Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 102 - Bedankt Local hero! - Gulden Draak Imperial Stout - Monks Cafe Grand Cru - Maitre Grand Cru – Obuz





    Vijf Bieren 102






    Bedankt Local hero! - Gulden Draak Imperial Stout -
    Monks Cafe Grand Cru - Maitre Grand Cru – Obuz













    Bedankt Local hero! (8,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Bryggja – Moerkerke






    Blond bier met witte schuimkraag


    Lichte bitterheid in de neus
    Fruitige prikken

    Moutige aanzet
    Licht zurigheid
    Tropisch fruit
    Pompelmoes
    Lichte kruidigheid
    Bitterheid komt boven
    Mooi in balans
    Hopbitterheid in de afdronk
    Een lekker gelegenheidsbier









    Gulden Draak Imperial Stout (12,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde








    Donkerbruin bier met beide schuimkraag


    Zoet aroma van karamel
    Gekonfijt Fruit
    Koffie
    Chocolade

    De eerste slokken zijn zoet
    donker fruit
    Geroosterde mout
    Karamel
    Kruidige toetsen
    Chocolade
    Alcoholwarmte laat zich ondertussen gelden
    Zoete kruidige afdronk
    Lekker maar eigenlijk veel te zoet voor een stout










    Maitre Grand Cru White Wine Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester
    Stasegem






    Wazig donkerblond bier met een witte schuimkraag


    Aroma van citrus
    Beetje brett 

    De eerste slokken zijn licht zuur
    Bitterheid volgt onmiddellijk
    Ook een klein kruidig prikje
    Een tikje fruitigheid mengt zich ook
    Wijntoets
    Wat alcoholwarmte tussendoor
    Zacht
    Droog
    Bitterzurige afdronk
    Lichtbittere nasmaak
    Lekker Bier










    Monks Cafe Grand Cru (5,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Bruin (Mahoniehoutkleurig) bier met stabiele gebroken witte schuimkraag

    Scherp aroma (tikje azijn)
    Donker fruit (Pruimpjes)
    nootachtig 

    Zuurzoete aanvang
    Prikje wijnazijn
    Rood fruit (Donkere kersen, Pruimpjes)
    Prik van eik
    Zuur blijft aanwezig
    Licht bittere afdronk
    met zure toetsen in de achtergrond
    Het kan mij bekoren

     

    Monk's Cafe Grand Cru is een blend van 3 jaar oude en vers gezette tripel ales. Deze blend wordt vervolgens 6 maanden gerijpt in Oak Casks. Het is hier dat Monk's Cage Grand Cru zijn unieke zure profiel verwerft. Net voor het bottelen wordt een hooggegist pils gemengd om een benaderbaar alcoholpercentage van 5,5% te bereiken.









    Obuz Special Blond (5,8%Alc.Vol.)
    Waterfields brouwerij - Passendale

    Helder blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Moutige neus
    Citrus

    De eerste slokken zijn fruitig
    Citrus
    Een lichte bitterheid komt opzetten
    Ook een zuurtje komt er tussendoor
    De smaak is ietwat vervelend
    Alcohol komt veel naar boven
    Doordrinker


    Henk Lemaire brouwer en medezaakvoerder van de Waterfields Brewery is spijtig genoeg in april 2021 overleden.




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens

    William Roelens
    Bierblog






    26-11-2021 om 14:53 geschreven door William Roelens


    25-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Circusbrouwerij 2





    De Circusbrouwerij 2








    Ze hebben enkele duo-tanks staan voor de vergisting en lagering: 2 van 5 Hl, 5 van 10Hl en 2 van 20 Hl.










    De Bottelmachine is een tegendrukvuller waar ze 33cl (apo, vichy, longneck en steini) en
    75 cl (Bière Belge) op kunnen afvullen.

    Daarachter staat er een etiketeermachine met koudlijm.
    In de warme kamer hebben ze plaats om 18 paletten met bier te plaatsen voor hergisting.







    De opening gebeurde door Deprez Raf 4de schepen en Spincemaille Eliane Eerste Schepen van Zwevegem  



    Ze proberen zoveel als mogelijk met Belgische grondstoffen te werken,
    dus de meeste hop gaan ze zelf halen bij de hoppeboeren in Poperinge.








    Bert verwelkomde en bedankte iedereen die mee geholpen heeft om dit prachtig project op te bouwen



    Ze brouwen veel voor derden, “bij ons mag de bierfirma, bedrijf of vereniging dan ook komen mee brouwen” verteld ons Bert.
    “Bij ons staat de beleving centraal”.
    Dit jaar (2021) hebben ze ... (na het testen en wat kinderziektes en afwerkingen) in het totaal 98 brouwsels gedaan hebben! De installatie staat er sinds 8 januari, en vanaf maart full operationeel.






    De lekkere hapjes werden klaargemaakt door Chef Koen Toye
















    We konden proeven van Circa-Pils
    Jongleur, Piccolo, Ringmaster, Cascadeur, Trapeze Freeze, Autumn, Black Mamba en de speciale Milshake Kiwi IPA








    Ze brouwen veel voor derden, “bij ons mag de bierfirma, bedrijf of vereniging dan ook komen mee brouwen” verteld ons Bert.
    “Bij ons staat de beleving centraal”.
    Dit jaar (2021) hebben ze ... (na het testen en wat kinderziektes en afwerkingen) in het totaal 98 brouwsels gedaan hebben! De installatie staat er sinds 8 januari, en vanaf maart full operationeel.







    Tim Vandenberghe en Bert Deprez zijn trots op hun realisatie



    In hun prachtig proeflokaal kan je de bieren proeven die bij hen gebrouwen zijn, dus niet enkel de circusbieren.

    Ze zijn in de wintermaanden open op vrijdag en zaterdag van 15u-22u en zondag van 11u-19u.

    De brouwerij kan ook bezocht worden maar meer daarover op hun website...daar kunnen de mensen ook het bezoek boeken.


    De Circusbrouwerij
    Transfostraat 28
    8550 Zwevegem


    We wensen jullie alvast heel veel succes!

    Annemie en William





    25-11-2021 om 10:40 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Circusbrouwerij 1



    De Circusbrouwerij 1



    Vrijdagavond 19 november 2021 waren Annemie en ik te gast op de openingsreceptie t.g.v.
    de officiële opening van de “Circus Brouwerij” in Zwevegem.

    Bert en Tim lieten ons kennis maken met hun nieuwe brouwinstallatie, proeflokaal en biertjes.







    Een zicht op de voorgevel




    De Picolo het eerste bier was voor brouwer Tim Vandenberghe zo’n enorm succes dat hij besloot met zijn vriend Bert Deprez het bier verder te brouwen voor de grote massa.
    Naast Picolo kwamen er al vlug nog enkele bieren bij! Jongleur en Ringmaster waren de volgende,
    allemaal met betrekking op het circus.









    Een deel van het interieur




    De Circusbieren werden indertijd op verschillende locaties buitenshuis gebrouwen.
    Bij Het ‘Gulden Spoor’ in Gullegem, ‘The Brew Society’ in Heule of ’t Gaverhopke’ in Waregem. De twee jonge mannen waren altijd welkom om hun creaties te brouwen.








    De leuke toog



    Dat de drang naar een eigen brouwerij groot was sprak voor zich zelf.
    Ze kregen van de gemeente Zwevegem een werkplaats toegewezen aan de parking van de vroegere elektriciteitscentrale
    Transfo in Zwevegem.









    Lekkere hapjes stonden op ons te wachten











    Wie kon raden hoeveel deze oude transformatoren in totaal wogen kreeg zijn gewicht in bier mee naar huis!







    De Brouwerij







    De brouwinstallatie is ontworpen door B'Brew (Bert Vanhecke & Jasper Buyse) van Roeselare
    welgekend van de BOM-brewery










    Het is een 4 ketelsysteem van 5Hl. Ze hebben een maïshketel, filterkuip, kookketel en een wachttank. De verwarming gebeurt met elektriciteit daar ze op de Transfo-site zitten (tegen midden 2022 zou de volledige site off-grid gaan van het net en zullen ze volledig zelfvoorzienend zijn qua elektriciteit. Dus momenteel konden ze dan ook niet anders dan op elektriciteit te verwarmen.









