2152 Hoppig Blond – Alpaide Blond – Chimay Dorée – Kompel Ondergronds –
    La Goudale


    FloRik 2152 Hoppig Blond (7,0%Alc.Vol.)
    Thuisbrouwerij FloRik – Wechelderzande Lille/Antwerpen







    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    Een heerlijk fruitig aroma verwent de neus
    Ook een tikje mout en kruidigheid

    Zoete aanzet
    Onmiddellijk gevolgd door een lekkere kruidigheid
    Tintelige bitterheid komt naar boven
    Het bier smaakt zacht en fris
    Ook een lichte banaantoets breekt door
    Mooi in evenwicht
    Een zachte hoppig-en kruidigheid laat zich gelden
    Zachte hoppige afdronk
    Het bier degusteert vlot
    Ik vind het een topper!

    Me dank aan Geroen voor het mij te bezorgen









    Alpaide Blond - Cuvée van de Generaal (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Nieuwhuys – Hoegaarden







    Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag

    Fruitig aroma van banaan
    Zoetmoutig
    Vanille
    Koriander

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig
    Een mooie bitterheid komt naar boven
    Ook een lichte kruidigheid in de mond
    Mooi in balans
    Alcoholische warmte
    Zacht
    Lichtbittere afdronk
    Het bier degusteert vlot, daarom opletten voor zijn 8,5%!
    Lekkere Hoegaardse cuvee of mogen we het een tripel noemen?









    Chimay Dorée (4,8%Alc.Vol)
    Abbaye de Scourmont - Chimay







    Goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag

    Een moutruikend aroma
    Granig
    Gistig
    Tikje banaan!

    De eerste slokken zijn een genot voor de smaakpapillen
    Zoete toetsen
    Tikje broodachtig
    Moutig
    Prikje banaan
    Milde hoppigheid
    Mooi in balans
    Lichte hoppigheid
    Top Belgisch bier met maar weinig alcohol!!!










    Kompel Ondergronds (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij
    Kompel - Maasmechelen







    Donkerbruin bier met een romige lichtbruine beige schuimkraag
     
    Het aroma is zoet
    Karamel
    Tikje zoethout
    Pruimpjes

    De aanzet is licht zoet
    Karamel
    Koffietoets
    Droog
    Nu en dan een bittertje tussendoor
    Donker fruit
    Evenwichtig
    Geroosterde smaak
    Lichte bittere afdronk
    mokka in de nasmaak

    Lekker bier









    La Goudale (7,2%Alc.Vol.)
    Brasserie Goudale (Les Brasseurs de Gayant) – Arques (FR)

    Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Karameltoets
    Brood
    Granig

    De smaak zet het aroma verder
    Suiker
    zoet
    Granig
    Broodachtig
    Karameltoets
    Tikje honing
    Kruidige prikken
    In balans
    Stillaan wordt het ietsje bitter
    zoete afdronk
    Geen wow maar toch een genietbaar bier





    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
    Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!

    Groeten William







    16-09-2021 om 10:13 geschreven door William Roelens


    05-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Bio Bieren Festival Poperinge!




    2de Bio Bieren Festival Poperinge!







    Onlangs (28 & 29 augustus 2021) ging in Poperinge het tweede  Bio Bieren Festival door.
    Het leuke aan dit festival ingericht door Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche van Brouwerij De Plukker (In 2020 nog volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge) is dat je diverse biobieren kon proeven tussen de geurende hoppevelden. De brouwerij had ook vijf bevriende brouwerijen uitgenodigd om hun eigen biobieren te presenteren. Joris gaf met plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine en er werd ook gedemonstreerd hoe er vroeger met de hand werd geplukt door diverse plukkers en pluksters. Een accordeonist bracht figuurlijk en letterlijk leven in de brouwerij!
    Voor de hongerigen waren twee biostandjes voorzien. Dit festival ging door i.s.w. met Toerisme Poperinge en de vrienden van het Hopmuseum.



    De deelnemende brouwerijen:


    De Plukker - www.plukker.be 

    Cantillon - www.cantillon.be 
    Brunehaut - www.brunehaut.be 
    De La Lesse - www.brasseriedelalesse.be 
    Coopérative Liègoise - www.bcl.be 
    De l'Orne - www.coop.brasseriedelorne.be 











    Hoppeteler Joris Cambi van brouwerij De Plukker

    Samen met brouwer Kris Langouche maakt Joris fantastisch Belgisch bier met zijn eigen geteelde biologische hop,
    Voorlopig is hij de enige die op dit ogenblik biologische hop kweekt.
    Samen gebruiken ze ook uitsluitend biologische grondstoffen voor het brouwen van hun bier. 









    Een gezellige drukte tussen de hoppevelden





    Een lekkere zurige Lambic van Cantillon!









    Enkele plukkers en pluksters demonstreren hoe er vroeger met de hand werd geplukt.








    De Brasserie Coopérative Liégeoise bracht hun nieuw bier Badjawe Brune mee.

    Een Belgische Dubbel van 7,0%Alc.Vol.
    Een type stout met een licht geroosterde smaak en een tikje chocolade in de mond.
    De Brasserie Coopérative Liégeoise, gelegen in de Ferme à l'Arbre in Lantin, is de eerste biologische brouwerij in de regio van Luik en produceert "boerenbieren" die uitsluitend zijn samengesteld uit ingrediënten die ter plaatse (gerst en hop) in de biologische landbouw worden verbouwd.









    Lekkere Bio versnaperingen van boerderij Stoppel









    Blij om terug eens een kopstoot (7%Alc.Vol.) te proeven van Brasserie Brunehaut.
    Prikken van jenever in de neus
    Karamel, Toetsen van pruimpjes, volmondig met veel body
    Kruidige afdronk








    Hoe gezellig kan het zijn om een biertje te proeven tussen de geurige hopperanken






    De All Inclusive 2020 van de Plukker mocht niet ontbreken

    Elk jaar viert brouwerij De Plukker het einde van de hopoogst door een bier te brouwen met alle hopsoorten die er op de boerderij worden verbouwd.
    Voor de oogst van 2020 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenix, Centennial en WGV.
    Het resultaat is hun "All Inclusive 2020". De naam verwijst naar alle hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.

