Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlasbier en Vlaskaas op TAVOLA 2008 te Kortrijk.

    Een paar weken terug bezochten Voske en ik TAVOLA 2008,
    een vakbeurs van de fijne en verse voeding.
    Zeg maar de meest succesvolle vakbeurs voor de voedingsbranche in de Benelux
    .






    TAVOLA één en al Walking Dinner


    De strenge selectiecriteria voor de toelating van de exposanten,
    de doorgedreven focus op fijne en verse voeding,
    de aandacht voor nieuwe trends en nieuwe producten door
    onder meer de uitreiking van de gerenommeerde Gouden Tavola
    ,
    en de stijlvolle inrichting en decoratie van de beurs
    maken van TAVOLA telkens opnieuw het
    meest exclusieve businessforum
    en de toonaangevende vakmanifestatie.

     
    Nieuwe trends en nieuwe producten.
    Hier de voorstelling van de nieuwe schalen voor de toekomst waarin de Paté van Beauvoorde
    gepresenteerd zal worden.



    Stijlvolle inrichting en decoratie.
    De hespenzuilen van Jan Fabre?



    Prachtige decoraties.

    TAVOLA is een tweejaarlijkse organisatie van Kortrijk Xpo.
    TAVOLA die de volledige Kortrijkse hallen inpalmt is een groot Walking Dinner.
    U kunt er proeven van heerlijke streekproducten tot exclusieve hapjes.




    Overal mensen op ontdekking naar een smaaksensatie.



    Peter Deprez van het Kortrijks Koffiehuis aan het werk.
    Hij won onlangs de prestigieuze wedstrijd
    ‘Belgian Barista Championship’
    of beste espressomaker van het land.







    In tegenstelling tot de Horacabeurs in Gent staan er vrijwel geen bierstanden.
    Maar toch was er een stand die onze smaakpapillen met een biertje kon beroeren,
    en dit was stand Nr. 197 van ID Fresh.


     


    Tussen de vele kazen door kon men bij het nuttigen van een
    Vlaskaas een Vlasbiertje degusteren op meesterlijke wijze getapt
    door onze vriend Sandrino, vertegenwoordiger van Brouwerij Van Eecke.





    Vlasbier van ’t vat 6,5%Alc.Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou

    Blond Helder biertje met een romige fijneschuimkraag

    De neus is mout- en fruitig
    koriander

    De eerste slok is zoet
    Moutzoet met fruitige toetsen (citrus – Koriander)
    Het bier is zacht en heeft niet al te veel body.
    Toch nog een lichte bitterheid op het einde.

    Een fris biertje
    Geen echte hoogvlieger maar toch bijzonder populair.
    Dit bier wordt gebrouwen voor commercialisatie
    in de Leiestreek, historisch gezien is dit de vlasregio.


    Maar toch een biertje die duidelijk past bij de Vlaskaas.
    Want die is ook romig en zoet


    De combinatie vaan kaas en bier is bijzonder populair in België.
    Ons landje biedt een grote keuze aan diverse soorten en smaken.
    Streekbier en streekkaas samen degusteren is bij ons goed ingeburgerd
    zowel thuis aan tafel, op recepties en feesten als in cafés en eetgelegenheden.

    Bijzonder populair zijn de abdijkazen gecombineerd met abdijbieren.


    Een zoetmout biertje evenals de Vlaskaas.
    De kaas wordt trouwens gemaakt in Noord Holland


    Op het mooie etiket staat het schilderij ‘de Vlasoogst’
    van de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) afgebeeld.
    Een landelijk tafereeltje.
    Een boerenarbeider knuffelt zijn jongste kind en
    moeder kijkt vertederd toe.

    30-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 100.000 bezoekers

    Voske en ik willen langs deze weg
    de 100.000 mensen bedanken
    die onze bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zullen we deze op dezelfde manier via dit blog verder blijven aanmoedigen.

    Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zullen we verder op deze blog blijven verslaan.

    Laten we zeggen…

    Op naar de 200.000


    Bedankt lieve mensen - (foto Bianca)
    William en Myriam

    27-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwets - De Graal

    Geen gezwets...neem een Kwets
    Nu te drinken... straks te lezen
    Uitgelezen...geestverruimend

    Op dinsdag 27 november 2007 rolt de cover van het allereerste Kwets-nummer van de drukpers.
    Kwets is de naam van een nieuw biertje maar voortaan ook de naam van een nieuw maandblad.
    Het was vanaf 1 december 2007 verkrijgbaar bij de dagbladhandelaars in Wetteren.
    Abonneren kan via
    www.kwets.be.

    Het Kwetsbiertje is ontstaan uit een vereniging met dezelfde naam die verleden jaar

    in Wetteren werd opgericht.

    Kwets is een onafhankelijke vzw die een aantal acties wil opzetten om het maatschappelijk debat in Wetteren aan te wakkeren.
    Het bier werd voor een eerste keer aan het publiek voorgesteld tijdens de concerten voor verdraagzaamheid op zaterdagavond 29 september 2007 op de Zeshoek in Wetteren.
    De café's kregen daarna de kans om het bier aan hun klanten aan te bieden.




    Mooi helder biertje met een fijne dikke schuimkraag.


    De nieuwe vereniging wou best wel eens met iets speciaals uitpakken om zijn bestaan te vieren. Tijdens één van de oprichtingsvergaderingen werd besloten een eigen bier te brouwen.
    Een onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar.
    De professionele kennis van de Wetterse brouwer André Paeleman (van de vroegere Brouwerij Paeleman) werd ingeroepen en André was meteen bereid om zijn medewerking te verlenen.
    De beslissing viel op brouwerij De Graal uit Brakel om het biertje te brouwen.


     




    Kwets – 6,8% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel.

     


    Een blond en helder bier

    Met een mooie witte dikke schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling.

     

    Het aroma is ietsje moutzurig (Tarwemout)

    Met lichte hoppige toetsen.

     

    De aanzet is zoet

    Grassig – zurig (tarwe)

    De smaak gaat over naar een zeker kruidigheid.

    Peper – kruidnagel.

    Om tenslotte een mooie bitterheid af te geven.

     

    Het is een heel goed gebrouwen bier met een volle kruidige smaak

    en een mooie nabitterheid.

    Een biertje met een net iets andere smaakt

    En zo moet het.



    Een fijne koolzuurpareling




    Onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar

    Het Kwets-bier was oorspronkelijk bedoeld om het maandblad al vooraf naambekendheid te geven maar wegens het succes is het intussen een product op zich geworden, dat nu ook aangevuld wordt door ,,echte Wetterse Kwetskoeken''.

    26-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Waregemse Bierhappening - weerom een enorm succes.

    2de WAREGEMSE BIERHAPPENING




    Ondanks de slechte weersomstandigheden en de TV uitzending van de voorjaarsklassieker
     Milaan San Remo kwamen toch een 1688 enthousiaste bierliefhebbers opdagen naar de
    2de Waregemse Bierhappening.



    Deze die van ver komen zijn altijd het eerst.
    De treinreizigers op het asfalt van de indrukwekkende Hipodroom



    Red Path, de zaal gelegen op de Hippodroom van Waregem was de
    nieuwe locatie van de Waregemse Bierfanaten.
    Ditmaal geen parvenu publiek met ingewikkelde en belachelijk hoeden
    die kwamen nippen aan veel te dure Champagne.
    Nee nu was de Red path ingepalmd door bierliefhebbers die de rijke
    Belgische biercultuur weten te smaken.



    Geen VIP tentje maar de rookkamer met zicht op de Hippodroom.
    Zeg nu nog dat rokers niet verwend worden!
    Zij tevreden en wij tevreden met de rookvrije zaal.


    Primeurs

    DECIBEL
    De Hoevebrouwers - Zottegem


    Decibel een amberkleurig biertje van 7,3% Alc.Vol.
    voor de Kon. Fanfare St. Cecilia van Bevel


    LEX’KE en
    KORSAKOFF
    Alvinne en Het Hofbrouwerijke


    Twee studentenbieren gebrouwen voor hun eigen fakbar.

    De fakbar is een faculteitsbar die voor en door studenten wordt uitgebaat.
    De grootste kringen in Leuven hebben hun eigen fakbar.
    Huis der Rechten (van de rechtenstudenten) bestaat dit jaar 45 jaar
    (en is daarmee de oudste fakbar in Leuven)
    en voor die gelegenheid hebben ze een eigen biertje bij Alvinne laten brouwen. 
    Voor het Huis der Rechten is dit waarschijnlijk maar een éénmalig brouwsel
    omdat ze een echt pilscafé zijn, trouwens het zou de beste Stella café van België zijn.
    de fakbar is gelegen in de Tiensestraat in Leuven.
     
    Langs elke kant van  het HdR bevinden zich ook fakbars namelijk Politica (studenten pol en soc wetenschappen) en Pavlov (studenten psychologie). 
    Die laatste heeft dus ongeveer tegelijkertijd ook een bier laten brouwen, nl Korsakoff. 
    Bij hun is het de bedoeling dat het permanent in het aanbod blijft.
    Met dank aan Kevin Kevin Tirmarche voor de verduidelijking



    Lex'ke een blondje van 6,0% Alc.Vol. van Picobrouwerij Alvinne
    voor de Leuvense Fakbar 'Huis der Rechten'.



    Korsakoff een blond biertje van 6,2% Alc.Vol gebrouwen door Het Hofbrouwerijke
    voor de Fakbar Pavlov in Leuven.



    OVER THE EDGES
    Van Steenberge - Ertvelde 


    Over The Edges een stevige Belgische IPA speciaal gebrouwen door
    brouwerij Van Steenberge voor de USA.