    Naast de kookketel hebben ze een aparte wort-koeler die er voor zorgt dat ze na de kook snel het wort kunnen afkoelen om de juiste aromahoppen toe te voegen.









    Momenteel hebben ze reeds 4 houten vaten liggen: 2 voor de pirate piccolo (Rum infused)
    en 2 voor een testprojectje.


    Zie verder deel 2


    25-11-2021 om 10:26 geschreven door William Roelens


    16-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wevelgemse bieren




    Wevelgemse bieren




    Deze 14 bieren werden eens voorgeproefd door de mensen van de Dinsdagnamiddagproeverij
    Ze zullen te proeven zijn op 20 en 21 november op het

    EERSTE GROOT-WEVELGEMS BIERFESTIVAL


    Op zaterdag kan je terecht in de Porseleinhallen van 14u tot 23u.
    Op zondag is dit van 14u tot 19u.

    Om de innerlijke mens te versterken is er een foodtruck aanwezig en voor de BOB’s en kinderen is er eveneens een frisdrankbar.
    Er is er professionele kinderanimatie voorzien op zaterdag van 16u tot 18u en op zondag van 15u tot 17u. Op zaterdagavond is er ook een DJ aanwezig. Op zondag zal een jury de bieren van de amateurbrouwers proeven, de eerste drie ontvangen een waardebon om te gebruiken in een speciaalzaak voor thuisbrouwers.






    BUX TRIPEL (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Biermaekers (Gullegem)
    Gebrouwen door de The Brew Society (Heule)








    Blond bier met witte schuimkraag
    Zoete neus met wat fruitige toetsen.
    Ietwat kruidigheid,
    Aangenaam om te ruiken

    Moutige aanzet
    Zoet
    Honing
    Granig
    Licht bittere toetsen. 
    Gematigde fruitige prikken
    Een tikje hop
    Goed in balans 
    Droge afdronk
    Tikje bitter
    Behoorlijke lekkere tripel




    BUX Blond (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Biermaekers (Gullegem)
    Gebrouwen door de The Brew Society (Heule)








    Helder (goud)blond bier met kleinere romige witte kraag.

    Zoet aroma
    Granig
    moutig
    Gist in de neus
    Karamel toets
    Perzik
    Medium body.


    De eerste slokken zijn zoet
    Beetje granig
    Moutig
    Perzik prik
    Tikje kruidigheid
    Kleine bitterheid
    Zoete afdronk
    Allemans bier




    Bux Brown (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Biermaekers - Gullegem
    Gebrouwen bij Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem







    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.

    Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door.
    Zoete geur.
    Rozijntjes
    Beetje hop in de neus

    Ook de eerste smaak is zoet.
    Zachte brandheid
    Een beetje flets
    Tikje chocolade
    Weinig body
    Lichte bitterheid.
    Tikje Hop
    Mooi in balans
    Zoete afdronk.
    Lichte bitterheid in de nasmaak
    Goed maar mocht toch ietsje meer karakter hebben.




    Moorseles Bukske (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gulden Spoor - Gullegem.







    Goudblond bier met witte schuimkraag.
    Moutige neus.
    Gistig.
    Zoete Lichte fruitige prikken.

    De aanzet is moutig.
    Beetje karamel in de mond.
    Fruitige toetsen.
    In de diepte een lichte hoppigheid.
    Afwisselend enkele kruidige prikjes.
    Allemaal nogal braafjes wat waarschijnlijk de bedoeling is.
    Een best wel lekkere allemansvriend.




    Franc Belge Spéciale Ambrée (5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Ranke – Dottignies








    Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Geurig aroma van karamelmout
    Tikje gist en hop

    De aanzet is prettig hoppig
    Lichte moutigheid
    Zoete toetsen van mout
    Maar vooral de opkomende bitterheid maakt dit een geweldig bier!
    Het bier is in evenwicht
    De afdronk is bitter
    Een frisse de Ranke Topper van slechts 5,2%
    Een zomerbier!




    XX Bitter (5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Ranke – Dottignies








    Donkerblond bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt Hop
    Gist


    De aanzet is zoet moutig
    Met een aangename hoppigheid
    Gist
    Fruitig
    Mooi in balans
    Droog bitter einde
    Fantastisch bier!!
    Een beetje te bitter voor een groot publiek.





    Lechasseur Saison? (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij BeerSelect – Gent








    Lichtwazig goudbond bier met wit schuim.

    Het aroma is een tikje kruidig,
    moutig
    gistig
    en een zuurtje.
    Medium body

    De aanzet is moutig
    Lekkere fraicheur
    Licht zuurtje
    Een beetje kruidig
    Koolzuurbite
    Mooi in balans
     Hopbitterheid die mooi uitvloeit




    OX Saison (6,0%Alc.vol.)
    OX brewery – Wevelgem








    Lichtwazig goudbond bier met wit schuim

    De neus ruikt gist
    Aangenaam aroma
    Moutig
    Een tikje kruidig
    Medium body

     De eerste slok is miniem zoet
     moutig
    gistig
    koriander en nog iets kruidigs
    licht bitter
    verfrissend
    Hopbitter die wat blijft hangen.
    Niet slecht
    Lekker allemans zomer bier






    OX 10 (8,5%Alc.Vol.)
    OX brewery – Wevelgem







    Blond wazig bier met witte schuimkraag

    Fruitige neus
    Volmoutige toetsen
    Pompelmoes
    Peperprik

    De aanzet is licht kruidig
    Pepertoets
    Vlierbloesem
    Mooie lichte bitterheid
    Hoppig
    Vloeit lang uit
    Lekker allemans biertje






    Copain (6,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brouwerij Stefanus - Wevelgem
    Gebrouwen door brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem.








    Donkerblond bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gerookt
    Gistig

    De aanzet is gerookt
    Suikertoetsje komt soms boven
    Houtsnippers
    moutig en fruitig
    Lichte bitterheid
    Maar over het algemeen zoet
    Mooi in balans
    Geen topper maar
    een blond bier die iedereen kan behagen.
    Is dit niet de vereiste?






    Ladderloper (7,0% Alc.Vol.)
    Brouwe Bier

    Brouwerij Guldenspoor – Gullegem






    Troebel donkerblond

    Romige witte wandklevige schuimkraag

    De neus is vrij hoppig
    Moutig
    Fruitigheid (Druif)

    De aanzet is bitter
    Hoppig
    Lichte koolzuurprikken
    Droog
    Evenwichtig
    Hopbittere afdronk
    De nasmaak is bitter
    Smakelijk bier
    net geen IPA






    Lechasseur RED IPA (7,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Lechasseur
    Proefbrouwsel ?







    Donkeramber van kleur met een gebroken witte kraag

    De neus is zoet
    Karamel
    Lichte fruitigheid
    Hint van rood fruit

    De eerste smaak is karamel zoet
    Lichte hoppigheid
    Beetje wrangheid
    Kleine hopbitterheid in de afdronk
    Niet helemaal in balans
    Misschien te jong
    Moet nog rijpen?






    Brown Ale (8,5%Alc.Vol)
    Huisbrouwerij Le Chasseur – Gullegem







    Donkerbruin bier met minieme wandklevige beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Aroma van noten
    Rozijnen
    Moka
    Alcoholwarmte

    De eerste smaak is zoet
    Karamel
    Pruimpjes
    Licht zuurtje
    Niet in balans
    Zoete afdronk
    Lichte alcoholwarmte
    Niet slecht maar kan iets beter




    X Marks The Spot (12,5%Vol.)
    De Feniks – Gullegem






    Donkerbruin met beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Aroma van chocolade
    Houttoetsen
    Alcohol
    Vanille

    Zoete aanzet
    Alcohol komt meteen opzetten
    Alcohol overheerst
    Honing
    Tikje chocolade
    Rozijnen
    Whisky overheerst
    evenwicht
    Zetel bier



    Geroen - Edwin en William








    16-11-2021 om 18:05 geschreven door William Roelens


    11-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 101 - 1302 - Geeraert Bier - Rasta Moine Hiver - Rodenbach Vintage Foeder 195 - Saison Dupont



    Vijf Bieren 101






    1302 - Geeraert Bier - Rasta Moine Hiver - Rodenbach Vintage Foeder 195

    - Saison Dupont








    1302 (5,2%Alc.Vol.)

