De eerste slok is zoet Aangenaam zoet Kurkuma is aanwezig Goed gedoseerd Tikje fruitigheid en licht kruidig Mild bitter met soms een toets van een zoet koekje Originele smaak
Zoete aanzet Enige hopbitterheid in de achtergrond Fruitige toetsen Een tikje peper in de mond Bittere kruidige afdronk Een bier zoals er zoveel zijn! Niet echt verrassend!
Lichtwazig donkerblond bier met fijne witte schuimkraag
Moutige neus Zoetfruitig Tikje gist
Zoete aanzet Volle smaak Fruitig Weinig hop! Tikje kruidigheid brengt ietsje meer smaak. Kleine bitterheid die naarmate de slokken iets pittiger wordt Moutzoete afdronk Licht bittere nasmaak Geen topper maar een lekker bier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Café des Orgues in de straat "Rue des Orgues te Herzele
Ons tweede bezoek is Café des Orgues in Herzele (Frans-Vlaanderen). In dit kleine dorpje van +/-1400 inwoners is het orgelcafé een zeldzame Vlaamse curiositeit. In een grote ruimte aan de achterkant van het café zijn al sinds 1965 drie mechanische Mortier orgels geïnstalleerd. Elke zondag kun je op de tonen van melodieën uit het verleden een polka, tango, wals of een rumba dansen. Kortom de sfeer van een vroeger tijdperk kun je hier opnieuw beleven. Opgelet het is geen zotte boel. De mensen die hier wekelijks komen dansen hier met heel veel passie.
Tomorowland in het klein!
Drie originele Mortier orgels zorgen voor een heel aangename sfeer.
Elk orgel vervangt een volledig orkest en wordt bestuurd door geperforeerd karton! Echte mechanische tandwielen met precisie zo nauwkeurig als een klok, de organen werken via een windtunnelsysteem en implementeren zo meer dan 25 instrumenten. Naar het schijnt zijn er nog slechts 20 exemplaren over de gehele wereld.
Echte mechanische tandwielen met precieze nauwkeurigheid
Een danslokaal waar aan beide zijdes prachtige pijporgels zijn die muziek maken van kartonnen rollen. Tussen 16u00 en 22u00 op zondag komen de locals een dansje placeren. Oud en jong komen er onder elkaar klassieke dansen uitvoeren op de orgelmuziek. Je waant je er 50 jaar terug in de tijd.
En ook hier heeft de sociale media zijn intrede gedaan! Netwerken op orgelmuziek...tja dit is eens iets anders!
Wie vraagt er mij ten dans?
Paarden toegelaten
Wij degusteerden er een Queue de Charrue Blonde (6,6%Alc.Vol.) van drankenhandel Van Uxeem gebrouwen bij Brasserie Du Bocq uit Purnode. Een goudblond bier met romige witte schuimkraag. Licht fruitige en moutige neus. De smaak is zoet met een zachte bitterheid in de achtergrond. Fruitige toetsen. Ook een tikje kruidigheid is er te proeven. Een klassieker die in de streek op veel meeval kan rekenen.
Et pour moi un picon Maison!
Eventjes veranderen van busjes en hup naar onze volgende en laatste bestemming.
Het eetcafé "de Zwaan" te Westouter.
Voor een hongertje moet je in 'de zwaan' zijn.
De Zwaan is de oudste herberg van Westouter, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Het was achtereenvolgens een mathematische school, een brouwerij en zelfs gemeentehuis, namelijk het Oud Wethuis.
Dit historisch café waarvan de gevel trouwens een beschermd monument is werd onlangs overgenomen door Jork de Wit en Charlotte Vyvey uit Poperinge. Jorik is vertrouwd met de horeca. Hij heeft nog de San Diego opengehouden in Poperinge en werkte in de Pegasus en het Jagershof. Hij is momenteel regiomanager bij brouwerij Haacht.
Jork en Charlotte willen het café omtoveren tot een eetcafé voor families. Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagnamiddag worden snacks aan de gasten aangeboden. Ze hebben er borrels, combideals met bier en een mediterraanse en een breugelplank op de kaart staan. Het was voor de Breugelplank dat we met ons allen aan tafel aanschoven.
Een breugelplank met een grote BPotje Tongerlopaté, Chimay kaas, Serranoham, Butcher’s spek, Rilettes met confijt, Smout met kaantjes.Verschillend brood augurkjes en uitjes.
We degusteerden een Kapittel Blond 8% van Leroy Breweries uit Boezinge/Watou. Een blond helder bier met witte volle schuimkraag. Zoet en moutig aroma met een miniem zuurtje. Zoete smaak met een tikje hopbitterheid Een klassieker tout court.
Toen de planken en de glazen leeg waren reden we terug naar de hoppestad. Een prachtige dag met een leuk gezelschap van warme mensen.
Bedankt mensen van de Poperingse bierclub voor de uitnodiging en Wout voor de veilige ritten!
Op 14 en 15 april 2018 was er de vijfde editie van het 'Weekend van het volkscafé’. Annemie en ik kregen de gelegenheid om mee te toeren met enkele vrienden van de Poperingse Bierclub. Als u dan weet dat de rit zal doorgaan naar een tweetal plaatsen in La Pays Du Flandres en eentje in Westouter en er gereden zal worden met de iconische Volkswagenbusjes (T1, T2 en T3) uit het wagenpark van Rondje Westhoek dan is het feest helemaal compleet!
Wij verzamelden voor het historische stadhuis van Poperinge om van daaruit te vertrekken naar onze eerste plaats ‘Le site du Steenmeulen in Terdeghem’.
Deze site is geklasseerd als "Historisch Monument" zeg maar een levendig museum met Vlaamse tradities. De molen is privé en is eigendom sinds 1938 van de familie Markey. Hij is nog bedrijfsklaar en draait nu en dan nog als toeristische attractie. Michel bedreef de molen als korenmolen, en Abel Deschodt maalde er granen voor veevoer. De productie van meel voor brood kwam in 1963 ten einde, maar het veevoerbedrijf ging verder. De molen werd goed onderhouden, maar in 1980 brak een wiek. De molen werd hersteld en kon in 1982 weer draaien. In 1970 werd de molen tot beschermd dorpsgezicht verklaard en in 1977 tot Monument Historique. In 1997 werd het dak hersteld en niet lang daarna kwam de molen in handen van Joseph Markey, de zoon van Michel. Samen met zijn vrouw Véra werd de molen ingericht tot streekmuseum, dat onder andere werkende oude machines bevat. Maar vandaag gaan we naar het nostalgische café om er te zingen, jawel om er hardop te zingen, samen met accordeonist Pieter Lonneville.
Op de koer kan men bollen tussen enkele opgestelde oude landbouwmachines.
Overal op het erf treft men oude landbouwmachines aan.
Het nostalgische café met de sfeer van vroeger. U kunt vele voorwerpen, meubels, kostuums en antieke gereedschappen en landbouwmachines in perfecte staat ontdekken.
En kijk er waren nog enkele plaatsen vrij voor ons!
Accordeonist Pieter Lonneville
Pieter Lonneville is accordeonist in hart en nieren. Hij straalt folk uit. Maar voor de gelegenheid van het weekend van het volkscafé heeft hij tientallen meezingers meegebracht van begin de jaren 20 tot nu. Van Eddy Wally, Johnny Turbo tot Willy Sommers en Deep Purple. Hij is een virtuoos in hart en nieren.
De oude tractoren zingen niet mee maar ze genieten van de gezellige sfeer in het café!
Om een hongertje te stillen kan men Potjesvleesch en verschillende soorten paté aankopen. Typische gerechten van de streek.
