Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    04-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open bedrijvendag - Brasserie Lefebvre

    Na het bezoek aan de Molens van Arenberg zijn we in de namiddag n.a.v. Open bedrijvendag Brasserie Lefebvre gaan bezoeken.

    Brasserie Lefebvre - Quenast
    http://www.brasserielefebvre.be/historique.php?lang=nl


    Bierbespreking van enkele bieren van Lefebvre vind ge op volgende links

    Jean Baptiste Soete in Komen Waasten
    Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe

    Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Hieronder enkele leuke opnamen.


    Zelfs de giraffen ontbraken niet.


    Twee prachtige mastodonten


    High·tech en Nostalgie


    Van het product van deze boom wordt het "Newton" bier gebrouwen.


    Gezondheid !!!

    Klik op onderstaande foto voor een bezoek aan Brasserie Lefebvre

    04-10-2006 om 16:47 geschreven door William Roelens


    03-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Nu we zondag toch van Irchonwelz op weg waren naar Brasserie Lefebvre in Quenast besloten Voske en ik even halt te houden bij de Molens van Arenberg.

    Ik had er indertijd nog eens geweest op een bierattributenbeurs.

    Moeilijk was het niet om ze te vinden.  U rijd gewoon het dorp naar beneden tot het laagste punt en u komt er zo op uit.

    De Molens dragen bij tot de unieke sfeer van Rebecq.  Want zo heet het dorp waar de molens gevestigd zijn.













    Enkele sfeerbeelden van de omgeving
     

    In de molens is het porfiermuseum ingericht.  Porfier is graniet waarin grote kristallen van een ander gesteente verspreid  liggen.  Het museum toont het rijke industriële verleden van de streek.  Ook brasserie Lefebvre in het naastliggende dorp Quenast draaide op volle toeren door de grote werkgelegenheid die deze streek te bieden had. De duizenden werknemers hadden tenslotte altijd dorst na de harde arbeid in de steengroeven.

     

    Na een tochtje langs de buitenkant van het complex bezochten we de Taverne van de grote molen.  Een gezellig etablissement waar u de bieren van Brasserien Lefebvre kunt proeven.


    Taverne "De grote molen"

      


    De gezellige taverne waar kaarten de zondagmorgen de grootste bezigheid is.


    Boterhammen met platte kaas, radijsjes en pijpajuintjes.
    Een lekkernij uit het pajottenland, maar hier ook te vinden.


    We dronken er een Saison 1900

    Saison 1900 - 5,2 % Alc.Vol.- Brasserie Lefebvre



    Donkerblond - Licht amber bier met witte schuimkraag

    Aroma is moutig zoet
    Gistaroma

    een zoete aanhef
    zoete moutsmaak
    Kruidig, steranijs

    Eigenlijk is het geen echte saison.  daarvoor is het te zoet.
    Het is eerder een volmout biertje die fris geschonken aardig smaakt.
    Voor mij toch ietsjes te zoet.
    Maar voor veel porfierarbeiders zal dit biertje een aangename verfissing geweest zijn bij het vervaardigen van kasseien..

    03-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij van de Reuzen - Gouyasse Tripel

    Gisteren op de Open Bedrijvendag hebben we De Brouwerij van de Reuzen bezocht. Zeg maar Brasserie des Géants. Deze brouwerij gebouwd in een Kasteelhoeve ligt op het gebied Castel d'Irchonwelz een geklasserd erfgoed van de Waalse regio. Een moderne brouwerij omsloten door dikke muren en volledig geïntegreerd in het landschap.


    De Kasteelboerderij of is het een Kasteelbrouwerij?


    Best dat dit slot goed beveiligd is want de Gouyasse Tripel is om te stelen


    Door de ijzeren toegangspoort kun je een glimp opvangen van de brouwerij
    middenin de omsloten burcht.
     


     
    Op de binnenkoer van het slot is er het prachtige woonhuis te bewonderen.
    De restauratie is volop bezig om er in een van de oude gebouwen een proeflokaal in te richten.



    De moderne brouwerij "Brasserie des Géants"
    Een ongelooflijk stukje
    vakmanschap


    Tussen de oude muren en de nieuwe brouwerij
    twee moutsilo's die in totaal 14 ton mout bevatten


    Een beslagkuip uit de jaren 1890 dient voor deze operatie. De kuip, uit gietijzer en met hout geïsoleerd, waarborgt bij de verschillende temperatuur trapsgewijze een constante temperatuur


    Cuve de l'ebullition of de kooketel in koper.
    Hij dateert uit 1930 en zou afkomstig zijn van brasserie Labor uit Mons.



    Voor het gisten beschikt de brouwerij over een
    drietal cilindrische conische tanks van ieder 41 hl en nog eens drie van 65 hl tanks
    voor de lagering

    Informatie over deze unieke brouwerij kunt u vinden op hun website
    http://www.brasseriedesgeants.com/index_nl.php


    We proefden er, ondanks het maar 10.45u was een heerlijke Gouyasse Tripel van het vat.
    De jongste creatie van Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse.

    Wat betekent Gouyasse ?

    Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek
    van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.


    De Gouyasse Triple van 9 % Alc.Vol. - Brasserie des Géants



    een streling voor het oog en een streling voor de tong!

    Goud blond bier met een fijne witte schuimkraag.

    Ietsje te koud uit het vat om onmiddellijke aroma's te onderscheiden
    maar daarna krijgt ge een pachtig boeket voorgeschoven van
    fijne aroma's  van mout en gist
    Fruitig, perzik?