    Brouwerij De Feniks – Gullegem








    Blond bier met een mooie witte schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Ook een tikje kruidnagel waarneembaar

    De eerste slokken zijn fris
    Citrus
    Gevolgd door een toets van kruidnagel
    Lichte bitterheid
    Evenwichtig
    Kleine hopbitterheid bij de afdronk
    Een lekkere pils die om een tweede vraagt!











    Geeraert Bier (7,0%Alc?Vol.)
    Brouwerij Deca Service - Woesten







    Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming

    Fruitige neus
    Granig
    Kruidige prikjes
    Geroosterde mout

    Zoete aanzet
    Moutig
    Gevolgde door fruitige toetsen
    Sinaas
    Tikje honing
    Voldoende evenwicht
    Licht bittere tot zoete afdronk
    Niet slecht!









    Rasta Moine Hiver (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Authentique – Blaton








    Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag

    Moutig
    Kastanje toets
    Gekonfijt fruit

    Smakelijke zoetmoutige aanzet
    Vanille
    Onmiddellijk wordt u ervan verwittigde dat het redelijk veel alcohol bevat
    Koffie
    Rijp fruit
    Tikje vanille (smaak van de Tonkaboon?)
    Rode wijntoets
    Perfect in evenwicht
    Zoete afdronk met enige bitterheid
    Tkje hout in de nasmaak

    Een zetelbier voor gezellige winteravonden
    Alhoewel het bier smaakt in de zomer op een regenachtige dag

    Bedankt aan Geroen Vansteenbrugge










    Rodenbach Vintage (7.0%Alc.Vol.)
    Foeder 195
    Brouwerij Rodenbach – Roeselare








    Bruin-Roodachtig bier met een volle romige beige schuimkraag

    De neus ruikt Balsamico
    Licht zuur
    Kersen
    Tikje hout

    De eerste smaken zijn zoet
    Gedroogd fruit
    Kersen
    Lichte zuurheid
    Hout
    Ook in de smaak balsamico
    Droog
    Mooie balans
    Wijnachtige en een lange fruitige zure afdronk
    Een klassieker die altijd de smaakpapillen gelukkig maakt









    Saison Dupont (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Dupont - Tourpes-Leuze







    De neus ruikt gist
    Moutige prikken
    Kruidnagel

    Bittere aanzet
    Die verandert in een licht zoete achtergrond
    Kruidige toetsen - Kruidnagel
    Licht bittere achtergrond
    Droog
    Zeer evenwichtig
    Een bitterheid in de afdronk
    Prachtige klassieker uit Tourpes




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
    Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!

    Groeten William






    11-11-2021 om 10:37 geschreven door William Roelens


    04-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 34 - Nethe - Tripel ampere - Tripel Achel




    Tripels 34



    Nethe - Tripel ampere - Tripel Achel









    Nethe Tripel (7,5%Alc.Vol.)
    Broeder Jacob – Wezemaal
    Waar gebrouwen?







    Blond helder bier met een witte grove schuimkraag

    Zoet aroma
    Fruitig
    Banaan
    Koriander

    Ook de eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Suiker
    Honing
    Lichte kruidigheid
    Weinig bitterheid te proeven
    Zwakke moutige afdronk
    Een tripel zonder veel karakter
    Ik denk niet dat de Nete zo zoet is!









    Tripel Achiel (8,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door De Haeckse Brouwers voor Winkel Primeurs Achiel.
    Gebrouwen bij het Gulden Spoor - Gullegem







    Blond bier met witte fijne schuimkraag

    Schuimkraag verdwijnt vlug

    Moutig aroma
    Hoppig
    Kriander
    Fruitige prik – Perzik/Banaan

    De eerste slokken zijn zoet tot licht bitter
    Zoete mout
    Fruitig
    Een hintje van honing
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Zachte zoete nasmaak met een heel licht bittertje in de achtergrond
    Lekkere Tripel maar mocht ietsje meer bitterheid









    Tripel Ampère (8,0% Alc.Vol.)
    Bierfirma ‘Brouwerij De Carport’ - Kortenaken

    Gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke – Beerzel





    Amberkleurig helder bier met een witte romige schuimkraag

    Zoete geur
    Fruitige prikken
    Perzik
    Koriander

    De aanzet is zoet
    Fruitig (banaan)
    Boterzacht
    Vanilletoets
    Lichte bitterheid
    Nu en dan een smaakje van hout (heel diep)
    Zoete afdronk
    Mocht meer bitterheid hebben
    Ietsje te zoet maar voor veel mensen toch een aangename tripel!


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens


    Groeten
    William






    04-11-2021 om 10:36 geschreven door William Roelens


    01-11-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN 100 - 3 Monts Héritage Houblons - Avec les Bon Voeux - Cuvee van de keizer Whiskey Infused - Lulleschudder -Nivard Trappistenbier





    VIJF BIEREN 100





    3 Monts Héritage Houblons - Avec les Bon Voeux -
    Cuvee van de keizer Whiskey Infused -  Lulleschudder -
    Nivard Trappistenbier









    3 Monts Héritage Houblons (7%Alc.Vol.)
    Brasserie 3 Monts - St. Sylvestre-Cappel (Fr)







    Goudkleurig helder bier met een romige schuimkraag


    Fruitig aroma
    Hoppig
    Citrus

    De aanzet is veel belovend
    Hoppige aanzet
    Citrus in de smaak
    Kruidige prikken
    Ook een fruittoetsje nu en dan
    Hoppigheid blijft de smaak mee bepalen
    Evenwichtig
    Ook in de afdronk een kleine hopbitterheid
    Noord-Frans toppertje.











    Avec les Bon Voeux (9,5%Alc.Vol)
    Brasserie Dupont - Tourpes







    Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag


    De neus bied ons een hoppige aroma
    Brood
    Moutig
    Kruidig met een licht zuurtje
    Koriander
    Nootmuskaat

    De eerste slokken zijn zoet
    Een lekkere hopbitterheid komt langzaam op.
    Grassig
    Koriander
    Matige Kruidigheid
    Droge afdronk
    Mooi in balans
    Tikje alcoholwarmte
    Licht bittere afdronk
    Voor mij een heerlijk eindejaarsbier die u het hele jaar door degusteert!









    Cuvee van de keizer Whiskey Infused (11,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen






    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag


    De neus ruikt karamelmout
    Zoet
    Rozijntjes

    De aanzet is zoet
    Tikje gist
    Karamel
    Gedroogd fruit
    Toetsje van vijgen
    Alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is zoet
    Lekker bier uit Mechelen!









    Lulleschudder (5,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Plukker - Poperinge







    Blond tot licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag.

    Moutige neus
    Lichte fruitigheid
    Tikje zoet

    De aanzet is moutig
    Fruitigheid laat zich smaken
    Koriander
    Matige bitterheid komt naar boven
    Diep een zoete achtergrond
    Mooi in balans
    Enige kruidigheid bij de afdronk
    Licht bittere nasmaak
    Een lekker bio bier met een vreselijke naam!


    Dit bier werd vroeger bij Brouwerij Verhaeghe uit Vichte gebrouwen

    Lulleschudder is een lullig persoon waar je niet kunt op rekenen die veel beloofd en niets doet!

    Het bier wordt gebrouwen voor restaurant De Hooipiete uit Lo Reninge!
    Het is een biobier gebrouwen met 100%Belgische Hop!