    TSJEESES RESERVA
    De Struise Brouwers - Lo-Reninge



    Een Kerstbiertje van 10% Alc.Vol met Pasen.  Waarom niet?
    gebrouwen door de Beste brouwers van de wereld "De Struise" uit Lo-Reninge



    SCHOMMELPEIRD
    De Struise Brouwers - Lo-Reninge



    "Schommelpeird" Een donkere ambere furie van maar liefst 10% Alc.Vol.
    Speciaal gebrouwen voor Drankencentrale Yves Vanden Bussche.


    DE BEZOEKERS

     
    Een bomvolle zaal echte bierliefhebbers met een paar
    prachtige mensen zoals....




    Gust Simons (vertegenwoordiger van Dupont) met zijn tachtigjarige moeder.
    Een prachtige kwieke dame met nog heel veel temparament.
    Zouden de bieren uit Tourpes daarvoor iets tussen zitten?



    Een opmerkelijke figuur op de Bierhappening was Jan Bucquoy,
    filmregisseur van de Belgische film Camping Cosmos met de boezemrijke Lolo Ferrari.
    Bucquoy is een extravagant anarchist.
    Hij houd momenteel het mythische café "De Dolle Mol open in Brussel"



    Peter Bouckaert brewmaster bij de New Belgium Co. - USA
    en oud brouwer bij Brouwerij Rodenbach neemt hier een paar kiekjes
    van de bieren van De Hoevebrouwers.
    Peter had trouwens een boontje voor het bier Decibel.



    De Waregemse Bierfanaten geflankeerd door Kris Herteleer
    van de Dolle Brouwers (Esen) en Hans Depypere
    van de St. Bernardus Brouwerij uit Watou.



    Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem)
    kwam ook proeven van de Belgische biercultuur



    ANNA'S PLACE



    Anna's Place had naast belegde broodjes, Paella, quiche Lorraine,
    verse tomatensoep met balletjes
    ook Goulasch met verse groentjes en aardappeltjes mee.



    DE VEILING




    Geroen is een geboren entertainer.
    Hij doet me denken aan Franstalige commentatoren,
    die lopen ook voortdurend met hun micro in de hand en lossen die niet.
    Geroen zweefde tussen tafels en stoelen door om iedereen die met bier te maken
    heeft voor zijn micro te spannen.
    Ook de veiling van de 9 liter flessen voor het goede doel nam hij voor zijn rekening.



    De Salmanazars (9 liter flessen) die per Amerikaans opbod verkocht werden in de zaal.


    Hik Bruin = 76,50 euro
    Quintine Blonde = 106,00 euro
    Malheur 10 = 95,00 euro
    Gueuze Oud Beersel = 170,50 euro


    Verder nog

    Nen Nuts = 76,50 euro
    Hofnar = 100.00 euro
    Pannepeut = 162,50 euro
    Zatte Bie = 185,00 euro
    Een unieke fles gemengd van Arabier met Oerbier = 163,50 euro
    Piraatfles Testfles vorige week geveild op eBay = 275,00 euro
    Een tweede fles = 207,00 euro
    Een derde fles in de zaal geveild = 200,00 euro
    Podge Stout Oak Aged = 330,00 euro
    Pannepot Grand Reserva = 405,00 euro

    Volgende week kun je op eBay nog bieden op
    Primula en Gaverhopke Blond

    Het geld gaat integraal naar Somival.
    Dit is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden

    http://wp.somival.be/

    Een prachtig gebaar van de Waregemse Bierfanaten
    Biercentrale Yves Vanden Bussche en De Struise Brouwers.
    Ook voor alle brouwers die mee geholpen hebben om dit project
    te doen slagen een dikke proficiat.


    Om nog meer foto's te bewonderen van dit uniek gebeuren
    klikt dan op deze sympathieke jonge dame
    en u bevind zich zo op de Waregemse Bierhappening

    25-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pius X - Bruin (Moederbier Druïde Bruin)

    Op 18 november 2007 vond de viering “50 jaar Sint-Pius X School”

    plaats in de gelijknamige parochie ‘Pius X’ te Kortrijk.

    Naast een Heilige Eucharistieviering en een Academische zitting was er ook een receptie en tentoonstelling voorzien.
    Op de receptie werden er twee biertjes geschonken.
    Pius X Bruin en Blond.
    Nadien konden er ook zakjes van 6 biertjes aangekocht worden.
    Zo belande via de dochter een pakketje bij ons thuis.

    Het gaat hier wel om twee etiketbiertjes
    Het moederbier is Druïde Bruin en Blond van
    Bierfirma Druïde uit Deerlijk.
    Beide bieren worden momenteel gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi.

    (Vanuit het standpunt van de consument is een etiketbier een bier met dezelfde waarneembare eigenschappen (o.a. kleur, smaak en geur) als een zogezegd eerder geproduceerd of gebotteld bier (moederbier) van dezelfde brouwerij of bottelarij).
    Voor een volledig dossier surf naar het Zythos dossier :

    Etiketbieren en het ideale etiket





    Pius X (Druïde Bruin) – 6,5 % Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi
    Recept :
    Bierfirma Druïde - Deerlijk.




    Het mooie proefglaasje van Bierfirma Druïde


    Robijnrood van kleur
    Dikke beige schuimkraag – Wandklevig.

     

    De eerste geurindruk is er die van karamelmout.

    In de achtergrond een mooie lichte hopbitterheid.

    Doorweven met toetsen van sinaasappel en chocolade.

    Het bier heeft een droge afdronk

    Met een lekkere nabitterheid.

     

    Eén en al Belgisch biertje gebrouwen met Poperingse Hop.

    Samengesteld door 4 jonge mensen met kennis van zaken.

    Geen ‘WOW’ maar toch een bier die gerust naast de producten van

    grote brouwerijen mag staan.

     

    De laatste tijd was het iets stil rond Bierfirma Druïde.

    (bestaande uit Hendrik Vandendriessche, Pascal Ostyn en Pieter Mulleman)
    Maar dat kwam omdat Hendrik voor een jaartje in Zuid-Amerika vertoefde.

    Ze hebben me onlangs op de uitreiking van het Gouden Glas in Zwevegem,

    beloofd dat ze er terug gingen invliegen eventueel met een nieuw biertje.



    Pius X Bruin.  Een etiketbiertje van Druïde Bruin.





    Het bijzondere aan deze Druïde is dat hij niet alleen verstand heeft van
     elementen uit de natuur, zoals de eik, bepaalde kruiden en zelfs planten,
    met in het bijzonder de maretak en de hulst.
    Maar ook van de graangewassen en de hop.

    21-03-2008 om 17:37 geschreven door William Roelens


    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2007 - Flanders Events vzw - Zwevegem

    Op zaterdag 15 maart 2008 laatsleden organiseerde Flanders Events vzw het


    Uitreikinggala van de Gouden Glazen 2007
    .


    De Gouden Glazen, die zowat de laatste trofee van 2007 moeten zijn, worden uitgereikt aan de beste bieren die aanwezig waren op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem

    van 14 en 15 augustus vorig jaar.





    De avond vond plaats in de feestzaal 'Sint-Paulus' in de
    gelijknamige wijk te Zwevegem.
    Dat de feestzaal in vroegere tijden een kerk was gaf een extra cachet aan het geheel.
    Een tempel waar destijds alleen maar wijn geschonken werd was
    nu de place to be voor een bierminnend publiek.







    Mooi volk in de zaal.
    Anne-Cathérine en vader Vincent Dilewyns,
    Dany De Smet en Marleen van bierfirma Slaapmutske
    Guido Devos Brouwerij de Ranke en echtgenote Griet.




    Het bijzondere aan die trofeeën is dat zij niet worden toegekend
    door een vakjury met specialisten uit het bierwereldje,
    maar door de bezoekers van het festival, de consumenten dus.
    Een Gouden Glas is dan ook een bijzondere bekroning voor de winnende brouwer.




    Het Gouden glas 2007.
    Met als opschrift Beregoedbier.
    Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe
    is het West-Vlaams voor "heel lekker".
    Maar de beren zijn niet zomaar knuffels.
    Ze hebben nog een ander betekenis.
    In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet.
    Zwevegem was toen een bekende berengemeente.




    De 4 gouden glazen 2007 voor 4 categorieën.


    De doordrinkers
    : Dit zijn zachte (niet sterke) bieren, waar onder andere ook de dorstlessers onder ressorteren)
    De (lichte) zoethouders : De lichtere, zoete (fruit)bieren

    De voorzichtige degustatiebieren
    : De sterkere zachte bieren

    De complexe of geprononceerde degustatiebieren : Alle bieren met een uitgesproken geur en/of smaak


    De presentatie van de avond is in handen van professor
    Arnoldus Goedbier
    van het Nationaal Instituut voor de Mythologie van het Bier




    Jan De Bruyne alias Professor Arnoldus Goedbier
    mooi poserend zoals het een Professor betaamt.
    http://home.scarlet.be/caramba/cvprof.htm


    Het Uitreikingfeest van de Gouden Glazen is traditioneel

    een mix van heerlijk eten en drinken, een -kort- plechtig gedeelte en humor.

    Op het programma stond er naast de uitreiking van de Gouden Glazen ook nog

    Een walking dinner met aperitiefhapjes, gerechten klaar gemaakt met de winnend bieren
    en een dessertbuffet,




     

    Het walking dinner werd verzorgd door Bistro ’t Verdiep,
    huistraiteur Traiteur@Home
    en het Centrum voor Volwassenonderwijs De Drie Hofsteden.






    Naast de tent waar de talrijke aperitiefhapjes opgesteld stonden, 
    serveerde Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck
    persoonlijk nog de genodigden.
    Op de bovenstaande foto bediend ze
    De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem.




    Het talrijk opgekomen publiek.




    Professor Goedbier had ook hapjes meegebracht.
    Zij het dan van een vreemde soort.





    Zonder woorden en vingers.


    Na het aperitief was het zover.
    Voorzitter Yvan Devlaeminck
    verwelkomde de genodigden en vertelde
    kort hoe de avond zou verlopen.
    Deze avond was het sluitstuk van
    Het Internationaal Streekbierfestival 2007 maar de start van editie 2008.
    Hij gaf het woord aan Professor Goedbier die de proclamatie deed.





