Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 6 bieren die we geproefd hebben (zie foto van links naar rechts)

    ETOILE DU NORD - 5,5° alc. Vol. – Thiriez - Esquelbeck
    LA DIVINE
    – St.Landelin - 8,5° alc. Vol. – Brasseurs de Gayant - Douai

    3 MONTS – 8,5° alc. Vol. – Saint Sylvestre – St. Sylvestre Cappel

    MALINE (Le Noire) 5,8° alc. Vol. – Thiriez - Esquelbeck

    HOMMELPAP 7° alc. Vol. – Ferme-Brasserie Beck - Bailleul 

    ABBATRALE DE SAINT-AMAND – Spéciale Noël - 6° alc. Vol.  - Brasserie de Saint-Amand - Saint-Amand -les-Eaux.

    Alle 6 de bieren werden in proefglaasjes uitgeschonken.  Er werd brood geserveert tussen ieder biertje die we proefden. 

    Etoile du Nord was de topper van de avond.  Een heerlijk bitter en hoppig biertje.
    Een klassieker was 3 Monts - Een evenwichtig en lekker biertje die sterk aanleunt bij de Belgische bieren.
    Hommelpap was dan weer een volmoutig bier.  Lekker van smaak maar een beetje papperig in de mond.
    Maline was een zeer donker bier (vandaar le noire).  Bittere toetsen en smaken van Expresso koffie.
    La Divine had een fijn en rijk aroma -  geuren van graan, peperkoek waren waarneembaar.
    De bitterheid ontwikkelt zich met hopsmaken.

    Abbatrale de Saint-Amand was een Kerstbier maar te veel gekruid met Kaneel en vanille.

    De Franse bieren kunnen nog niet tippen aan ons eigen Belgische bierenrijk, maar de Noord Franse brouwers doen toch de moeite om een degelijk bier te brouwen.  Vooral Brasserie Thiriez is goed bezig alsook Brasserie St. Sylvestre.

    Moeten we ook bij vertellen dat in tegenstelling tot de Belgische bieren de Franse niet hergist worden in de Fles.

    22-05-2006 om 01:21 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE PROEVERIJ VAN NOORDFRANSE BIEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op dinsdag 16 mei was het zover.  Een 50 tal leden kwamen opdagen om de proeverij van de Noord Franse bieren bij te wonen.  Gastspreker was biergoeroe Jef Van Den Steen. (auteur van talrijke boeken zoals "Trappist, het bier en de Monikken", "Abdijbieren Geestrijk erfgoed" en Lambi(e)k en Geuze.  Hij schrijft ook artikels in Bierpassie Magazine en natuurlijk in De Zytholoog.  Hij bezit zelf een brouwerij (De Glazen Toren) in Erpe Mere.
    Op de foto zie je Jef en een deel van het aandachtig HOP publiek.

    22-05-2006 om 00:44 geschreven door William Roelens


    16-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD - Het nieuwe bier van HOP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zie je het etiket van ons nieuw bier "Hoppigaard". Hoppigaard is een bier met Karakter. Slechts 6,5% Alc Vol. Een pittige hoppige saison. De bitterheid die ze uitdrukken in EBU = 35 EBU. Dus een tamelijk bitter biertje. Wat wil zeggen dat het een heerlijk biertje is voor te drinken in de zomer. Een echte dorstlesser. De Hoppige aroma's laten je niet meer los. Het bier zal te proeven zijn op het Karakterbierweekend in vichte op 3 en 4 juni. http://www.karakterbierweekend.be

    16-05-2006 om 17:55 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De brouwers van Hoppigaard. Van Links naar rechts : Mezelf (Amateur brouwerij De Hoppescheute) dan Veerle (Voorzitster van HOP) en haar echtgenoot Jan (Amateur brouwerij Lupiline)en Piet Salomez (Brouwfirma Het Alternatief) Carl Kins ontbreekt.  Foto genomen op de persconferentie van het Karakterbierweekend en voorstelling van het bier in Café "De Gilde" te Vichte.

    16-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zie je het flesje in al zijn Glorie. Groen is hoofdzakelijk de kleur. Groen is de kleur van HOP. Groen is Hoppigaard. Groen is de weg naar bitter.

    16-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP ZOEK NAAR FRANSE BIEREN (2) ETOILE DU NORD
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Etoile Du Nord is één van de TOP bieren van Brasserie Thiriez. Mooie witte schuimkraag Goudblond van kleur - Ietsje troebel. Dit kan gisttroebel zijn. De aroma's zijn hoppig. Bij de eerste smaak komt onmiddellijk de bitterheid u tegemoet. Ook mout en hoparoma's zijn waar te nemen. Een lange bittere nasmaak heeft ons het gevoel dat we hier een heel exclusief biertje onder de neus hebben. XXTRA bier. Hier bewijs de brouwer dat een bier absoluut niet zwaar moet zijn om lekker te smaken. Het bier heeft amper een alc % van 5,5. Vroeger was de naam "Frères de la Côte". Het was het resultaat van een samenwerking met een Engelse Brouwerij uit Sittingbourn (Graafschap Kent).

