Over mijzelf
Ik ben Helga
Ik ben een vrouw en woon in Denderleeuw (Belgie/Vlaanderen) en mijn beroep is secretaresse (tegenwoordig heet dat assistant...).
Ik ben geboren op 24/07/1960 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, reizen, lezen, computeren, en ik volg graag voetbal- en wielerwedstrijden.
Deze profielfoto is genomen in Chileens Patagonië.
Foto
Categorieën
  • Denderleeuw (6)
  • Eendracht Aalst (266)
  • Hamburger SportVerein (300)
  • Pelgrimtocht Santiago de Compostela (12)
  • Per(r)ongeluk (18)
  • Reisduif (21)
  • Vichte-Dhron (1)
  • Wandelen (388)
  • Inhoud blog
  • 27e Heidetochten, georganiseerd door De Heidetochten Kester-Gooik vzw
  • 31e Lentetocht, georganiseerd door WSV Land van Rhode vzw
  • Sinksentocht, georganiseerd door De Pajotten Hekelgem vzw
  • SC Eendracht Aalst: Seizoen 2018-2019
  • Bezoek aan Hamburg, mei 2018
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Helga's fotoalbums1
  • Helga's fotoalbums2
  • WSV De Sportvrienden vzw
  • Aktivia, de wandelfederatie
  • Marching, de elektronische wandelagenda
  • Website van Etienne & Nelly
    Zoeken in blog

    Foto
    goegestapt

    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29.07.2012 – 32ste Everbeekse Wandeltochten - Het Laatste Nieuws Wandeldag, georganiseerd door Everbeekse Wandeltochten vzw (282)
    Begeleid door een parkeerwachter vond ik gemakkelijk een parkeerplaats op 500 m van de startplaats waar ik me inschreef voor 12 km. Daarmee bleef ik in Everbeek. Zo ging ik van Everbeek Beneden(kwartier) naar Everbeek Boven waar de rustplaats in de school vlakbij de kerk geïnstalleerd was. Het parcours leidde me langs verharde en vooral onverharde (dus natuurlijke) wegen langs Nieuwpoort (tiens, ligt dat niet aan de kust?) Trimpont en Hemelrijk (tiens, hoort dat niet tot Welle-Denderleeuw) terug naar de startplaats, waar ik goeie dag ging zeggen aan Annie en Chris, die kaarten aan 't tellen waren. Het weer was lekker zonnig en droog, gaandeweg warm genoeg voor een T-shirt, de trainingsvest rond het midden geknoopt.

    29-07-2012 om 21:33 geschreven door Helga

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Wandelen
    24-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Per(r)ongeluk - 01.01.2012 - 30.06.2012

    25.05.2012: Ik vertrok vandaag een half uur later van kantoor, nam de trein van 17.27 uur en kwam in Denderleeuw aan alsof ik de trein van 17.45 nam, dit blijkbaar omdat er te veel treinen waren in 't station van Denderleeuw (en in Brussel Zuid stopte hij al twee keer). Nochtans, dit station heeft 9 sporen...

    Op 22 mei was ik dus thuis en liep geen risico op stakingsacties bij het spoor. Later deze week vroeg ik aan een Waalse collega of zij last had van zo'n actie op dinsdag vanwege het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB). Ze vertelde me dat ze maandagavond de website van een krant uitploos en zo te weten kwam dat de staking blijkbaar afgeblazen was. Ik was en ben blij voor haar (te meer dat ze maandag flink met vertraging op kantoor aankwam door een persoonsongeval, "haar" trein reed een persoon aan en het Parket moest ter plekke komen).

    16.05.2012: Joepie, weer vier dagen vrij van mogelijk pendelaarsleed! Toch wat nieuws over de NMBS uit de online krant. Zo brengt het opdrijven van de controles op zwartrijden centjes op voor spoorwegmaatschappij NMBS. Het inde vorig jaar 2,88 miljoen euro, 16 procent meer dan in 2010. Dat staat in het jaarverslag van de Centrale Klantendienst van de NMBS. Het gaat om een voorlopig bedrag, want slechts iets meer dan een derde van alle vaststellingen is al afgehandeld (gratis, bijvoorbeeld door het vergeten abonnement later te gaan tonen, of na betaling). De rest is in behandeling, maar de NMBS wil niet preciseren wat dat precies betekent. De controleurs van de spoorwegmaatschappij stelden vorig jaar 486.143 vaststellingen van onregelmatigheid, zoals dat heet, op. Dat zijn er ruim een vijfde meer dan het jaar ervoor. In 91 procent van de gevallen had de reiziger geen geldig vervoersbewijs. De NMBS zet al een tijdje deurwaarders in om historische zwartrijders aan te sporen om hun achterstallige boete te betalen. Daarover zijn nog geen cijfers bekend, zegt een NMBS-woordvoerder. Verder daalde vorig jaar het totale aantal klachten van reizigers over het binnenlandse treinverkeer met 6,5 procent tot 24.759 klachten. De daling is vooral toe te schrijven aan een verbetering van de dienstverlening (inclusief stiptheid) alsook een betere bekendheid van het compensatiesysteem dat verder gaat dan de Europese verplichtingen (vooral dat laatste, zeker ), stelt de NMBS. Via dat compensatiesysteem werd in 2011 ruim 1 miljoen euro uitbetaald, na 68.991 aanvragen. De Centrale Klantendienst kreeg vorig jaar ook 30.750 aanvragen voor assistentie aan mensen met beperkte mobiliteit, een derde meer dan in 2010. Het aantal verloren voorwerpen bleef stabiel op net geen 39.000. Ruim 37 procent belandde terug bij de rechtmatige eigenaar.

    Van die 2,88 miljoen euro zal de NMBS wat aan gedupeerde reizigers moeten laten, zo lees ik in een ander artikel. Immers, de Centrale Klantendienst van de NMBS heeft vorig jaar iets meer dan een miljoen euro uitbetaald aan 69.000 ontevreden passagiers die een compensatie hadden aangevraagd omdat hun treinen te laat waren. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en de kranten van de groep Sud Presse woensdag. Het aantal aanvragen steeg vorig jaar met zestig procent ten opzichte van 2010. Volgens de spoorwegmaatschappij is de grotere bekendheid van het systeem een van de redenen van de forse toename. Het systeem werd ook eenvoudiger. Voor bepaalde formules staan aanvraagformulieren op het internet. Om aanspraak te maken op een compensatie moet een trein een uur te laat komen, twintig keer een vertraging van vijftien minuten of tien keer een vertraging van een half uur. De NMBS heeft vorig jaar iets meer dan een miljoen euro aan compensaties uitbetaald in waardebons. Bizar, in het andere artikel wordt gewag gemaakt van een daling van vertragingen, en hier gaat het net om die vertragingen (de voorwaarden voor ontvankelijke klachten).

    De opruimingswerken in Godinne gaan hun gang, maar de krant meldt dat Franse experts gemeld hadden dat er nog 10 procent zwavelkoolstof in de tank was. De reddingsdiensten in Godinne hebben echter dinsdagavond vastgesteld dat de tank op een van de aangereden wagons nog voor 90 procent zwavelkoolstof bevatte, en dat die tank veel zwaarder woog, had wat invloed op de voortzetting van de werken. Dinsdag liet Infrabel weten dat alle buurtbewoners een schadevergoeding krijgen van 500 euro. Met die schadevergoeding erkent Infrabel nog geen verantwoordelijkheid. "Het gaat om een nog niet definitieve schadevergoeding, omdat we ons bewust zijn van de moeilijkheden die de buurtbewoners vrijdag meegemaakt hebben," zei Infrabelwoordvoerder Frédéric Sacré. Hij voegde eraan toe dat iedereen de schadevergoeding krijgt, van baby's tot bejaarden. De buurtbewoners die hun huizen niet verlaten hebben, krijgen dan weer een boete en geen schadevergoeding. Dat liet eerste schepen van Yvoir, Bernard Le Hardy De Baulieu, weten. Sinds vrijdag heeft de politie al aan een tiental mensen een proces-verbaal gegeven. Aan wie moeten ze dat betalen, toch niet aan de NMBS? De Kamercommissie Infrastructuur buigt zich overigens volgende week dinsdag over het treinongeluk in Godinne en de wilde treinstaking die als gevolg van het ongeval losbrak.

    Die commissie kan zich misschien meteen ook buigen over een nieuwe stakingsaanzegging... De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) dreigt ermee een stakingsaanzegging in te dienen bij de spoorwegen. De bond protesteert tegen een extra bedrijfsprofessionele psychologische proef die de treinbestuurders moeten afleggen en eist voor het einde van de maand een onderhoud met voogdijminister Paul Magnette (PS). Dezelfde aanleiding dus als voor het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), dat ze dan ook maar dezelfde datum kiezen...