    Licht hoppig , moutig met wat fruitigheid van banaan
    Gistig, zoetmoutig zacht
    Lekker hoppig Poperings bier








    De kleine hopplukmachine kon op veel belangstelling rekenen





    Klaar voor de hoppepluk!








    Brasserie,de,la Lesse is een professionele brouwerij, maar met een maatschappelijk doel

    Bezorgd om een ​​lokaal en ethisch bedrijf op te richten, besloten de collega's dat de brouwerij een coöperatie zou worden met een sociaal doel, met als doelstellingen: de verplaatsing van de economie, het creëren van bedrijvigheid op het platteland en participatieve activiteit .
    Met de steun van Crédal en 160 moedige coöperatieleden zorgt ervoor dat het kleine bedrijf voldoende financiële basis heeft om op de rails te komen en zijn eerste brouwsel in januari 2012 te produceren.
    Door de jaren heen zijn er nieuwe bieren verschenen, steeds in een typisch Belgische stijl: blond, amber, bruin, wit, tripel, kerst. De brouwerij won meermaals de titel van "Beste Bier van Wallonië". Het bier vloeit rijkelijk, maar de apparatuur veroudert en kan het tempo niet meer bijhouden.
    Eind 2017 nam de brouwerij haar intrek in een gerenoveerde hoeve iets verderop in de straat. Nu gehuisvest in een ecologisch gebouw dat is uitgerust met hoogwaardige brouwerijapparatuur, opent een nieuwe pagina in de geschiedenis van deze kleine brouwerij in Rochefort.
    De coöperatie telt momenteel 4 arbeiders, 7 bestuurders en 400 coöperatieleden!

    Ze hadden hun l'Esprit Tripel
     (8,0%Alc.Vol.) bij

    Moutig bier. Beetje gistig en kruidig
    Maar weinig bitterheid. Te zoet.
    Niet slecht maar toch meer van verwacht!








    Ook de KSA van Poperinge was present met wat lekkers!






    Accordeonist Vilbert Vanrenterghem zorgde voor de vrolijke noot!







    Brasserie de l'Orne CVBA FS

    De Coöperatieve en Participatieve Brouwerij Orne werd in juli 2018 opgericht door de wil van 19 inwoners van Mont-Saint-Guibert en naburige gemeenten. Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociaal doel, een lokaal bier zou produceren, participatief en met respect voor het milieu. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, in lijn met de doelstellingen van de transitie, zullen prevaleren boven de zoektocht naar winst en zullen leidend zijn bij al hun beslissingen. 

    De brouwerij is gevestigd in de brouwzaal van de voormalige grote brouwerij Mont-Saint-Guibert. Ze brouwen sinds februari 2019 met ingrediënten van voornamelijk Waalse en Belgische biologische oorsprong die via kortsluiting worden aangekocht. 

    Investeren in hun coöperatie betekent het ondersteunen van de verplaatsing van de economie, op alle niveaus, en milieuvriendelijke productie. Het betekent ook deel uitmaken van een participatief project.


    Ornoise (5,8%.Alc.Vol.)
    Licht fruitig, Tikje honing
    Moutig en granig
    Droog
    Mist toch een beetje kracht







    Kortom het tweede Biobieren festival was weer genieten!




    17 september tot 19 september 2021

    Lekker Westhoeks

    In een kleurrijke setting proef je van de beste ambachtelijke streekproducten uit de Westhoek, van gekende en te ontdekken bieren tot biologische tuinsappen, wijnen uit Heuvelland, lokale gins of cocktails op basis van hopscheuten. Diverse foodtrucks serveren speciale 'Lekker Westhoeks' gerechten.

    zie : https://www.toerismepoperinge.be/nl/lekker-westhoeks-19





    Tot de volgende

    William Roelens









    05-09-2021 om 11:03 geschreven door William Roelens


    22-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 32 - Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like




    Tripels 32



    Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like










    Beer Van Brugge Tripel (8.9%.Alc.)
    Brugse Beer – Brugge
    Waarschijnlijk gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi






    Amberkleurig bier met net geen witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gist komt boven
    Karamel
    Kruidige toets (Kruidnagel)

    Moutig
    Specerijsmaak
    Zoet
    Hoppig
    Grassig
    Smaak van steenfruit (Perzik)
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een tripel iets anders van smaak
    Niet slecht
    De bieren zijn te vinden bij De supermarktketen Carrefour


    De brouwerij “Brugse beer” werd indertijd verplicht om een naamsverandering door te voeren na een juridische strijd met Brouwerij De Halve Maan en café ‘t Brugs beertje.
    Zo is de “Beer van Brugge” dan geboren.
    Maar op de World Beer Awards in de categorie ‘Smoke’ gaat de eerste prijs naar de Beer van Brugge. Na de vele problemen over de naamsverandering was dit toch een opsteker voor brouwer Stéphane Kolijn. Waar de bieren gebrouwen worden hebben we voorlopig het raden naar?









    Hertog Jan Tripel (8.5%.Alc.)
    Arcense Bierbrouwerij (AB-InBev)








    Amberkleurig bier met een mooie bruisende schuimkraag

    De neus ruikt zoet toetsen
    banaan
    Tikje citrus
    Moutig
    Karamel

    Moutige aanzet
    Kruiden (Kruidnagel!)
    Moutsuiker
    Banaan
    Lichte alcohol warmte
    Mooi in evenwicht
    Licht hoppige afdronk
    kruidige nasmaak met een hoptoetsje
    Lekkere Nederlandse klassieker









    Tripel I Liked (9,0% Alc.vol.)
    Gebrouwen bij BeerSelect - Gent








    Amberkleurige wazig bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt heerlijk naar fruit
    Moutig
    Lichte alcohol toets

    Zoete aanzet
    Mooie bitterheid
    Fruitige toetsen van sinaas
    Mooi in evenwicht
    Alcohol warmte
    Zoete fruitige en licht bittere afdronk
    Fruitige nasmaak
    Heerlijke glutenvrije fruitige tripel




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens


    Groeten
    William


    22-08-2021 om 10:01 geschreven door William Roelens


    17-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -







    25ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    We proefden 3 Biobieren van La Brasserie du Grand Mir uit Lesdain
    en één bier van Brouwerij Bastion – Diest






    La Brasserie du Grand Mir

    In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen.
    De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een ​​gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten.
    Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!