    Categorie : De doordrinkers :

    Winnaar =  
    Slaapmutske met Slaapmutske Blond.
    2de = Brouwerij Palm/site Rodenbach met Rodenbach
    3de =  De Ranke met Kriek De Ranke


    Categorie : De Zoethouders :

    Winnaar =
    Liefmans Breweries met Fruitesse Kriek
    2de = Brouwerij Mongozo met Mongozo
    3de = Brasserie d’écaussinnes met Ultramour

    Categorie : De Voorzichtige degustatiebieren :

    Winnaar =
    Dilewijns met Vicaris Tripel
    2de = slaapmutske met met slaapmutske  tripel
    3de = Bosteels met Tripel Karmeliet

     

    Categorie : Geprononceerde degustatiebieren :

    Winnaar =
    Haacht Keizer Karel Goud Blond
    2de = Verhaeghe met Duchesse de Bourgogne
    3de = Abbaye de Notre Dame de Scourmont met Chimay Blauw





    De vier winnaars :
    Van links naar rechts : Jurgen Declercq vertegenwoordiger van Haacht
    Marleen Vercaigne echtgenote van Dany De Smet "Slaapmutske"
    Anne-Cathérine Dilewyns van bierfirma Dilewyns en
    Anne Cocquyt vertegenwoordigd Liefmans Breweries.




    Het bestuur van Flanders Events en de winnaars.



    Tussendoor gaf Professor Goedbier nog een
    concerto voor stradibirius Slaapmutske Blond in Si hergist op de fles
    op een wel opvallende viool. 


    Vooraleer het walking Dinner van start ging
    werden we nog verwend met een optreden van

    stand-up comedian Henk Rijckaert.

    Na het dessertbuffet trad hij nogmaals op.



    Henk Rijckaert behaalde in 2002 en 2005 de finale van het
    bekende Humorologieconcours in Marke
    In 2005 ging hij zelfs met de pers- en persoonlijkheidsprijs aan de haal.


    Op het Walking dinner stond naast Couscous met scampi
    nog

    Navarin Vicaris met varkenswangetjes.
    Kip met Fruitesse van Liefmans.
    Vispannetje met Slaapmutske sstt...
    Salade met kaas en spek gemengd met dressing van Keizer Karel.



     




    Tijdens het Walking Dinnerbuffet
    werden de dranken aangeleverd door wijnhuis Dé Gustibus,
    Drinkmarket Ghekiere én de winnende brouwerijen.



    Het Gouden glas van Dany De Smet stond meteen te pronken.






    Kurt Decuyper lid vanFlanders Events vzw bediende twee standjes.
    Liefmans en Haacht.  Hij had er duidelijk zin in.




    De Beer en het glas.  Bierfirma Dilewyns kennende
    zullen we deze trofeeën regelmatig tegenkomen op festivals.







    Wijnhuis Dé Gustibus zorgde voor de gepaste wijnen.


    De Bavik bieren kwam van Drinkmarket Ghekiere


    Bestuurslid Kristian Tavenier met echtgenote


    Een gezellige sfeer.


    Bloemen Zen verzorgde de aankleding van de zaal
    en Chocolatier Rossini zorgde voor een presentje achteraf.






    Op de tafels en in de zaal lieten de talrijke flyers en affiches
    duidelijk merken dat de editie 2008
    op komst is.

    Dit jaar is er een VIP-arrangement voorzien.

    Voor alle inlichtingen surf naar :

    http://www.flanderseventsvzw.be/



    18-03-2008 om 23:01 geschreven door William Roelens


    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Living Tripel - De Proefbrouwerij - Lochristi

    Ditmaal hebben we een biertje uit het Hageland geproefd.
    (Een schenking van Geroen van de Waregemse Bierfanaten - waarvoor dank)
    Living Tripel wordt gebrouwen bij
    de Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor het Café
    “
    De Living” in Aarschot.

    Op 15 juli 2008 bestaat deze
    tripel 5 jaar!!!!!
    Dit zal in Aarschot op een gepaste actie gevierd worden tijdens
    een
    14-daagse vd Living tripel
    van 15/07 tot 31/07.






    Living Tripel – 9% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

     

    Donkerblond biertje met een fijne witte schuimkraag
    Ietsje wazig.
    Fijne koolzuurpareling.


    Het aroma is dit van karamel afwisselend
    met fruitige hoptoetsen.

    Een aangename moutige karamelsmaak zonder echt zoet te zijn.
    Een lichte bitterheid komt nadien naar boven.
    Een bier met een heel mooie body waarin de alcohol toch een rol speelt.

    Een stevige goed gebrouwde tripel.
    perfect in balans.

    Dat beloofd voor het 5-jarig bestaan.




    Een stevige Belgische tripel



    Op het etiket een lichte afdruk van het café "De Living"

    16-03-2008 om 18:11 geschreven door William Roelens


    14-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan van Gent en Nunnebier in 't Jagershof te Krombeke (WVl)

    't Jagerhof in Krombeke



    t
    Jagershof in Krombeke
    is een typische Vlaamse herberg zoals er veel zijn.

    De zondag heeft het zijn trouwe stamgasten die
    gezellig keuvelen aan de toog.



    Ook zakken er lekkerbekken af naar de taverne in Krombeke
    om van de goede keuken te komen proeven.
    Tijdens de zomer is het trouwens leuk vertoeven op het buiten terras.





    En toch heeft 't Jagershof iets aparts.


    Misschien door zijn ligging? Het ligt op een boogscheut van de

    Trappistenabdij West-Vleteren.




    Door zijn omgeving? Het ligt midden de Poperingse velden in de nabijheid van het Canadabos.

    Niet ver van de herberg in de Canadaweg vinden we de best bewaarde
    en volledigste
    V1-basis in West-Vlaanderen.
    Men wou daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een V1-lanceerhelling plaatsen.



     
     


    Of is het, het interieur?
    Terwijl u van een streekbiertje nipt of een hapje eet,
    (Voske en ik kozen
    voor Gebakken Zonnevisfilet met kappertjes en puree)





    kunt u de ogen te kost geven aan

    de geschiedenis van de Poperingse Kruidekoeke.
    Een grote hoeveelheid authentieke koekjesdozen en peperkoekcuriosa
    staan hier en daar uitgestald in de gelagzaal en aangrenzende kamers.











    Uitbaters Guy en Leen zoeken nog altijd dozen
    en ander publiciteitsmateriaal om hun verzameling aan te vullen.








    Het is zo als we een taverne bezoeken, proberen we altijd een
    biertje te proeven die nog nooit op deze blog is besproken.


    Als aperitiefje kozen Voske en ik een artisinaal Liefmans Brouwsel.
    Een Jan van Gent.






    Jan van Gent – 5,6% Alc.Vol. – 37,5 cl fles.
    Liefmans Breweries - Dentergem

    Amberkleurig
    Witte fijne schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Neus laat ons karamel ruiken
    Ook aanwezigheid van lichte oxydatie.
    goed tot in 2007.

    De eerste slok is zoet en zeer moutig (Karamelmout)
    het bier blijft zoet tot het einde.
    Kruidig en mals van smaak
    Het bier heeft voldoende body ondanks zijn 5,6Alc.%.
    Door de geringe oxydatie  zijn toch enkele typische Liefmans smaken verdwenen.

     




    Bij ons heerlijk visgercht kozen we voor het Poperings Nunnebier.





    Poperings Nunnebier – 7% Alc.Vol.
    Verhaeghe – Vichte

    Een blond biertje met een witte schuimkraag.
    Ook deze verdwijnde nogal vlug

    De neus is moutig
    met lichte prikkels van fruit.
    Ondanks zijn 7% Alc; komt het nogal flauwtjes over.

    De aanzet is zoet met hier en daar zurige toetsen. (tarwe)
    smaakjes van vers brood
    Een zoete afdronk met toch een heel kleine lichte bitterheid.

    Niet slecht maar ook geen echt bier met Karakter.
    De naam en het etiket is natuurlijk aanlokkend voor de vele toeristen die de streek aandoen.

    Het biertje wordt trouwens gebrouwen voor Drankencentrale Nevejan
    Nevejan is ook gevestigd in Krombeke.





    Als u toevallig in de buurt van de Sint-Sixtus abdij bent
    spring eens binnen in 't Jagershof te Krombeke.
    Tijdens de zomer zijn er trouwens veel evenementen gepland.
    Surf eens naar hun website.


    http://www.hetjagershof.be/taverne.html

    Bankelindeweg 58
    8972 Krombeke - Poperinge
    tel & fax: 057/33.55.25

    En uitbaatster Leen is een heel goedlachse vriendelijke dame.


    14-03-2008 om 16:05 geschreven door William Roelens


    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwerijendag - zondag 20 april 2008

    Beste bezoekers.
    Al een geruime tijd laat ik jullie via dit bierblog kennis maken met onze Belgische biercultuur.
    Bierbesprekingen, reportages over leuke cafeetjes, bezoek aan bierevenementen,
    brouwerijen en nog zo veel meer.
    Aan het bezoekersaantal te zien (waarvoor dank) is de interesse voor ons
    Belgisch gerstenat nog altijd heel groot.
    Waarom niet?  België is wel niet het grootste bierland ter wereld
    maar op gebied van originaliteit mag het wel als het beste beschouwd worden.





    Om u nader kennis te laten maken met deze wondere bierwereld
    richten de Belgische Brouwers op zondag 20 april 2007 een Open Brouwerijendag in.

    Op deze dag zullen een dertigtal Belgische brouwerijen voor het eerst
    collectief hun deuren openzetten voor het grote publiek.
    Het zijn erg verschillende brouwerijen die een grote
    diversiteit aan Belgische bieren garanderen.
    Bovendien zijn enkele deelnemende brouwerijen doorgaans
    niet open voor brouwerijbezoeken.
    Dit maakt van de Open Brouwerijendag een unieke gelegenheid
    om te delen in de passie van de Belgische brouwers voor ons bier.