    De OVS neemt het niet dat de directie zonder enige communicatie of voorafgaande verwittiging de treinbestuurders een bijkomende proef doet afleggen om hun rijbewijs te verlengen. Deze test, meer bepaald een bedrijfsprofessionele psychologische proef, is opgelegd bij koninklijk besluit, zogezegd naar aanleiding van een Europese richtlijn, luidt het in een persbericht van de OVS. De vakbond, die vooral sterk staat bij treinbestuurders, is van mening dat het koninklijk besluit veel strenger is dan wat Europa oplegt. Bovendien vindt hij het niet kunnen dat de tests op 1 april plots, zonder enig overleg werden ingevoerd, zo verduidelijkt OVS-voorzitter Luc Pauwels. Volgens de vakbond heeft de druk op de treinbestuurders elke aanvaardbare limiet overschreden. ASTB en OVS zijn geen erkende vakbonden bij de NMBS, ze hebben het statuur van 'aangenomen'.

    Volgens mij zou het personeel, en dan vooral vakbondsafgevaardigden, beter ook getest worden op klantgerichtheid. Die stakingsbereidheid heeft voor mij elke aanvaardbare limiet overschreden.

    14.05.2012: Vanmorgen in het radionieuws hoorde ik dat het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) vandaag al spontaan staakte en de reden is dus dat ongeval in Godinne. Enkele Franstalige politici hebben hun ongenoegen geuit over de staking van de treinbestuurders die maandagochtend spontaan uitbrak. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) en MR-vooritter Charles Michel vinden het onaanvaardbaar dat treingebruikers op die manier gegijzeld worden. En wat plannen ze te doen tegen dergelijke akties? De NMBS zal alvast de toepassing vragen van de reglementaire bepalingen voor de medewerkers die hun dienst in de steek lieten. De actie zorgde voor aanzienlijke storingen op het spoornet, vooral dan in Wallonië. Vanmorgen had ik inderdaad geen problemen, maar in de namiddag hadden veel treinen, ook die naar Poperinge/Kortrijk, vertraging.

    12.05.2012: In De Standaard online versie lees ik dat het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) woensdag een stakingsaanzegging indiende voor 22 mei (ik steek mijn tong uit, ik neem die dag toch al vrij om een andere reden  ). Dat heeft Arthur Mercier, de voorzitter van het ASTB, zaterdagochtend gezegd. De vakbond wil hiermee protesteren tegen de invoering van psychotechnische testen voor alle treinbestuurders. En ik protesteer omdat de reizigers met deze invoering nog minder dan niets te maken hebben. "Het is onaanvaardbaar om treinbestuurders te verplichten zich om de drie jaar te onderwerpen aan psychotechnische testen, ook omdat een definitieve declassering volgt na twee gefaalde testen," aldus Mercier. Het is even onaanvaardbaar om de klanten hiervoor te straffen. De vakbond vergadert overigens vandaag om te bekijken of er actie gevoerd kan worden naar aanleiding van het ongeval in Godinne, waar vrijdagvoormiddag een goederentrein op een andere inreed. "De machinist van de trein die de andere trein aanreed, heeft me verzekerd dat het rode licht niet brandde," aldus Mercier. Ook daar heeft de pendelaar niets mee te zien, geen van beide verongelukte treinen vervoerde immers passagiers.

    11.05.2012: Vandaag is in Godinne (Yvoir) het rampenplan afgekondigd na een botsing tussen twee goederentreinen. In een van de getroffen wagons is een lek ontstaan, waardoor een kleine hoeveelheid van een chemische vloeistof is ontsnapt. Die blijkt nu echter onschadelijk te zijn. Onder meer een school en een rusthuis zijn ontruimd. De twee goederentreinen van B-Logistics, die in dezelfde richting en op hetzelfde spoor reden, zijn vrijdagvoormiddag rond 11.45 uur gebotst ter hoogte van het station van Godinne (Yvoir), op de lijn Namen-Dinant. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de tweede trein de eerste heeft ingehaald, en erop ingereden is. Verschillende wagons zijn ontspoord en de spoorinfrastructuur is zwaar beschadigd, zo meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel. De bestuurders van de treinen raakten lichtgewond. Hun nood aan medische verzorging, de evacuatie, de materiële schade aan treinen en wellicht de spoorinstallatie en schade aan een private tuin zijn dus de nogal meevallende gevolgen van dit ongeval.

    09.05.2012: Vandaag is de laatste dag in ongeveer anderhalve week dat de NMBS aan mij niets verdiend heeft, en ze zal deze maand niet veel op mij moeten rekenen want Hemelvaart komt eraan, brugdag incluis, net als Pinkstermaandag. In De Standaard lees ik dan maar nieuws over 't pendelaarsleven en zo staat heden op de website dat vanaf 10 juni er op de Diabolo-verbinding, de rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen-Mechelen en Brussels Airport, twee treinen per uur over de spoorlijn zullen rijden. De twee treinen per uur vanuit de richting Antwerpen komen dan bovenop de vier treinen vanuit Brussel en twee vanuit Leuven die nu al elk uur stoppen in het treinstation onder de nationale luchthaven. In dat artikel lees ik echter niets over de verbinding tussen Brussel Schuman en de nationale luchthaven, maar die is ook gepland. Ik vraag me dan wel af of de busverbinding (buslijn 12, als ik me niet vergis) dan behouden blijft. Niet dat ik die zo dikwijls gebruik ('t is al 3 jaar geleden voor een bezoek aan mijn broer en mijn schoonzus in Italië), maar wel collega's die regelmatig op dienstreis gaan.

    06.05.2012: Ik heb al een week geen trein van binnen gezien, en 't zal nog een tijdje duren eer ik er een zitplaats in opeis, maar toch een nieuwtje, uit De Standaard. Op 15 februari 2010 botsten in Buizingen twee passagierstreinen op elkaar. Daarbij vielen achttien doden en meer dan 150 gewonden. Twee jaar na het ongeval komt het Onderzoeksorgaan met een nieuw rapport naar buiten. Het noodsein was niet sterk genoeg verlicht (doordat de spanning op het rode noodsein te laag was), in de trein ontbrak een verplicht veiligheidssysteem en de bestuurder heeft wel degelijk het stopsein genegeerd. Die conclusies staan volgens Gazet van Antwerpen in een rapport dat door het Onderzoeksorgaan van Mobiliteit werd opgesteld over het dodelijke treinongeval in Buizingen.

    27.04.2012: Vanmorgen waren enkele treinen naar Brussel afgeschaft, gelukkig die van 07.22 niet, die komt dan ook niet van Gent. Maar vanmorgen wist ik niet waar het aan lag, pas in de namiddag, toen ik terugkeerde, hoorde ik in de trein (je kon het moeilijk niet horen: zelfs met mijn MP3-speler op zijn luidst hoorde ik de intercomdreun en het bericht nog) dat de bovenleiding bij Lede geknapt was, en dat was niet de enige schade, het verkeer zou wel eens pas woensdagochtend weer als gewoonlijk verlopen. In het TV-journaal vernam ik dat een vrachtwagenbestuurder de oorzaak was van al dat onheil. 't Zal hem nog aan zijn zwart holleke vriezen.

    Echter, voor ik de trein met vertraging van 17.27 nam (die van 17.36 had natuurlijk ook vertraging opgelopen), hoorde ik in Brussel Centraal al omroepen dat er personen op de sporen aangetroffen werden. Tiens, er was toch geen staking uitgebroken? Niet volgens De Standaard: het treinverkeer tussen Brussel-Zuid en Brussel-Noord lag aan het begin van de avondspits een kwartier stil nadat een persoon met twee honden op het spoor was gesignaleerd. "Die persoon kon snel gevat worden, zodat de hinder al bij al beperkt bleef," aldus Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. "Omdat het incident zich aan het begin van de avondspits voordeed, zal het natuurlijk zijn impact hebben op de avondspits. Reizigers zullen in sommige gevallen rekening moeten houden met gevolgvertragingen tot 15 minuten," zegt Petit. Infrabel raadt reizigers aan om de website Railtime.be in de gaten te houden, maar zo betrouwbaar is dat nu ook weer niet, hoor. En die 15 minuten waren er meestal meer, hoor, dus ook hij weet niet alles.

    25.04.2012: Vanmorgen was 't ook weer "feest" op het gebied van stiptheid. De trein van 07.19 uur is in Zottegem blijven "hangen" achter een defect machine (alsof het station van Zottegem maar 2 sporen heeft), de trein van 07.22 uur had ook ruime vertraging. Dus de in Denderleeuw gestrande reizigers konden zich een plaats zoeken in de trein van 07.28 uur (ik vond die ook).