We degusteerden er een Bière du Géant "Henri le Douanier de Godewaersvelde" een bier van 7,5%Alc.Vol. gebrouwen door Leroy Bre weries Watou. Donkerblond bier met een romige schuimkraag. Lichte kruidigheid in de neus en een tikkeltje aroma van hop. Een moutig bier, zoet van smaak en in de achtergrond enige bitterheid. Een lekker bier dat door het fantastisch interieur en de sfeer van het café naar meer smaakt!
Ons groepje verlangde ook naar meer en we vertrokken naar het volgende adres op het programma.
Café des Orgues in Herzele. Een Thé Dansant met echte orgels!
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 54 - Caulier white Oak IPA - Alvinne sour’ire de Montagne - Biersalis Sour Blend - Braus Donker Blond - Oude Samson
Zachte aanzet met een citrustoets Tikje hop Lichte bitterheid Afwisselend met zoete toetsen Allemaal miniem. zacht bier Een matige zomerse dorstlesser.
Alvinne sour’ire de Montagne (11,0% Alc.Vol.) Brouwerij Alvinne– Moen
Robijnrood bier met lichtbruine kop
Aroma van kersen Een wijntoets
Zurige aanzet moutig Smaak van zure kersen Houttoets Soms een alcohol hint Fruitige zure afdronk Kon mij bekoren! Voor de liefhebbers van lekker zuur!
Licht moutgeur in de neus gaat over in een matig zuur aroma van bessen
Lichtzurige aanzet Fruitige toetsen laten zich gelden. Fruitige prikjes Evenwichtig met een zoete body. Karamelprikken. Mildzure afdronk. Goed maar toch iets meer verwacht van deze combinatie
Het aroma is granig Karameltintje Fruitige toetsen
De aanzet is zoet Karamel dringt zich eerst op Daarna enige fruitigheid in de smaak Het bier is evenwichtig en laat zich vlot degusteren soms een lichtbittere toets Zoete afdronk met wat fruitigheid Een gewone klassieker
Aanzet is zoet Suikertoets Gevolgd door een aangename karamelsmaak Hints van chocolade Matige bitterheid Lichte alcoholwarmte. Ietsje plakkerig. Licht bittere moutafdronk. Eenvoudig en goed bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Eerbetoon
‘Cuvee Jean-Pierre Traditioneel Blond’ is een eerbetoon aan de vader van Peter en de grootvader van brouwer Pieter uitbaters en brouwers van restaurant ’t Rusteel en brouwerij Gulden Spoor in Gullegem. Jean-Pierre Koopman tevens een oud collega en goede vriend van mij overleed heel onverwachts in juni vorig jaar.
Dat Jean-Pierre uitgerekend op Vaderdag overleed, betekende een groot verlies voor de familie Koopman. Doordat ze dit jaar uitpakken met een aantal nieuwigheden was nu het juiste moment om een bier te brouwen waarin de naam van hun meest dierbaar familielid is in verwerkt. Cuvee Jean-Pierre is een allemans vriend geworden net zoals Jean-Pierre die was.
Blond wazig bier met een fijne romige schuimkraag.
De neus ruikt enige kruidigheid waaronder kardemon en anijs.
De eerste slok is verrassend! Diezelfde frisse kruidigheid als in de neus was aanwezig in de smaak en dit op een bittere achtergrond. De kruidigheid zou van de combinatie munt en Citrahop komen! Het bier mocht misschien iets meer fruitigheid leveren alhoewel die Waalse smaak aangenaam was voor mijn smaakpapillen. Het bier heeft een bittere afdronk die een tijdje blijft hangen. Jaja aangenaam verrast! Jean-Pierre we hebben het geproefd op uw gezondheid !
Bier voor de Alzheimer Liga
Wie bij supermarkt ‘Select’ in Lauwe een ‘Noë Tripel’ kocht steunde een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter van de supermarkt Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius een bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.” Ze brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes.
Blond licht wazig bier met volle witte schuimkraag
Moutigzoet aroma Lichte fruitigheid
De eerste slokken zijn zoet Moutige prikken Een lichte fruitigheid komt opzetten. Een milde bitterheid is aanwezig Misschien een tikje meer hop Ook een lichte bitterheid bij de afdronk Maar toch een Allemans vriend bier die het cliënteel van de Select zal appreciëren. En dit bier is toch voor hen speciaal gebrouwen niet?
Bootleg Bieren
Om hun bovenmaatse dorst naar experiment te laven, brengt brouwerij ‘t Verzet af en toe een (legaal) bootleg bier uit. Deze bieren worden telkens maar één keer gebrouwen en zijn beperkt verkrijgbaar. Soms kunnen bepaalde bootlegs opnieuw gebrouwen worden wegens hun groot succes. Op deze 10de Dinsdganamiddagproeverij degusteerden wij twee van deze unieke creaties!
Banjo Funeral: Belgian Strong Dark Ale met hints van chocolade, caramel, zouthout en alcohol. De licht rokerige touch maakt van dit degustatiebier een gebalanceerde, complexe kanjer. 10 AV% (zowel op fles als op vat, pas terug beschikbaar vanaf oktober 2018)
Kameradski Balsamico: Hybride tussen een "Russian Imperial Stout" en Oud Bruin, 13,5 AV% (zowel op fles als op vat, fles pas opnieuw beschikbaar vanaf oktober 2018)
Donkerbruin bijna zwart bier met een beige fijne schuimkraag
Een heerlijk gerookt aroma prikkelt onze neus Ook een lichte alcohol gloed komt naar boven
De aanzet is een gerookte smaak Licht gerookt, niet te veel maar juist gedoseerd Met alcoholische toetsjes Ook komt er een smaakje van koffie espresso opzetten. Licht zuur prikje tussendoor. Een aangenaam zetelbier
Donker tot bijna zwart bier met een bruine romige schuimkraag
Een lekker geurige en verslavende aromacombinatie van een lichte azijntoets en balsamico Je zou het bier willen opsnuiven
De aanzet is licht zurig Ook in de smaak prikjes van balsamico Ook toetsen van rode wijn komen soms naar boven Zoete toetsen Donker fruit Kortom het bier is een explosie van smaken Complex zetelbierbier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
10 jaar Brouwerij 'De Leite' - Opendeur op 21 en 22 april 2018
10 jaar Brouwerij 'De Leite'
Op 28 maart 2018 vond bij Brouwerij De Leite (Ruddervoorde) een persconferentie plaats met dire belangrijke punten als onderwerp
‘Brouwerij De Leite lanceert Merci Maman 2 en steunt het project Kindia Lanceert ook 4 nieuwe bieren ter gelegenheid van hun 10 jaar bestaan. en kondigt opendeurdagen aan op 21 en 22 april 2018’.
Zaakvoerder en brouwer Luc Vermeersch
1 / MERCI MAMAN 2 steunt een nieuw maatschappelijk project en wordt lichter in alcohol %.
Merci Maman : een bier met een project.
3 jaar geleden kwam het bier MERCI MAMAN op de markt. De brouwerij wou zich als klein bedrijf ook maatschappelijk engageren. De naam verwees naar een groep die in alle herdenkingen van de grote oorlog vergeten wordt : de moeders. De moeders die de vader van hun kinderen verloren. De moeders die hun zoon verloren.
De brouwerij wou niet alleen gaan voor dit eerbetoon, maar zich ook engageren in dit thema. De belofte werd gemaakt om het project ‘moeders voor Vrede’ van Jenny Van Lerberghe (uit Ieper) te steunen. Die moedige dame heeft immers een project waarmee ze moeders in Afghanistan opnieuw probeert een zelfstandig leven te geven.
Na de beloofde drie jaar kon de brouwerij vorig jaar een Cheque van 3.000€ geven aan het project.