    Heerlijke Poperingse hoptoetsen en een lekkere bitterheid.
    Bittere nasmaak.

    Het is een gevaarlijk biertje.
    Lekker en makkelijk drinkbaar maar die 9 % Alc. Vol.
    kan veraderlijk uit de hoek komen.


    Een smakelijke tripel gebrouwen achter deze ijzeren poort.
    Niet enkel voor de reuzen van Ath maar voor iedereen die graag eens een lekker biertje lust
    dan de alledaagse eenheidsworst.

    02-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 2 - Bink Blond - Brouwerij Kerkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg).
    Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol.
    Kleur = Goudblond
    Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel.  Misschien door te koud opdienen?
    Fijne pareling.
    Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer
    De smaak geef je bittere toetsen.  Drop?
    Een lekkere bittere nasmaak.
    Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren.
    Een dorstlesser tout court.

    Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel.
    De bittreheid had zijn werk verricht.

    30-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Reigerke", de goede daad van een Gentse Scoutbeweging.

    Van de scoutbeweging is geweten dat hun leden iedere dag een goede daad moeten verrichten.
    Wel, ik moet eerlijk zeggen dat de scoutgroep "FOS* De Reiger" uit Gent dit met brio volbracht hebben. Dorstige laven is één van de mooiste goede daden die er bestaat.
    Maar dorstige laven met een prima biertje genaamd "Reigerke" is zelfs meer dan een goede daad.

    * FOS staat voor : Federatie Open Scoutisme.
    http://users.telenet.be/vozzmozz/hannes/reiger/



    De tekst op het rugetiket vermeld waarom ze dit heerlijke biertje hebben uitgebracht.



    "Reigerke" Een prachtig biertje, puur natuur.

    Reigerke 6,5 % Alc. Vol. - De Proefbrouwerij - Lochristi

    Goudblond bier met een zeer mooie romige witte schuimkraag.
    Een fijne doorlopende pareling.

    Aroma van mout
    Een parfum van granen.
    In de verte een lichte alcoholgeur.

    Het begin met een halfzoete smaak
    Een lekkere niet overdreven moutsmaak.
    Caramelmout?
    Heel diep,  bittere toetsjes.
     Ietsje volmondig

    Dit is werkelijk een plezierig mout biertje.
     Met een licht bitter einde die blijft hangen.

    Een uitstekend bier niet te zwaar in alcohol.
    Dirk Naudts kennende zal het wel geen etiketbiertje zijn.
    Maar het is een typisch Proefbrouwerij product.
    Goed gemaakt en punt uit.

    Uitstekend geschikt voor gezellige avonden  rond het kampvuur.
    Baden Powell kan terecht fier zijn op zijn Gentse Reigerscouts.


    Dit is nu wat je noemt een prachtige schuimkraag

    29-09-2006 om 18:45 geschreven door William Roelens


    28-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tourpes en Activité - Het feest van Moinette

    Het derde weekend van september is voor Voske en mij altijd een hoogdag.  Dan trekken we alleen of met onze Hoppevrienden Pierre en Gilberte naar Tourpes.  Tourpes het kleine dorp bij Leuze is dan in werking of zoals onze Franstalige medemensen dat zo mooi noemen "Tourpes en Activite".  Het dorp is in feest en alsook brouwerij Dupont. 
    De Brasserie zet dan gedurende twee dagen haar deuren wijd open.
    De zondag begin altijd met een beurs voor bierattributen ingericht door "Cervesia Tornacum".  Daarna aperitieven we in de gele tent naast de brouwerij de smakelijke bieren van Dupont. s'middags gaan we de plaatselijke Pave gaan proeven in "La Forge" een café op 100 meter van de brouwerij.  U kunt er ook een Redor pils bestellen.  Een lekkere bittere pils van Dupont.
    Daarna een wandeling door het dorp om dan terug te eindigen in de gele tent.
    Moinette en Saison zijn de bieren die we dan nuttigen.
    We vergeten ook nooit om Flessen "Avec les Bon Voeux" naar huis mee te doen.
     En dit om het nieuwe jaar goed in te zetten.

    Een nieuwigheid voor 2007 is dat "Avec les Bon Voeux" in kleinere flessen zal gebotteld worden.
    Een tip van Ann Frankie en Luc Smekens van de
    "Leuvense Biertherapeuten" die ook in Tourpes beland waren. 


    De gele tent.  Het hart van "Tourpes en Activité"

     

     

     
    Enkele foto's van de brouwerij.  Met de oude brouwketel uit 1844.

    Voor een Historisch overzicht zie : http://www.brasserie-dupont.com/dupont/


    De Moinette staat ieder jaar nog meer in de belangstelling dan anders gedurende 
    "Tourpes en Activité" 


    Dit prachtige bier zal ik later nog op dit bierblogje bespreken

    Voor enkele sfeerbeelden van
    Tourpes en Activité
    Klik op onderstaande foto.

    28-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?

    Een bier die ik nu zal voorstellen is "Bersalis" gebrouwen bij brouwerij Huyghe te Melle.
    Het recept is afkomstig van Gert Christiaens en Roland De Bus.
    Het bier Bersalis is zo bijzonder omdat de opbrengst van de verkoop, bestemd is om de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel weer te kunnen opstarten.
    "Bersalis" is in feite de oude latijnse naam voor Beersel. Lees alles op hun website:

    http://www.oudbeersel.com/index_ob.php


    Ludo Donny, vertegenwoordiger bij Oud Beersel
    voor de mooie affiche met de Mysterieuze vrouw en het Kasteel van Beersel.