    In De Standaard staat opnieuw iets interessants te lezen over die vervoersmaatschappij. Nieuw treinmaterieel, een grondige renovatie en een beperkte uitbreiding van ons spoorwegnet moeten de komende jaren voor meer comfort en stiptere treinen zorgen en dat zou ruim 25 miljard euro kosten. Bij voorbeeld zal er de komende jaren flink in nieuw treinmaterieel geïnvesteerd worden. Ruim vier miljard euro. En dit niet alleen om verouderd materieel te vervangen, maar ook om extra treinstellen aan te kopen om de capaciteit te verhogen. Nieuwe treinen zorgen voor extra comfort. Opvallend hier is de aankoop van de eerste ‘light trains', die het midden houden tussen een trein en een tram, voor de bediening van weinig drukke lijnen vanaf 2020.

    24.04.2012: 't Zal toch niet tijdens piekuren zijn, volgens De Standaard bedroeg de stiptheid van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet in maart 89,6 procent. Een jaar geleden was dat 87,1 procent. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in een persbericht. Tijdens de maand maart reed 89,6 procent van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. Als rekening wordt gehouden met het aantal reizigers per trein, kwam de stiptheid uit op 87,7 procent. In januari dit jaar lag de stiptheid op 88,8 pct, in februari op 86,7 %. Er werden in maart 1.236 treinen afgeschaft, of 1,6 procent van alle treinen. Dat is iets minder dan een jaar eerder. De belangrijkste oorzaken van vertragingen waren schade aan het rollend materieel, incidenten op de buitenlandse netwerken, kwaad opzet en schade aan infrastructuur. Spooroperator NMBS was verantwoordelijk voor 46 procent van de vertragingen. De stiptheid was in maart het laagst tijdens de avondspits (83,9 %).

    En is dat toch niet zo, dan kan men al met de computer schadevergoeding eisen. De Standaard legt een link naar ZDNet, een online tijdschrift over telecommunicatie. En daar vertelt men dat wie een terugbetaling van de NMBS wil wanneer de trein te laat is, kan dat vanaf eind 2012 online doen. Ook andere treindiensten worden via het web beschikbaar. Het gaat om maatregelen die de ministerraad afgelopen vrijdag heeft goedgekeurd. Vanaf 31 december 2012 kan je daarom de terugbetalingsaanvraag online indienen.

    Infrabel bestoeft zichzelf nogal, elders op de website van De Standaard valt dan weer te lezen dat de kwaliteit van de dienstverlening op het spoor nog niet beantwoordt aan de verwachtingen van de reizigers. De reizigers hadden nochtans gerekend op een verbetering van de dienstverlening door de aangekondigde korte termijnmaatregelen. Het resultaat van die ingrepen bleef eerder zwak. Dat blijkt uit het rapport dat de ombudsman voor de treinreizigers dinsdag voorstelde. De ombudsdienst behandelde in 2011 in totaal 6.402 klachten. Dat is een daling van 11 procent in vergelijking met 2010. "Maar die daling is er vooral gekomen omdat er een zekere klachtenmoeheid speelt bij de reizigers. De motivatie om een klachtenprocedure te starten verkleint omdat de aanhoudende problemen met stiptheid het geloof in de aangekondigde verbeteringen aantasten," klinkt het in het persbericht. Anders gezegd, de reizigers denken: Wat avans da' ge avans maakt, 't is toch geen avans. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vooral geklaagd wordt over vertragingen. Die vormen samen met de klachten over gemiste aansluitingen en geschrapte treinen bijna de helft (43 procent) van de klachten. Tiens, spreekt dat het eerste deel van mijn blogbericht niet tegen? Nog volgens de ombudsman verwijt de reiziger de NMBS-Groep dat er vaak nog te veel met cijfertjes geschermd wordt, zonder de realiteit op het terrein te willen erkennen. "De dagelijkse ervaring toont aan dat de coördinatie tussen de spoorwegdiensten nog zeer veel te wensen overlaat." De ombudsman wacht de veranderingen beloofd voor eind 2013 af. "De spoorweggroep kan zich niet veroorloven deze afspraak te missen." Tot slot toont de ombudsman zich optimistisch over de "investeringen in infrastructuur, (nieuwe) stations en nieuw materiaal met het oog op een toekomstgericht openbaar vervoer." Nieuwe stations? Er zijn stations waar de dienstverlening stelselmatig wordt teruggeschroefd, dat is toch met de optie het station te sluiten (of te degraderen tot halte, dat de reiziger toch kan schuilen)?

    23.04.2012: Terwijl in Amsterdam gewonden worden verzorgd na een frontale botsing tussen een snelle en een trage trein (een gewonde overleed even later), schittert de NMBS alweer door een gebrek aan stiptheid, wellicht een gevolg van gebrekkig onderhoud van het rollend materieel. Toen ik mij deze namiddag met bekwame spoed richting spoor 2 begaf, bleek daar dat de trein naar Poperinge/Kortrijk 7 minuten bij elkaar had gesukkeld, die vertraging werd steeds meer uitgebreid. Zelfs de trein naar Mons mocht voorgaan, en de trein naar Gent en verder Brugge eveneens, maar bijna ging zelfs de trein naar Zottegem voorrang krijgen, maar toen kwam de dubbeldekker er toch door. Er was maar weinig zitplaats, ik had nog geluk, maar wie in Brussel Zuid opstapte, moest verder zoeken of staande reizen.

    18.04.2012: Iets wat misschien sommige socialistisch ingestelde mensen de wenkbrauwen doet fronsen, is het artikel in De Standaard waaruit blijkt dat de NMBS het onderscheid tussen 1ste en 2e klasse wil behouden omdat er hiervoor een duidelijke vraag bestaat bij de klanten, vooral bij dagelijkse pendelaars (ik vraag dat nochtans niet ) en het zakelijk publiek. Bovendien levert de eerste klasse jaarlijks gemiddeld 26,5 miljoen euro aan extra inkomsten op. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op een schriftelijke vraag van SP.A-senator Bert Anciaux. De ticketprijs in 1ste klasse is 50 procent duurder dan de prijs in 2de klas. Ook het comfortniveau is er hoger, onder meer door het geringere aantal zetels. "Een aanzienlijk deel van de pendelaars - ambtenaren, occasionele reizigers en werknemers van bedrijven - verkiezen een reis in 1ste klas. De NMBS wil met het extra comfort in 1ste klasse bovendien extra reizigers aantrekken. Hierbij wordt vooral gedacht aan een grote groep automobilisten die duidelijk gesteld zijn op comfort," aldus Magnette. Het ombouwen van 1ste klas rijtuigen zou overigens een hoge investering vergen. Ik heb de indruk dat het verschil tussen eerste en tweede klasse meer opvalt naarmate het rijtuig ouder is. De trein naar Poperinge/Kortrijk van 17.36 had 5 minuten vertraging opgelopen, zodat ik de trein naar Brugge (die dus voor mocht) gezien heb. Wel, de individuele zitjes in tweede klasse hebben ook een comfortabele, stoffen zitting.

    17.04.2012: Nu heb ik intussen natuurlijk wel al heen en weer gependeld, en vanmorgen was dat met enige vertraging. De trein van 07.22 uur was simpelweg afgeschaft want "onderhoud" is een ijdel begrip bij de NMBS. De voorgaande trein, die van 07.19 uur die meestal wel tot op de minuut stipt rijdt, had enige minuten vertraging opgelopen. Maar door het wegvallen van die trein vanuit Oudenaarde zat die natuurlijk eivol, en dus liet ik hem rijden, in de veronderstelling dat ik de trein van 07.28 uur zou kunnen nemen. Maar daar was helemaal geen sprake van ! Die had namelijk een vertraging van bijna een half uur. Dan maar een oud wrak genomen, die deels van Zottegem en deels van Geraardsbergen komt en in Denderleeuw gekoppeld werd.

    Vorige week was er nog de staking bij de MIVB wegens doodslag op een opzichter (supervisor), toch kan De Standaard vandaag melden dat een treinbegeleider maandag aangevallen is door een passagier toen de trein binnenreed in het station van Eigenbrakel. Dat meldde de plaatselijke politie dinsdag. Maandag rond 16 uur kreeg de centrale van de NMBS een oproep binnen, om een conflict te melden in een trein die het station van Eigenbrakel binnenreed. Het ging om een hevige woordenwisseling tussen een passagier en een treinbegeleider, waarbij de vest van de treinbegeleider gescheurd werd. Ondanks de snelle interventie van de politiediensten, kon de passagier de trein verlaten en is hij gevlucht richting het centrum. Hij werd nog niet teruggevonden. De treinbegeleider diende in Antwerpen, de eindhalte van de trein, een klacht in. Het bleek dus allemaal nog mee te vallen.

