Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF@alvinne


    Aandacht...Aandacht...Aandacht


    Op donderdag 28 en vrijdag 29 februari 2008 is de brouwerij
    (proeflokaal "Den Proefzolder" & onze kleine biershop "Den Bierzolder")
    open van 16 u tot ...

    Je zal er uiteraard een aantal van onze eigen bieren kunnen proeven oa
    Alvinne Oud Bruin en Podge BI Stout van 't vat,
    de nieuwe Alvinne Extra Restyled (ook aanwezig op ZBF), Gaspar en Tripel.

    Maar er is meer. Je zal een degustatieplank kunnen bestellen met de volgende bieren
     (geen van de bieren zal op het ZBF te proeven zijn):
    - Rodenbach Vin de Céreal
    - Westvleteren 12
    - Pannepot Grand Réserva
    - Podge BI Stout Oak Aged & blended

    We krijgen sowieso een aantal buitenlandse bezoekers over de vloer,
    ook Bas en Hildegard van De Leyerth zullen aanwezig zijn.
    Zou je er ook graag bij zijn, geef me dan maar een seintje
    (kwestie van een beetje in te schatten hoeveel volk we mogen verwachten).

    Met schuimende biergroeten,

    Glenn c



    Wees eens eerlijk
    Zo’n uitnodiging sla je niet af


    Dus… trokken Voske en ik richting de Mellestraat in Heule
    om in goed gezelschap van al dat heerlijks te gaan genieten.

    Ik moet zeggen dat brouwerij Alvinne reeds een vertrouwd terrein is voor mij
    maar ik was vooral ontzettend benieuwd naar hun nieuw opgerichte biershop.
    De bedoeling van deze biershop is, om via uitwisseling met
    andere drankenhandels, brouwers enz..
    exclusieve bieren te kunnen aanbieden die u niet meteen
    kunt vinden in de normale drankenhandels.
    Ook niet Belgische bieren zullen later de rekken vullen.
    Dit prachtig initiatief kunnen we als bierliefhebbers alleen maar toejuichen.

    Door dat in het weekend het Zythos Bier Festival plaats vond
    waren veel buitenlanders al een weekje vroeger naar België
    afgezakt om van de Belgische Biercultuur te kunnen genieten.

    Zo kwamen Amerikanen, Engelsen, Italianen en natuurlijk Belgen
    maar al te graag op de uitnodiging van Alvinne af.



    Den Bierzolder




    Het assortiment Alvinnebieren netjes gerangschikt op Den Bierzolder.




    Trappistenbier Chimay, Easterbier en Cuvée van de Keizer jaargangen
    2000 - 2001 - 2003 waren ook te verkrijgen.
    Belgische bieren die u in de gewone drankenhandels niet tegenkomt.





    Op sommige momenten was het aardig druk op
    Den Bierzolder.
    De buitenlandse bierliefhebbers speciaal afgekomen om
    twee dagen later het Zythos Bierfestival in Sint Niklaas te bezoeken
    kochten bijna de hele voorraad op.
    Vooral het Trappistenbier van Westvleteren werd in een minimuum
    van tijd volledig uitverkocht.




    Ook de heerlijke Urthelbieren van Brouwerij De Leyerth
    vulden de rekken.
    De eerste prachtige editie van de Urthel Gazette lag voor het grijpen.






    De biershop zal elke vrijdag en zaterdag open zijn van 09.00u tot 14.00u
    Vanaf 16 maart zal er om de 14 dagen kunnen gedegusteerd worden.
    Ook zullen er in de toekomst proeverijen gehouden worden.
    De info zal te lezen vallen op de website van Alvinne.




    Den Proefzolder




    Op Den Proefzolder kon men verschillende degustatieplankjes proeven.
    Hier eentje met de Alvinnebiertjes : Oud Bruin, Podge Imperial Stout, Gaspar
    en de nieuwe Extra Restyled.




    De biertjes werden voor de gelegenheid zorgvuldig ingeschonken
    door Barman Kevin.



    Bas (Brouwerij de Leyerth) neemt een foto van
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia.
    Brouwster Hildegard kijkt lachend toe.



    Alvinnebrouwer Davy Spiesens in gesprek met
    toekomstige brouwer Luc Vermeersch.



    Mooi volk op Den Zolder.
    Van links naar rechts : Bas en Hildegarde (Brouwerij de Leyerth - Ruislede)
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia,
    Jan en Veerle (brouwerij Lupiline) en carl Kins (SloCK bier)



    Voor de volledige fotoreportage
    klikt op onderstaande foto en u bent zo op
    Den Bier- en Den Proefzolder.
    Paché

    04-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queue de Charrue Blonde - 't Hof van Commerce in Stavele (WVl)

    STAVELE OF 'T WATERGAT (liedje)

    Kent gij de streek van God verkoren
    Effene vlakte, diep verschiet
    Wemelend veld waar 't gulden koren
    liefelijk zingt zijn ruischend lied

    Kent gij de streek van 't blonde Noorden
    't waait er en 't buist er 's Winters fel
    zoet zingt de wind zijn wild akkoorden
    't kind van de streek verstaat ze wel

    Kent gij de streek waar blijde stromen
    Mandel en Leie en IJzervliet
    kronkelend van de heuvelen komen
    vloeiende tusschen lis en riet

    Kent gij de streek waar 'k ben geboren
    waar dat ik kind en kersten werd
    Kent gij de klok en d'hoge toren
    mij alle twee zo dier aan 't hert




    't Hof van Commerce in Stavele.
    De tijd is hier blijven stil staan.
    Niets van 't varkentje gaat hier verloren



    Het café is gelegen naast de IJzer.

    ’t Hof Van Commerce

    In vroegere tijden was het gebruikelijk dat een caféhouder
    naast zijn horeca zaak ook fietsen herstelde.


    De Café-uitbater die tussen het tappen van twee pintjes ook het
     haar van zijn klanten knipte was in die tijd niet verwonderlijk.


    Veel herbergen combineerden wel vaker het aangename met het nuttige. 
    Herberg-bakkerij.  Herberg- beenhouwerij enz…
     
    De mannen gingen vroeger veel liever boodschappen doen dan nu.
     
    Wanneer ze bleven plakken aan de toog konden ze gemakkelijk 
    een smoes verzinnen dat er veel volk in de winkel stond.

    Nu moet je tevergeefs zoeken naar de herbergier
    die nog een dubbelambacht onder de pannen heeft.


    En toch ….!!!

    ’t Hof van Commerce in Stavele (W.Vl) is zo’n uitzondering.

    In de herberg is er een heuse beenhouwerij ingericht.



    Een beenhouwerij in een herberg. Waar vind u dat nog?


    Alle ouderwetse boerendelicatessen kunt u proeven
    aan het doorlopend buffet à volonté.

    U mag zo lang en zo veel degusteren tot u in feite niet meer kunt.

    In het authentieke kader met een streekbiertje
    uit het ruime assortiment sla je allicht meer achter de kiezen
    dan eigenlijk de bedoeling was.

    Maar wees gerust, niemand kijkt je daarop aan

     
     




    Alles van het varken, maar ook alles kunt u hier à volonté proeven.
    Wat u maar wil en zo veel u maar wil.



    Paul Vanholme komt uit een slagersgeslacht en zet de stiel voort.
    Hij heeft heel wat oude familierecepten bijgehouden.
    Iedere week maakt hij een vers Breugeliaans buffet met varkensvlees klaar
    zonder daarbij gebruik te maken van bewaarstoffen of smaakversterkers.
    Al dat heerlijks, van snuit tot staart, staat uitgestald
    in een beenhouwerijtje dat deel uitmaakt van het 150 jaar oude dorpscafé.




    De Herberg bevat verschillende ruimtes.
    De ene al meer verbazend dan de andere.


     
     
    Veel, veel details.
    U heeft ogen te kort om alles te observeren.




    De oude toog




    Voske en ik dronken bij het buffet een
    Queue de Charrue Blonde van 9% Alc. Vol.

    Queue de Charrue is eigenlijk het huisbier van drankenhandel
    Vanuxeem uit Ploegsteert.
    Er bestaan " soorten
    Queue de Charrue
    De Blonde die gebrouwen wordt bij Bios uit Ertvelde
    De Bruine gebrouwen bij Verhaeghe uit Vichte
    en de Amber gebrouwen bij Du Bocq uit Purnode




    Queue de Charrue Blonde – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Bios – Ertvelde

     

    Goudblond bier – licht wazig
    Weinig schuim (te koud geserveerd)
     


    De neus laat ons lichte alcoholprikkels opsnuiven.
    De aroma’s zijn die van een zoete likeur. (eau de vie op basis van fruit)
    rode sinaasappelsienen

     

    De eerste smaak is zoet
    warme alcoholtoetsjes fleuren onze smaakpapillen op
    daarna zoet fruitig
    de alcohol overheerst
    U proeft onmiddellijk dat u een  zwaar biertje degusteerd.

    Het is eerder een aangenaam
    dessertbiertje dan een bier om bij het eten te drinken.




    Queue de Charrue Blonde uit Ploegsteert geschonken in Stavele
    en gebrouwen in Ertvelde.




    Lekker degustatie biertje om na te genieten na een stevige maaltijd.




    En iedereen at maar door........tot ???

    29-02-2008 om 22:35 geschreven door William Roelens


    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betchard Blonde - Bière de Tubize.

