Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-10-2022
Met WBF op bezoek bij brouwerij Beerstorming - St. Gillis.
Met WBF op bezoek bij Brouwerij Beerstorming - St. Gillis
Vanuit Poperinge reisden Edwin, Annemie en ik op 24 september 20220af naar Kortrijk. Meer bepaald naar de carpoolparking Cowboy Henk. Daar wachtte een bus ons op om dan met de club van de Waregemse Bier Fanaten verder door te reizen naar het Brusselse! Meer bepaald naar St. Gillis waar we een bezoek brachten aan brouwerij Beerstorming. Verder stond ook nog de Food tempel ‘Wolf’ en het legendarisch café “De Rare Vos” in Schepdaal op het programma! Deze onderstaande foto reportage richt zich enkel op de brouwerij in St. Gillis.
Brouwerij Beerstorming.
Beerstorming is een samenwerkende microbrouwerij die de mogelijkheid biedt om elke bierliefhebber zijn eigen ambachtelijke bier te laten brouwen tijdens een van hun brouwworkshops.
Hun belangrijkste focus ligt op het ontdekken van de wereld van het brouwen en het creëren van nieuwe bieren. Men kan er elk kwartaal een bier creëren (100 liter) en om het dan op grote schaal te laten brouwen en te lanceren. Hierdoor kunnen ze originele, zeldzame en lokale bieren op de markt brengen bedacht, ontwikkeld en gebrouwen door Belgen.
Een jonge man Arthur genaamd gaf ons in het Engels hun manier van brouwen uit. Terzelfder tijd konden we ook vier biertjes proeven uit hun biervoorraad. Het is hun wens om elke persoon die de brouwerij binnenkomt kennis te laten maken met hun gevarieerde universum. Hiervoor wapenen ze zich met kwaliteitsingrediënten en brouwkennis om al het moois van het brouwvak te laten zien en te proeven. Natuurlijk houden ze ervan om te innoveren en de gekste bieren te creëren, maar bovenal houden ze ervan om verschillende stijlen te brouwen, traditioneel of experimenteel, om alle smaakpapillen te verrassen!
Het starten van een brouwerij duurt lang en vergt veel investeringen. Daarom is hun visie voor het project om zich in eerste instantie te concentreren op ons brouwlaboratorium van 100 liter. Ze gingen daarom op zoek naar brouwerijen die hun visie op bier delen om de beste recepten in grote hoeveelheden te brouwen.
Brouwerij Deseveaux is een trouwe partner sinds het begin van het project waar ze enkele van hun bieren brouwen in 1400 en 2800 liter. Omdat de brouwerij groeit, hebben ze besloten om hun partners uit te breiden door bepaalde recepten te gaan brouwen bij Brasserie Valduc (open sinds juni 2017) in 2000 en 4000 liter.
Onlangs hebben ze, in overeenstemming met de groeiende vraag, ook samengewerkt met de Anders-brouwerij, een leider in het brouwen van bier in grote hoeveelheden en in de voorhoede van brouwtechnologie. Momenteel hebben ze met Duck Storm ook een collaboration beschikbaar met l'Annexe.
Elk brouwsel dat ze in deze drie brouwerijen gaan maken, is een rijke kennisdeling en weer een stap op weg naar hun eigen "grote" brouwerij...
Bij het verlaten van de brouwerij kreeg elk van ons 6 bieren mee om thuis te proeven. Het zijn deze bieren die ik hieronder heb besproken! Concept — Beerstorming
Nordic Hopster BS#0105 (5,0%Alc.Vol.)
Blond bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt een fruitige aangename geur hoppige prikken Granig
De eerste slokjes zijn bitter granig afwisselend met een fruitige smaakje Citrus Tikje karamel Fris Mooi in balans Zacht droge moutige afdronk Zoet zuur Een lekker bier die mij kan bekoren
Pink Pepper BS#0374 (5,7%Alc.Vol.)
Koperkleurig bier met witte volle schuimkraag
Fruitig zacht zuur aroma Kruidige prikjes Pittig
Fruitige aanzet zoet Abrikoos Nu en dan een tikje pittige kruidigheid van peper zachte fruitigheid die voor afwisseling zorgt In balans Kruidige afdronk Een bier om U tegen te zeggen!
GMGK BS#0028 (6,0%Alc.Vol.)
Eerste batch gebrouwen bij Beerstorming. Alle toekomstige batches bij Brasserie Deseveaux.
Goudblond wazig bier met een witte schuimkraag
Zoete neus Karamel Mout Fruitige prikjes
De aanzet is zoet Fruitigheid van sinaas Druiven? Kruidige hints Fris mooi in evenwicht Zoete afdronk Pittige hoppige en kruidige smaak Verassend biertje
Pam'la BS#0327 (6,5%Alc.Vol.)