    09.04.2012: Nog geen trein genomen, vandaag (maar morgen begin ik er weer aan...), en toch een nieuwtje, uit de krant (De Standaard), natuurlijk. Maar geen goed nieuws. Twee dagen nadat een controleur van de MIVB doodgeslagen werd door een agressieveling (geen passagier), werd in een trein van Antwerpen naar Charleroi-Zuid omstreeks 13.00 uur een treinbegeleidster aangevallen door een passagier. Het slachtoffer raakte lichtgewond, de agressieveling is opgepakt. De trein in kwestie werd afgeschaft, de overige reizigers moesten volgens de NMBS overstappen op een lokale trein en konden met enige vertraging hun weg verderzetten. De feiten deden zich voor bij het binnenrijden van het station van Mechelen. De agressieve passagier zou niet over een geldig vervoersbewijs hebben beschikt. Meer dan waarschijnlijk was dat de aanleiding voor de schermutseling. De treinbegeleidster raakte gewond aan de pols en moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht. De spoorwegpolitie en veiligheidsagenten van Securail konden de passagier inrekenen en overdragen aan de lokale politie.

    Over het betreurde incident van zaterdag, waar een MIVB-supervisor overleed na een vuistslag van een agressieve vriend van een autobestuurder die net een aanrijding met een bus had veroorzaakt, liggen sinds zaterdag alle bussen, trams en metro's van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stil. Het personeel uit zo zijn medeleven en ongenoegen na het overlijden van de collega. ACOD Spoor, de socialistische vakbond van het NMBS-personeel, stelt voor dat de hele sector donderdag solidariteit en medeleven betuigt. "Zeer binnenkort zal er een gemeenschappelijke actie georganiseerd worden waarin maatregelen voor het vergroten van de veiligheid van het personeel in de sector openbaar vervoer zullen geëist worden," klinkt het. Nu dat een personeelslid van de NMBS ook al het slachtoffer werd van agressie, zal de stakingsbereidheid bij die vakbond zeker toenemen. Ik begrijp best dat ze aktie willen voeren, maar die agressievelingen zullen zich niet laten zien als er hinder is op het spoor, enkel normale reizigers zullen weer de dupe zijn.

    05.04.2012: Geen trein genomen, vandaag, en toch een nieuwtje, uit de krant (De Standaard), natuurlijk. De verschillende openbaarvervoermaatschappijen hebben woensdag in de Brusselse agglomeratie een grootscheepse controle gehouden. Daarbij werden 21.000 reizigers gecontroleerd, van wie 942 niet over een geldig vervoerbewijs beschikten. De controleactie gebeurde in samenwerking met de federale politie en de verschillende lokale politiekorpsen. Ik heb daar niets van gemerkt, maar in maart moest ik wel eens in het metrostation Brussel Centraal, mijn metrokaartje tonen. Helaas was de kennis van het Nederlands van de controleur onbestaande, blijkbaar moest hij geen reglementen naleven, is dat een voorrecht van de reiziger.

    Aan de controleactie, die plaatsvond tussen 14 en 22 uur, namen 180 federale en lokale agenten deel en 130 controleurs en veiligheidsmensen van De Lijn, de MIVB, de TEC en de NMBS. Het was de 55ste zogenaamde Full Integrated Police Action (FIPA) in de Brusselse agglomeratie en de 20ste die specifiek gericht was tegen de criminaliteit op het openbaar vervoer. De politie voerde controles op een dertigtal plaatsen op zowel de bus- en tramlijnen, op de metro, op treinen als in de metro- en treinstations. De nadruk lag op het subjectieve onveiligheidsgevoel, verdovende middelen, zwartrijders, verboden wapendracht, hangjongeren en gauwdiefstallen. Goed idee!! Bij de NMBS scheren ze nog al te dikwijls hun normale klanten over dezelfde kam als de (meestal agressieve) zwartrijders.

    De politie onderwierp 399 personen aan een controle. Twintig van hen stonden geseind, 12 werden gerechtelijk aangehouden op verdenking van verschillende feiten en 33 administratief. Bij die 33 waren er 25 personen die illegaal in België verblijven. Nogmaals: goed werk !!!

    Nog nieuws uit dezelfde krant: het aantal treinreizigers met beperkte mobiliteit dat assistentie aanvraagt aan NMBS-personeel is gestegen van 16.480 in 2009 tot 23.141 in 2010. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette op een schriftelijke vraag van senator Helga Stevens (N-VA). Beperkt mobiel zal zij niet zijn, maar voor een gehoorgestoorde (zoals zij, dat mag algemeen bekend zijn) moet het toch ook niet altijd simpel zijn: wat wordt omgeroepen, wordt daarom niet altijd meteen visueel aangegeven, denk ik. Het is pas sinds 1 november 2008 dat alle aanvragen - telefonisch of via het online formulier - systematisch worden geregistreerd. Ook het aantal aanvragen tot assistentie waarop niet werd ingegaan, nam toe. In 2009 waren er 2.301 weigeringen (13,9 procent van het totale aantal) en in 2010 2.907 (12,5 procent). In 75 procent van de gevallen is de "weigering" het gevolg van een annulatie door de reiziger zelf. In de overige gevallen gaat de NMBS niet in op het verzoek omwille van personeelsgebrek in de stations. Santé, is dat een reden om een minder mobiele klant zijn plan te laten trekken? Bij mijn weten moet je die begeleiding toch ruim bij voorbaat aanvragen?

    04.04.2012: Gisternamiddag was de trein naar Poperinge zowaar afgeschaft, ik nam dan maar plaats in die naar Zottegem, wat wel enig verschil opbracht op 't gebied van reiscomfort. Vandaag vertrok ik een uur eerder, net voor een lang paasweekend, nam plaats in de trein naar Oudenaarde, die tussen Brussel Centraal en Brussel Zuid enkele keren zonder verlichting viel. In Brussel Zuid werd dan omgeroepen dat de trein wegens een defect een vertraging van onbepaalde duur zou oplopen. Net als enkele andere reizigers, stapte ik uit en ging twee perrons verder de trein naar Aalst en verder Gent nemen. Nu ben ik voor vijf dagen verlost van dat gesukkel als gevolg van besparingen op het onderhoud.

    02.04.2012: De Standaard meldt heden dat ruim drie jaar na de verkoop van ABX Logistics, de NMBS nog een boete dreigt te moeten betalen van 19,7 miljoen euro voor haar voormalige transport- en logistiekdochter. Dat schrijft het transportvakblad De Lloyd maandag op zijn website. Let nu op, hé, een lesje economie. Volgens het vakblad legde de Italiaanse concurrentieoverheid de nieuwe eigenaar van ABX, de Deense groep DSV, in juni 2011 een boete op van 23,6 miljoen euro. Die boete kwam er wegens inbreuken die ABX Logistics in de periode 2002-2007 zou hebben gepleegd op de concurrentiewetgeving in het wegvervoer. DSV vocht de beslissing voor de Italiaanse rechtbank aan en de rechter verminderde de boete tot 19,7 miljoen euro. DSV kan die boete ook verhalen op de NMBS, zo was bepaald in het verkoopcontract van ABX Logistics. Het staat nog niet vast dat de NMBS de boete zal moeten betalen (de NMBS? De staat, bedoelt de krant of het vakblad, zeker ). Zowel DSV als de Italiaanse overheid kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing van de Italiaanse rechter, aldus nog De Lloyd. De NMBS zegt de zaak te bestuderen. DSV is dus in deze niet de wandelclub uit de Midden-Denderstreek (WSV De Sportvrienden vzw), en die wordt ook niet gesponsord door die Deense groep die ABX overnam.

    27.03.2012: De Standaard meldt vandaag dat de stiptheid van de reizigerstreinen op het Belgische spoorwegennet geleden heeft onder de winterprik in februari. De treinen reden minder stipt dan een jaar eerder (nochtans lag er dan meer en voor langere duur een laag sneeuw). Vooral het aantal afgeschafte treinen steeg opvallend en lag meer dan dubbel zo hoog als een jaar eerder. Dat blijkt uit een persbericht van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Schade aan het rollend materieel was ook in februari de voornaamste oorzaak van de vertragingen, gevolgd door schade aan de infrastructuur en incidenten op de buitenlandse netwerken. De stiptheid was het laagst tijdens de ochtendspits (82,1 pct). De winterprik van februari duurde circa twee weken. Op 3 februari leidde de plotse hevige sneeuwval tot een recordfilelengte van bijna 1.300 kilometer op de Belgische snelwegen.