    Het biertje “Betchard Blonde” is toch al een paar jaar op de markt.
    Eerst werd het gebrouwen door de
    Zennebrouwerij uit Sint-Pieters-Leeuw.
    Momenteel door De Proefbrouwerij uit Lochristi.

    Maar heel lang zal dit niet meer duren.
    Binnenkort zal het bier uit de brouwketels vloeien van
    ‘Brasserie de Tubize’.

    Deze toekomstige brouwerij is eigendom van Jean Rodriguez.
    Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant ‘In
    ’t Spinnekopke’ gelegen
    op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur)
    te Brussel.
    Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.




    Een smaakvol moutig biertje.


    Betchard Blonde – Bière de Tubize – 5,5% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij  – Lochristi.

    Blond van kleur met een fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is zeer moutig

    De smaak is eerst ietsje neutraal.
    Na een tijdje neemt een zoete karamelsmaak de bovenhand.
    Het heeft zelfs iets aromatisch. Licht volmondig
    Wel heel smaakvol, voor een biertje van 5,5% Alc.

    Goed gebrouwen bier maar heeft toch ietsje te weinig bitterheid
    om als een aperitiefbiertje door te gaan.
    Maar dit is waarschijnlijk ook niet de bedoeling.
    Het bier is eerder gebrouwen voor jan en alleman.

    Ik denk dat dit bier aardig te combineren valt
    met enkele streekgerechten van ‘t Spinnekopke





    Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize,
    Hij komt uit het œuvre van Jules Leclerc.
    "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals.
    Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd
    van de lokale artiesten.


    Ook het wapenschild en een silhouet van de kerk van Tubize zijn te zien op het etiket.
    Deze werd ontworpen door Louis-Michel Carpentier.


    Naar 't Spinnekopke

    25-02-2008 om 23:44 geschreven door William Roelens


    22-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discover the Shop - Welcome to Pierre's 'Delices & Caprices'

    Delices & Caprices

    Na de persconferentie van Zythos (9 feb 2008)
    (zie 5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel)
    had David Le Roy (Vice-voorzitter van BLES) het lumineus idee
    om een bezoekje te brengen aan
    The Belgian Beer Tasting Shop  ‘Delices & Caprices’.
    Deze unieke zaak is gelegen in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt,
    het beroemde beenhouwersstraatje waar Johan Verminnen over zingt.



    In deze zaak vind je unieke Belgische bieren.
    U kunt ze kopen of ter plaatse degusteren tegen een schappelijke prijs.




    Bij het betreden van de biershop worden we meteen
    geconfronteerd met de Belgische Biercultuur.
    Toeval of niet? maar enkele 9 liter flessen Vielle Bon-Secours
    stonden ons smekend en bedroevend aan te kijken.


    De naam Beer Tasting Shop maakt meteen duidelijk waarvoor deze zaak staat.
    Bier kopen en proeven.
    In de winkel staan een paar tafeltjes en stoelen waar u op gemak een Belgisch biertje
    kunt degusteren uit het ruime en uitzonderlijke gamma.




    Fons Minne (bestuurslid Zythos en voorzitter van De Heikantse Bierliefhebbers)
    en Marc Janssen (voorzitter van de Breese Beerprevers)




    Een lachende David Le Roy (ondervoorzitter BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid Breese Beerprevers) en mezelf



    Tussen de vele Belgische bieren
    David Le Roy (ondervoorzitter
    BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid
    Breese Beerprevers) en Voske







    Een 300-tal bieren zijn er te verkrijgen.
    Mooi verdeeld over de winkel.

    Naast bier zijn er ook Belgische aperitieven, fruitwijnen en likeuren te verkrijgen.



    Nog te koop : enkele schitterende Kerstbieren.
     


    Naast een Anker-Bok uit Mechelen
    het lekkere SloCK bier (met het nog oude label)
    van mijn goede vriend Carl Kins.





    Uit het Brusselse.  De prachtige biertjes van de Zenne brouwerij.





    Pierre Zuber de uitbater is van Zwitserse nationaliteit.
    Hij is gehuwd met een dame uit Gent en is lid van verschillende Zythosverenigingen.
    Als Zwitser weet hij alles af van onze Belgische Biercultuur.
    Hij is er als de kippen bij als er een nieuw biertje op de markt verschijnt.
    Bij ieder fles bier die hij ontkurkt vertelt hij als een volleerd biersommelier
    van waar het bier afkomstig is, de samenstelling en welke smaak u kan verwachten
    en soms is er ook een anekdote bij.



    Een eerste biertje die we proefden was het voor ons
    het onbekende "Désir"
    Dit eenmalig brouwsel werd twee jaar geleden
    gebrouwen door brasserie
    Brootcoorens (Erquelinnes).

    Het recept van het bier was samengesteld door

    Zou Sai Quing, een Chinese dame die rechtover zijn shop woont.
    Zij is gespecialiseerd in geneesmiddelen met Chinese kruiden.
    Het bier zou goed zijn voor de geest en het lichaam omdat het 9 Chinese kruiden bevat
    waaronder het Oriëntaalse ginseng.




    Natuurbier met 9 Chinese kruiden.



    Désir - 9% Alc. Vol.
    Brasserie Brootcoorens - Erquelinnes (Henegouwen).

    Ondanks zijn twee jaar ouderdom was het blonde bier nog
    redelijk helder en had een mooie witte schuimkraag.

    De neus liet ons toch een kleine oxydatie ruiken.
    Ook de geur van karamelmout beroerde onze miljoenen geurreceptorcellen.

    Het bier had bij de eerste slok een fruitige aanzet.
    Het was nog mooi hoppig
    met een lichte bitterheid.
    Het had een alcoholzoetigheid die aangenaam overkwam.

    Ondanks de 9 kruiden was het biertje niet extreem kruidig.
    We hadden het graag twee jaar vroeger willen degusteren.


    Pierre bracht enkele houten kommetjes op tafel met kaas
    die gewassen was in Trappist van Achel.


    Een tweede biertje die we degusteerden was
    "IV"  een saison van de onlangs nieuwe geopende brouwerij
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille uit de gelijknamige Waals-Brabantse gemeente.

    Pierre verteld ons dat de naam 'IV' afkomstig was van de vier seizoenen
    vandaar een saison bier. In de nieuwe zytholoog gaat Casimir Elsen nog een stukje verder.
    De IV verwijst ook nog naar de vier ingrediënten waarmee het bier werd gebrouwen
    en je zou er zelfs een familiesymbool kunnen inzien.
    De twee brouwers Alexandre en Stephane hebben drie kinderen en beschouwen het bier
    als hun vierde kindje.



    ‘IV’ een etiket vol symboliek.


    ‘IV’ Saison – 6,5% Alc. Vol.
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - Jandrain-Jandrenouille (W-Br)

    Een wit blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.

    De neus is bloemig
    Ook geuren van Lychee

    De smaak is meteen een voltreffer.
    Lekker hoppig en bloemig.
    Citrusprikken.
    Men smaakt onmiddellijk dat er Amerikaanse hopsoorten gebruikt zijn.
    Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
    Het heeft een mooie droge afdronk.

    Een prachtig bier van jonge brouwers
    die precies weten wat brouwen is.




    Pierre verraste ons met een salami gelegen in Orval bier.




    De Zythosvereniging "De Breese Beerprevers" houden dit jaar nog een proeverij
    van honingbieren.  Pascal bestuurslid van de vereniging stelde voor om eens
    'Le Pavé de l'ours' van Brasserie Silenrieux te proeven.
    We gingen maar al te graag op het voorstel in.


    Mag het een glaasje honing zijn voor de heren bierproevers?



    Pavé de l’ours – 8% Alc. Vol.
    Brasserie Silenrieux – Silenrieux (Namen)


    Donker blond biertje met dik wit schuim
    De neus verraad onmiddellijk honing.
    Ook zoete gistaroma's.

    De eerste slok is effectief een uitgesproken honingsmaak.
    De smaak is in tegenstelling tot de geur niet overdreven zoet.
    Een biertje voor de echte honingliefhebbers.
    Wie echt honing lust zal ook dit bier erg graag drinken.
    Het tegenovergestelde is ook waar.
    De nasmaak heeft zelfs een nabitterheid van kruiden.






    In de winkel liggen zelfs kaartjes waar je uw proefnotities
    kunt noteren.

     


    Bij ons vertrek hadden Amerikaanse bierliefhebbers
    reeds onze plaatsen ingenomen.
    Pierre Zuber kon weer zijn verhalen kwijt.



    Delices & Caprices
    Rue des Bouchers 68 - 1000 Brussel
    Op 200 meter van de Grote Markt

    Meer dan een bezoekje waard wanneer
    u zich in de hoofdstad bevind.

    22-02-2008 om 18:17 geschreven door William Roelens


    18-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flodder - De Proefbrouwerij - recept Patrick Cocx

    Het bier dat we ditmaal voorstellen komt uit het brein van Patrick Cocx uit Beerse.
    Wanneer hij op een dag kennis maakt met een biertje
    die een vriend van hem zelf gebrouwen had, kreeg hij ook zin om
    de roerstok te hanteren.
    Hij is beginnen lessen volgen en bouwde later zijn eigen brouwinstallatie.

    Na enkele proefbrouwsels had hij een biertje gebrouwen die volgens vrienden en kenners
    qua smaak en uitzicht  gemakkelijk naast dat van een grote brouwerij zou kunnen staan.