Kindia. Een nieuw project voor kinderen in India.
De gedachte rijpte bij de brouwer om dit te herhalen. Merci Maman zou op zoek gaan naar een nieuw project dat opnieuw direct of indirect moeders ten goede komt. Liefst een project dat zijn oorsprong vindt in West Vlaanderen.
Jean-Marie Vandendriesche'Kindia is een project dat kinderen in India helpt om school te kunnen lopen. Zo heeft de organisatie een sponsor traject opgezet : ouders van hier kunnen een kind sponsoren . Daarnaast zorgt Kindia er ook voor dat scholen kunnen op- of herbouwd en onderhouden. worden en dat ze de nodige budgetten hebben om kinderen te kunnen laten school lopen'.
Opnieuw heeft Brouwerij De Leite zich geëngageerd om 10% van de omzet van het bier MERCI MAMAN te schenken aan het project KINDIA.
Nieuw project – nieuw bier.
Initiatiefnemers van het project Kindia, Therese Dedeyne en Jean-Marie Vandendriesche samen met brouwer Luc Vermeersch.
Brouwer Luc Vermeersch is graag creatief. Daarom heeft hij deze herlancering ook aangegrepen om het bier een nieuwe smaak te geven. Eigenlijk zou hij dat graag telkens doen als de MERCI MAMAN een nieuw project gaat sponsoren van 3 jaar.
Merci Maman 2 Het nieuwe bier heeft een alcohol volume % van 4,5 %. Het is een licht gerookt ‘saison-bier’. Anders dan voornamelijk gebrouwen met gerstemout kreeg dit bier voornamelijk tarwe en spelt-mout mee in zijn recept.
Het is een mooie schuimend en zacht blond bier geworden met een fijne complexe smaak van mout en een lichte suggestie van een rooktoets.
2/ De brouwerij bestaat 10 jaar en lanceert 4 nieuwe bieren. De CUVÉE JUBILÉ-SOIT DIX ANS’ heeft vier smaken.
De naam is weer een woordspeling
Zoals bij alle andere bieren van De Leite, hield de brouwer eraan om ook nu weer een plezante woordspeling in de naam te leggen. Gezien het bedrijf in 2018 een jubileum mag vieren van 10 jaar, was de eerste gedachte om het bier ‘Cuvée Jubilé’ te noemen.
Maar dit is buiten de creatieve geest van de brouwer gerekend. Hij zocht ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de brouwerij naar een woord dat hier naar knipoogt. ‘Zo gezegd’ is in het Frans ‘soit-disant’. Daarom kreeg het jubileum bier, dat normaal alleen maar in het jaar 2018 zal te verkrijgen zijn de lachende naam mee van ‘CUVÉE JUBILÉ SOIT- DIX ANS’. Een vriendelijke verwijzing naar de aanleiding : de brouwerij bestaat tien jaar...
Omdat het een jubileumbier is, wilde de brouwer ook van het flesje een ‘collectors-item’ maken. Daarom werd voor een speciaal Italiaans flesje gekozen met een mooi bol buikje en een lange smalle nek.
Het bier wordt een heilige viervuldigheid.
De vier nieuwe bieren met een Italiaanse look in het handig meeneem tasje
Het basisbier wordt op vier manieren aangeboden : Als basisbier Op eik en whisky gelagerd Zacht verzuurd op eiken wijnvaten Zacht verzuurd gelagerd op eiken vaten en fruit
Het etiket is ontworpen door Kunstenaar Robin Vermeersch
3/ Na 10 jaar gooit de brouwerij nog eens de deuren open.
Tien jaar geleden startte brouwerij De leite met een opendeurdag.
In 2008 nam Unizo het initiatief om een opendeurdag te organiseren voor de gehele industrie-zone ‘De Leite’. Dit werd een groot succes. Brouwerij De Leite was een paar dagen eerder boven de doopvont gehouden en kreeg in de aankondiging van de opendeurdag veel persbelangstelling. Mede daardoor kon het jonge bedrijfje op een periode van 6 uur ongeveer 1.000 bezoekers ontvangen en laten genieten van zijn eerste bier ‘Femme fatale’.
Een trotse brouwer Luc in zijn brouwerij
De investeringen van 10 jaar mogen getoond worden.
Sinds die dag is er veel veranderd in de brouwerij. De brouwketel van 800L werd er één van 11.000L. De brouwsels groeiden in volume van 500 naar 5.000L per batch. De 2 gisttanks van 1.000L werden een groep van 5.000, 8.000 en 10.000L. De vaste ‘piping’ en de gedeeltelijke automatisatie zorgen voor een stabiel en bedrijfszeker brouwproces.
Voor het eerst zal brouwerij De Leite nu ook zelf zijn flesjes bottelen. Een volledig nieuwe en krachtige bottellijn zal aan een tempo van 5.000 flesjes per uur kunnen bottelen.
Het magazijn werd uitgebreid en stockeert ondertussen naast al het bier en de grondstoffen bijna 100 eiken vaten waarin bier ligt te rijpen. Daarnaast heeft brouwerij De Leite ook 4 houten foeders van 4.000L in gebruik genomen, waar ook gedurende meer dan een jaar bier ligt te rijpen.
De bezoekers kunnen ook genieten van de lokaal gebrouwen bieren.
Uit voorgaande blijkt dat er voor de mensen uit de gemeente en voor alle geïnteresseerden van ver daarbuiten veel te zien zal zijn. Brouwerij De Leite verwacht dan ook een ruime opkomst en is daar op voorbereid. De mensen zullen er ook op een ontspannen manier van de ‘De Leite bieren’ kunnen proeven. Een aantal bevriende bedrijven zullen er ook nog andere ambachtelijk gemaakte producten aanbieden en laten proeven.
Stefaan Quaghebeur, customer Guardian bij Brouwerij De Leite staat al klaar om de bezoekers te laten proeven!
OPENDEUR OP
21 en 22 april 2018 Van 11u00 tot 17u00 De Leiteweg 32 8020 Ruddervoorde Gratis degustatie
‘Stille Nacht’ Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.
‘Stille Nacht’ Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.
De Dolle Brouwers altijd een blij weerzien!
Eén letter S is het verschil tussen het dorp Esen (deelgemeente van Diksmuide) en de gemeente Essen (Antwerpen) en toch zijn ze met elkaar al jaren verbonden. Het Kerstbier ‘Stille Nacht’ van de Dolle Brouwers is er de oorzaak van.
Zondag laatst kwam het voltallig bestuur van de Zythos biervereniging ‘Ober’ uit Essen bij brouwerij ‘De Dolle Brouwers’ op bezoek om de oorkonde van Beste Kerstbier 2017 te overhandigen.
Ondanks dat de prijs voor het Beste Kerstbier nog moest overhandigd worden stond de Boskeun van Pasen al ons op te wachten
Stille Nachtbieren proeven en beoordelen
Vooraleer de plechtigheid begon kregen de Essense biervereniging en enkele persmensen van brouwer Chris Herteleer een unieke proeverij voorgeschoteld. We mochten 7 oudere Stille Nachtbrouwsels beoordelen.
Vooraleer we proefden kregen we van Chris nog een Trappisten Biergistpil.
"TRAP" biergist is een micro-organisme (Saccharomyces cerevisiae) dat zich vermengvuldigt op gekiemende gerst, een uiterst rijk voedingsmileu. Natuurlijke bron vitamine B1, B2 en B3. Men kon het bier beter beoordelen, we kregen er stevig en glanzend haar van. Ook sterke nagels en een gezonde en zuivere huid, Vitaliteit en energie en het is een hulp bij een vermageringsdieet. Dus iedeaal voor aan een moeilijke proeverij te beginnen
Uiterste concentratie bij de pers en andere genodigden!