    Het treinverkeer tussen Brussel en Leuven is dinsdag een klein halfuur onderbroken geweest door spelende kinderen op de sporen ter hoogte van Zaventem Dorp. De toestand is intussen opnieuw normaal, maar de treinen die via Brussel en Leuven rijden, hebben nog vertragingen van 20 tot 30 minuten. Dat is vernomen van Frédéric Petit, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. Van zodra de spelende kinderen gesignaleerd werden, werd alle treinverkeer op de lijn Brussel-Leuven om veiligheidsredenen in beide richtingen onderbroken. Dat was zo van ongeveer 12.05 tot 12.30 uur. Het treinverkeer is intussen hervat, maar er zijn nog vertragingen van 20 tot 30 minuten. Petit zegt dat de treinen tegen de avondspits weer normaal zullen rijden. Ik moet daar natuurlijk niet zijn, maar ik vraag me af hoe die kinderen terecht konden op het spoor. Enkele jaren geleden is een doe-het-zelfzaak in Denderleeuw tot de bodem afgebrand (men is aan de opbouw van een nieuw gebouw begonnen, de zaakvoerder rekent ermee dat de winkel in september open gaat). Voor zover ik van uit mijn passerende auto kon zien, was er geen afsluiting, zelfs geen tijdelijke, geplaatst tussen het perceel en de sporen. Ook tussen de sporen en het fietspad naar de Burg. Rollierstraat is de afsluiting een lachertje.

    23.03.2012: De Standaard meldt vandaag dat de Sociale Inspectie een grootschalige controle heeft uitgevoerd bij het schoonmaakpersoneel van bedrijven die werken in opdracht van de NMBS-Holding. Bij een van de zes gecontroleerde schoonmaakfirma's werden grove inbreuken vastgesteld op het vlak van de sociale wetgeving. Vijf van de zes gecontroleerde schoonmaakbedrijven bleken in orde te zijn. Maar bij een firma, een Belgisch bedrijf dat in onderaanneming werkte, werden duidelijke inbreuken vastgesteld. "De twaalf betrokken werknemers moesten 7 op 7 werken. Ze hadden geen recht op overuren, pauze of verlof," legt Jean-Claude Heirman, directeur van de Sociale Inspectie uit. Aan het betrokken bedrijf is gevraagd zich 'in regel te stellen'. De NMBS-Holding wacht op het eindrapport van de Sociale Inspectie en bekijkt dan of het mogelijk is om het contract met het betrokken bedrijf af te breken. De NMBS-Holding wil alvast haar toekomstige contracten met schoonmaakbedrijven aanscherpen en overweegt ook op andere domeinen inspecties te laten uitvoeren. Er wordt ook overwogen meer eigen personeel in te schakelen voor schoonmaakopdrachten. Ik heb zo de indruk dat de vakbonden, die nu toch niet staken, gelijk gekregen hebben (zie mijn bericht van 20 maart).

    22.03.2012: De Standaard meldt vandaag dat de staking volgende week, op 27 en 28 maart in de regio Charleroi-Bergen, niet doorgaat. "De directie heeft zich geëngageerd om oplossingen te zoeken voor de reinigingsproblemen van de stations en om geen beroep te doen op private bedrijven," luidt het donderdag in een communiqué.

    21.03.2012: De Standaard meldt vandaag dat de NMBS een dossier heeft ingediend om toestemming te krijgen voor het installeren van bewakingscamera's in de nieuwe Desiro-treinstellen. De camera's moeten mee het geweld tegen het treinpersoneel indammen, zo schrijven de kranten van Sud Presse woensdag. De beelden zouden niet in real time doorgestuurd worden naar een dispatching, maar aan boord opgenomen worden. "In eerste instantie zullen we enkel de Desiro-stellen uitrusten met camera's. Vervolgens volgt een analyse op technisch en financieel vlak alsook op efficiëntie, met het zicht op het uitrusten van andere types treinstellen," zegt woordvoerster Claire Gilissen. De Desiro-stellen hadden initieel in de lente van 2011 hun opwachting moeten maken op het Belgische spoor, maar worden momenteel nog gehomologeerd. De NMBS hoopt dit dossier in juni af te ronden. De maatregel komt er nadat de voorbije dagen cijfers werden gepubliceerd waaruit blijkt dat de agressie tegen treinbegeleiders sterk is toegenomen. Eerder lag er een plan op tafel om met twee treinbegeleiders te werken op een trein.

    In verband met die agressie tegen treinbegeleiders heb ik nog nooit gehoord of gelezen welk type reizigers zich daaraan schuldig maakt. Pendelaars? Of notoire zwartrijders die een andere "sociale cultuur" in stand houden dan de pendelaars (die misschien eens een vervoersbewijs vergeten, maar daarom niet stelselmatig de treinbegeleiders aanvallen, verbaal noch fysiek). Men heeft het altijd maar over "reizigers", nooit ofte nimmer wordt aangegeven dat de vaste klanten, de pendelaars, niet geviseerd worden in deze statistieken. Bedankt, NMBS-woordvoerdersdienst...

    20.03.2012: De Standaard meldt dat het treinverkeer op 27 en 28 maart in de regio Charleroi-Bergen verstoord kan zijn door acties van de socialistische vakbond. Die is niet opgezet met het plan van de NMBS-Holding om de schoonmaak van enkele stations uit te besteden. Moeten de pendelaars kuisen? Wat zijn dat nu weer voor kuren om die mensen in de "kou" te laten staan om een reden waar zij niets aan kunnen verhelpen? De vakbond kreeg naar eigen zeggen vrijdag te horen dat de schoonmaak in de stations van Eigenbrakel, Nijvel en een deel van Charleroi-Zuid vanaf 1 april zal worden uitbesteed (wie weet is 't dan geen mop?). De vakbond vreest voor de arbeidsvoorwaarden bij de onderaannemers. Volgens de vakbond was dinsdagochtend nog een vergadering gepland in Brussel, maar heeft de topman van de NMBS-Holding, Jannie Haek, dat geweigerd. Bij de Holding luidt het dat de vergadering niet op dinsdag kon, maar wel woensdag zal plaatsvinden. Woordvoerster Leen Uyterhoeven van de NMBS-Holding zegt over het uitbesteden van de schoonmaakopdrachten dat een van de problemen is dat de NMBS-Holding intern niet altijd mensen vindt, vooral om 's nachts te werken. Wie kuist er nu 's nachts? Een station is toch niet de hele dag bomvol wachtende pendelaars, dat die mensen niet overdag kunnen poetsen?

    Komt er een kentering in die stakingsgretigheid bij de NMBS (en elders)? Ook in De Standaard staat dat MR-kamerlid Destrebecq het niet vindt kunnen dat werknemers geen belasting moeten betalen op de stakingsvergoeding die ze in geval van staking van de vakbond ontvangen. Hij stelt ook de aftrekbaarheid van de syndicale bijdrage in vraag. Bij een staking betaalt de werkgever normaal geen loon uit. Wel kunnen werknemers die bij de vakbond aangesloten zijn onder bepaalde voorwaarden van de vakbond een stakingsvergoeding krijgen van 30 euro per dag. Die wordt niet belast en Destrebecq vindt dat niet normaal. Hij vindt het ook niet kunnen dat werknemers hun lidgeld van de vakbond kunnen aftrekken van de belastingen. Hij vindt dat de staat op die manier de vakbonden (en vooral de stakingen, vent) "sponsort". Destrebecq wou van minister van Financiën Vanackere (CD&V) weten hoeveel die aftrekpost de staat kost, maar hij kreeg naar eigen zeggen geen antwoord op die vraag.

    15.03.2012: Een mens haast zich dan om op tijd te zijn voor de trein, en dan moet hij/zij merken dat zowel "zijn" trein als die ervoor gewoonweg afgeschaft zijn. Ik was al bang dat de volgende trein (die ik vroeger gewoonlijk nam) al vol zou zitten, maar dat viel nog aardig mee. Ik denk niet dat in de eerste wagons reizigers vanuit Denderleeuw staande moesten reizen. Maar ik vrees wel voor zij die in Liedekerke opstapten.

    Morgen zullen alle treinen die in een station staan om 11 uur, daar een minuut blijven staan. Er zijn nog andere herdenkingsmomenten op dat uur omdat eergisteren, om zowat 21.15 uur, in Zwitserland (Wallis) een bus vol schoolkinderen op terugkeer van een skivakantie, tegen een tunnelmuur gereden is. 22 van de 28 doden zijn kinderen, uit twee scholen (een in Heverlee en een in Lommel).

    13.03.2012: Koperdieven zijn er overal, ook bij 't spoor, en dat is al lang geweten. De Nederlanders van ProRail denken de oplossing gevonden te hebben met puntige struikelmatten tussen de sporen, zo schrijft De Standaard. De matten hebben harde punten van kunststof, waardoor erop lopen bijna onmogelijk is. Volgens ProRail bewezen de matten al eerder hun deugdelijkheid in Groot Brittannië. Struikelmatten zijn geen wondermiddel, maar één van de maatregelen om koperdieven te ontmoedigen. Ook in België registreerde Infrabel in 2011 liefst 751 kabeldiefstallen. Dat kostte de Belgische spoorwegbeheerder  meer dan 2 miljoen euro en leverde de reiziger 518 uur vertraging op, oftewel meer dan 21 dagen. Er staat een foto van zo'n struikelmat in De Standaard, maar dat lijkt me genomen aan een overweg. Veel verder dan dat zullen koperdieven misschien niet komen maar wat in een groot station?