    Voor de naam moest hij in feite niet ver zoeken.
    Beerse is een carnavalgemeente en bij een verkleedpartijtje had
    Patrick zich in de huid van Ma Flodder gestoken.
    (Ma Flodder is de dolgekke moeder uit de
    Nederlandse filmtrilogie en TV-reeks 'de familie Flodder').
    Bij het
    discussiëren over de naam was de link al vlug gelegd met dit personage.
    ’Flodder’ was dus de defenitieve naam voor zijn eerste brouwsel.




    Het etiket op de flesjes is getekend door Luc De Doncker uit Gierle.
    Het gaat om een karikatuur van Patrick verkleed als 'Ma Flodder'.
    Hetzelfde etiket wordt ook gebruikt voor de glazen.





    Een mooi ogend biertje.



    Zelf bottelde hij het bier op flessen van 75 centiliter,
    maar die waren niet handig om op café te verkopen.
    De flesjes van 33 centiliter waren daarvoor beter geschikt.

    Hij heeft zijn bier op grote volume laten brouwen
    bij de gekende Proefbrouwerij uit Lochristi.



    Door het invallend zonlicht is het bier in het linker glaasje iets bleker dan het rechtse.





    Flodder – 8% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Patrick Cocx

     

    Blond bier met een witte romige schuimkraag

     

    De neus is lekker fruitig

    Ook gistprikkels zijn te ruiken.

     

    De eerste aanzet is licht zoet

    Het bier komt meteen verfrissend over

    Lichte zurige tintjes van perzik.

    Ook koriander toetsjes zijn te smaken

    Kortom : fruitig met een licht zurigheid


    Door zijn frisheid en in combinatie met de 8% Alc.Vol kan
    het gevaarlijk uit de hoek komen.

    In de droge afdronk is er nog een lichte nabitterheid te proeven.

    Een mooi gebrouwen klassiek biertje.



    Gelukkig heeft de rook van de sigaret van mama Flodder
    geen storende effecten op het aroma.





    Het rugetiket.

    18-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel
    Op zaterdag 9 februari gaf de
    bierconsumentenvereniging 'Zythos'
    in het Brouwershuis te Brussel naar aanleiding van zijn vijf jaar bestaan
    een persconferentie met als thema
    'De Consument in de Belgische bierwereld'
    Zythologen Voske en ik waren uiteraard van de partij.



      
    Het brouwershuis is aan restauratie toe.



    Het Brouwershuis is één van de vier belangrijke gevels op de Grote Markt
    van Brussel die volledig  wordt gerestaureerd.
    Met deze maatregel wil het stadsbestuur de hoofdstad meer uitstraling geven.
    De renovatiewerken kosten 900.000 euro.


    Het huis werd gebouwd tussen 1695 en 1698.
    Het is van de hand van architect Willem de Bruyn en de
    beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.




    Het beeld van St. Arnoldus versiert de inkomhal.
    Sint Arnoldus is de schutspatroon van de brouwers.



    De persconferentie vond plaats op het tweede verdiep.





    De trap met de mooie trapbekleding (met het logo van de Belgische Brouwers)
    brengt ons langs verscheidene glazen kasten met oude bierpotten
    en antiek porselein naar de conferentiezaal.




    Ook in de prachtige conferentie zaal
    zijn glazen kasten voorzien waar porseleinen kruiken
    en tapkranen tentoon gesteld zijn.
    Verzamelaars zouden hier watertanden.




    Naast het volledig nieuwe Zythosbestuur waren ook
    Philippe Buisseret (De Confederatie van Belgische Brouwers)
    en Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) aanwezig. 


    Vlnr : Marc Mertens, Erik Vandeperre, Jan De Haes en Philippe Buisseret.




    Voorzitter Erik Vandeperre sprak in zijn toespraak over 5 jaar Zythos.

    Hij gaf een overzicht van 5 jaar biercultuur. 
    Zythos heeft momenteel 27 volwaardige leden en twee waarnemende leden.
     
    Dat is niet veel, maar Zythos is dan ook een confederatievereniging
    die momenteel 29 Vlaamse verenigingen overkoepelt.

    Deze 29 verenigingen zelf hebben bijna 2000 leden.

    Hij had het verder over de rol die Zythos in 2008
    wil profileren naar de Belgische bierliefhebber, maar ook naar de brouwers toe.

     

    Philippe Buisseret vertegenwoordigde de Confederatie van Belgische Brouwers
    en
    schetste in zijn toespraak de situatie van de Belgische brouwerijen
    . 
    Hij had het over de opmars van de Belgische bieren in het buitenland.

    Hij nodigt ook iedereen uit op zondag 20 april 2008 voor de Open Brouwerijendag. 
    Een 35 brouwerijen zullen die dag speciaal un deuren open zetten.

     

    Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) stak het niet onder stoelen of banken
    over de moeilijkheden  in de horecasector.
     
    Hij had het ook over hun nieuw project “vzw Tafelen in Vlaanderen’
    Het project telt zes actielijnen,  ‘Lekker actief’, ‘Lekker weg’, ‘Lekker beleven’, ‘Lekker land’, ‘Lekker terroir’ en ‘leven in de brouwerij’.
     
    Vooral bij het laatste project vraagt hij samenwerking van Zythos
    en de Confederatie van Belgische Brouwers.


     



    Daarna had Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) het over vijf jaar
    bestaan van het tijdschrift De Zytholoog.
    De oplage is verhoogd en met trots stelde hij het
    eerste nummer (nr20) voor in meerkleurendruk.

     

    Fons Minne (Acties & activiteiten) sprak over wat Zythos
    zoal gepresteerd heeft in de laatste vijf jaar
    en,
    wat de vereniging Zythos zo allemaal doet en nog zal doen.

     

    Linda Van loo (Zythos Bier Festival) tenslotte,  
    gaf toelichting over de komende editie 2008
    die op zaterdag 1 en zondag 2 maart zal doorgaan in
    de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas.







    Na de persconferentie was er nog een receptie in de kelderverdieping van het Brouwershuis.

    Daar huist sinds 1952 het kleine maar mooie brouwersmuseum.








    Gezellig napraten met een fris biertje en belegde broodjes
    in een prachtig decor.  Meer moet dat niet zijn.





    Het museum bestaat uit drie delen :
    Een 18de-eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden),
    een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij.

     


      

     
    In het museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier
    levendig gehouden.  De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen,
    de brouw- en gistkuipen, de kooketel en het materiaal uit de 18de eeuw.





    In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer,
    maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijs gegeven.
    Wat we dus gedronken hebben verklap ik dus niet.



       


    Het gezellige café worden de herinneringen aan lang
    vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid.





    Het vernieuwde Zythosbestuur.poserend in de zaal van een
    hoogtechnologische moderne brouwerij (derde deel van het museum)
    Zittend van links naar rechts :
    Erik VANDEPERRE (Voorzitter) - Dany VANSCHOONBEEK (Ledenadministratie)
    Rechtstaand van links naar rechts :
    Marc MERTENS (De Zytholoog) - Mark WASTIJN (Vicevoorzitter) - Marc BRUSTEN (Penningmeester)
    Casimir ELSEN (Secretaris) en Fons MINNE (Acties & activiteiten)

    Zythos

    Het Brouwershuis

    13-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Magerman, Hendrik Goris en De Struise Brouwers te gast bij de Waregemse Bierfanaten.

    Bob, Hendrik en de Struise
    te gast bij de Waregemse Bierfanaten.



    Welkom bierproevers.


    Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem

    een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman.

    Bob is vooral bekend voor zijn

    bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant ‘De Morgen’

    Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven.

    ‘Het Belgisch Bierboek’ uitgegeven in 2002 bij Lannoo en ‘36 merkwaardige Belgische bieren’

    Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen.

    Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.

    Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub

    ‘De Waregemse Bierfanaten’.



    De Heerlijkheid.
    Een leuke herberg met een mooie bierkaart.



    Het bovenzaaltje was ingenomen

    door een 40-tal bierfanaten.

    Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn.

    Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.




    Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
    laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.


     

    Met een bespreking van vijf echte streekbieren

    (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent)

    wist Bob ons op een aangename manier te boeien.

    De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren

    Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan. 

    Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier

    behoorde tot zijn deskundige uitleg.

    Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onze
    smaakpapillen voorgesteld.




    Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
    met kennis van zaken.



    5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a


    Een  pilsbier uit Tsjechië.

    Een Waalse Saison
    Uit het Pajottenland een oude lambiek

    Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje

    En tenslotte een Vlaams Roodbier.



    De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
    aanwezigen van bierproevers te voorzien.





    Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier. 

    werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd.






    Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.
    Plzensky Prazdroj (SABMiller)
     - Plzen - Tsjechië.

     

    Blond en helder bier met weinig schuim
    fijne koolzuurpareling.

     

    De neus was niet meteen waarneembaar.

    Na een tijdje een fijne moutgeur
    Ook een licht zurige walmpje

     

    De smaak was meteen raak.

    Hoppig en bloemig

    moutig met een lichte smaak van vers brood.

    Ook niet te moutzoet.

    Maar een mooie evenwichtige bitterheid

    Een droge afdronk.





    Saison Pipaix 6% Alc. Vol.

     Brasserie Vapeur – Pipaix (Henegouwen)

     

    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.

     

    Het aroma was licht zurig

    De smaak was kruidig

    Met licht zurige toetsen

    Het bier bevat zwarte peper en lichte gember
     wat ik helaas moeilijk kon uithalen.




     

    .Oude Lambiek 5% Alc. Vol. 

