Herinnering aan de tweede verjaardag van de Siphon Brewing - Damme
Herinnering aan de tweede verjaardag van de Siphon Brewing - Damme
De tweede verjaardageditie van de Siphon brouwerij groeide uit tot een fantastisch gezellig samenzijn op een unieke locatie. De brouwerij bevind zich net naast het legendarisch restaurant ‘De Siphon’ in Damme. In 1902 opende Franciscus Callewaert visserscafeetje Au Repos des Pêcheurs, op de plaats waar de drie kanalen samenkomen. Toen zoon Jan met een dochter van de familie Broucke uit Damme trouwde, veranderde het café in restaurant Siphon. Het is reeds de vierde generatie die het restaurant uitbaat. Specialiteit : Verse Paling!
Gezelligheid troef
De meeste bierliefhebbers hadden zich rond de tafeltjes, in de schaduw van de bomen geplaatst want de zon was die dag hevig, al was er wel een goeddoend windje. Proeven van fantastische bieren met in de achtergrond een uniek landschap die sterk bepaald wordt door de hoog opgaande populieren langs de drie kanalen en door de wild begroeide tussenberm tussen beide afwateringskanalen. Een andere belevenis van een bierfestijn. Meer heeft een bierfanaat niet nodig
DE BIEREN
Er waren 10 Siphon bieren beschikbaar van 't vat, waaronder enkele nieuwe creaties.
De Bierlijst netjes opgehangen aan de bomen
Franklin Verdonck medeoprichter en brouwer Siphon Brewery.
Ik proefde onderstaande bieren allemaal getapt van ‘t vat
Zwaluw (zomerbier 2018) (3,3%Alc.Vol.)
Blond bier met witte schuimkraag
Het aroma bevat een lichte bitterheid Fruitige toetsen De eerste slokken zijn een verfrissing met dit warme weer. Lichte bitterheid Fruitige toetsen (citrus) Grassige tonen
Het bier is mooi in evenwicht.
Lichtdroge afdronk Fris en dorstlessend Een lekker session bier
Centurion (5,0%Alc.Vol.) New England Saison
100ste brouwsel in samenwerking met het Verzet en het Hof ten Dormaal
Blond wazig bier met witte schuimkraag
Moutige prikken Fruitige en florale neus van citrus
Fruitige aanzet met een lichte bitterheid die het fruitige doorbreekt. Ook in de smaak florale toetsen van citrus. Mooi in balans Bittere afdronk Smaakvol bier
1902 (8,5%Alc.Vol.)
Goudkleurig bier met witte schuimkraag
Kruidig aroma (Kardemon?) lavendel.. Ook soms een aroma van proteïne reep?
De eerste slokjes zijn moutig
Kruidige toetsen Een lichte bitterheid komt naar boven
zoete koekjes smaakje af en toe tussendoor. Ook nu en dan een hoppige toets. Een lekker speciaalke
Lekkere bieren fier in hun eigen glas
Vanaf 17u30 kon er aangeschoven worden voor een heerlijke BBQ. Varkensribbetjes, een aardappel van de grill en salade. Wij gingen door de knieën voor deze smakelijke combinatie!
Tussendoor kon men een bezoek brengen aan de brouwinstallatie.
Tussen 18 uur en 20 uur kwam het meeste volk opdagen. De ‘The Thyle’s Band’ zorgde voor de nostalgische bluesmuziek wat bij velen en vooral bij mij prima in de smaak viel. Een echte verademing, eindelijk eens muziek zonder podium.
Oorpreventie
Wat restte was een leuke namiddag en avond met een muziekje, hapje en een Siphonbiertje. Kortom een perfecte formule, een gezellig verjaardag concept!
Annemie Declerck (Voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum) in gesprek met de ouders van bierdame Sophie Vanrafelghem
In het midden Brouwer Breandan Kearney medeoprichter en brouwer Siphon Brewery. Geflankeerd door Paul Walsh (Uitgever Beer & Food) en broer Eoghan Walsh.
Het prachtige opgezette bierdorp op de parking van de brouwerij!
BrouwerijDe Feniksvierde onlangs hun tweede verjaardag en daarom richtten ze net als verleden jaar een weekendje ‘Feniks & Friends’ in. Naast hun eigen brouwerij werden nog vier gastbrouwerijen uitgenodigd om hun bierassortiment te presenteren in de Mellestraat Heule. Twee Belgische brouwerijen w.o.‘Keun’uit Ronse en Brasserie {C}uit Luik, De NederlandseHillDevils(Wouwse Plantage) enCassels & Sonsuit Christchurch in Nieuw-Zeeland.
De brouwerijen netjes opgesteld naast elkaar met voor elke brouwerij een rode loper!
Een stralende zon, vier orkesten en een prachtig opgezet bierdorp maakten van dit kleine bierfestival een groots evenement. Alles bij elkaar kon je er maar liefst +/- 80 bieren proeven. Bierliefhebbers betaalden 15€ voor een proefpakket (voorverkoop 12€) bestaande uit een proefglas en 5 jetons. Achteraf betaalde je 1,5€ voor een proevertje. Wie een hongertje had kon aanschuiven aan de foodtruck van Eethuis ‘De Seule’
‘Meer dan honderden bierliefhebbers kwamen proeven van de diverse bieren tijdens deze tweede editie’, aldus Gino Vantiegem en alle brouwers en standhouders waren bijzonder tevreden. 1/3 meer dan verleden jaar.
Microbrouwerij Keun - Ronse
Gert Keunen met enkele van zijn bieren!
Klein bier (4,8%Alc.Vol.)
Donkerblond met fijne witte schuimkraag. Moutige neus gevolgd door een lichte fruitigheid De aanzet heeft een kleine bitterheid nadien moutige toetsen. Nu en dan een fruitige prik maar ook een licht zuurtje. Granig bier met veel inhoud voor maar 4,8%.
Brasserie {C}- Luik
Kerian Laverdeur van Brasserie {C} schonk mij hun nieuwste biertje in.
{C} Smach (6,2%Alc.Vol.)
Goudblond bier met romige witte schuimkraag. Fruitige florale neus met een hoppige toets. De eerste slokken zijn fruitig met een tropisch tintje. Grassige nota’s en een kruidige prikkel. Droge bittere afdronk. Niet slecht
{C} Black (8,0%Alc.Vol.)
Zwart bier met romige gebroken witte tot beige schuimkraag G eroosterde aroma's van cacao, koffie, karamel Tikje citrus
De eerste smaak is geroosterd Mout en Karameltoetsen Een zoet Fijne bitterheid Redelijke densiteit Misschien ietsje plakkerig op de duur
HillDevils - Wouwse Plantage (NL)
De sympathieke Nederlanders Marleen en Theo van Eekelen van Brouwerij HillDevils.
American Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol.)
Donker bier met beige schuimkraag De eerste aroma’s zijn lekker gebrand Tikje hout in de neus
De eerste slok heeft een aangename zoete smaak Ook hier een gerookte mout gewaarwording Koffietoetsjes en chocolade Milde hop aanwezigheid Allemaal matig Een bittertje blijft zich aanhouden op de achtergrond. Goed bier maar de letters IPA mogen cursief gedrukt worden.
Thirsty Mosquito Summer Ale (5,0%Alc.Vol.)
Goudkleurig helder bier met witte schuimkop Lichthoppig aroma Tropisch Fruitig
Aangename licht bittere smaak Fruitig Tikje floraal met een mangotoets Lichte kruidigheid Zachte bitterheid Alles mooi in evenwicht Zachte bittere afdronk Lekkere Nederlander
Cassels & Sons Brewing Co. - Woolston Christchurch New Zeeland
Sean Robertson aan de zijde van Ruby-May Risdon
The Golden Age (4,9%Alc.Vol.)
Blond helder bier met een weinig witte schuimkraag Het aroma breekt niet echt door Moutig en licht hoppig
Ook de smaak is gewoontjes Malse zoete moutigheid Ietwat granig Tikje fruit allemaal matig. Een zomerse dorstlesser
Extra Pale Ale (4,9%Alc.Vol.)
Wazig donkerblond bier met witte schuimkraag. Een licht hoppig aroma vertroetelt de neus. Bij het degusteren wisselen de mout en een lichte fruitigheid elkaar af. Zoete fruitige prikken van perzik. De smaak is mals (honing) Licht hoppige afdronk. Aangenaam bier
Brouwerij Feniks - Heule
Erik Van Maasakker uit Nederland. Een helpende hand bij de Feniks Brouwerij
Pimp Your Rye (7,8%Alc.Vol.)
Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag
Het aroma is licht fruitig De eerste slokken zijn zacht moutig Een lichte fruitigheid breekt door Alsook wat kruidigheid Mooi in balans Zachte malse florale afdronk Lekker bier uit Heule!