    12.03.2012: Vanmorgen schrok ik me een hoedje, en de reden was voor een keer positief. De trein komende van Oudenaarde en volk lossend en ladend aan perron 5 in station Denderleeuw was zowaar een moderne dubbeldekker (ik weet niet of de "bordeauxrode" dubbeldekkers zonder binnendeuren nog rijden?)!

    Bij De Standaard valt heden te lezen dat de gemeenteraad van Aalst unaniem een motie goedgekeurd heeft waarin aan de NMBS wordt gevraagd de dienstverlening in het station van Erembodegem niet stop te zetten tot er een oplossing is. Volgens tellingen van de NMBS zijn er op weekdagen in het station van Erembodegem net geen duizend reizigers. Een eerste tekst van motie werd ingediend door Eddy Schollaert van het Vlaams Belang. SP.A diende een aangepaste tekst in met enkele correcties. Maar er moest ook over de eerste tekst worden gestemd. Die van het Vlaams Belang werd door alle partijen aanvaard. Het is de eerste keer dat Vlaams Belang in de gemeenteraad een voorstel goedgekeurd krijgt. Geen cordon sanitaire meer aldaar dus (en voor zo'n dossier mag dat ook niet gelden). Wat maakt mij 't station van Erembodegem uit? Tot 15 jaar geleden was ik daar een van de passagiers, ik heb er zelfs mijn effectieve medewerking verleend aan een nogal grootschalige petitie ter verhindering van het afschaffen van het station als halte voor zekere treinen. Jawel, toen al meende de NMBS te moeten besparen op de rug van de klant. Waarom zouden er trouwens geen 1000 reizigers meer zijn? Ik heb de indruk dat Erembodegem behoorlijk bevolkt is. Zou de dienstverlening de laatste 15 jaar verder teruggeschroefd zijn zodat meer reizigers naar Aalst of Denderleeuw uitwijken?

    08.03.2012: Bij De Standaard valt te lezen dat de NMBS meer regelmaat in haar dienstregeling wil brengen, dat zei althans de directeur-generaal van NMBS Mobility op een studiedag van reizigersvereniging TreinTramBus. In haar plannen voor de dienstregeling van 2020-2030 gaat de NMBS uit van een basisfrequentie van twee identieke treinverbindingen per uur, of één trein per uur in dunbevolkte gebieden met minder potentieel. Betekent dat dan voor mij vier treinen per uur naar en van Brussel (Brussel-Aalst-Gent en Brussel-Haaltert-Oudenaarde-Poperinge/Kortrijk)? Belangrijk is daarbij dat de treinen volgens een vaste cadans rijden. Dat betekent dat als er vier treinen per uur naar ergens sporen, dat die om het kwartier rijden. De NMBS werkt momenteel volop aan een plan voor de lange termijn. De basis daarvoor moet al in december 2013 gelegd worden, wanneer de NMBS een grote aanpassing aan de dienstregeling doorvoert. Ohlalala, als dat maar geen fiasco wordt, zoals die andere grote aanpassing, toch al ruim 15 jaar geleden...

    Het vorige transportplan dateert al van 1998, maar sindsdien kwamen er heel wat P-treinen bij om de vele extra reizigers op te vangen. Die moeten nu beter in de dienstregeling geplaatst worden. Volgens een scenario van de NMBS, waarbij de reizigersgroei van de laatste jaren gewoon aanhoudt, zal de maatschappij in 2025 zowat 350 miljoen reizigers vervoeren, tegenover 210 miljoen in 2009. Er zouden dan zowat 163.000 extra zitplaatsen nodig zijn, wat een ongeziene investering zou betekenen voor de NMBS. Dat blijft natuurlijk onder voorbehoud, want er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. Alles hangt af van het beschikbare budget. "De overheid zal keuzes moeten maken," benadrukte S'heeren, verwijzend naar het debat over de treinverbindingen waar maar enkele tientallen reizigers gebruik van maken. Is dat dan het pendelend personeel van de overheid dat zijn zeg mag doen? De NMBS wil duidelijk prioriteit geven aan de belangrijkste reizigersstromen. Over nachtelijke treinritten, een vraag van TreinTramBus, zei S'heeren dat die voor de NMBS geen prioriteit zijn. Over het weekend zei hij dat de NMBS bekijkt hoe de dienstregeling aan de behoeften van de reiziger aangepast kan worden.

    04.03.2012: Bij een frontale treinbotsing in het zuiden van Polen zijn zaterdagavond zestien doden en 58 gewonden gevallen (ik denk dat te vrezen valt dat van die 58 er nog bezwijken aan hun verwondingen). Het was het dodelijkste treinongeluk in Polen in twintig jaar tijd. Een arts in een van de ziekenhuizen waar gewonden naartoe zijn gebracht, zei dat veel gewonden er ernstig aan toe zijn, enkele van hen worden kunstmatig in coma gehouden. De treinen reden op hetzelfde spoor tussen Warschau en Krakau. Poolse aanklagers hebben een onderzoek naar het ongeluk ingesteld. Volgens Poolse functionarissen is het nog te vroeg om te speculeren over de toedracht van het ongeluk. Diverse wagons ontspoorden en eindigden vervormd en ondersteboven naast het spoor. Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om gewonden te helpen en lichamen te bergen. Het is niet duidelijk hoe de trein op het verkeerde spoor terecht is gekomen. Er werd bij het kleine plaatsje Szczekociny (uit te spreken als "sjtsjekotsjine" waarbij die eind-e erg dof gehouden wordt) wel aan het spoor gewerkt. Het was het ergste treinongeluk in Polen sinds 1990, toen zestien mensen omkwamen nadat twee treinen op elkaar waren geknald in een voorstad van Warschau.

    02.03.2012: Vanmorgen was de trein komende van Oudenaarde en om 07.22 uur te verwachten in Denderleeuw eenvoudig afgeschaft. "Gelukkig" was de voorgaande trein met voorzien vertrek om 07.19 uur wat verlaat zodat de gestrande passagiers daar nog plaats konden nemen (het is een comfortabele dubbeldekker). Onderhoud en stiptheid zijn geen prioriteit bij de NMBS. Nog al wel dat ze daar al eens aan veiligheid denken, zo lees ik bij De Standaard.

    Op de spoorlijn Brussel-Leuven (lijn 36) is vrijdag een trein uitgereden met het European Train Control System (ETCS). Het is de eerste klassieke spoorlijn in België die uitgerust is met dit hoogtechnologische veiligheidssysteem. Infrabel en de NMBS voerden vrijdagochtend tussen Schaarbeek en Leuven een eerste ETCS-treinrit uit. ETCS laat toe om permanent de rit van een trein te controleren en automatisch te remmen wanneer een trein een rood sein voorbij rijdt én wanneer een trein eender waar op een spoorlijn uitgerust met ETCS zich niet aan de maximum toegelaten snelheid houdt. Dat gebeurt via een permanente communicatie tussen de bakens in de sporen en de stuurpost in de trein.

    Voortaan kunnen ook reizigerstreinen die zijn uitgerust met dit Europese systeem rijden op deze lijn. "De indienstneming van ETCS op deze pilootlijn past in de strategie van Infrabel en NMBS om de veiligheid op het Belgisch spoornet permanent en progressief te verhogen," zegt Marc Descheemaecker, ceo van de NMBS. Eind 2022 wil Infrabel ETCS geïnstalleerd hebben op het volledige netwerk en eind 2023 zouden alle treinen door de NMBS uitgerust zijn met dit Europese signalisatiesysteem.

    29.02.2012: Nog altijd bewijst de NMBS niet het recht op een gebruikelijke tariefverhoging te verdienen, gisteravond was er vertraging, vanmorgen ook en evenzeer deze avond. Nu was er ergens een defect zodat de trein naar Poperinge/Kortrijk moest omrijden.

    22.02.2012: Ook vandaag verdiende de NMBS niet het recht op een gebruikelijke tariefverhoging (wanneer eigenlijk wel...?), de trein naar Zottegem met voorzien vertrek om 17.45 had 5 en wat later 10 minuten vertraging opgelopen, de trein ervoor, naar Mons, zelfs 12 minuten (maar die heb ik niet nodig). Uiteindelijk nam ik, het was lang geleden, de interregio naar Aalst van 17.50 uur.