Jan Ober één van de beste proevers van Europa!
De derde batch van het Stille Nacht brouwsel uit 2015 diende als leidraad.
De zeven geproefde bieren!
Zo proefden wij Stille Nacht 2016 eerste, tweede , derde en vijfde batch en tenslotte batch twee en drie van 2017. Ze waren allemaal verschillend. Niet zoveel maar toch. Het ene bier blonk uit in meer honingaroma de andere in iets meer alcoholwarmte en kruidigheid. Kortom alle bieren waren toch allemaal gebrouwen in hun eigen excentrieke stijl. Stille Nacht blijft een Kerstbier met ballen!
Na het proeven werden we verrast met een stevig middagmaal. Een versgebrouwde Boskeun van 't vat vergezeld met boterhammen en lekkere Oerbierpaté!
Stille Nachtbeste Kerstbier 2017
Uit de handen van een trotse Ober voorzitter Gunther Mertens en voltallig bestuur mocht brouwer Kris Herteleer de begeerde Oorkonde in ontvangst nemen.
De mensen van Ober (Essen) met Kris Herteleer (Esen)
Het wordt stillaan een jaarlijkse traditie dat ‘Stille Nacht – 12%Alc.Vol.’ de begeerde trofee in ontvangst mag nemen. Het bier wordt al sinds 1981 op ambachtelijke manier gebrouwen in de ketels van De Dolle Brouwers. Het allereerste brouwsel telde slechts 216 bakken. Men brouwt het bier tussen eind september en eind oktober zodat het gedegusteerd kan worden in de winterperiode. Het is een van de bieren met de zwaarste densiteit van het wort (22°Plato) dit komt door de witte kandij die toegevoegd word. Elk jaar worden meerdere brouwsels van dit bier gebrouwen. Dit jaar brouwde Kris 12 brouwsels van 2500 liter. Stille Nacht viel al 10 maal in de prijzen en word nog altijd beschouwd als een van de beste Kerstbieren van het land gekozen door de duizenden bezoekers van dit legendarisch bierfestival.
Ober voorzitter Gunther Mertens geflankeerd door Els en Kris Herteleer
Zythosvereniging Ober
Ook het jaarlijks Kerstbierfestival waar u een uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren kunt proeven is al jaren lang een traditie. Ober doen al jaren hun best om alle bezoekers (meer dan 2000) te verrassen met exclusieve brouwsels van de meest afgelegen brouwerijen. In totaal presenteerden ze tijdens de editie 2017 een lijst van om en bij de 200 bieren, waarvan 22 van het vat en 1 warm geserveerde gluhkriek. Het kerstbierfestival bevestigd al jaren zijn reputatie als internationaal topevenement, een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers uit alle windstreken en werelddelen. Het mag dan ook als een van de grootste Kerstbierfestivals van Europa genoemd worden.
Gezellige drukte
Vanaf 14hoo werden de deuren van de brouwerij zoals elke zondag opengesteld voor de vele bezoekers. Het werd een drukke namiddag met toeval of niet veel gekende gezichten. Jan Cortens landde met een busje vol Japanners. Hans Bombeke had Italiaanse bierliefhebbers mee waaronder de beste Geuzekenner van Italië Lorenzo Dabove. Uit Denemarken kwam Tony Trondhjem Sorensen opdagen. Ook blij om ze eens te ontmoeten waren de uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio.
De uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio smaenmet gastvrouw Els
Jan Courtens bracht en busje Japanse Toeristen mee.
Uit Nederland Jan Ober, Lorenzo Dabove uit Italië en ikke uit Gullegem
De Dolle brouwers Internationaler kan niet! Een leuke dag! Bedankt Kris en Els
Nu nog op tafel maar weldra bij de negen andere aan de oorkondemuur!
Groeten William Roelens
INFO
De Dolle Brouwers Roeselarestraat 12B 8600Esen (Diksmuide) Open op zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00 België info@dedollebrouwers.be
Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van het Toeristisch seizoen Poperinge
Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van het Toeristisch seizoen Poperinge
Poperinge
In het Hopmuseum werd onlangs het nieuwe seizoen voorgesteld. Er werd ook terug gekeken op het voorbije jaar en het was een goed seizoen. Jaar op jaar groeit de belangstelling van toeristen voor de hoppestad. Er werden maar liefst 79.671 overnachtingen opgeteld. De interesse gaat uit naar het Hopmuseum (13% meer bezoekers), Bezoekerscentrum Lijssenthoek Military Cemetery + 9%), Dodencellen, Talbothouse (+10%), Volkssportroute +/- 300 mensen meer.
Het evenement van 2017 was ongetwijfeld de driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten. Ook de twee brouwerijen St. Bernardus en De Plukker kregen meer en meer biertoeristen over de vloer. Alle activiteiten van 2018 vind je terug op de website van Dienst Toerisme http://www.toerismepoperinge.be
Toerismetrofee 2017
vlnr : Ivan Vandekerkhove, Burgemeester Christof Dejaegher, Johan Claerhout, Laureaat Bertin Deneire en echtgenote en schepen toerisme Jurgen Vanlerberghe
Tenslotte nog vermelden dat De Hr.Bertin Deneire de Toerismetrofee 2017 uit de handen van schepen Jurgen Vanlerberghe in ontvangst mocht nemen. De Piconbrigade zorgde voor de sfeer. Daarna werden de deuren geopend voor een gastronomisch Poperinge!
Diezelfde avond werd door diensthoofd Toerisme Ivan Vandekerkhove een nieuwe brouwerij en hun eerste bier voorgesteld.
Artisanale brouwerij Werbrouck
vlnr : Brouwer Conrad Werbrouck en de zaakvoerders Sam Werbrouck en echtgenote Lien Vanneder
Reeds vele jaren is Conrad Werbrouck gepassioneerd door bier. Al acht jaar is hij ook bezig met het creëren van eigen bieren in het Oost-Vlaamse Olsene. Door de vele positieve reacties op zijn bier is het idee gegroeid om daar iets professioneels mee te doen. Aangezien zoon Sam en zijn echtgenote tijdens het weekend in de horeca werkzaam zijn was de stap vlug gezet. Ze kochten het prachtig pand ‘Den Gouden Arend’ in Roesbrugge (deelgemeente van Poperinge) en de samenwerking tussen vader en zoon was vlug geklonken.
Brouwerij
Het is de bedoeling om later in Roesbrugge een brouwerij op te starten. Momenteel proberen ze nu een zo groot mogelijke afzetmarkt uit te bouwen en ondertussen werken ze naarstig verder aan hun zaak Den Gouden Arend. Wat het grootste doel is voor de nabije toekomst is vooral om hun bier verder op de Belgische bierkaart te zetten en hun eigen zaak te openen.
In de Gouden Arend in Roesbrugge willen ze de mensen de kans geven om te zien waar het bier wordt gebrouwen en hoe het wordt gebrouwen. Naast rondleidingen kunnen de mensen eventueel ook een workshop meepikken en zelf even brouwer zijn. Bovenal zullen de bezoekers er in een authentiek kader hun bier kunnen degusteren en er een kleinigheid eten.
Bieren
Tripel amber (9,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier met een romige gebrokenwitte schuimkraag
Kruidige neus met een prik van Zoethout
De aanzet is moutig Ook hier zijn kruiden waarneembaar Redelijk bitter Toetsen van munt Zoethout Lichte alcoholwarmte Anders dan een standaard tripel
Momenteel hebben ze twee bieren, een dubbel bruin van 8° en de tripel amber van 9,5°.