      
    De verkoop van het bier is belangrijk voor het opstarten van de ambachtelijke Lambikbrouwerij

    Bersalis 9,5 % Alc.Vol. - Brouwerij Huyghe - Melle
    http://www.delirium.be/


    Dit bier moet ander bier redden

    Helder goudblond bier met een witte schuimkraag.
    Het aroma is moutig

    De eerste smaak is moutzoet
    met daarna een iets wrange bitterheid. (kruiden bittreheid?)
    Ook lichte toetsen van metaal en alcohol.
    U proeft onmiddellijk dat we met een zware klepper te doen hebben.
    Op het eind een droog mondgevoel.
    Het is geen evenwichtig bier.

    Het bier is niet meteen mijn smaak. Anderen zullen er anders over denken.
    En dat maakt het Belgisch bierlandschap zo uniek. 

    Jammer dat beide brouwers voor een zwaar alcoholisch bier gekozen hebben. 
    Een lichter bier zou eerder welkom geweest zijn.
    Ondertussen heb ik vernomen dat ze waarschijnlijk de Lambikbrouwerij
    zullen kunnen opstarten in het begin van 2007.
    En dit is het belangrijkste.
    Weer kunnen genieten van een nieuwe oude geuze en kriek

    27-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een klein festival met grote uitstraling - Sainte-Marie-Cappel

    Zaterdag zijn we naar Sainte-Marie-Cappel de 9de editie van het "Festival International de la Bière Artisanale" gaan bijwonen.  Dit kleine Franse dorpje aan de voet van de Casselberg (Mont de Cassel) juist boven Poperinge ontvangt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers.


    De hoofdingang van het FIBA feest.
    Een echt gezellige bedoening.


    Bier is het thema gedurende twee dagen.  Het dorp is in feest.  Naast het bierfestival die in de sporthal van het dorp doorgaat is er ook nog een wedstrijd voor amateur-brouwers ingericht door "Les Amis Du Bière". Ook diverse streekproducten zoals brood met bier bereid, kazen, verschillende soorten paddestoelen, potjesvleesch enz... kunt u op dit gezellige evenement aankopen.
    Ze bakken er zelfs nog frietjes met ajuin. 

    Dit jaar opvallend veel Belgische brouwers te zien tussen hun Franse collega's. 
    Ze hebben blijkbaar de weg gevonden naar dit Noord Franse dorpje.
    Aanwezig : Van Eecke - Leroy, Slaapmutske, Verhaeghe (importeur uit Rijsel), Brasserie a Vapeur,
    De Ryck, Brugse Zot, Brasserie de Cazeau, St. Feuillien, La Wépionnaise.

     

    Ook een eigenaardigheidje!
    Bij amateur-brouwer Olivier Duthoit van het "Institut Supérieur d'Aguculture" uit Rijsel,
    kon je het in de school gebrouwen biertje proeven en uw bevindingen op papier schrijven.
    Zelfs de naam mocht je verzinnen voor dit toch lekker fruitig biertje.
    Gebrouwen met Belgische gist.

    Voor een fotoimpressie klikt op onderstaande foto.

    25-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingbierproeverij met HOP in het Bijenhof in Bissegem

    Honing is een product waar niet veel aandacht meer voor is. We hebben immers allerlei andere zoetmiddelen gekregen in de laatste decennia, maar als enig zoetmiddel is het honderden jaren gebruikt en heeft het zijn waarde bewezen.

    Vrijdagavond laatst hadden we een honingbier proeverij met HOP. 
    Er stonden zes bieren op het programma.
    De bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes. 
    Barbar en Barbar Winter Bok van Brasserie Lefebvre uit Quenast.  Bière de Miel van Brasserie Dupont uit Tourpes, La Saint-Monon au Miel van Brasserie St. Monon uit Aubel, Bieken van Brouwerij Boelens uit Belsele en een primeur "Honingbier van het Bijenhof", een huisbier gebrouwen volgens de uitbater bij Brasserie Caulier uit Peruwelz. Het is enkel dit laatste bier dat ik hier gaat introduceren.

    Voor de resultaten van de proefavond surf naar
    HONINGBIER PROEVERIJ

    Honing Bier 6 % Alc.Vol
    Brasserie Caulier - Peruwelz
    http://www.peruwelz.be/fr/commerces/index.php?page=24


    Het huisbier van het Bijenhof is enkel te verkrijgen in 75cl flessen.

    Kleur : Wit Blond
    Licht wit schuim .

    Aroma : honing overheerst hier duidelijk
    en drukt andere aroma's een beetje de kop in..
    Een echte honinggeur prikkelt uw neus

    Smaak : Tarwemout en honing die het bier zijn eigen smaak geeft.
    Bittere afdronk.
    Op het etiket vermeld dat het gebrouwen is met
    Haver, Rogge, Tarwe en mout.

    Dit is duidelijk een echt honingbier. Er zit ook maar liefst 5 % honing in.
    Zij die de smaak van honing niet lusten zullen dit biertje geen tweede maal bestellen.
    Daartegenover zullen de liefhebbers dit een fantastisch bier vinden.

    Een stil vermoeden doet me denken dat het basisbier van dit gerstenat
    "Blanche des Sources" is.


    Het label vermeld dat het bier 5% honing bevat

    Het bijenhof - Bissegem
    http://www.bijenhof.com

    24-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Podge op bezoek bij Picobrouwerij Alvinne

    Voor veel bezoekers van mijn blog zal de naam "De Podge" onbekend in de oren klinken.
    Maar iedereen die het Belgisch streekbierwereldje van nabij volgt zal bij het horen van de naam een glimlach naar boven toveren.