    15-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP ZOEK NAAR FRANSE BIEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ter gelegenheid van onze Noord Franse Proeverij met HOP  zijn mijn echtgenote Myriam (Voske) en ik samen met Pol (de secretaris van HOP) en zijn wederhelft Carine bier gaan aankopen in Frankrijk.
    We zijn meteen naar Brasserie Thiriez" in
     Esquelbecq gereden.  Van Gullegem is het maar een goed drie kwartier rijden.
    Brasserie Thiriez heeft een gezellige degustatieruimte.  Oude affiches, Allerhande bierattibuten maken van deze plaats een gezellig lokaaltje waar het lekker vertoeven is.

    11-05-2006 om 02:17 geschreven door William Roelens


    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n MAUROOTJE - Lauwse saison - Het etiket
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-05-2006 om 16:40 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'N MAUROOTJE - Lauwse Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar maanden heb ik ook mijn eigen bier gebrouwen.
    "'n Maurootje - Lauwse saison".  De naam is gekozen omdat mijn kleinkind Mauro noemt en in Lauwe woont.
    Het bier is ontstaan nadat ik een examenbrouwsel moest maken bij Brouwerij Alvinne.
    http://www.alvinne.be
    Ieder jaar gaat in deze Picobrouwerij in Ingelmunster daar een brouwcursus door.
    Glenn Castelijn en Davy Spiessens (de brouwers) waren zo enthousiast over mijn proefbrouwsel (30 l) dat ze meteen besloten om het op een groter hoeveelheid (400 liter) uit te brengen.
    De voorstelling had plaats op het Zythosbierfestival in St. Niklaas.
    http://www.zythos.be
    Ondertussen is er reeds een twee brouwsel van gemaakt.

    Het bier is blond van kleur.
    Het bevat Jeneverbessen en Koriander.
    Het smaakt naar vanille en toetsen van banaan.
    het heeft een alc. vol van 7%

    William Roelens



    05-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HIJ KOMT VAN KANEGEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 1 mei - Uitgenodigd geweest op de voorstelling van het nieuwe bier "Hij komt van Kanegem".
    In de oude Pastorie in Kanegem werd dit nieuwe bier voorgesteld.
    Vroeger (beginjaar 1985, eind 1986) werd dit bier gebrouwen door Riva (Dentergem)
    Het was een etiketbier vann Vondel
    (etiketbier wil zeggen hetzelfde bier of een bestaand bier maar met andere naam)
    Nu is het een volledig nieuw biertje gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi.
    Het is een rood-bruin biertje van 6%alc. Vol. met hergisting op de fles.

    Het heeft fruitige en moutige aroma's en smaakt ietsje bitter.
    Een heel lekker biertje voor bij een aangename babbel.

    William Roelens
     

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een proeverij gehad met HOP in de zeer gezellige Taverne Brasserie “Nostalgie” op de veemarkt in Kortrijk 
    Programma : Proeven van 6 Speciale Belge.  Speciale Belge of ook nog amber bieren genoemd.
    Op de foto bemerk je van links naar rechts de hoofdrolspelers van de avond.
    De Koninck, Op-Ale, De Ryck Speciale, Ginder-Ale, Vieux Temps en Hose Ale.
    De spreker van dienst was HOPlid Alexander Surmont uit Brugge.

    Kenmerken van een Speciale Belge :

    EBC (Kleur) = 15-20
    EBU (Bitterheid) = 19-30
    Stamwort = 12°P - 1048
    Alc. 5,0 % Vol.
    Uitsluitend gemaakt van gerstemout en Hop. (Vooral Stiermark).
    Sommige bieren zijn gekruid.
    Het zijn hoge gistingsbieren.
    Zijn meestal gefilterd.
    Hebben een vollere smaak dan hun Britse collega's (Ales)

    De winnaar was De Ryck Speciale van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl).

     


    23-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Boek en de tekst die Michaël Jackson in mijn gekocht exemplaar schreef.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het Zythosfestival in St. Niklaas kon men het nieuwe boek kopen van Michael Jackson.  "Michael Jackson's Grote Belgische Bieren". Op deze foto signeert Michael Jackson mijn boek die ik net gekocht had.  Het is net alsof we aan het discussiëren waren.
    Niets is minder waar.  Ik legde Michaël uit hoe de naam "Maurootje" geschreven moest worden.  Want ik vroeg hem of hij me wilde geluk wensen met mijn eigen biertje " 'n Maurootje".
    Jan Rumes de vice-voorzitter van Zythos keek belangstellend toe.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek De Ranke - Waarom niet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze heerlijk kriek heeft een alcoholgehalte van 7,0 % alc vol.
    Het bier wordt gemengd met Lambik van Girardin.
    Het is zuur maar niet zo zuur en is meer toegankelijker dan sommige andere oude kriekbieren. 
    Laten we zeggen een instapbier naar meer zuur.
    Roodbruin van kleur en zurige aroma's van kersen.
    Een zalig bier, zeer verfrissend en een echte complexe dorstlesser.
    Voske mijn echtgenote is er niet zo voor.  Ze drinkt liever hun Pére Noël.