    Deelnemers :


    3 Fonteinen - Vlaams-Brabant - Beersel

    Achouffe - Luxemburg - Achouffe

    Affligem - Vlaams-Brabant - Opwijk

    Bockor - West-Vlaanderen - Bellegem

    Contreras - Oost-Vlaanderen - Gavere

    De Brunehaut - Henegouwen - Brunehaut

    d'Ecaussinnes - Henegouwen - Ecaussinnes

    De Koninck - Antwerpen - Antwerpen

    De Landtsheer/ Malheur - Oost-Vlaanderen - Buggenhout

    De Ryck (De Gouden Arend) - Oost-Vlaanderen - Herzele

    de Silly - Henegouwen - Silly

    Des Legendes - Henegouwen - Irchonwelz

    De Troch Wambeek - Vlaams-Brabant - Wambeek

    du Bocq SA - Namen - Purnode/Yvoir

    Dubuisson & Frères - Henegouwen - Pipaix

    Duvel Moortgat - Antwerpen - Puurs

    Het Anker - Antwerpen - Mechelen

    InBev Hoegaarden - Vlaams-Brabant - Hoegaarden

    La Binchoise - Henegouwen - Binche

    Mort Subite - Vlaams-Brabant - Kobbegem

    Palm Breweries - Vlaams-Brabant - Steenhuffel

    Palm Breweries - Rodenbach - West-Vlaanderen - Roeselare

    Roman - Oost-Vlaanderen - Oudenaarde

    St-Feuillien SA - Henegouwen - Le Roulx

    Strubbe - West-Vlaanderen - Ichtegem

    Timmermans - Vlaams-Brabant - Itterbeek

    Abbaye du Val Dieu - Luik - Aubel

    Van Den Bossche - Oost-Vlaanderen - Herzele


    Alle inlichtingen kun je vinden op onderstaand adres

    http://www.openbrouwerijendag.be/nl/obd.htm



    Andere bieractiviteiten zijn te vinden op

    De Belgische Biercultuur nader bekeken.
    Evenementen

     

    11-03-2008 om 17:51 geschreven door William Roelens


    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgoo Magus - Belgoo Beer - La Binchoise

    Belgoo Magus





    Het was Liefde bij de eerste smaak toen ik Belgoo Magus
    als het allereerste bier degusteerde op het onlangs gehouden
    Zythos Bierfestival.
    Belgoo Magus is het product van Bierfirma Belgoo Beer. 
    Het bier wordt gebrouwen bij brasserie La Binchoise in Binche.

    Het kon ook toeval zijn,  want bij grote dorst en na een lange treinreis
    kan een eerste biertje altijd smaken.

    Maar zaterdag laatst was Belgoo Magus ook te verkrijgen op de
    Internationale Bierattributenbeurs van de Gambrinusclub van België in Deinze.
     
    En...het smaakte weer.
    Besluit: Belgoo Magus is een biertje waar ik van hou. 
    Andere bierliefhebbers kunnen over dit blondje een ander mening hebben,
    maar dit bier vind ik persoonlijk heel lekker

     

    Belgoo Magus, poserend op een bank zonder te bewegen.


    Belgoo Magus – 6,5% Alc. Vol.
    Product van Bierfirma
    Belgoo Beer
    Gebrouwen bij La Binchoise – Binche

     

    Blond bier met een mooie fijne witte schuimkraag.
    ietsje wazig.

    Een mooie kruidige neus
    met vooral tarwe prikkels.
    Ook gistaroma’s steken de kop op.

    Licht zurige aanzet (tarwe)
    die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid.
    De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon.
    Het heeft ook een aangename kruidigheid.
    en een droge afdronk.

    Voor mij een heerlijk aperitiefje.
    Fris, pittig en niet te veel in alcohol.


    Belgoo Magus, een pittig blondje.



    Een lekker viergranen aperitiefje.

    10-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persconferentie n.a.v. de 2de Bierhappening van de Waregemse Bierfanaten.

    Naar aanleiding van de 2de bierhappening van de Waregemse Bierfanaten
    vond donderdagavond 6 maart 2008 een persconferentie plaats in ‘de Kapelle’
    een prachtige zaal die behoort tot het domein Ter Doest.
    Deze vroegere brouwerij werd hedendaags omgetoverd naar een stijlvol complex met 4 zalen, waar iedereen zijn gading vindt. Dit, van restaurant tot grill en van kleine babbel tot groot feest. Wie weet wordt er aan gewerkt om een kleine brouwerij (De Bie?) tot leven te brengen.
    Ter Doest Félix Verhaeghestraat 8a-8b, 8790 Waregem.
    http://www.brijdebie.be



     



    Ter Doest.  Een prachtiger locatie om je bierevenement
    te promoten kun je niet vinden.
    Wordt dit later de nieuwe thuishaven van brouwerij De Bie?








    Secretaris Geroen Vansteenbrugge verwelkomde de genodigden
    en gaf op zijn eigen gekende manier uitleg over de 2de Waregemse Bierhappening.






    Het beloofd een prachtige editie te worden die de eerste ruimschoots zal overtreffen.
    En deze was verleden jaar al een schot in de roos.  Dus dat beloofd.
    Met de steun van Unizo en drankencentrale Vanden Bussche zal in zaal “Red Path” Hippodroom (Holstraat 99 te Waregem) 14 brouwers méér dan 90 minder bekende Belgische bieren voorstellen.

    Waarom afzakken naar Waregem?

    Het nieuwe speciaal voor dit event gecreëerde bier ‘Schommelpeird’
    kan er gedronken worden.
    Dit bier werd gebrouwen door de Struise Brouwers uit Lo Reninge,
    momenteel de beste brouwers van de wereld.


     ‘Schommelpeird’ een klepper van 12% Alc. Vol.
    Naast ne Gèsloetie wordt dit het tweede biertje van de
    Waregemse Bierfanaten.





    Het prachtige etiket.



    Naast Schommelpeird
    (Verwijzend naar Waregem - stad van het Paard)
    zullen er nog enkele primeurs te proeven zijn.


    waaronder Lex’ke een biertje gebrouwen door Alvinne
    voor de studenten Rechten.
    Dit zou een studentikoos antwoord zijn op het Korsakoff bier van
    ’t Hofbrouwerijke een biertje gebrouwen voor de studenten psychiatrie.
    Natuurlijk zijn de andere bieren van Alvinne w.o. De Podge Stout ook van de partij.


    Brouwerij Van Steenberge brengt naast haar traditionele bieren (allemaal van’t vat) een wereldprimeur mee nl. ‘Over The Edges’
    Dit is een IPA (Indian Pale Ale) van 10°Alc% gebrouwen speciaal voor de USA

    Naast het Schommelpeird hebben de Struise Brouwers ook hun Black Albert mee.
    Een prachtig diepzwart biertje van maar liefst 12° Alc.vol.
    Zonder de Struise Pannepot Grand Reserve O.A. niet te vergeten en de andere Struise bieren.

    De Hoevebrouwers pakken naast hun drie huisbieren uit met een primeur.
    De donkerblonde Decibel van 7,8%

    De Kersverse Kuurnse bierfirma Lupiline komen hun Primula voorstellen.
    Een ander bierfirma is Buitenlust die ook verleden jaar van de partij was.
    Dubbel Buitenlust en Totentrekker is hun bijdrage.

    Uit de Waalse biergemeenten komen Brasserie Des Légendes
     (Irchonwelz en Ellezelle) en Brasserie Dupont (Tourpes) met hun Karakterbieren.

    ook  Tapasbar Pado uit Tielt (winnaar Publieksprijs 2007) zal terug aanwezig zijn
    met zijn erkend streekproduct van het Molenland nl. Halleschelle.

    Uiteraard naast Korsakof brengt Jef van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel zijn
    mooie hofbieren mee naar Waregem.
    Enkele namen als Hofblues, Hoftrol, Bossprotter enz.. moeten de mensen
    tot proeven aanzetten.

    Verder hebben we nog uit Bierfirma “Het Alternatief” uit Izegem
    met zijn HIK bieren en Piet-Agoras.
    Bavik met hun Petrusgamma.
    Brouwerij De Bie met maar liefst 10 bieren.
    En ’t Gaverhopke uit Stasegem die dank zij de nieuwe eigenaars weer naar buiten komt
    met haar bieren.

    De Waregemse Bierfanaten stellen Dindon en het heerlijke Vin de Céréale van Rodenbach aan het publiek voor.
    Drankencentrale Vanden Bussche besteld naast het Schommelpeird
    lekkernijen uit brouwerij Oud Beersel.

    En Unizo tenslotte
    serveert vier bieren van de Dolle Brouwers uit Esen.

    En dit is nog niet alles.
    De Waregemse Bierfanaten zullen het klaars spelen om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival!

    Waregemse Bier Happening veilt megaflessen tvv Somival

    De Waregemse bierhappening op paaszaterdag 22 maart 2008 belooft een uniek spektakel te worden. De Waregemse Bierfanaten spelen het klaar om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival.
    Het initiatief komt van Steven en Yves v/d Drankencentrale Vanden Bussche
    (hoofdpartner v/d Bierhappening) én
    Struise brouwer Urbain.

    Somival is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden
    http://wp.somival.be/


    Terwijl ik foto's neem is Voske flink aan het noteren.





    Enkele flessen Schommelpeird en
    twee 9 liter flessen (Salmanzars) van de Struise brouwers
    zijn al in het bezit van de Waregemse Bierfanaten.






    Het bestuur.
    Zittend : Voorzitter Leen Walcarius en Steven van Drankencentrale
    Vanden Bussche.
    Rechtstaand vlnr : secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda Archie,
    Paul Vandenberghe en Marc Decock (Penningmeester)




    Brouwer Jos T'Joen van Brouwerij De Bie met links van hem
    schepen Kristof Chanterie en Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem)





    De genodigden hadden het naar hun zin.
    Men kon het volledig gamma 'De Bie' bieren proeven.