    Blonde (5,7%Alc.Vol.)







    Donkerblond met een fijne witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Fruitig (Banaan?)
    Gist

    Zachte aanzet
    Zoete prikken
    Moutig
    Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven
    Koriander
    Kruidige toetsjes
    Evenwichtig
    Over het algemeen zoet
    Mooie presentatie









    Noire (7,0%Alc.Vol.)







    Zwartbier met beige schuimkraag

    Gerookt aroma
    Prik van noten
    Een tikje zoet komt naar boven

    Zoethout
    Donker chocolade
    Zoete prikken
    tikje koffie
    Lichtbittere afdronk

    Niet slecht maar de verwachtingen lagen iets hoger!









    Rubis (6,5%Alc.Vol.)






    Donkeramber kleurig bier met een rode schijn en een gebroken witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Karamel
    Fruitige prik
    Fondant chocolade

    Zoete aanvang
    Kersensmaak
    Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Fruitig
    Complex
    Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet!
    Die haal ik er toch niet uit




    Brouwerij Bastion

    Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht.
    Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt.
    Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen.
    Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.







    Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.)
    Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.






    Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag

    Gebrand aroma
    Bitter
    Rokerig
    Koffie

    De aanzet smaakt naar gerookte mout
    Gebrand
    Klein zoetje tussendoor
    Houtprik
    Whiskytoets
    Ook af en toe een licht zuurtje
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie
    De whisky mocht ietsje meer doorkomen!








    Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken
    met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.





    Groeten
    Geroen & William






    17-08-2021 om 09:55 geschreven door William Roelens


    12-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 98 - Vijf Bieren 98 Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad




    Vijf Bieren 98

    Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad









    Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Alvinne – Moen






    Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag

    In de neus ruikt men fruitige toetsen
    Zurige
    Framboos

    De eerste slokken zijn zuur
    Lichtjes zout?
    Dan komt de framboos naar boven
    ook een tikje citroen
    Lichte body
    Verfrissend
    Nogal magere afdronk
    Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel!
    Voor mij is het nog wel eventjes wennen!









    Canni Bale (10,9% Alc.Vol.)
    Brussels beer Project – Brussel






    Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag

    Geen koolzuur

    Het aroma is gistig
    fruitig
    Perzik
    Floraal

    De eerste slokken zijn vrij bittter
    Fruitige prikken van perzik
    Karamel
    Tikje zoet tussendoor
    De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken
    Alcohol dringt zich vooraan
    Niet evenwichtig
    Bittere afdronk
    Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan
    bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid!


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!









    Dikkenek (6,7%Alc.Vol)
    Brasserie Lefebvre – Quenast






    Blond bier met een fijne witte schuimkraag


    Moutige neus
    Fruitige aroma’s komen boven
    Abrikoos

    Fruitige aanzet
    Citrus
    Scherpe smaak
    Enige bitterheid
    De bitterheid komt zich meer bemoeien
    Al bij al blijft het gewoontjes
    Lekker doordrinkbier









    Edelhert Donker (9,0% Alc.Vol.)
    De Heidebrouwerij – Ede – NL
    Gebrouwen bij Leroy Breweries ???






    Donkerbruin bier met kleine beige schuimkraag

    Zoete fijne moutgeur
     karamel
    Koffietoets
    Chocolade

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietoets
    Lichtjes gebrande smaak
    Lichte bitterheid kom boven
    Rozijnen
    Tikje vanille
    Zachte carbonatie
    Evenwichtig
    Lekker maar niet zo speciaal!









    Maitre Quad (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester– Stasegem





    Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag

    Het heerlijke aroma verwent de neus
    Donker en rijp fruit
    Karamel
    Lichte alcoholprik

    De eerste slokken zijn zoet
    Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit
    Karamel
    Wijnachtige prikken
    Koffietoetsen
    Tikje zoethout
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is lichtbitter
    Een klassebier, zeg maar een Meesterbier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William








    12-08-2021 om 14:16 geschreven door William Roelens


    06-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)



    Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)







    Tijdens een aangename en zonnige fietstocht hebben we toevallig in het kleine Vlaamse landbouwdorp ‘Houtem’ het pittoresk cafeetje ‘Klein Plezier’ ontdekt.








    De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk





    Houtem is een van de prachtige dorpen die aanleunt tegen de Franse grens niet ver van Hondschoote.  Het ligt midden in de prachtige West-Vlaamse natuur.
    Met nog geen 500 inwoners is het een van de grootste deelgemeenten van de stad Veurne.









    De 17e-eeuwse pastorie






    Het staat ook in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.
    Naast De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (als monument beschermd in 1948) en de 17e-eeuwse pastorie gebouwd door de abt van de Sint-Niklaasabdij van Veurne is er dus ook dit kleine cafépareltje te bewonderen.








    Klein Plezier












    De tijd is hier ook blijven stil staan zoals u op de foto’s kan zien.
    De keuze van bieren is niet zo groot maar toch trof ik een bier aan die je weinig aantreft buiten het grondgebied Veurne nl. Boeteling
    ‘Boeteling’ een toeristisch bier gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere te Bavikhove.
    Dit bier werd geboren op 1 april 2005! Bestaat dus nog altijd met een ander etiket op de fles!











    Boeteling

    De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het vroegere etiket vertoonde een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.













    De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw.
    In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.

    In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.











    In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.

    Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.

    De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.