    En dan hebben we de XX bitter nog niet besproken!!!

    Moet er geen zand zijn?

    04-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 1 - Guldenberg Brouwerij De Ranke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van mijn lievelings bieren is  "Guldenberg" van brouwerij De Ranke.
    Brouwerij "De Ranke" met  zijn maatschappelijke zetel in Wevelgem heeft een volwaardige brouwerij in de Rue du Petit Tourcoing 1a  in het Henegouwse Dottignies of Dottenijs.
    Naast Guldenberg brouwen ze ook Kriek De Ranke, XX-Bitter en Pére Noël.  Er zijn plannen om een echte Saison te brouwen.

    Wat maakt een Guldenberg zo lekker?
    Het is een goudblond biertje met een fruitig en HOP Aroma. Door de toegepaste dryhopping (Droge hopping) worden naast fruitige ook bittere toetsen waargenomen.
    Het heeft een Alcoholgehalte van 8,5 % vol.
    Om hun bier te hoppen bezigt De Ranke nog altijd Hoppebloemen i.p.v. pellets of hopextracten.

    Eerlijke producten voor (H)eerlijke bieren

    Ik heb eens om 09.00u samen met de groep "Bières sans Frontières" van een Guldenberg genipt en ik moet zeggen HEERLIJK.  Velen zullen zeggen bier om 09.00 s'morgens?  Maar een Bloemachtige Guldenberg drink je op ieder moment van de dag.  Hij smaakt altijd even lekker.

    Ooit een Guldenberg gedronken tijdens de middag met een eenvoudig broodmaaltijd terwijl de Ranke Boys aan het brouwen waren.  De aroma's van het bier en de geuren van een brouwerij in volle werking.  Is dit de hemel?

    De naam Guldenberg verwijst naar een vroegere Wevelgemse abdij waar kloosterzusters in de Middeleeuwen ook bier brouwden.

    Jammer genoeg is het nog geen erkend abdijbier.

    03-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP - HEERLIJK OBJECTIEF PROEVEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, Mijn naam is William Roelens. Mijn hobby is het proeven van bier. Met mijn vereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven) proberen we de Belgische Bier Cultuur aan de mensen voor te stellen. Hetzij door proefavonden, bezoek aan brouwerijen, spreekbeurten enz... Ook het tot in het buitenland bekende jaarlijks Karakterbierweekend in Vichte is een organisatie van ons. Met dit Karakterbierweekend brengen we de brouwers en hun bieren naar de mensen toe. We laten duidelijk verstaan dat er nog veel meer andere lekkere bieren hier in België te vinden zijn dan Leffe bvb. Met deze blog zal ik jullie laten kennis maken met heerlijke nieuwe bieren, leuke en gezellige cafeetjes enz... Het moet een smakelijke blog worden met veel interessante onderwerpen over de gezondste drank van de wereld - Bier !!! http://users.pandora.be/hopsite/ http://www.karakterbierweekend.be

    01-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-1984
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)



    In het spoor van Nico Mattan


    Het Mysterie (Poperinge)




































    14-05-1984 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-1983
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - De Havermuis Poperinge


    In het spoor van Nico Mattan


    Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan.
    Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge en Daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.











    De Havermuis - Poperinge



    De Havermuis is een van de oudste herbergen van Poperinge (1870).
    Het is een echt volkscafeetje waar de tijd bleef stil staan.



    Het ligt op de Quintens Wandelingpalend aan de Vleterbeek en het Tjoekebos.
    Ook de wandelroute aan de Vleterbeek en het waterspaarbekken ligt niet veraf!
    Het bezit eveneens een prachtig zomerterras waar je als de zon schijnt gezellig kan genieten van de zuivere buitenlucht.

    Tijdens het warm weer kan je er je schutterstalent tonen bij het schieten op de liggende wip met een gewone boog, ideaal als je met vrienden op toer bent!












    Wil je kaarten, vogelpieken of een ander volksspel spelen dan zijn er altijd stamgasten die bereid zijn mee te genieten. Het café maakt trouwens deel uit van de volkssportroute van de stad Poperinge.


















    Het interieur is kleurrijk. Je vindt er onder andere oude foto’s, tal van borden aan de muur en kasten waar diverse soorten muizenbeeldjes tentoon gesteld staan.
    Vroeger was er een smidse gevestigd en een boltra waar het genot van een streekbier bij hoorde.




































































    Bertin Deroo en zijn echtgenote Didianne Knockaert schenken er diverse streekbieren. Wij proefden hun huisgemaakte Picon…een echte topper!











    Kortom dit origineel Poperings cafeetje is een bezoekje waard!









    En nu naar......De Musette in Dranouter




    Groeten

    Annemie, Edwin en William












    14-05-1983 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Bieren 144 - Leonie - Moinette Blonde - Noble - Peak Brune – Picolo



    5 Bieren 144

    Leonie - Moinette Blonde - Noble -
    Peak Brune – Picolo














    14-05-1983 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!