    Nivard Trappistenbier(5,5%Alc.Vol.)
    Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei - Engelhartszell, Oostenrijk





    Oranjekoperkleurig bier met een fijne witte romige schuimkraag

    De neus bied ons een fruitig parfum
    Gist
    Mout
    Diep een snuifje zoete karamel

    De eerste slokken hebben een fijne moutsmaak.
    Karamelmout
    Een lichte biterheid komt opzetten
    Gistig
    Fruitig
    Kruidig (Koriander)
    Karamel
    Mooi in balans
    Licht bittere nasmaak
    Keurige oostenrijkse Trappist




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens


    Groeten
    William





    01-11-2021 om 10:05 geschreven door William Roelens


    26-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26ste Dinsdagnamiddag proeverij : Schouderklop - Opkikker IPA - M Blonde Ale - Dikke duim – Père Glorieux Speciale – Rodenbach Red Tripel




    26ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Schouderklop - Opkikker IPA - M Blonde Ale - Dikke duim –
    Père Glorieux Speciale – Rodenbach Red Tripel







    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

    Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire kwam voor het eerst meegenieten en had een bijzondere fles bij!


     

    We proefden 4 bieren van Brouwerij Vossen met de Meynen verdeeld door Brewingbox,

    ‘Père Glorieux Speciale’ het nieuwe biervan Brouwerij Bassanina (Smetlede) waarvoor dank aan brouwer Bart De Wolf

    en de nieuwe Rodenbach Red Tripel die Edwin meebracht met heel veel dank aan
    Rudy Ghequire Directeur Brouwerij Rodenbach!









    Schouderklop (4,5%Alc.Vol.)








    Wazig blond bier met een witte schuimkraag
    Vlotte koolzuurdoorstroming

    Aroma is fruitig
    Moutig
    Granig
    Matige Hoppigheid
    De eerste slokjes zijn licht zurig
    Het bier komt meteen fris over
    Fruitige nota’s van citrus
    Licht bittertje dwarrelt er doorheen
    Mooi in balans
    Lichtbittere afdronk
    Een verfrissende starter!









    Opkikker IPA (6,5%Alc.Vol.)








    Goudblond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Citrusaroma
    Licht tropisch
    Moutige toetsen
    Hoppigheid

    De aanzet is fruitig
    Lichte bitterheid komt opzetten
    Perzik - Sinaas
    Niet zo volmondig
    In evenwicht
    Zacht van smaak
    Lichtbittere afdronk
    Toegankelijke IPA









    M Blonde Ale (7,0%Alc.Vol.)







    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Moutig
    Kruidige neus
    Koriander

    Zoete aanzet
    Moutige prikken
    Zacht
    Iets plakkerig
    Granig
    Kruidige toetsen
    Koriander
    Vlierbloesem
    In balans 
    Zoete afdronk
    Degusteert vlot
    Niet slecht maar ook geen hoogvlieger!









    Dikke duim (8,5%Alc.Vol.)







    Koperkleurig bier met een witte schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    Zoete neus
    Moutig
    Granig
    Banaan

    De aanzet is zoet
    Fruitige prikken komen naar boven
    Banaan/Sinaas
    Lichte alcoholwarmte
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Fruitige tripel
    Mocht toch iets bitterder zijn





    Met dank aan Geroen








    Père Glorieux Speciale (7,0%Alc.Vol.)






    Donker amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag

    Moutige neus
    Brood
    Karamel
    Lichte hoppige prikken in de achtergrond

    De eerste toetsen zijn karamel
    Moutige toetsen
    Koekjes
    Tikje donkere chocolade
    Tikje nootachtig
    Granig
    Lichte hoppigheid komt naar boven en brengt evenwicht
    Bittere afdronk
    Karaktervol lekker bier









    Rodenbach Red Tripel (8,2%Alc.Vol.)






    Roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is vineus
    Fruitig
     Karamel
    Tikje hout

    De aanzet is zoet
    Honing
    Likje vanille?
    Lichtzurige toetsen
    Romig
    Rood fruit (Kersen)
    Houtprik
    Zacht
    Degusteert vlot
    Voor mij een fantastische lichtzure tripel!



    Groeten
    Geroen, Edwin en William









    26-10-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij The Brew Society




    Opendeur bij The Brew Society













    'The Brew Society' in Heule vierde onlangs hun 5-jarig bestaan. Ze hielden daarom twee opendeurdagen. Op zondag 3 oktober 2021 t.g.v Open bedrijvendag en maandag 4 oktober voor bierjournalisten en
    mensen uit de horeca.

    Geroen Vansteenbrugge, Edwin Ghequire en ik kregen een rondleiding door de brouwerij van zaakvoerder en brouwer Olievier Desmadryl. We werden vergezeld door bierkenner Johan Wanne Madalijns en 2 toffe herbergiers! Na de boeiende rondleiding genoten we van allerlei lekkere hapjes en mochten we proeven van hun eigen gamma bieren.
    Een dag om nooit te vergeten.









    De Brouwzaal






    The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. De brouwerij, gevestigd in Heule bij Kortrijk, helpt bij het ontwikkelen en op de markt brengen van diverse bierprojecten voor ambachtelijke brouwerijen ciderproducenten en andere drankenbedrijven met behulp van geheel nieuwe apparatuur.








    Wortkoeling en verluchting




    De brouwerij brouwt zowel bieren van lage gisting als bovengisting ale’s, en produceren tussen de 50 en de 500 hectoliter per dag. Ze werken biologisch en ecologisch met lokale landbouwers en 100% Belgische producten, waardoor ze hun bieren volledig biologisch gecertifieerd op de markt kunnen brengen.








    Ze kunnen om de 2 uren een nieuw brouwsel van 60hl (6000 liter) opstarten.
    Per volle productiedag produceren ze gemiddeld 240hl bier. Dit kunnen ze optrekken tot 540 hl







    Volle aandacht voor Olivier














    De brouwerij staat ​​voor kwaliteit, vakkennis en innovatieve brouwprocessen.
    Ze bieden een 360°-service: receptontwikkeling, brouwen, bottelen, inblikken,
    verpakken en verkoopondersteuning.








    Per brouwsel (afhankelijk van de biersoort) gebruiken ze +/- 1000kg mout















    De brouwmeester en zijn team hebben meer dan 15 jaar ervaring.
    Ze kunnen pils en bier brouwen van 20HL-batches in hun microbrouwerij
    tot 120 HL-batches in hun hoofdbrouwerij.












    We werden onderweg verrast met  een versgetapt pintje  rechtstreeks vanuit de grote tank.
    Een versere pint bestaat niet: Het bier is nog niet gebotteld.
    Olivier noemde het een groene pint. Hij proefde eerst of het in orde was!













    Fermentatietanks
    394.000 liter
    4 x 5000 liter
    3 x 6000 liter
    3 x 12000 liter
    5 x 16000 liter
    4 x 60.000 liter

    Ofwel 1 900 000 flesjes Martha per maand









    De bottellijn
    8000 flessen per uur

    10.000 Blikken per uur
    Er passeerden dit jaar al 9.000.000 flessen






    Hun nieuwe conservenlijn maakt het ook mogelijk om bieren of andere dranken in blik op de markt te brengen. Dankzij hun brouwlaboratorium & analytische diensten controleren ze debieren en dranken ter plaatse.






    De Foederzaal




























    Foederzaal omvat

    Foeders
    4 x 10 000 liter
    6 x 4 000 liter 

    Rijpingstanks
    9 x 9 000 liter

    Helder bier tanks
    5 x 12 500 liter
    1 x 8 000 liter



















    Na de rondleiding kon men genieten van diverse hapjes en natuurlijk hun eigen bieren
    De Marthabieren, XII Flemish Red Ale, XX Pale Grand Cru,
    Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia, Zeven Zonden Luxuria, Zeven Zonden Superbia en
    Zeven Zonden Ira










    Brouwer en clown Koen Hugelier wuifde ons uit!






    Bedankt Brew Society voor deze leerrijke en informatieve dag

    The Brew Society
    Kortrijksestraat 103A,
    8501 Kortrijk
    The Brew Society | Brouwerij te Heule






    Groeten
    William











    12-10-2021 om 15:19 geschreven door William Roelens


    10-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 33 - Douf Tripel - Enfant Teriple hiver - Zieke Geest






    TRIPELS 33



    Douf Tripel - Enfant Teriple hiver - Zieke Geest




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.