    © wikipedia








    BOETELING (6,6% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabandere - Bavikhove





    Donkerblond bijna amberkleurig biertje
    met een witte wandklevige schuimkraag.

    De neus ruikt moutig en ook een licht zurig trekje.
    Karamel en het fruitige van citrus.

    De eerste slok is vrij zoet
    De karamelmout laat zich smaken.
    Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid.
    Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.

    Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol.
    Maar komt absoluut niet papperig over.

    Een klassieker uit 2005 die nog altijd op de biermarkt te vinden is en leuk is om hem onverwacht terug te kunnen proeven in een klein gezellige plattelands kroeg.




    ’t Klein plezier
    Dorpsstraat 5, 8630 Houtem

    +32 479 88 93 52

    Maandag gesloten



    Groeten
    William





    06-08-2021 om 13:47 geschreven door William Roelens


    26-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 31 - Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel






    TRIPELS 31




    Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel












    Ch'ti Triple (8,3%Alc.Vol.)
    Brasserie Castelain - Benifontaine France







    Heldere goudkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag


    De heerlijke geur van mout komt boven bij het uitschenken
    Ook een zoete zweem van karamel
    Sinaas

    De aanvang is fruitig
    Zachte moutigheid
    zoet
    De zoetigheid gaat over naar een beperkte kruidigheid
    Ook een minieme bitterheid komt naar boven.

    Het bier smaakt pittig
    Droog
    Evenwichtig
    Een Franse tripel met een duidelijke Belgische invloed
    Mag er zijn!









    Slaapmutske Bio Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Slaapmutske – Melle
    Gebrouwen bij de Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudkleurig licht waas bier met een mooie witte stabiele schuimkraag

    Moutig aroma
    Tikje sinaas
    Honing

    Fruitige aanvang
    met een lichte hopbitterheid
    Koriander
    Grassig
    Degusteert vlot met een
    lekker mondgevoel
    Voldoende evenwicht
    De afdronk is licht kruidig
    Lekkere bio-tripel
    Gedegusteerd in Au Nouveau St.-Eloi een van de leukste cafeetjes van Poperinge/Watou











    St. Bernardus Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou

    Amberkleurig bier met een flinke witte schuimkraag

    Het aroma is zoet fruitig
    Banaantoetsen komen vrij
    Tikje gekonfijt fruit

    De eerste slokken zijn heerlijk
    Gistig
    Zoete en pittige toetsen wisselen elkaar af
    Karamel
    Banaan
    Honingprikken
    Een kleine bitterheid komt naar boven en zorgt voor evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    Mooie afdronk
    Perfect in balans
    Een TT’er (Top Tripel)



    Groeten
    William

    26-07-2021 om 10:19 geschreven door William Roelens


    14-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren 97 - Abbaye d'Aulne Cuvee royale - Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny - Baceroth Bostroës Blondje – Bijen Blond - Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean





    Vijf bieren 97



    Abbaye d'Aulne Cuvee royale - Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny - Baceroth Bostroës Blondje – Bijen Blond -
    Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean













    Abbaye d'Aulne Cuvee royale (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye d'Aulne – Gozée







    Donkerbruin bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Lekker aroma van donker fruit
    Rozijntjes
    Broodtoetsen
    Karamelprik

    De eerste slokken zijn die van gebrande koffie
    Pruimpjes
    Rode wijn
    Karamel komt piepen
    Lichte kruidigheid
    Enige bitterheid
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Lekker toeristisch biertje









    Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny
    De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers)







    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    Kruidige neus
    Gember
    Koriander

    Ook de eerste slokken zijn kruidig
    Unieke smaak van jeneverbes
    Koriander
    Rozemarijn
    Soms een zoete suikertoets
    Maar meest een vervelende bitterheid
    Onevenwichtig
    Van het goede te veel!
    Niet echt mijn ding









    Baceroth Bostroës Blondje
    Brouwerij
    De Landtsheer– Buggenhout





    Helder blond bier met een fijne witte schuimkraag

    Mooie koolzuurdoorstroming

    Moutige neus
    Gistig
    Kruidige prikken

    Zoete aanzet
    Gistig
    Fruitige smaak van pompelmoes
    Tikje banaan
    Lichte hopbitterheid
    Volledig in evenwicht

    Fruitige afdronk
    Met een mooie bitterheid om af te sluiten
    Lekker!

    Dit heerlijke festivalbier werd gebrouwen tgv van 1.200 jaar Baasrode!
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge die het me bezorgde!









    Bijen Blond (6,2%Alc.Vol)
    De Heidebrouwerij – Ede (NL)

    Gebrouwen bij Leroy Breweries - Boezinge!







    Amberkleurig helder bier met een witte fijne schuimkraag

    Mooie koolzuur doorstroming

    Moutige neus
    Zoet
    Honing
    Karamel

    Zoete aanzet
    Suiker
    honing
    Tikje sinaas
    Lichte kruidigheid
    Verfrissend
    Licht bittere afdronk
    Geen top maar toch een lekker bier!









    Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean
    Dogfish Head Brewery (Boston Beer Co.)
    Rodenbach - Roeselare

    Amberkleurig bier met witte mooie schuimkraag

    Aroma’s van steenfruit
    Bosbessen
    Tikje kruidigheid
    Hout

    De eerste slokken zijn lichtzurig
    Zachte toetsen van bosbessen en vlierbessen
    Redelijk fruitig
    Droog
    Lichte kruidigheid
    Proeft vlot
    Weinig koolzuur
    Lichtzure afdronk
    Complex bier

    Rudy Ghequire (Algemeen Directeur Rodenbach) zegt het in de krant “De Tijd”
    dat Belgische brouwers het lastig hebben in de USA.
    Er zijn grote verschuivingen op de biermarkt
    De craft beers worden er aangevallen door de hard seltzers (spuitwater met aroma’s en alcohol, red.). Die hebben in korte tijd een groot marktaandeel veroverd. Dat heeft onder meer te maken met de lagere accijnzen op moutalcohol die in de seltzers wordt gebruikt.’
    Maar niet geklaagd Rodenbach draait er goed mee en ze bundelen hun krachten
    met Dogfish Head, de Amerikaanse nummer één in zure bieren. Op basis van Rodenbach en een van hun brouwsels brachten ze samen deze Vibrant P’Ocean uit, een heel zuur, droog, scherp en zoutig bier, typisch voor de Amerikaanse markt.