    Maar dat is nog niet half zo erg als wat in Buenos Aires (Argentinië) gebeurde. Bij een treinongeluk zijn daar vandaag zeker 49 doden gevallen en 600 gewonden. De trein reed te snel een station binnen en klapte tegen het stootblok aan het eind van het station. Het ongeval vond rond half negen plaats.Volgens de politie werkten de remmen van de trein, die 2.000 passagiers vervoerde, niet en botste het voertuig aan ongeveer 25 kilometer per uur tegen een bumper (volgens het TV-nieuws zouden de deuren naar buiten ook opengestaan hebben). Het ongeval vond plaats in station Once van de Argentijnse hoofdstad. In de trein zaten veel pendelaars die naar hun werk reisden. Door de drukte stonden de gangpaden vol met passagiers. Daardoor liepen veel mensen schaafwonden en kneuzingen op. Crescenti van de nooddiensten in Buenos Aires zei dat er nog dertig mensen vastzitten in de brokstukken van de eerste wagons die door de klap als een harmonica in elkaar werden gedrukt. Het dak is inmiddels opengeknipt en reddingswerkers proberen mensen uit het wrak te halen. Er zijn helikopters en ambulances ingezet om de gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren. "Deze trein kwam gisteren terug uit de werkplaats en toen werkten de remmen goed," verklaarde vakbondsman Sobrero. "Volgens de informatie die we nu hebben, remde de trein bij de voorgaande haltes wel goed. Voorlopig wil ik nog niet speculeren over oorzaken," besloot Sobrero, die nog meegaf dat de treinbestuurder naar het ziekenhuis afgevoerd was en dat de vakbond hem voorlopig nog niet kon ondervragen. Overlevenden verklaarden dat veel mensen gewond raakten door rondvliegende stukken metaal en glas. In september vielen ook al 7 doden en meer dan 200 gewonden na een treinongeval met een bus. En vorig jaar staken pendelaars, de "eeuwige" vertragingen beu, een trein in brand, ook al in Buenos Aires.

    Dat station heet voluit eigenlijk Estación Once de Septiembre (11 septemberstation) en is gelegen in de stadswijk Balvanera noordelijk van de Plaza Miserere, mij totaal onbekend. Balvanera ligt ten westen van het centrum (waar ik vorig jaar dus mijn rondreis begon) en ten zuiden van Recoleta (waar het kerkhof met de laatste rustplaats van Evita Peron is).

    21.02.2012
    : Dat de NMBS maar rap begint met die investeringen, vooral van het rollend materieel. Vanavond miste ik net de trein van 17.36 uur naar Kortrijk/Poperinge en keek dus uit naar de trein naar Zottegem, die welke om 17.45 uur geprogrammeerd staat. Maar toen die trein naar Kortrijk/Poperinge nog niet lang weg was, werd een trein met een vertraging van meer dan anderhalf uur aangekondigd, ene naar Gent en (normaal toch) Knokke/De Panne - die stopt dus niet in Denderleeuw. Maar toen die er dan uiteindelijk was (met meer dan de vermelde 1h35 vertraging), werd omgeroepen dat die trein niet verder reed dan Gent-Sint-Pieters. Mij kon dat niets maken, maar ik hoorde gemor bij andere perrongelukzoekers. Intussen werd ook omgeroepen dat de trein die ik wou nemen, afgeschaft was wegens defect aan de locomotief. De trein naar Aalst en Gent van 17.50 werd dan weer met 10' aangekondigd dus nam ik een andere trein naar Zottegem, deze stopt evenwel niet in Liedekerke.

    17.02.2012: De Standaard laat weten dat de NMBS tussen 2013 en 2025 mikt op 8 miljard euro aan investeringen. Daarvan is 1,7 miljard bestemd voor het moderniseren van de treinen en het verbeteren van de veiligheid, schrijft de krant L'Echo vrijdag. De uitgaven zijn nodig om de verwachte stijging van het aantal reizigers op te vangen. Wat houdt dat in, "moderniseren van de treinen"? Herstellen van zetelovertrekken? Beter afstellen van intercomdreunen (in de ene trein luider dan in de andere, soms ongecontroleerd getuut, ...)? Geen geblokkeerde deuren naar 't perron meer (ik heb daar nauwelijks last van, maar ik ken het wel van vroeger)?

    Ook Infrabel, verantwoordelijk voor de infrastructuur bij het spoor, en de NMBS Holding gaan de komende dertien jaar miljarden investeren, ook hier met als prioriteit de veiligheid. De plannen zijn wel nog onder voorbehoud tot er duidelijkheid komt over de mogelijke impact van de federale besparingsmaatregelen op de NMBS, aldus de krant. Mogelijk moet de maatschappij 400 miljoen euro besparen of wordt de jaarlijkse dotatie niet geïndexeerd. Er zou al gevraagd zijn om de eventuele effecten daarvan na te gaan.

    Indien de besparingsmaatregelen bijsturingen vereisen aan het investeringsplan, is het niet uit te sluiten dat de vernieuwingswerken aan de stations van Bergen (155 miljoen euro) en Oostende (150 miljoen) worden uitgesteld, schrijft L'Echo. Al liggen die dossiers gevoelig omdat ze gelegen zijn in de thuisbasis van respectievelijk premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a). Die twee moeten evenwel beseffen dat de NMBS veel meer volk vervoert op een werkdag dan er in Oostende en Bergen/Mons op- en afstappen.

    13.02.2012: Ik heb mijn bivakmuts toch niet aangetrokken, het was vanmorgen niet meer zo koud als de vorige dagen (wel was het de hele dag wat vochtig, ook in Brussel).

    En er is nog goed nieuws: er zal woensdag 15 februari dan toch niet gestaakt worden bij het spoor. Na ACV-Transcom heeft ook ACOD de stakingsaanzegging opgeschort voor de treinbegeleiders. De bonden willen het sociaal overleg een kans geven. Begin februari kondigde het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD/ACV-Transcom een stakingsaanzegging voor 15 februari aan. Dat gebeurde na een spontane werkonderbreking van de treinbegeleiders in Brussel-Zuid wegens een verhuis van de permanentie. Die verhuizing had volgens de treinbegeleiders nadelige gevolgen voor hun werk- en vakantieregeling. Volgens sommige vakbondsmensen was 15 februari ook geen geschikte datum om te staken aangezien het dan net twee jaar is na de dodelijke treinramp in Buizingen. Woensdag heeft het volgende overleg plaats tussen de directie en de vakbonden. Volgens mij is er helemaal geen geschikte datum om te staken aangezien reizigers niets te maken hebben met de arbeidsomstandigheden van het NMBS-personeel.

    Voor wie de verbinding aandoet, was er vandaag slecht nieuws voor de reizigers op de lijn Brussel - Dendermonde: vanmorgen rond 8 uur viel op de spoorlijn Dendermonde-Brussel een trein stil tussen Opwijk en Asse. De locomotief van de trein bleek defect. Het grootste deel van de reizigers kon na 2,5 uur overstappen op een andere trein op het tweede spoor, de laatste honderd werden een uur later door een hulptrein weggesleept. Door de problemen was een spoor lange tijd geblokkeerd op de spoorlijn tussen Dendermonde en Brussel. Dat leidde tot de nodige problemen: vijf treinen werden afgeschaft en de vertragingen liepen op tot 30 à 45 minuten. Tijdens het wegtakelen van de locomotief bleek dat één van de wielassen was afgebroken. Daarom moest een kraan ter plaatse komen om het voertuig op te tillen, zodat de sporen konden vrijgemaakt worden. De avondspits tussen Brussel en Dendermonde verloopt daardoor opnieuw chaotisch. Alle piekuurtreinen werden afgeschaft. De resterende treinen rijden met een gemiddelde vertraging van 30 minuten. Er is een vervangende busdienst tussen Asse en Opwijk. Tussen Dendermonde en Opwijk rijdt een pendeldienst.

    12.02.2012: Morgen doe ik misschien mijn bivakmuts mee, je weet maar nooit of het nuttig is... Want ik lees het volgende op de website van De Standaard: tussen Brussel en Denderleeuw zaten zaterdagavond 250 mensen vast in een trein zonder verwarming, nadat twee treinen geblokkeerd raakten door een probleem met de bovenleiding. De noodverlichting van de treinen werkte nog, maar verder waren de treinen volledig stilgevallen. Het incident deed zich voor omstreeks 20.10 uur. Aanvankelijk stonden vier treinen stil door de problemen met de bovenleiding, maar twee daarvan werden terug naar het station van Brussel-Zuid gesleept. De treinen Oostende-Eupen en De Panne-Landen moesten echter meer dan een uur wachten op groen licht. "Inspecties wezen uit dat er geen cruciale leiding, die stroom voorziet, was gebroken. Daarop werd beslist dat het treinverkeer opnieuw mocht rijden," verklaarde Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

    Hoeveel personen er zich precies in de treinstellen bevonden is niet bekend, maar het gaat om veelgebruikte intercitytreinen (toch de verbinding Oostende-Eupen, vorig weekend stopte die uitzonderlijk, wegens werken, ook in Denderleeuw, en een zee van zitplaats was er niet, al moest niemand staand reizen). Radio 1 meldde dat het om 250 personen ging. De woordvoerder geeft toe dat de verwarming in de treinen tijdelijk werd uitgeschakeld. "Alle begrip en onze excuses aan de reizigers, maar we moeten ook aan de veiligheid denken. Bij inspecties aan de leidingen moet de stroom uit," klonk het. Rond 21.20 uur zijn de treinen verder kunnen rijden, er zijn wel nog gevolgvertragingen tot een half uur op de lijn Brussel-Gent, in beide richtingen.