Oranje kleurig met een lichtbeige witte volle schuimkraag
De neus heeft een kruidig aroma Tikje fruitig Grapfruits
De eerste slokken zetten het aroma om in smaak Moutig Kruidigheid Fruit – Pompelmoes Allemaal zacht Toch nu en dan een bittertje die doorbreekt In evenwicht De pompelmoes laat zich ook gelden in de afdronk Droog Samen met wat kruidigheid geven ze het bier een lekkere smaak Een smaak die mij wel bevalt
Welsh Groseille BS#0286 (7%Alc.Vol.)
Bordeaux kleurig bier met een lichtroze schuimkraag
De eerste geurtjes zijn die van fruit rode bessen Licht zuurtje
De aanzet is ook een tikkeltje zurig Ook hier een fruitige smaakje Framboos Een bittertje tussendoor Een kleine kruidigheid dringt zich soms op Voldoende evenwicht De afdronk is licht bitter Droog Kruidig en zacht Lekker!
Duck Storm (8,5% Alc.Vol.)
100% SaintGilloise-samenwerking tussen Beerstorming en L'Annex.
Amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag
De neus ruikt zoet Een prikje kruiden Moutig
De eerste slokken zijn zoet Rozijntjes in de mond Karamel Kaneel Steranijs? Moutige prikjes Mooi in evenwicht Zoete afdronk Ook de nasmaak is zoet kruidig Een lekker winterbier!
Kortom een boeiende trip naar deze Brusselse Micro brouwerij met hun voor mij originele verrassende creaties Bedankt WBF
5 bieren 128 - Atrium Mout de Raison Limited Edition - Monolith - Nova – Potiblonde - Scotch Silly
5 bieren 128
Atrium Mout de Raison Limited Edition - - Monolith Quintupel Ale - Nova Tripel – Potiblonde - Scotch Silly
Atrium Moût de Raison Limited Edition 2020(8,0%Alc.Vol) BrasserieAtrium- Marche-en-Famenne
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Neus bied ons pruimpjes Koffie Chocolade
Zoete aanzet Geroosterde mout Toch een licht zuurtje Pruimpjes Kruidige prikjes Beetje plat Droog In balans Rozijntjes in de afdronk
Monolith Quintupel Ale (19,9%Alc.Vol.) WhitePonyMicrobrewery
Donkerbruin tot zwart bier met een beige romige schuimkraag.
De neus ruikt zoet Karamel Mout Chocolat
De eerste slokken zijn zoet Ook in de smaak triomfeert chocolat en karamel Tikje fruit komt soms door Ook nu en dan een prikje alcoholwarmte maar ondanks de bijna 20% niet opdringerig. Weinig bitterheid te proeven Zoete afdronk Tja een speciaal bier zoals we gewoon zijn van White pony Lekker maar eentje is voldoende om goed te slapen!
Nova Tripel (8,0%Alc.Vol.) StadsboerderijRuimtegist- Kortrijk
Blond helder bier met witte romige schuimkraag
Fruitig aroma Kruidige prikjes Tikje peper
De aanzet is kruidig Moutig Fris Fruitige toetsen Banaan Ietsje scherp Te veel aan esters? Niet in balans Scherpe afdronk.
Donkerblond wazig bier met een witte romige schuimkraag
De neus is zuur Azijn Wat kruidig
De eerste slokken zijn zurig droog Gistig Aards en bitter Kruidige nota’s Pompoen kom nu en dan boven Citrus bied zich meer aan. Onvoldoende evenwicht Pompoen in de afdronk? Niet echt mijn ding!
De eerste slokken zijn zoet Fijn mondgevoel Moutig Kandij Ook hier karamel aanwezig Toffee Gedroogd donker fruit - Rozijntjes Alcoholwarmte In evenwicht Zoete warme afdronk Zoete nasmaak!
Gevaarlijk lekker bier die vlot naar binnen glijd!
Op vrijdag 07 oktober vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2022.
Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe - ex Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Elien Rosseel.
De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
Schepen van landbouw Kris Notebaert
Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers had lof voor de Poperingse hoptelers
Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)
Beste genodigden
Met de start begin september van het Vlaio project ‘HopBel 2.0’, als het vervolg van het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ is er terug leven in de ‘hopsector’.
Het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ eindigde dus op 30 juni 2022. De verschillende overlegmomenten met de hop- en brouwerijsector gedurende de volledige looptijd creëerden een voldoende groot draagvlak voor een Belgisch hopveredelingsprogramma. Het co-financieren door alle belanghebbende sectoren, zowel vanuit de hopsector, de Boerenbond als de brouwerijsector van het ingediende en ondertussen reeds goedgekeurde Vlaio project ‘HopBel 2.0’ als een vervolg, is hiervan hét bewijs.