    Chris Pollard alias "De Podge"

    De Podge, de Engelse bierliefhebber met zijn collectie kleurrijke hemden. 

    Chris Pollard (zo is zijn echte naam) staat nog meer bekend voor zijn talloze bierreizen die hij sinds 1994 van uit Engeland organiseert naar België met Engelse biertoeristen.

    Jim White van White beer travels noemt hem de beer investigator.

    Hij is lid van CAMRA (Campagne for Real Ale, zeg maar het Engelse Zythos) en lid van verschillende Belgische bierverenigingen, dus ook van mijn eigen bierproeversvereniging HOP.

    Ik had hem de dag voordien al tegengekomen met zijn 30 bierlovers op het Belgisch-Frans Bierfestival van Komen Waasten.  Zondag laatst was hij samen met zijn groep te gast bij Alvinne.



     
     
    De Podge samen met zijn Engelse biertoeristen.
    Rechts onder : Samen met Glenn Castelein één van de Alvinne brouwers.


    Alvinne is een brouwerij die hem nauw aan het hart ligt want deze Picobrouwerij heeft een bier gebrouwen in opdracht van de Podge.
    "Podge Belgian Imperial Stout"


    Podge Belgian Imperial Stout - 10,5 % Alc. Vol.


    Nog één van de eerste brouwsels : Botteldatum : september 2005

    Kleur : Donker - Zwart
    Beige romige schuimkraag.

    Aroma : Donkere chocolade
    gebrande mout en geur van een oude port.

    Hemelse smaken van warme alcohol.
    Oude port, pure zwarte chocolade
    een zoete aanvang en een heerlijk bitter einde
    Een lange intense afdronk
    Een hemels bier met een pracht aroma om langzaam te genieten.
    Bijhorende muziek bij het nuttigen van deze heerlijke stout : Diana Krall
    http://www.dianakrall.com/music.aspx
    Let op !! mets zijn 10,5 % alc. is het een gevaarlijk biertje.



    Die zondag was er ook nog als primeur een "Gaspar" van 't vat te krijgen.
    zie ook : Gaspar - Het nieuwe Driekoningenbier van Pico brouwerij Alvinne


    De Gaspar van 't vat : Een eerlijke bitter bier

    Het verschil met de fles is volgens Davy Spiessens :

    "Er is toch wel degelijk een verschil. Ik zou niet durven zeggen dat hij minder bitter smaakt, maar hij smaakt zeker 'frisser'. Die van de fles bevat meer zwavelcomponenten. Dit heeft vooral te maken met de nagisting die in de fles intenser is (8gr suiker per liter) dan op vat (4 gr) waardoor de fles dus meer tijd nodig heeft om tot evenwicht te komen. Het verschil tussen vat en fles is dus duidelijker als het bier jong is. Hoe ouder, hoe meer het op elkaar zal gaan lijken.
    Als je de gist uit de fles ook in je glas giet zal het bier uiteraard wel een stuk bitterder smaken."

    Santé

    21-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'Arduinna en Malagne in een aarden kom

    Ik versta nog altijd niet waarom we bier moesten drinken uit aarden potten?

    Nochtans  het glas of liever het glasblazen is uitgevonden geweest rond 50 jaar voor Christus.

    Meer bepaald in Syrië die deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. 
    In die tijd waren over dit hele grote Romeinse rijk glasblazers aan het werk.

    En toch dronken we in het Gallo Romeinse openlucht Museum van Malagne uit aarden potten. 
    Ik denk dat ze bewust de glazen voor de niet bierproevers of Leffe drinkers achterhielden?

     

    Zo konden we in feite het kleur van het bier moeilijk bepalen.
    Waarschijnlijk zal de smaak ook anders zijn in een aarden kom dan in een glas?

    Ik heb mommenteel geen Romeinse vrienden die het me kunnen uitleggen.


    Links "La malagne Bière brune artisanale au mièl"
    en rechts  "l'Arduinna Malagne"


    La malagne Bière brune artisanale au mièl 7,5 % Alc. Vol.
    Brasserie St. Monon - Aubel

    http://www.saintmonon.be/

    Fijn beige schuimkraag.

    Zoete aroma's van honing, peperkoek

    Smaak : een zoete aanhef
    Smaakt duidelijk honing en zoete mout.
    Een licht zure nasmaak.
    Hop en bitterheid ontbreken in dit biertje.


    Stilleven "Bier met aarden pot"

    l'Arduinna Malagne 5,5 % Alc. Vol.
    Brasserie St. Monon - Aubel


    Dikke witte schuimkraag

    Aroma van mout
    De geur is zoals de geur van het maïschen in een brouwzaal.
    Ook lichte fruitaroma's
    naar het einde wordt het bier een beetje plakkerig
    ook geen bitterheid en hop te proeven.
    Bij dit biertje zou spelt gebruikt worden.

    Twee moutige bieren die de bezoekers van dit Openluchtmuseum wel zullen lusten.
    Door dat het bier in een aarden kom geschonken wordt verhoogd alleen maar de pret.
    Maar ik drink liever mijn bier uit een glas.
    Het gaat waarschijlijk om twee etiketbieren van Saint-Monon.
    Maar ik ken de bieren niet zo goed om duidelijkheid te verschaffen.