De bedoeling is om hun gamma uit te breiden tot vijf bieren. Er komen meer bepaald nog een pils, een kriekbier en weldra een tripel blond bij. Alle twee de bieren zijn bovendien gemaakt met 100% Belgische (Poperingse) hop. De bieren worden in afwachting van de eigen brouwerij gebrouwen bij Gulden Spoor uit Gullegem
Het logo
De zaak is gevestigd in het historische pand 'Den Gouden Arend' op het Roesbruggeplein in Roesbrugge. Het gebouw is héél goed gekend in de regio, vandaar de verwijzing naar een gouden arend in hun logo.
Geïnteresseerden kunnen reeds wat info vinden rond de zaak en de bieren, alsook contact opnemen via hun website:www.brouwerij-werbrouck.be.
Amberkleurig wazig bier met witte fijne schuimkraag
Moutige neus Met fijn fruitaroma
De eerste slok is zoet Gevolgd door een harde bitterheid Het zoete en de bitterheid wisselen elkaar af Een fruitigheid van rode sinaas komt naar boven. Lichte hoptoets? laat zich vlot degusteren Bittere afdronk Al bij al een lekker zomerbiertje
De aanzet is lichtzurig Lichte citroensmaak Scherpe smaak in de mond Yohurt Vervelend Er zit geen balans in het bier Lichtzurige afdronk Nadien een lichte bittereheid in de mond Eigenaardig bier!
Jackie Brown (6,0%Alc.Vol.) Mikkeller– Kopenhagen (DK) Gebrouwen in deProefbrouwerij– Lochristi
Donkerbruin bier met beige grove schuimkop
Aroma van karamelmout Citrusprik
De eerste slokjes zijn toetsen van bruine karamel Geroosterd Donker fruit Koffie Bitterheid laat zich opmerken Volle body Evenwichtig Geroosterde suiker in de afdronk Lekker bier
Het aroma is vrij hoppig Fruitige toetsen van mango
De eerste slok is floraal Bitterheid komt onmiddellijk opdraven Mango, pompelmoes Redelijk volmondig ondanks de lage alcoholwaarde Fris bier met een bier waarvan de bitterheid blijft aanhouden. Bittere afdronk Lekker brouwsel Vive la fete
Donkerbruin bier met gebroken witte romige schuimkraag die vlug verdwijnt.
Zoet aroma Licht geroosterde prikken Koffie toets Aroma van likeur Port
Zoete aanzet Lichte gebrande smaak Alcoholwarmte Pruimpjes Tikje Chocolade in de mond Een lichte bitterheid Soms wat fruitig Best eventjes laten liggen om de kwaliteit te verbeteren Toch een lekker bier uit mijn gemeente
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Eindelijk was het zover. Na een winterstop van een paar maanden opende het Hopmuseum op 3 en 4 maart jongstleden terug haar deuren. Zoals elk jaar gaat de start van het nieuwe seizoen gepaard met het degusteren van hun keldervoorraad streekbieren. Dit jaar waren ook enkele hapjes met hopscheuten voorzien. Ondanks de hevige vrieskou kon Conservator Sofie Adriaen de bezoekers verrassen met twee gerechtjes klaar gemaakt met verse hopscheuten.
Conservator Sofie Adriaen met een bakje verse hopscheuten.
Verse hopscheuten met zalm
De Bieren
De bieren die op deze twee dagen te proeven waren, zijn bieren die het museum dubbel heeft of overschotten van het bier van de maand. Hier en daar zaten er pareltjes tussen.
Wat je allemaal kon proeven was te vinden op een bord met kleine etiketjes waar de namen van de bieren op stonden. U haalde het etiketje van het bord en wisselde het in voor een jeton. Met deze jeton (1,5 euro) en het etiketje kon je dan het bier laten uitschenken aan de toog. Bieren waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden kon je gratis proeven of zelfs meenemen naar huis.
De Tripel van Brouwerij De Plukker was voor veel toeristen een openbaring!
De aanzet is zoetmoutig Karamel Fruitige toetsen Licht hoppig Zoete afdronk Matige tripel!
Elk jaar komen gedurende deze tweedaagse hoe langer hoe meer mensen opdagen!
Tijdens het proeven konden de bezoekers genieten van de fantastische biermuur die het museum te rijk is. De Belgische biercollectie is opnieuw aangevuld met +/- 280 nieuwe bieren. Een 2250 Belgische bieren staan nu te pronken in de meterlange kasten. Dit jaar zijn er 9 nieuwe kasten bijgekomen waarvan vijf volledig gevuld. Wat u niet kan vinden zijngelegenheidsbieren, dit zijn bieren die eenmalig gebrouwen worden voor een of andere gelegenheid vertelde ons stafmedewerker Peter Cleenewerck.
Spencer Trappist Ale (6,5%Alc.Vol.) Spencer brewery– Massachusetts (USA)
Donkerblond bier Fijn wit schuim Het aroma is moutig. Kruidnagel vult de neus
De eerste slok is eveneens kruidig. Kruidnagel en koriander stellen zich op. Achteraf ietsje fruitig Toetsen van banaan. Een beetje kandij In de achtergrond een mooie bitterheid De body is redelijk De bitterheid houd matig aan Droge en zachte afdronk De smaak vloeit langzaam uit. Niet slecht Geïnspireerd op Belgische Tappistenbieren
Stafmedewerker Peter Cleenewerck die zich over het bierpatrimonium ontfermt!
Donkerroodachtig bier met beige volle romige schuimkraag.
Heerlijk aroma van donker fruit Donkere suiker Gistig
De smaak is heerlijk. Donker fruit – Pruimen Chocolade en koffie toetsen Toffee Zoet stroperig en zwoel Lichte bitterheid Toppertje uit de Westhoek!
Digitale Biertafel
Uitleg over de bieren vind je op de interessante en leerrijke digitale biertafel die in het midden van het museum staat. U vind er een overzicht van bijna alle Belgische bieren door een eenvoudige tik op het scherm.
De digitale Biertafel, het pronkstuk van het Museum
Natuurlijk was het Hopmuseum niet alleen open om bieren te bekijken en te proeven. De bezoekers konden ook het museum bezoeken waar door de jaren heen een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen te bewonderen vallen die de geschiedenis en de levenscyclus van de hop weergeven. Annemie en ik waren niet alleen. Jaar na jaar komen hoe langer hoe meer mensen op dit unieke evenement af.
Leuk vertoeven in het Hopmuseum.
Wanden met meer dan 2250 verschillende Belgische bieren. Dit moet u toch eens gezien hebben
Dinsdagnamiddag proeverijen 9 - Witte van Magritte - Geiren Meugen Blond - Geirn Meugen Donker - Night Drift
Dinsdagnamiddag proeverijen (9)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Brasserie de la Senne
Brasserie de la Senne brouwde samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) de surrealistische ‘Witte van Magritte’. “Het is een bruin bier, en ziet zoals het etiket vermeld er helemaal niet wit uit. Helemaal in de geest van de kunstenaar”, klinkt het. Het werd gebrouwen op 15 augustus de dag dat dat Magritte 50 jaar geleden stierf. Ook het etiket staat helemaal in het teken van de surrealist. “Dat is een samenwerking geworden tussen beide designerteams. Zowel de pijp en de bolhoed en andere kenmerkende elementen van Magritte zijn er op afgebeeld.” De Witte van Magritte is of was alleen te koop in de museumshop van het KMSK en in het café van het museum.