Dit vervolgproject startte begin september 2022 met een looptijd van 4 jaar. Tijdens het traject worden er ieder jaar nieuwe ‘gerichte’ kruisingen uitgevoerd. De zaadjes uit deze kruisingen worden telkens uitgezaaid. De bedoeling is dat bij afloop van het vervolgproject een zadenbank beschikbaar is. In de toekomst kan dit genetisch materiaal door de hoptelers gebruikt worden als basis voor het veredelen van nieuwe rassen.
Zo werden dit jaar ongeveer 1750 zaden uit de kruisingen van 2021 uitgezaaid. Hiervan kiemden er ruim 1400. Idem als voorgaande jaren werden hierop dan meeldauwinfecties uitgevoerd en 84 nakomelingen geselecteerd en aangeplant bij Inagro. Eind augustus werden ze door enkele hoptelers geëvalueerd. Alleen de beste zaailingen vertrekken naar een praktijkperceel. Momenteel staan er 4 praktijkpercelen in Poperinge met zaailingen. De opschaling van deze zaailingen zal meer info verschaffen over de groeikenmerken, opbrengst en kwaliteit. Deze verzamelde gegevens proberen we geleidelijk aan door te trekken op de praktijkpercelen waardoor het aantal proefranken elk jaar toeneemt. Dit jaar werden deze ranken, in plaats van handmatig, voor de eerste keer met de mobiele plukmachine, eigendom van het Hopmuseum, machinaal geplukt. Enkele medewerkers van het ILVO onderzoeken momenteel ook de mogelijkheid om via het Vlaio project een eigen mobiele hopplukmachine te ontwikkelen en volgend jaar te gebruiken. Een reportage over dit HopBel 2.0 project wordt binnenkort op PlattelandsTV uitgezonden.
Op woensdag 17 augustus organiseerde de vzw Hop en de stad Poperinge een studietrip naar Wallonië en de streek van Aalst. Een 30-tal personen maakten deze dag mee. In Luik werd in de voormiddag ‘Brasserie Coopérative Liégoise’ bezocht en ’s namiddags enkele hopvelden en het hopbedrijf ‘Houblon Made in Liège’. Deze geslaagde dag werd in het Aalsterse afgesloten met een bezoek aan het hopveld en hopbedrijf van Johan Morlion. Ook Krishan Maudghal, directeur van de Belgische brouwersfederatie, was er aanwezig. In zijn speech wenste hij iedereen een goede pluk toe. Met zijn toekomstvisie ondersteunde hij de sector en gaf hiermee de hoptelers een duwtje in de rug. We eindigde de dag in de abdij van Affligem en dankzij de vzw Orde van de groene bel kon iedereen zijn dorst lessen. We kijken al uit om in de toekomst nog dergelijke bedrijfsbezoeken te organiseren.
Inagro vzw is lid van de Europese werkgroep ‘Harmonisatie van de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen voor hop in Europa’. Deze werkgroep komt voor het eerst sinds de start van de covid-epidemie weer fysiek samen. Dit jaar is Poperinge de gaststad om deze werkgroep te ontvangen. We willen Inagro vzw bedanken voor hun inzet in deze werkgroep.
Namens de vzw Hop en het stadsbestuur van Poperinge verwelkomen wij een vertegenwoordiging van de diensten Landbouw en Visserij, zowel uit Vlaanderen en Wallonië. Met een zopas afgelopen vergadering werd een eerste aanzet gegeven om de hopsector en -telers optimaal te beschermen qua certificering van teeltmateriaal van hop.
Ook de hoptelers wensen we te bedanken voor de omschakeling naar de digitalisering bij het ingeven van de nodige productiegegevens via het online platform Belgische hop. We merken dat dit vlot en goed verloopt.
Voor de hopkeuring van dinsdag laatst werden er in totaal 94 hopstalen ter keuring aangeboden. De uitslag van deze keuring wordt binnen enkele ogenblikken bekendgemaakt. Tijdens de staalophaling merkte de dienst landbouw op dat er heel wat stalen bijgekomen zijn uit de regio van Aalst. Dit bewijst dat er ook in die regio terug leven zit in de hopsector.
Terrest Golden Tripel - Tripel 20 - Warsage Triple
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Terrest Golden Tripel (8,0% Alc.Vol.) TerrestBrewery – Houthulst
Koperkleurig met een fijne witte schuimkraag
Moutzoet Fruitig (Citrus) Perzik
Moutige aanzet Lichte bitterheid Kleine hoppeprikken Kruidig Peper Munt Zoet Evenwichtig Lichte bitterheid bij de afdronk Niet slecht!
Terrest komt van de naam van het gehucht waar Vader Johan en dochter Valerie wonen en is tevens ook de naam van een heuveltje dichtbij. Zoals elke brouwer begonnen Johan met een klein keteltje van 50 liter. De brouwsels vielen in de smaak bij vrienden en familie. Stillaan begon de dochter Valerie zich ook te interesseren en volgde ze een cursus. In Leiden (NL) konden ze een tweedehands bouwinstallatie aankopen en zo hun capaciteit verhogen. Ze hebben een hoeveboerderij met een eigen hop-en gerstveld. Vandaar hun naam Hoevebrouwerij Terrest.