    Geuzestekerij De Cam – Gooik (Vl-Brabant)

     

    Amberkleurig

     

    een zure neus
    azijnprikkeltjes
    Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven

     

    De smaak is die van een droge sherry

    Kurk droog

    Hout

    En toch heerlijk mals. 
    Een
    schitterend bier

    Samen met Cantillon is De Cam 
    de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.


     

     

     

    Aecht Schlentera Rauch bier – 5,1 % Alc. Vol.

    Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)


    Een heel donker biertje met beige schuimkraag.

    De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.

    Ook heel diep een karamelgeurtje

     

    De smaak was ook die van gerookt vlees

    Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht.

    Toetsjes van karamel vind u er ook in terug

    Het is een lekker moutachtig biertje.

    Voor de echte liefhebbers.

    Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proeven
    zou wel van het goed te veel zijn.

    Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.



     

     

     

    Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.
     Rodenbach – Palmbreweries - Roeselare

     

    Rood bruin – met beige schuimkraag

     

    De neus is zuurzoet
    met die typische wijngeurtjes

     

    Zuurzoet aanzet

    met smaken van hout

    Fruitige prikken van zure appels

    Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.
    Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.

    Mooie licht zure afdronk.

    Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.


    Twee verrassingen.




    Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
    Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
    de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
    De Struise Brouwers van Lo-Reninge.

    Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
    werd aangekondigd.

    De heren kwamen niet met lege handen.
    Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
    kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.




    Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise. 
    Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.


    Lees alles over deze benoeming op hun website
    http://struise.noordhoek.com/eng/



    Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
    Van links naar rechts :

    Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,

    Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke en
    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers.





    Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
    'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'



    In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  
    1 jaar later noemden ze het Pannepot.

    De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo.

    Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten
    of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
     
    Na de vangst
    werden ze gelost door de vrouwen
     en werden dan via houten karren naar 
    Veurne stad gebracht.

    In die tijd brouwden ze toen al Pannepot. 

    Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst.

    Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers.

    Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen.

    Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht, 

    en het bier werd ontdekt door een Deen.

    Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.

    Vandaar is ook Zweden erbij gekomen,

    Dan kwam het in een stroomversnelling. 

    Pannepot is gegroeid als een begrip.

    Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland.

    Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada.




    Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd







    Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.

    1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival. 
    Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.


    Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.

    Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen. 

    Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007.

    Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen. 


    Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is

    Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.

     

    Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    of ook Dobbel Barrel Age wat betekent

    Dubbel rijping op eiken vat.


    Pannepot Grand Reserva Vintage 2005

    Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten

     

    Het bier heeft een donkerbruine kleur

    Met beige schuimkraag

     

    De neus laat ons kandij ruiken

    Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.

     

    De smaak is zowel zoet als bitter

    in een mooi evenwicht.

    Karamel en kandij

    Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit.

    De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond.

    Wat een lekker complex bier.

    Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden.

    Van het goede te veel?

    Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn.

    Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het.



    Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.

    We laten Hendrik Goris aan het woord.
    Buitenlust Bier VOF  - Kapellen

    BUITENLUST
    EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID



    “als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.”

     

    Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.

     

    In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.


    We proefden vier versies.

    De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
    Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
    gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
    Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
    Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles

     


    De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
    schenken De 7-jarige Rexroth uit.




    Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
    Een relatiegeschenk
    .

    De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.

    Donkerblond
    verspreidde een oxydatiegeur.
    Cherryaroma.

    De smaak was nog redelijk goed.
    Zoet geoxideerd
    Ik smaakte boterspekken
    er was toch nog een beetje hopbitterheid.

    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had ook een lichte oxydatiearoma.
    Ook Cherry en karamel
    zoet met een nog lichte bitterheid.
    de moutsuikers verbergen de hop.




    Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
    botteldatum 2005.




    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had een beetje dezelfde geuren en kleuren
    zoals de 33 cl fles.
    Maar had nog een redelijke bitterheid.
    Iets bitter dan zijn de 75cl fles

    Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
    best te drinken.


    Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    Een lekker moutaroma
    ook fruitige toetsjes

    Fruitige smaak
    bloemig
    een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
    De afdronk is lichtbitter.
    heel lekker biertje

    Al deze bieren werden gebrouwen in
    de Proefbrouwerij te Lochristi

    Een hele mooie avond met leuke verrassingen.
    Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
    voor 2 personen kon gewonnen worden.

    Proficiat Waregemse Bierfanaten.

    11-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Hipoldus' Hofbock - Het Hofbrouwerijke - Beerzel

    H.HIPOLDUS HOFBOCK



    Het originele etiket

    Op het Zythos Bierfestival 2007 en de Waregemse Bierhappening 2007

    had ik al kennis gemaakt met de bieren van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.

    De stout ‘Hofblues’ had me toen erg verrast.

    Ik was maar al te blij dat ik uit handen van mijn vriend Geroen Vansteenbrugge

    (secretaris van de Waregemse Bierfanaten – waar ik nu ook lid van ben)

    enkele flesjes H.Hipoldus Hofbock mocht ontvangen.


     



    Een lekker biertje voor het goede doel.


     

    Brouwer Jef Goetelen wist mij via e-mail te melden :

     

     

    “H.Hipoldus is het moederbier van de hofnar :))

    m.a.w.  hofnar is deze keer eens het etikettenbier.

    De Heikantse (Zythosvereniging) hadden de eer en het

    genoegen om deze originele receptuur van't Hofbrouwerijke  

    met die o zo lekkere whiskeymout boven de doopfond te houden.

    't moet niet altijd andersom zijn nietwaar.

    De naam is ontstaan bij de Heikantse;

     

    Hikske is een figuur in de streek,  vandaar de naam Hikskes Hypoldus Hofbock.”

     

    Dit bier werd gebrouwen voor het Goede doel “De Regenboog”

    Organisatie “De Heikantse”

    Lees ook ‘Bottelen voor het Goede Doel’ op de blog van Steven Vermeylen

     

     

     

    H.Hipoldus Hofbock – 6% Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel



     

     

     Een prachtig biertje in een proefglaasje.



    Amberkleurig biertje met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    Het aroma was niet onmiddellijk waarneembaar.

    Eventjes laten rusten.

    Maar na een tijdje komen de heerlijke moutgeuren op je af.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.

     

    Een heel lekker biertje

    Brouwer Jef Goetelen bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn

    om te kunnen genieten. 

    Dit is bierkunst op zijn best.

     

     



    Wie de bieren van het Hofbrouwerijke graag zou willen proeven

    kan dat doen op de 2de Waregemse Bierhappening

    Op Paaszaterdag 22 maart 2009 vanaf 13.00u
    zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem.

    08-02-2008 om 17:57 geschreven door William Roelens


    04-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Oostensche Baron of het James Ensor Beer.


    Den Oostensche Baron of het James Ensor beer.



    Wie Oostende zegt, voegt er in één adem de Koningin der badsteden aan toe.
    Maar de Koningin der badsteden zou niet koninklijk zijn zonder James Ensor
    alias 'Den Ostenschen Baron'
    .

    Bij een niet zolang geleden bierproeverij bij mij thuis
    hadden Zythologen Thierry en Bianca een fles
    'Den Oostensche Baron' meegebracht.
    Het jonge koppel woont in Bredene (niet ver van Oostende)
     en kon dus gemakkelijk dit gebonden streekbiertje
    op de kop tikken.

    Voske en ik hadden het al eens geproefd heel lang geleden op
    het jaarlijks terugkerend bierfestival van de
    Oostendse Bierjutters.
    Het bier was ons toen echt bevallen.
    We waren maar al te blij dat we dit Oostendse biertje zoveel jaar later
    nog eens konden proeven.





    Een fiere Baron van 37,5 cl met kurk.


    Dat James Ensor een grote impact had op Oostende, hoeft geen betoog. Het aantal cafés en brasseries met zijn naam zijn legio en naar aanleiding van het Ensorjaar in 1999, precies 150 jaar na zijn dood, kreeg de kunstenaar ook een bier met zijn naam.
    Den Ostensche Baron was geboren.



     
    Buik- en rugetiket.
    Het bier wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor Beernaert-Bitquin.


    Veel Belgische gemeentebesturen zouden een voorbeeld aan
    Oostende moeten nemen.
    Bij recepties van de stad wordt dit speciaal gebonden streekbier
    aan de genodigden aangeboden.
    Veel beter dan de goedkope schuimwijn waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt..
    België Bierland!  Dus waarom geen Belgisch bier in het gemeentehuis?



    Den Oostensche Baron - 6,5% Alc.Vol. - 37,5cl.
    De Proefbrouwerij - Lochristi. 





    Den Oostensche Baron - Een streekgebonden heerlijkheid.
     

    Goudkleurig biertje
    Ietsje troebel.
    met een mooie fijne romige witte schuimkraag.

    De neus is vooral moutig
    Ondanks dat het geen fruitbier is
    waren lichte fruitige toetsjes van framboos waarneembaar.

    De smaak is over het algemeen aangenaam moutig
    Het heeft ook een lichte verse broodsmaak
    over het algemeen zoet kruidig
    met een lichtbittere droge afdronk

    Een geringe nabitterheid.

    Een goed gebrouwen biertje
    Misschien ietsje te geparfumeerd?

    Jammer dat dit bier een kleine afzetmarkt heeft.
    Het is vrijwel onbekend.
    Maar door die onbekendheid is het juist zo exclusief zegt
    Anja Vandamme de verdeelster van het bier.