Bij de Foodtrailer De Seule kon je kiezen tussen pasta's, hamburgers e.a. om je hongertje te stillen.
'Ten square Feet'en nog drie andere orkesten zorgden tijdens het weekend voor de muzikale noot op dit leuke bierevenement
Honderden mensen kwamen gedurende de twee dagen genieten van het bier en de gezelligheid!
BROUWMAN PIETER VERRAST EN KIEST VOOR EEN ANDER SPOOR
BROUWMAN PIETER VERRAST EN KIEST VOOR EEN ANDER SPOOR
Brouwerij 'Gulden Spoor' Gullegem
Een nieuw gamma
Met het merk 'Brouwman Pieter' kiest de brouwmeester Pieter Koopman van Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem voor een verschillend, maar anderzijds ook logisch zijspoor. In het kader van een voortdurend streven naar productinnovatie en -optimalisatie, heeft hij een nieuw gamma ontwikkeld, naast de gekende bieren Gulden Spoor, Netebuk en Jean-Pierre. Deze keer gaat het niet om een nieuw bier, maar om een uniek gamma op bier gebaseerde distillaten. In eerste instantie worden een Amer en een Whisky op de markt gebracht. Extra varianten zijn reeds volop in ontwikkeling.
Pieter Koopman stelt zijn project voor aan de talrijke genodigden.
Omschrijving
De basis van het gamma Maceraten was een zogenaamde 'celebration brew' van 11.000 liter. In het kader van de bouw van de nieuwe brouwerij in 2013 werden alle beschikbare exclusieve mouten en hoppen verwerkt tot een uniek bierpreparaat dat vervolgens werd gedistilleerd in nauwe samenwerking met stokerij Filliers. Dit distillaat vormde de basis voor een artisanaal en 100% organisch gamma, geproduceerd in beperkte oplage, dat voorlopig bestaat uit een Amer en een Whisky.
Brouwman Pieter Amer de Bière
Een unieke en organische amer, gedistilleerd op basis van een bierpreparaat van exclusieve, geselecteerde mouten en hoppen. Dankzij de toevoeging van een Maceraat van appelsien heeft deze Amer de Bière een bitterzoet aroma. Ideaal om te mixen met bier, tonic of ginger beer.
Alcoholgehalte 18°. Verkrijgbaar in flessen van 70cl. Beperkte oplage van 1414 genummerde flessen.
Brouwman Pieter Whisky de Bière
Een unieke en organische whisky, gedistilleerd op basis van een bierpreparaat v an exclusieve, geselecteerde mouten en hoppen. Na vijf jaar rijpen op eikenhouten vaten kreeg de Whisky de Bière zijn rijke karakter met delicate aroma’s.
Alcoholgehalte 43°.
5 jaar gerijpt op eiken vaten. Verkrijgbaar in flessen van 70cl. Beperkte oplage van 414 genummerde flessen.
Met heel veel liefde ingeschonken door Peter
Praten en proeven in de brouwerij.
Brouwerij Gulden Spoor is een kleine familiebrouwerij ontsproten van uit het restaurant 't Rusteel opgericht door Jean-Pierre Koopman de vader van Peter en grootvader van Pieter in 1983. In 2003 werd brouwerij 't Brouwkot opgericht en in 2010 werd de naam verandert in Gulden Spoor. Naast hun twee bierlijnen : De Gulden Spoorlijn waar de bieren toegankelijk zijn voor het grote publiek. en hun Netebuklijn meer gericht op de beergeeks. richten ze hun pijlen nu ook op de fanaten van spirits. Brouwman Pieter zit niet stil en heeft nog plannen voor een op rietsuiker gebaseerde variant (Rom de Bière) en een zoete fruitlikeur.
Vader Peter en zoon Pieter Koopman fier op hun nieuwe producten
Levendige aanzet bitterheid komt naar boven Moutigheid houd stand Ook kruiden laten hen beste kant smaken Lichte tarwe prikjes Hoppig Veel smaak voor 5,5% Vlot bier, lekkere dorstlesser Nog eentje?
De eerste slok is overheerlijk! Fruitige toetsen afwisselend met bittere prikken maken dit bier een smaaksensatie! Citrus aanwezig Soms een zoetje tussendoor Wetende dat het slechts 6,3% is het redelijk volmondig! droog Licht bittere afdronk
Een mooi gehopte fruitige saison Waren alle bieren maar met zoveel passie gebrouwen Top Zennebrouwers!
Blond helder bier met witte schuimkraag Mooi koolzuurpareling
De neus bied fruitige toetsen tikje floraal Gistig en licht zurig Perzik
De eerste slokken zijn licht zurig Tikje citroen Friszurig als een lange komkommer Dorstlessend Een licht bittertje komt soms opzetten Licht zurig afdronk Lekker doordrink biertje
Experimental Kollusion (11,0%) Maenhout / Boom Island Gebrouwen doorBrouwerij Maenhout
(Pittem)
Zwart bier met lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt heerlijk naar koffie Geroosterde toetsen Tikje chocolade
Moutig begin Zoete prikken Geroosterde smaakje komt naar boven Nu en dan een hoppige toets Tikje zoethout komt soms opduiken Allemaal mooi in elkaar vloeiend Licht gebrande afdronk. Prachtig bier
De eerste slokken zijn fruitig Matig fruit in de mond Citrus en een tikje sinaas Lichte bitterheid van de hop Goed gedoseerd. Mooi in evenwicht Licht bittere fruitige afdronk. Kortom een zachte lekkere I(sabelle)PA!!!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Lichtblond (geel) bier met romige witte schuimkraag
Matige neus Tarwe toetsen Een tikje grassig
Ook de smaak is grassig Kruidige toetsen De smaak klopt ergens niet Licht gerookt Blijft hangen in de keel Vervelende nasmaak Voor verbetering vatbaar!
Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt
De neus ruikt kruidnagel Tikje peper
Het begin heeft grassige toetsen Gevolgd door een zoetigheid Hoppig (maar mocht ietsje meer zijn In de nasmaak een mooi bittertje Bier ideaal voor een babyborrel!
Vaat Blimey! New England Double IPA (8,0 %Alc.Vol.) Estland Gezamenlijk gebrouwen doorVaat(Estonia) en Brouwerij Slaapmutske (Melle) bijDe Proefbrouwerij– Lochristi
Blond helder bier met witte schuimkop
Aangename neus Fruitige tinten van Sinaas, citrus
Moutig Lekker fruitig Fijne smaak Mooi in balans Lichte bitterheid in verhouding met het zoete Zoete afdronk met een droge bitterheid Een lekkere matige toegankelijke Belgische IPA
Cuvées secrètes de Cornelius 2017 (5,9%Alc.Vol.) La Corne du Bois des Pendus Gebrouwen doorBrasserie d'Ebly
Amberkleurig bier met dikke witte schuimkraag
Gistig aroma Zoet Karamel
Het begin is een zoethoutsmaak Pepertoetsen Karamel Lichte bitterheid Ietwat kruidig Niet slecht maar ook geen topper!
Het aroma is bloemig Tikje gist Citrus en Mandarijntjes
De aanzet is aangenaam zacht Zoet met een lichte hopbitterheid Licht zuurtje Ietsje kruidigheid Vlot en toegankelijk Op het einde dooft de pittigheid wat uit Droge afdronk Lekker bier
De aanzet is moutig Zoete toetsen Smaak van een gerijpte appel Lichte kruidigheid Vol bier Dorstlessend Mooie nabitterheid Lekker bier.
Lechasseur Saison? (8,0%Alc.Vol) Lechasseur– Gullegem Zelf gebrouwen bij deFeniks– Heule
Blond bier met romige witte schuimkraag
Lichte Gullegemse hop in de neus Lekkere fraicheur Licht kruidig Tikje citroen
De eerste smaken zijn licht moutig Toegankelijk zoet Matige bitterheid Mooi in evenwicht Lichtbittere afdronk Droog in de nasmaak Lekker Gullegems bier
De eerste slokken zijn geturfd Een zoetje middenin Lichte bitterheid Gerookte toets is goed gedoseerd Het is subtiel aanwezig Mooi in balans Een bier die een toegankelijkheid bied aan een breder publiek. Een toppertje!
Château d'Ychouffe Rosé (8,0%Alc.Vol.) Brasserie d’Achouffe– Duvel Moortgat (Achouffe)
Licht amber tot roze bier met witte schuimkraag
De neus ruikt zoete snoepjes aroma Lichte moutgeur Tikje honing
Amberkleurig bier met witte tot gebroken-witte schuimkraag
Scherpe bitterheid in de neus Grassig Kruidig
Pittige aanvang De kruiden (Italiaanse) eisen de hoofdrol Weinig hop Moutig Prikje fruit Niet in evenwicht veel te druk! Het pittige neemt te veel van de smaken weg Kruidige afdronk Experimenteel leuk maar nee, het was niet echt ons ding!