Witte van Magritte (5,3% Alc.Vol.) De Zennebrouwerij– Brussel White beer whit black magic
Donkerbruin licht wazig bier met gebroken witte schuimkraag
Moutige aanzet Lichtjes zurig door de tarwe Zoet Lichte bitterheid Licht gebrande mout Geroosterde prikken Karamel Zacht en fruitig Alles netjes verdeeld en in balans Geen uitgesproken smaak. Lekker toegankelijk bier Voor een tevreden museumbezoeker
Brouwerij van Renterghem
Zoals vele West-Vlamingen trokken Bruno Van Renterghem en Ellen Vanduynslager naar Oost-Vlaanderen. Meer bepaald in Knesselare in het Meetjesland. Beiden zijn ze geboeid door smaken en geuren. Ze volgden talrijke opleidingen in de wijnsector, koken, brouwen enzoverder. Al jaren experimenteerden ze in hun keuken met geuren en smaken, allerlei soorten hop en kruiden Dit om een eigen bier te ontwikkelen. Een dynamisch koppel dat kun je wel zeggen. Hun brouwsels van 240 liter per sessie zijn heel ambachtelijk opgebouwd. De smaken moeten primeren en zich onderscheiden van andere meer commerciële bieren. Hun eerste bier ‘Geirn Meugen blond’ is een lofdicht aan de woorden van Bruno’s overleden Grootvader Jerome. ‘dat we ze nog lange geirn geirn meugen’ sprak hij telkens bij het degusteren van een goed glas bier.
Hun eerste bier (uitgebracht juli 2017) is de ‘Geirn Meugen blond’, een ode aan de overleden grootvader. ‘Ze kozen voor hun bier een West-Vlaamse naam, teruggaand op hun roots die in Zwevezele bij Wingene liggen. Bruno’s grootvader Jerome Van Renterghem zei, toen ze samen een biertje dronken, ‘dat we ze nog lange geirn geirn meugen’. Hij bedoelde daarmee: gezondheid, dat we nog lang samen kunnen genieten, gezellig samen kunnen zijn en iets lekkers mogen drinken.’ Ze kozen om hun bier een West-Vlaamse naam te geven, teruggaand op hun roots die in Zwevezele (Wingene) lagen. Met Geirn Meugen Donker hebben ze hun tweede bier in roulatie gebracht. Bruno en Ellen zijn ambitieus en willen graag de authentieke Belgische bierstijlen herinterpreteren. Zij blijven voorlopig kleinschalig én authentiek.
Bruin tot zwart bier met lichtbruine schuimkop die vlug verdwijnt.
Geurig aroma van gebrande koffiemout Zoethouttoetsen Chocolade
Zoete aanzet Licht bittere toetsen Donker fruit Geroosterde prikken Gebrande afdronk Geen top maar een lekker bier in zijn genre
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Niet zo lang geleden kwam er opnieuw een uitnodiging van Gabi en Frank van het koffiehuis ‘De Hofnar’ (Gullegem). Ze vroegen of wij opnieuw zin hadden om nog een tweede deel Duitse bieren te proeven. De datum was vrij want Annemie was naar Nieuw-Zeeland voor een maand en ik was alleen. Dus een ‘Ja’ bevestiging was vlug geklonken.
De proeverij vond terug plaats in een select gezelschap, nu met twee brouwers onder ons. Tim Vandenberghe van de Circusbrouwerij en Björn Desmadryl van de The Brew Society. Ook Stephan Smedtje Desmedt en echtgenote waren aanwezig en nog een paar andere bierproevers.
Dus mijn Duits Bier experiment had een vervolg.
Zoals ik al verteld had in deel 1 waren Duitse bieren niet zo ‘hot’ bij mij. Maar na de eerste proeverij zie(Duitse bieren proeven in de Hofnar)is mijn interesse langzaam toegenomen.
Ditmaal waren er 11 bieren te proeven!
Brauhaus Riegele
De eerste 8 bieren kwamen vanBrauhaus Riegeleuit Augsburg. De brouwerij dateert uit 1386, Deze traditionele Augsburger-brouwerij, mag gerekend worden tot de kleine kring van de oudste brouwerijen ter wereld! Hun filosofie : Bier is een wereld vol momenten van plezier. Degenen die beginnen aan de reis om deze wereld te verkennen, zullen worden beloond. We werden beloond met unieke variëteiten en een verscheidenheid aan smaken want Brauhaus Riegele houd van diversiteit. Ze hebben maar liefst 180 giststammen, meer dan 25 soorten hop en 20 moutvariëteiten. We stapten deze avond samen met Gabi en Frank in de Beierse biercultuur.
Amaris 50 (5,0%Alc.Vol.)
Geel helder bier met een fijne witte schuimkraag
Granig aroma Lichte fruitigheid Tikje diacetyl
Moutige aanzet Lichte hoppigheid Ondanks de 5% komt er soms een vleugje alcoholwarmte naar boven. Volle smaak Droge afdronk
Simco 3 (5,0%Alc.Vol.)
Amberkleurig met fijne witte schuimkraag
Florale neus Citrus - Mango Hoppig
Exotische smaak Mango, ananas Redelijk bitter van smaak De smaak is raak Droge afdronk Mocht iets meer karakter hebben Goed bier maar eentje is meer dan genoeg
Zoete aanzet Karamel Fruitige toetsen Soms een kruidig prikje Lichte bitterheid Alcoholwarmte Zou kunnen vervelen!
Auris 19 (9,0%Alc.Vol.)
Goudkleurig met witte fijne schuimkraag.
Licht moutige neus Grassig
Moutige aanzet Lichte likeursmaak tikje geoxideerd Milde smaak van hop Plakkerig mondgevoel Bitter afdronk
Robustus 6 (5,0%Alc.Vol.)
Donker bruin met beige schuimkraag
Heerlijk aroma van koffie. Chocolatprikken Geroosterde
Aanzet is heerlijk gebrand Zoetmoutig Noten en lichte fruitigheid Lekkere en volle smaak ondanks de 5,0% alcohol In evenwicht Zacht bier maar toch intens Zoet-bittere afdronk Aangenaam bier
Dulcis 12 (11,0%Alc.Vol.)
Goudblond met witte schuimkraag
Het aroma bied onze neus een aangename turfaroma. Met licht gerookte toetsen
De eerste slokken zijn zoet Moutig Suikerachtig Ook in de smaak een beetje turf Het zoete (honing) blijft Een aangename alcoholwarmte Mooi in balans Lekker zetelbier!
Ator 20 (7,5%Alc.Vol.)
Donker roodbruin bier met beige schuimkraag
Moutige neus Donker fruitaroma Zoete toetsen van rozijntjes Een prikje rode wijn!
De eerste slokken zijn moutig Zoete toetsen Donker fruit Rozijntjes en pruimen Een licht kruidig accent Karamel Stevige nasmaak Een smaakvol bier van 7,5%Alc. mjammie…
Noctus 100 (10,0%Alc.Vol.)
Zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag
De eerste slokjes zijn gerookte mout Geroosterd Aards aroma Ook hier een tikje turf in de neus
De aanzet is zoet geroosterde mout Verbrande karamel Eik Subtiele gerookte smaken Chocolade Koffiebonen! Ruw maar onder controle Streling voor de smaakpapillen
Gabi Bromberger uitbaatster van de Hofnar
Brauerei Maisel's Weisse
De drie resterende bieren kwamen uit de serie ‘Maisel & Friends’ gebrouwen bijBrauerei Maisel’s Weisseuit Bayreuth
In 1887 werd dit familiebedrijf opgericht door Hans en Eberhardt Maisel. Ze bouwden een moderne brouwerij aan de rand van Bayreuth en legden daarmee de basis voor het nog steeds zeer succesvolle bedrijf. In het midden van de wereldwijde economische crisis van de jaren 1920 namen Fritz en Andreas, de zonen van de stichters, het beheer over van de brouwerij. Het was echter Fritz Maisel die uiteindelijk het bedrijf vanaf 1936 op eigen verantwoordelijkheid leidde.