    10.02.2012: Hoop doet leven, ACV-Transcom heeft vrijdag beslist om de stakingsaanzegging voor volgende woensdag bij het spoor op te schorten. De christelijke vakbond benadrukt dat volgens hem aan de belangrijkste eis is voldaan, met name de belofte van de directie om de maatregelen van de interne reorganisatie paritair te bespreken. Nu het ACOD nog, die beslist pas maandag. Ik heb in alle geval al een token "besteld", dus mij zullen ze niet liggen hebben, het zal de NMBS zijn die een dag later een Key Card verkoopt aan mij.

    07.02.2012: Alvorens het kantoor te verlaten, keek ik op de website van http://www.railtime.be om daar te zien dat er wat mis was op "de oude lijn". Door problemen als gevolg van een beschadigde bovenleiding in Bockstael was er een tijdlang tussen Brussel-Noord en Bockstael slechts één spoor vrij, waardoor mensen die vanuit Brussel richting Denderleeuw en Aalst moesten, rekening moesten houden met vertragingen. Eerder werd gemeld dat het treinverkeer op lijn 50 Brussel-Gent en lijn 60 Brussel-Dendermonde hinder ondervond, maar de reizigers met bestemming Gent konden nog altijd gebruik maken van lijn 50A Brussel-Oostende. Het verkeer naar Gent verloopt daardoor redelijk normaal. In totaal werden over de hele dag een twintigtal treinen afgeschaft als gevolg van de problemen met de bovenleiding. Voor de avondspits komen daar nog eens zo'n twaalf afgeschafte treinen bij, aldus Thomas Baeken van Infrabel. Verwacht wordt dat de toestand zich nu langzaam zal normaliseren en de gevolgvertragingen in de loop van dinsdagavond worden weggewerkt. De ochtendspits zou woensdag geen hinder meer ondervinden. Wie of wat beschadigde die bovenleiding? Het vriesweer? Dat was al lang aangekondigd, maar men palavert liever over een verhuis van 200 m dan voorzorgen te nemen. OK, ik had er geen last van, maar dat is al zo'n trage verbinding, krijg er dat dan nog eens bij.

    03.02.2012: Deze namiddag is het beginnen sneeuwen (en is heeft intussen tegen 19.35 uur wel al opgehouden). Natuurlijk waren er problemen op 't spoor, maar nog veel meer op de openbare weg: meer dan 1.200 km file. Ik was nog op tijd voor de trein naar Kortrijk/Poperinge van 16.36 uur maar er waren geen zitplaatsen meer vrij, dus ik stapte weer uit. De trein naar Oudenaarde die ik gewoonlijk op vrijdag neem, kreeg een vertraging van 9 minuten aangesmeerd dus, het was al erg lang geleden, heb ik nog eens de trein naar Aalst - Gent-St.-Pieters genomen. Er waren overigens zowel 's morgens als 's avonds nogal wat vertragingen te noteren en in Denderleeuw zelfs een afgeschafte trein (ene naar Schaarbeek van bijna 8 uur).

    Tot overmaat van ramp willen treinbegeleiders nogmaals staken, en wel op 15 februari. Tiens, een woensdag? Behoeven ze geen verlengde weekends meer? Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD/ACV-Transcom van de treinbegeleiders heeft een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag 15 februari. De stakingsaanzegging komt er twee dagen nadat twintig treinbegeleiders het werk neerlegden Brussel-Zuid omdat de mensen die hun uurroosters opstellen, verhuizen naar de overkant van de straat, 200 m verder, dus. De stakingsaanzegging slaat op alle werkonderbrekingen door de treinbegeleiders op woensdag 15 februari en is een gevolg van de actie van vorige woensdag (dus het zou dan geen doorlopende staking zijn, zoals maandag?). De vakbonden verwijten de directie de verhuizing van het personeel dat de uurroosters opstelt in de Frankrijkstraat, af te doen als een simpele verhuizing. Volgens de vakbonden heeft dat wel degelijk gevolgen voor de dienstregeling en vakantieregeling van de treinbegeleiders.De vakbonden vragen dat het sociaal overleg zo vlug mogelijk wordt heropgestart. En is dat een geldig motief om te staken?

    02.02.2012: Vandaag staat in de krant te lezen waar die staking van gisteren om ging, om een verhuis van 200 meter... Zo ver verhuist de permanentiedienst van het station Brussel-Zuid. Ver genoeg dus voor een deel van de treinbegeleiders om het spoorverkeer een hele dag overhoop te gooien. Het directoraat-generaal waar ik werk, zal in de tweede helft van dit jaar veel verder verhuizen, van nabij de Wetstraat naar de Madou. Dat is niet zo interessant voor wie gebruikelijk in Brussel Centraal de trein neemt. Zullen de pendelaars van die DG (zoals nog een collega en ons diensthoofd) eens wat treinbegeleiders blokkeren in hun oud gebouw, zodat ze weten hoe dat voelt, niet naar huis kunnen als het moment gekozen is? "De maat is vol," fulmineerde Jan Vanseveren van de reizigersvereniging TreinTramBus. "Dit kan absoluut niet. We krijgen de indruk dat enkele spoormensen bij zowat elk meningsverschil naar het stakingswapen grijpen." Die indruk heb ik al jaren, ze zijn gewoon intellectueel te lui om eens iets anders te bedenken. TreinTramBus maakte ook de optelsom: in iets meer dan een maand tijd zijn er vijf stakingsdagen geweest, twee aangekondigde en drie wilde acties (die van gisteren was er zo ene).

    Piens van de christelijke vakbond ACV Transcom mocht het komen uitleggen. "Het lijkt een futiliteit, maar er is meer aan de hand. Voor de treinbegeleiders is de permanentie een aanspreekpunt, ook voor hun vakantieregelingen. Nu het fysieke contact wegvalt, zal dat niet meer hetzelfde zijn." Het is een futiliteit, 200 m, bij mij en mijn collega's is de afstand veel groter.

    De permanentiedienst telt een viertal mensen dat ervoor instaat dat er voor elke trein een begeleider is, ook als er iemand wegvalt door ziekte. Voor de NMBS is de verhuizing van de permanentie naar de dispatching – het zenuwcentrum van de NMBS – een manier om de dingen efficiënter te laten verlopen. "Ze zullen daar nog steeds hetzelfde werk doen en telefonisch in contact staan met de mensen," zei woordvoerder Bart Crols. Bij ons heet het ook een kwestie van efficiëntie, want alle diensten van de DG zullen in 1 gebouw gehuisvest zijn (en niet langer in 4 gebouwen). Volgens mijn diensthoofd is dat gebouw ook niet erg aanlokkelijk, maar de nieuwe weg naar het station is voor mij, nu toch nog, 't grootste nadeel (een ander voordeel dan allemaal in 1 gebouw te zijn, is dat ik het gebouw niet meer zal moeten verlaten voor de warme maaltijden in de zelfbediening).

    Overigens: apen apen apen na; in Portugal, waar vandaag bij 't spoor gestaakt wordt, heet dat wellicht: macacos imitão macacos (en wie mij een proces wegens racisme wil aandoen omwille van het woord "macacos" moet eerst maar eens Portugees leren).

    01.02.2012: Vanmorgen waren enkele treinen afgeschaft, zo zag ik in 't station van Denderleeuw, gelukkig niet de trein die ik neem (als 't enigszins mogelijk is die van 07.22 uur, omdat die van Oudenaarde komt en er meestal wat meer zitplaatsen vrij zijn dan in die met vertrek, of is 't aankomst, om 07.28 uur). Vanavond, toen mijn collega op het punt stond huiswaarts te keren, had ze het over een aktie van treinbegeleiders in Brussel Zuid. Ik keek dan maar rap naar de website van http://www.railtime.be om daar te zien dat er inderdaad iets aan de gang was in dat station. Bij De Standaard schrijven ze dat een spontane actie van treinbegeleiders in het station Brussel-Zuid de ochtendspits op het spoor in de war stuurde. Er zijn gesprekken met de stakers aan de gang. Volgens de website Railtime zal de situatie tegen 11 uur genormaliseerd zijn. Maar dat klopt niet, en dat de meeste treinen die in Brussel Centraal met groteske of zelfs ongekende vertraging (zoals mijn afdelingshoofd "haar" trein) vermeld stonden, van Brussel Zuid moet

    24-07-2012 om 00:00 geschreven door Helga

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Per(r)ongeluk


    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 28/11-04/12 -0001


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!