    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    14-07-2021 om 15:19 geschreven door William Roelens


    08-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans en Colruyt brouwen exclusief bier



    Liefmans en Colruyt brouwen exclusief bier




    Marc Coesens Brouwmeester bij brouwerij Liefmans brouwde, samen met Koen Debusschere en Jo Panneels van Colruyt Kriek-Brut Xtra. Het is een origineel en uniek bier waarbij verschillende Liefmans kriekbieren van diverse jaargangen geblend werden met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt én met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Een craft blend waarin friszure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra (9,5%) is exclusief en in gelimiteerde oplage te verkrijgen bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli.






    Brouwerij Liefmans









    Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.






    Samen met Koen Debusschere (aankoper) en Jo Panneels (bierconsulent) van Colruyt, blendde brouwmeester Marc Coesens een uniek en gelimiteerd bier, dat exclusief te verkrijgen is in de Colruyt-winkels. Het resultaat is een uniek bier waarin fris zure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.








    Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans verwelkomde de aanwezigen







    Koen Debusschere, aankoper Colruyt



    Koen Debusschere, aankoper bier bij Colruyt Laagste Prijzen: “Bier is belangrijk voor Colruyt en onze klanten komen ervoor naar ons. We willen onze klanten dan ook graag inspireren en laten ontdekken. Daarom zetten we constant in op vernieuwing en innovatie binnen ons assortiment. We zijn trots dat we samen met brouwerij Liefmans, een jarenlange partner, dit prachtige bier creëerden en dit nu aan onze klanten kunnen voorstellen.”








    Marc Coesens, brouwmeester Liefmans en Koen Debusschere, aankoper Colruyt



    Marc Coesens, brouwmeester Liefmans: “Deze Kriek-Brut Xtra is een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Het resultaat is een zeer geslaagde blend die we exclusief lanceren bij Colruyt. ”








    Olav Blancquaert vulde de glazen nog even bij



    Jo Panneels, bierconsulent Colruyt Laagste Prijzen: “Onze Kriek-Brut Xtra past heel goed bij desserten, zoals chocolademoelleux of zwartewoudgebak. Wie het bier eerder wil smaken bij een hoofdgerecht, die zou ik een gerecht als eend met een bosvruchtensausje aanraden. En natuurlijk kan je ook genieten van onze Kriek-Brut Xtra op een terrasje.”







    Annemie Declerck voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum in gesprek met Zythologe Kristel Logie.








    Links Kriek-Brut Xtra een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt.
    Rechts een kriek van 2005











    Maarten Galland uitbater feestzaal Liefmans schonk nog eens bij!








    Annemie Declerck in gesprek met Chris Bauweraerts stichter van brouwerij Achouffe









    Kriek-Brut Xtra speciaalbier degusteer je best bij 6 °C.
    Zoetzuur
    Fruitig
    Volmondig
    Houtprik
    Tikje karamel

    Tannine
    Met de smaak van krieken
    Poepkes (rode snoepjes - gewassen kriekjes)
    Wijntoetsen

    Zoetzure afdronk


    Dit gelimiteerde specialbier is exclusief te koop bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli 2021. Richtprijs: 9,99 euro per fles.








    Ook biersommelier Sofie Vanrafelghem kwam even binnenwippen








    Jo Panneels, bierconsulent Colruyt, Koen Debusschere, aankoper Colruyt, Marc Coesens, brouwmeeser Liefmans, Elfried Anckaert, brouwmeester Liefmans, en Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans, zijn trots op hun nieuw bier 'Kriek-Brut Xtra' .





    Groeten
    William Roelens



    08-07-2021 om 10:59 geschreven door William Roelens


    03-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddagproeverij 24 - Messange - Bête noire - Stout’n Tseut - Tack’Ard



    Dinsdagnamiddagproeverij 24





    Onlangs met voordrachtgever en boezemvriend Geroen Vansteenbrugge na een lange coronatijd
    onze 24ste Dinsdagnamiddag proeverij kunnen houden.

    4 bieren stonden op het programma Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison en Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin van Brasserie La Source Beer et Co – Brussel
    Stout’n Tseut (7,5% Alc.Vol.) - van Huisbrouwerij Den Tseut en
    Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer
    gebrouwen door Bram Bas bij Brouwerij De Feniks – Gullegem





    Brussel is een nieuwe brouwerij rijker!
    Brouwerij “La Source” opende onlangs haar deuren in het Historische Byrrh gebouw.
    Byrrh is een aromatisch aperitief gemaakt van rode of witte wijn.
    Het kwam voor het eerst op de markt in 1866. Na de 2de oorlog zakte de markt helemaal in elkaar. In 1977 werd het overgenomen door PernoRicard. 

    Het Byrrh kreeg een nieuwe naam Be-Here
    De brouwerij is gevestigd in Tour é Taxis momenteel het brouwgebied bij uitstek!
    De brouwerijen En Stoemelings en No Science liggen aan de overkant van de straat en brouwerij Zenne ligt op een paar honderd meter afstand.






    Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison







    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Aroma is redelijk hoppig
    Citrus in de hoofdrol
    Citroen

    Zurige aanzet
    Citroen
    Citroengeste
    Lichte bitterheid
    Hoppetoetsen
    Hout
    Smaakt naar oude geuze
    Smaakt naar oude tonnen
    Droog
    Evenwicht
    Lichtzure afdronk

    Een lekker zurig zomerbier










    Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin








    Donker amberkleurig bier met beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutig (haver)
    Brood
    Wilde zurige toets
    Karamel in de diepte

    De eerste slokken zijn zurig
    Oud bruin
    Houttoets
    Type geuze
    wilde gist
    Lichte zoete toets
    Soms een wijntoets

    De smaak komt bijna overeen met het bier hierboven
    Lekkere dorstlesser


    En nu had Geroen voor onze dinsdagnamiddagproeverij twee bieren mee van deze brouwerij. Wij moesten ze wel uit het flesje uitschenken wat als u als gast de brouwerij bezoekt dit kan doen uit kranen die aangesloten zijn aan 600 liter vaten!
    Dus verser kan niet! Vandaar ook hun naam La Source of De Bron.
    De brouwerij heeft een tiental bieren zoals Tripels, Porters Stouts en IPA’s zoals u ziet een hele reeks variëteiten!
    Ondanks de voorliefde voor blikjes waren onze bieren in normale flesjes.
    Wij proefden twee 37,5 cl bieren de Messange (4,6% Alc.Vol.) een wilde saison en Bête noire, een jong bruin








    Stout’n Tseut(7,5% Alc.Vol.)







    Donker tot zwart bier met beige schuimkraag

    Gebrand aroma
    Rooktoets

    De eerste slok is een beetje waterachtig
    Gebrande smaak
    Koffietoets
    Tikje nootachtig
    Lichte bitterheid
    Tikje zurigheid
    Chocolade
    Voldoende evenwicht
    Zachte koolzuurprikkel
    Lichtbittere afdronk
    Lichte gebrande nasmaak
    Niet slecht en toegankelijk

    Maar een beetje braafjes (ietsje meer power verwacht)
    Toch smaakvol voor slechts 7,5%



    Lees ook het nieuwe speltbier van Den Tseut

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=632660













    Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer
    Het bier wordt ook Bram Brass Brewer’s Nightmare Ardmore BA






    Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag

    De neus ruikt gerookt aroma
    Zoetjes
    Vanilletoets


    Geroosterde mout
    Suiker
    Chocolade dringt zich effentjes op
    Wiener melange Koffie
    Lichte alcohol
    Ook een kruidige prik
    Zoete afdronk met een licht bittere toets
    Fantastisch!
    Zetelbier bij een Netflixserie





    Groeten en tot een volgende
    Geroen en William





    03-07-2021 om 10:39 geschreven door William Roelens


    25-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F - Dominicains Dubbel - Dominicains Tripel - Dominicains Quadrupel








    Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F





    DE GESCHIEDENIS VAN 3F BRASSERIE IS EEN MODERN VERHAAL VAN RESPECT VOOR TRADITIE, FAMILIEWAARDEN EN CREATIEVE DYNAMISME. EEN VERHAAL VAN VRIENDSCHAP.


    Pierre en Rémy hebben elk op hun eigen manier een speciale band met bier en zijn geschiedenis.

    Pierre: zijn overgrootvader is een overtuigd Belgische brouwer. In 2014 besloot hij, als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, om zijn eigen bier te maken: La Forge.

    Rémy: hij groeide op in de familiebrouwerij in Douai. In 2015 rondde hij zijn bedrijfskunde af en ontwikkelde hij ook een zekere honger naar bierproductie.

    Samen ontwikkelen de 2 jongeren het project van de oprichting van een brouwerij, ondersteund door hun families, die hen enerzijds toestaan ​​om het project te financieren en anderzijds hen wat ervaring en veel advies op het gebied van het brouwen brengen.

    Brasserie 3F is niets anders dan de ontmoeting van hun ambities en hun twee unieke universums. Het komt tot leven in Frameries, België, en de naam doet denken aan de 3 nog werkende fonteinen in de stad Mons, die net naast de deur ligt.

    Geïnspireerd door de hoge traditie van Belgische bieren en hun geloof in edele en genereuze ingrediënten, vindt het Dominicaanse assortiment speciaalbieren opnieuw uit.

    3 bieren: Dominicains Dubbel, Dominicains Tripel en Dominicains Quadrupel.

    Deze namen verwijzen naar de geschiedenis van bieren gebrouwen in kloosters, die de moutconcentratie en het alcoholgehalte van het bier aangeven.

    Een compleet bierassortiment, een spel van evenwicht tussen aromatische hop en kruidige tonen (koriander, sinaasappel).


    Zie website







    Dubbel (6,9%Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Koriander
    Honing
    Sinaas

    De eerste slokken zijn kruidig
    Ook hier een tikje honing
    Sinaastoets komt naar boven
    Zachte dronk
    Lichte hoppigheid
    Mooi in evenwicht
    Malse bitterheid in de afdronk.
    Weet niet of ‘dubbel’ gepast is op het etiket
    Een formitastisch bier






    Trippel (8,2%Alc.Vol.)







    Goudblond met een romige witte schuimkraag
    Mooie koolzuur doorstroming

    Aroma is fruitig
    Moutig
    Kruidigheid in de neus

    Zoete aanzet
    Karamelleprik
    Fruitig (Banaan)
    Tikje granig
    De afdronk is licht bitter
    Mooi in ballans
    Zacht
    Lichte alcoholprik
    Lekkere tripel









    Quadrupel (9,2%Alc.Vol.)

    Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkop

    Fijne vlotte koolzuurdoorstroming

    Het aroma bied ons rijp fruit
    Moutig

    Fruitig begin
    Banaan komt boven
    Pittige kruidigheid
    Koriander
    Appelprik
    Alcoholwarmte
    Voldoende evenwicht
    Levendig
    Beetje identiek met de tripel
    Lekker Quad



    Brasserie 3 F
    5 Avenue van het Parc d'adventures scientifiques
    7080 FRAMERIES
    België




    Groeten
    William




    25-06-2021 om 14:43 geschreven door William Roelens


    21-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren 96 - Donsdeken – Gaudium Metser - Lieve – Fumette – Petrus Red



    Vijf Bieren 96



    Donsdeken – Fumette - Lieve - Gaudium Metser – Petrus Red






    Donsdeken (9,0% AlC.Vol)
    Petre Devos – Oudenaarde
    Gebrouwen bij ’t Verzet – Anzegem