    Een ernstig kijkende James Ensor.
    Hij heeft nochtans geen reden tot klagen!


    http://www.den-ostensche-baron.be/beer/index.htm

    04-02-2008 om 17:34 geschreven door William Roelens


    01-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Roosmarijn naar Kluytmans Bok Bier

    Zo nu en dan krijgen Voske en ik de gelegenheid om biertjes te proeven van

    vrienden amateur-brouwers.

    Ze vragen ons dan om het bier van een beetje commentaar te voorzien.

     

    We zijn maar al te blij met zo’n aanbiedingen en gaan er altijd graag op in.

     

    Zo hadden Dick en Wilma vrienden bierproevers uit Eindhoven (NL) op een
     bierfestival 2
    flesjes voor ons mee om thuis te proeven.



    Het flesje (zonder etiket)  was het eerste bier
    en was ook het oudste (ongeveer 6 maanden)

    Het recept van dit bier heeft Dick met enige andere brouwamateurs samengesteld.

    In het bier zit rozemarijn.  Het bier heeft een Alc.Vol van 8,2% .




     Bij het inschenken was er een mooie fijne beige schuimkraag te bewonderen.

    Roosmarijntje zonder etiket 8,2% Alc. Vol.
    Recept : Dick van Hemert en vrienden
    gebrouwen bij :
    Speciaalbrouwerij Oijen (NL)


    De kleur is donker bruin

    Het schuim is licht beige met een heel fijne structuur.


     

    De neus is aangenaam kruidig

    Heel diep lichte positieve alcohol prikkels.

    De Rozemarijn is duidelijk aanwezig.

     

    De eerste smaak is die van zoethout

    de rozemarijn toetsjes komen naar boven.

    Het bier is wel zoet maar toch heel kruidig
    Ook de aanwezigheid van kandij laat zich opmerken.

    De smaak is doordringend, pittig
    We vonden het verdorie een lekker winterbiertje.

     

    Het bier heeft een warm gevoel.

     

    In een mooie 75cl fles zou het niet misstaan.




    Er hoeft op de fles niet altijd een etiket aanwezig te zijn
    om een biertje te laten smaken.



    Ze hebben het bier naar hun recept
    laten brouwen bij de Speciaalbrouwerij in Oijen (NL)

    Volgens Dick was het rozemarijn die ze toevoegden een extract.

    Dus moesten ze voorzichtig met de hoeveelheid omgaan daar de
    smaak van het kruid te sterk aanwezig zou kunnen kon zijn.


     

     
    Mooi biertje in het winterzonnetje.



    Het 2de bier, met etiket, is eveneens door de Speciaalbrouwerij in Oijen gebrouwen.
    Hier heeft de brouwer op basis van het eerste bier, wat aanpassingen gedaan.
    Hij heeft er minder rozemarijn in gedaan en zijn er nu ook dadels in het bier verwerkt.
    Dit is het bockbier van hem geworden, genaamd Kluytmans Bokbier.
    Het etiket is ook niet het uiteindelijke etiket geworden.

    Maar was er voor de duidelijkheid, om de flessen uit elkaar te houden.

    Dit bier heeft ongeveer 7.2 alc %.



    Een duidelijke grovere schuimkraag.


    Roosmarijn - 7,2 % Alc. Vol.

    gebrouwen bij : Speciaalbrouwerij Oijen (NL)

    Licht bruin met de neiging naar roodbruin.

    Het schuim is ietsje grover van structuur.

     

    De neus is weerom kruidig

    we ruiken terug dezelfde rozemarijntoetsjes maar nu ietsje minder.

    Er zitten inderdaad andere arom's tussen.
    De dadels waarschijnlijk.  We hebben ze er niet kunnen uithalen.

     

    De smaak is zeer kruidig

    ook weer het zoethout die een kleine rol speelt.

    De rozemarijn is in de smaak terug aanwezig al is het iets minder
    dan in het eerste bier.

    Heel diep, kleine zurige prikkels.

    Het bier is aangenaam zoet 
    het bezit toch genoeg evenwicht.

     

    Ook een warm biertje.

     

    Het biertje was nog vrij jong.
    Door het een paar maanden te laten staan
    zou het misschien nog beter tot zijn recht gekomen zijn.
     


    Het bier met een vvorlopig fictief label.
    Op het etiket staat een afbeelding van Speciaalbierbrouwerij Oijen

    Conclusie :

     

    Twee lekkere biertjes. 
    Misschien allebei ietsje te zoet,
     maar voor de periode van het jaar zijn ze een aangenaam gezelschap.

    Tussen zoet en zoet zijn er verschillen. 
    Deze bieren hebben een aangename natuurlijke zoetigheid.

     

    We vonden toch het eerste bier ietsje beter. 
    Misschien de ouderdom en het % alc ??.

    Maar vooral die subtiele alcoholprikkels waren Goddelijk.

     


    Kluytmans Bok Bier
    is het uiteindelijk het resultaat geworden.

    01-02-2008 om 17:49 geschreven door William Roelens


    29-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Gauloise Ambrée ( Ardennenverslag 6 )


    Zeg nu eens eerlijk, wat is er leuker dan een Waals biertje te proeven
    op 10 km van Huy, 25km van Marche-en-Famenne en op  30 km van Luik.


    Voske en ik proefden "La Gauloise Ambrée"
    op het terras van
    "Brasserie du Hoyoux" te Modave.

    Modave is de toegangspoort tot de Condroz en ligt aan de rivier de Hoyoux.

    We brachten vooraf een bezoekje aan het prachtig 17de eeuws kasteel van Modave
    Het kasteel is grotendeels weer heropgebouwd.






    Het kasteel bevind zich achter deze versterkte muren.




    Het wondermooie k
    asteel van Modave bevindt zich 30 km ten zuiden
    van de Belgische stad Luik (Liege), tussen Huy en Durbuy.


     


    Het is gebouwd op een uitspringende rotspunt die 60m boven het riviertje
     Hoyoux uitsteekt en ligt verscholen in een park van 450 hectare.




    De achterzijde van het Kasteel.

     


    Het kasteel bestond reeds in de 13e eeuw.
    Het was echter graaf de Marchin, destijds Ridder in de Orde van de Kousenband,
    die het bouwwerk in de 17e eeuw zijn huidige aanzicht gaf.
    Het is een echte belevenis om de pracht van weleer te bewonderen.


    Jammer genoeg stonden er nog andere bezienswaardigheden
    (Het kasteel van Jehay bvb) op ons programma,
    zodat de tijd ontbrak om het interieur van dit kasteel
    te bezichtigen.

    Binnen het kasteel zijn er weelderige salons en kamers met hun merkwaardige plafonds, beeldhouwwerken, schilderijen, 16e en 17e eeuwse wandkleden, meubilair uit de 18e eeuw, flonkerend kristal en vaatwerk te bewonderen.


    Omdat we de sleutel niet bij hadden hebben we de poort
    maar open gelaten.



    http://www.modave-castle.be




    Mooi roodkoper van kleur deze Gauloise Ambrée



    La Gauloise Ambrée - 5,6% Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode



     
    Een mooi schuimend biertje



    Mooi roodkoperkleurig biertje
    Met een dikke licht beige schuimkraag. 

    De neus is moutig met fruitige toetsjes

     De smaak is zoet
    Romig en vol.
    Fruitig (rode sinaasappels);
    Een harde lichte hopbitterheid

     Een smakelijke Speciale Belge

    Als dorstlesser is hij misschien ietsje te zoet.

    Een commercieel biertje goed in evenwicht.



    Mooi is ook de vorm van het bijpassende glas.
    Alhoewel de meeste dames liever drinken uit een glas zonder oor.
    Maar ja het glas is nu eenmaal gemaakt naar Gallische vormen (zie onder: het etiket)





     De Gauloise bieren zijn bekend om hun etiketten.
    Op elk etiket prijkt een blonde Gallische vrouw die zo uit de strips van Asterix en Obelix weggelopen kan zijn.  Ze veranderen wel van kleur naargelang het soort bier.
    Groen staat voor Ambrée, geel voor de blonde en rood voor la Gauloise Brune.

    29-01-2008 om 13:20 geschreven door William Roelens


    24-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier Super - Het vijfde huisbier van 't Kroegske - Izegem.

    KROEGBIER SUPER




    Danny en Nadine van bierkaffee ’t Kroegske in Izegem laten er ook geen gras over groeien
    wat het brouwen betreft.

    Na  Kroegbier Goud , Kroegbier Pater , Kroegbier Wit en Kroegbier Saison
    is er een vijfde huisbier beschikbaar om te consumeren in hun super gezellige taverne,
    nl : Kroegbier SUPER.

     

    Volgens brouwerij Verbeke-Demeestere of kortweg ' bVD '
    (want zo noemen
    Danny en Nadine hun brouwbedrijfje)
    is ‘SUPER’ een donkerbruin winterbier van hoge gisting met smaakevolutie
    en niet gepasteuriseerd.  Het recept is eigenhandig ontwikkeld en gebrouwen.

     

    Nieuwsgierig als we zijn trokken Voske en ik samen
    met onze goede vrienden Zythologen Pierre en Gilberte
    richting Izegem
    om dit vijfde huisbier te gaan proeven.

     


    Op de schouw boven de kachel met waterketel,
    springen de huisbieren meteen in het oog.





    De Kroegbieren Goud, Pater, Wit, Saison en Super
    gezellig naast elkaar.  In februari worden ze vergezeld van
    Kroegbier Tripel.