In 1955 nam hij samen met zijn zonen Hans en Oscar een verreikende beslissing: de introductie van een witbier, dat aanvankelijk opereerde onder de veelbelovende naam 'champagne-Weisse. Maisel Weisse is intussen een trendsetter geworden voor het witbier in Duitsland. De regionale brouwerij Gebrüder Maisel is nu een erkende brouwerij voor speciaalbieren waarvan hun bieren ook buiten de grenzen van Duitsland worden gewaardeerd.
Ondertussen heeft de vierde generatie met Jeff Maisel het vermogen van de brouwerij overgenomen, die wordt aangestuurd door de geest van zijn voorouders. De liefde voor het product en het hoogste vakmanschap kenmerken het imago van de brouwerij in het heden evenals de uitstekende kwaliteit van het bier.
Stefan’s Indian Ale (7,3%Alc.Vol.)
Blond bier met romige fijne witte schuimkraag
Florale neus Citrus Perzik
Fruitig begin Het florale domineert Licht hoppige toetsen Een klein zuurtje Niet in balans Milde bitterheid in de afdronk Goed maar geen woweffect!
Jeff’s Bavarian Ale (7,1%Alc.Vol.)
Licht amberkleurig bier met witte schuimkraag
Aroma van mout Granig Nootachtige prikken Licht kruidig toetsen
De aanzet is moutig lichte fraicheur Lichtmatig zoet Enige bitterheid Wat karamel op het einde Goed maar niet speciaal
Marc’s Chocolate Bock (7,5%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Zoet aroma in de neus Chocolade Een tikje gerookt
Ook de smaak zet het gerookte verder Zoete toetsen Karamel en chocolade Licht rokerig mout prikken Koffie Licht fruitig goed uitgebalanceerd Een Duitse topper en zetelbier.
Frank en Gabi zorgden terug voor een fijne warme avond. Ik wens hun ook proficiat met hun laureaat Diploma van de Beer Awards In de categorie beste drankgelegenheden!
Het was weer een fijne avond in het romantische koffiehuis. Ik was alleen maar omringd door warme mensen met allemaal dezelfde interesse – Passie voor bier.
Wat mij opviel was dat deze Duitse bieren allemaal erg toegankelijk waren en redelijk zacht. Geen hoempa bieren van 2 liter en ook niet al te extreme smaken buiten een tweetal en dan nog… Maar er was voldoende variëteit en de bieren waren van heel behoorlijke kwaliteit. U verwacht, nu het Reinheitsgebot niet meer van doen is dat we aardse smaken voorgeschoteld gingen krijgen, maar nee dus. Nu ja we proefden slechts bieren van twee brouwerijen met faam. Brouwerijen die hun bieren langzaam aan het opbouwen zijn. Brouwerijen die nog altijd gaan voor kwaliteit.
Kortom het was weer een van de avonden die om een herhaling of voortzetting vragen.
Het was al een tijdje geleden dat Geroen en ik nog op bierexpeditie waren geweest. Net als vroeger reden we weer door tal van Belgische Provincies op zoek naar nieuwe bieren. De ochtend werd goed ingezet met een bezoek aan Brasserie Desevaux.
De brouwerij uit 1821 is gevestigd in een mooie oude vierkantshoeve, 'Ferme du Hanneton' genaamd, en ligt in Boussu meer bepaald in de vallei van Hanneton. De Hanneton (meikever) is een kleine stroom achter de brouwerij waarvan het water over voldoende kwaliteit beschikt om gebruikt te worden tijdens het brouwen.
De grote binnenplaats met een groene ruimte wordt soms gebruikt voor incidentele evenementen.
Deze enorme boerderij was eigendom van de oom van Veronique de echtgenote van Sébastien Deseveaux. Hij kocht ze in 2008 om ze vervolgens vanaf 2011 te transformeren om er een 2de handse Duitse brouwerij te installeren. De brouwerij werd in 2015 in productie genomen. Vroeger werden de bieren van Sébastien bij de Proefbrouwerij gebrouwen.
Meester Brouwer Sébastien houd het brouwproces nauwlettend in het oog.
Brouwer Sébastien herstelt voorouderlijke granen zoals haver en boekweit terug in ere. De ingrediënten zijn gekozen voor hun originaliteit, hun smaak en de duurzaamheid van hun productie.
"Er zijn veel bieren in België, mijn doel bij het creëren van de brouwerij is om nieuwe smaken te kunnen brengen."
De helft van de productie is momenteel Bio en evolueert naar de toekomst toe in stijgende lijn. Er wordt gebruik gemaakt van de biohop van Joris Cambie uit Poperinge. De mouten komen van 2 leveranciers nl. Dingemans en Malterie de Chateau.
Wekelijks wordt er 3 x gebrouwen met telkens 2 brouwsels na elkaar van 1.400 l. met een nettorendement van ong. 1.300 liter van elk brouwsel.
Stap voor stap is men bezig de brouwerij zorgvuldig aan het inrichten. Tijdens ons bezoek waren ze de 'warme kamer' aan het optimaliseren. De brouwerij is in ieder geval zeer netjes en clean. Ze is met verstand opgebouwd om bezoekers te ontvangen.
De bieren van Brasserie Desevaux.
Het gezellige proeflokaal.
Vooraleer we andere bestemmingen opzochten nam Veronique ons mee naar hun mooi proeflokaal. We proefden er hun prijswinnaar een 2-granenbier 'Avena Bio Saison' (haver en gerstemout). Deze echte Waalse Saison heeft ondanks dat er geen kruiden inzitten een licht kruidentoetsje en een tikje bitter met een scherpe uitzonderijke smaak. Heel lekker! Ook van hun nieuwe tripel vers getapt van het gistingsvat mochten we even nippen. De smaak was reeds veelbelovend.
De nieuwe tripel vers getapt van het gistingsvat mochten we even nippen. De smaak was al veelbelovend.
Hun beste verkochte bier is de Sarazen. Maar ze mogen ook terecht fier zijn op hun Saison Avena Biologique, dit bier behaalde een gouden medaille op het Brussels Beer Challenge 2016. Ook nieuw is hun Sarazen bio Brune, een bier gebrouwen met boekweit, rogge, en verschillende moutsoorten.
In maart komt hun Triple 8,8%Alc.Vol. op de markt. Er ontbreekt nog een eigen flessenspoelmachine maar Sébastien werkt hiervoor samen met Brasserie des Legendes uit Irchonwelz. De jaarlijkse productie (2017) is momenteel 1.200 hl, volgens zijn verwachting zal Sébastien in 2018 naar schatting 2000 hl produceren.
Brasserie Deseveaux straalt alles uit wat een hedendaagse brouwerij moet hebben. Een mooi verzorgde Brasserie met supervriendelijke uitbaters.
Bedankt Sébastien en Veronique voor de leuke ontvangst
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (52) - Vrie Weisse - Schenenschopper - Saison de Dottignies - Xquic El Dorado Pale Ale - Léonce d'Armentiéres
Licht bittere aanzet. Tikje mout. lichtzure toetsjes De smaak van tarwe komt soms naar boven De bitterheid zwelt lichtjes op. Fris De afdronk is droog en lichtbitter. Lekker biertje.
De smaak gaat dezelfde weg op Subtiele fruitige prikken van tropisch fruit Citrus en pompelmoes spelen de hoofdrol Lichte bitterheid Mooi in evenwicht Een rijke smaakbom van slechts 3,5%Alc.Vol.