De geproefde bieren
Na het proeven was het de beurt aan de beroemde verse quiche van De Hofnar Die word geserveerd met een fris slaatje.
Sofie Vanrafelghem en haar team Sofie’s World lanceerden vandaag in het Poperingse hopmuseum een uniek concept. Tijdens een leuke stadswandeling combineer je twee ontspannende activiteiten: shoppen en genieten van heerlijke bieren. Wanneer we de stad in trekken met onze partner of vriendinnen, nemen we graag de tijd om even te relaxen op een zonnig terrasje of in een gezellige tearoom. Vaak grijpen we daarbij naar wijn of cava. Dat kan natuurlijk anders, zeker in de hoppestad bij uitstek Poperinge. Gezellig winkelen, fijne bieren degusteren en bijzondere hotspots ontdekken, dat is waar Shops & Hops voor staat.
Tijdens Shops & Hops ga je onder begeleiding van een gediplomeerde biergids op ontdekking in Poperinge.
De wandeling start met een degustatie in L’Esperance.
Dankzij biersommelier Kristel Logie leer je aan de hand van een lokaal speciaalbier hoe je bier moet proeven.
Bij een zomerse namiddag shoppen hoort ook vaak een ijsje.
Dat is bij Shops & Hops niet anders. Bij ijssalon L’Heritage maken we kennis met gepassioneerde ijsmaker Bart die ons mee neemt in de wereld van artisanaal ijs. We krijgen hier de kans om te proeven van heerlijk bierijs.
Omdat Shops & Hops grenzen wil doorbreken, brengt de derde stop je zelfs bij een schoonheidsinstituut Atelier DD v oor een kleine workshop over parfum.
Tot slot trekken we naar het Hopmuseum. Biersommelier Kristel leert je alles over de herkomst en belang van deze mooie plant. Ze gidst je langs de hoogtepunten van dit boeiende museum. Shops & Hops sluiten we af met de degustatie van sterk gehopt streekbier.
Praktisch:
Shops en Hops is een wandeling van drie uur door de stad Poperinge onder begeleiding van gediplomeerd biersommelier Kristel Logie van Sofie’s World. De tour start aan Dienst Toerisme op de Grote Markt. Er zijn vier stops voorzien voor een deelname prijs van 45 euro per persoon. Inschrijven kan via
* Shops en Hops gaat door op deze data indien minimum 10 personen per tour zijn ingeschreven.
Extra boekingen en mogelijkheden: minimum aantal personen:
10 maximum aantal personen: 40 Boekingen voor minder of meer personen zijn op aanvraag mogelijk. In dat geval wordt een aangepaste prijs en/of programma voorgesteld.
De twee speciaalbieren kunnen indien gewenst vervangen worden door water of een frisdrank.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Donkerbruin bier (bijna zwart) met een mooie romige lichtbruine schuimkop
De neus ruikt een zacht aroma van gebrande mout Een prik zoethout Koffie met melk
verderzetting van het aroma in de smaak. Zacht met een licht gebrande toets. Ook bittere prikkels komen af en toe eens naar boven. De alcoholwarmte geeft het bier nog een zwoele toets. Soms komt er een scherp smaakje opduiken (haver?) Koffie in de afdronk Een lekker zetelbier!
Donkerbruin tot zwart bier met fijne beige schuimkraag.
Zoet aroma in de neus Melkchocolade duikt op Lichte alcohol toets. lichtjes gebrande prikken Vanille
De eerste slokken zijn alcoholtoetsjes Ook vanille in de smaak maar niet zo veel. Karamelzoete prikken. Gebrande toetsen Een cognacsmaakje duikt op Krachtige afdronk Topbier!
Lichtbruin tot bruin bier met een beige schuimlaag die vlug verdwijnt.
Moutige neus Klein zuurtje (Tarwe) Karameltoetsen rozijntjes duiken op!
Ook de aanzet is moutig Zoet Ook dit bier heeft een zachte en malse drinkbaarheid. De verhoudingen zitten juist Nu en dan een licht bittertje Lichtzoete afdronk. Lekker bier voor de klanten van het proeflokaal.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Drie bieren van bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst
Enkele bieren van bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst
In mijn vorigefotoreportageheb ik melding gemaakt van het mooiste cafeetje die ik in de afgelopen jaren bezocht heb. Het was gelegen op een paar km. van het vestingstadje Hulst waar Annemie en ik drie dagen logeerden.
De Gentpoort is een van de drie toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad.
Hulst is de meest zuidoostelijke gemeente van Zeeland. Met haar oppervlakte van ruim 25.000 ha, beslaat ze het overgrote deel van Zeeuws Vlaanderen. Deze ligging kenmerkt ook haar karakter.
Basiliek Sint-Willibrodus - In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.
Het groene stadje is gelegen tussen de Westerschelde en Vlaanderen, het ademt een Vlaamse sfeer uit. De vestingstad, de zeedijk langs de Westerschelde en het Verdronken Land van Saeftinghe zijn de ansichtkaarten van de regio.
De vestingen rondom Hulst.
Een stadsmolen op de vestingwal is niet uitzonderlijk, we zien het ook in Brugge, Middelburg en talrijke andere steden. Deze stellingmolen dateert van eind de 18de eeuw maar reeds daarvoor stond er hier een windmolen.
De Nieuwe Bierkaai brengt opnieuw het water in de stad, zoals het vroeger was. De Oude Haven kreeg een hedendaags tintje met een mooie brug en heel wat terrasjes. Halfweg 2012 werd dit vernieuwd stadsdeel ingehuldigd en is nu een locatie waar heel wat kleinschalige evenementen doorgaan.
De Keldermanspoort, ook Bollewerckpoorte of Dobbele Poort genoemd was de westelijke stadspoort in de Nederlandse stadn Hulst.
Maar Hulst beschikt ook over een brouwerij die vroeger De Halve Maan noemde. Bekend om hun Java bieren. Om de verwarring met klanten en leveranciers tegen te gaan met de brouwerij uit Brugge werd in 2016 de naam verandert naar bierbrouwerij Vermeersen. Het was moeilijk om afstand te doen voor eigenaar John Vermeersen maar het was vooral een emotionele verandering.
Brouwerij Vermeersen
De bieren hebben individuele namen en die blijven gewoon. Het beeldmerk blijft sterk gelijkend. Veel mensen zullen op het eerste gezicht niet zien dat er iets is veranderd. Vooral in Hulst is De Halve Maan natuurlijk een begrip. Daar zal het ’t meeste opvallen.
Een brouwerijbezoek zat er jammer genoeg niet in maar naast de brouwerij ligt het prachtige oud-Hulsterse stationsgebouw en hebben wij er enkele bieren kunnen proeven. Deze brasserie deed in het verleden dienst als goederenloods van de Treinmaatschappij Terneuzen-Mechelen. Het was het laatste station voor de grens op dit traject en deed tevens dienst als Douane Depot. Sinds 1999 is het in gebruik als horecagelegenheid.
Oud Hulst
Zeeuwsche Witte (5,0%Alc.Vol)
Blond troebel bier met matige witte schuimkraag
Licht kruidige neus Toetsen van Koreander
De aanzet is een beetje zwak Licht tarwezuurtje Lemoen - Koreander Licht kruidig Weinig karakter Droog Zomerse dorstlesser
Lazarus (6,5%Alc.Vol)
Kastanjekleurig bruin bier met beige grove schuimkraag
Fruitig aroma Tikje moutig Pruimpjes
De aanzet is gebrand Koffie Karamel Lichte bitterheid prikje hop Lichte fruitigheid Een lekker gebrouwen bier
Trippel XXX (8,0%Alc.Vol)
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Licht fruitig aroma Tikje ananas – Abrikozen Fruitige aanzet Moutige toetsen Citrus Pittige hopbitterheid afwisselend met ietwat zoetigheid Niet slecht maar mocht ook een tikje meer karakter hebben.
Onze eerste kleine fietsvakantie in Nederland bracht ons naar het oude vestingstadje Hulst in Oost - Zeeuws-Vlaanderen.
Annemie en ik reden er de Hulsterloor fietsroute. We vertrokken in Hulst en volgden de goed opgestelde knooppunten. Zo ontdekten we een route vol contrasten. Smalle weggetjes, dijken, polders en reden ook langs het grootste brakwaterwildernis van Europa 'Het Verdronken Land van Saeftinghe'. Verder slingert deze route zich ook door één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen: het Stropersbos. Om tenslotte het eindpunt in Hulst te bereiken. De route is ongeveer een 40km lang. Een prachtige natuurroute waar ook de sluwe vos Reynaert talrijke sporen heeft achtergelaten.