    Kroegbier Super – 9% Alc. Vol.

    Picobrouwerij Alvinne - Heule

    Recept en eigenhandig gebrouwen door bVD




    Kroegbier Super - Vrij complex.
    Ook opletten met zijn 9% Alc voor verrassingen.


     

    Zeer donker bier

    met beige fijne schuimkraag.

     

    Moutige en zure neus

     

     

    De smaak is merkwaardig verrassend.

    Ondanks dat het bier met Roeselaarse gist (een Rodenbach kloon door Wyeast gemaakt)

    is gebrouwen heeft het absoluut niets met de zo typische Rodenbachsmaak te maken.

     

    Hoppig en ietsje bitter.

    vanille en Karamel.

    Ook minimale toetsen van Rauchbier.

    zurig maar ietsje te branderig naar mijn gevoel.

    Toch een vrij complex biertje.

     

    Het bier staat absoluut nog niet op punt, en dat geeft Danny ruiterlijk toe.

    Er is nog geen voldoende evenwicht.

    Dat er nog flink aan gesleuteld moet worden is een feit.

    Vooral die branderigheid moet uit het bier verdwijnen.

    Maar Danny kennende en wetende dat dit zijn lievelingsbier wordt

    zal het tweede brouwsel al heel wat beter zijn.

    We kijken er in ieder geval naar uit.

    Let op! Dit is mijn persoonlijke mening.
    Ik denk dat er over dit bier kan en zal gediscuteerd worden.
    En wat is een Karakterbier? .... juist.



     


    Een biertje dat in de toekomst open zal bloeien.
    Let op mijn woorden!

    24-01-2008 om 18:44 geschreven door William Roelens


    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Extra Restyled - Picobrouwerij Alvinne - Heule


    Alvinne Extra Blond (den extra) is altijd een beetje het troetelbier
    van de Alvinnebrouwers geweest.

    Een bier die ze altijd koesterden als hun eigen lievelings biertje

    Een lekker brouwsel met een nogal hoppig aroma.

    Ze gebruikten als hop : Fuggles, Target en EK Goldings.

    De Alvinne Extra had een bitterheid van 30 EBU.

     

    Ondanks dat het een prachtig biertje was,  waren ze er toch niet helemaal tevreden over
    en hebben onlangs een volledige nieuwe Extra ontwikkeld

    De Alvinne Extra Restyled.

    De bovengenoemde Engelse hopsoorten zijn verdwenen en ze maken nu gebruik
    van Amerikaanse hoprassen zoals

    Chinook en Amarillo

    De bitterheid is ook fors opgedreven.  Van 30 EBU naar maar liefst 70 EBU

     

    De bitterheid van een bier wordt uitgedrukt in EBU (Bittereenheden)

    EBU betekent European Bitter Unit.

    Om een idee te geven hoe bitter een bier kan zijn
    Een pils heeft bvb een bitterehid van 20 tot 30 EBU

    Orval heeft 45 EBU van bitterehid.

     

    Op het feest ter gelegenheid van het 5 jaar bestaan van de Pado (lees hieronder)

    hadden Davy Spiessens en Glenn Castelijn (De Alvinne Brothers)
    een bakje mee om de genodigden eens

    te laten proeven van hun nieuwe creatie.

    Wat wij als bierproevers dit initiatief alleen maar konden toejuichen.



    Dominiek schenkt op perfecte wijze
    een Extra Restyled in, zodat ik het bier zou kunnen fotograferen.




    Een groepje Extra's klaar om op te dienen.



    Alvinne Extra Restyled 7 % Alc. Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule




    Alvinne Extra Restyled.  Een geslaagde vernieuwing.


    Goudblond van kleur
    met een romige witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    Een mooi fruitige neus
    bloemetjes.

    De eerste slok is meteen raak.
    fruitig en hoppig.
    De Amerikaanse hoppen laten meteen hun beste eigenschappen
    op onze smaakpapillen los.
    Kruidige aroma's en een droge bitterheid
    Het bier is evenwichtig.
    met een mooie droge bitterheid die lang blijft hangen.
    Heel lekker bier.

    Let op : Door het gebruik van die Amerikaanse hopsoorten
    met hun hoog alfazuurgehalte en hun aromatische kenmerken
    krijgt het bier een speciale toets
    Het zijn geuren en smaken die men in de Belgische bierwereld niet vlug zal vinden.
    Veel kleine brouwerijen beginnen te experimenteren met deze
    Amerikaanse hopvariëteiten wat het smakenpalet van de bieren alleen maar uitbreid.
    Een bier die u beslist eens moet proeven.


    Den Extra in een nieuw Jasje.

     
    Oud en nieuw
    Van lekker naar zeer lekker.

    23-01-2008 om 15:38 geschreven door William Roelens


    21-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Pado - Tielt.

    5 jaar PADO - Tielt



    Pado - Stationsstraat 68
    8700 TIELT (W.Vl)


    Zondag laatst was er feest in de stationstraat van Tielt (West-Vlaanderen)

    Patrick Acx en Dominiek Snauwaert  vierden vijf jaar uitbating van hun Tapasbar Pado

    Ze deden dit weer met stijl zoals we gewoon zijn van dit sympathieke duo.




    Dominiek en Patrick verwelkomden de genodigden met
    een welkomsdrankje.



     


    Patrick serveerde ons diverse tapas
    waaronder gerookte eendeborst.



    De Pado ging van start op 6 december 2002.

    De naam was van in het begin dezelfde, omdat de stoelenzaak en
    de vennootschap ook die naam dragen.

    Het café draait ook onder dezelfde vennootschap, vandaar dat het moeilijk was om

     op het zelfde adres / tel n°,  met twee namen te werken.

    Pa en Do zijn de eerste twee letters van hun voornamen. 
    Maar dit had u waarschijnlijk al begrepen?




    Hammousse met geroosterde pijnboompitten.

     

    Van in het begin was het duidelijk.  De Pado zou niet enkel een

     erkende tapaszaak worden met fijne  Spaanse bereidingen. 

    De beide heren hadden ook liefde voor het Belgisch gerstenat.

    De zaak groeide stilaan uit tot een gezellige ontmoetingplaats voor mensen
    met een hart voor de Belgisch biercultuur.
    Ook buitenlanders op bierreis in en door België weten hun weg te vinden
    naar de zaak van Patrick en Dominiek.




    Een deel van de eerste genodigden.




    Gegrilde peperkoek met eendenmousse.




    Onder de gasten, Davy en Glenn van Picobrouwerij Alvinne
    en Veerle en Jan van bierfirma Lupiline.
    Achter hen Zythologen Pierre, Giberte en Voske.





    Huisgemaakte garnaalsoep met peterselieroom.
     



    Spaanse mosselen met pastisboter.

    Na twee jaar had Taverne Pado een eigen huisbier.  Halleschelle was de naam.
     
    Het bier was een cadeau voor hun zelf en voor de zaak.


    Ik ben gaan snuisteren in een boekje over het verleden van Tielt en las er het verhaal van de wethouders. De klokken in de Halletoren werden in de Middeleeuwen geluid, telkens wanneer de wethouders verzamelden om recht te spreken.

    Na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden de berichten daarna aan de bevolking bekendgemaakt. Zo kwam ik bij de naam Halleschelle.''
    Aldus de uitvinder en ontwerper van het etiket Rutger Van Parys.


     lees op deze blog : Een Halleschelle in Tapa's bar "Pado" te Tielt

    en : Een gezellige verticale proeverij in de Pado


    In 2007 werd het op 1 mei zelfs erkend als streekproduct van het Molenland.

    Het biertje wordt nog altijd gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne uit Heule.

     

    Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland


     


    Krantenartikel over de bekendmaking van hun titel
    Orval Ambassadeur Cum Laude.
    Er boven twee van de drie erkenningslabels van Orval Ambassadeur.




    Naast de grote keuze streekbieren is er ook nog het gamma Trappistenbieren dat Patrick en Dominiek aanbieden.  Met Orval als hun favoriete bier.

    In 2005 stelden ze hun voor het eerst kandidaat voor de titel van Orval ambassadeur.

    Om die titel te bekomen moet u wel aan bepaalde criteria voldoen.

    Zo moet een klant kunnen kiezen tussen een gekoelde of ééntje op kamertemperatuur.

    Het glas moet droog en vetvrij zijn.  U moet jonge en oude Orval kunnen aanbieden.

    Ook met gerechten bereid met Orvalbier moet u creatief zijn enz..

    Lees hier verder de voorwaarden.



    De gietijzeren Forel
    de erkenning van Orval Ambassadeur Cum Laude.


     

    Het duo doorstond de anonieme controles van het Broederschap des Sossons d'Orvaulx

    en ze werden in 2006 voor de eerste keer Orvalambassadeur.

    Ook in 2007 behaalden ze de zo beheerde titel.

    De klap op de vuurpijl kwam toen ze in het begin van dit jaar uitgenodigd werden

    door de brouwerij van Orval om uit de handen van Père Xavier de titel

    Ambassadeur Cum Laude te ontvangen.

    Er zijn op de wereld slechts 20 zaken die jaarlijks
     deze titel op hun palmares kunnen plaatsen.





    Dominiek schenkt als geen ander deze heerlijkheid in een glas.

     


    Tapasbar Pado.
    Stijl en klasse.



    Proficiat Heren
    Op naar de 10 jaar en misschien in 2009
    Magana Cum Laude!


    Voske en William van
    De Belgische Bierblog.