    Bruin bier met een lichte rode gloed

    De beige schuimkraag verdwijnt vlug

    Zoete neus
    Karamelprikken
    Licht fruitigheid

    De eerste slokken zijn zoet
    moutig
    Een framboossmaakje komt naar boven
    Karamel
    Bruine suiker
    maar ook een klein zuurtje
    Lichte bitterheid
    Zoete zachte afdronk met framboos in de mond
    Door te weinig koolzuur is de smaak van het bier iets doordringender
    Maar de presentatie is iets minder
    Voor mij een lekkertje









    Millevertus Fumette (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Artisanale Millevertus - Breuvanne Belgische Luxemburg







    Koperkleurig bier met beige schuimkraag

    Rokerig aroma
    Moutig
    Koekjes

    De aanzet is een rokerige moutsmaak
    Turf
    Lichte karamel
    Milde smaak
    Lichte bitterheid
    Een metaalprikje
    Lichte bitterheid
    Gerookte zoete afdronk

    Niet slecht. Blij dat ik het nog eens heb kunnen proeven
    Nog geproefd onder de naam La Fumette

    Prijswinnaar 2013: “zilveren roerstok” in St. Nicolas de Port, Frankrijk
    Prijswinnaar 2013: Bronzen medaille, Beer Awards Digital, België












    Lieve (4,5% Alc.Vol)
    Siphon Brouwerij (Damme)






    Blond helder bier met een kleine witte schuimkraag


    Weinig koolzuur bij het uitschenken
    Moutig
    Fruitige neus van abrikoos

    Eerste slok smaakt licht bitter
    Na een tijdje begin de bitterheid toe te nemen
    Fruitige toetsen
    Een lichte kruidigheid
    Maar het is vooral de hopbitterheid die de smaak bepaald
    Droge afdronk
    Een frisse laag alcoholische doordrinker





    De Lieve was één van de oudste kanalen in Europa. Ze verbond ooit de stervormige vestingwerken van de stad Damme met het historische centrum van Gent.
    Ditmaal stroomt De Lieve in het glas!









    Gaudium Metser (5,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Gemeldorp – Lierde






    Donker koperkleurig bier met een royale schuimkraag

    De neus ruikt zoete prikken
    Karamel
    Rozijntjes?

    De aanzet is fruitig

    Gedroogd fruit banaan
    Karamel
    Droog
    Chocolade
    Honingtoetsen
    Zacht
    Toch een bier met een redelijk karakter
    Het kon mij bekoren











    Red by Petrus (8,5%Alc.Vol)

    Brouwerij De Brabandere – Bavikhove

    Donkerrood helder bier met een gebroken fijne witte schuimkraag

    De neus is zoet
    Moutig
    Kersenaroma
    Amandelen


    De eerste slokken zijn zoet met een lichte bitterheid
    Kersen
    Casistoets
    Amandelen
    Tikje hout
    Soms een framboostoets
    Lichtzoete Afdronk met een licht bittertje
    Zoet en zuur wisselen elkaar af
    Mocht ietsje meer zuurheid bevatten!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!





    Groeten
    William


    21-06-2021 om 17:18 geschreven door William Roelens


    14-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Belgicabieren - Belgica Blond - Belgica Bruin - Belgica Tripel





    Drie Belgicabieren





    Belgica Blond - Belgica Bruin - Belgica Tripel



    In het hart van Mons (Bergen) lig in de oude garage "St-Christophe" de "Brasserie de Londres" waar destijds in 1455 ook een Londense brouwerij was gevestigd
    Deze is nog niet zo lang opgestart. Naast de onderstaande Belgicabieren produceren ze ook de Montoise en de Trinity. Ze brengen deze productie terug naar het stadscentrum van Bergen. De bieren werden tot nu toe bij Brasserie La Binchoise gebrouwen.
    Men spreekt over een grootschalig project en een investering van naar schatting 1,8 miljoen euro om deze voormalige garage om te vormen tot een moderne brouwerij die 5.000 hectoliter per jaar kan produceren. De werkzaamheden werden snel gestart en moeten eind 2023 volledig zijn afgerond. Er werd een crowdfunding gelanceerd.
    Deze bracht maar liefst 57 669 000 Euro op. Hun droom werd verwezenlijkt


    Het onderstaand Belgica trio zijn bieren van Greg Piotto die bestemd zijn voor de export. Hiervan worden jaarlijks maar liefst 1.500.000 flesjes vrijgegeven.
    Er bestaat ook nog een speciale Kersteditie

     

     

     

    Belgica Blonde (6,2%Alc.Vol.)




    Blond bier met een fijne witte kraag

    Fijne koolzuurdoorstroming

    De neus is moutig
    Lichte ftuitigheid (sinaas)

    De aanzet is zoet
    Moutig
    Lichte hoppigheid
    Smaakt fris
    tikje kruidigheid
    Koriander
    Allemaal heel miniem
    Vreemde nasmaak van gist
    Samentrekkend
    Maar het bier degusteert vlot
    Maar ook niet meer
    Zomerse doordrinker









    Belgica Brune (7,7%Alc.Vol.)







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Zoet aroma
    Lichte geur van gebrande mout
    Karamel
    Weinig aroma!!!

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Chocolade
    Tikje gedroogd fruit
    Zoethout
    moutig
    Waterachtig
    Weinig volume
    Niet echt geslaagd mist een beetje power









    Belgica Tripel 8,5%Alc.Vol.)






    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Fruitig en bloemig
    Koriander
    Banaan

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Gistachtig
    Tikje fruitig (citrus)
    Hopbitter komt erna onmiddellijk naar boven
    Kruidnagel
    Evenwichtig
    Lichtbittere afdronk
    Niet slecht maar ook geen wow!