Tripel 20 (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen door MicrobrouwerijBeerSelect– St. Denijs Westrem VOF Checkouts by BeerSelect
Blond helder bier met een vloeiende koolzuurdoorstroming en een witte schuimkraag
Zoete frisse neus Fruitige hints van banaan
Zoete aanzet Brood enige hoppigheid Een bittertje komt zich ertussen wringen Ook wat kruidigheid Evenwichtig Ietwat alcoholwarmte droog Scherpe afdronk Hoppige nasmaak
Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag
Zoet aroma Moutig Fruitige prikken van perzik
Zoete aanzet Moutzoetig Gevolg door een redelijk bittertje Fruitige toetsen Pompelmoes? Bloemig Ook een lichte kruidigheid te proeven Goed in evenwicht Hoppige bittere afdronk Deze Waalse tripel kan mij wel smaken
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge die het mij bezorgde
De neus is Bitter Scherp aroma van bitterheid Gras?
De eerste slokken zijn bitter Brood Licht zurig Scherpe smaak Grassig Bitterheid blijft aanhouden maar neemt af en verandert in een lichte vervelende zuurheid Niet genoeg in balans Eenrichtings verkeer in smaak Afdronk en nasmaak licht zurig Dorstlessend Lekker, maar toch net geen wow voor mij! Wel mooi blikje!
De Meester Quadrupel (9,5% Alc.Vol.) Gebrouwen bij BrouwerijDe Meester- Lendelede
Donkerbruin bier met romige beige schuimkraag
Zoet aroma Koffie Donker chocolade Fruit
De eerste slokjes zijn bitter Koffiebitter Lichte zoete toets Een prikje zoethout De bitterheid laat zich gelden Ook een tikje alcoholwarmte komt naar boven Evenwicht tussen zoet en bitter met de bitterheid ietsje meer bovenuit Hoppige afdronk Een Meesterlijke quadruppel!
Strakke aanzet Moutig Lichte bitterheid Tikje kruidigheid Romig Allemaal goed verdeeld De bitterheid neemt stilletjes toe Goed in balans Zoete afdronk Niet slecht
Op 18 november 2019 is Remi Blond door de internationale jury van Brussels Beer Challenge bekroond met een bronzen medaille in de categorie 'Pale & Amber Ale: Bitter Blond/Golden Ale'.
Tripels 44 - Marcus Tripel - Mira Tripel Hop – Orbi’t Ale – Triple Atomatic
Tripels 44
Marcus Tripel - Mira Tripel Hop – Orbi’t Ale – Triple Atomatic
Marcus Tripel (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Plukker– Poperinge
Goudkleurig lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag
Zoet aroma Moutig fruitig Banaan
Zoete aanzet Moutig Fruitige prikkels Banaan Koriander Licht bittertje in de achtergrond Evenwichtig Zoete afdronk
Nasmaak lichte bitterheid Een brave smakelijke biologische tripel!
Gebrouwen voor Sterrenrestaurant Marcus uit Deerlijk
Mira Tripel Hop (6,5%Alc.Vol) Brouwerij’t Verzet- Anzegem
Licht wazig blond bier met witte schuimkraag
Moutige neus Fruitig Citrus
Zoete aanzet Suiker Tikje karamel Moutige toetsen Hoppigheid komt naar boven Lichte bitterheid Fruitige nota’s van banaan In balans Droog Lichtbittere afdronk Niet slecht!
Orbi’t Ale – Triple Atomatic (8,4%Alc.Vol.) BrouwerijExperiment Ale- Esneux
Blond redelijk helder bier met een romige witte schuimkraag
De neus is moutig Zoet (Karamel) Fruitig Brood
De eerste slokken zijn zoet Zacht Gistig Karamel Fruit Sinaas Bitterheid komt naar boven Zorgt voor evenwicht Hoppige afdronk Lekker bier
Experiment'Ale is een jonge Luikse brouwerij, gelegen tussen Esneux en Poulseur, in een gebouw van meer dan 200 jaar oud. Johan Riga verliet de brouwerij Grain d'Orge in Hombourg om zich bij Christophe Leroi aan te sluiten bij dit ietwat gekke, maar zeer opwindende project.
Fruitige neus Zoete parfum Fruitigheid van Pompelmoes
Zoete aanzet Stroperig Suiker Pompelmoes Tikje gember Verfrissend Niet evenwichtig Zoete afdronk Vloeit lang uit Zoete nasmaak Vervelend Een biermix voor zoetemondjes
Haeseveld Belgian Strong Blond (7.9% Alc.Vol.) BrouwerijHaeseveld– Sint-Amandsberg/Gent
Wazig goudkleurig bier met een romige mooie wandklevige witte schuimkraag
Moutige neus Fruitige prikken van banaan ërzik Brood
De eerste slokken zijn fris Moutig Granig Zoet met bittere toetsen Fruitigheid van banaan en perzik In evenwicht Droge zoete afdronk met licht bittere toetsen Minieme granige nasmaak Tikje alcohol De smaak blijft hangen Misschien ietsje te zoet Voor mij een lekker zomeravond bier!