    21-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Winterbier - Bavik - Bavikhove





    Kerstbieren, Driekoningenbieren of Winterbieren zijn precies dezelfde brouwsels.

    Alleen hun naam verandert.

    Ze schommelen meestal van 6% tot 12% alc.vol

     

    Sommige brouwers opteren voor de naam winterbier omdat het bier

    dan de hele winterperiode kan verkocht worden.

    Kerstbieren daarentegen worden door de meeste mensen gedronken enkele

    dagen voor en tot en met Kersdag.

    Na 25 december denken ze dat het bier verouderd is en niet meer goed is voor consumptie.

    Zo blijven deze bieren in de schappen staan

    Nochtans veel Kerstbieren zijn pas op hun best als ze jaartje oud zijn.



    Een mooie fles 'Petrus Winter'

     

    Maar ditmaal geen bespreking van een Kerstbier maar een Winterbiertje.

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik.

    Dit donkere bier wordt in deze familiebrouwerij gebrouwen
    vanaf september tot eind november.

    Dan wordt het pas in de winkelrekken geplaatst.

     



    Een donker karamelkeurig biertje met beige schuimkraag.



     

    Petrus Winterbier 6,5% Alc.Vol. – 75cl.

    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     

     

    Donker karamelkleurig biertje.

    Met beige schuimkraag.

    Een nogal sterke fijne koolzuurpareling.

    Beige schuimkraag die vlug verdwijnt in een randje schuim.

     

    Een zoet aangenaam karamelaroma.

    Met licht zurige fruitprikkels

     

    De eerste slok is absoluut niet zoet.

    Integendeel, een lichte zurigheid (desem) zonder overheersing

    palmt onze smaakpapillen in.

    Een zeer milde kruidige bitterheid.

    en een droge afdronk maken dit bier toch specialer

    dan vele andere winterbieren die veeleer zoet smaken.

     

    Door zijn 6,5% alc heeft het iets te weinig body vind ik.

    Een winterbier mag voor mij iets voller zijn.

    Ik mis een beetje het warmtegevoel.

     

    Een fles een jaartje laten staan is een optie naar mijn gedacht.

    Het bier zal nog rijpen in de fles en meer smaakevolutie krijgen.

    Mijn conclusie : Niet slecht maar geen echte winterwarmer.





    Petrus Winter.
    Ik ga nog een paar flessen kopen en een jaartje laten staan!




    Petrus, één naam 7 bieren

    18-01-2008 om 23:39 geschreven door William Roelens


    15-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Féodale Brune - Saint-Monon ( Ardennenverslag 5 )






    La Roche-en-Ardenne

    Op een regenachtige dag besloten Voske en ik om het museum "
    Grès de la Roche"
    te bezoeken in La Roche-en-Ardenne, een gemeente aan de oever van de Ourthe in de
     provincie Luxemburg.
     

    Grès betekent volgens de Dikke Van Daele : dichtgesinterd aardewerk van vette klei.





    Het museum, taverne en restaurant is gelegen in de
    Rue Rompré 28 niet ver van het centrum.




    Door de ramen van het museum is het blauwe aardewerk al te zien.


    Het kleine maar fraaie museum dompelt u dan ook onder in de geschiedenis van het aardewerk.

    Van het ontstaan tot in het atelier van de pottenbakker alles is mooi afgebeeld.

    Een audiogids in verschillende talen instelbaar en hier en daar een Holografische projectie

    zorgen ervoor dat de rondleiding aangenaam en boeiend wordt.





    Het museum is voorzien van Holografische projectie.



    De poppen zijn niet echt mooi te noemen,
    maar laat dit de pret niet bederven.





    Ook is er een kleine ruimte voorzien waar u de rijke geschiedenis
    van de Ardense Ham kunt volgen.

    "Van de aarde naar de tafel" is de rode draad van dit bezoek:
    "van het varken tot de ham".



    Wie zin heeft kan het bezoek afronden met het proeven van enkele traditionele producten:

    ham en bier uit de Ardennen, producten van lokale ambachtslui in de lokale taverne

    Het museum heeft ook een typisch restaurant “La cuisine du Terroir”



       
      
    De Taverne en het typisch Ardeens restaurant “La cuisine du Terroir”



    Een sanglochon?
    (een oud varkensras, en kruising tussen een varken en een everzwijn)
    uiterst geschikt voor Ardense ham.






    U kan er ook typische streekproducten kopen.


    Na het bezoek dronken Voske en ik
    een streekbiertje speciaal gemaakt voor La Roche-en-Ardenne :
    La Féodale de la Roche Brune.

    De naam van het bier
    slaat op de ruïnes van het vroegere
    feodaal kasteel uit de 9e eeuw
    van La Roche.

    Féodale betekent leenrecht



    Het bier werd geschonken in de typische aarden beker.
    We hebben wel liever een glas alleen al om het bier duidelijker te kunnen omschrijven.
    Maar de bieretiquette zegt dat ieder bier in zijn eigen glas moet geschonken worden,
     zo dus mogen we niet mopperen. Het had trouwens ook zijn charme.



    La Féodale de la Roche Brune - 6,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Saint-Monon - Ambly (Nassogne)




    Natuurlijk mocht de Ardense ham niet ontbreken.


    Licht donker van kleur (koffie met melk)
    Moeilijk te beoordelen in deze stenen bekers
    Een beige schuimkraag die al vlug verdwijnt
    w
    einig koolzuurprikkeling.

     

    De neus verraad karamelmout

    Een geur van stro

     

    De eerste smaak is lichtzurig

    Die overgaat naar moutig zoet met toetsen van chocolade.

    Ook enige honingprikkels te proeven.

    Niet slecht.
     

    Het biertje is commercieel gebrouwen voor La Roche-en-Ardenne.



    Het etiket toont ons het spook van Berthe
    De mooie vrouw regeert over het hart van de Ardennen vanuit de ruïnes
    van het Middeleeuwse kasteel van La Roche.

    15-01-2008 om 14:43 geschreven door William Roelens


    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleteren "Super 8 Blond" - Brouwerij Deca - Woetsen-Vleteren

    De laatste jaren beginnen sommige Belgische brouwers

    hoe langer hoe meer creativiteit in hun brouwketels te steken.

    Door het gebruik van nieuwe gistculturen, buitenlandse kruiden en hopsoorten,

    het laten rijpen van bier op whisky, calvados of portovaten creëren ze alzo
    nieuwe aroma’s en smaken.
    Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan is dit wel nodig
    en kan ik de vindingrijkheid van deze bierkunstenaars alleen maar toejuichen.

     

    Maar andere brouwers blijven bij hun klassieke methodes van brouwen.
    Want ook deze brouwsels die vroeger en nu nog altijd het bierlandschap bepalen
    moeten verder blijven bestaan.
    Er zijn spijtig genoeg te veel Belgische bierstijlen verdwenen.

    Gelukkig brouwt Deca Service uit Woesten (een gemeente tussen Ieper en Veurne)
    al jaren nog steeds hun vertrouwde bieren
    Antiek blond en bruin, Vleteren Alt
    en het misschien minder bekende Vleteren Super 8 Blond.

    In hun oude ambachtelijke brouwerij in de Ekverdingestraat brouwen
    ze dit laatste bier al sinds 1991.





    Lekker biertje uit Wastina, de verlaten vlakte.




    Vleteren "Super 8 Blond" - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij Deca - Woesten (W-Vl)




    Vleteren "Super 8 Blond" met het klassieke schuine etiket.


    Een goudkleurig biertje
    met een mooie witte schuimkraag.
    die bovendien wandklevig is.

    Het bier heeft een aardige moutige neus
    en aroma's van fruit.

    De aanhef is zoete mout.
    Sinaasappel, Perzik toetsjes
    het heeft een volle zoete basissmaak
    Het vloeit mooi uit en heeft een lichte hopbittere nasmaak.
    Een warm bier.
    Nog altijd een lekkere West-Vlaamse klassieker.







    Dit Patersbier wordt nog ambachtelijk gebrouwen
    zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen.






    Met dit bier proef je dat kleinschaligheid de beste garantie is voor kwaliteit.

    13-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaamsche Pot - Brugge tijdens de Kerst (5 en laatste deel)

    In dit vijfde en laatste rubriekje van de reeks “Brugge tijdens de Kerst”
    willen Voske en ik jullie meenemen naar
    “De Vlaamsche Pot”.
    Een oergezellig typisch Brugs restaurantje in de Helmstraat niet ver van ’t Zand.


    s'Middags en s’avonds kun je er terecht voor verscheidene Vlaamse streekgerechten
    zoals waterzooi, Vlaamse karbonaden en mosselen met verse frietjes.

    Tevens kunt u in de namiddag genieten van wafels en pannenkoeken.

    De Vlaamsche Pot bied u ook een bescheiden gamma aan van Belgische bieren.






    Ingepakt als een Kerstgeschenkje
    Zo ziet de Vlaamsche Pot er uit bij daglicht.








    De Taverne bestaat uit verschillende kleine ruimtes..

    Het interieur was in deze periode volledig ondergedompeld in de Kerstsfeer.

    Het straalde een zeker warmte uit die het artisanale kleinschalige karakter van

    het etablissement benadrukte.
    Kortom het was er ouderwets gezellig.






    Het haardvuur, de versierde kerstboom en de kleine lampjes gaven de ruimtes
    een mysterieuze uitstraling.







    De prachtige kroonluchter vraagt alle aandacht.