Het is aan het Verdronken Land Van Saeftinghe dat we het kleine caféétje met bijna dezelfde naam ontdekten. Blijkbaar is het een druk bezocht etablissement want op het gezellige terras waren er merkbaar veel toeristen aanwezig.
Wat ons het eerst opviel waren de merkwaardige potten, de heilig hartbeelden en andere curiosa van lang vervlogen tijden die tegen de vensters uitgestald waren.
Het café is meer dan 100 jaar oud. Het noemde vroeger ‘De Weegbrug’, naar de functie die het ooit had voor de landbouwhaven. In 1985 kreeg het de huidige naam 'Verdronken Land'.
Ook binnenin is het café het bekijken waard. Een opkamertje, een klein zaaltje, nog een ander gezellig hoekje hier en daar. Het café is als een museum. Een plaats waar de tijd is blijven stil staan. Kortom je bent er in de rustplaats van de Polders, met volop nostalgie en gezelligheid rond je heen.
De sfeermuziek is van Radio Minerva die moet je erbij nemen. Je kan er ook mussen en duiven spotten, die vliegen zomaar het café in en uit.
Ze hebben er hun eigen bier ‘Verdronken land’ gebrouwen bij Brouwerij Boelens. Maar vooraleer we bemerkten dat ze het bier ook in 33cl hadden was een vers getapt Bolleke De Koninck reeds besteld. Trouwens het was de hoogste tijd om deze klassieker nog eens te proeven.
Bolleke van ’t vat (5,2%Alc.Vol) Brouwerij De Koninck(Duvel-Moortgat) - Antwerpen
Amberkleurig met een licht beige volle schuimkraag Goed getapt
Zoet aroma Moutige prikken
Zoete aanzet Karamel Lichte moutbitterheid Zacht Mooi in balans Een doordrinkbier Geen topper maar een lekker klassieke Belgian Ale van formaat Vooral geliefd in en rond het Antwerpse.
INFO : Het Verdronken Land Koninginnestraat 21 4568 PT Nieuw-Namen - Emmadorp Telefoon : +31 114 635 633 http://www.verdronkenland.nl
Volgende maal enkele foto’s van Hulst en omstreken en een paar bierbesprekingen over hun plaatselijke bierbrouwerij Vermeersen.
In het Hopmuseum, gevestigd in het stadsschaalcomplex te Poperinge vind je niet alleen een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen en kun je rustig slenteren door de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.
Het Hopmuseum biedt voor de echte bierlefhebber nog zo veel meer! De indrukwekkende wand met de Belgische biercollectie en de digitale biertafel met meer dan 2000 bieren is het bekijken waard.
Maar er vinden ook jaarlijks een vijftal bierdegustaties plaats telkens met een ander onderwerp. Een van de laatste thema’s was Bieren en cijfers. Bieren waar op het etiket een cijfer naar voor komt. Deze onlangs gehouden degustatie werd gegeven door Edwin Ghequire lid van de Poperingse Bierclub en tevens lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.
Voordrachtgever Edwin Ghequire (l) geflankeerd door Peter Cleenewerck stafmedewerker Hopmuseum.
De neus is vrij hoppig Pilsmout Fruitige toetsen van citrus
De eerste slok is zoet Zoetmoutig Tikje citrus, die verdwijnt als een rechtlijnige bitterheid komt opzetten. Hoppige toetsen Mooi uitgebalanceerd De nasmaak blijft hangen Lekkere artisanale pils om de dorst te lessen. “13” is technisch gezien een pils. Gebrouwen als een pils, met de ingrediënten van een pils
Ook te verkrijgen in blik als een van de eerste in Gent! Voor dit avontuur moesten Messiaen en zijn partner Koen Van Laere uitwijken naar de installaties van Belgo Sapiens in Nijvel om daar hun bier te brouwen en in te blikken.
Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag Lichtzurige neus Aanwezigheid van fruitaroma’s Ook een tikje lichte parfum in de neus. Hout
De eerste slokken zijn licht zurig Ook zijn er zoete toetsen aanwezig Houtige prikken Goed in evenwicht Lichtzurige afdronk Bavikhoofse perfectie
Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij werd de limited edition 1894 gebrouwen. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Een brouwerij waarin mensen gepassioneerd samenwerken, echte waarden de authenticiteit bepalen en kwaliteit door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier gebrouwen wordt voor kenners. Daarmee is 1894 de verwezenlijking van het verhaal van de brouwerij.” spraken vader en zoon De Brabandere trots. Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles. Het bier wordt door het grote succes en de enorme vraag verder gebrouwen.
Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt. Het aroma is zoet Tikje gebrande mout Gerookte prik.
Zoete aanvang Fruitige toets Ook in de mond een heel lichte rooksmaak Honing komt nu en dan naar boven. Beetje plakkerig. Weinig hop Zoete afdronk. Zou vlug beginnen te vervelen.
Een commercieel bier met het oog op export naar China. Ontwikkeld door drie heren en een dame. Meesterbrouwer Marc Knops, PR Man Patrick Van Gompel, Biersomelier François Huysmans en Britt Fieremans ‘Logistic Coordinator’. Samen noemen ze zich de Belgian Beer Experts! Met die naam gaan ze toch iets anders moeten presenteren. Slecht is het bier niet maar mocht toch meer karakter gehad hebben. En trouwens 6 euro voor een flesje is niet niks!
Het getal 8 is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Drie maal het cijfer 8 en een geelkleurige verpakking verwijzen allemaal naar geluk in de Chinese cultuur.
Donkerblond tot amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Hoppige neus Zoet Karamel toets Tikje honing
De eerste slokken zijn zoet Fruitige toetsen Lichte hopbitterheid Prikje banaan Ietwat kruidigheid Goed in evenwicht Over het algemeen een lekker zoet bier Een klassieker uit het Oost-Vlaamse Herzele
De brouwerij werd in 1886 gesticht door Gustaaf De Ryck. Hij kocht indertijd de boerderij rechtover de kerk van Herzele en startte zijn eigen brouwerij De Gouden Arend. Op het einde van de eerste wereldoorlog kwam er noodgedwongen een einde aan de activiteiten, maar in 1920 werden de krachten terug gebundeld en opende de brouwerij voor de tweede maal, deze keer onder de naam Brouwerij De Ryck. Meteen ook werd hun amberkleurige oogappel Special De Ryck voorgesteld, een bier op basis van vier zuivere ingrediënten, namelijk hop, mout, gist en water. Na het overlijden van Gustaaf werd de fakkel doorgegeven aan zoon Clement en zijn zussen. Later werd de brouwerij omgezet naar een bvba onder het bewind van de neven Gustaaf Jr en Paul De Ryck. 120 jaar later en 4 generaties verder staat nog altijd een familielid aan de roerkuip. En niet zomaar iemand: An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België. Elke dag opnieuw slaagt ze erin om, samen met haar dochter Miek , haar zoon Bram en de medewerkers van het DE RYCK-team, iedere klant te laten genieten van een lekker biertje van de beste kwaliteit! De naam is een eerbetoon aan de stichter Gustave De Ryck, die in 1886 Brouwerij De Ryck oprichtte onder de naam Brouwerij ‘De Gouden Arend”, na 125 jaar verwelkomden ze hem in 2011 terug thuis.
De neus wordt al aangenaam verrast door Citrus, limoen en sinaas Moutige en kruidige prikken
De eerste slokken smaken zoet Gevolgd door een fruitigheid Sinaas Licht hoppig Droog en een tikje kruidig Soms een heel licht zuurtje Mooi in balans Lichte pittige bitterheid Droog van afdronk. Werd gesmaakt.
Na Alvinne en Eutropius vulde brouwerij De Feniks de gebouwen in de Mellestraat. Na een jaartje gebrouwen te hebben in de oude installatie. werd begin 2017 serieuze vernieuwingen aangebracht. Zo werd een 12 hl brouwzaal van Chinese makelij aangekocht. Met de Feniks blijft de legendarische proefzolder verder bestaan. De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Toegankelijk maar allemaal met een persoonlijke toets en een persoonlijk verhaal. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen. Begin 2017 startte de brouwerij ook met Barrel-aged bieren.
Naast Brouwmeester Gino Vantieghem maken Gistfluisteraar Jasper Candaele, Leerling Tovenaar Kurt Decoene , Queen of Ales Angela Wang ook Geert Van de Kerckhove en Geert De Paw deel uit van het team
All Good Things are 3 is een klassieke Belgische tripel. Sterke tonen van sinaas en kruiden en een delicate verfrissende bitterheid.