Donker amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag.
Romig fruitig aroma
Banaan speelt de hoofdrol. Kruidig (kruidnagel)
Fruitige aanzet Banaan Tikje karamel Rozijntjes Lichte bitterheid Licht van smaak Evenwichtig Zachte kruidigheid in de afdronk Lekker mondgevoel Mocht iets pittiger
Knockin' On Heaven’s Door (11,0%Alc.Vol.) Gebrouwen door BramBrass – Heestert bij BrouwerijDe Meester – Lendelede
Donker tot zwart bier met een romige bruine schuimkraag
Zoet aroma Vanille Chocolade
De eerste slokken smaken naar chocolade Whisky toets Koffieprikken zoethout Licht alcoholische prikken Bourbon Vanille Een cocktail van smaken Mooi in balans Blijft lang hangen Een BramBrasskanjer!!!
Amberkleurig licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag
Zoet aroma Moutig Karamel Fruitig perzik?
De eerste slokjes zijn licht bitter Fruitige nota’s Perzik Granig Karamel, koekjes Zacht Mooi in balans De lichte bitterheid en het zoete wisselen elkaar voortdurend harmonisch af Bittere afdronk en nasmaak die blijft hangen. Een fijne topper!
Père Total - 75Cl (10,0%Alc.Vol.) BrouwerijBasanina– Smetlede
Donker robijnbruin bier met een romige beige schuimkraag.
Zoete neus Koriander Brood Suikerprikje
De eerste slokken zijn zoet Karamel Donker fruit verwent uw smaakpapillen Geroosterde prikjes van mout Koriander Lichte kruidigheid In evenwicht Een zoete warme afdronk met wat bitterheid Tikje alcoholwarmte Een lekker bier om lang te genieten!
De eerste neusprikken zijn zoet Moutig Tikje koffie Karamel
De eerste slokken zijn zoet Pruimpjes Licht zuurtje Tikje anijs Kruidige nota’s Nootachtig Evenwicht mocht een vollere smaak hebben Geroosterde afdronk Niet slecht
Sex on the beach (6,8%Alc.Vol.) TheBrew Society– Heule
Wazig goudkleurig bier met witte schuimkraag
De neus ruikt zoete prikken Gistig Fruitig Sinaas?
De eerste slokken zijn fruitig Zoet Perzik Gistig Moutig Niet veel evenwicht Lichte hopbitterheid bij de afdronk Droog
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn
5 bieren 124 - Amantine Saison - Complexite - Ne Kemping - Optimo - Peak Blond
5 bieren 124
Amantine Saison - Complexite - Ne Kemping - Optimo - Peak Blond
Amantine saison (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijSteven– Zwevegem
Amberkleurig licht wazig bier met een witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt in de aanzet zachte zoete tonen Fruitigheid In de achtergrond nu en dan een scherp aroma van peper
De eerste slokken zijn fris fruitig en kruidig Citrus Koriander Tikje honing Een lichte bitterheid komt boven Die blijft aanhouden Goed in balans Droog Een frisse zomerse Saison
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bezorgen!
De neus bied ons fruitige prikken Ook kruidige hints Hoppig
De eerste slokken zijn kruidig Zoet Grapefruit Daarna komt de bekende hopbitterheid van De Ranke naar boven Aards Evenwichtig Droog Bittere afdronk en nasmaak Weerom een lekker Rankje
Ne Kemping Original (6,2%Alc.Vol.) Beer4 Nature - Mol
Blond bier met een romige witte schuimkraam
Fijn moutaroma Kruidige prikjes
Frisse aanzet Moutig Koriander Zacht Fruitige hints van perzik Lichte hoptoetsen Kruidig In evenwicht Zoet licht kruidige afdronk Een gewoon lekker TV Bier
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bezorgen van dit bier
Licht wazig blond bier met een romige witte schuimkraag.
Fruitig aroma Moutig Banaan Citrus
Zoete aanzet Fris Daarna komen er hoppige prikjes Granig Kruidigheid Koriander Kleine hoppigheid In balans Lichtbittere afdronk Een lekker fris bier uit de hoogste regionen van België
5 bieren123 - Adriaen Brouwer Bio Blond - De Meester Saison - La Trappe Blond - Lucie - Oud Beersel
5 bieren 123
Adriaen Brouwer Bio Blond - De Meester Saison - La Trappe Blond - Lucie - Oud Beersel Foeder 21
Adriaen Brouwer Bio Blond (5,2%Alc.Vol.) BrouwerijRoman– Mater/Oudenaarde
Blond helder bier met een volle witte schuimkraag Mooie koolzuur doorstroming
Moutige neus Brood Hoppig
De eerste slokken zijn licht bitter Moutig Licht granig Fruitige prikken van peer? Kruidige hints Droog Evenwichtig Licht bittere afdronk Kruidige prikjes Lekker biobier maar mocht toch ietsje meer power hebben!