    LA GALLO-ROMAINE - Malagne
    http://www.malagne.be/fr/index.php

    Dit openluchtmuseum is nog niet helemaal klaar.
    Het is wel voor mensen die van archeologie houden.
    Als het wil toeristen lokken gaat het toch werk moeten maken om de
    informatie die op het terrein verspreid is ook in andere talen te laten vertalen dan het Frans alleen
    zo dat het ietsje duidelijker wordt voor iedere bezoeker.
    Het beste is de site best te ontdekken wanneer er randanimatie te beleven valt.
    De data zijn vermeld in de plaatselijke folder of op de website

     

     
     
    Op de archeologische overblijfselen van een van de grootste villa's van Noord-Gallië, kunt u in Malagne het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen ontdekken.

    19-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Baptiste Soete in Komen Waasten

    Ook de laatste molenaar Jean-Baptiste Soete was in Komen-Waasten.
    Niet als persoon maar als een streekbier.
    Een biertje gebrouwen als eer aan de laatste Molenaar van Soete's molen te Komen-Ten Brielen.
    Niet verwarren met "Soetens Molen" in Kortrijk
    Vroeger werd het bier gebrouwen door brouwerij Riva, nu door Brasserie Lefebvre - Quenast.



    Deze molen, is een van de laatste in Henegouwen op een spil
    http://www.moulin-soete.be/


    Baptiste 7,8 % Alc.Vol - Brasserie Lefebvre
    http://www.brasserielefebvre.be/




    Licht amber kleurig met een witte schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig

    Een zoete aanhef
    de smaak van karamelmout
    toetsjes van honing?
    Een lichte bitterheid.
    Het is waarschijnlijk een etiketbier.
    Ik denk van Barbar door de honingtoetsen
    Het is een evenwichtig bier goed in balans
    maar voor mij toch ietsje te zoet.


    Jean-Baptiste flesjes en glazen te koop in in een kratje


    Het etiket met weinig informatie.

    18-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw! Fruitsapje met alcohol - Grisette Country Cool

    John Denver heeft het over zijn Counrtry Roads
    St. Feuillien over Country Cool.

    Op het festival van Franco-Belge de la Bière in Komen was dit
    nieuw snoepje te proeven en te verkrijgen.

    Gebrouwen op basis van mout en tarwe is "Grisette Country Cool" een licht bier, zacht en fris van toon, subtiel qua aroma. In harmonie de volle fruitsmaken van ons platteland bindend, openbaart deze nectar zich als onvergelijkelijk flatterend en heerlijk.
    zo kun je de omschrijving lezen op de website van St. Feuillien.
    http://www.st-feuillien.com/


    Grisette Country Cool in het mooie nieuwe proefglaasje van het Festival

    Grisette Country Cool 3,5 % Alc.Vol.

    Wazig en Amber van kleur met een fijne schuimkraag.

    Het eerste aroma is een beetje muffig
    Daarna overwegend appelen

    Het is een fruitmandje geworden van banaan, appelen en pruimen.
    Mierzoet.
    Het smaakt als een appelsapje die we soms aan ons kleinkind geven
    maar dan met 3,5% Alc.
    Het is nu niet mijn smaak, maar net als hun (voor mij veel betere) "Grisette Fruits des bois"
    waar ge nog een Hoppeprik kunt smaken zal dit vele zoetemonden en suikerbekken aanspreken.



    In de Zytholoog nr.14 staan er een 120 Belgische fruitbieren opgesomd.
    Wel dit is nr 121.
    Let op de lijst is nog lang niet volledig volgens
    Casimir Elsen schrijver van het artikel!


    Het levert wel een nieuw bierviltje op!
    En dat spreekt mij wel aan.

    17-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Chimay Tripel tussen de vrachtwagens van Romedenne.

    Daar we gelogeerd waren in Vodelée was Romedenne niet zo veraf.
    Zeg maar het dorpje naast het onze.
    Romedenne is gelegen in de vallei van de Hermeton.
    Het is een hooggelegen dorp die uitkijkt over de Naamse Fagne.

    Een vrij rustig dorpje die al drie jaar na mekaar opgeschrikt wordt door de feesten rondom het Gambrinus Drivers Museum.  Volgend jaar op 7 en 8 juli 2007 wordt het de vierde editie.
    en de 10de verjaardag van het museum.
    http://www.gambrinus-drivers-museum.be/


    Deze bierwagen van de Antwerpse brouwerij De Koninck
    kijkt uit op de Naamse Fagne



    Ingang van het museum.
    Wanneer je binnen gaat moeten je ogen even wennen aan de duisternis
    .
     


    Maar dan volstrekt zich een wondere wereld van biervrachtwagens.
    Boven de toog hangt er een heuse bierwagen

     
    Het is het enige museum dat gewijd is aan brouwerijvrachtwagens. 
    Het museum is gevestigd in een oude mouterij-brouwerij-hoeve van de 19de eeuw
    Het museum telt een 20 vrachtwagens en 50 thematische vitrines.


    Gezellig keuvelen onder een vrachtwagen met een lekker streekbiertje !
    Moet kunnen.



    De tafels zijn wel van een Frans biermerk..
    maar er staat een bierwagen op en dit is het voornaamste.



    Chimay Tripel van 't vat - 8 %Alc.Vol.
    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont
    Forges-Lez-Chimay

    http://www.chimay.be/


    Wat kan een trappist toch mooi zijn!
    zelfs in een vrachtwagenmuseum


    Goudblond bier met stevige witte schuimkraag.
    die nogal snel wegdijmsterde
    Het bier was nogal te koud getapt.