De Feniks koos deze naam omdat er 3 brouwmeesters aan de basis staan voor dit bier, 3 soorten zeste werden gebruikt en het bier een drievoudige gisting ondergaat… Alle goede dingen bestaan dus uit 3!
De smaakpapillen krijgen zoet te proeven Karamelmoutige smaak. Rozijntjes Toffee Overrijp fruit Lichte alcoholwarmte Het zoete blijft aanhouden tot in de afdronk. Een zetelbier voor zoetemondjes.
De brouwerij ’t Gaverhopke in Stasegem bestaat sinds 1994 en werd opengehouden door Erik Ameye. In 2007 nam Gudrun Vandoorne en Bruno Delrue de zaak over. In 2012 vergroten ze hun capaciteit tot 1000 liter per brouwsel. Maar door het toenemende succes was een verhuis naar een groter plaats noodzakelijk. In 2016 verhuisden ze naar de beschermde hoeve ‘Goed ten Nieuwenhove’ in Waregem waar ze meteen ook een nieuwe bouwinstallatie plaatsten. Een van de oudste bieren Den 12 verhuisde ook mee en werd een succes. In 2017 behaalde het bier Goud op de Digitale Beerawards.
De zes geproefde bieren naast elkaar!
Nog enkele bieren gelinkt aan een cijfer of waar een cijfer op het etiket prijkt!
De eerste slok is zoet Aangenaam zoet Kurkuma is aanwezig Goed gedoseerd Tikje fruitigheid en licht kruidig Mild bitter met soms een toets van een zoet koekje Originele smaak
Zoete aanzet Enige hopbitterheid in de achtergrond Fruitige toetsen Een tikje peper in de mond Bittere kruidige afdronk Een bier zoals er zoveel zijn! Niet echt verrassend!
Lichtwazig donkerblond bier met fijne witte schuimkraag
Moutige neus Zoetfruitig Tikje gist
Zoete aanzet Volle smaak Fruitig Weinig hop! Tikje kruidigheid brengt ietsje meer smaak. Kleine bitterheid die naarmate de slokken iets pittiger wordt Moutzoete afdronk Licht bittere nasmaak Geen topper maar een lekker bier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Café des Orgues in de straat "Rue des Orgues te Herzele
Ons tweede bezoek is Café des Orgues in Herzele (Frans-Vlaanderen). In dit kleine dorpje van +/-1400 inwoners is het orgelcafé een zeldzame Vlaamse curiositeit. In een grote ruimte aan de achterkant van het café zijn al sinds 1965 drie mechanische Mortier orgels geïnstalleerd. Elke zondag kun je op de tonen van melodieën uit het verleden een polka, tango, wals of een rumba dansen. Kortom de sfeer van een vroeger tijdperk kun je hier opnieuw beleven. Opgelet het is geen zotte boel. De mensen die hier wekelijks komen dansen hier met heel veel passie.
Tomorowland in het klein!
Drie originele Mortier orgels zorgen voor een heel aangename sfeer.
Elk orgel vervangt een volledig orkest en wordt bestuurd door geperforeerd karton! Echte mechanische tandwielen met precisie zo nauwkeurig als een klok, de organen werken via een windtunnelsysteem en implementeren zo meer dan 25 instrumenten. Naar het schijnt zijn er nog slechts 20 exemplaren over de gehele wereld.
Echte mechanische tandwielen met precieze nauwkeurigheid
Een danslokaal waar aan beide zijdes prachtige pijporgels zijn die muziek maken van kartonnen rollen. Tussen 16u00 en 22u00 op zondag komen de locals een dansje placeren. Oud en jong komen er onder elkaar klassieke dansen uitvoeren op de orgelmuziek. Je waant je er 50 jaar terug in de tijd.
En ook hier heeft de sociale media zijn intrede gedaan! Netwerken op orgelmuziek...tja dit is eens iets anders!
Wie vraagt er mij ten dans?
Paarden toegelaten
Wij degusteerden er een Queue de Charrue Blonde (6,6%Alc.Vol.) van drankenhandel Van Uxeem gebrouwen bij Brasserie Du Bocq uit Purnode. Een goudblond bier met romige witte schuimkraag. Licht fruitige en moutige neus. De smaak is zoet met een zachte bitterheid in de achtergrond. Fruitige toetsen. Ook een tikje kruidigheid is er te proeven. Een klassieker die in de streek op veel meeval kan rekenen.
Et pour moi un picon Maison!
Eventjes veranderen van busjes en hup naar onze volgende en laatste bestemming.
Het eetcafé "de Zwaan" te Westouter.
Voor een hongertje moet je in 'de zwaan' zijn.
De Zwaan is de oudste herberg van Westouter, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Het was achtereenvolgens een mathematische school, een brouwerij en zelfs gemeentehuis, namelijk het Oud Wethuis.
Dit historisch café waarvan de gevel trouwens een beschermd monument is werd onlangs overgenomen door Jork de Wit en Charlotte Vyvey uit Poperinge. Jorik is vertrouwd met de horeca. Hij heeft nog de San Diego opengehouden in Poperinge en werkte in de Pegasus en het Jagershof. Hij is momenteel regiomanager bij brouwerij Haacht.
Jork en Charlotte willen het café omtoveren tot een eetcafé voor families. Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagnamiddag worden snacks aan de gasten aangeboden. Ze hebben er borrels, combideals met bier en een mediterraanse en een breugelplank op de kaart staan. Het was voor de Breugelplank dat we met ons allen aan tafel aanschoven.
Een breugelplank met een grote BPotje Tongerlopaté, Chimay kaas, Serranoham, Butcher’s spek, Rilettes met confijt, Smout met kaantjes.Verschillend brood augurkjes en uitjes.
We degusteerden een Kapittel Blond 8% van Leroy Breweries uit Boezinge/Watou. Een blond helder bier met witte volle schuimkraag. Zoet en moutig aroma met een miniem zuurtje. Zoete smaak met een tikje hopbitterheid Een klassieker tout court.
Toen de planken en de glazen leeg waren reden we terug naar de hoppestad. Een prachtige dag met een leuk gezelschap van warme mensen.
Bedankt mensen van de Poperingse bierclub voor de uitnodiging en Wout voor de veilige ritten!
Op 14 en 15 april 2018 was er de vijfde editie van het 'Weekend van het volkscafé’. Annemie en ik kregen de gelegenheid om mee te toeren met enkele vrienden van de Poperingse Bierclub. Als u dan weet dat de rit zal doorgaan naar een tweetal plaatsen in La Pays Du Flandres en eentje in Westouter en er gereden zal worden met de iconische Volkswagenbusjes (T1, T2 en T3) uit het wagenpark van Rondje Westhoek dan is het feest helemaal compleet!
Wij verzamelden voor het historische stadhuis van Poperinge om van daaruit te vertrekken naar onze eerste plaats ‘Le site du Steenmeulen in Terdeghem’.
Deze site is geklasseerd als "Historisch Monument" zeg maar een levendig museum met Vlaamse tradities. De molen is privé en is eigendom sinds 1938 van de familie Markey. Hij is nog bedrijfsklaar en draait nu en dan nog als toeristische attractie. Michel bedreef de molen als korenmolen, en Abel Deschodt maalde er granen voor veevoer. De productie van meel voor brood kwam in 1963 ten einde, maar het veevoerbedrijf ging verder. De molen werd goed onderhouden, maar in 1980 brak een wiek. De molen werd hersteld en kon in 1982 weer draaien. In 1970 werd de molen tot beschermd dorpsgezicht verklaard en in 1977 tot Monument Historique. In 1997 werd het dak hersteld en niet lang daarna kwam de molen in handen van Joseph Markey, de zoon van Michel. Samen met zijn vrouw Véra werd de molen ingericht tot streekmuseum, dat onder andere werkende oude machines bevat. Maar vandaag gaan we naar het nostalgische café om er te zingen, jawel om er hardop te zingen, samen met accordeonist Pieter Lonneville.
Op de koer kan men bollen tussen enkele opgestelde oude landbouwmachines.
Overal op het erf treft men oude landbouwmachines aan.
Het nostalgische café met de sfeer van vroeger. U kunt vele voorwerpen, meubels, kostuums en antieke gereedschappen en landbouwmachines in perfecte staat ontdekken.
En kijk er waren nog enkele plaatsen vrij voor ons!