Saison De Meester (6,2%Alc.Vol.) BrouwerijDe Meester- Stasegem
Wazig blond bier met een witte schuimkraag
De neus is granig Kruidig Gistig
Moutzoete aanzet Droge bittersmaak Citrus Licht kruidig Mooi in balans Droge afdronk Bittere nasmaak Lekkere Saison
La Trappe Blond (6,5%Alc.Vol.) BierbrouwerijDe Koningshoeven- La Trappe Trappist – Berkel Enschot (NL)
Goudkleurige bier met een witte romige schuimkraag
De neus bied een lichte moutigheid Zoet Beetje geparfumeerd Granig Fruitigheid van abrikoos
De aanzet is zoet Fruitigheid Abrikooshints Koriander Koekjes Matige bitterheid Evenwichtig
Zoete afdronk Zoete nasmaak Lekkere Nederlandse Trappist!
Goudkleurig bier met een witte volle romige schuimkraag
Het aroma is zoet Moutig Fruitig – Sinaas
De smaak is zoet - Honing Moutig Kruidige hints Theeprikjes Geel fruit Lichte hopbitterheid In balans Droge afdronk Lichte bitterheid Een aparte smaak niet slecht
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Al Baraque (10%Alc.Vol.) VDC RetailAl Baraque On Trinque Gebrouwen bij’t Verzet- Anzegem
Blond wazig bier (licht gesluierd) met een witte schuimkraag Schuim verdwijnt vlug
Zoete aanzet Een beetje dyacitil Fruitigheid Appel Moutig Tikje brood
Moutig Granig Honing Zure appel Banaan Alcoholisch Mocht iets bitterder zijn Licht bittere afdronk Wel sterk in alcohol, beetje zoet.
Goudkleurig helder bier met een witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt een kleine fruitigheid Brood Lichte kruiden Hoppig Citrus
De aanzet is hoppig Citrus Een kleine zoete beet Fruitigheid vervoegd zich Kruidige prikjes In evenwicht Hoppige afdronk Droog Ook de nasmaak is licht hoppig Een smakelijke doordrinker
Blond licht wazig bier met een witte fijne schuimkraag
Moutig aroma Hoppig Citrustoets
De aanzet is lichtbitter Citrustoets Lichte kruidigheid komt naar boven Zacht Mooi in evenwicht Matige bittere afdronk Licht bittere nasmaak lekker bier met heel veel smaak!
Zoete aanzet van banaan Brood Heel diep een lichte kruidigheid Koriander Een lichte bitterheid komt naar boven Fruitig Perzik Droog en zacht Voldoende evenwicht Zoete afdronk Een degelijke tripel die de toeristen blij zal maken!
Helder donker amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidig Enige hoppigheid
De eerste slokken zijn moutig Kruidige prikken van kruidnagel Ook wat fruitigheid Bitterzoete toetsen Droog Mooi in balans Kruidige afdronk Bittertje in de nasmaak Lekker bier met een aparte smaak!
Batteliek een nieuwe surrealistische brouwerij in Mechelen
Batteliek een nieuwe surrealistische brouwerij in Mechelen
Mechelen is al jaren the place to be voor Annemie en mezelf. We bezoeken deze prachtige stad van de Maneblussers soms 2 maal per jaar. Mechelen beschikt over prachtige goed bewaarde Refugehuizen, burgerlijke en religieuze bouwwerken en …het Anker een prachtige brouwerij gelegen in het begijnhof. Een streling voor het oog! Maar bij ons bezoek onlangs richtten we onze toeristische aandacht op het gehucht Battel, een wijk in het Noord-westen van Mechelen liggend in de vallei van zowel de Zenne als de Dijle.
We vernamen dat de kerk van Battel omgedoopt was tot een brouwerij genaamd “Batteliek”. Naast een brouwerij is het ook een horecazaak, stokerij en limonaderij. Volgens dat we kunnen lezen vond in december 2019 in de kerk de allerlaatste misviering plaats. De sleutel van de kerk werd toen symbolisch overhandigd aan Charles Leclef, eigenaar van Brouwerij Het Anker.
Toen we voor de kerk stonden zag er alles normaal uit. De kerk had de uitstraling van een gewoon Godshuis. Maar eenmaal in de inkomhal was het duidelijk. Surrealistische figuren op de muren verwelkomden ons vol kleur.
De vele zitplaatsen die de brouwerij rijk is.