    De eerste aroma's waren bijna reukloos.

    Na een tijdje het glas met de handen opgewarmd te hebben
    kwamen de eerste zoete aroma's de neus strelen.
    Hoppig en fruitig (druiven)

    De smaak van fruit treed u tegemoet.  Ook hoppetoetsen zijn te bespeuren.
    Ook een beetje mout waar te nemen
    Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid.
    Een uitstekend bier waar de bitterheid blijft hangen.



    Oud en nieuw
    Blond en Donker
    Maar alle twee de perfectie in het Belgisch bierlandschap !!
    Bedankt Voske voor het niet beven bij de opname!

    16-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan een "Floriva Vallis" je bekoren?

    Kan een "Floriva Vallis" je bekoren?

    Kijk, dat vroeg ik me ook af en nam een fles mee uit het schap van Delhaize.
    Ik weet het er staan andere bieren met meer klinkende namen dan "Florival Blond"
    want zo heet het bier in het echt. Maar ik had er al zo vaak langs gelopen dat ik uiteindelijk besloot om er toch eentje mee te nemen.
    Het is een niet erkend abdijbier gebrouwen bij brouwerij "Affligem" in Opwijk.



    In de abdij zouden er Cisterciënzer zusters geleefd hebben.
    De abdij zou zich in de nabijheid van Archenne
    nabij Waver (Waals Brabant) bevonden hebben.
     



    Florival Blond 7 % Alc. Vol.
    Brouwerij Affligem - Opwijk

    http://www.affligembeer.be/

    Blond van kleur met een rijke witte schuimkraag.

    De aroma's komen je neus tegemoet.
    Zeer aromatische mout aroma
    ook fruitige toetsen

    De smaak is overwegend zoet en licht fruitig.
    Een heel klein beetje smaak van peper en licht hoppig.
    Een afgewerkt product.
    Een perfect commercieel biertje.

    Een karakterbier?  Ik denk het niet

    Geef mij maar lievr het "Patersvat" van Affligem.

    Florival = een etiketbier van Affligem Blond
    speciaal gebrouwen voor de winkelketen Delhaize

    15-09-2006 om 01:41 geschreven door William Roelens


    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée St. Hadelin proeven bij een sprookjeskasteel.

    De smaak ven één en hetzelfde bier kan verschillen naargelang de plaats waar je het consumeert.

    Neem nu een biertje als De Koninck (Antwerps Bolletje).  Dit bier smaakt veel lekkerder als u dat verbruikt op een terras ergens in Antwerpen of dat u dat thuis drinkt.  Het is maar een gedacht maar toch is het zo. 
    Ook het gezelschap waarin je vertoeft kan het bier aangenamer doen smaken.

    Ik was ditmaal alleen met Voske (ook een aangenaam gezelschap) maar de plaats waar we een
    "Cuvée St. Hadelin"  proefden was effenaf prachtig. Dit bier smaakte dan ook uitzonderlijk lekker!




    het Kasteel van Vêves . Ik weet niet of velen onder u dit sprookjeskasteel zullen kennen. Dit zou normaal zijn volgens een tekstje op Internet.  U bent er welkom, maar de eigenaars - de zesentwintigste generatie van dezelfde familie - voeren niet veel reclame omdat ze niet willen dat het kasteel overrompeld wordt. Dit mooie slot ligt trouwens in België niet ver van Dinant.



    De weg naar het prachtige Sprookjeskasteel

     

    Vêves is het meest kenmerkende voorbeeld van veertiende-eeuwse militaire architectuur in ons land. Het vijfhoekige sprookjeskasteel is op een rots gebouwd en heeft ronde hoektorens die doen denken aan de tijd toen we voor onze St. Niklaas een houten kasteel kregen met soldaatjes. Een bezoek loont zeker de moeite. Naast vreemde curiosa als een wijnfles uit de achttiende eeuw, worden schitterend meubilair en huisraad uit diverse periodes tentoongesteld.

                  
    Speciaal voor de vrouwelijke bloggers enkele foto's van het interieur


    Cuvée St. Hadelin 6,3 % Alc. Vol
    Brasserie Du Bocq - Purnode
    http://www.bocq.be/


    Nee, u bent niet dronken!
    Het is het glas dat scheef staat!

    Blond bier met een witte romige schuimkraag.

    Fijne pareling

     

    Hop en moutgeuren – Ook gistprikkels

     

    Een zoete aanhef door de gekozen moutsoort – Licht fruitige smaakpiekjes.

    Ook toetsjes van Citrus waarneembaar
    Een lichte bitterheid in de achtergrond en afdronk.

     

    Een heerlijke dorstlesser van Brasserie Du Bocq.

    Het is wel een etiketbiertje van St. Benoit.
    Het wordt gebrouwen voor het dorp Celles.
    Een van de mooiste dorpen van Wallonië, met een kerk in Romaanse kunst.

    13-09-2006 om 14:45 geschreven door William Roelens


    11-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van de Keteniers

     Op “Open Monumentendag 2006” hebben we ditmaal geen brouwerij bezocht.
    Nee, we hebben ons in het spoor van de Keteniers gewaagd. 
    De Keteniers zijn de behoeders van de hop.  Zij voerden zondag samen met andere verenigingen een Open monumentenstrijd.
    Hun doel is, het redden van de hopcultuur.  Het bewaren van de hommelketen.  En omdat HOP één van de belangrijkste ingrediënten van bier is  vonden wij als Zythologen het maar normaal om deze vereniging te steunen.  Daarbij het was lekker warm weer en de fijne geur van HOP opsnuiven is een van de heerlijkheden die ge niet aan uw neus mag laten voorbijgaan

     

    De Open Monumentendag van de Keteniers was op drie plaatsen in de hoppestreek rond Poperinge.