    Uitbaatster Myriam serveerde lekkere hapjes.





    Secretaris van Unizo Waregem Rik Ghistelinck geflankeed
    door David Leroy (BLES) en secretaris Waregemse bierfanaten Geroen Vansteenbrugge





    Links : Rik Ghistelinck (Unizo), in het midden Schepen Kristof Chanterie
    en rechts Lucien De Bels voorzitter Someval.





    Er is ook een website met een speciale veiling voor deze flessen
    gekoppeld aan de Bierhappening.
     ga eens kijken op

    http://www.belgiumfinestbeers.com/beers/NL/P9.html
    en waag een bod.  Wie weet is een van die flessen van jou?

    Meer informatie over dit komende fantastisch evenement
    kan u terugvinden op de website van de
    Waregemse Bierfanaten op
    http://www.wbf.be/

    Tot in Waregem!!!




    08-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Zythos Bierfestival 2008 - Sint-Niklaas

    Het Zythos Bierfestival 2008 - Sint-Niklaas





    De stad Sint-Niklaas stond het  weekend van  1 en 2 maart weer volop in de belangstelling.
    Zowat 10.000 bierliefhebbers uit onder meer Amerika, Engeland, Duitsland, Canada, Frankrijk Italië, Nederland, Zweden en natuurlijk uit eigen land waren afgezakt om te komen proeven en te genieten van de Belgische Biercultuur op het 5de  Zythos Bierfestival editie 2008.

    In de Stadsfeestzalen stonden over twee eilanden verdeeld, maar liefst 56 bierstandjes bemand door een 60-tal brouwerijen broederlijk naast mekaar.  
    De bezoekers hadden een keus over een tweehonderdtal bieren.
    Alle Belgische biersoorten waren vertegenwoordigd. Trappisten, Oude geuze, Abdijbieren,
    Oud bruin, Speciale Belge enz…
    Keuze genoeg om iedereen tevreden te stellen.

    Het Zythos Bierfestival mag toch een van de beste
    drie bierfestivals ter wereld beschouwd worden.




    Ingang van de stadsfeestzalen




    Stuwende kracht achter dit groots Zythos bierevenement is de
    sympathieke Linda Van Loo.
    Samen met haar festivalteam en de 150 losse medewerkers maakte ze er weer
    één grote bierhappening van.

    Linda & Co.  Een dikke proficiat!





    Een 10.000 bierliefhebbers konden twee dagen
    genieten van een tweehonderdtal verschillende kwaliteitsvolle
    Belgische bieren.






    Ook dit jaar weer opvallend veel jonge mensen.
    De jeugd heeft de weg terug gevonden naar verstandig consumeren.
    Geen breezers of alcopops, maar gezond en natuurlijk gerstenat.






    Vooraleer iets te proeven kun je best de 60 pagina's dikke
    Festivalbrochure ter hand nemen waar al de bieren in vermeld staan.



    56 standjes. Een kleurrijk spektakel.
    Met allemaal hetzelfde doel.  Hun eigen bieren aanprijzen.



    De stand van de Dolle Brouwers uit Esen.
    Chris Herteleer met enkele oerbierfans.





    De mooie stand van de nieuwe bierfirma 'Lupiline' uit Kuurne.







    Nee, dit is niet de Nacht van Exclusief!
    maar het lustrum Zythos Bierfestival met allemaal leuke mensen.






    Of toch de nacht...?
    Nee dit jonge koppel bewijst dat u bier kunt proeven met stijl.






    Sommige brouwers hadden een nieuw biertje bij.
    Zoals Brouwerij Boelens uit Belsele met zijn Balzello





    Daniel Lessire van Brasserie Millevertus
    schenkt uit een mooie beugelfles een nog jonge tripel.





    Bij andere brouwers moest u een wachtwoord zeggen
    om te kunnen proeven van hun nieuwe creatie.
    "Burning John" was het wachtwoord van brouwerij De Regenboog.





    Het Zythos Bierfestival is ook een ontmoetingplaats en een
    leuk weerzien van biervrienden over gans de wereld.
    Hier een Nederlands onderonsje.
    Dick en Wilma uit Eindhoven in gesprek met vrienden
    van brouwerij de 7de Hemel (NL).




    Drie Brusselaars
    Johan-Wanne-Madalijns voorzitter van de Lambiekstoempers
    met Bernard Leboucq en Yvan De Baets van de Zennebrouwerij.





    Drie jonge dolle brouwertjes met moeder Els.




    Voor nog 84 foto's klikt op deze mooie jonge
    Australische dame.



    Cheers !!!

    07-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF@alvinne


    Aandacht...Aandacht...Aandacht


    Op donderdag 28 en vrijdag 29 februari 2008 is de brouwerij
    (proeflokaal "Den Proefzolder" & onze kleine biershop "Den Bierzolder")
    open van 16 u tot ...

    Je zal er uiteraard een aantal van onze eigen bieren kunnen proeven oa
    Alvinne Oud Bruin en Podge BI Stout van 't vat,
    de nieuwe Alvinne Extra Restyled (ook aanwezig op ZBF), Gaspar en Tripel.

    Maar er is meer. Je zal een degustatieplank kunnen bestellen met de volgende bieren
     (geen van de bieren zal op het ZBF te proeven zijn):
    - Rodenbach Vin de Céreal
    - Westvleteren 12
    - Pannepot Grand Réserva
    - Podge BI Stout Oak Aged & blended

    We krijgen sowieso een aantal buitenlandse bezoekers over de vloer,
    ook Bas en Hildegard van De Leyerth zullen aanwezig zijn.
    Zou je er ook graag bij zijn, geef me dan maar een seintje
    (kwestie van een beetje in te schatten hoeveel volk we mogen verwachten).

    Met schuimende biergroeten,

    Glenn c



    Wees eens eerlijk
    Zo’n uitnodiging sla je niet af


    Dus… trokken Voske en ik richting de Mellestraat in Heule
    om in goed gezelschap van al dat heerlijks te gaan genieten.

    Ik moet zeggen dat brouwerij Alvinne reeds een vertrouwd terrein is voor mij
    maar ik was vooral ontzettend benieuwd naar hun nieuw opgerichte biershop.
    De bedoeling van deze biershop is, om via uitwisseling met
    andere drankenhandels, brouwers enz..
    exclusieve bieren te kunnen aanbieden die u niet meteen
    kunt vinden in de normale drankenhandels.
    Ook niet Belgische bieren zullen later de rekken vullen.
    Dit prachtig initiatief kunnen we als bierliefhebbers alleen maar toejuichen.

    Door dat in het weekend het Zythos Bier Festival plaats vond
    waren veel buitenlanders al een weekje vroeger naar België
    afgezakt om van de Belgische Biercultuur te kunnen genieten.

    Zo kwamen Amerikanen, Engelsen, Italianen en natuurlijk Belgen
    maar al te graag op de uitnodiging van Alvinne af.



    Den Bierzolder




    Het assortiment Alvinnebieren netjes gerangschikt op Den Bierzolder.




    Trappistenbier Chimay, Easterbier en Cuvée van de Keizer jaargangen
    2000 - 2001 - 2003 waren ook te verkrijgen.
    Belgische bieren die u in de gewone drankenhandels niet tegenkomt.





    Op sommige momenten was het aardig druk op
    Den Bierzolder.
    De buitenlandse bierliefhebbers speciaal afgekomen om
    twee dagen later het Zythos Bierfestival in Sint Niklaas te bezoeken
    kochten bijna de hele voorraad op.
    Vooral het Trappistenbier van Westvleteren werd in een minimuum
    van tijd volledig uitverkocht.




    Ook de heerlijke Urthelbieren van Brouwerij De Leyerth
    vulden de rekken.
    De eerste prachtige editie van de Urthel Gazette lag voor het grijpen.






    De biershop zal elke vrijdag en zaterdag open zijn van 09.00u tot 14.00u
    Vanaf 16 maart zal er om de 14 dagen kunnen gedegusteerd worden.
    Ook zullen er in de toekomst proeverijen gehouden worden.
    De info zal te lezen vallen op de website van Alvinne.




    Den Proefzolder




    Op Den Proefzolder kon men verschillende degustatieplankjes proeven.
    Hier eentje met de Alvinnebiertjes : Oud Bruin, Podge Imperial Stout, Gaspar
    en de nieuwe Extra Restyled.




    De biertjes werden voor de gelegenheid zorgvuldig ingeschonken
    door Barman Kevin.



    Bas (Brouwerij de Leyerth) neemt een foto van
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia.
    Brouwster Hildegard kijkt lachend toe.



    Alvinnebrouwer Davy Spiesens in gesprek met
    toekomstige brouwer Luc Vermeersch.



    Mooi volk op Den Zolder.
    Van links naar rechts : Bas en Hildegarde (Brouwerij de Leyerth - Ruislede)
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia,
    Jan en Veerle (brouwerij Lupiline) en carl Kins (SloCK bier)



    Voor de volledige fotoreportage
    klikt op onderstaande foto en u bent zo op
    Den Bier- en Den Proefzolder.
    Paché

    04-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queue de Charrue Blonde - 't Hof van Commerce in Stavele (WVl)

    STAVELE OF 'T WATERGAT (liedje)

    Kent gij de streek van God verkoren
    Effene vlakte, diep verschiet
    Wemelend veld waar 't gulden koren
    liefelijk zingt zijn ruischend lied

    Kent gij de streek van 't blonde Noorden
    't waait er en 't buist er 's Winters fel
    zoet zingt de wind zijn wild akkoorden
    't kind van de streek verstaat ze wel

    Kent gij de streek waar blijde stromen
    Mandel en Leie en IJzervliet
    kronkelend van de heuvelen komen
    vloeiende tusschen lis en riet

    Kent gij de streek waar 'k ben geboren
    waar dat ik kind en kersten werd
    Kent gij de klok en d'hoge toren
    mij alle twee zo dier aan 't hert




    't Hof van Commerce in Stavele.
    De tijd is hier blijven stil staan.
    Niets van 't varkentje gaat hier verloren



    Het café is gelegen naast de IJzer.