    Doef Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Doefbrouwerij – Braschaat
    In samenwerking met brouwerij Craywinkelhof - Lubbeek







    Amberkleurig helder bier met een witte schuimkraag

    Zoet moutig aroma
    Koriander
    Even fruitige prikken
    Kruidig
    Lichte hopbitterheid in de achtergrond

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Scherpe toetsen
    De kruidigheid komt boven
    gevolgd door een lichte bitterheid
    Geen fruitigheid in de smaak
    Weinig evenwicht
    Droge afdronk
    Kruidige nasmaak


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge









    Enfant Terriple d’Hiver (8.8%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde







    Dat Luc Vermeersch een creatieve Duizendpoot is in de bierwereld bewijst zijn nieuwe tripel!
    Net als zijn kunstzinnige familie is hij bezig met zijn eigen bierkunst!
    Elk jaar komt hij met iets nieuws op de proppen
    Nu heeft hij zijn eigen winterbier met Whisky op de biermarkt gebracht.
    “Enfant Terriple d’Hiver”
    U denkt dat het een bier van hoge alcohol is? Integendeel met zijn 8,8Alc.%

    Is het een warm bier met heel veel smaak!
    Het bier vertoefde op kruiken en eik. De Whisky komt van  Filliers Distillery uit Deinze












    Donkerblond wazig Bier met witte schuimkraag.

    Hoppige neus

    Fruitig

    Licht bittere aanzet
    Met een lekkere fruitigheid
    Toch een zoetje honing en kaneel
    Lichte alcohol toets
    Vanille
    Whiskey duidelijk aanwezig
    Hout
    Zacht
    Bitterheid neem toe
    Droge zoete afdronk
    Topper!










    Zieke Geest Tripel (8.0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Vleesmeester Boechout - Antwerpen






    Zieke Geest is tot stand gekomen samen met de bekende Belgische komiek Philippe Geubels.





    Goudkleurig wazig bier met een vlotte koolzuurpareling

    Moutig zoete neus
    Fruitig Banaan

    Lichtbittere aanzet
    Kruidige prikkels
    Koriander
    Harde smaak
    De fruitigheid komt boven
    Licht hoppig
    Niet zo in evenwicht
    Fruitige afdronk
    Slecht? Nee maar
    Er bestaan betere tripels




    Groeten
    William






    10-10-2021 om 16:28 geschreven door William Roelens


    05-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopprijskamp 2021



    Hopprijskamp 2021


    Op 1 oktober vond in het Stadhuis van Poperinge de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2021.
    Naast Burgemeester Christof Dejaegher was ook schepen van landbouw Kris Notebaert, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.





    Schepen Kris Notebaert




    Schepen Kris Notebaert bedankte nog de 100-tal geïnteresseerde vertegenwoordigers van 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die aanwezig waren op de dag van Toeren rond Hoppeboeren. Ook een dankwoord aan de hoptelers die de deuren van hun hopbedrijf openden tijdens deze dag.
    De belangrijkste doelstelling van dit evenement was voornamelijk aantonen dat de Belgische hopteelt niet blijft stilstaan en ook mee evolueert en investeert in nieuwe technieken en rassen.







    Op de foto : Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum die de genodigden verwelkomde.
    Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst)

    Marc Strubbe brouwer en ex-Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers









    Burgemeester Christof Dejaegher overhandigde de respectievelijke diploma's uit.







    Talrijke hoptelers met hun familie waren aanwezig




    Een vlottere communicatie met de Belgische brouwerijsector bracht immers aan het licht dat er wel degelijk belangstelling bestaat voor één of meerdere nieuwe “Belgische” hopvariëteiten. Dit ‘HopBel’-project werd verleden jaar opgestart en loopt tot juni 2022. Dit eigen veredelingsprogramma, waarin hoptelers samenwerken met verschillende instituten en de brouwerijwereld, heeft als doel eigen plaatselijke hoprassen te ontwikkelen om een sterkere positie op de hopmarkt te verwerven.






    Verscheidene mensen werden gelauwerd







    Drie jonge hoptelers mochten een pakket Oostvlaams bier in ontvangst nemen





    Zowel brouwers als hoptelers hebben immers hun eigen wensen en verzuchtingen voor één of meerdere nieuwe variëteiten: rendabele opbrengst, goede brouweigenschappen, ziekteresistent, klimaatrobuust, enzovoort. Vandaar de aandacht voor communicatie en interactie met het doelpubliek, hoptelers en brouwers, tijdens de verschillende workshops. Zo werd er op donderdag 26 augustus, met een aantal hoptelers, een bezoek gebracht aan de proefvelden van Inagro om daar enkele nieuwe rassen te beoordelen.









    Alle hopvariëteiten kunnen in België geteeld worden, doch enkel deze die niet onder licentie zijn mogen effectief aangeplant en geteeld worden. Op vandaag worden er in de regio Poperinge - Westhoek ongeveer 35 verschillende rassen geteeld.

    Eind dit jaar loopt het microproject ‘Durahop – Duurzame hop over de grenzen heen’ ten einde. Dit project bestaat uit twee acties; enerzijds het organiseren van grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken om duurzame teelttechnieken van elkaar te leren en anderzijds het gebruik van toestellen om de hop sneller te analyseren.










    Op vrijdag 20 augustus werden de grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken georganiseerd. We waren met een 45-tal deelnemers uit o.m. Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Tijdens dit bezoek leerden we niet alleen de bedrijven maar ook de telers beter kennen.















    De winnaars en gelauwerden Hopprijskamp 2021
    vnlr.Elien Rosseel, Christof Dejaegher, Hannes Lagache,Wilfried Baes, Luc Lagache, Rob Lagache, Annebelle Vandenbroucke,
    Kris Noterbaert, Johan Derycke, Gerda Lefevere, Johan Rosseel en Eric Lagache


    Laureaten Hopprijskamp 2021


    Diploma Cascade

    1e plaats met 92 punten: Derycke Johan, Kapellestraat 54, 8978 Watou

    2e plaats met 89 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    Diploma Challenger

    1e plaats met 89,5 punten: Rosseel Johan, Provenseweg 92, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89 punten: Baes Wilfried, Visserijmolenstraat 5, 8970 Poperinge

    Diploma Diversen Aromahop

    1e plaats met 89,5: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 88,5: Dewael Jean, Sint-Martinustraat 30, 1700 Sint-Martens-Bodegem

    Diploma Diversen Bitterhop

    1e plaats met 90 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge

    Diploma Golding

    1e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 84 punten: Beddeleem Joost, Abeelseweg 157, 8970 Poperinge

    Diploma Hallertauer Mittelfrüher

    1e plaats met 88 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    2e plaats met 87 punten: Palm Breweries

    Diploma Magnum

    1e plaats met 90 punten: Boeraeve Bart, Provenstraat 8, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten

    Diploma Target

    1e plaats met 92 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge

    2e plaats met 89 punten: Rosseel Patrick, Westvleterseweg 14, 8970 Poperinge



    Tijdens de Hopkeuring van dinsdag laatst werden er 70 hopstalen ter keuring aangeboden.
    De hopstalen staan tentoon in het HOPmuseum




    Groeten
    William




    05-10-2021 om 11:27 geschreven door William Roelens


    27-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeren langs Hoppeboeren



    Toeren langs Hoppeboeren








    Een honderdtal genodigden melden zich aan!




    Vrijdag 17 september vond het evenement ‘Toeren langs Hoppeboeren’ plaats.
    Een initiatief ingericht door de stad Poperinge voor de Belgische Brouwers.







     Elien Rosseel (deskundige landbouw Poperinge)




    Na de verwelkoming door Elien Rosseel (deskundige landbouw)
    brachten we met een 100-tal aanwezigen een bezoek aan het hedendaags familiehopbedrijf ‘BELHOP’. 























    Hopboer Bart Boeraeve en zijn echtgenote Annebel namen ons op sleeptouw door en rond hun bedrijf.
    Annebel tussen de hopranken en Bart in zijn hopbedrijf












    Met twee bussen werden we voor de lunch naar de rooftop bar ‘Bar Bernard’ gebracht met het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.








    In de rooftop van bar ‘Bar Bernard’ werden we verwend met een lekker maaltijd!









    Het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.







    Daarna bezochten we het vernieuwd hopbedrijf van Paul en Daan Soenen
    l
    angs de Blekerijweg in Watou.