     

    Een eerste bestemming was het vakantiehotel d’Hommelbelle.  Daar kon je samen met eigenaar Guido Vanexem een begeleidende wandeling maken door een Hoppeveld.


    d'Hommelbelle - vakantiehoeve
    Watouseweg 5 - 8970 Poperinge
    http://home.scarlet.be/~tsb98522/


    Een gezellige hoppesfeer op het erf van d'Hommelbelle

             
    Op de accordeon Vilbert (geen typfout!) Vanrentegem
    Samen met nonkel Henri de rijkste van Poperinge!
    Niet alleen .... maar samen de rijkste!!!
    HOP overal HOP.


    U kon ook in de hopasten terecht waar een beperkte tentoonstelling liep
    over de geschiedenis van de Hoppeteelt.


    Bertin Demeire Hopkenner bij uitstek
    verschafte maar al te graag enige uitleg.
    Hij is gids in het Hoppemuseum en auteur van zeven x Hop


    Ook Annemie Declerck secretaresse bij "De Keteniers"
    was druk in de weer om de bezoekers van uitleg te voorzien.
    Er waren ook twee boeken te verkrijgen
    Reynold Scot en de Poperingse hoppeteelt
    De kroniek van de Poperingse hoppeteelt - 1850 - 1868

    http://www.deketeniers.be/


    Als bierproever kun je er niet omheen.
    Een mooie dag vol hoppegeuren vraagt om een heerlijk bitter hommelbiertje.


    Er was ook nog een tentoonstelling te bwonderen van Luc Ameel
    Schilderijen over Hoppevelden.


    De volgende stop was bij hopboer Johan Derycke in Watou
    Een modern hopbedrijf in werking.
    Hier kon je de moderne Pluktechniek bekijken


    De hoppevelden van Johan Derycke

          
    De moderne hoppepluk


    De hop wordt binnen gehaald

         
    De Hopbloemen worden machinaal verwijderd van de ranken.

           
    Hopboer Johan Derijcke verschaft ons uitleg hoe alles juist in zijn werk gaat.
    Dit jaar zou door het slechte weer 1/3 minder opbrengst zijn.  Ook de bellen zijn iets kleiner.


    Natuurlijk kon het Poperings Hommelbier niet ontbreken.
    Hommel is het Poperings dialect voor HOP.


    Een heerlijk goudblond biertje van 7,5 % Alc.Vol.
    Met witte schuimkraag.

    Hoppige aroma's
    een zeer lekkere hopbitterheid.
    Een zeer verfrissend biertje
    Het bier uit de fles was bitterder dan van het vat.
    Het is een biertje dat geen constante heeft.
    het ene brouwsel bij het ander verschilt.
    En dit is juist de charme van dit Biertje van brouwerij Van Eecke.
    http://hommel3.tripod.com/


    De derde en laatste stop was bij Wally's Farm
    Het Las Vegas tussen de Hoppevelden.
    (ik kom er later nog op terug)
    Hier was er een echt "Plukfeest" aan de gang.
    Ieder bezoeker kon als "vreemde plokker" zijn beste handje bijdragen.
    hieronder enkele beelden die duidelijk maken hoe het vroeger er aan toeging.

       

       




    Het Plukfeest.  Mooi en levensecht in beeld gebracht door ervaren plukkers.

       
    Twee "Vreemde Plokkers" - Voske (HOP) en Bianca (Oostendse Bierjutters)


    Het bier werd recht gezet in de hoppemand

    Je kon ook een tentoonstelling bekijken over de evolutie van de hopasten door de eeuwen heen en een gerestaureerde ast uit de jaren '20 bezoeken.



    Guido Vandermarliere die zijn sporen in de hopgeschiedenis al verdiend
    heeft verzorgde de rondleiding.


    In 'n oedn tied dèj olleman mèj an 'n ommelpluk - die nog manueel was. Da wos zwoar werk - sertoe at 't rènde, want toe laagn jen an opn va de rank'n. Om d'ambiance d'r in 't oen, zoengn de mensje liedjes. D'r bestoa zefs e hiël Hoppelied. Dit is 't 1e refring:
    Als wij de schoenen tatsen
    Om naar de pluk te gaan
    En staan met de bazatsen
    Om onze rug gelaan;
    Dan jaagt van aandoeninge,
    Ons hartje naar 't geluk
    Naar 't land van Poperinge
    En van den hommelpluk

    11-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe

    De Abdij van Floreffe werd gesticht in 1121 en overheerst, hoog gelegen, het dorp. Het grote complex rond een Frans ingerichte binnenhof (stijl Lodewijk XIV), werd tot aan de Franse Revolutie bewoond door paters van de Orde der Premonstratenzers. Zij geeft sinds 1819onderdak aan een belangrijk diocesaan college. Aan de grote middelbare school is een internaat verbonden dat is ondergebracht in een moderne nieuwbouw aan de zuidkant van het complex. Bij de watermolen-brouwerij aan de voet van het complex is een herberg die met lokale producten als het Bière de Floreffe, kaas, gerookte worst en abdijbrood, een trekpleister voor toeristen is.

    http://www.abbaye-de-floreffe.be/

     

     
    Enkele foto's van de mooie abdij.


    Van boven op de abdij heb je een mooi uitzicht op de Samber.