Prachtige neus van exotisch fruit Ananas grapefruit De eerste slok verwend mijn smaakpapillen. Zacht florale smaak Licht moutig Tikje citroen Lichte bitterheid Evenwichtig Romig mondgevoel Verschillende smaken lopen door elkaar wat aangenaam is om te degusteren Lichtbittere afdronk Een bier waar een mens gelukkig van wordt!
De neus ruikt een zoet en zwoel aroma. Moutig Pittige prikken
Zoete aanzet Tikje karamel het zoet blijft Moutige toetsen Weinig bitterheid Lichte alcohol toets Zoete afdronk Een gewone drinkbare Tripel
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op donderdagavond 8 februari 2018 vond in Café Restaurant ‘Kantien’ in Gent de uitreiking plaats van de Digital Beer Awards 2017.
Met deze BIERblog behaalde ik een Zilveren Award! Ik wil bij deze alle mensen van harte bedanken die op mijn blog hun stem hebben uitgebracht. Dank U x 1000 😘😘😘
Poperinge - VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2017 - 2018 uit.
VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2017 - 2018 uit
Op maandagavond 5 februari 2018 werd in het Hopmuseum de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2017 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaalbieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.
De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Bieren 5/02/2018
50% Belgische hop = Groen
100% Belgische hop = Geel
Brasserie Demanez, Rue Magerotte 7, 6680 Sainte-Ode
B.R. Blonde
Brasserie Au Pif, Route de Poperinghe 189, 59114 Steenvoorde (Frankrijk)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (51) - Blond Zoetje - Double Saison - Gouden Carolus Sauvage summer 16 - Hip Hop Milk Stout - Mongy Blonde Houblonnée
De aanzet is zoet Suiker lolly Tikje karamel Vervelend Weinig evenwicht De hop is ver te zoeken! Geen esdoorn te vinden. Jammer! Maar er zullen zeker mensen zijn die dit bier op prijs stellen!
De neus ruikt licht moutige toetsen Fruitig Snuifje brett
Een bittere aanzet lichte kruidentoets Fris en aangenaam Balanceert tussen zoet en bitter Mooie balans Brett laat zich opmerken Droge hoppige afdronk Top saison
Gouden Carolus Sauvage – summer 16 (9,8% Alc.Vol.) Brouwerij Het Anker– Mechelen
Donkerblond bier met witte schuimkraag
Het aroma is heerlijk fruitig gistig Funky
De eerste smaak is fruitig Druiven een licht zuur appelsmaakje Moutige toets tussendoor Het zuur en het fruitige is mooi in evenwicht Licht bittere afdronk Een Mechelse topper!
Donkerbruin bier (bijna zwart) met een beige volle schuimkop
Mmmm….aroma van Koffie chocolade Karamel
Zoete aanzet Gedroogd fruit Rozijntjes Licht zuurtje in de achtergrond Ook een lichte bitterheid waarneembaar. zachte afdronk Lekker maar de smaak mocht voor mij ietsje voller zijn!
De smaak begin met een zoete moutigheid Tikje floraal van citrus Kruidige toetsen wisselen af met het moutige Behagelijke bitterheid Tikje zurig Ook de afdronk is licht zurig Goed gebrouwen Frans biertje!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Aroma van zoethout moutige Kruidige prikjes Ook wat donker fruit komt even naar buisten
De aanzet is fruitig (rode bessen) Moutig Karamel Een lichte pittige bitterheid Mooi in balans Ook in de smaak een beperkte kruidigheid. Goed Kerstbier waar wij van genoten hebben. Ik denk alleen verkrijgbaar in de Aldi?
Dame Jeanne Brut Sur Lie (9,0% Alc.Vol.) Brouwerij De Triest– Kapelle-op-den-Bos
Donkerblond bier met witte schuimkraag
De neus bied ons een fruitaroma van citrus Gistige prikjes
Fruitige smaak Ook hier citrus Tikje geparfumeerd lichte alcoholwarmte Een geringe bitterheid Stabiel Kruidige en bitterzoete afdronk.
De aanzet is fruitig Pittige mouttoetsen Geringe kruidigheid Lichte hopbitterheid Een vlot drinkbaar biertje die gemakkelijk een medicijn vervangt volgens Doktor Rudy
Moutige neus Gistig Koriander Moutige aanzet Licht hoppige toetsen Zachte bitterheid In evenwicht Zoetbittere afdronk Geen hoogvlieger maar een allemansbiertje
GenGoulf aux Cèpes(7,5% Alc.Vol.) Brasserie GenGoulf- Villers-devant-Orval
Amberkleurig bier met een grove schuimkop
De neus ruikt fruitige toetsen Een Brettprikje De eerste slokken zijn levendig Fuitige prikken een lichte kruidentoets Hoppige bitterheid Ook hier komt een bretprikje naar boven. Goed evenwicht tussen zoet en bitter Pittige afdronk Lekker gebrouwen bier! Gebruik van eekhoorntjesbrood! Vandaar die pittigheid?
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverij 8 - Karbo Blanka - Karbo Bruno - Karbo Rosso
Dinsdagnamiddag proeverijen (8)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Aan de figuur op hun etiketten kun je al raden waar de brouwers Johan en Tom Heselmans hun inspiratie haalden. Hun vader was indertijd mijnwerker en de term ‘Karbo’ verwijst naar het mijnwerkersverleden in de familie Heselmans. Karbo betekent steenkool.
Bemarkt het gele vogeltje op de schouder van de mijnwerker en het kroonkurkje! Vroeger hadden mijnwerkers die in een schacht afdaalden altijd een vogeltje in een kooitje mee. Dat vogeltje was er uiteraard niet om de mijnwerkers gezelschap te houden maar een soort alarminstallatie om ze te verwittigen dat er gas in de mijnschacht aanwezig was
Samen met twee Brusselse vrienden startten ze een brouwexperiment in de keuken van hun vader. In september 2017 openden ze hun eigen brouwerij (1.000 liter) in Veerle (Laakdal). Naast de brouwerij is er nu ook een winkel en een webshop waar u hun bieren kunt aankopen.
Karbo Blanka (6,0%Alc.Vol.)
Wazig goudblondbier met een sneeuwwitte schuimkraag.
De geuren zijn graanachtig Tikje tarwe Koriander Fruitige prikken. De aanzet is lichtzurig. Tarweprikken Zoete toetsen wisselen af. Mooi geheel. Een lichtbittertje komt soms aanzetten. Het lichtzurige blijft aanhouden Maar komt niet van de tarwe alleen! Het is een lichte dorstlesser
Karbo Bruno (7,4%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met beige schuimkraag.
Het aroma bied zwart gebrande mout Karameltoetsen Chocoladeprikken
De smaak is een tikje geroosterd Gebrande mout Karamel Lichte bittertoetsen Hier ook een kleine zuurheid in het bier! Het beste van de drie.
Karbo Rosso (8,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag
Moutige toetsen in de neus Lichtjes gebrand Granig
De aanzet is karamel Enige moutigheid Lichtbittere prikken Ook een zuurtje in de smaak!
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Zoete aanzet Een lichte bitterheid komt aanzetten. Tikje granig In evenwicht Weinig hoppe Zoete fruitige afdronk Een zomerse doordrinker. Eerste bier in hun nieuwe installatie!
Donker bruin tot zwart bier. Weinig tot bijna geen schuim.
Het aroma ruikt naar karamelmout Toetsen van donker fruit Gistige prikken
De smaakpapillen worden zoet verwend. Karamel Donker fruit Zoet stroperig Alcoholwarmte Niet al te veel koolzuur. Zoete afdronk. Mooi in balans Een lekker zetelbier!
Moutige granige aanzet. Licht zoet Kruidige toetsen Koriander Een lichte bitterheid komt naar boven. Droge afdronk Aangenaam bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!