    ’t Hof Van Commerce

    In vroegere tijden was het gebruikelijk dat een caféhouder
    naast zijn horeca zaak ook fietsen herstelde.


    De Café-uitbater die tussen het tappen van twee pintjes ook het
     haar van zijn klanten knipte was in die tijd niet verwonderlijk.


    Veel herbergen combineerden wel vaker het aangename met het nuttige. 
    Herberg-bakkerij.  Herberg- beenhouwerij enz…
     
    De mannen gingen vroeger veel liever boodschappen doen dan nu.
     
    Wanneer ze bleven plakken aan de toog konden ze gemakkelijk 
    een smoes verzinnen dat er veel volk in de winkel stond.

    Nu moet je tevergeefs zoeken naar de herbergier
    die nog een dubbelambacht onder de pannen heeft.


    En toch ….!!!

    ’t Hof van Commerce in Stavele (W.Vl) is zo’n uitzondering.

    In de herberg is er een heuse beenhouwerij ingericht.



    Een beenhouwerij in een herberg. Waar vind u dat nog?


    Alle ouderwetse boerendelicatessen kunt u proeven
    aan het doorlopend buffet à volonté.

    U mag zo lang en zo veel degusteren tot u in feite niet meer kunt.

    In het authentieke kader met een streekbiertje
    uit het ruime assortiment sla je allicht meer achter de kiezen
    dan eigenlijk de bedoeling was.

    Maar wees gerust, niemand kijkt je daarop aan

     
     




    Alles van het varken, maar ook alles kunt u hier à volonté proeven.
    Wat u maar wil en zo veel u maar wil.



    Paul Vanholme komt uit een slagersgeslacht en zet de stiel voort.
    Hij heeft heel wat oude familierecepten bijgehouden.
    Iedere week maakt hij een vers Breugeliaans buffet met varkensvlees klaar
    zonder daarbij gebruik te maken van bewaarstoffen of smaakversterkers.
    Al dat heerlijks, van snuit tot staart, staat uitgestald
    in een beenhouwerijtje dat deel uitmaakt van het 150 jaar oude dorpscafé.




    De Herberg bevat verschillende ruimtes.
    De ene al meer verbazend dan de andere.


     
     
    Veel, veel details.
    U heeft ogen te kort om alles te observeren.




    De oude toog




    Voske en ik dronken bij het buffet een
    Queue de Charrue Blonde van 9% Alc. Vol.

    Queue de Charrue is eigenlijk het huisbier van drankenhandel
    Vanuxeem uit Ploegsteert.
    Er bestaan " soorten
    Queue de Charrue
    De Blonde die gebrouwen wordt bij Bios uit Ertvelde
    De Bruine gebrouwen bij Verhaeghe uit Vichte
    en de Amber gebrouwen bij Du Bocq uit Purnode




    Queue de Charrue Blonde – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Bios – Ertvelde

     

    Goudblond bier – licht wazig
    Weinig schuim (te koud geserveerd)
     


    De neus laat ons lichte alcoholprikkels opsnuiven.
    De aroma’s zijn die van een zoete likeur. (eau de vie op basis van fruit)
    rode sinaasappelsienen

     

    De eerste smaak is zoet
    warme alcoholtoetsjes fleuren onze smaakpapillen op
    daarna zoet fruitig
    de alcohol overheerst
    U proeft onmiddellijk dat u een  zwaar biertje degusteerd.

    Het is eerder een aangenaam
    dessertbiertje dan een bier om bij het eten te drinken.




    Queue de Charrue Blonde uit Ploegsteert geschonken in Stavele
    en gebrouwen in Ertvelde.




    Lekker degustatie biertje om na te genieten na een stevige maaltijd.




    En iedereen at maar door........tot ???

    29-02-2008 om 22:35 geschreven door William Roelens


    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betchard Blonde - Bière de Tubize.

    Het biertje “Betchard Blonde” is toch al een paar jaar op de markt.
    Eerst werd het gebrouwen door de
    Zennebrouwerij uit Sint-Pieters-Leeuw.
    Momenteel door De Proefbrouwerij uit Lochristi.

    Maar heel lang zal dit niet meer duren.
    Binnenkort zal het bier uit de brouwketels vloeien van
    ‘Brasserie de Tubize’.

    Deze toekomstige brouwerij is eigendom van Jean Rodriguez.
    Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant ‘In
    ’t Spinnekopke’ gelegen
    op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur)
    te Brussel.
    Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.




    Een smaakvol moutig biertje.


    Betchard Blonde – Bière de Tubize – 5,5% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij  – Lochristi.

    Blond van kleur met een fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is zeer moutig

    De smaak is eerst ietsje neutraal.
    Na een tijdje neemt een zoete karamelsmaak de bovenhand.
    Het heeft zelfs iets aromatisch. Licht volmondig
    Wel heel smaakvol, voor een biertje van 5,5% Alc.

    Goed gebrouwen bier maar heeft toch ietsje te weinig bitterheid
    om als een aperitiefbiertje door te gaan.
    Maar dit is waarschijnlijk ook niet de bedoeling.
    Het bier is eerder gebrouwen voor jan en alleman.

    Ik denk dat dit bier aardig te combineren valt
    met enkele streekgerechten van ‘t Spinnekopke





    Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize,
    Hij komt uit het œuvre van Jules Leclerc.
    "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals.
    Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd
    van de lokale artiesten.


    Ook het wapenschild en een silhouet van de kerk van Tubize zijn te zien op het etiket.
    Deze werd ontworpen door Louis-Michel Carpentier.


    Naar 't Spinnekopke

    25-02-2008 om 23:44 geschreven door William Roelens


    22-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discover the Shop - Welcome to Pierre's 'Delices & Caprices'

    Delices & Caprices

    Na de persconferentie van Zythos (9 feb 2008)
    (zie 5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel)
    had David Le Roy (Vice-voorzitter van BLES) het lumineus idee
    om een bezoekje te brengen aan
    The Belgian Beer Tasting Shop  ‘Delices & Caprices’.
    Deze unieke zaak is gelegen in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt,
    het beroemde beenhouwersstraatje waar Johan Verminnen over zingt.



    In deze zaak vind je unieke Belgische bieren.
    U kunt ze kopen of ter plaatse degusteren tegen een schappelijke prijs.




    Bij het betreden van de biershop worden we meteen
    geconfronteerd met de Belgische Biercultuur.
    Toeval of niet? maar enkele 9 liter flessen Vielle Bon-Secours
    stonden ons smekend en bedroevend aan te kijken.


    De naam Beer Tasting Shop maakt meteen duidelijk waarvoor deze zaak staat.
    Bier kopen en proeven.
    In de winkel staan een paar tafeltjes en stoelen waar u op gemak een Belgisch biertje
    kunt degusteren uit het ruime en uitzonderlijke gamma.




    Fons Minne (bestuurslid Zythos en voorzitter van De Heikantse Bierliefhebbers)
    en Marc Janssen (voorzitter van de Breese Beerprevers)




    Een lachende David Le Roy (ondervoorzitter BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid Breese Beerprevers) en mezelf



    Tussen de vele Belgische bieren
    David Le Roy (ondervoorzitter
    BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid
    Breese Beerprevers) en Voske







    Een 300-tal bieren zijn er te verkrijgen.
    Mooi verdeeld over de winkel.

    Naast bier zijn er ook Belgische aperitieven, fruitwijnen en likeuren te verkrijgen.



    Nog te koop : enkele schitterende Kerstbieren.
     


    Naast een Anker-Bok uit Mechelen
    het lekkere SloCK bier (met het nog oude label)
    van mijn goede vriend Carl Kins.





    Uit het Brusselse.  De prachtige biertjes van de Zenne brouwerij.





    Pierre Zuber de uitbater is van Zwitserse nationaliteit.
    Hij is gehuwd met een dame uit Gent en is lid van verschillende Zythosverenigingen.
    Als Zwitser weet hij alles af van onze Belgische Biercultuur.
    Hij is er als de kippen bij als er een nieuw biertje op de markt verschijnt.
    Bij ieder fles bier die hij ontkurkt vertelt hij als een volleerd biersommelier
    van waar het bier afkomstig is, de samenstelling en welke smaak u kan verwachten
    en soms is er ook een anekdote bij.



    Een eerste biertje die we proefden was het voor ons
    het onbekende "Désir"
    Dit eenmalig brouwsel werd twee jaar geleden
    gebrouwen door brasserie
    Brootcoorens (Erquelinnes).

    Het recept van het bier was samengesteld door

    Zou Sai Quing, een Chinese dame die rechtover zijn shop woont.
    Zij is gespecialiseerd in geneesmiddelen met Chinese kruiden.
    Het bier zou goed zijn voor de geest en het lichaam omdat het 9 Chinese kruiden bevat
    waaronder het Oriëntaalse ginseng.




    Natuurbier met 9 Chinese kruiden.



    Désir - 9% Alc. Vol.
    Brasserie Brootcoorens - Erquelinnes (Henegouwen).

    Ondanks zijn twee jaar ouderdom was het blonde bier nog
    redelijk helder en had een mooie witte schuimkraag.

    De neus liet ons toch een kleine oxydatie ruiken.
    Ook de geur van karamelmout beroerde onze miljoenen geurreceptorcellen.

    Het bier had bij de eerste slok een fruitige aanzet.
    Het was nog mooi hoppig
    met een lichte bitterheid.
    Het had een alcoholzoetigheid die aangenaam overkwam.