    Daan Soenen gaf uitleg over zijn vernieuwd hopbedrijf



































    De laatste afspraak was een bezoek aan het eigentijdse Biohopbedrijf van Joris Cambie.







    Bio hopboer Joris Cambie tussen de hoppevelden



















    De dag werd afgesloten met Project ‘HOPBEL’ waar Burgemeester Christof Dejaegher en Lies Willaert van Inagro  een toelichting gaven over de stand van zaken bij het ontwikkelen van een streekeigen Belgisch Hopras en de stand van zaken van het lopende leaderproject ‘HopBel’.






    Burgemeester Christof Dejaegher









    Lies Willaert van Inagro




    https://www.belgischehop.be/nl/bierliefhebber/belgische-hop
    https://www.poperinge.be/hopteelt
    https://www.inagro.be/
    https://www.toerismewesthoek.be/nl/tournee-locale/bezoek-een-hopbedrijf
    https://www.plukker.be/nl/hop/
    https://zoeken.onthaalopdeboerderij.be/belhop





    GROETEN
    WILLIAM












    27-09-2021 om 15:30 geschreven door William Roelens


    20-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT - EPICA EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM






    WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT

    EPICA – EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM









    Brouwerij De Kazematten.
    De unieke gevel van de brouwerij prijkt nu op de nieuwe etiketten.











    Brouwerij De Kazematten



    Op woensdag 15 september  vond in brouwerij ‘De Kazematten’ in Ieper twee voorstellingen plaats.
    De eerste betrof de uitbreiding van het Wipers Time gamma en het tweede was de voorstelling EPICA het nieuwe bier gebrouwen voor de Nederlandse Metalband Epica waar Ieperling Isaac Delahaye deel van uit maakt.






    Pieter Verdonck Marketing Consulant Brouwerij St.Bernardus










    Pers en genodigden







    Wipers Time breidt uit!

    Met Wipers Time Dubbel en Wipers Time Tripel voegt brouwerij De Kazematten twee nieuwe bieren toe aan hun gamma. Wipers Time 14 wordt nu Wipers Time Blond.
    Met deze naamwijzigingen bekomen ze een mooi triumviraat die vertrouwd in de oren klinkt.
    Ook de etiketten hebben een vernieuwing ondergaan. Ze hebben een kleurenspectrum gebruikt die past bij de respectievelijke bierstijlen. De illustratie op het etiket weerspiegelt de unieke gevel van de brouwerij.











    De nieuwe uitstraling van Wipers Times!
    Blond, Dubbel en Tripel












    EPICA






    Het nieuwe EPICA bier is een zijdezacht easy drinking bier (5,4%Alc.Vol) met een exotische fruitigheid, lichte kruidigheid en een hoog dorstlessend karakter. Ideaal om te degusteren op muziekfestivals waar de Nederlandse groep optreedt en natuurlijk op andere festivals waar het eveneens verkrijgbaar is!
    Epica is momenteel één van de populairste bands van de lage landen.

    Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van deze band.
    Onlangs was de band te zien in Kortrijk op het Alcatraz Metal Festival.








    Bart Vermeulen, Zytholoog, bierverteller en brouwer schenk het bier van uit
    het blik in het glas











    Julie Depypere – Zaakvoerder brouwerij Kazematten toost op het nieuwe bier










    Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van de metalband Epica







    Brouwer Koen Hugelier







    Dat brouwerij De Kazematten (Ypres City Brewery) wind in de zeilen heeft bewijzen de prijzen die ze gewonnen hebben op de World Beer Awards 2021. Wipers Time Blond werd ‘Country Winner’ wat niet enkel een gouden medaille betekent maar eveneens het beste blond bier van België! Het bier Tremist behaalde zilver!




    Brouwerij Kazematten
    Houten Paard 1 - 8900 Ieper

    www.kazematten.be








    Groeten

    William











    20-09-2021 om 11:15 geschreven door William Roelens


    16-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN 99 - FloRik 2152 Hoppig Blond – Alpaide Blond – Chimay Dorée – Kompel Ondergronds – La Goudale



    Vijf Bieren om uw smaakpapillen te versieren 99





    FloRik 2152 Hoppig Blond – Alpaide Blond – Chimay Dorée – Kompel Ondergronds –
    La Goudale


    FloRik 2152 Hoppig Blond (7,0%Alc.Vol.)
    Thuisbrouwerij FloRik – Wechelderzande Lille/Antwerpen







    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    Een heerlijk fruitig aroma verwent de neus
    Ook een tikje mout en kruidigheid

    Zoete aanzet
    Onmiddellijk gevolgd door een lekkere kruidigheid
    Tintelige bitterheid komt naar boven
    Het bier smaakt zacht en fris
    Ook een lichte banaantoets breekt door
    Mooi in evenwicht
    Een zachte hoppig-en kruidigheid laat zich gelden
    Zachte hoppige afdronk
    Het bier degusteert vlot
    Ik vind het een topper!

    Me dank aan Geroen voor het mij te bezorgen









    Alpaide Blond - Cuvée van de Generaal (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Nieuwhuys – Hoegaarden







    Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag

    Fruitig aroma van banaan
    Zoetmoutig
    Vanille
    Koriander

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig
    Een mooie bitterheid komt naar boven
    Ook een lichte kruidigheid in de mond
    Mooi in balans
    Alcoholische warmte
    Zacht
    Lichtbittere afdronk
    Het bier degusteert vlot, daarom opletten voor zijn 8,5%!
    Lekkere Hoegaardse cuvee of mogen we het een tripel noemen?









    Chimay Dorée (4,8%Alc.Vol)
    Abbaye de Scourmont - Chimay







    Goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag

    Een moutruikend aroma
    Granig
    Gistig
    Tikje banaan!

    De eerste slokken zijn een genot voor de smaakpapillen
    Zoete toetsen
    Tikje broodachtig
    Moutig
    Prikje banaan
    Milde hoppigheid
    Mooi in balans
    Lichte hoppigheid
    Top Belgisch bier met maar weinig alcohol!!!










    Kompel Ondergronds (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij
    Kompel - Maasmechelen







    Donkerbruin bier met een romige lichtbruine beige schuimkraag
     
    Het aroma is zoet
    Karamel
    Tikje zoethout
    Pruimpjes

    De aanzet is licht zoet
    Karamel
    Koffietoets
    Droog
    Nu en dan een bittertje tussendoor
    Donker fruit
    Evenwichtig
    Geroosterde smaak
    Lichte bittere afdronk
    mokka in de nasmaak

    Lekker bier









    La Goudale (7,2%Alc.Vol.)
    Brasserie Goudale (Les Brasseurs de Gayant) – Arques (FR)

    Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Karameltoets
    Brood
    Granig

    De smaak zet het aroma verder
    Suiker
    zoet
    Granig
    Broodachtig
    Karameltoets
    Tikje honing
    Kruidige prikken
    In balans
    Stillaan wordt het ietsje bitter
    zoete afdronk
    Geen wow maar toch een genietbaar bier





    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
    Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!

    Groeten William







    16-09-2021 om 10:13 geschreven door William Roelens


    05-09-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Bio Bieren Festival Poperinge!




    2de Bio Bieren Festival Poperinge!







    Onlangs (28 & 29 augustus 2021) ging in Poperinge het tweede  Bio Bieren Festival door.
    Het leuke aan dit festival ingericht door Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche van Brouwerij De Plukker (In 2020 nog volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge) is dat je diverse biobieren kon proeven tussen de geurende hoppevelden. De brouwerij had ook vijf bevriende brouwerijen uitgenodigd om hun eigen biobieren te presenteren. Joris gaf met plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine en er werd ook gedemonstreerd hoe er vroeger met de hand werd geplukt door diverse plukkers en pluksters. Een accordeonist bracht figuurlijk en letterlijk leven in de brouwerij!
    Voor de hongerigen waren twee biostandjes voorzien. Dit festival ging door i.s.w. met Toerisme Poperinge en de vrienden van het Hopmuseum.



