Burgemeester Jo Fonck 
Eerste schepen Jan De Dier
Tweede schepen Jan De Nul
Derde schepen Erna Scheerlinck
Vierde schepen Sofie Renders
Vijfde schepen Lutgart Waegeman
Zesde schepen Koen D'haenens (OCMW-voorzitter)
Secretaris is Paul Rollier, een naam die stevig verankerd is in de gemeente.

Die stemming gisteravond heeft veel commotie veroorzaakt: er was een demonstratie, in het gareel gehouden door lokale en federale politie, en nadien veel reacties. Het kan zijn dat er een barst is in het ongeveer 20-jarige "cordon sanitaire" rond het Vlaams Belang (de drie stemmen gingen naar het verbond van N-VA met CD&V), maar Denderleeuw is niet de enige gemeente in deze situatie. Zelfs Le Soir bericht over Denderleeuw, maar als dié iets vertelt over Vlaanderen en/of Vlamingen, dan moet je er maar de helft van geloven, en trek daar dan eerst de vierkantswortel maar af...

Allez, met die N-VA-ers in het college ben ik eens benieuwd naar de verandering die tijdens de verkiezingspropaganda werd beloofd: komt ze er binnen de 6 jaar en zo ja, hoe ziet ze er uit?

09.01.2013: Vandaag wordt een geheime stemming gehouden om, eindelijk, gemeenteraadsleden en de gemeenteraadsvoorzitter aan te duiden. Volgens De Standaard  protesteren enkele tientallen mensen (van het ABVV vooral) hier tegen de gedoogsteun van Vlaams Belang aan het te vormen bestuur in de gemeente. Het gemeentehuis is hermetisch afgesloten door de federale en lokale politie. Een waterkanon en leden van de algemene reserve moeten de veiligheid voor en na de zitting garanderen. Het parkeerterrein voor het gemeentehuis is autovrij gemaakt en ook een straat (A. De Cockstraat, dan, zeker?) langs het gemeentehuis is afgesloten voor het verkeer. Jawadde, zeg (mochten ze nu even vlijtig strijden tegen inbraken en overvallen...)! Bizar: Onder de demonstranten tégen, staan ook enkele sympathisanten van Vlaams Belang met steunborden voor hun lijsttrekker Kristof Slagmulder. Of protesteren zij tegen het "cordon sanitaire"? Maar volgens anderen wordt die nu net doorbroken daar het VB wellicht voor het blok gevormd door N-VA en CD&V zal steunen (i.e. kiezen op de kandidaten van deze twee partijen). Hopelijk kan ik hier later op de avond meer nieuws posten, anders zal 't voor morgenavond zijn. Ik heb vóór 14 oktober 2012 nooit zoveel mogen schrijven over deze Dendergemeente als na die datum.

05.01.2013: Het blijft hier nog een tijdje spannend,
de politieke onderhandelingen in Denderleeuw draaiden in de vroege namiddag op niets uit. De vier traditionele partijen waren rond 13u uit elkaar gegaan. CD&V en de N-VA aan de ene kant en SP A en de Open VLD aan de andere kant raakten het niet eens over een coalitie. Later in de namiddag besloten SP.A, Open VLD Plus, N-VA en CD&V de gesprekken te zullen voortzetten om tot een oplossing komen.  Een gesprek tussen de vier partijen duurde zaterdag ongeveer drie uur en wordt dus vervolgd. De tijd dringt, want woensdagavond om 20 uur vindt een geheime stemming plaats waarbij de 25 raadsleden schepenen moeten aanduiden. Als ik goed geluisterd heb naar het radionieuws, zou er op maandag nog een vergadering zijn. Er zijn zowel kandidaten van het blok SP.A/Open VLD Plus als CD&V/N-VA, maar die partijen hebben elk slechts 11 op 25 zetels. Als er tegen woensdagavond geen akkoord gevonden wordt, dan verklaarde Vlaams Belang, dat drie zetels bezit, de centrumrechtse coalitie van CD&V en N-VA te zullen steunen. Maar dat wordt zowat overal in Vlaanderen (en misschien heel België) beschouwd als het doorbreken van het cordon sanitaire waar die partij al jarenlang in gevangen zit.

04.01.2013: Het blijft hier spannend, CD&V en N-VA geven gevolg aan de oproep van burgemeester Fonck (SP.A) om samen met SP.A en Open Vld Plus opnieuw rond de tafel te zitten. Het gesprek gaat morgen zaterdag door, zo bevestigen Fonck en CD&V-lijsttrekker De Nul.  De vier partijen zitten zaterdag samen, woensdagavond wordt tijdens een geheime stemming het schepencollege verkozen. Op Vlaams Belang na, dienden alle partijen vrijdagmiddag hun voordrachtsakte in. Dat betekent dat er telkens één stemronde met twee kandidaten zal volgen. Voor SP.A worden Fonck, De Smet (tot vorig jaar alleszins schepen van o.a. sport) en De Greef voorgedragen om een uitvoerend mandaat te beoefenen, voor Open VLD Plus is dat Van Schelvergem en Buydens, voor CD&V De Nul en Renders en voor N-VA De Dier, Scheerlinck en Waegeman. 

By the way, volgende week vrijdag nodigt het gemeentebestuur (het huidige of het volgende? ) de dorpsbevolking uit voor de sinds enkele jaren traditionele nieuwjaarsreceptie op 't Dorp (of als 't te slecht weer is in zaal Den Breugel) vanaf 20.00 uur.

03.01.2013: Is 't binnenkort staking in Denderleeuw? Als vakbonden zich al beginnen te bemoeien met de vorming van de gemeenteraad... Dat meldt De Standaard toch op haar website: lokale vakbondsafdelingen (ACV, ABVV en ACLVB) verzetten zich tegen de mogelijke gedoogsteun van Vlaams Belang aan een bestuurscoalitie in Denderleeuw (in enkele andere gemeenten is het cordon sanitaire al doorbroken, zoals Liedekerke waar een Vlaams Belang-lid in de politieraad zit, en veiligheid is net een belangrijk thema voor die partij). Ze roepen de democratische partijen op om werk te maken van een democratische bestuursmeerderheid.  Enfin, dat de verkozenen er hun plan mee trekken, met of zonder VB, als we binnenkort maar een gemeentebestuur hebben.

01.01.2013: Een nieuw jaar, een nieuw geluid? In Denderleeuw zijn ze er toch nog niet uit. In 294 van de 308 Vlaamse gemeenten is de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester afgerond met een goedkeuring van Vlaams minister Bourgeois (N-VA). In bijna alle gevallen hebben de burgemeesters ook al de eed afgelegd bij hun provinciegouverneur, zij kunnen woensdag meteen aan de slag bij de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraden. In de resterende veertien gemeenten blijft het wachten op het groene licht van Bourgeois.  En daar is Denderleeuw bij. Daar is een politieke patstelling, met evenveel handtekeningen (11 tegen 11) onder twee verschillende voordrachten, enerzijds van Open VLD met de SP.A, en anderzijds van de CD&V met de N-VA. In het regionale nieuws op Radio 2 vertelde men dat het Vlaams Belang (3 zetels) wellicht niet de kans krijgt uit het cordon sanitaire te ontsnappen en zijn gedoogsteun te verlenen (dat zou dan aan het verbond CD&V - N-VA zijn), maar dat verkozenen de schepenen zouden aanduiden. Ik ben eens nieuwsgierig.