    Ondanks de 9 kruiden was het biertje niet extreem kruidig.
    We hadden het graag twee jaar vroeger willen degusteren.


    Pierre bracht enkele houten kommetjes op tafel met kaas
    die gewassen was in Trappist van Achel.


    Een tweede biertje die we degusteerden was
    "IV"  een saison van de onlangs nieuwe geopende brouwerij
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille uit de gelijknamige Waals-Brabantse gemeente.

    Pierre verteld ons dat de naam 'IV' afkomstig was van de vier seizoenen
    vandaar een saison bier. In de nieuwe zytholoog gaat Casimir Elsen nog een stukje verder.
    De IV verwijst ook nog naar de vier ingrediënten waarmee het bier werd gebrouwen
    en je zou er zelfs een familiesymbool kunnen inzien.
    De twee brouwers Alexandre en Stephane hebben drie kinderen en beschouwen het bier
    als hun vierde kindje.



    ‘IV’ een etiket vol symboliek.


    ‘IV’ Saison – 6,5% Alc. Vol.
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - Jandrain-Jandrenouille (W-Br)

    Een wit blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.

    De neus is bloemig
    Ook geuren van Lychee

    De smaak is meteen een voltreffer.
    Lekker hoppig en bloemig.
    Citrusprikken.
    Men smaakt onmiddellijk dat er Amerikaanse hopsoorten gebruikt zijn.
    Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
    Het heeft een mooie droge afdronk.

    Een prachtig bier van jonge brouwers
    die precies weten wat brouwen is.




    Pierre verraste ons met een salami gelegen in Orval bier.




    De Zythosvereniging "De Breese Beerprevers" houden dit jaar nog een proeverij
    van honingbieren.  Pascal bestuurslid van de vereniging stelde voor om eens
    'Le Pavé de l'ours' van Brasserie Silenrieux te proeven.
    We gingen maar al te graag op het voorstel in.


    Mag het een glaasje honing zijn voor de heren bierproevers?



    Pavé de l’ours – 8% Alc. Vol.
    Brasserie Silenrieux – Silenrieux (Namen)


    Donker blond biertje met dik wit schuim
    De neus verraad onmiddellijk honing.
    Ook zoete gistaroma's.

    De eerste slok is effectief een uitgesproken honingsmaak.
    De smaak is in tegenstelling tot de geur niet overdreven zoet.
    Een biertje voor de echte honingliefhebbers.
    Wie echt honing lust zal ook dit bier erg graag drinken.
    Het tegenovergestelde is ook waar.
    De nasmaak heeft zelfs een nabitterheid van kruiden.






    In de winkel liggen zelfs kaartjes waar je uw proefnotities
    kunt noteren.

     


    Bij ons vertrek hadden Amerikaanse bierliefhebbers
    reeds onze plaatsen ingenomen.
    Pierre Zuber kon weer zijn verhalen kwijt.



    Delices & Caprices
    Rue des Bouchers 68 - 1000 Brussel
    Op 200 meter van de Grote Markt

    Meer dan een bezoekje waard wanneer
    u zich in de hoofdstad bevind.

    22-02-2008 om 18:17 geschreven door William Roelens


    18-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flodder - De Proefbrouwerij - recept Patrick Cocx

    Het bier dat we ditmaal voorstellen komt uit het brein van Patrick Cocx uit Beerse.
    Wanneer hij op een dag kennis maakt met een biertje
    die een vriend van hem zelf gebrouwen had, kreeg hij ook zin om
    de roerstok te hanteren.
    Hij is beginnen lessen volgen en bouwde later zijn eigen brouwinstallatie.

    Na enkele proefbrouwsels had hij een biertje gebrouwen die volgens vrienden en kenners
    qua smaak en uitzicht  gemakkelijk naast dat van een grote brouwerij zou kunnen staan.


    Voor de naam moest hij in feite niet ver zoeken.
    Beerse is een carnavalgemeente en bij een verkleedpartijtje had
    Patrick zich in de huid van Ma Flodder gestoken.
    (Ma Flodder is de dolgekke moeder uit de
    Nederlandse filmtrilogie en TV-reeks 'de familie Flodder').
    Bij het
    discussiëren over de naam was de link al vlug gelegd met dit personage.
    ’Flodder’ was dus de defenitieve naam voor zijn eerste brouwsel.




    Het etiket op de flesjes is getekend door Luc De Doncker uit Gierle.
    Het gaat om een karikatuur van Patrick verkleed als 'Ma Flodder'.
    Hetzelfde etiket wordt ook gebruikt voor de glazen.





    Een mooi ogend biertje.



    Zelf bottelde hij het bier op flessen van 75 centiliter,
    maar die waren niet handig om op café te verkopen.
    De flesjes van 33 centiliter waren daarvoor beter geschikt.

    Hij heeft zijn bier op grote volume laten brouwen
    bij de gekende Proefbrouwerij uit Lochristi.



    Door het invallend zonlicht is het bier in het linker glaasje iets bleker dan het rechtse.





    Flodder – 8% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Patrick Cocx

     

    Blond bier met een witte romige schuimkraag

     

    De neus is lekker fruitig

    Ook gistprikkels zijn te ruiken.

     

    De eerste aanzet is licht zoet

    Het bier komt meteen verfrissend over

    Lichte zurige tintjes van perzik.

    Ook koriander toetsjes zijn te smaken

    Kortom : fruitig met een licht zurigheid


    Door zijn frisheid en in combinatie met de 8% Alc.Vol kan
    het gevaarlijk uit de hoek komen.

    In de droge afdronk is er nog een lichte nabitterheid te proeven.

    Een mooi gebrouwen klassiek biertje.



    Gelukkig heeft de rook van de sigaret van mama Flodder
    geen storende effecten op het aroma.





    Het rugetiket.

    18-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel
    Op zaterdag 9 februari gaf de
    bierconsumentenvereniging 'Zythos'
    in het Brouwershuis te Brussel naar aanleiding van zijn vijf jaar bestaan
    een persconferentie met als thema
    'De Consument in de Belgische bierwereld'
    Zythologen Voske en ik waren uiteraard van de partij.



      
    Het brouwershuis is aan restauratie toe.



    Het Brouwershuis is één van de vier belangrijke gevels op de Grote Markt
    van Brussel die volledig  wordt gerestaureerd.
    Met deze maatregel wil het stadsbestuur de hoofdstad meer uitstraling geven.
    De renovatiewerken kosten 900.000 euro.


    Het huis werd gebouwd tussen 1695 en 1698.
    Het is van de hand van architect Willem de Bruyn en de
    beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.




    Het beeld van St. Arnoldus versiert de inkomhal.
    Sint Arnoldus is de schutspatroon van de brouwers.



    De persconferentie vond plaats op het tweede verdiep.





    De trap met de mooie trapbekleding (met het logo van de Belgische Brouwers)
    brengt ons langs verscheidene glazen kasten met oude bierpotten
    en antiek porselein naar de conferentiezaal.




    Ook in de prachtige conferentie zaal
    zijn glazen kasten voorzien waar porseleinen kruiken
    en tapkranen tentoon gesteld zijn.
    Verzamelaars zouden hier watertanden.




    Naast het volledig nieuwe Zythosbestuur waren ook
    Philippe Buisseret (De Confederatie van Belgische Brouwers)
    en Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) aanwezig. 


    Vlnr : Marc Mertens, Erik Vandeperre, Jan De Haes en Philippe Buisseret.




    Voorzitter Erik Vandeperre sprak in zijn toespraak over 5 jaar Zythos.

    Hij gaf een overzicht van 5 jaar biercultuur. 
    Zythos heeft momenteel 27 volwaardige leden en twee waarnemende leden.
     
    Dat is niet veel, maar Zythos is dan ook een confederatievereniging
    die momenteel 29 Vlaamse verenigingen overkoepelt.

    Deze 29 verenigingen zelf hebben bijna 2000 leden.

    Hij had het verder over de rol die Zythos in 2008
    wil profileren naar de Belgische bierliefhebber, maar ook naar de brouwers toe.

     

    Philippe Buisseret vertegenwoordigde de Confederatie van Belgische Brouwers
    en
    schetste in zijn toespraak de situatie van de Belgische brouwerijen
    . 
    Hij had het over de opmars van de Belgische bieren in het buitenland.

    Hij nodigt ook iedereen uit op zondag 20 april 2008 voor de Open Brouwerijendag. 
    Een 35 brouwerijen zullen die dag speciaal un deuren open zetten.

     

    Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) stak het niet onder stoelen of banken
    over de moeilijkheden  in de horecasector.
     
    Hij had het ook over hun nieuw project “vzw Tafelen in Vlaanderen’
    Het project telt zes actielijnen,  ‘Lekker actief’, ‘Lekker weg’, ‘Lekker beleven’, ‘Lekker land’, ‘Lekker terroir’ en ‘leven in de brouwerij’.
     
    Vooral bij het laatste project vraagt hij samenwerking van Zythos
    en de Confederatie van Belgische Brouwers.


     



    Daarna had Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) het over vijf jaar
    bestaan van het tijdschrift De Zytholoog.
    De oplage is verhoogd en met trots stelde hij het
    eerste nummer (nr20) voor in meerkleurendruk.

     

    Fons Minne (Acties & activiteiten) sprak over wat Zythos
    zoal gepresteerd heeft in de laatste vijf jaar
    en,
    wat de vereniging Zythos zo allemaal doet en nog zal doen.

     

    Linda Van loo (Zythos Bier Festival) tenslotte,  
    gaf toelichting over de komende editie 2008
    die op zaterdag 1 en zondag 2 maart zal doorgaan in
    de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas.







    Na de persconferentie was er nog een receptie in de kelderverdieping van het Brouwershuis.

    Daar huist sinds 1952 het kleine maar mooie brouwersmuseum.








    Gezellig napraten met een fris biertje en belegde broodjes
    in een prachtig decor.  Meer moet dat niet zijn.