    Tussen de vele kaarsen en engeltjes kozen wij voor een lekkere  Chimay Tripel.

    Een Trappist van 8° alc.vol die de warmte van het interieur moest overbrengen

    in een Goddelijke vloeibare sfeer.




    Een betere bewaker voor uw trappist als dit engeltje kun je niet vinden.

     

    Chimay Tripel – 8,0% Alc. Vol.

    Abbaye de Scourmont – Forges-Les-Chimay

     

     Amberkleurig en licht gesluierd

    Een stevige mooie witte schuimkraag.

    Een prachtige neus van hop en fruit
    Banaan - druif

    De smaak is wonderlijk.
    Fruitig en hoppig.
    Moutige toetsjes
    met een verukkelijke aanhoudende bitterheid.
    Een bier met karakter waarvan u echt kan genieten.
    Het warm alcoholgevoel,
    de droge afdronk en de mooie nabitterheid
    maken van deze trappist een hemelse nectar.
    Dit is Belgisch bier op zijn best.


     


    Chimay Tripel in een Goddelijk interieur.
    Zo zou de hemel er moeten uitzien.



    Deze dames denken net hetzelfde
    maar dan met een kopje koffie.


    Zo ziet het pand er uit als de duisternis zijn intrede doet.


    Om te eindigen nog drie foto's van het betoverende Brugge.
    Hopelijk zijn Voske en ik de volgende Kerst weer van de partij?


    Goede avond Dames en Heren dit was Man bijt Hond
    van uit Brugge voor Bierblog.



    07-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Meilleur Voeux - Rulles

    KERSTBIEREN




     De Gaume is de streek van de "Cuesta’s" (heuvels die een oost-westelijke ligging hebben en die hierdoor van veel zonneschijn genieten);
    de ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend.
    Men noemt de Gaume eveneens de "Midi Belge".

    Het Zuidelijkste hoekje van België is een streek voor fijnproevers en lekkerbekken.
    Sommige gerechten dateren van oudsher zoals de “touffaye”, de “cabu roussi”, de “roustiquette”... De Gaumse vleestaart “pâté gaumais” Deze specialiteit is het paradepaardje.
    Maar ook het bier van Brasserie Rulles mag niet ontbreken in het lijstje
    van de Gaumse gastronomie.






    Nog altijd in de ban van de Kerst- en Winterbieren stel ik u voor :



    Cuvée Meilleurs Voeux - 7,3% Alc. Vol.
    La Brasserie Artisanel de Rulles - Rulles



    Een heel lekker donker winterbiertje.


    Donker bier met een romige fijne beige schuimkraag

     

    De neus ruikt karamel

    Ook zijn er lichte toetsen van alcohol te ruiken

    Aangenaam moutig

     

    Een zoete aanhef

    Karamel komt onze smaakpapillen tegemoet.

    Een leuke bitterheid komt lichtjes opdagen

    Ook de smaak van gebrande mout komt even piepen.

    De bitterheid blijft tot op het einde

    Een droge bittere afdronk.

    Een heel lekker bier om te genieten
    tijdens de winter.
    Nodigt desnoods een eenzame bierliefhebber uit om de fles te delen!



    Het bier is de naam "Bière de Gaume" meer dan waardig.




    Gedronken en goedgekeurd door Marcel le Rullot

    Dit is de mascotte van de bieren van Rulles.
    Op de andere etiketten van de Brasserie is hij te vinden met een pet. (zie onder)
    Rullot verwijst naar Rulles.



    De mooie bieretiketten worden getekend door
    de kunstenaar Palix.


    U moet beslist zijn
    website eens bezoeken.

    03-01-2008 om 18:54 geschreven door William Roelens


    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.




    Zondag 30 december gingen Voske en ik een van de laatste Kerstmarkten van 2007 bezoeken.

    Noem het eerder een leuk feestmarktje die plaats vond 
    rond de ijspiste van het stedelijk domein Casier.


    Het stedelijk domein Casier te Waregem.
    Voor de gelegenheid feestelijk verlicht.




    De ijspiste kende heel wat bijval.


    Naast de piste zorgde ook de verlichting in het park voor een sprookjessfeer.
    Vooraan aan het kasteel staken alle bomen in een kleurrijk verlicht pakje.
    Achteraan het complex koos de verlichtingsspecialist plekjes uit om die extra kleur te geven.
    Naast de piste stonden enkele tuinhuisjes
    waar lokale verenigingen hapjes en drankjes aanboden.





    Gezellig en sfeervol.




    De ijspiste met de chalets.


    Op het programma een bezoekje aan het chaletje van de Waregemse Bierfanaten, 
    Een nog jonge sterkgroeiende bierproeversvereniging die zich in 2006
    liet aansluiten bij Zythos.



     Aan hun houten huisje schonken de Waregemse Bierfanaten
    enkele (bijna) onbekende winterbieren uit.





    Met de valavond kwamen meer en meer mensen toegestroomd
    naar de chalets naast de ijspiste.
    Ook het boek "Alle Belgische Bieren" van Hilde Deweer was er te koop.




    Het aanbod van de Bierfanaten
    De mensen konden kennis maken
    met het Levendig hoppig Bier van Dupont "Avec des Bons Voeux"
    Beschrijving
    Hier
    Van de Struise Brouwers was er het aromatisch biertje "Tsjeeses" te proeven
    Beschrijving
    Hier
    Van Picobrouwerij Alvinne het kruidige Balthazar.
    Boxer Christmas van Roman en tenslotte een warme Glühkriek van Liefmans.




    Voorzitster Leen Walcarius en secretaris Geroen Vansteenbrugge (foto) zouden
    geen echte bierfanaten zijn moesten ze niets anders achter de hand hebben dan alleen

    meer deze vijf winterbieren.
    Bemerkt op de voorgrond 't Smisje Halloween van Brouwerij De Regenboog
     en het uitschenken door Geroen van een biertje 't Pakhuis uit Antwerpen.




    Zo kon men bvb deze speciale editie proeven van Vapeur en Folie
    "Trou du Fût" uit 2004.
    Een gelegenheidsbrouwsel voor het 20 jarig bestaan van Brasserie Vapeur.
    Twintig jaar jaar geleden, in 1984, startte Jean-Louis Dits in Pipaix
    de voormalige stoombrouwerij Biset opnieuw op.



    Trou du Fût - 8% Alc.Vol.
    Brasserie Vapeur - Pipaix

    Er was een lichte smaak van oxydatie te proeven.
    Niet overdreven en verdorie nog aangenaam om te drinken ook.
    Zelfs de witte schuimkraag bleef mooi stabiel



    Een zurige neus
    prikkels van wilde gisten.

    De smaak was licht zurig
    met houttoetsen
    het biertje was mals en zacht
    Een droge afdronk

    Ondanks de veroudering
    was het bier vrij toegankelijk te noemen.
    De 75cl Fles zal er ook mee te maken hebben.
    Weinig zuurstof in de flessenhals!



    Voorzichtig en zoals het moet
    schenkt Geroen "Trou du Fût" uit 2004 in een proefglaasje.





    Een echt Kerstbiertje - Boxer Christmas van Brouwerij Roman.
    Speciaal gebrouwen voor de winkelketen Colruyt.
    In de tijd nog gebrouwen geweest door De Smedt (Opwijk) nu Affligem.




    Boxer Christmas - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman - Mater

    Een donkerbruin bier
    met een fijne beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    De rozijntjes zijn niet veraf.

    De smaak is zoet
    ook lichtje zurige prikjes (roots van Oud bruin?)
    Karamel neemt naderhand de boventoon
    ook een lichte bitterheid waarneembaar
    Een zoete afdronk.

    Niet slecht.
    Een traditioneel goed gebrouwen Kerstbier.
    voor de grote massa.

     


    't Smisje Halloween kwam ook opduiken tussen de Kerstsnoepjes.


    't Smisje Halloween - 10,5% Alc. Vol.
    De Regenboog - Assebroek - Brugge


    Amberkleurig met fijn wit schuim.
    Die al vlug verdwijnt.
    Het hoge alcoholpercentage speelt hierbij een rol.

    De neus ruikt zoete likeur
    mooie alcoholaroma

    De smaak is zoet
    Fruitige esters - sinaasappel?
    ook een mooie warm alcohol gevoel.
    Gerstewijn.

    Complex biertje



    Stouterik van de Zennebrouwerij.


    Stouterik - 4,5 % Alc.Vol
    De Zennebrouwerij - Sint-Pieters-Leeuw
    Voorlopig gebrouwen bij De Ranke - Dottenijs



    Zwart biertje met dikke beige schuimkraag.

    De neus ruikt ietsje zurig
    maar hoofdzakelijk geroosterde mout

    De smaak is bitter
    het bier bevat weinig koolzuur.
    (bewust om een Engelse stout na te bootsen?)
    zwarte koffie
    ook een tikkeltje zoethout te bespeuren.
    Een mooie bitterheid die blijft aanhouden.


    Dit bier bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te zijn.
    Wel voor de liefhebbers van een donkere bittere stout.
    Prachtig bier.




    Iedereen die een biertje bestelde
    kreeg een handige hokjesbierkalender.
     Aangeboden door Drankencentrale Yves Vanden Bussche.
    Met links bovenaan een foto en de beschrijving van een biertje
    en reeds voorgedrukt, enkele activiteiten van de Waregemse Bierfanaten en
    belangrijke bierfestivals uit de regio.

    01-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!