    In de watermolenbrouwerij genieten we van een heerlijke Floreffe Prima Melior

    Floreffe Prima Melior (ook wel Floreffe Meilleure genoemd) is gekozen door de paters van de Abdij zelf.en geldt voor het donkerste en zwaarste bier van het gamma Floreffe bieren.



    Floreffe Prima Melior - 8 % Alc. Vol. - Brasserie Lefebvre Quenast

    http://www.brasserielefebvre.be/

    Het kleur is donker bruin, bijna zwart.
    Fijne mooie beige romige schuimkraag.  Wandklevend.

    Aroma's van Chocolade, oude port en zoethout

    De eerste smaken zijn die van gebrande mout
    zoet met bittere natoetsen
    zoethout - het oude snoepje "roodhoofd"
    Ook een lichte smaak van alcohol
    kortom een heerlijk abdijbier die warmte uitstraalt


    Een eerlijk abdijbier die respect afdwingt.

    09-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n Overleieneire - Bierfirma Druïde VOF

    Brouwerij Druïde VOF is een bierfirma die haar bieren laat brouwen bij
    De Proefbrouwerij.  Vroeger was het bij brouwerij De Graal.
    De recepten komen van de drie vrienden
    Hendrik, Pascal en Pieter die samen
    brouwerij Druïde vormen.



    'n Overleieneire Blond is in feite Druïde Blond die nog werd gebrouwen
    bij brouwerij De Graal.


    'n Overleieneire 6,5 % Alc. Vol.
    of Druïde Blond van vroeger
    Brouwerij Druïde VOF 
    www.druide.be

    Brouwerij De Graal - Brakel




    Blond bier met een witte stevige schuimkraag.

    De aroma's zijn zeer hoppig

    De smaak is hoppig en bitter
    Een harde bitterheid.
    De Druïde blond die momenteel gebrouwen wordt bij de Proefbrouwerij
    is misschien completer.  Ietsje zachter en evenwichtiger dan dit bier.
    Het is ook fruitiger en malser.

    Alles heeft te maken met de hardheid van het water..

    Eerlijk gezegd, ik verkies deze van De Graal boven de Druïde blond van de Proefbrouwerij
    .
    Het zijn allebei smakelijke bieren maar deze heeft volgens mij ietsje meer karakter.

    http://www.degraal.be/

    De naam van "'n Overleieneire" komt van een buurt in Kortrijk die Overleie noemt. 
    en die gelegen is aan de andere kant van de Leie.

    08-09-2006 om 00:59 geschreven door William Roelens


    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trammelantje in "de Torre" - De Haan

    Met het mooie weer zijn we toch nog eens de lekkere zeelucht gaan opsnuiven.
    Bestemming : De Haan.aan Zee

    Reden : Een zeer mooie badstad
    Het oude tramhuisje
    De Torre
    en
    Het nieuwe bier van brouwerij Strubbe "Trammelantje"

    De Torre
    Memlinglaan 2
    8420 De Haan
    http://www.detorre.be/


    De ingang via de tramhalte

    Café De Torre, rechtover het pittoreske tramstationnetje van De Haan.
    is een van de oudste belle époquevilla's van de Belgische kust.
    Het is er de ontmoetingsplaats voor al wie kan genieten van
    "alle goeie dingen in het leven".
    Een prachtige stijlvol interieur, een trendy sfeer.
    Rustig overdag, gezellige ambiance 's avonds.
    De twee terrassen (volop zon) zijn uitnodigend voor een lekker streekbiertje
     


    De ingang via de memlinglaan.

          
    Het stijlvolle interieur.


    Het gezellige terras met zicht op de oude tramhalte


    De oude tramhalte


    Een lekkere vegetarische spaghetti uit de keuken van De Torre.
    Slechts 4 flexi points bij de Weight Watchers !!!


    We hadden al
    De Haanse Witte geproefd.
    zie blog :
    Trammelantje en Haanse Witte

    Nu was het de beurt aan het tweede bier "Trammelantje"
    Deze beide bieren zijn uitgebracht door
    Bieren Denhaene
    http://www.denhaene.be/

    en gebrouwen door Brouwerij Strubbe in Ichtegem
    http://www.brouwerij-strubbe.be/


    'n Trammelantje 6,2 % alc.vol.


    zoet moutig biertje in een zeer mooi glas.

    Amberkleurig biertje met stevige witte schuimkraag.

    Het heeft een moutig aroma.

    De eerste slok is zoet.  Mout zoet.
    Heel diep lichte zurige toetsjes waarneembaar - Tarwemout.
    Overwegend zoet.
    Weinig hoppe te bespeuren.
    Op het eind een zeer zeer lichte bitterheid.
    Vloeit uit.

    Het is een licht verteerbaar biertje zoals op het etiket vermeld staat.
    Voor mij iets te zoetig maar voor de vele Toeristen die De Haan aandoen
    zal het zeker in de smaak vallen.


    Als je een Trammelant drinkt steun je ook nog een goed doel, want tien procent van de opbrengst schenken Bieren Den Haene aan het Zeepreventorium.

    Trammelant is ook een Belle Epoquefeest in de typische villawijk
    van De Haan-centrum rond het unieke honderdjarige tramhuisje,
    met als hoogtepunten taferelen uit het leven van de Belle-Epoque.
    Dit feest vind telkens plaats op de eerste zaterdag van augustus
    http://www.dehaan.be/toer_feesten_topmanifest.htm


    Gezondheid aan het oude tramhuisje

    07-09-2006 om 01:08 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!