    De deelnemende brouwerijen:


    De Plukker - www.plukker.be 

    Cantillon - www.cantillon.be 
    Brunehaut - www.brunehaut.be 
    De La Lesse - www.brasseriedelalesse.be 
    Coopérative Liègoise - www.bcl.be 
    De l'Orne - www.coop.brasseriedelorne.be 











    Hoppeteler Joris Cambi van brouwerij De Plukker

    Samen met brouwer Kris Langouche maakt Joris fantastisch Belgisch bier met zijn eigen geteelde biologische hop,
    Voorlopig is hij de enige die op dit ogenblik biologische hop kweekt.
    Samen gebruiken ze ook uitsluitend biologische grondstoffen voor het brouwen van hun bier. 









    Een gezellige drukte tussen de hoppevelden





    Een lekkere zurige Lambic van Cantillon!









    Enkele plukkers en pluksters demonstreren hoe er vroeger met de hand werd geplukt.








    De Brasserie Coopérative Liégeoise bracht hun nieuw bier Badjawe Brune mee.

    Een Belgische Dubbel van 7,0%Alc.Vol.
    Een type stout met een licht geroosterde smaak en een tikje chocolade in de mond.
    De Brasserie Coopérative Liégeoise, gelegen in de Ferme à l'Arbre in Lantin, is de eerste biologische brouwerij in de regio van Luik en produceert "boerenbieren" die uitsluitend zijn samengesteld uit ingrediënten die ter plaatse (gerst en hop) in de biologische landbouw worden verbouwd.









    Lekkere Bio versnaperingen van boerderij Stoppel









    Blij om terug eens een kopstoot (7%Alc.Vol.) te proeven van Brasserie Brunehaut.
    Prikken van jenever in de neus
    Karamel, Toetsen van pruimpjes, volmondig met veel body
    Kruidige afdronk








    Hoe gezellig kan het zijn om een biertje te proeven tussen de geurige hopperanken






    De All Inclusive 2020 van de Plukker mocht niet ontbreken

    Elk jaar viert brouwerij De Plukker het einde van de hopoogst door een bier te brouwen met alle hopsoorten die er op de boerderij worden verbouwd.
    Voor de oogst van 2020 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenix, Centennial en WGV.
    Het resultaat is hun "All Inclusive 2020". De naam verwijst naar alle hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.

    Licht hoppig , moutig met wat fruitigheid van banaan
    Gistig, zoetmoutig zacht
    Lekker hoppig Poperings bier








    De kleine hopplukmachine kon op veel belangstelling rekenen





    Klaar voor de hoppepluk!








    Brasserie,de,la Lesse is een professionele brouwerij, maar met een maatschappelijk doel

    Bezorgd om een ​​lokaal en ethisch bedrijf op te richten, besloten de collega's dat de brouwerij een coöperatie zou worden met een sociaal doel, met als doelstellingen: de verplaatsing van de economie, het creëren van bedrijvigheid op het platteland en participatieve activiteit .
    Met de steun van Crédal en 160 moedige coöperatieleden zorgt ervoor dat het kleine bedrijf voldoende financiële basis heeft om op de rails te komen en zijn eerste brouwsel in januari 2012 te produceren.
    Door de jaren heen zijn er nieuwe bieren verschenen, steeds in een typisch Belgische stijl: blond, amber, bruin, wit, tripel, kerst. De brouwerij won meermaals de titel van "Beste Bier van Wallonië". Het bier vloeit rijkelijk, maar de apparatuur veroudert en kan het tempo niet meer bijhouden.
    Eind 2017 nam de brouwerij haar intrek in een gerenoveerde hoeve iets verderop in de straat. Nu gehuisvest in een ecologisch gebouw dat is uitgerust met hoogwaardige brouwerijapparatuur, opent een nieuwe pagina in de geschiedenis van deze kleine brouwerij in Rochefort.
    De coöperatie telt momenteel 4 arbeiders, 7 bestuurders en 400 coöperatieleden!

    Ze hadden hun l'Esprit Tripel
     (8,0%Alc.Vol.) bij

    Moutig bier. Beetje gistig en kruidig
    Maar weinig bitterheid. Te zoet.
    Niet slecht maar toch meer van verwacht!








    Ook de KSA van Poperinge was present met wat lekkers!






    Accordeonist Vilbert Vanrenterghem zorgde voor de vrolijke noot!







    Brasserie de l'Orne CVBA FS

    De Coöperatieve en Participatieve Brouwerij Orne werd in juli 2018 opgericht door de wil van 19 inwoners van Mont-Saint-Guibert en naburige gemeenten. Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociaal doel, een lokaal bier zou produceren, participatief en met respect voor het milieu. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, in lijn met de doelstellingen van de transitie, zullen prevaleren boven de zoektocht naar winst en zullen leidend zijn bij al hun beslissingen. 

    De brouwerij is gevestigd in de brouwzaal van de voormalige grote brouwerij Mont-Saint-Guibert. Ze brouwen sinds februari 2019 met ingrediënten van voornamelijk Waalse en Belgische biologische oorsprong die via kortsluiting worden aangekocht. 

    Investeren in hun coöperatie betekent het ondersteunen van de verplaatsing van de economie, op alle niveaus, en milieuvriendelijke productie. Het betekent ook deel uitmaken van een participatief project.


    Ornoise (5,8%.Alc.Vol.)
    Licht fruitig, Tikje honing
    Moutig en granig
    Droog
    Mist toch een beetje kracht







    Kortom het tweede Biobieren festival was weer genieten!




    17 september tot 19 september 2021

    Lekker Westhoeks

    In een kleurrijke setting proef je van de beste ambachtelijke streekproducten uit de Westhoek, van gekende en te ontdekken bieren tot biologische tuinsappen, wijnen uit Heuvelland, lokale gins of cocktails op basis van hopscheuten. Diverse foodtrucks serveren speciale 'Lekker Westhoeks' gerechten.

    zie : https://www.toerismepoperinge.be/nl/lekker-westhoeks-19





    Tot de volgende

    William Roelens









    05-09-2021 om 11:03 geschreven door William Roelens


    22-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 32 - Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like




    Tripels 32



    Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like










    Beer Van Brugge Tripel (8.9%.Alc.)
    Brugse Beer – Brugge
    Waarschijnlijk gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi






    Amberkleurig bier met net geen witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gist komt boven
    Karamel
    Kruidige toets (Kruidnagel)

    Moutig
    Specerijsmaak
    Zoet
    Hoppig
    Grassig
    Smaak van steenfruit (Perzik)
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een tripel iets anders van smaak
    Niet slecht
    De bieren zijn te vinden bij De supermarktketen Carrefour


    De brouwerij “Brugse beer” werd indertijd verplicht om een naamsverandering door te voeren na een juridische strijd met Brouwerij De Halve Maan en café ‘t Brugs beertje.
    Zo is de “Beer van Brugge” dan geboren.
    Maar op de World Beer Awards in de categorie ‘Smoke’ gaat de eerste prijs naar de Beer van Brugge. Na de vele problemen over de naamsverandering was dit toch een opsteker voor brouwer Stéphane Kolijn. Waar de bieren gebrouwen worden hebben we voorlopig het raden naar?









    Hertog Jan Tripel (8.5%.Alc.)
    Arcense Bierbrouwerij (AB-InBev)








    Amberkleurig bier met een mooie bruisende schuimkraag

    De neus ruikt zoet toetsen
    banaan
    Tikje citrus
    Moutig
    Karamel

    Moutige aanzet
    Kruiden (Kruidnagel!)
    Moutsuiker
    Banaan
    Lichte alcohol warmte
    Mooi in evenwicht
    Licht hoppige afdronk
    kruidige nasmaak met een hoptoetsje
    Lekkere Nederlandse klassieker









    Tripel I Liked (9,0% Alc.vol.)
    Gebrouwen bij BeerSelect - Gent








    Amberkleurige wazig bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt heerlijk naar fruit
    Moutig
    Lichte alcohol toets

    Zoete aanzet
    Mooie bitterheid
    Fruitige toetsen van sinaas
    Mooi in evenwicht
    Alcohol warmte
    Zoete fruitige en licht bittere afdronk
    Fruitige nasmaak
    Heerlijke glutenvrije fruitige tripel




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens


    Groeten
    William


    22-08-2021 om 10:01 geschreven door William Roelens


    17-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -







    25ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    We proefden 3 Biobieren van La Brasserie du Grand Mir uit Lesdain
    en één bier van Brouwerij Bastion – Diest






    La Brasserie du Grand Mir

    In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen.
    De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een ​​gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten.
    Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!