    Het museum bestaat uit drie delen :
    Een 18de-eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden),
    een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij.

     


      

     
    In het museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier
    levendig gehouden.  De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen,
    de brouw- en gistkuipen, de kooketel en het materiaal uit de 18de eeuw.





    In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer,
    maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijs gegeven.
    Wat we dus gedronken hebben verklap ik dus niet.



       


    Het gezellige café worden de herinneringen aan lang
    vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid.





    Het vernieuwde Zythosbestuur.poserend in de zaal van een
    hoogtechnologische moderne brouwerij (derde deel van het museum)
    Zittend van links naar rechts :
    Erik VANDEPERRE (Voorzitter) - Dany VANSCHOONBEEK (Ledenadministratie)
    Rechtstaand van links naar rechts :
    Marc MERTENS (De Zytholoog) - Mark WASTIJN (Vicevoorzitter) - Marc BRUSTEN (Penningmeester)
    Casimir ELSEN (Secretaris) en Fons MINNE (Acties & activiteiten)

    Zythos

    Het Brouwershuis

    13-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Magerman, Hendrik Goris en De Struise Brouwers te gast bij de Waregemse Bierfanaten.

    Bob, Hendrik en de Struise
    te gast bij de Waregemse Bierfanaten.



    Welkom bierproevers.


    Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem

    een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman.

    Bob is vooral bekend voor zijn

    bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant ‘De Morgen’

    Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven.

    ‘Het Belgisch Bierboek’ uitgegeven in 2002 bij Lannoo en ‘36 merkwaardige Belgische bieren’

    Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen.

    Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.

    Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub

    ‘De Waregemse Bierfanaten’.



    De Heerlijkheid.
    Een leuke herberg met een mooie bierkaart.



    Het bovenzaaltje was ingenomen

    door een 40-tal bierfanaten.

    Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn.

    Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.




    Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
    laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.


     

    Met een bespreking van vijf echte streekbieren

    (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent)

    wist Bob ons op een aangename manier te boeien.

    De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren

    Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan. 

    Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier

    behoorde tot zijn deskundige uitleg.

    Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onze
    smaakpapillen voorgesteld.




    Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
    met kennis van zaken.



    5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a


    Een  pilsbier uit Tsjechië.

    Een Waalse Saison
    Uit het Pajottenland een oude lambiek

    Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje

    En tenslotte een Vlaams Roodbier.



    De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
    aanwezigen van bierproevers te voorzien.





    Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier. 

    werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd.






    Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.
    Plzensky Prazdroj (SABMiller)
     - Plzen - Tsjechië.

     

    Blond en helder bier met weinig schuim
    fijne koolzuurpareling.

     

    De neus was niet meteen waarneembaar.

    Na een tijdje een fijne moutgeur
    Ook een licht zurige walmpje

     

    De smaak was meteen raak.

    Hoppig en bloemig

    moutig met een lichte smaak van vers brood.

    Ook niet te moutzoet.

    Maar een mooie evenwichtige bitterheid

    Een droge afdronk.





    Saison Pipaix 6% Alc. Vol.

     Brasserie Vapeur – Pipaix (Henegouwen)

     

    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.

     

    Het aroma was licht zurig

    De smaak was kruidig

    Met licht zurige toetsen

    Het bier bevat zwarte peper en lichte gember
     wat ik helaas moeilijk kon uithalen.




     

    .Oude Lambiek 5% Alc. Vol. 

    Geuzestekerij De Cam – Gooik (Vl-Brabant)

     

    Amberkleurig

     

    een zure neus
    azijnprikkeltjes
    Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven

     

    De smaak is die van een droge sherry

    Kurk droog

    Hout

    En toch heerlijk mals. 
    Een
    schitterend bier

    Samen met Cantillon is De Cam 
    de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.


     

     

     

    Aecht Schlentera Rauch bier – 5,1 % Alc. Vol.

    Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)


    Een heel donker biertje met beige schuimkraag.

    De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.

    Ook heel diep een karamelgeurtje

     

    De smaak was ook die van gerookt vlees

    Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht.

    Toetsjes van karamel vind u er ook in terug

    Het is een lekker moutachtig biertje.

    Voor de echte liefhebbers.

    Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proeven
    zou wel van het goed te veel zijn.

    Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.



     

     

     

    Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.
     Rodenbach – Palmbreweries - Roeselare

     

    Rood bruin – met beige schuimkraag

     

    De neus is zuurzoet
    met die typische wijngeurtjes

     

    Zuurzoet aanzet

    met smaken van hout

    Fruitige prikken van zure appels

    Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.
    Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.

    Mooie licht zure afdronk.

    Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.


    Twee verrassingen.




    Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
    Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
    de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
    De Struise Brouwers van Lo-Reninge.

    Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
    werd aangekondigd.

    De heren kwamen niet met lege handen.
    Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
    kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.




    Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise. 
    Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.


    Lees alles over deze benoeming op hun website
    http://struise.noordhoek.com/eng/



    Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
    Van links naar rechts :

    Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,

    Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke en
    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers.





    Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
    'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'



    In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  
    1 jaar later noemden ze het Pannepot.

    De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo.

    Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten
    of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
     
    Na de vangst
    werden ze gelost door de vrouwen
     en werden dan via houten karren naar 
    Veurne stad gebracht.

    In die tijd brouwden ze toen al Pannepot. 

    Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst.

    Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers.

    Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen.

    Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht, 

    en het bier werd ontdekt door een Deen.

    Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.

    Vandaar is ook Zweden erbij gekomen,

    Dan kwam het in een stroomversnelling. 

    Pannepot is gegroeid als een begrip.

    Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland.

    Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada.




    Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd







    Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.

    1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival. 
    Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.


    Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.

    Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen. 

    Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007.

    Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen. 


    Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is

    Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.

     

    Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    of ook Dobbel Barrel Age wat betekent

    Dubbel rijping op eiken vat.


    Pannepot Grand Reserva Vintage 2005

    Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten

     

    Het bier heeft een donkerbruine kleur

    Met beige schuimkraag

     

    De neus laat ons kandij ruiken

    Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.

     

    De smaak is zowel zoet als bitter

    in een mooi evenwicht.

    Karamel en kandij

    Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit.

    De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond.

    Wat een lekker complex bier.

    Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden.

    Van het goede te veel?

    Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn.

    Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het.



    Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.

    We laten Hendrik Goris aan het woord.
    Buitenlust Bier VOF  - Kapellen

    BUITENLUST
    EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID



    “als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.”

     

    Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.

     

    In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.


    We proefden vier versies.

    De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
    Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
    gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
    Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
    Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles

     


    De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
    schenken De 7-jarige Rexroth uit.




    Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
    Een relatiegeschenk
    .

    De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.

    Donkerblond
    verspreidde een oxydatiegeur.
    Cherryaroma.

    De smaak was nog redelijk goed.
    Zoet geoxideerd
    Ik smaakte boterspekken
    er was toch nog een beetje hopbitterheid.

    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had ook een lichte oxydatiearoma.
    Ook Cherry en karamel
    zoet met een nog lichte bitterheid.
    de moutsuikers verbergen de hop.




    Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
    botteldatum 2005.




    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had een beetje dezelfde geuren en kleuren
    zoals de 33 cl fles.
    Maar had nog een redelijke bitterheid.
    Iets bitter dan zijn de 75cl fles

    Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
    best te drinken.


    Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    Een lekker moutaroma
    ook fruitige toetsjes

    Fruitige smaak
    bloemig
    een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
    De afdronk is lichtbitter.
    heel lekker biertje

    Al deze bieren werden gebrouwen in
    de Proefbrouwerij te Lochristi

    Een hele mooie avond met leuke verrassingen.
    Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
    voor 2 personen kon gewonnen worden.

    Proficiat Waregemse Bierfanaten.

    11-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Hipoldus' Hofbock - Het Hofbrouwerijke - Beerzel

    H.HIPOLDUS HOFBOCK



    Het originele etiket

    Op het Zythos Bierfestival 2007 en de Waregemse Bierhappening 2007

    had ik al kennis gemaakt met de bieren van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.

    De stout ‘Hofblues’ had me toen erg verrast.

    Ik was maar al te blij dat ik uit handen van mijn vriend Geroen Vansteenbrugge

    (secretaris van de Waregemse Bierfanaten – waar ik nu ook lid van ben)

    enkele flesjes H.Hipoldus Hofbock mocht ontvangen.


     



    Een lekker biertje voor het goede doel.


     

    Brouwer Jef Goetelen wist mij via e-mail te melden :

     

     

    “H.Hipoldus is het moederbier van de hofnar :))

    m.a.w.  hofnar is deze keer eens het etikettenbier.

    De Heikantse (Zythosvereniging) hadden de eer en het

    genoegen om deze originele receptuur van't Hofbrouwerijke  

    met die o zo lekkere whiskeymout boven de doopfond te houden.

    't moet niet altijd andersom zijn nietwaar.

    De naam is ontstaan bij de Heikantse;

     

    Hikske is een figuur in de streek,  vandaar de naam Hikskes Hypoldus Hofbock.”

     

    Dit bier werd gebrouwen voor het Goede doel “De Regenboog”

    Organisatie “De Heikantse”

    Lees ook ‘Bottelen voor het Goede Doel’ op de blog van Steven Vermeylen

     

     

     

    H.Hipoldus Hofbock – 6% Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel



     

     

     Een prachtig biertje in een proefglaasje.



    Amberkleurig biertje met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    Het aroma was niet onmiddellijk waarneembaar.

    Eventjes laten rusten.

    Maar na een tijdje komen de heerlijke moutgeuren op je af.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.

     

    Een heel lekker biertje

    Brouwer Jef Goetelen bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn

    om te kunnen genieten. 

    Dit is bierkunst op zijn best.

     

     



    Wie de bieren van het Hofbrouwerijke graag zou willen proeven

    kan dat doen op de 2de Waregemse Bierhappening

    Op Paaszaterdag 22 maart 2009 vanaf 13.00u
    zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem.

    08-02-2008 om 17:57 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!