Accordeonist Pieter Lonneville
Pieter Lonneville is accordeonist in hart en nieren. Hij straalt folk uit. Maar voor de gelegenheid van het weekend van het volkscafé heeft hij tientallen meezingers meegebracht van begin de jaren 20 tot nu. Van Eddy Wally, Johnny Turbo tot Willy Sommers en Deep Purple. Hij is een virtuoos in hart en nieren.
De oude tractoren zingen niet mee maar ze genieten van de gezellige sfeer in het café!
Om een hongertje te stillen kan men Potjesvleesch en verschillende soorten paté aankopen. Typische gerechten van de streek.
We degusteerden er een Bière du Géant "Henri le Douanier de Godewaersvelde" een bier van 7,5%Alc.Vol. gebrouwen door Leroy Bre weries Watou. Donkerblond bier met een romige schuimkraag. Lichte kruidigheid in de neus en een tikkeltje aroma van hop. Een moutig bier, zoet van smaak en in de achtergrond enige bitterheid. Een lekker bier dat door het fantastisch interieur en de sfeer van het café naar meer smaakt!
Ons groepje verlangde ook naar meer en we vertrokken naar het volgende adres op het programma.
Café des Orgues in Herzele. Een Thé Dansant met echte orgels!
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 54 - Caulier white Oak IPA - Alvinne sour’ire de Montagne - Biersalis Sour Blend - Braus Donker Blond - Oude Samson
Zachte aanzet met een citrustoets Tikje hop Lichte bitterheid Afwisselend met zoete toetsen Allemaal miniem. zacht bier Een matige zomerse dorstlesser.
Alvinne sour’ire de Montagne (11,0% Alc.Vol.) Brouwerij Alvinne– Moen
Robijnrood bier met lichtbruine kop
Aroma van kersen Een wijntoets
Zurige aanzet moutig Smaak van zure kersen Houttoets Soms een alcohol hint Fruitige zure afdronk Kon mij bekoren! Voor de liefhebbers van lekker zuur!
Licht moutgeur in de neus gaat over in een matig zuur aroma van bessen
Lichtzurige aanzet Fruitige toetsen laten zich gelden. Fruitige prikjes Evenwichtig met een zoete body. Karamelprikken. Mildzure afdronk. Goed maar toch iets meer verwacht van deze combinatie
Het aroma is granig Karameltintje Fruitige toetsen
De aanzet is zoet Karamel dringt zich eerst op Daarna enige fruitigheid in de smaak Het bier is evenwichtig en laat zich vlot degusteren soms een lichtbittere toets Zoete afdronk met wat fruitigheid Een gewone klassieker
Aanzet is zoet Suikertoets Gevolgd door een aangename karamelsmaak Hints van chocolade Matige bitterheid Lichte alcoholwarmte. Ietsje plakkerig. Licht bittere moutafdronk. Eenvoudig en goed bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Eerbetoon
‘Cuvee Jean-Pierre Traditioneel Blond’ is een eerbetoon aan de vader van Peter en de grootvader van brouwer Pieter uitbaters en brouwers van restaurant ’t Rusteel en brouwerij Gulden Spoor in Gullegem. Jean-Pierre Koopman tevens een oud collega en goede vriend van mij overleed heel onverwachts in juni vorig jaar.
Dat Jean-Pierre uitgerekend op Vaderdag overleed, betekende een groot verlies voor de familie Koopman. Doordat ze dit jaar uitpakken met een aantal nieuwigheden was nu het juiste moment om een bier te brouwen waarin de naam van hun meest dierbaar familielid is in verwerkt. Cuvee Jean-Pierre is een allemans vriend geworden net zoals Jean-Pierre die was.
Blond wazig bier met een fijne romige schuimkraag.
De neus ruikt enige kruidigheid waaronder kardemon en anijs.
De eerste slok is verrassend! Diezelfde frisse kruidigheid als in de neus was aanwezig in de smaak en dit op een bittere achtergrond. De kruidigheid zou van de combinatie munt en Citrahop komen! Het bier mocht misschien iets meer fruitigheid leveren alhoewel die Waalse smaak aangenaam was voor mijn smaakpapillen. Het bier heeft een bittere afdronk die een tijdje blijft hangen. Jaja aangenaam verrast! Jean-Pierre we hebben het geproefd op uw gezondheid !
Bier voor de Alzheimer Liga
Wie bij supermarkt ‘Select’ in Lauwe een ‘Noë Tripel’ kocht steunde een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter van de supermarkt Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius een bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.” Ze brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes.
Blond licht wazig bier met volle witte schuimkraag
Moutigzoet aroma Lichte fruitigheid
De eerste slokken zijn zoet Moutige prikken Een lichte fruitigheid komt opzetten. Een milde bitterheid is aanwezig Misschien een tikje meer hop Ook een lichte bitterheid bij de afdronk Maar toch een Allemans vriend bier die het cliënteel van de Select zal appreciëren. En dit bier is toch voor hen speciaal gebrouwen niet?
Bootleg Bieren
Om hun bovenmaatse dorst naar experiment te laven, brengt brouwerij ‘t Verzet af en toe een (legaal) bootleg bier uit. Deze bieren worden telkens maar één keer gebrouwen en zijn beperkt verkrijgbaar. Soms kunnen bepaalde bootlegs opnieuw gebrouwen worden wegens hun groot succes. Op deze 10de Dinsdganamiddagproeverij degusteerden wij twee van deze unieke creaties!
Banjo Funeral: Belgian Strong Dark Ale met hints van chocolade, caramel, zouthout en alcohol. De licht rokerige touch maakt van dit degustatiebier een gebalanceerde, complexe kanjer. 10 AV% (zowel op fles als op vat, pas terug beschikbaar vanaf oktober 2018)
Kameradski Balsamico: Hybride tussen een "Russian Imperial Stout" en Oud Bruin, 13,5 AV% (zowel op fles als op vat, fles pas opnieuw beschikbaar vanaf oktober 2018)
Donkerbruin bijna zwart bier met een beige fijne schuimkraag
Een heerlijk gerookt aroma prikkelt onze neus Ook een lichte alcohol gloed komt naar boven
De aanzet is een gerookte smaak Licht gerookt, niet te veel maar juist gedoseerd Met alcoholische toetsjes Ook komt er een smaakje van koffie espresso opzetten. Licht zuur prikje tussendoor. Een aangenaam zetelbier
Donker tot bijna zwart bier met een bruine romige schuimkraag
Een lekker geurige en verslavende aromacombinatie van een lichte azijntoets en balsamico Je zou het bier willen opsnuiven
De aanzet is licht zurig Ook in de smaak prikjes van balsamico Ook toetsen van rode wijn komen soms naar boven Zoete toetsen Donker fruit Kortom het bier is een explosie van smaken Complex zetelbierbier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
10 jaar Brouwerij 'De Leite' - Opendeur op 21 en 22 april 2018
10 jaar Brouwerij 'De Leite'
Op 28 maart 2018 vond bij Brouwerij De Leite (Ruddervoorde) een persconferentie plaats met dire belangrijke punten als onderwerp
‘Brouwerij De Leite lanceert Merci Maman 2 en steunt het project Kindia Lanceert ook 4 nieuwe bieren ter gelegenheid van hun 10 jaar bestaan. en kondigt opendeurdagen aan op 21 en 22 april 2018’.
Zaakvoerder en brouwer Luc Vermeersch
1 / MERCI MAMAN 2 steunt een nieuw maatschappelijk project en wordt lichter in alcohol %.
Merci Maman : een bier met een project.
3 jaar geleden kwam het bier MERCI MAMAN op de markt. De brouwerij wou zich als klein bedrijf ook maatschappelijk engageren. De naam verwees naar een groep die in alle herdenkingen van de grote oorlog vergeten wordt : de moeders. De moeders die de vader van hun kinderen verloren. De moeders die hun zoon verloren.
De brouwerij wou niet alleen gaan voor dit eerbetoon, maar zich ook engageren in dit thema. De belofte werd gemaakt om het project ‘moeders voor Vrede’ van Jenny Van Lerberghe (uit Ieper) te steunen. Die moedige dame heeft immers een project waarmee ze moeders in Afghanistan opnieuw probeert een zelfstandig leven te geven.
Na de beloofde drie jaar kon de brouwerij vorig jaar een Cheque van 3.000€ geven aan het project.
Kindia. Een nieuw project voor kinderen in India.
De gedachte rijpte bij de brouwer om dit te herhalen. Merci Maman zou op zoek gaan naar een nieuw project dat opnieuw direct of indirect moeders ten goede komt. Liefst een project dat zijn oorsprong vindt in West Vlaanderen.
Jean-Marie Vandendriesche'Kindia is een project dat kinderen in India helpt om school te kunnen lopen. Zo heeft de organisatie een sponsor traject opgezet : ouders van hier kunnen een kind sponsoren . Daarnaast zorgt Kindia er ook voor dat scholen kunnen op- of herbouwd en onderhouden. worden en dat ze de nodige budgetten hebben om kinderen te kunnen laten school lopen'.