Eenmaal in de kerk werden we overrompeld door de indrukwekkende brouwinstallatie op het einde van het interieur. Maar ook de aankleding was surrealistisch. Combinaties van dieren, mensen en objecten, zoals een giraf met een vuurtoren als kop deden onze monden open vallen. We namen plaats op een van de 150 zitplaatsen die Batteliek rijk is.
De prachtige brandglazen en de kleurrijke tekeningen op de muren vormen een impressionistische indruk.
Sander, één van de twee brouwers van de Batteliek
Wij proefden een Tijmreiziger (5,2%Alc.Vol.) een blond bier met een lichte bitterheid van tijm en salie en aten een Oerknalburger met oerknalmout en paradijszaad. Allemaal op een speciale wijze opgediend door het vriendelijk personeel!
Ik maakte kennis met Sander de brouwer van dienst en degusteerde achteraf nog een Gouden Carolus Classic in een van de gemakkelijke zetels die het interieur rijk is en aanschouwde nog eens uitgebreid deze wonderbaarlijke plaats.
Tijmreiziger (5,2%Alc.Vol.) in een eigen Batteliek glas
Zwarte lekkere Oerknalburger met oerknalmout en paradijszaad. Groentjes en krullende frietjes werden opgediend in bokaaltjes
Door tijdsgebrek zijn we overtuigd om deze unieke plaats nog meermaals te bezoeken en er ook de andere bieren die deze brouwerij rijk is zeker te proeven.
Proficiat Charles Leclef en zoon William voor deze prachtige realisatie. Een prachtige aanwinst voor de stad Mechelen en vooral voor het gehucht Battel
Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag Zoet aroma Fruitig abrikoos brood Muffig Hoppige prik
De eerste slok is zoet Karameltoets Kotiander Fruitig Banaan Bitterheid komt langzaam de papillen verwennen Alcoholwarmte komt soms boven Lichte bitterheid in de achtergrond Mooi in balans Een ietsje te zoete tripel die moeilijk uitschenkt door de koolzuur
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het me te bezorgen
5 bieren 121 - Bourgogne des Flandres - Dark Master - Geuze Boon vat 108bis - Jopen Hoppenbier - MossCher
5 bieren 121
Bourgogne des Flandres - Dark Master - Geuze Boon vat 108bis - Jopen Hoppenbier - MossCher
Bourgogne des Flandres (5,0%Alc.Vol.) BrouwerijJohn Martin– Brugge
Donkerrood/bruin bier met een beige schuimkraag
De neus ruikt karamel Balsamico Rood fruitige prikken
De eerste slokken zijn die van donker fruit Zoete prikken afwisselend met een licht zuurtje Kersen Karamel Balsamico azijn Beetje hout Toch evenwicht Licht zoet zure afdronk Lekker bier
Dark Master Imperial stout (12,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Meester– Lendelede
Donker tot zwart bier met een beige schuimkraag
De neus ruikt geroosterde mout Chocoladeprikken Koffie
De eerste slokken zijn moutig Bitterheid komt naar boven Tussendoor chocoladetoetsen Koffie Rokerige prikken Warme alcohol Evenwichtig Droog Prachtig bier!
Amberkleurig wazig bier met een kleine witte stabiele schuimkraag
Zuur aroma Azijn Groene appeltjes Paardendeken
De eerste slokken zijn zuur Bitter Rabarber prikje azijn Zure appel Verfrissend Complex Zure droge afdronk Tikje hout Fris Lekker bier die me kan bekoren!
Wazig donkerblond bier met een romige witte schuimkraag
Het bied ons een aroma van citrus Tikje mango Granig
De eerste slok is zoet Fruitig Mandarijn Prikje citrus Hoppige toetsjes Zacht Evenwichtig Zoet-zure afdronk Lekker van smaak
MossCher (7,5%Alc.Vol.) Voor biercreatiesPottelbergh- Kortrijk Gebrouwen door brouwerijDe Meester– Lendelede
Wazig donkerblond bier met een witte romige schuimkraag
De neus bied ons zoete moutige toetsen Granig Fruitig
Zoete aanzet Fruitige toetsen Tikje kruidigheid Koriander Mooi in balans Licht bittere afdronk Gewoon eenvoudig bier maar waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Halleschelle – (8,2%) BrouwerijDe Leite– Ruddervoorde Ism Patrick Acx en Dominiek Snauwaert
Blond wazig bier met witte schuimkraag
Wandklevig Moutig tot volmoutige neus Licht zuurtje Haverprikje
Lichtzurig aanzet Moutig Bitterheid in de achtergrond Het licht zuurtje blijft aanhouden Granig Evenwichtig Licht bitter en zure afdronk
Isid’or (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bij TrappistenbrouwerijLa Trappe– Koningshoeven (NL)
Karamelkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
De neus bied aroma’s van donker fruit Moutig Karamel
Het donkere fruit zet zich verder in de smaak Pruimpjes Rozijntjes Tikje hout Geroosterde mout Romig en zacht van smaak Zoet Mooi in evenwicht Droge zoete afdronk Smakelijke Nederlandse iets voor mij te zoete Trappist!