    Blonde (5,7%Alc.Vol.)







    Donkerblond met een fijne witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Fruitig (Banaan?)
    Gist

    Zachte aanzet
    Zoete prikken
    Moutig
    Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven
    Koriander
    Kruidige toetsjes
    Evenwichtig
    Over het algemeen zoet
    Mooie presentatie









    Noire (7,0%Alc.Vol.)







    Zwartbier met beige schuimkraag

    Gerookt aroma
    Prik van noten
    Een tikje zoet komt naar boven

    Zoethout
    Donker chocolade
    Zoete prikken
    tikje koffie
    Lichtbittere afdronk

    Niet slecht maar de verwachtingen lagen iets hoger!









    Rubis (6,5%Alc.Vol.)






    Donkeramber kleurig bier met een rode schijn en een gebroken witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Karamel
    Fruitige prik
    Fondant chocolade

    Zoete aanvang
    Kersensmaak
    Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Fruitig
    Complex
    Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet!
    Die haal ik er toch niet uit




    Brouwerij Bastion

    Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht.
    Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt.
    Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen.
    Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.







    Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.)
    Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.






    Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag

    Gebrand aroma
    Bitter
    Rokerig
    Koffie

    De aanzet smaakt naar gerookte mout
    Gebrand
    Klein zoetje tussendoor
    Houtprik
    Whiskytoets
    Ook af en toe een licht zuurtje
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie
    De whisky mocht ietsje meer doorkomen!








    Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken
    met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.





    Groeten
    Geroen & William






    17-08-2021 om 09:55 geschreven door William Roelens


    12-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 98 - Vijf Bieren 98 Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad




    Vijf Bieren 98

    Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad









    Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Alvinne – Moen






    Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag

    In de neus ruikt men fruitige toetsen
    Zurige
    Framboos

    De eerste slokken zijn zuur
    Lichtjes zout?
    Dan komt de framboos naar boven
    ook een tikje citroen
    Lichte body
    Verfrissend
    Nogal magere afdronk
    Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel!
    Voor mij is het nog wel eventjes wennen!









    Canni Bale (10,9% Alc.Vol.)
    Brussels beer Project – Brussel






    Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag

    Geen koolzuur

    Het aroma is gistig
    fruitig
    Perzik
    Floraal

    De eerste slokken zijn vrij bittter
    Fruitige prikken van perzik
    Karamel
    Tikje zoet tussendoor
    De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken
    Alcohol dringt zich vooraan
    Niet evenwichtig
    Bittere afdronk
    Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan
    bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid!


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!









    Dikkenek (6,7%Alc.Vol)
    Brasserie Lefebvre – Quenast






    Blond bier met een fijne witte schuimkraag


    Moutige neus
    Fruitige aroma’s komen boven
    Abrikoos

    Fruitige aanzet
    Citrus
    Scherpe smaak
    Enige bitterheid
    De bitterheid komt zich meer bemoeien
    Al bij al blijft het gewoontjes
    Lekker doordrinkbier









    Edelhert Donker (9,0% Alc.Vol.)
    De Heidebrouwerij – Ede – NL
    Gebrouwen bij Leroy Breweries ???






    Donkerbruin bier met kleine beige schuimkraag

    Zoete fijne moutgeur
     karamel
    Koffietoets
    Chocolade

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietoets
    Lichtjes gebrande smaak
    Lichte bitterheid kom boven
    Rozijnen
    Tikje vanille
    Zachte carbonatie
    Evenwichtig
    Lekker maar niet zo speciaal!









    Maitre Quad (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester– Stasegem





    Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag

    Het heerlijke aroma verwent de neus
    Donker en rijp fruit
    Karamel
    Lichte alcoholprik

    De eerste slokken zijn zoet
    Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit
    Karamel
    Wijnachtige prikken
    Koffietoetsen
    Tikje zoethout
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is lichtbitter
    Een klassebier, zeg maar een Meesterbier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William








    12-08-2021 om 14:16 geschreven door William Roelens


    06-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)



    Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)







    Tijdens een aangename en zonnige fietstocht hebben we toevallig in het kleine Vlaamse landbouwdorp ‘Houtem’ het pittoresk cafeetje ‘Klein Plezier’ ontdekt.








    De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk





    Houtem is een van de prachtige dorpen die aanleunt tegen de Franse grens niet ver van Hondschoote.  Het ligt midden in de prachtige West-Vlaamse natuur.
    Met nog geen 500 inwoners is het een van de grootste deelgemeenten van de stad Veurne.









    De 17e-eeuwse pastorie






    Het staat ook in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.
    Naast De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (als monument beschermd in 1948) en de 17e-eeuwse pastorie gebouwd door de abt van de Sint-Niklaasabdij van Veurne is er dus ook dit kleine cafépareltje te bewonderen.








    Klein Plezier












    De tijd is hier ook blijven stil staan zoals u op de foto’s kan zien.
    De keuze van bieren is niet zo groot maar toch trof ik een bier aan die je weinig aantreft buiten het grondgebied Veurne nl. Boeteling
    ‘Boeteling’ een toeristisch bier gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere te Bavikhove.
    Dit bier werd geboren op 1 april 2005! Bestaat dus nog altijd met een ander etiket op de fles!











    Boeteling

    De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het vroegere etiket vertoonde een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.













    De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw.
    In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.

    In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.











    In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.

    Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.

    De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.

    © wikipedia








    BOETELING (6,6% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabandere - Bavikhove





    Donkerblond bijna amberkleurig biertje
    met een witte wandklevige schuimkraag.

    De neus ruikt moutig en ook een licht zurig trekje.
    Karamel en het fruitige van citrus.

    De eerste slok is vrij zoet
    De karamelmout laat zich smaken.
    Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid.
    Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.

    Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol.
    Maar komt absoluut niet papperig over.

    Een klassieker uit 2005 die nog altijd op de biermarkt te vinden is en leuk is om hem onverwacht terug te kunnen proeven in een klein gezellige plattelands kroeg.




    ’t Klein plezier
    Dorpsstraat 5, 8630 Houtem

    +32 479 88 93 52

    Maandag gesloten



    Groeten
    William





    06-08-2021 om 13:47 geschreven door William Roelens


    26-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 31 - Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel






    TRIPELS 31




    Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel












    Ch'ti Triple (8,3%Alc.Vol.)
    Brasserie Castelain - Benifontaine France







    Heldere goudkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag


    De heerlijke geur van mout komt boven bij het uitschenken
    Ook een zoete zweem van karamel
    Sinaas

    De aanvang is fruitig
    Zachte moutigheid
    zoet
    De zoetigheid gaat over naar een beperkte kruidigheid
    Ook een minieme bitterheid komt naar boven.

    Het bier smaakt pittig
    Droog
    Evenwichtig
    Een Franse tripel met een duidelijke Belgische invloed
    Mag er zijn!









    Slaapmutske Bio Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Slaapmutske – Melle
    Gebrouwen bij de Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudkleurig licht waas bier met een mooie witte stabiele schuimkraag

    Moutig aroma
    Tikje sinaas
    Honing

    Fruitige aanvang
    met een lichte hopbitterheid
    Koriander
    Grassig
    Degusteert vlot met een
    lekker mondgevoel
    Voldoende evenwicht
    De afdronk is licht kruidig
    Lekkere bio-tripel
    Gedegusteerd in Au Nouveau St.-Eloi een van de leukste cafeetjes van Poperinge/Watou











    St. Bernardus Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou

    Amberkleurig bier met een flinke witte schuimkraag

    Het aroma is zoet fruitig
    Banaantoetsen komen vrij
    Tikje gekonfijt fruit

    De eerste slokken zijn heerlijk
    Gistig
    Zoete en pittige toetsen wisselen elkaar af
    Karamel
    Banaan
    Honingprikken
    Een kleine bitterheid komt naar boven en zorgt voor evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    Mooie afdronk
    Perfect in balans
    Een TT’er (Top Tripel)



    Groeten
    William

    26-07-2021 om 10:19 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!