Opnieuw heeft Brouwerij De Leite zich geëngageerd om 10% van de omzet van het bier MERCI MAMAN te schenken aan het project KINDIA.
Nieuw project – nieuw bier.
Initiatiefnemers van het project Kindia, Therese Dedeyne en Jean-Marie Vandendriesche samen met brouwer Luc Vermeersch.
Brouwer Luc Vermeersch is graag creatief. Daarom heeft hij deze herlancering ook aangegrepen om het bier een nieuwe smaak te geven. Eigenlijk zou hij dat graag telkens doen als de MERCI MAMAN een nieuw project gaat sponsoren van 3 jaar.
Merci Maman 2 Het nieuwe bier heeft een alcohol volume % van 4,5 %. Het is een licht gerookt ‘saison-bier’. Anders dan voornamelijk gebrouwen met gerstemout kreeg dit bier voornamelijk tarwe en spelt-mout mee in zijn recept.
Het is een mooie schuimend en zacht blond bier geworden met een fijne complexe smaak van mout en een lichte suggestie van een rooktoets.
2/ De brouwerij bestaat 10 jaar en lanceert 4 nieuwe bieren. De CUVÉE JUBILÉ-SOIT DIX ANS’ heeft vier smaken.
De naam is weer een woordspeling
Zoals bij alle andere bieren van De Leite, hield de brouwer eraan om ook nu weer een plezante woordspeling in de naam te leggen. Gezien het bedrijf in 2018 een jubileum mag vieren van 10 jaar, was de eerste gedachte om het bier ‘Cuvée Jubilé’ te noemen.
Maar dit is buiten de creatieve geest van de brouwer gerekend. Hij zocht ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de brouwerij naar een woord dat hier naar knipoogt. ‘Zo gezegd’ is in het Frans ‘soit-disant’. Daarom kreeg het jubileum bier, dat normaal alleen maar in het jaar 2018 zal te verkrijgen zijn de lachende naam mee van ‘CUVÉE JUBILÉ SOIT- DIX ANS’. Een vriendelijke verwijzing naar de aanleiding : de brouwerij bestaat tien jaar...
Omdat het een jubileumbier is, wilde de brouwer ook van het flesje een ‘collectors-item’ maken. Daarom werd voor een speciaal Italiaans flesje gekozen met een mooi bol buikje en een lange smalle nek.
Het bier wordt een heilige viervuldigheid.
De vier nieuwe bieren met een Italiaanse look in het handig meeneem tasje
Het basisbier wordt op vier manieren aangeboden : Als basisbier Op eik en whisky gelagerd Zacht verzuurd op eiken wijnvaten Zacht verzuurd gelagerd op eiken vaten en fruit
Het etiket is ontworpen door Kunstenaar Robin Vermeersch
3/ Na 10 jaar gooit de brouwerij nog eens de deuren open.
Tien jaar geleden startte brouwerij De leite met een opendeurdag.
In 2008 nam Unizo het initiatief om een opendeurdag te organiseren voor de gehele industrie-zone ‘De Leite’. Dit werd een groot succes. Brouwerij De Leite was een paar dagen eerder boven de doopvont gehouden en kreeg in de aankondiging van de opendeurdag veel persbelangstelling. Mede daardoor kon het jonge bedrijfje op een periode van 6 uur ongeveer 1.000 bezoekers ontvangen en laten genieten van zijn eerste bier ‘Femme fatale’.
Een trotse brouwer Luc in zijn brouwerij
De investeringen van 10 jaar mogen getoond worden.
Sinds die dag is er veel veranderd in de brouwerij. De brouwketel van 800L werd er één van 11.000L. De brouwsels groeiden in volume van 500 naar 5.000L per batch. De 2 gisttanks van 1.000L werden een groep van 5.000, 8.000 en 10.000L. De vaste ‘piping’ en de gedeeltelijke automatisatie zorgen voor een stabiel en bedrijfszeker brouwproces.
Voor het eerst zal brouwerij De Leite nu ook zelf zijn flesjes bottelen. Een volledig nieuwe en krachtige bottellijn zal aan een tempo van 5.000 flesjes per uur kunnen bottelen.
Het magazijn werd uitgebreid en stockeert ondertussen naast al het bier en de grondstoffen bijna 100 eiken vaten waarin bier ligt te rijpen. Daarnaast heeft brouwerij De Leite ook 4 houten foeders van 4.000L in gebruik genomen, waar ook gedurende meer dan een jaar bier ligt te rijpen.
De bezoekers kunnen ook genieten van de lokaal gebrouwen bieren.
Uit voorgaande blijkt dat er voor de mensen uit de gemeente en voor alle geïnteresseerden van ver daarbuiten veel te zien zal zijn. Brouwerij De Leite verwacht dan ook een ruime opkomst en is daar op voorbereid. De mensen zullen er ook op een ontspannen manier van de ‘De Leite bieren’ kunnen proeven. Een aantal bevriende bedrijven zullen er ook nog andere ambachtelijk gemaakte producten aanbieden en laten proeven.
Stefaan Quaghebeur, customer Guardian bij Brouwerij De Leite staat al klaar om de bezoekers te laten proeven!
OPENDEUR OP
21 en 22 april 2018 Van 11u00 tot 17u00 De Leiteweg 32 8020 Ruddervoorde Gratis degustatie
‘Stille Nacht’ Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.
‘Stille Nacht’ Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.
De Dolle Brouwers altijd een blij weerzien!
Eén letter S is het verschil tussen het dorp Esen (deelgemeente van Diksmuide) en de gemeente Essen (Antwerpen) en toch zijn ze met elkaar al jaren verbonden. Het Kerstbier ‘Stille Nacht’ van de Dolle Brouwers is er de oorzaak van.
Zondag laatst kwam het voltallig bestuur van de Zythos biervereniging ‘Ober’ uit Essen bij brouwerij ‘De Dolle Brouwers’ op bezoek om de oorkonde van Beste Kerstbier 2017 te overhandigen.
Ondanks dat de prijs voor het Beste Kerstbier nog moest overhandigd worden stond de Boskeun van Pasen al ons op te wachten
Stille Nachtbieren proeven en beoordelen
Vooraleer de plechtigheid begon kregen de Essense biervereniging en enkele persmensen van brouwer Chris Herteleer een unieke proeverij voorgeschoteld. We mochten 7 oudere Stille Nachtbrouwsels beoordelen.
Vooraleer we proefden kregen we van Chris nog een Trappisten Biergistpil.
"TRAP" biergist is een micro-organisme (Saccharomyces cerevisiae) dat zich vermengvuldigt op gekiemende gerst, een uiterst rijk voedingsmileu. Natuurlijke bron vitamine B1, B2 en B3. Men kon het bier beter beoordelen, we kregen er stevig en glanzend haar van. Ook sterke nagels en een gezonde en zuivere huid, Vitaliteit en energie en het is een hulp bij een vermageringsdieet. Dus iedeaal voor aan een moeilijke proeverij te beginnen
Uiterste concentratie bij de pers en andere genodigden!
Jan Ober één van de beste proevers van Europa!
De derde batch van het Stille Nacht brouwsel uit 2015 diende als leidraad.
De zeven geproefde bieren!
Zo proefden wij Stille Nacht 2016 eerste, tweede , derde en vijfde batch en tenslotte batch twee en drie van 2017. Ze waren allemaal verschillend. Niet zoveel maar toch. Het ene bier blonk uit in meer honingaroma de andere in iets meer alcoholwarmte en kruidigheid. Kortom alle bieren waren toch allemaal gebrouwen in hun eigen excentrieke stijl. Stille Nacht blijft een Kerstbier met ballen!
Na het proeven werden we verrast met een stevig middagmaal. Een versgebrouwde Boskeun van 't vat vergezeld met boterhammen en lekkere Oerbierpaté!
Stille Nachtbeste Kerstbier 2017
Uit de handen van een trotse Ober voorzitter Gunther Mertens en voltallig bestuur mocht brouwer Kris Herteleer de begeerde Oorkonde in ontvangst nemen.