    Brasserie De Londres

    Avenue Frère Orban 3.
    7000 Mons

    065/35.13.05

    info@brasseriedelondres.be


    Groeten
    William



    14-06-2021 om 16:01 geschreven door William Roelens


    09-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 95 - Forge – Hash Saint-Jean – MUM beer - Nonkel Hop IPA - Poufff – Dust poufffi – Champagne saison 6%





    Vijf Bieren 95 die je smaakpapillen versieren





    Forge – Hash Saint-Jean – MUM beer - Nonkel Hop IPA - Poufff – Dust poufffi – Champagne saison 6%












    Forge (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie La Forge – Clabecq







    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    Het aroma is zoet
    Moutige prikken
    Karamel

    De smaak zet het aroma verder
    Ook hier moutige toetsen
    Zoet
    Karamel
    Honing?
    Suiker
    bitterheid komt opduiken
    Voldoende evenwicht
    Bittere hoppige afdronk
    Lekker bier









    Hash Saint-Jean 9,0%Alc.Vol
    Brasserie  St. Jean - Baulers







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Moutig
    Zoete neus
    fruitig aroma van perzik

    Fruitige aanzet
    Perzik - Banaan
    Fris
    Zoet
    Kruidigheid
    Suikertoets
    Licht zuurtje in de achtergrond
    Mooi in evenwicht
    Licht zoetzure afdronk









    Mum beer (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gaverhopke – Waregem






    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag


    Fleurige bloemige neus
    Zoete mouttoetsen

    Zoete aanzet
    Bloemig
    Prik koriander
    Lichte bitterheid komt naar boven en blijft hangen
    Degusteert vlot
    Zoete afdronk
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    Een bier die vlot degusteert







    De firma Gediflora is Europees marktleider in het veredelen en telen van potchrysanten. Samen met brouwerij ’t Gaverhopke lanceert het bedrijf een eerste biertje met chrysantenextract op de markt.
    Het is een familiebedrijf, David en zijn vrouw Elien Pieters zijn de derde generatie die een patent heeft op een 140-tal chrysantenrassen.










    Nonkel Hop IPA 6,5%
    Gistgeest Deurne
    Gebrouwen bij Brouwerij Eutropius - Menen






    Licht amberkleurig bier met witte romige schuimkraag


    De neus ruikt citrus
    fruitig
    Moutig
    Tikje karamel 

    De eerste slok is bitter
    ook hier citrus in de smaak
    Licht zoete toets
    Verfrissend
    Mooie bitterheid
    Groene hop
    Bij walsen in de mond smaakt de hop nog meer 
    Bittere droge afdronk
    Lekker gerstenat











    Poufff - Champagne Saison (6,0% Alc.Vol.)
    Dust Beer – Brugge
    Gebrouwen bij Hof Ten Dormael - Tildonk








    Amberkleurig bier
    Licht wazig
    Witte schuimkraag
    Veel koolzuur

    Moutige neus
    Granig
    Broodaroma

    Lichtzurige aanzet
    Granig
    Lichte bitterheid
    Geringe zurigheid
    Een beetje een zwakke structuur
    Lichte nabitterheid in de afdronk
    Vlot drinkend bier








    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.

    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten William







    09-06-2021 om 16:29 geschreven door William Roelens


    26-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 30 - Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel




    Tripels 30




    Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel












    Kompel Tripel Hop (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Kompel - Maasmechelen







    Koperkleurig met witte fijne schuimkraag

    De neus is hoppig
    Kruidig (Kruidnagel)

    De eerste slokken zijn zoet
    Kruidige toetsen
    Ook een fruitige prik
    Hopbitterheid laat niet lang op zich wachten
    Droog
    Alcoholwarmte
    Overwegend zoet
    Goed in balans
    Droge afdronk
    Bittere nasmaak
    Niet slecht maar eentje is genoeg
    Een tripel waar men kan over discuteren!











    De bieren van Brouwerij Kompel zijn een ode aan de Mijnwerkers of kolenputters van Limburg.
    Ze worden ook Kompels (kumpel in het Duits) genoemd. Dit betekent ook ‘vriend’ of ‘makker’
    Sandro Di Pietro, Frederic Fabry en Alessio Di Pietro uit Eisden waarvan hun grootouders nog in de mijnen gewerkt hebben ontwierpen de eerste Kompelbieren.
    ‘Kompel Bovengronds’ en ‘Kompel Ondergronds’.
    Ze werden als eerst gebrouwen bij brouwerij Anders. Ze kenden al vlug succes.
    Sinds 2015 worden de bieren gebrouwen
    op de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren.

    De biertjes, zoals Bovengrondse (Blond), Ondergrondse (Donker), Kriek en Christmas, kaapten al meerdere prijzen weg.

    Intussen is het trio ook begonnen met de ontwikkeling van voedingsproducten, zoals kaas. En nog is hun ondernemingshonger niet gestild. In het gebouw van Terhills Hotel, geprangd tussen Euroscoop en Maasmechelen Village, werd een ruimte vrijgemaakt voor een gloednieuwe brasserie.









    Rik en raf Tripel (8.0% Alc.Vol.)
    Recept BramBrass – Heestert

    Gebrouwen bij Sint Canarus – Gottem





    Goudkleurig wazig bier met een witte schuimkraag


    Moutige neus
    Zacht kruidig

    De eerste slokken zijn lichtbitter
    Fruitige toetsen van citrus
    Een zoet toetsje Honing breekt de bitterheid
    Brengt evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    Smaakt nog naar een!
    Lekkere tripel met net dat beetje anders die mijn smaakpapillen opvrolijken












    Wieze Premium Belgian Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabander – Bavikhove








    Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag

    Het aroma is zoet moutig
    Tikje hoparoma
    Lichte smaak van banaan
    Ietsje alcohol

    De aanvang voelt lekker aan
    Een fruitige aanvang
    Wat honing
    Moutige toetsen
    Lichte hopbitterheid 
    Mooi in balans
    Ook hier een alcoholwarmte
    de afdronk is lichtbitter
    Voor mij een genietbare typische Belgische tripel





    Lees ook het artikel van Wieze Tripel Blond toen het nog in handen was van
    Ronny De Wolf van Rham
    https://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php

    Groeten
    William






    26-05-2021 om 15:42 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!