De eerste slokken zijn fris Romig Zoet (tikje honing) Hoppigheid komt boven Lichte bitterheid Kruidige prikken Lichte alcoholwarmte In evenwicht Zoete afdronk Bittertje in de nasmaak Voor mij een tripel die veel verbetert is! Lekker genietbaar
Wipers Times tripel (8,2%Alc.Vol.) BrouwerijKazematten– Ieper
Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag
Kruidige neus Zoete prikken Karamel
De eerste slokken zijn zoet met een licht zuurtje in de achtergrond Abrikoos Koriander Karamel Kruidige intermezzo’s Evenwichtig Droge zoete afdronk Niet slecht.
Jammer van de niet zo mooie etiketten op de flesjes van de Wipers Times reeks
De eerste slok is redelijk hard Mout is sterk aanwezig Lichte bitterheid komt boven Grasachtig Droog De bitterheid komt boven Mocht iets meer fruitigheid gehad hebben Eenrichtingsverkeer Bittere afdronk De nasmaak is zoals de smaak
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Koperkleurig bier met een romige schuimkraag (Lichte gusshing)
Moutige neus Gistig Een beetje muffig
De aanzet is lichtbitter Fruitigheid kom er stillaan door Hoppig Gevolgd door een kruidige bitterheid Niet in balans Na een tijdje beginnen de smaken door te dringen Bittere afdronk Ijzer Scherpe bittere vervelende nasmaak
Goudblond bier met een romige witte schuimkop Vlotte koolzuurdoorstroming
Fruitige neus Moutig
Zoete aanzet Fruitige toetsen van banaan - Sinaas Kruidige prikken zorgen voor afwisseling Koriander Ook honing waarneembaar Lichte bitterheid Goed in balans Pittige moutige tripel I like it
Keetje Trippel Tripel (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen door StadsbrouwerijBrauw– Genk
Amberkleurig helder bier met een witte fijne schuimkraag
Aroma is zoet Tikje gistig Fruitig Licht moutig
De eerste slok is fruitig Tikje banaan in de mond Een lichte bitterheid komt boven Granig evenwichtig Lichte bitterheid en fruitigheid in de afdronk Aangename Tripel
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge om mij deze drie tripels te bezorgen!
28ste Dinsdagnamiddagproeverij - Brabantse Tripel - Brabantse Bio Tripel - Zwarte Bengel - Barly Army Malter Fakker - Black is beautiful
28ste Dinsdagnamiddagproeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire kwam meegenieten.
Volgende bieren werden geproefd
Brabantse Tripel Brabantse Tripel Bio Zwarte Bengel Barly Army Malter Fakker Black is beautiful
Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin brood gebakken door Geroen!
Ook de eerste slokken zijn moutig Bittere toetsen Gebrand Koffietoets Karamel Anijs In balans Bittere afdronk Een lekkere Bengel!
Barly Army Malter Fakker 10.0%Alc.Vol. Het Brouwateljee– Lubbeek
Donker amberkleurig bier met een beige romige schuimkraag
Moutig Bitter Alcohol Rozijntjes in likeur Abrikoos?
De eerste slokken zijn alcoholisch moutig Kruidig Zoet fruitig Gedroogde abrikoosjes Toetsen van whisky Granig Evenwicht Lichtbittere afdronk Alcohol komt boven Toch lekker!
Black is beautiful Imperial Stout 10,0% Alc.Vol. BrasserieGrain d’Orge- Hombourg
Zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
Gebrande mout Fruitige nota’s Koffie
Licht bittere aanzet Zoete toets Koffie Fruitig Langzaam komt de bitterheid naar boven De alcoholwarmte stijgt Evenwichtig Bittere afdronk Ook de nasmaak is bitter Aangenaam bier
5 bieren 119 - Ename Pater - Ira - Le Fort 10 - Marschall - MSC Stout
5 bieren 119
Ename Pater - Ira - Le Fort 10 - Marschall - MSC Stout
Ename Pater (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijRoman– Mater/Oudenaarde
Blond bier met een rijke witte schuimkraag
Kruidige aroma Anijs Moutig
Kruidige aanzet Lichte bitterheid Citrus Droog Granig In balans Licht hoppige afdronk Zacht bittere nasmaak Aangenaam Abdijbier om het weekend in te zetten!
Licht wazig blond bier met een romige witte schuimkraag
Zoet aroma Gember Koriander
De eerste slokken zijn kruidig Droog Tikje zoet gevolgd door een kruidenparfum Steranijs Peper Koriander Licht hoppigheid breekt soms door Pittige afdronk Voor bierliefhebbers met een kruidige fantasie