De mensen van Ober (Essen) met Kris Herteleer (Esen)
Het wordt stillaan een jaarlijkse traditie dat ‘Stille Nacht – 12%Alc.Vol.’ de begeerde trofee in ontvangst mag nemen. Het bier wordt al sinds 1981 op ambachtelijke manier gebrouwen in de ketels van De Dolle Brouwers. Het allereerste brouwsel telde slechts 216 bakken. Men brouwt het bier tussen eind september en eind oktober zodat het gedegusteerd kan worden in de winterperiode. Het is een van de bieren met de zwaarste densiteit van het wort (22°Plato) dit komt door de witte kandij die toegevoegd word. Elk jaar worden meerdere brouwsels van dit bier gebrouwen. Dit jaar brouwde Kris 12 brouwsels van 2500 liter. Stille Nacht viel al 10 maal in de prijzen en word nog altijd beschouwd als een van de beste Kerstbieren van het land gekozen door de duizenden bezoekers van dit legendarisch bierfestival.
Ober voorzitter Gunther Mertens geflankeerd door Els en Kris Herteleer
Zythosvereniging Ober
Ook het jaarlijks Kerstbierfestival waar u een uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren kunt proeven is al jaren lang een traditie. Ober doen al jaren hun best om alle bezoekers (meer dan 2000) te verrassen met exclusieve brouwsels van de meest afgelegen brouwerijen. In totaal presenteerden ze tijdens de editie 2017 een lijst van om en bij de 200 bieren, waarvan 22 van het vat en 1 warm geserveerde gluhkriek. Het kerstbierfestival bevestigd al jaren zijn reputatie als internationaal topevenement, een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers uit alle windstreken en werelddelen. Het mag dan ook als een van de grootste Kerstbierfestivals van Europa genoemd worden.
Gezellige drukte
Vanaf 14hoo werden de deuren van de brouwerij zoals elke zondag opengesteld voor de vele bezoekers. Het werd een drukke namiddag met toeval of niet veel gekende gezichten. Jan Cortens landde met een busje vol Japanners. Hans Bombeke had Italiaanse bierliefhebbers mee waaronder de beste Geuzekenner van Italië Lorenzo Dabove. Uit Denemarken kwam Tony Trondhjem Sorensen opdagen. Ook blij om ze eens te ontmoeten waren de uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio.
De uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio smaenmet gastvrouw Els
Jan Courtens bracht en busje Japanse Toeristen mee.
Uit Nederland Jan Ober, Lorenzo Dabove uit Italië en ikke uit Gullegem
De Dolle brouwers Internationaler kan niet! Een leuke dag! Bedankt Kris en Els
Nu nog op tafel maar weldra bij de negen andere aan de oorkondemuur!
Groeten William Roelens
INFO
De Dolle Brouwers Roeselarestraat 12B 8600Esen (Diksmuide) Open op zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00 België info@dedollebrouwers.be
Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van het Toeristisch seizoen Poperinge
Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van het Toeristisch seizoen Poperinge
Poperinge
In het Hopmuseum werd onlangs het nieuwe seizoen voorgesteld. Er werd ook terug gekeken op het voorbije jaar en het was een goed seizoen. Jaar op jaar groeit de belangstelling van toeristen voor de hoppestad. Er werden maar liefst 79.671 overnachtingen opgeteld. De interesse gaat uit naar het Hopmuseum (13% meer bezoekers), Bezoekerscentrum Lijssenthoek Military Cemetery + 9%), Dodencellen, Talbothouse (+10%), Volkssportroute +/- 300 mensen meer.
Het evenement van 2017 was ongetwijfeld de driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten. Ook de twee brouwerijen St. Bernardus en De Plukker kregen meer en meer biertoeristen over de vloer. Alle activiteiten van 2018 vind je terug op de website van Dienst Toerisme http://www.toerismepoperinge.be
Toerismetrofee 2017
vlnr : Ivan Vandekerkhove, Burgemeester Christof Dejaegher, Johan Claerhout, Laureaat Bertin Deneire en echtgenote en schepen toerisme Jurgen Vanlerberghe
Tenslotte nog vermelden dat De Hr.Bertin Deneire de Toerismetrofee 2017 uit de handen van schepen Jurgen Vanlerberghe in ontvangst mocht nemen. De Piconbrigade zorgde voor de sfeer. Daarna werden de deuren geopend voor een gastronomisch Poperinge!
Diezelfde avond werd door diensthoofd Toerisme Ivan Vandekerkhove een nieuwe brouwerij en hun eerste bier voorgesteld.
Artisanale brouwerij Werbrouck
vlnr : Brouwer Conrad Werbrouck en de zaakvoerders Sam Werbrouck en echtgenote Lien Vanneder
Reeds vele jaren is Conrad Werbrouck gepassioneerd door bier. Al acht jaar is hij ook bezig met het creëren van eigen bieren in het Oost-Vlaamse Olsene. Door de vele positieve reacties op zijn bier is het idee gegroeid om daar iets professioneels mee te doen. Aangezien zoon Sam en zijn echtgenote tijdens het weekend in de horeca werkzaam zijn was de stap vlug gezet. Ze kochten het prachtig pand ‘Den Gouden Arend’ in Roesbrugge (deelgemeente van Poperinge) en de samenwerking tussen vader en zoon was vlug geklonken.
Brouwerij
Het is de bedoeling om later in Roesbrugge een brouwerij op te starten. Momenteel proberen ze nu een zo groot mogelijke afzetmarkt uit te bouwen en ondertussen werken ze naarstig verder aan hun zaak Den Gouden Arend. Wat het grootste doel is voor de nabije toekomst is vooral om hun bier verder op de Belgische bierkaart te zetten en hun eigen zaak te openen.
In de Gouden Arend in Roesbrugge willen ze de mensen de kans geven om te zien waar het bier wordt gebrouwen en hoe het wordt gebrouwen. Naast rondleidingen kunnen de mensen eventueel ook een workshop meepikken en zelf even brouwer zijn. Bovenal zullen de bezoekers er in een authentiek kader hun bier kunnen degusteren en er een kleinigheid eten.
Bieren
Tripel amber (9,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier met een romige gebrokenwitte schuimkraag
Kruidige neus met een prik van Zoethout
De aanzet is moutig Ook hier zijn kruiden waarneembaar Redelijk bitter Toetsen van munt Zoethout Lichte alcoholwarmte Anders dan een standaard tripel
Momenteel hebben ze twee bieren, een dubbel bruin van 8° en de tripel amber van 9,5°.
De bedoeling is om hun gamma uit te breiden tot vijf bieren. Er komen meer bepaald nog een pils, een kriekbier en weldra een tripel blond bij. Alle twee de bieren zijn bovendien gemaakt met 100% Belgische (Poperingse) hop. De bieren worden in afwachting van de eigen brouwerij gebrouwen bij Gulden Spoor uit Gullegem
Het logo
De zaak is gevestigd in het historische pand 'Den Gouden Arend' op het Roesbruggeplein in Roesbrugge. Het gebouw is héél goed gekend in de regio, vandaar de verwijzing naar een gouden arend in hun logo.
Geïnteresseerden kunnen reeds wat info vinden rond de zaak en de bieren, alsook contact opnemen via hun website:www.brouwerij-werbrouck.be.
Amberkleurig wazig bier met witte fijne schuimkraag
Moutige neus Met fijn fruitaroma
De eerste slok is zoet Gevolgd door een harde bitterheid Het zoete en de bitterheid wisselen elkaar af Een fruitigheid van rode sinaas komt naar boven. Lichte hoptoets? laat zich vlot degusteren Bittere afdronk Al bij al een lekker zomerbiertje
De aanzet is lichtzurig Lichte citroensmaak Scherpe smaak in de mond Yohurt Vervelend Er zit geen balans in het bier Lichtzurige afdronk Nadien een lichte bittereheid in de mond Eigenaardig bier!
Jackie Brown (6,0%Alc.Vol.) Mikkeller– Kopenhagen (DK) Gebrouwen in deProefbrouwerij– Lochristi
Donkerbruin bier met beige grove schuimkop
Aroma van karamelmout Citrusprik
De eerste slokjes zijn toetsen van bruine karamel Geroosterd Donker fruit Koffie Bitterheid laat zich opmerken Volle body Evenwichtig Geroosterde suiker in de afdronk Lekker bier
Het aroma is vrij hoppig Fruitige toetsen van mango
De eerste slok is floraal Bitterheid komt onmiddellijk opdraven Mango, pompelmoes Redelijk volmondig ondanks de lage alcoholwaarde Fris bier met een bier waarvan de bitterheid blijft aanhouden. Bittere afdronk Lekker brouwsel Vive la fete
Donkerbruin bier met gebroken witte romige schuimkraag die vlug verdwijnt.
Zoet aroma Licht geroosterde prikken Koffie toets Aroma van likeur Port
Zoete aanzet Lichte gebrande smaak Alcoholwarmte Pruimpjes Tikje Chocolade in de mond Een lichte bitterheid Soms wat fruitig Best eventjes laten liggen om de kwaliteit te verbeteren Toch een lekker bier uit mijn gemeente
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!